Personvern i digitalisering av forvaltningen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Personvern i digitalisering av forvaltningen"

Transkript

1 Personvern i digitalisering av forvaltningen

2 En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer vi kvaliteten på programmene? Hvordan sikrer vi at de faktisk gjengir rettigheter og plikter på en adekvat måte? Hvem har risikoen for eventuelle feil i de databaser som benyttes?» Jon Bing Fremtidens fortid, Gyldendal

3 Side 3

4 Digitalisering og personvern avliving av myter Digitalisering og personvern er ikke motsatte størrelser Datatilsynet er ikke motstander av å utvikle gode tjenester til innbyggerne Inklusive gjenbruk av offentlige data Riktig bruk av teknologi kan også gi bedre personvern 4

5 Personvernprinsippene Rettslig grunnlag (samtykke m.m) Proporsjonalitet Formålsbestemthet Relevans og minimalitet Kvalitet Informasjon og innsyn Informasjonssikkerhet

6 Respekt for innbyggeren Data innsamlet til et formål blir brukt til det formålet Gjenbruk til nye formål? Godt rettslig grunnlag Bygge interaksjon slik at innbyggeren er med i prosessen Bidra til kontroll med egne personopplysninger Samtykke, trekke samtykke, reservasjon, informasjon, innsyn Dataminimalisering (relevans)

7 Digitalisering og personvern Data kan deles i samspill med innbyggeren og det kan i noen tilfeller gi bedre personvern Innbyggeren kan bli informert på nett (det er ingen unnskyldning til å ikke informere lengre) utøve sine rettigheter på nett (innsyn, retting, sletting) Mulighet for å spisse tilgang til personopplysninger -kun relevante data blir delt -tilgang til bestemte personer i bestemt tidsrom

8 Er det for vanskelig å spille på lag med innbyggeren? så må dere ha Stortinget i ryggen Forsvarlig utredet Lovhjemmel Demokratisk og transparent

9 Ansvar og regulering God e-forvaltning trenger god regulering Felleskomponenter er utfordrende mht ansvar Når personopplysningsloven ikke gjelder (private formål) trenger vi robuste regler for sikkerhet og ansvar

10 Ny personvernlovgivning kommer

11 Bakgrunn Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den europeiske borgers rettigheter Gjøre det lettere å utveksle personopplysninger over landegrenser Styrke tilliten til digitale tjenester Sikre samarbeid mellom personvernmyndigheter 11

12 Alle databehandlere får nye plikter Egne rutiner for behandling av personopplysninger Si ifra om instrukser er i strid med loven Underleverandører skal godkjennes Melde avvik til behandlingsansvarlig Kan bli erstatningspliktige 12

13 Alle skal ha en forståelig personvernerklæring Informasjonen skal være lett tilgjengelig Klart språk som er tilpasset leserens nivå Stilles krav til hvilke opplysninger som skal gis 13

14 Alle skal vurdere risiko og personvernkonsekvenser I tillegg til en risikovurdering skal man utrede tiltak med stor personvernrisiko Ved høy risiko, som ikke kan begrenses, skal vi involveres i forhåndsdrøftelser Forordningen stiller krav til vår behandlingstid Vi kan veilede eller forby behandlingen 14

15 Alle skal bygge personvern inn i nye løsninger Nye krav til løsninger, tiltak og systemer Skal utarbeides på mest mulig personvernvennlig måte Den mest personvernvennlige innstilingen som standard 15

16 Alle bør samarbeide i egne nettverk og følge bransjenormer Sektorvis utforming av retningslinjer Sikrer at de viktigste rutinene er på plass Flere fordeler ved å følge disse Datatilsynet skal godkjenne bransjenormer 16

17 Alle får nye krav til avvikshåndtering Strengere regler enn i dag Melde avvik innen 72 timer Stilles krav til innholdet i avviksmeldingen De berørte skal varsles i klart språk 17

18 Alle må kunne oppfylle borgernes nye rettigheter Retten til å bli glemt Rett til at personopplysninger begrenses Systemer må oppfylle krav til dataportabiliet Strengere regler for automatiserte avgjørelser Håndtere henvendelser fra borgere innen 1 måned 18

