PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING"

Transkript

1 PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1

2 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale begreper: "Personopplysninger" "Behandling" "Behandlingsansvarlig" "Databehandler" 2

3 GRUNNKRAV Gjelder all håndtering av personopplysninger Utgangspunktet er at opplysninger ikke skal samles inn, lagres og brukes må ha et bestemt grunnlag for det Samtykke/nødvendighet/lov All behandling må ha en god grunn - legitimt formål og være proporsjonalt Personopplysninger må brukes med måte - bare når det er nødvendig og relevant for formålet Personopplysninger kan ikke brukes til andre uforenlige formål Plikt til å informere, gi innsyn, rette og slette 3

4 LOVPÅLAGTE KRAV TIL DOKUMENTASJON Internkontroll Informasjonssikkerhet 4

5 NY PERSONVERNFORDNING 5

6 UTVIDET GEOGRAFISK VIRKEOMRÅDE Regelverkets virkeområde utvides gjelder også for virksomheter etablert utenfor EØS som enten: 1) tilbyr varer eller tjenester til borgere i et EU- eller EØS land 2) kartlegger EU- eller EØS-borgeres adferd innen EU- eller EØS-området 6

7 DATAPORTABILITET "right to receive the personal data concerning him or her, which he or she has provided to a controller, in a structured, commonly used and machine-readable format and have the right to transmit those data to another controller without hindrance from the controller to which the personal data have been provided [ ] 7

8 SIKKERHET Samme utgangspunkt som tidligere: Behandlingsansvarlig og databehandler skal gjennom "planlagte og systematiske tiltak" sørge for "tilfredsstillende informasjonssikkerhet" (og disse skal dokumenteres) Reglene om informasjonssikkerhet er fortsatt ganske generelle, men noen presiseringer: Pseudonymisering og kryptering er eksplisitt nevnt som relevante sikkerhetstiltak Strengere og tydeligere krav til håndtering av "data breach" Godkjente retningslinjer og sertifiseringsmekanismer skal kunne brukes som dokumentasjon på compliance 8

9 "PRIVACY BY DESIGN/DEFAULT" Personvernet skal "bygges inn" i nye systemer som benyttes for databehandling Behandlingsansvarlig pålegges å implementere tekniske og organisatoriske tiltak som er utformet for å hensynta personvernprinsipper på en effektiv måte før databehandlingen starter ("privacy by design") implementere tekniske og organisatoriske tiltak som bl.a. sikrer at kun de opplysninger som er nødvendige for det aktuelle formål blir behandlet og at opplysninger ikke lagres lenger enn nødvendig som standardinnstilling ("privacy by default") Uklart hva disse kravene innebærer i praksis og hvor terskelen for implementering av slike tiltak ligger 9

10 ANNET NYTT Databehandlere får nye plikter og selvstendig ansvar Krav til personvernombud for: Offentlige instanser Virksomheter som "regelmessig og systematisk overvåker" personer i stort omfang Virksomheter som behandler sensitive personopplysninger "i stor skala" Personvernerklæring Strengere krav til informasjonens form og innhold enn dagens lovgivning Redusert krav til meldeplikt 10

11 SANKSJONER Datatilsynet kan i dag gi bøter på inntil ca. NOK Formidabel økning av bøtesatsene gjennom GDPR: Bøter på inntil 20 mill EURO/ 4% av global omsetning for brudd på visse grunnleggende krav (eks. manglende samtykke/behandlingsgrunnlag, ulovlig overføring ut av EØS) Bøter på inntil 20 mill EURO/ 4% av global omsetning for manglende etterlevelse av pålegg fra tilsynsmyndighet Bøter på inntil 10 mill EURO/ 2 % av global omsetning for brudd på en rekke plikter pålagt behandlingsansvarlig og databehandler (eks. krav til sikkerhet, meldeplikt ved "data breach" mv.) 11

12 HVA BØR VI GJØRE NÅ? Få kontroll! Oversikt over personopplysninger ("map your data") Foreta en gap-analyse - fokusér på risikoområder Etablere internkontroll som møter de nye kravene Implementer effektive prosedyrer for å melde ifra om avvik Satsing på innebygd personvern (privacy by default) vil kunne innebære et viktig konkurransefortrinn Vurder om virksomheten må oppnevne et personvernombud 12

