eksempler fra LLA aviser

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "eksempler fra LLA aviser"

Transkript

1 JULEIDEERVI HJELPER DEG Best på Volkswagen! Salg - Service - Deler Brukt - Innbytte - Finans tlf MED DET MESTE: EU-kontroll AC service/ fylling Firehjulskontroll Rep/service alle merker Ruteskift Rask timebestilling Harestua Auto AS Suzuki Tlf LOKALAVISEN FOR NITTEDAL OG HAKADAL NR. 101 ONSDAG 23. DESEMBER ÅRGANG KR God Jul! Barna ved Ulverud SFO jubler julen i møte, i likhet med barn i hele bygda. I tillegg til et glimt fra Ulverud-elevenes nissemarsj, byr Varingen på fyldige intervju med fire glade kulturprisvinnere. Vi ønsker leserne våre en god og fredelig julefeiring. Prisen på klementiner gjelder t.o.m 24. desember eksempler fra LLA aviser Onsdag 23. desember 23 åpent til kl.

2 Best på Volkswagen! Salg - Service - Deler Brukt - Innbytte - Finans tlf VI HJELPER DEG MED DET MESTE: EU-kontroll AC service/ fylling Firehjulskontroll Rep/service alle merker Ruteskift Rask timebestilling Harestua Auto AS Suzuki Tlf LOKALAVISEN FOR NITTEDAL OG HAKADAL NR. 101 ONSDAG 23. DESEMBER ÅRGANG KR God Jul! Barna ved Ulverud SFO jubler julen i møte, i likhet med barn i hele bygda. I tillegg til et glimt fra Ulverud-elevenes nissemarsj, byr Varingen på fyldige intervju med fire glade kulturprisvinnere. Vi ønsker leserne våre en god og fredelig julefeiring. Prisen på klementiner gjelder t.o.m 24. desember 6 93 Klementiner 1 kg nett, First Price Medisterkaker 800 g pr. kg 62, Anita iskake 1 liter hestesko Onsdag 23. desember åpent til kl. 23 Se for åpningstider i julen

3 Årskavalkade 2009 Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX ellar mellom Aslag Haugen og Håvard k livet snudd opp ned i Haugen ved det agurra i sommar. Bøkko ved at suksesstrenaarka frå Norges Skøyteforbund. Begge vart No vonar me dei kjem sterkt attende. Foto: Bernt Ivar Bergum

4 TORSDAG 4. juni 2009 nr. 63 Side lesarar 71. årg. kr. 12 Følg med på hallingdølen.no Hallingdal på rett veg: Thomas Vinje, med røter i Hallingdal, arbeider som advokat med internasjonale IT-saker. Nortura går med underskot og varslar store kutt. Torleif Bjella ved avdelinga på Gol er førebudd på at også dei må ta sin støyt, sjølv om Gol i utgangspunktet står sterkt. Side 14 TYSDAG 9. juni 2009 nr. 65 Side 31 TORSDAG 18. juni 2009 nr. 69 Side LAURDAG 20. JUNI 2009 nr lesarar Sjokkert: Politiførstebetjent Roy Riksvold ved dei 157 meter lange bremsespora ved Garnåskrysset på Rv7. Utruleg nok overlevde dei fire ungdommane utforkøyringa lesarar Side xx Side xx Side xx Dei syntest folkehøgskuleåret vart litt for kort. Difor bestemte fem vener seg for å sykle Norge på langs. Onsdag nådde dei Hallingdal på veg sørover. Side årg. kr. 12 Følg med på hallingdølen.no Side xx Side xx Side xx 71. årg. kr. 12 Følg med på hallingdølen.no 25. oktober veit Nortura-tilsette i Gol om arbeidsplassen deira er sikker. Konsernleiinga ser på all slakte- og skjereaktivitet i Sør-Norge. Fabrikksjef Torleif Bjella (biletet) seier det gjeld å stå på for arbeidsplassane. Side 15 SIDE lesarar Side xx Side xx Side xx 71. årg. kr. 12 Følg med på hallingdølen.no 16 politiske år: Sigrun Eng frå Gol har gjort sitt i politikken. I går var siste dagen hennar på Stortinget. (Foto: NPK) Liv Signe Navarsete vil ikkje forlenge støtta til Hallingbussen. Dermed risikerer Hallingdal å stå utan kollektivtilbod på morgonen til Oslo. Lokale politikarar reagerer sterkt. Side JUNI SIDE SIDE I dag er det 39 år sidan Nesbyen sette norsk varmerekord med 35,6 grader. I åra sidan har fleire utfordra Nesbyen. No står Gulsvik stasjon fram som den største trusselen. Side 4-5 HALLINGDAL RENOVASJON INTERKOMMUNALT SELSKAP MEINER: «Me for vår del kan ikkje anna enn appellere til fornuften. Og all fornuft tilseier samarbeid. Men fyrst må det til ei utlufting. Gundersen må klargjere grunnlaget for utmeldinga» Side 2 MEINER: «NTP-innstillinga til dei tre regjeringspartia avdekkjer eit av dei største jernbanepolitiske svika i norsk historie. Veljarane er haldne for narr. Landsmøtetalene var berre spel for galleriet» Side 2 HALLINGDAL RENOVASJON INTERKOMMUNALT SELSKAP MEINER: «Meir pengar betyr fleire aktivitetar, betre aktivitetar og lågare eigendelar. Organisasjonane får høve til å fokusere på kjerneaktivitetane framfor å skaffe seg inntekter. Dette vil både lokalsamfunna og storsamfunnet nyte godt av» Side 2 Tlf MEINER: «Lier-Hansen må gjerne ha synspunkt på norsk jernbanepolitikk. Men då må han også spele med opne kort. I denne saka driv han eit dobbeltspel. Eit dobbeltspel og ei rolleblanding det luktar vondt av» Side 2 BILAG TIL HALLINGDØLEN I DAG 88 SIDER I HALLINGDAL Klar for SOLO- DEBUT Årets lokalavis Sted: Flå: Fram Tittel med sparekniven Side 3 Sted: Hallingdal: Tittel Varmerekord i mai Side 10 Sted: Hol: Ny Tittel sesong ved Stolsvatn Side 13 Åpent lokalt avfallsmottak hver lørdag kl Microfritt er smart Hallingdal vrakar Microsoft Får full støtte frå IT-advokat Juni ÅRSKAVALKADE 2009 Det blir lagt merke til at kommunane i Hallingdal kastar Microsoft på gangen. Skulane vil frå hausten av nytte gratis programvare med Gol kan bli råka Lang skuleavslutning opne standardar. Dette er bra og eit førebilete for andre, seier den amerikanske IT- advokaten Thomas Vinje. SIDE 4-5 Hallingdølen 4. juni. Årets lokalavis ERIK BEST i Norden Sted: Geilo: Tittel Rådmannen vil tillate flate tak Side 7 Sted: Hemsedal: Tittel Satsar på kyr og sau Side Sted: Ål: Inviterer Tittel til politisk debatt Side 14 Vill ferd på Rv7 Toppfart: 200 km i timen Køyrde ut, alle overlevde I enorm fart køyrde bilen med fire ungdommar ut av vegen. Sekund før hadde fartsnåla vist 200 km i timen på Sjongsletta i Nes. På ulykkestaden er det 157 meter med skrensespor. Politifolk i Hallingdal er opprørt. Dette er sjokkerande, seier politiførstebetjent Roy Riksvold. SIDE 4-5 Hallingdølen 9. juni. Årets lokalavis Her er den NYE GRO Sted: Gol: Vegserviceanlegg Tittel på Storøyne? Side 3 Sted: Hallingdal: Tittel Glede for momsfritak Side 6-7 Sted: Ål: Ny Tittel utstilling med gamle bilete Side 36 FOLKEFEST I LÆRDAL! Sjå eiga marknadsavis 18. juni Åpent lokalt avfallsmottak hver lørdag kl Kveleslangar til Flå Tigerpyton og grøn anakonda i bjørneparken Er på plass til helga 35 slangar blir det eksotiske innslaget i Vassfaret Bjørnepark i Flå i sommar. Den største er på lasset. Det er ingen giftslangar blant desse, tung. Ein grøn anakonda (biletet) er også med ein tigerpyton som er 3,70 meter lang og 30 kg roar parksjef Kevin Juhl-Thomsen. SIDE 4-5 Framleis uvisse på Nortura Hallingdølen 18. juni. helgebel Takkar for seg Årets lokalavis Jaktar på Jobben gjort Siste dag på Stortinget Skal dyrke roser i Afrika Etter 16 år gir Sigrun Eng seg på Stortinget. I går hadde ho siste arbeidsdagen på Løvebakken. No legg ho Ap-rosa til sides til fordel for rosedyrking i Afrika. Hallingbussen i fare Hallingdølen 20. juni. dropar Gulsvik vs. Nesbyen Bank. Forsikring. Og deg. FERIE MAGASINET på to og fire HJUL SVARTEDAUDEN SMÅPRAT INGEBRIGT STEEN JENSEN Fyrste steinen: Her skal det bli kulturkyrkje på Geilo. Biskop Laila Riksaasen Dahl legg ned grunnsteinen. DET ER IKKJE kvar dag det dukkar opp ein romanforfattar i Hallingdal. Men Bergljot Kaslegard Nordal frå Ål har skrive romanen «Magda», om ei 80 år gammal kvinne som blir enke. Utgangspunktet er eit kristent miljø. Boka kom i september på Tiden forlag. HALLINGDALSKOMMUNANE har kasta Microsoft «på gangen». I skulane vil ein nytte gratis programvare med opne standardar. Thomas Vinje, amerikansk advokat i EU med røter i Hallingdal, har arbeidd for å hindre Microsoft sitt monopol. Hallingdal blir lagt merke til, seier han. I ÅR FYLTE BERGENSBANEN 100 år. I juni vart det feira med veterantog gjennom Hallingdal, med stopp på alle stasjonar og historisk program. Masse folk møtte fram, mange i historiske klede. EIN BIL MED FIRE ungdommar køyrde utfor vegen ved Garnåskrysset i Nes. Fartsnåla viste 200 like før smellen. Trass i 157 meter bremsespor vart ingen skadde. Sjokkerande, sa politiet. I november vart det tatt ut tiltale mot sjåføren for råkøyring. EIT 40 ÅR LANGT plasteventyr, har bedrifta Hallingplast i Kleivi bak seg. Stabilitet, utvikle nye produkt og ta vare på gamle kundar, er noko av oppskrifta bak suksessen. Dagleg leiar Steinar Tragethon styrer ei bedrift som disponerer kvadratmeter golvplass i Kleivi, og som i 2008 omsette for 245 mill. kroner. HALLINGDØLEN STILTE spørsmål ved habiliteten til direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, som skulda styresmaktene for å motarbeide høgfartstoget til Norsk Bane over Haukeli. Men det kom ikkje fram at Lier-Hansen er styremedlem i Norsk Bane, eller at Norsk Industri ikkje har høgfartstog på dagsorden. Dette minna difor om eit soloutspel. VASSFARET BJØRNEPARK fekk nye attraksjonar. 35 slangar blir frå no av eit eksotisk innslag i den heilårsopne parken. Den største er ein tigerpyton som er 3,7 meter lang og 30 kg tung. SIGRUN ENG har hatt sin siste dag på Stortinget. Etter 16 år som representant for Ap i Buskerud har ho sagt frå seg attval. No reiser ho til Afrika, der ho skal arbeide «på gølvet» i eit stort rosegartneri i Addis Abeba. ROAR STRAND er ikkje snau i sin karakteristikkar av sitt moderparti, Fremskrittspartiet. Dumskap, villfaring og bomskot er ord han brukar om Frp sin støtte til NTP og forslaget om firefelts veg over Haukeli. Han sa det var «dumt gjort» av Ida Marie Holen (Frp Buskerud) å støtte dette utspelet. Også Karsten Ekeren i Flå Frp er sterkt kritisk til Haukelistøtta. Frp sentralt hadde merka seg dei krasse orda frå dei to frittalande hallingane, som ei stund låg an til å bli ekskluderte frå partiet. I NESFJELLET tok Marit og Hans A. Tandberg i bruk golfbana i Natten. Den irrgrøne og idylliske banen ligg godt og vel 700 meter over havet, og har kosta 30 millionar kroner. Banen har ni hol og samla lengde er meter. Responsen frå dei første golfarane som prøvde bana, var god. BISKOP LAILA RIKSAASEN DAHL la sist i juni ned grunnsteinen til Geilo kulturkyrkje. Bygginga er no komen godt i gang. Kongepokal på heimebane Ein kongepokal og seks NM-titlar. Det er utteljinga Hallingdal står att med etter eit eventyrleg NM i folkemusikk på Ål og Geilo. Størst heider går til Ingunn Stræte Lie og Ulf-Arne Johannessen som kunne ta med seg Best i Norge: Kongepokalvinnarane Ingunn Stræte Lie og Ulf-Arne Johannessen. kongepokalen i klassen Dans hardingfele. Dei andre som fekk NM-titlar var: Ål spel- og dansarlag (lagdans junior), Sjur H. Borge, Gol (durspel junior), Silje Risdal Liahagen, Ål, (vokal junior), Ulf- Arne Johannessen, Ål (lausdans senior), Haugerud, Fingarsen og Evje (gruppespel) og Ingunn Stræte Lie/Ulf-Arne Johannessen, Ål (dans hardingfele senior). For fyrste gong var Landskappleiken og Landsfestivalen slått saman til eitt arrangement. Eit dristig eksperiment, men etter at kappleiken var over, var det berre godord å høyre. NM i folkemusikk trekte utøvarar til Ål og Geilo, og over menneske kom for å høyre og sjå. 9