19 Personvernombud - Fra frivillig til obligatorisk offentlige virksomheter (unntatt domstolene) virksomheter hvis kjerneaktivitet består i å regelmessig og systematisk overvåke personer i stort omfang virksomheter som behandler sensitive personopplysninger i stort omfang 19

20 Krav til kompetanse Skal velges på grunnlag av faglig kompetanse: Kunnskap om personvernregelverk og praksis Evne til å gjennomføre oppgavene spesifisert i regelverket 20

21 Ombudets oppgaver informere og gi råd til virksomheten og de ansatte i saker som handler om personvern bidra til etterlevelse av forordningen og virksomhetens personvernpolitikk gi råd om og delta i vurderinger av personvernkonsekvenser fungere som kontaktpunkt mellom Datatilsynet og virksomheten 21

22 Datatilsynet.no/forordning

23

24 Enkelt oppsummert Digitaliseringen er en kjempemulighet for forvaltningen og personvernet Design morgendagens løsninger med personvern innebygd Skaffe egne personvernombud (ikke bare for forskning)

25 En siste pekefinger «Selvangivelsen åpnet på en måte regelverket for borgeren. Vi må sikre oss at IT-løsninger ikke lukker reglene inne i en svart, blank boks som bare viser borgerens eget speilbilde når han eller hun forsøker å forstå hva som egentlig skjer.» Jon Bing Fremtidens fortid, Gyldendal

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

Detaljer

Store data store spørsmål. Bruk av statens store datamengder

Store data store spørsmål. Bruk av statens store datamengder Store data store spørsmål Bruk av statens store datamengder Hva er personvern Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger. Alle mennesker har en

Detaljer

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 Digitalisering

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Anne Mette Dørum, spesialrådgiver KS Presentasjonen er basert på Datatilsynets presentasjoner om samme tema,

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, 26.10.2017 Personopplysninger hva er det? Fødselsnummer: 090361 46271 IP-adresse: 195.159.103.82 Bilnummer: BL 23456 Bluetooth MAC:

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Litt om bakgrunnen for nye regler Hvorfor nye regler

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27. September 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Side 3 03.10.2017 Side 4 03.10.2017 Ny forordning Ny Grunnlovsbestemmelse 102 Personopplysningsloven av 14.4.2000 EU-direktiv

Detaljer

GDPR - Ny personopplysningslov - betydning for arkivsektoren? 18.april Seniorrådgiver Linda Svendsrud

GDPR - Ny personopplysningslov - betydning for arkivsektoren? 18.april Seniorrådgiver Linda Svendsrud GDPR - Ny personopplysningslov - betydning for arkivsektoren? 18.april 2018 Seniorrådgiver Linda Svendsrud Presentasjon av KS-Konsulent as Visjon Kompetente kommuner lokale løsninger Verdier Utfordrende

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

GDPR - PERSONVERN. Advokat Sunniva Berntsen

GDPR - PERSONVERN. Advokat Sunniva Berntsen GDPR - PERSONVERN Advokat Sunniva Berntsen Hvorfor personvern? Viktig i et demokratisk samfunn EMK artikkel 8 Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse.

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Agenda Litt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger? Hvordan ser det ut i norske kommuner? Bakgrunn for nye personvernregler

Detaljer

GDPR hva betyr den for barnehagene?

GDPR hva betyr den for barnehagene? Enhet GDPR hva betyr den for barnehagene? Anette Engum, personvernombud Navn, alder og fødselsnummer Adresse Telefonnummer og e-postadresser Opplysninger om barna underveis- og sluttevalueringer Fravær

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Bittelitt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå?

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018 hva betyr det for din virksomhet?

