Innhold. Reportasje. Portrett. Presidential Election. Anmeldelser. Matglede på Strømsbu VGS side: Jobber seg aldri lei side: 16-17

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Innhold. Reportasje. Portrett. Presidential Election. Anmeldelser. Matglede på Strømsbu VGS side: 12-13. Jobber seg aldri lei side: 16-17"

Transkript

1 Alternative Magazine - 1. Utgave 2012

2 2 Innhold Reportasje Matglede på Strømsbu VGS side: Portrett Jobber seg aldri lei side: Presidential Election Informasjon om valget i USA side: 7 Anmeldelser Stormbreaker Vampire Academy side: 4 og Alternative Magazine - 1. utgave 2012

3 3 Hei kjære lesere! I dette nummeret av Alternative Magazine får du tildelt en hel del forskjellig informasjon. Du kan lese om Hvordan det er å være elev ved Strømsbu VGS (kokkelinja) i reportasjen på side 12 og du kan lese om hverdagen og livet til Tor Helge Løvåsen i portrettet på siden 16. I tillegg til disse artiklene finner du 2 bokanmeldelser, informasjon om valget som pågår i USA, og en liten sniktitt på hvordan perspektiv-verktøyet i Adobe Illustrator er å jobbe med. Du får altså veldig mye alternativt å lese, og ikke minst se på. Det er mye arbeid som medieleven Ulrikke Nygård har produsert, som er plassert på forskjellige steder i magasinet. Jeg håper du kan kose deg med magasinet mitt, og at du får en fin leseropplevelse! Med vennlig hilsen ansvarlig redaktør, grafiker og fotograf: Ulrikke Nygård. Trykk: Profilsenteret Dagens Bilde Alternative Magazine - 1. utgave 2012

4 4 Stormbreaker Tittel: Stormbreaker Forfatter: Anthony Horowitz Sjanger: Science Fiction Utgivelsesdato: 2000 (Norge: 2003/2004) Alex Rider Du er aldri for ung til å dø Stormbreaker er den første boken i serien om Alex Rider, skrevet av Anthony Horowitz. Det er en actionfylt roman som handler om den 14-år gamle Alex Riders liv som spion etter hans onkel, Ian Rider, døde. Livet til Alex Rider blir snudd helt på hodet da hans onkel og verge, Ian Rider, dør under mystiske omstendigheter. Den 14 år gamle gutten blir tvangsrekruttert til det britiske MI6, som Alex straks oppdager at er et spionselskap som hans onkel jobbet for. Her får han bekreftet sin teori om at Ian ikke var helt som alle andre. Nesten fra Alex kunne gå, har Ian sendt han på karate. Nå har han svart belte, og Alex begynner å skjønne at det kanskje ikke bare var for at han skulle ha en aktivitet å holde på med på ettermiddagene. I løpet av bare få dager blir Alex forvandlet fra en uskyldig skolegutt, til en superspion som er tvungen til å være med på de beinharde treningene til Fallskjermjegernes elitegruppe. Utstyrt med spesialdesignet spionutstyr kun for han, blir Alex sendt ut på sitt første oppdrag; det samme oppdraget som sendte hans onkel Ian i døden. Stormbreaker en er actionfylt bok som det er vanskelig å legge fra seg. Horowitz skriver på en slik måte som får leseren til å føle seg tilstede i boken til en hver tid, og gjør det mye lettere å leve seg inn i boken. Historien starter lett, og man kan falle litt ut helt i begynnelsen; men etter en liten stund så faller alle brikkene på plass, og spenningskurven stiger for hver side du leser. Boka utvikler seg til noe jeg vil kalle en James Bond historie, grunnet så mange actionfylte scener. Igjennom hele boka følger du Alex Rider, og får alltid vite alt han får vite, og du føler hans følelser og hører hans tanker. Det tar tak i leseren på en så bra måte, at man ikke klarer å legge boka fra seg. Spenningskurven stiger jevnt og trutt igjennom hele boka, og det er nesten ikke en eneste side uten action. Boka er lettlest og mest egnet for ungdommer i alderen 12 16, men grunnet alle actionscenene kan den også anbefales for ungdommer fra The book is exciting, easy to read and hard to put down. The breakneck pace of the story draws the reader on, and the simple use of the language to convey the story make it that much easier to read just one more page, and another, and another. However, the simple writing evokes full images, cast and settings. And there are twists and turns aplenty in the story. Mel Odom, a Science Fiction author Tekst: Ulrikke Nygård Alternative Magazine - 1. utgave 2012

5

6

7 7 Presidential Election Many people wish to be the President, and every one of them has their own ideas about how their government should work. Some of these people can belong to the same political party (Party is a group of persons with common political opinions and purposes). That s where primaries and caucuses come in; and in these elections, the members of the party votes for the candidate they want to represent their party in the upcoming election. At the end of these elections, each party holds a national convention to finalize the selection. During this time, each of the Presidential candidates who have been voted forward chooses a Vice- Presidential candidate. When a person votes in the general election, he votes for e group of people, known as electors, instead of just one person. The electors are part of the Electoral College, and are supposed to vote for their state s preferred candidate. Each state gets a certain number of electors based on its population. This happens in the Electoral College, and on top of that, each elector gets one electoral vote. For example; a large state like California gets 45 electoral votes, while a small state like Rhode Island only gets 4. There are 538 electoral votes to give out all together. The general election process begins after each party is represented by one candidate. Candidates campaign throughout the country in an attempt to win support from the voters. 6. November is the official voting day, where the people vote for one candidate. In December, after the general election, the electors cast their votes. All the votes are counted in January, and the President candidate who gets more than half the votes, wins the election. Tekst: Ulrikke Nygård Alternative Magazine - 1. utgave 2012

8 Perspective

9 grid tool Perspektiv-verktøyet som man finner i programmet Adobe Illustrator, er et flott verktøy som lar deg lage de flotteste perspektivtegningene. Shift+P er alt du trenger å trykke på for å få opp dette fantastiske verktøyet som kalles <<Perspective Grid Tool>>. Da får du opp et perspektivrutenett som lar deg lage de mest utrolige ting. Du kan lage alt fra et hus, til en hel by! Bare ved få tastetrykk kan du lage hus eller andre ting i akkurat den størrelsen du vil, og i akkurat det perspektivet du vil. Det er veldig lett, og du trenger ikke engang måle selv! Perspective Grid Tool gjør alt for deg. Du kan tegne i fire forskjellige plasseringer; høyre, venstre, bakgrunn og på flata. Dette verktøyet lar deg altså tegne alle dine perspektivtegninger på datamaskinen, i stedet for at du skal konsentrere deg med linjalen, blyanten og viskelæret på arket foran deg. Perspective Grid Tool gir deg mange fordeler, og er veldig enkelt å håndtere! Det er gøy å holde på med, og Adobe Illustrator er et enkelt program å lære. For mer informasjon om dette superverktøyet, besøk adobe.com og søk på <<Perspective Grid Tool>>. Tekst: Ulrikke Nygård