5 TYSDAG 1. desember 2009 nr. 140 Side lesarar 71. årg. kr. 12 Følg med på hallingdølen.no Må flytte: Dei kom i førre veke. No må Mohammed Said, til venstre, og Mastor flytte til eit anna mottak. LAURDAG 5. desember 2009 nr lesarar SIDE Side xx Side xx Side xx 71. årg. kr. 12 Følg med på hallingdølen.no SIDE Forbanna: Me har tapt mykje i omsetnad, seier dagleg leiar ved Falck på Gol, Kåre Lokreim, til venstre, og Bjørn Ivar Solbakken. TORSDAG 10. desember 2009 nr. 144 Side 3 Gjelder så langt beholdningen rekker. Kun til private husholdninger lesarar Fersk entrecôte av storfe 180 g pr. kg 82, årg. kr. 12 Følg med på hallingdølen.no Side xx Side xx Side xx Full av energi: Det er ikkje bil eller fly som er problemet, det er kva me puttar på tanken, seier meteorolog Tone Bekkestad. LAURDAG 12. desember 2009 nr lesarar SIDE årg. kr. 12 Følg med på hallingdølen.no SIDE Geilo tlf Gol tlf Hemsedal tlf En handel du skal leve med MEINER: «Både Skistar og grunneigarane fortener honnør for viljen til å rydde opp i leigekrangelen. Ny nedfart og utvikling av Totteskogen vil bety langt meir for Hemsedal enn berre at skitilbodet aukar» Side 2 Bergensbanen har runda 100 år. Liv Skogheim Lindestad var med på den lokale feiringa i Geilo samfunnshus. Side Thor Olav Fjellhøi leia eit flott førjulsshow i Ål kulturhus. Side Prisen inkl. grundig undersøkning av øyets helsetilstand, god oppfølging samt rutinemessige innkallinger. i desember og januar (gjelder ikke uke 53) Tlf. 0PERS (07377) MEINER: «Hoksrud hadde i torsdagsnummeret eit innlegg som ikkje berre er omtrentleg. Det osar av faktafeil, bortforklaringar og avsporingar. Frp-representanten viser til og med til eit oppslag i Hallingdølen på ein dato det ikkje kom ut avis!» Side 2 Langrenn har vore den store interessa til Olav Eikrehagen. No gir 73-åringen 1 million kroner til langrennssporten. I tillegg får Hemsedal Mållag Side Skikøyrar Andreas Håtveit satsar på heimebane. I Sudndalen har han bygd ein park som det ikkje finst maken til her til lands. Side i desember og januar (gjelder ikke uke 53) Tlf. 0PERS (07377) MEINER: ««Me er spent på om Frp, H og Sp har alternative løysingar når økonomiplanen skal behandlast i kommunestyret 15. desember. Eller om dei også der stikk hovudet i sanden» Side 2 Tlf Manglar husrom: Russestyret seier dei helst kunne tenkt seg å kome inn på Pers. Frå venstre: Per Berg, visepresident, Ingrid Narum Tveito, festsjef, Kristine Løvlie, russepresident, Brynjar Svarva, pr-sjef og Silje Mørch, festsjef. Hallingdal utmerkjer seg med mykje snø denne vinteren. Førjulssesongen i skiheisane slår alle rekordar. Side 4-5 Transportør Magnus Narum reagerer på at Hallingdal Renovasjon sjølv skal overta søppelkøyringa i Hallingdal. Side Ein flåværing risikerer fengselsstraff etter at han tidlegare i år avfyrte geværskot gjennom eit vindauga. Mannen hevdar han ikkje skaut med vilje. Side 6-7 MEINER: «Vêrsituasjonen på fjellet sist sundag var ikkje ekstrem. Mykje tyder på at vegkontoret i Sogn heller dyrkar tryggleiksaspektet. Samstundes er dei blinde for konsekvensane for Hallingdal» Side 2 Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har fått klage etter at alle fjellovergangane mellom Hallingdal og Vestlandet i praksis var stengde sist helg. Side 4 Mattilsynet hadde i haust kontroll av gatekjøkkena i Hallingdal. Kontrollen avdekte at dei fleste kan bli betre når det gjeld hygiene. Side Kronprinsparet vil gjeste Geilotun i jula. Både personalet og dei eldre gler seg til møtet. Side Årets lokalavis ÅRSKAVALKADE 2009 DEN NYE SJEFEN for Geilo Sted: Gol: Møter Tittel ikkje opp for vaksine Side 3 Sted: Hemsedal: Tittel Kommunevekst kostar Side 4 Sted: Hol: På Tittel utkikk etter flyktningguidar Side 12 Nesbyen statlege mottak tok imot asylsøkjarar utan godkjenning Må flytte ut att Togfeiring Desember Juletonar Meir enn 40 asylsøkjarar flytta før helga inn ved Nesbyen statlege mottak. Utan at Nes kommune har gjeve Julenøtter Hallingdølen 1. desember. bruksløyve. I går var det møte mellom kommunen og mottaksleiinga. Resultat: Asylsøkjarane må flytte ut att. SIDE 5 Synsprøve kr 360,- Velkommen inn! tlf no Årets lokalavis Kjøp GAVEKORT i julegave! 25% man-fre helgebel På sporet Fann kjærleiken? Skuldar politiet for korrupsjon Lensmann Bent Øye: Dette er alvorleg og trist Gir bort 1,1 million Gol og Hemsedal lensmannskontor er Lensmann Bent Øye stadfestar at meldt til Spesialenheten for politisaker. lensmannskontoret har ein samarbeidsavtale med Viking. Men han Skuldingane handlar om korrupsjon. Falck på Gol hevdar at politiet favoriserer Viking ved bergingsoppdrag. ikkje får nokon gjenyting. SIDE understrekar at lensmannskontoret 6-7 Julenøtter Landets beste.no Hallingdølen 5. desember. Møtt med varme: Kronprinsesse Mette-Marit fekk blomar av bebuarane Haldis Haugen (83) og Alf Dyrkolbotn (95). KNUDSEN AVVISER all kritkk Årets lokalavis Ukens Go helg-produkt fredag og lørdag Sted: Nes: Nektar Tittel å ha køyrd i 200 Side Sted: Geilo: Tittel Lanserer badeland Side Sted: Hallingdal: Tittel Startar skogsturisme Side pr. pakke Fast Go helg-pris Hallingdølen 10. desember. helgebel Årets lokalavis Høggørm på kultur Ingen utestader i Hallingdal vil vera vertskap for russen. Utelivet er stengt for ungdom under 20. Neste veke er HUGS sundagsopent på Ål 13. desember frå kl Sjå eigen avis laurdag. Ram på x-ord Russen på gata Utelivet stengt for ungdom 20-årsgrense i heile dalen Hallingdølen 12. desember. det russekro. Om det ikkje skjer eit julemirakel, står russen utan nokon stad å gå ut. SIDE 40 Kjøp GAVEKORT i julegave! 25% man-fre Kjempestart på sesongen Lyser ikkje ut arbeid Skaut i fylla Bank. Forsikring. Og deg. Klagar på stenging Avdekte manglar Jubel på Geilotun EIN SKAL TRØ RETT, den som skal opprette asylmottak. Ikkje før hadde 40 asylsøkjarar flytta inn på Nes statlege mottak (tidlegare Østenfor hotell), så kom det for dagen at Nes kommune ikkje hadde gjeve bruksløyve for dette. Eit møte mellom kommunen og mottaksleiinga enda med at asylsøkjarane måtte flytte ut att. Å la dei få bu som «hotellgjester» inntil det formelle var i orden, vart ikkje akseptert som ei løysing. Ein kommunikasjonssvikt, sa mottaksleiar Lars Guldbrandsen. Dei 40 asylsøkjarane vart fordelt på andre mottak i Sør- Norge. Ved årsskiftet var saka i ferd med å finne ei løysing. ANNE RUSTBERGGARD VARDEN vart tilsett som ny turistsjef på Geilo. Ho er dotter til Kari og Mekkel Rustberggard på Gol, og skulle såleis ha fått inn turisme og reiseliv med morsmjølka. BORDTENNIS ER VERDAS største individuelle idrett. I oktober hadde Hemsedal bordtennisklubb si fyrste trening i gymsalen på Ulsåk skule. På knappe fire veker fekk dei rundt 20 nye spelarar. DR. HOLMS HOTEL på Geilo vann NSB sin miljøkonkurransen. Hotellet har fått mange gjester til å ta toget. Med gjestedøgn ser hotellet eit stort potensiale i toget som transportmiddel. OMDØMMEPROSJEKTET i Ål skulle bidra til at kommunen skulle profilere seg på ein positiv måte. No er samarbeidet med prosjektansvarleg Jon Ola Bergaplass avslutta, avdi han og arbeidsgruppa hadde ulikt syn på vegen vidare. GOL OG HEMSEDAL lensmannskontor vart meldt til Spesialenheten for politisaker. Skuldingane handla om korrupsjon. Bergingsselskapet Falck på Gol meinte nemleg at politiet favoriserte konkurrenten Viking ved bergingsoppdrag. LANGRENN HAR VORE den store interessa til hemsedølen Olav Eikrehagen. No gir 73-åringen bort 1 million kroner til langrennssporten i heimbygda. I tillegg får Hemsedal Mållag kroner til dialektarbeidet. INGE GRØSLANDSBRÅTEN i Hol kan puste ut etter eit dramatisk år. Først vart han livstrugande sjuk. Deretter heldt han på å måtte legge ned den einaste bensinstasajonen i Hol. Men ein levertransplantasjon berga livet og helsa, og deretter overtok han bensinstasjonen i Djupedalen frå Statoil, og sikra dermed vegservice langs Rv50. STATENS VEGVESEN fekk hard kritikk etter ei helg med dårleg vêr. Rv7 over Hardangervidda var stengt fordi sambamdet ikkje virka. Rv50 var stengt fordi kuldeporten i Geiteryggtunnelen svikta. På Rv52 over Hemsedalsfjellet var det kolonnekøyring for tunge køyretøy medan personbiltrafikken vart kanalisert over Filefjell. Snikinnføring av tvangsdirigering i strid med tidlegare løfte, sa sa regionrådsleiar Knut Arne Gurigard. MEDAN INTERNASJONALE toppolitikarar diskuterer klimatiltak i København, skriv kjendismeteorolog Tone Bekkestad bok om kva folk flest kan gjera. Tone Bekkestad er frå Geilo, og har blitt ein av dei mest populære TV-meteorologane i nabolandet Sverige. Boka er illustrert av Knut Bry og kjem først ut i Sverige, til neste år kanskje i Norge. RUSSEN STO EI STUND i fare for ikkje å ha nokon stad å gå ut. Utelivet i Hallingdal er nemleg stengt for ungdom under 20 år, og dermed vil ingen utestader vere vertskap for russen. Men så opna utestaden «Gammal moro» i Ål med 18- års aldersgrense. Dermed var russekroa berga. FINN TORE LINDAHL fekk Nes kommunes kulturpris for Han er ein allsidig kar som lar talentet sitt kome fram både når det gjeld musikk, foto og teikning. GEILOTUN FEKK STORFINT førjulsbesøk. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok ein tur over fjellet frå julefeiring på hytta i Uvdal. På Geilotun møtte dei både born og gamle. Dei hadde ei triveleg bordsete saman med pensjonærane på aldersheimen. Kronprinsparet sjarmerte både unge og gamle, skreiv me i vår oppsummering etter besøket. Jakta forgjeves på kjærleiken I tre månader har Kristian Akervold frå Flå vore sentral i TV2- serien «Jakten på kjærligheten» utan å ha funne den rette. Det næraste han kom, var Anita Orvedal, den eine av 11 aktuelle friarar. Men sjølv om det såg ut til Mange å velje mellom: Kristian Akervold og ti av dei 11 friarane programserien starta med. (Foto: TV2) at romantikken blomstra, forsikra Akervold om at dei to ikkje vart kjærastar, men berre gode vener. Det har til tider blåse friskt rundt TV-bonden og friarane hans, med mykje dramatikk og medieomtale. Sjølv seier han at det er vanskeleg å finne kjærleiken når det er tre partar i eit forhold han, ho og media. Akervold meiner at alt oppstyret i media må ta skulda for at det ikkje vart noko forhold. Sjølv om han og Anita Orvedal ikkje vart eit par, kjem dei til å halde kontakten og ha mykje med kvarandre å gjere i tida framover. Utan at alle andre treng å vere interessert i det, slår den unge bonden frå Flå fast. 15

