Avis for Lindebergskogen borettslag Nr

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 2-2007"

Transkript

1 1 LINDA nr Avis for Lindebergskogen borettslag Nr Les mer om Pilegrimsleia gjennom vår bydel på side 12 Foto: Alf Martin Hanssen

2 LINDA nr Noen ord fra styrelederen Nytt fra styret Allsidige bydelsdager i regn og sol Bli med Treffen til julemarked på Liseberg Lærer n Kjenn din besøkelsestid Narvesen + service er sant Nasir danser Pilegrim i egen bydel Nye oppslagstavler Og forhåpentligvis nytt tak i fellesrommet Aktuelle telefoner Barnesiden Årets generalforsamling er over De nye i styre og utvalg På tur med Treffen Litt fra bydel Alnas hjemmesider Komprimatorbil Bruk av papirkonteiner Grønnsakhandler og filosof Linderud gård Årets vårpuss Ansvarlig utgiver: Lindebergskogen borettslag I redaksjonen: Terje Lund, 51 c E-post: Tone Sundal Hansen E-post: Alf Martin Hanssen, 77 h E-post: Lis Pedersen, 57 b E-post: May-Lis Skotheim E-post: Neste utgivelse: 3. kvartal 2007 Stoff til neste nummer må være levert senest 7. september Bruk postkassen utenfor fellesrommet i Lindebergv. 47 b, eller e-post. Leder Årets generalforsamling ble holdt torsdag 7. juni. Protokoll fra generalforsamlingen ble fordelt til beboerne få dager senere. Dette var en generalforsamling som ikke behandlet de helt store sakene, men som ble interessant på andre måter. Parkeringsplasser ble ikke et tema denne gangen. Orientering om håndheving av reglene for parabolantenner ble godt mottatt. Spørsmål om inntekten fra utleie av fellesrommet var med i regnskapet ble besvart med nei, men saken ble behørig notert for nærmere vurdering. En påpekning av at leiligheter i blokkene som ligger rett over garasjene blir fryktelig kalde om vinteren og at varme kabler som var ment å kompensere for dette var brent i stykker, vakte oppmerksomhet og ikke lite medlidenhet. Det er vel å håpe at også den ble notert. Slaget kom denne gang til å stå om kapping av trær. Her forelå det to lovformelige forslag til generalforsamlingen om kapping av flere trær og et utkast til svar fra styret om at nå hadde man kappet nok og at man ville se saken an et år til før man vurderte noe mer. Sola skin på deg så skuggen fell på meg, sang Prøysen. De som ser sola og de som ligger i skyggen sto her langt fra hverandre. Underskriftslister var skrevet én gang og ville bli skrevet igjen. Saken ble lagt fram med stort alvor. Kvelden ble lang og ordstyrer dyktig sliten. Da saken kom opp til avstemning falt avgjørelsen med klar margin: Styret må ta beboernes ønsker til følge og kappe flere av trærne enn de 2 som ble tatt i vår. Kanskje en liten sak for mange andre, men en viktig sak for forslagsstillerne. Uansett hva den enkelte ellers mener om sol og skygge, så ble dette en mønstergyldig leksjon i lokaldemokrati. Dagens sitat fra husordensreglene: Beboerne er ansvarlige for at tilknytning til fellesanlegg for radio og TV skjer med godkjent kabel. Det er tillatt å montere parabolantenner etter følgende regler: 1) Terrasseblokkene Parabolantennene skal være så små at de kommer bak, og helst lavere enn rekkverkene på balkongene. De skal være minst mulig synlig, med hvit eller lysegrå farge, og uten reklame. De skal stå fritt, og må ikke festes til bygningskroppen. Rømningsveier må ikke blokkeres. 2) Rekkehusene Parabolantennene kan monteres på verandaen eller i hagen/ terrassen rett utenfor huset, men ikke på bygningskroppen. De skal være minst mulig synlig, med hvit eller lysegrå farge, og uten reklame. Hvis man mener at det er behov for annen montering/utseende enn det som er beskrevet ovenfor, må styrets godkjennelse innhentes før montering Fra husordensreglenes punkt 5, TV-anlegg, radio og antenner

3 3 LINDA nr Generalforsamlingen Nok en gang har det vært avviklet generalforsamling i borettslaget. Som vanlig kom det rundt 50 andelshavere på møtet, og jeg lurer alltid på: hvor er alle de andre? Vi har 288 andelshavere, og det vil si at nesten 240 andelshavere ikke kom på generalforsamlingen. Dermed mister de muligheten både til å holde seg godt orientert om hva som skjer i borettslaget, og til å bestemme over hva som skal skje framover. Når man vet at salgsverdien av leilighetene kanskje ligger på mellom 1,5 og 2,5 millioner kroner, avhengig av størrelse, og at måten borettslaget drives på kan få betydning for denne verdien, er det til å undres over at ikke flere er interessert i å delta på dette éne møtet i året som gir eierne direkte innflytelse over eiendommene sine. Utover gjennomgang av årsberetningen, som gir en detaljert informasjon om hva som har skjedd det siste året, gjennomgang av regnskapet, som nokså detaljert forteller om den økonomiske situasjonen og bruken av våre egne penger, og valg av tillitsvalgte (takk for fornyet tillit!), var det behandling av fem ulike forslag til generalforsamlingen. Det var nok disse siste som vakte mest interesse. Et par forslag til mindre vedtektsendringer gikk noenlunde greit igjennom, og etter en viss meningsutveksling om hva som bør gjøres, ble det vedtatt å gi styret fullmakt til å gjennomføre en større oppgradering av borettslagets utearealer. Etter en del diskusjon ble det også vedtatt at styret kan inngå kontrakt om digital kabel-tv-løsning for hele borettslaget. Men det som skapte den største debatten, var nok et forslag fra noen av beboerne om å felle trær utenfor nr 51. Styret ønsket ikke å felle flere trær utenfor 51 nå, men generalforsamlingen ville det annerledes. Etter en livlig, men bra debatt, ble styret nedstemt, og beboerforslaget om å felle trær ble vedtatt. Personlig ville jeg gjerne sett at trærne kunne blitt stående, men det er dette som er demokrati, ikke alle kan alltid være enige. Et flertall av andelshaverne ønsket nå å gjennomføre trefellingen. Og det skal de ha rett til! Derfor er det så viktig at du kommer på generalforsamlingen, fordi det som blir vedtatt der, angår deg også! Så bruk din rett og kom på neste generalforsamling om et år. Det er du som må ta vare på dine egne interesser! Egil Thorstensen Firma Gjersud har satt opp en steinkant og planert ut og gjort det svært pent på høyre side av innkjørselen til garasjen utenfor nr. 43, på samme måte som foran fellesrommet eller mellom et par av blokkene, eller utenfor inngangen til garasjen i Denne form for opprusting av utearealene bidrar bra til borettslagets forskjønnelse, og ser ut til å være godt likt av beboerne. Foto: May-Lis Skotheim Det er store byggearbeider på gang på skolen (det har dere kanskje hørt). Fra høsten 2007 og fram til våren 2009 skal skolen bygges om for 200 mill. kroner, og dette vil påvirke oss i betydelig grad i byggeperioden. Det vil bli et beboermøte for alle beboere rundt skolen antakelig 12. september, der planene blir redegjort for, også framdriftsplanen, med når de ulike ting vil skje. Først skal det bygges flere paviljonger, så skal alt innenfor ytterveggene rives ned, og så skal skolen bygges på nytt, med tildels helt annet utseende enn før.

4 LINDA nr Tekst: Lis Pedersen Foto: Terje Lund Festen foregikk på mange steder i år. I starten høljet det ned, men fra lørdagen var det fint sommervær, så fint at det godt kunne ha vært flere folk. Festen begynte 31. mai med utstilling på Furuset bibliotek og senere i programmet lesestund for barna. Her dro Askeladden på jordomseiling og besøkte slektninger i Somalia, Pakistan og Vietnam. Spennende! Fortelleren var Ylva Sjaastad som frilanser som forteller og sanger, og turnerer med Rikskonsertene. Og Frokostklubben for herrer hadde for anledningen invitert også damene til deres frokost på Tveten gård. Det var allsang og åpent hus for seniorer med treskjæring, håndarbeid og aktiviteter samt dans på Haugerud aktivitetshus. Det var teaterfo- Nordre Lindeberg gård restilling på Furusetheimen og åpent hus med korsang og god mat på Furuset seniorsenter. Og det var ja til fargerikt fellesskap på Furuset senter. På Ellingsrud var det fargefest for barnehagebarna. Og siste dag, 9. juni blir det Ellingsruddager med bla Elin Prøysen og Egil Johansson, rap, kor, ansiktsmaling leker og salgsboder. På Lindeberg omsorgssenter var det musikalske blomster med Anne Lise Gjøstøl, til glede for beboere, ansatte og andre besøkende. På Furuset Forum var det fotball for de unge, fra 5. klasse og oppover og egne jenteklasser. Publikum bestod for det meste av kamerater, fans, de som hadde spilt, og de som skulle spille + noen få foreldre. Det var høy stemning og høyt lydnivå. Skikkelig engasjement. 3 små på 4H På Tveten gård underholdt barna i barnhagen og SFOer fra Teisen. Her var det konsert for de unge, Prøysen-viser for de litt eldre; teater for mindre og større barn, Heksene og Matilda av Roald Dahl, morsomt og av og til litt nifst for de mindre barn vil jeg tro, og fullt hus! Og så var det en kunstutstilling som jeg så på. Det var en veldig spennende dame, Marie Helene Pickelner som stilte ut sine oljemalerier. Enkelte malerier var dystre, men de fleste i fine, sarte oljefarger. Hun kunne minne noe om Chagall, men hennes stil var bestemt hennes egen. Hvert maleri var et eget univers, full av detaljer og flere verdener. Hun

5 5 LINDA nr eier Atelier måneblomsten, Damfaret 2 og er absolutt verdt et besøk. Du kan se mer om henne på Tveten gård er et nydelig sted med mange gamle bygninger. Den drives ikke som en vanlig gård, men er et møtested som ligger som en oase med bygninger helt fra tallet og en deilig have midt på Tveita mellom trafikkerte veier og bebyggelse. Virkelig en gledelig overraskelse. Om søndagen var det gudstjeneste i telt på Tveten gård, og der ble bydelsprisen delt ut. Den gikk til Tveten gårds venner som i år feirer 10 års jubileum. Kjell Nilsen, leder av vennene mottok prisen + en sjekk på ,- kr. Begrunnelsen var at de hadde bidratt til å øke bevisstheten om gården som et samlingssted og aktivitetssenter og hadde engasjert mange frivillige i arbeidet med å løse oppgaver på gården, og de hadde også startet 17. mai feiring på gården. Kongeparet var her for øvrig 17. mai. Senere på dagen var det korpsmusikk og gladjazz. På Nordre Lindeberg gård var det som alltid åpen kafé, det var korsang og dukketeater. En spennende dag for store og små. Torsdag kveld var det brosteinsball ved Furuset sykehjem for å feire åpning av Sansehagen. Og hva er så det? Det er et sted hvor man kan stimulere sansene. Det er anlagt et vannbasseng med steiner. Og rundt bassenget har man plantet blomster syriner og andre velduftende planter som skal lokke frem gode minner. Og så er det et gammeldags tørkestativ og en huggestabbe. Det er plantet solbærbusker, rabarbra og andre vekster som folk husker fra den gang de vokste opp. Sveriges største julemarked, pyntet med 4,2 millioner lyspærer. Opplev stemning og ikke minst duften av svenske pepperkaker, gløgg og og pølser. Jul på Liseberg er en mer enn 50 år gammel tradisjon for svenskene. Liseberg er jo som vi alle vet om sommeren en fornøyelsespark for barn i alle aldre! Når man pynter denne parken med 4,2 millioner lyspærer, lager en lang gågate med en mengde salgsboder av forskjellige slag, bygger opp et eget nisseland, serverer svensk julebord på flere store restauranter, lager skøytebaner for barna i den store parken, lager kunstig slalåmbakke for barna, pynter karusellene til jul, ja da er det en julestemning du sent vil glemme. Parken åpner kl 15 og stenger kl 21. Bli med oss til Göteborg og Liseberg, hvor du bor meget flott på Hotell Gothia Towers ved hovedinngangen til Liseberg, opplever jul på Liseberg, og har mulighet til å shoppe i Göteborg før hjemreise. Turen går 7. desember og inkluderer buss til Göteborg, 1 natt i dobbeltrom inkl. frokost på Hotell Gothia Towers i Göteborg, inngang på Liseberg, retur med buss inkl. stopp i Nordstaden for shopping. Turen koster kr 1 195,-, tillegg for enkeltrom kr. 350,-. Påmelding til Anne Britt Berg, tlf eller Wanda Fransrud, tlf Bildene er hentet fra Lisebergs hjemmeside:

