Energi og Miljøstudentenes avis

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Energi og Miljøstudentenes avis"

Transkript

1 Energi og Miljøstudentenes avis Avis 4 Julespesial Hilsen fra det gamle styret og det nye styret Eksamenslese- og ikkelesetips Julesangtekster Gode oppskrifter Julekryssord med premie Sladder Og mye mer!

2 EMIL Avis Redaktør Rikke Berg Hannevik Daniel Stølsbotn Bidragsytere Sverre S. Gjerde Henrikke Aashammer Åsa Kjørholt Håkon Duus Bergljot Tjønn Odin Budal Søgnen Marte Østrem Yaru Li Kristan T. Solheim Georg Brandtzæg Innhold Nekrolog fra gammelt styre Hilsen fra nytt styre Årets foreleser Tallin Låvefest 5 utenfor lesesalen Emil elgen svarer Julekryssord med premie Juleaktiviteter for de som er lei av å lese til eksamen Emil Avisen anbefaler Horoskop Lese- og ikkelesetips Quiz Sladder med mer s. 3 s. 6 s. 8 s. 10 s. 11 s. 12 s. 14 s. 16 s. 17 s. 22 s. 28 s. 30 s. 30 s. 32 Gourmet-Kom EMIL-styret (det nye og det gamle) Mail Sladdertelefon Leder Endelig er det desember! Det betyr adventskos, julekalender, gløgg, pepperkaker og eksamen! Endel bra og noe ikke like populært! Men, man må alltid se det positive i det som skjer, det er noen uker med eksamen, for så å få minst tre uker med fri og uten noe form for skole! Vi i avisa ønsker alle masse lykke til med eksamenslesing og eksamen og ønsker alle en hjertelig god jul! Hvis du har glemt lesesalreglene: LESESALREGLER PÅ DENNE LESESAL GJELDER NEDENSTÅENDE REGLER SOM BLE ENSTEMMIG GODKJENT AV ALLMØTE 9/ DET ER IKKE LOV Å LEGGE IGJEN BØKER OVER NATTEN PÅ LESESALEN 2. VED PAUSE >30MIN: 1. RYDD SAMMEN SAKENE DINE 2. LEGG LAPP OM NÅR TILBAKE 3. FORLATER DU SALER FOR MER ENN 2 TIMER MÅ DU RYDDE PLASSEN OG TA MED DEG SAKENE DINE 4. DET ER IKKE TILLATT Å SPISE PÅ LESESALEN 5. SALEN ER FORBEHOLT STUDENTER VED IME-FAKULTETET. I HØYSESONGER KAN KONTROLL BLI FORETATT (STUDIEBEVIS) (for mer informasjon, les på oppslag utenfor den enkelte lesesal) EMIL observerer Utgavens ord: Klem et tre, vann en blomst, vær glad i hverandre 1. El-mil ideen slo ann på strategiseminar og det ser ut til at linjeforeningen får bil etter jul 2. Både Tallinn og Låvefest var kjempehit og bør bli faste tradisjoner! Økologisk barnebarn: Definerer slektskapet ditt til barnet til et fadderbarn fra studietiden.

3 Nekrolog for EMIL-styret Et Eventyr utenom det vanlige EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Det var en kald og bitter stemning som fylte rommet. Seks personer, Marte, Martha Marie, Richard, Odin, Eirik og Ludvig satt på hver sin stol og stirret mot en ukjent skikkelse ved den andre enden av rommet. Vi var uten ord. Uten tanker. Vi følte oss tomme. - Så hva bringer dere her? Sa mannen Vemodighet, vil jeg tro? Han og dro fram en journal merket EMIL-styret Den var lang og tykk, og han brukte sine spinkle, skrukkete fingre til å bla hurtig gjennom den. Han stoppet brått. - Aha! ropte han ut som om han hadde fått en tallrekke i bingo. Han dro fram et ark midt i bunken og studerte det nøye med en monokkel plassert mellom øyenbryn og øyenpose. Han så helt vanlig ut der han satt i et opplyst hjørne, i det ellers kalde, nedslitte rommet. Han hadde på seg en grå dress, en hvit skjorte, en kongeblå sløyfe og stripete (svart og grå) bukseseler. På bena hadde han ingen sko, men hvite, utvaskede tennissokker som gikk i strid med klesstilen, men i ett med hans bleke, eldgamle hud. På hodet vokste det ut hvitt tynt hår som strakk seg i alle retninger. Noe av det ble holdt på plass av en lilla bowlerhatt. Rynker hadde han mange av. Vi ville trodd det var rekord om vi skulle ha gjettet. - Det står her at styreperioden deres er over, sa han. Han så opp og studerte oss nøye med en halvåpen, smattende munn. Han strevde med å holde monokkelen på plass. - Stemmer det, fortsatte han og bladde litt videre i papirene. Dere er ferdige? - Ja, vi e vel det, svarte Eirik, - Men koffor e vi her no? Han gestikulerte vilt med armene for å markere sin fotvilelse. Ka for no sted e egentlig dette her? - Du skjønner, kjære Børsheim, at ved hver endt styreperiode er det mitt ansvar å sørge for at det går stille for seg. Han fjernet monokkelen og så bort på oss med et åpent blikk og smilte mens han foldet hendene. Han skjønte vi var forvirret, men tok seg likevel god tid. Han lente seg tilbake og så opp i taket. Det var da vi la merke til at det ikke eksisterte noe tak, men et uendelig mørke. - Hva er det egentlig som foregår nå? sa Richard bestemt. Han pekte på papirbunken og så på taket med et spørrende blikk. Ka i? utbrøt Odin. Ka skjer med taket? Ingen svarte. - For å gjøre det enkelt kan jeg begynne med å presentere meg selv. Han reiste seg og slo armene ut til siden, som om hans bortkomne sønn (han som hadde blitt oppfostret av kuer og sauer) hadde returnert for å finne sin plass blant menneskene. - Takk for det! fortsatte Richard. Han la armene i kryss og lente seg tilbake i stolen. - Mitt navn er Døden, sa mannen med et stivt smil. - Det er jeg som velger hvem og hva som får leve videre, og dere er ikke en av dem. Ikke denne gangen. Jeg er simpelthen den skikkelsen som resirkulerer sånt materiale som dere. Nå er dere ferdige. Det er slutt. Finito. De vita exire. Han trakk seg tilbake og satt seg ned i stolen. Et tebord kom gående inn i rommet og stilte seg ved siden av Døden. Med seg hadde den en dampene kanne, syv kopper, en liten dunk melk og en skål med sukkerbiter. Døden henviste oss til bordet og spurte så med sitt blikk om vi var kjærkommen en kopp. - Den er grønn, sa han med et eventyrlig engasjement. Martha Marie hoppet opp og tok seg en kopp. Marte fulgte etter og Odin likeså. - Har du honning? spurte Odin og pekte på en tom plass på bordet. - Men du har ikke betalt? - Hva har det med saken å gjøre? - Alt. - Da får det bare være. - Greit for meg. - Heter du virkelig Døden? - Det stemmer. - Kan jeg kalle deg for Ibsen? - Helst ikke. - Michael Jackson? - Nei, alvorlig talt! - Bob? - Ja, det kan jeg gå med på. 3

4 4 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Bob, som vi nå kalte ham, tok seg selv en kopp, fylte den halvveis opp med varmt vann og lot resten være melk og sukkerbiter. Han kunne da umulig ha vondt av litt ekstra kalorier. - Det er viktig med sterke ben når man er så gammel som meg, sa han med et alvorlig uttrykk. - Kor gammel e du ægentlig, spurte Ludvig. - Jeg ble født gammel, svarte Bob og sukket. - Tiden står stille for døden. Her finnes ingen bevegelse. Ingenting er relativt, eller relevant for den slags skyld. Dere kan gjøre hva dere vil helt uten konsekvenser. Men nå som dere er her kan dere likeså gjerne bli. Det er alltid kjekt med litt yngre selskap. Han fortsatte å studere arket fra journalen, hostet litt, tørket munnen med en beige serviett og forsynte seg av en kake vi ikke hadde lagt merke til før. - Verdens beste, sa han med overdreven fransk aksent. Orbis terrarum potissimus crustum, fortsatte han. Eller betydde det brød? Det så ut som om han hadde forvirret seg selv da han stirret tomt ut i luften. Han ristet på hodet så leppene slag fram og tilbake, og distribuerte spytt og smuler rundt seg som en forkrøplet vannspreder. - Man kan lære mange språk gjennom livet, konkluderte han. - Selv foretrekker jeg de døde. Han så bort på oss som om han ventet på en sympatisk reaksjon. - Hva med Bergljot, sa Martha Marie med en usympatisk tone. - Hvorfor er ikke hun her sammen med oss? Er ikke hun også død? - Men kjære deg, Emmenem, svarte Bob og lagde gåseøyne med fingrene sine. - Bergljot er da vel langt i fra død. Hun er kanskje ikke her nå, men langt der oppe, over stormer og all verdens uro, sitter hun like lykkelig, og kanskje enda mer lykkelig, sammen med sin seks nye følgesvenner. - Men tror du hun husker oss? spurte Marte med uro i stemmen. - Det tviler jeg på, sa Bob. Hun er nok altfor opptatt med å bonde med de nye vennene sine. Han tok seg en stor slurk av teen og tørket seg rundt munnen. Han ga tegn om at han ønsket at vi skulle reise oss. Vi gjorde som han sa. Marte var trist, så trist at hun felte en tåre. Den falt på bakken med et pendantisk plask. Alt gikk i sakte film og tiden strevde med å ta seg selv igjen. Et spir av blomster grodde med en overdreven fart fra hvor tåren hadde falt. Et tre fulgte etter og vokste langt opp i det uendelige mørket over hodene våre. Vi hoppet bakover av sjokk så stolene føk i alle retninger. Lyder kom fra alle kanter og i alle former, både mørke og lyse, raske og trege. Rommet bølget og vridde seg i regnbuens farger. Vinden blåste rundt omkring, og lagde små sykloner som rev med seg møbler og tapeter, som for øvrig var blomstertapeter. Døden, Bob, derimot, satt stille som et fjell. En dør åpnet seg bak oss og et sterkt, hvitt lys fylte rommet. En duft av bark, blomster og dyr snek seg inn i neseborene og ga oss nytt håp. En vind tok grep fatt om kroppene våre og dyttet oss oppover med et enormt press mot det uendelige intet. Lyset viste vei og vi så Bob forsvinne under oss som en liten maur. Vi kunne sverge på at han smilte og vinket med et glass rødvin i den ene hånden, men man kan ikke alltid stole på slike antagelser. Det krever mer intuisjon. - En periode har nådd sin slutt, men Deres liv er langt ifra over, sa en mørk stemme med en tvist av ekko og kirkehallklang. Sit on my face and tell me that you love me Det var det siste vi husket. Vi våknet opp i en haug med Odin på bunn og Eirik på topp. Det tok fem minutter før noen klarte å få liv i Odin med gjentatte munn til munn -forsøk og hjertemassasje. I mellomtiden hadde Eirik tatt seg en pils og en skive med grov leverpostei. - Sett din strupe til hans munn! hadde han sunget. - Mine herre lambo! hadde Ludvig svart. Senere på dagen hadde vi unngått å snakke med hverandre. Det var rett og slett en så vridd opplevelse at vi ikke orket å ta det opp. Vi ble senere enige om å inngå en pakt. I årene som gikk møttes vi jevnlig og mimret om de gamle dager. Vi slo oss til De Eldres Råd og følte oss relativt kloke dere vi satt. Vi fikk til og med hilse på de nye EMIL-styrene som kom og gikk de årene vi fortsatt var bosatt i Trondheim. Og det tok ikke lang tid før Bergljot fulgte etter, og det viste seg at hun ikke hadde glemt oss likevel, bare blitt litt revet med i øyeblikket der og da. Etter noen år hadde de fleste av oss trukket seg tilbake til sin fødepost, og funnet seg både jobb Kybs og sjelevenn. Starwars-fkrigere Noen var får gjennomgå dratt til Sør-Amerika, når miljøheltene noen kommer til Afrika. En av oss var nokså sikker på at han skulle til

