Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern"

Transkript

1 Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern 30. november 2017 Marit Larsen Haarr Juridisk rådgiver Direktoratet for e-helse

2 Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå? - innledning B Hvordan skal vi forstå det som skjer? - kontekst C Er personvern vanskelig? perspektiv D Begreper - definisjoner E Prinsipper rammene for behandling F Rettigheter hvordan får vi kontroll G Verktøy for å få til godt personvern innebygd personvern, Normen H Plikter hva må aktørene gjøre I Riset bak speilet sanksjoner Side 2

3 Hva er personvern? Side 3

4 A - Hva skjer egentlig? Nye personvernregler General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 trer i kraft i EU 25. mai 2018 Formål: Felles regelverk for personvern i Europa Styrke borgernes rettigheter flere plikter på databehandlingsansvarlige Styrke tilliten til digitale tjenester Side 4

5 A - Forholdet til nasjonal lovgivning EU-medlemstatene Direkte gjeldende i EU-land og erstatter nasjonal lovgivning GDPR begrenser medlemslandenes mulighet for «nasjonale» bestemmelser Er EØS-relevant og gjennomføres i Norge ved en henvisningsbestemmelse i en ny personopplysningslov inntas som vedlegg i EØS-avtalen Nye personvernregler i Norge fra mai 2018 Side 5

6 Del B - hvordan skal vi forstå GDPR?

7 B - GDPR er det helt uoverstigelig... Er det helt uoverstigelig...? Side 7

8 Sukkersøt og uforutsigbar? Side 8

9 Streng men Rettferdig.? Side 9

10 B - Kjernen i GDPR Vi får kontrollen over våre personlige data, både om hvordan dataene blir behandlet og hva de blir brukt til Vi skal beskyttes mot personvern- og informasjonssikkerhetsbrudd i et stadig mer datadrevet samfunn Side 10

11 B - Innbyggers kontroll over egne personopplysninger Hva innebærer det for en virksomhet i helsesektoren? Det er mer enn kun informasjon til innbyggere: God tilgangsstyring Lettere og bedre innsyn i egne personopplysninger Mulighet for sperring Dataminimering Kun data som er nødvendig for å oppnå behandlingsformålet kan behandles Sikringstiltak Identitetsforvaltning, anonymisering og pseudonymisering Side 11

12 B - Så hva er GDPR? Ikke uoverstigelig! Men litt strengere Side 12

13 Del C Er personvern i helse- og omsorgssektoren vanskelig?

14 Vanskelig Strengt Uviktig Regelverket en hindring Er det sånn det er?

15 Vanskelig? Umulig bare når en ikke vil. 15

16 Strengt? 16

17 Balansere Konfidensialitet og tilgjengelighet

18 Uviktig? «Det er jo ikke så farlig, jeg har jo ikke noe å skjule.» 18

19 «Regelverket hindrer godt personvern» Feil. Regelverket (2015) fremmer tilgjengelighet Det er bare å plugge inn!

20 Typer av utfordringer Tekniske: Nye systemer vs. gamle systemer Organisatoriske: Manglende lederfokus Kompetansemessige: Manglende forståelse for godt personvern Overdrevent fokus på konfidensialitet lite fokus på tilgjengelighet Fotograf: Anders Modig

21 21

22 tillit CRB bildenummerCRB LisenstypeRoyalty fri (RF)FotografCorbis Tillit Side 22

23 «. Befolkningen skal og må ha tillit til at deres opplysninger behandles på en trygg måte. I tillegg må tilsynsorganer ha tillit til at de behandlingsansvarlige ser det som en egeninteresse å etterleve regelverket for å sikre pasientenes personvern. Saker som denne viser mangelfull etterlevelse og forståelse av grunnleggende krav til behandling av personopplysninger, og kan bidra til å bryte ned tilliten til sektoren som helhet.» Datatilsynet om HSØ-saken Side 23

24 Del D Begreper

25 Personopplysninger Telefonnummer Sensitive personopplysninger Kunderegister Personnavn Kontonummer E-post Rase/etnisk bakgrunn Politisk/filosofisk/religiøs oppfatning Personnavn Helseforhold,genetisk,biometri Seksuelle forhold/orientering Fagforening Foto/film Fødselsnummer «enhver opplysning om en identifisert eller identifiserbar fysisk person» Side 25