6 LINDA nr flyttet inn i butikken ved siden av Kiwi i februar. Her kan du ta sertifikat til bil, motorsykkel (MC) og moped. Lærer n Bil & MC Lindeberg ledes av Arvid Johansen som har 28 års erfaring som kjørelærer, og sønnen Aleksander Johansen. Moderfirmaet ligger på Strømmen og filial på Lindeberg ble det fordi en av lærerne bor her. Trafikkskolen har totalt 6 kjørelærere, 2 kvinner og 4 menn. Du kan ta sertifikat til bil klasse A og B, til MC og moped, og kundene kommer stort sett fra hele Groruddalen. Den daglige kontakten på kontoret her får du med Cecilie Dahl som er en hyggelig og blid resepsjonist. Sertifikat til bil er vel den første store investering for mange unge. Hvis ikke du bor i sentrum av en storby, er det veldig praktisk å kunne kjøre bil uansett om man eier en selv, leier eller er medlem i en car-pool (her betales et årlig gebyr og så leier man etter behov). Kjøreskoler har etter hvert også blitt big business. Det er ca 600 kjøreskoler i Norge og det er meget vanskelig å se hvor det er billigst å ta sertifikat. Det er mange pakketilbud med variert innhold og varierte priser. Men prissammensetningen sier ingenting om hvor dyrt sertifikatet blir til sist, og heller ikke noe om kvaliteten på kjøreopplæringen. Lærer n Bil & MC ønsker velkommen Skolene er forpliktet til å følge en læreplan utarbeidet av Vegdirektoratet som inneholder antall timer i teori og praktiske timer. Noen skoler har ulik pris på timer før og etter kl Noen pakketilbud omfatter teoritentamener, kjøretest og vurderingstime. Du bør sjekke om skolen har et kontor slik at administrasjon ikke skjer via mobil i din kjøretime. Da har du krav på kompensasjon. Du bør be om å få undervisningsopplegg utlevert så du ser hva det er du betaler for. Hva er innholdet i tilbudspakkene? En billig pakke kan vise seg å bli dyr i lengden og en dyrere pakke kan vise seg å være den billigste i lengden. Kvalitet er viktig. Og du bør sjekke om skolen er organisert i ATL (Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund) eller Trafikkforum. De fleste seriøse skoler er det. Hva har du krav på til førerkort klasse B (vanlig personbil): A. et obligatorisk grunnkurs på 17 timer. (max 16 elever). De første 10t skal fordeles over minst 3 ganger. De neste 4t skal bestå av førstehjelpskurs, og de siste 3t er til mørke- kjøring (max 2 elever pr bil). B. Obligatorisk sikkerhetskurs på bane (inkl glattkjøring). Omfatter 1t teori, 1t om sikring av last og passasjerer og 2t kjøring på bane. C. Sikkerhetskurs på vei. 9 t landeveiskjøring og 4 t teori. Omfatter bl.a. langkjøring og forbikjøring. D. To obligatoriske veiledningstimer som oppsummerer elevens ferdigheter. Kjøreopplæringen omfatter altså 4 trinn, hvorav noen er obligatoriske. 1. det obligatoriske grunnkurset. 2. grunnleggende kjøring og kjøreteknikk. Eleven skal kunne beherske bilen, starte, kunne bruke de tekniske instrumenter (varme, vindusvisker, blinklys etc) samt vite hvordan du skal kjøre økonomisk og miljøvennlig. 3. den trafikale dyktighet, dvs kjøring under normale forhold. Her inngår det obligatoriske sikkerhetskurs på bane. 4. Avsluttende opplæring. Her skal du være klar til å gå opp til sertifikatprøve og kunne følge normal trafikk. Her inngår obligatorisk sikkerhetskurs på vei.

7 7 LINDA nr Det sies at man i gjennomsnitt trenger 25-30t med praktisk kjøring før man er klar til å ta sertifikat. I store byer bla Oslo er trafikkforholdene vanskeligere enn om man bor på et mindre sted, og da kan det bli nødvendig med noen flere timer. Cecilie Dahl i resepsjonen ring på en trafikkskole så snart som mulig, etter det obligatoriske grunnkurset. Privat opplæring kan resultere i at man lærer dårlige vaner, som så må avlæres på trafikkskolen. Og lærerne på trafikkskolen bruker også ofte mindre tid på å lære eleven ting i forhold til privatundervisningen. Du må også være klar over at Det anbefales at eleven starter med praktisk kjøhvis det skjer en ulykke etter bare privatopplæring, så kan du få problemer med forsikringen. Men etter at du har begynt på trafikkskolen, er det en fordel med privat kjøring. Her kan du også øve deg på oppgaver fra skolen. Det kan av og til også være en fordel at den private underviseren er med på skolens kjøretimer, slik at man følger felles opplegg. Johansen sier at han i mange år har samarbeidet med foreldre til 16- åringer. Og foreldrene har vært med på så vel grunnkursus som videre opplæring. Det er ikke så mange skoler som gjør det, men han synes det er viktig at eleven fra starten av får et godt og riktig trafikalt grunnlag. Lærer n vil gjerne bidra til et godt trafikkmiljø på Lindeberg. Derfor vil de til sommeren arrangere aktivitetsdager for barn fra 4-5 år og oppover, hvordan ferdes i trafikken etc. Til høsten vil det også komme noe om mørkekjøring. Det høres lovende ut og vi gleder oss. Linda vil være tilstede og gi orientering. Statens Vegvesen for Stor-Oslo distrikt fører kontroll med kjøreskolene i Oslo, og de fleste kjøreskoler tar kjøreopplæringen på alvor. Informasjon og priser hos Lærer n finner du på Oversikt over godkjente trafikkskoler finner du på God fornøyelse! Tekst og foto: Lis Pedersen Tekst: Lis Pedersen Kanskje fikk du med deg at man i Krogh-salen på Den norske opera har fremført alle Griegs sanger, 170 i alt. Det ble gjennomført over 7 kvelder med solister fra Operaen, Musikkhøyskolen og Barratt Dues institutt. Akkompagnatør var en av våre store pianister, Einar Steen-Nøkleberg. Konferansierer var bl.a. Mona Levin, Kjell Hilveg og noen av sangerne. Et eventyr, må jeg bare si. For deg som er glad i opera og nysgjerrig på hva som skjer, kan jeg fortelle at det blir åpen dag på Bjørvika 26. august kl Da får du muligheten til å gå på taket av det nye operahus. Og det blir presentasjon av bygget, båtturer, aktiviteter for barn og vandring på senketunnelen. 12. april 2008 er det åpningsgalla i det nye operahuset, men allerede 3. september i år flytter snekkerverkstedet, smien og malersalen inn. Og orkesteret begynner å bruke den nye orkesterprøvesalen. Den norske opera flyttet inn i Folketeaterbygningen i 1959 og i desember i år flytter de ansatte ut.. Publikumsområdet og inngangspartiet er fredet. Salen skal fortsatt brukes til teaterdrift. Eierne har leid ut lokalet til det svenske selskapet Cirkus som planlegger å sette opp Abba-musikalen Mamma Mia i de gamle operalokalene.

8 LINDA nr Tekst og foto: Lis Pedersen I april kom det en ny serviceminded franchisetaker i Narvesen. Og det betydde stor forandring! Det ble igjen hyggelig å gå en tur i kiosken. Det ble igjen mulig å komme rundt i butikken, uten å risikere at varer falt på gulvet. Og du følte deg igjen velkommen. Hvem er så de nye innehavere? Det er Razia og Raza Sikander. Razia er franchisetakeren og Raza får lov til å ta papirarbeidet. De utgjør et godt, harmonisk team. Hun er i butikken stort sett mandag til fredag og i helgen får Raza overta. Av og til er han her også litt noen kvelder. Ellers har de noe avlastning av Razias kollegaer som stepper inn noen timer ved behov og hun gjør det samme for dem, hvis de trenger det. Søsteren stiller også frivillig opp ved behov. Men de trenger en person i fast halv stilling, så hvis du har erfaring fra butikk og er opptatt av kundeservice, så kan du jo stikke innom for en snakk. Kort vei til arbeid får du også. Begge kommer fra Pakistan, Raza for 21 år siden og Razia for 14 år siden. De bor på Mortensrud og har 3 gutter på 8, 13 og 15 år. Raza er gift med Razia søster og det er hun som ser etter guttene i denne tiden hvor Razia må være mye i kiosken. Da Razia kom til Norge måtte hun lære norsk og har arbeidet i barnehage og butikk. Hun fikk stor hjelp og støtte fra sin mann som mener at beherskelse av språk er veldig viktig for å bli integrert. Han er vel det man må betegne som en moderne pakistansk mann. Og han synes det er flott at konen er sjef, og han støtter henne fullt ut. Raza er rammemaker og har arbeidet 14 år i Spitting Images som leverer rammer, interiør og kunst til bla cruisebåter og store hoteller. Han sier selv at han er arbeidsnarkoman og derfor er han glad for å kunne være i kiosken i helgene. Og kona får bedre tid til barna. Hun har de siste 3-4 år arbeidet hos Narvesen på Mortensrud. Hun er en dyktig dame og fikk etter hvert lyst til å jobbe for seg selv. Kolleger og sjefer oppmuntret henne også. Og da søkte hun om å bli franchisetaker. Razia overtok en butikk med få varer og måtte finne ut hva kundene ville ha. For hun er opptatt av kommunikasjon og service. Hun vil at kundene skal føle seg velkommen i butikken og at de skal si fra, hvis det er varer de savner. Hun har ryddet i butikken som en periode var så overfylt at det nesten ikke var plass til kundene. Rullestolsbrukerne er lykkelige. Nå kan de komme inn i butikken. Før var de ikke ønsket inn fordi de tok så mye plass og crashet med varene. Som Razia sier: De skal i alle fall kunne være her, for de har jo ikke bedt om å sitte i rullestol. Razia og Raza Sikander Også narkomane og alkoholikere er en del av kundekretsen og samfunnet. Hun skjønner at de har problemer, men de skal behandles med samme respekt som andre kunder. Og Raza kan godt finne på å be én av dem passe butikken, hvis han må gå et øyeblikk. Og butikken blir passet, som takk for respekten. Problemkundene er skolebarna. De er utspekulerte, kommer inn i grupper og tester betjeningen. Mens én av dem har 1000 spørsmål til Razia, så plukker noen andre varer fra hyllene uten å betale. Det e nesten umulig å kontrollere. Razia begynner å finne ut deres navn og hvilken skole de går på, og forteller dem at hun vil kontakte skolen hvis ikke oppførselen endrer seg. Hun kan også snakke med Kiwi slik at butikkene kan samarbeide. Og så vil de som ikke kan oppføre seg som folk, få adgang forbudt melding.