10

11

12 12 På Fløyheia holder Arendals matfagselever til, og skal vi tro både lærere og elever så er det mer enn maten som gjør hverdagen til en fest. I forbindelse med at hele Strømsbu vgs. skal flyttes til høsten, benyttet vi sjansen til å besøke de unge kokkene mens de fortsatt går på Strømsbu. Studieretningen for restaurant og matfag ved Strømsbu videregående skole, populært kalt kokkelinja, er i aktivitet som aldri før. I år er klassene fulle, med totalt 4 klasser med 15 elever i hver. Skolen på fløyheia har i utallige mange år utdannet både kokker, bakere, konditorer og alt der i mellom men nå har tiden kommer for å skifte beite. Begge Strømsbu skolene 1100 elever skal flyttes til Sam Eyde vgs. på Myra, der flunkende nye lokaler venter. Annelin Paulsen Solvang (16) går i 2. klasse på kokkelinja, og hun kan meddele at arbeidssituasjonen hennes ikke kunne vært bedre. Lærerne er med på å skape et godt miljø, og uten dem så hadde ikke miljøet vært så godt som det er. De har alltid noe morsomt og si, og man får aldri en sur mine fra dem. De får latteren til å fylle kjøkkenet, og det er selvfølgelig noe elevene setter veldig stor pris på, smiler Annelin og fortsetter; De ansatte på kokkelinja er veldig flinke til å ta fatt i ting som skjer, og følge det opp. De er også veldig bestemt på å få elevene igjennom skolegangen, og gjør alt de kan for å hjelpe dem. Det å jobbe med mat skaper et utrolig godt samhold, og elevene lærer å samarbeide med forskjellige individer. Ingen er like, så hver dag er en utfordring, sier fagarbeider Gunn Therese Simonsen som er lærer på Restaurantfag. Når man jobber på Restaurantfag, får man den muligheten til å samarbeide og jobbe med mange andre enkelte individer, og man får stadig nye utfordringer. Når man jobber med mat må man snakke med andre mennesker, og lære å forholde seg til dem på en spesiell måte. Man er avhengig av andre mennesker, og kan ikke klare alt på egenhånd. Både Gunn Simonsen og Annelin Solvang vil anbefale alle som er interessert i mat, å søke seg til kokkelinja på Strømsbu. Man har hele verden som arbeidsmarked, og man kan bygge videre på utdannelsen så mye man vil. Det er så utrolig mange veier man kan gå!, sier Simonsen mens hun kjevler ut. dei- Fra venstre: Annelin Solvang (17), Lilli Malene Bjellerås(17) gen til pizzaen med elegante bevegelser. Man opplever mye, skole- og arbeidsdagene er aldri helt like. Det er mange utfordringer som gjør det enda litt mer spennende. Ikke nok med det, så lærer man det å samarbeide med forskjellige mennesker. Ingen er like, så man får god erfaring i samhold og samarbeid. Matglede på Dessuten har man jo har alltid bruk for å kunne lage mat! Kokkelinja byr på mange forskjellige erfaringer, og det er mange veier man kan gå. Men noe av det Annelin syntes er gøyest, er å glede andre. Jul i fjor var hun og resten av klassen på Margaretestiftelsen i Barbu i Arendal, der de serverte mat til de eldre. Annelin blir oppglødd når hun forteller oss om reaksjonene. De ble kjempeglade for besøket! Det er nok en del som ikke har så mye de kan gjøre, de er vår eldre generasjon, og de skal man ta godt vare på. Det er fantastisk å se at jeg kan glede dem, bare ved å gjøre en så enkel ting som å servere dem en god middag med dessert, smiler Annelin. I likhet med flere av hennes kollegaer, jobber Gunn Simonsen i ca- Alternative Magazine - 1. utgave 2012

13 13 som brukes i arbeidslivet. Elevene og lærerne er alle veldig spente på hvordan det kommer til å bli neste år, for alt blir helt annerledes. Vi er litt bekymret for å miste det gode miljøet vi har her på Strømsbu. Mye kan skje når slike forflyttelser finner sted, så vi krysser fingrene alle sammen. Men vi er selvfølgelig positivt spente også, smiler Gunn forventningsfullt. Noe nytt er alltid spennende! Elevene på VG2 2010/2011 fikk masse skryt da de arrangerte en stor restaurantkveld med 6 rettes middag tidligere i år. De har gjort en kjempejobb. Den største utfordringen var å få ut maten i tide, men det ar ikke vært noe problem. Dette sier faglærer Ragnvald Zwilgmeyer til Agerposten i februar i år. Dette tyder på at lærerne gjør en god jobb med å undervise elevene, og lære de å lage mat fra bunnen av. Gunn mener at elevene er utrolig lærenemme, og Annelin påpeker at lærerne må ta en stor del av æren for dette. Strømsbu VGS teringbransjen ved siden av det å være lærer. Jeg elsker det, det får virkelig adrenalinet til å fare igjennom kroppen igjen, sier Gunn. Hun forteller at forskjellene mellom cateringbransjen og læreryrket er store. Når man jobber som lærer, går alt punktlig og i et normalt, greit tempo. Vi driver jo med opplæring og dermed kan ikke alt gå unna så fort som det gjør når man er ute og lager mat for andre mennesker. Gunn serverer og lager mat for alt fra konfirmasjoner, dåp og bryllup, til bursdagsfester og firmafester. Når man er ute og jobber med å lage mat for andre, så må ting gjerne gå litt fort. Da har man en frist maten skal være ferdig til, og det er mange gjester som skal spise. Det er herlig, da får man virkelig satt kreftene sine i gang, sier Gunn. Det å servere mat til andre, og se at de blir glade for det, det er virkelig et høydepunkt. Det er både Gunn Simonsen og Annelin Solvang hjertens enige i. Neste år skal hele Strømsbu bli plassert på Myra, på Sam Eyde videregående skole. Da vil alt utstyr bli fornyet, og man får bedre erfaring med moderne utstyr. Gunn Therese Simonsen (39) Restaurant og matfag ved Strømsbu videregående skole er en flott linje, hvor lærerne alltid skaper et godt miljø. Latteren rommer i gangene og på kjøkkenet, og blide elever stiller alltid opp hver morgen, sammen med fantastiske lærere. Det å få muligheten til å gå kokkelinja på Strømsbu, er en drøm, avslutter Annelin Paulsen Solvang og går tilbake til grytene. Jeg elsker å glede andre - Annelin Solvang (17) Tekst: Ulrikke Nygård Alternative Magazine - 1. utgave 2012

14

15

16 16 Tor Helge Løvåsen er en travel mann som jobber mye og sover lite. Han har en sønn på to år, er interessert i gamle TV-spill, og jobber i P5. Han er en travel mann, men han trives med det han gjør. Da Tor Helge bare var 15 år gammel gikk han ned til P5 og hørte om det var noe han kunne hjelpe til med. I begynnelsen stod han bare og vaska kaffekopper og lignende, men etter hvert fikk han lov å jobbe i radioen. Han hadde sin egen radiotime hver fredag fra kl. 19 til 20. Han fikk også være vikar i frokostsendinga når han som vanligvis hadde den var syk. Etter det så bare fikk han bare mer og mer jobb. En time ble til to, og to ble til fire. I dag har han to radiosendinger på tre timer hver dag i P5. Kjeder seg aldri på jobben Tor Helge er en mann som aldri kjeder seg på jobben. Hadde han gjort det, hadde han gått ut og funnet seg en ny jobb med en gang. Det er få dager hvor han kan ærlig si at han har kjedet seg på jobben. For eksempel nå hoder han og et par andre kolleger på med et TV-prosjekt, Mitt Valg, som skal sendes hver dag fra 11 til halv 12. Det handler om politikk, og det sitter alltid tre politikere i studio. Det handler for det meste om dem og andre politikere, men de har en liten del hvor de intervjuer ungdommer og hører hva de mener om valget, og hva de tenker om at de snart skal stemme. Denne TV-serien lages til Agderposten, og de kommer til å sende den på nett hver dag. Stappfull kalender Han har faktisk aldri gått mer enn videregående, hvor han gikk media på Barbu. Han har hatt en del kurs på siden, alt i fra spenning og strømkurs til journalistikk og teknikerkurs. Det er veldig typisk for radiofolk å dra ut og kurse mye. Tor Helge mener at diverse skoler har for mye teori til elevene, de får ikke lov til å praktisere det de lærer, så når de kommer ut i arbeidslivet har de ingen erfaring. Han mener det er viktig å holde ved like det man har lært, og alltid prøve nye programmer slik at man er forberedt på nye ting. Kalenderen til Tor Helge er den dag i dag pakket full med masse avtaler, når han må være hvor og hva han skal gjøre når. Han jobber mye og sover lite, men han koser seg med det. Kalenderen min og iphonen min er det viktigste for meg når jeg er på jobb, den piper hele tiden. Men jeg er ikke alltid så flink til å ta telefonen, da! Ler Løvåsen. Tor Helge Løvåsen kjeder seg aldri på jobb Jobber seg P5 skulle legges ned Radiostasjoner får konsesjon i 7 år av gangen, og for 2 år siden når de skulle dele ut ny konsesjon, gikk den til Tvedestrandsposten. P5 og andre områder i landet klagde da Tvedestrandsposten fikk konsesjonen, for de mente de ikke hadde en reell søknad. De hadde lovt ting de ikke kunne holde, sånn som at de skulle sende kommunestyremøte fra Tvedestrand og ha så og så mange ansatte. Det hang bare ikke på greip, sier Tor Helge mens han tenker tilbake. Hvis P5 ikke hadde fått konsesjon så vet ikke Tor Helge helt hva han ville gjort. Da ville det jo ikke vært mer P5, men jeg er sikker på at jeg ville ha jobbet innen media. Jeg var vikarlærer på Media på Arendal Alternative Magazine - 1. utgave 2012

