Personvernforordningen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Personvernforordningen"

Transkript

1 Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen

2 Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2

3 Personvernforordningen Teknologisk utvikling Internasjonalisering Like regler i EU/EØS 3

4 Desember 2015 Mai 2016 Juli 2017 Mai 2018 Forordningsteksten vedtatt Forordningen vedtatt Høringsnotat Implementering 4

5 Rettskildebildet Forordningen med fortale WP 29-gruppen Datatilsynet Høringsnotat ny personopplysningslov Datatilsynets høringssvar ny personopplysningslov 5

6 Kilde: Datatilsynet 6

7 Grunnleggende begreper Personopplysning «normal» «sensitiv» Behandling Behandlingsansvarlig Databehandler Den registrerte 7

8 Mange av prinsippene videreføres Behandlingsgrunnlag Forholdsmessighet Informasjon/innsyn Formål Dataminimalisering Nøyaktighet Sletting Informasjonssikkerhet Dokumentasjon 8

9 Geografisk virkeområde Personopplysningsloven Behandlingsansvarlige etablert i Norge Forordningen 1. Behandlingsansvarlige og databehandlere etablert i EU 2. Behandlingsansvarlige og databehandlere ikke etablert i EU, men som; Tilbyr varer tjenester til borgere i EU Overvåker/profilerer EU-borgere 9

10 One stop shop Personopplysningsloven Lokalt Datatilsyn Forordningen Der hvor behandlingsansvarlig/databehandler har internasjonalt hovedkontor 10

11 Konsesjoner Personopplysningsloven Sensitive personopplysninger Der behandlingen krenker tungtveiende personverninteresser Forordningen «Ingen» 11

12 Sanksjoner Personopplysningsloven 10 ganger grunnbeløpet i folketrygden Forordningen 20 millioner /4 % av årlig omsetning 12

13 KONSEKVENSANALYSE (DPIA) SAMARBEIDSPARTNER

14 Konsekvensanalyse (DPIA) Systematisk prosess Identifiserer og evaluerer Fra alle interessenters synsvinkel Potensielle personvernkonsekvenser I prosjekter, initiativ, systemer eller prosesser Hvordan kan man unngå trusler mot personvernet Hvilke tiltak kan iverksettes for å avverge trusler DPIA for lovpålagte behandlinger? 14

15 Konsekvensanalyse (DPIA) I enkelte typetilfeller Automatisert behandling/personprofiler Sensitive personopplysninger i stort omfang Systematisk overvåkning i stort omfang Datatilsynet må publisere lister når det er påkrevd Datatilsynet kan publisere lister når det ikke er påkrevd Hva skal den inneholde? Systematisk beskrivelse av behandlingen Vurdering av om behandlingen er nødvendig og forholdsmessig Risikoen behandlingen har Hvilke tiltak som skal settes i verk 15

16 Konsultasjonsplikt Gjennomført DPIA viser at det er høy risiko og man har ikke funnet tiltak som får risikoen ned på et akseptabelt nivå konsultasjonsplikt med Datatilsynet Innholdskrav til meldingen til Datatilsynet Frister for Datatilsynet i hovedregel innen 8 uker 16

17 Konsekvensanalyse - utfordringer Utfordringer for foretakene: Kriterier for risikoen Avgjøre når Hvilke behandlingsaktiviteter 17

18 DATAPORTABILITET SAMARBEIDSPARTNER

19 Dataportabilitet Vilkår for portabilitet: Egne personopplysninger Gitt av den registrerte Elektronisk behandlet Gjennomføringen av dataportabilitet: Laste ned selv Overføre direkte til en annen behandlingsansvarlig 19

20 Dataportabilitet - utfordringer Identifisering Overføring Hvilke opplysninger Automatisering? 20

21 INFORMASJON SAMARBEIDSPARTNER

22 Informasjonsplikt Omfattende i seg selv: Artikkel 12, 13, 14, 15 og 19 I tillegg kommer kravene i særlovgivningen og kundekontakten forandres 22

