ANNONSEBILAG til bergens tidende. Program. Avis fra seilskipet

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "ANNONSEBILAG til bergens tidende. Program. Avis fra seilskipet"

Transkript

1 ANNONSEBILAG til bergens tidende Program 2013 Avis fra seilskipet Statsraad Lehmkuhls VENNER

2 Skip på alle verdenshav Grieg Star eier og drifter 28 Open-Hatch skip, samt et antall konvensjonelle bulkskip som går i internasjonal trafikk. Skipene er opptil 210 meter lange med lastekapasitet på DWT (dødvekttonn). Open Hatch skipene har lasterom og kraner som er spesiallaget for papirprodukter og annen tørrlast. Regnbeskyttelse og avfuktingsanlegg er viktig for å holde lasten tørr. Skipene kan også frakte konvensjonell last i lasterommene, samt containere og prosjektlast. Adress:Torget 7, N-5014 Bergen Phone: Fax: Website: SALG - SERVICE - DELER THE POWER TO HANDLE THE COMPLEXITY OF RISK Swift and dramatic changes in business conditions, stricter regulations, intense public scrutiny: managing risk has never been more critical and more complex. Vi leverer Vi er stolte av å ha levert 3 av hjelpemotorene på Statsraaden Marine Fremdriftsmotorer hk Marine Aggregater KVA Din sentrale Volvo Penta leverandør på Vestlandet Through our extensive, worldwide experience in risk management within the offshore energy and maritime industries, we understand risk at all levels from the detailed technical through to long-term business strategy, helping you to handle the complexity of risk. Classification Verification Technology qualification Safety, health and environmental risk management Enterprise risk management Asset risk management Tlf Fax: Søreidgrend

3 Det er behov for en ny dugnad Nesten 100 år gammel er vår Statsraad Lehmkuhl, og vi kan med stolthet konstatere at skipet fortsatt har unike kvaliteter, blir fortsatt karakterisert som «verdens vakreste», fortsatt er en av Norges fremste kulturskatter og et ikon og identitetsbærer for Bergen. Topp kompetente og engasjerte medarbeidere på skipet og i land, sørger for sikker og god drift og vedlikehold. Det daglige vedlikehold er viktig, men det er ikke tilstrekkelig for å holde «den gamle damen» med et vakkert og velpleid ytre. I Bergen kan vi være stolt over Den Store Dugnaden: da vi i perioden investerte 80 millioner kroner til en total renovering i et bredt finansieringsmessig samarbeid. Nesten 100 år gammel oppfyller Statsraaden fortsatt sitt formål i en moderne sammenheng. Unge mennesker får på tokt med Statsraad Lehmkuhl - gode og sterke opplevelser, og tilegner seg ferdigheter om ansvar, samspill og mestring. Sjøkrigsskolen i Bergen har gode erfaringer i å bruke skipet som arena i sin lederutdannelse. Høsttoktet bidrar til verdens beste Sjøkrigsskoleutdanning! Statsraad Lehmkuhl skaffer seg gode inntekter gjennom et tett seilingsprogram. Gjennom året nyter Stiftelsen godt av støtte og velvilje fra et bredt spleiselag som består av tilskudd fra Staten, Hordaland Fylkeskommune og Bergen Kommune. I tillegg kommer bidrag fra mange bedrifter, fra Spleisebrødet (Norgesmøllene), men ikke minst fra Statsraadens egen Venneforening. Men utviklingen har vist at selv all denne velvilje og støtte ikke er nok for forsvarlig drift og vedlikehold. Dette gjelder for alle de tre store norske seilskipene Sørlandet, Christian Radich og Statsraad Lehmkuhl. INNHOLD 4 Blir som ny på Gran Canaria 5 Sveiseblink og spikersuppe 6 Tur til Færøyene 7 Seiltoktprogram Moderne hundreåring 11 Rock og shanty På jakt etter medseilere 13 Til sjøs for å bli kjent 15 Bouvet med feiring til sjøs 17 Skjærgårdsturer 2013 Avis fra Seilskipet Statsraad Lehmkuhls Venner utgitt i samarbeid med Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl og Bergens Tidende - Redaksjon: Redaktør: Anne Klyve Olsen - Prosjektansvarlig: Astrid Tomassen Kime - kimekom.no - Forsidefoto: Wenche C. Olsen - Redaksjon avsluttet 4. mars - Grafisk design: Sigve Solberg, Cox Bergen - Annonser: Kjersti Larsen og Gunnlaug Nilssen, Cox Bergen. Trykk: Bergens Tidende Utgivelsesdato: 9. mars 2013 Derfor går vi nå sammen til Regjering og Storting, og sier tydelig fra om at vi hvis vi skal ta vare på disse kulturskattene på en riktig måte må få oppgradert de statlige støtteordningene, som ikke har fulgt med i utviklingen. Våre driftskostnader har økt nesten tre ganger så mye som driftsstøtten fra Staten. Seilskipene møter kraftig konkurranse fra en sterk offshoresektor i Norge. Vi opererer i tilnærmet helårsdrift i barske farvann i Nordsjøen og Atlanteren, noe som gir stor slitasje og lavere levetid for investeringer. Vi møter stadig strengere offentlige påbud og sikkerhetskrav, og det koster mye å ivareta de autentiske verdiene til skipene. Men hvis Staten skal bidra mer, vil nok Staten også kreve at vi stiller opp lokalt. Tiden frem mot 100 års jubileet gir en god anledning til å sette Statsraad Lehmkuhl i fokus og ta kontakt med venner og støttespillere for en ny stor dugnad. I år er Statsraad Lehmkuhl ved Astican verft på Gran Canaria for å gjennomgå omfattende kontroller, opprustning og vedlikehold. Dette har en kostnadsramme på 14 millioner kroner. I 2011 hadde vi tilsvarende kostnader på 6 millioner. Og da er det mye vi ikke har hatt mulighet til å ta i denne omgang. Vi ville svikte vårt ansvar hvis vi ikke gir klar beskjed om hva som kreves av oss. Der vi i Stiftelsen skal legge planer for å holde Statsraad Lehmkuhl i førsteklasses stand, og jeg håper mange blir med å bidra til at dette kan gjennomføres! Helge S. Dyrnes Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl Styreleder 18 Bli med på sjørøvertur! Kryssord for barn 19 The Boston Tea Pot Trophy 21 Seilskip som opplæringsarena Takk til Laila Vindenes 23 Værmeldinger for seilskip Minneord Gunnar K. Lien 25 Vi trenger deg som medlem! 26 Statsraad Lehmkuhl kryssord Familietur søndag 16. juni 27 Skattekisten på Bradbenken 3 3 Foto: Wenche C. Olsen Foto: Norbert Lümmen Foto: Ulrich Grün Foto: Birger Haraldseid Foto: Sjøkrigsskolen

4 Sveiseblink og spikersuppe Tro det eller ei, men det er nå over 15 år siden byssa ble renovert i sin helhet. Under verkstedsoppholdet denne vinteren kan vi nok en gang bevitne en fullstendig fornyelse av både det fundamentale og det utstyrsmessige innholdet i byssa. Vår bysse som har produsert flere tusen måltider i årenes løp. Seiltokt, skjærgårdsturer, selskaper og opplagsperiode har bidratt til en jevn slitasje som har minnet oss om at tiden var moden for total renovering. I gjennomsnitt er det foretatt ca kostdøgn i året, noe som utgjør enkeltmåltider. I tillegg kommer det servering av omtrent 5000 gjester hver skjærgårdssesong av ulik karakter, alt fra reke- og sildebord til mer utfordrende koldtanretninger. Under til dels tøffe forhold i havet, der utstyr og kokker får testet sine egenskaper for å kjempe mot naturkrefter som sjøgang og sjøsprøyt, er det oppsiktsvekkende at vi har klart å vedlikeholde inventaret i såpass kondisjon. Rust, korrosjon og tekniske slitedeler er alltid en utfordring, og på et fartøy bidrar omgivelsene som en katalysator for elde og slitasje. Man observerer fort at begreper som rustfritt ikke nødvendigvis leverer de forutsetningene som man innbiller seg. Så nå ligger vi her i solen, som en fordums prakt med historisk karisma innlosjert blant et bredt utvalg av langt mindre grasiøse farkoster. Misunnelse er ingen god egenskap, men når den står å lese i andres fjes er den heller ikke å forakte. Kunsten å være vakker kommer aldeles til sin rett under de eksisterende omgivelser. Las Palmas og verksted; to og en halv måned for nødvendig vedlikehold og renovering. Kontrasten er stor til vårt vante og innarbeidede arbeidsmiljø. Blant sot, jernsulfid og generende støynivå observerer vi nå at byssa er i ferd med å kles opp, bit for bit. Fra bart stål, malingsarbeid via isolasjon til montering av utstyr. I skrivende stund er vi omtrent i siste fase av fliselegging av dørk. Vi lider denne gang ikke av kuldesjokk og hissige regnskyll så tørkeprosess og beskyttelse av utstyr for Nord- Europas vinter er ikke på agendaen. Det kiler i magen og spenningsnivået er høyt. Har vi kalibrert riktige dimensjoner, er layout funksjonell, er materialvalget riktig? Her gjelder det å holde begge hjernehalvdelene i symmetrisk funksjon og følge med, både som grovsmed og feinschmecker. Fra min posisjon er det bare å bekrefte at tilstedeværelse er en forutsetning for kvalitetssikring av fremgang. Et ukritisk blikk kan være nok til å sette seg selv i en bebreidende rolle for eventuelle forbigåelser og forglemmelser. Mens lukten av egg og bacon om morgenen foreløpig uteblir og kokkenes gnistrende kreativitet lar seg vente, er tilværelsen enn så lenge erstattet med sveiseblink og en varm odør av svidd metallspon iblandet tynner og løsemiddel. Kokekarene står stuet i trengsel på banjeren og lider sin nød over en trøstesløs tomhet. Men deres skjebne er ikke forseglet. Et par måneders forløp i tid så er sesongens race igjen på startstreken. Seilasen hjem til Bergen blir den første testkjøring for det nye etablissementet der kjølebenker, konveksjonsovner og koketopper får bevise om de holder i sømmene over Biscaya. Vi tvinner våre tomler og håper at funksjonaliteten blir like profesjonell som vi har ønsket og planlagt. Imens får vi nyte våre måltider i land på verkstedets kantine og drømme om fersk spleisebrød og norske melkekyr. Trond Paulsen Stuert om bord Foto: Trond Paulsen Statsraad Lehmkuhl i tørrdokk på Gran Canaria. 4