26 D - Definisjoner Jeg er den registrerte! Hurra! Jeg er registrert! Den registrerte (identifiserbar fysisk person) en person som direkte eller indirekte kan identifiseres, særlig ved hjelp av en identifikator, f.eks. et navn, et identifikasjonsnummer, lokaliseringsopplysninger, en online-identifikator eller ett eller flere elementer som er spesifikke for nevnte fysiske persons fysiske, fysiologiske, genetiske, psykiske, økonomiske, kulturelle eller sosiale identitet Side 26

27 D - Definisjoner forts. Behandling enhver operasjon eller rekke av operasjoner som gjøres med personopplysninger, enten automatisert eller ikke Side 27

28 Side 28

29 Roller Side 29

30 D - Definisjoner forts. Databehandlingsansvarlig (DBA) den fysiske eller juridiske person, offentlige myndighet, byrå eller ethvert annet organ som alene eller sammen med andre bestemmer formålet med behandlingen og hvilke virkemidler som skal benyttes Side 30

31 D - Definisjoner forts. Databehandler den fysiske eller juridiske person, offentlige myndighet, byrå eller ethvert annet organ som behandler personopplysninger på vegne av en behandlingsansvarlig Dvs. ekstern behandling Side 31

32 Pause 10 minutter Side 32

33 Hvordan var nå dette igjen.?

34 Kjernen: Vi tar tilbake kontroll! Vi får kontrollen over våre personlige data, både om hvordan dataene blir behandlet og hva de blir brukt til Vi skal beskyttes mot personvern- og informasjonssikkerhetsbrudd i et stadig mer datadrevet samfunn Side 34

35 Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå? - innledning B Hvordan skal vi forstå det som skjer? - kontekst C Er personvern vanskelig? perspektiv D Begreper - definisjoner E Prinsipper rammene for behandling F Rettigheter hvordan får vi kontroll G Verktøy for å få til godt personvern innebygd personvern, Normen H Plikter hva må aktørene gjøre I Riset bak speilet sanksjoner Side 35

36 Del E Prinsipper

37 Prinsipper for vern av personopplysninger Side 37

38 Lovlighet, rettferdighet og gjennomsiktighet Personopplysninger skal behandles på en lovlig, rettferdig og gjennomsiktig måte Formålsbegrensning Personopplysninger skal samles inn for spesifikke formål og ikke viderebehandles på en måte som er uforenlig med disse formålene Dataminimering Personopplysninger skal være adekvate, relevante og begrenset til det som er nødvendig for formålet Side 38

39 Riktighet Personopplysninger skal være korrekte og oppdaterte Lagringsbegrensning Personopplysninger skal lagres kun så lenge det er nødvendig for formålet Integritet og fortrolighet Personopplysninger skal behandles på en måte som gir tilstrekkelig sikkerhet for personopplysningene Side 39

40 Del F GDPR Hva er nytt fra den gamle tanta?

41 F - Hva er nytt i forordningen? Styrking av den registrertes rettigheter Flere plikter for databehandleransvarlig og databehandler Strengere krav til samtykke Krav til innebygd personvern og personvern som standardinnstilling Krav til vurdering av personvernkonsekvenser Strengere krav til avvikshåndtering Strengere sanksjoner Flere uttrykkelige dokumentasjonskrav Side 41

42 F - Flere plikter for databehandlingsansvarlig (DBA) og databehandler Nye krav til innhold i databehandleravtale Databehandler har selvstendig ansvar for å ivareta personvernet Strengere krav til oversikt over behandlingen av personopplysninger Begge har meldeplikt ved avvik Personvernombud i offentlige virksomheter og visse private Databehandler skal: Kun behandle personopplysninger basert på avtale med DBA Dokumentere behandlingen som foretas for hver enkelt DBA Søke forhåndsgodkjenning fra DBA ved bruk av underleverandører Hjelpe DBA med etterlevelse av forordningen Side 42