17 17 natta, herregud det var grusomt ler Tor Helge. Pengene gikk ikke til gale ting som han kalte det, men til å betale ned lån først og fremst. aldri lei videregående i fjor, så kanskje det er noe jeg ville gjort, smiler Tor Helge. Nybakt pappa vant i Keno For et par år tilbake vant Tor Helge Løvåsen en hel million i Keno, og dette skjedde bare 7 dager etter hans sønns fødsel, Niklas. Familien på 3 hadde endelig kommet hjem fra sykehuset og de hadde begynt å skjønne at hverdagen var tilbake. Akkurat da hadde han fått tre regninger som han måtte betale, så sier han til sin samboer at hvis de hadde fått en million, så hadde ikke de regningene blitt så ille. Og snakker om sola, så sjekker han Keno, og vips, Tor Helge er en million rikere. Han ringte inn og hørte med dem den samme kvelden, men de sier de ikke hadde fått inn noe, og at de måtte vente til neste morgen og høre med dem da. Det å sove fra søndag til mandag den Tor Helge vant 1 million i Keno, her med sønnen Niklas Tilbringer mye tid med sønnen Fritiden tilbringer han mest med min familie, helst med Niklas så klart, mener han. Når man får barn så blir det ikke så mye fritid, men det er jo koselig å tilbringe tid med dem! smiler Tor Helge. Samboeren hans jobber noen ettermiddager, og da er han og Niklas sammen og har skikkelig far-sønn kvalitetstid, sier han og smiler. Også veldig mange i hans aldersgruppe har jo nå fått unger, så da får de ofte besøk for å slå av en prat over en kopp kaffe mens ungene leker. Han likte godt å kjøre turer på motorsykkelen sin, for eksempel ta en tur ned i Europa for å se på ting og kose seg på sykkelen. Men nå blir det ikke så mye tid til det med små barn, men kanskje han kan ta det opp igjen om noen år. Elsker gamle TV-spill Tor Helge er en mann som liker å samle på ting, spesielt TV-spill og spillkonsoller. Men det er ikke sånn at han får spilt så mye! Han er en travel småbarnsfar som jobber mye og sover lite. Han liker godt å sette seg ned med et gammelt spill fra 1985 hvor grafikken er dårlig, men spillet er basert på hvor gøy man faktisk kan ha det. Heller det, enn nye spill som han må lese en manual for å skjønne. Den 29. august var han i møte med biblioteket, hvor de bestemte seg for at han skal ha en TV- og konsoll utstilling der den 12. november. Han venter for øyeblikket på mer TV-spill kunst, bilder, av folk som har lagd ordentlig trykk av TV-grafikk. De skal sette opp masse gamle spillmaskiner som folk kan komme og prøve å spille. På den måten får de oppleve hvordan spill var før, og han har lyst å arrangere. en Nintendo-konkurransse, noe han gleder seg veldig til. Jeg kjeder meg aldri på jobben - Tor Helge Løvåsen Tekst og foto: Ulrikke Nygård Alternative Magazine - 1. utgave 2012

18 18 Vampire Academy foregår stort sett på akademiet. Når er litt uklart, for det blir aldri direkte sagt, men man kan anta at der på 2000 tallet. Alt foregår i nåtiden, men Rose leser diverse bøker for å lære om båndet til ho og Lissa, og de bøkene går flere 100 år tilbake i tid. Trafikkulykken blir nevnt flere ganger, hvor de lurer på hvordan Rose kan ha overlevd. Dette er nok for å få oss lesere til å lure på dette enda mer, og få oss til å lese boka ut for å finne det ut. Vi blir mest kjent med personene igjennom hva de tenker og hva de gjør, spesielt hovedpersonen, Rose. Rose sin viktigste egenskap er at ho er ekstremt beskyttende over for bestevenninna, Lissa. I tillegg til det så er ho veldig lojal, men klarer også å rote seg borti mange problemer. Det er kontraster blant de forskjellige vampyrene inne på akademiet. De kongelige Moroi er overklassen, og ser ned på alle andre, mens resten holder seg mer for seg selv. Men de prøver hardt å bli venner med de kongelige, for å få en høyere status. Rose har flere roller i romanen, ho er både beskytter og problemløser. Bestevenninna er den eneste personen som Rose stoler fult og helt på, men mot slutten av boka oppdager ho en anna som ho stoler på, Dimitri. Dimitri er Roses hemmelige forelskelse, hennes 7 år eldre mentor. Det er flere motiv i boka, hvor hovedmotivet er å beskytte Lissa mot dem som plager henne. Ho får døde dyr plassert i en eske på rommet sitt, med skumle beskjeder i. Det handler mye om å finne ut hvem dette er fra, og hvorfor de sender det ut. I tillegg så handler det mye om Lissas depresjon, og den forbudte kjærligheten mellom Rose og Dimitri. Vasilisa Lissa Dragomir er en dødelig vampyr, og må bli beskyttet under alle omstendigheter. Rosemarie Rose Hathaway er en dødelig halv-vampyr, og er Lissas beste venn og beskytter. Lissa er det de kaller for Moroi, og Rose er en Dhampir. Rose er derfor mye sterkere og mer veltrent enn det Lissa er. Dhampirer er skapt for å beskytte sine Moroi, for de trenger beskyttelse fra de udødelige vampyrene, Strigoi. Rose og Lissa er med i en trafikkulykke hvor begge foreldrene og broren til Lissa dør. Det var meninga at Rose skulle dø i tillegg, med slik ble det ikke Lissa ble veldig deprimert, og Rose og Lissa rømte fra akademiet. De var borte i to år, og da blei de kidnappa tilbake til akademiet. Her oppstår det masse utøyer, krangling, slåssing og forbudt kjærlighet. Men de kommer seg igjennom det, og lærer å stå opp for seg selv og gjøre det de vil uten at andre skal få lov til å blande seg. Men det skjer noe mystisk, Lissa får døde dyr på rommet sitt i en eske, flere ganger. Verken Rose eller Lissa skjønner hva det er, men melder i fra til rektor hver gang. Senere, så blir Lissa kidnappa, og vi oppdager bakgrunnen til disse døde dyrene, og hvorfor Rose overlevde trafikkulykken Handlingen i Vampire Academy Fortelleren, Rose, er personal. Man føler og ser alt Rose føler og ser, og får med seg alt igjennom henne. Man får også med seg handlinger igjennom Lissa, for Rose popper inn i hodet hennes av og til. Forfatteren lar vær å ta med i boka hvordan Rose og Lissa har fått båndet som de har, det dukker først opp helt på slutten. Men det er kun en vag teori, men som virker veldig solid. Hovedpersonene vet det heller ikke, før Rose lager en teori om det senere. Rose har ekstremt mye mot. Ho gjør alt ho kan for å beskytte Lissa. Om det var å dø for henne, eller gå igjennom en brann for henne, så gjør ho det. Det krever en god del mot, og det har Rose alt av. Lissa har også mye mot, men det kommer ikke like godt frem. Ho er en ganske sårbar person, men når alt kommer til alt og liv står til spille, så viser Lissa oss alt motet ho har. Rose leser jo diverse bøker om St. Vladimir og kjæresten/ beskytteren, Anna. Det er historiske hendelser i bøkene, som er med å hjelpe Rose med å forstå hva som skjedde med ho da ho og Lissa fikk båndet de har. Det er mye frem og tilbake om dette, og verken Rose eller Lissa klarer å forstå hva som har skjedd. De har lurt på det lenge, men de har ikke gravd Alternative Magazine - 1. utgave 2012