5 Blir som ny på Gran Canaria Statsraad Lehmkuhl har i vinter vært igjennom en storstilt oppgradering på solfylte Gran Canaria. Nå kommer hun hjem i god stand og er klar for nye spennende tokt. Kaptein Marcus A. Seidl og overstyrmann David Seidl. Når Statsraad Lehmkuhl kommer tilbake til Bergen i mars vil hun være nymalt og skinnende fra vannlinjen til mastetoppene, sier kaptein Marcus A. Seidl. Sammen med resten av mannskapet har han i vinter vært med på den storstilte oppgraderingsjobben ved det spanske skipsverftet Astican i Las Palmas. Når vi besøker verftet i februar, er det et hvitt og skinnende skip som møter oss. Statsraaden er akkurat ferdig malt, og ornamentene har fått fine farger igjen. Om bord ser det fremdeles ut som en byggeplass, og det dukker stadig opp nye ting å ta stilling til. Men overstyrmann David Seidl har kontrollen. Etter påske er Statsraad Lehmkuhl klar for nye tokt fra Bergen understreker Seidl. Da vil medseilerne gå om bord i et helt nyrenovert skip, forteller han. Fem års klassifisering Årsaken til oppgraderingen er at Lehmkuhl nå måtte gjennom den obligatoriske fem års klassifiseringen som kreves av myndighetene for å få fornyet sertifikatene. Alle maskinkomponentene og kritiske innretninger som lenser, pumper og brannvarslingssystem kontrolleres. Alt dette må være på stell for at Statsraad Lehmkuhl skal få seile. Gran Canaria ble valgt på grunn av været, og når skipet først skulle i dokk var det en ypperlig mulighet til å gjøre resten av arbeidet som trengtes om bord. Flere tusen arbeidstimer Hele den gamle byssa er revet ut, og resultatet blir en ny og fin bysse. Det over 20 år gamle fryseanlegget er også skiftet ut. På halvdekket har over 1000 meter med slitt gummi, som ligger mellom plankene blitt fjernet, og hele riggen er saumfart og sjekket. I tillegg er det flikket, pusset, vasket og malt om bord personer har jobbet 10 timers skift hver dag siden midten av desember for å oppgradere skipet. I tillegg har nærmere hundre arbeidere fra verkstedet jobbet med godt over hundre verkstedsrelaterte jobber. Det har vært et meget vellykket verkstedsopphold. Det krever ganske mye koordinering og kommunikasjon med over hundre arbeidere som går mer eller mindre samtidig, men de er profesjonelle på verftet her, så det har fungert bra så langt, sier David Seidl. I Bergen i mars fortsetter løpende vedlikehold av rigg frem til midten av april, når skipet skal på sesongens første tokt. Med god hjelp fra Mowinckel En av de som følger jobben med rehabiliteringen av Lehmkuhl tett, er driftskoordinator Martin Delbekk fra J. Ludwig Mowinckels Rederi i Bergen. Han er leid ut fra rederiet for å sy sammen spesifikasjonen for Lehmkuhls opphold ved verftet, og å kontrollere at disse blir fulgt til punkt og prikke. Spesifikasjonen som er på flere hundre sider er laget av Delbekk og kollega Jan Ove Havnerås fra Mowinckel. Alt dette har skjedd i nært samarbeid med stiftelsens driftskoordinator Eskild M. Toft. Den erfarne inspektøren er imponert over det han ser. Statsraad Lehmkuhl er en staselig snart 100 år gammel dame. At skroget fremdeles er intakt, viser svært god kvalitet på stålet som tyskerne brukte den gangen skipet ble bygget. I dag kan man se reduksjon i skroget på skip etter bare rundt 15 år, men skroget på Lehmkuhl vil bestå i mange, mange år til sier Martin Delbekk. Trenger mer penger fra staten For å betale de over ti millionene for arbeidet som utføres på Statsraad Lehmkuhl på Gran Canaria, har stiftelsen brukt av midler de har spart opp over flere år. Nå mener fungerende daglig leder, Helge Dyrnes, at det i fremtiden må komme større bevilgninger fra Staten. Ledelsen for de tre skipene, Sørlandet, Christian Radich og Statsraad Lehmkuhl, diskuterer en del felles prosjekter og vil sammen be om bedre økonomiske vilkår fra Staten, sier Dyrnes. Forrige gang det ble lagt nye rammevilkår for skutene var rundt tusenårsskiftet. Nå ser vi at beløpene til vedlikehold ikke er store. Våre kostnader øker med tre ganger så mye som støtten øker. Den konkurransen vi har til blant annet offshoresektoren for å rekruttere og beholde kompetente folk, betyr at vi faktisk trenger å få oppgradert driftsstøtten, sier han. Vi skal ta vare på skutene, og da må vi alle være med gjennom fellesskapet på å holde skutene i hevd på sikt, sier Dyrnes. Foto: Ulrich Grün Foto: Daniel Reinsfelt Krogh Foto: Daniel Reinsfelt Krogh Foto: Astrid Tomassen Foto: Daniel Reinsfelt Krogh Mannskap og arbeidere på Astican verft i Las Palmas. 5 5 Martin Delbekk fra Mowinckel på inspeksjon om bord.

6 Foto: Zsolt Horvath Tur til Færøyene Færøyene, hele 18 bebodde øyer som med sin historiske sjarme og røffe natur kan gi en særs utradisjonell opplevelse for en seiler i vesterled. I tillegg til de bebodde finnes det i øygruppen en rekke langt mer utilgjengelige holmer og småøyer som verken frister til nybrott eller campingliv. Her er det knapt så vidt at heiloen og gjerdesmetten makter å knipe nebbet sitt fast i myrulla. Det strides om opphavet til navnet Færøyene, men det tolkes normalt som Fåreøyene. Fiske, og fiskeindustri er i dag den viktigste næring, selv om sauehold fremdeles har stor utbredelse. Og tro det eller ei, men de dyrker både korn og rotfrukter der ute i den brattskårne naturen som ikke har høyere vekster enn mose, lyng og knehøye gresstuster. Dog, det finnes plantet barskog, men det blir ikke helt ærlig å benevne slikt under dominerende vegetasjon. Språket færøysk har store likhetstrekk med islandsk og kan for en nordmann bety visse utfordringer i daglig tale. Selv om skriftspråket aldeles ikke er fjernt fra norsk, det har sitt opphav fra norrønt og kan by på muntre observasjoner, høres den muntlige versjonen mer ut som en sunnmøring på full pedal. Om du får sjansen så ta en titt i butikkvinduer og les oppslag og skilt i gatebildet. Etter et par pils på puben kan det bli en alternativ fornøyelse. Apropos alkohol. Øyene hadde totalforbud av omsetning, produksjon og servering av alkohol fra Kanskje det var på grunn av den grenseløse villskapen som hersket blant vikingene for over 1000 år siden? Med flint i blikket og maur i skjegget framsto de som langt annet enn moralens voktere. I dag er det tilnærmet en mer skandinavisk alkoholpolitikk der alt salg foregår på Rusdrekkasøla Landsins etter modell fra vinmonopolet. Ved innseilingen til Torshavn ser man fort likhetstrekkene til Shetlandsøyene med den forrevne kysten og de gressbekledde bergene kløftet med steile skår og bekkefar. Imidlertid er det en stor forskjell i den arkitektoniske utformingen. Mens Shetlandsøyene er sterkt preget av byggemateriale i stein, har den færøyske byggetradisjonen hang til trevirke og ofte i diverse iøynefallende kulører. Tar du en rusletur rundt på Tinganes og trekker inn den søtlige eimen av tjæret treverk ispedd havets salter og gjæret tang, vil du raskt bli hensatt til historisk fordum der man for over tusen år siden hadde en av verdens første parlamentariske samlinger. Et besøk på Færøyene fordrer også muligheten til å teste stedets kulinariske særegenheter. For den sarte gane kan det bli en uvant opplevelse som i tilfeller også ikke frister til gjentagelse. Sagflistørket torsk som bør tygges minst 50 ganger før det eksploderer intenst av fisk i munnen, spekk av grindhval som trenger lang tilvenningstid før avhengighet og ikke minst det fermenterte fårekjøttet som i motsetning til vårt fenalår ikke er tilsatt salt. Høres kanskje ikke så tiltrekkende ut på smaksorganene, men når mesterkokkene på restaurant Gourmet får omvandlet råvarene og tilsatt de rette elementer, er det et ganske oppsiktsvekkende resultat man bevitner. Med en flaske Færøya Bjór kan det bli et måltid man sent vil glemme. Seilasen med Statsraad Lehmkuhl til Færøyene foregår i tidsrommet august i år. Her har du muligheten til å kombinere en unik seilas med enestående natur, norrøn historikk og inntrykk fra en kultur som resten av Norden for lengst har latt passere gjennom de siste tusen år. Trond Paulsen Stuert om bord En seiltur med Statsraaden er en opplevelse for livet! Du trenger ingen forkunnskaper i seiling for å seile med Statsraad Lehmkuhl. Dette er en unik opplevelse du ikke bør gå glipp av! Du deltar i arbeidet om bord sammen med profesjonelle sjøfolk og gjør oppgaver som blant annet utkikk, rortørn, bøye og byssevakt. Du sover på banjeren, i hengekøye og sovepose. Om bord møter du spennende mennesker av ulik alder, bakgrunn og nasjonalitet. Dette, kombinert med et fantastisk seilskip, gir deg et minne for livet. I 2013 kan du booke spennende seiltokt til Selje, Kirkwall på Orknøyene, Aarhus i Danmark, delta på TRS regattaetappen fra Aarhus til Helsinki eller seile med oss til Torshavn på Færøyene. Godt tips! Ungdom under 26 år kan søke om stipend for regattaetappen hos Per Langhelles Minnefond. Dette fondet deler ut 25 stipend á kr ,- hver. Mer informasjon finner du på Foto: Ulrich Grün 6

7 Program 2013 Foto: Thomas Bickhardt/Bickfoto.no Fantastisk fjordseilas til Selje Seiltokt 1 Avgang Bergen torsdag 9. mai kl Ankomst Bergen søndag 12. mai kl Pris kr ,- Seiltokt 2 Opplev Orknøyene i pinsen Avgang Bergen lørdag 18. mai kl Ankomst Kirkwall mandag 20. mai kl Avgang Kirkwall tirsdag 21. mai kl Ankomst Bergen torsdag 23. mai kl Pris kr ,- Foto: Orkney Marine Services Seil til Danmark med Statsraad Lehmkuhl Seiltokt 3 Foto: Ulrich Grün Avgang Bergen mandag 1. juli kl Ankomst Aarhus torsdag 4. juli kl Pris kr ,- Seiltokt 4 Regattaetappe Tall Ships Race 2013: Aarhus - Helsinki Avgang Aarhus søndag 7. juli kl Ankomst Helsinki onsdag 17. juli kl Pris kr ,- for ungdom / Pris kr ,- for voksne Foto: Norbert Lümmen Seiltokt 5 Seil i vesterled til Færøyene Foto: Rolantsson Photo Avgang Bergen onsdag 14. aug kl Ankomst Torshavn lørdag 17. aug kl Avgang Torshavn mandag 19. aug kl Ankomst Bergen torsdag 22. aug kl Pris kr ,- 7

8 Vi seiler i medvind med Statsraaden 8

9 Moderne 100-åring Foto: Norbert Lümmen I 2014 er det 100 år siden Statsraad Lehmkuhl ble sjøsatt. Damen skal behørig feires under The Tall Ships Races Hvordan feiringen skal foregå er ennå ikke klart, men det blir en flott feiring i forbindelse med arrangementet i Bergen. Siden Statsraaden er 100 år, vil den få en helt spesiell plass under The Tall Ships Races i Bergen, lover prosjektleder Haakon Vatle. Derfor er det all mulig grunn for bergensere og andre å være i byen fra 24. til 27. juli neste år. Gammelt og nytt Markeringen av Statsraadens jubileum skal i sin helhet ha tradisjon og fornying som gjennomgående tema, forteller styreleder og fungerende daglig leder i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, Helge Dyrnes. Markeringen skal bevisstgjøre vår maritime tradisjon og historie, samtidig er Statsraad Lehmkuhl et moderne skip for fremtiden. Vi har det seilskip i verden som tar imot flest unge mennesker, og gir dem opplæring og uforglemmelige opplevelser, der de også opplever mestring og samspill. Dette går aldri av mote. Det er et stort mangfold av mennesker fra mange nasjoner som deltar på toktene, og Sjøkrigsskolen gir klart uttrykk for at det gir gode effekter at de bruker Statsraad Lehmkuhl i sin lederutdannelse, understreker Dyrnes. Historien Statsraaden ble bygget som flaggskipet til den tyske keiser i første verdenskrig, og har en stålkvalitet som du ikke finner på senere skip. Etter krigen endte skipet opp som engelsk krigsbytte. I 1923 ble det kjøpt av tidligere statsråd Kristoffer Lehmkuhl, som da var direktør i Det Bergenske Dampskibsselskap. Skipet ble overdratt til institusjonen Bergens Skoleskib i Bortsett fra krigsårene , da tyskerne beslagla skipet, drev Bergens Skoleskib Statsraaden uavbrutt frem til Etter hvert ble det slutt på statsbidrag, og sammen med svikt i tilgangen på elever og økte driftsomkostninger fant de ikke lenger muligheter til å ta vare på skipet. Skipsreder Hilmar Reksten kjøpte Statsraad Lehmkuhl i 1967 for at den ikke skulle gå ut av landet. I årene drev så skipsreder Reksten for egen regning diverse kurs for førstereisgutter. Men på grunn av manglende tilskudd fra staten til drift av skipet for opplæringsformål, ble Statsraad Lehmkuhl liggende i opplag på Bergen havn fra I 1978 skjenket skipsreder Hilmar Reksten Statsraad Lehmkuhl til Hilmar Rekstens Almennyttige Fond. Videre ble skipet overført til Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, som nå eier og driver skipet. Jubileumsbok I forbindelse med 100 års jubileet vil det til høsten 2014 komme ut en jubileumsbok som skal spenne over alle disse årene, men der den nåværende driftsform de siste årene blir spesielt vektlagt. Boken vil fortelle mange spennende historier om skipets liv og aktiviteter. Boken blir skrevet av Dag Bakka jr, og blir gitt ut på Bodoni forlag. Det blir en praktbok av dimensjoner. Boken bør høre hjemme i en hver bergensk bokhylle, oppfordrer Helge Dyrnes. 9 9 Foto: Urich Grün