13 13

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Senioradvokat (PhD) Thomas Olsen Normkonferansen 30. november 2017 www.svw.no GDPR viderefører personvernprinsippene Artikkel

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger

GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger ? PERSONVERN ANNO 2017 NOE HAR SKJEDD - Robotisering - Digitalisering - Kunstig intelligens VI MÅ GJØRE OSS FORTJENT TIL KUNDEDATAENE

Detaljer

GDPR og diskusjonene som går i markedet. Advokat Eva Jarbekk

GDPR og diskusjonene som går i markedet. Advokat Eva Jarbekk GDPR og diskusjonene som går i markedet Advokat Eva Jarbekk Hva i alle dager betyr det som står i reglene i GDPR? Ikke en eneste autorativ bok ute enda.. Drøssevis av artikler på nett mer eller mindre

Detaljer

SAK NR INFORMASJON OM TILPASNINGER TIL NY PERSONOPPLYSNINGSLOV MED FORORDNING (GDPR) STATUS I ARBEIDET I SYKEHUSET INNLANDET

SAK NR INFORMASJON OM TILPASNINGER TIL NY PERSONOPPLYSNINGSLOV MED FORORDNING (GDPR) STATUS I ARBEIDET I SYKEHUSET INNLANDET Sykehuset Innlandet HF Styremøte 29.08.18 SAK NR 061 2018 INFORMASJON OM TILPASNINGER TIL NY PERSONOPPLYSNINGSLOV MED FORORDNING (GDPR) STATUS I ARBEIDET I SYKEHUSET INNLANDET Forslag til VEDTAK: Styret

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Kontraktsmessige følger av at personopplysninger skal inngå i prosjektet ny personvernforordning. 6. Mars 2018 NARMA Av Åshild M.

Kontraktsmessige følger av at personopplysninger skal inngå i prosjektet ny personvernforordning. 6. Mars 2018 NARMA Av Åshild M. Kontraktsmessige følger av at personopplysninger skal inngå i prosjektet ny personvernforordning 6. Mars 2018 NARMA Av Åshild M. Revhaug, NTNU GDPR ny personvernforordning Personvernforordningen ( 2016/679)

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR www.pwc.com Verdipapirfondenes forening Ny personvernforordningen GDPR Christine Ask Ottesen Direktør Advokatfirmaet PwC GDPR - en jungel av nye begrep DPIA GDPR BCR Privacy by design Access Privacy Shield

Detaljer

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Nye personvernregler Maren Magnus Jegersberg Juridisk seniorrådgiver UiO Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION Johnny Berntsen ISO/IEC 27001 Master Knowit Hva er GRDP? GDPR står for General Data Protection Regulation og er erstattningen og oppdatering av EU s 20 år

Detaljer

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden...

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden... Personvern - GDPR Aktualitet - mål Alle virksomheter som behandler personopplysninger - dvs. de fleste - må sørge for å opptre iht. gjeldende personvernlovgivning. Virksomheten er ansvarlig, og kan ikke

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

GDPR og ny lov om personvern

GDPR og ny lov om personvern GDPR og ny lov om personvern Personvern? EU General Data Protection Regulation Gjelder fra mai 2018 Strengere krav ved behandling av persondata Alle behandlingsaktivitetene må dokumenteres Enkeltindividet

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Velkommen. Partner Halfdan Mellbye og Senioradvokat Ketil Sellæg Ramberg

Velkommen. Partner Halfdan Mellbye og Senioradvokat Ketil Sellæg Ramberg Velkommen Partner Halfdan Mellbye og Senioradvokat Ketil Sellæg Ramberg Agenda 1. Personvernforordningen hva er nytt i det nye regelverket 2. Utvalgte temaer: Personvernprinsippene, de registrertes rettigheter,

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Emilie Veggeland Knudsen Advokatfullmektig Advokatfullmektig Advokat Kjersti Lyster Ryen Advokat Nye personvernregler i norsk rett EUs

Detaljer

GDPR - PERSONVERN. Advokat Sunniva Berntsen

GDPR - PERSONVERN. Advokat Sunniva Berntsen GDPR - PERSONVERN Advokat Sunniva Berntsen Hvorfor personvern? Viktig i et demokratisk samfunn EMK artikkel 8 Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse.

