Hånes Idrettsforening, Instruks for Sekretariatet. HIF håndball - instruks for sekretær og tidtaker

BRUERVEILEDINGER LIVE HÅNDBALL AVANSERT VERSJON AVANSERT VERSJON FOR STATISTIKKFØRING EKSTRA HENDELSER TILLEGG TIL DIGITAL KAMPRAPPORT

Bruksanvisning Turneringsadmin og LiveBasket kampskjema Versjon:

Brukerveiledning: Elektronisk kamprapport - Lagledere (hjemmelag/bortelag)

Oppdatert august Sekretariatkurs. Layout: Josefine C. S tokke Haugom

Brukerveiledning AVANSERT

SIGNERING DIGITAL KAMPRAPPORT (LIVE)

TIDTAKER- SEKRETÆR. Sesongen

BRUERVEILEDINGER LIVE HÅNDBALL DIGITAL KAMPRAPPORT

BRUKERVEILEDING LIVE HÅNDBALL ENKEL VERSJON KUN REGISTRERE MÅLSCORE LAG, SOM KAMPUR I HALLEN BRUKES I KLASSENE 11 ÅR OG YNGRE

Brukerveiledning for KAMPER ONLINE. Et program utviklet for. Registrering, lagring og distribuering. av kamp- og mesterskapsdata

Håndbok for arrangøreroppdatert august

Regler HamKams TalentCup Jenter J13-J16.

Elektroniske kamprapporter. Hvorfor ta det i bruk?

Viktige punkter fra Offisielle spilleregler for basketball SEKRETARIAT

TA Live eksport: Klikk aktuell kamp: Klikk «Eksporter kampdata til Live»: Påse at en får meldingen. Klikk «Gå til Live»:

Dommernr. Navn (etternavn og fornavn) Klubb. Dommernr. Navn (etternavn og antall fornavn) tilskuere:

OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Dommere, sekretariat, kommissær: Oppgaver og myndighet

BRUKERVEILEDNING FOR FØRING AV INNEBANDYLIVE

- serien 2017/2018. handball.no VELKOMMEN! Sluttspill J/G 14 år april 2018 CSK Hummelarena & Charlottenlund VGS

SESONGINFORMASJON UNGDOMSFOTBALL 2017

Innledning. Håndball med stil - til dommerne!

Arrangementsmal. NHF Region Øst

- serien 2017/2018. handball.no VELKOMMEN! Sluttspill J/G 16 år april 2018 Fagerlihallen, Borgundhallen og Hatlanehallen

B KAMPSKJEMA. OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Kampskjema. Gyldig fra August Bilde 8 Kampskjemaet KAMPSKJEMA

INFORMASJON VEDRØRENDE HØSTESESONGEN OG VEIEN FREM TIL BDO-SLUTTSPILL 2015

Arrangementsmal. Håndball i Vollenhallen

Orkdal Energicup. Regler for innendørsfotball

1.5. Straffesparkfeltet følger den heltrukne 6-meterslinjen på banen Straffesparkmerket er rett foran hvert mål på 6-meterslinjen.

LAGUNEN FOTBALLFEST TURNERINGSREGLEMENT

INNSTRUKS KIOSK- OG HALLVAKT KLÆBUHALLEN. -alt for at alle skal lykkes i Klæbu håndball

Cup reglement Landsås Cup 9-11 juni 2017

V1,0 Brukermanual. Elektronisk kamprapport - FIKS. Tippeligaen, Toppserien og Adeccoligaen

TURNERINGSREGLEMENT FOTBALL 2016

KAMP OG SPILLEREGLEMENT FOR DE NASJONALE MESTERSKAPENE I KRIMINALOMSORGEN FOTBALL... HÅNDBALL... INNEBANDY... BOWLING... GOLF...

