Avis i Norge aktuelt. Avis / Pressen. Avis - opplegg av forelesningen. Så: Avis i (norsk) mediehistorie

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Avis i Norge aktuelt. Avis / Pressen. Avis - opplegg av forelesningen. Så: Avis i (norsk) mediehistorie"

Transkript

1 Avis - opplegg av forelesningen Avis / Pressen Først:Den aktuelle situasjonen i Norge Så: Avis i (norsk) mediehistorie Så: Endringer i avis som medieinstitusjon(er) i dag MEVIT Mediehistorie og medieinstitusjoner - H2011 Knut Lundby 3. november 2011 Pensumdekning: Norsk mediehistorie:kap 1-2 og om avis i kap. 3 7 Eide kap 4 i Medievitenskap 2> Avis i Norge aktuelt 22. September > 4> 5> 6> 1

2 Dag og Tid 22.januar 2010 Avislesing i Norge Forbruker & Media Forbruker & Media (F&M) er den eneste fullverdige multimedieundersøkelsen i Norge. Utføres av TNS Gallup Totalt er personer 12 år eller eldre blitt intervjuet per telefon (CATI) i undersøkelsen for 2010/2011. Alle lesertallene gjelder for alle avisenes utgaver. 7> 7 8> Avis definisjoner 9> 10 > MediPedia om avis AVIS Definisjon av avis: Skrift som utkommer regelmessig minst én gang pr uke og som orienterer allmennheten gjennom nyheter, kommentarer og annonser. 11 > www3.hf.uio.no/imk/wp-medipedia/ Les studentarbeider om * Norges første avis (1763) Foto: Silje Rindal, gd.no * Avisutviklingen på tidlig 1800-tall * Rotasjonspresse og ny papirteknologi fra 1850 av Av det franske ordet avis = bekjentgjøring (MediPedia) * Annonserevolusjonen tidlig på 1900-tallet * Partipressen, pressestøtten, avpartifisering * Store hamskiftet konserner, kjeder 12 > 2

3 Antall aviser i Norge Gjennom hele perioden : utgitt i overkant av 200 aviser i Norge Antall dagsaviser har gått noe ned: fra 88 i 1987 til 76 i 2008 Perioden :Nye bygdeaviser er etablert Pressen i Norge:På verdenstoppen Antall utgivelser, avislesing pr. innbyggere. Vekst fra nullpunkt i 1760-årene til ca 1950, deretter utflating på høyt nivå. Norge i verdenstoppen. Hvorfor? Diskutér! 13 > 14 > Mediehistorie på tvers og på langs Mediehistoriske perioder og institusjonelle trekk Undervisningen følger medium, for medium Mediehistorien går på tvers: ser de ulike mediene i forhold til hverandre i en historisk epoke studerer medienes fortid som en helhet på tvers av enkeltmedier fokus mot samfunnets samlede mediesystem i tidsperioden 15 > 16 > Avis som institusjoner: Teknologi Ulik teknologi for å skrive/sette mangfoldiggjøre distribuere former ulike typer avisinstitusjoner Avisteknologi må forstås i sosial sammenheng, sosial bruk Fra massekommunikasjon til større grad av interaksjon Avis som institusjoner: Roller, profesjoner En institusjon som et system av roller Roller (redaktør, journalist, grafisk, admin, distribusjon) knippe av normer og forventninger for å fylle jobben både formelle og utformelle normer (konvensjoner) Rollekonflikter (med overganger til nye medier) Profesjoner (i stor grad uformell kompetanse) Yrkesorganisasjoner Norsk Journalistlag (1946, Kristiania Journalistklub 1894) Norsk Redaktørforening (1950) Norsk Grafisk Forbund (1967, Norsk Typografforbund 1882/85) 17 > 18 > 3

4 Avis som institusjoner: Normative sider Hvordan bør avisenes rolle i samfunnet være? = Hvordan får og opprettholder avisene sin legitimitet som sentrale samfunnsinstitusjoner. Avhenger av styresett. 1. Liberal rettighetsteori: Avisene forvalter ytringsfriheten 2. Offentlighetsteori: Avisene bærer den offentlige samtale 3. Deltakelsesteori: Avisene som arena for frigjøring Grunnloven 1814: Trykkefrihed bør finde Sted. Videreutvikling av 1 mot 2 og 3. Avis som institusjoner: Pressens makt Avisinstitusjonene: Symbolproduserende og materielle. Maktens første ansikt: Maktens andre ansikt: Maktens tredje ansikt: beslutningsmakt bortdefinering symbolsk makt Vending fra å se makt som noe en har, til en relasjon: Symbolsk makt virker bare når den anerkjennes. Makt ved struktur (Marx), i vilje (Weber), i prosess (Foucault) Makt bak, rundt, i og fra mediene (T.Mathisen) 19 > 20 > Avis som institusjoner: Aviser og samfunn Avis som medieinstitusjoner i mediehistorien Moderne demokratier er mediedemokratier Idealer og realiteter, katedral og børs. Gjelder viktige spørsmål, som: demokrati ytringsfrihet offentlighet samhandling Nettverksamfunnet > Nettaviser Teknologi Normative sider Roller,profesjoner Mediemakt Medier og samfunn 21 > 22 > Avis / pressen i mediehistorien Produktene: Norges første avis (1763) 23 > 24 > 4

5 1763: Distribusjonen Norsk presses historie > Kampen om ytringsfriheten 26 > Teknologi: Gutenbergs trykkpresse 1450 Den franske revolusjon 1789 I Norge: Grunnloven 1814: Trykkefrihed bør finde Sted ( 100) versus Forordningen av 1799 om trykkefrihetens grenser. Rettssaker om trykkefrihet etter 1814, unntak og uklarhet. Tatt i bruk i Norge ca 200 år senere i noe forbedret utgave. GL 100 åpnet slusene for meningsflommen over landet. Fra Høyer: Pressen (1995) 27 > Teknologi: Königs hurtigpresse > Teknologi: Rotasjonspresse ca 1850 Hos The Times i London Fra Høyer: Pressen (1995) 29 > Fra Høyer: Pressen (1995) 30 > 5

6 Teknologi: Settemaskinen Linotype 1886 Teknologi: Tre tekniske revolusjoner Pressens 1. tekniske revolusjon: GUTENBERGs TRYKKPRESSE 1450 (fra 1650 i Norge ) Pressens 2. tekniske revolusjon: INDUSTRIALISERT PRESSE 1850 (fra 1814 i Norge ) Pressens 3. tekniske revolusjon: DATATEKNOLOGIEN I PRESSEN 1950 (fra 1975 i Norge) Fra Høyer: Pressen (1995) 31 > 32 > Teknologi:Pressen (Norge) Roller, profesjoner:pressen (Norge) :Videreutvikling av Gutenbergs presse :Boktrykkere, pionerer :Hurtigpresse :Entreprenører, nystartere :Rotasjonspresse, settemaskin :Redaktørrollen formes :Bildeoverføring, teleprintere :Legitime og illegitime roller :Konsolidering av kjent teknologi :Profesjonsorganisering :Offset, fargetrykk :Stabile roller :Data, digitalisering, nettaviser :Flermedialitet papir-nett 33 > 34 > Normative sider:pressen (Norge) :Sensur og trykkefrihet Medie-makt:Pressen (Norge) :Politisk offentlighet åpnes :Begrenset innflytelse, elitefenomen :Meningsbryting institusjonaliseres :Kommersielle lokalorgan :Partipressen etableres, annonsører :Kamp og kontroll :Okkupasjon og motstand :Lojalitet og pressetikk finpusses :Sosialdemokrati og opposisjon :Pressestøtte for samfunnsrollen :Partipressen avvikles :Fra katedral til børs :Uavhengig konserneid mediebedrift 35 > 36 > 6

