CURRICULUM VITAE. Number of peer-review international scientific journal articles 14

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "CURRICULUM VITAE. Number of peer-review international scientific journal articles 14"

Transkript

1 CURRICULUM VITAE Carlo Aall, Vestlandsforsking, Box 163, N-6851 Sogndal, Norway. Born Phone Education and professional career 2012 : Visiting professor in Sustainable Development at Aarhus University Herning, Denmark : Completion of the Research Leadership Program at the University of Oslo (3 joint events and 10 days of study). 2000: PhD at the University of Aalborg, Denmark. 1986: Cand. agric. at the University of Agriculture 2005 Head of research at the group for environment and social science at Vestlandsforsking : Amanuensis II (20%) at the Regional University College of Sogn og Fjordane, Department of Natural Science : Administrative leader of the group for environment and social science at Vestlandsforsking 1996 : Involved in a small scale tourism company (Henjatunet Farm Restaurant) 1990 Researcher at : Environmental adviser in the municipality of Ølen Memberships etc 2011 Member of the editorial board of the Local Environment. The International Journal of Justice and Sustainability, Routledge (http://www.tandf.co.uk/journals/journal.asp?issn= &linktype=145) PhD supervisor Assistant supervisor for Halvor Dannevig, working at Vestlandsforsking and earning his PhD at the Aalborg University on the subject of climate change adaptation (2013->). Assistant supervisor for Hans Jakob Walnum, working at Vestlandsforsking and earning his PhD at the Aalborg University on the subject of rebound effect of energy efficiency measures in freight transportation (2012->). Assistant supervisor for Kyrre Groven, working at Vestlandsforsking and earning his PhD at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) on the subject of climate change adaptation (2011->). Assistant supervisor for Gard Lindseth, working at Vestlandsforsking and earning his PhD at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) on the subject of Local Agenda 21 and local climate policymaking ( ). Scientific publications Number of peer-review international scientific journal articles 14

2 Number of peer-review international scientific book chapters 14 Number of peer-review scientific books (in Norwegian) 5 Number of peer-review Norwegian scientific book chapters 14 Thesis Aall, C. (2000): When is Change Change? From nature conservation to sustainable development in Norwegian municipalities. PhD-theses, University of Aalborg, Denmark. International peer-review articles in scientific journals 1. Aall, C. (submitted): Sustainable tourism in practice: Promoting or perverting the quest for a sustainable development? Sustainability (ISSN ). 2. Gössling, S., Hall, M.C., Ekström, F., Engeset, A.B., Aall, C. (2012): Transition management: a tool for implementing sustainable tourism scenarios? Journal of Sustainable Tourism, 20:6, Aall, C., Kanyama, A. C., Hovelsrud, G. (2012): Local climate change adaptation: missing link, Black Jack or blind alley? Local Environment: The International Journal of Justice and Sustainability, 17:6-7, Groven, K., Aall, C., van den Berg, M., Kanyama, A. C., Coenen, F. (2012): Civil protection and climate change adaptation. Comparing lessons learned from three coastal cities in Norway, Sweden and the Netherlands. Local Environment: The International Journal of Justice and Sustainability, 17:6-7, Aall, C. (2012): The early experiences of local climate change adaptation in Norwegian municipalities compared with that of Local Agenda 21 and climate change mitigation, Local Environment: The International Journal of Justice and Sustainability, 17:6-7, Aall, C., Klepp, I.G., Støa, E., Engeset, A.B., Skuland, S. (2011): Leisure and Sustainable Development in Norway: Part of the Solution and the Problem, Leisure Studies, 30:4, Aall, C. (2011): The Energy Use of Leisure consumption in Norway: Analysis and Reduction Strategy, Journal of Sustainable Tourism, Vol. 19, No. 6, Gössling, S., Garrodc, B., Aall, C., Hille, J., Peeters, P. (2011): Food management in tourism: Reducing tourism s carbon foodprint. Tourism Management 32: Aall, C, Husabø, I.A. (2010): Is Eco-Efficiency a Sufficient Strategy for Achieving a Sustainable Development? The Norwegian Case, Sustainability 2010, 2, Aall, C., Groven, K., Lindseth, G. (2007): The scope of action for local climate policy: the case of Norway. Global Environmental Politics, Volume 7, Number 2: Næss, L.O., Norland, I., Lafferty, W., Aall, C. (2006): Data and processes linking vulnerability assessment to adaptation decision-making on climate change in Norway. Global Environmental Change, Volume 16, Issue 2, May 2006: Aall, C., Norland, I. (2005): The use of the ecological footprint in local politics and administration: Results and implications from Norway. Local Environment, volume 10, no 2: Aall, C. (2000): Municipal Environmental Policy in Norway: from Main Stream Policy to Real Agenda 21? Local Environment, Vol 5, No 4:

3 14. Aall, C. (1999): The Manifold History of Eco-Auditing and the Case of Municipal Eco-Auditing in Norway. Eco-Management and Auditing, vol. 6, no 4-99, pp International peer-review articles in scientific books 1. Demiroglu, O. C., Dannevig, H., Aall, C. (2013): The multidisciplinary literature of ski tourism and climate change, In Nazmi K., Metin, K. (ed) (2013): Tourism Research: An Interdisciplinary Perspective. Newcastle upon Tyne : Cambridge Scholars Press, p Aall, C. (2013): Why has the level of household energy consumption stopped increasing in Norway - and how to make it can we bring about a decrease? In: Hansson, L., Holmberg, U., Brembeck, H. (Eds.). (2013). Making Sense of Consumption. Göteborg: University of Gothenburg. ISBN Aall, C. (2012): The early-stage experiences of local climate change adaptation in Norway: Comparisons with previous experiences of MIK and LA21. Meadowcroft,J., Langhelle, O., Ruud, A. (eds) (2012): Democracy, governance and sustainable development: Moving beyond the impasse, Cheltenham: Edward Elgar. pp Aall, C., Hille, J. (2010): Consumption a missing dimension in climate policy, in Bhaskar, R., Frank, C., Høyer, K.G., Naess, P., and Parker, J. (2010): Interdisciplinarity and Climate Change. Transforming Knowledge and Practice for Our Global Future, London: Routledge: Høyer, K.G., Aall, C. (2005): Sustainable Mobility and Sustainable Tourism. In Hall, C.M., Higham, J Tourism, Recreation and Climate Change. London: Channelview Press: Aall, C., Høyer, K.G. (2005): Tourism and climate change adaptation - the Norwegian case. In Hall, C.M., Higham, J Tourism, Recreation and Climate Change. London: Channelview Press: Aall, C., Groven, K. (2003): Local and Regional Climate Policy in Norway: The Goal of Balancing Responsibility and Effectiveness. In Lafferty, W., Narodoslawsky, M. (eds.) (2003): Regional Sustainable Development in Europe. Oslo: ProSus: Aall, C. (2001): Local Agenda 21 as means of interpreting and introducing the new policy issue of sustainable production and consumption experiences from seven Norwegian municipalities. In Lafferty, W. (ed.) (2001): Sustainable Communities in Europe. London: Earthscan Publishers. Pp Aall, C. (2001): Direction Analysis: an Example of Municipal Sustainability Assessment in Norway. In Devuyst, D., Hens, L. and De Lannoy, W. (eds.) (2001): How Green is the City? Sustainability Assessment at the Local Level. New York: Columbia University Press. 10. Aall, C. (2000): Incentives in the Administration how to Trigger a Political Domino Effect. In Ermenger, C., Burzacchini, A. and Levett, R. (2000): Local loops. How environmental management cycles contribute to local sustainability. Proceedings of the European Commission Advanced Study Course on Local ecoinstruments, Freiburg May, EUR Brussel: European Commission, Community Research. 11. Aall, C. (1999): From environmental protection to sustainability light? In Lafferty, W.M. (eds): Implementing LA21 in Europe. New Initiatives for Sustainable Communities. Oslo: Program for Research and Documentation for a Sustainable Society (ProSus). 12. Aall, C. (1998): Confronting the Inertia of Existing Reforms. In Lafferty, W. and Eckerberg, K. (eds.) (1998): From the Earth Summit to Local Agenda 21. Working towards sustainable development. London: Earthscan. pp

