Veiledning for levering av avissider til Nr1 Trykk

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Veiledning for levering av avissider til Nr1 Trykk"

Transkript

1 Veiledning for levering av avissider til Nr1 Trykk For å sikre at du får best mulig resultat/gjengivelse av ditt produkt er det viktig at avissidene blir produsert i henhold til denne veiledningen. Våre krav til det digitale materiell som vi skal motta, oppleves av og til firkantede. Mange ønsker for eksempel å levere Quark-dokumenter med bilder og fonter vedlagt. Vi mot-tar ikke materiellet slik. Årsaken til at vi har regler for hvilket materiell vi vil motta er at vi vil: Unngå at sider ikke kan benyttes på grunn av mangler eller feil format og må sendes på nytt fra kunde. At sider med feil ikke kommer på trykk (for eksempel PostScript-feil eller fontfeil). Ha en effektiv produksjon, med kort tid fra siste side er mottatt til den er klar for utkjøring. Vi er et avistrykkeri og ikke et reprofirma i tradisjonell forstand. Derfor er det viktig for oss å yte servicen i forkant av produksjonen slik at vi kan produsere den store mengden produkter: Effektivt og med minst mulig feil. 24 timer i døgnet uten å måtte kontakte kunden. Uten forsinkelser. Hvis du er ny kunde eller en tidligere kunde som er usikker på hva vi kan motta, blir vi glad hvis du kontakter oss tidligst mulig. Vi vil hjelpe deg så godt vi kan, og prøver å holde oss oppdatert på programvare, filformat med mer. Det finnes i dag veldig mange måter å produsere sider på. Og selv om vi holder RIP-er og annen programvare oppdatert kan vi dessverre ikke motta alle typer filer. Noen fallgruver som bør unngås. -TrueType-fonter: Vi anbefaler å unngå bruk av TrueType-fonter i grafisk produksjon. Disse kan ikke legges ved EPS i PROscript, og ikke uten videre legges ved PDF i Distiller. Ved innstallering av programmer (f.eks. Adobe Illustrator) legges ofte mange TrueType-fonter inn på maskinen.

2 Ombrekkings program Dokumentformat/Document Setup, se Dokumentformat nedenfor. Mal til QuarkXPress og InDesign kan fås tilsendt eller lastes ned fra vår hjemmeside Direkte link: (http://web.nr1trykk.no/spesifikasjon/side=reprospesifik"). QuarkXPress En og en side eksporteres som PDF eller som PS eller EPS som konverteres til PDF i Acrobat Distilller (se PDF nedenfor). InDesign Benytt malen vår for InDesign og eksporter til PDF med innstillingen Press / Trykkpresse (Ikke Screen eller Print ) La valget for Compability / kompabilitet være acrobat 5 (PDF 1.4) Dokumentformat Vi vil motta en og en side som PDF, der hver side må sendes som egen PDF -fil. Sidene vi mottar som PDF sendes hos oss til en RIP som igjen sender separasjonene til et sideparringssystem. Sideparringssystemet skyter ut avisen, dvs: sorterer fortløpende ut de to tabloidsidene som skal ligge ved siden av hverandre (som angitt på våre fargeskjema). Her blir det også lagt på produktnavn, sidenr, dato, fargeform og punch-merker. For at sidene skal komme riktig ut er det derfor viktig at sidene har korrekt størrelse. Mal til QuarkXPress og InDesign kan fås tilsendt eller lastes ned fra vår hjemmeside Tabloid Vi har to alternative tabloid formater. Årsaken til at vi har to formater er at vi tidligere ikke hadde mulighet til å ha et større trykkgivende område enn 261 x 370mm. I dag har vi muligheten til å ha et litt større trykkgivende område. I tillegg ønsker noen kunder å jobbe på Nettoformat /trykkgivende område og noen er vant til å jobbe på Papirformat /Trykkgivende område + papirkant på tre sider. Det ene alternativet er det vi kaller Nettoformat. I denne malen vil dere jobbe innenfor det trykkgivende området som er 261 x 370 millimeter. Det andre alternativet er det vi kaller Papirformat. I denne malen vil dere jobbe på papirformat størrelsen og vil da kunne se visuelt bedre hvordan avisen faktisk blir.dokumentformatet her er 280 x 400mm, mens det trykkgivende område er 262 x 374mm) Alternativ 1: Nettoformat 261 x 370 millimeter Det totale Dokumentformatet må være: 261 x 370 millimeter.dette er et nettoformat, og det vil komme papir i ytterkant som vist nedenfor. Vi anbefaler 15 mm indre marg, men dette er valgfritt. Det kan være overgangs bilder og tekst over midten om ønskelig. NB! Elementer som legges utenfor dette formatet vil ikke bli med i PDFen.

3

4 Alternativ 2: Papirformat 280 x 400 millimeter (trykkgivende område 262 x 374 millimeter) Det totale Dokumentformatet må være: 280 x 400 millimeter, Dette er et bruttoformat, og papirkant i ytterkant er inkludert. Det trykkgivende området på dette formatet er 262 x 374mm. (markert med stiplet linje nedenfor) Alt som skal være med på trykk, må legges innenfor dette området. Vi anbefaler 14,5 mm indre marg, men dette er valgfritt. Det kan være overgangs bilder og tekst over midten om ønskelig. Broadsheet / fullformat Nettomal: 370 x 522 millimeter. Papirmargen over og under siden bli ca 19 millimeter og ytre og indre marg vil være ca 15 millimeter. Det er det ikke mulig å ha tekst eller bilder over to sider fordi det blir en hvit kant/marg i midten. Bruttomal: Bruttomal 400 x 560 millimeter. Malen er like stor som ferdig avis inkludert alle marger. Det er ikke mulig å trykke I margene 18 mm øverst og 18 mm nederst på siden, så trykkgivende objekter må ikke legges her. Det er heller ikke mulig å trykke I 15 millimeter I ytre marg. Det er mulig å trykke I indre marg, men det kan bli en mellomrom på opptil 2 millimeter eller opptil 2 millimeter kan forsvinne i evt. liming. Slik at tekst kan ikke gå over midten. Andre overganger bør planlegges ut fra at det ikke vil bli likt som på skjerm.

