Grunnleggende personvern. Fagsamling 1: Personvern 18. januar 2017

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Grunnleggende personvern. Fagsamling 1: Personvern 18. januar 2017"

Transkript

1 Grunnleggende personvern Fagsamling 1: Personvern 18. januar 2017

2 Agenda 1. Innledning Hva er personvern Nye regler på vei 2. Grunnleggende begreper og prinsipper 3. Hva må være på plass uansett? Generelle krav til behandling av personopplysninger 4. Viktige rettigheter for den enkelte 5. Forpliktelser for virksomhetene 6. Neste samling

3 Aktualitet People analytics Internet of things Big data

4 Fra Computerworld

5 Hva er personvern?

6 Innledning hva er personvern? Personvern forstås i dag som vern av personopplysninger Behov som har vokst frem som en følge av digitalisering I slekt med personlighetsvern som handler om retten til privatliv Regler som bestemmer når og hvordan personopplysninger kan behandles Gjelder ved elektronisk behandling, samt personregistre Gjeldene regler regulerer bl.a. ikke Behandling av personopplysninger for privat bruk Behandling av personopplysninger for journalistiske formål (noen regler gjelder)

7 Plassering og begrunnelse En menneskerettighet som skal sikre hensynet til den enkeltes personlige integritet og privatliv Personopplysningsvern Knyttet til elektronisk behandling av personopplysninger Begrunnet i den enkeltes behov for kontroll over egne personlige forhold og deltakelse i samfunnslivet I dag er det potensielle informasjonstilfanget om den enkelte nærmest uendelig

8 Juridisk rammeverk Dagens norske regler følger av personopplysningsloven fra 2000 og personopplysningsforskriften Basert på personverndirektivet (95/46/EF) Virkeområde Saklig 3 Geografisk 4 «etablert i Norge» Sektorlovgivning på mange viktige områder Helse Finans Arbeidsliv Telekom Markedsføring Transport Sikkerhet osv.

9 Juridisk rammeverk ny forordning Ny forordning vedtatt i 2016 vil tre i kraft 25. mai 2018 Bakgrunn Behovet for å tilpasse regelverket til dagens teknologiske virkelighet Forordning vil sikre mer enhetlig regelverk i EØS Fokus på å styrke borgernes personvernrettigheter og deres rådighet over egne opplysninger Tydeligere ansvar og plikter for behandlingsansvarlig og databehandler Større geografisk virkeområde

10 Grunnleggende begreper

11 Grunnleggende begreper Hva er en personopplysning? En opplysning eller vurdering som kan knyttes til en enkeltperson, for eksempel navn, adresse, telefonnummer, e- post, bilde, fødselsnummer, IP-adresse, fingeravtrykk osv. Identifiserbar (direkte eller indirekte). Sensitiv personopplysninger Opplysninger om rasemessig eller etnisk bakgrunn, eller politisk, filosofisk eller religiøs oppfatning, at en person har vært mistenkt, siktet, tiltalt eller dømt for en straffbar handling, helseforhold, seksuelle forhold, og medlemskap i fagforeninger Behandlingsansvarlig Databehandler Den som bestemmer formålet med behandlingen av personopplysninger og hvilke hjelpemidler som skal brukes Den som behandler personopplysninger på vegne av den behandlingsansvarlige Den registrerte Den enkeltperson som en personopplysning kan knyttes til

12 Grunnleggende prinsipper All behandling av personopplysninger krever et lovlig grunnlag i mange tilfeller samtykke fra den enkelte Noen grunnleggende prinsipper: Formålsbestemthet Proporsjonalitet Minimalitet (ikke mer enn nødvendig) Relevant, korrekt og fullstendige

13 Begrepene i ny forordning Definisjonen, artikkel 4 (1) personal data means any information relating to an identified or identifiable natural person ('data subject'); an identifiable natural person is one who can be identified, directly or indirectly, in particular by reference to an identifier such as a name, an identification number, location data, an online identifier or to one or more factors specific to the physical, physiological, genetic, mental, economic, cultural or social identity of that natural person Teknisk mer detaljerte definisjoner enn i dag Rom for å forstå mange typer data og metadata som personopplysninger

14 Grunnleggende krav til behandling av personopplysninger

15 Grunnkrav til behandling av personopplysninger Personopplysningsloven 11 Den behandlingsansvarlige skal sørge for at personopplysningene som behandles a)bare behandles når dette er tillatt etter 8 og 9, b) bare nyttes til uttrykkelig angitte formål som er saklig begrunnet i den behandlingsansvarliges virksomhet, c) ikke brukes senere til formål som er uforenlig med det opprinnelige formålet med innsamlingen, uten at den registrerte samtykker, d) er tilstrekkelige og relevante for formålet med behandlingen, og e) er korrekte og oppdatert, og ikke lagres lenger enn det som nødvendig ut fra formålet med behandlingen, jf. 27 og 28

16 Krav om behandlingsgrunnlag Hovedregel samtykke eller lovbestemt grunnlag Tilleggskrav for sensitive personopplysninger Tilleggskrav for behandling av fødselsnummer og andre entydige identifikasjonsmidler Fingeravtrykk, biometriske data osv. Personopplysninger (jf. 2 nr. 1) kan bare behandles dersom den registrerte har samtykket, eller det er fastsatt i lov at det er adgang til slik behandling, eller behandlingen er nødvendig for a) å oppfylle en avtale med den registrerte, eller for å utføre gjøremål etter den registrertes ønske før en slik avtale inngås, b) at den behandlingsansvarlige skal kunne oppfylle en rettslig forpliktelse, c) å vareta den registrertes vitale interesser, d) å utføre en oppgave av allmenn interesse, e) å utøve offentlig myndighet, eller f) at den behandlingsansvarlige eller tredjepersoner som opplysningene utleveres til kan vareta en berettiget interesse, og hensynet til den registrertes personvern ikke overstiger denne interessen.