4 13. Aall, C. (1999): Sustainability Concept as Viewed by the local Authorities. In Häkkinen, L. (eds): Regions Cornerstones for Sustainable Development. Proceedings of the Second European Symposium, Juensuu September Helsinki: Academy of Finland. 14. Aall, C. (1997): Eco-Auditing and Sustainable Indicators in Norwegian Municipalities: Two Projects Illustrating the Development of Institutional Capacity in Norwegian Municipalities. In: Hardi, P. and Zdan, T. (ed.): Assessing Sustainable Development. Principles in Practice. International Institute for Sustainable Development, Canada: Norwegian scientific books (all in Norwegian) 1. Lafferty, W.M., Aall, C., Lindseth, G., Norland, I.T. (red) (2006): Lokal Agenda 21 I Norge: Så mye hadde vi så mye ga vi bort så mye har vi igjen. Oslo: unipub 2. Aall, C., Høyer, KG., Lafferty, W. (2002) (red.): Fra miljøvern til bærekraftig utvikling i kommunene. Erfaringer med Lokal Agenda 21. Oslo: Gyldendal akademisk. 3. Aall, C., Bjørnar Sæther (1996): Når miljømål møter den kommunale virkeligheten. Erfaringer fra prosjektet Kommunal miljørevisjon. Oslo: Kommuneforlaget. 4. Aall, C., Erstad, E., Vestby, S.E. (1996): Håndbok i kommunal miljørevisjon. Oslo: Kommuneforlaget. 5. Aall, C., Solheim, E. (1995): Miljøårboka Oslo: Samlaget. Articles in peer review Norwegian scientific books or journals (all in Norwegian): 1. Skarbø, K., Breivik, R., Aall, C. (submitted): Sumverknader av tekniske inngrep i naturmiljøet: erfaringar, utfordringar og innspel til vegen vidare med fokus på forvalting av ny fornybar energy. Utmark tidsskrift for utmarksforskning. 2. Aall, C. (2013): Tidlige erfaringer med kommunal klimatilpasning: Hva kan kommunene lære av tidligere erfaringer i lokalt arbeid med de globale miljøproblemene? I Bye, L.M., Lein, H., Rød, J.K. (2013): Mot en farligere fremtid? Om klimaendringer, sårbarhet og tilpasning i Norge. Trondheim: Tapir Akademisk Forlag, under produksjon. S Aall, C. og Vik, M. (2012). Reiseliv og miljø ein introduksjon. I Forbord, M., Kvam, G.-T., Rønningen, M. (red.). Smak, kultur og opplevelser nye ideer om reiseliv i Norge. Trondheim: Tapir Akademisk Forlag. S Aall, C. (2011): Hyttebruk og miljø: en arena for nøysomhet eller overforbruk? I Gansmo, H.J., Berker, T., Jørgensen, F.A. (2011): Norske hytter i endring. Om bærekraft og behag. Trondheim: Tapir Akademisk Forlag: Aall, C. (2006): Det kommunale miljøpolitiske grunnfjellet.. I Lafferty, W.M., Aall, C., Lindseth, G., Norland, I.T. (red) (2006): Lokal Agenda 21 I Norge: Så mye hadde vi så mye ga vi bort så mye har vi igjen. Oslo: unipub: Aall, C. (2006): Forsøk og reformer i den kommunale miljøpolitikken. I Lafferty, W.M., Aall, C., Lindseth, G., Norland, I.T. (red) (2006): Lokal Agenda 21 I Norge: Så mye hadde vi så mye ga vi bort så mye har vi igjen. Oslo: unipub: Aall, C.,Lindseth, G., Lafferty, W.M. (2006): Lokal Agenda 21 i Norge: Så mye hadde vi så mye ga vi bort så mye har vi igjen. I Lafferty, W.M., Aall, C., Lindseth, G., Norland, I.T. (red) (2006): Lokal Agenda 21 I Norge: Så mye hadde vi så mye ga vi bort så mye har vi igjen. Oslo: unipub:

5 8. Aall, C. (2006): LA21 i en global sammenheng: Hvordan henger det lokale og det globale sammen? I Lafferty, W.M., Aall, C., Lindseth, G., Norland, I.T. (red) (2006): Lokal Agenda 21 I Norge: Så mye hadde vi så mye ga vi bort så mye har vi igjen. Oslo: unipub: Aall, C., Lindseth, G. (2006): Lokale erfaringer fra globale problemstillinger. I Lafferty, W.M., Aall, C., Lindseth, G., Norland, I.T. (red) (2006): Lokal Agenda 21 I Norge: Så mye hadde vi så mye ga vi bort så mye har vi igjen. Oslo: unipub: Høyer, KG, Aall, C. (2002): Lokale indikatorer for bærekraftig utvikling. Bærekraftindikatorenes teori og historie, - men med hvilken framtid? I Aall, C., Høyer, KG., Lafferty, W. (2002) (red.): Fra miljøvern til bærekraftig utvikling i kommunene. Erfaringer med Lokal Agenda 21. Oslo: Gyldendal akademisk: Aall, C., Teigland, J. (2002): Lokal Agenda 21 som nytt forvaltningsregime for å fremme et bærekraftig reiseliv? I Aall, C., Høyer, KG., Lafferty, W. (2002) (red.): Fra miljøvern til bærekraftig utvikling i kommunene. Erfaringer med Lokal Agenda 21. Oslo: Gyldendal akademisk. p Aall, C. (2002): Lokale hindringer for bærekraftig produksjon og forbruk. I Aall, C., Høyer, KG., Lafferty, W. (2002) (red.): Fra miljøvern til bærekraftig utvikling i kommunene. Erfaringer med Lokal Agenda 21. Oslo: Gyldendal akademisk. P Aall, C. (2002): Framveksten av det kommunale miljøvernet i Norge. Fra miljøvern til bærekraftig utvikling? I Aall, C., Høyer, KG., Lafferty, W. (2002) (red.): Fra miljøvern til bærekraftig utvikling i kommunene. Erfaringer med Lokal Agenda 21. Oslo: Gyldendal akademisk. P Aall, C. (1997): Norske kommuners oppfølging av Agenda 21. I: Lafferty et al (red): Rio + 5. Norges oppfølging av FN-konferansen om miljø og utvikling. Tano-Aschehaug, Oslo: Articles in Norwegian journals and popular books (all in Norwegian) 1. Sælensminde, I., Aall, C. (2013): Kommunene mangler motivasjon til klimatiltak, Klima, : Aall, C. (2013): Bør stille krav til dokumentasjon av forskningen. Kronikk i Forskning.no, Walnum, H.J, Aall, C. (2013) Klimaløsningene kan være en del av problemet. Kronikk i forskning.no Aall, C. (2013): Naiv klimaoptimism, Bergens Tidende, kortkronikk Aall, C. (2012): Klimatilpasning som vern av vekst? Naturviteren 4/2012, s 13 (http://issuu.com/naturviterne/docs/naturviteren_4_2012_kan_vi_sikre_oss_mot_naturen) 6. Aall, C. (2012): Trenger vi mer klimaforskning - og i så fall hvilken? Forskning.no Kronikk Aall, C. (2012): Vi trenger mer klimaforskning men hvor travelt har vi det? Forskning.no, innlegg Aall, C. (2012): Hvorfor bruker norske husholdninger mindre energi? Plan, 03-04/2012: Aall, C., Manzetti, S. (2012): Kloakk som ressurs og problem: Behov for nytekning omkring avløpsvann og kloakk, (http://www.forskning.no/artikler/2012/januar/309885) 10. Aall, C. (2011): Byggestopp som klimatilpasningstiltak. Norsk tilpasning til klimaendringer må starte med vedlikehold av eksisterende bygg, veier, ledninger og rør. Klima, 4-11:

6 11. Aall, C. (2010): Det e ikkje berre berre å bere ei bere kraftig utvikling! I Nakkerud, M.B. (red) (2010): Kai Arne Armann, et bidrag til en bærekraftig utvikling. Festskrift i anledning Kai Arne Armanns 60-årsdag 25. oktober Temahefte nr Oslo: Stiftelsen Idébanken. S Aall, C. (2009): Fra produksjon til fritid, Plan, 1/2009: Aall, C., Gössling, S., Peeters, P. (2008): Teknologiske tiltak: Ikke nok til å redusere klimagassutslipp fra fly. Samferdsel 5/ Aall, C. (2007): Miljøbelastninger fra norsk fritidsforbruk. I: Direktoratet for naturforvaltning (2008): Landskonferanse Friluftsliv Kristiansand Notat Trondheim: Groven, K., Aall, C. (2007): Kan kommunane gjere bustadhusa mindre klimasårbare? Plan, Årgang 2007, Nr Side Aall, C. (2007): Kommunene må ta klimaansvar. Fagbladet, Side Aall, C., Groven, K., Satøen, H. (2006): Nordnorske kommunar i hardt vêr. Cicerone, 2006 (5): Aall, C. (2006): Norske kommuner dårlig forberedt. Cicerone, 2006 (3): Aall, C. (2006): Bærekraftindikatorer: Et verktøy for bedre miljø. Samferdsel, 2006 (3): 20. Aall, C., Brendehaug, E. (2005): Kvalitetsturisme hva er det? Plan, 3-4/2005: Aall, C., Norrland, I.T. (2004): Lokal klimasårbarhet og lokal klimapolitikk. Cicerone, 2004 (1): Aall, C., Groven, K. (2003): Klimatilpasninger lar vente på seg. Cicerone, 2003 (3): Aall, C. (2003): Kan vi styre oss inn i bærekraften?. UTMARK tidsskrift for utmarksforskning Aall, C. (2003): Hva er 'god kvalitet' i turistsammenheng? UTMARK tidsskrift for utmarksforskning Aall, C. (2002): FNs år for økoturisme. Jordvett, nr 6-7/ Aall, C. (1998): Kommunalt miljøvern fra lokalt til globalt? Tidsskrift for et bærekraftig samfunn 2/1998: Aall, C. (1997): Tenke nasjonalt, handle lokalt?. Tidsskrift for bærekraftig utvikling 3/1997: Aall, C. (1996): Vegen er målet. Tidsskrift for et bærekraftig samfunn, 4. årgang, 4/1996: Aall, C., Vestby, S.E., Erstad, E. (1995): Kommunal miljørevisjon. Plan 6/95: Aall, C., Høyer, K.G. (1995): Kommuneøkologi og miljøproblemer. Plan 6/95: Aall, C. (1995): Økokommuneprogrammet. Plan, 6/95: Aall, C. (1995): Bordet fanger. Alternativ Framtid, 3/ Aall, C. (1994): Kan kommunene styre miljøet? Plan, 2/ Aall, C. (1993): Revisorenes inntogsmarsj kommunalt miljøvern med mål, men uten mening? Naturforvaltning/biolog, 1/ Aall, C., Dåsnes, M. (1990): Framtidas miljøvernforvaltning. Naturforvaltning, 1/90: Aall, C. (1990): Kommuner lite egnet for å drive natur- og miljøvernarbeid? Plan & Arbeid, 1/90:

