Periodeplan nr 5 for LFH09 J14 sesongen 2016 / Gjelder perioden fra 1-30 november 16. Vi kommer til å beskrive fokuset innenfor følgende temaer:

Like dokumenter
Periodeplan nr 2 for LFH09 J14 sesongen 2016 / Gjelder perioden fra 1-31 august 16

H å n d b a l l handball@aasgaard.cc

I et godt angrepsspill på seniornivå vil vi se kombinasjoner av de tre spillformene i angrep.

Trening av 1er i 6:0 forsvar (1)

Håndballseminaret 2015

ØIF ARENDAL`s rødetråd. 6-0 med fremskutte 3-re. Leif Gautestad.

SoneUtviklingsMiljø 13 år Økt 7 - Duellspill

Klikk for å redigere tittelstil. Klikk for å redigere. tittelstil. 3- omganger. Klikk for å redigere

SoneUtviklingsMiljø 14 år

SoneUtviklingsMiljø år

ØVELSER OG INFO 11 års serien

SoneUtviklingsMiljø 13 år Økt 8 - Pådrag / viderespill

Norges Håndballforbund Region Sør. Håndballterminologi. - en kjapp gjennomgang av ord og uttrykk du bør ha kjennskap til og vite om!

HÅNDBALL?! Verdens beste lagspill - - -?!

Midtstopperen. Fotballforbundets rollebeskrivelse og øvelsesforslag for midtstopperen.

SoneUtviklingsMiljø 13 år Økt 2 - Skuddteknikker

Kl starter stasjonene. 10 min per stasjon. Dette inkluderer forflytning fra en stasjon til en annen.

SoneUtviklingsMiljø 13 år Økt 3 - Individuell forsvarsteknikk

Elverum Håndball Yngres

SoneUtviklingsMiljø 15 år

Alder: år Antall treninger per uke: 2 Treningslengde: 90 min.

Spillsentrerte øvelser

TRENINGSØKTA 2 Nils Henrik Valderhaug - September Tlf

UTVIKLINGSPLANER FOR BARNEFOTBALLEN I TIF FOTBALL 7-8 ÅR

Finter og dribling. Finte og drible - holde motstanderen på avstand. 21. desember :53. Side 1 for Finte og drible

UKE 36 Denne uken så har vi planlagt 3 treningsøkter og det er 3/4 stk serie kamper denne uken. Møtt opp på kamp og trening.

CSK G95 Øvelsesbank. Øvelser til bruk for CSK G95. Av Svein Erik Hopen, trener G95

Øvelsesbank år Hvordan utvikle gode fotballspillere?... og samtidig legge til rette for stor fotballglede!

Syverfotball LYN. Tips:

UKE 38 Denne uken så har vi planlagt 4 treningsøkter og det er 2 stk serie kamper denne uken. Møtt opp på kamp og trening.

Sportslig Utviklingsplan for Hana IL avd. Håndball

Månedens tema: Pasninger og avslutninger

Alder: år Antall treninger per uke: 2 Treningslengde: 60 min.

Trening J/G år. 1.) Adm. Bestemmelser. 2.) Spill/trening.

V-Sentral - Midt. H-Sentral - Midt

Del Hva Bilde Tid Oppvarming FIFA 11 +

Frisk Asker Oldboys' spillemodell

Scoringstrening - avslutninger på mål

SoneUtviklingsMiljø 13 år Økt 1 - Kast og mottak

Eksempel på gode øvelser for barn og unge

Hvert NEPTUN program består av spesifikke faserelaterte øvingsrammer.

Hvordan gå fra kamp til øvelse?

Parøvelser, ballidrett

Håndballguttas Håndballskole år

1. og 2.angriper Forberedelsesfasen (2A) styrende for den påfølgende 1A involvering handling og valg. -Mot prioriterte rom

Spillermøte G desember 2012 kl 18:00

1. Spiller i gruppe 1. fører ball skyter utenfor 16m. Forsetter å slå vegg for gruppe 2 og 3.

Møtt opp i godt tid før treningen starter ferdig påkledd med fotball utstyret på.