5 Bildebehandling og Oppløsning/Raster Vanlige produkter hos oss kjøres ut på CTP i 1016 dpi. Raster 100 lpi - 40 l/cm, punktform: Euclidean. Vi anbefaler bruk av ISO standard med farge-/icc-profilen ISO Newspaper. Men vi har fortsatt mulighet for å motta matriell som følger NADA-standaren Lineær avisproduksjon. Standarer Nada sin standard for Lineær avisproduksjon bla avviklet 1. januar Denne standaren baserte seg på en ICC-profil som ikke kompanserer for punktstigning i trykk. ISO-standaren med fargeprofilen ISO Newspaper er laget på grunnlag av tester i mange europeiske avistrykkerier og kompanserer for punktstigning i trykk. ICC-profiler benyttes ved konvertering av bilder fra RGB til CMYK. Det er mulig og kjøre profil-til-profil-konvertering også for bilder som allererede er konvertert til CMYK PDF\EPS (AcrobatDistiller\PROscript) Vi kan motta sidene som PDF-er. De må lagres enkelt-vis og inneholde alle fonter brukt i dokumentet. PDF AcrobatDistiller Ved å konvertere PS-filer/EPS-er til PDF kan man -downsample bilder slik at filene ikke blir unødvendig stor -komprimere bilder med bl.a. JPG -legge ved alle fonter i PDF-en -komprimering av koden slik at filstørrelsen i gjennomsnitt blir ca 1/10 Ved produksjon av PDF filer vennligst bruk job optionsfilter Press Optimized\Press som er en standard innstilling i AcrobatDistiller. Velg Compability / kompabilitet til acrobat 5 (PDF 1.4). Ved sider som skal være kun sort på trykk og siden inneholder farge (f.eks. i logoer) som ønskes trykt som gråtoner, må EPS-en lagres med innstillingen sort/hvit EPS (fra for eksempel Quark). Vi vil motta en og en side som PDF, der hver side må sendes som egen PDF-fil. Navngiving Vi mottar sidene enkeltvis som PDF-er. Hver fil bør da navngis på en måte slik at vi vet hvilken side det er og i hvilket produkt/utgave siden skal stå. Produktnavnet/koden får dere oppgitt fra kundesenter (KO)/Planleggingsavdelingen ved bestilling.

6 Kunder med få produksjoner Vi ønsker da filer med navn på følgende måte: ABC 01, ABC 02,, ABC 12, osv. Der ABC - er et eksempel på produktnavnet som dere får oppgitt fra kundeservice (KO)/Planleggingsavdelingen ved bestilling. Sidenummeret bør oppgis med to siffer. I tillegg bør sider som kun skal være sort merkes med bokstaven " K" til slutt i filnavnet (eks: ABC 04 K). Faste kunder For kunder som ofte sender produkter til oss ønsker vi at de bruker samme navnestruktur på sidene som vårt sideparrings-system bruker. Fordi vi da ikke behøver navne om filene manuelt, gir det mulighet for at sidene kan sendes automatisk ut med en gang filen er mottatt. Eks prod.kode: ABC11ONE. Disse tegnene er et eksempel på produktkoden som dere får oppgitt fra kundeservice (KO)/Planleggingsavdelingen ved bestilling. De skal stå først i filnavnet for hver side. (De tre første tegnene står for produkt, det første sifferet for format, det andre sifferet for utgave og de tre neste tegnene også for utgave (ONE - når avisen har kun en utgave). Etter disse tegnene settes for dagsaviser utgivelses-dato og for sivilprodukter trykk-datoen på formen år-måned-dato. Eks dato: ABC11ONE for 17. juni år Deretter kommer sidenummeret oppgitt med to siffer. Eks sidenummer: ABC11ONE side 1. Bak sidetallet settes tallet 0 tre ganger (disse kan brukes av sideparrings-systemet). På sider som kun skal være sort settes i tillegg bokstaven "K" til slutt i filnavnet. Eks fargeside: ABC11ONE førsteside i avisen ABC11ONE, den 17 juni år 2004, 4-farge. Eks sort/hvit side: ABC11ONE K side 12 i avisen ABC11ONE, den 17 juni år 2004, sort side. PS: Hvis dere ikke ønsker å navngi en og en side under produksjonen kan dere få tips/script (Macintosh) for å navngi sidene i etterkant på en enkel måte ved henvendelse til oss. Skal produktet trykkes i Nr1 Trykk Gjøvik benyttes G00 til slutt i stedet for 000 Skal produktet trykkes i Nr1 Trykk Tromsø benyttes T00 til slutt Skal produktet trykkes i Orkanger benyttes M00 til slutt i stedet for 000 Overføring Vi har mulighet til å motta filer på Internett FTP. Adresse: ftp://ftp.nr1trykk.no Brukernavn: sivil Passord: media

7 Kontakt oss Sidemottak Lillestrøm Mottak av sider Telefon Sidemottak er normalt bemannet fra 08:00 02:00. (Ikke lørdag og søndag formiddag). Leder sidemottak: Eindride Singstad, Telefon Har dere spørsmål ta kontakt! Kundeservice (KO) / Produksjonsplanlegging For bestilling av trykkoppdrag og evt. endringer på dagtid: Planlegger Lillestrøm: Bjørn Selbo Tlf Prod.leder kveld/natt Lillestrøm Telefon Trykkerisjef Biri: Einar Fodnes Telefon Trykkerisjef Tromsø: Sven Kåre Johansen Telefon Materiell sendes til: Repro-avdeling Rosevn. 1, Postboks Lillestrøm Sjekkliste For å sikre at vi kan levere et optimalt produkt vær vennlig å gå igjennom denne sjekklisten før oversending av sider: Tabloid Dokumentformatet skal være: PDF filen skal ha format: Acrobat Destillers Jobb Options Passmerker: 261x370 mm eller 280x400 mm 261x370 mm eller 280x400 mm (+\- 0,5 mm) Press optimized/press Nei Hver side er laget som en egen PDF fil (12 siders avis skal ha 12 PDF filer) PDF versjon på filene: Kompabilitet settes til PDF versjon 1.4 (Acrobat 5)

8 Anbefalinger - Typografi i i Nr1Trykk er opptatt av at produktet ditt skal bli best mulig. Derfor har vi tillatt oss å laget en liste over elementer det er viktig å ta hensyn til ved produksjon av sider til avis. Her er noen elementer som kan bidra til å heve trykkresultatet, og unngå at små passningsavik synes lett. Vi anbefaler at du unngår: Liten skrift i 4-farger (10-12 pkt) Tynne rammer i flere farger Liten negativ skrift i fler farge bakgrunn CMYK Det er viktig at alle elementer er CMYK. Når det CMYKes med icc-profilen ISO Newspaper vil parametere som total fargemengde bli innenfor anbefalte standarder. Filstørrelse Husk å kutte bildene i bildebehandlings-programmet. Eks. Om det tas et lite utsnitt av et stort fargebilde i Quark, ligger fortsatt det store fargebildet bak med x-antall Mb i filen. Det tar plass og det tar lengere overføringstid. Sort Sorte områder blir sort med bare sort. Det er ikke nødvendig å legge inn cyan i tillegg. Falske oppslag Ved falske oppslag bør man bestrebe seg mot å ikke dele bokstaver i sideovergangen. Raster/bakgrunn Vi anbefaler å lage raster i 98% i stedet for 100%. Dette for å få en finere og jevnere fargeføring.