6 ÅRSKAVALKADE 2009 Godt nyttår! ANSVARLEG REDAKTØR BJARNE TORMODSGARD ADMINISTRERANDE DIREKTØR KJELL VIDAR BERGO K AVALKADEANSVARLEG SIGMUND KRØVEL-VELLE L AYOUT JARLE ELVESVEEN STANES Eitt år er gått sidan finanskrisa slo til. Økonomane snakka om den verste krisa sidan depresjonen i 1930-åra. Men hallingen har merka lite til nedgangstidene. Utslaga kan best karakteriserast som krusningar. Arbeidsløysa er framleis låg. Det har vore få konkursar. Aktiviteten i både privat og offentleg sektor er framleis høg. Pessimismen for eitt år sidan er snudd til nøktern optimisme. it døme på dette er hjørnesteins- Defa i Nes. I februar i år Ebedrifta måtte bedrifta seie opp 36 tilsette etter at lampeproduksjonen vart flytta til Sverige. Eit par månader tidlegare vart elektronikkproduksjonen flagga ut til Kina. Sju tilsette mista jobben. Er dette starten på ei nedlegging av Defa på Nesbyen? Vil heile produksjonen på sikt bli flytta til lågkostland, undrast bekymra nesningar. Nedlegging av Defa ville fått katastrofale fylgjer for kommuneøkonomien og Nes-samfunnet. Men for godt ei veke sidan kom gladmeldinga; hjørnesteinsbedrifta går så de susar. Godt hjelpen av sprengkulda over store deler av Europa. Etterspurnaden etter motorvarmarar er større enn på lenge. Bedrifta må ta inn fleire tilsette. Også dei andre større industribedriftene i Hallingdal har så langt ridd av stormen. Hjula går for fullt ved både Nortura på Gol, Hallingplast i Kleivi og Novema i Flå medan utsiktene er litt meir usikre ved Protan på Nes. or reiselivsnæringa er situasjonen Fverre. Mange bedrifter slit. Fyrst og fremst små og mellomstore overnattingsbedrifter. Det vil bli mykje raude tal når rekneskapen for 2009 skal gjerast opp. Men finanskrisa kan ikkje ta all skuld. Konkurransen frå andre turiststader er knallhard. Kurs- og konferansemarknaden har turka inn. Og marginane er små. Men for «lokomotivet» Hemsedal Skisenter er himmelen lyseblå. Heisselskapet som er ein del av det svenske heiskonsernet Skistar, går så det susar. Omsetninga for 2008/2009 nådde 210 millionar kroner, ein auke på nesten 40 millionar kroner frå året før. Resultatet før skatt enda på rekordhøge 33 millionar kroner. Men endå viktigare for hemsedølene Paulsson-brørne som eig Skistar, tenkjer langsiktig. «Eg mislikar folk som kjem inn og berre skal skumme fløyta i ei oppgangstid. Målet vårt er å skape fleire heilårs arbeidsplassar i Hemsedal og utvikle turistproduktet», uttala Mats Paulsson til Hallingdølen før jul. For hemsedølene er dette søt musikk. Skistar sitt omdøme i bygda står sterkare enn nokon gong. or eitt år sidan var det mange som Fspådde at hyttemarknaden ville kollapse. Lokale handverkarar ville i så fall blitt hardt ramma. Men heller ikkje på dette området har det rådd krisestemning. Hytteturistane har ikkje svikta Hallingdal. Rett nok er ikkje byggeaktiviteten den same som for eit par år sidan. Men det er berre til det gode. Useriøse aktørar som kom for å skumme fløyten av byggeboomen, er borte. Dei fleste lokale handverkarane har meir enn nok å gjere. Også eigedomsmeklarane melder om betre tider. eller ikkje varehandelen har merka Hmykje til finanskrisa. Nye og utvida Talsmenn: Under valkampen lova Buskerud-representantane Martin Kolberg (Ap), Per Olaf Lundteigen (Sp) og Trond Helleland (H) å tale hallingane si sak på Stortinget. Om dei fylgjer opp, står att å sjå. «Kanskje folketalet i Hallingdal vil passere i 2020?» Bjarne Tormodsgard A NSVARLEG REDAKTØ R I HALLINGDØ LEN forretningsbygg vil kome til i året som kjem. Den største spenninga knyter seg til Thon-senteret i Flå. Men flåværinganes beste ven, Olav Thon, nøyer seg ikkje berre med kjøpesenter. Vassfaret Bjørnepark har fått tilført fleire titals millionar kroner til utviding. Dei siste vekene har Thon også kjøpt opp fleire sentrumstomter. Milliardæren frå Vats har fleire planar for Flå. Og flåværingane ventar i spenning... Også i Ål, Gol og på Geilo er det planar om nye forretningsbygg. Dette vitnar om optimisme og framtidstru i næringa. inanskrisa på ingen måte avlyst. FFinansminister Sigbjørn Johnsen varslar tøffe tider også i Likevel lyspunkta er langt fleire enn kva dei var for eitt år sidan. Både i Hallingdal, Norge og internasjonalt. tortingsvalet var årets høgdepunkt Spå den politiske arenaen. Og valet vart ein thriller. Alt tyda på regjeringsskifte. Men etter ein real sluttspurt rodde dei raudgrøne i land sigeren. For Hallingdal vart resultatet begredeleg. For fyrste gong på mange tiår er det ingen hallingar på Stortinget. Heller ikkje i regjeringa, eller i regjeringsapparatet. Dette er alvorleg. Hallingdal har ingen «døropnarar». Det vil bli vanskelegare å nå fram med ynskjemål, innspel og argument. Hallingdal risikerer å bli ståande på sidelina i viktige politiske saker. Både når det gjeld lokalisering og løyvingar. Alliansebygging kjem difor til å bli viktig i åra som kjem. Sterke og gode samarbeidspartnerar kan gje hallingen innpass i maktapparatet. Dessutan har Buskerud-representantane Per Olaf Lundteigen (Sp), Trond Helleland (H) og Martin Kolberg (Ap) lova å tale hallingane si sak på Stortinget. Det var iallfall kva dei sa under valkampen. Om dei fylgjer opp, står att å sjå. Hallingdølens oppgåve blir å minne dei om kva dei sa under valkampen. Ei oppgåve me kjem til å ta på alvor. m nokre timar går me også inn i Oeit nytt tiår. Det gir oss høve til å stoppe opp. Reflektere. Oppsummere. Kome med eit tilbakeblikk. «Hallingdal er unntaket blant utkantane. Regionen vil oppleve vekst og tilflytting». Dette var konklusjonen til professor Tor Selstad i eit intervju med Hallingdølen for ti år sidan. Selstad kikka i glaskula og drista seg til fylgjande spådom; Hallingdal er avsides nok til at innbyggjarane etterspør eit breitt spekter av lokale tenester, men sentralt nok til at folk finn det tenleg å bli buande. Folketalet vil auke frå til fram mot Dei fleste nye arbeidsplassane vil kome innan reiselivet og andre tenesteytande næringar, hevda Selstad. Men framtidsforskaren la inn ein viktig føresetnad kommunikasjonane må bli betre. Bergensbanen må rustast opp, Ringeriksbanen må kome på plass, veginnkortinga Sokna-Ørgenvika må gjennomførast og det er nødvendig med ei generell opprusting av Rv7. va har skjedd sidan 2000 og nyttår- med Selstad? Ksintervjuet Folketalet i Hallingdal har stagnert og syner ein mindre nedgang. Ingen av dei nemnde samferdselsprosjekta er gjennomført denne tiårs-perioden. Kan det ha ein samanheng? Svaret er ja. Men det er lyspunkt. Sokna-Ørgenvika er i boks. Veginnkortinga vil bli påbegynt i 2011 og skal stå ferdig i Det er også lova midlar til opprusting av Rv7, men etterslepet på vedlikehaldet er enormt. For Ringeriksbanen er det ikkje fullt så lysteleg. Under stortingsbehandlinga av Nasjonal Transportplan (NTP) utsette regjeringspartia og Fremskrittspartiet byggestarten til etter Men transportplanen er berre eit styringsdokument. Det er difor ingen grunn til å gi opp Ringeriksbanen. Så seint som for to veker sidan kravde alle sju partia i Bergens bystyre opprusting av Bergensbanen. Reisetida mellom Oslo og Bergen må kuttast ned frå seks til fire og ein halv time. Ringeriksbanen vil vere det viktigaste einskildprosjektet, heitte det i uttalen. Utspelet frå Bergen er opplyftande. No må også Oslo kome på banen. Eit samla press frå landets to største byar, Ringeriksregionen og alle kommunane etter Bergensbanen kan framskunde jernbanebygginga mellom Oslo og Hønefoss. Dessutan er både SV og Ap forplikta av gamle lovnader. Slaget om Ringeriksbanen er ikkje tapt. Med dei rette politiske grepa kan bygginga kome i gang i god tid før I så fall kan framtidsforskaren Tor Selstad få rett likevel. Kanskje folketalet i Hallingdal vil passere i 2020? Det er iallfall lov å håpe. Eller for å sitere USAs tidlegare utanriksminister Colin Powell; «Usvikeleg optimisme mangedoblar styrken». 3