23 PERSONVERNOMBUD SAMARBEIDSPARTNER

24 Personvernombud Hvem må ha ombud? Jussen: 1. Offentlige myndigheter og organer (unntatt domstoler) 2. Virksomheter hvis hovedvirksomhet består i å regelmessig og systematisk overvåke personer i stor skala 3. Virksomheter hvis hovedvirksomhet består i å behandle sensitive personopplysninger eller opplysninger om straffbare forhold i stor skala I praksis: Banker Forsikringsselskap Både behandlingsansvarlige og databehandlere 24

25 Personvernombud Skal: Involveres tidlig nok i prosessen Skal få tilstrekkelig støtte i utførelsen av oppgaver Skal ikke instrueres mv. i utførelsen Skal rapportere direkte til øverste ledelsesnivå Oppgaver: Informere og gi råd Overvåke etterlevelse av forordning Overvåke virksomhetens personvernpolitikk mv. Gi råd om konsekvensanalyse Samarbeide/kontaktpunkt for DT 25

26 Personvernombud - organisering Felles personvernombud for konsern? Flytende kompetansekrav: Mengden av personopplysninger Behovet for beskyttelse Kompleksitet i behandlingene Systematisk behandling utenfor EU Delta jevnlig på møter i topp- og mellomledelse Være tilstede når det treffes beslutninger som har betydning for personvernet Uttalelse fra ombudet skal alltid tillegges vekt Konsultasjonsplikt 26

27 Personvernombud - utfordringer Personvernombud må oppnevnes/re-oppnevnes Vurdere hvilke oppgaver som skal ivaretas av personvernombudet (også de som ikke er lovpålagt) Vurdere plasseringen av ombudet organisatorisk 27

28 DOKUMENTASJON SAMARBEIDSPARTNER

29 Dokumentasjon Handler om å: lage lister, kontrollere lovhjemler, fylle ut skjemaer, utføre analyser, gjøre risikovurderinger, og skrive rutiner Hvorfor? For å vise at det er greit å gjøre som vi «alltid» har gjort. 29

30 To hovedbestemmelser Artikkel 5.2: «Den behandlingsansvarlige er ansvarlig for og skal kunne påvise at nr. 1 overholdes («ansvar»)» Artikkel 30.1: «skal føre en protokoll over behandlingsaktiviteter som utføres under deres [behandlingsansvarliges] ansvar.» Artikkel 30.2: «skal føre en protokoll over alle kategorier av behandlingsaktiviteter» 30

31 Prosesskartlegging Hva driver vi med? Hvorfor gjør vi dette (formål)? Hvem handler det om (kategorier av registrerte)? Hva trenger vi for å gjøre det (datagrunnlag)? Hvordan gjør vi det? Hvem gjør det? Hvilke risiko medfører behandlingen?

32 Datakartlegging Hva har vi? Hvor kommer det fra? Hvilket formål er det samlet inn for? Hvilke kvalitet har det? Hvor ligger det? Hvem har tilgang? Hvordan er det sikret?

33 Fordeler med kartlegging Kan avdekke prosesser som burde avvikles sett fra et forretningsperspektiv Muligheter for forenkling og/eller digitalisering av arbeidsprosesser Muligheter for robotisering Økt oversikt vil gjøre det enklere å finne ut om dataene er lovlige og egnet for bruk i nye behandlinger Gjøre det enklere å finne feilkilder og forenkle systemer Gi oversikt/dokumentasjon over IT-systemer 33

34 KONSESJONER OG BRANSJENORMER SAMARBEIDSPARTNER

35 Ikke grunnlag for konsesjonsplikt Forordningen åpner bare for konsesjoner for behandlinger i «allmennhetens interesse», jf. art «Allmennhetens interesse» er et svært lite praktisk behandlingsgrunnlag for finansforetak. 35

36 Overgangsordning for gjeldende konsesjoner? Fortalen avsnitt 171 åpner for videreføring av «godkjenninger gitt av tilsynsmyndigheter [ ] frem til de endres, erstattes eller oppheves». Uklart hvordan departementet og Datatilsynet tolker dette. En tillatelse ikke en plikt! 36

