Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?"

Transkript

1 Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Emilie Veggeland Knudsen Advokatfullmektig Advokatfullmektig Advokat Kjersti Lyster Ryen Advokat

2 Nye personvernregler i norsk rett EUs personvernforordning (GDPR) EUs forordning for personvern (GDPR) trer i kraft fra 25. mai 2018 Någjeldende personopplysningslov med tilhørende personopplysningsforskrift vil bli opphevet Ny personopplysningslov er under utarbeidelse 2

3 Kort om grunnleggende begreper Loven gjelder enhver «behandling» av «personopplysninger» Unntak når rent personlig (=ikke i jobb) Unntak når ikke «automatisert» (håndnotater ) I praksis: - Gjelder det meste man gjør i jobben med mobil eller PC... og er man innenfor utløses en rekke plikter Hva er «behandling»? Enhver operasjon som gjøres med personopplysninger Innsamling, registrering, organisering, strukturering, lagring, tilpasning eller endring, gjenfinning, konsultering, bruk, utlevering ved overføring, spredning eller andre former for tilgjengeliggjøring, sammenstilling eller samkjøring, begrensninger, sletting eller tilintetgjøring. 3

4 Hva er en «personopplysning»? Definisjonen: «enhver opplysning om en identifisert eller identifiserbar fysisk person» - Konkrete faktiske opplysninger - Oppfatninger og preferanser - Uttalelser - Adferd og adferdsmønster - Prestasjoner og vurderinger - «Negative» opplysninger (f.eks. har ikke kjøpt ny bil) - Personopplysninger som inngår i andre opplysninger Anonymiserte og pseudonymiserte opplysninger Sensitive personopplysninger Særlig relevant i arbeidslivet: opplysninger om fagforeningsmedlemskap og helseopplysninger 4

5 Og når loven først får anvendelse Grunnleggende krav til behandling av personopplysninger - Rettslig grunnlag - Formålsangivelse - Oppbevaring av personopplysninger Dokumentasjonskrav/internkontroll - Kartlegge bedriftens behandling av personopplysninger - Formålsangivelser - Informasjon til registrerte - Sikkerhetstiltak/avvikshåndtering - Risikovurderinger - Samtykkeerklæringer - Avtaler med databehandlere - Avtaler om overføring til utlandet Rutiner for de registrertes rettigheter - Innsynsrett, krav på sletting, retting, dataportabilitet, osv. 5

6 De ulike rollene videreføres i det nye regelverket Behandlingsansvarlig (arbeidsgiver) Databehandler Underdatabehandler Den registrerte (jobbsøker/arbeidstaker) Datatilsynet (tilsyn og ombud) 6

7 Hovedintensjonene med det nye regelverket Etablere en felles forståelse av rettigheter og plikter for personvern i hele EU/EØS-området De teknologiske endringene gir behov for nye regler som møter dagens utfordringer Gi den enkelte borger bedre kontroll over hvordan personopplysninger om han/henne brukes 7

8 Alle norske virksomheter får nye plikter 8

9 Hva blir nytt? Hovedtrekkene Forordningen viderefører i stor grad dagens grunnprinsipper Innføring av strengere sanksjoner: Opp til 20 millioner Euro eller 4 % av årlig omsetning Mer detaljregulering og tilstramminger Noen nye prinsipper Privacy by design og default Mer ansvar for databehandler Dataportabilitet Rett til «menneskelig inngripen» ved automatiserte avgjørelser Påbud om personvernombud i flere bedrifter Melde- og konsesjonsplikten bortfaller 9

10 Personvern på arbeidsplassen Relevant for enhver enten som arbeidsgiver eller arbeidstaker Arbeidsgiver er behandlingsansvarlig Arbeidstaker har rettigheter som en registrert Personopplysningslovens generelle regler må overholdes I tillegg enkelte særnorske regler som gjelder i arbeidsforhold 10

11 Særlig problemstillinger knyttet til personvern på arbeidsplassen hva må man tenke på: Ved ansettelse? Under ansettelsesforholdet? Ved opphør av ansettelsesforholdet? 11

12 Fase 1: Hvilken informasjon kan innhentes i forbindelse med ansettelse? Jobbsøkeren har rettigheter som en registrert Informasjonskrav, behandlingsgrunnlag, formålsangivelse, oppbevaring Rett til «menneskelig inngripen» ved automatiserte avgjørelser Arbeidsgiver bør være særlig oppmerksom på: bakgrunnssjekk personlighetstester innhenting av helseopplysninger innhenting av politiattest og kredittopplysninger oppbevaring av CV og søknadspapirer 12

