U Cerniku, 3. travnja 2003.

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "U Cerniku, 3. travnja 2003."

Transkript

1 Èitajuæi "Tramošnièki spomenar", u popisu korištene literature spomenuta je i diplomska radnja fra Mije Jozanoviæa iz godine. Ta je radnja prvi pismeni rad o Tramošnici koji zaslužuje da bude predstavljen široj javnosti. Kopiju spomenute radnje ustupio mi je fra Valerije Stipiæ, a dopuštenje da je predstavimo na ovaj naèin, dao je sam autor. Obojici od srca zahvaljujem. Fra Mijo mi je objasnio da je radnja bila dulja i sadržavala više podataka, ali je na zahtjev mentora, zbog ogranièenog broja stranica, morala biti sažeta a mnogi podaci izostavljeni. Tekst sam prenio onako kako ga je napisao fra Mijo, ako sam negdje pogriješio, bila je to pogreška u tipkanju. Zbog možebitnih drugih pogrešaka isprièavam se fra Miji Jozanoviæu i svima èitateljima. S poštovanjem Petar Piljiæ U Cerniku, 3. travnja 2003.

2 KATOLIÈKI BOGOSLOVNI FAKULTET U ZAGREBU, Kaptol 29. MIJO JOZANOVIÆ POVIJEST KATOLIÈKE ŽUPE TRAMOŠNICA DIPLOMSKA RADNJA KOD PROF. DR. FRANJE ŠANJEKA ZAGREB 1978.

3 UVOD 1. O znaèenju i ulozi župe kao zajednice ljudi koju povezuju ista vjera, najrjeèitije govori povijest pojedinih župa. Svrha je ove radnje da prikaže bogatu i burnu prošlost župe Tramošnica. Prošlo je 176 godina djelovanja župe i 90 godina otkako je sagraðena crkva. Šteta što crkva nije doživjela veæu starost jer je ovaj narod to zaslužio. Naime. Crkva je u trošnom stanju i nije više za upotrebu za Službu Božju zato je sada sagraðena nova crkva pokraj stare. Ova radnja podijeljena je u osam dijelova, a ti su: 1. Na tragovima prošlosti 2. Samostalna Kapelanija 3. Župa 4. Crkva, župni stan i druge zgrade 6. Župnici župe Tramošnica 7. Škola 9. Franjevci rodom iz Tramošnice Pokušao sam proniknuti u njezin vjerski život, rad i djelovanje prvih škola, i doznati nešto o nekim sveæenicima iz tog mjesta. Gradivo za ovu radnju uglavnom je crpljeno iz još neobjavljene arhivske graðe. Dok su neki dijelovi uzimani iz veæ objavljenih djela, dotle su neki uzeti samo iz arhivske graðe. Volio bih kad bi ova radnja bila svima nama i buduæim pokoljenjima poticaj da ostavštinu koju su nam ostavili naši preði brižno èuvamo, njegujemo i nikada ne zaboravimo.

4 2. Napomena! U radnji sam navodio ime mjesta kako se danas zove i kako je poznatije (Tramošnica), premda još i danas kao Župa ima naziv Tremošnica. 1. NA TRAGOVIMA PROŠLOSTI Mjesto Tramošnica nalazi se u sjeveroistoènom dijelu bosanske Posavine. Dvanaest kilometara udaljeno od malog grada Gradaèca, sjedišta Gradašèeviæa. Podruèje je pretežno ravnièarsko. Stanovništvo se bavi poljoprivredom a u posljednje vrijeme najviše proizvode duhan. Tramošnica sa susjednim mjestima: Turiæem, Srednjom Slatinom, danas ima oko 6500 stanovnika. O IMENIMA TIH MJESTA Prije nego što prijeðem na povijesne podatke evo nešta o imenima mijesta koja æu spominjati u ovoj radnji. Ime Tramošnica vjerojatno je došlo od latinske rijeèi: trans montes = preko brda. To se uzima po ovome: Èitav ovaj posavski kraj bio je politièki vezan za Gradaèac. Da bi se došlo do Gradaèca moralo se prijeæi preko tramošnièkih brežuljaka. Za Slatinu samo ime govori od èega je došlo. U starini je postojala banja. Veæinom su i druga mjesta, s tim nazivom, dobila po tome ime. Za ime Turiæ može se nagaðati. Da li je došlo od toga što je zemljište bilo begovo-tursko, ili što se je tu nalazio kakav toranj od kapelice (u staro vrijeme) ili od tornja kakve tvrðave (turnis=toranj).

5 3. Zato sigurno znamo za imena Liporašæa i Bukvika. Naime, novodošli narod od Duvna, Livna i Kupresa, nastanjivao se je na podruèju gdje je bogato lipovom i bukovom šumom. Po šumi prozvana i mjesta Liporašæe i Bukvik. POVIJESNI PRIKAZ Teško je toèno reæi kada se po prvi puta u povijesti susreæemo s nazivom ovoga mjesta. Prvi podatak nam govori o godini Te godine o. Marijan Pavloviæ, franjevaèki provincijal, predao je Kongragaciji za širenje vjere, jedan izvještaj. U tom izvještaju spominje se da Provincija Bosne Srebrene ima 17 samostana i 73 župe. Meðu samostanima koji se nabrajaju, spominje se i samostan Modrièa. Tom samostanu pripadale su tri župe: 1 Koprizunich, Slatina i Sikirevci u Slavoniji. Ovo mjesto Slatina teško je reæi i zasigurno tvrditi da je to današnja Slatina, a pogotovu da je veæ u to vrijeme bila župa, jer nema nikakvih tragova. No najvjerojatnije da je to bila Tramošnica, s tim da je imala naziv Slatina. Ali opet je problem u pitanju župe, kada se zasigurno zna da je Tramošnica bila prvo kapelanija a onda tek župa. U kronici Reda, povijesti Provincije Bosne Srebrene, spominje se ovo: da za vrijeme Turaka stanovništvo tramošnièko nema stalno boravište, nego borave po špiljama, brdima i peæinama. Stanovništvo se je potpuno iselilo bojeæi se progona od strane muslimanskog naroda. Nešto kasnije, raznim migracijama, poèeli su se nastanjivati na napuštenim zemljištima ove župe katolici iz okolice Livna, Duvna i Kupresa.

6 4. Oko godine 1673 župa Tramošnica zajedno s župama: Modrièa i Crkvište (Crkvina) imale su sve skupa katolika. Godine Tramošnièka je župa imala 6301 župljanina, ali se uzima da je obuhvaæala i neke župe u Slavoniji. Spominje se da su župe: Županje Blato i Bošnjaci 3 pripadale ovoj župi. Iz godine 1743 imamo zapisane neke podatke o obiteljima i broju èlanova u mjestima Slatina, Tramosgniza i 4 Turich. Prema tim podacima u Slatini je bilo dvadest obitelji, odraslih je bilo 68 i djece 40. Tramošnica je imala deset obitelji, odraslih je bilo 41, a djece 22. Turiæ je imao trinaest obitelji, odraslih je bilo 58, a djece je bilo Prema podacima od istog autora iz godine vidi se porast obitelji i broja stanovnika u svim navedenim mjestima. Jedino je u Slatini mala razlika. Dok se je u Tramošnici i Turiæu poveæao broj obitelji i stanovnika dotle je u Slatini poveæao se broj obitelji za dva. Tako da je Slatina imala 14 obitelji ali manji broj odraslih i djece u odnosu na prošli popis. Sada je imala 54 odrasla i 33 djece. Zanimljivo je i to da u Slatini nema u ovom popisu niti jedne obitelji s istim prezimenom koja se nalaze u popisu iz godine. Tramošnica je prema ovom popisu imala 36 obitelji, odraslih 146, a djece 92. Naravno s ovolikim porastom obitelji pojavljuju se i obitelji s novim prezimenima. Turiæ je prema drugom popisu imao 21 obitelj, odraslih je bilo 102, a djece 52. I u ovome mjestu pojavljuju se obitelji s novim prezimenima.

7 5. U usporedbi prezimena iz popisa s današnji prezimenima tu vidimo da ima nekih prezimena koji su se zadržali još i danas, a nekih više nema. No svakako migracijom imamo nova imena koja se danas nalaze u tim mjestima. Za godinu imamo izvještaj biskupa fra Marka Dobretiæa u II kanonskom pohodu Vikarijatu u Bosni što ga je 12. VII poslao Svetom zboru za širenje vjere: 18 septembra... u župi Biela celebrirao sam sv. Misu na oltaru pod krovom župske kuæice na kojem sam krizmao 40 osoba. Nakon kratkog odmora krenuo sam sa svojom pratnjom i župniku mjesta i nekim župljanima u drugo selo iste župe zvano Tramošnica tri sata daleko. Došao sam tamo na zalasku sunca i u župskoj kuæici parokovoj... koja je lijepo podignuta... Dana 19. septembra... ovdje je na ovom mjestu bilo ispovijedi i prièesti... i bilo je dosta primanja vjernika na razgovor... rekao sam... na podignutom oltaru pored same župske kuæice misu rekao... i 6 na koncu sakramenat krizme podijelio sam 65 osobama. Postoji još jedan izvještaj iz godine od istoga biskupa fra Marka Dobretiæa koji je poslao Svetom zboru za širenje vjere u Rimu. U izvještaju navodi da je iz župe Biela 7 došao u Tramošnicu. U Šematizmu Bosne Srebrene možemo takoðer naæi neke podatke o Tramošnici. Tako u Šematizmu iz godine na 24. strani imamo podatak da se je odijelila od svoje Matice godine i da vodi svoje matice od godine. Ima kapelu Bl. Dj. Marije (Gospa od Anðela). U granicama župe pravoslavci se nalaze u dobrom broju.

8 6. U tom Šematizmu ima i popis broja obitelji po zaseocima. Taj popis izgleda ovako: Familiae Paria Animae Dist. Cathol. copul Cathol. a Matre In Matre In Filialibus Èardak /2 Grab /2 Gradaèac Lipo-Rastje Orlovo Polje /2 Slatina Turiæ /2 Vodica Slièan popis imamo u Šematizmu iz godine na kojem se vide neke promjene u odnosu na ovaj prvi. Popis izgleda ovako: In Matre Èardak /2 Grab /2 Gradaèac Liporašæe /2 Orlovo Polje /2 Slatina /2 Turiæ /4 Vodica

9 7. Imamo još jedan popis iz godine Familiae Paria Animae Dist. Cathol. Copul. Cathol. a Matre hora In Matre Èardak /2 Grab /2 Liporašæe /2 Orlovo Polje /2 Slatina /2 Turiæ /4 Vodica (9) 2. SAMOSTALNA KAPELANIJA Poslije Beèkog rata èitava Sjeveroistoèna Posavina (osim tuzlanskog kraja) pripadala je župi Ravne. Radi ogromnog prostora godine župa je podijeljena na dvije: Štrepci (Zovik) i Bijelu. Kako se katolièki svijet i dalje naseljavao, a prirodni priraštaj bio dobar, osjetila se potreba, da se u udaljenim selima podignu kuæice, (kuæari ili kolibice) gdje bi se sveæenik zadržao po nekoliko dana, mise govorio, ispovijedao, krštavao, bolesnike opremao i dr. Kada je kuæa u Tramošnici napravljena ne znamo toèno. Svakako prije jeseni godine. Naime, 18. IX godine, biskup fra Marko Dobretiæ, došao je u Tramošnicu radi dijeljenja krizme, i tada je odsjeo u sveæenièkoj kuæici, kako smo vidjeli u izvještaju biskupa koji je poslao Svetom zboru.