Cup reglement Fagmøbler Landsås Cup 8-10 juni 2018

Infoskriv NM Beachhåndball 2016

BSK Innebandy. Veiledning Sekretariatsfunksjonen BÆKKELAGSHALLEN

REGLEMENT FOR SPAREBANK 1-CUP 2017 INNHOLD

LIVE-registrering avansert

NORGES ISHOCKEYFORBUND

Innføring av elektroniske kamprapporter i alle klasser år og senior for sesongen 2014

Brukerveiledning til FIKS og administrativ info

INFORMASJON HØSTSESONGEN 2014 Ungdom år

Turneringsreglement HARSTAD HÅNDBALLKLUBB

A DOMMERTEGN. OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Dommertegnene. Gyldig fra August A.1 Tegnene vist her er de eneste som er tillatt brukt.

Turneringsreglement Bend It Cup Kalandseid 2014

SØKNADSSKJEMA. for. arrangement av cuper og turneringer.

Våg Cup mai 2017 Reglement

Appendix E Anbefalte Håndsignaler og Utrop. 1. Neste server 2. Bryt. 3. Poeng. Version

CUP 2014 BLÅBYHALLEN SORTLAND - 22 FEBRUAR. Turneringens hovedsponsor: elteamcup@gmail.com. facebook.

Alle kamper spilles i overensstemmelse med det etterfølgende reglement, håndbok for Norges Bedriftsidrettsforbund og NFF s kampregler.

Turneringsreglement 2017

Viktige punkter fra Offisielle Spilleregler for Basketball 2018 SEKRETARIAT

BSK Innebandy. Veiledning Sekretariatsfunksjonen EKEBERG SKOLE FLERBRUKSHALL

Transkript:

Innhold Innholdsfortegnelse 1. Sekretariatets oppgaver... 3 1.1 Selve sekretariatet... 3 1.2 Oppgaver før kampen... 3 1.3 Tidtakerens oppgaver... 3 1.3.1 - Innbytte... 3 1.3.2-2 Minutter... 3 1.3.3 - Time-Out... 4 1.3.4 - Pause... 4 1.3.5 Tegngiving... 4 1.4 Sekretærens oppgaver... 4 1.4.1 Gjøre klar alle dagens kamprapporter... 4 1.4.2 Før kampen starter... 4 1.4.3 Under kampen... 4 1.4.4 Etter kampen... 4 2 Kamprapporten... 6 2.1 - Hva betyr feltene... 6 2.2 Felt for straffesanksjoner... 7 3 Liveføring av kamper... 8 4 Registrering av kampresultater elektronisk... 9 4.1 - Start pad/pc... 9 4.2 - Start Chromium og gå til TA... 9 4.3 - Søk dagens kamper og registrer resultatet... 9 4.4 - Skru av pad/pc... 11 5 Kampklokken... 12 5.1 Klargjør klokken... 12 5.1.1 Sett kontakten i veggen bak sekretariatet... 12 5.1.2 Skift fra «Tidsur» til «Kampur»... 12 5.1.3 Velg sportsgren... 12 5.1.4 Bekreft med «Valid» 2 gange... 12 5.1.5 Juster tiden... 12 5.1.6 Set klokken til å telle oppover... 12 5.1.7 Start og stopp av klokken... 12 5.1.8 Registrer mål... 13 5.1.9 Registrer utvisninger... 13 5.1.10 Timeout... 13 5.1.11 Korrigering av feil... 13 5.2 Ny kamp.... 13 5.3 Sett kampklokken tilbake til vanlig klokke... 14 6 Kamptider, ballstørrelse og tverligger... 14 6.1 Kamptider og ballstørrelse... 14 6.2 Totale kamptider... 15 Side : 2