Innebandy i skolen Innebandy i skolen, Sogn vgs, La Santa 2012

Målvaktsspill og samarbeid mellom Mv og forsvarsspillere

Treningsøkt 2/2017 G2006

Øvelser for November og Desember

MED SPILLETS IDÉ I SPILL OG KAMPDIMENSJONEN MOT 10 ÅR. Gard Holme, Igor Aase og Øyvind Larsen

GRUE FOTBALL MOT NYE HØYDER

UTVIKLINGSPLANER HAUGARØKTENE ÅR

Dommerregler

LØRENSKOG IDRETTSFORENING AKADEMIET - PRINSIPPER I TRENING OG KAMP

Teknikkmerker: Rødt teknikkmerke. Prøve 1: Stussing

SUNDE HÅNDBALL. Hilsen fra Sunde Håndball. Trenerinformasjon

Merk dere at treningen det er lagt inn enn ekstra økt uke 14. Dette for å ha god tid til spill økter på de andre dagene. Ekstra økten er på onsdag.

Vikersund fotball G 99- treningsplan høsten 2012.

Faste dager for de som ønsker å trene 2 ganger i uken er merket blå under.

Treningsoppplegg/øvelser mini/juniorhåndball OPPLEGG FOR FORSKJELLIGE ØKTER

FOTBALLØKTA. Denne økta er tilpassa for barn fra 6 12 år. Deler opp i fire deler : Mål :

Øvelser for Januar-Februar

Transkript:

Periodeplan nr 5 for LFH09 J14 sesongen 2016 / 2017 Gjelder perioden fra 1-30 november 16 Mål og hensikt Fokus for denne perioden er defensivt forsvar og angrep mot defensivt forsvar. I første periode etablerte vi et 6-0 forsvar som ser ut til å fungere ganske godt. Derfor blir hovedvekten denne perioden på etablert angrep. Angrepetsspillet i første periode hadde fokus på overgangsspill og samarbeid med linje. Dette skal vi videreføre denne perioden. Vi skal videre ha fokus på rullespillet som er nøkkelen for å få et angrepsspill med fart og trykk. Vi skal også arbeide med temposkifte i angrepsspillet og noen bevegelser/oppstarter vi kan bruke for å komme skikkelig i gang. Vi kommer til å beskrive fokuset innenfor følgende temaer: Temposkifte Rullespill Samarbeid linje Oppstarter Temposkifte Temposkifte er et verktøy vi kan bruke for å gjøre det vanskelig å spille forsvar. Det er også en mulighet til å få noen sekunders pause før vi kjører tempo igjen i angrep. Det er i prinsippet det eneste muligheten vi har til å få pause. «Tregt angepsspill» gir gjerne også «sløvt forsvar». Dette kan utnyttes til vår fordel, men det forutsetter at vi kan bruke temposkifte veldig bevisst. Dette er ikke vanskelig, men alle må forstå det og være med på det. Når vi vinner ballen så prøver vi å kjøre kontra og fart i ryggen på motstanderen, men hvis dette stopper opp, kan det være bedre å roe ned og kjøre noen rolige pasninger uten pådrag før vi igjen setter fart. Obs. Det er viktig at ikke pasningene blir for svake, selv om vi spiller rolig. Det er nok vesentlig enklere å dra tempoet ned enn det er å øke det igjen, så det er dette vi trenger å øve på. Øvelser som kan kjøres her er å kjøre pasninger med variasjon i tempo. Det kan gjøres som en del av kastoppvarming eller det kan være egne pasningsøvelser som firkant eller pådrag viderespill. Rullespill Rullespillet er det mest grunnleggende spillet i angrep, og det er grunnspillet vi nesten alltid kjører i en eller annen variant. Prinsippet er alltid det samme: Å sette trykk i neste rom.