10 8. Ova je kuæa bila sve do upravitelja mjesne kapelanije fra Petra Maroeviæa ( ). Župa ima svoje matice od godine. Od te godine Kapelanijom su upravlajli slijedeæi fratri: fra Tomo Sabotiæ fra Marko Mijatoviæ fra Tadija Gašiæ iz Teševa fra Anto Treizniæ fra Petar Maroeviæ fra Josip Stoièiæ 1801 fra Andrija Maraèiæ fra Rafo Petriæ 3. Ž U P A Tramošnica kao kapelanija bila je podložna župi Bijela sve do godine. Te godine fra Grgo Iliæ, biskup, podigao ju je na župu. Podložio joj je kapelaniju Garevo. Takvo stanje je ostalo do 1820 godine, kada je biskup fra Augustin Miletiæ, Garevo podigao na župu. Župi Tramošnici ostala su sela: Tramošnica, Turiæ, Liporašæe, Orlovo Polje i Slatina. Garevu su pripala sela: Garevo, Babeštica, Kladari Gornji i Donji, Otoža, Modrièa, Rijeèani, Tolisa i Živkovo Polje. Godine osnovana je nova samostalna kapelanija Gradaèac. Ovoj kapelaniji pripala su sela: Gradaèac, Ledenice, Èardak, Jelovaèa i Kornica. Da je Tramošnica iz kapelanije podignuta na župu imamo svjedoèanstvo u dekretu iz l801. godine. Prema tome dekretu vide se da je prema ondašnjim prilikama bilo sasvim potrebno da Tramošnica postane Župom.

11 9. Sam dekret doslovno glasi: Decretum: Ex audientia Ssimi habita die 27. Febris Cum R.P.D. Gregorius a Varess Episcopus Ruspensis, Vicarius Apostolicus in Bosna exposuisset nonnullas in suo Vicariatu Capellanias reperiori, quas valde expediens foret parochiali titulo ac qualitate donari, quo facilius animarum saluti providere possit: quales sunt Capellaniae nuncupatae de Kupris, de Gliuluncich, de Sivsha, de Tremoshnicza, de Tolisa, qubus in locis ob distantiam paroeciarum et ob itineris pericula et asperitatem defficile est aliter animarum saluti providere. Ssimus Dnus N. Pius Divina Providentia Papa VII referente me infrascripto sacrae Congragationis de propaganda fide secretario, eidem Vicario Apostolico Bosnensi facultatem benigne concessit, et enuntiatis Capellaniis totidem Paraecias erigendi eo meliori modo quo fieri poterit, etiam non servata juris forma, et contrariis quibusecumque non 10 obstantibus. Datum Romae ex Aedibus etc. die mense et an. q. supra L.+ S. Dominicus Archiep. Myrensis Secret.

12 CRKVA, ŽUPSKI STAIN I DRUGE ZGRADE Današnji župski stan nije bio na ovom mjestu na kojem je sada. Prvo je bio dolje u dolini. Godine fra Grgo Grgiæ je prenio župski stan na brdo. Tu je sagradio lijepu kapelicu. Novi župski stan bio je tijesan, ali za one prilike dobar. Sagradio je štalu za konje, posadio vinograd oko župskog stana, voænjak, šljive i dr. Godine župu je preuzeo fra Ambroža Matiæ. Veæ prve godine župnikovanja sagradio je staju u koju je komotno moglo stati 20 konja, uredio bašèu, posadio 500 komada raznog drveæa, poveæao vinograd za 1400 loza, ogradio dvorište i dr. Fra Ambroža je sagradio godine iz solidnih i tvrdih dasaka novi župski stan za pet osoba. Godine poèeo je graditi crkvu od drveta dugu 21 a široku 12 lakata. Dovršio ju je slijedeæe godine. U crkvu je stavio pod, nabavio klupe, tri oltara, misno ruho i sve ostalo potrebno za službu Božju. Nabavio je i sliku Gospe od Anðela i stavio ju povrh glavnog oltara. Sve te zgrade podignute su na "poklonjenom" zemljištu. Bila je tc zemlja Gradašèeviæa. Kada su Gradašèeviæi podijelili zemlju tada je veæina zemljišta Tramošnice, Slatine i dr. pripala Alaj-Begu Gradašèeviæu. Alaj-Beg je bio gospodar toga zemljišta i onda kada je fra Grga prenosio kuæu na brdo i kada je fra Ambroža Matiæ nove zgrade pravio. Alaj-Beg je bio vlasnik imanja sve do dolaska Omerpaše, koji je ubio Alaj-Bega u Sarajevu. Fra Ambroža kada je postao župnik, vidio je da je dvorište tijesno pa ga je nastojao proširiti. Proširio je na taj naèin što je raznim poklonima pridobio Subašu za sebe. Druge dvije njive poklonio je Petar Petroviæ iz Sarajeva godine.

13 11. Sliku Gospe od Anðela poklonio je Ivan Matizoviæ, biskup i prepozit ðakovaèke katedrale. Crkvu od solidnog materijala sagradio je fra Marijan Semunoviæ (župnik ) a fra Blaž Petroviæ, nabavio je 1874 godine zvono za crkvu. I ova crkva je bila mala, pa je župnik fra Ilija Æavaroviæ godine poèeo graditi novu od kamena. Nova crkva je blagoslovljena 21. VII godine. Blagoslov je obavio fra Ilija Æavaroviæ. 8. XII godine (br. 140) javlja fra Ilija Nadbiskupskom Ordinarijatu, da je crkva pod krovom. Samo proèelje nije ozidano, a i crkva je samo privremeno pokrivena. Crkva je sagraðena u gotskom stilu od tvrdog klesanog kamena i cigle. Zidana je u obliku križa, samo s jednom laðom. U zaèelju Iaðe podignut je veliki oltar posveæen Gospi. Oltar je poklonio biskup Strosmayer od svoje stare katedrale, Fra Martinu Nediæ, a fra Martin tramošnièkoj crkvi. Nešto kasnije stavljeni su poboèni oltari. Kamen za crkvu poklonila je Visoka zemaljska vlada za BiH, od razorene gradaèaèke tvrðave. A ktome još dala je i novèanu pomoæ. Vjernici su prevezli materijal i davali radnike. Kasnije do današnjih dana na crkvi su vršeni samo manji popravci. Veæi popravak je bio godine kada je župnik fra Anto Lopandiæ crkvu dao obojati i zvonik podigao za još 4,1/2 m. A buduæi da je godine oduzeto zvono fra Anto je sada nabavio novo. Fra Bono Brkiæ sagradio je još jednu sakristiju. Ova crkva koju je fra Ilija sagradio danas je u slabom stanju. Više nije za službu puku. Stoga se je moralo poèeti s gradnjom nove crkve, što je dovelo do podjele stare župe na tri nove župe i u svakoj sagraðene nove crkve.

14 12. A isto tako pokraj stare crkve sagrauena je nova moderna crkva. Današnji župski stan Župski stan koji je fra Ambroža godine sagradio bio je veæ dotrajao. Stoga je godinu dana nakon gradnje crkve fra Ilija Æavaroviæ sagradio i novi župski stan. To se lijepo vidi iz fra Ilijina pisma od l0. XII god. br. 90. upuæenog gospodinu Antunu pl. Vukoviæ vladinom savjetniku i okružnom upravitelju, Donja Tuzla. Pismo Glasi: "Velemožni Gospodine! Kad sam vas prigodom novaèenja u Gradaècu molio za podignuæe župskog stana ovdje, Vi ste najpripravnijim se oèitovali u tomu me pomoæi kao i gradnji crkve što ste uèinili, èime ste me na veliku prema Vami zahvalnost zadužili, i istom prigodom rekli napraviti plan, al da Vam jedan nacrt kuæe pošaljem, da se isti glede nutarnjeg rasporeda prema našemu stanju može ravnati. Prija nemogoh tomu udovoljiti, nego eto ga istoga sad šaljem-malo ljepše prireðen, osobito obzirom na nutarnji prostor. Kako sam Vam veæ govorio, ako je moguæe da oni veæi diel kuæe, kao što se na nacrtu vidi bude pokriven ravno sa cementom ili materijom koja se za to upotrebljuje, i to radi toga što bi krov ob zimi bio u pogibelji radi vjetra ovdje na brdu. Nego i ovom Vas prigodom ponovno molim: 1) da bi Vašim velemožnim uplivom dobili gdjegod za graðu u najam tri hiljade forinti uz obligaciju otplatiti kroz èetiri godine, naravno s kamatama; jerbo teško je, dapaèe nemoguæe svietu kroz jednu ili dvije godine to isplatiti.

15 13. 2) da bi nam blagoizvolili kod visoke vlade ishoditi graðevnu potporu barem od l000 for. 3) da nam dozvolite iz onoga kamenoloma vuæi kamen, odkle su vukli za gradnju ureda i škole u Gradaècu, inaèe neæe nam biti moguæe praviti, i napokon 4) da pogl. g. pridstojniku priporuèite, da nas ne ostavlja same, jerbo sviet je sviet, a na ljeto bi se morala svršiti graða, jerbo neznam s ovom kuæom što æe biti i ove zime. Dakle dok se put otvori, trebalo bi odmah kamen vuæi..." Gosp. Vukoviæ brzo je odgovorio. Došao je s poslom u Gradaèac te je izmeðu ostaloga razgovarao s predsjednikom kotarskog suda u Gradaècu. Ovaj je dopisom od 19. XII god. zamolio fra Iliju, da mu pošalje neke podatke potrebne za plan: dužinu, širinu i visinu te broj pojedinih prostorija uz oznaku vrste materijala za gradnju. U isto ga je vrijeme zamolio, da bi bilo najzgodnije, da doðe u Gradaèac i s tamošnjim se inženjerom dogovori. Kotarski ured Gradaèac dne 4. VII br javio je fra Iliji: da je okružna oblast u Donjoj Tuzli dopisom od 27. VI t.g. br. 8405, javila da je zemaljska vlada BiH dala dozvolu gradnje župskog stana dopisom od 16. VI t.g. br 37240/I. Poèelo se je najprije s novèanim pripremama. Slijedeæe godine poèelo se je s kupovinom i dovozom graðe. Veæ slijedeæe godine dovršena je gradnja novog solidnog i lijepog, na kat, župskog stana. Taj župski stan bez nekih veæih popravaka služi još i danas. Elektrièno svjetlo i vodovod u župski stan uveo je župnik fra Kruno Pejèiæ ( ).

16 14. Prema podacima do kojih sam došao poèetkom ovoga stoljeæa život i stanje ove župe izoledao je ovako: Vjernici su u vjerskom i moralnom pogledu dobro. 'Narod je odan sv. vjeri i crkvi, lijepo se pohaða služba Božja nedjeljom i blagdanima. Prigodom vjenèanja, raðanja i smrti naveliko se troši. Ljude je dosta teško od toga odviknuti, ne daju da se dira u stare obièaje. U župi su aktivna i nabožna društava: Treæi red, Bratovština karmen, škapulara i sv. krunice te apoštolstvo molitve prilièno dobro stoje. U župi se nalaze dva groblja. Jedno ie u Tramošnici a drugo je u Turiæu. Za Turiæko groblje je posebno to, što se u tom groblju nalazi grob s posmrtnim ostacima fra Lovre Milanoviæa. O fra Lovri æu kasnije nešto malo više reæi. Gdine nabavljeno je novo zvcno iz èiste bronce teško 213 i po kg. saliveno u Ljubljani. Još i danas se mogu naæi neki obièaji koji su bili u poèetku ovoga stoljeæa. Istina i danas župnici pokušavaju odvratiti vjernike od troškova na sprovodu ali sasvim teško ide. Dok je u pojedinim župama, nakon podjela ovaj prijedlog prihvaæen dotle je u drugim župama sve po starom. Ako im se pokuša protumaèiti da to ne ide onda imaju dosta isprika da ne može bez toga. Bratovštine koje su bile više ne postoje. Jedino se je zadržao Treæi red sv. Franje.