5 EMIL Avis 4 Julespesial månen en dag, og en tok seg friheten til å sykle østover for å besøke Nepal. Men innerst inne visste vi alle at noe trakk oss sammen som en titanisk magnet. Vi traff hverandre igjen en siste gang i Trondheim sent på 2120-tallet. Den tids medisinteknologi hadde lovet å holde oss i live i minst 130 år, og det uten beinskjørhet. Vi satt oss ned på en benk utenfor hovedbygget, som var like vakkert som det var gammelt. Vi promenerte langs Elektro-bygget og lot våre øyne falle inn på EMIL-kontoret. Det var jul og de hadde pyntet med hjerter, glitter og lyng. Lyng var på denne tiden det eneste som vokste fritt i Norge. Alle trær og andre vekster ble holdt i karantene av EMIL krigskom. Vi sukket lett i kor og snudde oss mot Stripa. Der stod Bob klar og vi nikket bekreftende til ham. Bakken skjøt opp mot luften, våre kropper ble med, men våre tanker ville alltids bli en del av hva vi lot ligge igjen. Det som ble igjen hos EMIL, vår kjære, elskede linjeforening. Takk for oss, EMIL-styret 2010

6 6 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Hei fra det nye styret Hei og hopp EMIL, vi donerer bort vår kropp! Gira som få vi er Kaster vi alle våre klær. Dette vervet har vi gledet oss til siden vi ble født, Siden mor og far ikke hadde døra på gløtt. Bergljot er vår nydelige kongsknekt Til dette passer hun helt perfekt Og med viseknekt Ingrid ved sin side Vil vi ingen nederlag lide. Til å diktere dette poetiske styret Har vi skalden Eivind, udyret. Vemund er gjøgler, en ekte narr Aprilsnarr!! Nei Thomas er gjøgler, den ekte narr Lekker i badekar. Vemund er egentlig trubadur Styrets gallionsfigur. Til å styre skuta har vi Silje, futen Da ryker pengene raskere enn hurtigruten. Til å lose inn våre nye studenter Har vi Eirik, som kommer når du minst venter. Vi er the shit Bedre enn dynamitt. This is it!

7 KomOgBad badar igjen! EMIL Avis 4 Julespesial Som ein av dei mest aktive komiteane på EMIL var komogbad igjen ute og bada! Denne gongen var det sju forventningsfulle personar som skulle teste badegleda i Trondheim ein haustkveld midt i november. Turen gjekk til Nidelva, like ved Bybrua. Ikkje lenge etter brorskapen var komen fram, var første mann (Marte) ute i vatnet, med dei andre like bak. Etter at badet var overstått og varmen var begynt å kome tilbake, drog følgjet til Choco Boco, der både kakao, øl og kake vart fortært. Til slutt drog dei til Sesam for å sjekke om bading hjelper mot dårlig kebab; noko som faktisk var tilfelle. Nyttårsbadet ser ut til å bli den 14. januar og alle er som vanleg invitert. E-post blir sendt ut til alle i god tid! *- Og alle var einige i at det hadde vore eit fint bad.[4 Mos 13:3]*

8 8 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 De Eldres Hjørne Denne gangen skal vi ta for oss berging. Dette er et kjent og kjært fenomen blant studenter, og kanskje særlig linjeforeningsstyrer. Et kjent eksempel for de fleste er hattene til EMIL-styret. Hver av disse hattene berges ca 2 ganger i snitt per im.ball., og det er greit, fordi de kommer tilbake. For det er selve grunnregelen for berging. Det bergede objektet skal returneres til dets eier, i samme eller bedre tilstand enn det var i utgangspunktet. For eksempel var faktisk Omegas berging av hele EMIL-kontoret ganske festlig, særlig mtp at det endte med at de ble utestengt fra sitt kontor Dessverre har det de siste årene blitt syndet kraftig mot bergingens grunnregel, i mange sammenhenger. Og nå sist, mandagen en uke etter im.ballet, kom en intetanende Eldre over kongsknektens bærestol for Renselsene. Denne lå slengt på toppen av Høyskolebakken. Etter sigende var det Online som stod bak denne såkalte bergingen. Og siden vi hadde lite med Online å gjøre i vår tid, var det et svært skuffende førsteinntrykk. Strengt tatt kvalifiserer det vel ikke til berging i det hele tatt, siden den verken ble levert tilbake, eller var i bedre stand. Så, nå håper vi, med denne lille presiseringen, at i hvert fall ikke EMILere lar seg friste til lignende oppførsel, men pent leverer tilbake bergede objekter etter en liten stund, gjerne pyntet med en blomst eller tre. For øvrig ingen kommentar: alt var meget bedre før! Årets foreleser 2009/2010 Hvert år går foreleserne ved energi og miljøstudiet rundt med en våt drøm, en fantasi uten like vi snakker selvfølgelig om EMIL-fagkoms gjeve foreleserpris. Prisen markerer studentenes takknemlighet overfor forelesere som strekker seg litt lenger enn vanlig samtidig som den gjerne markerer forskjellen mellom fulle og halvfulle forelesningssaler. Til tross for hard konkurranse var det siste skoleår to som utmerket seg spesielt. Reidar Kristoffersen og Johannes Skaar, som underviste henholdsvis systemsimulering og elektromagnetisme, har virkelig levert varene det siste året. De får blant annet ros for å holde spesielt gode forelesninger, for å være tilgjengelige, behjelpelige og å bry seg om studentene langt utover det en kunne forvente. EMIL-fagkom gratulerer derfor både Reidar Kristoffersen og Johannes Skaar med tittelen Årets foreleser 2009/2010! Dessverre var begge foreleserne opptatt utenbys, og kunne derfor ikke motta prisen før avisen gikk i trykken. Vi er derfor nødt til å nøye oss med NTNUs bilder av de kjekke karene. Historien om Kua BØR LESES Kua er et husdyr... Men den kommer også ute nfor huset. Og den lever ofte på landet, men den kommer også inn til byen, men bare når den skal dø.men det bestemmer den ikke selv.kua har syv sider... Den øverste siden - Den nederste siden - Den forreste siden - Den bakerste siden - Den ene siden - Den andre siden- Og den innvendige siden. På den fremste siden sitter hodet... Og det er fordi hornene skal ha noe å sitte fast på. Hornene er av horn og de er bare til pynt. De kan ikke bevege seg, men det kanørene. De sitter ved siden av hornene.kua har to hull foran i hodet. De kalles ku-øyer. Kuas munn kalles mule. Det er nok fordi den sier muuhh. På den bakerste siden sitter halen... Den bruker den til å jage vekk fluer med, så de ikke faller ned i melka og drukner. På den øverste siden - Og den ene siden - Og den andre siden, er det kun hår... Det heter ku-hår og har alltid samme farge som kua. Fargen til kua heter kulør. Den nederste siden er den viktigste for der henger melka. Og når budeia åpner kranene så renner melka ut. Når det tordner så blir melka sur...men hvordan den blir det har jeg ikke lært meg ennå. Kua har fire ben...de heter ku-ben. De kan også brukes til å trekke ut spiker med. Kua spiser ikke så mye, men når den gjør det spiser den alltid to ganger. De fete kuene lager helmelk. Når kua har dårlig mage lager den ost. I osten er det hull. Men hvordan den lager hullene har jeg heller ikke lært ennå. Kua har god luktesans... Vi kan lukte den på lang avstand. Kuas valper heter kalver. Kalvens far heter okse, og det gjør kuas mann også. Oksen lager ikke melk og er derfor ikke et pattedyr. Den som kommer og henter kua når den blir gammel heter ku-fanger. Den sitter ofte foran på biler. Så blir kua slaktet, man heller melka på pappkartonger som vi kan kjøpe på butikken. Kuas fire ben blir sendt til snekkeren. Det kalles gjenbruk. Som man kan se er kua et nyttig dyr. Og derfor liker jeg kua veldig godt.

9 Motivasjonsseminar EMIL Avis 4 Julespesial Det hele begynte med en tanke om at det kunne være hardt å starte på universitetet, og få slengt matlab, epsylon-delta-bevis, nedre brennverdi for husholdningsavfall og den generelle gasskonstanten i ansiktet. Så vi i fagkom bestemte oss for å bøte litt på skaden med å arrangere et motivasjonsseminar for førsteklasse, slik at man klarer å henge med et år eller to til, og så er istand til å motivere seg selv. Onsdag den 17. november var datoen, det ble kjøpt inn mengder av kaffe, kaker og frukt for å sikre godt oppmøte, i tillegg til 3 motiverende innledere som henholdsvis skriver master og PhD. Til stor glede for alle fremmøtte er det ikke verdens undergang om man ikke får A i alle fag første året, eller synes at matte 1 er det beste som har hendt deg. Det går faktisk an å få E i snitt, og likevel ende med å ta PhD. Fra E til A, en solskinnshistorie, levende presentert av Paul Andreas Marchioro Ystad, fikk nok mange til å senke skuldrene to hakk nå før eksamensperioden. Og Øysten Myrmo og Sverre Gjerde reklamerte godt for hva som kommer, og hvorfor man bør holde seg på EMIL, for det BLIR bedre med årene! Alt i alt en knallstart på dagen, og en god grunn til å orke å sette seg ned å lese til eksamen, dog er det ikke lenger verdens undergang om man får en D eller E, om om ikke det skulle holde det heller, er det jo alltid mulighet for å dra med boka på stranden i sommer, og benytte seg av skolens tilbud om konte-eksamen. Man kan jo ikke komme seg igjennom 5 års studier, uten å ha prøvd alle aspekter ved det.

10 10 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 TALLINN Hva vi husker: - Oppmøte sent lørdagskveld foran hovedbygget på Gløshaugen med mange viltre, ivrige og spente studenter - EMIL og Smørekoppen fikk egen buss! - som viste seg å bli den beste, raskeste og alltid sist til å kjøre av gårde - Stopp i Stocholm med tusling hver for seg - Neste stopp : Ferge fra Stocholm til Helsinki: - Gratis buffet med så mye mat og drikke man kunne konsumere (tappekraner med øl og vin!) - Masse sang og skåling under måltidet - Heftige fors i lugarer og på taxfree - Herlig fest til langt på natt på båten med live musikk, karaoke, disco og røykerom! - Noen kom ikke tilbake til sine egne lugarer av ulike årsaker Helsinki: - Kondumering av mat og drikke som grunnlag til Tallinn Tallinn: - Mye god mat - Billig drikke - Lite pen bartender danset mer enn hun serverte alkohol til manges ergelse, men til tross for det ble det en bra kveld - Mange endte opp under den norske ambassade... - Noen gikk på en smell, noen forsvant og andre endte på taket til et kjøpesenter... - Fasinasjon over en utrolig lang Pikk - Mye shopping og endel dagenderpå blikk Ferge tilbake til Stocholm: - Mye sjø, mye sjangling og igjen en heidundranes natt... Buss til Trondheim: - Spis så mye du vil buffet med kjøttboller, saus, potet og alt det viktigste tilbehør - Drita nordlening - menmen... Generelt: - Fantsastisk bussjåfør (Christian!!!) - Mye bra fest - BESTE bussen - Herlige mennesker Oppsummering: LEGENDARISK!

