Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,"

Transkript

1 Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

2

3 Personopplysninger hva er det? Fødselsnummer: IP-adresse: Bilnummer: BL Bluetooth MAC: 17:35:52:78:4B:CA Wi-Fi-adresse MAC: 12:44:32:45:7B:C9 Autpass-brikke-ID: Vurderinger og profiler

4 Nye rammer for behandling av personopplysninger! (EU 2016/679) GDPR vedtatt i EU 2016 og trer i kraft Erstatter personopplysningsloven fra 2001 Hvorfor? Styrke den europeiske borgers rettigheter Gjøre det lettere å utveksle personopplysninger over landegrensene Sikre samarbeid mellom personvernmyndigheter Styrke tilliten til digitale tjenester Hvordan? Gjennom en forordning Erstatter nasjonal lovgivning Direkte gjeldende i EU/EØS Begrenset spillerom for nasjonale tilpasninger 4

5 5

6 6

7 Personvernforordningen G D P R 7

8 Gamle personvernprinsipper i ny drakt Lovlig, rimelig og gjennomsiktig Formålsbegrensning Dataminimering Korrekte og oppdaterte Rutiner for lagring og sletting Integritet og konfidensialitet Ansvarlighet

9 Hva er nytt? For de registrerte: Informasjon og samtykke Retten til å bli glemt Retten til dataportabilitet Rettigheter mht profilering og automatiserte avgjørelser Barn gis et særlig vern For virksomhetene: Kraftigere sanksjoner (20 mill euro) og gruppesøksmål Likere regler i Europa Melde- og konsesjonsplikt faller bort Ansvarlighetsprinsippet mer selvstendighet og ansvar Databehandlere får selvstendige plikter og solidarisk ansvar for erstatning Innebygd personvern og personvern som standardinnstilling Utrede personvernkonsekvenser Rapportere sikkerhetsbrudd Til Datatilsynet Til registrerte Personvernombud 9

10 Rapportere sikkerhetsbrudd Plikten til å melde avvik utvides I dag: personopplysninger der konfidensialitet er nødvendig I 2018: alle avvik med mindre usannsynlig at avviket medførte en risiko for personers rettigheter og personvern Plikt til å melde raskere Hovedregel: uten unødig opphold og innen 72 timer Avviksmelding kan gis trinnvis Krav til varsling av de berørte hvis høy risiko for deres rettigheter, personvernet Med mindre kryptering eller andre tiltak eller uforholdsmessig 10

11 Personvernombud i alle offentlige etater Personvernekspertise og evner Unngå rollekonflikt Skal involveres i alle personvernrelaterte spørsmål Kontaktpunkt for de registrerte Ressurser, tilgang og opprettholdelse av ekspertise Uavhengig og skal rapportere til øverste ledernivå Taushetsplikt Ett ombud for flere offentlige virksomheter, internt eller eksternt, andre oppgaver 11

12 Seks steg til forberedelse 1. Gjør deg selv, øvrig ledelse og medarbeidere kjent med ny personvernlovgivning. Start gjerne med 2. Sett i gang personvernombudsordningen 3. Få oversikt over hvilke personopplysninger dere behandler, hvor og hvordan for hvilke formål, rettslig grunnlag og med hvem vi deler disse videre med lagrer vi personopplysninger i utlandet, for eksempel via ulike skytjenester? har vi inngått databehandleravtaler med selskaper som behandler personopplysninger på vegne av oss? 12

13 Seks steg til forberedelse 4. Sørg for god informasjonssikkerhet og få rutiner på plass for å oppdage, reparere og rapportere avvik til Datatilsynet til de registrerte 5. Tilrettelegg for de registrertes rettigheter Gir vi informasjon på et tilpasset, tydelig og enkelt språk, for eksempel via en personvernerklæring? Er rutinene for innhenting av samtykke ok? Hvordan er det med den registrertes rett til innsyn, retting, sletting og sperring? 6. Utred personvernkonsekvenser og bygg inn personvern når dere utvikler nye løsninger 13

14 Lykke til! Datatilsynet Ove Skåra, fagdirektør Tlf Mobil Epost Twitter.com/datatilsynet Husk å abonnere på nyhetsbrevene fra Datatilsynet og personvernbloggen!