43 Personvernet forvitrer om det ikke er tidlig nok med

44 Hvordan får vi det til?

45 F - Innebygd personvern og personvern som standardinnstilling DBA har plikt til å følge prinsippene for innebygd personvern og personvern som standardinnstilling Ta hensyn til personvernet i alle utviklingsfasene av et system Omfatter både organisatoriske og tekniske tiltak Det minst personverninngripende alternativet skal brukes som standard Side 45

46 Side 46

47 F - Krav til vurdering av personvernkonsekvenser Vurdering av personvernkonsekvenser blir obligatorisk (DPIA*) For behandlinger som sannsynligvis vil utgjøre høy risiko Eks: behandling av helseopplysninger i stort omfang Det må gjøres før behandlingen starter Forhåndsdrøftelser med Datatilsynet om restrisikoen er høy Erstatter dagens meldeplikt og konsesjonsplikt *DPIA= Data Privacy Impact Assessment Side 47

48 F - Informasjonssikkerhet Dagens detaljerte krav i personopplysningsforskriften kap. 2 oppheves Forordningen krever at både DBA og databehandler må gjennomføre egnede tekniske og organisatoriske tiltak for å oppnå et sikkerhetsnivå som er egnet i forhold til risikoen Art. 32 Sikkerhet ved behandlingen Idet det tas hensyn til den tekniske utviklingen, gjennomføringskostnadene og behandlingens art, omfang, formål og sammenhengen den utføres i, samt risikoene av varierende sannsynlighets- og alvorlighetsgrad for fysiske personers rettigheter og friheter, skal den behandlingsansvarlige og databehandleren gjennomføre egnede tekniske og organisatoriske tiltak for å oppnå et sikkerhetsnivå som er egnet i forhold til risikoen, herunder blant annet, alt etter hva som er relevant, Side 48

49 F - Beskyttelse mot brudd på personvern og informasjonssikkerhet Hva må virksomhetene gjøre for å beskytte personopplysninger? Risikobasert tilnærming helt fra start og i alle ledd Innebygd personvern og personvern som standardinnstilling. dersom noe går galt? Avvikshåndtering strenge tidsfrister og krav til innhold Viktig med rutiner for sømløs avvikshåndtering Side 49

50 Informasjonssikkerhet og pasientsikkerhet Tilgjengelighet Integritet Konfidensialitet i Tilgjengelig informasjon for helsepersonell er en forutsetning for god og forsvarlig behandling Korrekt og oppdatert informasjon er en forutsetning for god kvalitet i pasientbehandlingen. Ivaretakelse av taushetsplikt og personvern er viktig for innbyggernes tillit til helse- og omsorgstjenesten

51 Del G Rettigheter

52 G - Strengere krav til samtykke Krav til samtykke: frivillig uttrykkelig informert utvetydig Inaktivitet/passivitet er ikke lovlig samtykke Samtykkeskjema må være klart, konsist og ikke unødvendig forstyrrende for bruken av tjenesten Tilbaketrekking av samtykke skal være like enkelt som å avgi samtykke Side 52

53 G - Styrking av den registrertes rettigheter Fortsatt rett til informasjon, innsyn og retting Utvidet informasjonsplikt: detaljerte krav i art. 13 og art. 14 Utvidet rett til innsyn: detaljerte krav i art. 15 Retting må skje uten ugrunnet opphold Sletting «Retten til å bli glemt» - gjelder ikke ubetinget, eks: journalføringsplikten går foran Sletting må skje uten ugrunnet opphold Plikt for den databehandlingsansvarlige til å informere andre databehandlingsansvarlige om at personopplysningene er slettet Side 53

54 G - Styrking av den registrertes rettigheter Begrensning Retten til å kreve at behandlingen av personopplysningene begrenses den registrerte bestrider at opplysningene er korrekte behandlingen er ulovlig og den registrerte ikke ønsker at opplysninger skal slettes DBA har plikt til å informere om begrensning av behandling av personopplysninger til alle som har mottatt personopplysningene Dataportabilitet Retten til å ta med seg sine opplysninger fra en virksomhet til en annen Gjelder kun for opplysninger som den registrerte selv har gitt til DBA Gjelder kun når behandling av personopplysninger skjer på bakgrunn av et samtykke eller en kontrakt Side 54