19 19 så alt for mye i det før nå. Nå som de har kommet tilbake til akademiet, så har de tilgang til kapellet hvor det ligger mange historiebøker. Rose er ofte der og låner et par bøker for å lese om historiene, og for å finne ut mer. Forfatteren har nok sikta boka mot ungdommer i alderen Det er ungdommer som er hovedpersonene, og foregår på et akademi med fult av ungdommer. Det handler også om hvordan de enkelte tenåringene utvikler seg. Romanen slutter med at hovedkonflikten i boka er løst, og at Rose og Lissa slår seg litt mer til ro. Men Rose og Dimitri har fortsatt et problem de ikke kan gjøre noe med med det første, og det er kjærligheten dems. Forfatteren har skrevet seks bøker, så man finner ut mer ang dette i de neste bøkene. Man får lyst til å finne ut mer når man leser, for det er kun en konflikt man får et svar på. Det skjer også ting med Lissa som man vil finne ut mer av, så forfatteren har gjort en god jobb med å få opp leselysten. Boka er spennende, med mange konflikter. De fleste konfliktene har en løsning, men det er også en eller to konflikter som man ikke får en løsning på For å få den, må man lese resten av serien, for svara kommer litt etter litt. Det dukker stadig opp flere konflikter i de neste bøkene, og i den siste boka er alt du lurer på igjennom alle bøkene oppklart. Du lærer om vennskap, kjærlighet, tillit og mot i bøkene. Man lærer også om karma. Mye karma. Diverse personer i boka er ufyselige mot Rose og/eller Lissa, og det slår alltid tilbake. Når det kommer til vennskap, ser man hvor sterkt et vennskap faktisk kan være. Uansett hvor sur Lissa er på Rose, vil Rose alltid være der og beskytte henne. Det kommer tydelig frem. Selv hvor liten konflikten er for Lissa, og selv hvor liten vi syntes den er, er alltid Rose der til å stoppe den, og redde Lissa ut av den. Kjærlighet er det mye av i bøkene, hvor kjærligheten mellom Rose og Dimitri er den største. Dimitri trener Rose, så de har mye alenetid, og det gir de nok tid til å tenke over hva de føler for hverandre. Det er jo forbudt kjærlighet, hvilket gjør alt mye mer spennende. Man har virkelig lyst til å finne ut hva som skjer med Rose og Dimitri, men det finner man ikke ut i bok 1. Man må bare åpne neste bok for å lese mer, og er man heldig, så finner man det ut. Boka er utrolig spennende, gøy og rørende. Det er rørende å lese om alt motet, all kjærligheten og all sorgen som Rose og Lissa føler sammen. Det er spenning hele tiden, den legger seg aldri. Men bokas høydepunkt er nesten på slutten, hvor det mest spennende skjer. Her får man svar på diverse ting man har lurt på igjennom boka, og man oppdager nye forhold. Alt i alt vil jeg anbefale boka til folk som er glad i fantasy, og overnaturlige vesener. Den bør leses! Tekst: Ulrikke Nygård

20

MIN SKAL I BARNEHAGEN

MIN SKAL I BARNEHAGEN MIN SKAL I BARNEHAGEN Bilde 1: Hei! Jeg heter Min. Jeg akkurat fylt fire år. Forrige uke hadde jeg bursdag! Jeg bor i Nord-Korea. Har du hørt om det landet før? Der bor jeg sammen med mamma, pappa, storebroren

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Barn som pårørende fra lov til praksis

Barn som pårørende fra lov til praksis Barn som pårørende fra lov til praksis Samtaler med barn og foreldre Av Gunnar Eide, familieterapeut ved Sørlandet sykehus HF Gunnar Eide er familieterapeut og har lang erfaring fra å snakke med barn og

Detaljer

Fest&følelser Del 1 Innledning. Om seksualitet. http://suntogsant.no/kursdeler/innledning-om-seksualitet/

Fest&følelser Del 1 Innledning. Om seksualitet. http://suntogsant.no/kursdeler/innledning-om-seksualitet/ Fest&følelser Del 1 Innledning Om seksualitet http:///kursdeler/innledning-om-seksualitet/ Dette er manuset til innledningen og powerpoint-presentasjonen om seksualitet. Teksten til hvert bilde er samlet

Detaljer

Språkleker og bokstavinnlæring

Språkleker og bokstavinnlæring FORSLAG OG IDEER TIL Språkleker og bokstavinnlæring POCOS hjelper barnet med språkutvikling og begrepsforståelse og er også nyttig til trening av øye-hånd-koordinasjon, fokus og konsentrasjon. POCOS fremmer

Detaljer

STOP KISS av Diana Son Scene for en mann og to kvinner

STOP KISS av Diana Son Scene for en mann og to kvinner STOP KISS av Diana Son Scene for en mann og to kvinner Manuset ligger på NSKI sine sider og kan kjøpes på www.adlibris.com Sara and Callie are walking through New York City's West Village very late at

Detaljer

MARCUS Kenneth, elsker du kona di?

MARCUS Kenneth, elsker du kona di? BACHELOR PARTY, THE Av: Paddy Chayevsky CHARLIE /Her kalt INT. HERRETOALETT. A small, white-tiled, yet somehow not too clean, men's room, two-urinal size. There is one washbowl with a small mirror over

Detaljer

Lisa besøker pappa i fengsel

Lisa besøker pappa i fengsel Lisa besøker pappa i fengsel Historien om Lisa er skrevet av Foreningen for Fangers Pårørende og illustrert av Brit Mari Glomnes. Det er fint om barnet leser historien sammen med en voksen. Hei, jeg heter

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

EIGENGRAU SCENE FOR TO KVINNER.

EIGENGRAU SCENE FOR TO KVINNER. EIGENGRAU SCENE FOR TO KVINNER. MANUSET LIGGER UTE PÅ NSKI SINE HJEMMESIDER, MEN KAN OGSÅ FÅES KJØPT PÅ ADLIBRIS.COM Cassie er en feminist som driver parlamentarisk lobbyvirksomhet. Hun kjenner knapt Rose

Detaljer

Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO:

Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO: Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO: 14 dagers Actionhefte Start i dag! En kickstart for det du ønsker å endre i ditt liv! Gratulerer! Bare ved å åpne dette

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

Middagen var ved 20 tiden, og etterpå var det sosialt samvær i peisestua. Det ble IKKE

Middagen var ved 20 tiden, og etterpå var det sosialt samvær i peisestua. Det ble IKKE Av hanne bakken Endelig står årets utflukt for tur og denne gangen går turen til Glitterheim. Noen forberedelser må til før en kan legge ut på tur, men denne gangen ble de ikke så omfattende som sist (

Detaljer

LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO)

LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO) LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO) Reza er 17 (år alder årer). Han bor i Stavanger, men han (før kommer reise) fra Afghanistan. Han (besøk bor - kom) til Norge for to år (siden senere før). Reza går på Johannes

Detaljer

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Helsefagarbeider på nattevakt s. 2 Hverdag med turnus s. 4 En smak på yrkeslivet s. 6 God lønnsutvikling for helsefagarbeidere s. 8 IS-1896 02/2011 Helsefagarbeider på nattevakt

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

Norsk (English below): Guide til anbefalt måte å printe gjennom plotter (Akropolis)

Norsk (English below): Guide til anbefalt måte å printe gjennom plotter (Akropolis) Norsk (English below): Guide til anbefalt måte å printe gjennom plotter (Akropolis) 1. Gå til print i dokumentet deres (Det anbefales å bruke InDesign til forberedning for print) 2. Velg deretter print

Detaljer

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre?