Steinar Nørstebø, styreleder

Steinar Nørstebø, styreleder 1 Steinar Nørstebø, styreleder steinar@kins.no Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse,

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Agenda Litt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger? Hvordan ser det ut i norske kommuner? Bakgrunn for nye personvernregler

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

Personvern i digitalisering av forvaltningen

Personvern i digitalisering av forvaltningen Personvern i digitalisering av forvaltningen En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern

Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern 24.10.2017 Personvern, prinsipper og rettigheter Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 Fødselsnummer: 13087846271

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

Skytjenester og nytt personvernregelverk

Skytjenester og nytt personvernregelverk Skytjenester og nytt personvernregelverk 15.02.2017 Agenda Personopplysninger Skytjenester Problemstillinger som må vurderes Nytt personvernregelverk Thinkstock.com 2 Personopplysninger Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Senioradvokat (PhD) Thomas Olsen Normkonferansen 30. november 2017 www.svw.no GDPR viderefører personvernprinsippene Artikkel

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Litt om bakgrunnen for nye regler Hvorfor nye regler

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom Sikkerhet og personvern i skole og klasserom NKUL 2017 Tommy Tranvik Harald Torbjørnsen Vi skal: Øke kvaliteten i det pedagogiske arbeidet med digitale ferdigheter hos barn og unge Øke den digitale kompetansen

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Personvern og kundedata

Personvern og kundedata Personvern og kundedata 19.01.2015 Fra muligheter til begrensninger? MULIGHETENE Hvordan bruke data fra interaksjon med kundene for å få større kundeinnsikt og grunnlag for å forbedre tjenester og produkter?»

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern 30. november 2017 Marit Larsen Haarr Juridisk rådgiver Direktoratet for e-helse Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå?

Detaljer

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Emilie Veggeland Knudsen Advokatfullmektig Advokatfullmektig Advokat Kjersti Lyster Ryen Advokat Nye personvernregler i norsk rett EUs

Detaljer

Personvernombudsordningen etter GDPR

Personvernombudsordningen etter GDPR Personvernombudsordningen etter GDPR Viktigste endringer Fremhevet og lovregulert Skjerpede krav og tydeligere rolle Fra frivillig til obligatorisk for mange Artikkel 37, 38 og 39 i forordningen Retningslinjer

Detaljer

Nye personvernregler og innebygd personvern

Nye personvernregler og innebygd personvern Nye personvernregler og innebygd personvern Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Hendelser Innebygd personvern og DPIA Prosjekt i Datatilsynet Hva er person(opplysnings)vern? Den

Detaljer

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte Personvernforordningen i det daglige Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Et nytt personvernregelverk er født! (EU 2016/679) PUBLISERT

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren

Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren 30.05.2016 Noen temaer Hva er personvern og hvorfor er det viktig? En reise i personvernlandskapet i 2016 Personvern, Datatilsynet og UH-sektoren Hvordan

Detaljer

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 Digitalisering

Detaljer

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR Bakgrunn for nye personvernregler Hva er personvern og personopplysninger Når er det tillatt

Detaljer

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Anne Mette Dørum, spesialrådgiver KS Presentasjonen er basert på Datatilsynets presentasjoner om samme tema,

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge)

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge) 1 2 3 Forordningen trer i kraft 25. mai 2018. Den avløser da personverndirektivet. Den får da direkte virkning i medlemslandene, og krever altså i motsetning til direktiver ikke nasjonal lovgivning. Direktivet

Detaljer

EUs personvernforordning (GDPR)

EUs personvernforordning (GDPR) Ole Bjørn Nordland, rådmannens fagstab, november 2017 Foto: Carl Erik Eriksson EUs personvernforordning (GDPR) Hva er personvern? Regjeringen.no: Personvern handler om retten til å få ha ditt privatliv

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017 Ny personvernlovgivning Tillitsvalgkonferansen 2017 Forordningen skal make Europe fit for the digital age. More than 90 % of Europeans say they want the same data protection rights across the EU and regardless

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Innledning 2 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Nye personvernregler Maren Magnus Jegersberg Juridisk seniorrådgiver UiO Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne

Detaljer

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Advokat/partner Håkon Knudsen Advokatfullmektig Silje Fagerhaug www.svw.no Program 0945-1045 10.45-11.00 11.00-12.00 12.00-13.00 13.00-14.15 14.15-14.45 14.45-15.15

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27. September 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Side 3 03.10.2017 Side 4 03.10.2017 Ny forordning Ny Grunnlovsbestemmelse 102 Personopplysningsloven av 14.4.2000 EU-direktiv