17 ŽUPNICI ŽUPE TRAMOŠNICA Kao što smo vidjeli, Tramošnica na rang župe je podignuta 1802 godine. Od tada pa do danse župom su upravljali slijedeæi župnici: 1. Fra Josip Klariæ Fra Marijan Martinoviæ Fra Dominik Grgiæ Fra Grgo Jurièeviæ Fra Tadija Gas a Teševo 24. VI-9. XI Fra Grgo Jurièeviæ Fra Grgo a Vareš Fra Marijan Miletiæ Fra Ivo a Vrbova Fra Pilip a Vareš Fra Grgo a Vareš Fra Ambroža Matiæ Fra Stjepan Nediæ Fra Luka Terziæ Fra Anto Nediæ Fra Petar Èièak Fra Marijan Semun Fra Ivo Oršoliæ Fra Blaž Petroviæ Fra Ilija Æavaroviæ Fra Cvijo Nadareviæ Fra Ilija Æavaroviæ Fra Juro Ðipiæ Fra Ilija Æavaroviæ Fra Ilija Oršoliæ Fra Ilija Æavaroviæ Fra Ilija Laciæ Fra Cvijo Nadareviæ

18 Fra Ambroža Živkoviæ Fra Jozo Vukiæ Fra Anto Lopandiæ Fra Bono Brkiæ Fra Petar Eviæ Fra Bono Brkiæ Fra Juro Vuletiæ Fra Mirko Brandiæ Fra Jozafat Babij Fra Valerije Juriæ Fra Kruno Pejèiæ Fra Kruno Mikliæ Fra Tomislav Æaæiæ Fra Marko Kobaš Fra Anto Nediæ 1974 Povijest Tramošnièke župe kao jedinstvene moguæe je pratiti samo do godine. Te godine osjetila se je potreba pa i moguænost da se od župe matice odijeli kapelanija Turiæ i da postane samostalna župa. Župa nosi naslov: "Župa sv. Ilije Proroka". Prvi župnik je bio vlè. Mijo Nikoliæ do 1974 godine. Zamijenio ga je vlè. Mijo Josipoviæ, koji je upravljao župom od Sada župom upravlja vlè. Pero Aniæ. Župa ima svoje groblje koje je bilo veæ odprije. Još dok je Turiæ bio kapelanija groblje je bilo u mjestu. Kada je groblje otvoreno nezna se toèno. U tom groblju je grob fra Lovre Milanoviæa. U Šematizmu Bosne Srebrene iz godine na str nalazi se ovaj podatak:

19 17. "U groblju filijale Turiæ pobožno u Gospodinu poèiva fra Lovro Milanoviæ iz Sarajeva. Župnik, od bezbožnog nevjrenika Muje Arnauta sluge kapetana Gradašèeviæa 3. II ubijen je. Njegov grob obilazi masa svijeta." Kako se vidi u izvještaju od fra Ante Lopandiæa., Dekanatu Doboarskom u Modrièi, godine je na fra Lovri nom grobu podignut skroman spomenik, grobnica izvana malo ureðena, ali se grob nije otvarao. Taj je spomenik bio sve do godine kada je tadašnji župnik vlè. Mijo Josipoviæ dao napraviti novi spomenik i urediti grobnicu. Za fra Lovru vezana je jedna prièa koja se širi meðu pukom ovih mjesta. Naime! Buduæi da je fra Lovro bio rodom iz Vareša, trebalo je njegovo tijelo prenijeti u Vareš. No, kada su natovarili na kola njegove posmrtne ostatke, došavši do turiækog groblja volovi nisu mogli dalje voziti. Tada su skrenuli prema groblju, praktièki su sama kola išla. Fra Lovro je ubijen ovom prigodom: Bio je na službi u Tramošnici. Jednorn zgodom kada je na konju nosio sakramenat bolesniku sreo ga je Mujo. Zahtjevao je od fra Lovre koji je u rukama držao Presveto da siðe i da se pokloni Muji. Buduæi da fra Lovro nije htio, ovaj ga je ubio. Meðu narodom okolnih mjesta je velika pobožnost prema fra Lovri. Svake godine, na zadnju nedjelju mjeseca kolovoza, je vanjska proslava na Grobu fra Lovre. Dolazi veliko mnoštvo vjernika moli se i zagovara fra Lovri. Sav narod drži ga za sveca. Svaki puta nestaje zemlje s groba, jer narod uzima sa sobom. Zašto? Jer gruda je èudotvorna, natopljena je krvlju muèenika. Otuda je èudesna moæ. Treba njome samo istrljati bolesno mjesto, u žarkoj vjeri i molitvi, i uslišanje redovito ne izostaje. Današnja župa Turiæ sa zaseocima: Staro Selo, Bukvik, Liporašæe, Brðani i Vodice, ima oko 1600 èlanova.

20 18. Srednja Slatina Godine od župe Matice odijelila se je župa Srednja Slatina. Vjernici su sagradili župski stan i crkvicu, prikladnu za Službu Božju. Prvi je župnik bio vlè. Josip Sušak, do godine. Zamijenio ga je vlè. Anto Èondriæ. Župa ima za zaštitnika Sv. Franju Asiškog. Srednja Slatina sa zaseocima ima oko 1000 èlanova. Tramošnica Donja Godine od župe Matice odijelila se je i župa Donja Tramošnica. Prvo je sagraðen novi župski stan, a poslije i crkva. Župski stan je ureðen. Crkva još nije ali radi se i na ureðenju crkve. Ova župa ima za zažtitni ka Sv. Ivana Krstitelja. Župnik je od poèetka fra Valerije Stipiæ, mještanin. Župi pripadaju zaseoci: Grab, gdje je i sjedište župe, Orlovo Polje, Okrugliæ, Èardak i Njivak. U mjestu su dvije trgovine, osmogodišnja i osnovna škola. Osnovna škola je i u zaseoku Orlovo Polje. Ova župa ima oko 2300 èlanova. Tramošnica Gornia ( Župa Matica) U Župi Matici župnik je fra Anto Nediæ. Župski dvor je još stari, a pokraj stare crkve sagraðena je nova crkva, još ne sreðena. Na podruèju župe je jedna osnovna škola i trgovina. Župi pripadaju zaseoci: Koziæi, Tuzlani, Liporašæe, Okrugliæ. Današnja župa broji negdje oko 1500 èlanova.

21 Š K 0 L A Kada je u Tramošnici poèela raditi škola, ne može se zasigurno reæi. Sigurno je to da su prve korake poèeli franjevci. No nije to bila prava škola veæ je bila samo pouka onih koji su radili oko župskog stana. Što se tièe školstva, tu se je osobito isticao fra Ambroža Matiæ. On je još dok je bio kapelan zagrijao se za opismenjavanje, a osobito djece. U tu svrhu izdavao je i knjige. Bio je kapelan u Tolisi. Kada je došao u Tramošnicu nastavio je sa svojim radom. U izvještaju biskupa Šunjiæa, biskupu Strosmayeru od 13. XI i provincijala Kujundžiæa od iste godine, vidi se, da je 11 u planu podizanje školske zgrade u Tramošnici. 12 Slijedeæe godine veæ se drži školska nastava. Školska zgrada je postojala veæ od godine, kako se vidi iz izvještaja biskupa Šunjiæa konzulu Atanackoviæu od 2. XI god. Provincijal fra Mijo Gujiæ u izvještaju o školama konzulu Franji Zoretiæu, stavlja istu godinu kao godinu podizanja 13 školske zgrade u Tramošnici. U duplikatima dopisa o župama Provincijalatu stoji da je zgradu podigao župnik fra Petar Èièak ( ) ili da je podignuta 1856.godine. Da je škola neko vrijeme bila zatvorena vidimo iz dopisa fra Ilije Æavaroviæ. Dopis doslovno glasi: "Mnogopoštovani otèe državnièe! Još godine kad sam odavle otišo za provincijala, zatvorena je ovdje škola, a sramota ju je neotvoriti, pripustit opet nemogu, da se ze uèitelja svitovnjak dobavi - znate radi šta: Zato o. Custodu Oršoliæu, kad je bio ovdje na

22 20. izletu govorio sam, da Vam piše, da bi mi poslali mladomisnika Turbiæa za kapelana, a ovoga bi li za školu upotrebio. Malo poslije razumih, da je Turbiæ veæ odreðen za Vijaku, te sam usljid toga istom Custodu govorio, da bi mi spremili fra Pavu Kneževiæa iz Tolise za kapelana, pak mi na to reèe da i ja pišem. Dakle molim Vas uèinite mi tu ljubav... " U Tremošnici 4. studenog Štovalac fra I. Æavaroviæ ex pr. 14 Današnja stara osnovna škola poaignuta je god. U Turiæu je podignuta god. U Srednjoj Slatini je podignuta god. Osmogodišnja škola u Tramošnici podignuta je 1963.g. A godine sagraðena je nova, moderna osmogodišnja škola.

23 FRANJEVCI RODOM IZ TRAMOŠNICE Kakav je duhovni i vjerski život pojedine župe mjeri se po duhovnim zvanjima te župe. Župa Tramošnica je oduvijek imala duhovnih zvanja. Par godina iza kako je postala župa bilo je mladiæa koji su odabrali sveæenièki život. Navodim podatak da sve èetiri župe skupa imaju danas živih: 12 sveæenika, 19 èasnih sestara, 14 bogoslova i 10 sjemeništaraca. U ovoj radnji pisat æu samo o franjevcima koji su umrli. A ti su: 1) FRA JURO KNEŽEVIÆ, rodio se u Tuzlanima, župa Tremošnica, 11. IV god. od oca Ive i majke Mande r. Zlomisliæ. Na krštenju je dobio ime Ilija. Osnovnu poduku dobio je u Tolisi, a humaniorne nauke završio je u Kraljevoj Sutjesci. Tu je stupio i u novicijat 23. V god. Bogosloviju je završio u Italiji. Tu je rekao i prvu sv. Misu. Bio je kapelan u Kr. Sutjesci, Ulicama, Zelenikama (Plehan) i Dubravama. Bio je župnik u Zelenikama. Tu je i umro 3. V sahranjen je na 15 modranskorn groolju. 2) FRA AMBROŽ IVIÆ, rodio se u Turiæu, župa Tremošnica, 11. studenog god. od oca Nikole i majke Jele r. Perkuniæ. Na krštenju je dobio ime Anto. Osnovnu školu završio je kod župnika u Tramošnici,a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio i u novicijat 17. I god. Filozofiju je stadirao u Kr. Sutjesci, a bogosloviju u Italiji. Prvu sv. Misu rekao je g. U duhovnoj pastvi radio je samo kao kapelan. Bio je na dužnosti kapelana u Kr. Sutjesci, Tremošnici i Dubravama. Umro je kao dubravski kapelan 16. II god.

24 22. 3) FRA NIKOLA ŠOKÈEVIÆ, r. 12. V god. u Tremošnici.Na krštenju je dobio ime Petar. Stupio je u novicijat 31. I god. Bio je kao kapelan u Plehanu. Tu je u samoobrani ubio Saliha Hasanija, koji je gajio mržnju prema katolicima. Tako je 6. XII god. napao franjevce u 16 samostanu u Plehanu. Fra Nikola je umro kao župnik u Porkalju (?) u Slavoniji. 4) FRA TADIJA KOZIÆ, r. 31. X god. u Tremošnici, od oca Petra i majke Mare r. Dubravac. Na krštenju je dobio ime Anto. Osnovnu školu završio je u Tolisi, a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio u novicijat 16. VIII god. Bogosloviju je studirao u Italiji. Retoriku u Požegi, filoz. u Maðarskoj. U Duhovnoj pastvi radio je kao kapelan i župnik. Bio je kapelan u Kr. Sutjesci, Tremošnici i Dubici, a župnik u Žeravcu ( ). Umro je u Kr. Sutjesci 9. IX god. Sahranjen je na mjesnom groblju. 5) FRA PETAR ÆAÆIÆ, r 30. III u Tremošnici, od oca Petra i majke Matije r. Kopiæ. Na krštenju je dobio ime Juro. Osnovnu školu završio je u Tolisi, a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio i u novicijat 16. VIII god. Retoriku je studirao u Požegi, a filozofiju i bogosloviju u Maðarskoj ( u Szolnokini-u). U duhovnoj pastvi radio je kao kapelan i župnik. Bio je kapelan u Tolisi, Dubravama, Zoviku i Vidovicama, a župnik u Ulicama ( ), Koraæu ( ) i Sivši ( ). Umro je 30. kolovoza u Vidovicama vršeæi dužnost kapelana. Sahranjen je na mjesnom groblju.