37 Bransjenormer og sertifisering System: Utarbeides av behandlingsansvarlige/bransjeor ganisasjoner Datatilsynet har veiledningsplikt Godkjennes av Datatilsynet Virkninger Element i å påvise tilstrekkelig informasjonssikkerhet Konsekvensanalyse Påvise databeskyttelse Kan ha betydning ved eventuelle sanksjoner 37

38 HVITVASKINGSLOVEN vs. PERSONVERNFORORDNINGEN

39 Behandlingsgrunnlag Artikkel 6 (1) bokstav c: «behandlingen er nødvendig for å oppfylle en rettslig forpliktelse» Artikkel 6 (3) inneholder en anledning for lovgiver til å blant annet angi: Generelle vilkår Type opplysninger Formålet Etc. 39

40 Artikkel 9 (2) bokstav g: Behandlingsgrunnlag sensitive personopplysninger «Behandlingen er nødvendig [ ] skal stå i forhold til det mål som søkes oppnådd, være forenelig med det grunnleggende innholdet i retten til vern av personopplysninger og sikre særlige tiltak for å verne den registrertes grunnleggende rettigheter og interesser» 40

41 Hvitvaskingsloven behandlingsgrunnlag Lovforslaget 27: «rapporteringspliktig kan behandle personopplysninger, herunder sensitive personopplysninger, for å oppfylle sine plikter etter loven her» 41

42 Proporsjonalitet vs. kjenn din kunde Artikkel 5 (1) bokstav c: «[Personopplysninger skal] være adekvate, relevante og begrenset til det som er nødvendig for formålene de behandles for» Lovforslaget 9 (1): «Kundetiltak omfatter klarlegging av kundes og reell rettighetshavers identitet og kundeforholdets eller transaksjonens formål og tilsiktede art» 42

43 AUTOMATISERTE AVGJØRELSER OG PROFILERING 43

44 Dagens regelverk Personopplysningsloven Skille mellom personprofiler og automatiserte avgjørelser Informasjonsplikt Må gjøre rede for regelinnholdet Delvis rett til å kreve manuell behandling 44

45 Automatiserte avgjørelser og profilering Personvernforordningen Profilering definert i artikkel 4 (4) Automatiserte avgjørelser er ikke uttrykkelig definert Tre situasjoner: «Generell» profilering Avgjørelser basert på profilering Fullt ut automatiserte avgjørelser, inkludert profilering 45

46 Automatiserte avgjørelser Artikkel 22 (1): «Den registrerte skal ha rett til å ikke være gjenstand for [ ]» 46

47 Automatiserte avgjørelser Ingen rett til å ikke være gjenstand for [ ] når: Det er nødvendig for å inngå/oppfylle en avtale Er basert på samtykke Hjemlet i lov Hvitvaskingsloven 5? 47

48 Sensitive personopplysninger Krav til behandlingsgrunnlaget: Samtykke Vesentlig samfunnsinteresse med hjemmel i lov Hvitvaskingsloven 5? 48

49 Suksesskriterier 49

50 Samarbeid 50

51 /personvern

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Bankregulatorisk fagseminar Advokat Nils Henrik Heen Personvernforordningen Vedtatt i EU mai 2016 Trer i kraft mai 2018 Teknologisk utvikling Internasjonalisering Fullharmonisering

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

Personvernombudsordningen etter GDPR

Personvernombudsordningen etter GDPR Personvernombudsordningen etter GDPR Viktigste endringer Fremhevet og lovregulert Skjerpede krav og tydeligere rolle Fra frivillig til obligatorisk for mange Artikkel 37, 38 og 39 i forordningen Retningslinjer

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Profilering og automatiserte avgjørelser Advokat Nils Henrik Heen ARBEIDSGRUPPE PERSONVERN Etablert av Juridisk hovedutvalg 12 personvernjurister fra næringen Vurdert personvernforordningen

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

Hva betyr det for din virksomhet?

Hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler i 2018 Hva betyr det for din virksomhet? I 2018 får Norge nye regler for personvern, når EUs forordning erstatter dagens regelverk. Alle virksomheter som behandler personopplysninger

Detaljer

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Senioradvokat (PhD) Thomas Olsen Normkonferansen 30. november 2017 www.svw.no GDPR viderefører personvernprinsippene Artikkel

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Personvernombudsordningen etter GDPR

Personvernombudsordningen etter GDPR Personvernombudsordningen etter GDPR Viktigste endringer Fremhevet og lovregulert Skjerpede krav og tydeligere rolle Fra frivillig til obligatorisk for mange Artikkel 37, 38 og 39 i forordningen Retningslinjer

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Emilie Veggeland Knudsen Advokatfullmektig Advokatfullmektig Advokat Kjersti Lyster Ryen Advokat Nye personvernregler i norsk rett EUs

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Personvern i digitalisering av forvaltningen

Personvern i digitalisering av forvaltningen Personvern i digitalisering av forvaltningen En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer

Detaljer

Steinar Nørstebø, styreleder

Steinar Nørstebø, styreleder 1 Steinar Nørstebø, styreleder steinar@kins.no Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse,

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

Detaljer

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 www.svw.no Oversikt Overblikk forordningen Klagemulighet til Datatilsynet

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet Studieplan 2017/2018 PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15 Studiets nivå og organisering Studiet vil bli gjennomført med to samlinger á to dager. I løpet av samlingene

Detaljer

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017 7. juli 2017 NYHETSBREV Forslag til ny personopplysningslov Den 6. juli 2017 sendte Justis- og beredskapsdepartementet forslag til ny personopplysningslov på høring. Departementet har listet flere punkter

Detaljer

Forslag til ny lov om behandling av personopplysninger

Forslag til ny lov om behandling av personopplysninger Justis- og beredskapsdepartementet Forslag til ny lov om behandling av personopplysninger Personvernkonferansen 8. desember 2017 Anne Sofie Hippe, fung. Lovrådgiver, Oversikt Kort om personvernforordningen

Detaljer

Forslag til ny personopplysningslov

Forslag til ny personopplysningslov Forslag til ny personopplysningslov 1_Tittellysbilde Advokat Arve Føyen Leder IT-politisk Råd i DND 1 Overordnede betraktninger Erkjenner myndighetene økonomiske og administrative konsekvenser av forordningen?

Detaljer

Dato: Versjon: 1.0 Forfatter: Berit Hartviksen Arkivref:

Dato: Versjon: 1.0 Forfatter: Berit Hartviksen Arkivref: Dato: 10.10.2017 Versjon: 1.0 Forfatter: Berit Hartviksen Arkivref: 201701223 Høringsuttalelse utkast til ny personopplysningslov gjennomføring av personvernforordningen i norsk rett Høringsuttalelse utkast

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

SPV DOKUMENTASJON. GDPR artikkel 5 og 30. v/håvard Hanto-Haugse, juridisk rådgjevar og personvernombod i SPV

SPV DOKUMENTASJON. GDPR artikkel 5 og 30. v/håvard Hanto-Haugse, juridisk rådgjevar og personvernombod i SPV SPV DOKUMENTASJON GDPR artikkel 5 og 30 v/håvard Hanto-Haugse, juridisk rådgjevar og personvernombod i SPV VIKTIG PRIORITERING TUNG Å SELJA INN Fram til mai -18 handlar dette om å: laga lister, kontrollera

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

Automatiserte avgjørelser og profilering

Automatiserte avgjørelser og profilering Automatiserte avgjørelser og profilering Personvernforordningen kurs 02.11.2017 Anne-Lise Dietzel, advokat Konsernjuridisk 1 Tema 1. Gjeldende rett 1. Personopplysningsloven 21,22 og 25 2. Profilering

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009.

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Disposisjon 1) Innledning a) Kort om Datatilsynets oppgaver

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

Juridiske betraktninger. knyttet til den nye. personvernforordningen. Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli

Juridiske betraktninger. knyttet til den nye. personvernforordningen. Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli Juridiske betraktninger knyttet til den nye personvernforordningen Advokat/partner Gerd Aaland Fagerli Tema for dagen o Noen utvalgte emner: Status lovarbeidet i Norge Hva ligger i kravet til internkontroll?