7 Mellom teknologi og samfunn Medier og samfunn:pressen (Norge) :Tidlig kommunikasjonsutveksling :Spredning fra sentrum og ut :Del av industrialiseringen :Motsetninger, krig, gjenreising :Stabile partiaviser :Markedskonsentrasjon, politisk utakt :Kritisk rolle og kommersialisering 37 > 38 > Avis i Norge - noen stikkord Avis/pressen Teknologi Roller,pro- Normative Mediefesjoner sider makt Medier og samfunn Gutenbergs trykkpresse Teknologi Roller,pro- Normative Mediefesjoner sider makt Medier og samfunn Spredning fra sentrum Sensur, trykkefrihet Elitefenomen Tidlig kommunikasjon Norge (1814 ) Hurtigpresse Entreprenører Hurtigpresse Entreprenører Offentlighet åpnes Kommersielle Spredning fra sentrum Storbrit. Dampdrevet, Profesjonalis. Kamp om - og rotasjon håndverk pressefrihet The Times, Etnosentrisk, mynd.kontroll industrialiser Rotasjon, settemaskin MeningsPartipresse, bryting festes annonsører Del av industrialisering USA Fra sylinder til rotasjon Lokal utvikl., 1776: First ydmyke journ Amendment Trykksaker fra Bildeoverfør., Legitime, ilkamp og teleprintere legitime roller kontroll Okkupasjon og motstand Motsetninger gjenreising Frankrike Tungdrevne presser ut Journalistikk oppsto Konsolidering Sosialdemo., Stabile opposisjon partiaviser Tyskland Ingen innovasjon Pionerer,men Provinsiell, Unnvikende, lav kvalitet ingen nasjon statspropag Offset, farger Stabile roller Data, nettaviser Boktrykkere, avispionerer Redaktørrollen Profesjonsorganisering Lojalitet, presseetikk lokalorgan Pressestøtte, Partipressen samf.rolle avvikles Flermedialitet Fra katedral papir-nett til børs Uavhengig, konserneid Marked, politisk utakt Offentlighet åpnes Kommersiell lokalpresse Annonser, kommersiell Franske rev., 4.statsmakt Pressen tatt msk.rett.erkl. tilbakeslag alvorlig, kraft Japan Sen industri, småaviser Lite moderne ikke aviser Kritisk og kommersiell Basert på Chapman: Comparative Media History 39 > 40 > Institusjonsbegrepet på flere nivåer Avis / pressen som medieinstitusjon (i Norge) i dag En avis er en institusjon, pressen er en institusjon, mediene er en institusjon. En konkret medieorganisasjon og -bedrift inngår i et institusjonelt fellesskap, den norske medieinstitusjonen, som igjen inngår i et mønster av institusjoner som tilsammen utgjør den norske samfunnsinstitusjonen. Martin Eide i Medievitenskap (s. 24) (uthevinger her). 41 > 42 > 7

8 Produktene Aspekter ved institusjoner: Teknologi Fra papir til nett 237 aviser registrert i Medieregisteret Mange ledd i overgangen til digital teknologi: Skriving: Journalistenes bruk av datamaskiner Setting: Datasatt tekst, typografenes motstand Overføring: Bil versus online Trykking: Styring av pressene med datamaskiner Distribusjon: Papiraviser versus nettaviser Lesing: Papir versus skjerm, pdf, nye lesebrett 43 > 44 > Samlet daglig dekning for nasjonale mediehus 2009/2010 NRK samler 85% NRK:NRK1, NRK2, NRK3, Tekst-TV, P1, P2, P3, andre stasjoner, NRK.no, NRK Mobil Teknologi:Avis fra papir til nett TV 2 Gruppen samler 70%. TV 2: TV2, TV2 Zebra,Nyhetskanalen, TV2 Tekst- TV, TV2.no og TV2 Mobil. VG samler 52%. VG: Papir, VG Nett, Nettby og VG mobil. Dagbladet samler 32%. Dagbladet:Papir, Dagbladet.no og Dagbladet mobil. Aftenposten samler 29%. Aftenposten: Aftenposten Morgen, Aftenposten Aften, Aftenposten.no og Aftenposten Mobil. Kilde: Forbruker & Media. 10/2 2009/ > Prosent 45 Kilde: MedieNorge/ Inst. for journalistikk 46 > Roller, profesjoner: Overskride grenser Den politiske offentlighet og nyhetsinstitusjonen Arena og aktører Eide, kap. 4 Pressen (også nett, radio og TV) i den politiske utvekslingen. Org/apparat/teknologi - og tenke-/ fortolknings-/formidlingsmåter Journalisten i en demokratisk nøkkelrolle: Produserer nyheter: aktivt formidlings-/ fortolkningsarbeid. Konstruksjon vs. utvelgelse. Nyhetskriterier: Nærhet og gjenkjennelse. Kampen om dagsorden ( agenda setting ). 47 > 48 > 8

9 Aspekter ved institusjoner: Normative sider Ytringsfrihet:Nye utfordringer Hvordan bør avisenes/pressens rolle i samfunnet være? Liberal rettighetsteori: Mediene forvalter ytringsfriheten Offentlighetsteori: Mediene bærer den offentlige samtale Deltakelsesteori: Mediene som arena for frigjøring Pressens selvregulering: Vær Varsom, Redaktørplakaten Statens regulering: Grunnloven 100, lover, forskrifter (vs. europeiske menneskerettigheter) 49 > 50 > Grunnloven 100 Ytringsfrihed bør finde Sted. Ingen kan holdes retslig ansvarlig for at have meddelt eller modtaget Oplysninger, Ideer eller Budskab, medmindre det lader sig forsvare holdt op imod Ytringsfrihedens Begrundelse i Sandhedssøgen, Demokrati og Individets frie Meningsdannelse.... Frimodige Ytringer om Statsstyrelsen og hvilkensomhelst anden Gjenstand ere Enhver tilladte. Der kan kun sættes slige klarlig definerede Grændser for denne Ret, hvor særlig tungtveiende Hensyn gjøre det forsvarligt holdt op imod Ytringsfriheden... Enhver har Ret til Indsyn i Statens og Kommunernes Akter... Det paaligger Statens Myndigheder at lægge Forholdene til Rette for en aaben og oplyst offentlig Samtale. Endret 29 okt 2004, 3 mars Redaktørplakaten 51 > 52 > Utredning om norsk medieansvarslov Lov om redaksjonell fridom 53 > 54 > 9

10 Vær Varsom plakaten Ny offentlighetslov Kilde: Steinkjer kommune 55 > 56 > Normative sider:nye lover - markedet rår Medie-eierskapsloven fra I 2006 begrensn. tilbake fra 40% til 1/3 av samlet opplaget (tilsv. for radio og tv). Skal sikre ytringsfrihet og nasjonalt fordelt eierskap. Orkla Media solgt til Mecom, ble Edda Media. David Montgomery nå presset ut av Mecom MediaNorge Aftenposten Bergens Tidende Stavanger Aftenblad Fædrelandsvennen Adresseavisen ble stående utenfor (>Polaris) Medietilsynet sa nei. Klagenemda sa ja. Schibsted-dominans Solgte nå ut av Polaris 57 > 58 > De store aviskonsernene Medieeierskapsloven er til vurdering Schibsted A-pressen Edda Media Polaris Bernergruppen 59 > 60 > 10