7 Scientific reports, all in Norwegian (selection) 1. Brevik, R., Skarbø, K., Heiber, E., Aall, C. (2013): Sumvirkninger av tekniske inngrep i utmark. Kunnskapsstatus. VF-rapport 7/2013. Sogndal: 2. Sælensminde, I., Gjerald, O-I., Aall, C., Opheim, R., Bruvoll, A. (2012): Barrierer for tverrsektorielle lokale klimatiltak. Sammendragsrapport. VF-rapport 8/2012. Sogndal: Vestlandsforsking 3. Hille, J., Simonsen, M., Aall, C. (2012): Trender og drivere for energibruk i norske husholdninger. Rapport til NVE. VF-rapport 13/2012. Sogndal: Vestlandsforsking 4. Aall, C., Heiberg, E., Simonsen, M., Walnum, H.J., Ekström, F. (2012): Korleis vurdere effekten av ein regional klimapolitikk? Sluttrapport frå eit prosjekt om utvikling av eit indikatorbasert system for vurdering av måloppnåing i Fylkesdelplan klima og miljø for Sogn og Fjordane fylkeskommune. VF-rapport 7/2012. Sogndal: Vestlandsforsking 5. Aall, C. (red) (2011): Klimaendringenes konsekvenser for kommunal og fylkeskommunal infrastruktur. Sluttrapport. VF-rapport 3/2011. Sogndal: 6. Aall, C. (red) (2011): Klimaendringenes konsekvenser for kommunal og fylkeskommunal infrastruktur. Delrapport 3: Egne analyser av sårbarhet overfor klimaendringer belyst med eksempler fra ulike kommuner. VF-rapport 1/2011. Sogndal: 7. Aall, C. (red) (2011): Klimaendringenes konsekvenser for kommunal og fylkeskommunal infrastruktur. Delrapport 4: Egne analyser av tilpasningsmuligheter belyst med eksempler fra ulike kommuner. VF-rapport 2/2011. Sogndal: Vestlandsforsking 8. Aall, C. (red) (2011): Klimaendringenes konsekvenser for kommunal og fylkeskommunal infrastruktur. Delrapport 5: Egne analyser av forutsetninger og barrierer for tilpasning til klimaendringer belyst med eksempler fra ulike kommuner. VF-rapport 3/2011. Sogndal: 9. Aall, C. (red) (2011): Klimaendringenes konsekvenser for kommunal og fylkeskommunal infrastruktur. Delrapport 1: Oppsummering av kunnskapsstatus. VF-rapport 5/2010. Sogndal: 10. Gössling, S., Aall, C., Vik, M.L., Engeset, A.B., Ekström, F., Brendehaug, E., Walnum, H. (2011): Sustainable Destination Norway 2025 (SDN). Sluttrapport. VF-rapport 5/2011. Sogndal; 11. Aall, C., Brandshaug, S. (2009): Korleis konkretisere arbeidet for eit meir berekraftig reiseliv? VF-notat 11/09. Sogndal: Vestlandsforsking 12. Hille, J., Ekström, F., Aall, C., Brendehaug, E. (2009): Klimamerking av mat er det mulig? VFrapport 8/2009. Sogndal: 13. Aall, C., Halvorsen, L.J., Heiberg, E., Tønnesen, A. (2009): Følgeevaluering av Livskraftige kommuner og Grønne energikommuner. Sluttrapport. VF-rapport Sogndal: 14. Aall, C., Heiberg, E., Husabø, I. (2009): Innspill til prioritering av norsk forskning på konsekvenser av klimaendringer og klimatilpasninger. Rapport fra en arbeidsgruppe nedsatt av regjeringens strategiske forum for klimaforskning (Klima21). VF-notat 5/2009. Sogndal: 15. Aaheim, A., Aall, C., Vennemo, H., Dannevig, H., Ericsson, T., van Oort, B., Innbjør, l., Rauken, T., Johansen, H., Tofteng, M., Groven, K., Heiberg, E. (2009): Konsekvenser av klimaendringer, tilpasning og sårbarhet i Norge. Rapport til Klimatilpasningsutvalget. CICERO Report 2009:04. Oslo: CICERO

8 16. Heiberg, E., Aall, C., Tveit, E-M. (2009): Vindkraft, reiseliv og miljø en konfliktanalyse. VFrapport 1/2009. Sogndal: Vestlandsforsking 17. Aall, C., Heiberg, E., Ekström, F., Storm, H. (2009): Lokal sårbarhet for klimaendringer. Demonstrasjon av metoder for kartlegging av den institusjonelle sårbarheten for klimaendringer. VF-rapport 6/09. Sogndal: Vestlandsforsking 18. Heiberg, E, Aall, C., Amundsen, H. Storm, H.N., Høyer, K.G., Næss, L.O., Solstad, L.P., Hovelsrud, G.K. (2008:). Indikatorer for lokale klimasårbarhetsanalyser. Kunnskapsstatus og skisse til en metode for utprøving i norske kommuner. VF-rapport 5/08. Sogndal: 19. Groven, K., Leivestad, H.H., Aall, C. (2008): Naturskade i kommunene - Sluttrapport fra prosjekt for KS. VF-rapport 4/08. Sogndal: 20. Hille, J., Storm, H.N., Aall, C., Sataøen, H.L. (2008): Miljøbelastningen av norsk forbruk og produksjon En utredning for Miljøverndepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. VF-rapport 2/08. Sogndal: 21. Hille, J., Aall, C., Klepp, I.G. (2007): Miljøbelastninger fra norsk fritidsforbruk en kartlegging. VF-rapport 1/07. Sogndal: Vestlandsforsking 22. Sataøen, H.L., Aall, C. (2007): Lokale energiutredninger: Evalueringsrapport for Norges vassdras- og energiverk (NVE). VF-rapport 5/07. Sogndal: 23. Branshaug, S., Aall, C., Weinbach, J.E., Sataøen, H.L. (2007): Reiselivet i Sogn og Fjordane - oversikt, kommentarar og strategiske problemstillingar i samband med dei offentlege aktørane sin verkemiddelbruk i reiselivet. VF-rapport 3/07. Sogndal: 24. Rusten, G., Pettersen, I.B., Nødland, S.I., Farsund, A.A., Aall, C., Brandshaug, S., Yttredal, E.R. (2006): Opplevelsesnæringene i Vestlandsbygdene. Betingelser, strategier og muligheter. SNF rapport 7/06. Bergen: Stiftelsen Næringslivsforskning (SNF). 25. Groven, K., Sataøen, H., Aall, C. (2006): Regional klimasårbarheitsanalyse for Nord-Norge. Norsk oppfølging av Arctic Climate Impact Assessment (NorACIA). VF-rapport 4/06. Sogndal: 26. Aall, C. (2005): Indikatorer for bærekraftig godstransport. Rapport 3/2005. Sogndal: 27. Fløtre, T.A., Aall, C. (2005): Kartlegging av forholdet mellom verksemder og kunnskap i næringshagar og kompetansestover i Sogn og Fjordane. Rapport 4/2005. Sogndal: 28. Brendehaug, E., Groven, K., Aall, C. (2004): Evaluering av Kvalitetssystem i landbruket (KSL). Rapport 8/2004. Sogndal: 29. Aall, C. (2004): Nordisk Transportpolitisk Nettverk: Hvordan utvikle bærekraftige godstransportløsninger? Rapport 7/2004. Sogndal: 30. Lindseth, G., Aall, C. (2004): Kommuner og klima. En vanskelig kombinasjon. En spørreundersøkelse om klima og energiplanlegging i norske kommuner og fylkeskommuner. Rapport 4/04. Oslo: ProSus. 31. Aall, C., Groven, K. (2003): Institusjonell respons på klimaendringer. Gjennomgang av hvordan fire institusjonelle systemer kan bidra i arbeidet med å tilpasse samfunnet til klimaendringer. Rapport 3/2003. Sogndal: 32. Aall, C., Brendehaug, E., Fløtre, T.A., Årethun, T. (2003): Næringsmessig potensiale for kvalitetsturisme. Rapport 4/2003. Sogndal:

9 33. Fløtre, T.A., Årethun, T., Aabll, C., Høyer, K.G. (2003): Effektar og konsekvensar ved endring av kommunestruktur for kommunikasjon og transport. Rapport 8/2003. Sogndal: 34. Aall, C., Norland, I. (2003): Indikatorer for vurdering av lokal klimasårbarhet. Rapport 15/2003. Sogndal/Oslo: Vestlandsforsking/ProSus. 35. Aall, C., Holden, E., Høyer, K.G. (2003): Bustad, forbruk og økologisk fotavtrykk. Ein rapport til Husbanken om korleis utforming og lokalisering av bustader påverkar forbruket. Rapport 16/2003. Sogndal: 36. Groven, K., Aall, C. (2002): Lokal klima- og energiplanlegging. Norske kommunar som aktørar i klimapolitikken? VF-rapport 12/02. Sogndal: Vestlandsforsking 37. Aall, C., Teigland, J. (2002): Lokal klima- og energiplanlegging. Noen nyere nordeuropeiske og nordamerikanske erfaringer. Notat 2/2002. Sogndal: 38. Aall, C., Norland, I. (2002): Det økologiske fotavtrykk for Oslo kommune - resultater og forslag til anvendelse av økologisk fotavtrykk som styringsindikator. Rapport 2/2002. Sogndal/Oslo: Vestlandsforsking/ProSus. 39. Aall, C. (2002): Erfaringer med Lokal Agenda 21 for å fremme et bærekraftig reiseliv. I Austad, I., Ådland, E. (2002): Kulturminner, kulturlandskap og kultur-turisme. Bergen Museums skrifter nr. 11.Bergen/Sogndal: Bergen Museum, Universitetet i Bergen/Høgskulen i Sogn og Fjordane. 40. Aall, C., Breisnes, K., Hille, John, Høyer, K.G. (2002): Bærekraftige kommuner i praksis. Omtale av et styringssystem for integrering og konkretisering av bærekraftig praksis i kommunen. Rapport 17/2002. Sogndal: 41. Aall, C., Lafferty, W. Lindseth, G. (2001): Ansvars- og myndighetsfordeling mellom stat og kommune på miljøområdet. Oppsummering av erfaringer fra forskning omkring kommunalt miljøvern. VF-rapport 7/01. Sogndal: Vestlandsforsking 42. Aall, C., Høyer, K.G., Holden, E. (2001): Muligheter og hindringer for en bærekraftig praksis innen transport og energiforbruk. Rapport 13/2001. Sogndal: 43. Høyer, K.G., Aall, C. (2001): Nye analyseverktøy i miljøplanleggingen. Notat 3/2001. Sogndal: 44. Aall, C., Breisnes, K. (2001): Norske erfaringer med Lokal Agenda 21 som forvaltningsregime i arbeidet for et bærekraftig reiseliv. Dokumentasjonsrapport. Rapport 15/2001. Sogndal: 45. Aall, C., Bjørnæs, T. (1999): Kartlegging av hindringer i prosjekt Bærekraftige lokalsamfunn: dokumentasjonsrapport. Rapport 99:02. Oslo: Statens forurensningstilsyn- TA Aall, C., Lafferty, W., Bjørnæs, T. (1999): Kartlegging av hindringer i prosjekt Bærekraftige lokalsamfunn: hovedrapport. Rapport 99:01. Oslo: Statens forurensningstilsyn- TA Aall, C. (1999): Utgreiing om Regional Agenda 21 i Sogn og Fjordane. Rapport 3/99. Sogndal: 48. Aall, C. (1999): Utgreiing om regional Agenda 21 i Sogn og Fjordane. Rapport 3/99. Sogndal: 49. Groven, K., Lundli, H.E., Aall, C. (1999): Lokal klimapolitikk - internasjonale og nasjonale erfaringer. Rapport 4/99. Sogndal: 50. Teigland, J., Aall, C. (1999): Nye lokale forvaltningsregimer i arbeidet for et bærekraftig reiseliv - internasjonale erfaringer med å integrere reiselivet i lokal Agenda 21. Rapport 8/99. Sogndal:

10 51. Lafferty, W., Aall, C. og Seippel, Ø. (1998): Fra miljøvern til bærekraftig utvikling i norske kommuner. Rapport nr 2/98. ProSus, Oslo. 52. Aall, C. (1998): Retningsanalyse for en bærekraftig utvikling i kommunal planlegging og politikk. Rapport 2/98. Sogndal: 53. Høyer, K.G., Holden, E., Lundli, H.E., Aall, C. (1998): Sustainable Transport and Mobility. Theories, principles and examples in a Norwegian context. Rapport 12/98. Sogndal: 54. Aall, C. (1998): Utredning om bærekraftig utvikling som premiss for rullering av fylkesplanen i Akershus. Notat 11/98. Sogndal/Oslo: Vestlandsforsking/Akershus fylkeskommune. 55. Høyer, K.G., Aall, C. (1997): Det kommunale miljøvernet - fra lokalt til globalt. Oppsummering av Økokommuneprogrammet. Rapport 2/97. Sogndal: 56. Høyer, K.G., Aall, C. (1997): Miljø- og bærekraftindikatorer. En internasjonal kunnskapsoversikt som grunnlag for utvikling av en retningsanalysemodell. Rapport 13/97. Sogndal: 57. Aall, C. (1997): Bærekraftig reiseliv - mye "liv" og lite "reise"? Rapport 17/97. Sogndal: 58. Aall, C. (1997): Fra miljøpolitikk til bærekraftig utvikling: Regional Agenda 21 i Sogn og Fjordane. Notat 27/97. Sogndal: 59. Aall, C., Lundli, H.E., Høyer, K.G. (1997): Scenarier for transportutvikling i Norge. Beregning av transportarabeid, energibruk og utslipp av CO2 for 1996, 2010 og Notat 29/97. Sogndal: 60. Aall, C. (1996): Kommunal miljørevisjon. Oppsummering av forsøk i 9 kommuner. VF-rapport 6/96. Sogndal: 61. Aall, C. (1993): Nasjonale miljømål innafor vassdragsforvaltning og nasjonalparkforvaltning. VF-notat 21/93. Sogndal: 62. Aall, C. (1992): Transport og areal. Samanlikning av arealbruken mellom ulike transportmiddel. VF-rapport 17/92. Sogndal: 63. Aall, C., Høyer, K.G. (1992): Transport på sjø eller land? Konsekvensar av å flytte person- og godstransport frå sjø til land i Sogn og Fjordane. VF-rapport 2/92. Sogndal: 64. Aall, C. (1991): Økokommuneprogram for 9 norske kommunar. VF-rapport 14/91. Sogndal: 65. Aall, C. (1990): Økologisk baserte målformuleringar i kommuneplanen for Årdal med framlegg til retningsliner for arealdelen. VF-rapport 17/90. Sogndal: 66. Aall, C. (1990): Utmarksplanlegging i Årdal. Røynsler frå andre kommunar. Framlegg til hovudstrategi og organisering av arbeidet i Årdal kommune. VF-rapport 16/90. Sogndal: Scientific papers presented at national or international conferences 1. Aall, C., Groven, K. (2013): The need to move from mastering to coping with climate uncertainties. Presentation at the European Climate Change Adaptation Conference 2013: Integrating Climate into Action. Hamburg, March Aall, C. (2013): The rebound- effect: A useful concept in the climate discourse? Presentation at the PhD course Interdisciplinary understanding of macro rebound effects. How can we understand and mitigate them? organised by Aalborg University, Copenhagen

11 3. Aall, C. (2013): When is Change Change? What can we learn regarding transformation from the work of local authorities on promoting sustainable development? Presentation at the conference «Transformation in a changing climate», Oslo June Aall, C. (2013): Surprising changes in the energy-use of Norwegian households. Presentation given at the annual conference of CenSES, Oslo 9 10 December Aall, C. (2012): Why has the level of household energy consumption stopped increasing in Norway- and how to make it decrease? MILEN International Conference 2012, Advancing the research and policy agendas on sustainable energy and the environment November, Helga Engs Hus, University of Oslo. 6. Aall, C. (2012): Reiselivs- og lokalsamfunnsutvikling i dag: bærekraftig eller berre kraftig? Innlegg på Campusseminar Reiseliv og lokal samfunnsutvikling arrangert av Distriktssenteret og Bratt morro, Sogndal, Aall, C. (2012): Strategies for handeling uncertainty. Presentasjon på forskerseminaret Usikkerhet og klimatilpassing - hvordan forstå, analysere og beslutte på grunnlag av ufullstendig kunnskap? i Bergen 24. oktober Arrangert av Vestlandsforsking, Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen og Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo 8. Aall, C. (2012): Moving from a one-dimension to a multi-dimension perspective on uncertainty: Paralyzing or stimulating local climate change adaptation? Presentation at the Second Nordic International Conference on Climate Change Adaptation, Helsinki, August 2012 Adaptation Research meets Adaptation Decision-Making 9. Aall, C. (2012): Økologisk demokrati som løsning på tidsklemma innebygget i bærekraftutfordringen? Innlegg på seminaret TIDSREGIMER I KONFLIKT. To dager om tid, temporalitet og rytme, Oslo Regi: UiO, Kultrans og Teknologirådet 10. Aall, C. (2012): How to Decrease Stationary Household Energy Use - The Norwegian Case. Presentation at the PhD course STYRIAN ACADEMY for Sustainable Energies,, INTERNATIONAL SUMMER School, Aall, C. (2012): Why has the level of household energy consumption stopped increasing in Norway - and how to make it decrease? Presentation at the second Nordic Conference on Consumer Research Making sense of Consumption, May 30- June 1, 2012, Gothenburg, Sweden. 12. Aall, C. (2012): Domestic household energy-use in Norway: a case of decoupling? Presentation at a PhD course on consequential LCA modelling & I/O LCA and indirect land use modelling in LCA inventories, Aalborg University, Aall, C. (2012): Klimapolitikk i endring. Presentasjon på fagsesjon 2: Villere og våtere vær under FINANSNÆRINGENS DAG Radisson Blue Plaza Hotel, 27. mars Arrangert av Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) 14. Aall, C. (2012): Bærekraftig reiseliv, bærekraftig hyttepolitikk eller berre kraftig hyttebygging? Presentasjon på Kommuneplankonferansen 2012 Kommuneplanlegging som ekstremsport, Voss kulturhus, 6. februar Aall, C., Klepp, I.G. (2011): Outdoor Recreation and Sustainable Development: Part of the Problem or Part of the Solution? Presentasjon på seminaret Verdifull natur Miljø konferansen III arrangert av Norges forskningsråd, Thon Hotel Opera, februar Aall, C. (2011): Bærekraftig utvikling innen landbruks- og matsektoren. Hvordan kan vi forstå begrepet? Er noen kriterier viktigere enn andre? Er det relevante måleindikatorer?