11 LÅVEFEST Kort tilbakeblikk: - Mye klining - Mange fulle mennesker - Ambulanse - Store mengder tequila - Mekanisk okse - Revyinnslag - Usikker hvordan pinjataen fungerte, men den var der og det kom godteri... - Ellers mange svarte hull... EMIL Avis 4 Julespesial Bli med på Hva har Dalai Lama, Desmond Tutu og Gro Harlem Brundtland til felles? De har alle vært i Trondheim og besøkt ISFiT, den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim. Den 11. Februar braker det hele løs i Trondheims gater og hus. Kanskje også hos deg?. 450 studenter fra over 100 land kommer for å delta. Det vil bli ett bredt kulturprogram med konserter, samfundsmøter, kunstutstillinger og scenekunst. Du er herved invitert til nyårets høydepunkt i Trondheim. Trenger vertsfamilier Når studentene ramler inn over byen er det alltid koselig å ha tak over hodet. Som felles student er dere de perfekte vertene for Nelson fra Sør-Afrika, Franz fra Østerrike, Liu fra Kina, eller kanskje kjekke Lionel fra Argentina? Alt de trenger er en madrass, sengetøy og en matbit å putte i munnen om morgenen. Kanskje møter du din nye, internasjonale bestevenn? Sjekk ut mulighetene på Fullt kulturprogram slippes i januar. Følg med og sjekk isfit.org for oppdateringer!

12 12 EMIL Avis 4 Julespesial utenfor lesesalen Spørsmål: 1. ASL 2. Hvor mange skrelte klementiner tror du du kan spise i løpet av ett minutt? 3. Du skal skrive en julesang. Hva er tittel og tema? 4. Hvor langt ville du gått for å få tak i LF til en eksamen? 5. I ett ord: Hva vil du gjøre når du har levert siste eksamen? Christian, 1. kl 1. 20, mann, Øya Driving from Trondheim to Stavanger for X-mas. Tema er vel gitt der? 4. Rullet ned fra grillspoten. I snø! 5. Alkohol! Cathrine, 1. kl 1. 20, singel, Trondheim Nå er ikke jeg så fjong til å skrive sanger, men spiller en juletrall for det! 4. Til Elverum 5. Sette meg på fly til Afrika. Bjørn, 2. kl 1. 22, Trondheim, mainnj 2. ca Tema: Fyll. Tittel: Den usjarmerende fulle julenissen. Jul skal liksom være så koselig, men egentlig er det bare fyll! 4. Matte 4? Utrolig langt! Jeg hadde lett solgt kroppen min til Yura. 5. Brenne Kreyczig! Ingrid, 3. kl 1. 23, jente, Gløshaugen Juledryss. Den handler om at du skal strø kjærlighet om dine nærmeste! 4. OMG, det er langt! BJ. Haha, neida. Jo, du kan skrive det=) 5. Se forrige spørsmål. Birgitte, 3. kl 1. 22, jente, Oslo Juledryss. Den handler om at du skal strø kjærlighet om dine nærmeste! 4. BJ 5. Shoppe!

13 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 En tegneserie... Godsaker fra Emil sin facebook side 1. Visste du at den matematiske formelen for volumet til en pizza med tykkelsen a og radius z er V=π*z*z*a? 2. Hørt om mannen som bare talte i bilder? - Han hadde spist for mye metafôr 3. Hørt om kannibalen som dret ut naboen på direktesendt TV? 4. Hvorfor fikk ikke bonden lagt gullegget? - Han hadde skutt gullfuglen? 13

14 14 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Emil elgen svarer 1. Har du noen gang tenkt til å delta på det populære ungdomsprogrammet Trekant? SVAR: Følge med på episode 8 ut(forsk) i naturen. 2. Kjære Elg. Hva ditt personlige syn på denne Wikileaks-skandalen? Er det hele en store bagatell? Eller er det verdens undergang? SVAR: Som miljøforkjemper kunne jeg ikke ha brydd meg mindre. 3. Du EE! Kan jeg kalle deg EE? Eller E2? Eg har et lite spørsmål skjønnar du! Ka ska du i juleferian? Chillan ellar? SVAR: Nå skal du høre: jeg og hennes Majestet Aarhønen (som forresten ikke ser en dag eldre ut en 70) har søkt og fått tilgang til opptak for julenissens sledekom. Jeg tror ikke høna vil klare seg etter som hun ikke er en trekkfugl. 4. Hva pleier du å spise på julaften, Elg? SVAR: Flambert gjedde, dyppet i russisk kaviar med kaldpresset olivenolje fra nordpolen. Dette i selskap med en bøtte creme brulée og en flaske villa. 5. Du, jeg er temmelig frustrert her jeg sitter. Kunne du ha gitt meg en objektiv mening på dette? Synes du at eksamene til andre klasse på EMIL har vært for vanskelige til nå? SVAR: Ja. 6. Hva synes EMIL-elgen om det nye styret? SVAR: Her har vi jo både ungt og gammelt blod å bade i. Jeg ser fram til deres utspill! 7. Hva mener Herr Elg er årets album, film, spill og Ibsens-skuespill? SVAR: Album: Suburbs av Arcade Fire Film: Trolljeger (for en natur!) Spill: Angry Birds (Moose Edition) Ibsenskuespill: Et elgehjem (fortellingen om dagen derpå) 8. Hva hører du på ipoden din når du sitter på lesesalen? SVAR: ipod?! Pøh! Naturen er min playlist! Ja, knystet av glitrende snø som smelter; braket fra mektige graner som velter - sågar bedre enn lyden av bakeren som sin ferske rosinbolledeig elter - se, dét er musikk for Løvstakkens helter! 9. Hva ønsker du deg til jul? SVAR: El-bil og et større, oppusset og ryddig kontor! 10. Hva er ditt nyttårsforsett? SVAR: Bli bedre kjent med førsteklasse og skaffe seg en kjæreste. (Sjekk annonsen min i avisen da vel!!!)

15 Kontaktannonser EMIL Avis 4 Julespesial Kontaktsøkende ung jævel, glad i å sykle og løpe på Byåsen; impulsiv, sprudlende og ekstrovert som bare pokker! Kelner! Gi meg en kube, kelner! Ønsker livsledsager i alderen år. Må ha skinnende brunt hår som bølger seg i vinden som et kastanjetre; et fregnestrødd, lekent fjes; et smil som kan smelte en milliard isbreer på et nanosekund; en latter som får våren til å komme til byen seks måneder for tidlig, og øyne mørke som Hades dypeste tjæregryter - men med en glød varm og god som en kopp nykokt kakao. Sterk! Og med krem. Ta kontakt! Hilsen Olagutt_89 Ung, støgg fyr søker herlig erfaren kvinne, år, som kan tilfredstille mine behov når dette er nødvendig.er en slank gutt på 21 fra Bergen, og søker en jentevenn som samtalepartner og kanskje mer. Du bør ha farget håret lilla og ikke lenger enn til ørene! Trenger en kvinne som kan lage god mat og gjerne bake litt boller i blant. Foretrekker damer med former, ikke for store og ikke for små. Liker best når de smøres med margarin, men dyrefett er også godkjent. Jeg har normalt tryne, godt humør, mer dongri enn dress. 185cm og hele 75 kg. Du er gjerne godt voksen, lett å prate med, gift eller ugift - du avgjør ;). Go for it! Sammen finner vi nok på noe. P.S. noen sier jeg er en snill og god elsker koz og klemz, Bunny_Boy Er du min potensielle kjærste? Liker du lange turer i skog og mark? Syns du elgen er skogens konge? Skriv deg på min datingliste på emiltavlen eller give med a call på facebook! Elglig Hilsen Emil-Elgen Rykte Det bryter ut forskrekkelse i glassgården da en førsteklassing blir observert bærende på fire av de berømte EMIL-hattene. Har hun tekt å stjele dem? Hvis ikke, i hvilken tilstand vil de returneres? Rykte skal ha det til at de skal på eksposisjon med ISFiT, en ferd gjennom meninger, penger, innovasjon, sprøyter og legemidler. Hvem er denne førstissen og hvem ga henne tilgang til det abnormt rotete EMILkontoret? Har du tips? Send inn til og vær med i trekningen av oppblåsbart julepynt! Emil Avis sin redaksjon spår Alle går i seg selv og vil jobbe jevnt gjennom hele vårsemesteret. Med andre ord; ingen eksamensnoia! 2. NRK nett-tv beholder tronen som Norges beste nettsted. 3. Facebook går av moten, ved mindre ******** mister pulsklokke nr.2 4. Daniel og Odin tror magetoppen og lave bukser kommer tilbake på trenden.(les: HUFFAMEIEN) 5. Både Tallinn og Låvefest gjenarrangeres og vin, klin og vårfest blir en hit

16 16 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 JULEKRYSSORD MED PREMIE Instrukser: Fyll ut alle ordene i kryssordet og stokk så om på bokstavene for å finne løsningssetningen! Vinneren får en liten juleglede fra Avisa! Legg svaret med navn og telefonnummer i postkassen til Emilkontoret. Det blir trukket en vinner fredag 17 desember 1. Hva spiser nissen? 2. Hva heter NTNU sin rektor? 3. Hvem trekker nissens slede? 4. Hvem gynger på en stor potet? 5. August eksamen 6. Hva fikk julestjernen til å slukne/forsvinne? 7. Hvilket hus bor Amalie i? 8. Hvem lager EMIL revy sammen med? 9. Ble født i en stall 10. Sendes klokken 11:00 på julaften 11. Herlig julefilm som ble sett 7/12 i EL6 12. Hvilken dag er julaften på i år? 13. Skal alle være på julekvelden 14. Ønsker alle seg klokken 24:00 på nyttårsaften 15. Kommer med gaver på julaften 16. Kameraten til skomaker Andersen 17. Hvor bor Turte og Tvilling? 18. Engelsk ord for EMIL sin maskot

17 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Noen morsomme aktiviteter du heller kan gjøre enn å lese til eksamen 17

18 18 EMIL Avis 4 Julespesial 2010

19 EMIL Avis 4 Julespesial

20 20 EMIL Avis 4 Julespesial 2010

21 Finn ordene EMIL Avis 4 Julespesial 2010 b t b j r r r ø t r v t p v n t r j b b r p nø h vr t pr rd rn p l n r n n d l l f r r n ø n r n t æ h r l ø t n æ l r n r r l j l f ø j j t t j n r p j t j j l r ø l r t d l r t l t n l l v t j ædnn f j n v r t n v l 21 j l j l n r n d r j l tr l d n f rt p r tj rn n l f l l d r bb jærl h t nø røt v tt

