Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern"

Transkript

1 Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern

2 Personvern, prinsipper og rettigheter

3 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr Fødselsnummer: Telefonnummer: IP-adresse: Bilnummer: BL Bluetooth MAC: 17:35:52:78:4B:CA Wi-Fi-adresse MAC: 12:44:32:45:7B:C9 Autpass-brikke-ID: UDID: f7426bd d9ae2c a0dcd67ab5 3

4 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger som skal brukes, av hvem, til hvilke formål. Informasjon hvis man ikke har rett til å samtykke, har man i det minste rett til å vite hvilke opplysninger som brukes, av hvem og til hvilke formål 4

5 Prinsipper for behandling av personopplysninger Lovlig, rettferdig og gjennomsiktig Formålsbegrensning Dataminimering Riktighet Lagringsbegrensning Integritet og konfidensialitet Ansvarlighet 5

6 De registrertes rettigheter Informasjon Innsyn Korrigering Sletting Begrensning Dataportabilitet Innsigelse Automatiserte avgjørelser, inkludert profilering 6

7 Hvem har plikter og rettigheter De registrerte har rettigheter Behandlingsansvarlig, databehandler, underleverandører har plikter 7

8 Innebygd personvern og personvern som standardinnstilling

9 Kilde: /12/05/1be26fa6-5dc7-11e3-be07-006c776266ed_story.html

10 Art Innebygd personvern og personvern som standard Vær i forkant, forebygg fremfor å reparere. Gjør personvern til standardinnstilling. Bygg personvern inn i designet. Skap full funksjonalitet: Både-og, ikke enten-eller. Ivareta informasjonssikkerhet fra start til slutt. Vis åpenhet. Respekter den registrertes personvern. Oppsummert art 25: Obligatorisk Tekniske og organisatoriske tiltak. Sett det minst personverninngripende alternativet som standard, mht mengde, omfang, lagringstid, tilgjengelighet. Ivareta personvernprinsipper og den registrertes rettigheter. 10

11 Programvareutvikling med innebygd personvern 11

12 Presentasjon av hver aktivitet i veilederen

13 Opplæring Mål: Basiskunnskap og forståelse for personvern og informasjonssikkerhet, og risiko tilknyttet dette Hva skal det gis opplæring i: Når og hvorfor personvern og informasjonssikkerhet er viktig i de ansattes daglige arbeidsoppgaver. Suksesskriterier er at virksomheten har etablert retningslinjer for personvern og informasjonssikkerhet, og at intern opplæring i disse retningslinjene er adressert. 13

14 Personvern- og sikkerhetskrav Type personopplysninger? Kan slutninger trekkes om individer? Hvem er brukere og eiere? Behandlingsansvarlig, databehandler, mottaker? Prinsipper skal være oppfylt og rettigheter ivaretatt Nødvendig? Mengde, omfang, lagringstid, tilgjengelighet Åpenhet gi informasjon så den registrerte kan ivareta sine rettigheter Informasjonssikkerhet 14

15 15

16 Design Designkrav Dataorienterte Prosessorienterte Analyser angrepsflaten i den designede programvaren Trusselmodellering Analyser komponenter, tilgangspunkter, dataflyt og prosessflyt i programvaren Forutse misbruk og utbedre designet for å få et mer herdet og robust sluttprodukt 16

17 Koding Bruk godkjente verktøy, infrastruktur og rammeverk Ugyldiggjør utrygge funksjoner og moduler Statisk kodeanalyse og kodegjennomgang 17

18 Testing Test om kravene er implementert og riktig Sikkerhetstesting Dynamisk testing Fuzz testing Penetrasjonstesting / sårbarhetsanalyse Gjennomgang av trusselmodell og angrepsflate 18

19 Produksjonssetting Utarbeid plan for hendelseshåndtering Full sikkerhetsgjennomgang av programvaren Godkjenning av produksjonssetting Arkivering 19

20 Forvaltning Håndtere hendelser og avvik etter planen Forvaltning, drift og vedlikehold av programvaren skal følge etablerte rutiner for hvordan personvern og sikkerhet skal ivaretas over tid 20

21 Konkurranse «Innebygd personvern i praksis 2018»

22 Innebygd personvern i praksis 2018 Datatilsynet inviterer til konkurranse om beste programvare utviklet utfra prinsippene for innebygd personvern. Jury: Dag Wiese Schartum Lillian Røstad Maria Bartnes Torgeir Waterhouse Veronica J. Buer og Martha Eike, Datatilsynet Hvordan delta i konkurransen? Sende oss et utfylt søknadsskjema med beskrivelse av produktet. Mer informasjon på datatilsynet.no Frist for innsending av bidrag 1. desember