13 Fase 2: Behandling av ansattes personopplysninger Behandlingsgrunnlag: begrenset bruk av samtykke Informasjon til de ansatte Hva kan og bør lagres i personalmappen? Kontroll og overvåkning på arbeidsplassen Innsyn i epostkasse 13

14 Fase 3: Opphør av arbeidsforholdet Sletting av epostkasse Sletting av innhold i personalmappe 14

15 Hva kan AdeB bidra med? Rådgivning om dagens regelverk og endringene som kommer Utarbeide rutiner, avtaler og annen dokumentasjon for behandling av personopplysninger Personvernhåndbok Veileder for hva man skal lete etter og hva man skal kartlegge Godt utgangspunkt for prinsipper, tiltak og rutiner som kan implementeres Fungerer som dokumentasjon på overholdelse av regelverket 15

16 Kontaktpersoner Emilie Veggeland Knudsen ADVOKATFULLMEKTIG Mobil: E-post: Kjersti Lyster Ryen FAST ADVOKAT Mobil: E-post: 16

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA Ane Wigers og Kjersti Hatlestad VÅRE MEDLEMMER DRIVER NORGE Forordningen stiller tydelige krav til fremgangsmåte ved behandling av personopplysninger Risikobasert tilnærming

Detaljer

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Espen Sandvik Partner Andreas Nordby Partner 2 Nedtellingen er i gang... 3 Det kommer til å gå bra! 4 Tema for dagen Hva er personopplysninger? Og hva er

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Advokat/partner Håkon Knudsen Advokatfullmektig Silje Fagerhaug www.svw.no Program 0945-1045 10.45-11.00 11.00-12.00 12.00-13.00 13.00-14.15 14.15-14.45 14.45-15.15

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Senioradvokat (PhD) Thomas Olsen Normkonferansen 30. november 2017 www.svw.no GDPR viderefører personvernprinsippene Artikkel

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, 26.10.2017 Personopplysninger hva er det? Fødselsnummer: 090361 46271 IP-adresse: 195.159.103.82 Bilnummer: BL 23456 Bluetooth MAC:

Detaljer

GDPR E-PRIVACY. Kristiansand, 23. november Advokatfullmektig Christine Stousland

GDPR E-PRIVACY. Kristiansand, 23. november Advokatfullmektig Christine Stousland GDPR E-PRIVACY Kristiansand, 23. november 2017 Advokatfullmektig Christine Stousland Overblikk E-privacy regulation Behandling u Kommunikasjon GDPR Personvern Hvorfor trenger vi nye regler? NUSSE, 1954

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2 Personvernforordningen Teknologisk

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke. Rolf Riisnæs Advokat dr. juris BITS seminar PSD2 11. oktober 2017

GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke. Rolf Riisnæs Advokat dr. juris BITS seminar PSD2 11. oktober 2017 GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke Rolf Riisnæs Advokat dr. juris rri@wr.no BITS seminar PSD2 11. oktober 2017 1 Bakgrunn PSD2 fastlegger at Behandling av personopplysninger skal skje i henhold

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA)

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) 1 2 3 4 5 Den nye personvernsforordningen Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) Bakgrunn og tema Hovedtema: hva innebærer de nye reglene Norge/EØS? for bedrifter som opererer

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017 Ny personvernlovgivning Tillitsvalgkonferansen 2017 Forordningen skal make Europe fit for the digital age. More than 90 % of Europeans say they want the same data protection rights across the EU and regardless

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Bankregulatorisk fagseminar Advokat Nils Henrik Heen Personvernforordningen Vedtatt i EU mai 2016 Trer i kraft mai 2018 Teknologisk utvikling Internasjonalisering Fullharmonisering

Detaljer

GDPR for HR. En praktisk tilnærming til hva Sopra Steria har gjort for å møte de nye kravene

GDPR for HR. En praktisk tilnærming til hva Sopra Steria har gjort for å møte de nye kravene GDPR for HR En praktisk tilnærming til hva Sopra Steria har gjort for å møte de nye kravene 1 Beathe Lassen Director HR Operations Beathe.Lassen@soprasteria.com Arbeidsmøte 1 Om Sopra Steria 2 Hvordan

Detaljer

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre?

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM for en advokat Kundedata satt i system Kommersielle mål mot forbrukers rett Innhenter data for profilering Økt digitalisering senket personvern?