17 Krav til samtykke Frivillig Uten noen form for tvang Må kunne velge å la være å samtykke Samtykke i arbeidsforhold Ubalanse i styrkeforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver Reell valgfrihet? Kan samtykket trekkes tilbake uten negative konsekvenser for arbeidstakeren? Informert Den som samtykker, må være tilstrekkelig informert før samtykket gis Vedkommende må kunne forstå hva det samtykkes til Ved individmålinger må følgelig arbeidsgiver blant annet informere om: Hvordan personopplysningene som samles inn, skal behandles Formålene bak individmålingene Konsekvensene av å samtykke til behandlingen Uttrykkelig Ikke passivt, stilltiende eller ved konkludent atferd Må fremgå At det samtykkes Hvilke behandlinger samtykket omfatter Hvilke behandlingsansvarlige samtykket er rettet til

18 Samtykke Ingen formkrav, men dokumentasjonshensyn Gjelder til det blir trukket tilbake Nye strenger krav i personvernforordningen f.eks krav til at skriftlige samtykker som gjelder flere formål inndeles slik at det innhentes særskilt samtykke til hvert formål

19 Nødvendighet og avveining Personopplysningsloven 8 bokstav (f): Personopplysninger (jf. 2 nr. 1) kan bare behandles dersom [ ] behandlingen er nødvendig for [ ] f) at den behandlingsansvarlige eller tredjepersoner som opplysningene utleveres til kan vareta en berettiget interesse, og hensynet til den registrertes personvern ikke overstiger denne interessen

20 Nødvendighet og avveining Nødvendighet Berettiget interesse Uklart vurderingstema Vid formulering Forholdsmessig, egnet, effektiv Likevel ikke en hvilken som helst interesse Relativt høy terskel Kommersielle interesser omfattes

21 Formålsbegrensningen Personopplysningsloven 11 første ledd, bokstav b) Den behandlingsansvarlige skal sørge for at personopplysningene som behandles b)bare nyttes til uttrykkelig angitte formål som er saklig begrunnet i den behandlingsansvarliges virksomhet, c) Ikke brukes senere til formål som er uforenlig med det opprinnelige formålet med innsamlingen, uten at den registrerte samtykker Uttrykkelige formål Saklighetsbegrensningen Eksempler fra praksis

22 Behandlingsgrunnlag mv. i ny forordning Krav om behandlingsgrunnlag og grunnkravene til behandling følger av artikkel 5 flg. Bygget opp på samme måte som i dag, men kravene til behandling er tydligere og til dels også skjerpet the data subject has given consent to the processing of his or her personal data for one or more specific purposes; any freely given, specific, informed and unambiguous indication of the data subject's wishes by which he or she, by a statement or by a clear affirmative action, signifies agreement to the processing of personal data relating to him or her

23 Viktige rettigheter for den enkelte

24 Innsyn og informasjonsplikt Innsynsrettigheter for «enhver» Mer omfattende innsyn for «den registrerte» I visse tilfeller en informasjonsplikt, for eksempel når opplysninger samles inn Mer omfattende informasjonsplikt kan følge av annet regelverk

25 Retting og sletting Den behandlingsansvarlige må sørge for at opplysningene er korrekte Kan ikke lagre personopplysninger lenger enn det som er nødvendig for å gjennomføre formålet med behandlingen. Hvis ikke personopplysningene deretter skal oppbevares i henhold til arkivloven eller annen lovgivning, skal de slettes Hva er sletting?

26 Kort om sletteplikter mv. etter ny forordning Skjerpede krav til den behandlingsansvarlige Hovedregelen Personal data shall be: kept in a form which permits identification of data subjects for no longer than is necessary for the purposes for which the personal data are processed; Retten til å få personopplysninger rettet Retten til sletting «the right to be forgotten» Retten til å begrense behandling Right to restriction of processing

27 Forpliktelser for virksomhetene

28 Informasjonssikkerhet Den behandlingsansvarlige skal gjennomføre tiltak for å sikre tilfredsstillende ivaretakelse av: konfidensialitet informasjonsintegritet tilgjengelighet Krav om internkontroll og risikovurdering Sikringstiltak og internkontrolltiltak skal være planlagte, systematiske og dokumenterte Både sikrings- og kontrolltiltakene skal være dokumenterte

29 Eksempel

30 Nærmere om databehandlere Krav om skriftlig avtale databehandleravtale Dagens krav til innhold er ikke veldig omfattende Kravene til informasjonssikkerhet må oppfylles Den behandlingsansvarlige er ansvarlig overfor de registrerte og myndighetene Flere forpliktelser for databehandlere i personvernforordningen Direkte forpliktelser i forordningen

31 Overføring av personopplysninger til utlandet Personopplysningsloven 29 og 30 For å sikre riktig beskyttelsesnivå er det nødvendig med reguleringer knyttet til overføring til utlandet Overføring innen EU/EØS tillatt (forutsatt behandlingsgrunnlag) Overføring utenfor EU/EØS er som hovedregel forbudt, men tillatt på noen vilkår Særlige lovbestemmelser Samtykke, folkerettslig avtale, nødvendig for å oppfylle avtale, ivareta registrertes vitale interesser mv Basert på vernenivå i etablert i landet Forhåndsgodkjente land, for eksempel: Canada, Sveits Privacy Shield til USA Konkret tillatelse fra Datatilsynet Basert på garantier fra behandlingsansvarlig/databehandler EU Model Clauses, Binding Corporate Rules Forutsetter melding eller godkjennelse fra Datatilsynet