55 G - Styrking av den registrertes rettigheter Automatiserte avgjørelser inkl. profilering Gjelder for avgjørelser som utelukkende er basert på automatisert behandling som har rettsvirkning for eller på tilsvarende måte betydelig påvirker den registrerte Hovedregelen er at slike avgjørelser er forbudt Automatiserte avgjørelser er kun tillatt dersom de: er nødvendige for å inngå eller gjennomføre en avtale med de registrerte er hjemlet i lov som samtidig gir tilfredsstillende garantier for personvernet til de registrerte er basert på eksplisitt og gyldig samtykke DBA har plikt til å gi informasjon om at automatiserte avgjørelser finner sted den underliggende logikken betydningen og de forventede konsekvensene av en slik behandling for den registrerte Side 55

56 G - Styrking av den registrertes rettigheter Begrensning Retten til å kreve at behandlingen av personopplysningene begrenses den registrerte bestrider at opplysningene er korrekte behandlingen er ulovlig, men den registrerte ønsker likevel ikke at opplysninger skal slettes Databehandlingsansvarlig har plikt til å informere om begrensning av behandlingen av personopplysninger til alle som har mottatt personopplysningene Dataportabilitet Retten til å ta med seg sine egne opplysninger fra en virksomhet til en annen Gjelder kun for opplysninger som den registrerte selv har gitt Gjelder kun når behandling av personopplysninger skjer på bakgrunn av samtykke eller kontrakt Side 56

57 G - Styrking av den registrertes rettigheter forts. Innsigelse Retten til å motsette seg behandling av personopplysninger dersom opplysningene behandles fordi det er nødvendig for å utføre en oppgave i allmennhetens interesse eller utøve offentlig myndighet etter forordningen art. 6 (1) (e) opplysningene behandles med grunnlag i en interesseavveining etter art. 6 (1) (f) formålet med behandlingen er direkte markedsføring (uavhengig av hva behandlingsgrunnlaget er) DBA har plikt til å informere eksplisitt om retten til å motsette seg DBA skal ikke lenger behandle personopplysningene men mindre det foreligger tvingende, berettigede grunner for behandlingen som går foran den enkeltes personvern og rettigheter, eller behandlingen er nødvendig for å ivareta et rettskrav Side 57

58 Del H Forpliktelser

59 H - Plikter for databehandlingsansvarlig og databehandler Nye krav til innhold i databehandleravtale Strengere krav til oversikt av personopplysninger Sikre informasjonssikkerhet DBA og DB må gjennomføre egnede tekniske og organisatoriske tiltak for å oppnå et sikkerhetsnivå som er egnet i forhold til risikoen Oppnevne personvernombud i visse tilfeller Side 59

60 H - Plikter for databehandlingsansvarlig Internkontrollsystem Egnede tekniske og organisatoriske tiltak, med utvidet fokus Tiltak skal gjennomgås på nytt og skal oppdateres ved behov Innebygd personvern og personvern som standardinnstilling Bruke databehandler som gir tilstrekkelig garanti for ivaretakelse av personvernet Sende avviksmelding til Datatilsynet Krav til innhold og tidsfrister Gjennomføre personvernkonsekvensvurderinger Forhåndsdrøftinger med Datatilsynet Side 60

61 H - Selvstendige plikter for databehandler Hjelpe DBA med etterlevelse av forordningen Søke forhåndsgodkjenning fra DBA ved bruk av underleverandører Behandle personopplysninger kun basert på avtale med DBA Krav til innhold i databehandleravtale Tilstrekkelig garanti for ivaretakelse av personvernet Dokumentere behandling av personopplysninger som foretas for hver enkelt DBA Side 61

62 H - Avvikshåndtering DBA har en varslingsplikt ved brudd på personopplysningssikkerheten Krav til innhold i art. 33(3) DBA skal holde oversikt og dokumentere alle sikkerhetsbrudd Melding til Datatilsynet: uten ugrunnet opphold og senest 72 timer etter at de ble kjent med bruddet eventuell forsinkelse må begrunnes DBA skal underrette den registrerte: uten ugrunnet opphold dersom det er sannsynlig at bruddet vil medføre en høy risiko for den registrertes grunnleggende rettigheter Side 62