12 Presentasjon på Bærekraftseminar for Bioforsk. Arrangert av Bioforsk Økologisk, Tingvoll, 24. mars Aall, C. (2011): Energy-use and Leisure Consumption in Norway: an Analysis and Reduction Strategy. Presented at a meeting between representatives of Institut de Ciènca i Technologia Ambientals (ICTA), Universitat Autónoma de Barcelona and Western Norway Research Insitute, Barcelona, 24th of Arpil Aall, C. (2011): The early experiences of local climate change adaptation in Norwegian compared with that of Local Agenda 21 and climate change mitigation. Paper presented at the Resilient Cities nd World Congress on Cities and Adaptation to Climate Change, Bonn, 3-5 June Aall, C. (2011): Leisure consumption: the "grease" to keep economic growth continue? Presentation during session 6 Eco-philosophy and critical realism at the 14th Annual Conference of the International Association of Critical Realism (IACR): A world in profound change Welfare and Nature in Crisis. Interdisciplinary Understanding of Reality in an Age of Global Capitalism, 5 7 September 2011 Oslo University College, Oslo, Norway 20. Aall, C. (2011): Trender og drivere for stasjonær energibruk i norske husholdninger. Presentasjon av foreløpige resultater fra et prosjekt for NVE. Innlegg på CenSES årskonferanse, Oslo desember Aall, C. (2010): How to handle the issue of uncertainty in Local Climate Change Adaptation Policymaking summing up the models and approaches developed in Clim-ATIC. Presentation at the International project conferance of Clim-ATIC, Flora samfunnshus, Florø, Norway October Aall, C., Husabø, I.A. (2010): Using ecological footprint to illustrate the inadequacy of ecoefficiency as a strategy for achieving a sustainable development: the Norwegian case. Paper presented at the Academic Conference of the Footprint Forum 2010, Wednesday 9 June 2010, Colle di Val d Elsa, Italia. 22. Heiberg, E., Aall, C. (2010): Climate change adaptation at the regional level in Norway: Status quo and challenges. Paper presented at the Conference Climate Adaptation in the Nordic Countries Science, Practice, Policy, Stockholm, Sweden, 8 10 November Groven, K., van den Berg, M., Calrsson-Kanyama, A., Aall, C., Coenen, F. (2010): Flood hazard and climate change: Reactive and proactive approaches. Heiberg, E., Aall, C. (2010): Climate change adaptation at the regional level in Norway: Status quo and challenges. Paper presented at the Conference Climate Adaptation in the Nordic Countries Science, Practice, Policy, Stockholm, Sweden, 8 10 November Husabø, I., Groven, K., Aall, C. (2010): Extreme weather lessons and climate change adaptation in the Norwegian civil protection system. Paper presented at the Conference Climate Adaptation in the Nordic Countries Science, Practice, Policy, Stockholm, Sweden, 8 10 November Aall, C. (2009): Handling two faces of climate change vulnerability: climatic and societal change. Examples from local government in Norway. Paper presented at the Oslo Symposium on democracy, research engagement and sustainable development. Voksenaasen Conference Centre 26. Aall, C., Klepp, I.G, Leivestad, H.H. and Holden, E. (2008): Leisure time consumption: part of the problem or part of the solution in transforming into sustainable consumption? Proceedings: Sustainable Consumption and Production: Framework for action, March

13 2008, Brussels, Belgium.Conference of the Sustainable Consumption Research Exchange (SCORE!) Network, supported by the EU s 6th Framework Programme. 27. Aall, C. (2007): Leisure time and sustainable development: results from a Norwegian survey. Presentation at the ESF Exploratory Workshop on Changing Housing and Leisure-Time Cultures: A Threat to Sustainable Development? Challenges for European Practices and Policies. Minorca, Spain, March Aall, C., Hille, J. (2006): Fritidsforbruk og bærekraftig utvikling. Innlegg under nordisk forskersamling Fritidsforbrukets miljøbelastninger, Oslo 7-8. november Stø, E., Aall, C., Vittersø, G. (2006): Environmental aspects with leisure time consumption: Theoretical developments, empirical analysis and normative discussions. Paper presentert på RAMBU konferanse og forskersamling, Soria Moria konferansesenter, Oslo 7-8. februar Aall, C. (2005): Examples of Local Level Sustainable Development Indicators. Paper presented at a seminar within the EU project Capacity building to enable the incorporation of urban sustainability parameters in spatial urban development and planning policy practices through the use of indicators (URBANGUARD). Nicosia, Cyprus, 8 9 August. 31. Aall, C. (2005): The Concept of Indicators. Paper presented at a seminar within the EU project Capacity building to enable the incorporation of urban sustainability parameters in spatial urban development and planning policy practices through the use of indicators (URBANGUARD). Nicosia, Cyprus, 8 9 August. 32. Aall, C. (2005): Hvordan utvikle bærekraftige godstransportløsninger. Presentasjon av et system for regionale bærekraftige indikatorer for godstransport. Paper presentert under Trafikdage på Aalborg Universitet, Aalborg august Aall, C. (2005): The "ups" and "downs" in the history of local environmental policy in Norway. Paper presented at the third International conference of the European Society for Environmental History (ESEH): "History and sustainability. February 16-19, 2005, Florence, Italy 34. Aall, C. (2005): Environmental impact of leisure consumption. Some methodological reflections. Presented at a meeting with the Nordic research network on sustainable consumption. Copenhagen, 19th 21th of January Aall, C., Brendehaug, E. (2004): Kvalitetsturisme: reiselivssatsing med fokus på kvalitet og berekraft. Drøfting av utviklingspotensiale med grunnlag i ei spørjegransking i Sogn og Fjordane. Paper lagt frem på Nordisk forskningsseminar om fjell og friluftsliv i Oslo, august Aall, C. (2004): Lokal planlegging som virkemiddel i klimapolitikken. Innlegg under forskerkonferanse for KlimaProg, KlimaEffekter og Polar klimaforskning 7-8 januar 2004, Lillehammer 37. Aall, C. (2003): Tourism and climate change adaptation. Paper presented to the 12th Nordic Symposium in Tourism and Hospitality Research, Stavanger oktober Aall, C., Norland, I.T. (2003): The applicability of Ecological Footprint analysis as political and administrative guidance. Paper presented to Workshop III of the EU Thematic Network project Regional Sustainable Development Strategies for Effective Multi-Level Governance (REGIONET). University of Manchester, UK, June Aall, C., Groven, K. (2003): Multi-level governance, the case of local climate policy planning in Norway. Paper presented to Workshop II of the EU Thematic Network project Regional

14 Sustainable Development Strategies for Effective Multi-Level Governance (REGIONET). Lillehammer, Norway, January Aall, C. (2002): Næringsmessige konsekvensar av vern. Paper presentert på konferansen "Eit fjell kan vara evig, veit du. Bruk og vern: både og - enten eller? Arrangert av Sogn og Fjordane fylkeskommune og Fylkesmannen i Sogn og Fjordane , Hotell Alexandra, Loen. 41. Aall, C. (2002): Kommunane som aktør i klimapolitikken- Noen internasjonale erfaringer.. Paper presentert på konferansen Hva betyr liberalisering av kraftmarkedet for energi- og miljøspørsmålene? Utfordringer i lys av nyere samfunnsfaglig forskning. Arrangert av Forskningsrådets program SAMSTEMT , Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo. 42. Aall, C., Høyer, K.G. (2002): Lokal klima- og energiplanlegging. Norske og internasjonale erfaringer. Paper presentert på konferansen Hva betyr liberalisering av kraftmarkedet for energi- og miljøspørsmålene? Utfordringer i lys av nyere samfunnsfaglig forskning. Arrangert av Forskningsrådets program SAMSTEMT , Clarion Hotel Royal Christiania, Oslo. 43. Aall, C. (2002): Kan institusjoner endres til å arbeide med klimatilpasning? Eksempler fra miljøvernforvaltning, arealplanlegging, beredskapsarbeid og forsikring. Paper presentert på konferansen Klimaeffekter og tilpasning. Arrangert av CICERO Senter for klimaforskning og Forskningsrådets program KlimaEffekter , Lyseby, Oslo. 44. Aall, C. (2002): Perspectives on local climate policy research based on review of international literature. Paper presentert på konferansen Local Climate Policy Research in Norway, Sweden and the Netherlands arrangert av Vestlandsforsking, Sogndal Aall, C. (2001): Applying Ecological Footprint in Norway. The Oslo Workshop on Ecological Footprints: What Works for What? Arrangert av ProSus, Vestlandsforsking, AmbienteItalia, The European Network for Sustainable Urban and Regional Development (ENSURE) 46. Farsund, A., J.Hille, C.Aall m.fl. (2001): Klima- og energiplan for Stavanger kommune. (Grunnlagsdokument) Rapport RF 2001/184. Stavanger: Rogalandsforskning 47. Aall, C. (2001): Lokal Agenda 21 som ny arena for arbeidet med reiseliv og miljø. Innlegg på forskerseminar arrangert av Høgskulen i Sogn og Fjordane, Sogndal november Aall, C. (2000): Research at Western Norway Research institute with relevance to globalisation and sustainable production and consumption. Foredrag ved en internasjonal forskersamling arrangert av ProSus, Oslo Juni Aall, C. (1999): Nye lokale forvaltningsregimer i arbeidet for et bærekraftig reiseliv. Innlegg under forsker-brukerseminar om reiselivsforskning, Nesbru, 7. oktober. Arrangert av Norges forskningsråd. 50. Teigland, J., Aall, C. (1999): Stabilitet og endringsprosesser i nordmenns reiseatferd. Innlegg under forsker-brukerseminar om reiselivsforskning, Nesbru, 7. oktober. Arrangert av Norges forskningsråd. 51. Aall, C. (1999): Vestlandsforsking og Lokal Agenda 21: Fra økokommuner, via MIK til Lokal Agenda 21. Løpende og planlagte prosjekter. Innlegg under Nasjonal Forskersamling om Lokal Agenda 21, Soria Moria Konferansesenter, Oslo, 26. oktober Arrangert av Miljøverndepartementet og ProSus.

