Snur handelslekkasjen BY AVISA. Blikk fra Tvedalen. Fulldistribueres. i Larvik og Lardal

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Snur handelslekkasjen BY AVISA. Blikk fra Tvedalen. Fulldistribueres. i Larvik og Lardal"

Transkript

1 BY AVISA LARVIK & STAVERN ONSDAG 15. desember 2010 Nr 2 Årgang 1 Fulldistribueres i Larvik og Lardal Snur handelslekkasjen Daglig leder i Sykkelglede Jan Olaf Guldbrandsen og leder i Larvik By Birgitte Gulla Løken ser nå effekten av bredere markedsføring og utrettelig fokus på bransjeutvalg og god service. Hyggelig å se at handelslekkasje-trenden er i ferd med å snu, sier Gulla Løken. (Foto: Stine Indahl) Stadig flere velger å legge handleturen til i Larvik. Dermed snus den negative trenden med handelslekkasje til nabobyene. Mens Larvik kan vise til en handelsvekst per innbygger på 4,5 prosent i første halvår, opplever Sandefjord en nedgang på 5,4 prosent. Side 3 Blikk fra Tvedalen Gunnar Berven har startet sin fotosafari langs Brunlanes-kysten med et iskaldt opphold i steinbruddene i Tvedalen. Her har fotografen foreviget både enorme dimensjoner og spennende isformasjoner. Side 4 og 5 Oppskrifter og tips fra mesterkokk Solvold. Side 10

2 2 Byavisa Onsdag 15. desember 2010 Byavisa Larvik og Stavern skal være en nær avis med en god blanding av aktuelle reportasjer og faste elementer. Her blir det fast matside med mesterkokk Odd Ivar Solvold, fotoblikk fra Gunnar Berven, lokalhistorie fra Per Nyhus bøker «Før og Nå» og quiz. I dagens avis forteller vi blant annet om Sykkelglede i Larvik sentrum, som bevisst jobber for å snu handelslekkasjen, og stadig kaprer nye kunder utenfor kommunegrensene. I tillegg har Byavisa fulgt noen av Røde Kors mange frivillige på Byskogen sykehjem og i Larvik fengsel. Jonas A. Larsen har tatt et friår for å jobbe med sin store lidenskap, tegneserier. Nå har den berømte snøballen begynt å rulle og nye prosjekter dukker stadig opp. 19-åringen håper likevel at han også skal få tid til å studere litt i (Foto: Stine Indahl) Stine Indahl, redaktør Har du tips til saker vi kan skrive, så ta kontakt med meg på eller tlf: Tegneserieskaperen Det startet med fargerike akvariumsfisker og fortsatte med Star Wars og Kaptein Sabeltann. Nå utgir Jonas A. Larsen (19) et trykt galleri med motiver fra Vestfold. Utgiver: Mediehuset Østlands-Posten Postboks 5 Fritzøe Brygge 3285 LARVIK Sentralbord: Ansvarlig redaktør: Stine Indahl Det går sjelden en dag uten at 19-åringen fra Larvik har laget en tegneseriestripe eller to. For Jonas A. Larsen betyr ikke et friår fra skolen det samme som å sove lenge og å ligge timevis på sofaen. Jeg er så strukturert jeg bare kan, og prøver å produsere noe stort sett hver eneste dag, forteller Larsen. Han stortrives med flere baller i lufta, men i år har hovedfokus stort sett vært «Illustrerte Vestfoldstemninger», en slags bildebok med motiver fra hele fylket. Jeg bestemte meg for å ta et friår etter videregående, og så var jeg så heldig at jeg fikk støtte fra Trafo til å gi ut denne bildeboka. Det hjelper selvfølgelig også på strukturen. Trafo støtter ungdom mellom 16 og 22 år som arbeider med kreative og kunstneriske prosjekter. Pengestøtten gjorde at Larsen for alvor kunne videreutvikle ideen om å gi ut sine illustrasjoner av ulike Vestfold-stemninger. Jeg skrev at jeg ønsket å lage en litt annerledes bildebok, der jeg ville prøve meg på flere ulike teknikker for å skildre stemningene i bildene jeg selv har tatt. Interessen for tegning startet allerede som femåring, da Larsen var innlagt på sykehus og lot seg fascinere av noen fargerike fisker som svømte rundt i sykehusakvariet. Deretter gikk det slag i slag med Stars Warsfigurer, Kaptein Sabeltann og videre til en intens Disney-periode. Nå er det korte og lange tegneserier som gjelder, og i dag leverer han blant annet faste bidrag til Vestfold Blad og flere studentaviser. Hvor får du alle ideene fra? De kommer egentlig bare av seg selv. Ofte gjennom film, litteratur eller andre tegneserier. I tillegg går jeg mye turer for meg selv. Det gir mange fine ideer. Selv om det blir mye tid alene på gutterommet, er 19-åringen bevisst på å søke veiledning utenfra. Det er litt ensomt det jeg driver med, men jeg er opptatt av å få så mange tilbakemeldinger som mulig. Jeg er veldig glad i konstruktiv kritikk - uten den blir jeg jo ikke noe bedre. Og til neste år er det tilbake til skolebenken? Jeg har sett litt på Idéfagskolen i Tønsberg, men har ikke bestemt meg helt ennå. Egentlig kunne jeg tenke meg å lære mer om grafisk design. Det er bare å innse at markedet for tegneserier ikke er så stort. Da lønner det seg å ha noe annet i bunn, sier Jonas Larsen. Nå venter han spent på utgivelsen av sitt aller første soloprosjekt. Ambisjonene tilsier at det ikke blir det siste. Stine Indahl Byavisa Larvik og Stavern arbeider etter Vær Varsomplakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund, som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusg. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf.: , faks: E-post: «Illustrerte Vestfoldstemninger» utgis rett før jul. Jonas A. Larsen beskriver selv boka som et «trykt galleri med motiver fra Vestfold». Jonas A. Larsen tok utfordringen da Byavisa spurte om han kunne portrettere seg selv. Illustrasjonen «Woods» er hentet fra bildeboka «Illustrerte Vestfoldstemninger», som Larsen har jobbet med det siste året.

3 Onsdag 15. desember 2010 Byavisa 3 Eric Erdmann fra Sandefjord er en av Sykkelglede og Jan Olaf Guldbrandsens faste sykkelkunder. Jeg kjører gjerne noen kilometer ekstra for godt utvalg og ikke minst god service og oppfølging, sier Sandefjord-mannen. (Foto: Stine Indahl) Ser utover bygrensene Tiltrekker seg sandefjordinger med rikt utvalg og god service I 2010 dobler Sykkelglede omsetningen. Samtidig selger butikken flere sykler til nabobyen enn til sin egen hjemby. Vi har helt bevisst regnet Sandefjord som samme handelsområde og valgt å markedsføre oss bredere, sier daglig leder Jan Olaf Guldbrandsen i Sykkelglede. Statusrapporten fra sykkelbutikken i Larvik sentrum underbygger dermed tallene fra Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH). De viser nemlig at mens Larvik kan vise til en handelsvekst på 4,5 prosent i løpet av årets seks første måneder, opplever Sandefjord en nedgang i handel per innbgger på 5,4 prosent. Ikke så veldig overraskende, sier Guldbrandsen. Mange næringsdrivende i Larvik vurderer ikke Sandefjord som handelsområde på samme måte som for eksempel Kvelde og Nevlunghavn, selv om faktisk sistnevnte steder ligger lenger unna regnet i kjøretid, legger han til. Forut for Sykkelgledes økte fokus på nabobyen har Guldbrandsen tittet mot møbelbransjen i Larvik, som stadig tiltrekker seg flere kunder fra Sandefjord. Larvik har et potensielt kundegrunnlag på ca mennesker innenfor en kjøreavstand på 20 minutter. I tillegg kommer tursitene. Vi har lykkes med strategien om å markedsføre oss bredere på samme måte som møbelbransjen, sier Guldbrandsen. Resultatet er dobling av omsetning fra 3,8 mill til 7,6 millioner kroner, og mer enn en dobling av solgte sykler fra 600 sykler til 1560 i samme periode. Sammen med møbelbransjen er vi med på å snu handelslekkasjen fra Larvik til Sandefjord. Vi ønsker å bygge Larvik som en serviceby, og tilbakemeldingene viser at sandefjordingene kommer til Larvik på grunn av kort reisevei og god service. Sykkelselgeren får støtte av en I ferd med å snu trenden Birgitte Gulla Løken, daglig leder i Larvik By AS, mener veksten viser at handelslekasjen virkelig er i ferd med å snu. Satsingen i sentrum bærer frukter, sier Gulla Løken. Handelstanden i Larvik omsatte i snitt for kroner per innbygger første halvår i Dette er kroner mer per innbygger enn samme periode i Utviklingen utgjør en økning på 4,5 prosent. Vi har slitt med handelslekkasje i flere år. Tallene viser at vi er i ferd med å snu denne trenden. Nå er det bare å fortsette det gode arbeidet, sier Gulla Løken. Lederen i Larvik By oplever en stadig økende interesse utenfra for å etablere seg i sentrum. Også hun har helt bevisst valgt markedsføring utenfor kommunens grenser ved store arrangementer. Positive tilbakemeldinger fra tilreisende som foretrekker Larvik, er hun selvfølgelig alltid takknemlig for. Det er godt å høre at det blir lagt merke til at vi ønsker å skille oss positivt ut med spesialbutikker og hyggelige kafeer. I disse butikkene møter ofte kundene innehaveren selv bak disken. Det sier seg vel nesten selv hva det betyr for servicenivået, sier Gulla Løken. Også styreleder Ståle Landmark i Larvik Næringsforening er fornøyd med den markante økningen. Det er absolutt en kvalitet at vi har lykkes med å beholde så mange bransjebutikker. Det betyr også mye at Amfi er i full sving. Alt som skjer i Larvik er med på å øke attraktiviteten for sentrum, og det skaper også nye arbeidsplasser, sier Landmark. av sine faste kunder, Eric Erdmann fra Sandefjord. Grunnen til at jeg velger Larvik framfor Sandefjord handler blant annet om tilgjengelighet. Larvik har spesialbutikker med godt utvalg, de yter god service og betryggende oppfølging. I tillegg har de gratis parkering midt i byen, og det tar meg ikke mer enn 15 minutter å kjøre, sier Eric Erdmann. Stine Indahl Det er godt å høre at det blir lagt merke til at vi ønsker å skille oss positivt ut med spesialbutikker og hyggelige kafeer, sier en fornøyd Birgitte Gulla Løken, daglig leder i Larvik By AS.