32 Melding og konsesjon Behandling av personopplysninger er meldepliktig Behandling av sensitive opplysninger og kameraovervåkning er konsesjonspliktig Unntak Ny forordning: Fra forhåndskontroll til etterhåndskontroll Konsesjonsplikt og meldeplikt slik vi har i dag forsvinner Erstattes av andre mekanismer og systemer Konsultasjonsplikt med Datatilsynet

33 Personvernombud Ordning etablert med sikte på å hjelpe virksomhetene til å heve den interne bevisstheten og kunnskapen om personvernlovgivningen Fører oversikt over virksomhetens behandling av personopplysninger, passer på at virksomheten har et system for internkontroll osv. Virksomheten fritatt fra lovpålagte meldeplikten til Datatilsynet Personverndirektivet innebærer en utvidelse av ordningen og pålegger visse typer virksomheter å ha personvernombud eksempelvis virksomheter som behandler sensitive personopplysninger stor skala og virksomheter som overvåker enkeltpersoner Mange virksomheter vil være pålagt å ha personvernombud når nytt regelverk trer i kraft

34 Tilsynsmyndigheten Overtredelsesgebyr Tvangsmulkt *** Straff

35 Neste samling

36 Løsninger finnes

GDPR og samtykke. DSOP, 29. august 2017

GDPR og samtykke. DSOP, 29. august 2017 GDPR og samtykke DSOP, 29. august 2017 Innhold Personvern og de kjerneprinsippene som gjelder for behandlingen av personopplysninger Samtykke som ett av flere behandlingsgrunnlag Betingelser for samtykke

Detaljer

Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag Kl (6 timer)

Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag Kl (6 timer) Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag 30.11.2012 Kl 10-16 (6 timer) Bokmål Oppgave 1. I regjeringens IKT-politikk og spesielt i Digitaliseringsprogrammet er bruk av felleskomponenter

Detaljer

Go to use the code /10/2016. En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett. INF1000/ INF1001: IT og samfunn.

Go to  use the code /10/2016. En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett. INF1000/ INF1001: IT og samfunn. INF1000/ INF1001: IT og samfunn En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett Siri Moe Jensen Gisle Hannemyr Høst 2016 Go to www.menti.com use the code 47 46 40 Siri Moe Jensen INF1000/INF1001 - Høst 2016 1

Detaljer

INF1000: IT og samfunn. Uke 6, høst 2014 Siri Moe Jensen

INF1000: IT og samfunn. Uke 6, høst 2014 Siri Moe Jensen INF1000: IT og samfunn Uke 6, høst 2014 Siri Moe Jensen Oversikt Praktisk om semesterplan og obliger Hilde Lovett, Teknologirådet IT: Eksempler på muligheter og løsninger Kan teknologi styres? Om anvendelse

Detaljer

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Disposisjon Innledende bemerkninger om a) personvern b) personopplysning c) personopplysningslovens

Detaljer

Velkommen. Partner Halfdan Mellbye og Senioradvokat Ketil Sellæg Ramberg

Velkommen. Partner Halfdan Mellbye og Senioradvokat Ketil Sellæg Ramberg Velkommen Partner Halfdan Mellbye og Senioradvokat Ketil Sellæg Ramberg Agenda 1. Personvernforordningen hva er nytt i det nye regelverket 2. Utvalgte temaer: Personvernprinsippene, de registrertes rettigheter,

Detaljer

Ny personvernlov. Hilde Lange, personvernombud Troms fylkeskommune

Ny personvernlov. Hilde Lange, personvernombud Troms fylkeskommune Ny personvernlov Hilde Lange, personvernombud Troms fylkeskommune - Litt om personvernombudet i TFK - Hva er personopplysninger - Hva er nytt fra 25. mai 2018? - Hvordan håndtere personopplysninger - Hvilke

Detaljer

GDPR. Advokat Kari Gimmingsrud

GDPR. Advokat Kari Gimmingsrud GDPR Advokat Kari Gimmingsrud Velkommen! Agenda 1. EUs nye forordning sentrale endringer og hva betyr det for virksomhetene v/haavind 2. Adeccos erfaringer fra arbeidet med implementeringen 3. Vesentlige

Detaljer

Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon. v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud

Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon. v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud 2 Nye personvernregler i 2018 En forordning og to direktiver om personvern fra 2016 trer i kraft i norsk lovgivning

Detaljer

Personvern-rett H2016

Personvern-rett H2016 Personvern-rett H2016 Aktualitet - mål Alle virksomheter som behandler personopplysninger - og det er de fleste - må sørge for å opptre iht. personopplysningsloven. Virksomheten er ansvarlig, og kan ikke

Detaljer

Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt

Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt Informasjon om personopplysninger Formålet med personopplysningsloven Formålet med personopplysningsloven (pol) er å beskytte den

Detaljer

PERSONVERN I FINANSSEKTOREN

PERSONVERN I FINANSSEKTOREN CHRISTINE ASK OTTESEN KATRINE BERG BLIXRUD PERSONVERN I FINANSSEKTOREN å GYLDENDAL AKADEMISK Innhold Introduksjon 19 Innledning 21 DEL I EN GENERELL INNFØRING I PERSONOPPLYSNINGSLOVEN 23 KAPITTEL 1 Rettskildebildet