10 Vi seiler i medvind med Statsraaden Moving you and your crew around the world 24 hours a day / 7 days a week Tel: Kolstien 4, 5097 Bergen Tlf Fax: Spesialinnredninger insurance broker 10

11 På jakt etter medseilere Er du mellom 15 og 25 år, og kan tenke deg en opplevelse utenom det vanlige? Da har du nå mulighet for å bli med som medseiler under The Tall Ships Races i Over 100 ungdommer fra Bergen får sommeren 2014 mulighet, for en drøy ukes sommerferie, som medseilere på The Tall Ships Races siste etappe som går fra Bergen til Esbjerg i Danmark. Kravet til de som blir med er enkelt: positiv innstilling og pågangsmot. Regattaseiling på en av disse stolte skutene er rock n roll og vi ønsker frisk ungdom som har lyst på en uforglemmelig opplevelse som medseilere. Sjømannskap og erfaring med hav og seiling er ikke nødvendig, understreker prosjektleder Haakon Vatle. All opplæring blir gitt om bord av det profesjonelle mannskap. Foto: Norbert Lümmen Planlegger skutefest med rock og shanty Sommeren 2014 blir det full fest i Bergen når The Tall Ships Races besøker byen. Arrangørene kan love et spektakulært program som vil ta pusten fra de fleste. Den beste form for ferie Ingen ting kan måle seg med å stå i toppen av masten på Statsraad Lehmkuhl, forteller 23 år gamle Trine Billehaug fra Trondheim. Studenten som studerer juss på fjerde året i Bergen har både vært med på tokt med Statsraad Lehmkuhl, og vært med som mannskap under The Tall Ships Races. I 2010 var hun med på etappen som gikk fra Antwerpen til Aalborg. Sist sommer ble det en etappe fra La Coruna i Spania til Dublin. Første gang ble jeg med nærmest ved en tilfeldighet. Vi var 24 ungdommer som ble sponset av Bergens Rederiforening. Jeg fikk smaken på livet til sjøs, og ville være med flere ganger sier Trine Billehaug. Hva er det kjekkeste med å være medseiler? Seilingen i seg selv, stillheten, det faktum at det er bare båten imellom deg og et uendelig stort hav, understreker den etter hvert så seilglade jusstudenten. Fra juli 2014 vil Bergen få besøk av rundt 100 seilskuter fra 30 ulike land under den maritime kulturfestivalen og regattaen The Tall Ships Races. Mannskapene på rundt 3000 personer kommer fra 30 forskjellige land. Planleggingen pågår nå for fullt, sier prosjektleder Haakon Vatle. Han er litt hemmelighetsfull angående programmet, men kan love at sang og musikk vil få stor plass. Vi har et fantastisk musikkmiljø i byen, og vil vise frem det beste Bergen kan by på i så måte sier Vatle. Bergensbølgen må jo testes til sjøs og de vakre seilskutene er en flott arena å spille musikk fra. Han var prosjektrådgiver for The Tall Ships Races i Stavanger i 2011, og da var skipene arena for både metallband og shantysang. Vatle kan love at det blir både rock og shanty i 2014 også, gjerne i ny innpakning. Tradisjon og fornying og det å kunne utfordre er nøkkelord i planleggingen av dette arrangementet, hvor et av hovedmålene er «å få ungdom mellom år til å møtes på tvers av landegrenser, hudfarge, religion og etnisitet». Det skal være en folkefest for alle aldre, men vi skal gjøre en ekstra innsats for denne unge målgruppen. Fjerde gang i Bergen The Tall Ships Races har etter hvert blitt en tradisjon i Bergen, som tidligere har vært arrangør i 1993, 2001 og I 2014 er Bergen deltaker by sammen med Harlingen, Fredrikstad og Esbjerg. Akkurat nå jobbes det mye med bl.a. å få inn tilstrekkelig sponsormidler, med å få de mest attraktive skutene til Bergen, og å planlegge programmet for de fire dagene arrangementet varer. Det er mange detaljer å holde styr på, og den vesle prosjektorganisasjonen må trekke på en stor skare av frivillige og andre som kan bistå. Blant annet jobber 11 komiteer med å planlegge alt fra trafikk og renhold til logistikk og teknikk. Trenger frivillige I 2008 deltok rundt 200 personer som frivillige, og det er behov for minst like mange til neste år. Å være frivillig under The Tall Ships Races er en fantastisk mulighet til å treffe nye folk og å få være «inside» under folkefesten, sier Haakon Vatle. Sjef for Håkonsvern Orlogsstasjon, Åsmund Andersen, skal koordinere og lede de frivillige, og det er Haakon Vatle sikker på at vil gå som smurt. De hadde også ansvaret for de frivillige i Nå håper prosjektlederen at så mange som mulig melder seg. Det er bare å hive seg rundt allerede nå. Gå inn på hjemmesiden vår og registrer deg som frivillig, oppfordrer Vatle. Viktig rekrutteringsarena Formålet til organisasjonen Sail Training International som administrerer The Tall Ships Races er å drive seilopplæring blant ungdom. Et av kravene fra organisasjonen er at vertskapsbyene skal skaffe medseilere til etappene. -Dette er en viktig arena for rekruttering av unge til maritimt arbeid. For mange av de som blir med som medseilere gir opplevelsen mersmak, og de ønsker seg en jobb til sjøs sier prosjektleder Haakon Vatle. Selv ble han hektet da han gjorde siviltjeneste om bord på Statsraad Lehmkuhl i Det ble forelskelse fra første tokt, og han mønstret deretter som mannskap i flere år. For medseilerne gir dette en unik opplevelse, og de lærer ting som de kan ha nytte av resten av livet. Ikke minst lærer de mye om seg selv, sier Vatle. Det koster litt å bli med som medseiler, men store deler av turen vil bli sponset. De aller fleste medseilere som vi sender vil måtte betale en mindre egenandel, mens mesteparten blir sponset. Enkelte vil også kunne få fullfinansiert et tokt. Vi oppfordrer spesielt rederiene i Bergen om å være med å sponse medseilerne, sier Vatle. Ved å sponse en medseiler gir man ungdom en lærerik og uforglemmelig opplevelse. I tillegg er man med og opprettholder Bergen sitt gode internasjonale rykte som god vertshavn for The Tall Ships Races

12 Vi seiler i medvind med Statsraaden Sandfrakt AS er et veletablert rederi startet i Selskapet eier og driver 8 bulkskip (selvlossere) og 1 containerskip fra ca tdw til ca tdw. FRAKTEFARTØYENES REDERIFORENING YAMAHA BÅTUTSTYR - VERKSTED Shipowners Shipbrokers PwC Bergen Sandviksbodene 66 N-5835 Bergen Tlf.: Fax: Tlf: Velkommen til Bergen Havn Delivering your strategy. 12

13 Til sjøs for å bli kjent Toppturer og friluftsliv er fellesnevner for elevene ved Nordfjord Folkehøgskole. Men et tokt med Statsraad Lehmkuhl var nytt for de aller fleste. Så også for Marthe Bjella. Turen ble et høydepunkt for alle som var med. Når vi snakker om hva som har vært kjekt dette skoleåret, er det ofte denne turen vi trekker frem forteller 19 år gamle Marthe Bjella fra Kongsberg. Hun er en av 134 elever fra Nordfjord Folkehøgskule som var med på tokt til Shetland i september i fjor. Til sjøs for første gang Folkehøgskolen på Sandane er en friluftslivskole, og elevene som går der er over gjennomsnittet interesserte i utendørs aktiviteter og friluftsliv. Marthe Bjella som går på aktivitetslinjen er en sporty jente, men definerer seg selv som landkrabbe. Seilskip og ferdsel på havet var en ny utfordring for henne, og det samme var det for mange av medelevene hennes. Men turen ga absolutt mersmak. Toktet var helt fantastisk, forteller Marthe. Det ble en veldig spennende og minnerik tur. Jeg har aldri vært med på noe lignende, understreker hun. For Marthe Bjella og medelevene hennes fra Nordfjord Folkehøgskule var klatring i riggen et av høydepunktene på toktet. Hun trekker frem riggklatringen som et av høydepunktene. Vi klatret til topps, så langt vi fikk lov til, og mestringsfølelsen var helt utrolig. Det å bruke seg selv både fysisk og psykisk for å komme opp i riggen, og å balansere der var veldig spennende. Følelsen kan nesten ikke beskrives, den må oppleves. 10 års jubileum Til høsten er det ti år siden Nordfjord Folkehøgskule dro på sitt første tokt med Lehmkuhl, og det blir neppe det siste. Vi opplever toktene som en spennende utfordring som gir elevene mange faglige drypp innen seilkunst, vind og bølger, sier Tore Humstad som er rektor ved skolen. Det er ikke tilfeldig at toktet blir lagt til starten på skoleåret. Å gå på folkehøgskole betyr å treffe mange nye mennesker som man skal leve tett sammen med i et år. Toktet med Statsraad Lehmkuhl gir elevene en fin innføring i det å være tett på andre mennesker, og å samarbeide godt, understreker Tore Humstad. Toktet går også rett inn i kjernevirksomheten vår som er å gi noe av naturlivet til elevene, lære de å kjenne, og møte de der de er. Tore Humstad var også med på toktet til Shetland, og på spørsmål om hva han husker best er han ikke i tvil: Den fantastiske innseilingen til Gloppefjorden i nydelig høstlys, der vi ble satt av praktisk talt ved skoleplassen var en fantastisk måte å avslutte en på alle måter vellykket tur for elever og lærere ved Nordfjord Folkehøgskule. Foto: Wenche C. Olsen Skoletokt Skoletoktene er lagt opp for 10. klasse elever. Vi har kapasitet til 4-5 skoleklasser pr. tokt. Seilturen går tur retur Lerwick på Shetland. Elevene trenger ingen forkunnskaper i seiling for å seile med Statsraad Lehmkuhl. en minnerik opplevelse som knytter sterke vennskapsbånd! 2013: april september Kr ,- pr. elev 2014: april September Kr ,- pr. elev 2015: April September Kr ,- pr. elev Ta kontakt med oss på for ytterligere informasjon

14 Av og til handler det om å fjerne en U Enten det er for å gjøre det ulønnsomme lønnsomt, eller det umulige mulig. I KPMG arbeider vi sammen med våre kunder for å forenkle komplekse problemstillinger og finne nye, bedre alternativer. Vi har engasjerte eksperter og fagfolk innenfor rådgivning, juridiske tjenester og revisjon. Felles for alle våre ansatte er ønsket om å finne bedre løsninger for deg og din bedrift. kpmg.no The patented Vacuumarator pump is the most compact, efficient and reliable vacuum generator available for vacuum toilet systems. Sanitary Systems made to please JETS VACUUM AS. Myravegen 1, 6060 Hareid, Norway. Tel Fax Bradbenken 1, 5003 Bergen P.O.Boks 4070 Dreggen, 5835 Bergen Tlf.: Faks:

15 Foto: Bouvet Bouvet med storslått feiring til sjøs Da konsulentselskapet Bouvet feiret 10 års jubileum ønsket de å gi sine ansatte en spesiell opplevelse med et sus av historie. Ni tradisjonsrike seilskip, deriblant Statsraad Lehmkuhl og Christian Radich ble arena for en uforglemmelig regatta. Vi kunne ikke fått en bedre arena for gode opplevelser, spenning, konkurranse og mestring, forteller Nils Olav Nergaard entusiastisk. Han er viseadministrerende direktør i Bouvet, og initiativtaker til toktet som gikk av stabelen i august. Veldig mange ansatte ville være med, og løsningen ble å engasjere ni seilskip til de ulike regionene hvor Bouvet har kontorer. Fire av disse var klasse A skip: Statsraad Lehmkuhl, Christian Radich og de to hollandske skipene Gulden Leeuw og Wylde Swan. Sørlandet var på reparasjonsopphold i Istanbul og kunne derfor ikke være med. De andre skipene som ble leid var Svanhild, Valentine, Seladon, Loyal og Nortun. I tillegg var Anna af Sand hyret for å bringe forfriskninger til tørste seilere under regattaen. De ulike kontorene fikk tildelt sine skuter, og oppgaven var å betjene disse mest mulig på egen hånd. Det var selvsagt mannskap om bord. I stedet for en teoretisk øvelse, ble medseilerne utfordret på konkrete oppgaver og hvordan løse disse i fellesskap. Tilbakemeldingene var overveldende positive. De ansatte melder at de har hatt en fantastisk opplevelse, og at de gjerne gjør noe lignende igjen. Når vi ser på hva vi fikk igjen for arrangementet, er dette noe av det billigste vi har investert i. Vi fikk utrolig mye igjen for pengene, og bedre arena for teambuilding finnes ikke. Jeg vil både anbefale og oppfordre andre virksomheter til å gjøre det samme. Anbefale fordi det var en fantastisk opplevelse, og oppfordre fordi det er viktig at disse flotte skipene blir benyttet og bevart for ettertiden, understreker Nils Olav Nergaard i Bouvet

16 Vi gir deg WORKING TOGETHER TO OPTIMISE PERFORMANCE Knust skjerm på din mobil eller tab? Utskifting fra kun kr 700 på utvalgte modeller! To discover our full line of safety products and services, please visit our online product catalogue at wssproducts.wilhelmsen.com or to learn about our complete ships service offer. Se for mer info OPTIMISING PERFORMANCE Liaveien H120x85_StatsraadLehmkuhl-4.indd For For deg som vet at at nettverk er er viktig Organisasjonen for sjøfolk, havfiskere og fangstfolk For deg som vet at at nettverk er er viktig Bli Bli medlem Bli i Salgs- i i og og Reklameforeningen Send Send srf srf srf til til 2077 til eller eller eller eller ring ring oss oss Bli Bli medlem i Salgs- i og og Reklameforeningen Norsk Sjømannsforbund Send srf srf til til 2077 eller eller ring oss oss Region Vest Vi ønsker «Statsraad Lehmkuhl» god seilas cox.no 16 16

17 Skjærgårdsturer i Bergen og Stavanger 2013 Statsraad Lehmkuhl er ikke bare Bergens, men hele Vestlandets stolthet! Hun er ikke bare et av verdens største seilskip, men også et av de vakreste. Hvis du aldri har vært med på en skjærgårdstur før, da er det på tide nå! En skjærgårdstur arrangeres på kvelden og er et perfekt tilbud for vennegjenger, familier, organisasjoner eller bedrifter som ønsker å gjøre noe hyggelig sammen. Ta gjerne med deg hele slekten! På skjærgårdsturene tilbyr vi levende musikk og et fristende reke- og sildebord. Maten er inkludert i prisen. Vi har et stort utvalg av forfriskninger, som kan kjøpes om bord. Turene går nordover eller sørover i skjærgården, avhengig av vær og vind. Kle deg godt etter forholdene. Skjærgårdsturene starter og avsluttes ved: - Bradbenken i Bergen: Statsraad Lehmkuhls faste kaiplass - Skansekaien i Stavanger Skjærgårdsturer i Bergen: Fredag 24. mai 2013 BB Lyngs Blues Band Fredag 31. mai 2013 Kilkenny Beerbellies Lørdag 1. juni 2013 Kilkenny Beerbellies Torsdag 6. juni 2013 Guttene synger Bergens sanger Lørdag 8. juni 2013 BB Lyngs Blues Band Skjærgårdsturer i Stavanger: Lørdag 24. august 2013 Levende musikk Fredag 30. august 2013 Levende musikk Ombordstigning fra: kl Avgang: kl Retur ca: kl Pris: kr. 475,- pr. person Medlemsrabatt Medlemmer i Seilskipet Statsraad Lehmkuhls Venner får kr. 50,- i rabatt for inntil 3 billetter. Bedriftsmedlemmer får rabatt for inntil 10 billetter. Lørdag 15. juni 2013 Fredriksberg Jazzensemble Onsdag 19. juni 2013 Shenanigans Torsdag 20. juni 2013 Shenanigans Foto: Helene Wilgohs Foto: Robert Lümmen

18 Bli med på sjørøvertur! «Vil du være med å finne den forsvunnede skatten? Vi kaprer skuten, heiser sjørøverflagget og legger ut på tokt! Vi skal ha en real sjørøverfest og vi trenger et godt mannskap, rustet for eventyr! Og den som «ikkje e med på leken», må gå planken! Meld deg på før det er for seint, din landkrabbe!» Hilsen Kaptein Skrekk og Kaptein Jo-Jo PS! Kle deg ut som en skikkelig sjørøver! I Bergen søndag 26. mai og 9. juni overtar Kaptein Skrekk og Kaptein Jo-Jo kommandoen over skipet. De sørger for god sjørøver stemning. Dette er en fin anledning til å glede de minste barna med noe helt spesielt - en sjørøvertur de sent vil glemme! Sjørøvermat er inkludert i prisen. Diverse pirat drikke for både store og små kan kjøpes om bord. Pirater under 12 år må ha på seg redningsvest under hele turen. Pris for små pirater kr. 275,- Pris for store pirater kr. 375,- Sjørøverturen starter og avsluttes ved Bradbenken: «Statsraad Lehmkuhls» faste kaiplass. Ombordstigning fra: kl Avgang: kl Retur ca: kl VELKOMMEN OM BORD TIL ALLE SJØRØVERE! PS! Statsraad Lehmkuhl skal på sjørøvertur i Stavanger søndag 25. August Hvis du har familie, venner og bekjente i Stavanger eller andre steder i Rogaland, så tips de om dette. Sjørøverturene kan bookes direkte på hjemmesiden vår: Kryssord for pirater under 12 år! TITTE HUD- PLAGE JUMBO FOT- BEVEG- I AN- BALL- ELSE SIKTET GI LAG I VANN JENTE- NAVN DAME I EVEN- DRIKK FORBI TYR TALL HØYRE SIDE FANGE PÅ- GERD SJØ- LEGG NILSEN RØVER LAV- HIMMEL- BOK- DUK- VANN RET- STAV KERT NING NR.2 INSTRU- MENT MÅNE SURRE Send løsningsordet (nevn alderen din) pr. e-post til eller pr. post til Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl Skur 7, Bradbenken 2 N-5003 Bergen Frist for innsendelse er fredag 5. april premie Gavekort i verdi av kr ,- 2. premie Gavekort i verdi av kr. 500,- 3. premie Gavekort i verdi av kr. 250,- HILSE PENT PYNT Sjørøverturer og suvenirer, se: 18

19 The Boston Tea Pot Trophy Statsraad Lehmkuhl har vunnet The Boston Tea Pot Trophy for fjerde gang og har fortsatt verdensrekorden! The Boston Tea Pot Trophy tildeles hvert år det seilskip som har tilbakelagt størst distanse mellom 1. oktober og 30. september etterfølgende år under seil over en periode på 124 timer (5 døgn og 4 timer). Selve trofeet er en tro kopi av en sølv kanne fra 1782 og bakgrunnen er The Boston Tea Party, 16. desember Kaptein O. Jarle Flatebø I Riga 16. november 2012 mottok Stiftelsens Direktør, på vegne av skipet, trofeet for fjerde gang! Verdensrekorden I perioden mellom 27. november kl. 23:00 og 3. desember kl. 03:00 UTC underveis mellom Halifax (Canada) og Belfast (Irland) tilbakela KNM Statsraad Lehmkuhl en distanse på nautiske mil. Dette gir en gjennomsnittsfart under seil på 11,69 knop. Dette er den lengste utseilte distanse som er registret siden The Boston Tea Pot Trofeet ble satt opp i Rekorden som ble slått var på nautiske mil, og ble satt av japanske Kaiwo Maru i På den aktuelle seilasen var skipet bemannet av kadetter og offiserer fra Sjøkrigsskolen i tillegg til skipets egen, sivile besetning. O. Jarle Flatebø var kaptein om bord på Statsraad Lehmkuhl da verdensrekorden ble satt. Trofeet ble overrekt i Statsraad Lehmkuhl mottok trofeet i følgende år: 2008: Kaptein O. Jarle Flatebø 2010: Kaptein O. Jarle Flatebø (verdensrekord) 2011: Kaptein Marcus A. Seidl 2012: Kaptein O. Jarle Flatebø Foto: Norbert Lümmen Statsraad Lehmkuhl s hovedsamarbeidspartnere: Vi vil i år spesielt takke: 19 19

20 Vår kunnskap - din trygghet Årets gave! Med hjerte for den norske sjømann, Hurtigruten og kysten, har sjøkaptein Steinar Oppedal skrevet en gripende beretning om dramatiske Hurtigruteforlis i fred og krig. Boken kan bestilles på nettet eller på tlf Pris kr. 295, fritt tilsendt. HISTORIENE OM 15 AV 22 HURTIGRUTESKIBER FORLIS OG TRAGEDIER ført i pennen av Steinar Oppedal Fra De Taptes Saga Rolls-Royce er stolt av å ha levert fremdriftsanlegg, vinsjer, styremaskin og alarm -og Rolls-Royce kontrollsystem til er Statraad stolt alarm- av og kontrollsystem Lehmkuhl å ha levert Rolls-Royce er stolt av å ha levert fremdriftsannlegg, vinsjer, styremaskin og til fremdriftsanlegg, Statsraad Lehmkuhl vinsjer, styremaskin og alarm -og kontrollsystem Direktør Statsraad Lehmkuhl Vi søker en leder som trives med krevende og komplekse utfordringer som spenner fra å bevare og forsterke de kulturhistoriske kvalitetene i skipet, til å levere gode opplevelser i et kommersielt marked. For å sikre lønnsom drift må vår nye leder ha stort fokus på våre kunder og støttespillere, og samtidig evne å nyttegjøre seg den gode kompetansen og erfaringen som våre ansatte har. til Statraad Lehmkuhl Foto: Norbert Lümmen Kontakt Garuda v/johnny Færøy tlf eller Knut Langeland tlf for mer informasjon eller et uforpliktende møte. Se garuda.no for å søke stillingen. Stiftelsen som ble etablert i 1978 har til formål å søke seilskipet Statsraad Lehmkuhl bevart for etterslekten og herunder gi det en verdig bruksanvendelse som samsvarer med skipets tradisjoner, herunder maritim yrkesopplæring. Virksomheten holder til sentralt i Bergen, og har en besetning på trettito personer og seks ansatte i administrasjonen, som også omfatter Statsraad Lehmkuhls Venner. Administrasjonen håndterer all virksomhet i tilknytning til drift og bevaring av Seilskipet Statsraad Lehmkuhl. Foto: Wenche C. Olsen 20 20