4 4 Byavisa Onsdag 15. desember 2010 Bervens blikk fra Tvedalen I denne ukens fotoserie har Gunnar Berven tatt turen til steinbruddene i Tvedalen. Brunlanes-fotografen har latt seg fascinere av spennende formasjoner og enorme dimensjoner. I fjor sendte steinbruddene i Larvik over tonn med stein over Larvik Havn. Eksporten av larvikitt er absolutt størst til Asia, der steinen videreforedles for eksport. Den eksklusive natursteinen pryder mange bygninger verden rundt, men også her i Norge, som for eksempel på Farris Bad, Minnehallen i Stavern og Universitetet i Oslo. De første uttakene av larvikittblokker skjedde allerede i oldtiden, og ble brukt til både bygdeborger, landemerker og kongeminner. Det aller første steinbruddet ble åpnet av ingeniør Erik A. Gude på Lamøya ved Viksfjord i Allerede året etter åpnet flere av bruddene i Tvedalen-området. Nå jobber i overkant av 200 personer i Larviks mange steinbrudd, hovedsaklig hos Lundhs og Larvik Granite. Mens larvikitten tidligere ble produsert ved at store paller ble skutt løs med boring og sprengning, har diamantwiresaging blitt mer og mer vanlig de siste årene. Bruk av saging gjør at det i mindre grad enn tidligere skapes sprekker i steinen på grunn av driften. Etter at pallene er ferdig saget opp i skiver, sorteres de avhengig av naturfeil før de bores og kiles til ferdige blokker for eksport. I dag foredles det nesten ikke stein i Norge kun mindre arbeid og tilpasninger av endelige mål, forteller Stephan Kleive i Larvik Granite AS. Larvikitt brukes først og fremst til bygningsformål. Fordi den er vesentlig dyrere enn mye annen stein, er det spesielt i prestisjeprosjekt natursteinen benyttes. Stine Indahl BLIKK FRA BERVEN Gunnar Berven er mannen bak Gunnars Verksted og Cinema Fantasia på Berven gård. I tillegg til å ta imot alt fra firmaer på teambuilding til Thomas og Harald fra Camp Senkveld, er Gunnar Berven en lidenskapelig fotograf. I vår fotoserie vil Berven i ukene framover vise en rekke blinkskudd fra Brunlanes-kysten. Dette motivet får meg til å tenke på en butikkhyl Her er fire diamantwiresager i arbeid for å kappe og lage store steinplater som siden skal vippes ned ved hjelp av hjullaster. Diamantwiren i 20 minusgrader gir fotografen motiver som ikke finnes i naturen ellers. Mange hundre hestekrefter er i sving når tonn med larvikitt skal brytes løs.

5 Onsdag 15. desember 2010 Byavisa 5 le i leketøysbutikken, sier Gunnar Berven om bildet som viser noen av de ni avsatsene i bruddet i Tvedalen. Etter merking skal det bores før blokkene deles ved kiling. Etter at den store steinblokken er boret er det tid for å produsere de tradisjonelle steinblokkene. På dette bildet brukes et kilieapparat. Når diamantwiren har gjort jobben presses blokka ut ved hjelp av enkel hydraulikk. Denne puta fylles etterhvert med vann under trykk. Slik ser stålputa ut etter at den har blitt fylt med vann og gjort sin del av jobben med å velte den tunge blokka.

6 6 Byavisa Onsdag 15. desember 2010 Adventslysene tennes av besøksvenn Elsa Sørdahl før pianist Gunnar Uppstad stemmer i med fengende julesanger. Inger Kufaas er fast inventar på Byskogen sykehjem hver tirsdag, og sørger for at beboerne kan nyte nystekte vafler etter sangstunden. Desember er en travel tid for Gunnar Uppstad. Pianisten stortrives på Byskogen sykehjem, og roser både forsangere og kor opp i skyene. Overskuddsmenneskene Røde Kors besøksvenner sprer sang og glede på sykehjemmet Hver uke gir over 50 besøksvenner generøst av fritiden sin for å dele litt av sitt eget overskudd med beboerne på hele ti sykehjem og institusjoner i Larvik og Stavern. Det er tirsdag formiddag og Ingrid Christoffersen er i full gang med å forberede ukens tilstelning på Byskogen sykehjem. Mens vaffellukta langsomt fyller rommet, finner beboerne sine faste plasser i kantina. Det gir oss så mye glede å være her, og jeg har inntrykk av at beboerne setter pris på oss, sier Christoffersen. Hun har vært trofast besøksvenn i Røde Kors i snart 30 år, og har fast oppmøte på Byskogen hver tirsdag og torsdag. Tirsdag står som regel kaffe, vafler og allsang på programmet. Det er viktig med forutsigbarhet. Vi får høre at beboerne savner oss i feriene og at de gleder seg til vi er tilbake igjen, sier Christoffersen, og legger til: Og så er det selvfølgelig salgstralla som vi kjører hver torsdag. Da får beboerne mulighet til å kjøpe aviser, blader, frukt og godterier. Den er veldig populær. I tillegg til Byskogen sykehjem er Røde Kors besøkstjeneste på plass på ni andre sykehjem og institusjoner i kommunen - blant annet Yttersølia, Furuheim, Kysthospitalet og Presteløkka. Det varierer litt hva slags tilbud vi har anledning til å gi, men de fleste har salgstralle på avdelingene en gang i uka, sier Christoffersen. Røde Kors tilbyr også faste besøksordninger i private hjem, men det er ikke fullt så utbredt i Larvik som i mange andre byer. For selv om 50 aktive besøksvenner er som en anseelig gruppe å regne, legger ikke besøksvennene på Byskogen skjul på at de har behov for nytt og ungt blod i rekkene. Vi begynner jo å bli eldre, og Ingrid Christoffersen har vært besøksvenn i Røde Kors i snart 30 år. Hver tirsdag besøker hun Hanna Dahl, som selv har vært besøksvenn, og de andre beboerne på Byskogen sykehjem. I tillegg til ukentlig kaffe, vafler og sang, stiller besøkstjenesten med salgstralle hver torsdag. Også den tas imot med åpne armer. (Foto: Stine Indahl) kunne gjerne tenkt oss noen yngre medlemmer, oppfordrer Christoffersen. Her er det ikke snakk om eldre, men heller ungdom som har levd en stund, bryter Gunnar Uppstad lattermildt inn. Dagens pianist varter opp med juleslagere som White Christmas og Bjelleklang, og stortrives når han får spille for beboerne på Byskogen. Jeg er svært godt fornøyd med både forsangere og koret på stedet, roser Uppstad. Besøkstjenesten på Byskogen tar nå juleferie til over nyttår, men lover både vafler og salgstralle i januar. Forhåpentligvis også med noen nyervervede venner. For å bli besøksvenn må en være over 18 år, gjennomføre et todagers kurs i regi av Røde Kors og avlegge et taushetsløfte. Og så er du med, avslutter Ingrid Christoffersen. Stine Indahl

7 Onsdag 15. desember 2010 Byavisa 7 Tette bånd bak murene Det er trangt om plassen i loftsstua i Larvik fengsel når visitorene i Røde Kors inviterer til sin månedlige samling. Deilig å høre noen andre stemmer enn de vi hører hver eneste dag, sier de innsatte. De pleide å være en fast tropp på sju visitorer. Nå har noen falt fra, og i dag besøker fire visitorer Larvik fengsel den første tirsdagen i måneden. Det er ikke alle som hadde giddet å komme hit. Og det er fint at de tar seg tid, for det er noen her som ikke har så mange å prate med, sier en 23-åring som sitter inne for andre gang. Også som førstegangssoner deltok han på Røde Kors samlinger. Nå er 23-åringen fra distriktet snart på vei ut i friheten, mens flere av hans soningskolleger forbereder seg på flere fellessamlinger på loftsstua. En 20-åring fra et nabofylke er med på loftssamlingen for tredje gang. Denne tirsdagen viser Tønsberg-mannen Arne Bergsholm bilder og forteller fra sin motorsykkeltur fra Chicago til Los Angeles den legendariske Route 66. Samlingene er et koselig avbrekk. De gjør forskjellige ting hver gang. For eksempel har vi fått høre foredrag fra en narkoman som hadde vært rein i 15 år. Det er bra å høre på noen som har vært avhengige selv, sier 20- åringen. For visitorene i Røde Kors varmer de gode tilbakemeldingene. Tarald Hole har vært visitor i en årrekke, og opplever det stadig like meningsfylt å kunne gi av seg selv til sine medmennesker. Vi er en gjeng med godt voksne mennesker. Det føles som en fordel å ha levd en stund når vi skal inn å møte innsatte på deres egen arena. I tillegg må man generelt være glad i andre mennesker, sier Hole. Innsatte som ønsker det har, i tillegg til å delta på fellessamlingene, anledning til å få besøk av en Røde Kors-visitor på cella. Alle visitorer har gjennomført kurs i regi av Røde Kors og har absolutt taushetsplikt. Vi møter de insatte i deres «hjem», og lar de som har behov for det f å muligheten til å lette litt på trykket, sier Hole. Etter at Larvik fengsel nå først og fremst tar imot førstegangssonere har etterspørselen etter entil-en-besøk på cella gått noe ned. De fleste som sitter inne for første gang har et eget nettverk med familie og andre som besøker dem jevnlig. Behovet for oss visitorer går dermed litt i bølgedaler, forteller Hole. Guttene selv trives på loftet, men er litt mer avventende til samtalene på cella. Mens 20-åringen fra nabofylket ikke ønsker å benytte seg av tilbudet, er imidlertid hans 18-årige samfylking og kamerat noe mer åpen. Jeg syns det er et godt tilbud, og kunne kanskje tenkt meg det. Men bare hvis jeg kan få prate om helt «andre ting», sier 18-åringen. Stoler dere ikke på dette med taushetsplikten? Jeg sier bare at Larvik er en liten by. Man vet aldri, sier 18- åringen. Samtidig understreker han at selv om guttene ikke har lyst til å snakke om grunnen til at de sitter De innsatte i Larvik fengsel roser Røde Kors sin visitortjeneste, og setter pris på at de av og til får se andre mennesker enn de «vanlige» ansatte og innsatte. Det at vi møtes gir oss helt klart et løft, sier en 18- og en 20-åring fra et nabofylke mens de prater med visitor Tarald Hole. (Foto: Stine Indahl) i Larvik fengsel, prater de gjerne med visitorene om alt mulig annet. Det at vi møtes gir oss helt klart et løft. Og så har de med kake da. Det er helt klart et høydepunkt, ler de to kameratene. Neste gang de samles på loftet er i romjula, og alt tyder på at det gode oppmøtet blant de innsatte vil fortsette. 3. juledag synger Berit Sundet Olsen julesanger akkopagnert av trekkspill. Og så blir det selvfølgelig masse desserter og julegodt. Dette er en fin tradisjon som vi gleder oss til hvert år, avslutter visitor Tarald Hole. Stine Indahl Jule SALG Gavetips Lekkert nattøy / undertøy - den perfekte julegaven Til henne Juleåpent Tor - Fre 9-19 Lør 18/ Søndag stengt. Gavetips: DUNDYNER - DUNPUTER RØROSPLEDD - BERGERPLEDD SENGESETT - FROTTÉHÅNKLER Interiørhuset JELDSKÅR Nansetgt 26 Tlf Dyktige damer gir deg all den hjelp du trenger i utvelgelsen! Stort utvalg i ull / silke Juleåpent Tor - Fre: 9-19 Lør 18/12: 9-15 Søn 19/12:14-18 Velkommen til Kongegata 27 Tlf