22 22 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Emil Avisen anbefaler Julefilmer: Love Actually The Holiday Hjemme Alene A christmas charol A nightmare before christmas Grinchen Polarekspressen Julemat: Ribbe Pinnekjøtt Lutefisk Rakfisk Sylte Tomatsild Marsipan Julepostei Pepperkaker Serinakaker Sjokoladenisser Riskrem Nonstop (helst hengt opp av julenissen i julekurver på juletreet) Juledrikke: Akevitt Juleøl Gløgg ( med vin eller sprit,helst) Generell alkohol? Cognac Champagne (på nyttårsaften da.. ) Juleaktiviteter: Lage engler i snøen Bygge snømann og snølykt Lage pepperkakehus Gå rundt juletreet Sette ut grøt til nissen Must do s: Se grevninnen og hovmesteren Se tre nøtter til askepott, reisen til julestjernen, disneys julekavalkade Pakke opp gaver på julaften Kose seg i jula

23 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Piken med svovelstikkene En fortelling av H.C. Andersen 23 Det var gresselig kaldt. Det snedde, og det begynte å bli mørke kvelden. Det var da også den siste kvelden i året, nyttårskvelden. I denne kulden og i dette mørket gikk det en liten fattig pike, barhodet og med bare føtter gjennom gatene. Ja, egentlig hadde hun hatt tøfler på seg da hun gikk hjemmefra, men hva hjalp det? Det var noen riktig svære tøfler, så store at moren hennes hadde brukt dem den siste tiden, og den lille piken mistet dem da hun skyndte seg over gaten, akkurat idet to vogner for forbi i voldsom fart. Den ene tøffelen klarte hun ikke å finne igjen, og den andre tok en gutt og 1øp sin vei med. Han sa at han ville bruke den til vugge når han selv fikk barn. Og der gikk den lille piken med de bare, små bena, som var røde og blå av kulde. I et gammelt forkle hadde hun en mengde svovelstikker, og en bunt gikk hun med i handen. Ingen hadde kjøpt noe av henne hele dagen. Ingen hadde gitt henne en eneste liten skilling. Sulten og forfrossen gikk hun der og så ulykkelig ut, stakkars liten. Snefnuggene falt i det lange, gule håret som krøl1et seg så pent i nakken, men slikt tenkte hun ikke det minste på. Ut av alle vinduer skinte det lys, og det luktet så deilig gåsestek i gaten, for det var jo nyttårsaften - ja, det tenkte hun på. Borte i en krok mellom to hus - det ene stakk litt mer fram i gaten enn det andre, satte hun seg og krøket seg godt sammen. De små bena hadde hun trukket oppunder seg, men hun frøs mer og mer, og hjem torde hun ikke gå, for hun hadde jo ikke solgt noen svovelstikker. Ikke hadde hun fått en eneste skilling heller, og faren kom til å slå henne. Kaldt var det hjemme også, for de bodde oppunder taket, og der pep vinden inn, enda det var dyttet med strå og filler i de største sprekkene. De små hendene hennes var nesten døde av kulde. Å - så godt som en liten svovelstikke ville gjøre! Om hun bare vaget å dra en ut av bunten, ripe den mot veggen og varme fingrene! Hun trakk en ut, og ritsj! som den futtet og brant! Luen var varm og klar som et lite lys da hun holdt handen omkring den. Det var et underlig lys. Den lille piken syntes hun satt foran en stor jernovn med blanke messingkuler og messingrør på. Ilden brant så vidunderlig og varmet så godt. Å, så deilig det var! Den lille piken strakte allerede føttene fram for å varme dem også - da gikk flammen ut, kakkelovnen forsvant, og hun satt der med en liten stump av den utbrente svovelstikken i handen. Hun ripet av en ny, den brant og lyste, og der hvor lysskinnet falt på muren, ble den gjennomsiktig som et stykke flor. Hun så helt inn i stuen, hvor bordet sto dekket med skinnende hvit duk og fint porselen, og en stekt gås sto og dampet så deilig, fylt med svisker og epler. Og det herligste av alt var at gåsen hoppet ned fra fatet og vraltet bortover gulvet med gaffel og kniv i ryggen, helt bort til den lille piken kom den. Da sloknet svovelstikken, og så var det ikke noe annet å se enn den tykke, kalde murveggen igjen. Så tente hun en ny. Da satt hun under det vidunderligste juletre. Det var enda større og finere pyntet enn det hun hadde sett gjennom glassdøren hos den rike kjøpmannen siste julekveld. Tusen lys brant på de grønne grenene, og farveglade bilder, slike som de pynter i butikkvinduene med, tittet ned på henne. Den lille piken strakte begge hendene i været - og da sloknet svovelstikken. Alle julelysene steg høyere og høyere, og nå så hun at de var de klare stjernene der oppe. En av dem falt og laget en lang ildstripe på himmelen. Nå døde et menneske! sa den lille piken, for gamle mor hadde sagt at når en stjerne faller, så går en sjel opp til Gud. Mormor, som nå var død, var det eneste menneske som hadde vært snill mot den lille piken. Hun strøk igjen en svovelstikke mot muren. Den lyste opp rundt om, og i skinnet sto gamle mormor, så klar, så strålende. så mild og god. Mormor ropte den lille piken. Å, la meg få være med deg! jeg vet at du er borte når svovelstikken går ut, borte akkurat som den varme kakkelovnen, den deilige gåsesteken og det store, vakre juletreet! Og så strøk hun fort av alle de svovelstikkene som var igjen i bunten, for hun ville holde på mormoren. Og svovelstikkene lyste med en slik glans at det ble lysere enn midt på lyse dagen. Mormor hadde aldri vært så vakker før og så stor. Hun løftet den lille piken opp på armen sin, og de fløy i lys og glede, så høyt, så høyt. Det fantes ingen kulde mer og ingen sult og angst - de var hos Gud. Men i kroken ved huset satt den lille piken og var død da den kalde morgenen kom, hun var frosset i hjel den siste kvelden i det gamle året. Hun satt der med røde kinn og et smil om munnen. Nyttårsmorgenen gikk opp over den lille døde, som satt der med svovelstikkene sine. En bunt av dem var nesten brent opp. Hun har villet varme seg, sa folk. Ingen visste noe om alt det vakre hun hadde sett, og om hvordan hun var gått sammen med mormor inn til nyttårs glede i stråleglans.

24 24 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Noen hyggelige julesanger På loven sitter nissen På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt, så god og søt. Han nikker, og han smiler, og han er så glad, for julegrøten vil han gjerne ha. Men rundt omkring står alle de små rotter, og de skotter, og de skotter. De vil også gjerne ha litt julegotter, og de danser, danser rundt i ring. Men nissen, se han truer med sin store skje: Nei, bare se og kom av sted, for julegrøten min den vil jeg ha i fred, og ingen, ingen vil jeg dele med. Men rottene de hopper, og de danser, og de svinser, og de svanser, og de klorer etter grøten, og de stanser, og de står om nissen tett i ring. Men nissefar, han er en liten hissigpropp, og med sin kropp han gjør et hopp. Jeg henter katten hvis de ikke holder opp! Når katten kommer, skal det nok bli stopp. Da løper alle rottene så bange, ja, så bange, ja, så bange, og de svinser, og de svanser noen ganger, og i en, to tre så er de vekk. Sovesangen fra Amalies jul Snart er det mørkt i stall og i låve nå skal alle nisseunger sove å kjære milde måne skinn ned på alle dem som ikke har en seng og som ikke har et hjem må alle små i verden få sove denne natt må ingen der gråte og ingen bli forlatt. lallalalala... God natt min skatt, god natt! Så går vi rundt om en enebærbusk Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk. Så går vi rundt om en enebærbusk tidlig en mandag morgen. Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy, vasker vårt tøy, vasker vårt tøy. Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy tidlig en mandag morgen. Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk. Så går vi rundt om en enebærbusk tidlig en tirsdag morgen. Så gjør vi så når vi skyller vårt tøy, skyller vårt tøy,skyller vårt tøy. Så gjør vi så når vi skyller vårt tøy tidlig en tirsdag morgen. Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk. Så går vi rundt om en enebærbusk tidlig en onsdag morgen. Så gjør vi så når vi henger opp vårt tøy, henger opp vårt tøy, henger opp vårt tøy Så gjør vi så når vi henger opp vårt tøy, tidlig en onsdag morgen. Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk. Så går vi rundt om en enebærbusk tidlig en torsdag morgen. Så gjør vi så når vi ruller vårt tøy, ruller vårt tøy, ruller vårt tøy Så gjør vi så når vi ruller vårt tøy tidlig en torsdag morgen. Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk. Så går vi rundt om en enebærbusk tidlig en fredag morgen. Så gjør vi så når vi stryker vårt tøy, stryker vårt tøy, stryker vårt tøy Så gjør vi så når vi stryker vårt tøy, tidlig en fredag morgen. Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk. Så går vi rundt om en enebærbusk tidlig en lørdag morgen. Så gjør vi så når vi vasker vårt gulv, vasker vårt gulv, vasker vårt gulv Så gjør vi så når vi vasker vårt gulv, tidlig en lørdag morgen. Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk. Så går vi rundt om en enebærbusk tidlig en søndag morgen. Så gjør vi så når til kirken vi går, til kirken vi går, til kirken vi går Så gjør vi så når til kirken vi går, tidlig en søndag morgen.

25 EMIL Avis 4 Julespesial Musevisa Når nettene blir lange og kulda setter inn så sier vesle musemor til ungeflokken sin: Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, skal alle sammen snart få feire jul igjen! Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Ja musemor er flittig, hun tar et stykke kull og sverter tak og vegger i sitt lille musehull, mens barna feier golvet og danser som en vind og soper borti krokene med halen sin. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Omsider kommer kvelden som alle venter på og musefar han trekker fram en støvel uten tå, den pynter de med spindelvev og småspiker og sånn, og så putter de en flaskekork i hempa på n Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Og musefaren sier, nå skal vi danne ring, la støvlen stå i midten så går vi rundt omkring. Vi gir hverandre halen som vi kan leie i, og en og to og tre, og så begynner vi! Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Og julematen deres, det er ei lita nøtt, og så et stykke dropspapir for dem som liker søtt. Og musemor har stillet opp en fleskebit på skrå, og den får allesammen lov å lukte på. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Ja musebestemora er også kommet inn, nå sitter hun og koser seg i gyngestolen sin. Det æ kke orntli gyngestol, d er no som alle vet, hun sitter der og gynger på en stor potet. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Så hopper de, så danser de, så traller de en stund til musefaren sier: Det er best vi tar en blund. Og ungene de legger seg, mens pappa holder vakt, men selv i søvne traller de i hopsatakt: Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla. Og bestemora gjesper, og sier slik som så: D er morosamt med jula for dessa som er små, (og) hvis ingen går i fella, men passer seg for den, skal alle sammen snart få feire jul igjen! Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla Heisan og Hopsan og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla

26 26 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Noen oppskrifter på gode julekaker Serinakaker Ingredienser * 150 g TINE Ekte Meierismør * 250 g hvetemel * 2 ts bakepulver * 2 ts vaniljesukker * 100 g sukker * 1 egg Pensling og dryss: * 1 dl eggehvite * 1 dl perlesukker * 1 dl hakkede mandler Slik gjør du 1. I stekeovnen ved 200 grader i ca.10 minutter. 2.Smuldre smøret med mel, bakepulver og vaniljesukker. Tilsett sukker og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt sammen. 3.Trill deigen ut til en lang pølse. Skjær den i små biter, form dem til kuler og sett dem på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. 4. Klem kakene litt ned med gaffel, pensle med eggehvite, dryss på mandler og perlesukker og stek kakene. Avkjøl på rist. Lussekatter Ingredienser 200 g margarin 5 dl helmelk 1 g safran/gurkemeie 1 sukkerbit 50 g gjær 1 ts salt 1 1/2 dl sukker 3 ss lunkent vann 2 mellomstore egg 1 kg hvetemel 1 1/2 dl rosiner 1 egg til pensling