11 Pressens makt Den fortellende makt Arena og aktører - forvalter en fortellende makt. Den fortellende makt: provosere andre aktører og institusjoner til å reagere på hverandre ( triangelhypotesen ). Dramaturgi: Konflikt som bærende element. Det medievridde samfunn : Tilspissing, forenkling, polarisering, intensivering, konkretisering, personifisering. Martin Eide, kap 4 Aviser og samfunn To tema Avvikling av partipressen i Norge Kopling til partiene en selvfølge etter krigen Ved årtusenskiftet var partipressen avviklet Pressestøtten Introdusert 1969 Vurdert av Mediestøtteutvalget 61 > 62 > Mediestøtteutvalget Motsatte syn på mediestøtte Den ene halvparten av mediestøtteutvalget: Nullmoms på papiraviser og 8% digitalmoms Den andre delen av utvalget: Flat moms på 8% Grønnbok i EU om momssystemets framtid: Likevel mulig med nullmoms på digitalt innhold? 63 > 64 > Kilde 65 > 66 > 11

Hvilken betydning har åpenhet i vår moderne rettsstat?

Hvilken betydning har åpenhet i vår moderne rettsstat? Hvilken betydning har åpenhet i vår moderne rettsstat? Professor Eivind Smith Universitetet i Oslo Eivind.smith@jus.uio.no Rettsstat er et honnørord og bør derfor unngås som begrunnelse for noe som helst!

Detaljer

Ytringsfrihet og lojalitetsplikt hvor går grensene? Advokat Kurt O. Bjørnnes Tlf. 916 45130 kurt@bjornnes.com

Ytringsfrihet og lojalitetsplikt hvor går grensene? Advokat Kurt O. Bjørnnes Tlf. 916 45130 kurt@bjornnes.com Ytringsfrihet og lojalitetsplikt hvor går grensene? Advokat Kurt O. Bjørnnes Tlf. 916 45130 kurt@bjornnes.com Siktemål Å klarlegge eventuelle grenser for arbeidstakeres ytringsfrihet i forhold til den

Detaljer

Avisenes opplags- og lesertall 2009 Helge Holbæk-Hanssen Fagsjef i MBL

Avisenes opplags- og lesertall 2009 Helge Holbæk-Hanssen Fagsjef i MBL Avisenes opplags- og lesertall 2009 Helge Holbæk-Hanssen Fagsjef i MBL Stabilt abonnement løssalget svikter Opplaget går totalt tilbake med 3,7% til 2 532 207 eks. Tilbakegangen totalt er på 97 407 eksemplarer

Detaljer

Fra Norske Intelligenz-seddelser til nrk.no

Fra Norske Intelligenz-seddelser til nrk.no Fra Norske Intelligenz-seddelser til nrk.no Therese Roksvåg Nilsen 21. april 2010 Mediekritikk 2010 Høgskolen i Østfold 1 Innhold 1 Innledning 3 2 Historisk gjennomgang 4 3 Avisene 6 3.1 De første avisene.........................

Detaljer

Demokrati og monopol i et medieperspektiv

Demokrati og monopol i et medieperspektiv Demokrati og monopol i et medieperspektiv Eirik Gerhard Skogh March 18, 2011 I Norge er det den sosialdemokratiske tradisjonen som står sterkest. Det er en styreform der folket har storparten av den avgjørende

Detaljer

Avislesing 2014: Sterk tilbakegang for papiravisene

Avislesing 2014: Sterk tilbakegang for papiravisene Avislesing 2014: Sterk tilbakegang for papiravisene Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 03.03.15 TNS Gallup Forbruker & Media Forbruker & Media (F&M) er den eneste fullverdige multimedieundersøkelsen i Norge.

Detaljer

Avislesing 2015: Tilbakegang for papiravisene fortsetter

Avislesing 2015: Tilbakegang for papiravisene fortsetter Avislesing 2015: Tilbakegang for papiravisene fortsetter Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 08.03.16 TNS Gallup Forbruker & Media Forbruker & Media (F&M) er den eneste multimedie-undersøkelsen i Norge. Den

Detaljer

Lojalitetsplikt og ytringsfrihet i arbeidsforhold. Hva skal vi snakke om? Grunnloven. Ytringsfrihet

Lojalitetsplikt og ytringsfrihet i arbeidsforhold. Hva skal vi snakke om? Grunnloven. Ytringsfrihet Lojalitetsplikt og ytringsfrihet i arbeidsforhold Tillitsvalgtkurs Modul II Soria Moria, 13. mai 2015 Rådgiver Legeforeningen, Jus og Arbeidsliv Hva skal vi snakke om? Ytringsfrihet Arbeidsgivers styringsrett

Detaljer

Medievaner blant journalister

Medievaner blant journalister Medievaner blant journalister Undersøkelse blant journalister 7. 25. februar Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon Formål: Dato for gjennomføring: 7. 25. februar Datainnsamlingsmetode:

Detaljer

Medievaner blant publikum

Medievaner blant publikum Medievaner blant publikum Landsomfattende undersøkelse 28. januar 21. februar Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon Formål: Dato for gjennomføring: Datainnsamlingsmetode: Antall intervjuer:

Detaljer

Medievaner blant redaktører

Medievaner blant redaktører Medievaner blant redaktører Undersøkelse blant norske redaktører 7. 26. februar Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon Formål: Dato for gjennomføring: Datainnsamlingsmetode: Antall intervjuer:

Detaljer

Medievaner og holdninger. Landsomfattende undersøkelse 25. februar 17. mars 2009

Medievaner og holdninger. Landsomfattende undersøkelse 25. februar 17. mars 2009 Respons Analyse AS Bredalsmarken 15, 5006 Bergen www.responsanalyse.no Medievaner og holdninger Landsomfattende undersøkelse 25. februar 17. mars Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon

Detaljer

19. februar 2013 MEDIETALL 2012 19.02.2013

19. februar 2013 MEDIETALL 2012 19.02.2013 19. februar 2013 MEDIETALL 2012 19.02.2013 DET STORE BILDET Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner i de respektive markedene Fortsatt nedgang på de papirbaserte plattformene, økning på

Detaljer

Grimstad kommune er ansvarlig for grunnleggende velferdstjenester og forvalter store ressurser på vegne av fellesskapet. Kommunen er gitt betydelig

Grimstad kommune er ansvarlig for grunnleggende velferdstjenester og forvalter store ressurser på vegne av fellesskapet. Kommunen er gitt betydelig ETISKE RETNINGSLINJER FOR FOLKEVALGTE OG ANSATTE I GRIMSTAD KOMMUNE Grimstad kommune er ansvarlig for grunnleggende velferdstjenester og forvalter store ressurser på vegne av fellesskapet. Kommunen er

Detaljer

DET STORE BILDET. Den digitale transformasjonen fortsetter. Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner

DET STORE BILDET. Den digitale transformasjonen fortsetter. Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner MEDIETALL 2013 DET STORE BILDET Den digitale transformasjonen fortsetter Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner Fortsatt nedgang på de papirbaserte plattformene, økning på de digitale særlig

Detaljer

Saksnummer Utvalg/komite Dato 172/2014 Fylkesrådet 26.08.2014

Saksnummer Utvalg/komite Dato 172/2014 Fylkesrådet 26.08.2014 Journalpost:14/32602 FYLKESRÅDSSAK Saksnummer Utvalg/komite Dato 172/2014 Fylkesrådet 26.08.2014 Høring - NRK-plakaten Sammendrag Kulturdepartementet har sendt NRK-plakaten på høring. Fylkesrådet i Nordland

Detaljer

MBL 2012. Medietall 2011. 16. februar 2012

MBL 2012. Medietall 2011. 16. februar 2012 Medietall 2011 16. februar 2012 Rammebetingelser Det store - bildet mediepolitikken Opplagene både for papiravisene og magasin/ukepresse faller Mediebruken på digitale plattformer øker veksten er nå størst

Detaljer

Eksamen i mediekritikk, våren 2011. Kandidat nummer 2

Eksamen i mediekritikk, våren 2011. Kandidat nummer 2 Eksamen i mediekritikk, våren 2011 Kandidat nummer 2 May 4, 2011 Internett har vært og er en av de raskest voksende medium. Det hele startet som et nettverk for akademia. I senere tid har det blitt et

Detaljer

Medievaner og holdninger. Landsomfattende undersøkelse blant norske journalister 23. februar - 17. mars 2009

Medievaner og holdninger. Landsomfattende undersøkelse blant norske journalister 23. februar - 17. mars 2009 Respons Analyse AS Bredalsmarken 15, 5006 Bergen www.responsanalyse.no Medievaner og holdninger Landsomfattende undersøkelse blant norske journalister 23. februar - 17. mars Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager

Detaljer

ETISKE RETNINGSLINJER FOR FOLKEVALGTE OG ANSATTE I MARNARDAL KOMMUNE

ETISKE RETNINGSLINJER FOR FOLKEVALGTE OG ANSATTE I MARNARDAL KOMMUNE ETISKE RETNINGSLINJER FOR FOLKEVALGTE OG ANSATTE I MARNARDAL KOMMUNE Marnardal kommune er ansvarlig for grunnleggende velferdstjenester og forvalter store ressurser på vegne av fellesskapet. Kommunen er

Detaljer

Hva forklarer lesing av lokalaviser?

Hva forklarer lesing av lokalaviser? LEFT MARGIN RIGHT MARGIN RGIN 2 TOP Hva forklarer lesing av lokalaviser? 4 IS ARGIN Ivar Frønes & Knut-Arne Futsæter @Futsaeter LLAs landsmøte 18. april 201 TNS Gallup www.tns-gallup.no/medier/nyheter

Detaljer

Hvem er vi Buskerud Leserne våre. Mediene våre. Markedet

Hvem er vi Buskerud Leserne våre. Mediene våre. Markedet Hvem er vi Buskerud Leserne våre Mediene våre Markedet Firmapresentasjon video Alt. Overalt. Alltid. i Buskerud 200.000 forskjellige lesere hver dag DT 84.000 dt.no 48.000 m.dt.no 8.500 Lierposte n 12.000

Detaljer

Medievaner og holdninger

Medievaner og holdninger Respons Analyse AS Bredalsmarken 15, 5006 Bergen www.responsanalyse.no Medievaner og holdninger Landsomfattende undersøkelse 10. - 23. mars Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon FORMÅL

Detaljer

Kulturdepartementet. Høringsnotat. Forslag om å innføre en ny støtteordning for kvalitetsjournalistikk. Høringsfrist 21.

Kulturdepartementet. Høringsnotat. Forslag om å innføre en ny støtteordning for kvalitetsjournalistikk. Høringsfrist 21. Kulturdepartementet Høringsnotat Forslag om å innføre en ny støtteordning for kvalitetsjournalistikk Høringsfrist 21. november 2013 1 Innledning Store strukturelle endringer har preget mediebransjen de

Detaljer

Medietrender 11.10.12. Knut-Arne Futsæter @Futsaeter

Medietrender 11.10.12. Knut-Arne Futsæter @Futsaeter Medietrender 11.10.12 Knut-Arne Futsæter @Futsaeter AGENDA 1. Papiraviser 2. Blader og magasiner 3. Radio 4. TV og streaming 5. Internett og mobil 6. Sosiale nettsamfunn 7. Oppsummering 2 Antall leste

Detaljer

MEVIT1510. Forelesningens innhold:

MEVIT1510. Forelesningens innhold: MEVIT1510 Journalistikk på nett Forelesningens innhold: Rasmussen: Nettmedier Engebretsen: Nyheter på nettet Oversikt over ulike nettmedier. Hva kjennetegner journalistikk på nettet? Nyhetspresentasjon

Detaljer

Medierikets tilstand. Trondheim Markedsforening Trondheim, 11. mai 2016. Nils Petter Strømmen Seniorkonsulent, TNS Gallup

Medierikets tilstand. Trondheim Markedsforening Trondheim, 11. mai 2016. Nils Petter Strømmen Seniorkonsulent, TNS Gallup Medierikets tilstand Trondheim Markedsforening Trondheim, 11. mai 2016 Nils Petter Strømmen Seniorkonsulent, TNS Gallup TNS Gallups medieundersøkelser 2 3 Personlige mediehus 4 Eventisering 5 Podkast 6

Detaljer

Medievaner og holdninger

Medievaner og holdninger Respons Analyse AS Bredalsmarken 15, 5006 Bergen www.responsanalyse.no Medievaner og holdninger Undersøkelse blant norsk befal og norske offiserer 24. februar - 24. mars Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager

Detaljer

Lederkurs 2012. Quality Spa & Resort Son Hotel. Lojalitetsplikt, ytringsfrihet og varsling v/ Marianne Gjerstad. Advokatfirma RAUGLAND as MNA

Lederkurs 2012. Quality Spa & Resort Son Hotel. Lojalitetsplikt, ytringsfrihet og varsling v/ Marianne Gjerstad. Advokatfirma RAUGLAND as MNA Lederkurs 2012 Advokatfirma Quality Spa & Resort Son Hotel Lojalitetsplikt, ytringsfrihet og varsling v/ Marianne Gjerstad Ytringsfrihet Grl. 100 Ytringsfrihed bør finde Sted. (...) Frimodige Ytringer

Detaljer

Pressestøtten i Norge

Pressestøtten i Norge Området Tilskudd & Utredning (og Teknologi) V/ Tor Erik Engebretsen Tilskuddsordninger til presse & Lokal kringkasting Pressestøtten i Norge Mva-fritak for aviser (indirekte, 1,3 mrd.) Produksjonsstøtte

Detaljer

Medievaner og holdninger til media. Landsomfattende undersøkelse blant journalister 11. - 27. februar 2008. Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager

Medievaner og holdninger til media. Landsomfattende undersøkelse blant journalister 11. - 27. februar 2008. Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Medievaner og holdninger til media Landsomfattende undersøkelse blant journalister 11. - 27. februar 2008 Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon FORMÅL DATO FOR GJENNOMFØRING DATAINNSAMLINGSMETODE

Detaljer

Dokumentasjon om lokalavisas styrke i annonsemarkedet

Dokumentasjon om lokalavisas styrke i annonsemarkedet LEFT M Dokumentasjon om lokalavisas styrke i annonsemarkedet Kortversjon, november 01, for bruk frem til 017. TNS Oktober 01 LEFT M Derfor er lokalavisa en nyttig mediekanal for annonsørene: Lokalavisene

Detaljer

Ytringsfrihet, lojalitetsplikt og varsling

Ytringsfrihet, lojalitetsplikt og varsling Ytringsfrihet, lojalitetsplikt og varsling Utdanningsforbundet Bergen 10. Desember 2007 Advokat Bente J. Kraugerud Tema Ytringsfrihet Hva og hvorfor Tillatte begrensninger Lojalitet i arbeidsforhold Hva

Detaljer

Høring Forslag om endringar i reglene om offentlige kunngjøringer i sammenslutningsrettslige lover og i enkelte andre lover mv.