1. Sekretariatets oppgaver 1.1 Selve sekretariatet Sekretariatet består av minimum 2 personer. 1 tidtaker som styrer kampklokken og en sekretær som fører kamprapporten. I noen tilfelle vil det kunne være en representant tilstede ifra Norges Håndballforbund (delegat) som observerer kampen. I tillegg kan det hende at det stilles med egen speaker under kampen (litt avhengig av hva som er satt opp av dugnad). Ellers er det fult mulig, og anbefalt, at sekretær annonserer lagene som skal spille samt scoringer. I tillegg har man som oppgave å bistå dommer, ved å ha observasjon av lagbenker f.eks ved feil bytte av spiller. 1.2 Oppgaver før kampen Klargjøring av banen. Rydde bort bagger, stoler og andre ting som kan være i veien eller for nær banen Sjekke kampballer. Se egen tabell for ballstørrelser Sjekke at blyant/pen, papir, klokke, fløyte, time-out kort er på plass Sekretæren sjekker at alle kamprapporter for dagens kamper er klare Tidtaker stiller inn kampuret. Se eget skjema for kamplengder 1.3 Tidtakerens oppgaver 1.3.1 - Innbytte Tidtaker skal følge med på om lagene foretar innbytte på riktig måte. Spilleren som skal av banen må forlate spilleflaten før ny spiller går innpå. Dette skal skje mellom midtstreken og den lille streken 3 meter nedenfor. Er det noen som foretar feil innbytte blåses i fløyta og dommeren vil stoppe kampen og komme bort til sekretariatet. Informer dommer om hva som skjedde og hvem som gjorde feilen (spiller som gikk av eller gikk innpå). Den som gjorde feilen vil få en 2 minutters utvisning av dommeren. 1.3.2-2 Minutter Dommeren stopper tiden. Skriv ned tidspunkt når klokken stoppet og legg til 2 minutter (de veit du når spiller kan gå innpå igjen. Skriv i tillegg ned nummer på spiller som har blitt utvist utfor tidspunktet. Da har du oversikt over når spilleren kan gå innpå, veldig greit om det er flere utvisninger på et lag. Side : 3

1.3.3 - Time-Out Det laget som har ballen kan ta time-out. Lagledelse som ønsker time-out gir det grønne kortet til tidtaker. Stopp kampklokken. Blås i fløyten eller bruk hornet på klokka og hold det grønne kortet opp slik at dommer ser hva som skjer. Start stoppeklokken/timeout så snart dommerne har blitt oppmerksom på kortet En time-out varer i 60 sekunder. Blås i fløyten etter 50 sekunder (har du brukt kampklokken horner den selv) 1.3.4 - Pause Ta tiden på pause. Pausen varer i 10 minutter. Er ikke lagene tilbake etter 10 minutter kan du bruke hornet på kampklokken for å kalle inn lagene. 1.3.5 Tegngiving Når tiden har vært stoppet og dommer er klar til å starte kampen igjen er det en god regel å løfte hånden opp for å vise dommer at du er klar til å starte klokken. 1.4 Sekretærens oppgaver 1.4.1 Gjøre klar alle dagens kamprapporter Se over dagens kamprapporter og sjekk at du har de som trengs for dagens kamper. Ha dem klare slik at lagene kan hente dem forløpende. Husk at det skal skrives fullt navn og fødselsdato på alle spillere. Kommer det til spillere etter kampen er blåst igang må disse skrives på kamprapporten før spilleren kan gå innpå. Ballstørrelse som skal brukes samt antall spillere tillatt på banen samtidig fremgår av tabell (se senere kapittel). 1.4.2 Før kampen starter Før kampen sjekkes fødselsår på alle spillere. Er det et lag som har en spiller som et år eldre enn alderstrinnet må denne ha dispensasjon. Denne skal være tilgjengelig for sekretariatet under hele kampen. Lagleder «A» skal underskrive kamprapporten før kampen starter. 1.4.3 Under kampen Underveis i kampen skrives tidspunkt for time-out og pauseresultat på kamprapporten. Skader, protester eller andre merknader føres i feltet for «Eventuelle bemerkninger. 1.4.4 Etter kampen Skriv sluttresultat på kamprapporten Side : 4

Summer målene til hver spiller som har scoret og sjekk at antall mål stemmer med sluttresultat. Dommer sjekker og godkjenner resultatet og skriver under kamprapporten. Resultat registreres i Turneringsadmin, se eget kapittel. Side : 5