7 lusekofter spurtet over pianoet på de korte beina, noen falt av og til ned på tangentene da de skled på notearkene og rullet på en myk tone som klang gjennom resten av rommet. I bokhyllene sprang pyntenisser rundt kledd i noe som så mistenkelig ut som røde støvkluter mens de klatret opp og ned alle bøkene, leende og hoiende der de skled ned de støvete bokryggene. Noen nisser på bordet hadde de spinkle armene fulle av rynkete valnøtter som de slapp ned i den halvfulle nøtteskålen av tre midt på salongbordet der nøtteknekkeren allerede lå og ventet. De rubinrøde kubbelysene var nettopp tent, og det sto fremdeles to nisser på skuldrene til hverandre med en brennende fyrstikk i hendene tilsvarende lengden av dem begge, mens tre andre sto ved siden av og prøvde å blåse ilden ut. I gardinene klatret det rundt enda et dusin alver som knuget rubinrøde, bløte silkebånd som nesten så ut til å smelte mellom hendene deres, og knyttet dem forsiktig fast på hver side av de snødekkede vinduene. Noen stod under i vinduskarmene og pusset sverdene til de fine pyntesoldatene med diamantbesatte gullslirer. Det Sto en liten, lusekoftekledd nisse midt på bordet og helte sukkertøy og julegodter i sprakende, glitrende farger ned i en krystallskål. Så førte guttens blikk ham til kaminhyllen over ovnen, der sokken hans hang. Ikke mindre enn tre nisser sto smilende ved siden av hverandre og slapp ett og ett godteri ned i den strikkede sokken. Først en myk marsipankule, deretter en skinnende polkagris, så et smaragdgrønt drops pakket inn i knitrende cellofanpapir, og en tynn sjokoladenisse. Slik fortsatte de i tur og orden, like jevnt som varme hjerteslag, mens de lo og skravlet. Bak dem, i det varme halvmørket som omga dem, tikket en gammel klokke på veggen. Mye av stuen lå i stemningsfulle skygger, mens resten tindret i et varmt lys. Men ungens blikk hvilte ikke der, for i neste sekund landet det på pepperkakehuset som sto på bordet like ved siden av. Han ble stående som fjetret. For inni pepperkakehuset var det lys. Før han kunne stoppe seg selv, subbet han raskere og raskere bort til det, kom ved et uhell til å sparke til en nisse i farten, og snublet ned ved siden av bordet. Da han løftet hodet forbi kanten, kikket han rett inn i veggen på pepperkakehuset. Nonstopen som var festet med skinnende hvit melisglasur var laget i alle verdens farger, seigmennene som glitret av sukker klatret på taket, gravde i bomullen rundt, eller snek seg ut gjennom dørene i de små veggene. Så fant øynene hans vinduet. På innsiden var det lys. Han lente seg ivrig nærmere for å se bedre, og plutselig stirret han rett inn i et kjøkken på innsiden av pepperkakehuset. Der inne var det hektisk, for små pepperkakedamer løp frem og tilbake over pepperkakegulvene mellom ovnene med påmalte forklær, og hentet små brett med krydrede peppernøtter ut av varmen, før de satte dem dampende på bordet. Små pepperkakebarn sprang leende rundt mellom stolene, og i en skrøpelig pepperkakegyngestol i hjørnet satt en kroket, svartbrent pepperkakebestefar og pattet på en pipe som sendte røkelse ut i det lille rommet. Og helt inne i kroken ved siden av en liten dør som førte til et spiskammers, sto det et bittelite pepperkakehus på et pepperkakebord, pyntet med ørsmå nonstop. Og gjennom vinduet inni det bittelille pepperkakehuset, kunne gutten skimte et enda mindre pepperkakehus. Nissens ansikt hadde skiftet farge slik at den sto i stil til de røde gardinene. Du, unnskyld meg, men kan ke du fløtte deg litt igjen? Gutten ramlet bakover med et overrasket gisp, og kikket ned på gulvet. Der sto den tykke nissen med sølvbjellen i hånden og klikket utålmodig med den ene, lakkerte skoen mot gulvet. Han hadde et langt, rødt klesplagg på seg, og et svart belte som nesten ikke var mer enn en bit hyssing festet løst rundt den omfangsrike midjen. I neste sekund var han tydeligvis lei av å vente, og begynte å klatre over foten til gutten, men den tunge sølvbjellen han dro etter seg støtte mot stortåa og sto fast der. Nissen gjorde et rykk for å få den med seg, men den var for tung og rikket seg ikke. Det kilte imidlertid noe voldsomt, og gutten begynte å le. Det var fryktelig morsomt å se på. Like etter oppdaget han glitrende støv i luften foran seg. Døh, ikke le, jeg har et stramt skjema! Nissen lagde en kvelelyd mens han prøvde på nytt. Kan ke du heller hjelpe meg litt så jeg kan bli ferdig? Gutten ble brått usikker på hva han skulle gjøre, for han visste ikke om nissen var så snill, før han bøyde seg ned og plukket opp sølvbjellen. Like etter svingte den tunge nissen skrikende etter hyssingen. Gutten ble vettskremt og holdt på å slippe bjellen igjen, men kom på at det neppe var lurt, og skjøt derfor ut armen for å forte seg å legge den fra seg på bordet. Det førte til at tråden gjorde en lang sving som nesten kastet den hylende skapningen av, før nissen stanget hodet i bordet og landet på magen foran pepperkakehuset. Bjellen trillet langsomt og klirrende i en halvsirkel før den falt til ro like ved kanten da gutten slapp den. Ungen sto og stirret sjokkert på vesenet som lå foran ham på bordet. Så gikk det opp for ham at et titalls nisser og alver hadde stoppet opp på kaminhyllen og bordene rundt. Like etter brølte de av latter. Det var en behagelig lyd, en lyd som fylte gutten med en varm stemning og roet ham ned, som følelsen når han kom inn gjennom stuedøren om morgenen på julaften. I luften overalt rundt ham funklet det i gyllent støv. Nissens ansikt hadde skiftet farge slik at den sto i stil til de røde gardinene. Gutten funderte på om det var med vilje. Skapningen rullet seg på beina og børstet av seg noen pepperkakesmuler før han brølte: Ja, men så se til å komme dere i jobb da! Makan! Sakte kom rommet i bevegelse igjen, men hele tiden hørtes dempet latter og lav, varm mumling. Nissen snudde seg mot gutten igjen og pekte på ham med en butt, tykk finger. Du hjelper meg bort til juletreet med denne bjella. Ordentlig. Gutten fniste fordi nissen hørtes så rar ut, men plukket bjellen forsiktig opp med den ene hånden, og, etter et øyeblikks nøling, la den andre prøvende på bordet med håndflaten opp. Han hadde prøvd det samme med en fugl en gang, men det hadde ikke funket. Men nissen inspiserte hånden kritisk noen sekunder før han mumlende tok tak i tommelen og hjalp seg opp i den. Han var ganske tung. Hvorfor er du så tung når du er så liten? spurte gutten da han reiste seg. Det kom et dempet latterbrøl fra den ene hyllen. Nissen i hånden hans sendte et surt blikk over skulderen, før han dumpet ned på baken og dinglet med beina over kanten på pekefingeren, mumlende for seg selv. Så vred han seg og rettet en finger mot gutten. Nå må kke du finne på å komme i veien for oss. Vi må bli ferdige i kveld. Gutten så seg rundt. Er dere ikke ferdige da? Nissen begynte overraskende nok å le. Neinei, det er en lang prosess. Hvorfor det? Hva er det som tar så lang tid? Å fylle rommet. Gutten rynket pannen og kikket ned på ryggen til nissen, men turte ikke å spørre om hva de måtte fylle rommet med. Men jeg trodde det var Nissen som pyntet stuen, jeg. sa han i stedet. Nissen ga ham et dumt blikk. Nissen ha kke tid til det. Han er travel veitu. Og er det noe gærent med at det er vors som pynter? Guttungen ristet intenst på hodet. Eller, de derre alvene er fullstendig håpløse, gryntet nissen da enda en feit alv datt skrikende ned i pianoet. Gutten fniste da han oppdaget at alven satte skjegget fast mellom to tangenter. Hvorfor lar dere dem gjøre det da? Kan dere ikke bare la dem vaske gulvene eller noe lett noe? Nissen ristet smilende på hodet. Nei, det er ikke deres jobb. Dessuten skal det jo være gøy, ellers er poenget borte. gutten kikket forvirret på ham, for han skjønte ikke helt, men akkurat da han åpnet munnen for å spørre, utbrøt nissen: Der skal bjellen henge. På gren syv, der. Gutten løftet blikket, og oppdaget plutselig at han sto rett foran juletreet. Det gikk opp for ham at ingenting i rommet kunne måle seg med synet. Tindrende julekuler i blått, lilla, oransje, krystall, gull, grønt, dyprødt, gul og kremhvit i alle fasonger glitret i det svake lyset fra peisen, flettede kremmerhus dinglet fra de friske grenene fylt til randen med godterier, skjøre krystallengler svevde i tynne gulltråder, strikkede nisser klamret seg fast til treet, juletrelysene skinte som små stjerner på himmelen, og enda flere slående vakre julekuler hang gjemt i halvmørket under barnålene. I toppen var det plassert en funklende stjerne. Det var noe av det vakreste gutten hadde sett i sitt liv. Men likevel virket det som om det var noe som manglet. Men så kom igjen da, Nissens mas brøt igjennom guttens stirring. Vi ha kke hele kvelden. Gutten blunket og vaklet litt ustøtt på det ene beinet da han klødde seg på leggen med den andre foten, før han kastet et blikk ned på den vesle sølvbjellen han bar i hånden, like forsiktig som om han holdt en liten fugl. Så tok han et skritt frem og telte grenene til han kom til den syvende. Den var høyt oppe. Han så seg rundt og fikk øye på en krakk like ved siden av, som han flyttet seg bak og skjøv bort ved hjelp av hoftene, ettersom han holdt noe Plutselig tok den et skritt fremover. Kommeru? Eller skarru stå her? i begge hender. Så kløv han opp på krakken så godt han kunne uten hendene, og reiste seg opp. Han var høyt oppe nå, og han følte at han vaklet, men nissen hadde reist seg opp. Der, pekte Den. Ved siden av det lille juletreet i sølv. Gutten tok mot til seg, og strakte seg så lang han var. Han klarte akkurat å tre den vakre sølvbjellen klirrende inn på grenen ved siden av det vesle, glitrende juletreet i spunnet sølv. Det var som om noe øyeblikkelig falt på plass. Nissen sendte ham et bredt, skinnende glis som avslørte et mellomrom mellom tennene på størrelse med en snøkule. Dytt til den med fingeren. Gutten strakte fingeren forsiktig frem og dyttet bare så vidt borti den skjøre gjenstanden med tuppen av neglen. Klangen fra den fikk hele rommet til å stoppe opp. Det var verdens vakreste lyd, syntes gutten. Han hadde aldri hørt noe flottere. Ut av den glitrende bjellen strømmet det plutselig en foss av gyllent, gitrende støv som flommet nedover juletreet, ned på gulvet og ut i rommet. Støvet traff gutten som en gyllen bølge ved føttene hans, og han lo høyt og trillende fordi det fylte ham med en sånn glede at han ikke visste hvor han skulle gjøre av seg. Latteren hans smeltet sammen med lyden fra sølvbjellen. Alle fargene i rommet glitret fra de duse, mørke krokene. Nissen i hånden hans lo. Gutten trodde først det var et regn av spyttdråper som fløy ut av munnen til den vesle skapningen, men så oppdaget han at det glitret og ble hengende i luften. Som gyllent støv, eller ørsmå perler. Brått kjente gutten seg voldsomt trøtt, og blunket hardt og lenge. Han snudde seg langsomt og gjespende mens han prøvde å gni det kløende gullstøvet ut av øynene. Mellom den lille glipen som var igjen under tunge øyelokk, fikk han øye på pepperkakehuset på bordet ved peisen. Og inni pepperkakehuset bakte de et pepperkakehus, der det igjen var plassert et pepperkakehus. Og aller innerst, ved en hylle inne i hjørnet av det aller minste pepperkakehuset, sto en ørliten pepperkakenisse og lo. *** Stillheten Som fylte huset var vakker. Snøen dalte sakte utenfor vinduene og la seg på sprossene. Mannen likte denne morgenen godt. Han førte føttene inn i et par varme tøfler, og trakk morgenkåpen tettere rundt skuldrene før han tuslet ut i gangen. De rødkledde nissene han og hans kone hadde stilt opp kvelden før satt rolige i hyllene sine og smilte. Glassenglene duvet i de kjølige rutene. Han satte kursen for trappen, men måtte hekte den ene tøffelen løs fra en kvist i gulvet, og tok tak i rekkverket mens han dovent gikk ned trinn for trinn i den knirkende trappen. Den kjølige luften strøk seg mot ansiktet hans, og han gned seg over den ubarberte haken mens han smilte trøtt. Han trakk pusten dypt inn for å ta inn alle luktene mens han presset ned dørhåndtaket til stuen og gikk stille inn. Selv her var det lydløst, til tross for at han kunne høre mumling fra fjernsynet inne i den andre stuen. Like etter hørtes en trillende barnelatter. Mannen humret for seg selv. Han hadde stor glede i å høre gutten le, det var det viktigste ved julen. Da han forsiktig listet seg ut på kjøkkenet for å koke kaffe, lo barnet enda en gang ute fra stuen. I brøkdelen av et sekund tenkte han på klirrende sølvbjeller. TEKST: Mia Aas Fjelldal ILLUSTRASJON: Kine Halland 42 Budstikkas juleavis 2009