PAPIRAVISA Teknisk. Teknisk rettleiing

PAPIRAVISA Teknisk. Teknisk rettleiing Teknisk rettleiing Formater Annonsa må vere på rett mål, og det må ikkje liggja objekt utanfor dokumentformatet. Opplysningar om modulstørrelsar, sjå modulkart som du finn på nettsida vår Bilete Bileta

Detaljer

PDF og Fargestyring 15. mai 2014. Hanne Josefsen

PDF og Fargestyring 15. mai 2014. Hanne Josefsen PDF og Fargestyring 15. mai 2014 Hva er riktige farger? Vurdering av trykksaken må gjøres under standard lystemperatur, 5000 Kelvin. DAGSLYS Skjermen bør ha god kvalitet, samt at den kalibreres, Printeren

Detaljer

Ulike type jobber, planlegg. Kampanje som inneholder alle medier Annonser DM Kun storformat Brosjyre Avis Magasin

Ulike type jobber, planlegg. Kampanje som inneholder alle medier Annonser DM Kun storformat Brosjyre Avis Magasin Ulike type jobber, planlegg Kampanje som inneholder alle medier Annonser DM Kun storformat Brosjyre Avis Magasin 1 Det ER stor forskjell på skjerm og papir Det er også forskjell på de ulike mediene En

Detaljer

Helsider Tekstside uplassert Kr. 154.000,- Høyreside ved innholdsfortegnelse Kr. 207.900,- Nest siste side Kr. 184.800,- Siste side Kr. 231.

Helsider Tekstside uplassert Kr. 154.000,- Høyreside ved innholdsfortegnelse Kr. 207.900,- Nest siste side Kr. 184.800,- Siste side Kr. 231. prisliste 2014 DN lørdag MAGASINET Priser Helsider Tekstside uplassert Kr. 154.000,- Høyreside ved innholdsfortegnelse Kr. 207.900,- Nest siste side Kr. 184.800,- Siste side Kr. 231.000,- Oppslag Oppslag,

Detaljer

INNHOLDSFORTEGNELSE: FORORD

INNHOLDSFORTEGNELSE: FORORD publishing guide FORORD Dette heftet er ment å være til hjelp for alle som skal levere fargetrykksaker for trykking på en trykkpresse. Det er mange spørsmål i den anledningen, og de skal jeg prøve å besvare

Detaljer

NADA europeisk trykkstandard

NADA europeisk trykkstandard NADA europeisk trykkstandard Eivind Arnstein Johansen Høgskolen i Gjøvik 1 Historisk: Europa Frem @l år 2004 ble mange nasjonale icc fargeprofiler utviklet i regi av IFRA. - QUIZ i Tyskland, CINCO i Spania,

Detaljer

Kommunikasjon. Labels & Flexibles. Etikett. Gruppen

Kommunikasjon. Labels & Flexibles. Etikett. Gruppen Fargestyring Slik vi bruker ISO-standarden opererer vi med to basis papirtyper - bestrøket og ubestrøket. Det er viktig at du vet hvilken av disse kvalitetene som skal brukes og tar hensyn til dettefør

Detaljer

SCANNING OG REPARASJON AV GAMLE BILDER Jessheim bibliotek 21. august 2007. Minikurs. Adobe Photoshop Elements. v/ Randi Lersveen - Krem reklame

SCANNING OG REPARASJON AV GAMLE BILDER Jessheim bibliotek 21. august 2007. Minikurs. Adobe Photoshop Elements. v/ Randi Lersveen - Krem reklame 1 Minikurs v/ Randi Lersveen - Krem reklame Adobe Photoshop Elements Viktige begrep for digitale bilder 2 FARGER (mode) Bitmap: Grayscale: RGB-color: CMYK: Bildet inneholder kun sorte og hvite punkter

Detaljer

Produkt- og profilannonser. Medieplan 2015 INGENIØRER LEDERE LESERE FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN WWW.TU.NO 295.000 105.000 77.650

Produkt- og profilannonser. Medieplan 2015 INGENIØRER LEDERE LESERE FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN WWW.TU.NO 295.000 105.000 77.650 Produkt- og profilannonser Medieplan 2015 2015 LESERE 295.000 INGENIØRER 105.000 LEDERE 77.650 FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN WWW.TU.NO Fakta om Teknisk Ukeblad Teknisk Ukeblad er Norges viktigste teknologiog

Detaljer

Eksamen levert i Fronter 22.11.2012

Eksamen levert i Fronter 22.11.2012 Eksamen levert i Fronter Rutinebeskrivelse og brukerveiledning STUDENTER 22.11.2012 Innhold 1. Hva er digital eksamen?... 2 2. Wordmal basert på oppgavetekniske retningslinjer... 3 3. Hvordan navngi besvarelse

Detaljer

Grafisk pakke dataseminar ARK6 12.feb 2008

Grafisk pakke dataseminar ARK6 12.feb 2008 Farger Fonter Raster og vektor Filtyper Komprimering Programmer FARGER : RGB-SKJERM - additiv fargemodell beregnet for bruk i skjerm, scanner og digitalkamera - Ulikt forhold mellom Rød, Grønn og Blå skaper

Detaljer

Oppslag uplassert Kr. 239.987,- Kr. 267.812,- Midtoppslag (D2-omslag fredag) Kr. 287.985,- Kr. 321.374,-

Oppslag uplassert Kr. 239.987,- Kr. 267.812,- Midtoppslag (D2-omslag fredag) Kr. 287.985,- Kr. 321.374,- prisliste 2014 annonsepriser MANDAG- TORSDAG FREDAG - LØRDAG Modul 55 (helside) Tekstside uplassert Kr. 138.000,- Kr. 154.000,- Spesialside 3 (mandag til fredag) Kr. 207.000,- Kr. 231.000,- Spesialside

Detaljer

Modul O55 (oppslag) Oppslag uplassert Kr. 232.162,- Kr. 262.595,- Midtoppslag (D2-omslag fredag) Kr. 278.594,- Kr. 315.114,-

Modul O55 (oppslag) Oppslag uplassert Kr. 232.162,- Kr. 262.595,- Midtoppslag (D2-omslag fredag) Kr. 278.594,- Kr. 315.114,- prisliste 2013 annonsepriser MANDAG- TORSDAG FREDAG - LØRDAG Modul 55 (helside) Tekstside uplassert Kr. 133.500,- Kr. 151.000,- Spesialside 3 (mandag til fredag) Kr. 200.000,- Kr. 226.000,- Spesialside

Detaljer

Forklarende tekst under hvert bilde

Forklarende tekst under hvert bilde Rette / kommentere besvarelse Når en student har levert (lastet opp) en besvarelse kan lærer laste den ned, sette inn merknader i besvarelsen og laste den opp i Fronter igjen. Dokumentet med merknadene

Detaljer

Norges eneste highend livsstilsmagasin. Prisliste 2016

Norges eneste highend livsstilsmagasin. Prisliste 2016 Norges eneste highend livsstilsmagasin Prisliste 2016 1 D2 Prisliste 2016 LESERE D2 har 240.000 lesere per utgave, blant dem er 42 prosent kvinner. D2-leserens gjennomsnittlige inntekt er kr 578.000, som

Detaljer

PRAKTISK FARGESTYRING

PRAKTISK FARGESTYRING PRAKTISK FARGESTYRING Rapport 2 Malin Milder Mediedesign Vår 2008 1 Praktisk fargestyring Fargestyring er et viktig aspekt når det kommer til design, og noe som alle burde benytte seg av for å få best

Detaljer

Geometra. Brukermanual. Telefon: 64831920

Geometra. Brukermanual. Telefon: 64831920 Geometra Brukermanual Telefon: 64831920 Innhold GENERELT...3 Hva er Geometra?...3 Om PDF tegninger...3 KOM I GANG!...5 Start programvaren og logg inn...5 Grunnleggende funksjoner:...6 Lag et prosjekt,

Detaljer

https://nhh.itslearning.com/

https://nhh.itslearning.com/ e-læringssystemet https://nhh.itslearning.com/ Sist oppdatert 08.09.2009 10:07 1 1. Hva er It s Learning? It's Learning er et e-læringssystem hvor du finner elektronisk informasjon om alle våre kurs/studier,

Detaljer

Pålogging. www.allpro.no. Hovedsiden på www.allpro.no Bilde 1

Pålogging. www.allpro.no. Hovedsiden på www.allpro.no Bilde 1 Pålogging AllPro-Kjørebok er et Web-basert kjørebokprogram, og du trenger derfor ingen programvare for å benytte programmet. Det eneste du trenger er en PC, PDA eller mobiltelefon med internettilgang.