23 Veilederen ligger på datatilsynet.no 23

24 Takk for oppmerksomheten! Telefon: datatilsynet.no (Twitter)

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25

Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25 Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25 25.08.2017 Bjørn Erik Thon Arbeidsgruppen har bestått av: Andreas Hegna Martha Eike Rita Nordtug Johannes Brodwall Eskild Storvik Karoline Klever

Detaljer

Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler

Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler 28.08.2017 Agenda Innebygd personvern introduksjon, konkurranse og veileder Aktivitetene i veileder om programvareutvikling med innebygd

Detaljer

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighet og internkontroll Nøkkelen til etterlevelse (accountability)? Artikkel 5 (2) accountability Den behandlingsansvarlige er ansvarlig for og skal

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Nye personvernregler og innebygd personvern

Nye personvernregler og innebygd personvern Nye personvernregler og innebygd personvern Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Hendelser Innebygd personvern og DPIA Prosjekt i Datatilsynet Hva er person(opplysnings)vern? Den

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

Nye personvernregler i GDPR i helsesektoren

Nye personvernregler i GDPR i helsesektoren Nye personvernregler i 2018 - GDPR i helsesektoren 05.12.2017 Kort om skytjenester Er det egentlig noe nytt? ASP, fjerndrift, stormaskin, hosting, Outsourcing rokker ikke ved ansvarslinjene: Virksomhet

Detaljer

Skytjenester og nytt personvernregelverk

Skytjenester og nytt personvernregelverk Skytjenester og nytt personvernregelverk 15.02.2017 Agenda Personopplysninger Skytjenester Problemstillinger som må vurderes Nytt personvernregelverk Thinkstock.com 2 Personopplysninger Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, 26.10.2017 Personopplysninger hva er det? Fødselsnummer: 090361 46271 IP-adresse: 195.159.103.82 Bilnummer: BL 23456 Bluetooth MAC:

Detaljer

Programvareutvikling med innebygd personvern og personvern som standardinnstilling. Eirik Saltkjel Veronica Jarnskjold Buer

Programvareutvikling med innebygd personvern og personvern som standardinnstilling. Eirik Saltkjel Veronica Jarnskjold Buer Programvareutvikling med innebygd personvern og personvern som standardinnstilling Eirik Saltkjel Veronica Jarnskjold Buer 30.11.2017 Agenda Introduksjon til nye personvernregler Pause (10 minutter) Introduksjon

Detaljer

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Agenda Litt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger? Hvordan ser det ut i norske kommuner? Bakgrunn for nye personvernregler

Detaljer

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland

Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland 2017 24.10.2017 Personopplysninger samles inn om oss, og aktører bruker det i salgs- og reklameøyemed, men også statlig aktører sorterer denne informasjonen.

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Innledning 2 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren

Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren Personvern og informasjonssikkerhet i UH sektoren 30.05.2016 Noen temaer Hva er personvern og hvorfor er det viktig? En reise i personvernlandskapet i 2016 Personvern, Datatilsynet og UH-sektoren Hvordan

Detaljer

Personvern og det påtrengende behovet for data om oss.

Personvern og det påtrengende behovet for data om oss. Personvern og det påtrengende behovet for data om oss. Personvern Hva slags data er det som faktisk kan knyttes til hver av oss og som kalles personopplysninger? Innen ITS og smarte veier er ofte personopplysninger

Detaljer

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen 13.11.2015 Agenda Hva er personvern? Datatilsynets skole- og barnehageprosjekt Skytjenester Sosiale medier Thinkstock.com 2 Hvem har ansvaret? «Behandlingsansvarlig»

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Minimere og begrense. Gjem og skjul. Separere.

Minimere og begrense. Gjem og skjul. Separere. 3 Design Sjekklisten er dynamisk, ikke uttømmende og skal oppdateres regelmessig. Dersom du har innspill til noen av punktene, vil vi gjerne høre fra deg. Dataorienterte designkrav Minimere og begrense.

Detaljer

Er det så farlig å dele data fra trafikantene?