15 52. Aall, C. (1999): Incentives in the Administration for a Sustainable Development how to Trigger a Political Domino Effect. Paper presented to the ICLEI Advanced Study Course on Local Eco-Instruments, Freiburg May Aall, C. (1999): Obstacles to a Local Sustainable Production and Consumption Experiences from Seven Norwegian Municipalities. Paper presented at the conference Towards a Sustainable Society in the New Millennium, University in Umeå, June Aall, C. (1998): Comments on Green Public Purchasing. Forberedt komentar til innlegg av Carlo Pessu, OECD, under International Symposium on Policy Instruments for Sustainable Consumption and Production: The Search for Effective Steering. Soria Moria, Oslo, november Aall, C. (1998): The Status of Local Agenda 21. Paper presented at the second meeting in the Concerted Action Sustainable Communities in Europa. Corke, th of June. 56. Aall, C. (1997): Can Municipal Environmental Auditing Deliver More Sustainability? Paper presented to the research conference «Society, Environment and Sustainability - The Nordic Perspective», Oslo august Aall, C. (1996): The Role of EMAS in delivering sustainability - some critical remarks based on experiences from the Norwegian project "Municipal Eco-Auditing". Paper presented to the Second European Conference on Sustainable Cities & Towns, Lisboa 6-8. October Aall, C. (1996): Environment Protection and Eco-Auditing in Norwegian municipalities. Paper presented to the Nordic course on Environmental Policy and Administration, Univ. of Umeå 29 July - 7 August Aall, C. (1996): Municipal Environmental Auditing - a presentation of a Norwegian research and develoment project. Paper presented to the Eco-Management and Audit Conferance, Univ. of Leeds 2-3 July Aall, C., Støen, H. (1996): Municipal Environmental Auditing. Results from a 3 year research and develoment project in Norway. Paper presented to the Second International Expert Seminar: Local Environmental Management; on the way to Environmental Budgeting - Environmental Management Tools for Local Agenda 21. Münster, June Arrangert av ICLEI. 61. Aall, C. (1994): Kommunal miljørevisjon. Noen prinsipielle problemstillinger og presentasjon av foreløpige resultater fra et utviklingsprosjekt om kommunal miljørevisjon i Norge. Paper presentert til nordisk doktorrandkurs i miljørevisjon, Universitetet i Lund. VF-notat 20/94. Vestlandsforsking, Sogndal. 62. Aall, C. (1994): Eco-Auditing - a tool for successful environmental protection by the local government?. Paper presented to the First International Expert Seminar on Advanced Environmental Management Tools and Environmental Budgeting at the Local Level, march , Freiburg, Germany. Arrangert av ICLEI: Vestlandsforsking, Sogndal. Feature articles in daily newspapers 1. Aall, C., Grønås, S., Hessen, D.O., Hjertager, A., Hylland-Eriksen, T., Innbjør, L., Jakobsen, O.D., Kroglund, A., Kvåle, G., Fossgard, I., Svae, P.H., Vetlesen, J.A., (2013): Ta utfordringen på alvor. Kronikk i Klassekampen, Aall, C. (2013): Naiv klimaoptimisme. Kortkronikk I Bergens Tidende, Aall, C. (2013): Du bruker mindre strøm enn du tror. Bergens Tidende,

16 4. Dannevig, H., Aall, C., Hovelsrud, G. (2011): Klimaendringer varsles. Virkemidler etterlyses. Kronikk trykket i en rekke landsdelsaviser. 5. Glomstein, M.S., Haltbrekken, L., Jensen, N., Gulowsen, T., Grønås, S., Hermstad, A., Gulli, P., Løvold, L., Velle, V., Aall, C. (2010): 10 spørsmål til Stoltenberg. Kronikk i Dagbladet, Aall, C. (2010): Vannkraftplan for Sogn og Fjordane et uferdig produkt? Kronikk i Sogn Avis 7. Aall, C. (2010): Vil vinterturismen på Voss overleve klimaendringene? Kronikk, Bergens Tidende. 8. Aall, C. (2010): Hva dreier monstermastdebatten seg egentlig om? Kronikk, Sogn Avis. 9. Aall, C. (2009): Bygging løser ikke klimaproblemet. Kronikk i Nationen, Aall, C. (2008): Korleis få fart på klimapolitikken? Kronikk i Nationen, Aall, C. (2007): Slipp kommunene til i klimapolitikken! Kronikk i Dagbladet, Aall, C., Andersen, I.H. (2006): Ei behageleg løysing. Kronikk i Bergens Tidende, Aall, C. (2005): Ideologisk entrepenørskap. Kortkronikk i Dagbladet, Aall, C. (2005): Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det. Kronikk I Nationen, Aall, C. (2004): Kan vi "verne oss" til flere arbeidsplasser i reiselivet? Kronikk i Nationen, Aall, C. (2004): Miljøforsking uten ambisjoner. Kronikk i Dagbladet, Kongsvik, Å., Lindseth, G., Aall, C. (2003): Hvorfor all denne støyen rundt Fedon? Kronikk i Dagbladet, Aall, C. (2000): Kommunal klimapolitikk. Kronikk i Nationen, Aall, C. (2000): Lokal globalisme. Kronikk i Dagbladet, Aall, C. (1991): EØS og Det bærekraftige samfunnet. Kronikk i Bergens Tidende, Aall, C. (1987): Økokommunen. Kronikk i Dagbladet, Book reviews 1. Aall, C. (2009): Ny energi til klimadebatten, Prosa, 4:2009 (Books reviewed: Brox,O. (2009): Klimakrisen. Hva kan vi gjøre? Oslo: Aschehoug forlag. Vetlesen, A.J. (eds.) (2008): Nytt klima. Miljøkrisen i samfunnskritisk lys, Oslo: Gyldendal Aukrust, K., Hansen, L.A. (2009): Kan hende det gjelder å redde vår jord. Om venstresida og miljøpolitikken, Oslo: Forlaget Manifest. Relevant projects Strategic institute programs Strategic institute programme on Local Agenda 21 ( ): Project leader. Financed by the Research Council of Norway International Research Projects Critical Aspects of Adaptive Capacity to Climate Change in Northern Regions ( ). Cooperation with Nordland Research Institute (project leader), CICERO, University of Lapland, University of Umeå, University of Alaska, Fairbanks, and University of Indiana, Bloomington, Stockholm Environmental Institute and Centre for Community-based Resource Management, Natural Resources Institute, University of Manitoba, Canada. Financed by Financed by the Research Council of Norway (NORKLIMA).