8 8 Byavisa Onsdag 15. desember måneder gamle Tiril E. Huseby tar sats for å stupe kråke med litt assistanse fra pappa Thomas Huseby. (Foto: Stine Indahl) Miniturn på Holmejordet Populært Foreldre og barn-kurs i regi av Stag Turn Mens Kaptein Sabeltann runger fra høyttalerne, øver 16 måneder gamle Tiril på å stupe kråke. Det er en helt vanlig onsdag i grophallen på Holmejordet. Midt i et mørkt og bitende kaldt næringsområde på Holmejordet, blandes latter og jubelhyl med fengende barnesanger. Én dag i uka samler Stag Turn de aller yngste til lek og bevegelse i grophallen. De aller minste har knapt tatt skrittet videre fra krabbestadiet. Tiril kunne faktisk ikke gå da vi begynte her i høst, men nå er hun i full sving, forteller pappa Thomas Huseby. Den 16 måneder gamle datteren utfolder seg uredd på matta, og stuper kråke med ørlite assistanse. Dette er kjempemoro. Tiril blir gira bare vi nærmer oss hallen, forteller Huseby. Tiril er blant barn i aldersgruppa null til to år som ukentlig utfolder seg blant matter, trampoliner og rokkeringer. Deretter tar to- og treåringene over showet. Foreldre og barn-gruppene er veldig fine for barnas motorikk. I tillegg leker og synger vi mye, forteller Martine Kristoffersen. Sammen med Frida Tegle Larsen trener hun de turnglade barna hver uke. Turn inneholder mange Nathalie Brøther Olafsen (3) krabber uten problem opp på kassa og kan skli ned på andre siden. ulike ferdigheter, og gir et innmari godt grunnlag for videre trening. Dessuten er det positivt for barna å ha et sted og samles utenfor barnehagen og samtidig være i aktivitet, sier Kristoffersen. En som stortrives med høyt aktivitetesnivå er Daniel Eskedal Kristensen. Treåringen, som fyller 4 år i februar, er ikke sein om å kaste seg ut på matta så fort de aller yngste har overlatt boltreplassen til sine litt eldre turn-kolleger. Han er så glad i å hoppe og sprette og kan ikke vente med å komme i gang, forteller pappa Roar Eskedal Kristensen. Sammen med leken og den motoriske treningen, bringer samlingene i grophallen også noe annet med seg: Evnen til å lytte og ta imot beskjeder. I tillegg til hopp og sprett er det viktig at de lærer seg til både å høre etter og til å konsentrere seg om ulike aktiviteter, sier Eskedal Kristensen. Men enn så lenge er det først og fremst full fart som gjelder. Fra høyttalerne har Fragglene tatt over for Kaptein Sabeltann, og stemmer i: «Kom og syng en sang. Leke gjør vi dagen lang». Daniel tar sats og starter på en ny runde. Stine Indahl Pappa Rune Olafsen trår til med en hjelpende hånd når Michelle Brøther Olafsen (3) setter utfor sklia. Trener Martine Kristoffersen veileder Daniel Eskedal Kristensen, snart fire år gjennom hinderløypa i grophallen.

9 Onsdag 15. desember 2010 Byavisa 9 Vinterkampanje 4x4 Nye Nissan tar seg svært godt ut med både inn- og utvendige ansiktsløftninger! LEASINGTILBUD: Nissan Navara LE man. inkl. met. lakk, planbunn og h-feste PR/MND. 990,-* eks. mva. *Forskudd: Kr eks. mva Leieperiode: 36 mnd/ km Nissan Navara LE man fra kr ,- inkl. mva Vi har leveringsklare biler Velkommen innom! Billigere enn månedskort på bussen! Nissan Pixo 1,0 Acenta 5D NÅ KUN ,- inkl. lev. omk. NÅ ,- I RABATT Nissan Pixo fra 499,- Pr. mnd Moderne, sprek og lettkjørt 5 dører, praktisk, god plass Lavt utslipp, lavt forbruk, Lave avgifter AC, ESP, kollisjonsgardiner Nissan Pixo Pixo *Månedsleie fra kr. 499,- inkl. mva. pr. mnd Forskuddsleie kr inkl. mva Kjørelengde: 3 år / km Prøvekjør i dag! SHIFT - the way you move Løkka 21, Larvik Telefon NYBIL - BRUKTBIL NYBIL - RETTING - BRUKTBIL - LAKKERING - OPPRETTING

10 10 Byavisa Onsdag 15. desember 2010 SMAKER Odd Ivar Solvold er norges mestvinnende kokk og var i en rekke år knyttet til kokkelandslaget. Etter et års pause han han åpnet SMAK Brasseri-Café og vinbar. Oppskrifter og tips i denne serien er hentet fra hans bok UNG SMAK, som er en del av hans Foodcamp-prosjekt. Les mer på nettsidene og smak.no DU TRENGER Tynne skiver av halvstekt baguette Olivenolje Maldon salt (aller helst) Salsa 200 g hermetiske hakkede tomater, avsilte 2 vårløk, finkuttet 1 fedd hvitløk, revet 1 ss ketchup 4 ss olivenolje 1 ss gressløk, finkuttet 1 ss syltet jalapeño, finkuttet Salt og kvernet sort pepper Brødstenger med dip SLIK GJØR DU Forvarm stekeovnen til 180 grader. Legg baguetteskivene utover på et stekebrett. Drypp på noen dråper olivenolje og dryss lett over med salt. Sett brettet inn i ovnen, og stek til skivene er gyllenbrune, ca. 5 minutter. Ta ut og avkjøl. Bland alle ingrediensene til salsaen godt sammen. (Foto: Terje Svendsen) Server i en skål ved siden av brødstengene Dette er en enkel og rimelig snacksrett som kan nytes som ren kos, eller som en forrett. Dessuten kan du lage den av gammelt brød! Med noen dråper god olivenolje og litt salt til, forvandles det gamle brødet til en sprø snacks med masse smak. NOE DU LURER PÅ? Hva vil det egentlig si at noe er sylta? Kokkens svar: Å sylte vil si at noe er kokt i en lake som skal gi smak og konsistens. Samtidig er det en konserveringsform som gjør at produktet holder seg over lang tid. For eksempel koker vi jordbærsyltetøy i jordbærsesongen, legger på glass og vips har vi syltetøy året rundt! Hvorfor forbinder vi ofte baguetter med Frankrike? Kokkens svar: Baguetten er franskmennenes brødsymbol og har sin opprinnelse der. Baguetten ble først importert til Norge på 70-tallet, og var en storslager til langt ut på 90-tallet. Populær er den riktignok fortsatt, men i en noe mindre skala enn før. Tips! Ha brødstengene i en tett boks. Da kan du oppbevare de over lang tid og ha på lur til mang en anledning. I tillegg er stengene ideelle å ha i salater. Ha innholdet i tomatboksen i en sil før du blander det inn i salsaen for å få bort noe av tomatjuicen.

11 Onsdag 15. desember 2010 Byavisa 11 Ta deg tid til påfyll på nyåret! Et fleksibelt tilbud innen kurs og studier gir deg mange valgmuligheter Kombiner familie, jobb og kurs eller studier slik det passer deg! Vi kan tilby et bredt spekter av kurs og studier, alt fra fritidskurs som språk og data til fullverdige høyskole- og universitetsstudier på en rekke områder. De fleste av våre studietilbud er organisert som deltidstilbud med undervisning på kveldstid eller helger, slik at de er enkle å kombinere med jobb. Vi tilbyr også kurs på dagtid for både privatpersoner og bedrifter. FÅ DEN NYE KURSGUIDEN HJEM I POSTEN I JANUAR! Send kurs til 2012 Det koster deg kun en SMS! Katalogen finner du også på Larvik tlf Sandefjord tlf e-post:

12 12 Byavisa Onsdag 15. desember 2010 FØR OG NÅ Per Nyhus I tiden framover vil Byavisa bringe smakebiter fra Per Nyhus og Østlands-Postens populære bokserie «Larvik før og nå». Utdragene serveres som bilderike temaartikler, der et ledende prinsipp består i å knytte sammen historiske og nyere bilder. På den måten får man i det lange løp en iøynefallende dokumentasjon på hvordan byen har endret seg gjennom tidene. Man blir rett og slett en bedre Larvikkjenner og blant annet en bedre guide for sine gjester! Etter åtte år nede ved Farriskilden og Lilleelva, ble Larvik Bad i flyttet opp til denne tidligere privateiendommen innunder Bøkeskogen. På tegningen over fra 1918 får vi en god oversikt over hvordan de enkelte bygningene var plassert på denne tiden. Øverst til venstre står kurhotellet med en historie fra både før og etter kurbadepoken. Ellers dominerer den store trebygningen, som rommet badets sosiale funksjoner med restauranter, konsert- og teatersal og spesiallokaler for mange hyggelige formål. Den lange bygningen ned mot Nansetgata og oppkjørselen til badet var selve kur- og badeanstalten med bakenforliggende tekniske anlegg, blant annet for oppvarming og fordeling av massasjemidler og badevann. Av mindre bygninger ser vi den såkalte «Svalestua» til venstre for kuranstalten og drikkepaviljongen nede til venstre på bildet. Parken på denne tiden var resultatet av en plan som slottsgartneren i Oslo hadde utarbeider omkring 1915 og med plantemateriale fra badets eget gartneri, til høyre på tegningen. Til venstre: Legen I.C. Holm, badets grunnlegger, og hans familie ved begynnelsen til badets nye æra i De har nettopp avsluttet den siste «saisonen» nede ved Lilleelva, og nå skal hele badet flyttes opp til den nyinnkjøpte eiendommen, Nedre Nanset, som tidligere hadde tilhørt bryggerieier m.m. Chr. Christiansen. Det forhenværende herskapshuset skal nå bli kurhotell med restaurant og 30 værelser. Andre gjester skulle, som vanlig, skaffes plass hos private rundt om i byen. Over: Den første parken ble bevart omtrent slik den hadde vært i Christiansens tid, med gruslagte gangveier, som buktet seg gjennom et hagelandskap i naturimiterende engelsk stil. I bakgrunnen til venstre ser vi Sosietetsbygningen slik den så ut rett etter flyttingen sommeren 1889.