63 Del I Riset bak speilet

64 I - Sanksjoner Gradert tilnærming Brudd på databehandlingsansvarliges og databehandlers plikter 10 mill EUR eller 2% av omsetning på verdensbasis Brudd på prinsipper og rettigheter 20 mill EUR eller 4% av omsetning på verdensbasis Alvorlige feil og mangler, og manglende overholdelse av pålegg 20 mill EUR eller 4% av omsetning på verdensbasis Side 64

65 Så er GDPR gammel vin på nye flasker? Kjent smak Vil utvikle seg over tid. Side 65

66 Hva spør mor om når barna kommer fra skolen?

67 Frykt ikke.. Side 67

68 B - Så hva er GDPR? Ikke uoverstigelig! Side 68

69 Side 69

70 Fotograf: Corbis Side 70

71 Side 71

72 Besøk oss gjerne på

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler. Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen

De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler. Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen 1.12.2017 GDPR-prosjektet i Direktoratet for e-helse Kartlegging Periode: 9.mai til

Detaljer

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Senioradvokat (PhD) Thomas Olsen Normkonferansen 30. november 2017 www.svw.no GDPR viderefører personvernprinsippene Artikkel

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge)

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge) 1 2 3 Forordningen trer i kraft 25. mai 2018. Den avløser da personverndirektivet. Den får da direkte virkning i medlemslandene, og krever altså i motsetning til direktiver ikke nasjonal lovgivning. Direktivet

Detaljer

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Advokat/partner Håkon Knudsen Advokatfullmektig Silje Fagerhaug www.svw.no Program 0945-1045 10.45-11.00 11.00-12.00 12.00-13.00 13.00-14.15 14.15-14.45 14.45-15.15

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, 26.10.2017 Personopplysninger hva er det? Fødselsnummer: 090361 46271 IP-adresse: 195.159.103.82 Bilnummer: BL 23456 Bluetooth MAC:

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA)

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) 1 2 3 4 5 Den nye personvernsforordningen Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) Bakgrunn og tema Hovedtema: hva innebærer de nye reglene Norge/EØS? for bedrifter som opererer

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017 Ny personvernlovgivning Tillitsvalgkonferansen 2017 Forordningen skal make Europe fit for the digital age. More than 90 % of Europeans say they want the same data protection rights across the EU and regardless

Detaljer

Steinar Nørstebø, styreleder

Steinar Nørstebø, styreleder 1 Steinar Nørstebø, styreleder steinar@kins.no Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse,

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA Ane Wigers og Kjersti Hatlestad VÅRE MEDLEMMER DRIVER NORGE Forordningen stiller tydelige krav til fremgangsmåte ved behandling av personopplysninger Risikobasert tilnærming

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Espen Sandvik Partner Andreas Nordby Partner 2 Nedtellingen er i gang... 3 Det kommer til å gå bra! 4 Tema for dagen Hva er personopplysninger? Og hva er

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27. September 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Side 3 03.10.2017 Side 4 03.10.2017 Ny forordning Ny Grunnlovsbestemmelse 102 Personopplysningsloven av 14.4.2000 EU-direktiv

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

Nytt fra departementet

Nytt fra departementet Helse- og omsorgsdepartementet Nytt fra departementet Bjørn Astad og Sverre Engelschiøn Fornebu 30. november 2017 "Bedre IKT-løsninger en forutsetning for å lykkes med å skape pasientens helsetjeneste

Detaljer

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom Sikkerhet og personvern i skole og klasserom NKUL 2017 Tommy Tranvik Harald Torbjørnsen Vi skal: Øke kvaliteten i det pedagogiske arbeidet med digitale ferdigheter hos barn og unge Øke den digitale kompetansen

Detaljer

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Agenda Litt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger? Hvordan ser det ut i norske kommuner? Bakgrunn for nye personvernregler

Detaljer

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Emilie Veggeland Knudsen Advokatfullmektig Advokatfullmektig Advokat Kjersti Lyster Ryen Advokat Nye personvernregler i norsk rett EUs

Detaljer

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017 7. juli 2017 NYHETSBREV Forslag til ny personopplysningslov Den 6. juli 2017 sendte Justis- og beredskapsdepartementet forslag til ny personopplysningslov på høring. Departementet har listet flere punkter

Detaljer

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland 2017 24.10.2017 Personopplysninger samles inn om oss, og aktører bruker det i salgs- og reklameøyemed, men også statlig aktører sorterer denne informasjonen.