25 23. 6) FRA AMBROŽA PUŠKARIÆ-ŠOKÈEVIÆ, r. 9. XI god. u Tremošnici. Na krštenjn je dobio ime Ilija. Osnovnu školu završio je u Tremošnici, a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio u novicijat 17. IX god. Bogosloviju je studirao u Ðakovu, a prvu je sv. Misu rekao god. Umro je kao maldomisnik u Kr. Sutjesci 17.V god. Pokopan je na sutješkom groblju. 7) FRA B0N0 IVIÆ, r. 27. IX god. u Turiæu, župa Tremošnica, od oca Nikole i majke Jele r. Perkuniæ. Na krštenju je dobio ima Mato. Osnovnu školu završio je u Tolisi, a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio u novicijat 23. X g. Filozofiju je završio u Kr. Sutjesci,a bogosloviju izvan provincije. Prvu sv. Misu rekao je 1. I god. Radio je kao kapelan u Zoviku, Tolisi, Kr. Sutjesci i 17 Dubravama. Bio je župnik u Plehanu ( ). Umro je u Dubravama kao kapelan 9. I god. sahranjen je na mjesnom groblju. Bio je župnik i u Vidovicama ( ). 9 ) FRA MARIJAN MILIÈEVIÆ, roðen je u Grabu, župa Tremošnica, 1. V god. od oca Šime i majke Kate r. Æaæiæ. Na krštenju je dobio ime Mato. Osnovnu školu je završio u Tolisi, a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio u novicijat 17. IX god. Bogosloviju je studirao u Ðakovu, a prvu sv. Misu je rekao u Tremošnici 27. III god. Poslije je nastavio studij u Pešti. U provinciji je vršio razne dužnosti. Bio je kapelan u Tolisi, Kr. Sutjesci i Tremošnici, a župnik u Dubravama ( ) i Zoviku ( ). Osim toga bio je i

26 24. profesor i vice prefekt bogoslova u Ostrogonu. Umro je u Tolisi vršeæi aužnost kapelana 9.X god. Sahranjen je na groblju Karaula. 9) FRA AUGUSTIN GAGULIÆ, rodio se u Grabu, župa Tremošnica, 15. V god. od oca Ive i majke Kate r. Jeleè. Na krštenju je dobio ime Andrija. Osnovnu školu završio je kod župnika, a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio u novicijat 31. III god. Filozofiju je završio u Kr. Sutjesci, a bogosloviju u Ðakovu. Prvu sv. Misu rekao je u Tremošnici 8. XI god. Bio je na dužnosti kapelana u Tolisi, Tremošnici, Kr. Sutjesci, Dubravama i Ulicama. Umro je u Ulicama 8. I god. Sahranjen je na mjesnom groblju. 10) FRA JURO ÐIPIÆ, r. 21. VIII god. u Slatini, župa Tremošnica. Na krštenju je dobio ime Petar. Osnovnu školu je završio u Tolisi, a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio u novicijat 4. X g. Bogosloviju je završio u Ðakovu, a prvu sv. Misu rekao je u Tremošnici 29. X god. Radio je kao kapelan i župnik. Bio je kapelan u Plehanu, Tolisi i Dubravama, a župnik u Svilaju ( ), Potoèanima ( ), Tuzli ( ), Derventi (?), Tremošnici ( ) i Gradaècu ( ). Umro je u Gradaècu 21.II god. Danas mu se ne zna za grob. 11) FRA ILIJA ÆAVAROVIÆ, r. u Mionici, župa Tremošnica, 10. V god. od oca Ilije i majke Ane r. Pepiæ. Na krštenju je dobio ime Mato. Osnovnu poduku dobio je kod mjesnog župnika, a humaniorne nauke je završio u Kr. Sutjesci. Tu je stupio u novicijat 4. X god. Filozofiju je završio u Kr. Sutjesci,

27 25. a bogsloviju u Ðakovu. Cijeli studij završio je s odliènim uspjehom. Za sveæenika je zareðen 22. XII god. U provinciji je vršio razne službe. Bio je rektor bogoslovije, tajnik biskupa Vujièiæa, definitor (izabran 1878.), provincijal ( ), generalni vizitator (1888. za Bosnu, a za Hercegovinu). Bio je župnik u Tremošnici (1874.-I878.), ( ), ( ) i ( ), te župnik i gvardijan u Tolisi (1898.-l900.). Umro je od kapi u Tremošnici 28. II god. Sahranjen je na mjesno groblju. Za provincijala ga je imenovao general reda fra Bernardin a Monte Romantino, 3.VIII 1882., koji je god. presjedao kapitulu. Pitanje župa bilo mu je glavna briga. Borio se je za stoljetna prava bosanskih franjevaca na žape. U tom je poslu putovao u Beè i Rim. U isto vrijeme daje nekoliko inicijativa: izdavanje franjevaèkog lista u Bosni; da se provincijal nastani zastalno u Sarajevu; da se uredi probandat i dr. Isposlovao je od austrijskih vlasti dva stipendija za bogoslove koji su studirali na Augustineumu u Beèu. Vršeæi dužnost generalnog vizitatora pokazao je u Bosni i u Hercegovini veliku pronicljivost i energiju u izvoðenju svojih zamisli. Kao Tremošnièki župnik sagradio je crkvu god, župski stan god. i školu. Župski stan još i danas služi svrsi za koju je podignut. Radi zasluge odlikovan je od austrijskih vlasti ordenom željezne krune treæeg reda. Izdao je priruènik katekizma "Kratki nauk kršæanski' i naputak kako se mogu dobiti sveta oproštenja katolièkom puku u Bosni namijenjeno".

28 26. Prigodom smrti "Franjevaèki Glasnik" je napisao o njemu slijedeæe: "Jedan od najumnijih, najzaslužnijih, najoduševljenijih, 18 sinova bosanske redodržave leže u hladni grob." 12) FRA AUGUSTIN ÆAVAROVIÆ, r. u Tremošnici 15.X g. od oca Ive i majke Ane r. Jozanoviæ. Na krštenju je dobio ime Bono. Osnovnu školu završio je u Tremošnici, a probandat u Guèoj Gori. U novicijat je stupio u Fojnici 19.VIII g. Filozofiju je završio u Kr. Sutjeaci, a bogosloviju u Livnu i Rimu. Prvu sv. Misu rekao je u Tremošnici 2.VIII god. Vršio je dužnosti kapelana u Tolisi. Bio je nastavnik gimnazije u Visokom, kateheta i župnik u Tišini ( ). Umro je i Tišini 11. IV god. Pokopan je na groblju u Grebnicama. 13) FRA FLORIJAN-CVJETKO ÆAVAROVIÆ r. u Èardaku, župa Tremošnica, 2. I god. od oce Ive i majke Jele r. Sokèeviæ. Na krštenju je dobio ime Marko. Osnovnu školu završio je kod župnika u Tremošnici, a humaniorne nauke u Kr. Sutjesci. Tu je stupio u novicijat 31.III god. Bogosloviju je studirao u Ðakovu, a prvu sv. Misu je rekao u Tremošnici 20. IX 1868.god. Radio je kao kapelan u Tolisi, Tremošnici, Carigradu (za bolnice Austro-Ugarske Monarhije) i nekim dragim mjestima. Bio je na dužnosti lektora filozofije i magister novaka u Guèoj Gori.

29 27. Bio je profesor u Kreševu god. Poslije je bio izabran za predavaèa gramatike, latinske sintakse i retorike. Kao župnik služio je u župama: Dubici ( ), Tremošnici ( ), ( ), Dubravama ( ), Tišini ( ) i Špionici ( ). Umro je u Tolisi 25.X god. Sahranjen je na groblju Karaula. Fra Cvijo se je bavio i književnošæu. U rukopisu je ostalo nekoliko pjesama: "Èestitka za imendan fra Martinu Nediæ" "Slavospjev za imendan fra Miartinu Nediæ" "Ðuro kapetan" u desetercu. "Evin grijeh-marijina Bezgrešnost" "Milosrðe" "Utjeha" "Spomenica krstjanskim vladarima" 19 "Vedrina se za oblakom raða" i dr.

30 28. Z A K L J U È A K Tri i pol stoljeæa mjesta Tramošnice veliko je vremensko razdoblje. Samo mjesto proživljavalo je burne dane povijesti. U crkvenom pogledu to podruèje pripada arhiðakonatu Tolisa, a Doborskom dekanatu. Iskljuèivu brigu o vjernicima od poèetka su imali franjevci Bosne Srebrene, a crkvenu upravu ima sarajeveki biskup. Na tlu ove župe kult prema Majci Božjoj duboko se je ukorijenio u srcima vjernika. I dan danas na blagdan Porcijunkule dolazi veliko mnoštvo vjernika ne samo iz ovih mjesta nego i okolnih. Prema broju stanovnika ova je župa oduvijek spadala meðu najveæe u tom dijelu Posavine. Za vrijeme Turaka broj stanovnika se je mijenjao. Neki su bježali od straha pred Turcima. No nakon Turaka veliki broj stanovnika doselio se je na to podruèje. Veæinom su to bili stanovnici iz Kupresa, Livna i Duvna. Danas nakon podjele župa najveæi broj vjernika ima župa Donja Tramošnica. Ima oko 2300 èlanova, a ostale imaju manje. Nadajmo se da æe današnje župe ovoga podruèja doživjeti slavu svoje Matice i da se vjera koju su namrli njihovi stari, neæe tako lako ugasiti na obiteljskim ognjištima današnjeg naraštaja.

31 B I L J E Š K E: J. Butorac - A. Ivandija, Povijest katolièke Crkve meðu Hrvatima, Zagreb 1973., str S. Pavièiæ, Podrijetlo naselja i govora u Slavoniji, Zagreb 1953., str S. Pavièiæ, Podrijetlo... str D. Mandiæ, Chroati Catholici Bosnae et Hercegovinae in descriptionibus annis et exaratis, Chicago - Roma 1962., str D. Mandiæ, Chroati Catholici... str.204 i J. Jeleniæ, Spomenici kulturnoga rada franjevaca Bosne Srebrenièke, Mostar 1927., str J. Jeleniæ, Spomenici... str Shematismus Bosnae Argentinae, Budae 1864., str Shematismus Bosnae Argentinae, Mostar 1877, str F.F. Nediæ, Monumenta Privilegiorum Provinciae Bosnae Argentinae, Vukovar 1886., str R Drljiæ, Kratak pregled razvoja katolièkog puèkog školstva u BiH kroz XIX vijek; Kalendar sv. Ante za god, str Popunjeno iz "Zapamæenja" preè. o. F.G.Martiæa. Zabilježio fra Mirko Šestiæ: Nekoliko rijeèi o fra Ivanu Franu Jukiæu. Franjevaèki Glasnik br , str Glasnik Hrvat. drž. Muzeja u Sarajevu, str Rukopis (Toliški arhiv), Svezak 49. -Tolisa - br D. Božiæ, Imenik velièansko-modransko zelenièkih župnika; Novi prijatelj Bosne, Zagreb 1891., str. 33.

32 Fra Bono Nediæ, životopis redovnika župe stare Toliške po redu starosti kako su stupili u red. (Rukopis) Tolisa 1901., str D. Božiæ, Nav. dj. str Mijo Vjenceslav Batiniæ: Fra Ilija Æavaroviæ. Franjevaèki Glasnik, br. 7. l901., str Toliški arhiv: fra Cvijo Nadareviæ i dr.