Detaljer

Enkle funksjonsbeskrivelser for PDF Pro Office

Enkle funksjonsbeskrivelser for PDF Pro Office Enkle funksjonsbeskrivelser for PDF Pro Office Åpning av filer: Velg mappeikonet på verktøylinjen øverst, du vil da få opp browseren. Velg dokumentet du ønsker og velg knappen åpne. Dokumentet som du har

Detaljer

BRUKERVEILEDNING FOR UTSKRIFT

BRUKERVEILEDNING FOR UTSKRIFT BRUKERVEILEDNING FOR UTSKRIFT Generell Brukerveiledning for Canon Multifunksjonmaskiner. Brukerveiledningen er ment som et hjelpemiddel i tillegg til bruksanvisninger som følger maskinen i papirutgave

Detaljer

TELEMARKSPORTENS KALDE KRIG HAUTE COUTURE I LONDON GLOBAL TRENDETTERRETNING. 26. oktober 2007

TELEMARKSPORTENS KALDE KRIG HAUTE COUTURE I LONDON GLOBAL TRENDETTERRETNING. 26. oktober 2007 26. oktober 2007 TELEMARKSPORTENS KALDE KRIG HAUTE COUTURE I LONDON GLOBAL TRENDETTERRETNING D2 PRISER OG FORMATER FOR 2008 1. Oppslag (560mm x 350mm ) Kr. 200.000,- eks. mva. 2. Oppslag (560mm x 350mm)

Detaljer

Norges eneste highend livsstilsmagasin. Prisliste 2015

Norges eneste highend livsstilsmagasin. Prisliste 2015 Norges eneste highend livsstilsmagasin Prisliste 2015 1 D2 Prisliste 2015 154 000 148 000 134 000 128 000 128 000 LESERE D2 har 233.000 lesere per utgave, blant dem er 46 prosent kvinner. D2-leserens gjennomsnittige

Detaljer

Brukermanual til Domenia Norges webshop

Brukermanual til Domenia Norges webshop Brukermanual til Domenia Norges webshop Du finner din webshop på adressen dittdomenenavn.no/nettbutikk (f.eks www.domenia.no/nettbutikk). 1. Login For å gjøre endringer i nettbutikken din, må du logge

Detaljer

DESIGNMANUAL 2015. Arbeiderpartiet.no

DESIGNMANUAL 2015. Arbeiderpartiet.no DESIGNMANUAL 2015 Designmanual for arbeiderpartiet I dette dokumentet finner du råd, tips og prinsipper for hvordan Arbeiderpartiet skal framstå visuelt; På nett, i trykksaker og i andre sammenhenger hvor

Detaljer

Stillingsannonser. Medieplan 2015 INGENIØRER LEDERE LESERE FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN WWW.TU.NO 295.000 105.000 77.650

Stillingsannonser. Medieplan 2015 INGENIØRER LEDERE LESERE FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN WWW.TU.NO 295.000 105.000 77.650 Stillingsannonser Medieplan 2015 2015 LESERE 295.000 INGENIØRER 105.000 LEDERE 77.650 FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN WWW.TU.NO Fakta om Teknisk Ukeblad Teknisk Ukeblad er Norges viktigste teknologi- og næringslivsmagasin

Detaljer

Norges eneste high-end livsstilsmagasin. Prisliste 2017

Norges eneste high-end livsstilsmagasin. Prisliste 2017 Norges eneste high-end livsstilsmagasin Prisliste 2017 1 D2 Prisliste 2017 LESERE D2 har 209.000 lesere per utgave, blant dem er 42 prosent kvinner. D2-leserens gjennomsnittlige inntekt er kr 552.000,

Detaljer

Ofte stilte spørsmål TRYKKING AV MASTEROPPGAVE NTNU GRAFISK SENTER

Ofte stilte spørsmål TRYKKING AV MASTEROPPGAVE NTNU GRAFISK SENTER Ofte stilte spørsmål TRYKKING AV MASTEROPPGAVE NTNU GRAFISK SENTER Masteroppgave» Ofte stilte spørsmål 2011-2015 Alle rettigheter: NTNU Grafisk senter, Trondheim Denne folderen er laget av NTNU Grafisk

Detaljer

Modul 12 - Photoshop

Modul 12 - Photoshop Modul 12 - Photoshop Når man vil benytte Photoshop som verktøy i en arbeidsprosess som skal resultere i trykksaker eller nettsider må man ha kunnskap innen følgende temaer: farger/fargerom, størrelse/oppløsning,

Detaljer

Nettside24 Brukerveiledning Nettside24 Brukerveiledning

Nettside24 Brukerveiledning Nettside24 Brukerveiledning Nettside24 Brukerveiledning Nettside24 Brukerveiledning 1 av 14 Oversikt over brukerveiledningen. 2. Oversikt. 3. Logge inn på nettsiden. 4. Redigere innholdet på undersidene. 5. Redigere innholdet i blokkene.

Detaljer

TEKSTMALER FOR DOKTORAVHANDLINGER

TEKSTMALER FOR DOKTORAVHANDLINGER TEKSTMALER FOR DOKTORAVHANDLINGER Innhold Tekstmaler for doktoravhandlinger side 2 Formater og skriftstørrelser side 3 Elementer i mal for avhandling: side 3 - Kolofonside side 5 - Fagmiljø side 5 - Takk

Detaljer

S i d e 1. Brukerveiledning Brevfabrikken

S i d e 1. Brukerveiledning Brevfabrikken S i d e 1 Brukerveiledning Brevfabrikken S i d e 2 Innholdsfortegnelse 1 Brevfabrikken innledning 4 2 Komme i gang /Registrer 5 2.01 Registrer 5 2.02 Last ned program 5 3 Min side: 6 3.01 Kontodetaljer

Detaljer

Brukerveiledning for SMS fra Outlook

Brukerveiledning for SMS fra Outlook Brukerveiledning for SMS fra Outlook Grunnleggende funksjonalitet Med SMS fra Outlook kan du enkelt sende både SMS og MMS fra Outlook. Programmet er integrert med din personlige Outlookkontaktliste og

Detaljer

Innledning...5. Hva er PSO?... 5 Hva er PSO-håndboken?... 5 Hvordan bruker jeg denne boken?... 5 PSO-sertifisering... 5 Takk... 6 Ekstranett...