Figur hva er neste rom? Neste rom påvirkes også av hvor linja står, for det rommet er opptatt og da er det neste rom som gjelder. Arbeidet sammen med linjespiller beskrives i et eget avsnitt. Riktig avstand til forsvaret er viktig, men hva som er riktig avstand kan ikke måles i meter, fordi riktig avstand avhenger av egen fart og ikke minst av forsvarerens vilje til å støte fram på angrepsspiller. Riktig avstand er derfor å sette trykk slik at forsvarsspillerne må reagere (flytte seg) men ikke så tett på at pasningen videre ikke går som planlagt. Det gjelder å ta hensyn til forsvarere på begge sider av det rommet som trues. Det vil i praksis være den som er mest aggresiv av forsvarerne som avgjør når pasningen bør gå videre. Figur hva er for langt unna, passe, for nær? Oppstart fra kant Kantspillerne er de som starter rullebevegelsen og som må snu rulla når den kommer ut til kant. Derfor må vi fokusere på denne rollen spesielt. 1) Enkleste tilfelle: Passiv 1 er i forsvar Det enkleste er dersom kantspiller ikke sones ut. Kantspilleren starter helt i sumpa (for å flytte forsvaret så langt ut mot kanten som mulig). Bakspiller skal trekke bredt ut i banen (ut mot sidelinja) og så holde på ball til kantspiller er i gang med bevegelsen. Målet til kantspilleren er å komme rundt sin forsvarsspiller og trykke inn i rommet mellom 1 og 2. 2) Når kanten blir sonet. Av og til sones kantspilleren ut (dvs at 1 er i forsvar går helt ut på kantspiller før hun får ballen) I dette tilfellet er det mest fornuftige for kantn å fortsette bevegelsen videre. Enten slipper

1 eren og trekker seg tilbake ellers så følger den hele veien. Hvis 1 er slipper, kan kantspiller få ballen, bare litt senere senere enn vanlig. Hvis 1 er ikke slipper, kan bakspiller satse på utsiden i stedet for å gi ballen til kanten. Bakspiller kan da satse alene eller i samarbeid med linjespiller. 3) Hvis kanten blir sonet langt, kan også kanten likevel få ball og så selv snu og satse tilbake og utover i banen. Figur: noen muligheter ved oppstart av rulle (Tegner her venstre kant, men det samme gjelder på begge sider. Det finnes også mange andre muligheter.) Bakspillere Sidebacker har to oppgaver: Starte/snu rulle i samarbeid med kantspiller og svare på bevegelse innover i banen. Det å starte betyr å komme seg bredt ut i banen (helt ut mot sidelinja) og så vente på starten fra kantspiller og så vurdere når pasningen skal komme. (se oppstart fra kant). For en sideback skjer dette når rulla kommer fra motsatt side. Når kanten starter rulla, skal bakspiller vurdere timing og så svare på bevegelsen. Satsingen skal da komme i riktig rom, og det er det en treningssak å se/vurdere. En god bakspiller vet hele tiden hva som «er mitt rom». Midtspiller har en noe enklere situasjon, siden den bare skal svare på bevegelse i begge retninger. Det er imidlertid helt avgjørende å komme seg i riktig utgangsposisjon. Det er en annen viktig ting å være klar over og kunne utnytte: Forsvarsspillerenes utgangsposisjon bestemmes i stor grad av hvor angrepsspillerne plasser seg. Det vil kreve litt å forstå dette og utnytte det i praksis, men det er et viktig skritt i det å bygge håndballforståelse.