9 9 LINDA nr Til mange foreldres glede solgte de ikke spray 17. mai, for hvem skulle rydde etter ungene? De vil ha det pent og rent rundt kiosken. Razia liker seg her og begynner å finne ut hva den enkelte pleier å kjøpe. Omsetningen har også gått opp, og hun synes hun har en fin kundekrets med hyggelige mennesker. Razia har søstre og brødre, Raza foreldre og en lillebror i Pakistan. Hun og barna besøker besteforeldre og familie hvert år og da går turen til Quetta i Beluchistan provinsen, sør i landet. Pakistan er et stort land med ca 60 millioner innbyggere Norge har ca 4. Det grenser til Afghanistan, India, Iran og det Arabiske Hav. Tidligere var det delt i vest- og østpakistan, men den østlige delen løsrev seg i 1971 og er anerkjent som Bangladesh. Landet er inndelt i 4 provinser og gjennomstrømmes fra nord til sør av elven Indus. Klimaet er tropisk i sør, og subtropisk mot nord. Lite nedbør. Det offisielle språket er urdu engelsk brukes også og andre hovedspråk er panjabi, sindhi, gujarati og pushtu. Og som i andre land er det en del andre språk og dialekter. Ca 97 % er muslimer og det er stadig en stor andel analfabeter. Det viktigste erverv er landbruk, basert på kunstvanning. De viktigste byene er Karachi, Lahore, Rawalpindi, Hyderabad og hovedstaden Islamabad. Pakistans historie er nært knyttet til Indias. Landet ble selvstendig stat 14. august 1947 og var medlem av Commonwealth til det trakk seg ut i 1972 som protest mot aner- kjennelsen av Bangladesh. Landet er republikk. Commonwealth of Nations er en frivillig sammenslutning av uavhengige nasjoner, som til 1931 Hvordan blir man franchisetaker? var deler av The British Empire og den engelske monark/dronning var statsoverhode. Av store land som er medlemmer i dag kan nevnes bl.a. Canada og Australia. I 1894 åpnet Bertrand Narvesen sin første kiosk, og senere ble det utarbeidet et konseptsom gjør at man kan bli franchisetaker. Man eier ikke sin Narvesenkiosk, men arbeider som selvstendig næringsdrivende. Og hva betyr så det? Det betyr at du etter flere intervju, hvor egnethet, personlighet etc testes får et valg mellom 3-4 butikker. Du må stille en bankgaranti for verdiene i kiosken, og hvis du finnes egnet, får du lov til å overta Narvesen-konseptet og får adgang til Narvesens driftsystemer. Du overtar et ferdig informasjons-, lønns- og regnskapssystem samt system for varebestilling og felles markedsføring.. Systemene er et godt hjelpemiddel til oversikt og kontroll av det som skjer i butikken. Det betyr også at Narvesen står for alle kostnader vedrørende etablering og eventuell oppgradering av kiosken. Øvrige driftskostnader så som husleie, utgifter til regnskapsførsel og lønn betales av franchisetaker. Franchisetaker betaler en viss % av omsetningen tilbake til Narvesen. Nytt navneskilt til ringetablå eller postkasse? Ved skifte av andelseiere skal navneskiltet også bli gjort om på ringetablået og postkassen til leiligheten. Det samme gjelder ved navneendring eller hvis skiltet går i stykker. Det er ikke pent med provisoriske lapper. Nye navneskilt blir betalt av Lindebergskogen borettslag. Styret Bestillingskupong for navneskilt Kupongen leveres i borettslagets postkasse ved fellesrommet i Lindebergveien 47. Jeg/vi bestiller nytt skilt for 1. ringetablå 2. postkasse med følgende navn: 1. (Bruk BLOKKBOKSTAVER) 2. Adresse: Lindebergv. nr.

10 LINDA nr Tekst: Terje Lund Bilder er lånt av Nasir Sirikhan Jeg ser lite på skarre tv og alle de andre kanalene som sender serier og reality, men når jeg sitter der foran dumboksen med fjernkontrollen i beredskap, er det ikke fritt for at jeg sapper litt rundt omkring. Det hender jo at det er et og annen på noen av disse kanalene som kan være verdt å titte på. Jeg hopper ikke fra kanal til kanal, jeg skanner gjennom fra topp til bånn Vi har SVT 1 på topp. En ettermiddag jeg satt slik og bladde gjennom kom det plutselig et kjent fjes på skjermen, gutten i oppgangen. Det var vist på TV Norge. Jeg slapp sappeknappen og ropte på kona. Æ ke det han gutten som bor i tredje?. Jo da, hun hadde til og med sett at de filma oppe på senteret og hadde snakka med Nasir, for det er altså den han heter. Jeg konsentrerte meg om skjermen. Det var dans det dreide seg om. Jeg vil ikke kalle meg noen danseløve, men jeg får da til å ta noen trinn, og jeg synes faktisk at dans er en fin aktivitet. Ok er det også å se på når unge mennesker med rytme svinger seg etter musikk. Jeg er ikke sikker på hva denne dansen het, men det kunne minne om det yngstegutten dreiv med i en periode (Senere fikk jeg høre fra Nasir at det er Hipp Hopp). Så fikk jeg se at det var tatt opp film også på Lindeberg senter, med intervjuer og kommentarer. Dette måtte jeg få noe om i Linda. Jeg traff på Nasir og spurte om han kunne stikke innom for en prat. Det er ikke så altfor ofte at det skrives om ungdommen i nærmiljøet, men her var det anledning til å få med noe interessant og aktuelt. Og det skulle vise seg at Nasir var en reflektert ungdom som virkelig dreiv seriøst med sin hobby. Ja det er også faktisk en jobb innimellom. Det hadde vært fint om vi kunne fått til en liten serie med slik. Altså ungdommer og aktiviteter de driver med, sikker mye interessant å skrive om, eller rettere sagt lese. Men nå var det Nasir Sirikhan, for det er navnet hans. Familien bor altså i tredje i 51 c og består av far, mor og tre søsken hvorav Nasir er den yngste. Nasir er født i Norge og bodde de første årene på Trosterud før de flytta til Lindeberg for ca år siden. Bakgrunnen er fra Thailand og Laos, og familien drar fra tid til annen på ferie dit. Det blir forresten en tur i år. Nasir er femten år (16 i oktober) og går i tiende på Lindeberg skole. Det betyr at han skal begynne på videregående fra høsten, og som naturlig er, blir det et valg med kreative fag. Han skal på media og kommunikasjon. Så var det dansen, for det var jo den som er bakgrunn for at vi snakker sammen. Dansinga har etter hvert blitt en vesentlig del av livet til Nasir. Han begynte som de fleste gutter på Lindeberg med fotball i Lindeberg sportsklubb. Det gikk bra i flere år, men så blei det problem med kneet, og Nasir måtte finne på noe annet Tilfeldigheten førte til at det blei dans. To av kameratene hadde så vidt prøvd seg med Hipp Hopp dansing i en klubb på Grünerløkka. Nasir blei med en tur, og det har han ikke angra på siden. Dette var en aktivitet han likte og som jeg ser han har anlegg for. Det er ganske imponerende å se kroppsbeherskelsen disse ungdommen har og ikke minst kondisjonen. Det hender jeg tar noen tak på dansegulvet, og når en bruker hele kroppen etter rytmene som disse ungdommene gjør, er det kondisjonsidrett av høy kvalitet. Ta en titt på bildene han har lagt ved så ser dere hva jeg mener om kroppsbeherskelse og interesse for bilder og film. Han har nemmelig tanker om å bli fotograf, men er klar over at det kan være et tøft yrke. Men det kan bli en fin kombinasjon å være

11 11 LINDA nr Luftige hopp hører med til dansen en dansende fotograf. Jeg har ikke så mye greie på sånt, men jeg tenker umiddelbart på koreografi. Hva med showene på et Tromsø OL i 2018 Nasir. Dansen er ikke bare hobby for Nasir. Han jobber en dag i uka som danselærer / trener for dansere på Studio 1 Lørenskog. Her kan det være inntil 40 stykker i gruppa. Han trener også dansere som deltar i NM. Det er god lønn som bidra til lommepenger. Tidligere har han hatt jobb i Bærum, oppdrag. Han viste meg en video som ligger på nettet fra sist helg (2. juni) hvor han sammen med dansekamerater fra Lindeberg deltok i en showkonkurranse. Schoolbatle heter konkurransen som blei arrangert i Sofienbergparken, og Dansing Youth, som de heter, fra Lindeberg vant konkurransen. Premien var 13 bærbare pc er, og kan vel hende at det drypper noe på Lindeberg skole sier Nasir. Det er ungdom i alle aldere (14 30 år) i dansemiljøet. Et godt miljø uten alkohol eller dop der alle holder seg i fysisk form. Jeg nevner tv programmet der jeg så Nasir. Det var Oslo Kid dokumentarserie der det var et program for promotering av Exray. De tre andre i showgruppa som opptrådte er venner på heltid, og de deltar i show av forskjellig art. Nasir har blant annet danset som backing for den norsk artisten Myrna Braza på og han har også tilbud om jobb på Ski, men det er viktig at det ikke går ut over skolearbeidet. Jeg ser av antrekket at Nasir er bevist på hva han har på seg, og det går vel også noen kroner til hans gjennomførte stil. Nasir danser selv på ungdomskulturhus Exray på Grünerløkka hvor han starta for 2 år side og lærte og har trena siden. Det starter som nybegynner, deretter videregående, og så showgruppe. Nå er han i videregående gruppe, men det er stadig danseet sommershow i byen. Jeg spør litt om framtidsdrømmer. Som sagt det å bli fotograf, men selvfølgelig en drøm om dansekarriere. Å danse med kjente sangere i USA kunne han tenke seg. Uansett, dansen kommer til å være en stor del av livet hans framover. Jeg spør litt på spøk om han har prøvd seg på gammaldans. Nei, men swing er på gang, og med slik kondisen og rytmen vil han nok være en populær partner på dansegulvet i mange år Til slutt litt om å bo på Lindeberg. Nasir sier han har hatt en fin oppvekst og trives både på skole og med venner. Selvfølgelig foregår det en del ting blant ungdommen her som han ikke synes om. Selv bruker han all tid på skole og dans så han er nok ikke å treffe blant de som vanker rundt i nærmiljøet. Det er viktig å velge aktiviteter som holder en vekk fra miljøer med alkohol og dop avslutter Nasir. Pc n er et nyttig redskap for Nasir Foto: Terje Lund Her mangler det ikke på krefter