Er det så farlig å dele data fra trafikantene? Er det så farlig å dele data fra trafikantene? Personvern og samvirkende ITS Hva slags data er det som faktisk kan knyttes til hver av oss og som kalles personopplysninger? Innen ITS og smarte veier er

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte Personvernforordningen i det daglige Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Et nytt personvernregelverk er født! (EU 2016/679) PUBLISERT

Detaljer

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017 Ny personvernlovgivning Tillitsvalgkonferansen 2017 Forordningen skal make Europe fit for the digital age. More than 90 % of Europeans say they want the same data protection rights across the EU and regardless

Detaljer

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Senioradvokat (PhD) Thomas Olsen Normkonferansen 30. november 2017 www.svw.no GDPR viderefører personvernprinsippene Artikkel

Detaljer

De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler. Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen

De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler. Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen De nasjonale e-helseløsningene i Direktoratet for e-helse og nye personvernregler Maryke Silalahi Nuth Normkonferansen 1.12.2017 GDPR-prosjektet i Direktoratet for e-helse Kartlegging Periode: 9.mai til

Detaljer

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Hva er personvern? 18.06.2014 Side 2 Retten til privatliv Selvbestemmelse Rett til å vite og forstå

Detaljer

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern 30. november 2017 Marit Larsen Haarr Juridisk rådgiver Direktoratet for e-helse Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå?

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

GDPR I DEN NORSKE OPERA & BALLETT. Spekter, 13. desember 2017

GDPR I DEN NORSKE OPERA & BALLETT. Spekter, 13. desember 2017 GDPR I Spekter, 13. desember 2017 Overordnet - Hva er «The General Data Protection Regulation» (GDPR)? Definerer regler for all behandling av personopplysninger i virksomheter (regulering av personvern,

Detaljer

Privacy Shield og Skytjenester

Privacy Shield og Skytjenester Privacy Shield og Skytjenester Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 46 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring, arbeidsliv)

Detaljer

Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti

Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti Hvilke krav stiller personvernforordningen (GDPR) til din virksomhet? ALSO webinar 15. desember 2017 senioradvokat Jens C. Gjesti Dagens opplegg I. Hva er personvernforordningen? II. Hvordan går du frem

Detaljer

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Advokat/partner Håkon Knudsen Advokatfullmektig Silje Fagerhaug www.svw.no Program 0945-1045 10.45-11.00 11.00-12.00 12.00-13.00 13.00-14.15 14.15-14.45 14.45-15.15

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Steinar Nørstebø, styreleder

Steinar Nørstebø, styreleder 1 Steinar Nørstebø, styreleder steinar@kins.no Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse,

Detaljer

DIFI - Seminar om Skytjenester

DIFI - Seminar om Skytjenester DIFI - Seminar om Skytjenester 16.10.2017 Definisjoner Personvern, hva er det? Grunnleggende rett til vern av den private sfære og retten til selv å bestemme over opplysninger om seg selv. ivaretakelse

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Kappløpet om kundedataene

Kappløpet om kundedataene Kappløpet om kundedataene Tre overordnede trender Personalisering Automatisering Plattformer og partnerskap Hvordan påvirker disse utviklingstrekkene personvernet? Hvilke rammer setter den nye forordningen?

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Nye personvernregler Maren Magnus Jegersberg Juridisk seniorrådgiver UiO Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne

Detaljer

Kan du legge personopplysninger i skyen?

Kan du legge personopplysninger i skyen? Kan du legge personopplysninger i skyen? 05.05.2015 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring,

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Tingenes Internett, hvilken info kan samles inn og hvordan skal disse dataene sikres? 30. November 16 Personvernforordningen Nye EU persronvernregler som tar sikte på å gi borgerne tilbake kontroll over

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Bedre personvern i skole og barnehage

Bedre personvern i skole og barnehage Bedre personvern i skole og barnehage NOKIOS, 28. oktober 2014 Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver i Datatilsynet Martha Eike, senioringeniør i Datatilsynet Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Erfaringer med innebygd personvern i utvikling av mobilapper på UiO. Maren Magnus Jegersberg og Dagfinn Bergsager USIT/UiO

Erfaringer med innebygd personvern i utvikling av mobilapper på UiO. Maren Magnus Jegersberg og Dagfinn Bergsager USIT/UiO Erfaringer med innebygd personvern i utvikling av mobilapper på UiO Maren Magnus Jegersberg og Dagfinn Bergsager USIT/UiO UiO er Norges eldste institusjon for forsking og høyere utdanning 27 000 studenter

Detaljer

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Disposisjon Innledende bemerkninger om a) personvern b) personopplysning c) personopplysningslovens

Detaljer

Informasjonssikkerhet på internett og de påtrengende tredjepartene.