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Skytjenester og nytt personvernregelverk

Skytjenester og nytt personvernregelverk Skytjenester og nytt personvernregelverk 15.02.2017 Agenda Personopplysninger Skytjenester Problemstillinger som må vurderes Nytt personvernregelverk Thinkstock.com 2 Personopplysninger Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 www.svw.no Oversikt Overblikk forordningen Klagemulighet til Datatilsynet

Detaljer

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN Advokat Petter Bjerke, DLA Piper 24. oktober 2017 www.dlapiper.com 24. oktober 2017 0 1 Innledning Introduksjon og grunnleggende plikter General

Detaljer

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Anne Mette Dørum, spesialrådgiver KS Presentasjonen er basert på Datatilsynets presentasjoner om samme tema,

Detaljer

GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar

GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar 18.09.2017 Overveldet? 2 Kort om SKAGEN Fondsforvaltningsselskap etablert i 1993. 16 fond med en forvaltningskapital på

Detaljer

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Hva er personvern? 18.06.2014 Side 2 Retten til privatliv Selvbestemmelse Rett til å vite og forstå

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

Personvern i digitalisering av forvaltningen

Personvern i digitalisering av forvaltningen Personvern i digitalisering av forvaltningen En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer

Detaljer

GDPR I DEN NORSKE OPERA & BALLETT. Spekter, 13. desember 2017

GDPR I DEN NORSKE OPERA & BALLETT. Spekter, 13. desember 2017 GDPR I Spekter, 13. desember 2017 Overordnet - Hva er «The General Data Protection Regulation» (GDPR)? Definerer regler for all behandling av personopplysninger i virksomheter (regulering av personvern,

Detaljer

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR www.pwc.com Verdipapirfondenes forening Ny personvernforordningen GDPR Christine Ask Ottesen Direktør Advokatfirmaet PwC GDPR - en jungel av nye begrep DPIA GDPR BCR Privacy by design Access Privacy Shield

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre?

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM for en advokat Kundedata satt i system Kommersielle mål mot forbrukers rett Innhenter data for profilering Økt digitalisering senket personvern?

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Profilering og automatiserte avgjørelser Advokat Nils Henrik Heen ARBEIDSGRUPPE PERSONVERN Etablert av Juridisk hovedutvalg 12 personvernjurister fra næringen Vurdert personvernforordningen

Detaljer

Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag Kl (6 timer)

Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag Kl (6 timer) Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag 30.11.2012 Kl 10-16 (6 timer) Bokmål Oppgave 1. I regjeringens IKT-politikk og spesielt i Digitaliseringsprogrammet er bruk av felleskomponenter

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

Bransjenorm et egnet virkemiddel for å håndtere et komplekst trusselbilde

Bransjenorm et egnet virkemiddel for å håndtere et komplekst trusselbilde Bransjenorm et egnet virkemiddel for å håndtere et komplekst trusselbilde UNINETT-konferansen 2017 24.10.17 Jan Gunnar Broch Direktoratet for e-helse, sekretariatet for Normen Side 1 Myndighet Sørge for

Detaljer

EUs personvernforordning (GDPR)

EUs personvernforordning (GDPR) Ole Bjørn Nordland, rådmannens fagstab, november 2017 Foto: Carl Erik Eriksson EUs personvernforordning (GDPR) Hva er personvern? Regjeringen.no: Personvern handler om retten til å få ha ditt privatliv

Detaljer

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Disposisjon Innledende bemerkninger om a) personvern b) personopplysning c) personopplysningslovens

Detaljer

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018)

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) HR-nettverk Akershus og Østfold Adv. Mårten Brandsnes Faret KS Advokatene Nye varslingsbestemmelser trådte i kraft 1. juli 2017 Taushetsplikt ved

Detaljer

Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt

Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt Informasjon om personopplysninger Formålet med personopplysningsloven Formålet med personopplysningsloven (pol) er å beskytte den

Detaljer

Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten

Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten Nedenfor følger mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester som tilbys via Dataporten. Malen kan anvendes av universiteter