Den gode gjetaren. Lukas 15:1-7

Den gode gjetaren. Lukas 15:1-7 Den gode gjetaren Lukas 15:1-7 Bakgrunn I denne forteljinga formidlar du noko om kva ei likning er. Difor er delen om gullboksen relativt lang. Det å snakke om dei ulike filtstykka som ligg i boksen, er

Detaljer

Regnet sit som glanspapir på hender og føter Vinden ser det eg ikkje ser Han som smiler under vindauget. Eg rissar ikkje namn

Regnet sit som glanspapir på hender og føter Vinden ser det eg ikkje ser Han som smiler under vindauget. Eg rissar ikkje namn Dans meg Lat meg sjå deg utan andlet, lat meg gå med deg i skogen utan klede. Vis meg dit du aldri før har vore, sei meg det du aldri før har tenkt. Våg meg utan sko og utan pust. Dans meg dit du vil Hudsong

Detaljer

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson Kristina Ohlsson Glassbarna Oversatt av Elisabeth Bjørnson Om forfatteren: Kristina Ohlsson (f. 1979) omtales som Sveriges nye barnebokforfatter, og sammenliknes med Maria Gripe. Glassbarna er hennes første

Detaljer

JAMNE BØLGJER. også dei grøne greinene i jamn rørsle att og fram er som kjærasten min

JAMNE BØLGJER. også dei grøne greinene i jamn rørsle att og fram er som kjærasten min DET MØRKNAR SVEVNENS KJÆRLEIK JAMNE BØLGJER EIT FJELL I DAGEN eg står og ser på dei to hjortane og dei to hjortane står og ser på meg lenge står vi slik eg står urørleg hjortane står urørlege ikkje noko

Detaljer

Krister ser på dette uten å røre seg. Lyden rundt ham blir uklar og dempet.

Krister ser på dette uten å røre seg. Lyden rundt ham blir uklar og dempet. Kråka av Knut Ørke EXT. SKOLEGÅRD. DAG Det er friminutt og flere elever står ute i skolegården i grupper. Bak dem, alene, ser vi (15), en rolig gutt i svarte klær. Han sitter på en benk ved enden av skolebygget

Detaljer

Månadsbrev frå oktober, Grøn avd.

Månadsbrev frå oktober, Grøn avd. Månadsbrev frå oktober, Grøn avd. Oppsummering/ evaluering av oktober Oktobermånad starta me med eit lite epleprosjekt. Inndelt i grupper, fekk alle barna vere med på tur for å hauste eple og plommer.

Detaljer

ALF KJETIL WALGERMO KJÆRE SØSTER

ALF KJETIL WALGERMO KJÆRE SØSTER ALF KJETIL WALGERMO KJÆRE SØSTER AV ALF KJETIL WALGERMO Mitt bankande hjarte. Ungdomsroman. Cappelen Damm, 2011 Mor og far i himmelen. Illustrert barnebok. Cappelen Damm, 2009 Keegan og sjiraffen. Illustrert

Detaljer

Minnebok. Minnebok NYNORSK

Minnebok. Minnebok NYNORSK Minnebok NYNORSK 1 Minnebok Dette vesle heftet er til dykk som har mista nokon de er glad i. Det handlar om livet og døden, og ein del om korleis vi kjenner det inni oss når nokon dør. Når vi er triste,

Detaljer

Teknikk og konsentrasjon viktigast

Teknikk og konsentrasjon viktigast Teknikk og konsentrasjon viktigast Karoline Helgesen frå Bodø er bare 13 år, men hevdar seg likevel godt i bowling der teknikk og konsentrasjon er viktigare enn rein styrke. Ho var ein av dei yngste finalistane

Detaljer

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman Du glemmer ikke, men noe klangløst tar bolig i deg. Roland Barthes Jeg ville kaste nøklene om jeg kunne, men jeg kommer alltid tilbake til de låste dørene for å åpne rom etter

Detaljer

Her er Monica, Stian, Kenneth, Tor Andrè og Matias dei vaskar poteter.

Her er Monica, Stian, Kenneth, Tor Andrè og Matias dei vaskar poteter. RAPPORT FRÅ STRANDEBARM SKULE TYSDAG 18/10-05 Gruppa vart delt i 3. Det me skulle gjera i dag var: gjera klar grønsaker til marknad, stell i fjøset og steike pannekaker på stormkjøkken. Poteter og gulrøter

Detaljer

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem.

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem. Int, kjøkken, morgen Vi ser et bilde av et kjøkken. Det står en kaffekopp på bordet. Ved siden av den er en tallerken med en brødskive med brunost. Vi hører en svak tikkelyd som fyller stillheten i rommet.

Detaljer

LIKNINGA OM DEN VERDIFULLE PERLA

LIKNINGA OM DEN VERDIFULLE PERLA LIKNINGA OM DEN VERDIFULLE PERLA TIL LEKSJONEN Fokus: Kjøpmannen og den verdifulle perla. Tekst: Matt 13.45 Likning Kjernepresentasjon MATERIELL: Plassering: Hylle for likningar Deler: Gulleske med kvitt

Detaljer

Set inn passande preposisjonar. Sjå biletet på førre side. Nokre må du kanskje bruke fleire gonger.