Innledning...5. Hva er PSO?... 5 Hva er PSO-håndboken?... 5 Hvordan bruker jeg denne boken?... 5 PSO-sertifisering... 5 Takk... 6 Ekstranett... Innhold Innledning...5 Hva er PSO?... 5 Hva er PSO-håndboken?... 5 Hvordan bruker jeg denne boken?... 5 PSO-sertifisering... 5 Takk... 6 Ekstranett... 6 Basiskunnskap...15 Fargelære...16 Hva er farger?...

Detaljer

Retningslinjer for innlegging av foto i NTNU Vitenskapsmuseets fotobase (MusIt)

Retningslinjer for innlegging av foto i NTNU Vitenskapsmuseets fotobase (MusIt) Retningslinjer for innlegging av foto i NTNU Vitenskapsmuseets fotobase (MusIt) Foto: Per Fredriksen, NTNU Vitenskapsmuseet 1. utgave 2010 Ellen Grav Ellingsen NTNU Vitenskapsmuseet Seksjon for arkeologi

Detaljer

https://nhh.itslearning.com/

https://nhh.itslearning.com/ e-læringssystemet https://nhh.itslearning.com/ Sist oppdatert 09.08.2012 13:18 1 1. Hva er It s Learning? It's Learning er et e-læringssystem hvor du finner elektronisk informasjon om alle våre kurs/studier,

Detaljer

EKSAMEN. Emne: Innføring i informasjons- og kommunikasjonsteknologi

EKSAMEN. Emne: Innføring i informasjons- og kommunikasjonsteknologi EKSAMEN Emnekode: LA101IKT Emne: Innføring i informasjons- og kommunikasjonsteknologi Dato: 26.11.2010 Eksamenstid: kl. 09:00 til kl. 15:00 Hjelpemidler: Ingen trykte, kun hjelpefunksjoner på datamaskinen

Detaljer

KOM I GANG MED SCHENKERS ONLINE BOOKING

KOM I GANG MED SCHENKERS ONLINE BOOKING KOM I GANG MED SCHENKERS ONLINE BOOKING Denne manualen er en hjelp til førstegangsbrukere av Schenkers Online Booking Service. Vår online booking service kan brukes til å bestille transport av eksportsendinger

Detaljer

Brukerveiledning www.f3cnorge.info

Brukerveiledning www.f3cnorge.info Brukerveiledning www.f3cnorge.info Pålogging: Etter at du har logget på ser du en Menyblokk til venstre med brukernavnet ditt. I blokken finner du det du har tilgang til å gjøre på site n. Generelt om

Detaljer

ff Brukermanual ebladadmin Pro

ff Brukermanual ebladadmin Pro ebladadmin ebladadmin er en nettbasert publiseringsløsning for publisering av eblad (digitale magasiner, publikasjoner, DM, årsrapporter, tilbudsaviser, kataloger, produktpermer, bruksanvisninger, mm)

Detaljer

Innføring i bruk av skolens/barnehagens hjemmesider (for ansatte)

Innføring i bruk av skolens/barnehagens hjemmesider (for ansatte) : Innføring i bruk av skolens/barnehagens hjemmesider (for ansatte) nyweb.no as (2008) Side: 1 av 14 Innhold: Pålogging:... 4 Administrasjonsforsiden:... 5 Legge til Ny artikkel :... 6 Legge til Nytt vedlegg

Detaljer

Distribusjon via e-post - oppstart

Distribusjon via e-post - oppstart Distribusjon via e-post - oppstart Avsenderopplysninger Mottakeropplysninger Egenskaper Blankettype for e-post Forutsetninger Eksempel Kontroll Elektronisk distribusjon av dokumenter betyr at dokumentene

Detaljer

Installasjon av Nett-TV-meter Trinn for trinn

Installasjon av Nett-TV-meter Trinn for trinn Installasjon av Nett-TV-meter Trinn for trinn Nett-TV-meter tilpasset for Windows og OS X (Mac). I dette dokumentet finner du fremgangsmåten for installasjonen av Nett-TV-meter. I e-posten du/dere har

Detaljer

Ida Festervoll 15.11.2010

Ida Festervoll 15.11.2010 Brukerveiledning Legg inn portfolio Ida Festervoll 15.11.2010 Dette er en steg for steg veileder som hjelper deg å legge prosjekter i portfolioen Innhold Legg INN Portfolio... 2 Hvordan kan en portfolio

Detaljer

Samarbeidet mellom trykksakkjøper og trykkeri

Samarbeidet mellom trykksakkjøper og trykkeri Samarbeidet mellom trykksakkjøper og trykkeri Hva går galt og hvorfor? Kundens forventning: Resultat: Hva går galt og hvorfor? Kundens forventning: Resultat: Hva går galt og hvorfor? Kundens forventning:

Detaljer

PDF- og fargestyring. Onsdag 18. april. Hanne Josefsen

PDF- og fargestyring. Onsdag 18. april. Hanne Josefsen PDF- og fargestyring Onsdag 18. april v/ Hanne Josefsen Hanne Josefsen 1 er et samarbeid mellom: Aktietrykkeriet AS Aller Trykk AS Hjemmet Mortensen Trykkeri AS Color Print Norge AS I heatset rotasjon

Detaljer

Næringsregner på PC n versjon 1.1.0

Næringsregner på PC n versjon 1.1.0 Laget av Innhold: Introduksjon 2 Næringsregner på PC n 2 Næringstabell 2 Statistikk 2 Hvem passer programmet for? 2 Bruk av programmet 3 Innlogging av forskjellige brukere 3 Hovedprogramet har 3 felt 4

Detaljer

1 innhold. Forskningsdagene. Grafiske retningslinjer, februar 2011

1 innhold. Forskningsdagene. Grafiske retningslinjer, februar 2011 1 innhold 2 forord 3 hovedlogo, farger 4 hovedlogo, språkvarianter 5 hovedlogo, avstand og minstemål 6 fargepalett 7 typografi 8 postale trykksaker 9 dekorelement Forskningsdagene er en nasjonal, årlig

Detaljer

PUBLISERING AV INNHOLD TIL KVAMSSIDA.NO

PUBLISERING AV INNHOLD TIL KVAMSSIDA.NO PUBLISERING AV INNHOLD TIL KVAMSSIDA.NO Innhold Kapitel 1 - Registrering og innlogging... 2 Kapitel 2 - Lage ny artikkel uten bruk av bilder eller annen grafikk... 3 Kapitel 2a - Ingress... 4 Kapitel 3

Detaljer

Kjøp av digitale kartdata frå Giske kommune si kartløysing på nett

Kjøp av digitale kartdata frå Giske kommune si kartløysing på nett Kjøp av digitale kartdata frå Giske kommune si kartløysing på nett Her er fremgangsmåten for kjøp av digitale kartdata direkte frå kommunens kartløysing. Åpne kommunens heimeside; www.giske.kommune.no.