21 Foto: Wenche C. Olsen Anders Federici og Trude Dahle er storfornøyd med lærlingeplass om bord på Statsraad Lehmkuhl. Velger seilskip som opplæringsarena Trude Dahle fra Askøy og Anders Federici fra Kristiansand mener de har trukket vinnerloddet. De er lærlinger om bord på Statsraad Lehmkuhl og har det som plommen i egget. til en hver tid lærlinger, og David Seidl skryter av ungdommene Vi har vært heldige med lærlingene vi har fått om bord, og det fungerer som regel bra. Når de kommer er de ofte helt «grønne», men de lærer fort. Selv om Statsraad Lehmkuhl er et gammelt seilskip, er det moderne utrustet som alle andre skip. Fordelen vi har etter å ha vært om bord her en stund er at vi vet hvordan vi skal spleise en trosse, og gjøre andre praktiske ting, sier Trude. Vi stortrives, sier 19 år gamle Trude Dahle og 18 år gamle Anders Federici nærmest i kor. De to ungdommene sitter i den store kantinen på Astican Skipsverft i Las Palmas og spiser dagens lunsj. Ute skinner februarsolen, og hverken Trude eller Anders lengter hjem til vinteren i Norge. Sammen med resten av mannskapet om bord på Lehmkuhl er det vedlikehold av skipet som er hovedoppgaven mens skipet ligger ved verftet på Gran Canaria. Etter påske venter nye eventyr når seiltoktene starter opp. Forbedret karakterene Både Trude og Anders var litt skoletrøtte da de var ferdige med ungdomsskolen, og en vanlig skolehverdag ved pulten virket lite forlokkende. Begge valgte derfor videregående skole med en praktisk maritim retning. Det har de ikke angret en dag på. Anders forbedret karakterene sine i alle fag, og Trude fikk også en mye bedre skolehverdag. For Anders er det første året om bord på Lehmkuhl, mens Trude er godt ute i sitt andre år. Av til sammen 120 elever, var det kun de to som valgte lærlingeplass på seilskip, noe de synes er underlig. Men samtidig er de glade for at de fikk plass, siden det ikke finnes så mange slike lærlingeplasser i Norge. Begge mener de får den beste opplæringen for en jobb til sjøs. Får unik kompetanse Vi lærer alt fra grunnen av, og får prøve oss på det meste, sier Trude. -Vi må lære å tenke selv og å ta beslutninger, legger Anders til. Begge mener de kan dra nytte av alt de lærer til alle andre maritime yrker. Det er overstyrmann på Statsraad Lehmkuhl, David Seidl enig i. Lærlingene får en unik erfaring her. De lærer grunnleggende sjømannskap og må lære seg å takle vær og vind, sier Seidl. Om bord på Lehmkuhl er det Fra lærling til mastergrad Den maritime næringen i Norge hevder seg helt i teten internasjonalt, og det er en næring som går godt i Norge. Derfor er det også en næring som har behov for kompetent arbeidskraft. Vi ønsker å oppmuntre unge til å velge høyere utdannelse. Vi trenger de med fagbrev, men næringen skriker også etter høyt utdannet arbeidskraft med innovasjonsevne, sier Susann Rislå Andersen i Bergen Maritime Forum. Hun er svært begeistret for Statsraad Lehmkuhl som utdannings arena, og mener Lehmkuhl både er godt egnet til opplæring, og det beste sted for å lære lederskap i praksis. Og fremtidsplanene til Anders og Trude? Drømmen er å bli kaptein, sier Trude. Anders er litt mer usikker. Jeg storkoser meg her og nå, så får fremtiden vise hvor jeg havner, sier Anders. Jubilant Takk til Laila Vindenes Vårt styremedlem Kontreadmiral Egil Jørgen Eikanger fyller 80 år i dag 9. mars Vi gratulerer med dagen! Etter en tids overveielse har Direktør Laila Vindenes funnet det riktig å si opp sin stilling og fratre. Styreleder Helge S. Dyrnes fungerer inntil videre som daglig leder. Styret i Stiftelsen takker Laila Vindenes for en betydelig innsats og stort engasjement for å utvikle Stiftelsens virksomhet på flere områder bl.a. gjennom forbedringstiltak m.h.t. skipets drifts- og vedlikeholdsmessige utfordringer og gjennom bedre IKT systemer og løsninger. Hun har også vært en markert talsperson for Statsraad Lehmkuhl og bidratt til et tettere samarbeid med de to andre seilskip Christian Radich og Sørlandet

22 11:01 Side 1 TM Master tar vare på verdier. Gjennom sikker drift og operasjon, vil skip bevares og levetiden forlenges. TM Master finnes ombord alle typer skip, Fleet fra de Management eldste verneverdige Solutions nasjonalskatter til de mest avanserte høyteknologiske offshore fartøy. Maintenance & Inventory Fleet Management Solutions TM Master Fleet Management Solution N Maintenance & Inventory Docking Management Docking Management Maintenance Fleet Management Movable & Inventory Assets Solutions Centralised Quality Procurement Management System N Docking Management Maintenance Centralised & Procurement Inventory Voyage E-Log Voyage E-log N Centralised Docking Procurement Crew Management Crew Management Centralised Procurement Voyage E-Log Claims Voyage Management E-Log Crew Management Crew Management Claims Management Claims Management Stolt Quality SponSor ~ av Reliability tm MaSter til ~ StatSraad Knowledge lehmkuhl ~ Innovation Quality ~ Reliability ~ Knowledge ~ Innovation Quality ~ Reliability ~ Knowledge ~ Innovation W SW W NW W S SW SW NW NW NE SE S S NE SE NE SE E E E Flee M Do Ce Vo Cr Cl Quali Spesialverksted for reparasjon av brennstoffventiler og brennstoffpumper Magnus Barfotsgate Bergen Tlf Fax: E-post: Leverandør av proviant og tax-free til Statsraad Lehmkuhl Global Maritime Weather Forecasts & Climatology Weather routing & Marine weather forecasting SPOS onboard weather routing Fleetmanagement Routeguard routing service Vessel performance monitoring Heavy weather alerts Post Voyage Analysis Reports Hindcast Tropical Cyclone warnings SEEMP Grib data Climatology Offshore weather forecasting NowCastingPro Offshore weather forecasts Offshore routing Metocean reports 24/7 Consultancy Severe weather warning Nested modelling Squall reports MetOceanPro online climatology Tlf.: Faks: E-post: tel / / The Netherlands, Singapore, London, Aberdeen

23 Foto: Ulrich Grün Kaptein Marcus A. Seidl Betydningen av pålitelige værmeldinger for seilskip Den største faktoren å ta hensyn til når man seiler har alltid vært og vil alltid være været. Mens dette forblir konstant, er vår forståelse av været og vår evne til å forutsi det og teknologien, som brukes til å levere værinformasjon til seilskuter, alltid i endring og under forbedring. Av Mark Streuper, International Account Manager Shipping, MeteoGroup Vær-ruting har eksistert i mange år. Det gir seilere muligheten til å lære å dra nytte av årstidene og strømninger, for å kunne tenke ut den beste seilingsruten. Dette ble langt mer sofistikert i 1930, da værvarslingsbedrifter rundt om i verden begynte å sende storm advarsler og værmeldinger fra sine kyststasjoner ved bruk av morse. Tjue år senere hadde dette utviklet seg til bruk av radiokommunikasjon for å kunne levere mer detaljerte morsemeldinger, slik at radiooffiserer og navigatører kunne trekke opp et diagram og analysere bevegelsen av orkaner og tropiske stormer. Et gjennombrudd fulgte snart etter, med den første værkartmottakeren og den berømte værfaksimile, (fac simile er latin for lage tilsvarende ). I dag bruker mange skip fortsatt værfaksimile som det viktigste verktøyet for å motta informasjon om været, men teknologien fortsetter å utvikle seg og nye verktøy har blitt lansert. Å lese en faksimile og forstå meteorologisk informasjon er ikke lett og krever et høyt nivå av meteorologisk kunnskap. Dette blir enda vanskeligere dersom du ønsker å øke antall elementer for å optimalisere ruten. Høykvalitets vær-ruting tar påvirkningen av vind, bølger og strøm i betraktning over en lengre periode. Dette er ikke alltid så viktig for et skip som Statsraad Lehmkuhl, men for rederier som ønsker å redusere bunkerskostnader er det et hett tema i dagens marked. Med introduksjonen av datateknologi på broen utviklet MeteoGroup et integrert vær-ruting system, kjent som SPOS. Dette systemet tilbyr dynamiske værkart, produsert ved hjelp av data fra MeteoGroup sin interne metocean database. Bevæpnet med disse dataene, samt værdiagrammer, er skipsføreren i stand til å beregne den optimale ruten. Ettersom dataene utgis i et digitalt format, har de også et grensesnitt som kan brukes mot andre systemer, som Transas sine elektroniske sjøkart. Hos MeteoGroup, samordner vi kompetansen til våre spesialister for å sikre at vi gir skipsførere det de har behov for. Vi har over 100 meteorologer / nautiske meteorologer i tillegg til sjøkapteiner, et data management team, FoU-avdeling og in-house IT gruppe, som alle gir uvurderlig kunnskap og ferdigheter. Kaptein Marcus A. Seidl har brukt SPOS i flere år og det har blitt en del av hans hverdag når han er om bord og beregner og overvåker skipets seilingsruter fra skipets navigasjonshus. Ombord på et seilskip som Statsraad Lehmkuhl påvirker vinden, bølgene og været generelt alt som skjer på skipet. Sikkerhet er viktig, spesielt når mannskapet må være ute på dekk, uansett værforhold, for å utføre alle sine oppgaver; være det utkikk, rorgjenger, vakthavende navigatør og ikke minst for å håndtere seilene høyt oppe i mastene. For å sikre deres trygghet er kaptein Seidl avhengig av pålitelig værinformasjon - han forklarer: Da vi er om bord på et relativt saktegående fartøy, kan vi kun planlegge og påvirke våre bevegelser i forhold til ekstreme værsituasjoner som er timer frem i tid, f.eks. med tanke på å unngå orkaner og stormer. Dette er noe vi med hell har klart å gjøre ved flere anledninger. Senest i fjor, da skipet var underveis på det årlige høsttoktet til USA, holdt vi oss i god avstand til orkanen Sandy. SPOS var og er en svært viktig del av planleggingen. Andre skip, som den berømte Bounty, var mindre heldig. Før sesongen planlegger vi våre reiser så tidlig som 6-12 måneder i forveien. Vi planlegger alltid avgangen og de første dagene av våre seilaser i henhold til vind prognoser for de første 3-5 dagene. For et skip som Statsraad Lehmkuhl, med en massiv rigg, er vinden den viktigste faktoren for oss å ta hensyn til under havnemanøvrering, da dette påvirker skipets bevegelser betraktelig. Systemet brukes veldig hyppig under seilskipsregattaene, da vi er avhengige av å bruke hver minste vindendring til vår fordel, og SPOS er den viktigste kilden vi har til vår disposisjon. Minneord Gunnar K. Lien Det er med sorg vi har mottatt meldingen om Gunnar K. Liens bortgang. Alle i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl og i Venneforeningen, er Gunnar stor takk skyldig. Ja, hverken Stiftelsen eller Venneforeningen ville eksistert om det ikke var for han. I vår sammenheng er Gunnar blitt legendarisk for sin innsats - da Statsraad Lehmkuhl holdt på å bli solgt til utlandet i 1960-årene. Etter å ha reist et bredt engasjement sammen med Bergens Tidende, for å beholde skipet i Bergen, og med støtte fra Ordfører Harry Hansen, var det Gunnar K. Lien nærmest egenhendig som fikk overtalt Hilmar Reksten til å kjøpe skipet. Det brede folkelige engasjement materialiserte seg i stiftelsen av en Venneforening, som på sitt meste talte medlemmer. Gunnar var styremedlem og formann helt til Dermed representerte han også Venneforeningen i Stiftelsens styre i samme periode. Takknemligheten var så stor at Gunnar ble utnevnt som det første Æresmedlem av Venneforeningen Det var gjennom sin virksomhet som skipslege i skoleskipsperioden, at Gunnar så den betydning Statsraad Lehmkuhl hadde for unge mennesker. Engasjementet som skipslege holdt han frem med til begynnelsen av 2000-tallet. Hans innsats for Statsraad Lehmkuhl var en vesentlig begrunnelse for at Gunnar K. Lien ble tildelt Kongens Fortjenstmedalje i Gull i Våre varme tanker går til hans nærmeste. Vi lyser fred over hans minne. På vegne av hans mange venner i Seilskipet Statsraads Lehmkuhls Venner Pål Jangård Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl Helge S. Dyrnes 23 23

Seiltokt 2014 Alle kan seile med Christian Radich

Seiltokt 2014 Alle kan seile med Christian Radich 130295 chr radic NORSK 2014_Layout 1 20.11.13 09.51 Side 1 Seiltokt 2014 130295 chr radic NORSK 2014_Layout 1 20.11.13 09.51 Side 2 Bli med som medseiler! Du kalles medseiler, fordi du blir med på arbeidet

Detaljer

Drømmen er å bli spurt om å delta igjen

Drømmen er å bli spurt om å delta igjen Kjøp bilde Drømmen er å bli spurt om å delta igjen Tall Ships Races har spurt Skudeneshavn spesifikt om de vil være en CIC-havn. Derfor regner Ståle Landaas med minst femten skuter i havnebassenget i juli.