Detaljer

GDPR I DEN NORSKE OPERA & BALLETT. Spekter, 13. desember 2017

GDPR I DEN NORSKE OPERA & BALLETT. Spekter, 13. desember 2017 GDPR I Spekter, 13. desember 2017 Overordnet - Hva er «The General Data Protection Regulation» (GDPR)? Definerer regler for all behandling av personopplysninger i virksomheter (regulering av personvern,

Detaljer

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA Ane Wigers og Kjersti Hatlestad VÅRE MEDLEMMER DRIVER NORGE Forordningen stiller tydelige krav til fremgangsmåte ved behandling av personopplysninger Risikobasert tilnærming

Detaljer

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER. Tone Tenold 2017

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER. Tone Tenold 2017 BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER Tone Tenold 2017 PERSONVERNLOVGIVNINGEN - bygger på en kjerne av grunnleggende personvernprinsipper Disse springer ut fra et ideal om at alle skal ha bestemmelsesrett over

Detaljer

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hva er personvern? Personvern: Retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger Datatilsynets

Detaljer

Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25

Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25 Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25 25.08.2017 Bjørn Erik Thon Arbeidsgruppen har bestått av: Andreas Hegna Martha Eike Rita Nordtug Johannes Brodwall Eskild Storvik Karoline Klever

Detaljer

De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler. Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen

De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler. Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen 1.12.2017 GDPR-prosjektet i Direktoratet for e-helse Kartlegging Periode: 9.mai til

Detaljer

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 www.svw.no Oversikt Overblikk forordningen Klagemulighet til Datatilsynet

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet?

Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet? Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet? Fagseminar med Miles AS for Vest Næringsråd 25. april 2017 ved senioradvokat Sunniva Nising Sandvold Temaer for foredraget: 1. Personopplysningsvern

Detaljer

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland 2017 24.10.2017 Personopplysninger samles inn om oss, og aktører bruker det i salgs- og reklameøyemed, men også statlig aktører sorterer denne informasjonen.

Detaljer

Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti

Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti Dagens opplegg I. Hva er personvernforordningen? II. Hvordan går du frem

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet Studieplan 2017/2018 PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15 Studiets nivå og organisering Studiet vil bli gjennomført med to samlinger á to dager. I løpet av samlingene

Detaljer

Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler

Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler 28.08.2017 Agenda Innebygd personvern introduksjon, konkurranse og veileder Aktivitetene i veileder om programvareutvikling med innebygd

Detaljer

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR www.pwc.com Verdipapirfondenes forening Ny personvernforordningen GDPR Christine Ask Ottesen Direktør Advokatfirmaet PwC GDPR - en jungel av nye begrep DPIA GDPR BCR Privacy by design Access Privacy Shield

Detaljer

Konkurranse om minibusstjenester. Vedlegg 8. Databehandleravtale

Konkurranse om minibusstjenester. Vedlegg 8. Databehandleravtale Versjon 1.0 14.06.2016 Minibuss Follo 2015 Kontrakt Konkurranse om minibusstjenester Vedlegg 8 Databehandleravtale Side 1 Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens

Detaljer

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN Advokat Petter Bjerke, DLA Piper 24. oktober 2017 www.dlapiper.com 24. oktober 2017 0 1 Innledning Introduksjon og grunnleggende plikter General

Detaljer

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Espen Sandvik Partner Andreas Nordby Partner 2 Nedtellingen er i gang... 3 Det kommer til å gå bra! 4 Tema for dagen Hva er personopplysninger? Og hva er

Detaljer

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017 7. juli 2017 NYHETSBREV Forslag til ny personopplysningslov Den 6. juli 2017 sendte Justis- og beredskapsdepartementet forslag til ny personopplysningslov på høring. Departementet har listet flere punkter

Detaljer

Personvern i skyen

Personvern i skyen Personvern i skyen 2016-09-06 Temaer Det store bildet personvernkamp mellom USA og Europa Hva innebærer Privacy Shield Ny forordning nye plikter og rettigheter Skytjenester Datatilsynets krav 2 Det store

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2 Personvernforordningen Teknologisk

Detaljer

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Hva er personvern? 18.06.2014 Side 2 Retten til privatliv Selvbestemmelse Rett til å vite og forstå

Detaljer

Den nye personvernforordningen (GDPR)

Den nye personvernforordningen (GDPR) Veileder Den nye personvernforordningen (GDPR) Oversikt over reglene om informasjonssikkerhet 1 Innhold Innledning... 4 Regelverkets formål... 4 Betydning... 4 Informasjonssikkerhet... 5 Målgrupper...