12 LINDA nr Tekst og foto: Alf Martin Hanssen Som pilegrim på vei inn i vår egen bydel. Pilgrimsveien går rett under kirkegården til Østre Aker kirke. Pilegrim kommer fra det latinske ordet peregrinus, som betyr fremmed, utenlandsk. Pilegrimsferder er kjent i alle kulturer, i islam, hinduismen, buddhismen, vel også i kommu nismen. Mange gjør fortsatt sin pilegrimsvandring av religiøse eller politiske grunner, men for andre er det mer snakk om kultur eller frisk luft. Fordi mange reiser med bil har vi fått nyordet bilegrim. Formålet med pilegrimsvandringen kan veksle, for enkelte et synlig uttrykk for at de ber om noe, for andre takknemmelighet, for eksempel for at kona er blitt frisk etter en kreftsykdom. Men uansett formål vil pilegrimen alltid se det tilvante med nye øyne. I det kristne Europa er pilegrimsveien til Santiago de Compostella i Nord-Spania mest kjent, til apostelen Jakobs grav. I våre dager er turen til Santiago også blitt et feriemål, og hvor forholdene er lagt godt til rette for de vandrende. I Norge dro man i gammel tid til Nidaros, dvs. Trondheim, til St. Olavs grav. Veien er merket og er fin over noen strekninger, men riktig krunglete over andre. Det er denne pilegrimsveien som går igjennom vår egen bydel. Som politisk manifest gås pilegrimsveien i mange tilfeller i motsatt retning: Hungermarsjen i fra Trondheim til Oslo i 1932 ble viktig i arbeiderbevegelsens utvikling. Arbeidersamaritanene som stelte de vandrendes gnagsår ble i 1933 til Norsk Folkehjelp. Afganske asylsøkere med avslag på asylsøknaden startet 19. mai 2007 en marsj langsmed hele pilegrimsveiens 650 km fra Trondheim til Oslo. De skulle etter planen være framme i Oslo 16. juni. Det er ingen tvil om hva de ber om. Vår pilegrimsvei går fra Gamlebyen i Oslo, fra ruinene til den gamle St. Hallvard katedralen, og Nidaros. Vi sier at det var Harald Hårfagre som samlet Norge til ett rike, men den samlingen skjedde ganske motvillig fra manges side. Kong Olav Haraldson ble drept i slaget på Stiklestad i 1030 av en bondehær som antakelig representerte folkemeningen på det tidspunkt. Men det ble verre i Norge etterpå, og det ble snakket om undere som skjedde ved hans grav, ting som fort gjorde Olav populær og høyt æret etter sin død. Kulten rundt ham ble så stor at han ble betraktet som Norges evige konge, en tanke som er litt vanskelig å forstå i våre dager, men som var viktig for fremveksten av en felles norsk identitet. Det ble svært vanlig å legge ut på pilegrimsvandring til Nidaros, særlig i forbindelse med Olsok, minnedagen for Olavs død, den 29. juli. Dette var en lang og slitsom ferd. Pilegrimsveien var ikke noe annet enn den vanlige veien, og den korteste og vanligste gikk rett igjennom bydelen vår i retning Hamar. Domkirken der, som var et naturlig stopp på veien, er de Følg de gule merkene inn til venstre, bak plankegjerdet

13 13 LINDA nr Sikthempelet, Hell's Angels og giraffene Sikhtempelet kjente domkirkeruinene som det nå er bygget et glassbygg over. Selve det klassiske pilegrimsmerket fra Santiago er kamskjellet, som mange hentet seg nede ved havet og bar som tegn på at de hadde vært der. Det er ikke helt tilfeldig at ett av oljeselskapene i dag har kamskjellet som logo for seg og sine reisende. Antikvariske myndigheter i Norge har merket pilegrimsveien langs en rute som mest mulig tilsvarer den gamle, men hvor man samtidig prøver - Men da interessen for å ta opp igjen gamle tradisjoner begynte å spire for 20 år siden, la man ikke pilegrimsveien her. Isteå holde seg unna hovedveiene. Resultatet er blitt en vei som går litt på kryss og tvers og som inneholder litt av hvert. I Oslo begynner den ved ruinene av den gamle St. Hallvardkatedralen i Gamlebyen. St. Hallvard var en annen helgen fra omtrent samme tid, fra Lier utenfor Drammen, men som ble flyttet til Oslo da vår egen by vokste fram. St. Hallvard pryder Oslo byvåpen den dag i dag. Veien går opp over Vålerenga, forbi Helsfyr, mer eller mindre langsmed Gamle Strømsvei, forbi IKEA før den fra Furuset kirke følger Ulsholtveien mot Haugen, tvers igjennom Haugenstua og så opp den gamle Oldtidsveien (nå gangveien) mot Stovner senter. Her fortsetter den opp bak ridesenteret over åsen mot Olavsgård. Dit er det akkurat én dagsmarsj. Iflg. Eivind Luthen i Pilegrimsforeningen er et pilegrimsrom på Olavsgård et vanlig rom uten farge- TV. Jeg har ikke sjekket om det stemmer. denfor merket man en vei gjennom Oslo Vest og Bærum, over Krokskogen i retning Hønefoss og over Gran på Hadeland, antakelig fordi det var så mye kultur der og fordi vest er finere enn øst. Bl.a. medførte det at veien havnet på motsatt side av Mjøsa i forhold til Hamar, en historisk og praktisk umulighet. Etter lang kamp merket man så én vei til, beinveien til Hamar, og det er den vi følger nå. Den biten av veien som vi skal følge i dag er vel den mest krunglete innenfor Oslos grenser, men Bak plankegjerdet åpner seg en av byens skjulte idyller, Tittutveien Alfaset gravlund er en perle

14 LINDA nr Her ligger mange av de omkomne fra senkingen av Blücher - den tyske krigskirkegården sett fra baksiden Pilegrimsveien går langs med fotballbanen på Stubberudmyra, på vei bort til IKEA interessant er den, og den har sine perler. Vi plukker opp sporet bak Østre Aker kirke, også kalt Ulven kirke, som i dag ligger på en gjenglemt knaus høyt over Nye Strømsvei, E 6. Fra dette punktet betrakter vi vår bydel der den ligger foran oss, med trafikken under oss, med industri og lagertomter ute til venstre og Tveita med sine tre blokker ute til høyre. Alle veier rundt blokkene på Tveita er for øvrig oppkalt etter personer i Sigrid Undsets middelalderromaner: Simon Darres, Nåkkves, Gunnulvs, Erlends, Lavrands og Kristins vei. Rett foran oss ligger vår bydel, med Trosterud, Lindeberg og Furuset. Slått ned i bakken foran oss ser vi en lav trepålen med det offisielle pilegrimsmerket. Vi bryter opp og går ned den bratte skråningen til gamle Gamle Strømsvei og tar neste peiling i krysset mellom Strømsveien og Alnabruveien, akkurat der hvor jernbanelinja krysser opp mot Alnabruterminalen. I krysset ser vi en ny trepål med pilegrimsmerket. På plankegjerdet rett over står et stort skilt fra Bautas, et firma som leier ut anleggsmaskiner. Over det igjen står skiltet til Hells Angels. Og trekker vi oss litt tilbake, ser vi over det hele flagget til Sikh-tempelet på Alnabru, som lå der i 10 år før motorsykkelenglene kom flagrende. Rundt Sikhtempelet henger det lange girlandere med flagg som kan få en til å tenke på en bilforretning, men istedenfor har vi her en høyst fredelig oase med verdens mest radikal likestilling mellom mann og kvinne vi har alle noe å lære av sikhene. Snur vi oss og ser bort på jernbanebrua bak oss møtes vi av en tydeligvis hjemmelaget statue av tre giraffer laget av hvem vet ikke jeg. Dette stedet er på en måte en oppsummering av alt i vår tid. Om det ødelegger det kulturelle rundt pilegrimsveien? Vær sikker på at like sammensatt var tilværelsen også i middelalderen. Vi fortsetter oppover langsmed venstre side av Strømsveien til vi kommer til rundkjøringa ved A-møbler. Antikvariske myndigheter har vært litt sparsom med pilegrimsmerkene, så Pilegrimsforeningen har tatt seg en runde med malerkost og gult malingsspann og laget en del gule piler i tillegg. Gult det er kardinalenes farge. Langs med plankegjerdet er det ingen kardinaler å se, derimot en åpning i gjerdet for oss gående rett inn til venstre. Og her skjer så underet: Istedenfor den ganske triste gata utenfor med masse biler som skal til Alnasenteret eller Tveita eller Lindeberg, befinner vi oss helt plutselig i en av Oslos perler med fred og ro, trær, gressplener og variert småhusbebyggelse. Tittutveien heter det her, og den smule utsikt er mot andre siden, i retning Alna. Da min kone og jeg første gang gikk igjennom her satt en ung mann på en koffert mer eller mindre midt i gata og ventet på noen. Vi fortsetter parallelt med hovedveien opp til neste rundkjøring i overkant av Alnasenteret. Her må vi ut på fortauet opp bakken langs med Strømsveien fram mot bomstasjonen. Vi passerer først flere pene butikker, herunder Harley Davidson. De aller fleste som kjører H-D er som kjent veldig snille og kjekke, så la oss sette en strek over de falne englene vi har lagt bak oss. Halvveis opp bakken peker pilene litt umotivert rett ut i grønska til venstre. Går man inn der så fortsetter man rett over tunet på Arveset gård. Selv om det er merket slik, foretrekker jeg å fortsette hovedveien forbi våningshuset og så gå innkjørselen inn til venstre det er tross alt privatfolk som bor her. Men veien videre kan anbefales på det varmeste, på baksiden av den tyske

15 15 LINDA nr Gangveien bringer oss rett fram under jernbanen og under hovedveien (Østre Aker vei). Gangveien opp bakken er bekrigskirkegården. Her fra baksiden er den riktig vakker. Har du tenkt på hvor det ble av alle de unge marinegastene og soldatene som druknet på krysseren Blücher ute i Oslofjorden grytidlig 9. april 1940? De ligger her. Alfaset gravlund vider seg ut til venstre. Her er det muslimsk gravlund og minnelund for dem som foretrekker å ligge i umerket grav. Alfaset gravlund er en perle. Her kan man godt legge ettermiddagstur eller lørdagstur. Vi runder kapellet, kommer fram til hovedinngangen ut mot Nedre Kalbakkvei og tar til høyre fram til rundkjøringa hvor Tvetenveien begynner. Her peker den gule pila plutselig rett ut i rundkjøringa. La den peke hvor hen den vil, for vi tar fotgjengerundergangen hvor det står en ny påle med pilegrimsmerke. te med nye øyne mer gripbar enn akkurat her. Etter IKEA fortsetter man rett fram gangveien i retning 4H-gården. Der bakken begynner går gangveien i en stor buktning til venstre. Pilegrimsveien er her merket over gangbrua til venstre for så å følge Ulsholtveien opp til Furuset kirke. Alternativt kan man går rett opp bakken langsmed 4H-gården. Før Furuset tar man da av til venstre, og så er man ved Ulsholtveien ved Furuset kirke. I enden av Ulsholtveien går man gangveien ned mot Gransdalen, og etter Gransdalen må man opp over Haugen veien slynger seg opp mot toppen. Vel oppe finner man Haugenstuveien nedover til Haugenstua, hvor vi finner en helt ny verden. Harley Davidson, hvor vi finner de snille motorsykkelfolka gynnelsen på den såkalte Oldtidsveien, som er godt skiltet med forklaring av gamle kulturminner. Veien bringer oss gjennom Stovner. Her sier vi at vår bydel ender og tar buss hjem eller T-bane til byen. Som turvei betraktet ville jeg begynt på Alfaset gravlund. Veistykket nedenfor er som sagt litt røft. For oss som bor på Lindeberg kan vi begynne på IKEA. Fra Stovner fortsetter Oldtidsveien over åsen i retning Kjeller. Bak Arveset går er man plutselig langt ute på landet Gang- og sykkelveien langs med Stubberudmyra (fotballbanen) har fått små gule piler som peker i retning Nidaros. Over oss løfter Lindeberg seg mot himmelen. Før krigen dro folk lange veier for å se på den nye blokkbebyggelsen på Sinsen. Lindeberg hadde vært riktig imponerende dersom vi ikke hadde vært så godt vant nå til dags. Et riktig godt sted å bo, er det. La oss være takknemmelig for nettopp det. Et par hundre meter fram er det kaffepause på IKEA. Intet sted er muligheten for se det tilvan- Det finnes gode bøker om pilegrimsveien. Pilegrimsfellesskapet St. Jakob har et usedvanlig godt blad for pilegrimsinteresserte som naturlig nok heter Pilegrimen og ligger til gjengelig på internett. Vinklingen er hovedsakelig kultur kombinert med fotturer. Et godt glass vin er heller ikke å forakte. Alle har vi noe å be om eller takke for, kanskje også å protestere mot. Men den ekte pilegrimsveien den er det VI som har.