2 Kamprapporten 2.1 - Hva betyr feltene Side : 6

2.2 Felt for straffesanksjoner Adv Sett kryss/strek i denne ruten hvis en spiller får gult kort 2 Sett kryss/strek i første kolonnen hvis en spiller får 2 minutters utvisning. Sett kryss/strek i neste kolonne ved utvisning nr 2 Sett kryss/strek i siste kolonne ved 3. utvisning. D R LS Diskvalikasjon. Sett kryss dersom spiller får direkte rødt kort Krysses av hvis en spiller skal bli rapport. Dommer skal gi beskjed til sekretariatet. Dersom det krysses av her må det i tillegg krysses av for «Rapport følger» øverst i høyre hjørne Lagsstraff. Følg anvisning fra dommer Side : 7

3 Liveføring av kamper Dette har ikke blitt implementert av Norges Håndballforbund enda Side : 8

4 Registrering av kampresultater elektronisk 4.1 - Start pad/pc I kassen for sekretariatet ligger det en pad, lader og kabel. Start padden. 4.2 - Start Chromium og gå til TA Når pad/pc har startet opp velger du Chromium Gå til adressen : http://ta.nif.no og logg deg inn. Bruker ID : FetIL01 Passord : ************* Trykk på «Grønn pil» 4.3 - Søk dagens kamper og registrer resultatet Velg «Resultatregistrering» Side : 9

Legg inn dagens dato (dd.mm.yyyy) og Arrangør «Fet» Dagens kamper blir nå listet opp : Legg inn resultatet av kampen som akkurat har blitt spilt. Først hjemmelaget sin målscroe og deretter bortelaget : Avslutt med å trykke på «Enter». Melding om at resultatet er registrert dukker opp. Når dagens kamper er ferdig logger du deg ut av Turneringsadmin : Side : 10

4.4 - Skru av pad/pc Skru av padden/pc, koble ifra ladekabel og legg alt tilbake i Sekretariatskassen igjen. Side : 11

5 Kampklokken 5.1 Klargjør klokken 5.1.1 Sett kontakten i veggen bak sekretariatet 5.1.2 Skift fra «Tidsur» til «Kampur» Du skifter mellom klokke og kampmodus ved å trykke på klokkesymbolet : 5.1.3 Velg sportsgren Velg hvilken sportsgren du skal være tidtaker for, f.eks håndball. Trykk på - se at pilen i displayet peker på «Handball» 5.1.4 Bekreft med «Valid» 2 gange Hold «Valid» knappen nede til displayet endrer seg. Bekreft med lett trykk på «Valid» igjen 5.1.5 Juster tiden Klokken er nå innstilt på 2 * 30 minutter. Juster tiden ved å holde piltasten under «Presetting» nede til pilen i displayet peker nedover: Nå står det 30 minutter i displayet. Juster til ønsket tid med + / - tasten. 5.1.6 Set klokken til å telle oppover Klokken skal telle oppover. Snu eventuelt med «Piltasten» Klokken gir signal ved omgang- og kampslutt. Den nulstiller seg automatisk ved pause (med unntak av resultat) 5.1.7 Start og stopp av klokken Kampuret startes/stoppes med å trykke på «Start/Stop» Side : 12

5.1.8 Registrer mål Mål registreres på hjemmelag og bortelag ved å trykke på «Home» og «Visitor» på hver sin side av «Score» 5.1.9 Registrer utvisninger Utvisninger registreres på «Utvisninger» - husk å skille mellom hjemme- og bortelag. Utvisningstiden skal starte når kampen blåses igang igjen. Klokken kan håndtere 3 utvisninger pr lag samtidig. Kun den eldste vises på klokken. Husk at du alltid skal notere ned tid manuelt på eget ark ved utvisninger. 5.1.10 Timeout Ved «Time-out» legger lagleder det grønne timeoutkortet. Stopp tiden ved å trykke på Start/Stop Gi signal til dommer med signalknappen mens du viser dommeren det grønne kortet. Dommer viser tegn til å stoppe tiden. Du aktiverer timeout tiden ved å trykke på «Temps Time» eller bruke stoppeklokke. for hjemme- eller bortelag. Lagleder kan kun be om time-out når de har kontroll på ball. Klokken tar tiden og gir signal automatisk. 5.1.11 Korrigering av feil Trykker du feil. Trykk på «C». Displayet blinker. Nå kan du justere feil. Alle funksjonsknapper har nå motsatt funksjon. Bekreft med å trykke på «C» igjen og display slutter og blinker. Dette kan gjøres under kampens gang uten at tiden blir påvirket. 5.2 Ny kamp. For å klargjøre for en ny kamp går du til punkt 5.1.3 og gjør de etterfølgende steg igjen Side : 13

