Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet"

Transkript

1 Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet

2 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 41 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring, arbeidsliv) Faggruppe 2 (veiledning, kamera, kredittopplysning, krenkelser og sletting på nett) Faggruppe 3 (samferdsel, telekom, skole, digitalisering i offl.) Faggruppe 4 (helse, forskning) Informasjonsavdeling Administrasjonsavdeling 2

3 Hva handler personvern om? Autonomi / selvbestemmelse Å vite = retten til å velge Forutsigbarhet Tillit Informasjonssikkerhet Personopplysning: - Opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en enkeltperson Regelverket gjelder de fleste! (De som har ansatte, kunder, pasienter, klienter etc.) Thinkstock.com 3

4 Hvor er vi nå? Personopplysningslov Personopplysningsforskrift Lov fra 2000 Basert på EU-direktiv fra 95 4

5 Hvor skal vi? Personvernforordning vedtas etter planen ved utgangen av året Bindende i Norge Lik regulering i Europa Utvidet geografisk anvendelsesområde Flere plikter for behandlingsansvarlig og databehandler Mer dialog Mer standardisering Strengere sanksjoner 5 2 års implementeringstid

6 De «gamle» prinsippene dagens lov er bygd på Selvbestemmelse samtykke og reservasjonsrett Informasjon og innsyn Sletting av opplysninger Korrekt informasjon God informasjonssikkerhet God internkontroll 6

7 Prinsipper som styrkes i den nye forordningen Retten til å bli glemt en styrket sletteplikt En styrking av eiendomsretten til egne data Retten til å motsette seg visse typer behandling Innebygd personvern Personvern skal bygges inn i de teknologiske løsningene Personvernet skal ivaretas i opplysningens levetid fra den fødes til den dør 7

8 Saksbehandlingsregler - En egen enighetsprosedyre - consistency mechanism - Lead authority one stop shop - European data protection board Side 8

9 Viktige endringer Sikkerhet og internkontroll Accountability (Internkontroll) Privacy by design and by default Fremdeles en risikobasert tilnærmet men utvides Strengere regeler ved avvik (personal data breach) Data protection impact assessment (PIA) Bruk av bransjenormer (Code of conducts) og sertifiseringer 9

10 Accountability Krav om rutiner, vurderinger, og dokumentasjon flere steder bl.a.: Article xx - Responsibility of the controller Article xx - Processor Article xx - Records of processing activities adopt policies and implement appropriate measures to ensure and be able to demonstrate that the processing of personal data is performed in compliance with this Regulation Mye tydeligere krav til databehandlere Selvstendig internkontrollplikt Internkontroll Risikobasert / Organisasjonens størrelse / type opplysninger 10

11 Data protection impact assessment Article xx - Data protection impact assessment Behandlinger med høy risiko for personvernet til de registrerte Og noen konkret angitte behandlinger Angitt i regelverket Angitt av Datatilsynet Resultatet tilsier om en skal konsultere Datatilsynet eller ikke (Article xx Prior consultation) Høy risiko Ombud eller ikke Tidsfrister 11

12 Privacy by design and by default Article xx- Data protection by design and by default Når løsninger designes og underveis Dataminimalisering Pseudonymisering Tiltak for å sikre at behandlinger er i samsvar med regelverket 12

13 Informajsonssikkerhet etter nytt regelverk 13

14 SECTION 2 DATA SECURITY Article xx Security of processing Article yy Notification of personal data breach to the supervisory authority Article zz Communication of personal data breach to the data subject 14

15 Still a risk based approach Article 30 - Security of processing.shall implement appropriate technical and organisational measures to ensure a level of security appropriate to the risks confidentiality, integrity, availability and resilience of systems Regulering på forskriftsnivå? Ingen nasjonal regulering vil bli gitt Ikke svært eksplisitt på dokumentasjonsplikten 15

16 Personal data breach-handling Article yy - Notification of a personal data breach to the supervisory authority Article zz - Communication of a personal data breach to the data subject 72h timers tidsfrist Uavklart: Alle brudd, eller bare ved høy risiko 16

17 Codes of conducts & Certifications Oppfordrer til bruk av bransjenormer (Code of Conducts), Privacy seals and certifications Datatilsynet skal vurdere utkast til CoC Datatilsynet utnevner (bransje)organ som overser etterlevelsen av CoC. Dette er en viktig tilnærming til etterlevelse, og er nevnt i de fleste bestemmelser som omhandler krav til virksomheten I tillegg kommer (felles europeiske) veiledninger til etterlevelse 17