Detaljer

EUs personvernforordning (GDPR)

EUs personvernforordning (GDPR) Ole Bjørn Nordland, rådmannens fagstab, november 2017 Foto: Carl Erik Eriksson EUs personvernforordning (GDPR) Hva er personvern? Regjeringen.no: Personvern handler om retten til å få ha ditt privatliv

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk. Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid

Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk. Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid Navn på studieprogram (E): Personvern en grunnopplæring i personvernregelverk Antall studiepoeng: 15 Heltid eller deltid, ev begge deler: Deltid Faglig innhold Innledning/generell beskrivelse av studiet

Detaljer

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018)

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) HR-nettverk Akershus og Østfold Adv. Mårten Brandsnes Faret KS Advokatene Nye varslingsbestemmelser trådte i kraft 1. juli 2017 Taushetsplikt ved

Detaljer

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA)

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) 1 2 3 4 5 Den nye personvernsforordningen Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) Bakgrunn og tema Hovedtema: hva innebærer de nye reglene Norge/EØS? for bedrifter som opererer

Detaljer

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Anne Mette Dørum, spesialrådgiver KS Presentasjonen er basert på Datatilsynets presentasjoner om samme tema,

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Litt om bakgrunnen for nye regler Hvorfor nye regler

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27. September 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Side 3 03.10.2017 Side 4 03.10.2017 Ny forordning Ny Grunnlovsbestemmelse 102 Personopplysningsloven av 14.4.2000 EU-direktiv

Detaljer

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Agenda Litt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger? Hvordan ser det ut i norske kommuner? Bakgrunn for nye personvernregler

Detaljer

EUs personvernforordning og norsk personopplysningsrett

EUs personvernforordning og norsk personopplysningsrett Justis- og beredskapsdepartementet EUs personvernforordning og norsk personopplysningsrett Normkonferansen 1. desember 2017 Anne Sofie Hippe, fung. Lovrådgiver, Oversikt Kort om personvernforordningen

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Høring om ny personopplysningslov

Høring om ny personopplysningslov Høring om ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning Jorunn Bødtker - Landsstyret Geir Magnus Walderhaug NA Region øst Høstseminaret 19. oktober 2017 2 Høring om ny personopplysningslov

Detaljer

GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar

GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar GDPR: GAP-analyse Randi Hognestad, Legal Counsel, SKAGEN AS VFF Compliance-seminar 18.09.2017 Overveldet? 2 Kort om SKAGEN Fondsforvaltningsselskap etablert i 1993. 16 fond med en forvaltningskapital på

Detaljer

Endelig kontrollrapport

Endelig kontrollrapport Saksnummer: 14/00257 Dato for kontroll: 09.04.2014 Rapportdato: 06.08.2014 Endelig kontrollrapport Kontrollobjekt: Leikanger kommune Sted: Leikanger Utarbeidet av: Ted Tøraasen Knut-Brede Kaspersen 1 Innledning

Detaljer

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, 26.10.2017 Personopplysninger hva er det? Fødselsnummer: 090361 46271 IP-adresse: 195.159.103.82 Bilnummer: BL 23456 Bluetooth MAC:

Detaljer

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge)

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge) 1 2 3 Forordningen trer i kraft 25. mai 2018. Den avløser da personverndirektivet. Den får da direkte virkning i medlemslandene, og krever altså i motsetning til direktiver ikke nasjonal lovgivning. Direktivet

Detaljer

PERSONVERN I FINANSSEKTOREN

PERSONVERN I FINANSSEKTOREN CHRISTINE ASK OTTESEN KATRINE BERG BLIXRUD PERSONVERN I FINANSSEKTOREN å GYLDENDAL AKADEMISK Innhold Introduksjon 19 Innledning 21 DEL I EN GENERELL INNFØRING I PERSONOPPLYSNINGSLOVEN 23 KAPITTEL 1 Rettskildebildet

Detaljer

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom Sikkerhet og personvern i skole og klasserom NKUL 2017 Tommy Tranvik Harald Torbjørnsen Vi skal: Øke kvaliteten i det pedagogiske arbeidet med digitale ferdigheter hos barn og unge Øke den digitale kompetansen