Informasjonssikkerhet på internett og de påtrengende tredjepartene. Informasjonssikkerhet på internett og de påtrengende tredjepartene. 20.03.2015 Informasjonssikkerhet på internett og de påtrengende tredjepartene Om Cookies, beacons, device fingerprinting, pålogging og

Detaljer

Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig

Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig 29.10.2014 Dagens tema Bruk av skytjenester, og bevisst(løs) bruk Skytjenester og informasjonssikkerhet Datatilsynets krav til skytjenester Hvor trykker

Detaljer

Personvern i digitalisering av forvaltningen

Personvern i digitalisering av forvaltningen Personvern i digitalisering av forvaltningen En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen

Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen 06.05.2016 Tema Hva er personopplysninger Hvordan etterleve pliktene i loven 2 Hvem har ansvaret? «Behandlingsansvarlig» = Fylkeskommunen = skoleeier

Detaljer

På tide med sikker samhandling? Helge Veum, avdelingsdirektør Sikkerhet og Sårbarhet 2013, 8. mai 2013

På tide med sikker samhandling? Helge Veum, avdelingsdirektør Sikkerhet og Sårbarhet 2013, 8. mai 2013 På tide med sikker samhandling? Helge Veum, avdelingsdirektør Sikkerhet og Sårbarhet 2013, 8. mai 2013 Kort om Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Ombud og tilsynsorgan kontrollere at lover og forskrifter

Detaljer

Personopplysningsloven og annet «snacks»

Personopplysningsloven og annet «snacks» Personopplysningsloven og annet «snacks» Agenda Litt om Datatilsynet Erfaring fra kontroller Hva er personopplysninger, personvern og personvernprinsipper Hva er internkontroll og informasjonssikkerhet

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR Bakgrunn for nye personvernregler Hva er personvern og personopplysninger Når er det tillatt

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 Digitalisering

Detaljer

Oppfordring til utviklere

Oppfordring til utviklere Datatilsynet skal medvirke til at den enkelte ikke blir krenket gjennom bruk av opplysninger som kan knyttes til ham eller henne. Datatilsynet er opprettet for å passe på at personopplysningsloven blir

Detaljer

Mobile enheter, sikkerhet og personvern. Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no

Mobile enheter, sikkerhet og personvern. Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no Mobile enheter, sikkerhet og personvern Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no Tema - Kort om Datatilsynet - Personverntanken - Mobile apper særlig helseapper - Briller

Detaljer

Personvern barnehagen

Personvern barnehagen Personvern barnehagen Regelverkssamling, Fylkesmannen i Telemark 12. november 2013 Guro Skåltveit, seniorrådgiver i Datatilsynet Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver i Datatilsynet Administrasjonsavdeling

Detaljer

Personvern og lokalisering

Personvern og lokalisering Personvern og lokalisering Sjekkpunkt Behandles personopplysninger? Personopplysning: Opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en enkeltperson. Behandling av personopplysninger: Enhver bruk av personopplysninger,

Detaljer

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom Sikkerhet og personvern i skole og klasserom NKUL 2017 Tommy Tranvik Harald Torbjørnsen Vi skal: Øke kvaliteten i det pedagogiske arbeidet med digitale ferdigheter hos barn og unge Øke den digitale kompetansen

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27. September 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Side 3 03.10.2017 Side 4 03.10.2017 Ny forordning Ny Grunnlovsbestemmelse 102 Personopplysningsloven av 14.4.2000 EU-direktiv

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Virksomheter som tar i bruk skytjenester er juridisk ansvarlige, og må sørge for at personopplysningene behandles i tråd med personvernregelverket.

Virksomheter som tar i bruk skytjenester er juridisk ansvarlige, og må sørge for at personopplysningene behandles i tråd med personvernregelverket. CLOUD COMPUTING En veiledning i bruk av skytjenester, 2014 Skytjenester Virksomheter som tar i bruk skytjenester er juridisk ansvarlige, og må sørge for at personopplysningene behandles i tråd med personvernregelverket.