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre? Konsvik skole 8752 Konsvikosen v/ 1.-4. klasse Hei alle 1.-4.klassinger ved Konsvik skole! Så spennende at dere er med i prosjektet Nysgjerrigper og for et spennende tema dere har valgt å forske på! Takk

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

Ikke bare en dans på roser

Ikke bare en dans på roser Ikke bare en dans på roser Den første bloggen var rene solskinnshistorien, men her kommer, omsider, litt om hvordan det var å komme hit og hvordan de første fire ukene har vært. Alle sa til meg; «Du er

Detaljer

Den internasjonale sommerskole Universitetet i Oslo

Den internasjonale sommerskole Universitetet i Oslo KANDIDATNUMMER NB: Husk å skrive kandidatnummer og sidetall på hver side av besvarelsen! (Remember to write your candidate number and page number on every page of the exam.) 2009 Den internasjonale sommerskole

Detaljer

HVORFOR ER DET VIKTIG Å VITE OM RETTIGHETENE SINE, OG HVA BETYR DET I PRAKSIS?

HVORFOR ER DET VIKTIG Å VITE OM RETTIGHETENE SINE, OG HVA BETYR DET I PRAKSIS? HVORFOR ER DET VIKTIG Å VITE OM RETTIGHETENE SINE, OG HVA BETYR DET I PRAKSIS? Under finner du en forenklet versjon av barnekonvensjonen. Du kan lese hele på www.barneombudet.no/barnekonvensjonen eller

Detaljer

STUP Magasin i New York 2014. 1. Samlet utbytte av hele turen: STUP Magasin i New York 2014 14.11.2014 12:21

STUP Magasin i New York 2014. 1. Samlet utbytte av hele turen: STUP Magasin i New York 2014 14.11.2014 12:21 STUP Magasin i New York 2014 1. Samlet utbytte av hele turen: 6 5 5 4 Antall 3 2 2 1 0 0 0 1 Antall 1 = Uakseptabelt dårlig 0 2 = Ganske dårlig 0 3 = Middels 1 4 = Bra 2 5 = Meget bra 5 2. Hvorfor ga du

Detaljer

Du er klok som en bok, Line!

Du er klok som en bok, Line! Du er klok som en bok, Line! Denne boken handler om hvor vanskelig det kan være å ha oppmerksomhets svikt og problemer med å konsentrere seg. Man kan ha vansker med oppmerk somhet og konsentrasjon på

Detaljer

nr.1 å rgang: 16 Unngå frykt hos valpen TEMA Superkrefter Klikkpunkt LEK Forebygging og reduksjon Når du trenger det! Et nytt begrep i gang med leken!

nr.1 å rgang: 16 Unngå frykt hos valpen TEMA Superkrefter Klikkpunkt LEK Forebygging og reduksjon Når du trenger det! Et nytt begrep i gang med leken! nr.1 å rgang: 16 Et fag- og aktivitetsmagasin for hundeeiere Unngå frykt hos valpen Forebygging og reduksjon Superkrefter Når du trenger det! Klikkpunkt Et nytt begrep TEMA LEK Kom i gang med leken! vi

Detaljer

Henrik Ibsen (1828-1906) Et dukkehjem

Henrik Ibsen (1828-1906) Et dukkehjem Henrik Ibsen (1828-1906) Et dukkehjem Nora. Der er vi ved saken. Du har aldri forstått meg. - Der er øvet meget urett imot meg, Torvald. Først av pappa og siden av deg. Helmer. Hva! Av oss to. - av oss

Detaljer

VETERANEN. Alexander J. L. Olafsen. Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138

VETERANEN. Alexander J. L. Olafsen. Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138 VETERANEN By Alexander J. L. Olafsen Copyright (C) 2014 Alexander J. L. Olafsen Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138 1 INT. I STUA - DAG (SKUDD AVFYRES) I en stor hvit

Detaljer

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Da var det klart for nyhetsbrevet for Juni. Også denne måneden er det mange ting som har skjedd. Her blir det aldri kjedelig «A» og «R». Jeg fikk telefon fra ex

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

Vi nyter våren og er mye ute om dagen. Her er et tilbakeblikk på hva som har foregått på sirkelen i April

Vi nyter våren og er mye ute om dagen. Her er et tilbakeblikk på hva som har foregått på sirkelen i April MAI NYTT FOR SIRKELEN Vi nyter våren og er mye ute om dagen. Her er et tilbakeblikk på hva som har foregått på sirkelen i April TILBAKEBLIKK TUR Skoggruppen: Vi har avsluttet bæsje prosjektet. Vi har vært

Detaljer

Roald Dahl. Matilda. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Matilda. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Matilda Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Bokleseren Det er noe merkelig med foreldre. Selv når barnet deres er så ufyselig at du knapt kan tro det, synes de

Detaljer

Manus til episodene ligger ikke ute, men serien kan sees på HBO. Scenen er hentet fra episode You Are the Wound. HANNAH

Manus til episodene ligger ikke ute, men serien kan sees på HBO. Scenen er hentet fra episode You Are the Wound. HANNAH GIRLS av Lena Dunham Scene for to kvinner Manus til episodene ligger ikke ute, men serien kan sees på HBO. Scenen er hentet fra episode You Are the Wound. INT. I LEILIGHETEN TIL OG.KVELD Vent, så du kjøpte

Detaljer

Et lite svev av hjernens lek

Et lite svev av hjernens lek Et lite svev av hjernens lek Jeg fikk beskjed om at jeg var lavmål av deg. At jeg bare gjorde feil, ikke tenkte på ditt beste eller hva du ville sette pris på. Etter at du gikk din vei og ikke ville se

Detaljer

Når mamma, pappa eller et søsken er syk

Når mamma, pappa eller et søsken er syk MIN BOK Når mamma, pappa eller et søsken er syk Forord Dette heftet er utarbeidet i sammenheng med Føre var prosjektet i Helse Nord, av Elisabeth Heldahl og Bjørg Eva Skogøy. Ideen er hentet fra den svenske

Detaljer

DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO

DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO Bilde 1 Hei! Jeg heter Mirjam. Jeg er seks år og bor i Kairo. Bilde 2 Kairo er en by i Egypt. Hvis du skal til Egypt, må du reise med fly i syv timer. Bilde 3 Det er et

Detaljer

Litt generell info om registreringene:

Litt generell info om registreringene: Litt generell info om registreringene: Foreldrene til 5 av barna skrev kommentarer og eksempler, mens to av barna mangler dette. En av foreldrene skrev kun kommentarer på registrering nummer 2. Det gjøres

Detaljer

Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter

Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter Forfatteromtale: Torun Lian (født i 1956) er forfatter, dramatiker og filmregissør og har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser for

Detaljer

Martins pappa har fotlenke

Martins pappa har fotlenke Martins pappa har fotlenke Hei! Jeg heter Martin. Jeg bor sammen med mamma, pappa og lillesøsteren min. Jeg er glad i å spille fotball. Når jeg blir stor skal jeg bli proffspiller i Italia. Tv-spill er

Detaljer

TLF SVARER (Larrys stemme) Hei. Anna og jeg er ikke inne akkurat nå så legg igjen en beskjed etter pipetonen. (Beep)

TLF SVARER (Larrys stemme) Hei. Anna og jeg er ikke inne akkurat nå så legg igjen en beskjed etter pipetonen. (Beep) BURN THIS av Lanford Wilsen I INT. STUDIO - MORGEN Telefonen ringer. kommer inn i rommet i en av s bådekåper. lager seg en kopp kaffe i den åpne kjøkkenløsningen. Pale tar opp telefonen. TLF SVARER (Larrys

Detaljer

Tilværelsens uutholdelige tretthet

Tilværelsens uutholdelige tretthet Tilværelsens uutholdelige tretthet Om ensomhet og stress i verdens beste land Svein Gran, Psykologspesialist Noe «mystisk» holder på å skje. Kilde : «Sykefravær med diagnose innen psykiske lidelser 2000-2011»

Detaljer

Eldres deltakelse en verdibasert. prosess

Eldres deltakelse en verdibasert. prosess Eldres deltakelse en verdibasert En del av: prosess Participation and agency when aging in place Satsningsområde Deltakelse; Høgskolen i Sør-Trøndelag Finansiering: Norges Forskningsråd Prosjektorganisering

Detaljer

I november 1942 ble 17 norske jøder i Bergen arrestert av norsk politi og deportert til Auswitzch. Ingen av disse vendte hjem i live.

