Nye personvernregler

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Nye personvernregler"

Transkript

1 Nye personvernregler

2 Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

3 GDPR - noe nytt og noe kjent

4 Borgernes rettigheter Personverndirektivets bestemmelser om rett/plikt til informasjon og innsyn videreføres i stor grad Krav til prosedyre / rutine Informasjon ved innsamling fra den registrerte -grunnleggende og ytterligere informasjon Informasjon ved innsamling fra andre enn den registrerte -grunnleggende og ytterligere informasjon Unntak fra informasjonsplikten 4

5 Borgernes nye rettigheter Retten til å bli glemt Rett til at personopplysninger begrenses Rett til skadebegrensning Systemer må oppfylle krav til dataportabiliet Rett til å motsette seg behandling Strengere regler for automatiserte avgjørelser 5

6 Innebygd personvern og som standard Art 25 Tekniske og organisatoriske tiltak pseudonymisering Utformet for å ivareta personvernprinsipper minimalisering Det minst personverninngripende alternativet som standard: mengde omfang lagringstid tilgjengelighet 6

7 Vurdering av personvernkonsekvenser - Privacy / Data protection impact assessment (PIA/DPIA) Identifisere og evaluere potensielle personvernkonsekvenser Prosjekt, initiativ, system, etc Hvordan unngå trusler mot personvernet Hvilke tiltak må innføres for å avverge trusler mot personvernet 7

8 DPIA Art. 35 Typetilfeller der det er nødvendig å utrede personvernkonsekvenser: systematisk og omfattende vurdering av personlige forhold når opplysningene brukes til automatiserte avgjørelser behandling av sensitive personopplysninger i stort omfang systematisk overvåking av offentlig område i stort omfang 8

9 DPIA Art. 35 Vurderingen skal som minimum inneholde: Systematisk beskrivelse av behandlingen, formål, og evt. hvilken berettiget interesse den ivaretar Vurdering av nødvendighet og forholdsmessighet, sett opp mot formålet Vurdering av risikoen for rettigheter og frihet til registrerte Tiltak som skal iverksettes for å redusere risikoen 9

10 Gjenbruk av data og mulighetene for etterlevelse av regelverket

11 Hvordan utfordrer gjenbruk personvernprinsippene? Gjenbruk av data utfordrer særlig to personvernprinsipper: Formålsbestemthet: Personopplysninger skal benyttes for de formål som er uttrykkelig bestemt når de blir samlet inn Dataminimalisering: Ikke lagre mer data enn nødvendig. Data som ikke lenger er nødvendige for det angitte formål skal slettes eller anonymiseres

12 Side 12

13 Men Digitalisering og personvern er ikke motsatte størrelser Datatilsynet er ikke motstander av å utvikle gode tjenester til innbyggerne inklusive gjenbruk av offentlige data Riktig bruk av teknologi kan også gi bedre personvern

14 Hva er løsningen? Data kan deles i samspill med innbyggeren og det kan i noen tilfeller gi bedre personvern Innbyggeren kan bli informert på nett utøve sine øvrige rettigheter på nett Åpenhet og informasjon er en selvfølge for god (e-)forvaltning

15 Respekt for innbyggeren Data innsamlet til et formål blir brukt til det formålet Gjenbruk til nye formål? Godt rettslig grunnlag Bygge interaksjon slik at innbyggeren er med i prosessen Sørge for sjekk av nødvendighet og relevans Bidra til kontroll med «egne» data Varsling, innsyn, samtykke, reservasjon, retting, begrensning, etc

16 Oppsummert Digitaliseringen er en mulighet for både forvaltningen og personvernet Dårlig personvern er dårlig forvaltning -det driver vi ikke med Design morgendagens løsninger med personvern og borgernes rettigheter innebygd Noen ganger må staten begrense sin bruk av data om enkeltindividene

17 Datatilsynet.no/forordning

18

19 Takk for oppmerksomheten! Telefon: datatilsynet.no personvernbloggen.no

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

Personvern i digitalisering av forvaltningen

Personvern i digitalisering av forvaltningen Personvern i digitalisering av forvaltningen En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

Store data store spørsmål. Bruk av statens store datamengder

Store data store spørsmål. Bruk av statens store datamengder Store data store spørsmål Bruk av statens store datamengder Hva er personvern Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger. Alle mennesker har en

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

Skytjenester og nytt personvernregelverk

Skytjenester og nytt personvernregelverk Skytjenester og nytt personvernregelverk 15.02.2017 Agenda Personopplysninger Skytjenester Problemstillinger som må vurderes Nytt personvernregelverk Thinkstock.com 2 Personopplysninger Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Innledning 2 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Nye personvernregler og innebygd personvern