Detaljer

Høring om ny personopplysningslov

Høring om ny personopplysningslov Høring om ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning Jorunn Bødtker - Landsstyret Geir Magnus Walderhaug NA Region øst Høstseminaret 19. oktober 2017 2 Høring om ny personopplysningslov

Detaljer

Personvern, offentleglov og overtramp FS brukerforum, 28.10.2013, Ove Skåra, informasjonsdirektør

Personvern, offentleglov og overtramp FS brukerforum, 28.10.2013, Ove Skåra, informasjonsdirektør Personvern, offentleglov og overtramp FS brukerforum, 28.10.2013, Ove Skåra, informasjonsdirektør Enkelt fortalt: Dokumenttype Personopplysninger, taushetsbelagte/sensitive Ikke personopplysninger

Detaljer

Retningslinjer for databehandleravtaler

Retningslinjer for databehandleravtaler Retningslinjer for databehandleravtaler Operativ sikkerhetsdokumentasjon INNHOLDSFORTEGNELSE 1. HENSIKT... 2 2. BEHANDLINGSANSVAR OG DATABEHANDLERAVTALER... 2 2.1 SENTRALE BEGREPER... 2 2.2 HVORFOR ER

Detaljer

Kontrollrapport. Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer

Kontrollrapport. Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer Saksnummer: 15/00436 Dato for kontroll: 15.06.2015 Rapportdato: 29.06.2015 Kontrollrapport Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer Utarbeidet av: Knut-Brede Kaspersen og Hallstein

Detaljer

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009.

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Disposisjon 1) Innledning a) Kort om Datatilsynets oppgaver

Detaljer

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Databehandleravtale Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Statens innkrevingssentral (SI) behandlingsansvarlig og (Inkassoselskapet)

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter)

Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter) Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter) 1 Innhold Hva er personopplysninger? Hva er helseopplysninger? Hvorfor skal opplysningene sikres? Den registrerte har rettigheter (samtykke,

Detaljer

Ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning

Ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning Ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning Geir Magnus Walderhaug NA Region øst Frokostmøte 26. september 2017 2017 Norsk Arkivråd 2 Høring på norsk lov frist 16. oktober

Detaljer

Nyhetsbrev. I dette nyhetsbrevet fra Homble Olsby kan du lese om:

Nyhetsbrev.  I dette nyhetsbrevet fra Homble Olsby kan du lese om: Nyhetsbrev Oslo, 22. juni 2017 I dette nyhetsbrevet fra Homble Olsby kan du lese om: Merete Furesund ny partner fra 1. mai 2017 Endringer i varslings- og arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven fra 1. juli

Detaljer

Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen

Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen Punkter Bitte litt om Datatilsynet Personvernmessige utfordringer ved kommunesammenslåinger Nytt regelverk Hva

Detaljer

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen 13.11.2015 Agenda Hva er personvern? Datatilsynets skole- og barnehageprosjekt Skytjenester Sosiale medier Thinkstock.com 2 Hvem har ansvaret? «Behandlingsansvarlig»

Detaljer

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018)

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) HR-nettverk Akershus og Østfold Adv. Mårten Brandsnes Faret KS Advokatene Nye varslingsbestemmelser trådte i kraft 1. juli 2017 Taushetsplikt ved

Detaljer

Vedlegg 8 Databehandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim

Vedlegg 8 Databehandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim Vedlegg 8 Databehandleravtalen Bussanbud Stor-Trondheim 2019-2029 1 Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom AtB AS behandlingsansvarlig

Detaljer

Big data i offentlig sektor og personvern

Big data i offentlig sektor og personvern Big data i offentlig sektor og personvern Hva er personvern? Selvbestemmelse Forutsigbarhet Informasjon og innsyn Korrekte data Informasjonssikkerhet 2 3 Hva er Big Data? Gigantiske mengder digitale data

Detaljer

Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk. Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid

Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk. Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid Faglig innhold Innledning/generell beskrivelse av studiet

Detaljer

Endelig kontrollrapport

Endelig kontrollrapport Saksnummer: 14/01060 Dato for kontroll: 09.10.2014 Rapportdato: 16.12.2014 Endelig kontrollrapport Kontrollobjekt: Hadsel kommune Sted: Stokmarknes Utarbeidet av: Knut-Brede Kaspersen Hallstein Husand

Detaljer