33 31. LITERATURA 1) IZVORI Arhiv samostana Tolisa: Rukopis od fra Jure Ðipiæa Rukopis od fra Ilije Æavaroviæa Izvještaj Dobarskom dekanatu (Fotokopija) Izvještaj od fra Ante Lopandiæa (Fotokopija, rukopis) FRA STANKO MIJIÆ: Bibliografija franjevaca Provincije Bosne Srebrene koji su roðeni u Bosanskoj Posavini. Tolisa 8.xII (Strojopis). FRA BONO NEDIÆ: Životopis redovnika župe stare Toliške po redu starosti kako su stupili u red. Tolisa (Rukopis) 2) KNJIGE I ÈLANCI D. BOŽIÆ: Imenik velièansko-modransko zelenièkih župnika;novi prijatelj Bosne, Zagreb J.BUTURAC - A.IVANDIJA: Povijest katolièke Crkve meðu Hrvatima, Zagreb M.V.BATINIÆ: Fra Ilija Æavaroviæ, Franjevaèki Glasnik br , str Glasnik Hrvatskog državnig muzeja u Sarajevu, J.Jeleniæ: Spomenici kulturnoga rada franjevaca Bosne Srebrenièke, Mostar KALENDAR SV. ANTE za 1942 god; R.Drljiæ, Kratak pregled razvoja katolièkog puèkog školstva u BiH kroz XIX vijek. D.MANDIÆ: Chroati Catholici Bosnae et Hercegovinae in descriptionibus annis et exaratis, Chicago-Roma F.F.NEDIÆ: Monumenta Privilegiorum Frovinciae Bosnae Argentinae, Vukovar S.PAVIÈIÆ: Podrijetlo naselja i govora u Slavoniji, Zagreb FRANJEVAÈKI GLASNIK br ,str. 34. Popunjeno iz zapamæenja, preè.o.f.g.martiæa. Zabilježio fra M.ŠEŠTIÆ: Nekoliko rijeèi o fra Ivanu Franu Jukiæu.

34 32. SADRŽAJ UVOD... 1 NA TRAGOVIMA PROŠLOSTI... 2 O imenima tih mjesta... 2 Povijesni prikaz... 3 SAMOSTALNA KAPELANIJA... 7 ŽUPA... 8 CRKVA, ŽUPSKI STAN I DRUGE ZGRADE ŽUPNICI ŽUPE TRAMOŠNICA DANAŠNJE STANJE Srednja Slatina Tramošnica Donja Tramošnica Gornja ŠKOLA FRANJEVCI RODOM IZ TRAMOŠNICE ZAKLJUÈAK BILJEŠKE LITERATURA SADRŽAJ... 32

ŽUPA SASINA ZBORNIK GODINA II Br. 1(2)/2010.

ŽUPA SASINA ZBORNIK GODINA II Br. 1(2)/2010. 1 ŽUPA SASINA ZBORNIK GODINA II Br. 1(2)/2010. Poštovani čitatelji! Prošlo je 10 godina od izlaska prvog boja zbornika Župa Sasina. U tih 10 godina izmijenili su se brojni župnici i sada imamo stalnog

Detaljer

1 REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE

1 REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE. Neka je f() = ln 4e 3 e. Odredite a) f b) D(f) i R(f) c) Odredite min f, inf f, ma f, sup f. 2. Odredite prirodnu domenu funkcije f() = ln (3e e 3 ) + 5 log 5 +3 + ( cos

Detaljer

Eksamen FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister. Nynorsk/Bokmål

Eksamen FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister.  Nynorsk/Bokmål Eksamen 20.11.13 FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister Nynorsk/Bokmål Oppgåve 1 Skriv ein kort tekst på 4 5 setningar der du svarer på spørsmåla nedanfor. Skriv

Detaljer

MAKE MAKE Arkitekter AS Maridalsveien Oslo Tlf Org.nr

MAKE MAKE Arkitekter AS Maridalsveien Oslo Tlf Org.nr en omfatter 1 Perspektiv I en omfatter 2 Perspektiv II en omfatter 3 Perspektiv III en omfatter 4 Perspektiv IV en omfatter 5 Perspektiv V en omfatter 6 Perspektiv VI en omfatter 7 Perspektiv VII en omfatter

Detaljer

Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk

Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk Lærerveiledning Bosnisk, 2. og 3. trinn Lærerveiledning Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk Priručnik za učitelje Ispitivanje sposobnosti čitanja 2. i 3. razred na bosanskom jeziku 2013

Detaljer

ŽUPA MILJEVCI I NJEZINI ŽUPNICI

ŽUPA MILJEVCI I NJEZINI ŽUPNICI ŽUPA MILJEVCI I NJEZINI ŽUPNICI Fra Jure Brkan U ovom članku autor je povijesno-pravnom metodom obradio župu Miljevci i njezine župnike ili župne vikare. Nakon ovećeg uvoda autor je postavio pitanje: tko

Detaljer

ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA

ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA ALU. VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA AV 04.01-04.10...jer o tome mnogo ovisi... S C H W O L L E R - L U Č I Ć AL 400 AV 04.01 minijska vodilica za odjeljivanje

Detaljer

1. DHB-E 18/21/24 Sli art ELEKTRONIČKI PROTOČNI GRIJAČ VODE

1. DHB-E 18/21/24 Sli art ELEKTRONIČKI PROTOČNI GRIJAČ VODE ZAGREB, SRPANJ, 2017. VELEPRODAJNI CIJENIK STIEBEL ELTRON ZA 2017 G. PROTOČNI BOJLERI 1. DHB-E 18/21/24 Sli art.232016 - ELEKTRONIČKI PROTOČNI GRIJAČ VODE Protočni grijač vode za trenutno zagrijavanje

Detaljer

38/ rujna 2015.

38/ rujna 2015. 38/2015 23. rujna 2015. Izjava Komisije HBK Justitia et pax o važnosti meðunarodne zaštite izbjeglica i kršæanskoj solidarnosti u njihovu zbrinjavanju Uvjetovanje pomoæi i pružanja zaštite izbjeglicama

Detaljer

GLASILO HRVATSKE PROVINCIJE SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA

GLASILO HRVATSKE PROVINCIJE SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA GLASILO HRVATSKE PROVINCIJE SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA Br. 1/2012 kazalo Uvodno slovo NA POLOVICI PUTA........ 3 VAŽNIJA DOGAĐANJA....... 5 NAŠI JUBILARCI......... 5 Izvanredni provincijski

Detaljer

DO ŽIV LJA JI HAK L BE RI JA FI NA

DO ŽIV LJA JI HAK L BE RI JA FI NA Mark Tven DO ŽIV LJA JI HAK L BE RI JA FI NA Nas lov ori gi na la Mark Twa in Adven tu res of Huc k le ber ry Finn 1884 Pre vod Je li sa ve ta Mar ko vić Beleška Ko po ku ša da na đe ne ku po bu du u ovom

Detaljer

Eksamen FSP5819 Bosnisk I PSP5512 Bosnisk nivå I. Nynorsk/Bokmål

Eksamen FSP5819 Bosnisk I PSP5512 Bosnisk nivå I. Nynorsk/Bokmål Eksamen 19.05.2017 FSP5819 Bosnisk I PSP5512 Bosnisk nivå I Nynorsk/Bokmål Nynorsk Eksamensinformasjon Eksamenstid Hjelpemiddel Eksamen varer i 5 timar. Alle hjelpemiddel er tillatne, bortsett frå Internett

Detaljer

Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke

Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke Tipovi datoteka Datoteke se mogu podeliti na binarne i tekstualne. Iako su na prvi pogled ova dva tipa veoma slična oni se suštinski razlikuju. Binarne

Detaljer

do minimalno 8 kreativnih objava mjesečno Povlaštena cijena nakon završetka akcije: 900,00 kn

do minimalno 8 kreativnih objava mjesečno Povlaštena cijena nakon završetka akcije: 900,00 kn do 30.09.2015. 9 2 Društvene mreže izrada nove ili redizajn postojeće fan stranice minimalno 4 kreativnih objava mjesečno 1.200,00 kn 50% 600,00 kn Povlaštena cijena nakon završetka akcije: 900,00 kn Yellow:

Detaljer

Glasilo Hrvatske Provincije Sv. Jeronima Franjevaca Konventualaca

Glasilo Hrvatske Provincije Sv. Jeronima Franjevaca Konventualaca Glasilo Hrvatske Provincije Sv. Jeronima Franjevaca Konventualaca Br. 2/2016 kazalo Uvodna riječ Provincijala VEDRO NAPRIJED!..................... 3 IJ Provincijski kapitul 2016. Misije i nova evangelizacija.......

Detaljer

ISSN Zagreb, 46/2009, 1-2 VJESNIK. franjevaca trećoredaca

ISSN Zagreb, 46/2009, 1-2 VJESNIK. franjevaca trećoredaca ISSN 1332-7658 Zagreb, 46/2009, 1-2 VJESNIK franjevaca trećoredaca VJESNIK franjevaca trećoredaca Zagreb, 46/2009 broj 1-2 ISSN 1332-7658 Izdaje: Provincijalat franjevaca trećoredaca Jandrićeva 21 10000

Detaljer

FRANJEVAČKOG SAMOSTANA SV. LUKE

FRANJEVAČKOG SAMOSTANA SV. LUKE GODINA VI. Broj 60 Lipanj 2012. Cijena 2 KM Za inozemstvo 2 VJESNIK FRANJEVAČKOG SAMOSTANA SV. LUKE UVODNIK IZ SADRŽAJA 4-10 DOGAĐANJA IZ JAJCA, PODMILAČJA I DOBRETIĆA Hodočašċe oblik pokore 11-15 REPORTAŽA

Detaljer

POVIJESNI PRIKAZ OSNOVNE ŠKOLE U ČITLUKU 1

POVIJESNI PRIKAZ OSNOVNE ŠKOLE U ČITLUKU 1 Marin Kapular, prof. POVIJESNI PRIKAZ OSNOVNE ŠKOLE U ČITLUKU 1 1. UVOD Društvene i crkvene, duhovne i kulturne, politiĉke i gospodarske djelatnosti te ukupan napredak hrvatskog naroda u prošlosti u Hercegovini,

Detaljer

Mostar, XLVIII., 2, rujan 2016.

Mostar, XLVIII., 2, rujan 2016. Mostar, XLVIII., 2, rujan 2016. KAZALO PROVINCIJALOVA RIJEČ 3 IZ GENERALNE KURIJE Sveti Franjo: Čovjek slušanja, susreta i prihvaćanja 5 Fr. Neri Menor Vargas ofm imenovan za biskupa u Peru, u biskupiji

Detaljer

Glasilo Svetišta i Župe Gospe Sinjske GOdište XLIV. Božić, BROJ 3. Sretan Božić i blagoslovljena Nova godina

Glasilo Svetišta i Župe Gospe Sinjske GOdište XLIV. Božić, BROJ 3. Sretan Božić i blagoslovljena Nova godina Glasilo vetišta i Župe Gospe injske GOdište XLIV. Božić, 2017. BROJ 3 retan Božić i blagoslovljena ova 2018. godina adržaj Majka Isusova donosi nam svjetlo i mir... 3 apa Franjo osnovao vjetski dan siromaha...