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

GDPR E-PRIVACY. Kristiansand, 23. november Advokatfullmektig Christine Stousland

GDPR E-PRIVACY. Kristiansand, 23. november Advokatfullmektig Christine Stousland GDPR E-PRIVACY Kristiansand, 23. november 2017 Advokatfullmektig Christine Stousland Overblikk E-privacy regulation Behandling u Kommunikasjon GDPR Personvern Hvorfor trenger vi nye regler? NUSSE, 1954

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2 Personvernforordningen Teknologisk

Detaljer

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte Personvernforordningen i det daglige Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Et nytt personvernregelverk er født! (EU 2016/679) PUBLISERT

Detaljer

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post:

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post: Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen Tel: 32 25 55 16 Mob: 936 27 040 E-post: bjacobsen@eurojuris.no Partner Lene Langseth Tel: 32 25 55 12 Mob: 950 68 648 E-post: llangseth@eurojuris.no Det nye personvernregelverket

Detaljer

Hvem skal få se pasientene i kortene? Hva veier tyngst av personvern og behovet for deling av medisinsk informasjon?

Hvem skal få se pasientene i kortene? Hva veier tyngst av personvern og behovet for deling av medisinsk informasjon? Hvem skal få se pasientene i kortene? Hva veier tyngst av personvern og behovet for deling av medisinsk informasjon? Mari Hersoug Nedberg, rådgiver Ålesund, 4. September 2009 Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti

Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti Dagens opplegg I. Hva er personvernforordningen? II. Hvordan går du frem

Detaljer

Hva betyr det for din virksomhet?

Hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler i 2018 Hva betyr det for din virksomhet? I 2018 får Norge nye regler for personvern, når EUs forordning erstatter dagens regelverk. Alle virksomheter som behandler personopplysninger

Detaljer

NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER

NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER - Jan Sandtrø, DLA Piper 10. mai 2017 IT-kontraktsdagen 2017 5. september 2017 www.dlapiper.com 10. mai 2017 0 Kontekst General Data Protection Regulation

Detaljer

Go to use the code /10/2016. En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett. INF1000/ INF1001: IT og samfunn.

Go to  use the code /10/2016. En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett. INF1000/ INF1001: IT og samfunn. INF1000/ INF1001: IT og samfunn En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett Siri Moe Jensen Gisle Hannemyr Høst 2016 Go to www.menti.com use the code 47 46 40 Siri Moe Jensen INF1000/INF1001 - Høst 2016 1

Detaljer

Styret Helse Sør-Øst RHF 14. desember 2017

Styret Helse Sør-Øst RHF 14. desember 2017 Saksframlegg Saksgang: Styre Møtedato Styret Helse Sør-Øst RHF 14. desember 2017 SAK NR 122-2017 ORIENTERINGSSAK - INFORMASJONSSIKKERHET OG PERSONVERN. NY PERSONVERNLOVGIVNING I EU/EØS (GDPR) Forslag til

Detaljer

Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon. v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud

Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon. v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud 2 Nye personvernregler i 2018 En forordning og to direktiver om personvern fra 2016 trer i kraft i norsk lovgivning

Detaljer

HVORDAN SØRGE FOR ETTERLEVELSE AV SIKKERHETSKRAVENE I GDPR?

HVORDAN SØRGE FOR ETTERLEVELSE AV SIKKERHETSKRAVENE I GDPR? HVORDAN SØRGE FOR ETTERLEVELSE AV SIKKERHETSKRAVENE I GDPR? FROKOSTSEMINAR GDPR I SKYEN DAGFINN BUSET 9. NOVEMBER 2017 Alt innhold, inkludert, men ikke begrenset til metoder og analyser i denne presentasjonen

Detaljer

GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke. Rolf Riisnæs Advokat dr. juris BITS seminar PSD2 11. oktober 2017

GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke. Rolf Riisnæs Advokat dr. juris BITS seminar PSD2 11. oktober 2017 GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke Rolf Riisnæs Advokat dr. juris rri@wr.no BITS seminar PSD2 11. oktober 2017 1 Bakgrunn PSD2 fastlegger at Behandling av personopplysninger skal skje i henhold