16 LINDA nr Tekst og foto: Terje Lund Det er vel observert at vi har fått nye oppslagstavler i borettslaget. De ser solide ut og er satt litt høyt i håp om at de skal få stå i fred for hærverk. Men dessverre er det allerede observert at noen ikke klarer og la slikt i fred. Det er svært beklagelig at noen ser ut til å måtte ødelegge. På bildet ser vi borettslagets formann og lederen i miljøutvalget som smiler lykkelig uvitende om at det noen dager senere var noen som skulle ødelegge. For slik så det nemlig ut sist redaksjonen hadde møte der. Denne gangen var det ikke hærverk som var årsaken, taket hadde bare falt ned. Heldigvis var rommet tomt for folk da dette skjedde! Knust vindu i fellesrommet Det blir selvfølgelig slitasje i et lokale som benyttes flittig. Uhell kan skje, men hærverk bør vi kunne unngå. Under en fest blei det for vilt, noe som gikk ut over vinduene i fellesrommet. Husk at dette er felleseie for alle oss i borettslaget og vi må bidra til at det ikke ødelegges. Slike hendelser fører gjerne til at den som leier må dekke kostnadene. Vi får også opplyst fra miljøutvalget, som administrer utleien, at det ofte blir borte utstyr/inventar etter utleie. Dersom slikt fortsetter blir det nok depositum og kontroll av lokale og inventar etter hver utleie. Vi ødelegger for oss selv hvis vi ikke kan ta vare på det har felles. Aktuelle telefoner: Rørlegger Rørleggervakten AS Forsikring OBOS Forsikringsavdeling Elektriker Datelco AS VVS, bl.a. varmtvann Ringside AS Garasjeportene Feyling Mekaniske Verksted AS TV, telefoni Get Lindebergskogen borettslag Styrerommet (mandag kl. 8-10, onsdag kl ) Garasjeleie Styrerommet (samme tid som over) Leie av fellesrom Lill Øistad (kl hverdager) Vaktmester mandag-fredag kl Parkering Parkeringssystemer Glass Glassmester Svendsen

17 17 LINDA nr Kan du liste opp disse byene etter størrelse (innbyggere)? Tvedestrand, Åndalsnes, Brevik, Vardø, Honningsvåg, Måløy. Litt PC og liknende: 2. Hvor mange punkter er det på en skjerm med 1024*768 pixler? 3. Hvor mye er en kilobyte og hva med en megabyte. Og hva kaller vi den enheten en byte er bygd opp av? 4. Hva kalles den kraften som Isaak Newton erfarte da han så et eple falt fra treet og ned på bakken? Og hva kalles den som gjør at jorda ikke trekkes inn i sola? Lag 4 kvadrater ved å flytte 9 fyrstikker: Noen vitser: Ekteparet Hansen hadde vært gift i tjue år, og virket like nyforelskede fortsatt. Alltid når man så dem, gikk de arm i arm. Helt til en dag da de, av uvisse grunner ruslet nedover gaten uten å være arm i arm. Lille Per, fire år, betraktet dem storøyd. Så løp han hjem til sin mor og ropte: - Mamma, Hansen har slitt seg! En mann gikk forbi et hus der det satt en svenske og vaska katten sin. Han sa til svensken at han ikke trengte å gjøre det - det greier katten sjøl. Om kvelden kom mannen forbi huset igjen. Da så han katten ligge død utenfor. - Det var det jeg sa, du skulle ikke ha vaska katten, ropte mannen. Da svarte svensken: - Det var ikke da jeg vaska katten at den døde. Det var da jeg vrei den. Løsninger på oppgavene finner du på side 21

18 LINDA nr Tekst: Wanda Fransrud Foto: Ira Elvebakk Det var tynt i rekkene på årets generalforsamling Hva er det som gjør at 47 stemmeberettigede møter opp og 241 er hjemmesitter? Ikke vet jeg, bare at det er utrolig dumt. På en generalforsamling har du jo en mulighet til å være med på å ta beslutninger som fattes til beste for hele borettslaget. Enten de nå er til glede for noen og misnøye for andre. 100 prosent uttelling kan du ikke vente å få på dine forslag da meningene er mange, og godt er det. Men du har gitt/sagt din mening og det blir lagt merke til uansett resultat. Full uttelling kan du få ved å melde din interesse for et verv innen styre eller komité. Da blir valgkomitéen glad, og du blir sannsynlig valgt, for her er det få som melder seg frivillig. Men de som blir valgt gjør en kjempejobb for at vi skal ha det bra, og takk for det! Det er så mange av dere som klager, til nabo eller andre, uten å gjøre noe med det. Jeg vil si det så enkelt: møter du ikke opp, eller gir din melding til styret har du ingen klagerett (min personlige mening). Enten du nå skal på ferie eller av andre årsaker er forhindret fra å møte, kan du heller gi melding til styret. Så neste gang - møt opp og gjør din plikt i respekt for styret og borettslaget. Så til slutt en oppfordring fra en av beboerne som var på generalforsamlingen: Bruk de grønne dunkene som er plassert ved hver eneste oppgang. Lær barna at alt av ispapir og alt annet skal kastes der og ingen andre steder. Dette gjelder også mange av de voksne som er ganske slurvete på dette området. Vi vil ha det like pent ute som inne. Les også lederen på side 2, der får du vite mer. Red. De nye i styre og utvalg: Styret: Egil Thorstensen, 51c, leder Kenneth Antonsen, 73 b, nestleder Kolbjørn Feyling, 57 a, styremedlem Mai-Britt Andersen, 53 c, styremedlem Torgeir Winsnes, 81 b, styremedlem Varamedlemmer til styret: Jane Harvåg, 83 c Steinar Frøysa, 67 d Ira Elvebakk, 51 c Linda Halvorsen, 65 d Delegert til generalfordamlingen i Obos: Egil Thorstensen, 51 c, delegert Kenneth Antonsen, 73 b, varadelegert Valgkomiteen: Kari Elton, 79 c Haakon Lorentzen, 57 c Max-Kristian Sætre, 53 b Redaksjonsutvalget: Terje Lund, 51 c Alf Martin Hanssen, 77 h Lis Pedersen, 57 b Tone Sundal Hansen, 57 b May-Lis Skotheim Miljøutvalget: Ira Elevebakk, 51 c Valentino Robinson, 43 a Lill Øistad, 67 c Stine Grotterød, 79 b Anne Britt Berg, 45 b Vigdis Kornstad Hansen, 51 b Jørgen Berntsen, 69 d Web-medarbeider: Birger Urbye, 43 a Kari Elton fra valgkomiteen og Magne Eilertsen fra styrekontoret

19 19 LINDA nr Tekst og foto: Wanda Fransrud 27 jenter og 8 glade gutter er på vei til Villa Fridheim ved Krøderen. Første stopp er Hadeland Glassverk. Her har vi 1 times pause!!! Ikke mye for kjøpeglade jenter med gutta på slep. I tillegg til handel må vi ta en titt på glassblåserne, pluss en kaffetår og noe å bite i. Utrolig hva vi rekker! Vi handler, vi ser, og vi har kaffepause. Herfra drar vi videre via Sokna mot Noresund. I tillegg til vår flotte bussjåfør Hans som forteller om smått og stort vi passerer på vår vei, har vi Treffens leder Anne Britt som holder styr på oss og sørger for at alle er på plass før vi drar videre. Ingen blir glemt igjen. Takk til deg Anne Britt som tar vare på oss. Vi nærmer oss målet for turen. Og der ligger det. På den andre siden av Krøderen. Et riktig eventyrslott. Vel fremme blir vi tatt i mot av en hyggelig guide som forteller mye om slottet. Bygd i 1892 for trelasthandler Svend Haug fra Drammen. Dessverre døde han før det ble ferdig. Hans kone flyttet inn med deres barn og fem tjenere. I et så stort hus trengte hun sine tjenere. Huset er på 600 kvadratmeter, har 40 rom og det er 30 meter høyt. Mange trapper uten heis, men med moderne sentralfyr og bad. Mange lokale kunstnere har utstillinger her. Både bilder, malerier og håndarbeider. Her er det originale malerier av Fritz Thaulow. Det arrangeres også selskaper på stedet. Et fantastisk hus som kan anbefales et besøk. Her foregår det noe sommeren igjennom. Vi begynner å bli sultne og turen går til Rustad Kafé for en deilig 2- retters middag og kaffe. Mette og fornøyde tar vi veien hjem over Hønefoss og Sollihøgda. Busssjåfør Hans forteller om gårder og steder vi farer forbi. Turen er slutt og vi ankommer Lindeberg ca kl 18 med litt mer i sekken enn vi dro med, og mrd gode opplevelser lagret i hodet. Med hilsen fra mange glade deltagere!

20 LINDA nr Dette skjer i sommerferien 2007: Her kan du se hva som skjer for barn og unge som skal opp i 5.klasse i Bydel Alna sommeren Vil du være med på mye moro? Kanskje ferieklubben har noe for deg? Liker du Liseberg, Norway cup, lage teaterforestilling, Bø Sommarland, opplevelsesdager i Oslo og mye mer? Påmeldingsfrist nærmer seg fort. Gå inn på nettsiden og se hva du kan være med på i sommer. 8 uker ferieklubb for ungdom i alderen år. Adressen er: ET MEDLEMSKORT - 5 KLUBBER! Medlemskort ved alle fritidstilbudene i bydel Alna for de i 8. klasse og eldre for skoleåret 2007/2008 MEDLEMSKAMPANJE i perioden fra 1. juni til 28. september 2007 (til høstferien) Kjøp medlemskort i en av bydel Alnas fritidsklubber til kr. 25,- Få gratis inngang i alle klubbene på vanlige klubbkvelder Mellom høstferien og vinterferien (1. oktober og 15. februar) koster medlemskort kr. 50,- MEDLEMSKORT I ALLE FRITIDSKLUBBENE OG UNG I FORUM Kr. 50,- + 1 bilde av deg som skal være på kortet Kortet er kun gyldig med bilde Gyldighet i Ung i Forum 1. januar desember (kalenderår) Medlemskort i fritidsklubbene koster kr. 50,- og gjelder i tillegg på Ung i Forum Kortet gir rett til gratis inngang for medlemmer på vanlige klubbkvelder Arrangementer hvor det reklameres med redusert medlemspris må kortet fremvises Kortet må alltid fremvises for å få medlemsrabattene Misbruk og/eller feil personopplysninger ved tegning av medlemsskap kan føre til inndragning TT-kjøring har vært noe av et mareritt for beboerne i Alna bydel. Det har vært veeeldig vanskelig å få bevilget ekstra turer, men nu skal det legges mer vekt på brukerne behov. I fjor hadde bydelen et mindreforbruk på tjenesten på 3,3 millioner kr. og saksbehandlingen har vart opp til 5 måneder. Bydelsutvalget vedtok på sitt møte i mai å øke bemanningen på bestillingskontoret med 2,1 årsverk. Saksbehandling skal vare maks 12 uker, men helst hurtigere. De bestemte også at TT-brukere med behov kan få inntil 50 tilleggsreiser. Ved spesielle behov kan ytterligere reiser innvilges. Bydelsstyret ber også bystyret endre rammene for tilleggstjenesten slik at også søkere over 67 år kan tildeles tilleggsreiser, samt gi åpning for reiser utenfor kommunen. Bydelsutvalget ønsker fritt brukervalg og større fleksibilitet for brukerstyrt personlig assistanse. Vedtaket betyr at brukere selv kan velge hvordan de ønsker å organisere sin BPA-ordning. Furuset senter skal bygges om. NordicGate Eiendom som er eieren ønsker mer aktivitet på og rundt senteret. De vil investere mange millioner og vil ta Furuset sentrum tilbake. De ønsker flere aktiviteter etter stengetid og dermed forretninger og kafeer som kan bidra til dette. De vil gjøre dette i samarbeid med lokale krefter og politikere. Ledelsen har ambisjoner om å utarbeide reguleringsplan i løpet av 2007, med behandling første halvår Furuset aktivitetspark er påbegynt. Den skal ligge på området bak Furuset Forum, hvor man tidligere fikk avverget bygging av den såkalte Sentrumsgaten. Eva Rueslåtten i Furuset Vel sier at de første aktiviteter vil være ferdig allerede til skolestart. Arbeidet finansieres av Groruddalsmidler. Det er et samarbeid med bl.a. Furuset idrettslag, Furuset skole og Furuset vel. Det skal bli muligheter for så vel organisert som uorganisert idrett. Tekst: Lis Pedersen