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Bankregulatorisk fagseminar Advokat Nils Henrik Heen Personvernforordningen Vedtatt i EU mai 2016 Trer i kraft mai 2018 Teknologisk utvikling Internasjonalisering Fullharmonisering

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Personvern nye krav etter GDPR. Stian F. Kristensen seniorrådgiver, SBU

Personvern nye krav etter GDPR. Stian F. Kristensen seniorrådgiver, SBU Personvern nye krav etter GDPR Stian F. Kristensen seniorrådgiver, SBU stian.kristensen@nb.no Hva skal vi gjennom? Kort intro til GDPR Hva er nytt? Personvernprinsipper GDPR i bibliotek Viktige begreper

Detaljer

GDPR hva betyr den for barnehagene?

GDPR hva betyr den for barnehagene? Enhet GDPR hva betyr den for barnehagene? Anette Engum, personvernombud Navn, alder og fødselsnummer Adresse Telefonnummer og e-postadresser Opplysninger om barna underveis- og sluttevalueringer Fravær

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Rollen som tillitsvalgt Akademikerforeningenes tillitsvalgtkurs Soria Moria 15. og 16. januar 2018 Ellen Røyneberg, Legeforeningen Agenda Grunnleggende om personvern Personvernforordningen

Detaljer

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Advokat/partner Håkon Knudsen Advokatfullmektig Silje Fagerhaug www.svw.no Program 0945-1045 10.45-11.00 11.00-12.00 12.00-13.00 13.00-14.15 14.15-14.45 14.45-15.15

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet

Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 41 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

REKRUTTERING OG GDPR

REKRUTTERING OG GDPR REKRUTTERING OG GDPR Jan Sandtrø, DLA Piper 12. juni 2018 www.dlapiper.com 12. juni 2018 0 Hvor er vi nå? General Data Protection Regulation (GDPR) - "Personvernforordningen" Ny personopplysningslov -

Detaljer

Digital protokoll over behandlinger

Digital protokoll over behandlinger Digital protokoll over behandlinger Slik tenker vi Vi gjør etterlevelse av regelverket til en enkel og naturlig del av arbeidet Derfor må alle fokusere på personvern Vi blir stadig mer digitale i alt vi

Detaljer

Personvern-rett H2016

Personvern-rett H2016 Personvern-rett H2016 Aktualitet - mål Alle virksomheter som behandler personopplysninger - og det er de fleste - må sørge for å opptre iht. personopplysningsloven. Virksomheten er ansvarlig, og kan ikke

Detaljer

INFORMASJONSSIKKERHET & GDPR. Kundeforum 18.oktober

INFORMASJONSSIKKERHET & GDPR. Kundeforum 18.oktober INFORMASJONSSIKKERHET & GDPR Kundeforum 18.oktober Den nye personvernforordningen GDPR (General Data Protection Regulation) Hvem gjelder den for? Lovverket gjelder for alle EU- og EØS-land og alle bransjer

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge)

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge) 1 2 3 Forordningen trer i kraft 25. mai 2018. Den avløser da personverndirektivet. Den får da direkte virkning i medlemslandene, og krever altså i motsetning til direktiver ikke nasjonal lovgivning. Direktivet

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Personvern i skyen Medlemsmøte i Cloud Security Alliance

Personvern i skyen Medlemsmøte i Cloud Security Alliance Personvern i skyen Medlemsmøte i Cloud Security Alliance 31. oktober 2018 Trond Ericson Agenda Personvern i skyen Kort om Devoteam Kort om GDPR GDPR i skyen Oppsummering Devoteam Fornebu Consulting Devoteam

Detaljer

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 www.svw.no Oversikt Overblikk forordningen Klagemulighet til Datatilsynet