I november 1942 ble 17 norske jøder i Bergen arrestert av norsk politi og deportert til Auswitzch. Ingen av disse vendte hjem i live. ET BEDRE STED - basert på en sann historie I november 1942 ble 17 norske jøder i Bergen arrestert av norsk politi og deportert til Auswitzch. Ingen av disse vendte hjem i live. ET BEDRE STED handler om

Detaljer

ALICE En kvinne gir hele sitt hjerte og sin sjel i et forhold, og hva får hun igjen for det?

ALICE En kvinne gir hele sitt hjerte og sin sjel i et forhold, og hva får hun igjen for det? PIZZA MAN av Darlene Craviotto Scene for to kvinner. Manuset får du kjøpt på www.adlibris.com It's a hot summer evening and Julie Rodgers has had a bad day. Her boss made a pass at her and she said no

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

Skrevet av Martin Røang Berntsen Karikatur av Patrick Lorenz Aquino Hueras(Tegner) og Anine Børresen(Farger) Hva er du lærer i?

Skrevet av Martin Røang Berntsen Karikatur av Patrick Lorenz Aquino Hueras(Tegner) og Anine Børresen(Farger) Hva er du lærer i? Intervju med Trine Skrevet av Martin Røang Berntsen Karikatur av Patrick Lorenz Aquino Hueras(Tegner) og Anine Børresen(Farger) Hvilken videregående skole gikk du på? Jeg gikk på Oppegård videregående

Detaljer

Pedagogisk arbeid med tema tristhet og depresjon i småskolen

Pedagogisk arbeid med tema tristhet og depresjon i småskolen Pedagogisk arbeid med tema tristhet og depresjon i småskolen (basert på «Rettleiingshefte for bruk i klasser og grupper») Undersøkelser har vist at for å skape gode vilkår for åpenhet og gode samtaler

Detaljer

Om aviser Kjære Simon!

Om aviser Kjære Simon! t Om aviser Kjære Simon! Aftenposten Morgen - 15.11.2008 - Side: 18 - Seksjon: Simon - Del: 2 Mannen min og jeg sitter hver morgen med avisene og drøfter det som er oppe i tiden. Jeg har i mange år ment

Detaljer

VELKOMMEN SOM BUKER AV FORSET BARNEHAGE

VELKOMMEN SOM BUKER AV FORSET BARNEHAGE VELKOMMEN SOM BUKER AV FORSET BARNEHAGE I dag drives barnehagen med 54 plasser. Fordelingen av alder varierer fra år til år. Et barn under 3 år bruker to plasser mens et barn over 3 år bruker en plass.

Detaljer

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA THE PRIDE av Alexi Kaye Campbell Scene for mann og kvinne Manus ligger på NSKI sine sider. 1958 I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag.

Detaljer

Jeg vil bare danse Tekst / Mel.: Tor- Jørgen Ellingsen

Jeg vil bare danse Tekst / Mel.: Tor- Jørgen Ellingsen 1. vers Når jeg hører musikk, Kan jeg ikke sitte stille Når jeg hører det groover, B yner beina å gå Jeg får ikke ro, Selv om jeg gjerne ville Jeg vil bare danse, Det er noe jeg må Jeg vil bare danse Tekst

Detaljer

Sorg kan skade. - Om ungdom som opplever traumatiske dødsfall. Birgitte Gjestvang, Gestaltterapeut MNGF, Oslo Gestaltsenter, journalist/ forfatter

Sorg kan skade. - Om ungdom som opplever traumatiske dødsfall. Birgitte Gjestvang, Gestaltterapeut MNGF, Oslo Gestaltsenter, journalist/ forfatter Sorg kan skade - Om ungdom som opplever traumatiske dødsfall. Birgitte Gjestvang, Gestaltterapeut MNGF, Oslo Gestaltsenter, journalist/ forfatter Det er ikke sykt å sørge. Sorg er en normal reaksjon på

Detaljer

ANITA forteller. om søndagsskolen og de sinte mennene

ANITA forteller. om søndagsskolen og de sinte mennene ANITA forteller om søndagsskolen og de sinte mennene Tekst og foto: Marianne Haugerud (Fortellingen bygger på virkelige hendelser, men er lagt i Anitas munn av Stefanusalliansen.) 1 Hei! Jeg heter Anita,

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Hvordan kan man holde kontakten med venner eller familie? Kan du legge til noen ideer på listen? Sende tekstmeldinger. Sende (bursdags-)kort

Hvordan kan man holde kontakten med venner eller familie? Kan du legge til noen ideer på listen? Sende tekstmeldinger. Sende (bursdags-)kort Hold kontakten! Hvordan kan man holde kontakten med venner eller familie? Kan du legge til noen ideer på listen? Skrive brev Sende tekstmeldinger Ringe dem Sende e-post Sende (bursdags-)kort Koble seg

Detaljer

Vår-nytt fra Stjerna SPRÅK:

Vår-nytt fra Stjerna SPRÅK: Vår-nytt fra Stjerna Endelig er våren her! Mai står foran oss og nå er det bare å se etter de første vårtegnene. Snøen smelter bort og fram kommer deilig sand og jord. Små fingre uten store votter som

Detaljer

Naiv.Super. av Erlend Loe

Naiv.Super. av Erlend Loe Analyse av ''Naiv.Super'' av Erlend Loe Webmaster ( 21.02.05 19:09 ) Naiv.Super. av Erlend Loe Romanen Naiv.Super. er skrevet av Erlend Loe i 1996 og ble en stor publikumsuksess da den ble gitt ut i 1997.

Detaljer

Deborah Borgen. Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det

Deborah Borgen. Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det Deborah Borgen Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det Forord Med boken Magisk hverdag ønsket jeg å gi mennesker det verktøyet jeg selv brukte og bruker, og som har hjulpet meg til å skape et godt

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK. Sverdet September 2014

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK. Sverdet September 2014 PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK Sverdet September 2014 Heisann! Vi er enda en måned inn i barnehageåret allerede, og kommer stadig fremover med tanke på innsetting av rutiner og forberedelser til prosjektet. Prosjektet

Detaljer

SANDY Hvorfor lar du ham være så kjip mot deg? SANDY Nei, det var du ikke. Hvorfor lar du ham plage deg? SANDY BELLA

SANDY Hvorfor lar du ham være så kjip mot deg? SANDY Nei, det var du ikke. Hvorfor lar du ham plage deg? SANDY BELLA RABBIT av Nina Raine Scene for tre kvinner og tre menn. Manus får du kjøpt på www.adlibris.com It's Bella's twenty-ninth birthday. Friends and former lovers meet for a drink to celebrate. But as the Bloody

Detaljer

Mystiske meldinger. Hei, Arve Sjekk mailen din. Mvh Veiviseren

Mystiske meldinger. Hei, Arve Sjekk mailen din. Mvh Veiviseren 1 Mystiske meldinger Arve fisker mobilen opp av lomma. Han har fått en melding. Men han kjenner ikke igjen nummeret som sms-en har kommet fra. «Pussig,» mumler han og åpner meldingen. «Hva er dette for

Detaljer

Hva i all verden er. epilepsi?