27 Fremgangsmåte EMIL Avis 4 Julespesial Smelt margarinen, hell i melken og la det bli lunkent. Knus safranen og sukkerbiten i en morter og ha det i deigvæsken. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett salt og sukker, hell på lunkent vann. Rør om. Hell den lunkne safranmelken over den oppløste gjæren, knekk egget oppi og bland det hele godt. Hold av ca 1 dl av melet til utbakingen. Bland rosinene oppi resten av melet og rør den inn i deigen. Elte deigen kraftig med en tresleiv. Dekk til bollen og la deigen heve 1-1 1/2 time. Varm ovnen til 250 C. Dekk to stekebrett med bakepapir eller smør dem godt. Ta noen tak i den hevede deigen med tresleiven. Hell den deretter ut på bakebordet og kna den lett. Del deigen i to deler. Skjær deretter hver bit i fire. Del hver fjerdedel igjen i fire. Trill ut hver av bitene, forslagsvis til en S-form. Legg lussekattene ganske tett på stekebrettene. Pynt med rosiner som trykkes godt fast. La de utbakte lussekattene heve i ca 10 min. Stekes i ca 15 min. Pepperkaker Ingredienser 150 g meieriesmør 1 dl sirup 2 dl sukker 1 dl kremfløte ½ ts nellik ½ ts ingefær ½ ts pepper 2 ts kanel 1 ts bakepulver ca. 450 g hvetemel Fremgangsmåte Bland smør, sirup, sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør i fløten. Sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem gyllenbrune ved 175 grader i cirka 10 minutter. Avkjøl kakene på rist. Pynt dem eventuelt med melisglasur.

28 28 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Emils horoskop Steinbukk: De siste ukene av 2010 vil forløpe relativt rolig for alle steinbukker. Økonomien skranter som vanlig, og det skjer heller ikke så mye på kjærlighetsfronten. Et hett tips er å sosialisere seg litt mer enn du pleier, og heller fokusere på veien enn på målet. Motto - En haleløs hund kan ikke uttrykke sin glede. Vannmann: Hold deg inne! De neste ukene har potensiale til å bli de verste i ditt liv hvis du ikke passer deg. Økonomien er på bunn og kjærlighetslivet har aldri sett mørkere ut, men fortvil ikke - det kan absolutt bli verre. Motto - Alt har en ende, bortsett fra kvinnearbeid og helvetes pine. Fiskene: Venus og Staturn sin plassing fører til at fiskene får en romantisk periode med mye action fra 12.desember og frem til lille juleaften. Ikke tro personen er utenfor rekkevidde, du stråler i denne perioden. Ta på deg finstasen i en ellers stressende periode og let etter din livs kjærlighet. Motto - Alt kan skje! Væren: Solens eksplosjoner den siste tiden har en sterk innvirkning på din livssyklus. Du vil i løpet av de neste ukene oppleve både det ene og det andre. Alle dine nåværedne prosjeketer har stort potensiale til å gå til helvete, og en du er glad i kommer til å svikte deg en av de nærmeste dagene. Motto - En vakker kvinne har bare svik i sinne. Tyren: Du har en lysende tid med julegaver vin og sang foran deg. Det kan være lurt å oppsøke sosiale tilstelninger, da det i følge Merkurs plassering i forhold til Pluto og Saturn er en ideell periode for deg å finne din følgesvenn. Ikke bekymre deg for eksamensresultatene, du kommer uansett til å måtte konte minst to fag. Motto Livets karusell har mange farger. Tvillingene: Ditt kjærlighetsliv er turbulent for tiden. Det kan derfor være lurt å konsentrere deg om andre ting. Økonomien vil også være stram frem mot jul, men rundt midten av januar vil den gjøre et drastisk hopp til det bedre. Den nærmeste tiden vil du føle deg frustrert og lite kreativ, men det er lys i enden av tunellen. Motto Starten er rolig, slutten er intens, vi ha eksamensperiode imens. Krepsen: De nærmeste ukene vil være verken bra eller dårlig for deg. Du kan kanskje finne kjærligheten, kanskje ikke. Dine eksamener vil gå verken bra eller dårlig. Du kan likevel se frem til en rolig jul der du vil få de fleste av dine ønsker oppfylt. Se opp for sleipe mennesker, en av dine nærmeste kan ha andre intensjoner enn du tror. Motto Kjenn din neste. Løven: Du vil de neste ukene møte dagen som en solstråle, full av energi og livslyst! Selv om økonomien for tiden er dårlig, trenger du ikke bekymre deg for det. Dine snille foreldre vil (om du er riktig så heldig) ta i et tak. Din positive utstråling vil gjøre deg ettertraktet av det motsatte(eventuelt samme) kjønn, så vær på utkikk etter en partner. Motto kjærleiken lenge leve, den skal du etterstrebe.

29 EMIL Avis 4 Julespesial Jomfruen: Ditt fjes vil bakes i fromage, og din kropp veltet i en elv av sirupssnipper. Om det er positivt eller negativt er opp til deg. Liker du eventyr? Ja, da har du sannelig flaks for økonomien din vil gå helvete. Kjærligheten er ikke akkurat noe å skryte av heller. I det minste blir du kjent med kulden, mageknipen og din høyre hånd. Men er du heldig krysser epsilonkometen himmelen i natt slik at du kan delta på livets pågående gleder. Motto- En hand å halde i kan vere så mangt. Vekten: Er dette din lykkedag? OHM det er din lykkedag?! Lesesalen har aldri vært en større fryd og det føles ut som hvert minutt er en fest uten like. Dra fra soloflaska og fyr på kassettspilleren. Her skal det sannelig svinges! Kanskje finner du den rette ved din side der du rister din kropp og ditt lem for et forbauset positivt publikum. Dessverre bruker du opp desemberbudsjettet på SIT-kantinen og må bli i Trondheim i jula på vann og brød. Motto - Det er jul bare en gang i året, men påske er det hvert år. Skorpionen: Din kropp er utslitt og ditt kjærlighetsliv er på bunnen av Atlanterhavets dypeste groper. Heldigvis er orions belte fastspent og klar for å drysse gull og gleder over hybelen din og gi deg en evig god følelse av velvære. Men pass på! Den er falsk som faen! Dine nærmeste medstudenter er mer glad i penger enn venner. Vær oppmerksom på økt aktivitet på meldinger og telefonsamtaler de neste ukene. Motto- Det er bedre med en venn i banken enn ti venner i skranken! Skytten: Månens seneste bevegelser gjør livet ditt til en dans på roser. Absolutt alt går din vei og alle dine villeste fantasier blir oppfylt før du vet ordet av det. Okonomisk sett er du kongen på haugen og kan øse ut i øst og vest, samtidig som kjærligheten blomstrer som en hvitveis i mai. Motto - Livet er underbart når underlivet er bart.

30 30 EMIL Avis 4 Julespesial 2010 Noen ikkelesetips 1. Arrangere fester for de lokale ungdommene 2. Røyke hasj 3. Spille skrukk 4. Se på julefilmer 5. Lage engler i snøen 6. Nrk nett-tv 7. Finne en serie man bare måå se ferdig alle episoder og alle sesonger av, helst før eksamen 8. Ta en lang kaffepause på Kafè-Sito 9. Spise grøt hver fredag 10. Spise pepperkaker, gløgg, og se på julekalender på TV hver dag 11. Høre Julemysteriet av Jostein Gaarder på lydbok Funfacts Og noen ekte lesetips 1. Sove godt og legge seg tidlig 2. Finne en lesesalplass og starte dagen tidlig 3. Ha med god mat og nok mat til hele dagen 4. Se gjennom øvinger, gjøre gamle eksamenssett, lage formelark, lære seg formelbøker (Rottman spesielt <3 ) som man kan ha med seg på eksamen 5. Finne ut hva man kan ha med seg på eksamen av hjelpemidler, helst før eksamen 6. Sjekke studweb om hvor og når eksamen er Quiz 1. Hva heter hovedstaden i Rwanda? 2. Hvor mange kvadratkilometer er Norge? 3. Hvordan foreslår googlemaps at man skal kjøre fra Japan til USA? 4. Hva er verdens minste land? 5. Hva er europas lengste elv? 1. Canada har flere innsjøer enn resten av verden har til sammen 2. Mennesket er den eneste primaten som ikke har pigment i håndflaten 3. Menn kan lese mindre skrift enn kvinner, mens kvinner har bedre hørsel 4. Hjertet til et menneske pumper så hardt at blodet kan sprute 15 meter. 5. Kattens urin gløder under svart lys 6. Pinnsvinet har over pigger på ryggen 7. Sebraer er hvite med svarte striper 8. Mygg har 47 tenner 9. Den gjennomsnittlige BH-størrelsen er 80D. 10. Du leser dette i snitt 25 prosent fortere enn du ville gjort på dataskjerm 1. Kigali med kajakk over stillehavet 4. Vatikanstaten 5. Volga

Månedsbrev for Marihønene

Månedsbrev for Marihønene Månedsbrev for Marihønene Da var endelig desember kommet og på Marihønene har vi julestemning for fult Vi var heldige i november og hadde mye fint og mildt vær, vi var mye ute og på turdagene var vi oppe

Detaljer

O jul med din glede. Vi klapper i hendene, vi synger og vi ler, så gladelig, så gladelig Vi svinger oss i kretsen og neier - og bukker.

O jul med din glede. Vi klapper i hendene, vi synger og vi ler, så gladelig, så gladelig Vi svinger oss i kretsen og neier - og bukker. O jul med din glede. O, jul med din glede og barnlige lyst, vi ønsker deg alle velkommen Vi hilser deg alle med jublende røst titusener ganger velkommen I Østerlands vise, I tre vise menn, vi vet jo hvorhen

Detaljer

O, jul med din glede. 1. O jul med din glede og barnlige lyst. vi ønsker deg alle velkommen; vi hilser deg alle med jublende røst

O, jul med din glede. 1. O jul med din glede og barnlige lyst. vi ønsker deg alle velkommen; vi hilser deg alle med jublende røst LUCIA SANGEN Svart senker natten seg! i stall og stuer. Solen har gått sin vei. Skyggene truer. Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys Sankta Lucia, Sankta Lucia! Natten er mørk og stum Med ett det

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR DESEMBER

MÅNEDSPLAN FOR DESEMBER MÅNEDSPLAN FOR DESEMBER Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 49 Adventssamling hver dag i desember 1. 2. JULEBORD 3. 4. 50 7. 8. 9. FORELDRE- KAFFE KL 15-16 10. 11. 5-åringene går Lucia. 51 14. 15.