Høring Forslag om endringar i reglene om offentlige kunngjøringer i sammenslutningsrettslige lover og i enkelte andre lover mv. Justisdepartementet Oslo 06 desember 2012 Høring Forslag om endringar i reglene om offentlige kunngjøringer i sammenslutningsrettslige lover og i enkelte andre lover mv. Vi viser til Justisdepartementets

Detaljer

MEVIT1510. Kulturindustriens oppbygning og produksjonsprosesser. Innhold. Kulturindustriene slik de blir presentert av David Hesmondhalgh.

MEVIT1510. Kulturindustriens oppbygning og produksjonsprosesser. Innhold. Kulturindustriene slik de blir presentert av David Hesmondhalgh. MEVIT1510 Kulturindustriens oppbygning og produksjonsprosesser Innhold Kulturindustriene slik de blir presentert av David Hesmondhalgh. Nyhetsproduksjon i NRK og TV2, som beskrevet av Gunnar Sand og Knut

Detaljer

Mediestruktur-bolken - tema og litteratur. 2. Medienes økonomi. Medieøkonomi - særtrekk I. Disposisjon

Mediestruktur-bolken - tema og litteratur. 2. Medienes økonomi. Medieøkonomi - særtrekk I. Disposisjon Mediestruktur-bolken - tema og litteratur 2. Medienes økonomi 19. Januar: Medier, makt og demokrati Curran, James (2002) særlig kap 4 + 5 Skogerbø, Eli (1999) se også Eide (2001) kap 1 26. Januar: Medienes

Detaljer

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Norsk Redaktørforening Handlingsplan 2013-2015 Kjerne - Kompetanse - Kvalitet Kontakt 1 2 Vårt hovedoppdrag NR er en forening til forsvar for redaktørinstituttet, ytringsfriheten, meningsmangfoldet og

Detaljer

Strategiutvikling i den digitale transformasjonen. Møte NTVA, 6.oktober 2015 Per Axel Koch, Konsernsjef Polaris Media

Strategiutvikling i den digitale transformasjonen. Møte NTVA, 6.oktober 2015 Per Axel Koch, Konsernsjef Polaris Media Strategiutvikling i den digitale transformasjonen Møte NTVA, 6.oktober 2015 Per Axel Koch, Konsernsjef Polaris Media Mediebildet i endring 2 Teknologien blir stadig mer mobil, mer personlig og alltid påkoblet

Detaljer

AVISA. DEL I. Historie, utvikingstrekk og kjennetegn HISTORIE OG UTVIKLINGSTREKK. Innledning

AVISA. DEL I. Historie, utvikingstrekk og kjennetegn HISTORIE OG UTVIKLINGSTREKK. Innledning IMT2352 Mediehistorie og tekstteori November 2009 kand.nr: 070669 AVISA et essay om dens kjennetegn, utviklingstrekk, og de utfordringer den har møtt gjennom økende konvergens Innledning Ingen andre land

Detaljer

Medievaner og holdninger

Medievaner og holdninger Respons Analyse AS Bredalsmarken 15, 5006 Bergen www.responsanalyse.no Medievaner og holdninger Undersøkelse blant norske journalister 25. feburar - 8. mars Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon

Detaljer

Fagpressen. Trender Hva skjer fremover og hva bør vi følge ekstra godt med på? Hva fokuserer mediebyråene på?

Fagpressen. Trender Hva skjer fremover og hva bør vi følge ekstra godt med på? Hva fokuserer mediebyråene på? Fagpressen Trender Hva skjer fremover og hva bør vi følge ekstra godt med på? Hva fokuserer mediebyråene på?... tar mer eller mindre dris@ge skria inn i den digitale virkeligheten. Fagpressedagen Markedsforum

Detaljer

Hvem setter agendaen? Eirik Gerhard Skogh

Hvem setter agendaen? Eirik Gerhard Skogh Hvem setter agendaen? Eirik Gerhard Skogh April 25, 2011 Dagens tilbud av massemedier er bredt. Vi har mange tilbud og muligheter når vi vil lese om for eksempel den siste naturkatastrofen, den nye oljekrigen,

Detaljer

Forskningsjournalistikk i Adresseavisen

Forskningsjournalistikk i Adresseavisen Forskningsjournalistikk i Adresseavisen Mediehuset Adresseavisen Adresseavisen Leserdekning på nett, print og dobbeldekning (Tall i tusen) Leser kun papir Dobbeldekning, leser begge medier Leser kun nett

Detaljer

MEDIEUTVIKLING. Analyse, NRK 2

MEDIEUTVIKLING. Analyse, NRK 2 MEDIEUTVIKLING 2 1961-2012 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 81 81 68 66 38 Newspapers Radio TV Internet 0 61 65 69 71 73 77 80 83 85 87 89 91 93 95 97 98 99 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2005/2006 2006/2007

Detaljer

Styrke redaktørens rolle og myndighet Synliggjøre journalistikkens kjerne Sikre journalistikkens uavhengighet Styrke - sikre - synliggjøre

Styrke redaktørens rolle og myndighet Synliggjøre journalistikkens kjerne Sikre journalistikkens uavhengighet Styrke - sikre - synliggjøre HANDLINGSPLAN 2015-2017 Styrke redaktørens rolle og myndighet Synliggjøre journalistikkens kjerne Sikre journalistikkens uavhengighet Styrke - sikre - synliggjøre Vårt hovedoppdrag NR skal forsvare redaktørinstituttet,

Detaljer

Deres ref.: 2012/33790 Vår ref.: 016.1 BW Oslo, 1. februar 2016

Deres ref.: 2012/33790 Vår ref.: 016.1 BW Oslo, 1. februar 2016 Skattedirektoratet Postboks 9200 Grønland 0134 OSLO skattedirektoratet@skatteetaten.no Deres ref.: 2012/33790 Vår ref.: 016.1 BW Oslo, 1. februar 2016 HØRINGSUTTALELSE - MERVERDIAVGIFTSFRITAK FOR ELEKTRONISKE

Detaljer

Medievaner og holdninger til media. Landsomfattende undersøkelse blant norske redaktører 20. - 29. februar 2008. Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager

Medievaner og holdninger til media. Landsomfattende undersøkelse blant norske redaktører 20. - 29. februar 2008. Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Medievaner og holdninger til media Landsomfattende undersøkelse blant norske redaktører 20. - 29. februar 2008 Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon FORMÅL DATO FOR GJENNOMFØRING DATAINNSAMLINGSMETODE

Detaljer

Medietall 2010. Medietall 2010

Medietall 2010. Medietall 2010 Medietall 2010 Avisenes opplagstall 2010 Helge Holbæk-Hanssen Fagsjef i MBL Stabilt abonnement løssalget svikter Opplaget går totalt tilbake med3,5% % til 2 444 084 eks. Tilbakegangen totalt er på 89 753

Detaljer

2011/925 - A- / - Spørreundersøkelsene i abonnent- og annonsemarkedet oppsummering.