Nye personvernregler og innebygd personvern Nye personvernregler og innebygd personvern Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Hendelser Innebygd personvern og DPIA Prosjekt i Datatilsynet Hva er person(opplysnings)vern? Den

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27. September 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Side 3 03.10.2017 Side 4 03.10.2017 Ny forordning Ny Grunnlovsbestemmelse 102 Personopplysningsloven av 14.4.2000 EU-direktiv

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighet og internkontroll Nøkkelen til etterlevelse (accountability)? Artikkel 5 (2) accountability Den behandlingsansvarlige er ansvarlig for og skal

Detaljer

Steinar Nørstebø, styreleder

Steinar Nørstebø, styreleder 1 Steinar Nørstebø, styreleder steinar@kins.no Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse,

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Big data i offentlig sektor og personvern

Big data i offentlig sektor og personvern Big data i offentlig sektor og personvern Hva er personvern? Selvbestemmelse Forutsigbarhet Informasjon og innsyn Korrekte data Informasjonssikkerhet 2 3 Hva er Big Data? Gigantiske mengder digitale data

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

PERSONVERN TIL HINDER FOR BRUK AV BIG DATA? Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge

PERSONVERN TIL HINDER FOR BRUK AV BIG DATA? Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge PERSONVERN TIL HINDER FOR BRUK AV BIG DATA? Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge BIG DATA HVA ER DET? Bilde inn ENORME MENGDER DATA Bilde inn HVOR BLE DET AV PERSONVERNET? PERSONVERNREGELVERK Bilde inn

Detaljer

Hva betyr det for din virksomhet?

Hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler i 2018 Hva betyr det for din virksomhet? I 2018 får Norge nye regler for personvern, når EUs forordning erstatter dagens regelverk. Alle virksomheter som behandler personopplysninger

Detaljer

DIFI - Seminar om Skytjenester

DIFI - Seminar om Skytjenester DIFI - Seminar om Skytjenester 16.10.2017 Definisjoner Personvern, hva er det? Grunnleggende rett til vern av den private sfære og retten til selv å bestemme over opplysninger om seg selv. ivaretakelse

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet

Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 41 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen

Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen Punkter Bitte litt om Datatilsynet Personvernmessige utfordringer ved kommunesammenslåinger Nytt regelverk Hva

Detaljer

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte Personvernforordningen i det daglige Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Et nytt personvernregelverk er født! (EU 2016/679) PUBLISERT

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Big data i offentlig sektor - og personvern

Big data i offentlig sektor - og personvern Big data i offentlig sektor - og personvern 27.10.2015 Dagens tema Noen særtrekk ved behandling av personopplysninger i offentlig sektor Erfaring med offentlig sektors databehandling Hvordan utfordrer

Detaljer

Personvern og kundedata

Personvern og kundedata Personvern og kundedata 19.01.2015 Fra muligheter til begrensninger? MULIGHETENE Hvordan bruke data fra interaksjon med kundene for å få større kundeinnsikt og grunnlag for å forbedre tjenester og produkter?»

Detaljer

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 www.svw.no Oversikt Overblikk forordningen Klagemulighet til Datatilsynet

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR www.pwc.com Verdipapirfondenes forening Ny personvernforordningen GDPR Christine Ask Ottesen Direktør Advokatfirmaet PwC GDPR - en jungel av nye begrep DPIA GDPR BCR Privacy by design Access Privacy Shield

Detaljer

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 Digitalisering

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet Studieplan 2017/2018 PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15 Studiets nivå og organisering Studiet vil bli gjennomført med to samlinger á to dager. I løpet av samlingene

Detaljer

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland 2017 24.10.2017 Personopplysninger samles inn om oss, og aktører bruker det i salgs- og reklameøyemed, men også statlig aktører sorterer denne informasjonen.

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

Bedre personvern i skole og barnehage

Bedre personvern i skole og barnehage Bedre personvern i skole og barnehage NOKIOS, 28. oktober 2014 Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver i Datatilsynet Martha Eike, senioringeniør i Datatilsynet Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

Kan du legge personopplysninger i skyen?

Kan du legge personopplysninger i skyen? Kan du legge personopplysninger i skyen? 05.05.2015 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring,

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Litt om bakgrunnen for nye regler Hvorfor nye regler

Detaljer

Big Data. Dataforeningen, 13. februar 2013 Ove Skåra, informasjonsdirektør

Big Data. Dataforeningen, 13. februar 2013 Ove Skåra, informasjonsdirektør Big Data Dataforeningen, 13. februar 2013 Ove Skåra, informasjonsdirektør Et ufattelig stort hav av data: 90 prosent av verdens data er produsert de to siste årene alene 247 milliarder eposter daglig 193

Detaljer

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre?