18 Sanksjoner Overtredelsesgebyr max eller 5% av omsetningen I dag: ca kroner max

19 Summary It will come! It will revitalize privacy- and information security work Still a risk based approach We will be harmonized For cross border business, but Also for information security work and standardisation Look forward to it It will effect your profession in a positive way. And no more detailed Norwegian security regulations Some will miss them 19

20 Takk for meg! Telefon: datatilsynet.no personvernbloggen.no

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Kan du legge personopplysninger i skyen?

Kan du legge personopplysninger i skyen? Kan du legge personopplysninger i skyen? 05.05.2015 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring,

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Innledning 2 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen

Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen Punkter Bitte litt om Datatilsynet Personvernmessige utfordringer ved kommunesammenslåinger Nytt regelverk Hva

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer

Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer 22. juni 2016 SINTEF Oslo Emese Bogya Status i Norge, per dags dato Transcendent Group 2016 Datatilsynet Kilde: https://www.datatilsynet.no/globalassets/global/04_planer_rapporter/aarsmelding/datatilsynts-arsrapport-2015-til-kmd.pdf

Detaljer

Bedre personvern i skole og barnehage

Bedre personvern i skole og barnehage Bedre personvern i skole og barnehage NOKIOS, 28. oktober 2014 Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver i Datatilsynet Martha Eike, senioringeniør i Datatilsynet Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn

Detaljer

Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance

Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance VEIEN TIL GDPR: PLANLEGG DINE NESTE 12 MÅNEDER Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance Agenda Hvordan påvirker GDPR arbeid med informasjonssikkerhet Etterlevelse: plan for de neste

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014 Lovlig bruk av Cloud Computing Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014 Vårt utgangspunkt Det er Datatilsynets utgangspunkt at det er mulig å oppnå godt personvern også i nettskyen Dette er

Detaljer

GDPR. Advokat Kari Gimmingsrud

GDPR. Advokat Kari Gimmingsrud GDPR Advokat Kari Gimmingsrud Velkommen! Agenda 1. EUs nye forordning sentrale endringer og hva betyr det for virksomhetene v/haavind 2. Adeccos erfaringer fra arbeidet med implementeringen 3. Vesentlige

Detaljer

Ny personvernforordning

Ny personvernforordning Ny personvernforordning 19.11.2015 www.personvernbloggen 19.11.201 Side 2 De «gamle» prinsippene dagens lov er bygd på Selvbestemmelse samtykke og reservasjonsrett Informasjon og innsyn Sletting av opplysninger

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Cloud Inspiration Day, UBC

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Cloud Inspiration Day, UBC Lovlig bruk av Cloud Computing Helge Veum, avdelingsdirektør Cloud Inspiration Day, UBC 13.02.2013 Vårt utgangspunkt Det er Datatilsynets utgangspunkt at det er mulig å oppnå godt personvern også i nettskyen

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

Detaljer

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR www.pwc.com Verdipapirfondenes forening Ny personvernforordningen GDPR Christine Ask Ottesen Direktør Advokatfirmaet PwC GDPR - en jungel av nye begrep DPIA GDPR BCR Privacy by design Access Privacy Shield

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Senioradvokat (PhD) Thomas Olsen Normkonferansen 30. november 2017 www.svw.no GDPR viderefører personvernprinsippene Artikkel

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Jarle Langeland. Mellom IT-sikkerhet og personvern 2

Jarle Langeland. Mellom IT-sikkerhet og personvern 2 Mellom IT-sikkerhet og personvern Jarle Langeland Mellom IT-sikkerhet og personvern 2 Mellom IT-sikkerhet og personvern IT-sikkerhet en forutsetning for godt personvern Mellom IT-sikkerhet og personvern

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Ny actionserie fra EU: «General Data Protection Regulation»! Behovet for regelendringer

Ny actionserie fra EU: «General Data Protection Regulation»! Behovet for regelendringer Ny actionserie fra EU: «General Data Protection Regulation»! 31.03.2016 Behovet for regelendringer 2 Overgangsregler Forordningen trer i kraft to år etter at den er vedtatt Herunder innlemmelse i EØS avtalen,