13 Onsdag 15. desember 2010 Byavisa 13 Til venstre: Sosietetsbygningen etter en større om- og påbygging under første verdenskrig. På plenen foran er det anlagt tennisbane. Over: Sosietetsbygningen med litt av parkanlegget fra 1. verdenskrig i forgrunnen. Den høye pipa var knyttet til fyringsanlegget, som sørget for oppvarmingen av badevann, gytje og andre massasjemidler. Når den begynte å ryke i begynnelsen av juni, gikk det som en løpild gjennom byen at nå var badegjestene kommet og «badesaisonen» i gang, en trivelig tid på alle måter for byen og badet. Over til høyre: Neste trinn i sosietetsbygningens utvikling kom da store deler av den åpne verandafasaden ble lukket og fikk dette utseende, som mange ennå husker. Det man vant på dette var større plass innendørs. Navnskiftet fra Larvik Bad til Farris Bad skjedde omkring I en senere bildeartikkel ser vi på andre spennende bygninger fra badets storhetstid. På bildet over ser vi den samme Sosietetsbygningen på nærmere hold og fra andre vinkler. Gruppert mellom prydbuskene ses dr. Holm (i lys skyggelue) og noen av hans skurgjester. På bildet over til høyre spilles det krokket, et av tidens populære utendørs elskapsspill. Begge bildene er fra 1890-åra.

14 14 BYAVISA Onsdag15.desember 2010 Kampanjedager! Panasonic HE9LKE W ,- Produktbetegnelse, ,- inkl mva. Ferdig montert. Standard montasje. * Te s t e t HE9LKE a v S v e r i g e s Tekniska Forskningsin s t i t u t. H E 9 L K E h a r o p p n å d d b e s ). t e C O P ( e f f e kt faktor innedel CS/CU-HE9LKE Maksimal varmekapasitet 6500W COP, effektfaktor Nominell 5.50 (SP data) Effektforbruk, varme (Min - Max) W Kapasitet, kjøling (Min - Max) W Panasonic NE9LKE W inkl mva. Ferdig montert. Standard montasje. Produktbetegnelse, innedel CS/CU-NE12LKE Maksimal varmekapasitet 5400W COP, effektfaktor Nominell 4.66 Effektforbruk, varme (Min - Max) W Kapasitet, kjøling (Min - Max) W EFTEDAL SERVICE AS ETABLERT 1977 AUTORISERT ELEKTROVERKSTED AUTORISERT FORHANDLER Eftedal Service AS - Hvalen, 3260 Larvik Telefon: Telefax:

15 Onsdag15.desember 2010 B YA VISA 15 Velkommen til et julepyntet gartneri! Orkidé Fra Stort utvalg av kranser Fra Flotte juledekorasjoner lages på bestilling! Fra59,-59,- 99,- 99,- Julegleder Julenek Pr. stk. 40,- 39,- Store flotte Azalea 59,- Fra 100,- 5 stk. Julestjerner Amaryllis Rød og hvit 2 knops 3 stk. Stort utvalg av engler og julepynt - flotte julegaver! 100,- Tlf Kleiver HVERDAGER LØRDAG SØNDAG

16 16 BYAVISA Onsdag15.desember 2010 I DAG I MORGEN MØBLER FRA BORGEN FØRJULSTILBUD på lekker hvilestol i hud Høyrygget m/krakk Kun 2990,- Leveres også i stoff Neste utgave av Byavisa kommer onsdag 12. januar For tips ta kontakt med Stine Indahl, tlf eller epost: Borgengården, Nansetgt. 21, Larvik Etabl Tlf Fax Gavene som gir julestemning Interflora leverer julens flotteste gave for deg! I tillegg til blomster kan du bestille belgisk sjokolade, bamser, vaser og fine kort. Vi formidler blomster over hele verden! AMFI Larvik tlf

17 Onsdag15.desember 2010 B YA VISA 17

18 18 BYAVISA Onsdag15.desember 2010 Julens Blomster Gravkranser (ill. foto) Store, fine Kun JULETRE fjell Edelgran, pr. stk. fra Superpris Store julestjerner 3-4 blomster Kun xxl stor Azalea Ord. pris kr 400,-! Kun Azalea Store planter Kun Vil du at vi kjører blomster og gaver hjem?? Ring oss og vi bringer hjem til deg- Kun 39 Store Julenek 50 SVIBEL Amaryllis i potte Vi bringer blomster for deg! Ring oss på tlf v/holms Kafeteria, Hedrum Ravei 51, 3270 Larvik Tlf faks Man-fre 9-19 Lørdag 9-17 Søndag 11-17

19 Onsdag15.desember 2010 B YA VISA 19 Dunjakke 800,- Vi har nikkers, nikkersstrømper, vindtette strikkede gensere m.m. Kun 800,- Kun 800,- Fjellsett dame/herre - rød, blå, hvit Før 1400,- 950,- Nå Anorakk Rød, hvit, brun og blå Kunstløpskøyter nyslipt Fra300,- God fleece fra Conte og Bergans! ALPINBEKLEDNING til dame og herre fra NÅ Norsk Ullundertøy pr. del Kun Marka sovepose Før 800,- 400,- 250,- Fischer Skipakke jr. Før 2200,- Nå1400,- Fischer Turskipakke sr. Før 2900,- Nå1900,- Rondane sekk Dame/herre 20% Crispi Besseggen/ Alfa fjellstøvel 20% ALLE SKI ER GLIDET! Fischer Skipakke barn Før 2000,- Nå1300,- Twin Tip jr. ski + binding Fra1900,- Hockeyskøyter nyslipt Fra400,- Fischer Turtreningsskipakke sr. Før 4400,- 3300,- Nå Snowboardpakke 2500,- Fra Alpinskipakke sr. Fra3500,- Vi fører støvler fra: DALBELLO ATOMIC NORDICA SALOMON HUSK: Vi har slipemaskin! Olavsgate 3 - Larvik ÅPNINGSTIDER fra 16/12-23/12: Man. - fre Lørdag Søndag

20 20 BYAVISA Onsdag15.desember 2010 Hos oss på Nanset finner du det store utvalget! Hos oss finner du alle julens blomster i forskjellige farger, størrelser og priser Julestjerner fra SVIBLER kun 7 50 Amaryllis kun Julegrupper mange prisklasser 7 tulipaner kun Vi har kranser og gravbuketter Lys og lykter til gravlunden Vi bringer blomster og formidler i inn- og utland 10 grennelliker kun Alle bilder er illustrasjonsfoto for hvordan ting kan settes sammen Åpningstider: Hverdager 9-18 Lørdag 9 17 Søndag NANSET BLOMSTER Gamle Kongevei 45, 3269 Larvik Tlf Faks

21 Onsdag15.desember 2010 B YA VISA 21 VI FEIRER ÅPNING AV NYE BUTIKKER 399,- 199,- 399,- 199,- 699,- 349,- 699,- 349,- JUMPSUIT DAME OG HERRE - 50% HELE BUTIKKEN- 50% GJELDER IKKE SKINN 599,- 299,- 699,- 349,- 699,- 349,- 799,- 399,- 299,- JAKKE 599,- T-SKJORTE 299,- 149,- JEANS 1099,- 550,- BELTER 399,- 199,- 499,- 249,- 999,- 499,- KAMPANJE GJELDER UT ÅRET HERKULES, SKIEN OG AMFI LARVIK