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

FRA A TIL Å: HVA DU MÅ VITE OM GDPR

FRA A TIL Å: HVA DU MÅ VITE OM GDPR FRA A TIL Å: HVA DU MÅ VITE OM GDPR Anja Lange og Nils Kristian Einstabland Oslo, 2. mai 2017 NY PERSONVERNFORORDNING - GDPR 2018 4 % - EUR 20 000 000 RETTEN TIL Å BLI GLEMT PROFILERING PERSONVERNOMBUD

Detaljer

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom Sikkerhet og personvern i skole og klasserom NKUL 2017 Tommy Tranvik Harald Torbjørnsen Vi skal: Øke kvaliteten i det pedagogiske arbeidet med digitale ferdigheter hos barn og unge Øke den digitale kompetansen

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

Steinar Nørstebø, styreleder

Steinar Nørstebø, styreleder 1 Steinar Nørstebø, styreleder steinar@kins.no Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse,

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Hva betyr det for din virksomhet?

Hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler i 2018 Hva betyr det for din virksomhet? I 2018 får Norge nye regler for personvern, når EUs forordning erstatter dagens regelverk. Alle virksomheter som behandler personopplysninger

Detaljer

Konkurranse om minibusstjenester. Vedlegg 8. Databehandleravtale

Konkurranse om minibusstjenester. Vedlegg 8. Databehandleravtale Versjon 1.0 14.06.2016 Minibuss Follo 2015 Kontrakt Konkurranse om minibusstjenester Vedlegg 8 Databehandleravtale Side 1 Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens

Detaljer

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern 30. november 2017 Marit Larsen Haarr Juridisk rådgiver Direktoratet for e-helse Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå?

Detaljer

Personvern i arbeidsforhold

Personvern i arbeidsforhold Christian Kjølaas Personvern i arbeidsforhold UNIVERSITETSFORLAGET Innholdsoversikt Forord 11 Sammendrag av bokens kapitler 13 1 Personvernbegrepet 21 2 Personopplysningsloven og -forskriften 43 3 Sentrale

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse)

E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse) Vedlegg 3 til Bransjenorm for behandling av personopplysninger i elektronisk billettering (Bransjenormen) E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse)

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

Arbeidsgivers styringsrett og ansattes personvern. Partnerforum 16. september 2008 Aslaug Bendiksen

Arbeidsgivers styringsrett og ansattes personvern. Partnerforum 16. september 2008 Aslaug Bendiksen Arbeidsgivers styringsrett og ansattes personvern Partnerforum 16. september 2008 Aslaug Bendiksen Disposisjon Hva er overvåking? Litt om lover og bruk av personopplysninger i arbeidslivet Enkelte eksempler:

Detaljer

PERSONVERN I FINANSSEKTOREN

PERSONVERN I FINANSSEKTOREN CHRISTINE ASK OTTESEN KATRINE BERG BLIXRUD PERSONVERN I FINANSSEKTOREN å GYLDENDAL AKADEMISK Innhold Introduksjon 19 Innledning 21 DEL I EN GENERELL INNFØRING I PERSONOPPLYSNINGSLOVEN 23 KAPITTEL 1 Rettskildebildet

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

Digital protokoll over behandlinger

Digital protokoll over behandlinger Digital protokoll over behandlinger Slik tenker vi Vi gjør etterlevelse av regelverket til en enkel og naturlig del av arbeidet Derfor må alle fokusere på personvern Vi blir stadig mer digitale i alt vi

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 www.svw.no Oversikt Overblikk forordningen Klagemulighet til Datatilsynet

Detaljer

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Anne Mette Dørum, spesialrådgiver KS Presentasjonen er basert på Datatilsynets presentasjoner om samme tema,

Detaljer

Juridiske betraktninger. knyttet til den nye. personvernforordningen. Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli

Juridiske betraktninger. knyttet til den nye. personvernforordningen. Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli Juridiske betraktninger knyttet til den nye personvernforordningen Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli Tema for dagen o Noen utvalgte emner: Status lovarbeidet i Norge Hva ligger i kravet til internkontroll?

Detaljer

Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger

Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger Mari Hersoug Nedberg, seniorrådgiver Pelagisk forening, 23. februar 2012 Disposisjon - Personvern et bakgrunnsbilde

Detaljer

Bilag 14 Databehandleravtale

Bilag 14 Databehandleravtale Bilag 14 Databehandleravtale Telefoni- og sentralbordtjenester Bilag 12 Databehandleravtale Side 1 av 7 Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet?

Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet? Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet? Fagseminar med Miles AS for Vest Næringsråd 25. april 2017 ved senioradvokat Sunniva Nising Sandvold Temaer for foredraget: 1. Personopplysningsvern

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

Detaljer

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017 7. juli 2017 NYHETSBREV Forslag til ny personopplysningslov Den 6. juli 2017 sendte Justis- og beredskapsdepartementet forslag til ny personopplysningslov på høring. Departementet har listet flere punkter

Detaljer

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post:

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post: Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen Tel: 32 25 55 16 Mob: 936 27 040 E-post: bjacobsen@eurojuris.no Partner Lene Langseth Tel: 32 25 55 12 Mob: 950 68 648 E-post: llangseth@eurojuris.no Det nye personvernregelverket

Detaljer

Kan du legge personopplysninger i skyen?