Detaljer

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR www.pwc.com Verdipapirfondenes forening Ny personvernforordningen GDPR Christine Ask Ottesen Direktør Advokatfirmaet PwC GDPR - en jungel av nye begrep DPIA GDPR BCR Privacy by design Access Privacy Shield

Detaljer

Notat. Høringsnotat om endringer i fagskoleloven. Bestemmelser om behandling av personopplysninger

Notat. Høringsnotat om endringer i fagskoleloven. Bestemmelser om behandling av personopplysninger Notat Høringsnotat om endringer i fagskoleloven Bestemmelser om behandling av personopplysninger 1.1 Innledning Kunnskapsdepartementet foreslår en ny lovhjemmel om behandling av personopplysninger i Database

Detaljer

Personvernombud i Norge og databeskyttelsesansvarlig i EU-Kommisjonens forslag til forordning om databeskyttelse

Personvernombud i Norge og databeskyttelsesansvarlig i EU-Kommisjonens forslag til forordning om databeskyttelse Personvernombud i Norge og databeskyttelsesansvarlig i EU-Kommisjonens forslag til forordning om databeskyttelse Stian D. Kringlebotn Seniorrådgiver, Datatilsynet (Norge) Temaer i foredraget - Hvorfor

Detaljer

Skytjenester og nytt personvernregelverk

Skytjenester og nytt personvernregelverk Skytjenester og nytt personvernregelverk 15.02.2017 Agenda Personopplysninger Skytjenester Problemstillinger som må vurderes Nytt personvernregelverk Thinkstock.com 2 Personopplysninger Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA Ane Wigers og Kjersti Hatlestad VÅRE MEDLEMMER DRIVER NORGE Forordningen stiller tydelige krav til fremgangsmåte ved behandling av personopplysninger Risikobasert tilnærming

Detaljer

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Advokat/partner Håkon Knudsen Advokatfullmektig Silje Fagerhaug www.svw.no Program 0945-1045 10.45-11.00 11.00-12.00 12.00-13.00 13.00-14.15 14.15-14.45 14.45-15.15

Detaljer

Oppsummering og råd til eksamen. DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Mona Naomi Lintvedt

Oppsummering og råd til eksamen. DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Mona Naomi Lintvedt Oppsummering og råd til eksamen DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Mona Naomi Lintvedt mnl@difi.no En siste sak Stikkord om emner dere må kunne Hensynet bak personvern Internasjonalt personvern

Detaljer

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post:

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post: Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen Tel: 32 25 55 16 Mob: 936 27 040 E-post: bjacobsen@eurojuris.no Partner Lene Langseth Tel: 32 25 55 12 Mob: 950 68 648 E-post: llangseth@eurojuris.no Det nye personvernregelverket

Detaljer

GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke. Rolf Riisnæs Advokat dr. juris BITS seminar PSD2 11. oktober 2017

GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke. Rolf Riisnæs Advokat dr. juris BITS seminar PSD2 11. oktober 2017 GDPR og PSD2 - særlig om håndtering av samtykke Rolf Riisnæs Advokat dr. juris rri@wr.no BITS seminar PSD2 11. oktober 2017 1 Bakgrunn PSD2 fastlegger at Behandling av personopplysninger skal skje i henhold

Detaljer

Nytt fra departementet

Nytt fra departementet Helse- og omsorgsdepartementet Nytt fra departementet Bjørn Astad og Sverre Engelschiøn Fornebu 30. november 2017 "Bedre IKT-løsninger en forutsetning for å lykkes med å skape pasientens helsetjeneste

Detaljer

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Disposisjon Innledende bemerkninger om a) personvern b) personopplysning c) personopplysningslovens

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Forslag til ny personopplysningslov - høring

Forslag til ny personopplysningslov - høring Akademikerne v/ Nina Sverdrup Svendsen Vår ref: HCA Oslo 22. september 2017 Forslag til ny personopplysningslov - høring Innledning Justis- og beredskapsdepartementet har sendt et forslag til ny personopplysningslov

Detaljer

[start kap] Innholdsoversikt

[start kap] Innholdsoversikt personvern BOOK.book Page 7 Thursday, December 23, 2010 1:32 PM [start kap] Innholdsoversikt 1 Innledning... 17 2 Personvernteori... 21 3 Internasjonalt personopplysningsvern... 81 4 Personopplysningsloven...