Detaljer

Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen

Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen Personvernmessige utfordringer ved sammenslåing av kommuner Den nye personvernforordningen Punkter Bitte litt om Datatilsynet Personvernmessige utfordringer ved kommunesammenslåinger Nytt regelverk Hva

Detaljer

Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling. Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO

Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling. Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling tikli Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO Generelt Personopplysningsloven er (nesten) alltid relevant ved

Detaljer

Store data store spørsmål. Bruk av statens store datamengder

Store data store spørsmål. Bruk av statens store datamengder Store data store spørsmål Bruk av statens store datamengder Hva er personvern Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger. Alle mennesker har en

Detaljer

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Databehandleravtale Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Statens innkrevingssentral (SI) behandlingsansvarlig og (Inkassoselskapet)

Detaljer

SLA for digitaliseringsalderen: Nettskyer, sikkerhetstjenester og multisourcing. Informasjonssikkerhet og personvern Renate Thoreid

SLA for digitaliseringsalderen: Nettskyer, sikkerhetstjenester og multisourcing. Informasjonssikkerhet og personvern Renate Thoreid SLA for digitaliseringsalderen: Nettskyer, sikkerhetstjenester og multisourcing Informasjonssikkerhet og personvern Renate Thoreid Formål Driftsavtalen Ved kjøp av driftstjenester knyttet til maskinvare,

Detaljer

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Espen Sandvik Partner Andreas Nordby Partner 2 Nedtellingen er i gang... 3 Det kommer til å gå bra! 4 Tema for dagen Hva er personopplysninger? Og hva er

Detaljer

Når barn og barnevernsaker eksponeres i media

Når barn og barnevernsaker eksponeres i media Når barn og barnevernsaker eksponeres i media Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo 51 medarbeidere Særlig uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller forvaltning og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Stikkord om utvikling (1)

Stikkord om utvikling (1) Personvern som premiss for utvikling og drift av informasjonssystemer Finf4001, forelesning høsten 2006 Herbjørn Andresen, stipendiat ved Afin Stikkord om utvikling (1) Hva skal systemet brukes til? Behandling

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Big data i offentlig sektor og personvern

Big data i offentlig sektor og personvern Big data i offentlig sektor og personvern Hva er personvern? Selvbestemmelse Forutsigbarhet Informasjon og innsyn Korrekte data Informasjonssikkerhet 2 3 Hva er Big Data? Gigantiske mengder digitale data

Detaljer

Prosjektveiviser for sikkerhet. Sikkerhet og Sårbarhet 2016/Jens Lien

Prosjektveiviser for sikkerhet. Sikkerhet og Sårbarhet 2016/Jens Lien Prosjektveiviser for sikkerhet Sikkerhet og Sårbarhet 2016/Jens Lien Når man endelig har fått til noe - og lagd noe som er bra, så kommer det ei «knetakling» inn fra sikkerhetshold og ødelegger alt! 3

Detaljer

GDPR hva nå? Johnny

GDPR hva nå? Johnny GDPR hva nå? Johnny Berntsen@knowit.no Hva er GDPR? The General Data Protection Regulation [Regulation (EU) 2016/679 of the European Parliament and of the Council 27 April 2016]1 applies to all European

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

Personvern og velferdsteknologi

Personvern og velferdsteknologi Personvern og velferdsteknologi «Personvern» Enkelt sagt handler personvern om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger Fra www.datatilsynet.no Når jeg går inn på badeværelset

Detaljer

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN

NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN NY PERSONVERNFORODNING KONSEKVENSER FOR TRANSPORTBRANSJEN Advokat Petter Bjerke, DLA Piper 24. oktober 2017 www.dlapiper.com 24. oktober 2017 0 1 Innledning Introduksjon og grunnleggende plikter General

Detaljer

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA Ane Wigers og Kjersti Hatlestad VÅRE MEDLEMMER DRIVER NORGE Forordningen stiller tydelige krav til fremgangsmåte ved behandling av personopplysninger Risikobasert tilnærming

Detaljer

EUs personvernforordning (GDPR)

EUs personvernforordning (GDPR) Ole Bjørn Nordland, rådmannens fagstab, november 2017 Foto: Carl Erik Eriksson EUs personvernforordning (GDPR) Hva er personvern? Regjeringen.no: Personvern handler om retten til å få ha ditt privatliv

Detaljer

Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten

Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten Nedenfor følger mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester som tilbys via Dataporten. Malen kan anvendes av universiteter

Detaljer

Endelig kontrollrapport

Endelig kontrollrapport Saksnummer: 14/00257 Dato for kontroll: 09.04.2014 Rapportdato: 06.08.2014 Endelig kontrollrapport Kontrollobjekt: Leikanger kommune Sted: Leikanger Utarbeidet av: Ted Tøraasen Knut-Brede Kaspersen 1 Innledning

Detaljer