Detaljer

SANTA LUCIA NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS

SANTA LUCIA NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS Tekst: Sigurd Muri - Melodi: Emmy Köhler Nå tenner vi det første lys Alene må det stå Vi venter på det lille barn Som i en krybbe lå Når tenner vi det andre lys Da kan vi bedre

Detaljer

Julesanger : MUSEVISA GLADE JUL O JUL MED DIN GLEDE BJELLEKLANG DET SNØR, DET SNØR PÅ LÅVEN SITTER NISSEN HEI, HÅ, NÅ ER DET JUL IGJEN

Julesanger : MUSEVISA GLADE JUL O JUL MED DIN GLEDE BJELLEKLANG DET SNØR, DET SNØR PÅ LÅVEN SITTER NISSEN HEI, HÅ, NÅ ER DET JUL IGJEN Julesanger : MUSEVISA GLADE JUL O JUL MED DIN GLEDE BJELLEKLANG DET SNØR, DET SNØR PÅ LÅVEN SITTER NISSEN HEI, HÅ, NÅ ER DET JUL IGJEN RUDOLF ER RØD PÅ NESEN MUSEVISA Tekst: Alf Prøysen / Mel:? Når nettene

Detaljer

SANTA LUCIA. Natta har svart og stor gøymt stall og stover. Sola har gått sin veg. Dagen er over.

SANTA LUCIA. Natta har svart og stor gøymt stall og stover. Sola har gått sin veg. Dagen er over. SANTA LUCIA Omsett av Ingvar Moe [år ukjent] Natta har svart og stor gøymt stall og stover. Sola har gått sin veg. Dagen er over. /:Inn i vårt mørke hus, stig no med kveikte lys, Santa Lucia, Santa Lucia.:/

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR DESEMBER

MÅNEDSPLAN FOR DESEMBER MÅNEDSPLAN FOR DESEMBER Uke/ Dag MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 3 4 SOFIA 1ÅR MØTEDAG HUSK STOR MATPAKKE 5 VARM MAT GRUPPER 6 TUR TIL SENTRUM FOR Å SE JULELYS 7 FØRJULSKOS 10 11 12 13 14 MØTEDAG

Detaljer

MÅNEDSPLAN PÅ KNØTTENE DESEMBER 2015

MÅNEDSPLAN PÅ KNØTTENE DESEMBER 2015 MÅNESPLN PÅ KNØTTENE ESEMBER 2015 OPPSUMERING V NOVEMBER MÅNE November måned startet med fantastiske dager med musikk og sang, ja slik er det å få besøk av musikker Stig Van Eijk. ette var kjempe gøy.

Detaljer

SANGER DESEMBER 2013, LOHOVE SMÅBARN

SANGER DESEMBER 2013, LOHOVE SMÅBARN SANGER DESEMBER 2013, LOHOVE SMÅBARN TENN LYS! Tenn lys! Et lys skal brenne for denne lille jord. Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor. Må alle dele håpet så gode ting kan skje. Må jord og himmel

Detaljer

NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS

NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS Nå tenner vi det første lys, aleine må det stå. Vi ventar på det vesle barn, i krubba lagt på strå. Nå tenner vi det andre lys, dei står der stilt og skin. Vi ventar på at Gud,

Detaljer

NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS

NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS NÅ TENNER VI DET FØRSTE LYS 1. Nå tenner vi det første lys, alene må det stå. Vi venter på det lille barn som i en krybbe lå. 2. Nå tenner vi det andre lys, da kan vi bedre se. Vi venter på at Gud, vår

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

MÅNEDSBREV FOR DESEMBER 2015

MÅNEDSBREV FOR DESEMBER 2015 MÅNEDSBREV FOR DESEMBER 2015 Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 49 30. 1. 2. 3. 4. Vi baker pepperkaker Julesamling i Gann kirke 50 7. 8. 09. 10. 11. Vi baker lussekatter Lucia frokost kl. 08.00-09.30

Detaljer

Liv Mossige. Tyskland

Liv Mossige. Tyskland Liv Mossige Tyskland Ha langmodighet, o Herre, Med oss arme syndens børn! Gi oss tid og far med tål Før du tender vredens bål, Og når hele verden brenner, Rekk imot oss begge hender! (Salme 647, Landstad,

Detaljer

Birger Emanuelsen. For riket er ditt. Fortellinger

Birger Emanuelsen. For riket er ditt. Fortellinger Birger Emanuelsen For riket er ditt Fortellinger Til Karoline I Kjenna på Tromøy gjemmer Nøkken seg. Jeg vet det, for jeg har sett ham. Han er vanskapt og heslig, men felespillet hans er vakkert. Og når

Detaljer

Oppskrift 06. Engelske korsboller Oppskrift 05. Grove påskeharer Oppskrift 01. DekorertE påskebrød Oppskrift 02. Gresk påskebrød Oppskrift 03.

Oppskrift 06. Engelske korsboller Oppskrift 05. Grove påskeharer Oppskrift 01. DekorertE påskebrød Oppskrift 02. Gresk påskebrød Oppskrift 03. Grove påskeharer Oppskrift 01. DekorertE påskebrød Oppskrift 02. Engelske korsboller Oppskrift 05. Påskespeilegg Oppskrift 06. Gresk påskebrød Oppskrift 03. Kypriotisk påskebrød Oppskrift 04. 02. Grove

Detaljer

LÆR MEG ALT. vis meg rundt, på nye steder og ta dine erfaringer med før meg dit du vet der é glede for denne skogen hører andre té

LÆR MEG ALT. vis meg rundt, på nye steder og ta dine erfaringer med før meg dit du vet der é glede for denne skogen hører andre té LÆR MEG ALT vis meg rundt, på nye steder og ta dine erfaringer med før meg dit du vet der é glede for denne skogen hører andre té vekk meg opp før signalet kommer og legg en plan over kor vi ska gå fyll

Detaljer

NO TENNER VI DET FØRSTE LYS

NO TENNER VI DET FØRSTE LYS NO TENNER VI DET FØRSTE LYS No tenner vi det første lys, åleine må det stå. Vi ventar på det vesle barn i krubba lagt på strå. No tenner vi det andre lys, dei står der stilt og skin. Vi ventar på at Gud,

Detaljer

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem.

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem. Int, kjøkken, morgen Vi ser et bilde av et kjøkken. Det står en kaffekopp på bordet. Ved siden av den er en tallerken med en brødskive med brunost. Vi hører en svak tikkelyd som fyller stillheten i rommet.

Detaljer

MAMMA MØ HUSKER. Sett opp tilhørende bilde på flanellograf tavlen når du leser et understreket ord.

MAMMA MØ HUSKER. Sett opp tilhørende bilde på flanellograf tavlen når du leser et understreket ord. MAMMA MØ HUSKER Bilde 1: Det var en varm sommerdag. Solen skinte, fuglene kvitret og fluene surret. I hagen gikk kuene og beitet. Utenom Mamma Mø. Mamma Mø sneik seg bort og hoppet over gjerdet. Hun tok

Detaljer

Bjelleklang Tekst: J. Pierpont

Bjelleklang Tekst: J. Pierpont Bjelleklang Tekst: J. Pierpont Bjelleklang, bjelleklang over skog og hei Hør på bjellens muntre klang når Blakken drar i vei Følg oss ut, følg oss ut over mo og myr der hvor veien slynger seg i skogens

Detaljer

DESEMBER 2013. 49 Baseuke. 50 Uteuke. 51 Baseuke. 52 Uteuke. 1 Baseuke. Lucia. Barnehagen stengt. Barnehagen stengt

DESEMBER 2013. 49 Baseuke. 50 Uteuke. 51 Baseuke. 52 Uteuke. 1 Baseuke. Lucia. Barnehagen stengt. Barnehagen stengt DESEMBER 2013 Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 49 Baseuke 2 Adventsstund 3 4 5 Julefrokost 06.30-09.30 6 Kirkebesøk 50 Uteuke 51 Baseuke 9 Adventsstund 10 11 Vi baker til Lucia 12 Kosebamsedag

Detaljer

Kristin Ribe Natt, regn

Kristin Ribe Natt, regn Kristin Ribe Natt, regn Elektronisk utgave Forlaget Oktober AS 2012 Første gang utgitt i 2012 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1049-8 Observer din bevissthet

Detaljer

Periodeplan for Ekorn - februar og mars 2015.

Periodeplan for Ekorn - februar og mars 2015. Periodeplan for Ekorn - februar og mars 2015. Hva har vi gjort i desember? Juletrehogst Desember var en måned full av ulike aktiviteter og opplegg. Helt i starten av måneden dro vi på tur med reve og gaupebarna

Detaljer

Den lille røde høna. Folkeeventyr

Den lille røde høna. Folkeeventyr Side 1 av 5 Den lille røde høna Folkeeventyr Det var en gang en flittig liten rød høne. Hun bodde på en gård med en lat and, en lat katt og en lat gris. En dag da den lille røde høna gikk omkring og lette

Detaljer

Side 1 av 5. Pepperkakegutten

Side 1 av 5. Pepperkakegutten Side 1 av 5 Pepperkakegutten Det var en gang et lite hus ved en liten skog, der bodde det en gammel dame, en gammel mann og en liten gutt. En dag sa damen til den lille gutten: - Jeg vil bake en pepperkakegutt

Detaljer

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to.

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. PÅ DIN SIDE AV TIDEN v5.0 SC1 INT KINO (29) og (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. hvisker i øret til Pål Vil du gifte deg med meg? Hva? trekker

Detaljer

Charlie og sjokoladefabrikken

Charlie og sjokoladefabrikken Roald Dahl Charlie og sjokoladefabrikken Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Oddmund Ljone Det er fem barn i denne boken: AUGUSTUS GLOOP en grådig gutt VERUCA SALT en pike som forkjæles av sine foreldre

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

NAAF oppskrifthefte jul 04 04.11.04 14:46 Side 1. Våre beste julekaker for matallergikere

NAAF oppskrifthefte jul 04 04.11.04 14:46 Side 1. Våre beste julekaker for matallergikere NAAF oppskrifthefte jul 04 04.11.04 14:46 Side 1 Våre beste julekaker for matallergikere NAAF oppskrifthefte jul 04 04.11.04 14:46 Side 2 NAAF oppskrifthefte jul 04 04.11.04 14:46 Side 3 Julen er en tid

Detaljer

Av en født forbryters dagbok

Av en født forbryters dagbok Johan Borgen: Av en født forbryters dagbok Bestefar er en stokk. Han bor på loftet og banker i gulvet når jeg har sovet og er våt fordi jeg har tisset på meg, og når jeg skal sove og jeg er tørr fordi

Detaljer

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger Forlaget Oktober En morgen, rett etter frokost, ringte det på. Jeg gikk mot døren for å åpne, men så

Detaljer

og de danser, danser rundt i ring. Men nissefar han truer med sin store skje og kom avsted. For grøten min vil jeg få lov å ha i fred,

og de danser, danser rundt i ring. Men nissefar han truer med sin store skje og kom avsted. For grøten min vil jeg få lov å ha i fred, JULESANGER PÅ LÅVEN SITTER NISSEN På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt, så god og søt. Han nikker, og han spiser, og han er så glad, for julegrøten vil han gjerne ha. Men rundt omkring

Detaljer

oppskrifter fra jord til bord Innhold baketips Ostesmørbrød Arme riddere AV grovt brød grove horn

oppskrifter fra jord til bord Innhold baketips Ostesmørbrød Arme riddere AV grovt brød grove horn oppskrifter fra jord til bord Innhold baketips Ostesmørbrød Arme riddere AV grovt brød Sandwich grove horn Baketips Forkortelser dl = desiliter 1 dl = 100 ml g = gram ts = teskje ss = spiseskje pk = pakke

Detaljer

MOR. Abdulgafur Dogu. 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611

MOR. Abdulgafur Dogu. 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611 MOR Av Abdulgafur Dogu 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611 1 INT. KJØKKEN/STUA. MORGEN Vi er utenfor huset, gjennom stua vinduet går vi inn. Det er en stue med noen bilder på veggen.