Detaljer

Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger

Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger Mari Hersoug Nedberg, seniorrådgiver Pelagisk forening, 23. februar 2012 Disposisjon - Personvern et bakgrunnsbilde

Detaljer

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017 Ny personvernlovgivning Tillitsvalgkonferansen 2017 Forordningen skal make Europe fit for the digital age. More than 90 % of Europeans say they want the same data protection rights across the EU and regardless

Detaljer

Rusmiddeltesting i arbeidslivet et personvernperspektiv

Rusmiddeltesting i arbeidslivet et personvernperspektiv Rusmiddeltesting i arbeidslivet et personvernperspektiv 20.11.2018 Rusmiddeltesting regelverk Personopplysningsloven og personvernforordningen Generelt regelverk Regulerer all behandling av personopplysninger

Detaljer

EUs kommende (?) personvernforordning:

EUs kommende (?) personvernforordning: Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk EUs kommende (?) personvernforordning: Konsekvenser for forskning Rettslig kontekst EMK art 8 EU Charter om grunnleggende rettigheter art 7 og 8 EUF-Traktaten

Detaljer

GDPR - PERSONVERN. Advokat Sunniva Berntsen

GDPR - PERSONVERN. Advokat Sunniva Berntsen GDPR - PERSONVERN Advokat Sunniva Berntsen Hvorfor personvern? Viktig i et demokratisk samfunn EMK artikkel 8 Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse.

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Rollen som tillitsvalgt Akademikerforeningenes tillitsvalgtkurs Soria Moria 15. og 16. januar 2018 Ellen Røyneberg, Legeforeningen Agenda Grunnleggende om personvern Personvernforordningen

Detaljer

GDPR og ny personvernlovgivning. Advokat (H) Torbjørn Saggau Holm

GDPR og ny personvernlovgivning. Advokat (H) Torbjørn Saggau Holm GDPR og ny personvernlovgivning Advokat (H) Torbjørn Saggau Holm Presentasjon Foreleser Kursets innhold Tidsplan ALTA KOMMUNE 09.11.2018 2 Personvern i endring EU Kommisjonen: «Det europeiske personopplysningsregelverket

Detaljer

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER 1.0 Innledning 1.1 Definisjon av personopplysninger 1.2 Behandlingsansvarlig 1.3 Vilkår for å behandle personopplysninger 1.3.1 Samtykke 1.3.2 Krav om informasjon 1.3.3

Detaljer

EUs personvernforordning (GDPR)

EUs personvernforordning (GDPR) Ole Bjørn Nordland, rådmannens fagstab, november 2017 Foto: Carl Erik Eriksson EUs personvernforordning (GDPR) Hva er personvern? Regjeringen.no: Personvern handler om retten til å få ha ditt privatliv

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

OM PERSONVERN TRONDHEIM. Mai 2018

OM PERSONVERN TRONDHEIM. Mai 2018 OM PERSONVERN TRONDHEIM Mai 2018 HVORFOR ER VI HER? Ny lovgivning Alle snakker om GDPR Rundreise i alle avdelinger Overordnet innføring i regelverket Hva skjer i NHN Hva skjer med Normen OVERSIKT OVER

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

Forsikringssvindel og personvern. Møte i Den norske Forsikringsforening 27. november 2013 Øystein Flagstad

Forsikringssvindel og personvern. Møte i Den norske Forsikringsforening 27. november 2013 Øystein Flagstad Forsikringssvindel og personvern Møte i Den norske Forsikringsforening 27. november 2013 Øystein Flagstad Personopplysningsloven - behandlingsgrunnlag Grunnvilkår for behandling av personopplysninger i

Detaljer

Personvernperspektivet og oppbevaring av intervjumateriale

Personvernperspektivet og oppbevaring av intervjumateriale Personvernperspektivet og oppbevaring av intervjumateriale Det 8. norske arkivmøte Maren Magnus Voll Personvernombud Personvern hva er det? Retten til privatliv en menneskerettighet Vi eier opplysninger

Detaljer

ENDRINGER I MARKEDSFØRINGSLOV OG PERSONVERNLOVGIVNING. Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge

ENDRINGER I MARKEDSFØRINGSLOV OG PERSONVERNLOVGIVNING. Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge ENDRINGER I MARKEDSFØRINGSLOV OG PERSONVERNLOVGIVNING Advokat Therese Fevang, Bisnode Norge TELEFONMARKEDSFØRING FORESLÅTTE ENDRINGER I MARKEDSFØRINGSLOVEN KORT OM BAKGRUNNEN FOR ENDRINGENE Det ble gjort

Detaljer

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden...