Figur: Ulike plasseringer av angrepsspillere og tilhørende «normal» plassering av forsvarsspillerne Samarbeid linje Det å få til samarbeid med linjespiller er nødvendig for å komme et nivå opp på trappa i håndballforståelse. Vi har jobbet med dette tidligere, men har ikke kommet i mål. Det er for få bakspillere og kanter som så langt har forstått og mestrer dette. Derfor blir det et viktig fokus også denne måneden. Forståelsen og ferdighetene må bygges opp gradvis. Trinn 1 er å gjenkjenne situasjonen Som bakspiller og kantspiller er det viktig å vite om akkurat «jeg» er i posisjon til å jobbe sammen med linjespilleren nå. En enkel huskeregel kan være: Dersom jeg skal angripe rommet utenfor linjespiller, da kan jeg også samarbeide med linja. Dette gjelder uavhengig av om er i denne posisjonen i utgangspunktet eller kommer dit som resultat av en bevegelse. Før vi kan gå videre på stigen, må spillerne øve på denne situasjonen til de forstår hva dette dreier seg om: Sette trykk på utsiden av forsvarsspiller slik at denne må komme på for å unnga avslutning. Linjespiller sperrer vekk den andre forsvarereren og er klar for mottak i rommet bak den forsvareren som må fram. Slik sett lager vi en veldig lokal og veldig kortvarig 2 mot 1 situasjon. Trinn 2 er å gjenkjenne denne situasjonen i en spill-sammenheng. En måte å øve dette på er i en 3 mot 3 situasjon evt en 4 mot 3 for å gjøre det enklere. Her er det en av bakspillerne som IKKE kan samarbeide med linja på denne måten, mens begge de to andre kan gjøre det. Det viser seg at det vanskeligste med dette spillet er å være bakspiller og klare å holde mulighetene åpne lenge nok. Tenk på: «Når vet jeg hva som er lurt å gjøre?». Nøkkelen er å fokusere på forsvarsspilleren som blir utfordret og hva denne gjør og være forberedt på både skudd og innspill lengst mulig.

Se på forsvarsspillerne. 3 muligheter: 1) A ligger inne på linja, B kommer fram => Dette er ideell forsvarsbevegelse, spill videre. 2) A kommer fram (samme hva B gjør) => Det er skapt rom for innspill, få ballen inn i rommet, gjerne via gulvet 3) Begge ligger inne => Skyt, evt spill videre. Dette er igjen noe som må forstås deretter øves på. Målet for perioden er at vi får noen bakspiller opp på dette nivået. Oppstarter Som en del av det å bli håndballspillere skal det læres samspill og bevegelser. Dette brukes etterhvert bevisst for å skape gode situasjoner for utvalgte spillere. Som en del av utdanningen på dette området ønsker vi å lære oss noen oppstarter på etablert angrepsspill. Foreløpig skal vi ikke bruke dette veldig taktisk, men mer som en markert oppstart og for å komme i gang med et trykk mot mål. Deretter vil vi slippe fritt og forsøke å utnytte de mulighetene som oppstår i spillet. I et vedlegg til dette dokiumentet er det beskrevet kort de oppstartene vi skal lære (vi trenger ikke lære alle i denne fasen). Vedlegget kaller vi Avtaleboka, og det er mulig vi oppdaterer denne etterhvert som vi får erfaring. Den inneholder følgende oppstarter: Rulle venstre starter direkte i rullespill fra venstre side Polakk venstre midtback krysser venstre kant, så rulle Rulle høyre starter bare rulla fra motsatt side Overgang <navn> - ber en spiller løpe overgang inn på linje, deretter temposkifte og rullespill Rundgang Egentlig en overgang fra linjespiller etterfulgt av en rask vending av spillet Midtovergang Overgang fra midtspiller, kantkryss høyre og trykk på venstre. Alle som vil kan prøve å forstå disse ut i fra teksten. De vil også bli gjennomgått på trening. Forsvar Vi utvikler ikke forsvaret noe denne måneden, men fokuserer på 6-0 slik vi lærte i periode 2 og repeterer evt viktige prinsipper dersom det er behov.