Detaljer

INSPIRASJON, OPPSKRIFTER OG TIPS FINNER DU PÅ WWW.ODENSE-MARSIPAN.COM

INSPIRASJON, OPPSKRIFTER OG TIPS FINNER DU PÅ WWW.ODENSE-MARSIPAN.COM ekte marsipan MANGE MULIGHETER 50% M A N D L E R Ekte marsipan, ekte nytelse. INSPIRASJON, OPPSKRIFTER OG TIPS FINNER DU PÅ WWW.ODENSE-MARSIPAN.COM 50% M A N D L E R Ekte marsipan, ekte nytelse. én marsipan

Detaljer

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal Thomas Enger Den onde arven Gyldendal Til verdens beste barn Prolog I dag fant jeg ut at jeg er død. Det kom som et sjokk på meg, selv om jeg visste at det kunne skje etter så mange år. Min egen dødsannonse.

Detaljer

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Heksene Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Et forord om hekser I eventyrene har heksene alltid tåpelige, svarte hatter og svarte kapper og rir på kosteskaft. Men

Detaljer

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman Du glemmer ikke, men noe klangløst tar bolig i deg. Roland Barthes Jeg ville kaste nøklene om jeg kunne, men jeg kommer alltid tilbake til de låste dørene for å åpne rom etter

Detaljer

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål!

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål! Jesus som tolvåring i tempelet Lukas 2, 41-52 Alternativ 1: Rollespill/ dramatisering Sted: Nasaret (plakat) og Jerusalem (plakat) Roller: Forteller/ leder Jesus Josef Maria Familie Venner Lærer FORTELLER:

Detaljer

ADVENTSKALENDER 5 KJÆRLIGHETSSPRÅK - av Mia Holta

ADVENTSKALENDER 5 KJÆRLIGHETSSPRÅK - av Mia Holta ADVENTSKALENDER 5 KJÆRLIGHETSSPRÅK - av Mia Holta TIPS og IDEER til ADVENTSKALENDER: - gjør det som er mest praktisk for din familie! Hva kan vi fylle kalenderen med? Gary Chapman har skrevet bøkene; Kjærlighetens

Detaljer

jul Skap god stemning med pynt som smaker, og bakte gaver

jul Skap god stemning med pynt som smaker, og bakte gaver jul Skap god stemning med pynt som smaker, og bakte gaver 2 Julen er nok den tiden på året da vi koser oss aller mest sammen med dem vi er glad i. Her finner du mange gode ideer til hyggelige aktiviteter

Detaljer

Heisann alle sammen! Nå har det gått noen mnd siden sist nyhetsbrev, så nå er det på tide med noen oppdateringer fra oss her i Nytt Liv. Her i Bolivia startet nytt skoleår i februar, og vi fikk også i

Detaljer

Historien om universets tilblivelse

Historien om universets tilblivelse Historien om universets tilblivelse i den første skoleuka fortalte vi historien om universets tilblivelse og for elevene i gruppe 1. Her er historien Verden ble skapt for lenge, lenge siden. Og det var

Detaljer

Oppskrifter på fristende julegodteri

Oppskrifter på fristende julegodteri Brownies med karamell Oppskriften passer til ca. 6-8 personer Oppskrifter på fristende julegodteri 100 g mørk sjokolade 2 egg 2 dl sukker 1 dl hvetemel 1 dl kakaopulver 1 knivsodd salt 1/2 ts bakepulver

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

Tulugaq synes det er kjedelig å pugge bokstavene på tavlen. han heller ut av vinduet og reiser hit og dit i tankene.

Tulugaq synes det er kjedelig å pugge bokstavene på tavlen. han heller ut av vinduet og reiser hit og dit i tankene. Reiselyst Tulugaq synes det er kjedelig å pugge bokstavene på tavlen. Det er ikke bare av og til. Det er faktisk hver dag! Derfor kikker han heller ut av vinduet og reiser hit og dit i tankene. På null-komma-niks

Detaljer

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet Side 1 av 5 Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup Sist oppdatert: 17. desember 2003 Juleevangeliet Julen er i dag først og fremst en kristen høytid

Detaljer

Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund

Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund Den barmhjertig samaritan har igrunnen fått en slags kjendisstatus. Det er iallfall veldig mange som har hørt om ham.

Detaljer

Karin Haugane. Oder til Fenn. Sonetter

Karin Haugane. Oder til Fenn. Sonetter Karin Haugane Oder til Fenn Sonetter 1 Slik rosen klamrer seg til tornekvisten Når snøen daler og fyller bladene Roper jeg blindt: Å gå ikke ifra meg Gyng til kvisten står naken og avblåst Synger deg inn,

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Mormor og de åtte ungene i skogen

Anne-Cath. Vestly. Mormor og de åtte ungene i skogen Anne-Cath. Vestly Mormor og de åtte ungene i skogen Morten oppdager litt for mye, han Hvis du kommer gjennom skogen en gang litt ovenfor den store byen og får øye på et grått hus som ligger på et lite

Detaljer

Askeladden. Nr. 4 2009. Les om: Juleverksted Kirkebesøk Grøtservering Julesanger. Lucia Månedsplan Adventstiden

Askeladden. Nr. 4 2009. Les om: Juleverksted Kirkebesøk Grøtservering Julesanger. Lucia Månedsplan Adventstiden Askeladden Nr. 4 2009 Les om: Juleverksted Kirkebesøk Grøtservering Julesanger Lucia Månedsplan Adventstiden Juleforberedelsene i barnehagen begynner like før 1. søndag i advent. Feiring av julehøytiden

Detaljer

MOR. Abdulgafur Dogu. 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611

MOR. Abdulgafur Dogu. 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611 MOR Av Abdulgafur Dogu 01.07.2010 Abdulgafur Dogu Mesopotamia Film Tlf: 46236611 1 INT. KJØKKEN/STUA. DAG Det er en sørgelig betonet stue med noen bilder på veggen. Veggene er nøytrale i fargen, og ellers

Detaljer

NAAF oppskrifthefte jul 06 25-10-06 13:32 Side 1. Julemat for allergikere

NAAF oppskrifthefte jul 06 25-10-06 13:32 Side 1. Julemat for allergikere NAAF oppskrifthefte jul 06 25-10-06 13:32 Side 1 Julemat for allergikere NAAF oppskrifthefte jul 06 25-10-06 13:32 Side 2 2 NAAF oppskrifthefte jul 06 25-10-06 13:32 Side 3 Julen er en tid for å spise

Detaljer

Oppskrift på sjokoladekake KAKE. 3 egg + 4,5 dl sukker piskes. 225 g smeltet smør/melange. 6 dl hvetemel. 3 ts bakepulver. 3 ts vaniljesukker

Oppskrift på sjokoladekake KAKE. 3 egg + 4,5 dl sukker piskes. 225 g smeltet smør/melange. 6 dl hvetemel. 3 ts bakepulver. 3 ts vaniljesukker Oppskrift på sjokoladekake KAKE 3 egg + 4,5 dl sukker piskes 225 g smeltet smør/melange 6 dl hvetemel 3 ts bakepulver 3 ts vaniljesukker 3 ss kakao 1 / 11 3 dl melk Stekes midt i ovnen i 30 minutter. 175

Detaljer

Innkjøring Julegudstjeneste i Gand kirka, Vi går kl. 09.15. Innkjøring

Innkjøring Julegudstjeneste i Gand kirka, Vi går kl. 09.15. Innkjøring Mandag 3.des Tirsdag 4.des Onsdag 5.des Torsdag 6.des Fredag 7.des Innkjøring Innkjøring Julegudstjeneste i Gand kirka, Vi går kl. 09.15 Varm mat Vi baker lussekatter Innkjøring Mandag 10.des Tirsdag 11.des

Detaljer

Siobhán Parkinson. Noe usynlig. Oversatt av Gry Wastvedt

Siobhán Parkinson. Noe usynlig. Oversatt av Gry Wastvedt Siobhán Parkinson Noe usynlig Oversatt av Gry Wastvedt En Tusenfryd følger Solen blidt Og når hans gyldne gang er slutt Sitter han sky ved hans føtter Han våkner og finner blomsten der Hvorfor Røver er

Detaljer

Juleplaner 2014 for Sandbakken barnehage

Juleplaner 2014 for Sandbakken barnehage Juleplaner 2014 for Sandbakken barnehage Mål: (generelle) Fylle førjulstiden med forventning, glede og undring Gjøre barna kjent med julens tradisjoner og skikker Ta vare på tradisjoner som er en viktig

Detaljer

Sorgvers til annonse

Sorgvers til annonse Sorgvers til annonse 1 Det led mot aften, din sol gikk ned, din smerte stilnet og du fikk fred. 2 Snart vil den evige morgen løfte det tårevåte slør. Der i det fredfulle rike. Ingen blir syke eller dør.

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

JULENISSENS BJELLER. Julenissens bjeller sang tingeling, tinge-linge-ling, tinge-linge-ling, julenissens bjeller sang tingeling,

JULENISSENS BJELLER. Julenissens bjeller sang tingeling, tinge-linge-ling, tinge-linge-ling, julenissens bjeller sang tingeling, JULENISSENS BJELLER Julenissens bjeller sang tingeling, tinge-linge-ling, tinge-linge-ling, julenissens bjeller sang tingeling, men en liten bjelle sang DOING! Reinsdyra ble redde kan du forstå, ville

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

LiMBO (28.11.2015) Iver Jensen og Hanna Suni Johansen. (+47) 900 46 367 iver.gunvald@gmail.com www.iverjensen.com

LiMBO (28.11.2015) Iver Jensen og Hanna Suni Johansen. (+47) 900 46 367 iver.gunvald@gmail.com www.iverjensen.com LiMBO (28.11.2015) Av Iver Jensen og Hanna Suni Johansen (+47) 900 46 367 iver.gunvald@gmail.com www.iverjensen.com 1. INT. PASIENTROM, PSYKIATRISK SYKEHUS KVELD (23) står og ser ut av vinduet. I vinduet

Detaljer

Fester og høytid i Norge -bursdag

Fester og høytid i Norge -bursdag Fester og høytid i Norge -bursdag Det er vanlig å feire bursdag eller fødselsdag i Norge slik som i mange land i verden. Ett-årsdagen er en stor begivenhet, spesielt for foreldre og for besteforeldre.

Detaljer

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell.

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell. Preken 3. februar 2013 I Fjellhamar kirke Kristi forklarelsesdag Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Lukas I det 9. Kapittel: Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok

Detaljer

Krypende post Uke 42. Epledagen: Livet på avdelingen:

Krypende post Uke 42. Epledagen: Livet på avdelingen: Livet på avdelingen: Feiekosten er en stor favoritt for tiden. Vi har mange flinke feiere som feier både gulv og tepper.. Krypende post Uke 42 Epledagen: Fredag 17.oktober var det epledagen!! Dette ønsket

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Utarbeidet med økonomiske midler fra Utdanningsdirektoratet

Utarbeidet med økonomiske midler fra Utdanningsdirektoratet Fritt Fram 3 Temabok 3 Bliss-utgave 2007 Oversatt til Bliss av Astri Holgersen Tilrettelagt av Trøndelag kompetansesenter ved Jørn Østvik Utarbeidet med økonomiske midler fra Utdanningsdirektoratet Temabok

Detaljer

Oversikt over vers. Dine kjære feller tårer, ved ditt savn, i Jesu navn.