Hva i all verden er. epilepsi? Hva i all verden er epilepsi? Hei, jeg heter Rudy. Jeg finner alltid på en masse artige ting. Jeg elsker å klatre høyt i trærne! Plutselig en dag, mens jeg lekte med Theodora, var det som om jeg fikk et

Detaljer

SLIPP MASKA. og bli en ekte leder. av Peter Svenning

SLIPP MASKA. og bli en ekte leder. av Peter Svenning SLIPP MASKA og bli en ekte leder av Peter Svenning Hvordan du kan bruke Leadership by Hearts 5 velprøvde elementer som gir deg større trygghet og sterkere mestringsfølelse øyeblikkelig. I denne guiden

Detaljer

Everything about you is so fucking beautiful

Everything about you is so fucking beautiful Everything about you is so fucking beautiful Innholdsfortegnelse Hva er psykisk helse? Dikt Hvordan skal jeg håndtere denne psykiske lidelsen? Dikt av Rikke NS Hva kan du gjøre for å hjelpe? Tekst av Karoline

Detaljer

Elaine N. Aron. Særlig sensitive barn

Elaine N. Aron. Særlig sensitive barn Elaine N. Aron Særlig sensitive barn Til alle sensitive barn, og til dem som oppdrar dem slik at de vokser opp og føler seg trygge i en vanskelig verden Forfatterens takk Denne boken foreligger takket

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK BRYNJÅ APRIL 2014 Hei alle sammen! Takk til alle som deltok på påskefrokosten. Både små og store setter stor pris på at dere tar dere tid til å spise sammen med oss. April har vært

Detaljer

Et skrik etter lykke Et håp om forandring

Et skrik etter lykke Et håp om forandring Et skrik etter lykke Et håp om forandring Nei, du kjente han ikke.. Han var en som ingen.. så hørte husket Han var alene i denne verden Derfor skrev han Kan du føle hans tanker? 1 HAN TAKLET IKKE VERDEN

Detaljer

«Stiftelsen Nytt Liv».

«Stiftelsen Nytt Liv». «Stiftelsen Nytt Liv». Kjære «Nytt Liv» faddere og støttespillere! Nyhetsbrevet for September 2014 kom litt sent. Mye som skjer om dagen. Men her er altså en liten oppsummering av det som har skjedd i

Detaljer

Historien om et godt menneske

Historien om et godt menneske Birger Emanuelsen Historien om et godt menneske Roman Til mine søstre Hei Thomas, Det føles veldig rart å skrive til deg. Tror aldri jeg har skrevet brev før. Men det er det eneste som passer. Jeg håper

Detaljer

Ett vennskap og samarbeid. De skaper og jeg formidler, og forsøker å finne de rette samlinger for dem.

Ett vennskap og samarbeid. De skaper og jeg formidler, og forsøker å finne de rette samlinger for dem. P jong! kurator. jong! har snakket med gallerist Kristin Hjellegjerde. En inspirerende kvinne med et genuint ønske om å skape et trygt sted for kunstneren å vise frem kunsten sin på. Hun forteller om hvordan

Detaljer

SCENE 4: MARY OG CLARA S HUS, DESEMBER 1997

SCENE 4: MARY OG CLARA S HUS, DESEMBER 1997 ACT I 1. 2. SCENE 4: OG S HUS, DESEMBER 1997 Så dette er huset ditt? Det tilhører faktisk den store sultanen. Jeg er bare en del av haremet. Det er et hardt liv. Jeg bruker ettermiddagene til å slappe

Detaljer

Alltid pålogget. "Man er alltid logga på. De fleste er nok litt avhengige" Jente 14 år

Alltid pålogget. Man er alltid logga på. De fleste er nok litt avhengige Jente 14 år Alltid pålogget "Man er alltid logga på. De fleste er nok litt avhengige" Jente 14 år "Det er underholdning, litt det samme som å se på TV egentlig." Jente 14 år "På kvelden flytter jeg meg ofte fra pcen

Detaljer

Utlysning: vi søker fire ungdommer til å sitte i nominasjonsjuryen

Utlysning: vi søker fire ungdommer til å sitte i nominasjonsjuryen Utlysning: vi søker fire ungdommer til å sitte i nominasjonsjuryen Går du på ungdomsskolen og ønsker en utfordring? Vi søker fire elever fra hele landet som skal nominere 5 bøker til UPrisen 2015. Vi leter

Detaljer

Hei hei. Dette er Tord. Raringen Tord Og denne boka handler om han. Den har jeg laget for å vise hvorfor raringen Tord er så rar.

Hei hei. Dette er Tord. Raringen Tord Og denne boka handler om han. Den har jeg laget for å vise hvorfor raringen Tord er så rar. Hei hei. Dette er Tord. Raringen Tord Og denne boka handler om han. Den har jeg laget for å vise hvorfor raringen Tord er så rar. Så kanskje du skjønner litt mer hvorfor noen rare mennesker er rare. Det

Detaljer

I løpet av denne uken har vi vært med på utrolig mye rart. Vi har fått være med på tur med noen av elevene fra skolen, vi besøkte en av øyene de har

I løpet av denne uken har vi vært med på utrolig mye rart. Vi har fått være med på tur med noen av elevene fra skolen, vi besøkte en av øyene de har I løpet av denne uken har vi vært med på utrolig mye rart. Vi har fått være med på tur med noen av elevene fra skolen, vi besøkte en av øyene de har i elven. Dette var en koselig og kald opplevelse. Det

Detaljer

MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper:

MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper: MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper: Historie: Martin og Anders er gode kamerater. På flere fester har Martin drukket alkohol. Anders begynner å bli bekymret for kameraten. Dilemma: Skal Anders si

Detaljer

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Heksene Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Et forord om hekser I eventyrene har heksene alltid tåpelige, svarte hatter og svarte kapper og rir på kosteskaft. Men

Detaljer

Barns rettigheter i HJEMMET

Barns rettigheter i HJEMMET Et undervisningsopplegg om Barns rettigheter i HJEMMET Aktivitetsark med oppgaveidéer og tips til lærerne Hjelpeark med bakgrunnsinformasjon og kopieringsoriginaler DELTAKELSE Artikkel 12: DISKRIMINERING

Detaljer

SILVER LININGS PLAYBOOK av David O. Russel. Scene for mann og kvinne. Manuset finner du på www.imsdb.com

SILVER LININGS PLAYBOOK av David O. Russel. Scene for mann og kvinne. Manuset finner du på www.imsdb.com SILVER LININGS PLAYBOOK av David O. Russel Scene for mann og kvinne. Manuset finner du på www.imsdb.com After a stint in a mental institution, former teacher Pat Solitano moves back in with his parents

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

FORFATTER OG DRAMATIKER

FORFATTER OG DRAMATIKER HVORDAN BLI FORFATTER OG DRAMATIKER En lærebok av forfatter og dramatiker Glenn Belden Denne boken gir deg et godt innblikk i forskjellene mellom å skrive en bok, en film eller et teaterstykke. Her røpes

Detaljer

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to.

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. PÅ DIN SIDE AV TIDEN v5.0 SC1 INT KINO (29) og (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. hvisker i øret til Pål Vil du gifte deg med meg? Hva? trekker

Detaljer

EVALUERING AV MESTRING AV HVERDAGEN 2008

EVALUERING AV MESTRING AV HVERDAGEN 2008 EVALUERING AV MESTRING AV HVERDAGEN 2008 Sulitjelma 26. 27. februar 2008. - Rus som et gode og et onde i opplevelsen av psykisk helse.. Arrangør: Rehabiliteringsteamet ved Salten Psykiatriske Senter (Nordlandssykehuset)

Detaljer

Skutvik skole. Kunstuka 2011 11. til 14. april. elever fra 1. til 6. klasse, skolens hyggelige lærere og Kari Malmberg / Kristin Risan fra NNKS.