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden... Personvern-rett Aktualitet - mål Alle virksomheter som behandler personopplysninger - dvs. de fleste - må sørge for å opptre iht. gjeldende personvernlovgivning. Virksomheten er ansvarlig, og kan ikke

Detaljer

Nytt personvernregelverk på 1-2-3

Nytt personvernregelverk på 1-2-3 Nytt personvernregelverk på 1-2-3 Hva er en personopplysning? Alt som direkte eller indirekte kan knyttes til en person, for eksempel: navn og telefonnummer observert adferd sporingsdata og IP-adresser

Detaljer

Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger. Dag Wiese Schartum

Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger. Dag Wiese Schartum Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum Innledende bemerkninger Rettslig grunnlag er betegnelsen på et av flere krav som må være oppfylt for at personopplysninger

Detaljer

Ny personopplysningslov - endringer av betydning for behandling av personopplysninger i forskningsprosjekter

Ny personopplysningslov - endringer av betydning for behandling av personopplysninger i forskningsprosjekter Justis- og beredskapsdepartementet Ny personopplysningslov - endringer av betydning for behandling av personopplysninger i forskningsprosjekter 8. juni 2018 Anne Sofie Hippe og Jon Lunde Oversikt Kort

Detaljer

VEDLEGG TIL HOVEDAVTALE DATABEHANDLERAVTALE

VEDLEGG TIL HOVEDAVTALE DATABEHANDLERAVTALE VEDLEGG TIL HOVEDAVTALE DATABEHANDLERAVTALE 1. Avtalens parter og bakgrunn Det vises til avtale ( Hovedavtalen ) mellom takstmann/takstfirma (Databehandler) og Crawford & Company (Norway) AS om at Databehandler

Detaljer

Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen

Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen Personopplysninger og opplæring i kriminalomsorgen 06.05.2016 Tema Hva er personopplysninger Hvordan etterleve pliktene i loven 2 Hvem har ansvaret? «Behandlingsansvarlig» = Fylkeskommunen = skoleeier

Detaljer

GDPR Ny personvernforordning

GDPR Ny personvernforordning GDPR Ny personvernforordning Sunndalsøra, 1. mars 2018 Vindel morgenseminar Advokat Martin Marsteen Williams 1. Personopplysninger dagens regelverk 2. GDPR/Personvernforordningen 3. Hvordan oppfylle kravene

Detaljer

Prosedyre for personvern

Prosedyre for personvern Formål: Hensikten med denne prosedyren er å sørge for samsvar med relevant regelverk for vern av personopplysninger. Prosedyren skal også sikre styring, gjennomføring og kontroll av hvordan selskapet håndterer

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet

Personvern og informasjonssikkerhet Det frivillige Skyttervesen Personvern og informasjonssikkerhet Personvernerklæring Veiledning for skytterlag og samlag Etablert: 23/4-2018: Norges Skytterstyre sak 60-2018 Revisjon 1: 10/5-2019 Side 1

Detaljer

Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011

Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011 Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011 1 1.0 INNLEDNING. Mandal kommune samler inn, oppbevarer og bruker personopplysninger som en nødvendig del for å kunne utføre sine

Detaljer

GDPR General Data Protection Regulativ

GDPR General Data Protection Regulativ GDPR General Data Protection Regulativ Still gjerne spørsmål underveis... Ingen fullstendig gjennomgang av GDPR... -R-R-R-R!!! GDPR EU: Gjeldende lov fra og med 25. mai Norge (EØS): Skal innkorporeres

Detaljer

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden...

Min bakgrunn: Jurist i 1994 og «IT-advokat» fra 1997 Personvernspørsmål har stadig blitt viktigere i den tiden... Personvern - GDPR Aktualitet - mål Alle virksomheter som behandler personopplysninger - dvs. de fleste - må sørge for å opptre iht. gjeldende personvernlovgivning. Virksomheten er ansvarlig, og kan ikke

Detaljer

PERSONVERNERKLÆRING FOR KUNDER OG ANDRE (EKSTERN)

PERSONVERNERKLÆRING FOR KUNDER OG ANDRE (EKSTERN) PERSONVERNERKLÆRING FOR KUNDER OG ANDRE (EKSTERN) Behandling av personopplysninger i Newsec Basale AS Når du bruker nettsiden vår og/eller er i kontakt med oss vil Newsec Basale AS behandle personopplysninger

Detaljer

GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger

GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger ? PERSONVERN ANNO 2017 NOE HAR SKJEDD - Robotisering - Digitalisering - Kunstig intelligens VI MÅ GJØRE OSS FORTJENT TIL KUNDEDATAENE

Detaljer

Retningslinjer for databehandleravtaler

Retningslinjer for databehandleravtaler Retningslinjer for databehandleravtaler Operativ sikkerhetsdokumentasjon INNHOLDSFORTEGNELSE 1. HENSIKT... 2 2. BEHANDLINGSANSVAR OG DATABEHANDLERAVTALER... 2 2.1 SENTRALE BEGREPER... 2 2.2 HVORFOR ER

Detaljer

REKRUTTERING OG GDPR

REKRUTTERING OG GDPR REKRUTTERING OG GDPR Jan Sandtrø, DLA Piper 12. juni 2018 www.dlapiper.com 12. juni 2018 0 Hvor er vi nå? General Data Protection Regulation (GDPR) - "Personvernforordningen" Ny personopplysningslov -

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Er din bedrift klar for ny personopplysningslov?

Er din bedrift klar for ny personopplysningslov? Er din bedrift klar for ny personopplysningslov? 1. Hva er GDPR? GDPR står for General Data Protection Regulation. GDPR er EUs nye personvernforordning som blir norsk lov den 25. mai i år. Innføringen

Detaljer

FORHOLDET MELLOM GDPR OG ARKIV. Domstoladministrasjonen 1

FORHOLDET MELLOM GDPR OG ARKIV. Domstoladministrasjonen 1 FORHOLDET MELLOM GDPR OG ARKIV Domstoladministrasjonen 1 Personvernprinsippene Lovlig, rettferdighet, åpenhet Formålsbegrensning Dataminimering GDPR art. 5 Riktighet Lagringsbegrensning Integritet og konfidensialitet

Detaljer

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009.