Detaljer

Skytjenester og nytt personvernregelverk

Skytjenester og nytt personvernregelverk Skytjenester og nytt personvernregelverk 15.02.2017 Agenda Personopplysninger Skytjenester Problemstillinger som må vurderes Nytt personvernregelverk Thinkstock.com 2 Personopplysninger Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

Atle Årnes Fagdirektør. Personvern og bolig

Atle Årnes Fagdirektør. Personvern og bolig Atle Årnes Fagdirektør Personvern og bolig Uavhengig forvaltningsorgan 40 medarbeidere - Fire avdelinger Juridisk Tilsyns- og sikkerhet Informasjon Administrasjon Datatilsynet Ombud Saksbehandling Tilsyn/kontroll

Detaljer

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre?

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM for en advokat Kundedata satt i system Kommersielle mål mot forbrukers rett Innhenter data for profilering Økt digitalisering senket personvern?

Detaljer

Personvern i skyen

Personvern i skyen Personvern i skyen 2016-09-06 Temaer Det store bildet personvernkamp mellom USA og Europa Hva innebærer Privacy Shield Ny forordning nye plikter og rettigheter Skytjenester Datatilsynets krav 2 Det store

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Litt om bakgrunnen for nye regler Hvorfor nye regler

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Hvordan ivareta personvernet med velferdsteknologiske løsninger?

Hvordan ivareta personvernet med velferdsteknologiske løsninger? Hvordan ivareta personvernet med velferdsteknologiske løsninger? Foredrag på Boliger for fremtiden 13. februar 2014 Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no 18.02.2014

Detaljer

EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling?

EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling? EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling? Nettverksmøte 25. januar 2017 i Oslo Kim Knudsen Continuous Delivery

Detaljer

Ny personvernforordning. ny hverdag for bransjen?

Ny personvernforordning. ny hverdag for bransjen? Ny personvernforordning ny hverdag for bransjen? 05.04.2016 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status : NN has always tried to contribute to a Regulation that respects the fundamental

Detaljer

Personvernlandskapet 2016, med hovedvekt på personvernforordning og hva den betyr for skytjenester

Personvernlandskapet 2016, med hovedvekt på personvernforordning og hva den betyr for skytjenester Personvernlandskapet 2016, med hovedvekt på personvernforordning og hva den betyr for skytjenester 21.06.2016 Punkter Personvernlandskapet Teknologi Politikk..som en bakgrunn både for Privacy Shield og

Detaljer

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 www.svw.no Oversikt Overblikk forordningen Klagemulighet til Datatilsynet

Detaljer

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Uninett, Tromsø

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Uninett, Tromsø Lovlig bruk av Cloud Computing Helge Veum, avdelingsdirektør Uninett, Tromsø 11.06.2014 Vårt utgangspunkt Det er Datatilsynets utgangspunkt at det er mulig å oppnå godt personvern også i nettskyen Dette

Detaljer

Ny personvernforordning - noen hovedpunkter. 9. juni 2016 Advokatfullmektig Cecilie Rønnevik

Ny personvernforordning - noen hovedpunkter. 9. juni 2016 Advokatfullmektig Cecilie Rønnevik Ny personvernforordning - noen hovedpunkter 9. juni 2016 Advokatfullmektig Cecilie Rønnevik Hvorfor innfører EU en personvernforordning? Generelt om endringene Særlig om internkontroll Særlig om personvernombudsordningen

Detaljer

EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling?

EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling? EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling? Nettverksmøte 22. mars 2017 i Bergen Kim Knudsen Kim.knudsen@ca.com

Detaljer

Personvern i digitalisering av forvaltningen

Personvern i digitalisering av forvaltningen Personvern i digitalisering av forvaltningen En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer

Detaljer

Privacy Shield og Skytjenester

Privacy Shield og Skytjenester Privacy Shield og Skytjenester Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 46 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring, arbeidsliv)

Detaljer

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Agenda Litt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger? Hvordan ser det ut i norske kommuner? Bakgrunn for nye personvernregler

Detaljer

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighet og internkontroll Nøkkelen til etterlevelse (accountability)? Artikkel 5 (2) accountability Den behandlingsansvarlige er ansvarlig for og skal

Detaljer

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen 13.11.2015 Agenda Hva er personvern? Datatilsynets skole- og barnehageprosjekt Skytjenester Sosiale medier Thinkstock.com 2 Hvem har ansvaret? «Behandlingsansvarlig»