Detaljer

Seiltokt 2013 Alle kan seile med Christian Radich

Seiltokt 2013 Alle kan seile med Christian Radich Seiltokt 2013 Bli med som medseiler!! Du kalles medseiler, fordi du blir med på arbeidet om bord. Det kreves ingen forkunnskaper om seiling for å bli med den imponerende skuta på tokt. Hvor mye vi seiler

Detaljer

Sjøfolkene trenger oss - og vi trenger deg

Sjøfolkene trenger oss - og vi trenger deg Nr. 2 2010 SJØMANNSKIRKENS arbeid Sjøfolkene trenger oss - og vi trenger deg Til stede for dagens sjøfolk Sjøfolkene fortsatt i våre hjerter Totalt har vi cirka 17 000 norske sjøfolk verden rundt, og Sjømanns

Detaljer

Stiftelsen Feriestedet Ravnøy. Ravnøy 90 år!

Stiftelsen Feriestedet Ravnøy. Ravnøy 90 år! Ravnøy 90 år! Den 4. juni var medlemmer og venner av Ravnøy invitert til stor fest på Ravnøy i anledning at det var 90 år siden øya ble til feriested for NAL sine ansatte. Ravnøys historie kan du forøvrig

Detaljer

Seiltokt 2015. Alle kan seile med Christian Radich

Seiltokt 2015. Alle kan seile med Christian Radich Seiltokt 2015 Alle kan seile med Christian Radich Bli med som medseiler Alle kan seile med Christian Radich! Du kalles medseiler, fordi du blir med på arbeidet om bord. Det kreves ingen forkunnskaper om

Detaljer

Sjømannskirkens ARBEID

Sjømannskirkens ARBEID Med hjertet på rett sted Nr.1 2013 ARBEID videre! I fjor mottok vi 2-3 henvendelser hver uke på vår Beredskapstelefon + 47 951 19 181 2 Når nordmenn rammes i utlandet Takket være din og andre giveres gode

Detaljer

TOM BRYGGE. Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Lørdag 4.mai

TOM BRYGGE. Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Lørdag 4.mai TOM BRYGGE Lørdag 4.mai Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Alle deltagerene er med i trekningen om en Seilreise til Kroatia i regi av; TOM BRYGGE Alle mann på fjorden! I samarbeid med

Detaljer

TOM BRYGGE. Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Lørdag 4.mai

TOM BRYGGE. Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Lørdag 4.mai TOM BRYGGE Lørdag 4.mai Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Alle deltagerene er med i trekningen om en Seilreise til Kroatia i regi av; TOM BRYGGE Alle mann på fjorden! I samarbeid med

Detaljer

New Options har som formål å gi våre gjester en spennende, spektakulær, sikker, positiv og trivelig opplevelse på sjøen. Noen av våre verktøy:

New Options har som formål å gi våre gjester en spennende, spektakulær, sikker, positiv og trivelig opplevelse på sjøen. Noen av våre verktøy: New Options har som formål å gi våre gjester en spennende, spektakulær, sikker, positiv og trivelig opplevelse på sjøen. Noen av våre verktøy: RIB er 50 fots seilbåter Locations ved sjøen På neste sider

Detaljer

Blue Riband REGATTAREGLER

Blue Riband REGATTAREGLER REGATTAREGLER Blue Riband Kofferten innholder: 1 spillebrett 1 terning 12 brikker i 6 ulike farger (6 spillebrikker og 6 brikker for å samle redningsbøyene på) 30 lastebrikker i ulike farger 40 redningsbøyer

Detaljer

Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl

Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl Årsberetning 2010 Fra venstre: Egil Jørgen Eikanger, Bernt Grimstvedt, Sigfinn Bartz- Johannessen, Knut M. Skaar, Helge Schjøtt og Helge S. Dyrnes. Ikke tilstede da bildet ble tatt: (i egen ramme fra venstre)

Detaljer

Toktsrapport 2005 for M/K Andholmen

Toktsrapport 2005 for M/K Andholmen Toktsrapport 2005 for M/K Andholmen Andholmen i Oslo under 100-års jubileet for unionsoppløsningen 7. Juni 2005. NRK/ Nitimen s Pål Thoresen intervjuer besetningen. Fra v. Eilf Christiansen, Johan Henrik

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, MAI 2014. Hei alle sammen! Denne måneden har gått med på å avslutte årets prosjekt som har vært Vikingene kommer. Vi har hatt et prosjekt år hvor barna har lært om Vikingene

Detaljer

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014.

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 5 6 7 8 9 AKSJON VÅR RYDDING Tur dag DUGNAD I BARNEHAGEN Vi markerer at Aksel er 2 år! 12 13 14 15 16 Små Tur dag 19 20 21 Varm lunsj:

Detaljer

I MARS HAR VI: Våren er her: Det er vår! Fuglene kvitrer og det er lyst lenger om ettermiddagen

I MARS HAR VI: Våren er her: Det er vår! Fuglene kvitrer og det er lyst lenger om ettermiddagen I MARS HAR VI: Våren er her: Det er vår! Fuglene kvitrer og det er lyst lenger om ettermiddagen Har dere sett våren? Vi har begynt å se små tegn på at våren er her! Både store og små syntes det er kjekt

Detaljer

OFFSHORE SIMULATOR CENTRE AS

OFFSHORE SIMULATOR CENTRE AS OFFSHORE SIMULATOR CENTRE AS OSC Business Idea Contribute to Improved safety for personnel Protecting the environment Increased innovation in the Maritime Industry Based on Simulation and visualization

Detaljer

Toktsrapport 2004 for M/K Andholmen.

Toktsrapport 2004 for M/K Andholmen. Toktsrapport 2004 for M/K Andholmen. Andholmen i Ulvik under Sjømaktseminaret 2004. Stortingspresident Jørgen Kosmo besøker fartøyet. Fra v. Magne Dag Stensland, Johan Lilleheim, Jørgen Kosmo, Olav Øvrebø

Detaljer

Våren 2015. Sammen skaper vi mestring, glede og trygghet

Våren 2015. Sammen skaper vi mestring, glede og trygghet Våren 2015 Litt om hverdagen vår Temaer vi jobber med 2 Så er vi godt i gang med det nye året, på kalenderen står det 2015, det har endelig blitt ordentlig vinter og vi gleder oss til nye eventyr sammen.

Detaljer

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Helsefagarbeider på nattevakt s. 2 Hverdag med turnus s. 4 En smak på yrkeslivet s. 6 God lønnsutvikling for helsefagarbeidere s. 8 IS-1896 02/2011 Helsefagarbeider på nattevakt

Detaljer

Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør

Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør «Det var en gang en som bygde en campingbil» Slik startet dette eventyret som i dag heter Norsk Bobilforening. Det er i år 30 år siden foreningen ble stiftet.

Detaljer

Skoleskipet Statsraad Lehmkuhl en Fugl Fønix med hvite seil. av Knut Bjerke Medlem av Langesund og omegns sjømannsforening

Skoleskipet Statsraad Lehmkuhl en Fugl Fønix med hvite seil. av Knut Bjerke Medlem av Langesund og omegns sjømannsforening Skoleskipet Statsraad Lehmkuhl en Fugl Fønix med hvite seil 1 Forord av Knut Bjerke Medlem av Langesund og omegns sjømannsforening Bakgrunn for denne historien om Seilskipet Statsraad Lehmkuhl er at jeg

Detaljer

November brev fra sommerfuglen

November brev fra sommerfuglen November brev fra sommerfuglen Hei. Oktober måned er nå nesten over. Vi har i denne måned hatt fokus på FN-dagen og FORUT sitt opplegg. Barna har blitt kjent med Puspa, Nischal og Biswas som bor i Nepal.

Detaljer

Ukebrevet Uke 35 (25/8 31/8)

Ukebrevet Uke 35 (25/8 31/8) Ukebrevet Uke 35 (25/8 31/8) Laserlykt: FELLES Vi har oppdaget barn på skolen som har hatt med laserlykt på skolen. Vi vil fraråde foresatte å la barna leke med slike - såkalte laserpekere! Teksten under

Detaljer

GRØNN AVDELING SEPTEMBER NOVEMBER 2009

GRØNN AVDELING SEPTEMBER NOVEMBER 2009 GRØNN AVDELING SEPTEMBER NOVEMBER 2009 Forrige halvår var fullt av utforskende og nysgjerrige barn som bare vokste og vokste. Språket gikk fra enstavelsesord til hele setninger, de som krabbet begynte

Detaljer

Med GANN mot nye mål

Med GANN mot nye mål Med GANN mot nye mål Vårt mål er å være den fremste faglige utdanningen nasjonalt for unge som velger en framtid innen maritim virksomhet Historien... 1947 - Unge Sjømenns Kristelige Forening (USKF) stiftes.

Detaljer

Livsgledeuka. i Kristiansand 26. - 30. august 2013

Livsgledeuka. i Kristiansand 26. - 30. august 2013 Livsgledeuka i Kristiansand 26. - 30. august 2013 Velkommen til Livsgledeuka For 9. året på rad arrangerer lokalforeningen i Kristiansand Livsgledeuka. Fra 26-30 august gir vi deg muligheten til å delta

Detaljer

GENERALFORSAMLING Stavanger 5. 7. juni. Invitasjon. og program

GENERALFORSAMLING Stavanger 5. 7. juni. Invitasjon. og program 2015 GENERALFORSAMLING 5. 7. juni Invitasjon og program Rørentreprenørene Norge og Rørentreprenørene Norge Rogaland inviterer til Generalforsamling og lokal 100 års markering Velkommen til Clarion Hotel

Detaljer

Vi nyter våren og er mye ute om dagen. Her er et tilbakeblikk på hva som har foregått på sirkelen i April

Vi nyter våren og er mye ute om dagen. Her er et tilbakeblikk på hva som har foregått på sirkelen i April MAI NYTT FOR SIRKELEN Vi nyter våren og er mye ute om dagen. Her er et tilbakeblikk på hva som har foregått på sirkelen i April TILBAKEBLIKK TUR Skoggruppen: Vi har avsluttet bæsje prosjektet. Vi har vært

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET JANUAR 2013 Godt nytt år alle sammen I dette tilbakeblikket vil dere få et lite innblikk i hvordan desember var her på Sverdet og hva vi har gjort sammen i januar. Barna

Detaljer

OKTOBER PÅ SIRKELEN TILBAKEBLIKK. Samling:

OKTOBER PÅ SIRKELEN TILBAKEBLIKK. Samling: OKTOBER PÅ SIRKELEN Da er høsten her for fullt. Vi snakker om hva som skjer på høsten, hva slags vær og hva slag klær trenger vi da. Hva skjer med trærne og hva finner vi skogen. Mye spennende og undres

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET MAI 2012 Hei alle sammen! Tusen takk for enda en super måned sammen med barna deres! Det har skjedd mye den siste måneden, med bursdager, 17.mai-forberedelser og feiring,

Detaljer

Nytt fra CISV-Rogaland

Nytt fra CISV-Rogaland Nytt fra CISV-Rogaland Januar 2011 Innhold 1) Bli medlem i CISV 2) Ledige plasser i sommer 3) Pre-camp for barneleirer 4) Helgeleir 10+ 5) Helgeleir 13+ 6) Søknadsfrister 7) IPP skal arrangeres i Rogaland

Detaljer

Årsplan for Trollebo Høsten 2014/ våren 2015

Årsplan for Trollebo Høsten 2014/ våren 2015 Årsplan for Trollebo Høsten 2014/ våren 2015 Velkommen til høsten og våren på Trollebo Vi er godt i gang med et nytt barnehageår på Trollebo. For noen av dere er det deres første møte med Sørholtet barnehage.

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK BRYNJÅ APRIL 2014 Hei alle sammen! Takk til alle som deltok på påskefrokosten. Både små og store setter stor pris på at dere tar dere tid til å spise sammen med oss. April har vært

Detaljer

HAGLEBUPOST Nr. 243 GODT NYTTÅR TIL DERE!!!!