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Disposisjon 1) Innledning a) Kort om Datatilsynets oppgaver

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2 Personvernforordningen Teknologisk

Detaljer

Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer

Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer 22. juni 2016 SINTEF Oslo Emese Bogya Status i Norge, per dags dato Transcendent Group 2016 Datatilsynet Kilde: https://www.datatilsynet.no/globalassets/global/04_planer_rapporter/aarsmelding/datatilsynts-arsrapport-2015-til-kmd.pdf

Detaljer

Kontraktsmessige følger av at personopplysninger skal inngå i prosjektet ny personvernforordning. 6. Mars 2018 NARMA Av Åshild M.

Kontraktsmessige følger av at personopplysninger skal inngå i prosjektet ny personvernforordning. 6. Mars 2018 NARMA Av Åshild M. Kontraktsmessige følger av at personopplysninger skal inngå i prosjektet ny personvernforordning 6. Mars 2018 NARMA Av Åshild M. Revhaug, NTNU GDPR ny personvernforordning Personvernforordningen ( 2016/679)

Detaljer

Sporveien AS standardvilkår for Databehandleravtaler Versjon Vedlegg 1 til Databehandleravtale mellom Sporveien AS og Databehandler

Sporveien AS standardvilkår for Databehandleravtaler Versjon Vedlegg 1 til Databehandleravtale mellom Sporveien AS og Databehandler Vedlegg 1 til Databehandleravtale mellom Sporveien AS og Databehandler Sporveien AS standardvilkår for Databehandleravtaler 1 Generelt Når Leverandør skal behandle Personopplysninger på vegne av Kunden,

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Personvernerklæring. 3) være adekvate, relevante og begrenset til det som er nødvendig for formålene de behandles for («dataminimering»)

Personvernerklæring. 3) være adekvate, relevante og begrenset til det som er nødvendig for formålene de behandles for («dataminimering») Personvernerklæring 1. Om personverndokumentet Dette dokumentet skal bidra til at vi etterlever lov om personopplysninger fra 1.juli 2018. Dokumentet skal også bidra til å påvise at vår behandling av personopplysninger

Detaljer

Brukerinstruks Informasjonssikkerhet

Brukerinstruks Informasjonssikkerhet STEIGEN KOMMUNE Brukerinstruks Informasjonssikkerhet for MEDARBEIDERE og NØKKELPERSONELL Versjon 3.00 Brukerinstruks del 1 og 2 for Steigen kommune Side 1 av 11 Innhold INNHOLD... 2 DEL 1... 3 INNLEDNING...

Detaljer

GDPR Prosjektgjennomføring Sjekkliste

GDPR Prosjektgjennomføring Sjekkliste GDPR Prosjektgjennomføring Sjekkliste DIGFO.no Org nr. 920 052 142 / Contact@DIGFO.no +47 99 03 0006 Side 1 av 6 1 Samtykke (Consent) Kunder må gi sitt samtykke for behandling av personopplysninger. Det

Detaljer

Personvern overvåking og kontrolltiltak i arbeidslivet. Paratkonferansen, 16. november 2010 Bjørn Erik Thon

Personvern overvåking og kontrolltiltak i arbeidslivet. Paratkonferansen, 16. november 2010 Bjørn Erik Thon Personvern overvåking og kontrolltiltak i arbeidslivet Paratkonferansen, 16. november 2010 Bjørn Erik Thon Disposisjon - Kort om Datatilsynet og det lovverk vi forvalter - Kort om regler som regulerer

Detaljer

[start kap] Innholdsoversikt

[start kap] Innholdsoversikt personvern BOOK.book Page 7 Thursday, December 23, 2010 1:32 PM [start kap] Innholdsoversikt 1 Innledning... 17 2 Personvernteori... 21 3 Internasjonalt personopplysningsvern... 81 4 Personopplysningsloven...

Detaljer

Personvern eller vern av personopplysninger. Hvem vet hva om oss

Personvern eller vern av personopplysninger. Hvem vet hva om oss Personvern eller vern av personopplysninger Hvem vet hva om oss Vi er i fare overalt Opplysninger fra netthandel misbrukes Kan redusere netthandelen Skattelister brukes til å finne ofre - 2004 Pengeuttak

Detaljer

Databehandleravtale etter personopplysningsloven

Databehandleravtale etter personopplysningsloven Databehandleravtale etter personopplysningsloven Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom..kommune Behandlingsansvarlig og

Detaljer

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Emilie Veggeland Knudsen Advokatfullmektig Advokatfullmektig Advokat Kjersti Lyster Ryen Advokat Nye personvernregler i norsk rett EUs

Detaljer

Vedlegg 14 Behandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim

Vedlegg 14 Behandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim Vedlegg 14 Behandleravtalen Bussanbud Stor-Trondheim 2019-2029 1 Behandleravtale for [billetteringssystem] Denne avtale er inngått mellom AtB AS («AtB») og XXXX («Operatøren») 2 1 Avtalens bakgrunn og

Detaljer

Samtykke som behandlingsgrunnlag i arbeidsforhold. 3. September 2015. Kari Gimmingsrud. www.haavind.no

Samtykke som behandlingsgrunnlag i arbeidsforhold. 3. September 2015. Kari Gimmingsrud. www.haavind.no Samtykke som behandlingsgrunnlag i arbeidsforhold 3. September 2015 Kari Gimmingsrud www.haavind.no TEMA Samtykke som grunnlag for behandling av personopplysninger i arbeidsforhold Aktualitet Før - under