17 The Nordic Centre of Excellence NORD-STAR ( ). Project leader at Cooperating with the following partners: Aalto University, Aarhus University, Chalmers University of Technology, Linköping University, Stockholm Environment Institute, ProjectZero, University of Iceland, NHH, Høyskolen i Oslo and NTNU. Financed by the Nordforsk Top level research initiative. Nordic climate change adaptation research network - NORDCLAD-Net ( ). Project leader at A research network programme involving the following institutions: Stockholm Environment Institute; MILEN (Miljøendringer og bærekraftig energi), Oslo University; The National Environmental Institute (NERI) and the Coordination Unit for Research in Climate (KFT) (Denmark); and The Finnish Environment Institute (SYKE). Financed by the Nordforsk Top level research initiative. Climate Change Adapting to The Impacts, by Communities in Northern Peripheral Regions: Clim- ATIC( ). Project leader in Norway. Cooperation with partners in Greenland, Scotland, Sweden and Finland including the following academic institutions: UHI Millennium Institute, Inverness, Highlands and Islands, Scotland (lead partner); Centre for Mountain Studies, Perth, Scotland; Environmental Research Institute, Thurso, Scotland; Arctic Technology Centre (ARTEK), Sisimiut, Greenland; The Lapland Regional Environment Centre, Rovaniemi, Finland ; Umeå University, Umeå, Sweden; Finnish Forest Research Institute, Rovaniemi Research Unit, Rovaniemi, Finland ; University of the Arctic (UArctic); and Finnish Environment Institute (SYKE), Helsinki, Finland. Financed by The Northeren Periphery Programme (Interreg). Climate change, community response and multilevel governance: CIRCLE ( ). Project leader in Norway. A research network programme involving the following institutions: Stockholm Environment Institute (lead partner); University of Umeå; Arctic Centre, Northern Institute for Environmental and Minority Law, Finland; and Center for International Climate and Environmental Research Oslo (CICERO), University of Oslo. Financed by NordForsk and the Research Council of Norway. Civil protection and climate vulnerability: CIVILCLIM ( ). Project leader. Cooperation with the Directorate for Civil Protection and Emergency Planning (DSB), SINTEF, The Division of Defence Analysis at the Swedish Defence Research Institute (FOI), the Centre for Clean Technology and Environmental Policy (CSTM), University of Twente in the Netherlands, and University of Hull, England. Financed by the Research Council of Norway (NORKLIMA) and additional national funding in the participating countries. Financed by the Research Council of Norway and additional national funding in the participating countries. Nordic Transportpolitical Nettwork ( ). Project leader. Financed by EU through Interreg IIIB. A comparative European study of Local Agenda 21 ( ): Researcher. Cooperation with research institutes in 11 European countries. Financed by EU, the Climate change research programme. Norwegian research projects financed by research funding institutions AREALKLIM: Land use planning, climate change and civil protection. What can we learn from previous natural hazard events? ( ). Financed by the Regional research board of Western Norway. Cooperation with Bjerknessenteret and the Sogn og Fjordane University College. The double climate vulnerability of farming. A pre-project. ( ). Financed by the Regional research board of Western Norway. Cooperation with Centre for rural research, Norway. Adapting to GHG mitigation policies. A pre-project. ( ). Financed by the Regional research board of Western Norway. Cooperation with NORD Star.

18 Analysing the barriers of implementing cross-sectoral GHG mitigation measures at the local level of government ( ). Financed by the Norwegian Association of Local and Regional Authorities. Cooperation with Vista Analyse AS and Civitas. Developing and full scale testing of a method for analysing climate change vulnerability in local authorities in Sogn og Fjordane ( ). Financed by the county of Sogn og Fjordane. Buildings and Infrastructure - Vulnerability and Adaptive Capacity to Climate Change: BIVUAC ( ). Project leader at Cooperation with SINTEF Building research. Financed by Norges forskningsråd and NORKLIMA. Climate change adaptation and local and regional physical infrastructure ( ). Project leader. Cooperation with Bjerknes research centre and SINTEF Byggforsk. Financed by KS research. Sustainable destination Norway 2025 ( ). Participatin researcher. Cooperation with the University of Stavanger and the Regional University College of Finnmark. Financed by the Research Council of Norway. Leisure and Sustainable Development: part of the problem or part of the solution? ( ). Project leader. Cooperation with the National Institute for Consumer Research (SIFO) and the department of Architectural Design and Management and the Department of Interdisciplinary Studies of Culture at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU). Financed by the Research Council of Norway. Community Adaptation and Vulnerability in Norway: NORADAPT ( ). Project leader at Cooperation with Centre for International Climate and Environmental Research at the University of Oslo (CICERO) and the Norwegian Meteorological Institute. Financed by the Research Council of Norway. Evaluation of a two government funded community network programs: Green energy communities and "vigorus" communities ( ). Project leader. Cooperation with Møreforsking and Oslo University College. Financed by the Association of Local and Regional Authorities. An assessment of the institutional and socioeconomic vulnerability of municipalities towards climate change and natural hazards ( ). Participating researcher. Financed by the KS-research. VS2010 Network as a driver of innovation in Sogn og Fjordane ( ): Project leader. Financed by the Research Council of Norway. Environmental aspects of leisure time consumption ( ): Project leader at Cooperation with the Nation Institute of Consumer Research. Financed by the Research Council of Norway. Local climate vulnerability assessments ( ): Project leader. Cooperation with the Program for Research and Documentation for a Sustainable Society (ProSus), at the Centre for Development and the Environment, University of Oslo. Financed by the Research Council of Norway. Institutional response to climate change (2003): Project leader at Cooperation with CICERO and ProSus. Financed by the Research Council of Norway. Assessment of ongoing Local Climate and Energy planning ( ): Project leader. Cooperation with he Dept. of Sociology and Political Science at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU). Financed by the Research Council of Norway.

19 Developing an indicator based sustainable management system for municipalities ( ): Project leader. Cooperation with the Idea bank. Financed by The Local Government Association Research Board. Sustainable tourism and Local Agenda 21 ( ): Project leader. Financed by the Research Council of Norway. National survey of Local Agenda 21 (1997): Cooperation with ProSus. Financed by The Local Government Association Research Board. Tourism and environment ( ): Researcher. Financed by the Research Council of Norway. Municipal eco-auditing ( ): Project leader. Financed by the Research Council of Norway. The eco-municipality programme ( ): Project leader. Financed by The Local Government Association Research Board and the Ministry of Environment. Evaluations and other projects financed by public institutions or private business Modeling drivers for energy use in residential and second homes in Norway (2011). Project leader. Cooperation with the University College of Oslo. Financed by the Norwegian Water Resources and Energy Directorate. A knowledge review of Norwegian research and suggestions as to make changes on the Norwegian research strategy regarding the effects of climate change and climate change adaptation, commissioned by the public standing committee on climate change research: Klima21 (2009). Project leader. Cooperation with a working group with researchers from Bioforsk, Havforskningsinstituttet, Akvaplan, NIVA, Universitetet i Tromsø, NTNU, Norges Geologiske Undersøkelse and Cicero. Financed by the Research Council of Norway. A knowledge review of Norwegian research on the socio-economic effects of climate change and climate change adaptation for the public committee on climate change adaptation (2009). Participating researcher. Cooperation with Cicero (project leader) and ECON. Financed by the Ministry of Environment. An assessment of the environmental and planning competence in Norwegian municipalities (2008) Project leader. Cooperation with Møreforsking and Norwegian Institute for Urban and Regional Research (NIBR). Financed by the Ministry of Environment. The Climate Savings Bank ( ). Project leader. Cooperation with The University College of Sogn og Fjordane. Financed by the Sogn og Fjordane Savings Bank. Assessing the ecological footprint of consumption in Norway for 1987, 1997 and A study in connection with the 20th anniversary of the Brundtland report ( ): Project leader. Financed by the ministries of Environment and of Children and Equity. Evaluation of the mandatory system of making Local Energy Assessments (2007). Project leader. Financed by Norwegian Water Resources and Energy Directorate. Climate change vulnerability analysis of the municipality of Flora ( ): Researcher. Financed by the municipality of Flora, the Directorate for Civil Protection and Emergency Planning and the Ministry of Environment. Regional Climate Change Vulnerability Assessment of the Northern Part of Norway ( ): Project leader. Cooperation with CICERO. Financed by the Ministry of Environment.

20 The experience industry in the Western parts of Norway (2005): Researcher. Cooperation with the Regional University College of Sogn og Fjordane, Rogaland research, The institute for Research in Economics and Business Administration and Møre research. Financed by the four counties of Western Norway (Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane and Møre og Romsdal). Assessment of tourism and outdoor recreation activities in relation to plans of a new national park in Mørkridsdalen, Sogn og Fjordane ( ): Project leader. Financed by the County Governor of Oppland, environmental department. Assessment of climate vulnerability in relation to housing planning ( ): Project leader. Financed by the Norwegian State Housing Bank. Evaluation of the national quality system for Norwegian Agriculture (2004). Project leader. Financed by the Norwegian Agricultural Authority. The ecological footprint of housing ( ). Researcher. Financed by the Norwegian State Housing Bank. Quality tourism in Norwegian Mountain Regions (2003). Project leader. Financed by the Ministry of Environment. Effects of changes in municipality borders (2003). Participating researcher. Financed by The Local Government Association Research Board. The division of responsibility within different levels of government in environmental policy. A knowledge review (2001). Project leader. Cooperation with ProSus. Financed by the Ministry of Environment. Climate Change Action Plan for the municipality of Stavanger (2001). Researcher. Cooperation with the Idea Bank and Rogaland Research. Financed by the municipality of Stavanger. Evaluation of systems for distributing and marketing organic food in Norway (2000). Project leader. Financed by the Ministry of Agriculture. Regional Agenda 21 ( ) Project leader. Assesments made for and financed by the County of Sogn og Fjordane and the county of Akershus. An international knowledge review on local climate action planning (1999) Proejct leader. Financed by the Ministry of Environment. Developing a system for environmental reporting (1998). Researcher. Financed by the Oslo Public Transporting Company (Oslo Sporveier). Evaluation of the national program Sustainable Consumption and Local Agenda 21 ( ). Project leader. Cooperation with ProSus. Financed by the National Pollution Protection Agency.