21 21 LINDA nr Tekst og foto: Terje Lund Onsdag var det komprimatorbil på plass slik at vi som hadde ting å kvitte oss med fikk rydda. Det er nesten imponerende hvor mye som samles og kastes ved denne årlige anledningen. Det sies fra de godt innvidde, dvs. de som gjorde en kjempejobb med å kaste alt vi andre hadde dratt fram fra kott og skap opp i bilen, at vi passerte 7 tonn med skrot. Imponerende at det fikk plass! Vi må passe på å takke Jørn, Kenneth, Jørn og de andre som jobba hardt i flere timer med å fylle bilen. Det ser stadig ut for at det er nødvendig å minne om hva og hvordan papirkonteinere skal benyttes. Som navnet sier er det papir som er ment for resirkulering som skal kastes oppi. Det betyr bl.a. at plast og plastposer ikke skal kastes der. Papiret skal selvfølgelig kastes oppi konteineren, og dersom den er full får en vente til den er tømt med legge i. Ikke alle har, som en ser, fått med seg disse enkle bruksreglene. Vi minner også om at borettslaget har en tilhenger til utlån hvis du trenger å få kjørt bort søppel. 1. Måløy(3062), Honningsvåg (2904), Brevik (2700), Vardø (2305), Åndalsnes (2071), Tvedestrand (1992), , (1024*1024), En bit. 4. Tyngdekraften, Sentrifugalkraften.

Protokoll fra generalforsamlingen i Lindebergskogen B/L

Protokoll fra generalforsamlingen i Lindebergskogen B/L Protokoll fra generalforsamlingen i Lindebergskogen /L Møtedato 07.06.2007 Møtetidspunkt Kl. 18.30 Møtested Lindeberg skoles aula Tilstede var og til sammen Fra forretningsfører møtte Møtet ble åpnet av

Detaljer

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre?

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre? Konsvik skole 8752 Konsvikosen v/ 1.-4. klasse Hei alle 1.-4.klassinger ved Konsvik skole! Så spennende at dere er med i prosjektet Nysgjerrigper og for et spennende tema dere har valgt å forske på! Takk

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

lærte var at kirken kan være et hjem for oss, vi har en familie her også, og hjemmet vårt kan være en liten kirke.

lærte var at kirken kan være et hjem for oss, vi har en familie her også, og hjemmet vårt kan være en liten kirke. GUDSTJENESTE MED DÅP OG LYSVÅKEN 1. søndag i advent PREKEN Fjellhamar kirke 29. november 2015 Matteus 21,12 17 TO HUS På Lysvåken har vi hørt om to hus. Det første var der vi bor, og alt vi gjør der. Spise,

Detaljer

Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør

Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør «Det var en gang en som bygde en campingbil» Slik startet dette eventyret som i dag heter Norsk Bobilforening. Det er i år 30 år siden foreningen ble stiftet.

Detaljer

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Da var det klart for nyhetsbrevet for Juni. Også denne måneden er det mange ting som har skjedd. Her blir det aldri kjedelig «A» og «R». Jeg fikk telefon fra ex

Detaljer

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser.

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser. Fokusintervju Deltakere tilfeldig utvalg Boligeiere fra prosjektet Leie til eie Innledning Hensikt: Leie til eie er et prosjektarbeid som startet sommeren 2011. Målet har vært at flere skal kunne eie sin

Detaljer

Venner på tur i Roma. Sommeren 2015

Venner på tur i Roma. Sommeren 2015 Venner på tur i Roma Sommeren 2015 Vi har bestemt oss for å reise til de solfylte gatene i Roma. En av grunnene til at vi skal reise til Roma er for å unngå halv-sommeren i Norge og for å få litt ordentlig

Detaljer

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Heksene Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Et forord om hekser I eventyrene har heksene alltid tåpelige, svarte hatter og svarte kapper og rir på kosteskaft. Men

Detaljer

Dette er Tigergjengen

Dette er Tigergjengen 1 Dette er Tigergjengen Nina Skauge TIGER- GJENGEN 1 Lettlestserie for unge og voksne med utviklingshemming og lærevansker 2 3 Skauge forlag, Bergen, 2015 ISBN 978-82-92518-20-5 Tekst og illustrasjoner,

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, JANUAR 2013. Hei alle sammen! Da ønsker vi alle barn og foreldre velkommen til et nytt år på avdeling Sølje. Det er rart med det, men alltid etter en ferie ser vi forandringer

Detaljer

PROTOKOLL FRA GENERALFORSAMLINGEN JÆRNES TERRASSE BORETTSLAG TIRSDAG 26.04.2005

PROTOKOLL FRA GENERALFORSAMLINGEN JÆRNES TERRASSE BORETTSLAG TIRSDAG 26.04.2005 PROTOKOLL FRA GENERALFORSAMLINGEN JÆRNES TERRASSE BORETTSLAG TIRSDAG 26.04.2005 Lagets formann, Tor Magne Gausdal, ønsket alle fremmøtte velkommen til generalforsamlingen 2005, Tor Magne Gausdal var møteleder.

Detaljer

KARPATHOS 7 14. OKTOBER 2011

KARPATHOS 7 14. OKTOBER 2011 KARPATHOS 7 14. OKTOBER 2011 Karpathos er den nest største og den sydligste øya i den greske øygruppa Dodekanesene (Tolvøyene), som ligger øst i Egeerhavet. Karpathos er 50 km. lang og 11 km. på det bredeste

Detaljer

Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag. Sykkel- og snowboardløype på Myra

Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag. Sykkel- og snowboardløype på Myra Nr. 1-2011. Opplag: 750. Årgang 33 Ansvarlig redaktør.vanja Grut Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag vanja.grut@gmail.com www.muil.no Sykkel- og snowboardløype på Myra Myra UIL har fått bevilget

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

GLEDE. Å kjenne deg glad, kan være en god medisin som holder deg frisk når du er gammel.

GLEDE. Å kjenne deg glad, kan være en god medisin som holder deg frisk når du er gammel. Gammel og GLAD 1 GLEDE Å kjenne deg glad, kan være en god medisin som holder deg frisk når du er gammel. Det er alltid ting i livet du kan glede deg over, alene eller sammen med andre. Når du er gammel

Detaljer

Litt om Edvard Munch for de minste barna

Litt om Edvard Munch for de minste barna Litt om Edvard Munch for de minste barna Basert på en tekst av Marit Lande, tidligere museumslektor ved Munch-museet Edvard Munch var kunstmaler. Hele livet laget han bilder. Det var jobben hans. Han solgte

Detaljer

SKOLENYTT. Kantinegruppa. Mary`s venner. Sunndal voksenopplæring. Fire på skolen. Kulturelt samspill

SKOLENYTT. Kantinegruppa. Mary`s venner. Sunndal voksenopplæring. Fire på skolen. Kulturelt samspill Sunndal voksenopplæring Fire på skolen Mary`s venner Vi spør fire stykker på skolen hva de skal gjøre i vinterferien.? Side 5 INTERVJU MED EN ELEV PÅ VIDEREGÅEND E Saba Abay/Maryam Nessabeh Foto: Maryam

Detaljer

Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv

Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv KULTURPROGRAM høst 2015 Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv PROGRAM FOR HØSTEN 2015 Høsten bringer med seg mange fine opplevelser, og på Nordberghjemmet

Detaljer

Januarbrev for Eika.

Januarbrev for Eika. Januarbrev for Eika. Godt nytt år! Så er vi i gang med et nytt år, og vi håper det blir et godt år for oss. Vi har hatt en trivelig førjulstid i barnehagen med mange tradisjonelle aktiviteter. Selv om

Detaljer

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! November var en hektisk, men veldig fin, spennende og opplevelsesrik måned. Personlig var nok November den beste måned i dette året for meg - takket være

Detaljer

Middagen var ved 20 tiden, og etterpå var det sosialt samvær i peisestua. Det ble IKKE

Middagen var ved 20 tiden, og etterpå var det sosialt samvær i peisestua. Det ble IKKE Av hanne bakken Endelig står årets utflukt for tur og denne gangen går turen til Glitterheim. Noen forberedelser må til før en kan legge ut på tur, men denne gangen ble de ikke så omfattende som sist (

Detaljer

Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned.

Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned. Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned. Det er rart å tenke på at årets første sommermåned allerede

Detaljer

Trinn 2 Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse:

Trinn 2 Grunnleggende kjøretøy- og kjørekompetanse: WWW.SVEIN-SVENDSEN.NO Velkommen til en av Norges største trafikkskoler! Takker for at du valgte oss som din samarbeidspartner på veien til ditt Bil førerkort. Her vil du få litt generell informasjon om

Detaljer

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du?

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du? BLUE ROOM SCENE 3 STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. Hva gjør du? Skriver brev. Ok. Til hvem? Til en mann jeg møtte på dansen/

Detaljer

Heisann alle sammen! Nå har det gått noen mnd siden sist nyhetsbrev, så nå er det på tide med noen oppdateringer fra oss her i Nytt Liv. Her i Bolivia startet nytt skoleår i februar, og vi fikk også i

Detaljer

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to.

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. PÅ DIN SIDE AV TIDEN v5.0 SC1 INT KINO (29) og (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. hvisker i øret til Pål Vil du gifte deg med meg? Hva? trekker

Detaljer

FORELDRENYTT SMÅFOSSAN FEBRUAR

FORELDRENYTT SMÅFOSSAN FEBRUAR FORELDRENYTT SMÅFOSSAN FEBRUAR Februar står foran oss, og vi ser at dagene er lysere og lengre noe som er kjærkomment for de fleste av oss. I januar har vi fått ei ny jente på avdelinga, Martine startet

Detaljer

Atle Næss. I Grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai. Illustrert av Lene Ask

Atle Næss. I Grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai. Illustrert av Lene Ask Atle Næss I Grunnlovens hus En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai Illustrert av Lene Ask To gutter og en kongekrone VED VINDUET I DEN SVENSKE KONGENS slott sto en gutt på nesten

Detaljer

Logg fra uke 2 i Cordoba

Logg fra uke 2 i Cordoba Logg fra uke 2 i Cordoba Uken har flydd av sted med mye aktiviteter og dårlig vær, men humøret har vært bra. Vi har begynt å få kontakt med de polske guttene og jentene her. Begge parter prøver å kommunisere

Detaljer

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Helsefagarbeider på nattevakt s. 2 Hverdag med turnus s. 4 En smak på yrkeslivet s. 6 God lønnsutvikling for helsefagarbeidere s. 8 IS-1896 02/2011 Helsefagarbeider på nattevakt

Detaljer

HVORFOR ER DET VIKTIG Å VITE OM RETTIGHETENE SINE, OG HVA BETYR DET I PRAKSIS?