Nye personvernregler fra 2018 hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler fra 2018 hva betyr det for din virksomhet? 11.06.2018 https://www.datatilsynet.no/globalassets/global/regelverk-skjema/forordningen/folder-innsynsplakat.pdf 2 Visste du at.dersom en

Detaljer

Nytt personvernregelverk på 1-2-3

Nytt personvernregelverk på 1-2-3 Nytt personvernregelverk på 1-2-3 Hva er en personopplysning? Alt som direkte eller indirekte kan knyttes til en person, for eksempel: navn og telefonnummer observert adferd sporingsdata og IP-adresser

Detaljer

OM PERSONVERN TRONDHEIM. Mai 2018

OM PERSONVERN TRONDHEIM. Mai 2018 OM PERSONVERN TRONDHEIM Mai 2018 HVORFOR ER VI HER? Ny lovgivning Alle snakker om GDPR Rundreise i alle avdelinger Overordnet innføring i regelverket Hva skjer i NHN Hva skjer med Normen OVERSIKT OVER

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

INFORMASJONSSIKKERHET & GDPR. Kundeforum 18.oktober

INFORMASJONSSIKKERHET & GDPR. Kundeforum 18.oktober INFORMASJONSSIKKERHET & GDPR Kundeforum 18.oktober Den nye personvernforordningen GDPR (General Data Protection Regulation) Hvem gjelder den for? Lovverket gjelder for alle EU- og EØS-land og alle bransjer

Detaljer

Skytjenester og nytt personvernregelverk

Skytjenester og nytt personvernregelverk Skytjenester og nytt personvernregelverk 15.02.2017 Agenda Personopplysninger Skytjenester Problemstillinger som må vurderes Nytt personvernregelverk Thinkstock.com 2 Personopplysninger Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2 Personvernforordningen Teknologisk

Detaljer

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hva er personvern? Personvern: Retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger Datatilsynets

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Bankregulatorisk fagseminar Advokat Nils Henrik Heen Personvernforordningen Vedtatt i EU mai 2016 Trer i kraft mai 2018 Teknologisk utvikling Internasjonalisering Fullharmonisering

Detaljer

Vurdering av personvernkonsekvenser, databehandleravtaler og avvik

Vurdering av personvernkonsekvenser, databehandleravtaler og avvik Vurdering av personvernkonsekvenser, databehandleravtaler og avvik Personvernforordningen tre måneder inn Gullik Gundersen rådgiver Personvernforordningen i tall 931 avviksmeldinger i 2018, 461 etter 20.

Detaljer

Steinar Nørstebø, styreleder

Steinar Nørstebø, styreleder 1 Steinar Nørstebø, styreleder steinar@kins.no Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse,

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Bakgrunn. EU har vedtatt ny personvernforordning

Bakgrunn. EU har vedtatt ny personvernforordning GDPR på UB Bakgrunn EU har vedtatt ny personvernforordning General Data Protection Regulation (GDPR) styrke europeiske borgeres personvern styrke tilliten til digitale tjenester gjøre det lettere å utveksle

Detaljer

GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger

GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger ? PERSONVERN ANNO 2017 NOE HAR SKJEDD - Robotisering - Digitalisering - Kunstig intelligens VI MÅ GJØRE OSS FORTJENT TIL KUNDEDATAENE

Detaljer

Big data i offentlig sektor og personvern

Big data i offentlig sektor og personvern Big data i offentlig sektor og personvern Hva er personvern? Selvbestemmelse Forutsigbarhet Informasjon og innsyn Korrekte data Informasjonssikkerhet 2 3 Hva er Big Data? Gigantiske mengder digitale data

Detaljer

EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION)

EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION) EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION) Hvor er vi nå? Ny personopplysningslov trer i kraft senest 25.5.2018 Ingen «amnestiperiode», virksomheter må være innenfor lovverket

Detaljer

Hva betyr det for din virksomhet?

Hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler i 2018 Hva betyr det for din virksomhet? I 2018 får Norge nye regler for personvern, når EUs forordning erstatter dagens regelverk. Alle virksomheter som behandler personopplysninger

Detaljer

Ny personvernlovgivning

Ny personvernlovgivning -Ein tydeleg medspelar Ny personvernlovgivning HMS-fagnettverk 2. mai 2018 Hva skjer? GDPR General Data Protection Regulation 25. mai 2018 Forordningen trer i kraft Utsettes til 1. juli i EØS(?) Erstatter

Detaljer

Personopplysningsvern med ProFundo som databehandler

Personopplysningsvern med ProFundo som databehandler Personopplysningsvern med ProFundo som databehandler 09:00 - Registrering 09:15 - Ny personopplysningslov v/ Therese Fevang 10:00 - Personvernombudsrollen v/ Ove Skåra, fagdirektør, Datatilsynet 10:30

Detaljer

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet Studieplan 2017/2018 PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15 Studiets nivå og organisering Studiet vil bli gjennomført med to samlinger á to dager. I løpet av samlingene

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

Personvern - vurdering av personvernkonsekvenser - DPIA

Personvern - vurdering av personvernkonsekvenser - DPIA ID Nfk.4.6.1 Versjon 1.03 Gyldig fra 22.05.2018 Siste versjon 28.05.2018 Forfatter May Moursund Verifisert Jonny Brodersen Godkjent Stig Olsen Side 1 av 8 Se lenker til relevante rutinebeskrivelser til

Detaljer

Sjekkliste GDPR. Nye personvernregler Hva bør gjøres frem mot 25.mai

Sjekkliste GDPR. Nye personvernregler Hva bør gjøres frem mot 25.mai Sjekkliste GDPR Nye personvernregler Hva bør gjøres frem mot 25.mai Hvordan jobbe med utgangspunkt i sjekklisten Sjekklisten gir en oversikt over hovedtemaer og spørsmål som må vurderes frem mot 25. mai,

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

«GDPR i Bodø kommune» 22. januar 2019 Silje Valberg

«GDPR i Bodø kommune» 22. januar 2019 Silje Valberg «GDPR i Bodø kommune» 22. januar 2019 Silje Valberg GDPR 20. juli 2018 ble «GDPR», også omtalt som EUs personvernforordning en del av den norske personopplysningsloven. GDPR viktige endringer: De registrerte

Detaljer

Personvernerklæring. 3) være adekvate, relevante og begrenset til det som er nødvendig for formålene de behandles for («dataminimering»)

Personvernerklæring. 3) være adekvate, relevante og begrenset til det som er nødvendig for formålene de behandles for («dataminimering») Personvernerklæring 1. Om personverndokumentet Dette dokumentet skal bidra til at vi etterlever lov om personopplysninger fra 1.juli 2018. Dokumentet skal også bidra til å påvise at vår behandling av personopplysninger

Detaljer

GDPR Ny personvernforordning

GDPR Ny personvernforordning GDPR Ny personvernforordning Sunndalsøra, 1. mars 2018 Vindel morgenseminar Advokat Martin Marsteen Williams 1. Personopplysninger dagens regelverk 2. GDPR/Personvernforordningen 3. Hvordan oppfylle kravene

Detaljer

STRATEGI FOR ET GODT PERSONVERN I SAMFERDSELSSEKTOREN

STRATEGI FOR ET GODT PERSONVERN I SAMFERDSELSSEKTOREN STRATEGI FOR ET GODT PERSONVERN I SAMFERDSELSSEKTOREN Desember 2017 3 Innhold Innledning... 4 Datatilsynets mål... 5 Prioriterte områder innen sektoren... 7 Veiprising... 7 Tilkoblede kjøretøy... 8 Kollektivtransport...

Detaljer

Rådmannen i kommunen er øverste ansvarlig for behandling av personopplysninger.

Rådmannen i kommunen er øverste ansvarlig for behandling av personopplysninger. Personvernerklæring Kragerø kommunes sin personvernerklæring skal gi informasjon til innbyggerne og andre brukere av våre tjenester, og bidra til trygghet og tillit til at personopplysninger blir ivaretatt

Detaljer

Del 2. Fagdag GDPR - Arkiv Troms

Del 2. Fagdag GDPR - Arkiv Troms For mer info, hjelp, opplæring, GDPR-prosjekt osv kan du kontakte meg på: Email: Ole.Mikalsen@itpartner.no, mobil: 99287081 Del 2 Fagdag GDPR - Arkiv Troms Fokus på ny personopplysningslov og personvern