Detaljer

BOSNA SREBRENA. Službeno-informativno glasilo Franjevačkog provincijalata u Sarajevu

BOSNA SREBRENA. Službeno-informativno glasilo Franjevačkog provincijalata u Sarajevu BOSNA SREBRENA Službeno-informativno glasilo Franjevačkog provincijalata u Sarajevu Godina LXIII broj 2/2012. IZDAJE Franjevački provincijalat Bosne Srebrene Zagrebačka 18 BiH-71000 Sarajevo Tel.: +387

Detaljer

Eksamen FSP5822 Bosnisk II PSP5514 Bosnisk nivå II. Nynorsk/Bokmål

Eksamen FSP5822 Bosnisk II PSP5514 Bosnisk nivå II. Nynorsk/Bokmål Eksamen 22.05.2017 FSP5822 Bosnisk II PSP5514 Bosnisk nivå II Nynorsk/Bokmål Nynorsk Eksamensinformasjon Eksamenstid Hjelpemiddel Eksamen varer i 5 timar. Alle hjelpemiddel er tillatne, bortsett frå Internett

Detaljer

nastri adesivi adhesive tape collection

nastri adesivi adhesive tape collection nastri adesivi adhesive tape collection Comet d.o.o. / Varaždinska 40c / 42220 Novi Marof. Hrvatska Tel: +385 42 408 500 / Fax: +385 42 408 510 / E-mail: comet@comet.hr GEKO KREP TRAKA BASIC GEKO KREP

Detaljer

GODINA 13. BOŽIĆ, BROJ: 2. (29.) ŽUPA UZNESENJA MARIJINA - BILICE

GODINA 13. BOŽIĆ, BROJ: 2. (29.) ŽUPA UZNESENJA MARIJINA - BILICE Pomišljaj LIST ŽUPE UZNESENJA MARIJINA BILICE PomišljBILICE GODINA 13. BOŽIĆ, 2015. BROJ: 2. (29.) ŽUPA UZNESENJA 1966. 50 MARIJINA - BILICE 2016. LIST ŽUPE UZNESENJA MARIJINA - BILICE Godina 13. BOŽIĆ,

Detaljer

Sretan Božić i blagoslovljena Nova godina!

Sretan Božić i blagoslovljena Nova godina! Glasilo Svetišta i Župe Gospe Sinjske GODINA XLII. Božić, 2015. BROJ 3 Sretan Božić i blagoslovljena Nova 2016. godina! Sadržaj Sveta godina Milosrđa Gospodnjega u znaku 300. obljetnice krunjenja Slike

Detaljer

ISLfiMIZRCIJR BOSNE I HERCEGOV1NE

ISLfiMIZRCIJR BOSNE I HERCEGOV1NE H. MEHMED HANDŽIĆ ISLfiMIZRCIJR BOSNE I HERCEGOV1NE I PORIJEKLO BOSANSKO-HERCEGOVA ČKIH MUSLIMANA SARAJEVO 1940 ISLAMSKA DIONI ČKA ŠTAMPARIJA Jedno pitanje, koje do danas nije valjano obra đeno je pitanje

Detaljer

FIL FILOZOFIJA. Ispitna knjižica 2 FIL.25.HR.R.K2.12 FIL IK-2 D-S025. FIL IK-2 D-S025.indd :31:00

FIL FILOZOFIJA. Ispitna knjižica 2 FIL.25.HR.R.K2.12 FIL IK-2 D-S025. FIL IK-2 D-S025.indd :31:00 FIL FILOZOFIJA Ispitna knjižica 2 FIL.25.HR.R.K2.12 12 1.indd 1 20.4.2016. 13:31:00 Prazna stranica 99 2.indd 2 20.4.2016. 13:31:00 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih. Ne okrećite stranicu

Detaljer

Godište I. Broj 3 Međugorje Ožujak Cijena 2,5 KM / 10 Kn

Godište I. Broj 3 Međugorje Ožujak Cijena 2,5 KM / 10 Kn Godište I. Broj 3 Međugorje Ožujak 2006. Cijena 2,5 KM / 10 Kn Draga djeco! U ovom milosnom korizmenom vremenu pozivam vas da svoja srca otvorite darovima koje vam Bog želi dati. Ne budite zatvoreni, nego

Detaljer

Neko kao ti. Sara Desen. Prevela Sandra Nešović

Neko kao ti. Sara Desen. Prevela Sandra Nešović Neko kao ti Sara Desen Prevela Sandra Nešović 4 5 Naslov originala Sa rah Des sen So me o ne Li ke You Copyright Sarah Dessen, 1998 All rights reserved including the right of reproduction in whole or in

Detaljer

1 - Prvi deo upitnika

1 - Prvi deo upitnika Copyright! All rights reserved www.anestesi.no 2010- Serbo-Kroatisk side 1 av 6 Serbia Kroatia osnia Språk: Serbo-Kroatisk Oversatt av: Ivan uljovcic to: Juni 2010 1 - Prvi deo upitnika Del 1 Spørreskjema:

Detaljer

VOLKSWAGEN Golf V (1K) V TDi (AZV) Motor -> Priručnik za popravak -> Remen razvodnog mehanizma: uklanjanje/postavljanje

VOLKSWAGEN Golf V (1K) V TDi (AZV) Motor -> Priručnik za popravak -> Remen razvodnog mehanizma: uklanjanje/postavljanje VOLKSWAGEN Golf V (1K) 2.0 16V TDi (AZV) 01.2004-01.2009 Motor -> Priručnik za popravak -> Remen razvodnog mehanizma: uklanjanje/postavljanje 4.2.2016. Upozorenja i preporuke Osim ako nije drugačije savjetovano

Detaljer

Studenci GOD. XXX. Božić, BR. 1. (54.) ISSN

Studenci GOD. XXX. Božić, BR. 1. (54.)  ISSN Studenci GOD. XXX. Božić, 2015. BR. 1. (54.) www.studenci.hr 1985. 30 2015. ISSN 1332-2036 Uredništvo lista Studenci svim čitateljima želi sretan i blagoslovljen Božić. U novoj godini živimo i hodimo u

Detaljer

Neprekidne funkcije nestandardni pristup

Neprekidne funkcije nestandardni pristup nestandardni pristup Predavanje u sklopu Teorije, metodike i povijesti infinitezimalnih računa fniksic@gmail.com PMF Matematički odsjek Sveučilište u Zagrebu 10. veljače 2011. Ciljevi predavanja Ciljevi

Detaljer

LIST ŽUPE SVETOGA MIHOVILA - PROMINA GODINA VIII. BOŽIĆ BR. 8.

LIST ŽUPE SVETOGA MIHOVILA - PROMINA GODINA VIII. BOŽIĆ BR. 8. PROMINA LIST ŽUPE SVETOGA MIHOVILA - PROMINA GODINA VIII. BOŽIĆ 2013. BR. 8. Pa jeli moguće da je blagdan Božića već pred vratima? Da, jest. Tako prođe godina dana kao ugodan izlet i u dobrom društvu.

Detaljer

HØYTIDER, HELLIGDAGER OG TRADISJONER I NORGE

HØYTIDER, HELLIGDAGER OG TRADISJONER I NORGE NORSK-SERBISK/BOSNISK/KROATISK HØYTIDER, HELLIGDAGER OG TRADISJONER I NORGE ISBN 978-82-300-0360-2 SEVGI ØZALP MELTEM AFAK LUNDSTEN 9 788230 003602 FORORD er et støttehefte til bruk i klasser med språklige

Detaljer

DRŽANJE KATOLIČKOG SVEĆENSTVA U HERCEGOVINI ZA VRIJEME DRUGOGA SVJETSKOG RATA

DRŽANJE KATOLIČKOG SVEĆENSTVA U HERCEGOVINI ZA VRIJEME DRUGOGA SVJETSKOG RATA fra Tugomir Soldo DRŽANJE KATOLIČKOG SVEĆENSTVA U HERCEGOVINI ZA VRIJEME DRUGOGA SVJETSKOG RATA Predgovor ostavštini dr. Krunoslava Draganovića pronađen je jedan do sada neobjavljivan i nekorišten tekst

Detaljer

Rasim_1:knjiga B5 8.7.2011 10:54 Page 1

Rasim_1:knjiga B5 8.7.2011 10:54 Page 1 Rasim_1:knjiga B5 8.7.2011 10:54 Page 1 Rasim_1:knjiga B5 8.7.2011 10:54 Page 2 IZDAVAČ: ZA IZDAVAČA: UREDNIK: RECENZENTI: LEKTOR I KOREKTOR: NASLOVNA STRANA: SLOG I PRELOM: ŠTAMPA: ZA ŠTAMPARIJU: TIRAŽ:

Detaljer

Željka Čorak: Memorija i kreacija u arhitekturi katoličkih crkava Bosne i Hercegovine

Željka Čorak: Memorija i kreacija u arhitekturi katoličkih crkava Bosne i Hercegovine Rad. Inst. povij. umjet. 31/2007. (257 266) Željka Čorak: Memorija i kreacija u arhitekturi katoličkih crkava Bosne i Hercegovine Željka Čorak In sti tut za po vi je st um jet nos ti, Zagreb Me mo ri ja

Detaljer

Kako dostaviti logo. USBnet. Powered by

Kako dostaviti logo. USBnet. Powered by Kako dostaviti logo USBnet Powered by Sadržaj Sadržaj Upute za dostavljanje loga Vektorski dokumenti Bitmap dokumenti Tekst i fontovi Boje Dimenzije i površina loga 2 3 4 5 6 7 8 2 Upute za dostavu loga

Detaljer

GLASILO HRVATSKE PROVINCIJE SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA

GLASILO HRVATSKE PROVINCIJE SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA GLASILO HRVATSKE PROVINCIJE SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA Br. 1/2011 kazalo Uvodno slovo SA SESTRAMA SV. KLARE...... 3 Korizmene poruke KONGREGACIJA ZA KLER: PORUKA SVEĆENICIMA..... 5 Franjevačka

Detaljer

BAŠTENSKI PROGRAM. SMM RODA COMPANY d.o.o.

BAŠTENSKI PROGRAM. SMM RODA COMPANY d.o.o. SMM RODA COMPANY d.o.o. BAŠTENSKI PROGRAM Proizvodnja creva obuhvata širok asortian proizvoda od plastike sa prieno u poljoprivredi / hortikulturi. Visok kvalitet creva po veoa konkurentni cenaa nas čini

Detaljer

3/2011. Godište CXXXII

3/2011. Godište CXXXII 3 / 2011 Vjesnik SPLITSKO-MAKARSKE NADBISKUPIJE 205 3/2011 Godište CXXXII Vjesnik Splitsko-makarske nadbiskupije, Godište CXXXII., br. 3., 2011. godine SVETI OTAC BENEDIKT XVI. U HRVATSKOJ 205 DOKUMENTI

Detaljer

LIST ŽUPE SVETOGA MIHOVILA - PROMINA GODINA IX. BOŽIĆ BR. 9.

LIST ŽUPE SVETOGA MIHOVILA - PROMINA GODINA IX. BOŽIĆ BR. 9. PROMINA LIST ŽUPE SVETOGA MIHOVILA - PROMINA GODINA IX. BOŽIĆ 2014. BR. 9. PRVOPRIČESNICI U PROMINI 2014. g. BRANIMIR Novaković, prof. KATA Čulina, MAJA Jakovljević, MIJA Džapo, IVAN Marić, MATIJA Bronić

Detaljer

Život na selu. CL Country Living (1946) Ellen G. White

Život na selu. CL Country Living (1946) Ellen G. White 1 Život na selu CL Country Living (1946) Ellen G. White 2 Autor: Ellen G. White ŽIVOT NA SELU Naslov originala: Country Living Urednik: Borislav Subotin Preveo sa engleskog: Borislav Subotin Istina Ministry,

Detaljer

MINIMARK stampac za industrijsko obelezavanje

MINIMARK stampac za industrijsko obelezavanje MINIMARK stampac za industrijsko obelezavanje SISTEM 710141 MINIMARK + Markware (evropska verzija) 800975 Markware softver PRIBOR 710118 Kofer za transport stampaca 710257 Kofer za transport potrosnog

Detaljer

Topografske karte. Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof.