Skutvik skole. Kunstuka 2011 11. til 14. april. elever fra 1. til 6. klasse, skolens hyggelige lærere og Kari Malmberg / Kristin Risan fra NNKS. Kunstuka 2011 11. til 14. april Skutvik skole elever fra 1. til 6. klasse, skolens hyggelige lærere og Kari Malmberg / Kristin Risan fra NNKS. (Prosjektet er gjennomført etter ide og initiativ fra Skutvik

Detaljer

FOTOGRAFENS - FØDSELS HISTORIE

FOTOGRAFENS - FØDSELS HISTORIE FOTOGRAFENS - FØDSELS HISTORIE 1 Endelig skulle jeg få lov til å være med som fotograf på en fødsel, forteller denne kvinnen. Med fotoapparat og en egenopplevd traumatisk fødsel i håndbagasjen møter hun

Detaljer

Aldri for sent å bli et lykkelig barn

Aldri for sent å bli et lykkelig barn Aldri for sent å bli et lykkelig barn Terje Forsberg Lunde Forlag De som sår med gråt, skal høste med fryderop Fra Salmenes bok Innledning I min oppvekst svikta alle rundt meg. Jeg var som en katt som

Detaljer

Terry og Sammy har satt seg ved bordet. Terry leser i menyen mens Sammy bare stråler mot ham. TERRY... Jeg beklager det der i går.

Terry og Sammy har satt seg ved bordet. Terry leser i menyen mens Sammy bare stråler mot ham. TERRY... Jeg beklager det der i går. DU KAN STOLE PÅ MEG Av Kenneth Lonergan Terry og Sammy er søsken. Terry har vært borte uten å gi lyd fra seg, og nå møtes de igjen, til Sammys glede. Men Terry har noe på hjertet angående hans fraværenhet,

Detaljer

Til et barn. - Du er en jente som kan virke stille, men jeg tror at det er et fyrverkeri der inne

Til et barn. - Du er en jente som kan virke stille, men jeg tror at det er et fyrverkeri der inne Hedringsstund På den siste samlingen med 4 mødre og 6 barn som har opplevd vold, skulle alle hedre hverandre. Her er noe av det som ble sagt. Samlingen ble noe av det sterkeste terapeutene hadde opplevd.

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, NOVEMBER 2014. Hei alle sammen og takk for en flott måned preget av mye fantastisk kjekk lek som har ført til mye LÆRING og vennskaps dannelse. Denne måneden har vennskap

Detaljer

Dette er Tigergjengen

Dette er Tigergjengen 1 Dette er Tigergjengen Nina Skauge TIGER- GJENGEN 1 Lettlestserie for unge og voksne med utviklingshemming og lærevansker 2 3 Skauge forlag, Bergen, 2015 ISBN 978-82-92518-20-5 Tekst og illustrasjoner,

Detaljer

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson Kristina Ohlsson Glassbarna Oversatt av Elisabeth Bjørnson Om forfatteren: Kristina Ohlsson (f. 1979) omtales som Sveriges nye barnebokforfatter, og sammenliknes med Maria Gripe. Glassbarna er hennes første

Detaljer

RICHARD. SANDY Hæ? RICHARD Vel, døden. Tror du noen gang kommer til å bli gift, Bella?

RICHARD. SANDY Hæ? RICHARD Vel, døden. Tror du noen gang kommer til å bli gift, Bella? RABBIT av Nina Raine Scene for tre kvinner og to menn. Manus får du kjøpt på www.adlibris.com It's Bella's twenty-ninth birthday. Friends and former lovers meet for a drink to celebrate. But as the Bloody

Detaljer

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell.

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell. Preken 3. februar 2013 I Fjellhamar kirke Kristi forklarelsesdag Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Lukas I det 9. Kapittel: Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok

Detaljer

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet Side 1 av 5 Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup Sist oppdatert: 17. desember 2003 Juleevangeliet Julen er i dag først og fremst en kristen høytid

Detaljer

Heftet er skrevet og utgitt av For Fangers Pårørende (FFP) Illustrasjoner: Darling Clementine Layout: Fjeldheim & Partners AS

Heftet er skrevet og utgitt av For Fangers Pårørende (FFP) Illustrasjoner: Darling Clementine Layout: Fjeldheim & Partners AS Heftet er skrevet og utgitt av For Fangers Pårørende (FFP) Illustrasjoner: Darling Clementine Layout: Fjeldheim & Partners AS Copyright: FFP, Oslo 2016 Første utgivelse: 2003 Hei, jeg heter Lisa. Vet du

Detaljer

Uke: 10 Navn: Gruppe: G

Uke: 10 Navn: Gruppe: G Uke: 10 Navn: Gruppe: G Ukens tema: Litteratur Fritid og følelser Lærebøker: Vi arbeider med nivå 1 og 2 i «Klar, ferdig, norsk!» og «Norsk start 8-10» Grammatikk: Substantiver, verb Nettsider: Bildeordbok

Detaljer

Hedda syntes at nyttår, med alle nyttårsløftene, heller burde være i august. Det var jo da man var motivert for å forbedre seg.

Hedda syntes at nyttår, med alle nyttårsløftene, heller burde være i august. Det var jo da man var motivert for å forbedre seg. Kapittel 1 Pappa og mamma hadde stilt inn høyttalerne i bilen sånn at musikken bare hørtes bak. Hedda kunne nesten ha så høyt volum hun bare ville. Hun hørte på sommerhits som var lystige og trallete,

Detaljer

ET ØYEBLIKKSINTERVJU MED OLE HENRIK KONGSVIK, DAGLIG LEDER OG GRÜNDER I OK FOTO. - Intervjuet (og [amatør]fotografert) av Ole Mads Sirks Vevle.

ET ØYEBLIKKSINTERVJU MED OLE HENRIK KONGSVIK, DAGLIG LEDER OG GRÜNDER I OK FOTO. - Intervjuet (og [amatør]fotografert) av Ole Mads Sirks Vevle. ET ØYEBLIKKSINTERVJU MED OLE HENRIK KONGSVIK, DAGLIG LEDER OG GRÜNDER I OK FOTO. - Intervjuet (og [amatør]fotografert) av Ole Mads Sirks Vevle. OM NAVNET «OK FOTO».., OK Foto. - Stemmer det. Husker du

Detaljer

INT. BRYGGA. SENT Barbro har nettopp fått sparken og står og venter på brygga der Inge kommer inn med siste ferja. INGE BARBRO INGE BARBRO INGE

INT. BRYGGA. SENT Barbro har nettopp fått sparken og står og venter på brygga der Inge kommer inn med siste ferja. INGE BARBRO INGE BARBRO INGE I DAG OG I MORGEN av Liv Heløe Scene for mann og kvinne Manuset finnes til utlån på NSKI I DAG OG I MORGEN er et stykke som handler om Inge og Barbro som er et par, bosatt på en øy et sted i Norge. Inge

Detaljer

Vekeplan 4. Trinn. Måndag Tysdag Onsdag Torsdag Fredag AB CD AB CD AB CD AB CD AB CD. Norsk Matte Symjing Ute Norsk Matte M&H Norsk

Vekeplan 4. Trinn. Måndag Tysdag Onsdag Torsdag Fredag AB CD AB CD AB CD AB CD AB CD. Norsk Matte Symjing Ute Norsk Matte M&H Norsk Vekeplan 4. Trinn Veke 39 40 Namn: Måndag Tysdag Onsdag Torsdag Fredag AB CD AB CD AB CD AB CD AB CD Norsk Engelsk M& Mitt val Engelsk Matte Norsk Matte felles Engelsk M& Mitt val Engelsk Norsk M& Matte

Detaljer

Askeladden som kappåt med trollet

Askeladden som kappåt med trollet Askeladden som kappåt med trollet fra boka Eventyr fra 17 land Navnet ditt:... Askeladden som kappåt med trollet Det var en gang en bonde som hadde tre sønner. Han var gammel og fattig, men sønnene hans

Detaljer