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

GDPR. Status og veien videre. Inge V. Bakken. 12. April 2018

GDPR. Status og veien videre. Inge V. Bakken. 12. April 2018 GDPR Status og veien videre Inge V. Bakken 12. April 2018 GDPR EUs personvernforordning (GDPR Generell Data Protection Regulations) Om arbeidet så langt ved SSHF. Noen hovedelementer i ny personvernlovgivning

Detaljer

GDPR i et nøtteskall

GDPR i et nøtteskall GDPR i et nøtteskall BM - Bedriftenes møteplass 18. april 2018 www.ksbedrift.no Elen S. Gimnæs advokatfullmektig Nye personvernregler GDPR EUs personvernforordning Ny personopplysningslov trer i kraft

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern 30. november 2017 Marit Larsen Haarr Juridisk rådgiver Direktoratet for e-helse Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå?

Detaljer

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom Sikkerhet og personvern i skole og klasserom NKUL 2017 Tommy Tranvik Harald Torbjørnsen Vi skal: Øke kvaliteten i det pedagogiske arbeidet med digitale ferdigheter hos barn og unge Øke den digitale kompetansen

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

OM PERSONVERN TRONDHEIM. Mai 2018

OM PERSONVERN TRONDHEIM. Mai 2018 OM PERSONVERN TRONDHEIM Mai 2018 HVORFOR ER VI HER? Ny lovgivning Alle snakker om GDPR Rundreise i alle avdelinger Overordnet innføring i regelverket Hva skjer i NHN Hva skjer med Normen OVERSIKT OVER

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2 Personvernforordningen Teknologisk

Detaljer

Personvern - sjekkliste for databehandleravtale

Personvern - sjekkliste for databehandleravtale ID Nfk.4.7.3 Versjon 1.00 Gyldig fra 22.08.2018 Siste versjon 24.08.2018 Forfatter May Moursund Verifisert Godkjent Stig Olsen Side 1 av 8 Databehandleravtaler sjekkliste Denne veiledningen/ sjekklisten

Detaljer

Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer

Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer 22. juni 2016 SINTEF Oslo Emese Bogya Status i Norge, per dags dato Transcendent Group 2016 Datatilsynet Kilde: https://www.datatilsynet.no/globalassets/global/04_planer_rapporter/aarsmelding/datatilsynts-arsrapport-2015-til-kmd.pdf

Detaljer

Datasikkerhetshåndbok for Saferoad Group

Datasikkerhetshåndbok for Saferoad Group Datasikkerhetshåndbok for Saferoad Group Innholdsfortegnelse 1. Introduksjon til datasikkerhet 5 2. Sammendrag 7 3. Datainnsamling 8 4. Sensitive personopplysninger og spesielle kategorier med personopplysninger

Detaljer

I 2018 innføres ny personvernlovgivning i Norge og Europa. Hva blir annerledes? Opplysninger skal ikke brukes til nye, uforenlige formål

I 2018 innføres ny personvernlovgivning i Norge og Europa. Hva blir annerledes? Opplysninger skal ikke brukes til nye, uforenlige formål I 2018 innføres ny personvernlovgivning i Norge og Europa. Hva blir annerledes? I 2016 vedtok EU ny personvernforordning, General Data Protection Regulation (EU GDPR), for å sikre like regler for personvern

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Ny personvernlovgivning

Ny personvernlovgivning -Ein tydeleg medspelar Ny personvernlovgivning HMS-fagnettverk 2. mai 2018 Hva skjer? GDPR General Data Protection Regulation 25. mai 2018 Forordningen trer i kraft Utsettes til 1. juli i EØS(?) Erstatter

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Litt om bakgrunnen for nye regler Hvorfor nye regler

Detaljer

GDPR Ny personvernforordning

GDPR Ny personvernforordning GDPR Ny personvernforordning Sunndalsøra, 1. mars 2018 Vindel morgenseminar Advokat Martin Marsteen Williams 1. Personopplysninger dagens regelverk 2. GDPR/Personvernforordningen 3. Hvordan oppfylle kravene

Detaljer

EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION)

EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION) EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION) Hvor er vi nå? Ny personopplysningslov trer i kraft senest 25.5.2018 Ingen «amnestiperiode», virksomheter må være innenfor lovverket

Detaljer

Juridiske betraktninger. knyttet til den nye. personvernforordningen. Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli

Juridiske betraktninger. knyttet til den nye. personvernforordningen. Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli Juridiske betraktninger knyttet til den nye personvernforordningen Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli Tema for dagen o Noen utvalgte emner: Status lovarbeidet i Norge Hva ligger i kravet til internkontroll?