2011/925 - A- / - Spørreundersøkelsene i abonnent- og annonsemarkedet oppsummering. 2011/925 - A- / - Spørreundersøkelsene i abonnent- og annonsemarkedet oppsummering. 1 Lesermarkedet. 2 Sammendrag spørreundersøkelse lesermarkedet Demokraten Dette sammendraget tar kort for seg resultatene

Detaljer

Mediebruk. Data fra medieundersøkelsene og en ad hoc undersøkelse gjennomført 10 dager etter terroren

Mediebruk. Data fra medieundersøkelsene og en ad hoc undersøkelse gjennomført 10 dager etter terroren 22-7-11 Mediebruk Data fra medieundersøkelsene og en ad hoc undersøkelse gjennomført 10 dager etter terroren kl. 15:25 Hvor befant du deg da bomben eksploderte i regjeringskvartalet 22 juli? Ett svar.

Detaljer

Lett å komme til orde, vanskelig å bli hørt en moderne mediestøtte

Lett å komme til orde, vanskelig å bli hørt en moderne mediestøtte Kulturdepartementet Høringsuttalelse fra Nettavisen til NOU 2010:14 Lett å komme til orde, vanskelig å bli hørt en moderne mediestøtte Vi viser til høringsbrev fra Kulturdepartementet, og vil med dette

Detaljer

Medievaner og holdninger. Landsomfattende markedsundersøkelse 15. februar 4. mars 2008. Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager

Medievaner og holdninger. Landsomfattende markedsundersøkelse 15. februar 4. mars 2008. Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Medievaner og holdninger Landsomfattende markedsundersøkelse 15. februar 4. mars 2008 Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon FORMÅL DATO FOR GJENNOMFØRING DATAINNSAMLINGSMETODE ANTALL INTERVJUER

Detaljer

Det var ikke første eller eneste spådom fra Osvold

Det var ikke første eller eneste spådom fra Osvold WE ARE MEDIA Det var ikke første eller eneste spådom fra Osvold "ingen av aktørene på nettet vil tjene penger på å legge seg der med sine tilbud", "privat bruk av nettet vil være marginalt", "og mengden

Detaljer

Høringsuttalelse om utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier.

Høringsuttalelse om utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Kulturdepartementet postmottak@kud.dep.no Oslo, 4. januar 2013 Høringsuttalelse om utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Generelle merknader Vi vil innledningsvis

Detaljer

DISTRIKTSKONTORENE PÅ NETT OG MOBIL SAMMENLIGNET MED LOKALE AKTØRER. NRK November 2014

DISTRIKTSKONTORENE PÅ NETT OG MOBIL SAMMENLIGNET MED LOKALE AKTØRER. NRK November 2014 DISTRIKTSKONTORENE PÅ NETT OG MOBIL SAMMENLIGNET MED LOKALE AKTØRER NRK November 2014 Fra hele landet til hele landet NRK har 13 distriktskontorer landet rundt. Disse kontorene har igjen små og større

Detaljer

Kontinuitet og fornyelse

Kontinuitet og fornyelse Kontinuitet og fornyelse DEN NYE Ingvar Sandvik Marketingdirektør TNS Gallup Verdens Beste Avisundersøkelse! MBLs fagsjef Helge Holbæk-Hanssen (bildet) er ikke i tvil, den nye avisundersøkelsen som kommer

Detaljer

2. Mediepolitikk. MEVIT 1310 Mediebruk, makt og samfunn. 24. januar 2005 Tanja Storsul

2. Mediepolitikk. MEVIT 1310 Mediebruk, makt og samfunn. 24. januar 2005 Tanja Storsul 2. Mediepolitikk MEVIT 1310 Mediebruk, makt og samfunn 24. januar 2005 Tanja Storsul Denne forelesning: Forrige uke: Innføring i sentrale perspektiver på medier og makt + medier og demokrati I dag: Innføring

Detaljer

Undersøkende journalistikk i dag. Steen Steensen, Journalistutdanningen, HiO, 13. januar 2011

Undersøkende journalistikk i dag. Steen Steensen, Journalistutdanningen, HiO, 13. januar 2011 Undersøkende journalistikk i dag Steen Steensen, Journalistutdanningen, HiO, 13. januar 2011 Hva skal dette handle om? En undersøkelse av SKUP-prosjekter på 2000- tallet Vilkårene for undersøkende journalistikk

Detaljer

TNS Gallup. Årsrapport internettbruk 2014. Årsrapport internettbruk 2014 TNS

TNS Gallup. Årsrapport internettbruk 2014. Årsrapport internettbruk 2014 TNS TNS Gallup Innhold 1 Tilgang og oppkopling 7 Forbruker & Media TNS Gallup InterBuss 2 Trafikkmåling TNS Scores TNS Mobile 3 Dekningstall og tid brukt Norsk Internettpanel 4 Streaming 11 20 36 Norsk Internettpanel

Detaljer

PRESENTASJON AV AMEDIA OG PLANER FOR EN NY OG VITALISERT BILVERTIKAL I SAMARBEID MED BRANSJEN

PRESENTASJON AV AMEDIA OG PLANER FOR EN NY OG VITALISERT BILVERTIKAL I SAMARBEID MED BRANSJEN PRESENTASJON AV AMEDIA OG PLANER FOR EN NY OG VITALISERT BILVERTIKAL I SAMARBEID MED BRANSJEN Monica Onsrud, Direktør rubrikk & Jonas Mjaaland, Redaksjonell innholdsutvikler 2,4 MILLIONER DAGLIGE BRUKERE

Detaljer

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Presentasjon av regnskap per 2. kvartal 2012 Investorpresentasjon, 17. august 2012 Presentasjonen er tilgjengelig på www.polarismedia.no

Detaljer

Medieutviklingen: Fra de store medietrendene til wearables & IoT

Medieutviklingen: Fra de store medietrendene til wearables & IoT Medieutviklingen: Fra de store medietrendene til wearables & IoT NB! Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 17.09.15 Folks Medievaner 2015 TNS Gallup TNS 2012 AGENDA 1. De store medietrendene 2. Lesing av papiraviser

Detaljer

MedieTrender 2012. Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 10.04.13 TNS Gallups Brukerforum. TNS Gallup

MedieTrender 2012. Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 10.04.13 TNS Gallups Brukerforum. TNS Gallup MedieTrender 2012 Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 10.04.13 TNS Gallups Brukerforum TNS Gallup De 20 største titlene (AIR) i tusen - rangert Vi i Villa NAFs medlemsblad Motor VG Helg Aftenposten A-Magasinet

Detaljer

Nytt magasin! Lansering 31. mars AFTENPOSTEN FORLAG

Nytt magasin! Lansering 31. mars AFTENPOSTEN FORLAG Nytt magasin! Lansering 31. mars Februar 2014 65.000 NYE LESERE SISTE 12 MND. 250000 + 20 % 200000 150000 100000 + 13 % + 13 % + 14 % 50000 0-7 % 2012 2013 Kilde: Forbruker & Media 12/2 og '13/2 - MGI