22 22 Byavisa Onsdag 15. desember Hvilket år fikk Stavern bystatus for første gang? 6. Hva heter debutplaten til Kristian «Sirius» Rønning? SPORT 1. Hvilket år gikk Halsen IF og Larvik Turn sammen og stiftet Larvik Håndballklubb? 2. Hva er verdensrekorden i høyde for menn og hvem innehar den? 4. Per Aspelin spiller rollen som Klinke i Jul i Skomakergata, hva er yrket til Klinke? 5. Hva heter A-ha sin siste plate som kom i år og er et slags samle-album, men med noen 3. Hva heter vårt nye stjerneskudd i kombinert? BY QUIZ 4. Hvor mange Tour de France ritt har Thor Hushovd stilt til start i? SIST UKE 1. Hvilke land spilte innledende runder i håndball-em i Arena Larvik? 2. Hva heter den nye isbryteren til Stavern dykkersenter? 7. Hvem blir hovedtrener for Fram Fotball neste år? 8. Hvor gammel ble vår 17. mai-speaker Ragnar Jensen forrige uke? 9. Hvilken meget kjent revyartist opptrer med Larvik Storband i disse dager? 5.Hvem scoret 1-0 målet for Norge da vi vant over Portugal på Ullevaal 7. september i år? 6. Hvor mange gangerhar Norge kvalifisert seg til VM-sluttspillet i fotball og i hvilke år? (Foto: Terje Pedersen, ANB) nye sanger? 6. I hvilket år vant Lars Joakim Ringholm Big Brother i den første norske utgaven av realyti-programmet? 7. Hva heter Turboneger-vokalist Hank von Helvetes nye band? 3. Hva ga varaordfører Knut Anvik til rådmann Arve Semb Christophersen under kommunestyremøtet forrige onsdag? 7. Hva heter den svenske skiløperen som måtte smugles ut av Tyskland i en lastebil fordi han hadde glemt passet hjemme? 4. Hvilket teaterstykke, basert på en kjent og kjær TV-serie, ble spilt i Bølgen forrige uke? 10. Hvilken stiftelse redder Heyerdahlmonumentet på Revet? 8. Hvilke grener ligger under begrepet «nordiske grener»? 9. I hvilket OL, år og by, sto snowboard på OL-programmet for første gang? 10. Hvilket land fikk i begynnelsen av måneden tildelt fotball-vm for 2022? TV/FILM/MUSIKK 1. Hva heter de to store internasjonale artistene som står på scenen torsdag og fredag under Stavernfestivalen til sommern? 8. Hva heter skuespilleren som spiller rollen som Micheal Blomquist i Milleniumtrilogien? 2. I hvilket år fikk Kon-Tiki-filmen Oscar for beste dokumentarfilm? 3. Hva heter TV-serien hvor handling er lagt til Ylvingen, et lite øysamfunn i Nord-Norge? 9. Hva heter popstjernen som spilte rollen som Cleo Hewitt i den populære 80-talls serien Fame? 10. Hvem spiller rollen som John McClane? KRYSSORDLØSNING QUIZ-SVAR SPORT ,45 og Javier Sotomayor 3. Mikko Kokslien Erik Huseklepp 6. 3 ganger 1938, 1994 og Emil Jönsson 8. Langrenn, skihopp og kombinert i Nagano 10. Qatar TV/FILM/MUSIKK 1. Roxette og Roger Hodgson Himmelblå 4. Politimester Dr. Midnight & the Mercy Cult 8. Michael Nyqvist 9. Janet Jackson 10. Bruce Willis Vinnerne av forrige kryssord: 1. premie: Reidun Sørum, Stavern 2. premie: Bjørg Skjerping, Helgeroa. Flaxlodd kommer i posten. Vi gratulerer SIST UKE 1. Sverige, Nederland, Tyskland og Ukraina 2. Hermanni 3. Kuleramme 4. Jul i Skomakergata Welcome 7. Tom Helge Jacobsen år 9. Yngvar Numme 10. Sparebankstiftelsen DNB NOR SUDOKULØSNING Fyll ut de tomme feltene slik at både de loddrette og vannrette feltene, pluss hver av boksene med 3x3 felter, inneholder alle tallene fra 1 til 9. Oppgaven er ikke matematisk. Den løses med logikk og resonnement.

23 Onsdag 15. desember 2010 Byavisa 23 KULTURHUSETBØLGEN ET UTVALG AV VÅRENS HØYDEPUNKTER DEN PERFEKTE JULEGAVE: KJØP BILLETT FØR 1/1 OG FÅ 20% RABATT! TROND VIGGO TORGERSEN TENKE SJÆL 3. FEBRUAR BENNY BORG JOHNNY CASH 19. FEBRUAR CHRISTINE KOHT KOHT PÅ SCENEN 3. MARS BO KASPERS ORKESTER 13. MARS

24 24 Byavisa Onsdag 15. desember 2010 OMBYGNINGS- SALG 50% Kom innom vår nye gave- og interiøravdeling PÅ MENGDER AV Tepper Parkett Laminat Gulvbelegg Tapeter M AS Yttersøveien 12, vis à vis Nordbyen kjøpesenter tlf

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER Desember-sangen: (mel: O jul med din glede) Når dagen er mørkest, så vet vi en sang, vi hilser den alle velkommen, som barna har ønsket så mangen en gang titusener ganger

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Arbeidsplan for Rødhette desember 2014

Arbeidsplan for Rødhette desember 2014 Arbeidsplan for Rødhette desember 2014 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1 Adventsamling på avdeling kl 9.00 Med Ellen 3 9.00 med Marianne Kulturskole 3 år kl 10.15 4 år kl 11.00 8 9.00 med Marianne

Detaljer

Handlingsplan for. Revehi 2012-2013. Handlingsplan Revehi 2012-2013 1

Handlingsplan for. Revehi 2012-2013. Handlingsplan Revehi 2012-2013 1 Handlingsplan for Revehi 2012-2013 Handlingsplan Revehi 2012-2013 1 INNLEDNING: Vi som jobber på Revehi ønsker alle barn og foreldre velkommen til oss. Vi håper alle har hatt en fin sommer, og vi gleder

Detaljer

Om VERKET. Velkommen som medlem på VERKET!

Om VERKET. Velkommen som medlem på VERKET! Vår 2016 Om VERKET Velkommen som medlem på VERKET! VERKET er for deg som helt eller delvis står utenfor arbeid. Ønsker du å bli medlem får du en oppstartsamtale med en av oss ansatte der vi snakker om

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012

MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012 MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012 Når mai er forbi, så ta deg en tur til steinrøysa neri bakken, da blomstrer det nyperoser i ur ved steinrøysa neri bakken. Og blåklokka står og ringler i kratt.

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Månedsbrev for Bikuben 2016

Månedsbrev for Bikuben 2016 Månedsbrev for Bikuben 2016 Dette gjorde vi i desember Velkommen tilbake og godt nytt år, alle barn og foresatte! Vi håper dere hadde en fin juleog nyttårsfeiring. Nå har vi ladet opp og er klar for et

Detaljer

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014.

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 5 6 7 8 9 AKSJON VÅR RYDDING Tur dag DUGNAD I BARNEHAGEN Vi markerer at Aksel er 2 år! 12 13 14 15 16 Små Tur dag 19 20 21 Varm lunsj:

Detaljer

Månedsbrev for Marikåpene januar 2014

Månedsbrev for Marikåpene januar 2014 Månedsbrev for Marikåpene januar 2014 Jeg heter januar og jeg er svært til kar, og kommer jeg så må du ikke gå med nesa bar. Men gaver kan jeg gi hvis du vil stå på ski så strør jeg snø på vei og sti -

Detaljer

Noe for deg? Vil du gjøre en innsats for at Gjerdrum skal være ei god bygd å bo i for alle?

Noe for deg? Vil du gjøre en innsats for at Gjerdrum skal være ei god bygd å bo i for alle? Gjerdrum 22.05.13 Noe for deg? Vil du gjøre en innsats for at Gjerdrum skal være ei god bygd å bo i for alle? Frivilligsentralen er en møteplass som formidler kontakt mellom mennesker i lokalmiljøet. Som

Detaljer

Barn og ungdom i kirken Høsten 2011

Barn og ungdom i kirken Høsten 2011 Barn og ungdom i kirken Høsten 2011 Nanset kirke Larvik kirke Langestrand kirke Babysang Barnesanger, rim, regler, sangleker og små danser. Etter sangstunden er det tid for stell, mat og prat. Fredager

Detaljer

22 30.05 Fokus på innsekter

22 30.05 Fokus på innsekter Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 02.05 06.05 Forming: tusselussene 18 19 20 09.05 Forming: Tusselussene 16.05 Forming: tusselussene 03.05 Forming: lille petter edderkopp 10.05 Forming: Lille petter

Detaljer

Månedsbrev Harelabben Desember 2014

Månedsbrev Harelabben Desember 2014 Månedsbrev Harelabben Desember 2014 Viktige datoer i desember: 27.12 Leo 3 år 31.12 Svein 22 år 12. 12. Lysfrokost 16.12 Nissefest på Furutoppen kl.18.00 17.12 Julebord for Harelabben 19.12 Juletreff med

Detaljer

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Helsefagarbeider på nattevakt s. 2 Hverdag med turnus s. 4 En smak på yrkeslivet s. 6 God lønnsutvikling for helsefagarbeidere s. 8 IS-1896 02/2011 Helsefagarbeider på nattevakt

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK BRYNJÅ APRIL 2016 Hei alle sammen! Da er nok en fin måned på Brynjå over. Ukene i april har gått fort, for vi har gjort mye kjekt sammen! Vi har begynt med svømmeopplæring i Tastahallen,

Detaljer

APRIL MÅNEDSBREV. Barna synger ivrig på sanger om frosken og her er et vers som vi liker å høre på. Til verset har vi bilder på en flanellograftavle.

APRIL MÅNEDSBREV. Barna synger ivrig på sanger om frosken og her er et vers som vi liker å høre på. Til verset har vi bilder på en flanellograftavle. APRIL MÅNEDSBREV I MARS HAR VI: Torsdag 8. mars var det endelig karneval i Øyjorden barnehage. Det kom både prinsesser, ballerina, fotballspillere, ulike dyr og mange andre i barnehagen denne dagen. Vi

Detaljer

Til læreren. Tekst til diktater: Norsk på 1-2-3, Cappelen Damm

Til læreren. Tekst til diktater: Norsk på 1-2-3, Cappelen Damm Til læreren Disse diktatene kan du bruke i undervisningen. Lydfiler til diktatene er også lagt på samme nettside: www.norsk123.cappelendamm.no Kapittel 1. Diktat. Marek er fra Polen. Nå går han på norskkurs.

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Månedsbrev for Marikåpene februar 2014

Månedsbrev for Marikåpene februar 2014 Månedsbrev for Marikåpene februar 2014 Hu og hei, du og jeg danser dagen lang. Januar og februar har fest og bjelleklang. Snø og sno har vi to, hvis du liker det. Vil du heller ha litt sol, så vent på

Detaljer

MÅNEDSBREV DESEMBER Grana

MÅNEDSBREV DESEMBER Grana MÅNEDSBREV DESEMBER Grana Det er desember! Og vi gjør oss klare til pepperkaker, julesanger, lussekatter, julegaver og masse julekos. Men først en liten oppsummering av november. Vi har fått gjort masse

Detaljer

Månedsbrev fra Revehiet Mars 2013

Månedsbrev fra Revehiet Mars 2013 Månedsbrev fra Revehiet Mars 2013 Viktige datoer i mars: 6. mars: Akedag på Ringkollen 10. mars: Petter fyller 4 år! 12. mars: Barnehagedagen! Vi får også besøk av Hole Ungdomsskole som skal ha teater

Detaljer

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof.