Topografske karte. Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof. Topografske karte Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof. Topografske karte u RH Izradba topografskih karata srednjih i sitnijih mjerila bila je prije osamostaljenja Republike Hrvatske u nadležnosti saveznih

Detaljer

Za sinagogu sam vezan muzikom

Za sinagogu sam vezan muzikom jevrejski Godina XVIII (LV) Broj 3 Beograd MART 2009. ADAR / NISAN 5769. SVET: Vatikanska banka oprala novac otet Srbima, Jevrejima i Romima INTERVJU, STEFAN SABLI]: Za sinagogu sam vezan muzikom strana

Detaljer

''ODAZIVAM TI SE, BOŽE... PUTOPIS SA HADŽA GOD.'' Hadži Jusuf Livnjak i njegov Putopis

''ODAZIVAM TI SE, BOŽE... PUTOPIS SA HADŽA GOD.'' Hadži Jusuf Livnjak i njegov Putopis ''ODAZIVAM TI SE, BOŽE... PUTOPIS SA HADŽA 1615. GOD.'' Hadži Jusuf Livnjak, ''Odazivam Ti se, Bože... putopis sa hadža 1615. god.'', Starješinstvo Islamske zajednice u SR Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj

Detaljer

UVJETI BAI ATA I ODGOVORNOSTI AHMADI MUSLIMANA

UVJETI BAI ATA I ODGOVORNOSTI AHMADI MUSLIMANA MIRZA MASROOR AHMAD UVJETI BAI ATA I ODGOVORNOSTI AHMADI MUSLIMANA VERLAG DER ISLAM UVJETI BAI ATA I ODGOVORNOSTI AHMADI MUSLIMANA Bosanski prijevod CONDITIONS OF BAI AT AND RESPONSIBILITIES OF AN AHMADI

Detaljer

Provincijki razgovori

Provincijki razgovori Provincijki razgovori Marinko Stevanović Posvećeno onima koji traže istinu. Učesnici razgovora: ( Irončni Optimista ) ( Irončni Pesimista ) ( Obični Optimista ) ( Obični Pesimista ) ( Philosoph ) ( Pjesnik

Detaljer

Izmena i dopuna konkursne dokumentacije

Izmena i dopuna konkursne dokumentacije SPECIJALNA BOLNICA ZA LEČENјE I REHABILITACIJU 36210 Vrnjačka Banja, Bul. Srpskih ratnika br. 18 Telefon i telefaks: 036/515-514-5 Broj: 01-3114/4 Datum: 25.07.2017.godine Izmena i dopuna konkursne dokumentacije

Detaljer

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD GODINE

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD GODINE CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD. 7. 203. GODINE Zagreb, lipanj 203. godine STAVKA I UNIVERZALNA USLUGA 2. 25 PISMOVNA POŠILJKA 2.. 25 PISMO bez -a 25 do 50 g kom 7,60 252 iznad

Detaljer

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek. Mreže računala. Vježbe 04. Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek. Mreže računala. Vježbe 04. Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek Mreže računala Vježbe 04 Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević Klijent / Server paradigma internet daje infrastrukturu koja omogućava komunikaciju

Detaljer

2 Ulazna pjesma... 2... Sacerdos U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Prest I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn.

2 Ulazna pjesma... 2... Sacerdos U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Prest I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Red Mise Uvodni obred Den Hellige Messe Innledende riter 2 Ulazna pjesma... 2 Sacerdos U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Prest I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Populus Forsamling 7 7 S. Milost

Detaljer

2... Ulazna pjesma 2... Prest I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds Sacerdos U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. navn.

2... Ulazna pjesma 2... Prest I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds Sacerdos U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. navn. Den Hellige Messe Innledende riter Red Mise Uvodni obred 2... Ulazna pjesma 2 Prest I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds Sacerdos U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. navn. Forsamling Populus 7 P. Vår

Detaljer

Ako ste ikada zamišljali opsadu Ilija, kao što sam to ja činio profesionalno više od dvadeset godina, moram vam reći da vaša predodžba vrlo

Ako ste ikada zamišljali opsadu Ilija, kao što sam to ja činio profesionalno više od dvadeset godina, moram vam reći da vaša predodžba vrlo Naslov izvornika Dan Simmons ILIUM 2003 by Dan Simmons Prava za hrvatsko izdanje, IZVORI, 2005. Naklada i tisak IZVORI Lektura i korektura Jasmina Mikuličić Prijelom Stanislav Vidmar Zagreb, 2005. Dan

Detaljer

Prevela Ta nj a Mi lo s a v lj e v ić

Prevela Ta nj a Mi lo s a v lj e v ić 2 3 Prevela Ta nj a Mi lo s a v lj e v ić 4 5 Na slov or i g i na l a Hester Browne The Lit tle Lady Agency Copyright 2005 by He ster Brow ne Translation copyright 2009 za srpsko izdanje, LAGUNA Za PAR,

Detaljer

S A D R Z A J U V O D UVOD. 01. Problem greha. 02. Bozja spasonosna ljubav. 03. Definicija jevandjelja. 04. Hristos nasa Zamena

S A D R Z A J U V O D UVOD. 01. Problem greha. 02. Bozja spasonosna ljubav. 03. Definicija jevandjelja. 04. Hristos nasa Zamena 1 2 S A D R Z A J UVOD 01. Problem greha 02. Bozja spasonosna ljubav 03. Definicija jevandjelja 04. Hristos nasa Zamena 05. Dva Adama: Rimljanima 5 06. Dva Adama: 1. Korincanima 15 07. Krst i velika borba

Detaljer

Hilja du ču de snih sunac a

Hilja du ču de snih sunac a 3 2 Ha led Ho se i ni Hilja du ču de snih sunac a Preveo Ni ko la Paj van čić 5 4 Naslov originala Kha led Hos se i ni A Tho u sand Splen did Suns Copyright 2007 by ATSS Publications, LLC First published

Detaljer

SV. VLADIKA NIKOLAJ O OPTIMIZMU

SV. VLADIKA NIKOLAJ O OPTIMIZMU SV. VLADIKA NIKOLAJ O OPTIMIZMU MANASTIR RUKUMIJA 2008 Blagoslov Sv. Nikolaja Srbskog Preuzeto: Sabrana dela vl. Nikolaj Minhen 1978 Izdaje manastir Rukumija 2008 2 BESEDA O OPTIMIZMU Posve}eno onima koji

Detaljer

Seme rađa Novi Sad, Radnička 30a Tel: 021/ ; Fax: 021/ Godina V Broj januar 2016.

Seme rađa Novi Sad, Radnička 30a Tel: 021/ ; Fax: 021/ Godina V Broj januar 2016. Limagrain d.o.o. Seme rađa profit 21000 Novi Sad, Radnička 30a Tel: 021/4750-788; Fax: 021/4750-789 www.limagrain.rs Godina V Broj 80 cena 40 dinara Foto: M. Mileusnić FAZANI 55-godišnji bravar iz Šida

Detaljer

Činjenice o hepatitisu A, B i C i o tome kako izbjeći zarazu

Činjenice o hepatitisu A, B i C i o tome kako izbjeći zarazu Činjenice o hepatitisu A, B i C i o tome kako izbjeći zarazu Fakta om hepatitt A, B og C og om hvordan du unngår smitte Bosnisk/kroatisk/serbisk/norsk Hva er hepatitt? Hepatitt betyr betennelse i leveren.

Detaljer

Dr. Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki

Dr. Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki BHG br 1 mart 2016 final za web 1:Layout 1 4/7/2016 2:53 PM Page 1 Godina/år XV, Broj/No 1, mart-april, 2016. Pris: 50 NOK U susret nam dolazi najdraži gost - ramazan Otvaranje džamije Ferhat - paše (Ferhadije)

Detaljer

Kalendar hrvatskih mučenika

Kalendar hrvatskih mučenika Stjepan RAZUM, zc Kalendar hrvatskih mučenika Prikaz zidnog kalendara: Katolički kalendar 2015. [Priredio mons. dr. Mile BOGOVIĆ.] Izd. Gospićkosenjska biskupija. Gospić, [2014.], 13 listova + kartonski

Detaljer

SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 5/2017.

SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 5/2017. SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 5/2017. S A D R Ž A J BISKUPOVA BOŽIĆNA PORUKA: Emanuel - Bog s nama!... 151 DOKUMENTI... 153 Poruka Svetog Oca Franje za 51. Svjetski dan mira (1. siječnja 2018.): Migranti

Detaljer

UVOD U ŽIVOT MLADIĆA

UVOD U ŽIVOT MLADIĆA 01. UVOD U ŽIVOT MLADIĆA Od rođenja do početka 1945. Rođen sam u Osijeku u godini tisućljeća hrvatskoga kraljevstva. Te su godine posadili u Garnizonskom parku mladu lipu s natpisom u spomen prvog hrvatskog

Detaljer

TEMELJNE ISTINE SVETOGA PISMA NAUČAVANJE, VJEROVANJE I ŽIVOT POSVEĆENJA VJERNIKA EVANĐEOSKE PENTEKOSTNE CRKVE

TEMELJNE ISTINE SVETOGA PISMA NAUČAVANJE, VJEROVANJE I ŽIVOT POSVEĆENJA VJERNIKA EVANĐEOSKE PENTEKOSTNE CRKVE TEMELJNE ISTINE SVETOGA PISMA NAUČAVANJE, VJEROVANJE I ŽIVOT POSVEĆENJA VJERNIKA EVANĐEOSKE PENTEKOSTNE CRKVE 1 Temeljne istine Svetoga pisma: Naučavanje, vjerovanje i život posvećenja vjernika Evanđeoske

Detaljer

SVJEDOČANSTVA O ZLOČINIMA ARMIJE BIH NAD HRVATIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

SVJEDOČANSTVA O ZLOČINIMA ARMIJE BIH NAD HRVATIMA U BOSNI I HERCEGOVINI TR 012 SVJEDOČANSTVA O ZLOČINIMA ARMIJE BIH NAD HRVATIMA U BOSNI I HERCEGOVINI Svjedok: J.Č., muško, 49 god. Sredinom travnja 1993. Godine Hrvati iz Čajdraša, Janjca, su sa svojih ognjišta od strane Armije

Detaljer

POSLJEDNJI ALLAHOV POSLANIK

POSLJEDNJI ALLAHOV POSLANIK POSLJEDNJI ALLAHOV POSLANIK Sallallahu alejhi ve sellem A tebe smo, Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali. Prijevod značenja Ajet-i Kerime P O S L J E D N J I A L L A H O V P O S L A N I K Sallallahu

Detaljer

KRATAK PREGLED POVIJESTI/ISTORIJE BOSNE i HERCEGOVINE BOSNO MOJA IZ TRI DIJELA, JEDNOG DANA BIT CES CIJELA

KRATAK PREGLED POVIJESTI/ISTORIJE BOSNE i HERCEGOVINE BOSNO MOJA IZ TRI DIJELA, JEDNOG DANA BIT CES CIJELA 1 of 26 12/10/2002 2:29 PM Copyright (c) Zlatko Lukic 2001. All Rights Reserved. Uz dozvolu autora objavljeno na http://www.bosnianlanguage.com Materijal preuzet sa stranica http://hjem.get2net.dk/vrbas/pedia/historija.html

Detaljer

Fra Ante Marić TRAGOM UBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRATARA

Fra Ante Marić TRAGOM UBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRATARA Fra Ante Marić TRAGOM UBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRATARA Nakladnik Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika Knjiga 1. Uredništvo Povjerenstvo za pripremu kauze

Detaljer

Čujte naše glasove: Građani prije svega!

Čujte naše glasove: Građani prije svega! Čujte naše glasove: Građani prije svega! Europska konferencija samozastupnika 4. - 6.10.2013., Zagreb, Hrvatska Hotel Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, PP 246, 10000 Zagreb Program konferencije Uz podršku:

Detaljer

ISSN Zagreb, 46/2009, 3-4 VJESNIK. franjevaca trećoredaca

ISSN Zagreb, 46/2009, 3-4 VJESNIK. franjevaca trećoredaca ISSN 1332-7658 Zagreb, 46/2009, 3-4 VJESNIK franjevaca trećoredaca VJESNIK franjevaca trećoredaca Zagreb, 46/2009 broj 3-4 ISSN 1332-7658 Izdaje: Provincijalat franjevaca trećoredaca Jandrićeva 21 10000

Detaljer

SIVERIĆ Godina 13. Broj 2. (25.) Božić 2013.