Detaljer

NRCCL (University of Oslo, Faculty of Law)

NRCCL (University of Oslo, Faculty of Law) Ytringer på Internettet Orginær ytring Utvelgelse Opplasting Tjernermaskin Nettsted Mellomlagring Tjernermaskin Internettet Sluttbruker Aktørene Originær ytrer Redaktør, arbeidsgiver, foretak mv Teknisk

Detaljer

Medievaner og holdninger

Medievaner og holdninger Respons Analyse AS Bredalsmarken 15, 5006 Bergen www.responsanalyse.no Medievaner og holdninger Meningsmåling blant 9. - 29. februar 2012 Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon FORMÅL Måle

Detaljer

Tips til journalister eller andre avismedarbeidere som skal på klassebesøk. Innhold

Tips til journalister eller andre avismedarbeidere som skal på klassebesøk. Innhold Tips til journalister eller andre avismedarbeidere som skal på klassebesøk Innhold Hvorfor klassebesøk? Hva forventer elevene? Planlegg noe! God dialog Fortell om din hverdag Mediekunnskap Forbered deg

Detaljer

MMI Fagpresseundersøkelsen 2014. Ledernes medievaner. 3000 beslutningstakere i norsk næringsliv og offentlig sektor

MMI Fagpresseundersøkelsen 2014. Ledernes medievaner. 3000 beslutningstakere i norsk næringsliv og offentlig sektor MMI Fagpresseundersøkelsen 2014 Ledernes medievaner 3000 beslutningstakere i norsk næringsliv og offentlig sektor MMI Fagpresseundersøkelsen 2014 Norges ledende undersøkelse for kartlegging av leservaner,

Detaljer

Åpning av nettbase over alle de illegale avisene i Norge under krigsårene 1940-1945.

Åpning av nettbase over alle de illegale avisene i Norge under krigsårene 1940-1945. Åpning av nettbase over alle de illegale avisene i Norge under krigsårene 1940-1945. Stein Ugelvik Larsen Leder Nordiki - Bergen 9.04.2010 På vegne av Nordiki vil jeg ønske dere velkommen til denne viktige

Detaljer

Internettbruk 2013 Årsrapport med offisielle tall fra Internettundersøkelsen

Internettbruk 2013 Årsrapport med offisielle tall fra Internettundersøkelsen Internettbruk 2013 Årsrapport med offisielle tall fra Internettundersøkelsen Innhold 1 Tilgang og oppkopling 7 Forbruker & Media TNS Gallup InterBuss 2 Trafikkmåling TNS Scores TNS Mobile 3 Dekningstall

Detaljer

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Presentasjon av regnskap 3. kvartal 2012 Investorpresentasjon, 1. november 2012 Presentasjonen er tilgjengelig på www.polarismedia.no

Detaljer

Høring i MEDIESTØTTE- UTVALGET. Ved styreleder Marit Aschehoug og administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen. 04.02.

Høring i MEDIESTØTTE- UTVALGET. Ved styreleder Marit Aschehoug og administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen. 04.02. Høring i MEDIESTØTTE- UTVALGET Ved styreleder Marit Aschehoug og administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen. 04.02.10 CONTENT IS KING! Bill Gates 1996 VESENTLIG avgjørende, betydelig, egentlig,

Detaljer

Knut-Arne Futsæter, TNS Gallup Helge Holbæk-Hanssen, MBL

Knut-Arne Futsæter, TNS Gallup Helge Holbæk-Hanssen, MBL Hva skjer med lesertallene? Knut-Arne Futsæter, TNS Gallup Helge Holbæk-Hanssen, MBL DE STORE VALUTAUNDERSØKELSENE De store syndikerte medieundersøkelsene er mediekanalenes "valuta" "Syndikert": At en

Detaljer

Mediehusanalyse for magasiner og ukeblader

Mediehusanalyse for magasiner og ukeblader Mediehusanalyse for magasiner og ukeblader MU 28.10.15 Knut-Arne Futsæter TNS Gallup Forskningsleder for medier @Futsaeter TNS Gallup Agenda 1. Oppsummering 2. Rapporterte nettsteder i Forbruker & Media

Detaljer

Læreplan i mediesamfunnet - felles programfag i utdanningsprogram for medier og kommunikasjon

Læreplan i mediesamfunnet - felles programfag i utdanningsprogram for medier og kommunikasjon Læreplan i mediesamfunnet - felles programfag i utdanningsprogram for medier og kommunikasjon Fastsatt som forskrift av Utdanningsdirektoratet 4. april 2016 etter delegasjon i brev av 13. september 2013

Detaljer

Statsautorisert ytringsfrihet. 25. juli, 2008. Odd Gunnar Skagestad

Statsautorisert ytringsfrihet. 25. juli, 2008. Odd Gunnar Skagestad 25. juli, 2008 Odd Gunnar Skagestad Odd Gunnar Skagestad (f. 1944) arbeider til daglig i UD. Han er en aktiv skribent og samfunnsdebattant, og har tidligere hatt artikler i bl.a. Samtiden, Nytt Norsk Tidsskrift

Detaljer

Medievaner og holdninger

Medievaner og holdninger Respons Analyse AS Bredalsmarken 15, 5006 Bergen www.responsanalyse.no Medievaner og holdninger Landsomfattende meningsmåling 16. februar - 2. mars 2012 Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon

Detaljer

Innhold. Del 1: Teknologiske og strukturelle Forhold. Digitale medier og redaksjonell endring noen sentrale utviklingstrekk...12

Innhold. Del 1: Teknologiske og strukturelle Forhold. Digitale medier og redaksjonell endring noen sentrale utviklingstrekk...12 Innhold Forord...11 Innledning Digitale medier og redaksjonell endring noen sentrale utviklingstrekk...12 Rune Ottosen og Arne H. Krumsvik Journalistrolle og arbeidsmiljø i en digital hverdag...13 Tidspress

Detaljer

Øvingshefte. Addisjon og subtraksjon

Øvingshefte. Addisjon og subtraksjon Øvingshefte Matematikk Mellomtrinn Addisjon og subtraksjon Copyright Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS Kartleggeren øvingshefte Matematikk Mellomtrinn Addisjon og subtraksjon 1 Addisjon og subtraksjon

Detaljer

Uttalelse fra Schibsted til Mediestøtteutvalget i forbindelse med høring 4. februar 2010

Uttalelse fra Schibsted til Mediestøtteutvalget i forbindelse med høring 4. februar 2010 Uttalelse fra Schibsted til Mediestøtteutvalget i forbindelse med høring 4. februar 2010 I Norge har vi i en årrekke hatt forutsigbare rammebetingelser for pressen: Merverdiavgiftens (momsens) 0-sats på

Detaljer

Om bidragsyterne... 11 Forord... 13

Om bidragsyterne... 11 Forord... 13 Innhold Om bidragsyterne............................................ 11 Forord..................................................... 13 Kapittel 1 BERIT VON DER LIPPE Introduksjon: Medier, politikk og samfunn....................