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM for en advokat Kundedata satt i system Kommersielle mål mot forbrukers rett Innhenter data for profilering Økt digitalisering senket personvern?

Detaljer

Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling. Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO

Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling. Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling tikli Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO Generelt Personopplysningsloven er (nesten) alltid relevant ved

Detaljer

Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger

Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger Mari Hersoug Nedberg, seniorrådgiver Pelagisk forening, 23. februar 2012 Disposisjon - Personvern et bakgrunnsbilde

Detaljer

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009.

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Disposisjon 1) Innledning a) Kort om Datatilsynets oppgaver

Detaljer

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Hva er personvern? 18.06.2014 Side 2 Retten til privatliv Selvbestemmelse Rett til å vite og forstå

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk. Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid

Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk. Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid Faglig innhold Innledning/generell beskrivelse av studiet

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Minimere og begrense. Gjem og skjul. Separere.

Minimere og begrense. Gjem og skjul. Separere. 3 Design Sjekklisten er dynamisk, ikke uttømmende og skal oppdateres regelmessig. Dersom du har innspill til noen av punktene, vil vi gjerne høre fra deg. Dataorienterte designkrav Minimere og begrense.

Detaljer

Jeg vil se mappa mi!

Jeg vil se mappa mi! Jeg vil se mappa mi! Individets rett til kontroll med eget personvern. -Hvilke konsekvenser gir dette for teknologivalgene? Ragni Ryvold Arnesen Seniorforsker, Ragni.Ryvold.Arnesen@nr.no Hva skiller personvern

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Tingenes Internett, hvilken info kan samles inn og hvordan skal disse dataene sikres? 30. November 16 Personvernforordningen Nye EU persronvernregler som tar sikte på å gi borgerne tilbake kontroll over

Detaljer

DRI1010 Emnekode. Oppgave Kandidatnummer Dato

DRI1010 Emnekode. Oppgave Kandidatnummer Dato Oppgave 1 361 2015-05-05 For å kunne vite hvilken betydningen det har for anvendelsen av personopplysningsloven når det skal behandles sensitive personopplysninger så må man vite hva «sensitive personopplysninger»

Detaljer

GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar

GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar 18.09.2017 Overveldet? 2 Kort om SKAGEN Fondsforvaltningsselskap etablert i 1993. 16 fond med en forvaltningskapital på

Detaljer

Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse?

Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse? Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse? Foredrag på Brannvernkonferansen 7. mai 2012 Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet 15.06.2012 Side 1

Detaljer

Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling. Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO

Om personopplysningslovens betydning for systemutvikling. Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO Om personopplysningslovens l betydning for systemutvikling Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO Generelt Personopplysningsloven er (nesten) alltid relevant ved utvikling

Detaljer

Stikkord om utvikling (1)

Stikkord om utvikling (1) Personvern som premiss for utvikling og drift av informasjonssystemer Finf4001, forelesning høsten 2006 Herbjørn Andresen, stipendiat ved Afin Stikkord om utvikling (1) Hva skal systemet brukes til? Behandling

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Personopplysningsloven

Personopplysningsloven Innsyn i ansattes e-post Gjeldende rett og forslag til nye regler Personvernkommisjonen, 10. April 2008 Astrid Flesland, seniorrådgiver, Datatilsynet Personopplysningsloven Formål: å beskytte den enkelte

Detaljer

norsk lovgivning påvirkes av EU s Grete Alhaug, 6. februar 2014 Seminar om registerforskning, Litteraturhuset

norsk lovgivning påvirkes av EU s Grete Alhaug, 6. februar 2014 Seminar om registerforskning, Litteraturhuset Registerforskning og personvern -Vil norsk lovgivning påvirkes av EU s personvernforordning? Grete Alhaug, 6. februar 2014 Seminar om registerforskning, Litteraturhuset Hva er registerforskning? Forskning

Detaljer

Personvern og det påtrengende behovet for data om oss.

Personvern og det påtrengende behovet for data om oss. Personvern og det påtrengende behovet for data om oss. Personvern Hva slags data er det som faktisk kan knyttes til hver av oss og som kalles personopplysninger? Innen ITS og smarte veier er ofte personopplysninger

Detaljer

Hvordan kan personvernet ivaretas i helsesektoren?