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

Implementering av det nye personvernregelverket ved UiB

Implementering av det nye personvernregelverket ved UiB Implementering av det nye personvernregelverket ved UiB Læringsdag MatNat 31.01.2019 Spørsmål? Hvordan har UiB fulgt opp kravene i det nye personvernregelverket i datasystemene vi bruker Hva bør lokale

Detaljer

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Espen Sandvik Partner Andreas Nordby Partner 2 Nedtellingen er i gang... 3 Det kommer til å gå bra! 4 Tema for dagen Hva er personopplysninger? Og hva er

Detaljer

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden...

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden... Personvern-rett Aktualitet - mål Alle virksomheter som behandler personopplysninger - dvs. de fleste - må sørge for å opptre iht. gjeldende personvernlovgivning. Virksomheten er ansvarlig, og kan ikke

Detaljer

GDPR Hva, hvordan og når

GDPR Hva, hvordan og når GDPR Hva, hvordan og når General data protection regulation / EU forordning/direktiv 95/46/EC EØS avtalen pålegger Norge å sikre samsvar med norsk lov Inntas som norsk lov igjennom henvisning i nåværende

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

Detaljer

Evaluer & iverksett personvernarbeidet

Evaluer & iverksett personvernarbeidet Evaluer & iverksett personvernarbeidet Slik tenker vi Vi gjør etterlevelse av regelverket til en enkel og naturlig del av arbeidet Derfor må alle fokusere på personvern Vi blir stadig mer digitale i alt

Detaljer

ADDSECURES BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER

ADDSECURES BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER Avtale innledning ADDSECURES BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER For den behandlingen av personopplysninger som AddSecure utfører på vegne av kundene sine, er AddSecure databehandler for kunden. Hvis du er

Detaljer

Databehandleravtale mellom [Kunde] og Tibe T Reklamebyrå AS

Databehandleravtale mellom [Kunde] og Tibe T Reklamebyrå AS Databehandleravtale mellom [Kunde] og Tibe T Reklamebyrå AS Innhold Avtalens hensikt...3 Formål...3 Behandlingsansvarliges plikter...4 Databehandlers plikter...4 Bruk av underleverandør...4 Avtale med

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance

Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance VEIEN TIL GDPR: PLANLEGG DINE NESTE 12 MÅNEDER Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance Agenda Hvordan påvirker GDPR arbeid med informasjonssikkerhet Etterlevelse: plan for de neste

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

GDPR og ny personvernlovgivning. Advokat (H) Torbjørn Saggau Holm

GDPR og ny personvernlovgivning. Advokat (H) Torbjørn Saggau Holm GDPR og ny personvernlovgivning Advokat (H) Torbjørn Saggau Holm Presentasjon Foreleser Kursets innhold Tidsplan ALTA KOMMUNE 09.11.2018 2 Personvern i endring EU Kommisjonen: «Det europeiske personopplysningsregelverket

Detaljer

Nytt personvernregelverk på 1-2-3

Nytt personvernregelverk på 1-2-3 Nytt personvernregelverk på 1-2-3 Hva er en personopplysning? Alt som direkte eller indirekte kan knyttes til en person, for eksempel: navn og telefonnummer observert adferd sporingsdata og IP-adresser

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Personvern - vurdering av personvernkonsekvenser - DPIA

Personvern - vurdering av personvernkonsekvenser - DPIA ID Nfk.4.6.1 Versjon 1.03 Gyldig fra 22.05.2018 Siste versjon 28.05.2018 Forfatter May Moursund Verifisert Jonny Brodersen Godkjent Stig Olsen Side 1 av 8 Se lenker til relevante rutinebeskrivelser til

Detaljer

Forum for Kontroll og Tilsyn 27. mars 2019 Sekretariatskonferanse. Personvernombud Marianne Seim