Detaljer

A1998-11 26.06.98 Konkurranseloven 3-11, Aftenposten AS' aksjeerverv i Net 2 Interaktiv AS

A1998-11 26.06.98 Konkurranseloven 3-11, Aftenposten AS' aksjeerverv i Net 2 Interaktiv AS A1998-11 26.06.98 Konkurranseloven 3-11, Aftenposten AS' aksjeerverv i Net 2 Interaktiv AS Sammendrag: Aftenposten AS ervervet 50% av aksjekapitalen i TV 2s datterselskap Net 2 Interaktiv AS (tidligere

Detaljer

Medievaner og holdninger

Medievaner og holdninger Medievaner og holdninger Landsomfattende undersøkelse blant norske journalister 3. 17. februar 2014 Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon Formål: Dato for gjennomføring: Datainnsamlingsmetode:

Detaljer

Kulturdepartementet Postboks 8030 Dep 0030 Oslo. Høring forslag om endringer i medieeierskapsloven. Vi viser til høringsbrev av 22. juni d.å.

Kulturdepartementet Postboks 8030 Dep 0030 Oslo. Høring forslag om endringer i medieeierskapsloven. Vi viser til høringsbrev av 22. juni d.å. Pb 624 Sentrum, 0106 Oslo Tlf 22405050 Faks 22405055 - E-post: post@nored.no www.nored.no Kulturdepartementet Postboks 8030 Dep 0030 Oslo Deres ref: 12/2411 ME/M2 LAB:elt Høring forslag om endringer i

Detaljer

«Mediehverdagen» Foto: Silje Hanson og Arne Holsen. - en spørreundersøkelse om unges mediebruk

«Mediehverdagen» Foto: Silje Hanson og Arne Holsen. - en spørreundersøkelse om unges mediebruk «Mediehverdagen» Foto: Silje Hanson og Arne Holsen. - en spørreundersøkelse om unges mediebruk Mediehverdagen - sammendrag Klasse 2mka ved Vennesla videregående skole har utført undersøkelsen Mediehverdagen

Detaljer

Norsk Redaktørforening Styremøte Oslo 2013-12-03 AJ

Norsk Redaktørforening Styremøte Oslo 2013-12-03 AJ Norsk Redaktørforening Styremøte Oslo 2013-12-03 AJ Sak 2013-69: Høringssaker NR-styret gjorde i sitt møte 3. november 2013 følgende vedtak: «Sekretariatet får fullmakt til å avgi høringsuttalelse om rapportering

Detaljer

Fasit til øvingshefte

Fasit til øvingshefte Fasit til øvingshefte Matematikk Ungdomstrinn/VGS Addisjon og subtraksjon Copyright Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS Kartleggeren fasit Matematikk U/VGS Addisjon og subtraksjon 1 Addisjon og subtraksjon

Detaljer

1. Medier, makt og demokrati

1. Medier, makt og demokrati 1. Medier, makt og demokrati MEVIT 1310 Mediebruk, makt og samfunn 17. januar 2005 Tanja Storsul Mediestruktur-bolken 17.1 Medier, makt og demokrati Litteratur: Skogerbø + Curran (4,5 og 8) 24.1 Mediepolitikk

Detaljer

Markedskrefter i endring

Markedskrefter i endring Markedskrefter i endring Søkemotorer, det nye biblioteket? Morten Hatlem, adm dir Sesam Media AS Sesam konsept Har ca. 650.000 unike brukere i uka Alltid mest informasjon, så oppdatert som mulig og så

Detaljer

Høgskulen i Volda Sigurd Høst 6.1 2016. Papiravisene lever, og de satser digitalt Status ved utgangen av 2015

Høgskulen i Volda Sigurd Høst 6.1 2016. Papiravisene lever, og de satser digitalt Status ved utgangen av 2015 Høgskulen i Volda Sigurd Høst 6.1 2016 Papiravisene lever, og de satser digitalt Status ved utgangen av 2015 2015 har vært et dramatisk år for norske aviser. Annonseinntektene har falt, og mange har nedbemannet.

Detaljer

SØK som en del av mediemixen

SØK som en del av mediemixen SØK som en del av mediemixen veien til dine varer og tjenester! 20. november 2008 Ingrid Støver Jensen - Kvasir Hvem er jeg? Ingrid Støver Jensen Leder Kvasirs produktavdeling Flyttet fingrene fra tangentene

Detaljer

Medievaner og holdninger til medier

Medievaner og holdninger til medier Medievaner og holdninger til medier Landsomfattende meningsmåling 8. - 22. mars 2005 Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager Prosjektinformasjon FORMÅL DATO FOR GJENNOMFØRING DATAINNSAMLINGSMETODE Måle medievaner

Detaljer

Status WebTV - Seerstatistikk - Utvikling på målinger fremover

Status WebTV - Seerstatistikk - Utvikling på målinger fremover Status WebTV - Seerstatistikk - Utvikling på målinger fremover Kathrine Y. Sørum TNS Gallup Agenda 1 Status - tilgang og bruk 3 2 Status - dekningstall og seertid 12 Offisielle tall fra Norsk InternettPanel

Detaljer

NRKs Profilundersøkelse 2010. NRK Analyse Siri.andresen@nrk.no

NRKs Profilundersøkelse 2010. NRK Analyse Siri.andresen@nrk.no NRKs Profilundersøkelse Siri.andresen@nrk.no Om Undersøkelsen har siden gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK i befolkningen. Undersøkelsen var først en ren TV-undersøkelse. Radiokanalene

Detaljer

Høringsuttalelse om ny eierskapslov

Høringsuttalelse om ny eierskapslov Til Kulturdepartementet postmottak@kud.dep.no Fra: Dr Erik Wilberg, DBA Wilberg Management as/handelshøyskolen BI Dato: 30.8.2012 Høringsuttalelse om ny eierskapslov Jeg takker for muligheten av å kunne

Detaljer

Øvingshefte. Addisjon og subtraksjon

Øvingshefte. Addisjon og subtraksjon Øvingshefte Matematikk Ungdomstrinn/VGS Addisjon og subtraksjon Copyright Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS Kartleggeren øvingshefte Matematikk U/VGS Addisjon og subtraksjon 1 Addisjon og subtraksjon

Detaljer

Rekkevidderapport for forlagshusene

Rekkevidderapport for forlagshusene Rekkevidderapport for forlagshusene 2015 (16/1) Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 08.03.16 Rekkevidderapport for forlagshusene TNS F&M MGI 16/1 Sammendrag Denne rapporten viser forlagshusenes sin totale netto

Detaljer

Innholdsfortegnelse. Bokens mål...16 Bokens tilnærming...17 Bokens innhold...17. 1 Organisasjonslæringens mange ansikter...21

Innholdsfortegnelse. Bokens mål...16 Bokens tilnærming...17 Bokens innhold...17. 1 Organisasjonslæringens mange ansikter...21 Innledning...15 Bokens mål...16 Bokens tilnærming...17 Bokens innhold...17 1 Organisasjonslæringens mange ansikter...21 Organisasjonslæring som den lærende organisasjon...25 Dobbeltkretslæring...26 Den

Detaljer

5. Metode - spørreskjema og innholdsanalyse

5. Metode - spørreskjema og innholdsanalyse 5. Metode - spørreskjema og innholdsanalyse MEVIT 1310 Mediebruk, makt og samfunn 14. februar 2005 Tanja Storsul Disposisjon 1. time: Typer spørreundersøkelser Typer spørsmål Utfordringer ifht validitet

Detaljer