Hvordan kan personvernet ivaretas i helsesektoren? Hvordan kan personvernet ivaretas i helsesektoren? Bjørn Erik Thon direktør 06.10.2011 Side 1 Hva er personvern? - Noen viktige ord personverntanken. - Samtykke - Informasjon og innsyn - Selvbestemmelse/autonomi

Detaljer

Internkontroll og informasjonssikkerhet lover og standarder

Internkontroll og informasjonssikkerhet lover og standarder Internkontroll og informasjonssikkerhet lover og standarder Renate Thoreid, senioringeniør Side 1 Internkontroll og Informasjonssikkerhet Krav i Personopplysningsloven 13 og 14 Krav i Personopplysningsforskriften

Detaljer

Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet?

Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet? Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet? Fagseminar med Miles AS for Vest Næringsråd 25. april 2017 ved senioradvokat Sunniva Nising Sandvold Temaer for foredraget: 1. Personopplysningsvern

Detaljer

Deres referanse Vår referanse Dato 17/ / /CDG

Deres referanse Vår referanse Dato 17/ / /CDG Helse- og omsorgsdepartementet Postboks 8011 Dep 0030 OSLO Deres referanse Vår referanse Dato 17/2267 17/00747-2/CDG 18.09.2017 Høringssvar - Pasientens legemiddelliste Vi viser til Helse- og omsorgsdepartementets

Detaljer

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA)

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) 1 2 3 4 5 Den nye personvernsforordningen Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) Bakgrunn og tema Hovedtema: hva innebærer de nye reglene Norge/EØS? for bedrifter som opererer

Detaljer

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN Advokat Petter Bjerke, DLA Piper 24. oktober 2017 www.dlapiper.com 24. oktober 2017 0 1 Innledning Introduksjon og grunnleggende plikter General

Detaljer

ENDRINGER I MARKEDSFØRINGSLOV OG PERSONVERNLOVGIVNING. Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge

ENDRINGER I MARKEDSFØRINGSLOV OG PERSONVERNLOVGIVNING. Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge ENDRINGER I MARKEDSFØRINGSLOV OG PERSONVERNLOVGIVNING Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge TELEFONMARKEDSFØRING FORESLÅTTE ENDRINGER I MARKEDSFØRINGSLOVEN KORT OM BAKGRUNNEN FOR ENDRINGENE Det ble gjort

Detaljer

ITS, IoT, Big Data og personvern

ITS, IoT, Big Data og personvern ITS, IoT, Big Data og personvern 2015-12-03, ITS-Forum 2015 Lars F. Giske og Kirill Miazine ITS, IoT, Big Data og personvern 2 Juss-nytt om ITS Lov om intelligente transportsystemer innenfor vegtransport

Detaljer

Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen

Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen 06.05.2016 Tema Hva er personopplysninger Hvordan etterleve pliktene i loven 2 Hvem har ansvaret? «Behandlingsansvarlig» = Fylkeskommunen = skoleeier

Detaljer

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER. Tone Tenold 2017

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER. Tone Tenold 2017 BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER Tone Tenold 2017 PERSONVERNLOVGIVNINGEN - bygger på en kjerne av grunnleggende personvernprinsipper Disse springer ut fra et ideal om at alle skal ha bestemmelsesrett over

Detaljer

Utviklingen av framtidas elektroniske forvaltning hvor går grensen

Utviklingen av framtidas elektroniske forvaltning hvor går grensen Utviklingen av framtidas elektroniske forvaltning hvor går grensen - eforvaltningskonferansen 15. februar 2012 Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet Tema - Kort om Datatilsynet - Automatiserte forvaltningsavgjørelser

Detaljer

Kampanje Event EU GDPR Advokat Rune Opdahl

Kampanje Event EU GDPR Advokat Rune Opdahl Kampanje Event EU GDPR 2018 Advokat Rune Opdahl 1 SAMTYKKER 2 MARKEDSFØRING/PROFILERING 3 TRANSPARENS 4 ANDRE UTVALGTE REGLER 1 SAMTYKKER Consent is a clear and affirmative wish 1 SAMTYKKER All behandling

Detaljer

Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger

Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger Datalagringsdirektivet og arbeidsgivers innsyn i elektroniske spor Atle Årnes UiB, 19. April 2007 Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger Personopplysninger skal ikke lagres lenger enn det

Detaljer

FRA A TIL Å: HVA DU MÅ VITE OM GDPR

FRA A TIL Å: HVA DU MÅ VITE OM GDPR FRA A TIL Å: HVA DU MÅ VITE OM GDPR Anja Lange og Nils Kristian Einstabland Oslo, 2. mai 2017 NY PERSONVERNFORORDNING - GDPR 2018 4 % - EUR 20 000 000 RETTEN TIL Å BLI GLEMT PROFILERING PERSONVERNOMBUD