Detaljer

Ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning

Ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning Ny personopplysningslov norsk implementering av EUs personvernforordning Geir Magnus Walderhaug NA Region øst Frokostmøte 26. september 2017 2017 Norsk Arkivråd 2 Høring på norsk lov frist 16. oktober

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Kontrollrapport. Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer

Kontrollrapport. Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer Saksnummer: 15/00436 Dato for kontroll: 15.06.2015 Rapportdato: 29.06.2015 Kontrollrapport Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer Utarbeidet av: Knut-Brede Kaspersen og Hallstein

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Melde- og konsesjonsplikt, og om myndighetene. DR1010 Mona Naomi Lintvedt

Melde- og konsesjonsplikt, og om myndighetene. DR1010 Mona Naomi Lintvedt Melde- og konsesjonsplikt, og om myndighetene DR1010 Mona Naomi Lintvedt Ukas sak(er) Dagens tema Meldeplikt og konsesjon Myndighetene etter pol Datatilsynet Personvernnemnda Meldeplikt 31 Den behandlingsansvarlige

Detaljer

Ny personvernforordning Er vi alle forberedt?

Ny personvernforordning Er vi alle forberedt? Ny personvernforordning Er vi alle forberedt? GDPR - historikk 2012 2015 2016 25. mai 2018 Kommisjon fremlegger forslag De tre EUinstitusjoner blir enige om teksten Formell adopsjon Ikrafttredelse General

Detaljer

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern 30. november 2017 Marit Larsen Haarr Juridisk rådgiver Direktoratet for e-helse Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå?

Detaljer

Kappløpet om kundedataene

Kappløpet om kundedataene Kappløpet om kundedataene Tre overordnede trender Personalisering Automatisering Plattformer og partnerskap Hvordan påvirker disse utviklingstrekkene personvernet? Hvilke rammer setter den nye forordningen?

Detaljer

Saksframlegg. Styret Pasientreiser HF 13/09/2017. SAK NR Behandling av personopplysninger - oppfølging av styresak

Saksframlegg. Styret Pasientreiser HF 13/09/2017. SAK NR Behandling av personopplysninger - oppfølging av styresak Saksframlegg Referanse Saksgang: Styre Møtedato Styret Pasientreiser HF 13/09/2017 SAK NR 23-2017 Behandling av personopplysninger - oppfølging av styresak 05-2017 Forslag til vedtak: 1. Styret tar redegjørelsen

Detaljer

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighet og internkontroll Nøkkelen til etterlevelse (accountability)? Artikkel 5 (2) accountability Den behandlingsansvarlige er ansvarlig for og skal

Detaljer

Kan du legge personopplysninger i skyen?

Kan du legge personopplysninger i skyen? Kan du legge personopplysninger i skyen? 05.05.2015 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring,

Detaljer

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre?

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM for en advokat Kundedata satt i system Kommersielle mål mot forbrukers rett Innhenter data for profilering Økt digitalisering senket personvern?

Detaljer

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN Advokat Petter Bjerke, DLA Piper 24. oktober 2017 www.dlapiper.com 24. oktober 2017 0 1 Innledning Introduksjon og grunnleggende plikter General

Detaljer

Big data i offentlig sektor og personvern

Big data i offentlig sektor og personvern Big data i offentlig sektor og personvern Hva er personvern? Selvbestemmelse Forutsigbarhet Informasjon og innsyn Korrekte data Informasjonssikkerhet 2 3 Hva er Big Data? Gigantiske mengder digitale data

Detaljer

Spesielt om personvern og krav til sikring av personopplysninger. Dag Wiese Schartum

Spesielt om personvern og krav til sikring av personopplysninger. Dag Wiese Schartum Spesielt om personvern og krav til sikring av personopplysninger Dag Wiese Schartum Personvern i forvaltningen - et problem! Generelt Forvaltningens IKT-bruk må alltid vurderes konkret i forhold til personopplysningslovens

Detaljer