Detaljer

Status personvern Hedmark og Oppland fylkeskommuner

Status personvern Hedmark og Oppland fylkeskommuner Status personvern Hedmark og Oppland fylkeskommuner Kontrollutvalget Tone Hoddø Bakås, personvernombud 21.5.2019 Personvernlovgivningen Personopplysningslov fra 2000 Ny personopplysningslov fra juli 2018

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

GDPR ny personvernforordning. Styring via godt arbeid med informasjonssikkerhet

GDPR ny personvernforordning. Styring via godt arbeid med informasjonssikkerhet GDPR ny personvernforordning Styring via godt arbeid med informasjonssikkerhet Trender og Det Store Kappløpet GDPR og NYPE??? GDPR i nye Asker Arbeid med informasjonssikkerhet Det store kappløpet Brannmur

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Hva er personvern? 18.06.2014 Side 2 Retten til privatliv Selvbestemmelse Rett til å vite og forstå

Detaljer

HVORDAN FORANKRE ARBEIDET MED «ORDEN I EGET HUS» OG HVORDAN I PRAKSIS GJENNOMFØRE DET I KOMMUNENE?

HVORDAN FORANKRE ARBEIDET MED «ORDEN I EGET HUS» OG HVORDAN I PRAKSIS GJENNOMFØRE DET I KOMMUNENE? HVORDAN FORANKRE ARBEIDET MED «ORDEN I EGET HUS» OG HVORDAN I PRAKSIS GJENNOMFØRE DET I KOMMUNENE? 7 kommuner 55 000 innbyggere 5000 ansatte «Vi er sterke nok sammen» «Innbyggerne og næringslivet i Kongsbergregionen

Detaljer

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden...

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden... Personvern - GDPR Aktualitet - mål Alle virksomheter som behandler personopplysninger - dvs. de fleste - må sørge for å opptre iht. gjeldende personvernlovgivning. Virksomheten er ansvarlig, og kan ikke

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Personvernforordningen en praktisk tilnærming

Personvernforordningen en praktisk tilnærming Personvernforordningen en praktisk tilnærming Normkonferansen 2018 Jan Sandtrø Praktiske utfordringer? Omfattende regelverk mange regler som får virkning på de forskjellige behandlinger og opplysninger

Detaljer

Innføring av nytt personvernregelverk ved UiO

Innføring av nytt personvernregelverk ved UiO Innføring av nytt personvernregelverk ved UiO PK-nettverket 25.04.2018 Asbjørn Tingulstad Hem juridisk rådgiver USIT Nytt regelverk EU har vedtatt ny personvernforordning General Data Protection Regulation

Detaljer

Personvern i praksis, GDPR personvernforordningen erfaringer

Personvern i praksis, GDPR personvernforordningen erfaringer Personvern i praksis, GDPR personvernforordningen erfaringer Stab Fag, pasientsikkerhet og samhandling Avdeling for informasjonssikkerhet og personvern Bakgrunn EU personverndirektiv 1995. Pre-internet.

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER. Tone Tenold 2017

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER. Tone Tenold 2017 BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER Tone Tenold 2017 PERSONVERNLOVGIVNINGEN - bygger på en kjerne av grunnleggende personvernprinsipper Disse springer ut fra et ideal om at alle skal ha bestemmelsesrett over

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Innledning 2 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Risikobasert etterlevelse av pvf

Risikobasert etterlevelse av pvf Risikobasert etterlevelse av pvf NIFS-møte 6.11.2018 Jon Holden, Difi Tema Jobbe effektivt og risikobasert med infosikkerhet, pvf og annen regelverksetterlevelse Dvs. effektivt håndtere risiko som er for

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Rollen som tillitsvalgt Akademikerforeningenes tillitsvalgtkurs Soria Moria 15. og 16. januar 2018 Ellen Røyneberg, Legeforeningen Agenda Grunnleggende om personvern Personvernforordningen

Detaljer

GDPR. The General Data Protection Regulation. Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016

GDPR. The General Data Protection Regulation. Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016 GDPR The General Data Protection Regulation Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016 Personloven basert på 1995 vs 2016 Eus direktiv Det har skjedd mye innen teknologien på 20 år,