Set inn passande preposisjonar. Sjå biletet på førre side. Nokre må du kanskje bruke fleire gonger. PREPOSISJONAR 1 Set inn passande preposisjonar. Sjå biletet på førre side. Nokre må du kanskje bruke fleire gonger. Luisa går på skule i Ålesund. Skulen ligg midt i byen. Klasserommet ligg i tredje etasje

Detaljer

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Heksene Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Et forord om hekser I eventyrene har heksene alltid tåpelige, svarte hatter og svarte kapper og rir på kosteskaft. Men

Detaljer

Birger og bestefar På bytur til Stavanger

Birger og bestefar På bytur til Stavanger Birger og bestefar På bytur til Stavanger Små skodespel laga for mellomtrinnet Forfattarar: Ola Skiftun og Sigrun Fister Omarbeidd til skodespel av Stavanger Sjøfartsmuseum Denne dagen var heilt spesiell,

Detaljer

Vaffelhjarte Lena og eg i Knert-Mathilde

Vaffelhjarte Lena og eg i Knert-Mathilde Maria Parr Vaffelhjarte Lena og eg i Knert-Mathilde Illustrert av Bo Gaustad Det Norske Samlaget Oslo 2005 Det Norske Samlaget www.samlaget.no Tilrettelagt for ebok av eboknorden 2013 ISBN 978-82-521-8583-6

Detaljer

Wenche Hoel Røine Illustrert av Anette Grøstad. leseserie Bokmål. m j ø s o r m e n. Norsk for barnetrinnet

Wenche Hoel Røine Illustrert av Anette Grøstad. leseserie Bokmål. m j ø s o r m e n. Norsk for barnetrinnet Wenche Hoel Røine Illustrert av Anette Grøstad leseserie Bokmål m j ø s o r m e n og andre uhyrer Norsk for barnetrinnet 15790_Mjosormen_M_BM.indd 1 16-11-07 13:32:48 Mjøsa er Norges største innsjø. Den

Detaljer

Carl Frode Tiller Innsirkling 3. Roman

Carl Frode Tiller Innsirkling 3. Roman Carl Frode Tiller Innsirkling 3 Roman OM FORFATTEREN: Carl Frode Tiller (f. 1970) er ein av dei fremste forfattarane i norsk samtidslitteratur. For dei fire romanane Skråninga (2001), Bipersonar (2003),

Detaljer

Benedicte Meyer Kroneberg. Hvis noen ser meg nå

Benedicte Meyer Kroneberg. Hvis noen ser meg nå Benedicte Meyer Kroneberg Hvis noen ser meg nå I Etter treningen står de og grer håret og speiler seg i hvert sitt speil, grer med høyre hånd begge to, i takt som de pleier. Det er en lek. Hvis noen kommer

Detaljer

mmm...med SMAK på timeplanen

mmm...med SMAK på timeplanen mmm...med SMAK på timeplanen Eit undervisningsopplegg for 6. trinn utvikla av Opplysningskontora i landbruket i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet. Smakssansen Grunnsmakane Forsøk 1 Forsøk 2

Detaljer

Jørgen Brekke. kabinett. Kriminalroman

Jørgen Brekke. kabinett. Kriminalroman Jørgen Brekke Doktor Fredrikis kabinett Kriminalroman Til mamma, for det aller meste Djevelen ynder å skjule seg. Første dag 1 Sluttet det her? Det føltes som om det lille, bedervede hjertet hennes slo

Detaljer

NAMNET. Av Jon Fosse GUTEN JENTA

NAMNET. Av Jon Fosse GUTEN JENTA NAMNET Av Jon Fosse Handlinga følger eit ungt par som dreg heim til hennar foreldre. Jenta er høggravid og dei manglar bustad. Det er eit drama om kor vanskeleg det er å forstå kvarandre og om lengselen

Detaljer

Spørjeskjema for elevar 4. klasse, haust 2014

Spørjeskjema for elevar 4. klasse, haust 2014 Spørjeskjema for elevar 4. klasse, haust 2014 (Nynorsk) Du skal IKKJE skrive namnet ditt på nokon av sidene i dette spørjeskjemaet. Vi vil berre vite om du er jente eller gut og kva for klasse du går i.

Detaljer

Mina kjenner eit lite sug i magen nesten før ho opnar augo. Ho har gledd seg så lenge til denne dagen!

Mina kjenner eit lite sug i magen nesten før ho opnar augo. Ho har gledd seg så lenge til denne dagen! Mina kjenner eit lite sug i magen nesten før ho opnar augo. Ho har gledd seg så lenge til denne dagen! 17. mai er annleis enn alle andre dagar. Ein stor bursdag der alle er inviterte, tenkjer Mina, medan

Detaljer

2 Gjenta setningane. Begynn med adverbialet. Leo speler fotball. Kvar onsdag speler Leo fotball.

2 Gjenta setningane. Begynn med adverbialet. Leo speler fotball. Kvar onsdag speler Leo fotball. HEILSETNINGAR 2 Gjenta setningane. Begynn med adverbialet. Leo speler fotball. Kvar onsdag speler Leo fotball. Vi reiser til Cuba. Carmen les ei bok. Arne lagar middag. Luisa er på skulen. Det snør. I

Detaljer

3 Gjer setningane om til indirekte tale med verba i preteritum. Han fortalde: Ho bur på Cuba. Han fortalde at ho budde på Cuba.

3 Gjer setningane om til indirekte tale med verba i preteritum. Han fortalde: Ho bur på Cuba. Han fortalde at ho budde på Cuba. LEDDSETNINGAR 1 Gjer setningane om til forteljande leddsetningar. Carmen er kona hans. Luisa går på skule i byen. Leo er tolv år. Ålesund er ein fin by. Huset er raudt. Det snør i dag. Bilen er ny. Arne

Detaljer

Liv Mossige. Tyskland

Liv Mossige. Tyskland Liv Mossige Tyskland Ha langmodighet, o Herre, Med oss arme syndens børn! Gi oss tid og far med tål Før du tender vredens bål, Og når hele verden brenner, Rekk imot oss begge hender! (Salme 647, Landstad,

Detaljer

Atle Næss. I Grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai. Illustrert av Lene Ask

Atle Næss. I Grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai. Illustrert av Lene Ask Atle Næss I Grunnlovens hus En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai Illustrert av Lene Ask To gutter og en kongekrone VED VINDUET I DEN SVENSKE KONGENS slott sto en gutt på nesten

Detaljer

det skulle vere sol, vi skulle reise til Łódź

det skulle vere sol, vi skulle reise til Łódź marit kaldhol det skulle vere sol, vi skulle reise til Łódź roman Oslo 2014 Det Norske Samlaget www.samlaget.no Tilrettelagt for ebok av BookPartnerMedia, København 2014 ISBN 978-82-521-8437-2 Om boka

Detaljer

Til... Frå... God Jul, Kald Kaffi Sauen!

Til... Frå... God Jul, Kald Kaffi Sauen! Til... Frå... God Jul, Kald Kaffi Sauen! Eit lite julekorthefte! Eg gleder meg til jul. Kanskje er eg ikkje aleine om det. Famile, julefilmar, julebrus, kakemenn og ikkje minst julehefte. Eg har i ei årrekkje

Detaljer

Historien om universets tilblivelse

Historien om universets tilblivelse Historien om universets tilblivelse i den første skoleuka fortalte vi historien om universets tilblivelse og for elevene i gruppe 1. Her er historien Verden ble skapt for lenge, lenge siden. Og det var

Detaljer

Serviceskyssen - eit inkluderande tilbod 30.04.2013. Vårkonferanse Mandal 1

Serviceskyssen - eit inkluderande tilbod 30.04.2013. Vårkonferanse Mandal 1 Serviceskyssen - eit inkluderande tilbod 30.04.2013 Vårkonferanse Mandal 1 Gaular, ein flott kommune i vakre Sogn og Fjordane. 30.04.2013 Vårkonferanse Mandal 2 Gaular, med dei tre ruteområda (2.923 innbyggjarar

Detaljer

Den som er bak speilet. Knut Ørke

Den som er bak speilet. Knut Ørke Den som er bak speilet av Knut Ørke 1 INT. FESTHUS NETT Folk danser rundt i et rom fullt av lys og mumlende musikk. Alt er uklart og beveger seg sakte. Ut fra ingenting høres et SKRIK fra ei jente. TITTEL:

Detaljer

Hennes ukjente historie

Hennes ukjente historie Hennes ukjente historie 19. oktober 1957 Der sto den. Den lille, svarte, rosemalte boksen. De rosa håndmalte rosene strakk seg over lokket, og dekket hele overflaten. Og i midten av den ene rosen foran,

Detaljer

VETERANEN. Alexander J. L. Olafsen. Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138

VETERANEN. Alexander J. L. Olafsen. Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138 VETERANEN By Alexander J. L. Olafsen Copyright (C) 2014 Alexander J. L. Olafsen Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138 1 INT. I STUA - DAG (SKUDD AVFYRES) I en stor hvit

Detaljer

SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER

SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER SONGAR ALLSONG Blott en dag Bred dina vida vingar Deg være ære Eg veit ei hamn Ein fin liten blome Han er oppstanden Han tek ikkje glansen av livet Hjemme

Detaljer

På tur med barnehagen. Mars 2015-juni 2015 Fokusområde 11

På tur med barnehagen. Mars 2015-juni 2015 Fokusområde 11 På tur med barnehagen Mars 2015-juni 2015 Fokusområde 11 Standarane, teikn på kvalitet. Desse tre standarane er felles for alle barnehagane i Eid kommune. Dei skal vise veg til korleis vi skal få god kvalitet

Detaljer

Velkomen til minifolkehøgskule i Nordfjord

Velkomen til minifolkehøgskule i Nordfjord Velkomen til minifolkehøgskule i Nordfjord Kjære foreldre, føresette, søsken og vener! I 8 månader har de fått rapport etter rapport frå Nordfjordeleven dykkar. Om flotte fjelltoppar. Store bølgjer. Hav

Detaljer

Anan Singh og Natalie Normann LOFTET

Anan Singh og Natalie Normann LOFTET Anan Singh og Natalie Normann LOFTET Om forfatterne: Natalie Normann og Anan Singh har skrevet flere krimbøker sammen. En faktahest om å skrive historier (2007) var deres første bok for barn og unge og

Detaljer

Bergen CK C laget sykler Vänern rundt Av Eiliv Vinje

Bergen CK C laget sykler Vänern rundt Av Eiliv Vinje 1 Bergen CK C laget sykler Vänern rundt Av Eiliv Vinje Tidleg morgon i mai. Sol over messeområdet i Örebro, Sverige. Ti Bergen CK- veteranar klare til start, pent oppstilte på to linjer, alle i oppdaterte

Detaljer

Til deg som bur i fosterheim. 13-18 år

Til deg som bur i fosterheim. 13-18 år Til deg som bur i fosterheim 13-18 år Forord Om du les denne brosjyren, er det sikkert fordi du skal bu i ein fosterheim i ein periode eller allereie har flytta til ein fosterheim. Det er omtrent 7500

Detaljer

Joakim Hunnes. Bøen. noveller

Joakim Hunnes. Bøen. noveller Joakim Hunnes Bøen noveller Preludium Alt er slik det plar vere, kvifor skulle noko vere annleis. Eg sit ved kjøkenvindauget og ser ut. Det snør, det har snødd i dagevis, eg har allereie vore ute og moka.