HAGLEBUPOST Nr. 243 GODT NYTTÅR TIL DERE!!!! HAGLEBUPOST Nr. 243 Dato: 06.januar 2015 Temp: -3 grader Været: Skyet Snødybde: ca. 40 cm. Fått ca. 3 cm de to siste døgn. Skiløyper: Litt usikre her, men dere kan følge Eggedal Turlag på facebook, eller

Detaljer

MÅNEDSPOST FOR STUBBEN MAI 2014

MÅNEDSPOST FOR STUBBEN MAI 2014 MÅNEDSPOST FOR STUBBEN MAI 2014 Evaluering av april måned I første halvdel av april hadde vi påske som tema på en. Temaet ble først og fremst trukket inn i forbindelse med samlinger. Barna lærte om det

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK. Sverdet - Juni 2014

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK. Sverdet - Juni 2014 PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK Sverdet - Juni 2014 Heisann! Sommerværet fortsatte i juni, og vi kunne tilbringe kjempemasse tid ute, og finne på masse kjekke aktiviteter som ofte faller ut resten av året på grunn

Detaljer

Seiltokt 2016. Alle kan seile med Christian Radich UTFORDRING OPPLEVELSE VENNSKAP

Seiltokt 2016. Alle kan seile med Christian Radich UTFORDRING OPPLEVELSE VENNSKAP Seiltokt 2016 Alle kan seile med Christian Radich UTFORDRING OPPLEVELSE VENNSKAP Utfordring - opplevelse - vennskap Alle kan seile med Christian Radich! Du kalles medseiler, fordi du blir med på arbeidet

Detaljer

Falt for Azimut 50. De siste ti årene har den båtglade innlandsfamilien. BÅTEN MIN: Azimut 50

Falt for Azimut 50. De siste ti årene har den båtglade innlandsfamilien. BÅTEN MIN: Azimut 50 BÅTEN MIN: Azimut 50 HØYT HEVET: Fra flybr igden har Borger, Anita og Maren Ulven kongeutsikt i alle retninger. Familien Ulven fra Moelv reiser hver helg til Vollen, hvor deres Azimut 50 har fast hjemmehavn.

Detaljer

Hva skjer i Misjonskirka?

Hva skjer i Misjonskirka? Hva skjer i Misjonskirka? Nr.3, 18.august 2013 Velkommen til Narvik Misjonskirke! Det du holder i hånden er programmet for høsten 2013 i Narvik Misjonskirke. Dette halvåret skjer det mye spennende i menigheten

Detaljer

Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10

Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10 Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10 Butikkbesøk: Cornelias Hus Kremmerånden råder i Cornelias Hus Du må være kremmer for å drive butikk. Det

Detaljer

TOM BRYGGE. Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Lørdag 4.mai

TOM BRYGGE. Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Lørdag 4.mai TOM BRYGGE Lørdag 4.mai Møt nye og gamle venner, ute på fjorden og på land! Alle deltagerene er med i trekningen om en Seilreise til Kroatia i regi av; TOM BRYGGE Alle mann på fjorden! I samarbeid med

Detaljer

Januar og februar på Labbetuss. -Vinteraktiviteter UKE MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG. 6 Gymsal gul gr

Januar og februar på Labbetuss. -Vinteraktiviteter UKE MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG. 6 Gymsal gul gr Fagområdene i rammeplanen Kropp, bevegelse og helse Antall, rom og form Nærmiljø og samfunn Tema: -Kroppen min -Vinter( is og vann)/bruk av IKT i naturen -Samenes dag -Karneval Mål: -Øke kroppsbevisstheten

Detaljer

Pedagogisk tilbakeblikk Sverdet November 2013

Pedagogisk tilbakeblikk Sverdet November 2013 Pedagogisk tilbakeblikk Sverdet November 2013 Hei, alle sammen. November var en veldig produktiv og fin måned. Vi fikk ommøblert på avdelingen på planleggingsdag, kjøpt inn nye leker og utstyr, og gjort

Detaljer

Teambuilding er lett og enkelt! SD Lynn Åsnes Kick off 5. januar 2013

Teambuilding er lett og enkelt! SD Lynn Åsnes Kick off 5. januar 2013 Teambuilding er lett og enkelt! SD Lynn Åsnes Kick off 5. januar 2013 Når, hvor, hvem og hvordan Når: Begynn å tenke teambuilding med en gang; det er ikke bare for erfarne konsulenter. Det er ikke nødvendig

Detaljer

TEAMBUILDING PÅ FULLRIGGEREN SØRLANDET

TEAMBUILDING PÅ FULLRIGGEREN SØRLANDET TEAMBUILDING PÅ FULLRIGGEREN SØRLANDET www.sorlandet.org 10 GRUNNER TIL Å VELGE TEAMBYGGING 1. Bedre og mer effektiv kommunikasjon 2. Inspirerende og motiverende avveksling for ansatte 3. Medarbeiderne

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET FEBRUAR 2012 Hei alle sammen Vi er på vei mot våren og vi gleder oss over at sola titter mer frem og at temperaturen stiger! Denne måneden har vi hatt karnevalsfeiring og

Detaljer

Sjømannskirkens ARBEID

Sjømannskirkens ARBEID Nr 2 2014 Sjømannskirkens ARBEID - i hverdag og fest! Tilstede i hverdag og fest 17. mai rører ved noe grunnleggende i oss alle - våre følelser, drømmer, verdier og identitet. Jo lengre vi er fra hjemlandet,

Detaljer

NULL TIL HUNDRE PÅ TO SEKUNDER

NULL TIL HUNDRE PÅ TO SEKUNDER NULL TIL HUNDRE PÅ TO SEKUNDER Brenner broer, bryter opp, satser alt på et kort Satser alt på et kort. Lang reise ut igjen. Vil jeg komme hjem? Vil jeg komme hjem igjen? Melodi: Anders Eckeborn & Simon

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET MARS 2012 Hei alle sammen I mars har vi hatt Silje og Margit Johanne hos oss i to uker og det var kjekt å ha de tilbake på Sverdet! De hadde mange musikksamlinger sammen

Detaljer

Det er også tid og rom til lek i uglekjelleren. LITT OM KVITREKLUBB:

Det er også tid og rom til lek i uglekjelleren. LITT OM KVITREKLUBB: Vi hadde en god tilvenningstid hos oss og det er en flott gjeng vi har. Det er alltid spennende i starten hvordan den nye barnegruppa kommer til å være i forhold til avdelingen, rutiner og aktiviteter.

Detaljer

Juni på Tippetue. Vårt hovedmål i år er at vi skal øke barnas undring og utforskertrang for å styrke barnas språk

Juni på Tippetue. Vårt hovedmål i år er at vi skal øke barnas undring og utforskertrang for å styrke barnas språk Juni på Tippetue Vårt hovedmål i år er at vi skal øke barnas undring og utforskertrang for å styrke barnas språk Mål for perioden juni: Bli kjent med sommer som årstid. Metoder: Fortelling Forming Fellessamling

Detaljer

j()k1f 2014 Sjøkurs, tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl og følger

j()k1f 2014 Sjøkurs, tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl og følger Aud Lindseth Fra: Trine Kvalø Sendt: 7. juni 2013 13:32 Til: Aud Lindseth Emne: VS: Tokt 2014 til Rørvik Vedlegg: 130318 Forslag 4 til seilingsrute.xlsx; Tema og program Tokt 2014.doc Har du fatt denne

Detaljer

FLEKKEFJORD MUSEUM. skoleprogram BRUDD UTSTILLING- HØST OG JUL PÅ MUSEET! høst 2014. www.vestagdermuseet.no

FLEKKEFJORD MUSEUM. skoleprogram BRUDD UTSTILLING- HØST OG JUL PÅ MUSEET! høst 2014. www.vestagdermuseet.no FLEKKEFJORD MUSEUM skoleprogram BRUDD UTSTILLING- HØST OG JUL PÅ MUSEET! høst 2014 www.vestagdermuseet.no Innledning I høst blir det en egenprodusert fotoutstilling fra Vest-Agder-museet i samarbeid med

Detaljer

Daniel, Gunn, Silje N, Evangelina, Lene, Mona, Ida, Kristine, Linda, Christine, Tine, Silje B og Jannike

Daniel, Gunn, Silje N, Evangelina, Lene, Mona, Ida, Kristine, Linda, Christine, Tine, Silje B og Jannike I august har vi Velkommen til et nytt barnehageår alle nye og gamle barn og foreldre! August er forbi, og med den også en tid der vi har fått blitt kjent med mange nye barn og foreldre. Det har begynt

Detaljer

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! November var en hektisk, men veldig fin, spennende og opplevelsesrik måned. Personlig var nok November den beste måned i dette året for meg - takket være

Detaljer

Lokaler. Bilde fra 2008

Lokaler. Bilde fra 2008 For 30 år siden startet vi opp som forhandler for Polaris Industries. Vi følger naturlignok et behov for å markere jubileet med å feire begivenheten ved å takke alle våre kunder som har fulgt oss lojalt

Detaljer

Velkommen til Bundefjorden seilforening og Optimist seilekurs!

Velkommen til Bundefjorden seilforening og Optimist seilekurs! Velkommen til Bundefjorden seilforening og Optimist seilekurs! PRAKTISK INFORMASJON Hensikten med kursene er at barna lærer seiling, og hvis de har lyst kan de etter hvert deltar i regattaseiling. I dette

Detaljer

Årsrapport BB-11 Gruppen ASF 2011

Årsrapport BB-11 Gruppen ASF 2011 Årsrapport BB-11 Gruppen ASF 2011 BB-11 Gruppen i Arendals Seilforening kan se tilbake på femten sesonger med jevn vekst av seilere, aktivitet, vinteropplag, vennskap og kunnskap. Nettopp vennskap og økt

Detaljer

Riggrekruttering. PETROMagasinet - UTGAVE 3-2008

Riggrekruttering. PETROMagasinet - UTGAVE 3-2008 TEMA: Riggrekruttering Boreselskapene konkurrerer om å fylle opp nye rigger med folk. Nykommeren Aker Drilling lokker med to nye rigger som er under bygging på Stord (bildet). 28 Foto: Astri Sivertsen

Detaljer

Ikke for alle - En utdanning du kommer langt med

Ikke for alle - En utdanning du kommer langt med Ikke for alle - En utdanning du kommer langt med MUF-konferansen 2007 Color Magic - 26. november Jørn Prangerød Daglig leder, Maritimt Forum Maritim Forum representerer hele klyngen Verft Fiskeri IKT Forskning

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, NOVEMBER 2013. Hei alle sammen! Takk for en fin måned sammen med deres skjønne små barn! Denne måneden har vi jobbet videre med Viking prosjektet vårt, samtidig som vi har

Detaljer

Sommeren 2004 Opplevelser i KTK så langt Av Håkon Honningsvåg, formann KTK

Sommeren 2004 Opplevelser i KTK så langt Av Håkon Honningsvåg, formann KTK Sommeren 2004 Opplevelser i KTK så langt Av Håkon Honningsvåg, formann KTK Sommeren startet vel egentlig med vårpussen, som for enkelte er en aktivitet som pågår hele vinteren i gjennom. På Blommenholm

Detaljer

Toktsrapport 2006 for M/K Andholmen.

Toktsrapport 2006 for M/K Andholmen. Toktsrapport 2006 for M/K Andholmen. Andholmen stevner inn Trollfjorden, Lofoten 1. August 2006 TOKTSRAPPORT 2006 for M/K ANDHOLMEN. Februar. Tirsdag 21 Februar ble fartøyet seilt nordover til Vestre Bokn

Detaljer

Nyhetsbrev fra stiftelsen TO SKO Mars / April 2011

Nyhetsbrev fra stiftelsen TO SKO Mars / April 2011 Nyhetsbrev fra stiftelsen TO SKO Mars / April 2011 Påskejubel / Fastetid Tida frem til påske går fort. Tirsdag 8 mars er feitetirsdag, onsdag 9 mars er askeonsdag, første dag i fastetiden og da har vi

Detaljer

8. trinn skoleåret 2014-2015

8. trinn skoleåret 2014-2015 8. trinn skoleåret 2014-2015 REGLER FOR KLASSETUR VED BRANNFJELL SKOLE Ved Brannfjell skole har vi hatt forskjellig praksis rundt klasseturer opp gjennom årene, kun regulert av egenandel og antall overnattinger.