Forum for Kontroll og Tilsyn 27. mars 2019 Sekretariatskonferanse. Personvernombud Marianne Seim Forum for Kontroll og Tilsyn 27. mars 2019 Sekretariatskonferanse Personvernombud Marianne Seim Personvern Ny personvernlovgivning: Personopplysningsloven av 20. juli 2018. EUs personvernforordning (GDPR)

Detaljer

GDPR. The General Data Protection Regulation. Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016

GDPR. The General Data Protection Regulation. Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016 GDPR The General Data Protection Regulation Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016 Personloven basert på 1995 vs 2016 Eus direktiv Det har skjedd mye innen teknologien på 20 år,

Detaljer

Ny personopplysningslov. Leif Erik Nohr Juridisk rådgiver UNN, KVALUT juni 2018

Ny personopplysningslov. Leif Erik Nohr Juridisk rådgiver UNN, KVALUT juni 2018 Ny personopplysningslov Leif Erik Nohr Juridisk rådgiver UNN, KVALUT juni 2018 Ny lov og forordning GDPR General Data Protection Regulation Personvernforordningen I kraft i EU 25. mai 2018 Ny Personopplysningslov

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Bittelitt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå?

Detaljer

Personvern i digitalisering av forvaltningen

Personvern i digitalisering av forvaltningen Personvern i digitalisering av forvaltningen En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer

Detaljer

Sjekkliste GDPR. Nye personvernregler Hva bør gjøres frem mot 25.mai

Sjekkliste GDPR. Nye personvernregler Hva bør gjøres frem mot 25.mai Sjekkliste GDPR Nye personvernregler Hva bør gjøres frem mot 25.mai Hvordan jobbe med utgangspunkt i sjekklisten Sjekklisten gir en oversikt over hovedtemaer og spørsmål som må vurderes frem mot 25. mai,

Detaljer

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hva er personvern? Personvern: Retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger Datatilsynets

Detaljer

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post:

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post: Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen Tel: 32 25 55 16 Mob: 936 27 040 E-post: bjacobsen@eurojuris.no Partner Lene Langseth Tel: 32 25 55 12 Mob: 950 68 648 E-post: llangseth@eurojuris.no Det nye personvernregelverket

Detaljer

GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke. Rolf Riisnæs Advokat dr. juris BITS seminar PSD2 11. oktober 2017

GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke. Rolf Riisnæs Advokat dr. juris BITS seminar PSD2 11. oktober 2017 GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke Rolf Riisnæs Advokat dr. juris rri@wr.no BITS seminar PSD2 11. oktober 2017 1 Bakgrunn PSD2 fastlegger at Behandling av personopplysninger skal skje i henhold

Detaljer

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Agenda Litt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger? Hvordan ser det ut i norske kommuner? Bakgrunn for nye personvernregler

Detaljer

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, 26.10.2017 Personopplysninger hva er det? Fødselsnummer: 090361 46271 IP-adresse: 195.159.103.82 Bilnummer: BL 23456 Bluetooth MAC:

Detaljer

Hva betyr det for din virksomhet?

Hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler i 2018 Hva betyr det for din virksomhet? I 2018 får Norge nye regler for personvern, når EUs forordning erstatter dagens regelverk. Alle virksomheter som behandler personopplysninger

Detaljer

Styret Helse Sør-Øst RHF 14. desember 2017

Styret Helse Sør-Øst RHF 14. desember 2017 Saksframlegg Saksgang: Styre Møtedato Styret Helse Sør-Øst RHF 14. desember 2017 SAK NR 122-2017 ORIENTERINGSSAK - INFORMASJONSSIKKERHET OG PERSONVERN. NY PERSONVERNLOVGIVNING I EU/EØS (GDPR) Forslag til

Detaljer

«GDPR i Bodø kommune» 22. januar 2019 Silje Valberg

«GDPR i Bodø kommune» 22. januar 2019 Silje Valberg «GDPR i Bodø kommune» 22. januar 2019 Silje Valberg GDPR 20. juli 2018 ble «GDPR», også omtalt som EUs personvernforordning en del av den norske personopplysningsloven. GDPR viktige endringer: De registrerte

Detaljer