Kan du legge personopplysninger i skyen? Kan du legge personopplysninger i skyen? 05.05.2015 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring,

Detaljer

Vedlegg 8 Databehandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim

Vedlegg 8 Databehandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim Vedlegg 8 Databehandleravtalen Bussanbud Stor-Trondheim 2019-2029 1 Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom AtB AS behandlingsansvarlig

Detaljer

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018)

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) HR-nettverk Akershus og Østfold Adv. Mårten Brandsnes Faret KS Advokatene Nye varslingsbestemmelser trådte i kraft 1. juli 2017 Taushetsplikt ved

Detaljer

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009.

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Disposisjon 1) Innledning a) Kort om Datatilsynets oppgaver

Detaljer

Forslag til ny personopplysningslov - høring

Forslag til ny personopplysningslov - høring Akademikerne v/ Nina Sverdrup Svendsen Vår ref: HCA Oslo 22. september 2017 Forslag til ny personopplysningslov - høring Innledning Justis- og beredskapsdepartementet har sendt et forslag til ny personopplysningslov

Detaljer

Retningslinjer for databehandleravtaler

Retningslinjer for databehandleravtaler Retningslinjer for databehandleravtaler Operativ sikkerhetsdokumentasjon INNHOLDSFORTEGNELSE 1. HENSIKT... 2 2. BEHANDLINGSANSVAR OG DATABEHANDLERAVTALER... 2 2.1 SENTRALE BEGREPER... 2 2.2 HVORFOR ER

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar

GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar 18.09.2017 Overveldet? 2 Kort om SKAGEN Fondsforvaltningsselskap etablert i 1993. 16 fond med en forvaltningskapital på

Detaljer

Vedlegg 14 Behandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim

Vedlegg 14 Behandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim Vedlegg 14 Behandleravtalen Bussanbud Stor-Trondheim 2019-2029 1 Behandleravtale for [billetteringssystem] Denne avtale er inngått mellom AtB AS («AtB») og XXXX («Operatøren») 2 1 Avtalens bakgrunn og

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Personvern overvåking og kontrolltiltak i arbeidslivet. Paratkonferansen, 16. november 2010 Bjørn Erik Thon

Personvern overvåking og kontrolltiltak i arbeidslivet. Paratkonferansen, 16. november 2010 Bjørn Erik Thon Personvern overvåking og kontrolltiltak i arbeidslivet Paratkonferansen, 16. november 2010 Bjørn Erik Thon Disposisjon - Kort om Datatilsynet og det lovverk vi forvalter - Kort om regler som regulerer

Detaljer

Høring om ny personopplysningslov

Høring om ny personopplysningslov Høring om ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning Jorunn Bødtker - Landsstyret Geir Magnus Walderhaug NA Region øst Høstseminaret 19. oktober 2017 2 Høring om ny personopplysningslov

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten

Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten Nedenfor følger mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester som tilbys via Dataporten. Malen kan anvendes av universiteter

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Litt om bakgrunnen for nye regler Hvorfor nye regler

Detaljer

Foreløpig kontrollrapport

Foreløpig kontrollrapport Saksnummer: 12/00064 Dato for kontroll: 02.02.2012 Rapportdato: 23.05.2012 Foreløpig kontrollrapport Kontrollobjekt: Rekruttering AS Sted: Klokkeveien 9, 1440 Drøbak Utarbeidet av: Maria Bakke Andreas

Detaljer

REGISTRERING OG MÅ LING ÅV ÅRBEIDSPRESTÅSJONER - HVILKE REGLER GJELDER?

REGISTRERING OG MÅ LING ÅV ÅRBEIDSPRESTÅSJONER - HVILKE REGLER GJELDER? Dato: 21.12.2016 REGISTRERING OG MÅ LING ÅV ÅRBEIDSPRESTÅSJONER - HVILKE REGLER GJELDER? Nedenfor gis det en beskrivelse av hovedelementene i reglene om kontrolltiltak og reglene om personopplysninger

Detaljer

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet Velferdsteknologi og personvern Camilla Nervik, Datatilsynet Datatilsynet http://itpro.no/artikkel/20499/vipps-deler-din-kundeinformasjon-medfacebook/ http://e24.no/digital/undlien-vil-skape-medisiner-tilpasset-dine-gener-uioprofessor-vil-digitalisere-genene-dine/23608168