HVORFOR ER DET VIKTIG Å VITE OM RETTIGHETENE SINE, OG HVA BETYR DET I PRAKSIS? HVORFOR ER DET VIKTIG Å VITE OM RETTIGHETENE SINE, OG HVA BETYR DET I PRAKSIS? Under finner du en forenklet versjon av barnekonvensjonen. Du kan lese hele på www.barneombudet.no/barnekonvensjonen eller

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PERLÅ JANUAR 2012 Hei Så var vi allerede kommet godt i gang med et nytt år, og i januar har vi vært så heldige å få oppleve litt snø, og hva det innebærer. Noen syns jo det er veldig

Detaljer

Ask barnehage Månedsbrev for Spiren April 2016

Ask barnehage Månedsbrev for Spiren April 2016 Ask barnehage Månedsbrev for Spiren April 2016 Et barn er laget av hundre. Barnet har hundre språk hundre hender hundre tanker hundre måter å tenke på å leke og å snakke på hundre alltid hundre måter å

Detaljer

IAESTE jobb i Oman 2006

IAESTE jobb i Oman 2006 IAESTE jobb i Oman 2006 Som mange har innledet rapportene sine med før. Hvis du er i tvil om du skal reise til Oman, så er det ingenting å tenke på. Får du sjansen så reis! Oman er et utrolig vakkert land

Detaljer

Moldova besøk september 2015

Moldova besøk september 2015 Moldova besøk september 2015 Lørdag 3. september var åpningsdatoen for vårt etterlengtede hjem for barna våre i Belt. Vi ankom Moldova sent torsdag kveld og ble kjørt fra flyplassen av Pedro fra Bethany

Detaljer

De kjenner ikke hverandre fra før,

De kjenner ikke hverandre fra før, EN SAMTALE OM UTLENDIGHET Hvordan er det egentlig å bo i utlandet i voksen alder? Er det slik at borte er bra, men hjemme er best? Ole Westerby har jobbet og bodd i Brussel i 15 år og kjenner landet godt,

Detaljer

Senior Reiser «Allsang på grensen»

Senior Reiser «Allsang på grensen» Senior Reiser «Allsang på grensen» m/ Fredrikstad & Hvaler 10.08 14.08.2015 Dag 1 Mandag 10.08.2015 Stavanger Halden Avreise fra Skipper Worse Ledaal kl.08.00 og turen går via Kristiansand og Arendal inn

Detaljer

Kultur og samfunn. å leve sammen. Del 1

Kultur og samfunn. å leve sammen. Del 1 Kultur og samfunn å leve sammen Del 1 1 1 2 Kapittel 1 Du og de andre Jenta på bildet ser seg selv i et speil. Hva tror du hun tenker når hun ser seg i speilet? Ser hun den samme personen som vennene hennes

Detaljer

Torgarposten nummer 1 2014 8. årgang

Torgarposten nummer 1 2014 8. årgang Livet i Brønnøy: Nissen er Torg-væring: Her er Nissen fra Torget. Hvem er det tror du? Jo, det er meg. Jeg begynner å dra litt på årene, så både håret og skjegget har begynt å bli grått. Kanskje jeg kommer

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012

MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012 MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012 Når mai er forbi, så ta deg en tur til steinrøysa neri bakken, da blomstrer det nyperoser i ur ved steinrøysa neri bakken. Og blåklokka står og ringler i kratt.

Detaljer

Hanne Ørstavik Hakk. Entropi

Hanne Ørstavik Hakk. Entropi Hanne Ørstavik Hakk. Entropi 2012 Forlaget Oktober AS, Oslo Første gang utgitt i 1994/1995 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1026-9 Hakk En sel kommer mot

Detaljer

Fjøsnissen. Moldetur. Som et resultat av denne overtroen er skikken med å sette ut grøt til nissen på låven julekvelden oppstått.

Fjøsnissen. Moldetur. Som et resultat av denne overtroen er skikken med å sette ut grøt til nissen på låven julekvelden oppstått. Moldetur Fjøsnissen Saba Abay/Yohannes Tewelde 6. november kom alle introelevene klokka ti på åtte på busstasjonen. Da Kari og Gry kom, kjørte bussen til Molde. Etter ca. 5-10 minutter sto Gry foran elevene,

Detaljer

FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon. Scene for en mann og to kvinner. Manus kan kjøpes på www.dramas.no

FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon. Scene for en mann og to kvinner. Manus kan kjøpes på www.dramas.no FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon Scene for en mann og to kvinner Manus kan kjøpes på www.dramas.no Axel slår opp med Nymse, fordi han ikke elsker henne på den riktige måten. Hun ender med å sitte

Detaljer

Ferieklubben. Aktivitetsskolen Trosterud

Ferieklubben. Aktivitetsskolen Trosterud Oslo kommune Utdanningsetaten Trosterud Skole Ferieklubben 2016 Aktivitetsskolen Trosterud Aktivitetsskolen Besøksadresse: Postadresse: Faktura adresse: Tvetenveien 181 Postboks 25 Haugerud Utdanningsetaten/

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER Desember-sangen: (mel: O jul med din glede) Når dagen er mørkest, så vet vi en sang, vi hilser den alle velkommen, som barna har ønsket så mangen en gang titusener ganger

Detaljer

MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper:

MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper: MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper: Historie: Martin og Anders er gode kamerater. På flere fester har Martin drukket alkohol. Anders begynner å bli bekymret for kameraten. Dilemma: Skal Anders si

Detaljer

Noen må jo gjøre det. Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli

Noen må jo gjøre det. Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli Noen må jo gjøre det Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli Mange av oss kan ha tanker om ting som burde eller kunne ha vært gjort. Men for de fleste er skrittet ganske langt fra å se det, tenke det og si det,

Detaljer

OBS-OBS-OBS-OBS- Invitasjon til årsmøte 10. Mars kl 13.00.

OBS-OBS-OBS-OBS- Invitasjon til årsmøte 10. Mars kl 13.00. Side 1 Nr.1.2012 INNHOLD: Side 1: Invitasjon til årsmøte 10 mars. Grasrotandel. Side 2: Lederen, Saksliste. Side 3 : Referat fra julebord m/bilder Side 4.: Minneord. Side 5: Reklame. Invitasjon til årsmøte

Detaljer

Sommer 2011. Tilbud til deg mellom 9 og 18 år, bosatt i Bydel Stovner. www.stovnerungdom.no

Sommer 2011. Tilbud til deg mellom 9 og 18 år, bosatt i Bydel Stovner. www.stovnerungdom.no Oslo kommune Bydel Stovner Enhet for ungdom, kultur og nærmiljø Sommer 2011 Tilbud til deg mellom 9 og 18 år, bosatt i Bydel Stovner www.stovnerungdom.no Dagsturer Tusenfryd UKE 26 TIRSDAG 28.6 Oppmøte

Detaljer

Månedsbrev for Marikåpene september 2013

Månedsbrev for Marikåpene september 2013 Månedsbrev for Marikåpene september 2013 Jeg gir deg gaver, bugnende haver, epler og pærer og plommer i fleng, plukk kantareller, rips og moreller, gaver og grøde fra åker og eng. Oppsummering av august.

Detaljer

Månedsbrev for Marikåpene februar 2014

Månedsbrev for Marikåpene februar 2014 Månedsbrev for Marikåpene februar 2014 Hu og hei, du og jeg danser dagen lang. Januar og februar har fest og bjelleklang. Snø og sno har vi to, hvis du liker det. Vil du heller ha litt sol, så vent på

Detaljer

Mystiske meldinger. Hei, Arve Sjekk mailen din. Mvh Veiviseren

Mystiske meldinger. Hei, Arve Sjekk mailen din. Mvh Veiviseren 1 Mystiske meldinger Arve fisker mobilen opp av lomma. Han har fått en melding. Men han kjenner ikke igjen nummeret som sms-en har kommet fra. «Pussig,» mumler han og åpner meldingen. «Hva er dette for

Detaljer

Kristin Ribe Natt, regn

Kristin Ribe Natt, regn Kristin Ribe Natt, regn Elektronisk utgave Forlaget Oktober AS 2012 Første gang utgitt i 2012 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1049-8 Observer din bevissthet

Detaljer

Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria

Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria Lørdag den 21. februar reiste vi sammen med fire andre fra helsefagarbeider klassen til Malta. Der skulle vi være i tre uker gjennom utvekslingsprogrammet Erasmus+.

Detaljer

«Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett»

«Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett» I dag skal vi tale over emnet «Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett» I tillegg skal vi tale om hvordan du kan ta imot ditt mirakel. Siden vi er i oppstarten av en nytt «menighetsår»

Detaljer

Rapport fra likemannssamling i regi av FNDB avd. foreldre/søsken - døvblindfødte på Johnsgård Turistsenter 4. til 11. juli 2010

Rapport fra likemannssamling i regi av FNDB avd. foreldre/søsken - døvblindfødte på Johnsgård Turistsenter 4. til 11. juli 2010 FNDB avd. foreldre/søsken - døvblindfødte Rapport fra likemannssamling i regi av FNDB avd. foreldre/søsken - døvblindfødte på Johnsgård Turistsenter 4. til 11. juli 2010 Foreldreforeningen har siden 1993

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

Nyhetsbrev for mai Nyhetsbrevene kommer hvert månedsskifte og viser med bilde og teks

Nyhetsbrev for mai Nyhetsbrevene kommer hvert månedsskifte og viser med bilde og teks Nyhetsbrev for mai Nyhetsbrevene kommer hvert månedsskifte og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienbergsenteret måned for måned. «Kom mai du skjønne milde» synger vi på Sofienberghjemmet,

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, FEBRUAR 2013. Hei alle sammen! Takk for en innholdsrik og flott måned sammen med deres barn. Vi har hatt en fin måned sammen med flere kjekke og lærerike aktiviteter sammen.

Detaljer

Nyhetsbrev for november

Nyhetsbrev for november Nyhetsbrev for november Nyhetsbrevene kommer hvert månedsskifte og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienbergsenteret måned for måned. Grenene på trærne utenfor Sofienbergsenteret

Detaljer

La Bella Italia AMALFI KYSTEN DENNE GANGEN GÅR TUREN TIL AMALFIKYSTEN CASALE MARCHESE.

La Bella Italia AMALFI KYSTEN DENNE GANGEN GÅR TUREN TIL AMALFIKYSTEN CASALE MARCHESE. AMALFI KYSTEN DENNE GANGEN GÅR TUREN TIL AMALFIKYSTEN CASALE MARCHESE. Programmet er ikke hesblesende! Vi skal nyte og kose oss, og det blir alltid litt tid til opplevelser på egen hånd i løpet av dagen,

Detaljer

mystiske med ørkenen og det som finner sted der.

mystiske med ørkenen og det som finner sted der. DEN STORE FAMILIEN TIL DENNE LEKSJONEN Tyngdepunkt: Gud er med sitt folk (1. Mos. 12 15,24) Hellig historie Kjernepresentasjon Om materiellet Plassering: hyllene med hellig historie Elementer: ørkenboks

Detaljer

Arven fra Grasdalen. Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy. Oppgave 1. Kjære jenta mi!