Detaljer

Personvern barnehagen

Personvern barnehagen Personvern barnehagen Regelverkssamling, Fylkesmannen i Telemark 12. november 2013 Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver i Datatilsynet Administrasjonsavdeling

Detaljer

Datatilsynets strategi 2011 2016

Datatilsynets strategi 2011 2016 Datatilsynets strategi 2011 2016 - Feil! Det er ingen tekst med den angitte stilen i dokumentet. Datatilsynets strategi 2011 2016 11.11.2011 Innholdsfortegnelse Dette er Datatilsynet Side 3 Visjon, verdier

Detaljer

Deres referanse Vår referanse Dato 14/3274 14/00736-2/EOL 14. oktober 2014

Deres referanse Vår referanse Dato 14/3274 14/00736-2/EOL 14. oktober 2014 Kunnskapsdepartementet Postboks 8119 Dep 0032 OSLO Deres referanse Vår referanse Dato 14/3274 14/00736-2/EOL 14. oktober 2014 Datatilsynets høringsuttalelse - NOU 2014:5 MOOC til Norge Vi viser til deres

Detaljer

Hvordan være lur. Ståle Askerød Johansen - UiO-CERT Espen Grøndahl IT-sikkerhetssjef

Hvordan være lur. Ståle Askerød Johansen - UiO-CERT Espen Grøndahl IT-sikkerhetssjef Hvordan være lur Ståle Askerød Johansen - UiO-CERT Espen Grøndahl IT-sikkerhetssjef To hoveddeler Jus og personvern IT-sikkerhet i det daglige Hva er personopplysninger? Personopplysninger er alle former

Detaljer

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION Johnny Berntsen ISO/IEC 27001 Master Knowit Hva er GRDP? GDPR står for General Data Protection Regulation og er erstattningen og oppdatering av EU s 20 år

Detaljer

Veileder i personvern og informasjonssikkehet for helse- og sosialtjenester i kommuner Hva er det og trenger vi det?

Veileder i personvern og informasjonssikkehet for helse- og sosialtjenester i kommuner Hva er det og trenger vi det? Veileder i personvern og informasjonssikkehet for helse- og sosialtjenester i kommuner Hva er det og trenger vi det? 09.12.2009 v/ seniorrådgiver Elisabeth Vatten 1 Følger ikke råd fra Datatilsynet! To

Detaljer

Ny personvernforordning Er vi alle forberedt?

Ny personvernforordning Er vi alle forberedt? Ny personvernforordning Er vi alle forberedt? GDPR - historikk 2012 2015 2016 25. mai 2018 Kommisjon fremlegger forslag De tre EUinstitusjoner blir enige om teksten Formell adopsjon Ikrafttredelse General

Detaljer

Lydopptak og personopplysningsloven

Lydopptak og personopplysningsloven Lydopptak og personopplysningsloven Innhold: 1 Innledning... 1 2 Bestemmelser om lydopptak... 1 2.1 Personopplysningsloven regulerer lydopptak... 1 2.2 Hemmelige opptak og opptak til private formål...

Detaljer

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen 13.11.2015 Agenda Hva er personvern? Datatilsynets skole- og barnehageprosjekt Skytjenester Sosiale medier Thinkstock.com 2 Hvem har ansvaret? «Behandlingsansvarlig»

Detaljer

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet Velferdsteknologi og personvern Camilla Nervik, Datatilsynet Datatilsynet http://itpro.no/artikkel/20499/vipps-deler-din-kundeinformasjon-medfacebook/ http://e24.no/digital/undlien-vil-skape-medisiner-tilpasset-dine-gener-uioprofessor-vil-digitalisere-genene-dine/23608168

Detaljer

U N I V E R S I T E T E T I B E R G E N

U N I V E R S I T E T E T I B E R G E N U N I V E R S I T E T E T I B E R G E N Styre: Styresak: Møtedato: Universitetsstyret 120/17 26.10.2017 Dato: 12.10.2017 Arkivsaksnr: 2016/11547 Internrevisjon, UiBs arbeid med personvernforordningen Henvisning

Detaljer

Personvern anno 2014. Er det fritt fram for bruk av personopplysninger til testing?

Personvern anno 2014. Er det fritt fram for bruk av personopplysninger til testing? Personvern anno 201. Er det fritt fram for bruk av personopplysninger til testing? www.personvernbloggen.no Tre tema i dag Personvern anno 201 hva truer? Hovedpunkter i personopplysningsloven Bruk av personopplysninger

Detaljer