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. PROOF Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. Forhistorie: Cathrine og Line er søstre, svært ulike av natur. Deres far, Robert har gått

Detaljer

Månedsbrev fra Elgtråkket

Månedsbrev fra Elgtråkket Månedsbrev fra Elgtråkket VIKTIGE DATOER: 5.oktober: elgjakta starter 12.oktober: markere Verdensdagen for psykisk helse. Hipp hurra for: Hans Christian som blir 5 år 11/10 og Geir som blir 63 år 19/10

Detaljer

ÅRSBERETNING PFN REGION ØSTFOLD 2008 STYREMØTER... 2 MØTER ARRANGERT AV PFN... 2 AKTIVITET SENTRALT... 2 REGNSKAP 2008... 3 RESULTAT... 3 BALANSE...

ÅRSBERETNING PFN REGION ØSTFOLD 2008 STYREMØTER... 2 MØTER ARRANGERT AV PFN... 2 AKTIVITET SENTRALT... 2 REGNSKAP 2008... 3 RESULTAT... 3 BALANSE... STYREMØTER... 2 MØTER ARRANGERT AV PFN... 2 AKTIVITET SENTRALT... 2 REGNSKAP 2008... 3 RESULTAT... 3 BALANSE... 3 ARBEID I FENGSLENE... 3 ARBEID I FENGSLENE... 4 INDRE ØSTFOLD FENGSEL AVD. MYSEN... 4 INDRE

Detaljer

Aktiviteter på Dansebandfestivalen. Dænsebændet med Arnstein i spissen sørget for at det ble liv på dansegulvet på Cafeen.

Aktiviteter på Dansebandfestivalen. Dænsebændet med Arnstein i spissen sørget for at det ble liv på dansegulvet på Cafeen. Aktiviteter på Dansebandfestivalen Dænsebændet med Arnstein i spissen sørget for at det ble liv på dansegulvet på Cafeen. Torsdagen 7/7-05 Denne uken ble turen lagt til Telemark, bestemt Seljord. Dansebandfestivalen

Detaljer

Fasit for diktater trinn 1. 1. Hvor er de fra?

Fasit for diktater trinn 1. 1. Hvor er de fra? Fasit for diktater trinn 1. 1. Hvor er de fra? Kommer du fra Norge eller fra Italia? Jeg heter Carlo, og jeg er fra Italia. Jeg bor i Norge. Bor du i Oslo? Nei, jeg bor i Trondheim, i Nygata. Hvem er det?

Detaljer

Logg fra uke 2 i Cordoba

Logg fra uke 2 i Cordoba Logg fra uke 2 i Cordoba Uken har flydd av sted med mye aktiviteter og dårlig vær, men humøret har vært bra. Vi har begynt å få kontakt med de polske guttene og jentene her. Begge parter prøver å kommunisere

Detaljer

Barn og ungdom i kirken Høsten 2014

Barn og ungdom i kirken Høsten 2014 Barn og ungdom i kirken Høsten 2014 Nanset kirke Larvik kirke Langestrand kirke Søndagsskolen Sprell Levende søndagsskole på søndager samtidig med gudstjenesten i Nanset kirke (bortsett fra i skolens ferier

Detaljer

Troens Liv Barnehage

Troens Liv Barnehage Troens Liv Barnehage Skal vi være venner? Skal vi leke sammen du og jeg? Det å gå alene, det er så kjedelig syns jeg. Vi kan være venner! Vi kan leke sammen du og jeg Kom og rekk meg hånden, så går vi

Detaljer

Månedsbrev fra Rådyrstien Januar 2016

Månedsbrev fra Rådyrstien Januar 2016 Månedsbrev fra Rådyrstien Januar 2016 Godt nytt år til alle rådyr- barn og dere foreldre. Nå er vi så vidt i gang i det nye året, litt tøft for noen etter en lang og god juleferie, men litt godt også å

Detaljer

Barn og ungdom i kirken Høsten 2015

Barn og ungdom i kirken Høsten 2015 Barn og ungdom i kirken Høsten 2015 Nanset kirke Larvik kirke Langestrand kirke Søndagsskolen Sprell Levende søndagsskole på søndager samtidig med gudstjenesten i Nanset kirke (bortsett fra i skolens ferier

Detaljer

Månedsbrev november 2015

Månedsbrev november 2015 Månedsbrev november 2015 Bikuben Hva har vi gjort i oktober? Vi har vært en ivrig, engasjert og lekende gjeng på Bikuben i oktober. Samtalene barna har seg i mellom under frokosten har vært en fin måte

Detaljer

Månedsbrev fra Revehiet Desember 2012

Månedsbrev fra Revehiet Desember 2012 Månedsbrev fra Revehiet Desember 2012 November begynte med dager vi måtte tilbringe i barnehagen på grunn av utvidet elgjakt. Vi begynte vel alle sammen å bli litt lei av å være i barnehagen, så gleden

Detaljer

Arbeidsplan for Gullhår Januar -16

Arbeidsplan for Gullhår Januar -16 Arbeidsplan for Gullhår Januar -16 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 4/1 5/1 6/1 7/1 8/1 Vi feirer Angelika 2 år. Fiskegrateng m/ grønsaker. grupper Tur med Askeladden. Vi feirer Olav 2 år. 11/1 12/1

Detaljer

Månedsbrev REVEHIET Juni 2016

Månedsbrev REVEHIET Juni 2016 Månedsbrev REVEHIET Juni 2016 Viktige datoer: 11.juni: Norun 6 år 13-14. juni: Storefot overnattingstur, Tvillingøya 15.juni: Sommerfest 24.juni: Juliana 5 år Uke 26: Svømming for Storefot, Trygg i vann,

Detaljer

Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10

Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10 Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10 Butikkbesøk: Cornelias Hus Kremmerånden råder i Cornelias Hus Du må være kremmer for å drive butikk. Det

Detaljer

MAKS 2.trinn. Tilbudskatalog. Høst 2015. Marienlyst Aktivitetsskole

MAKS 2.trinn. Tilbudskatalog. Høst 2015. Marienlyst Aktivitetsskole MAKS 2.trinn Tilbudskatalog katalog! Gledelig høst! Høst 2015 Marienlyst Aktivitetsskole Nå er sommeren over og høst og vinter nærmer seg. Men vi lar ikke dette stoppe oss på MAKS, vi fortsetter med et

Detaljer

AUGUST 2013. Årsplan for Hestehoven og Gåsongen 2013-2014. Tema: Du og jeg. Bli kjent - med barn og voksne - med livet i barnehagen

AUGUST 2013. Årsplan for Hestehoven og Gåsongen 2013-2014. Tema: Du og jeg. Bli kjent - med barn og voksne - med livet i barnehagen Årsplan for Hestehoven og Gåsongen 2013-2014 AUGUST 2013 Tema: Du og jeg. Bli kjent - med barn og voksne - med livet i barnehagen Arbeidsmåter: - Fast dagsrytme - Innarbeide gode rutiner - Lage/ vise familiegalleri

Detaljer

Arbeidsplan for Gullhår desember - 14

Arbeidsplan for Gullhår desember - 14 Arbeidsplan for Gullhår desember - 14 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1/12 2/12 3/12 4/12 5/12 3 åringene har kulturskole. Felles samling i Agoraen kl 11. Juleverksted kl 10. Pepperkakedag. Foreldrekaffe

Detaljer

TEKST/ MAI-LINN STRAND FOTO/ GRO MIKKELSEN

TEKST/ MAI-LINN STRAND FOTO/ GRO MIKKELSEN Maria Mork (38) har en visjon om å skape en ny trend: at par investerer i forholdet mens de har det godt sammen. Målet er å påvirke samlivsstatistikken til det bedre. TEKST/ MAI-LINN STRAND FOTO/ GRO MIKKELSEN

Detaljer

Individuell plan - for et bedre liv. Nordlandssykehuset. Individuell plan

Individuell plan - for et bedre liv. Nordlandssykehuset. Individuell plan Individuell plan - for et bedre liv Individuell plan 1 Ta godt vare på dagen, la den gjøre deg glad og positiv. Se på resten av ditt liv, lev med musikk og sang. Ta godt vare på dagen, la den tenke på

Detaljer

Barnehagens visjon er Kjærlighet Mot og Begeistring. Dette ligger i bunnen for alt vi gjør.

Barnehagens visjon er Kjærlighet Mot og Begeistring. Dette ligger i bunnen for alt vi gjør. Barnehagens visjon er Kjærlighet Mot og Begeistring. Dette ligger i bunnen for alt vi gjør. Praktisk informasjon Vi begynner all aktivitet 9.30. Barnehagen åpner 7.45 og stenger 16.40 30.10-15 er det planleggings

Detaljer

Individuell plan - for et bedre liv. Nordlandssykehuset. Individuell plan

Individuell plan - for et bedre liv. Nordlandssykehuset. Individuell plan - for et bedre liv 1 Til deg! Dette heftet er ment å være en hjelp til deg som ønsker en individuell plan. Her får du informasjon om hva en individuell plan er, og hva du kan få hjelp og støtte til. Til

Detaljer

YTRE ENEBAKK BARNEHAGE

YTRE ENEBAKK BARNEHAGE YTRE ENEBAKK BARNEHAGE Der lek og læring går hånd i hånd HALVÅRSPLAN FOR BJØRNEHIET Våren 2016 Side 1 av 11 INNHOLD Innledning 3 Satsningsområde 3 Bjørnehiet våren 2016 3 Datoer ser vi fram mot 4 Bursdager

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR GRØNNFINKENE

MÅNEDSPLAN FOR GRØNNFINKENE MÅNEDSPLAN FOR GRØNNFINKENE Takk for godt oppmøte på " suppen" vår og en trivelig ettermiddag. Vi vil fortsatt jobbe for å bli kjent med hverandre og ha fokus på vennskap i alt vi gjør, i lek, aktiviteter

Detaljer

TIPS OG INSPIRASJON VINTER. raskt og enkelt i STORFORM

TIPS OG INSPIRASJON VINTER. raskt og enkelt i STORFORM TIPS OG INSPIRASJON VINTER raskt og enkelt i STORFORM TIPS & INSPIRASJON RASKT OG LEKKERT I STORFORM Velkommen til «I STORFORM»! Mange av våre gode kunder serverer hver dag store mengder mat i løpet av

Detaljer

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger Forlaget Oktober En morgen, rett etter frokost, ringte det på. Jeg gikk mot døren for å åpne, men så

Detaljer

tilbehør. Disse rettene var nydelige!

tilbehør. Disse rettene var nydelige! Bremen uke 2 Hei igjen, i uken som har gått har vi jobbet fra tirsdag til fredag. Mandag var vi ut på tur med Torstein og flere av de tyske lederne, vi besøkte fem plasser som produserer lokale råvarer.