SIVERIĆ Godina 13. Broj 2. (25.) Božić 2013. 25 ISSN 1334-9589 SIVERIĆ Godina 13. Broj 2. (25.) Božić 2013. Uvodnik Uvodnik Cijenjeni čitatelji diljem Hrvatske i širom svijeta K ada vam za božićne Blagdane vaš poštar (listonoša) pokuca na kućna

Detaljer

Komunisti su ga ubili negdje u Sloveniji. Alojzije Mišić. Bio je župni vikar i župnik u nekoliko hercegovačkih

Komunisti su ga ubili negdje u Sloveniji. Alojzije Mišić. Bio je župni vikar i župnik u nekoliko hercegovačkih Pobijeni Komunisti su ga ubili negdje u loveniji FRA ANĐELKO NUIĆ (1908. 1945.) Piše: dr. sc. fra Robert Jolić Osnovni odatci Jure Nuić rodio se 10. travnja 1908. u Drinovcima, a kršten je sutradan, 11.

Detaljer

Mostar, oktobar 2002.god. 1 Sa'ban 1423 h.g.

Mostar, oktobar 2002.god. 1 Sa'ban 1423 h.g. Mostar, oktobar 2002.god. Sa'ban 423 h.g. Nastov originata ~JUl~ ~Ј,:Ј&Јс~~~ Tuhfetu[-erib fir-reddi ala eh[is-sa[ib Preveo i priredio dr. lzet ef. TERZIC. lzdavac Medzlis IZ MOSTAR Za izdavaca Seid ef.

Detaljer

Uvod u Veb i Internet tehnologije HTML

Uvod u Veb i Internet tehnologije HTML Uvod u Veb i Internet tehnologije Filip Marić Vesna Marinković Filip Marić, Vesna Marinković Uvod u Veb i Internet tehnologije 1 / 49 Jezici za obeležavanje Pristupi kreiranju dokumenata Dva osnovna pristupa

Detaljer

Za Amandu koja je pitala

Za Amandu koja je pitala Za Amandu koja je pitala Živo se sjećam svoga djetinjstva... Znao sam grozomorne stvari. Ali znao sam i da ne smijem dopustiti da odrasli saznaju da ih znam. To bi ih prestrašilo. Maurice Sendak, u razgovoru

Detaljer

Bunjevci istraživanja Hrvati. Bunjevci. Mario Žužul Imotski kraj.

Bunjevci istraživanja Hrvati. Bunjevci. Mario Žužul Imotski kraj. Bunjevci istraživanja Hrvati Mario Žužul Imotski kraj http://imoart.hr/portal/ljudi/etnoenigme/bunjevci-i-sokci.html Bunjevci Bunjevcima se obično nazivaju Hrvati koji žive u zaleđini Zadra, Hrvatskom

Detaljer

CRKVA Izrael NACIJE, sekte..

CRKVA Izrael NACIJE, sekte.. CRKVA Izrael NACIJE, sekte.. autor: Jan Pavla Demiter @ivimo u danima o kojima je veliki u~itelj, Gospod Isus Hrist govorio. Proro~anstvo I nagove{taj ovih zbivanja, sve to je zabele`eno u spisima Jevan

Detaljer

ASHABI ALLAHOVOG POSLANIKA

ASHABI ALLAHOVOG POSLANIKA ASHABI ALLAHOVOG POSLANIKA Hilmi Ali [a ban Sarajevo, 2001-1422. G.H. EBU-BEKR ES-SIDDIK, R.A. NJEGOVO IME I PORIJEKLO Ime mu je Abdullah, sin je Osmanov, a on Amirov, a on Amrov, a on K abov, a on S adov,

Detaljer

Strukture. Strukturirani (složeni) tip podataka koji definiše korisnik. Razlike u odnosu na niz

Strukture. Strukturirani (složeni) tip podataka koji definiše korisnik. Razlike u odnosu na niz Strukture Strukture Strukturirani (složeni) tip podataka koji definiše korisnik sastoji se od više komponenti komponente imaju identifikatore ne moraju biti istog tipa struktura se smatra jednim objektom

Detaljer

SETNINGER OG SETNINGSLEDD REČENICE I DELOVI REČENICE

SETNINGER OG SETNINGSLEDD REČENICE I DELOVI REČENICE Kragujevac, 2003. SETNINGER OG SETNINGSLEDD REČENICE I DELOVI REČENICE 1. Helsetninger - samostalne (nezavisne) rečenice Jens sover. Jens spava. Samostalna rečenica je nezavisna rečenica koja ima smisao.

Detaljer

2. Å R S B E R E T N I N G O G R E G N S K A P F O R A ) Å r s b e r e t n i n g o g r e g n s k a p f o r

2. Å R S B E R E T N I N G O G R E G N S K A P F O R A ) Å r s b e r e t n i n g o g r e g n s k a p f o r I N N K A L L I N G T I L O R D I N Æ R G E N E R A L F O R S A M L I N G 2 0 1 0 O r d i n æ r g e n e r a l f o r s a m l i n g i, a v h o l d e s m a n d a g 3. m ai 2 0 1 0, k l. 1 8 0 0 p å T r e

Detaljer

vox FranciscanA KAPITUL: NAGLASAK NA NAŠU BUDUĆNOST Ordo Franciscanus Saecularis Proljeće 2017 SUSRET FRAME U GVATEMALI str. 2

vox FranciscanA KAPITUL: NAGLASAK NA NAŠU BUDUĆNOST Ordo Franciscanus Saecularis Proljeće 2017 SUSRET FRAME U GVATEMALI str. 2 vox FranciscanA Ordo Franciscanus Saecularis Objavljuje Međunarodno vijeće OFS-a Proljeće 2017 KAPITUL: NAGLASAK NA NAŠU BUDUĆNOST Generalni kapitul 2017. bit će usredotočen na budućnost Reda i njegovu

Detaljer

Ord og begreper. Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt)

Ord og begreper. Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt) Ord og begreper Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt) Få Dobiti Mange Mnogo Venstre Lijevo Høyre Desno Øverst Iznad Nederst Niže Lite Malo Mye Mnogo Flest Vecina Færrest Najmanje Oppe Gore Nede Dole Mellom

Detaljer

Generalni sponzor. Sponzor

Generalni sponzor. Sponzor Međunarodni znanstveni skup: Trećoredska glagoljaška tradicija u europskom kontekstu (Zagreb, 27. 29. IX. 2013.) Raspored rada i sažetci izlaganja Urednici Ivan Botica Tomislav Galović fra Kristijan Kuhar

Detaljer

NORSK ALFABET (Norveška azbuka)

NORSK ALFABET (Norveška azbuka) NORSK ALFABET (Norveška azbuka) 1. A a /a/ 16. P p /pe/ 2. B b /be/ 17. Q q /ku/ 3. C c /se/ 18. R r /er/ 4. D d /de/ 19. S s /es/ 5. E e /e/ 20. T t /te/ 6. F f /ef/ 21. U u /u/ 7. G g /ge/ 22. V v /ve/

Detaljer

Projekat EUROWEB+ Ovo je program namenjem isključivo razmeni, a ne celokupnim studijama.

Projekat EUROWEB+ Ovo je program namenjem isključivo razmeni, a ne celokupnim studijama. Projekat EUROWEB+ 1. Otvoren je Konkurs za novi program mobilnosti studenata i osoblja na Univerzitetu u Nišu EUROWEB+ Konkurs je otvoren do 15.02.2015. 2. Ko može da se prijavi? Ovim programom biće omogućen

Detaljer

SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 3/2016.

SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 3/2016. SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 3/2016. S A D R Ž A J DOKUMENTI... 71 Predsjednik Vlade Orešković s članovima Stalnog vijeća HBK... 71 Priopćenje s 52. plenarnog zasjedanja HBK (Zagreb, 5. 7. travnja 2016.)...

Detaljer

POSJEDOVNI LIST. c)2p e LJ.V O O 0037/00. Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton

POSJEDOVNI LIST. c)2p e LJ.V O O 0037/00. Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Općina Lukavac Služba za urbanizam,prostorno planiranje, geodetske i imovinsko pravne poslove POSJEDOVN LST Broj: 85 Katastarska opština:

Detaljer

Razni canape zalogaji finger food (pršut, vratina, pjenica od tune, kulen, pjenica od sira, povrće...)

Razni canape zalogaji finger food (pršut, vratina, pjenica od tune, kulen, pjenica od sira, povrće...) (pršut, vratina, pjenica od tune, kulen, pjenica od sira, povrće...) Pršut Kulenova seka Sušena vratina Milanska salata sa šunkom i sirom Francuska salata Salata sa piletinom U CIJENU PONUĐENOG MENUA NIJE

Detaljer

Nr. 11/238 EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende KOMMISJONSFORORDNING (EU) nr. 605/2014. av 5. juni 2014

Nr. 11/238 EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende KOMMISJONSFORORDNING (EU) nr. 605/2014. av 5. juni 2014 Nr. 11/238 EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende 22.2.2018 KOMMISJONSFORORDNING (EU) nr. 605/2014 2018/EØS/11/25 av 5. juni 2014 om endring av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1272/2008

Detaljer

PC i multimedija 3. deo: Audio

PC i multimedija 3. deo: Audio S P E C I J A L N I D O D A T A K #141 februar 2008 PC i multimedija 3. deo: Audio Zvezdan Dimitrijević PC SPECIJALNI DODATAK Organizacija audio/video fajlova Postoji mnoštvo programa za katalogizaciju

Detaljer

VERTIKALNA POLARIZACIJA

VERTIKALNA POLARIZACIJA VERTIKALNA POLARIZACIJA Driver 433 MHz Driver 145 MHz AKTIVNI ELEMENTI U JEDNOJ RAVNI Aluminijumska zica precnika 4mm(obelezena crnom bojom)savija se u U oblik,zatim provuce kroz letvicu 20 x 20x600mm(obelezenu

Detaljer

liturgijsko pastoralni list živo vrelo

liturgijsko pastoralni list živo vrelo 62007 ISSN 1331-2170 UDK 282 liturgijsko pastoralni list živo vrelo Hrvatski institut za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji god. XXIV. cijena: 13 kn od 17. lipnja do 14. srpnja

Detaljer

Devetom planetom (Ketu) na duhovnom nivou vladamatsjadeva, inkarnacija

Devetom planetom (Ketu) na duhovnom nivou vladamatsjadeva, inkarnacija Riba (Matsja) Avatar www.vedskaakademija.rs Devetom planetom (Ketu) na duhovnom nivou vladamatsjadeva, inkarnacija Boga u obliku velike Ribe. Poput Vamanadeve, Ketu predstavlja rast budući da sematsjadeva

Detaljer

STRATEGIJA LAG ZRINSKA GORA- TUROPOLJE

STRATEGIJA LAG ZRINSKA GORA- TUROPOLJE STRATEGIJA 2014.-2020. LAG ZRINSKA GORA- TUROPOLJE WYG Savjetovanje d.o.o. Zagreb, ožujka 2016. Naručitelj: Izrađivač: LAG Zrinska gora - Turopolje WYG savjetovanje d.o.o. Ulica Grada Vukovara 269 G/IV,

Detaljer

Početak nove godine uvek je svojevrsno svođenje računa

Početak nove godine uvek je svojevrsno svođenje računa Nema boljeg trenutka od sada Početak nove godine uvek je svojevrsno svođenje računa u životu čoveka. Razmišljamo o odlukama iz protekle godine, o uspesima, padovima i kuda nas je sve to dovelo. Svođenje

Detaljer

Euharistijski kongresi. liturgijsko-pastoralni. od 2. do 29. studenoga 2014.

Euharistijski kongresi. liturgijsko-pastoralni. od 2. do 29. studenoga 2014. 11 živo liturgijsko-pastoralni vrelo list 2014 Hrvatski institut za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji GOD. XXXI. CIJENA: 13 KN Euharistijski kongresi od 2. do 29. studenoga 2014.

Detaljer