Detaljer

Retningslinjer for databehandleravtaler

Retningslinjer for databehandleravtaler Retningslinjer for databehandleravtaler Operativ sikkerhetsdokumentasjon INNHOLDSFORTEGNELSE 1. HENSIKT... 2 2. BEHANDLINGSANSVAR OG DATABEHANDLERAVTALER... 2 2.1 SENTRALE BEGREPER... 2 2.2 HVORFOR ER

Detaljer

De viktigste reglene i ny personvernforordning

De viktigste reglene i ny personvernforordning SELSKAPSRETT De viktigste reglene i ny personvernforordning Artikkelen tar for seg et utvalg av de viktigste reglene i den nye personvernforordningen. Den ser på hvilken betydning de nye reglene vil få

Detaljer

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighet og internkontroll Nøkkelen til etterlevelse (accountability)? Artikkel 5 (2) accountability Den behandlingsansvarlige er ansvarlig for og skal

Detaljer

Databehandleravtaler

Databehandleravtaler Databehandleravtaler etter personopplysningsloven og helseregisterloven Veileder 26.05.2009 Innholdsfortegnelse DEL I 5 Veileder - databehandleravtaler...6 Datatilsynet...6 Forutsetninger og avklaringer...7

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

HVEM ER JEG OG HVOR «BOR» JEG?

HVEM ER JEG OG HVOR «BOR» JEG? DISCLAIMER HVEM ER JEG OG HVOR «BOR» JEG? INFORMASJONSSIKKERHET Konfidensialitet Sikre at informasjon bare er tilgjengelig for de som skal ha tilgang Integritet Sikre informasjon mot utilsiktet eller

Detaljer

Kappløpet om kundedataene

Kappløpet om kundedataene Kappløpet om kundedataene Tre overordnede trender Personalisering Automatisering Plattformer og partnerskap Hvordan påvirker disse utviklingstrekkene personvernet? Hvilke rammer setter den nye forordningen?

Detaljer

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION Johnny Berntsen ISO/IEC 27001 Master Knowit Hva er GRDP? GDPR står for General Data Protection Regulation og er erstattningen og oppdatering av EU s 20 år

Detaljer

Databehandleravtale. I henhold til helseregisterlovens 16, jf. 18 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom. Bærum kommune, Pleie- og omsorg

Databehandleravtale. I henhold til helseregisterlovens 16, jf. 18 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom. Bærum kommune, Pleie- og omsorg I henhold til helseregisterlovens 16, jf. 18 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Bærum kommune, Pleie- og omsorg databehandlingsansvarlig og Leverandør databehandler Innholdsfortegnelse

Detaljer

Etterlevelse av personvernforordningen

Etterlevelse av personvernforordningen Etterlevelse av personvernforordningen 31.10.2016 Et nytt personvernregelverk er født! (EU 2016/679) PUBLISERT i EUs offentlige journal o Trer i kraft 27.05.2018 FORORDNING: o Erstatter nasjonal lovgivning

Detaljer

Databehandleravtale. Kommunenes Sentralforbund - Databehandler

Databehandleravtale. Kommunenes Sentralforbund - Databehandler U % 4)) Databehandleravtale mellom Kvinnherad kommune -Behandlingsansvarleg og Kommunenes Sentralforbund - Databehandler 1. Formålet med avtalen Formålet med denne avtalen er å regulere partenes rettigheter

Detaljer

Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter)

Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter) Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter) 1 Innhold Hva er personopplysninger? Hva er helseopplysninger? Hvorfor skal opplysningene sikres? Den registrerte har rettigheter (samtykke,

Detaljer

Saksframlegg. Styret Pasientreiser HF 13/09/2017. SAK NR Behandling av personopplysninger - oppfølging av styresak

Saksframlegg. Styret Pasientreiser HF 13/09/2017. SAK NR Behandling av personopplysninger - oppfølging av styresak Saksframlegg Referanse Saksgang: Styre Møtedato Styret Pasientreiser HF 13/09/2017 SAK NR 23-2017 Behandling av personopplysninger - oppfølging av styresak 05-2017 Forslag til vedtak: 1. Styret tar redegjørelsen

Detaljer

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR Bakgrunn for nye personvernregler Hva er personvern og personopplysninger Når er det tillatt

Detaljer