Detaljer

Personvern og studieadministrasjon. Sadia Zaka Juridisk seniorrådgiver Unit

Personvern og studieadministrasjon. Sadia Zaka Juridisk seniorrådgiver Unit Personvern og studieadministrasjon Sadia Zaka Juridisk seniorrådgiver Unit Hva er personvern? Retten til privatliv - Familie, hjem og korrespondanse Retten til å bestemme over egne personopplysninger Vern

Detaljer

Personvern - behandlingsgrunnlag etter personopplysningsloven

Personvern - behandlingsgrunnlag etter personopplysningsloven ID Nfk.4.14.1 Versjon 1.04 Gyldig fra 29.06.2018 Siste versjon 16.11.2018 Forfatter May Moursund Verifisert Godkjent Stig Olsen Personvern - behandlingsgrunnlag etter personopplysningsloven Side 1 av 5

Detaljer

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA Ane Wigers og Kjersti Hatlestad VÅRE MEDLEMMER DRIVER NORGE Forordningen stiller tydelige krav til fremgangsmåte ved behandling av personopplysninger Risikobasert tilnærming

Detaljer

GDPR Nye personvernregler i 2018

GDPR Nye personvernregler i 2018 GDPR Nye personvernregler i 2018 Norsk Eiendom 27.februar 2018 Advokat Arve Føyen 2 Hva er GDPR? EUs personvernforordning 2016/679 (General Data Protection Regulation) Erstatter tidligere direktiv 95/46/EF

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Personvernerklæring. Del 1. Personvern og datasikkerhet i Det frivillige Skyttervesen (DFS) Det frivillige Skyttervesen

Personvernerklæring. Del 1. Personvern og datasikkerhet i Det frivillige Skyttervesen (DFS) Det frivillige Skyttervesen Det frivillige Skyttervesen Del 1 Personvernerklæring Personvern og datasikkerhet i Det frivillige Skyttervesen (DFS) Etablert: 23/4-2018: Norges Skytterstyre sak 60-2018 Revisjon 1: 10/5-2019 Side 1 av

Detaljer

Adressemekling. Innhold INNLEDNING AKTØRENE

Adressemekling. Innhold INNLEDNING AKTØRENE Adressemekling Oppdatert februar 2012 Innhold Adressemekling... 1 INNLEDNING... 1 AKTØRENE... 1 1. Når kan man foreta mekling uten samtykke?... 2 2. Når krever bruk av adresselister samtykke?... 3 3. Den

Detaljer

Personopplysningsloven

Personopplysningsloven Personopplysningsloven Tittel: Lov om behandling av personopplysninger Dato: 14.04.2000 Sist endret: - Publikasjon: - Departement: Justisdepartementet Kilde: Lovdata INNHOLD Kapittel I. Lovens formål og

Detaljer

Vedlegg 8 Databehandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim

Vedlegg 8 Databehandleravtalen. Bussanbud Stor-Trondheim Vedlegg 8 Databehandleravtalen Bussanbud Stor-Trondheim 2019-2029 1 Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom AtB AS behandlingsansvarlig

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Kort innføring i personopplysningsloven

Kort innføring i personopplysningsloven Kort innføring i personopplysningsloven Professor Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk, UiO 1 Når gjelder personopplysningsloven? Dersom et informasjonssystem inneholder personopplysninger,

Detaljer

Endringer i universitets- og høyskoleloven og EUs nye personvernforordning

Endringer i universitets- og høyskoleloven og EUs nye personvernforordning Endringer i universitets- og høyskoleloven og EUs nye personvernforordning Sadia Zaka Juridisk seniorrådgiver Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan 13.04.2018 1 Viktige definisjoner/begreper Personopplysning:

Detaljer

EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION)

EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION) EU'S NYE PERSONVERNREGLER 2018 GDPR (GENERAL DATA PROTECTION REGULATION) Hvor er vi nå? Ny personopplysningslov trer i kraft senest 25.5.2018 Ingen «amnestiperiode», virksomheter må være innenfor lovverket

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Informasjon om bruk av personnummer i Cristin-systemet

Informasjon om bruk av personnummer i Cristin-systemet Informasjon om bruk av personnummer i Cristin-systemet Bakgrunnen til at Cristin og tidligere også Frida-systemet bruker fødselsnummer er at dette er pr i dag den eneste unike identifiseringsnøkkelen for

Detaljer

DRI1010 Emnekode. Oppgave Kandidatnummer Dato

DRI1010 Emnekode. Oppgave Kandidatnummer Dato Oppgave 1 361 2015-05-05 For å kunne vite hvilken betydningen det har for anvendelsen av personopplysningsloven når det skal behandles sensitive personopplysninger så må man vite hva «sensitive personopplysninger»

Detaljer

GDPR og diskusjonene som går i markedet. Advokat Eva Jarbekk

GDPR og diskusjonene som går i markedet. Advokat Eva Jarbekk GDPR og diskusjonene som går i markedet Advokat Eva Jarbekk Hva i alle dager betyr det som står i reglene i GDPR? Ikke en eneste autorativ bok ute enda.. Drøssevis av artikler på nett mer eller mindre

Detaljer

Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet?

Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet? Ny personvernforordning hva betyr reglene for deg og din virksomhet? Fagseminar med Miles AS for Vest Næringsråd 25. april 2017 ved senioradvokat Sunniva Nising Sandvold Temaer for foredraget: 1. Personopplysningsvern

Detaljer

Kontrollrapport. Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer

Kontrollrapport. Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer Saksnummer: 15/00436 Dato for kontroll: 15.06.2015 Rapportdato: 29.06.2015 Kontrollrapport Kontrollobjekt: Fylkesmannen i Nord- Trøndelag Sted: Steinkjer Utarbeidet av: Knut-Brede Kaspersen og Hallstein

Detaljer

LOV 2000-04-14 nr 31: Lov om behandling av personopplysninger (personopplysnin...