Detaljer

Molde Domkirke 2016. Konfirmasjonspreike

Molde Domkirke 2016. Konfirmasjonspreike Molde Domkirke 2016 Konfirmasjonspreike Så er altså dagen her. Den store dagen. Dagen eg trur mange av dykk har gleda seg til lenge. Og det er lov å kjenne litt sommarfuglar i magen og både glede og grue

Detaljer

Kva kompetanse treng bonden i 2014?

Kva kompetanse treng bonden i 2014? Kva kompetanse treng bonden i 2014? Fagleiar Bjørn Gunnar Hansen TINE Rådgjeving Samtalar med 150 mjølkebønder dei siste 6 åra, frå Østfold til Nordland Kompetanse Kunnskap (Fagleg innsikt) Ferdigheiter

Detaljer

Nasjonale prøver. Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 2. Nynorsk

Nasjonale prøver. Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 2. Nynorsk Nasjonale prøver Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 2 Nynorsk Opp-ned musene av Roald ahl et var ein gong ein gamal mann på 87 år som heitte Laban. I heile sitt liv hadde han vore ein stille og roleg person.

Detaljer

MAMMA MØ HUSKER. Sett opp tilhørende bilde på flanellograf tavlen når du leser et understreket ord.

MAMMA MØ HUSKER. Sett opp tilhørende bilde på flanellograf tavlen når du leser et understreket ord. MAMMA MØ HUSKER Bilde 1: Det var en varm sommerdag. Solen skinte, fuglene kvitret og fluene surret. I hagen gikk kuene og beitet. Utenom Mamma Mø. Mamma Mø sneik seg bort og hoppet over gjerdet. Hun tok

Detaljer

JESPER NICOLAJ CHRISTIANSEN RONIN 1 SVERDET ILLUSTRERT AV NIELS BACH OVERSATT AV VIGDIS BJØRKØY

JESPER NICOLAJ CHRISTIANSEN RONIN 1 SVERDET ILLUSTRERT AV NIELS BACH OVERSATT AV VIGDIS BJØRKØY JESPER NICOLAJ CHRISTIANSEN RONIN 1 SVERDET ILLUSTRERT AV NIELS BACH OVERSATT AV VIGDIS BJØRKØY Front Forlag AS, 2011 Originaltittel: Ronin 1: Sværdet Copyright tekst 2010 Jesper Christiansen og Forlaget

Detaljer

mlmtoo much medicine in Norwegian general practice

mlmtoo much medicine in Norwegian general practice mlmtoo much medicine in Norwegian general practice For mykje medisin i norsk allmennpraksis Nidaroskongressen 2015 Per Øystein Opdal, Stefán Hjörleifsson, Eivind Meland For mykje medisin i norsk allmennpraksis

Detaljer

Magne Helander. Historien om Ylva og meg. Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug

Magne Helander. Historien om Ylva og meg. Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug Magne Helander ENGLEPAPPA Historien om Ylva og meg Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug 2014 Kagge Forlag AS Omslagsdesign: Trine + Kim designstudio Omslagfoto: Bjørg Hexeberg Layout: akzidenz as Dag

Detaljer

«Ny Giv» med gjetarhund

«Ny Giv» med gjetarhund «Ny Giv» med gjetarhund Gjetarhundnemda har frå prosjektleiinga i «NY GIV I SAUEHOLDET» som HSG står bak, fått ansvar for prosjektet «KORLEIS STARTA MED GJETARHUND FOR FØRSTE GANG». Prosjektet går ut på

Detaljer

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger Forlaget Oktober En morgen, rett etter frokost, ringte det på. Jeg gikk mot døren for å åpne, men så

Detaljer

6. trinn. Veke 24 Navn:

6. trinn. Veke 24 Navn: 6. trinn Veke 24 Navn: Takk for ei fantastisk fin førestilling i går! Det var veldig kjekt å sjå dykk, både på formiddagen og på ettermiddagen. Eg vart veldig stolt! No må vi få rydda opp og pakka litt

Detaljer

SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER

SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER SONGAR ALLSONG Blott en dag Bred dina vida vingar Deg være ære Eg veit ei hamn Ein fin liten blome Han er oppstanden Han tek ikkje glansen av livet Hjemme

Detaljer

Helene Guåker. Juksemaker

Helene Guåker. Juksemaker Helene Guåker Juksemaker Copyright Vigmostad & Bjørke AS 2015 Tilrettelagt for e-bok: John Grieg AS, Bergen Forsidedesign og illustrasjon: Kord AS ISBN: 978-82-419-1204-7 ISBN: 978-82-419-1203-0 (trykt)

Detaljer

Brannsår, rus eller friheit?

Brannsår, rus eller friheit? Brannsår, rus eller friheit? Eg la hendene bak ryggen og kneip meg sjølv i armen. Eg hadde førebudd meg på dette. Førebudd meg for den vonde heksa. Ho sat der, i sofaen, rusa. Alt var gitt opp, og no var

Detaljer

Hanne Ørstavik Hakk. Entropi

Hanne Ørstavik Hakk. Entropi Hanne Ørstavik Hakk. Entropi 2012 Forlaget Oktober AS, Oslo Første gang utgitt i 1994/1995 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1026-9 Hakk En sel kommer mot

Detaljer

Livet er herlig. Oversatt av Bodil Engen

Livet er herlig. Oversatt av Bodil Engen GUUS KUIJER Livet er herlig Oversatt av Bodil Engen FØRSTE KAPITTEL om krukka i vinduskarmen og hvorfor det gror hår overalt på menn Caro sier at hun har en dagbok hjemme som hun skriver alle hemmelighetene

Detaljer

Av en født forbryters dagbok

Av en født forbryters dagbok Johan Borgen: Av en født forbryters dagbok Bestefar er en stokk. Han bor på loftet og banker i gulvet når jeg har sovet og er våt fordi jeg har tisset på meg, og når jeg skal sove og jeg er tørr fordi

Detaljer

Arild Stavrum. Maradonas mål

Arild Stavrum. Maradonas mål Arild Stavrum Maradonas mål Tre kullsorte, livløse øyne stirret på meg. Jeg så på de to øverste. Ingen bevegelse, de blunket ikke, de var fylt av et rent og purt hat. Jeg så ned på det tredje øyet. Like

Detaljer

Lynne og Anja. Oddvar Godø Elgvin. Telefon: 99637736/37035023 Email: oddvar@elgvin.org

Lynne og Anja. Oddvar Godø Elgvin. Telefon: 99637736/37035023 Email: oddvar@elgvin.org Lynne og Anja Av Oddvar Godø Elgvin Telefon: 99637736/37035023 Email: oddvar@elgvin.org FADE IN EXT, KIRKEGÅRD, MOREN TIL SIN BEGRAVELSE (21), med blondt hår, lite sminke, rundt ansikt og sliten - er tilskuer

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

Ingunn Aamodt. Marg & Bein

Ingunn Aamodt. Marg & Bein Ingunn Aamodt Dukken Marg & Bein Utgitt i serien: Dødelig blitz - Arne Svingen Grusom spådom - Ingunn Aamodt Dødens glassøye - Jon Ewo Kannibalen - Ingunn Aamodt Mannen fra graven - Jon Ewo Den aller ondeste

Detaljer

Trude Teige. Lene seg mot vinden. Roman

Trude Teige. Lene seg mot vinden. Roman Trude Teige Lene seg mot vinden Roman Om forfatteren: Trude Teige (f. 1960) har jobbet som politisk reporter, nyhetsanker og programleder i TV2. I 2002 debuterte hun med Havet syng, oppfølgeren Lene seg

Detaljer

Roald Dahl. Oversatt av Tor Edvin Dahl. Illustrert av Quentin Blake

Roald Dahl. Oversatt av Tor Edvin Dahl. Illustrert av Quentin Blake Roald Dahl SVK Oversatt av Tor Edvin Dahl Illustrert av Quentin Blake Hovedpersonene i denne boken er: MENNESKER: DRONNINGEN AV ENGLAND MARY, DRONNINGENS TJENESTEPIKE MR TIBBS, SLOTTETS HOVMESTER SJEFEN

Detaljer

Far min sa ein gong at ein må velje sine kampar

Far min sa ein gong at ein må velje sine kampar «Alt kveg bør ut å beite i utmarka», skriv Torbjørn Tufte. Foto: Mariann Tvete Far min sa ein gong at ein må velje sine kampar Jordbruksnæringa no må samle seg og velje kva kampar dei vil ta til fulle,

Detaljer

KAPITTEL 1. Mannen på stranden

KAPITTEL 1. Mannen på stranden KAPITTEL 1 Mannen på stranden Cecilia Gaathe hadde aldri sett et dødt menneske. Ikke før nå. De hadde ikke villet la henne se moren da hun døde i fjor. Det var Gamle-Tim som hadde funnet henne i fjæresteinene

Detaljer

Frisk luft og mykje mjølk gav friske kalvar og 30% betre tilvekst

Frisk luft og mykje mjølk gav friske kalvar og 30% betre tilvekst Frisk luft og mykje mjølk gav friske kalvar og 30% betre tilvekst Målet med reportasjen er å setje fokus på praktiske løysingar for oppstalling av frisk kalv, god avdrått og avkastning med mjølkeproduksjon

Detaljer

GISKE OS øydelagd av orkanen Dagmar. Tekst: Kjell Mork Soot. Foto : Lars Petter Folkestad

GISKE OS øydelagd av orkanen Dagmar. Tekst: Kjell Mork Soot. Foto : Lars Petter Folkestad GISKE OS øydelagd av orkanen Dagmar. Tekst: Kjell Mork Soot. Foto : Lars Petter Folkestad Først i denne delen om Giske OS står skrive om korleis vi bygde stasjonsbygninga. Der står nemnt at vi rekna med

Detaljer

/Lyte/ Roman KRISTIN RIBE FORLAGET OKTOBER 2015

/Lyte/ Roman KRISTIN RIBE FORLAGET OKTOBER 2015 /Lyte/ Roman KRISTIN RIBE FORLAGET OKTOBER 2015 Dette siste lange så lenge: /Men jeg vil jo ikke dette men jeg vil jo ikke dette men jeg vil jo ikke dette./ Åpner lyset. Åpner gardinene, lyset. Øynene