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET SEPTEMBER 2011 Hei alle sammen! September er allerede over, og høsten er i full gang! Denne måneden har det vært mye regn og våte klær, og det er flott at dere foreldre

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, JUNI 2012 Hei alle sammen! Da har vi på Sølje hatt enda en fin måned sammen med mange gode og positive opplevelser sammen. Vi har vært veldig mye ute og kost oss i det nydelige

Detaljer

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Da var det klart for nyhetsbrevet for Juni. Også denne måneden er det mange ting som har skjedd. Her blir det aldri kjedelig «A» og «R». Jeg fikk telefon fra ex

Detaljer

Nytt fra CISV-Rogaland

Nytt fra CISV-Rogaland Nytt fra CISV-Rogaland April 2011 Innhold 1) Pre-camp for barneleirer med ledere 2) CISV strand & grillfest 3) Barneleir i Rogaland 2012 4) Verden i Stavanger Sommeren 2011 5) Ny juniorgruppe (15 26år)

Detaljer

Verdiskaping i maritim næring. ENON AS MENON Business Economics

Verdiskaping i maritim næring. ENON AS MENON Business Economics Verdiskaping i maritim næring ENON AS Verdiskaping i maritim næring Er de siste års vekst kun et resultat av historisk sterke markeder, eller er den norske næringen internasjonalt konkurransedyktig? Dr.

Detaljer

Dette er en invitasjon til det 15. åpne Bjørnejægermesterskap i hopp på ski. Vi vil markere dette jubileet ved å servere et mer eksklusivt festmåltid enn vanlig, men ellers vil arrangementet følge de årelange

Detaljer

vanskelig å forstå for kelneren klokken 11:00 på en formiddag. Men egentlig ganske smart skulle det vise seg.

vanskelig å forstå for kelneren klokken 11:00 på en formiddag. Men egentlig ganske smart skulle det vise seg. Bremen nok en gang Da var årets Brementur gjennomført. Igjen sitter man med mange gode minner og ennå rikere på motorhistoriske opplevelser opplevd sammen med motorhistoriske venner. Jeg har ved flere

Detaljer

Lofoten. Verdens vakreste øygruppe

Lofoten. Verdens vakreste øygruppe Lofoten Verdens vakreste øygruppe Velkommen! XXLofoten har bestemt seg for å være regionens beste tilbyder av meningsfylte aktiviteter og opplevelser rettet mot næringslivet og grupper av eventyrlystne.

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, FEBRUAR, 2016. Hei alle sammen! Februar måned har gått fort, vi har forsket sammen med barna og denne måneden er det dyr som har vært i hovedfokus. Det kommer vi til å fortsette

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PERLÅ FEBRUAR2012 Hei Da var snøen og isen som preget mye av de siste ukene borte, og en liten følelse av vår er i luften. Februar måned er jo en kort måned, og det har vi også

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET JANUAR 2012 Hei alle sammen Da er vi i gang med et nytt år med mange spennende ting som skjer! Vi hadde en kjempe koselig adventstid med mange fine stunder på Sverdet og

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK BRYNJÅ APRIL 2016 Hei alle sammen! Da er nok en fin måned på Brynjå over. Ukene i april har gått fort, for vi har gjort mye kjekt sammen! Vi har begynt med svømmeopplæring i Tastahallen,

Detaljer

Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. 6. Røyskatt: Forming +middag. +middag 13. motorisk. +middag. musikk + middag.

Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. 6. Røyskatt: Forming +middag. +middag 13. motorisk. +middag. musikk + middag. Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 23 4. Forming Rev: Språk Even 4 år! (1.6) 24 11. Drama/ Rev: Kantina/ 5. Turdag Dådyr: Forming Ulv: Språk 12. Turdag Ulv: Kantina/ 6. Forming Rev: Språk 13. Drama/

Detaljer

ÅRSRAPPORT 2012. Agdesiden Garnisons Compagnie. Kristiansand Veterankompani. Veterankompaniene ved NATO Joint Warfare Center, Jåttå.

ÅRSRAPPORT 2012. Agdesiden Garnisons Compagnie. Kristiansand Veterankompani. Veterankompaniene ved NATO Joint Warfare Center, Jåttå. ÅRSRAPPORT 2012 Veterankompaniene ved NATO Joint Warfare Center, Jåttå. Agdesiden Garnisons Compagnie Kristiansand Veterankompani Kompaniet har i året hatt 14 trenings/sosiale kvelder på Odderøya. Medlemstallet

Detaljer

VEST-AGDER-MUSEET FLEKKEFJORD. skoleprogram KUNST KULTUR JUL OG MASSE MER PÅ MUSEET! høst 2009. www.vestagdermuseet.no

VEST-AGDER-MUSEET FLEKKEFJORD. skoleprogram KUNST KULTUR JUL OG MASSE MER PÅ MUSEET! høst 2009. www.vestagdermuseet.no VEST-AGDER-MUSEET FLEKKEFJORD skoleprogram KUNST KULTUR JUL OG MASSE MER PÅ MUSEET! høst 2009 www.vestagdermuseet.no Til lærerne Vi på museet gleder oss til å tilby barnehager og skoler i regionen masse

Detaljer

Fagområder: Natur, miljø og teknikk, Kunst, kultur og kreativitet.

Fagområder: Natur, miljø og teknikk, Kunst, kultur og kreativitet. Hei alle sammen Barnehageåret nærmer seg slutten, prosjektet er over, og sommerferie venter rundt hjørnet. Andre uken i mai ble det omtrent hetebølge, og barna fikk gå ute i shorts og t-skjorte og bade

Detaljer

Oktober 2014. Slutt på sommeren av Einar Skjæraasen

Oktober 2014. Slutt på sommeren av Einar Skjæraasen Oktober 2014 Slutt på sommeren av Einar Skjæraasen Svalene vinker med vingene sine og kvitrer: «Farvel da og takk for i år!» Mauren har kravla i tue og sover og drømmer en drøm om at snart er det vår.

Detaljer

"Fisketur" eller tre kællær på biltur

Fisketur eller tre kællær på biltur "Fisketur" eller tre kællær på biltur Jeg har en god venn på Gran Canaria som er like gammel/ung som meg. Egentlig er vi ganske like. Han er en nylig pensjonert politimann fra Gran Canaria med røtter fra

Detaljer

Husk: Mandag 1. april er barnehagen stengt da det er 2. påskedag

Husk: Mandag 1. april er barnehagen stengt da det er 2. påskedag MÅNEDSPLAN FOR SOLBLOM Mars 2013 9 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1. 10 Mandag 4. Tirsdag 5. opplegg Onsdag 6. hele uka Torsdag 7. Fredag 8. Frist for påmelding til påskeferien 11 Mandag 11. Teaterforestilling

Detaljer

IAESTE jobb i Oman 2006

IAESTE jobb i Oman 2006 IAESTE jobb i Oman 2006 Som mange har innledet rapportene sine med før. Hvis du er i tvil om du skal reise til Oman, så er det ingenting å tenke på. Får du sjansen så reis! Oman er et utrolig vakkert land

Detaljer

Må nedsbrev til foreldre på åvdeling: Virvel

Må nedsbrev til foreldre på åvdeling: Virvel Må nedsbrev til foreldre på åvdeling: Virvel I november har vi jobbet med: I november har vi fortsatt å ha fokus på sosial kompetanse, det å være snill med hverandre, se og lytte til hverandre og hjelpe

Detaljer

Oktober er vår årlige Forut måned og i år har vi fordypet oss i landet Nepal. Foruts barneaksjon er et godt pedagogisk opplegg. Her legges det vekt

Oktober er vår årlige Forut måned og i år har vi fordypet oss i landet Nepal. Foruts barneaksjon er et godt pedagogisk opplegg. Her legges det vekt Oktober er vår årlige Forut måned og i år har vi fordypet oss i landet Nepal. Foruts barneaksjon er et godt pedagogisk opplegg. Her legges det vekt på demokrati, solidaritet, toleranse, livssyn, kulturforskjeller

Detaljer

Toktsrapport 2007 for M/K Andholmen.

Toktsrapport 2007 for M/K Andholmen. Toktsrapport 2007 for M/K Andholmen. Andholmen på Tau slipp, April 2007. Toktsrapport 2007 for M/K ANDHOLMEN. April. Fartøyet ble den 16. April seilt til Tau og slippsatt ved TAU SLIPP for kontroll/vedlikehold

Detaljer

Generalforsamlingen 2015

Generalforsamlingen 2015 BIS STAVANGER Generalforsamlingen 2015 Den 5. mars klokka 16.00 blir vårens generalforsamling arrangert. Dette er dagen hvor du som student ved BI Stavanger kan påvirke din egen studiedag. Det blir tatt

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE AUGUST 2011 Hei til alle sammen Så er sommeren forbi og et nytt barnehage år har begynt. Vi vil både få ønske alle de gamle barna og foreldrene velkommen tilbake og også en

Detaljer

Årsrapport BB-11 Gruppen ASF 2010

Årsrapport BB-11 Gruppen ASF 2010 Årsrapport BB-11 Gruppen ASF 2010 BB-11 Gruppen i Arendals Seilforening kan se tilbake på fjorten sesonger med jevn vekst av seilere, aktivitet, vinteropplag, vennskap og kunnskap. Nettopp vennskap og

Detaljer

Osebergskipet ble som navnet tilsier oppdaget og gravd ut fra Oseberghaugen i

Osebergskipet ble som navnet tilsier oppdaget og gravd ut fra Oseberghaugen i Velkommen til tur med Saga Oseberg, vårt «eget» vikingskip! Om kort tid skal du ut og ro Saga Oseberg, et vaskeekte vikingskip. Vi håper du vil få en opplevelse litt utenom det vanlige, og at du får vikingtiden

Detaljer

I mai har vi holdt oss opptatt med å bygge vår vakre utedo.

I mai har vi holdt oss opptatt med å bygge vår vakre utedo. I mai har vi Lyngberet og Parsellhagen har byttet base. De har 19 ett og to åringer som alle sover i vogner, da er det mest praktisk for de å bruke vårt rom som har dør ut. Basenavnene følger med gruppene.

Detaljer

Kom mai, du skjønne milde Hipp hurra for lettere sko og klær.

Kom mai, du skjønne milde Hipp hurra for lettere sko og klær. Kom mai, du skjønne milde Hipp hurra for lettere sko og klær. Tilbakeblikk på april: Vips så var april over. Nok en 2 åring har vi fått på Harelabben. Denne gangen var det Maia vi feiret. Hun ville gjerne

Detaljer

Mai Måneden har igjen vært proppfull av inntrykk og opplevelser. Vi har hatt fokus på samspillet i natur og 17.mai som kulturarv. Rusken ble avholdt i litt kaldt og vått vær men dugnadsånden blant barna

Detaljer

Velkommen til barnekonferansen 7.-10. oktober 2010 i Oslo. Informasjonspakke

Velkommen til barnekonferansen 7.-10. oktober 2010 i Oslo. Informasjonspakke Velkommen til barnekonferansen 7.-10. oktober 2010 i Oslo Informasjonspakke Invitasjon til Framfylkingens barnekonferanse 7.-10. oktober 2010 i Oslo - meld dere på barnekonferansen før 6. september! Har

Detaljer

Tempelnytt www.frelsesarmeen.no/templet. Følg Frelsesarmeen Templet, Oslo på

Tempelnytt www.frelsesarmeen.no/templet. Følg Frelsesarmeen Templet, Oslo på Tempelnytt www.frelsesarmeen.no/templet Følg Frelsesarmeen Templet, Oslo på Informasjonsblad for Frelsesarmeen Templet, Oslo august-september-oktober 2015 Ann Pender Korpsleder Da jeg reiste på ferie i

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, MAI 2012 Hei alle sammen! Tusen takk for enda en flott måned sammen med barna deres. Denne måneden har vi jo hatt alt i fra øsende regn til sommer og sol. Kjempe deilig!

Detaljer