LOV 2000-04-14 nr 31: Lov om behandling av personopplysninger (personopplysnin... Side 1 av 14 LOV 2000-04-14 nr 31: Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven). Bruk av basen forutsetter at du samtykker i betingelsene i brukeravtalen. DATO: LOV-2000-04-14-31 DEPARTEMENT:

Detaljer

VIRKE. 12. mars 2015

VIRKE. 12. mars 2015 VIRKE 12. mars 2015 Agenda Internkontroll etter personopplysningsloven Typiske utfordringer i reiselivsbransjen Informasjonssikkerhet et ledelsesansvar Dokumentasjonskravet Kartlegge behandlingene Plikter

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet - Begreper, systematikk og rettslig regulering EL&IT forbundets konferanse (Drammen, 17.

Personvern og informasjonssikkerhet - Begreper, systematikk og rettslig regulering EL&IT forbundets konferanse (Drammen, 17. Personvern og informasjonssikkerhet - Begreper, systematikk og rettslig regulering EL&IT forbundets konferanse (Drammen, 17. september 2007) Professor Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk,

Detaljer

Implementering av det nye personvernregelverket ved UiB

Implementering av det nye personvernregelverket ved UiB Implementering av det nye personvernregelverket ved UiB Læringsdag MatNat 31.01.2019 Spørsmål? Hvordan har UiB fulgt opp kravene i det nye personvernregelverket i datasystemene vi bruker Hva bør lokale

Detaljer

Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven).

Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven). Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven). Jfr. tidligere lov 9 juni 1978 nr. 48. Jfr. EØS-avtalen vedlegg XI nr. 5e (dir 95/46) og 5ha (dir 2002/58). Kapittel I. Lovens formål og

Detaljer

Personopplysningsloven: Formål og grunnleggende begreper. DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Seniorrådgiver Mona Naomi Lintvedt, Difi

Personopplysningsloven: Formål og grunnleggende begreper. DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Seniorrådgiver Mona Naomi Lintvedt, Difi Personopplysningsloven: Formål og grunnleggende begreper DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Seniorrådgiver Mona Naomi Lintvedt, Difi Ukas sak Dagens tema Personopplysningsloven (pol) Lovens

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

NINAs personverndokument

NINAs personverndokument NINAs personverndokument Opprettet: Juni 2018 Sist oppdatert: 1. OM PERSONVERNDOKUMENTET... 1 2. ANSVAR FOR BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER HOS OSS... 1 3. GRUNNKRAV FOR BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER...

Detaljer

Personvernreglenes betydning for stordata, analyse, AI, agreggerte data, etc

Personvernreglenes betydning for stordata, analyse, AI, agreggerte data, etc Personvernreglenes betydning for stordata, analyse, AI, agreggerte data, etc Eva Jarbekk Tekna, 7. september 2017 Hva gjelder GDPR egentlig for? Ikke for anonyme data Med anonyme data kan man gjøre hva

Detaljer

GDPR Hva, hvordan og når

GDPR Hva, hvordan og når GDPR Hva, hvordan og når General data protection regulation / EU forordning/direktiv 95/46/EC EØS avtalen pålegger Norge å sikre samsvar med norsk lov Inntas som norsk lov igjennom henvisning i nåværende

Detaljer

Smarte bygg og personvern

Smarte bygg og personvern Smarte bygg og personvern Boligmøtet 07.03.2018 Advokatfullmektig Christian Werner Skovly 3 4 Virkeområde Adgangskontroll Besøksregistrering Kantineregistrering Kameraovervåkning Stadig større bruk av

Detaljer

Ny personvernlovgivning

Ny personvernlovgivning -Ein tydeleg medspelar Ny personvernlovgivning HMS-fagnettverk 2. mai 2018 Hva skjer? GDPR General Data Protection Regulation 25. mai 2018 Forordningen trer i kraft Utsettes til 1. juli i EØS(?) Erstatter

Detaljer

Personvern i EPD-Norge

Personvern i EPD-Norge Personvern i EPD-Norge Side 1 Innholdsfortegnelse 1. OM PERSONVERNDOKUMENTET... 3 2. ANSVAR FOR BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER HOS OSS... 3 3. KUNNSKAP OVER REGLENE OM PERSONOPPLYSNINGER... 3 4. KARTLEGGING

Detaljer

GDPR. The General Data Protection Regulation. Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016

GDPR. The General Data Protection Regulation. Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016 GDPR The General Data Protection Regulation Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016 Personloven basert på 1995 vs 2016 Eus direktiv Det har skjedd mye innen teknologien på 20 år,

Detaljer

DATABEHANDLERAVTALE. 1. Bakgrunn

DATABEHANDLERAVTALE. 1. Bakgrunn DATABEHANDLERAVTALE Denne databehandleravtalen (Avtalen) er inngått mellom: (i) [selskapsnavn og organisasjonsnummer til behandlingsansvarlig] (Behandlingsansvarlig), og (ii) KulturIT AS, org.nr. 915 168

Detaljer

Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling. Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO

Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling. Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO Om personopplysningslovens btdi betydning for systemutvikling tikli Dag Wiese Schartum, Avdeling for forvaltningsinformatikk (AFIN), UiO Generelt Personopplysningsloven er (nesten) alltid relevant ved

Detaljer