Detaljer

Ukeplan Grønnfink Uke: 50

Ukeplan Grønnfink Uke: 50 Ukeplan Grønnfink Uke: 50 Mandag 7. Tirsdag 8. Onsdag 9. Torsdag 10. Fredag 11. Informasjon: Vi baker lussekatter Ha med dag 10.45 Ped.ledermøte 10.45 11.30 Basemøte og hamed-samling 11.30 Vi griller pølser

Detaljer

VINTERFEST - Fremme friluftsliv og glede over å være ute. - Sosialt - Tradisjon - Inkluderende

VINTERFEST - Fremme friluftsliv og glede over å være ute. - Sosialt - Tradisjon - Inkluderende Håper alle har hatt en fin påske Mars har vært preget av mye uteaktivitet og påskeforberedelser. Solen har begynt å tittet frem og den har ført med seg en god del snøsmelting i form av fine søledammer

Detaljer

TORSDAGSPOSTEN 05.11.2015

TORSDAGSPOSTEN 05.11.2015 TORSDAGSPOSTEN 05.11.2015 Ukentlig informasjonsbrev fra Lillehammer Steinerskole Hjemmeside: http://www.lillehammersteinerskole.no Kalender uke 45 Mandag 09.11 Styremøte kl. 16:00 Mandag 09.11 WOW-uke,

Detaljer

Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned.

Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned. Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned. Det er rart å tenke på at årets første sommermåned allerede

Detaljer

Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv. Kulturprogram

Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv. Kulturprogram Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv Kulturprogram vår 2014 Dine behov, felles kunnskap, ditt gode liv Program for VINTER/VÅR 2014 Her på Nordberghjemmet har vi mye å glede oss til i tiden fremover

Detaljer

I april har vi Vi startet april på samme måte som vi avsluttet forrige måned med å lage påskepynt. Mange av barna var veldig engasjerte i denne prosessen, og de gikk ivrig i gang med å lage forskjellig

Detaljer

Arbeidsplan for Askeladden februar 2014.

Arbeidsplan for Askeladden februar 2014. Arbeidsplan for Askeladden februar 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 3 Kulturskole 4 år kl 10:35 4 5 Samling: Anne Grethe 6 Samling: Anne Grethe 7 Turdag: kl 10:00 Felles med Tyrihans Vi feirer

Detaljer

Benedicte Meyer Kroneberg. Hvis noen ser meg nå

Benedicte Meyer Kroneberg. Hvis noen ser meg nå Benedicte Meyer Kroneberg Hvis noen ser meg nå I Etter treningen står de og grer håret og speiler seg i hvert sitt speil, grer med høyre hånd begge to, i takt som de pleier. Det er en lek. Hvis noen kommer

Detaljer

SMÅTROLLA VÅREN 2016 KJERRATEN BARNEHAGE

SMÅTROLLA VÅREN 2016 KJERRATEN BARNEHAGE SMÅTROLLA VÅREN 2016 KJERRATEN BARNEHAGE Velkommen tilbake etter endt juleferie. Vi håper alle har hatt en fin jul og er klare for et nytt halvår. Som dere kanskje har merket er det gjort noen små forandringer

Detaljer

Avisen GOD JUL OG GODT NYTTÅR HUSK JULEMESSEN I HANAHALLEN AJAX FOTBALLSKOLE. til alle medlemmer, frivillige og sponsorer i Hana idrettslag.

Avisen GOD JUL OG GODT NYTTÅR HUSK JULEMESSEN I HANAHALLEN AJAX FOTBALLSKOLE. til alle medlemmer, frivillige og sponsorer i Hana idrettslag. Avisen Informasjon til sponsorer julen 2014 GOD JUL OG GODT NYTTÅR til alle medlemmer, frivillige og sponsorer i Hana idrettslag. HUSK JULEMESSEN I HANAHALLEN ONSDAG 10.12. KL 17-21 AJAX FOTBALLSKOLE SANDNES

Detaljer

Kylling med ananas og kokosris (Onsdag 17/9 14)

Kylling med ananas og kokosris (Onsdag 17/9 14) Kylling med ananas og kokosris (Onsdag 17/9 14) ENKEL 20 40 MIN Ris kokt i kokosmelk får en deilig, eksotisk smak som passer godt til kylling. Stekt ananas med kokos setter prikken over i-en. 4 Porsjoner

Detaljer

I desember har vi... G O D T N Y T T Å R alle sammen og velkommen tilbake til virkeligheten!

I desember har vi... G O D T N Y T T Å R alle sammen og velkommen tilbake til virkeligheten! I desember har vi... G O D T N Y T T Å R alle sammen og velkommen tilbake til virkeligheten! Vi håper at alle har hatt en strålende jul. Før alvoret begynner må vi se tilbake på en innholdsrik desember

Detaljer

Åpent hus LIVSSTIL NÅ

Åpent hus LIVSSTIL NÅ Arkitekt, designer og pappa Max Wehberg, mamma Iris og barna Carla og Leo bruker mye tid sammen samlet rundt kjøkkenbordet. De store lokalene i et gammelt havnelager i Hamburg er både hjem og studio for

Detaljer

I en annen verden. Oversatt fra engelsk av Hilde Rød-Larsen

I en annen verden. Oversatt fra engelsk av Hilde Rød-Larsen Grace McCleen I en annen verden Oversatt fra engelsk av Hilde Rød-Larsen Til engelen Dette er hva Herren Gud har sagt: «Den dagen jeg utvalgte Israel, da løftet jeg også min hånd til ed for Jakobs hus

Detaljer

Årsmelding 2011 for Oppsal treffsenter 60pluss

Årsmelding 2011 for Oppsal treffsenter 60pluss Årsmelding 2011 for Oppsal treffsenter 60pluss 1. Organisering Oppsal treffsenter er et kommunalt drevet treffsenter i Oslo Kommune, Bydel Østensjø. Treffsenteret leier sine lokaler av Oppsal Samfunnshus

Detaljer

Daniel, Gunn, Silje N, Evangelina, Lene, Mona, Ida, Kristine, Linda, Christine, Tine, Silje B og Jannike

Daniel, Gunn, Silje N, Evangelina, Lene, Mona, Ida, Kristine, Linda, Christine, Tine, Silje B og Jannike I august har vi Velkommen til et nytt barnehageår alle nye og gamle barn og foreldre! August er forbi, og med den også en tid der vi har fått blitt kjent med mange nye barn og foreldre. Det har begynt

Detaljer

Årsberetning Vassøy idrettslag 2015 side 2 av 8

Årsberetning Vassøy idrettslag 2015 side 2 av 8 Årsberetning 2015 Årsberetning Vassøy idrettslag 2015 side 2 av 8 Styrets sammensetning 2015 Ole Jacob Johannessen Leder Stig Arve Alveskjær Styremedlem Johnny Alveskjær Styremedlem Kjersti Trondsen Styremedlem

Detaljer

Referat SFO-foreldremøte, onsdag 09. september 2015.

Referat SFO-foreldremøte, onsdag 09. september 2015. Referat SFO-foreldremøte, onsdag 09. september 2015. Sak 1: Presentasjon av de ansatte Sak 2: Oppstart på 1. trinn Sissel fortalte litt om hvordan dagene har vært på 1. trinn-sfo nå i oppstarten. Dagene

Detaljer

Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 02.10. Samling 09:00. Forming: Maurene lager sauer av ull! Varmmat! 09.10. Samling 09:00.

Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 02.10. Samling 09:00. Forming: Maurene lager sauer av ull! Varmmat! 09.10. Samling 09:00. Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30.09 01.10 02.10 03.10 04.10 40 Forming på formiddagen for marihønene. Forming: Maurene lager sauer av ull! marihønene! maurene! 41 07.10 Forming for marihønene

Detaljer

Roald Dahl. Matilda. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Matilda. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Matilda Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Bokleseren Det er noe merkelig med foreldre. Selv når barnet deres er så ufyselig at du knapt kan tro det, synes de

Detaljer

Nyhetsbrev for februar

Nyhetsbrev for februar Nyhetsbrev for februar Nyhetsbrevene kommer hvert månedsskifte og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienbergsenteret måned for måned. Februar har, til tross for sine mange grå

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

MAKS. Tilbudskatalog. 3. og 4. trinn. Vinteren 2016. Marienlyst Aktivitetsskole

MAKS. Tilbudskatalog. 3. og 4. trinn. Vinteren 2016. Marienlyst Aktivitetsskole MAKS Tilbudskatalog 3. og 4. trinn Vinteren 2016 Marienlyst Aktivitetsskole Gledelig vinter! Nå er høsten over og vinteren har gjort sitt inntog, men vi på MAKS lar oss ikke stoppe av det. Vi fortsetter

Detaljer

SKOLENYTT. Påskeinnspurt! Studentopphold

SKOLENYTT. Påskeinnspurt! Studentopphold 2015/2016 Påskeinnspurt! Da er det like før påskeferie, men vi har et par dager spekket med innhold før påskesola kan skinne over oss. Torsdag er det grillfest, og fredag er det påskeverksted og lunsj

Detaljer

COGNACLAUGET XO. - tur til cognac 6. til 9. juni 2012

COGNACLAUGET XO. - tur til cognac 6. til 9. juni 2012 COGNACLAUGET XO NORWAY - tur til cognac 6. til 9. juni 2012 Et reisebrev fra Morten, Rune og Kay Tore ONSDAG 6. juni: Nok en gang startet vi tidlig om morgenen 6. juni på Rygge med Ryan Air med kurs mot

Detaljer

Matematisk julekalender for 1. - 4. trinn

Matematisk julekalender for 1. - 4. trinn Matematisk julekalender for 1. - 4. trinn Nytt av året er en kalender for elever på 1. til 4. trinn. Dette er en aldersgruppe som spriker veldig i kunnskap, og derfor har vi valgt å lage et stort utvalg

Detaljer

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 02.06. 05.06 Storm: 03.06. Storm: Storm: Turdag. Drama, Motorisk Kantinen: Kuling: Turdag 10.