Detaljer

ret ned. Skjærene som skvatrer og skriker grytidlig om morgenen så vi ikke får sove, allerede i fire-femtiden, når lyset begynner å komme, starter de

ret ned. Skjærene som skvatrer og skriker grytidlig om morgenen så vi ikke får sove, allerede i fire-femtiden, når lyset begynner å komme, starter de SLIK VI SOVE SKAL Han setter den gamle trestigen mot stammen på asketreet, forsikrer seg flere ganger om at den står støtt, så begynner han å klatre. Trinn for trinn opp den malingflekkete stigen. Jeg

Detaljer

Ingunn Aamodt. Siste bane. Marg & Bein

Ingunn Aamodt. Siste bane. Marg & Bein Ingunn Aamodt Siste bane Marg & Bein Utgitt i serien: Dødelig blitz - Arne Svingen Grusom spådom - Ingunn Aamodt Dødens glassøye - Jon Ewo Kannibalen - Ingunn Aamodt Mannen fra graven - Jon Ewo Den aller

Detaljer

TEIKNSETJING... 2 Punktum... 2 Spørjeteikn... 2 Utropsteikn... 3 Kolon... 3 Hermeteikn... 3 Komma... 5

TEIKNSETJING... 2 Punktum... 2 Spørjeteikn... 2 Utropsteikn... 3 Kolon... 3 Hermeteikn... 3 Komma... 5 TEIKNSETJING... 2 Punktum... 2 Spørjeteikn... 2 Utropsteikn... 3 Kolon... 3 Hermeteikn... 3 Komma... 5 1 TEIKNSETJING Punktum (.) Vi bruker punktum for å lage pausar i teksta. Mellom to punktum må det

Detaljer

S. J. BOLTON. Nå ser du meg. Oversatt av Pål F. Breivik

S. J. BOLTON. Nå ser du meg. Oversatt av Pål F. Breivik S. J. BOLTON Nå ser du meg Oversatt av Pål F. Breivik Til Andrew, som leser bøkene mine først; og til Hal, som ikke kan vente på å få komme i gang. Prolog For elleve år siden Blader, gjørme og gress virker

Detaljer

Det er her jeg skal være

Det er her jeg skal være Hilde Hylleskaar Det er her jeg skal være Gyldendal 1 Jeg kaster et blikk tvers over rommet mot det store speilet, og ser at jeg ser utrolig glad ut. Jeg holder et champagneglass i hånden. Det bruser og

Detaljer

MOR. Abdulgafur Dogu. 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611

MOR. Abdulgafur Dogu. 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611 MOR Av Abdulgafur Dogu 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611 1 INT. KJØKKEN/STUA. DAG Det er en sørgelig betonet stue med noen bilder på veggen. Veggene er nøytrale i fargen, og ellers

Detaljer

Birger Emanuelsen. For riket er ditt. Fortellinger

Birger Emanuelsen. For riket er ditt. Fortellinger Birger Emanuelsen For riket er ditt Fortellinger Til Karoline I Kjenna på Tromøy gjemmer Nøkken seg. Jeg vet det, for jeg har sett ham. Han er vanskapt og heslig, men felespillet hans er vakkert. Og når

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter

Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter Forfatteromtale: Torun Lian (født i 1956) er forfatter, dramatiker og filmregissør og har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser for

Detaljer

Jon Fosse. For seint. Libretto

Jon Fosse. For seint. Libretto Jon Fosse For seint Libretto Personar Eldre kvinne, kring seksti-sytti Middelaldrande kvinne, kring førti Mann, kring femti Fylgje Yngre kvinne, kring tretti Med takk til Du Wei 2 Ei seng fremst, godt

Detaljer

Jostein Gaarder. Froskeslottet

Jostein Gaarder. Froskeslottet Jostein Gaarder Froskeslottet 1988, 2011 H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Oslo www.aschehoug.no Tilrettelagt for ebok av Book Partner Media, København 2011 ISBN 978-82-03-25364-5 Bibliotekutgave - kun

Detaljer

Vibeke Tandberg. Tempelhof. Roman FORLAGET OKTOBER 2014

Vibeke Tandberg. Tempelhof. Roman FORLAGET OKTOBER 2014 Vibeke Tandberg Tempelhof Roman FORLAGET OKTOBER 2014 Jeg ligger på ryggen i gresset. Det er sol. Jeg ligger under et tre. Jeg kjenner gresset mot armene og kinnene og jeg kjenner enkelte gresstrå mot

Detaljer

Kristin Ribe Natt, regn

Kristin Ribe Natt, regn Kristin Ribe Natt, regn Elektronisk utgave Forlaget Oktober AS 2012 Første gang utgitt i 2012 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1049-8 Observer din bevissthet

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

misunnelig diskokuler innimellom

misunnelig diskokuler innimellom Kapittel 5 Trond og Trine hadde virkelig gjort en god jobb med å lage et stilig diskotek. De hadde fått tak i diskokuler til å ha i taket. Dansegulvet var passe stort med bord rundt hvor de kunne sitte

Detaljer

Dette er Tigergjengen

Dette er Tigergjengen 1 Dette er Tigergjengen Nina Skauge TIGER- GJENGEN 1 Lettlestserie for unge og voksne med utviklingshemming og lærevansker 2 3 Skauge forlag, Bergen, 2015 ISBN 978-82-92518-20-5 Tekst og illustrasjoner,

Detaljer

VAKKER TRENING I NORDFJORD

VAKKER TRENING I NORDFJORD VAKKER TRENING I NORDFJORD Nordfjord Foto: Audun Indrehus Det kommer alltid en utforkjøring etter en motbakke. Slik er det også på Vestlandet. Vi viser deg hvor vakkert det kan bli på din neste ferie.

Detaljer

ÅRSMELDING. for Rasdalen grendalag 2013/2014

ÅRSMELDING. for Rasdalen grendalag 2013/2014 ÅRSMELDING for Rasdalen grendalag 2013/2014 Innleiing Årsmøtet for 2012/13 vart avvikla i grendahuset 28.03.13. På dette årsmøtet vart det vedteke at det sitjande styret skulle halda fram i eitt år til.

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

Innhold. Fakta om bjørn Bilete og video av bjørn Spørjeunders. rjeundersøking

Innhold. Fakta om bjørn Bilete og video av bjørn Spørjeunders. rjeundersøking Bjørn og Rovdyr Innhold Fakta om bjørn Bilete og video av bjørn Spørjeunders rjeundersøking For eller imot bjørn i Jostedalen? Intervju med nokre ikkje-bønder i dalen Intervju med nokre bønder i dalen

Detaljer

Skjema for fokusområder bibliotekarvandring

Skjema for fokusområder bibliotekarvandring Skjema for fokusområder bibliotekarvandring Eidskog på studietur til Spydeberg De kan lesa meir om dokumentasjon av vandringar her: http://bibliotekarvandring.wordpress.com/2013/10/07/dokumentasjon-av-vandringa/

Detaljer

Ikke bare en dans på roser

Ikke bare en dans på roser Ikke bare en dans på roser Den første bloggen var rene solskinnshistorien, men her kommer, omsider, litt om hvordan det var å komme hit og hvordan de første fire ukene har vært. Alle sa til meg; «Du er

Detaljer

ÅRSMELDING. for Rasdalen grendalag 2008/2009

ÅRSMELDING. for Rasdalen grendalag 2008/2009 ÅRSMELDING for Rasdalen grendalag 2008/2009 Innleiing Årsmøtet for 2007/08 vart avvikla i grendahuset 20.03.08. På dette årsmøtet vart det vedteke at det sitjande styret skulle halda fram i eitt år til.

Detaljer

Månadsbrev for GRØN mars/april 2014

Månadsbrev for GRØN mars/april 2014 Månadsbrev for GRØN mars/april 2014 Oppsummering/ evaluering av mars/april Mål og innhald april I mars har me hatt fokus på språk. Me har hatt språksamlingar saman med Rosa kvar veke, der har me sett på

Detaljer

Kom skal vi klippe sauen

Kom skal vi klippe sauen Kom skal vi klippe sauen KOM SKAL VI KLIPPE SAUEN Kom skal vi klippe sauen i dag Klippe den bra, ja klippe den bra Så skal vi strikke strømper til far Surr, surr, surr, surr, surr. surr Rokken vår går,

Detaljer

Jenter og SMERTE og gutter. Vitenskapelig forskningsprosjekt på 6. trinn, Jørstadmoen skole, Vinteren 2011.

Jenter og SMERTE og gutter. Vitenskapelig forskningsprosjekt på 6. trinn, Jørstadmoen skole, Vinteren 2011. Jenter og SMERTE og gutter Vitenskapelig forskningsprosjekt på 6. trinn, Jørstadmoen skole, Vinteren 2011. 1 Innholdsfortegnelse Innhold s. 2 Deltagere s. 2 innledning s. 3 Problemstilling s. 3 Begrensninger

Detaljer

Plassebakken Barnehage

Plassebakken Barnehage Plassebakken Barnehage Plassebakken Post Austigard Februar 2012 www.plassebakken.no Hei alle sammen! Plassebakken Barnehage BA I januar har vi nytta oss av det fine veret å vøre mykje ute! Sjølv om det

Detaljer

REGIONRÅDET FOR HALLINGDAL MEDLEMSKAP I LANDSSAMANSLUTNINGA AV NYNORSKKOMMUNAR (LNK)

REGIONRÅDET FOR HALLINGDAL MEDLEMSKAP I LANDSSAMANSLUTNINGA AV NYNORSKKOMMUNAR (LNK) SAK 55/13 REGIONRÅDET FOR HALLINGDAL MEDLEMSKAP I LANDSSAMANSLUTNINGA AV NYNORSKKOMMUNAR (LNK) Saksopplysning I sak 49/13, under eventuelt var eit punkt spørsmålet om ikkje Regionrådet for Hallingdal burde

Detaljer

Moira Young. Blodrød vei. Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen. Gyldendal

Moira Young. Blodrød vei. Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen. Gyldendal Moira Young Blodrød vei Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen Gyldendal Til mine foreldre og til Paul Lugh ble født først. Ved vintersolverv, da sola henger lavest på himmern. Deretter meg. To timer seinere.

Detaljer

PLAN FOR BRUK AV NYNORSK I NISSEDAL KOMMUNE

PLAN FOR BRUK AV NYNORSK I NISSEDAL KOMMUNE PLAN FOR BRUK AV NYNORSK I NISSEDAL KOMMUNE Vedteke av kommunestyret 2. oktober 2014, sak 67/14 1 Innhold 1. Kvifor plan for bruk av nynorsk i Nissedal kommune?... 3 1.1 Bruk av nynorsk internt i organisasjonen

Detaljer