Detaljer

GDPR Hva, hvordan og når

GDPR Hva, hvordan og når GDPR Hva, hvordan og når General data protection regulation / EU forordning/direktiv 95/46/EC EØS avtalen pålegger Norge å sikre samsvar med norsk lov Inntas som norsk lov igjennom henvisning i nåværende

Detaljer

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR www.pwc.com Verdipapirfondenes forening Ny personvernforordningen GDPR Christine Ask Ottesen Direktør Advokatfirmaet PwC GDPR - en jungel av nye begrep DPIA GDPR BCR Privacy by design Access Privacy Shield

Detaljer

Ny personopplysningslov. Leif Erik Nohr Juridisk rådgiver UNN, KVALUT juni 2018

Ny personopplysningslov. Leif Erik Nohr Juridisk rådgiver UNN, KVALUT juni 2018 Ny personopplysningslov Leif Erik Nohr Juridisk rådgiver UNN, KVALUT juni 2018 Ny lov og forordning GDPR General Data Protection Regulation Personvernforordningen I kraft i EU 25. mai 2018 Ny Personopplysningslov

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Personvernombudsordningen etter GDPR

Personvernombudsordningen etter GDPR Personvernombudsordningen etter GDPR Viktigste endringer Fremhevet og lovregulert Skjerpede krav og tydeligere rolle Fra frivillig til obligatorisk for mange Artikkel 37, 38 og 39 i forordningen Retningslinjer

Detaljer

Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk. Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid

Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk. Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid Faglig innhold Innledning/generell beskrivelse av studiet

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

Personvern i skolen. Skolelederkonferansen 24. oktober Leder forretningsjuridisk/ advokat Hege Stensland Sveen

Personvern i skolen. Skolelederkonferansen 24. oktober Leder forretningsjuridisk/ advokat Hege Stensland Sveen Personvern i skolen Skolelederkonferansen 24. oktober 2018 Leder forretningsjuridisk/ advokat Hege Stensland Sveen Virkeadvokatene - Forretningsjuridisk Hege Stensland Sveen Thomas Flo Haugaard Maja Glad

Detaljer

Personvern i skyen Medlemsmøte i Cloud Security Alliance

Personvern i skyen Medlemsmøte i Cloud Security Alliance Personvern i skyen Medlemsmøte i Cloud Security Alliance 31. oktober 2018 Trond Ericson Agenda Personvern i skyen Kort om Devoteam Kort om GDPR GDPR i skyen Oppsummering Devoteam Fornebu Consulting Devoteam

Detaljer

Personvern og kundedata

Personvern og kundedata Personvern og kundedata 19.01.2015 Fra muligheter til begrensninger? MULIGHETENE Hvordan bruke data fra interaksjon med kundene for å få større kundeinnsikt og grunnlag for å forbedre tjenester og produkter?»

Detaljer

I 2018 innføres ny personvernlovgivning i Norge og Europa. Hva blir annerledes? Opplysninger skal ikke brukes til nye, uforenlige formål

I 2018 innføres ny personvernlovgivning i Norge og Europa. Hva blir annerledes? Opplysninger skal ikke brukes til nye, uforenlige formål I 2018 innføres ny personvernlovgivning i Norge og Europa. Hva blir annerledes? I 2016 vedtok EU ny personvernforordning, General Data Protection Regulation (EU GDPR), for å sikre like regler for personvern

Detaljer

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland 2017 24.10.2017 Personopplysninger samles inn om oss, og aktører bruker det i salgs- og reklameøyemed, men også statlig aktører sorterer denne informasjonen.

Detaljer

Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA)

Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) 05.06.2019 Lovlighet, rettferdighet og åpenhet Formålsbegrensning Art. 5 Riktighet Dataminimering Integritet og konfidensialitet Ansvar Lagringsbegrensning Borgernes

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

GDPR i et nøtteskall

GDPR i et nøtteskall GDPR i et nøtteskall BM - Bedriftenes møteplass 18. april 2018 www.ksbedrift.no Elen S. Gimnæs advokatfullmektig Nye personvernregler GDPR EUs personvernforordning Ny personopplysningslov trer i kraft

Detaljer