Detaljer

Manusnett - brukerveiledning for forfatter

Manusnett - brukerveiledning for forfatter Manusnett - brukerveiledning for forfatter Innholdsfortegnelse Innholdsfortegnelse...1 Innledning...2 Innlogging...3 Sende inn et nytt manus...5 Behandle vurderte manus...11 Rettelser i Word...15 Endring

Detaljer

Grafisk designprogram for AHO

Grafisk designprogram for AHO Grafisk designprogram for AHO Håndbok Versjon 2 November 2005 1 Innhold Bakgrunn for profilen 2 Logo 4 Føringer for bruk av logo 5 Logo for Institutt for urbansime og landskap 6 Markering av AHOs fag 7

Detaljer

Brukermanual. Support: Skytterkontoret Tlf: 02419, tast 2 support@dfs.no http://www.dfs.no/support. Velkommen til EPI-Server 7.

Brukermanual. Support: Skytterkontoret Tlf: 02419, tast 2 support@dfs.no http://www.dfs.no/support. Velkommen til EPI-Server 7. Velkommen til EPI-Server 7.5 (CMS) Levert av Skytterkontoret. EPI-Server 7.5 (CMS 7.5) er et publiseringssystem som gjør det enkelt for deg å oppdatere innholdet på dine Internettsider. I denne brukerdokumentasjonen

Detaljer

Manual for Testleder i Autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere

Manual for Testleder i Autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere Manual for Testleder i Autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere Oppdatert manual og viktige nyheter finnes på www.autorisasjonsordningen.no M a n u a l f o r T e s t l e d e r V.12 20130115 Side

Detaljer

Retningslinjer for børsmeldinger via Internett

Retningslinjer for børsmeldinger via Internett Retningslinjer for børsmeldinger via Internett Versjon 3.2 / 08.11.2001 Innholdsfortegnelse 1. Innledning...3 2. Programvare...3 3. Tilgang til systemet...4 4. Navigering...5 5. Børsmelding...5 5.1 Velg

Detaljer

1 INNLEDNING... 2. 1.1 Om Altinn... 2. 1.2 Skjemaer som støttes... 2 2 INSTALLASJON OG OPPSTART... 3. 2.1 Nedlasting... 3. 2.2 Registrering...

1 INNLEDNING... 2. 1.1 Om Altinn... 2. 1.2 Skjemaer som støttes... 2 2 INSTALLASJON OG OPPSTART... 3. 2.1 Nedlasting... 3. 2.2 Registrering... INNHOLD Mamut for Altinn INNHOLD 1 INNLEDNING... 2 1.1 Om Altinn... 2 1.2 Skjemaer som støttes... 2 2 INSTALLASJON OG OPPSTART... 3 2.1 Nedlasting... 3 2.2 Registrering... 5 2.3 Opprett en bruker... 7

Detaljer

Brukerveiledning. DogWeb-Arra Harehundprøver versjon 2

Brukerveiledning. DogWeb-Arra Harehundprøver versjon 2 Norsk Kennel Klub Brukerveiledning DogWeb-Arra Harehundprøver versjon 2 27.08.2009 Innhold Om versjon 2 av DW-arra harehundprøver... 2 Forberedelser i klubbsystemet.... 2 Bruke DogWeb-Arra for Harehundprøve....

Detaljer

VERSJON VEILEDNING FOR BRUK AV KOMMUNEVÅPEN

VERSJON VEILEDNING FOR BRUK AV KOMMUNEVÅPEN VERSJON 14. 7. 2016 VEILEDNING FOR BRUK AV KOMMUNEVÅPEN Bakgrunn og vedtatte regler for Gjerdrum kommunes våpen Gjerdrum kommune fikk sitt kommunevåpen i 1993. Kommunevåpenkomiteen anbefalte et våpen med

Detaljer

FRC-Feeder-E. Et sikkert og raskt verktøy for overføring av data til File Record Converter Versjon 1.11

FRC-Feeder-E. Et sikkert og raskt verktøy for overføring av data til File Record Converter Versjon 1.11 FRC-Feeder-E Et sikkert og raskt verktøy for overføring av data til File Record Converter Versjon 1.11 Installasjon FRC-feeder skal installeres på den computeren hvor dataene ligger. Les mer om dette under

Detaljer

58155_Designmanual_NY 28.06.04 09:11 Side 1. Profilhåndbok

58155_Designmanual_NY 28.06.04 09:11 Side 1. Profilhåndbok 58155_Designmanual_NY 28.06.04 09:11 Side 1 Profilhåndbok 58155_Designmanual_NY 28.06.04 09:11 Side 2 Innledning og retningslinjer Vår grafiske profil er et viktig element når vi daglig signaliserer forbundets

Detaljer

Hjelp til å lage godkjente PDF-filer

Hjelp til å lage godkjente PDF-filer Tittel: Hjelp til å lage godkjente PDF-filer Utgiver: Norge digitalt Utarbeidet av: Kartverket Versjon: 1.0 Dato: 08.05.2014 1 Innhold 1. Universell utforming og PDF 1.1. Forskrift om universell utforming

Detaljer

Profil- og stillingsannonser. Medieplan 2017 INGENIØRER LEDERE LESERE FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN

Profil- og stillingsannonser. Medieplan 2017 INGENIØRER LEDERE LESERE FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN Profil- og stillingsannonser Medieplan 2017 2017 LESERE 261.000 INGENIØRER 105.000 LEDERE 77.650 FOR DEG SOM SKAPER FREMTIDEN WWW.TU.NO Fakta om Teknisk Ukeblad Teknisk Ukeblad er Norges viktigste teknologi-

Detaljer

Brukerveiledning. DogWeb-Arra Drevprøver for Dachshunder 11.06.2009

Brukerveiledning. DogWeb-Arra Drevprøver for Dachshunder 11.06.2009 Norsk Kennel Klub Brukerveiledning DogWeb-Arra Drevprøver for Dachshunder 11.06.2009 Innhold Forberedelser i klubbsystemet.... 2 Bruke DogWeb-Arra for Drevprøve Dachshunder.... 4 DWA hovedmeny... 5 Legg

Detaljer

User Guideline Last update: 10.05.16

User Guideline Last update: 10.05.16 User Guideline Last update: 10.05.16 Innhold Om Guidelines Logo/Farger Tyografi Bildestil EKSEMPLER implementering 3 4 5 6 7-15 Om User Guideline Denne minimanualen er en verktøykasse med de visuelle redskapene

Detaljer

Veiledning for innlevering av masteroppgaver til biblioteket

Veiledning for innlevering av masteroppgaver til biblioteket Veiledning for innlevering av masteroppgaver til biblioteket Selvregistrering i Brage for studenter ved det Samfunnsvitenskapelige fakultet Alle masteroppgaver - også de som ikke skal gjøres offentlig

Detaljer

Modul O55 (oppslag) Oppslag uplassert Kr ,- Kr ,- Midtoppslag (D2-omslag fredag) Kr ,- Kr ,-

Modul O55 (oppslag) Oppslag uplassert Kr ,- Kr ,- Midtoppslag (D2-omslag fredag) Kr ,- Kr ,- prisliste 2016 annonsepriser MANDAG- TORSDAG FREDAG - LØRDAG Modul 55 (helside) Tekstside uplassert Kr. 127.000,- Kr. 142.000,- Spesialside 3 Kr. 191.000,- Kr. 213.000,- Spesialside 4-7 Kr. 171.000,- Kr.