Detaljer

Ny personvernlovgivning er på vei

Ny personvernlovgivning er på vei Ny personvernlovgivning er på vei Hvordan forbereder du din virksomhet? 16. mai 2017 Hva betyr endringene? Ny personvernforordning endrer det europeiske personvernlandskapet og norske virksomheter må tenke

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Bankregulatorisk fagseminar Advokat Nils Henrik Heen Personvernforordningen Vedtatt i EU mai 2016 Trer i kraft mai 2018 Teknologisk utvikling Internasjonalisering Fullharmonisering

Detaljer

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Emilie Veggeland Knudsen Advokatfullmektig Advokatfullmektig Advokat Kjersti Lyster Ryen Advokat Nye personvernregler i norsk rett EUs

Detaljer

Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse?

Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse? Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse? Foredrag på Brannvernkonferansen 7. mai 2012 Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet 15.06.2012 Side 1

Detaljer

Ny personvernlovgivning er på vei

Ny personvernlovgivning er på vei Ny personvernlovgivning er på vei Er du forberedt? 23. august 2017 There are lines you cannot cross. There are rules to the game. But within the lines and following the rules, you are only limited by your

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Bruk av skytjenester Sikkerhet, personvern og juridiske forhold i skyen. Hallstein Husand, fagdirektør IKA Trøndelag Trondheim 24.

Bruk av skytjenester Sikkerhet, personvern og juridiske forhold i skyen. Hallstein Husand, fagdirektør IKA Trøndelag Trondheim 24. Bruk av skytjenester Sikkerhet, personvern og juridiske forhold i skyen Hallstein Husand, fagdirektør IKA Trøndelag Trondheim 24. mars 2015 Utgangspunktet Det er Datatilsynets utgangspunkt at det er mulig

Detaljer

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern 30. november 2017 Marit Larsen Haarr Juridisk rådgiver Direktoratet for e-helse Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå?

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2 Personvernforordningen Teknologisk

Detaljer

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION Johnny Berntsen ISO/IEC 27001 Master Knowit Hva er GRDP? GDPR står for General Data Protection Regulation og er erstattningen og oppdatering av EU s 20 år

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Big data i offentlig sektor og personvern

Big data i offentlig sektor og personvern Big data i offentlig sektor og personvern Hva er personvern? Selvbestemmelse Forutsigbarhet Informasjon og innsyn Korrekte data Informasjonssikkerhet 2 3 Hva er Big Data? Gigantiske mengder digitale data

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27. September 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Side 3 03.10.2017 Side 4 03.10.2017 Ny forordning Ny Grunnlovsbestemmelse 102 Personopplysningsloven av 14.4.2000 EU-direktiv

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Lovlig bruk av Cloud Computing. Hallstein Husand Sikkerhetskonferansen 2013 Gjøvik 15. april 2013

Lovlig bruk av Cloud Computing. Hallstein Husand Sikkerhetskonferansen 2013 Gjøvik 15. april 2013 22.03.2012 Side 1 Lovlig bruk av Cloud Computing Hallstein Husand Sikkerhetskonferansen 2013 Gjøvik 15. april 2013 Agenda Kort om personvern Kan skyen brukes? Litt om Cloud computing generelt Narviksaken

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 Digitalisering

Detaljer

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet Studieplan 2017/2018 PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15 Studiets nivå og organisering Studiet vil bli gjennomført med to samlinger á to dager. I løpet av samlingene

Detaljer

NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER

NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER - Jan Sandtrø, DLA Piper 10. mai 2017 IT-kontraktsdagen 2017 5. september 2017 www.dlapiper.com 10. mai 2017 0 Kontekst General Data Protection Regulation

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk Person(opplsynings)vernforordningens bestemmelser om innebygget person(opplysnings)vern

Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk Person(opplsynings)vernforordningens bestemmelser om innebygget person(opplysnings)vern Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk Person(opplsynings)vernforordningens bestemmelser om innebygget person(opplysnings)vern Personvernkonferansen 02.12.2016 The answer to the machine is in the

Detaljer

Personvern og kundedata

Personvern og kundedata Personvern og kundedata 19.01.2015 Fra muligheter til begrensninger? MULIGHETENE Hvordan bruke data fra interaksjon med kundene for å få større kundeinnsikt og grunnlag for å forbedre tjenester og produkter?»

Detaljer

Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10.

Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10. Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10. mars 2015 10.03.2015 Side 2 Utgangspunktet Det er Datatilsynets utgangspunkt

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Hva betyr det for din virksomhet?

Hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler i 2018 Hva betyr det for din virksomhet? I 2018 får Norge nye regler for personvern, når EUs forordning erstatter dagens regelverk. Alle virksomheter som behandler personopplysninger

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet Velferdsteknologi og personvern Camilla Nervik, Datatilsynet Datatilsynet http://itpro.no/artikkel/20499/vipps-deler-din-kundeinformasjon-medfacebook/ http://e24.no/digital/undlien-vil-skape-medisiner-tilpasset-dine-gener-uioprofessor-vil-digitalisere-genene-dine/23608168

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Personvern barnehagen

Personvern barnehagen Personvern barnehagen Regelverkssamling, Fylkesmannen i Telemark 12. november 2013 Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver i Datatilsynet Administrasjonsavdeling

Detaljer

Barns personvern spesielt samtykke til behandling av personopplysninger

Barns personvern spesielt samtykke til behandling av personopplysninger Barns personvern spesielt samtykke til behandling av personopplysninger Oversikt over foredraget Spesielle utfordringer med barns personvern Gjeldende rett om samtykke til behandling av barns personopplysninger

Detaljer

Nye personvernregler og innebygd personvern

Nye personvernregler og innebygd personvern Nye personvernregler og innebygd personvern Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Hendelser Innebygd personvern og DPIA Prosjekt i Datatilsynet Hva er person(opplysnings)vern? Den

Detaljer

Juridiske betraktninger. knyttet til den nye. personvernforordningen. Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli

Juridiske betraktninger. knyttet til den nye. personvernforordningen. Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli Juridiske betraktninger knyttet til den nye personvernforordningen Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli Tema for dagen o Noen utvalgte emner: Status lovarbeidet i Norge Hva ligger i kravet til internkontroll?

Detaljer

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR Bakgrunn for nye personvernregler Hva er personvern og personopplysninger Når er det tillatt

Detaljer

EUs personvernforordning (GDPR)

EUs personvernforordning (GDPR) Ole Bjørn Nordland, rådmannens fagstab, november 2017 Foto: Carl Erik Eriksson EUs personvernforordning (GDPR) Hva er personvern? Regjeringen.no: Personvern handler om retten til å få ha ditt privatliv

Detaljer

På tide med sikker samhandling? Helge Veum, avdelingsdirektør Sikkerhet og Sårbarhet 2013, 8. mai 2013

På tide med sikker samhandling? Helge Veum, avdelingsdirektør Sikkerhet og Sårbarhet 2013, 8. mai 2013 På tide med sikker samhandling? Helge Veum, avdelingsdirektør Sikkerhet og Sårbarhet 2013, 8. mai 2013 Kort om Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Ombud og tilsynsorgan kontrollere at lover og forskrifter

Detaljer

Frokostseminar Haavind 15. februar Kristin Tingberg Sandvik Legal Head and Compliance Officer Northern Europe

Frokostseminar Haavind 15. februar Kristin Tingberg Sandvik Legal Head and Compliance Officer Northern Europe Frokostseminar Haavind 15. februar 2017 Kristin Tingberg Sandvik Legal Head and Compliance Officer Northern Europe Adecco Group Worldwide 33 000 full time employees 60 countries and territories around

Detaljer

Ny personvernforordning Er vi alle forberedt?

Ny personvernforordning Er vi alle forberedt? Ny personvernforordning Er vi alle forberedt? GDPR - historikk 2012 2015 2016 25. mai 2018 Kommisjon fremlegger forslag De tre EUinstitusjoner blir enige om teksten Formell adopsjon Ikrafttredelse General

Detaljer

Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk EUs forordning om personopplysningsvern: Historikk, kontekst og hovedtrekk

Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk EUs forordning om personopplysningsvern: Historikk, kontekst og hovedtrekk Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk EUs forordning om personopplysningsvern: Historikk, kontekst og hovedtrekk Partnerforum seminar, Oslo 27. mars 2017 Rettslig kontekst EMK art 8 EU Charter om

Detaljer

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017 Ny personvernlovgivning Tillitsvalgkonferansen 2017 Forordningen skal make Europe fit for the digital age. More than 90 % of Europeans say they want the same data protection rights across the EU and regardless

Detaljer