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 02.06. 05.06 Storm: 03.06. Storm: Storm: Turdag. Drama, Motorisk Kantinen: Kuling: Turdag 10. 24 01.06 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 02.06 03.06 04.06 05.06. Drama, Motorisk, Kantinen Drama, Motorisk Kantinen:. Førskoletrening OVERNATTING I BHG FOR FØRSKOLEBARNA 25 08.06 Drama, Motorisk

Detaljer

Badeselskapet Evas fristed er fylt med varme, glede og energi, selv om det av og til må hugges frem med øks.

Badeselskapet Evas fristed er fylt med varme, glede og energi, selv om det av og til må hugges frem med øks. livsstil Mitt fristed Badeselskapet Evas fristed er fylt med varme, glede og energi, selv om det av og til må hugges frem med øks. Tekst: Hilde Tobro Foto: Gry B. Traaen Ut mot havet: Evas fristed er blått

Detaljer

Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv

Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv KULTURPROGRAM høst 2015 Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv PROGRAM FOR HØSTEN 2015 Høsten bringer med seg mange fine opplevelser, og på Nordberghjemmet

Detaljer

Vi vil få ønske store og små velkommen til avdelingen Bjørka i Frydenhaug barnehage. På Bjørka er vi fire ansatte i 100 % stillinger.

Vi vil få ønske store og små velkommen til avdelingen Bjørka i Frydenhaug barnehage. På Bjørka er vi fire ansatte i 100 % stillinger. ÅS KOMMUNE INNLEDNING Vi vil få ønske store og små velkommen til avdelingen Bjørka i Frydenhaug barnehage. Bjørka er vi fire ansatte i 100 % stillinger. Personalgruppen består av: 1. Hilde J. Khayre (teamleder

Detaljer

periode-plan for LOFTET februar og mars 2014

periode-plan for LOFTET februar og mars 2014 periode-plan for LOFTET februar og mars 2014 Hva vi har gjort i desember Vi har hatt en innholdsrik måned med hyggelig stemning, gode opplevelser og mye innhold. Vi har vært på teater og sett Den vesle

Detaljer

Nyhetsbrev for mai Nyhetsbrevene kommer hvert månedsskifte og viser med bilde og teks

Nyhetsbrev for mai Nyhetsbrevene kommer hvert månedsskifte og viser med bilde og teks Nyhetsbrev for mai Nyhetsbrevene kommer hvert månedsskifte og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienbergsenteret måned for måned. «Kom mai du skjønne milde» synger vi på Sofienberghjemmet,

Detaljer

Preken 8. mai 2016. Søndag før pinse. Kapellan Elisabeth Lund. Joh. 16, 12-15

Preken 8. mai 2016. Søndag før pinse. Kapellan Elisabeth Lund. Joh. 16, 12-15 Preken 8. mai 2016 Søndag før pinse Kapellan Elisabeth Lund Joh. 16, 12-15 Ennå har jeg mye å si dere, sa Jesus til disiplene. Men dere kan ikke bære det nå. Det er begrensa hvor mye vi mennesker klarer

Detaljer

TEGNEAKTIVITETEN ETTER BESØKET DATO SKOLE TID GRUPPE Torsdag 13. oktober Slemmestad Kunstneren Tirill Benedicte Sæverud

TEGNEAKTIVITETEN ETTER BESØKET DATO SKOLE TID GRUPPE Torsdag 13. oktober Slemmestad Kunstneren Tirill Benedicte Sæverud OBLIGATORISK AKTIVITET 1 BOKGLEDE/TEGN EN BOK TIL ALLE KONTAKTLÆRERE PÅ 3. TRINN I RØYKEN KOMMUNE Som dere vet skal elevene på 3. trinn ha DKS aktiviteten Bokglede/Tegn en bok, høsten 2011. Her kommer

Detaljer

I dag er også himmelen MIN blå ett sted

I dag er også himmelen MIN blå ett sted vår 2014 I dag er også himmelen MIN blå ett sted Om VERKET Velkommen som medlem på VERKET! VERKET holder til i Kongegata 1 i sentrum av Larvik. Vi tilbyr ulike aktiviteter og verksteder på dagtid, som

Detaljer

PERIODEPLAN. August og september 2012 FUGLEREDET

PERIODEPLAN. August og september 2012 FUGLEREDET PERIODEPLAN August og september 2012 FUGLEREDET INNLEDNING Velkommen til et nytt barnehageår på Fugleredet. Vi er allerede godt i gang med å ta i mot nye barn. Vi vil i alt bli 16 barn fordelt på 14 plasser.

Detaljer

Veiledning og tilleggsoppgaver til kapittel 7 i Her bor vi 2

Veiledning og tilleggsoppgaver til kapittel 7 i Her bor vi 2 Veiledning og tilleggsoppgaver til kapittel 7 i Her bor vi 2 Generelle kommentarer til kapittel 7 Tradisjoner Dette kapittelet handler om ulike tradisjoner, både i Norge og andre steder i verden. Jula,

Detaljer

VIRVELNYTT. Utgave nr: 49. Infohefte for:

VIRVELNYTT. Utgave nr: 49. Infohefte for: Utgave nr: 49 VIRVELNYTT Infohefte for: 1 Redaktør: Elisabeth H Johansen. Smidsrødvn 47 b, 3120 Nøtterøy Tlf: 33320290 / 99249727 FAX: 33320064 E-post: elisabeth@skjaeret.no Hjemmeside: www.ryggmargsbrokk.org/tevebu

Detaljer

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Heksene Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Et forord om hekser I eventyrene har heksene alltid tåpelige, svarte hatter og svarte kapper og rir på kosteskaft. Men

Detaljer

Forvarm ovnen til 180 grader. Legg blomkålen i en ildfast form. (Om du skal bruke rester av kylling eller skinke kan du legge det også i formen).

Forvarm ovnen til 180 grader. Legg blomkålen i en ildfast form. (Om du skal bruke rester av kylling eller skinke kan du legge det også i formen). Blomkålgrateng 30 min Dette trenger du til 4 porsjoner 1 kg blomkålbuketter 0,5 ts muskat 60 g gulost, revet 25 g smør 25 g hvetemel 3 dl melk salt og nykvernet pepper 2 ss griljermel Slik gjør du det:

Detaljer

for Vardesenteret på UNN VÅREN 2015 PROGRAM

for Vardesenteret på UNN VÅREN 2015 PROGRAM for på UNN VÅREN 2015 PROGRAM Erik Hardeng Kristin Jensen «Da mannen min var innlagt på sykehuset var det så fint for meg og ha en plass og gå til. Nå er han borte og livet mitt er halvt. Heldigvis er

Detaljer

Arbeidsplan for Gullhår oktober - 14

Arbeidsplan for Gullhår oktober - 14 Arbeidsplan for Gullhår oktober - 14 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1/10 2/10 3/10 6/10 7/10 8/10 9/10 10/10 Gruppedag kl 10-13 Laks og pasta. 3 åringene på gullhår og Tyrihans på tur sammen. 13/10

Detaljer

September 2015. Vennskaps. samling. Forming. Vennskaps. samling. Forming. Vennskaps. samling. Forming. Vennskaps. samling

September 2015. Vennskaps. samling. Forming. Vennskaps. samling. Forming. Vennskaps. samling. Forming. Vennskaps. samling September 2015 Man. Tir. Ons. Tor. Fre. 31. 1. 2. 3. 4. skogen Vi lager pizza 7. 8. 9. Vi går på tur til gapahuken på Sjølyst 10. Vi baker rundstykker 11. 14. 15. 16. nærområdet 17. Vi lager kylling form

Detaljer

en hyllest til lammet! / oppskrifter

en hyllest til lammet! / oppskrifter 2 En hyllest til lammet! En økologisk kokebok med 102 lammeretter for alle årstider! Rune Kalf-Hansen Foto: Charlotte Gawell Oversatt av Tone Bøstrand 3 Min lammekokebok Jeg har skrevet til min far i København

Detaljer

Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO:

Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO: Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO: 14 dagers Actionhefte Start i dag! En kickstart for det du ønsker å endre i ditt liv! Gratulerer! Bare ved å åpne dette

Detaljer

ÅRSHJUL. Knøttekroken 2015/2016

ÅRSHJUL. Knøttekroken 2015/2016 ÅRSHJUL Knøttekroken 2015/2016 INNLEDNING Velkommen til et nytt og spennende barnehageår i Ping Vinn barnehage. Vi i Ping Vinn barnehage bygger vår virksomhet på verdigrunnlaget og innholdet som er fastsatt

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE JANUAR 2012 Hei alle sammen! Vi har lagt bort julesangene og har pakket vekk julepynten og vi har tatt fatt på den første halvdelen av dette året. Noen av barna hadde blitt

Detaljer

Månedsbrev fra Harelabben November 2013

Månedsbrev fra Harelabben November 2013 Månedsbrev fra Harelabben November 2013 Tilbakeblikk på oktober: Oktober har gitt oss høst på sitt beste, med sol, flotte farger, mild temperatur, og ikke minst gode hverdager i naturen Elgjakta har vi

Detaljer

Kapittel 12 Sammenheng i tekst

Kapittel 12 Sammenheng i tekst Kapittel 12 Sammenheng i tekst 12.1 vi har har vi har vi har vi 12.2 Anna har både god utdannelse og arbeidserfaring. Anna har verken hus eller bil. Både Jim og Anna har god utdannelse. Verken Jim eller

Detaljer

torsdag 18.desember Timesalg fra kl. 20.00 24.00 Konsert kl. 19.00 med Tone Damli LATTERLIG BRA TILBUD!

torsdag 18.desember Timesalg fra kl. 20.00 24.00 Konsert kl. 19.00 med Tone Damli LATTERLIG BRA TILBUD! NATTÅPENT torsdag 18.desember Timesalg fra kl. 20.00 24.00 Konsert kl. 19.00 med Tone Damli LATTERLIG BRA TILBUD! Konsert med Tone Damli Boksignering Anne B. Ragde NATTÅPENT torsdag 18. desember Kl. 19.00

Detaljer