Detaljer

Visma Contracting Oppgradering til versjon 5.20

Visma Contracting Oppgradering til versjon 5.20 Visma Contracting Oppgradering til versjon 5.20 Oslo, oktober 2013 Før installasjon: SuperOffice De som kjører SuperOffice må få oppgradert denne samtidig. Henvendelse til leverandøren firma KeyForce.

Detaljer

St.Olavs Hospital LAB senteret

St.Olavs Hospital LAB senteret BRUKERVEILEDNING UTSKRIFT OG KOPIERING CANON St.Olavs Hospital LAB senteret IR2270 IR3100cn IR6800cn INNHOLD Side Vanlig utskrift fra Word med norsk driver 4 Vanlig utskrift fra PowerPoint med norsk driver

Detaljer

Kom i gang med nye HRessurs Reise og Utlegg

Kom i gang med nye HRessurs Reise og Utlegg Kom i gang med nye HRessurs Reise og Utlegg Innhold Informasjon om konvertering... 3 NB! Før du tar i bruk nye HRessurs Reise og Utlegg... 4 Kom i gang med nye HRessurs Reise og Utlegg: (reisende)... 4

Detaljer

ILLUSTRATOR. Adobe. En kort innføring JOHNNY KREUTZ

ILLUSTRATOR. Adobe. En kort innføring JOHNNY KREUTZ Adobe ILLUSTRATOR En kort innføring JOHNNY KREUTZ 1. Hva er Illustrator? Illustrator er et verktøy for produksjon av illustrasjoner, diagrammer, logoer, web-grafikk etc. Illustrator brukes mye i kombinasjon

Detaljer

Digitale bilder. Det er i hovedsak to måter å representere digitale bilder på: rastergrafkk (punkter) og vektorgrafkk (linjer og fater).

Digitale bilder. Det er i hovedsak to måter å representere digitale bilder på: rastergrafkk (punkter) og vektorgrafkk (linjer og fater). Høgskolen i Østfold Digital Medieproduksjon Oppgave T4/Digitale bilder Uke 38/23.09.10 Jahnne Feldt Hansen Digitale bilder Det er i hovedsak to måter å representere digitale bilder på: rastergrafkk (punkter)

Detaljer

Kom i gang med Visma AutoInvoice

Kom i gang med Visma AutoInvoice Kom i gang med Visma AutoInvoice Denne beskrivelsen er for de som har Visma Global (VG) og Visma Document Center (VDC) og ønsker å komme i gang med Visma AutoInvoice (AI) Versjonskrav: Visma Global minst

Detaljer

KONTROLL INSIDE MSOLUTION

KONTROLL INSIDE MSOLUTION KONTROLL INSIDE MSOLUTION Forandre renholdsteam eller renholdsdager på oppdrag I denne brukerveiledningen skal vi bruke bytte renholdsdager. Det skjer jo at vi bytter renholdsdager eller team på kunder.

Detaljer

Fairtrade kommune Iogo manual

Fairtrade kommune Iogo manual Fairtrade kommune Iogo manual Oktober 2011 Instruksjoner for bruk av Fairtrade-kommune logoen og promoterings materiell 1. Velkommen 2. Introduksjon 3. Ansvar 4. Hvor bruker man Fairtrade-kommune logoen

Detaljer

Grafisk profil Norske Landbrukstenester

Grafisk profil Norske Landbrukstenester Grafisk profil Norske NLT er inndelt i 2 områder som er hovedorganisasjonen (NLT) og medlemslagene i NLT. Den visuelle profil skal bidra til at all aktivitet under Norske sin paraply knyttes sammen og

Detaljer

esøknad - Et webbasert system for elektronisk innlevering av søknader om forskningsmidler

esøknad - Et webbasert system for elektronisk innlevering av søknader om forskningsmidler esøknad - Et webbasert system for elektronisk innlevering av søknader om forskningsmidler Kort presentasjon av systemet beregnet på prosjektledere/forskere som ikke har benyttet esøknad tidligere. Systemkrav

Detaljer

Denne designmanualen for Private Brand Solutions er utarbeidet av Annette Berg Dahlen 2011. Versjon 1.0-15.12.11

Denne designmanualen for Private Brand Solutions er utarbeidet av Annette Berg Dahlen 2011. Versjon 1.0-15.12.11 Designmanual for 1 Denne designmanualen for Private Brand Solutions er utarbeidet av Annette Berg Dahlen 2011 Versjon 1.0-15.12.11 2 Innhold Om designmanualen 4 Introduksjon 5 Logo - Print og web 6 Farger

Detaljer

WISEflow brukerveiledning for deltaker

WISEflow brukerveiledning for deltaker WISEflow brukerveiledning for deltaker Version 2.9.0 1 Innholdsfortegnelse Deltaker: slik kommer du i gang... 2 Rediger din profil... 3 Flowoversikt... 5 Flowtyper... 6 Flowens tilstand... 6 Hvordan leverer

Detaljer

Modul 11- Illustrator

Modul 11- Illustrator Modul 11- Illustrator I modul 11 skal foreleser holde et foredrag som viser hva som skal læres om Illustrator. På det kvarteret som er satt av beregnes det at man rekker kun en gjennomgang av programmet,

Detaljer

Klikk på: Ny bruker søker

Klikk på: Ny bruker søker ByggSøk - bygning. I dag er det mulig å levere byggesøknaden elektronisk. ByggSøk er et offentlig system for elektronisk kommunikasjon i plan- og byggesaker. Målet med ByggSøk er effektivisering hos private

Detaljer

Bruk bare de verktøyene dere har behov og forutsetning for å bruke, og les brukerveiledningen nøye.

Bruk bare de verktøyene dere har behov og forutsetning for å bruke, og les brukerveiledningen nøye. Ref til rundskriv E-11/2012 og forsendelse av minnepinne med profilfiler og maler til lokallag og fylkeslag i LHL, sendt ut i august 2012. I denne veiledningen finner du en beskrivelse av vedleggene og

Detaljer

Forsendelse i Zirius

Forsendelse i Zirius Forsendelse i Zirius Forsendelse er en måte for å sende data fra Zirius til kunde eller andre systemer på en automatisert måte. Dette kan for eksempel være Ordrebekreftelse på epost eller Fakturajournal

Detaljer

Velkommen til Tech Pubs online CD

Velkommen til Tech Pubs online CD Velkommen til Tech Pubs online CD Bruk av denne CD Se håndbøker Tilbakemelding fra deg Bestill håndbøker Bruk av denne CD Se filer: Filene på denne CD-platen er i Adobes PDF-format (Portable Document Format).