5.3 Sett kampklokken tilbake til vanlig klokke Når dagen er over, hust å sette klokken tilbake til vanlig modus igjen 6 Kamptider, ballstørrelse og tverligger 6.1 Kamptider og ballstørrelse Klasse Ant. spillere Spilletid Kvinner senior **) 14 2 x 30 2 Jenter 20 14 2 x 30 2 Jenter 18 14 2 x 25 2 Jenter 17 14 2 x 25 2 Jenter 16 14 2 x 25 2 Jenter 15 14 2 x 25 2 Jenter 14 12 2 x 20 1 Jenter 13 12 2 x 20 1 Ballstr. IHFs bestemmelser for ballstørrelse IHF 1 (50-52 cm/290-330 IHF 1 (50-52 cm/290-330 Jenter 12 12 2 x 20 0 0 (46-49 cm/250-300 Jenter 11 (tverrligger) 12 2 x 15 0 0 (46-49 cm/250-300 Jenter 10 (tverrligger) 10 2 x 15 0 0 (46-49 cm/250-300 Jenter 9 (tverrligger) 00 (42-45 cm) Jenter 8 00 (42-45 cm) Jenter 7 Jenter 6 Kvinner veteran *) 14 2 x 15 2 Mykball 00 Mykball 00 (42-45 cm) (42-45 cm) Menn senior **) 14 2 x 30 3 Gutter 20 14 2 x 30 3 Gutter 18 14 2 x 25 3 IHF 3 (58 x 60 cm/425-475 IHF 3 (58 x 60 cm/425-475 IHF 3 (58 x 60 cm/425-475 Side : 14

Klasse Ant. spillere Spilletid Gutter 17 14 2 x 25 3 Gutter 16 14 2 x 25 2 Gutter 15 14 2 x 25 2 Gutter 14 12 2 x 20 1 Gutter 13 12 2 x 20 1 Ballstr. IHFs bestemmelser for ballstørrelse IHF 3 (58 x 60 cm/425-475 IHF 1 (50-52 cm/290-330 IHF 1 (50-52 cm/290-330 Gutter 12 12 2 x 20 0 0 (46-49 cm/250-300 Gutter 11(tverrligger) 12 2 x 15 0 0 (46-49 cm/250-300 Gutter 10 (tverrligger) 10 2 x 15 0 0 (46-49 cm/250-300 Gutter 9(tverrligger) 00 (42-45 cm) Gutter 8 00 (42-45 cm) Gutter 7 Gutter 6 Menn veteran *) 14 2 x 15 3 Mykball 00 Mykball 00 (42-45 cm) (42-45 cm) IHF 3 (58 x 60 cm/425-475 *) Gjelder kamper i NM Veteran. **) Antall spillere pr lag i Eliteserien, 1. divisjon og 2. divisjon, NM senior og NM Junior er 16. 6.2 Totale kamptider Dersom spilletid er 2 x 30 er total kamptid 75 minutter Dersom spilletid er 2 x 25 er total kamptid 65 minutter Dersom spilletid er 2 x 20 er total kamptid 55 minutter Dersom spilletid er 2 x 15 er total kamptid 45 minutter Total kamptid legges til grunn dersom en spiller skal spille flere enn en kamp pr dag, for å beregne riktig pausetid mellom kampene. Side : 15