Arven fra Grasdalen. Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy. Oppgave 1. Kjære jenta mi! Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy Oppgave 1 Arven fra Grasdalen Kjære jenta mi! Hei! Hvordan går det med deg? Alt vel i Australia? Jeg har noe veldig spennende å fortelle

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Mai Måneden har igjen vært proppfull av inntrykk og opplevelser. Vi har hatt fokus på samspillet i natur og 17.mai som kulturarv. Rusken ble avholdt i litt kaldt og vått vær men dugnadsånden blant barna

Detaljer

LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO)

LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO) LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO) Reza er 17 (år alder årer). Han bor i Stavanger, men han (før kommer reise) fra Afghanistan. Han (besøk bor - kom) til Norge for to år (siden senere før). Reza går på Johannes

Detaljer

Klokka litt over mylonitt fra Feiring Bruk i Lørenskog, (bearbeidet av Bjørn Skår), svingte inn til stedet

Klokka litt over mylonitt fra Feiring Bruk i Lørenskog, (bearbeidet av Bjørn Skår), svingte inn til stedet Klokka litt over mylonitt fra Feiring Bruk i Lørenskog, (bearbeidet av Bjørn Skår), svingte inn til stedet hvor vi skulle møte Einar. Han hadde bedt oss om å treffes der. Avtalen hans med "Ollendorfgruppen"

Detaljer

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone Tor Fretheim Kjære Miss Nina Simone FAMILIEN De trodde det ikke. De klarte ikke å forstå at det var sant. Ingen hadde noen gang kunnet tenke seg at noe slikt skulle skje. Sånt hender andre steder. Det

Detaljer

Dag 1, fredag 20. april 2007

Dag 1, fredag 20. april 2007 20. - 23. april 2007 Etter vel tre og en halv times flytur får vi den gode følelsen av å plante våre ben på sydelige breddegrader - Marbella! Spanias svar på Frankrikes St. Tropez. I Marbella er det varmere

Detaljer

Kapittel 12 Sammenheng i tekst

Kapittel 12 Sammenheng i tekst Kapittel 12 Sammenheng i tekst 12.1 vi har har vi har vi har vi 12.2 Anna har både god utdannelse og arbeidserfaring. Anna har verken hus eller bil. Både Jim og Anna har god utdannelse. Verken Jim eller

Detaljer

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet Side 1 av 5 Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup Sist oppdatert: 17. desember 2003 Juleevangeliet Julen er i dag først og fremst en kristen høytid

Detaljer

Fortell denne historien hver gang du vil forandre kledet under Den hellige familie. Hele året igjennom er dette det sentrale punktet i rommet.

Fortell denne historien hver gang du vil forandre kledet under Den hellige familie. Hele året igjennom er dette det sentrale punktet i rommet. DEN HELLIGE FAMILIE TIL DENNE LEKSJONEN: Tema for denne samlingen: Hovedlinjen i det kristne språksystemet: Jesu Kristi fødsel, liv, død og oppstandelse. Liturgisk handling Fordypningspresentasjon Om materiellet

Detaljer

Flora Barehage Nythetsavis

Flora Barehage Nythetsavis Flora Barehage Nythetsavis TILBAKEBLIKK PÅ MARS April er kommet, og snøen smelter og sola skinner snart er det vår Det har skjedd mye spennende i mars. Vi startet mars med KARNEVAL. Det var moro å se at

Detaljer

LANTERNA. Velkommen til å feire 17. mai med oss på Sjømannskirken! Velkommen til Sjømannskirken! Besøk vår hjemmeside: www.sjomannskirken.

LANTERNA. Velkommen til å feire 17. mai med oss på Sjømannskirken! Velkommen til Sjømannskirken! Besøk vår hjemmeside: www.sjomannskirken. LANTERNA Velkommen til Sjømannskirken! ÅRGANG 63 MAJ - JUNI 2011.٠ORGAN FOR SJØMANNSKIRKEN - NORSK KIRKE I GÖTEBORG Trykkes i 1500 eks. Velkommen til å feire 17. mai med oss på Sjømannskirken! Besøk vår

Detaljer

Refleksjonsnotat for Mai.

Refleksjonsnotat for Mai. Refleksjonsnotat for Mai. Mai måned er her og vi har kommet i gang med å ta med små grupper på tur til skogen. Vi har foreløpig delt inn i 4 grupper. Vi har hatt litt ulike erfaringer på de første skog

Detaljer

Månedsbrev fra Revehiet Desember 2013

Månedsbrev fra Revehiet Desember 2013 Månedsbrev fra Revehiet Desember 2013 Viktige datoer i desember: 4. desember: Julevandring i Hole Kirke. 9. desember: Koko tilbake fra pappaperm! 13. desember: Lysfrokost i barnehagen. Møt opp 07.15 for

Detaljer

Filmen EN DAG MED HATI

Filmen EN DAG MED HATI Filmen EN DAG MED HATI Filmen er laget med støtte fra: 1 Relevante kompetansemål Samfunnsfag Samfunnskunnskap: Samtale om variasjoner i familieformer og om relasjoner og oppgaver i familien. Forklare hvilke

Detaljer

Floristen januar 2014

Floristen januar 2014 1 Flora Barnehage Nyhetsavis Side 1 Tilbakeblikk på februar og mars 2 Også i februar har snøen glimret med sitt fravær, så syklene har vært flittig brukt. Likeså har det vært en del aktivitet i sandkassen.

Detaljer

Muruvikposten. Huff, dette hørtes da veldig pessimistisk ut. Vi har mange ting å glede oss over:

Muruvikposten. Huff, dette hørtes da veldig pessimistisk ut. Vi har mange ting å glede oss over: Muruvikposten oktober 2013 DUGNAD Huskomiteen la opp til en dugnad i høst for å få malt grendahuset og garasjen utvendig. Det ble åpnet for mange kvelder/dager hvor man kunne ta del i dugnaden. Dessverre

Detaljer

Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. 6. Røyskatt: Forming +middag. +middag 13. motorisk. +middag. musikk + middag.

Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. 6. Røyskatt: Forming +middag. +middag 13. motorisk. +middag. musikk + middag. Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 23 4. Forming Rev: Språk Even 4 år! (1.6) 24 11. Drama/ Rev: Kantina/ 5. Turdag Dådyr: Forming Ulv: Språk 12. Turdag Ulv: Kantina/ 6. Forming Rev: Språk 13. Drama/

Detaljer

I dansen også. Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31. Evangelietekst: Joh 2,1-11. NT tekst: Åp 21,1-6. Barnas tekst: Luk 2,40-52

I dansen også. Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31. Evangelietekst: Joh 2,1-11. NT tekst: Åp 21,1-6. Barnas tekst: Luk 2,40-52 3. søndag i åpenbaringstiden (19. januar) Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31 Evangelietekst: Joh 2,1-11 NT tekst: Åp 21,1-6 Barnas tekst: Luk 2,40-52 I dansen også 14 S ø n d a g e n s t e k s t F OR V O K S N

Detaljer

Sommeravslutning på fjorden i herlig sommervær!

Sommeravslutning på fjorden i herlig sommervær! Juni 2014 Sommeravslutning på fjorden i herlig sommervær! Foto: Siri R. Grønskar God sommer! Sommerferien står for døren og vi har lagt bak oss en sesong med mange flotte musikalske opplevelser. Høsten

Detaljer

DRØMMEN OM DET GODE LIV

DRØMMEN OM DET GODE LIV Norges mest...2_norges mest.. 9/30/10 9:07 PM Side 1 TEKST OG FOTO FRANCISKA MUNCK-JOHANSEN HOUSE OF PICTURES NORGES MEST INSPIRERENDE HJEM 2. PLASS! DRØMMEN OM DET GODE LIV på landet For tre år siden

Detaljer

Eventyr og fabler Æsops fabler

Eventyr og fabler Æsops fabler Side 1 av 6 En far, en sønn og et esel Tekst: Eventyret er hentet fra samlingen «Storken og reven. 20 dyrefabler av Æsop» gjenfortalt av Søren Christensen, Aschehoug, Oslo 1985. Illustrasjoner: Clipart.com

Detaljer

Mari Lindbäck. Kom hjem

Mari Lindbäck. Kom hjem Mari Lindbäck Kom hjem DEL 1 Katten min er borte. Det er en sånn katt folk legger merke til. Den rødlige pelsen, trekantansiktet, den lyse snuta, de grønne smaragdøya. Den er nydelig. Silkemyk å ta på.

Detaljer

1 Journalister med brekkjern

1 Journalister med brekkjern 1 Journalister med brekkjern «Er dette lurt?» hvisket jeg. «Sikkert ikke,» sa Markus. Malin stilte seg opp foran oss, la armene i kors og sa lavt, men bestemt: «Greit, gutter. Bare løp hjem igjen til mammaen

Detaljer

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30. Lek i barnehagen ute/inne. Samarbeid med Gullhår. Sommerferie. Sommerferie. Samarbeid med Gullhår

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30. Lek i barnehagen ute/inne. Samarbeid med Gullhår. Sommerferie. Sommerferie. Samarbeid med Gullhår Arbeidsplan for Tyrihans juli 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30 1 2 3 4 7 8 9 10 11 14 15 16 17 18 21 22 23 24 25 28 29 30 31 1 Solstad barnehage Side 1 02.07.2014 Informasjon fra Tyrihans

Detaljer

BAMBUSPRINSESSEN. Se hva jeg har funnet! ropte han til kona og viste henne den vesle jenta. Det må være gudene selv som har sendt henne til oss!

BAMBUSPRINSESSEN. Se hva jeg har funnet! ropte han til kona og viste henne den vesle jenta. Det må være gudene selv som har sendt henne til oss! BAMBUSPRINSESSEN Det var en gang en gammel mann som bodde i skogen nær Kyoto 1 sammen med kona si. De var fattige og barnløse, og hver dag gikk mannen ut i skogen for å kutte bambus. Av bambusen lagde

Detaljer

MOR. Abdulgafur Dogu. 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611

MOR. Abdulgafur Dogu. 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611 MOR Av Abdulgafur Dogu 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611 1 INT. KJØKKEN/STUA. DAG Det er en sørgelig betonet stue med noen bilder på veggen. Veggene er nøytrale i fargen, og ellers

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

ET ØYEBLIKKSINTERVJU MED OLE HENRIK KONGSVIK, DAGLIG LEDER OG GRÜNDER I OK FOTO. - Intervjuet (og [amatør]fotografert) av Ole Mads Sirks Vevle.

ET ØYEBLIKKSINTERVJU MED OLE HENRIK KONGSVIK, DAGLIG LEDER OG GRÜNDER I OK FOTO. - Intervjuet (og [amatør]fotografert) av Ole Mads Sirks Vevle. ET ØYEBLIKKSINTERVJU MED OLE HENRIK KONGSVIK, DAGLIG LEDER OG GRÜNDER I OK FOTO. - Intervjuet (og [amatør]fotografert) av Ole Mads Sirks Vevle. OM NAVNET «OK FOTO».., OK Foto. - Stemmer det. Husker du

Detaljer

Invitasjon til KULTURSAMLING, tillitsvalgt - og likemannsopplæring. Thon hotel Bergen Airport lørdag 24.og søndag 25.oktober 2015

Invitasjon til KULTURSAMLING, tillitsvalgt - og likemannsopplæring. Thon hotel Bergen Airport lørdag 24.og søndag 25.oktober 2015 Invitasjon til KULTURSAMLING, tillitsvalgt - og likemannsopplæring. Thon hotel Bergen Airport lørdag 24.og søndag 25.oktober 2015 NFU fylkeslag inviterer hvert år til kultursamling for mennesker med nedsatt

Detaljer

periode-plan for LOFTET februar og mars 2014

periode-plan for LOFTET februar og mars 2014 periode-plan for LOFTET februar og mars 2014 Hva vi har gjort i desember Vi har hatt en innholdsrik måned med hyggelig stemning, gode opplevelser og mye innhold. Vi har vært på teater og sett Den vesle

Detaljer

Guatemala 2009. A trip to remember

Guatemala 2009. A trip to remember Guatemala 2009 A trip to remember Andreas Viggen Denne boken har jeg laget for at jeg skal kunne se tilbake på denne fantastiske reisen som virkelig gjorde inntrykk på meg. Håper du som leser av denne

Detaljer

Informasjon til Enslige mindreårige flyktninger. Senter for oppvekst

Informasjon til Enslige mindreårige flyktninger. Senter for oppvekst Informasjon til Enslige mindreårige flyktninger Senter for oppvekst 1 VELKOMMEN TIL DRAMMEN! www.visitdrammen.no Byen vår Drammen tilhører Buskerud fylke og ligger 4 mil sydvest for Oslo. Drammen er en

Detaljer