Detaljer

Databehandleravtale. Fellesforbundet avdeling.. Fellesforbundet

Databehandleravtale. Fellesforbundet avdeling.. Fellesforbundet Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Fellesforbundet avdeling.. Org.nr.:. Behandlingsansvarlig og Fellesforbundet Org.nr.:

Detaljer

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Databehandleravtale Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Statens innkrevingssentral (SI) behandlingsansvarlig og (Inkassoselskapet)

Detaljer

Personvern og kundedata

Personvern og kundedata Personvern og kundedata 19.01.2015 Fra muligheter til begrensninger? MULIGHETENE Hvordan bruke data fra interaksjon med kundene for å få større kundeinnsikt og grunnlag for å forbedre tjenester og produkter?»

Detaljer

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR Bakgrunn for nye personvernregler Hva er personvern og personopplysninger Når er det tillatt

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren

Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren 30.05.2016 Noen temaer Hva er personvern og hvorfor er det viktig? En reise i personvernlandskapet i 2016 Personvern, Datatilsynet og UH-sektoren Hvordan

Detaljer

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Nye personvernregler Maren Magnus Jegersberg Juridisk seniorrådgiver UiO Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne

Detaljer

VELKOMMEN TIL KURS I PERSONVERN. Advokat Sunniva Berntsen Advokat Vibeke Lærum

VELKOMMEN TIL KURS I PERSONVERN. Advokat Sunniva Berntsen Advokat Vibeke Lærum VELKOMMEN TIL KURS I PERSONVERN Advokat Sunniva Berntsen Advokat Vibeke Lærum Temaer for kurset Sentrale begreper og prinsipper Lovverket Endringer hovedtrekk i nytt regelverk Bedriftseksempel v/ Ingrid

Detaljer

Draftit Privacy Personvern på en enkel måte

Draftit Privacy Personvern på en enkel måte Draftit Privacy Personvern på en enkel måte Draftit Privacy Personvern i Fokus Vi blir stadig mer digitale i alt vi foretar oss. Derfor er vi også blitt mestere på å samle inn og utlevere personopplysninger

Detaljer

NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER

NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER - Jan Sandtrø, DLA Piper 10. mai 2017 IT-kontraktsdagen 2017 5. september 2017 www.dlapiper.com 10. mai 2017 0 Kontekst General Data Protection Regulation

Detaljer

Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon. v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud

Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon. v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud 2 Nye personvernregler i 2018 En forordning og to direktiver om personvern fra 2016 trer i kraft i norsk lovgivning

Detaljer

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hva er personvern? Personvern: Retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger Datatilsynets

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet Studieplan 2017/2018 PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15 Studiets nivå og organisering Studiet vil bli gjennomført med to samlinger á to dager. I løpet av samlingene

Detaljer

VEDLEGG TIL HOVEDAVTALE DATABEHANDLERAVTALE

VEDLEGG TIL HOVEDAVTALE DATABEHANDLERAVTALE VEDLEGG TIL HOVEDAVTALE DATABEHANDLERAVTALE 1. Avtalens parter og bakgrunn Det vises til avtale ( Hovedavtalen ) mellom takstmann/takstfirma (Databehandler) og Crawford & Company (Norway) AS om at Databehandler

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Databehandleravtaler

Databehandleravtaler Databehandleravtaler etter personopplysningsloven og helseregisterloven Veileder 26.05.2009 Innholdsfortegnelse DEL I 5 Veileder - databehandleravtaler...6 Datatilsynet...6 Forutsetninger og avklaringer...7

Detaljer

De nye personvernreglene: Hva som faktisk skal til og hvordan det bør gjøres i praksis sett fra et HR-perspektiv Workshops på SBN-konferansen

De nye personvernreglene: Hva som faktisk skal til og hvordan det bør gjøres i praksis sett fra et HR-perspektiv Workshops på SBN-konferansen De nye personvernreglene: Hva som faktisk skal til og hvordan det bør gjøres i praksis sett fra et HR-perspektiv Workshops på SBN-konferansen Bernhard Rikardsen / Sariba Espen Sandvik / Arntzen de Besche

Detaljer

Dato: Versjon: 1.0 Forfatter: Berit Hartviksen Arkivref:

Dato: Versjon: 1.0 Forfatter: Berit Hartviksen Arkivref: Dato: 10.10.2017 Versjon: 1.0 Forfatter: Berit Hartviksen Arkivref: 201701223 Høringsuttalelse utkast til ny personopplysningslov gjennomføring av personvernforordningen i norsk rett Høringsuttalelse utkast

Detaljer