Detaljer

Bruksanvisning SVs medlems- og organisasjonregister Hypersys

Bruksanvisning SVs medlems- og organisasjonregister Hypersys Bruksanvisning SVs medlems- og organisasjonregister Hypersys Her kommer en kort brukerveiledning til det nye medlemsregisteret. Her har vi beskrevet de mest sentrale funksjonene dere har bruk for. Etter

Detaljer

Oppdatering av person/studentforekomster i FS mot folkeregisteret

Oppdatering av person/studentforekomster i FS mot folkeregisteret Oppdatering av person/studentforekomster i FS mot folkeregisteret Det forutsettes at tillatelse til oppdatering av FS mot folkeregisteret er innhentet og at man er registrert som kunde hos EVRY. Mal for

Detaljer

FRC-Feeder-E. Et sikkert og raskt verktøy for overføring av data til File Record Converter Versjon 1.9

FRC-Feeder-E. Et sikkert og raskt verktøy for overføring av data til File Record Converter Versjon 1.9 FRC-Feeder-E Et sikkert og raskt verktøy for overføring av data til File Record Converter Versjon 1.9 Installasjon FRC-feeder skal installeres på den computeren hvor dataene ligger. Les mer om dette under

Detaljer

LEVERINGSBETINGELSENE... 2 Disse vilkårene aksepteres ved å ta i bruk tjenesten... 2 Postens forpliktelser:... 2 Dine forpliktelser:... 2 Ansvar:...

LEVERINGSBETINGELSENE... 2 Disse vilkårene aksepteres ved å ta i bruk tjenesten... 2 Postens forpliktelser:... 2 Dine forpliktelser:... 2 Ansvar:... LEVERINGSBETINGELSENE... 2 Disse vilkårene aksepteres ved å ta i bruk tjenesten... 2 Postens forpliktelser:... 2 Dine forpliktelser:... 2 Ansvar:... 2 Mislighold:... 2 Oppsigelse av tjeneste:... 2 Hvordan

Detaljer

Innhold. efaktura Visma AutoInvoice til v.5.03... 1. Oppsett/Vedlikehold... 1. 1 - Systemkoder og Hovedkoder... 2. 2 - Systemkoder og e-faktura...

Innhold. efaktura Visma AutoInvoice til v.5.03... 1. Oppsett/Vedlikehold... 1. 1 - Systemkoder og Hovedkoder... 2. 2 - Systemkoder og e-faktura... Innhold efaktura Visma AutoInvoice til v.5.03... 1 Oppsett/Vedlikehold... 1 1 - Systemkoder og Hovedkoder... 2 2 - Systemkoder og e-faktura... 2 3 - Registrer AutoInvoice... 3 4 - Login AutoInvoice...

Detaljer

HJELPEGUIDE TIL WEB-TIME

HJELPEGUIDE TIL WEB-TIME HJELPEGUIDE TIL WEB-TIME OPPDRAGSGIVER (web-time godkjennere) 1. Innlogging web-time 2. Oversikt web-time 3. Kontroll av timelister 4. Vanlige spørsmål 1 1. Innlogging web-time For at du som oppdragsgiver

Detaljer

FINANSREGNSKAP med IKT 7,5 sp (ØABED1000) BEDRIFTSØKONOMI I med IKT 10 sp (ØABED6000)

FINANSREGNSKAP med IKT 7,5 sp (ØABED1000) BEDRIFTSØKONOMI I med IKT 10 sp (ØABED6000) FINANSREGNSKAP med IKT 7,5 sp (ØABED1000) BEDRIFTSØKONOMI I med IKT 10 sp (ØABED6000) Orientering i forbindelse med PC-eksamen 27. november 2014 Alle oppmeldte studenter skal ta eksamen 27. november fra

Detaljer

Manual for Testledere i Finansnæringens autorisasjonsordninger

Manual for Testledere i Finansnæringens autorisasjonsordninger Manual for Testledere i Finansnæringens autorisasjonsordninger Oppdatert manual kan lastes ned fra www.finaut.no Side 1 av 14 Innholdsfortegnelse Innhold Innholdsfortegnelse... 2 1. Testlederens rolle...

Detaljer

Remote Desktop Services

Remote Desktop Services Brukerveiledning Remote Desktop Services Fra Eltele AS 1 Innholdsfortegnelse Multi-Faktor Autentisering... 3 Pålogging... 3 Web Interface (anbefales)... 4 RemoteApp på Skrivebord... 6 Remote Desktop Klient

Detaljer

WordPress. Brukerveiledning. Kjære kunde. Innlogging:

WordPress. Brukerveiledning. Kjære kunde. Innlogging: Brukerveiledning WordPress Sist oppdatert: 26.02.2014 Kjære kunde Her er en liten guide for å hjelpe deg gjennom det grunnleggende i Wordpress. Denne veilederen vil ta deg gjennom: Innlogging - s.1 Kontrollpanel

Detaljer

Hvordan laste ned bilder fra NLMs bildebank:

Hvordan laste ned bilder fra NLMs bildebank: Hvordan laste ned bilder fra NLMs bildebank: Versjon 2 Utgitt 01.01.16 Følg denne brukermanualen for å laste ned og bruke bilder. Vi viser til kopirettigheter, kreditering og krav til merking ved offentlig

Detaljer

uniflow Brukerveiledning uniflow brukerveiledning

uniflow Brukerveiledning uniflow brukerveiledning uniflow brukerveiledning 1 Innhold 1 Førstegangs pålogging/utskrift... 3 1.1 Aktivering av kort... 3 2 Print... 4 2.1 Hvordan å foreta en utskrift... 4 3 Kopi... 5 3.1 Endre fra tosidig til ensidig kopiering...

Detaljer

Visma.net Expense. Lederne sitt reiseregningsprogram

Visma.net Expense. Lederne sitt reiseregningsprogram Visma.net Expense Lederne sitt reiseregningsprogram Førstegangsinnlogging Du har mottatt en epost fra do.not.reply@visma.com med tittel: Visma.net Rolletildeling. Her skal du trykke på Klikk her for å

Detaljer

Brukerveiledning for Intelligent Converters MySQL Migration Toolkit IKA Trøndelag IKS 2012

Brukerveiledning for Intelligent Converters MySQL Migration Toolkit IKA Trøndelag IKS 2012 Om verktøyet Formålet med dette verktøyet er å migrere informasjon fra en databasevariant til en annen, i denne veiledningen fra Oracle til MySQL. Dette gjøres som første ledd i en avleveringsprosess.

Detaljer

1.Raster(bitmap) versus vektorer

1.Raster(bitmap) versus vektorer 1.Raster(bitmap) versus vektorer Raster er oftest brukt ved fotografier. Det er et rutenett bestående av små ruter, pixler, hvor hver pixel består av en fargekode. Når man forstørrer et bitmap bilde vil

Detaljer

Import av varer fra Excel

Import av varer fra Excel Import av varer fra Excel Varefiler fra Excel til import i format Komplett. Page 2 of 10 OM DETTE DOKUMENTET VERSJONSHISTORIKK Versjon Beskrivelse Dato Hvem 1.0 Import av varer fra Excel 07.12.2012 AaGH

Detaljer

Veiledning for Krets- og gruppesider.

Veiledning for Krets- og gruppesider. Veiledning for Krets- og gruppesider. For å hjelpe grupper og kretser som ønsker å komme på nett, men ennå ikke er det, tilbyr nå forbundet grupper og kretser egne nettsider. Nettsiden til gruppe og krets

Detaljer