Oversikt over vers. Dine kjære feller tårer, ved ditt savn, i Jesu navn. Oversikt over vers Akk en plass er tom! Hvor vi ser oss om, luften synes enn å gjemme klangen av den kjære stemme; Gjenlyd av små trinn går til sjelen inn. Alltid andres ve og vel aldri sparte du deg selv.

Detaljer

Julesanger. For Ask barnehage

Julesanger. For Ask barnehage Julesanger For Ask barnehage TENN LYS Tenn lys! Et lys skal brenne, for denne lille jord. Den blanke himmelstjere, der vi og alle bor Må alle dele håpet så gode ting kan skje. Må jord og himmel møtes.

Detaljer

Opplysningskontorene i Landbruket Landbruks og Matdepartementet

Opplysningskontorene i Landbruket Landbruks og Matdepartementet Oppskriftshefte for PoppOpp restauranten 1/11 2010 Opplysningskontorene i Landbruket Landbruks og Matdepartementet Aperitiff: Syrlig blå smoothie Oppskriften gir ca 10 glass Ingredienser: 2 dl eple juice

Detaljer

VETERANEN. Alexander J. L. Olafsen. Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138

VETERANEN. Alexander J. L. Olafsen. Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138 VETERANEN By Alexander J. L. Olafsen Copyright (C) 2014 Alexander J. L. Olafsen Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138 1 INT. I STUA - DAG (SKUDD AVFYRES) I en stor hvit

Detaljer

Da fikk jeg en ide for så å si hva om vi fikk dem til å forandre seg, vil du slippe oss inn med tankene på at forbannelsen vil heves etter på?

Da fikk jeg en ide for så å si hva om vi fikk dem til å forandre seg, vil du slippe oss inn med tankene på at forbannelsen vil heves etter på? Hvor skal vi egentlig Selena? Jeg begynner å bli sliten her bak. jeg snakket til store søsteren min Selena hun snur lett på hodet sitt for så å si du sa til meg at du ville tegne noe storslagent Anora,

Detaljer

DEN USYNLIGE GUTTEN. Skrevet av Merete M. Stuedal og Lisa Smith Walaas. Musikk av Lisa Smith Walaas

DEN USYNLIGE GUTTEN. Skrevet av Merete M. Stuedal og Lisa Smith Walaas. Musikk av Lisa Smith Walaas DEN USYNLIGE GUTTEN Skrevet av Merete M. Stuedal og Lisa Smith Walaas Musikk av Lisa Smith Walaas Roller Mamma Pappa Eila Magnhild Muffe Mods Eldar Ambassadøren Konsul Knutzen Konsul Knauzen Forteller

Detaljer

B Grammatikkoppgaver Gjør grammatikkoppgavene som du har fått på egne ark: om uregelmessige verb, om preposisjoner og om adjektivbøyning.

B Grammatikkoppgaver Gjør grammatikkoppgavene som du har fått på egne ark: om uregelmessige verb, om preposisjoner og om adjektivbøyning. OPPGAVER MELLOM SAMLINGENE i november og desember: Mellom samlingene på høgskolen skal du jobbe med noen oppgaver. Snakk med veilederen din om oppgavene og be om hjelp hvis du har spørsmål. 1. Kommunikasjon

Detaljer

Det er her jeg skal være

Det er her jeg skal være Hilde Hylleskaar Det er her jeg skal være Gyldendal 1 Jeg kaster et blikk tvers over rommet mot det store speilet, og ser at jeg ser utrolig glad ut. Jeg holder et champagneglass i hånden. Det bruser og

Detaljer

MARSIPAN. FRISTELSER med tips, konfekt og lekre oppskrifter. www.odense-marcipan.com

MARSIPAN. FRISTELSER med tips, konfekt og lekre oppskrifter. www.odense-marcipan.com MARSIPAN FRISTELSER med tips, konfekt og lekre oppskrifter www.odense-marcipan.com ODENSE Ekte inneholder hele 50 % mandler og er perfekt til baking, desserter og konfekt. Forholdet mellom mandler og sukker

Detaljer

FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon. Scene for en mann og to kvinner. Manus kan kjøpes på www.dramas.no

FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon. Scene for en mann og to kvinner. Manus kan kjøpes på www.dramas.no FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon Scene for en mann og to kvinner Manus kan kjøpes på www.dramas.no Axel slår opp med Nymse, fordi han ikke elsker henne på den riktige måten. Hun ender med å sitte

Detaljer

Den som er bak speilet. Knut Ørke

Den som er bak speilet. Knut Ørke Den som er bak speilet av Knut Ørke 1 INT. FESTHUS NETT Folk danser rundt i et rom fullt av lys og mumlende musikk. Alt er uklart og beveger seg sakte. Ut fra ingenting høres et SKRIK fra ei jente. TITTEL:

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Runo Isaksen Noen har endelig funnet meg. Roman

Runo Isaksen Noen har endelig funnet meg. Roman Runo Isaksen Noen har endelig funnet meg Roman Om forfatteren: Runo Isaksen (f. 1968) er oppvokst i Lyngen (Troms) og Stavanger, nå bosatt ved Bergen. Han har tidligere utgitt fem romaner: Åpen bok (1997),

Detaljer

Valentinekake. Lokk/topping: 3 dl kremfløte 400 g marsipan eller ferdig marsipanlokk. Melisglasur (Royal icing): ½ eggehvite 2 dl melis

Valentinekake. Lokk/topping: 3 dl kremfløte 400 g marsipan eller ferdig marsipanlokk. Melisglasur (Royal icing): ½ eggehvite 2 dl melis Valentinekake 5 gelatinplater 1 dl kremfløte 250 g fruktyoghurt (to små beger, fortrinnsvis med røde bær) 1 ½ dl kirsebærkompott 1 sukkerbrødbunn Lokk/topping: 3 dl kremfløte 400 g marsipan eller ferdig

Detaljer

mystiske med ørkenen og det som finner sted der.

mystiske med ørkenen og det som finner sted der. DEN STORE FAMILIEN TIL DENNE LEKSJONEN Tyngdepunkt: Gud er med sitt folk (1. Mos. 12 15,24) Hellig historie Kjernepresentasjon Om materiellet Plassering: hyllene med hellig historie Elementer: ørkenboks

Detaljer

Vår-nytt fra Stjerna SPRÅK:

Vår-nytt fra Stjerna SPRÅK: Vår-nytt fra Stjerna Endelig er våren her! Mai står foran oss og nå er det bare å se etter de første vårtegnene. Snøen smelter bort og fram kommer deilig sand og jord. Små fingre uten store votter som

Detaljer

I april har vi Vi startet april på samme måte som vi avsluttet forrige måned med å lage påskepynt. Mange av barna var veldig engasjerte i denne prosessen, og de gikk ivrig i gang med å lage forskjellig

Detaljer

Kapittel 5 Lubenittenes historie

Kapittel 5 Lubenittenes historie Kapittel 5 Lubenittenes historie Lange dager og netter Lubenittene har levd på Månen like lenge som menneskene har levd på Jorden. Helt til for noen tusen år siden bodde de kun på den siden av Månen som

Detaljer

Ikke bare en dans på roser

Ikke bare en dans på roser Ikke bare en dans på roser Den første bloggen var rene solskinnshistorien, men her kommer, omsider, litt om hvordan det var å komme hit og hvordan de første fire ukene har vært. Alle sa til meg; «Du er

Detaljer

Anan Singh og Natalie Normann LOFTET

Anan Singh og Natalie Normann LOFTET Anan Singh og Natalie Normann LOFTET Om forfatterne: Natalie Normann og Anan Singh har skrevet flere krimbøker sammen. En faktahest om å skrive historier (2007) var deres første bok for barn og unge og

Detaljer

Er du blant dem som pleier å lengte etter våren? Lengter du etter å kjenne varmen fra solen, se knopper på trærne, pinseliljer i full blomst? Husker du sommervarmen i forrige uke? Vi åpnet døren, tok kaffien

Detaljer

Kristin Lind Utid Noveller

Kristin Lind Utid Noveller Kristin Lind Utid Noveller Utid En kvinne fester halsbåndet på hunden sin, tar på seg sandaler og går ut av bygningen der hun bor. Det er en park rett over gaten. Det er dit hun skal. Hun går gjennom en

Detaljer

ANITA forteller. om søndagsskolen og de sinte mennene

ANITA forteller. om søndagsskolen og de sinte mennene ANITA forteller om søndagsskolen og de sinte mennene Tekst og foto: Marianne Haugerud (Fortellingen bygger på virkelige hendelser, men er lagt i Anitas munn av Stefanusalliansen.) 1 Hei! Jeg heter Anita,

Detaljer

Ja takk, mer kake! Ritz-kake Ta med barna på blåbærtur i skogen, og disk opp med en himmelsk Ritz-kake som belønning til bærplukkerne.

Ja takk, mer kake! Ritz-kake Ta med barna på blåbærtur i skogen, og disk opp med en himmelsk Ritz-kake som belønning til bærplukkerne. Ja takk, mer kake! Etter en årstid med lette salater og småretter er det tid for å ta en skikkelig kakefest. Her er sensommerens beste kaker! Oppskrifter hentet fra boken «Det norske kakebordet» av Hege

Detaljer

NOEN BØNNER TIL LIVETS MANGFOLDIGE SITUASJONER

NOEN BØNNER TIL LIVETS MANGFOLDIGE SITUASJONER NOEN BØNNER TIL LIVETS MANGFOLDIGE SITUASJONER ET TAKKNEMLIG HJERTE Du som har gitt meg så mye, gi enda en ting: et takknemlig hjerte. Ikke et hjerte som takker når det passer meg; som om din velsignelse

Detaljer

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du?

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du? BLUE ROOM SCENE 3 STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. Hva gjør du? Skriver brev. Ok. Til hvem? Til en mann jeg møtte på dansen/

Detaljer

oppskrifter Grove kornprodukter Innhold Baketips havrerundstykker eplerundstykker gulrotrundstykker myslirundstykker glutenfrie eplerundstykker

oppskrifter Grove kornprodukter Innhold Baketips havrerundstykker eplerundstykker gulrotrundstykker myslirundstykker glutenfrie eplerundstykker oppskrifter Grove kornprodukter Innhold Baketips havrerundstykker eplerundstykker gulrotrundstykker myslirundstykker glutenfrie eplerundstykker Baketips Forkortelser dl = desiliter 1 dl = 100 ml g = gram

Detaljer

Magne Helander. Historien om Ylva og meg. Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug

Magne Helander. Historien om Ylva og meg. Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug Magne Helander ENGLEPAPPA Historien om Ylva og meg Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug 2014 Kagge Forlag AS Omslagsdesign: Trine + Kim designstudio Omslagfoto: Bjørg Hexeberg Layout: akzidenz as Dag

Detaljer

I meitemarkens verden

I meitemarkens verden I meitemarkens verden Kapittel 6 Flerspråklig naturfag Illustrasjon Svetlana Voronkova, Tekst, Jorun Gulbrandsen Kapittel 1. Samir får noe i hodet. Nå skal du få høre noe rart. Det er ei fortelling om

Detaljer

Blanca Busquets. Stillhetens hus. Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord

Blanca Busquets. Stillhetens hus. Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord Blanca Busquets Stillhetens hus Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord Til min far og til min onkel Francesc, som alltid har gitt alt for musikken Øvelsen Teresa Min første fiolin fant jeg på en søppelfylling.

Detaljer