Climate change and adaptation: Linking. stakeholder engagement- a case study from

Climate change and adaptation: Linking. stakeholder engagement- a case study from Climate change and adaptation: Linking science and policy through active stakeholder engagement- a case study from two provinces in India 29 September, 2011 Seminar, Involvering ved miljøprosjekter Udaya

Detaljer

Bærekraftig reiseliv, bærekraftig hyttepolitikk eller berre kraftig hyttebygging?

Bærekraftig reiseliv, bærekraftig hyttepolitikk eller berre kraftig hyttebygging? Bærekraftig reiseliv, bærekraftig hyttepolitikk eller berre kraftig hyttebygging? Presentasjon på Kommuneplankonferansen 2012 Kommuneplanlegging som ekstremsport Kommuneplanlegging som ekstremsport Voss

Detaljer

Baltic Sea Region CCS Forum. Nordic energy cooperation perspectives

Baltic Sea Region CCS Forum. Nordic energy cooperation perspectives Norsk mal: Startside Baltic Sea Region CCS Forum. Nordic energy cooperation perspectives Johan Vetlesen. Senior Energy Committe of the Nordic Council of Ministers 22-23. april 2015 Nordic Council of Ministers.

Detaljer

Kjønnsperspektiv I MNT utdanning og forskning

Kjønnsperspektiv I MNT utdanning og forskning Kjønnsperspektiv I MNT utdanning og forskning Lise Christensen, Nasjonalt råd for teknologisk utdanning og Det nasjonale fakultetsmøtet for realfag, Tromsø 13.11.2015 Det som er velkjent, er at IKT-fagevalueringa

Detaljer

Promoting, building and using bio-energy as a local resource of energy a mayors experience.

Promoting, building and using bio-energy as a local resource of energy a mayors experience. IEA Bio-energy Promoting, building and using bio-energy as a local resource of energy a mayors experience. Presentation 18. June 2010 Åmot municipality - facts 4300 inhabitants, 1300 km 2-3,3 persons pr

Detaljer

International masterprogram. Climate Change Management (Klimaendringar; forvaltning og planlegging) Høgskulen i Sogn og Fjordane 2016

International masterprogram. Climate Change Management (Klimaendringar; forvaltning og planlegging) Høgskulen i Sogn og Fjordane 2016 International masterprogram Climate Change Management (Klimaendringar; forvaltning og planlegging) Høgskulen i Sogn og Fjordane 2016 Global Challenges Global Knowledge Flood Forbruk Utslepp Energi Økonomi

Detaljer

Pensum SUM 3000 - alfabetisk

Pensum SUM 3000 - alfabetisk Pensum SUM 3000 - alfabetisk Bøker: Allen, T. & Thomas, A. 2000. Poverty and Development into the 21st Century. Oxford University Press. Kapittel 1, 2, 3, 7, 11, 12, 13, 16, 17, 21 og 22. *Andersen, E.

Detaljer

Presentasjon på FAGSEMINAR FORNYBAR ENERGI I SOGN OG FJORDANE. Høgskulebygget i Sogndal fredag 18.januar kl 10.30 15.30

Presentasjon på FAGSEMINAR FORNYBAR ENERGI I SOGN OG FJORDANE. Høgskulebygget i Sogndal fredag 18.januar kl 10.30 15.30 Orientering om energiforskningen ved Vestlandsforsking: Vår forskningsinnretning Eksempel på et nylig avsluttet prosjekt Søknad til det nye ENERGI.X programmet Presentasjon på FAGSEMINAR FORNYBAR ENERGI

Detaljer

Vilkår for å nå målet om eit berekraftig reiseliv

Vilkår for å nå målet om eit berekraftig reiseliv Vilkår for å nå målet om eit berekraftig reiseliv Presentasjon på seminaret «Fjordane frå bre til hav» Scandic Sunnfjord Hotel & Spa, Førde, 19. - 20. nov. 2015 Carlo Aall Forskingsleiar Vestlandsforsking

Detaljer

2002-2012: Høyere utdanning og arbeid som tutor/veileder og forsker

2002-2012: Høyere utdanning og arbeid som tutor/veileder og forsker CURRICULUM VITAE Personalia: Navn: Xiang Ying Mei Stilling: Forsker 3 Telefon: 905 05 085 E-post: xm@ostforsk.no Utdanning: 2009 12: Doctor of Philosphy, The University of Queensland 2005-06: Bachelor

Detaljer

Professional experience Economist, Research Dept., Unit for Macroeconomics, Statistics Norway. 2002 -

Professional experience Economist, Research Dept., Unit for Macroeconomics, Statistics Norway. 2002 - Curriculum Vitae Personal information Name: Andreas Benedictow Address work: Unit for Macroeconomics, Research department Statistics Norway Kongens gate 6, PB 8131 Dep. 0033 Oslo Phone: 40902482 e-mail:

Detaljer

COUNTRY REPORT- NORWAY

COUNTRY REPORT- NORWAY COUNTRY REPORT- NORWAY EUFRIN BOARD - NOV. 2015 Mekjell Meland Nibio Ullensvang JULY 1, 2015 2 23.11.2015 NIBIO KNOWLEDGE FOR LIFE Our future well-being depends on sustainable use of our natural resources.

Detaljer

Bibliometri i studier av forskning

Bibliometri i studier av forskning 3,0 2,5 Sweden 2,0 Denmark 1,5 1,0 Finland 0,5 Norway 0,0 Bibliometri i studier av forskning Gunnar Sivertsen Oversikt 1. Hva er bibliometri? 2. Eksempler på undersøkelser av: Forskningsaktivitet Fagprofiler

Detaljer

Nordic Centre som base for samarbeid om forskning og utdanning med og i Kina

Nordic Centre som base for samarbeid om forskning og utdanning med og i Kina Nordic Centre Fudan University Shanghai (www.nordiccentre.net) Stein Kuhnle Universitetet i Bergen stein.kuhnle@uib.no Internasjonaliseringskonferansen, SiU, Stavanger, 10.mars 2016 Nordic Centre som base

Detaljer

«Nett for enhver pris»

«Nett for enhver pris» Norges energidager 2015 «Nett for enhver pris» Fri flyt av energi - den femte frihet eller -landeplage? Petter Støa SINTEF Energi Brussel Vi er norske, men skal og må agere i Europa Teknologi for et bedre

Detaljer

Utvikling av voksnes ferdigheter for optimal realisering av arbeidskraft (SkillsREAL)

Utvikling av voksnes ferdigheter for optimal realisering av arbeidskraft (SkillsREAL) Utvikling av voksnes ferdigheter for optimal realisering av arbeidskraft (SkillsREAL) Utvikling av voksnes ferdigheter for optimal realisering av arbeidskraft Tarja Tikkanen Hva betyr PIAAC-resultatene

Detaljer

Nationen 2011 Nationen 2011

Nationen 2011 Nationen 2011 Klimatilpassing konsekvenser ved uoversiktlig infrastruktur Innlegg på Partnerseminar for Norges vassdrags- og energidirektorat Samfunnsberedskap i et forvaltningsperspektiv Norges vassdrags- og energidirektorat,

Detaljer

Medvirkningsuka klima og energi: Klimatilpasning Indikatorer for bærekraftig samfunnsutvikling 11.11.15. Helene Irgens Hov, Victoria Stokke

Medvirkningsuka klima og energi: Klimatilpasning Indikatorer for bærekraftig samfunnsutvikling 11.11.15. Helene Irgens Hov, Victoria Stokke Medvirkningsuka klima og energi: Klimatilpasning Indikatorer for bærekraftig samfunnsutvikling 11.11.15. Helene Irgens Hov, Victoria Stokke Navn på foredragsholder Kunnskap for en bedre verden 1 Bærekraftig

Detaljer

04.11.2014. Ph.d-utdanningen. Harmonisering av krav i Norden

04.11.2014. Ph.d-utdanningen. Harmonisering av krav i Norden Ph.d-utdanningen Harmonisering av krav i Norden 2 1 Nasjonalt forskningsdekanmøte i Tromsø, oktober 2014 Nordic Medical Research Councils (NOS-M), november 2014 Prodekanmøte våren 2015 Dekanmøte våren

Detaljer

Assessing second language skills - a challenge for teachers Case studies from three Norwegian primary schools

Assessing second language skills - a challenge for teachers Case studies from three Norwegian primary schools Assessing second language skills - a challenge for teachers Case studies from three Norwegian primary schools The Visions Conference 2011 UiO 18 20 May 2011 Kirsten Palm Oslo University College Else Ryen

Detaljer

Kinesisk-Norsk. Senter påp. Miljøforskning. Etter initiativ fra Rektors på frierferd i Kina. Under møte ved CAS. Foto: Uniforum

Kinesisk-Norsk. Senter påp. Miljøforskning. Etter initiativ fra Rektors på frierferd i Kina. Under møte ved CAS. Foto: Uniforum Kinesisk-Norsk Senter påp Miljøforskning Etter initiativ fra Rektors på frierferd i Kina Under møte ved CAS Foto: Uniforum Kina har store Miljøutfordringer Kina står i dag ovenfor en rekke utfordringer

Detaljer

Public roadmap for information management, governance and exchange. 2015-09-15 SINTEF david.norheim@brreg.no

Public roadmap for information management, governance and exchange. 2015-09-15 SINTEF david.norheim@brreg.no Public roadmap for information management, governance and exchange 2015-09-15 SINTEF david.norheim@brreg.no Skate Skate (governance and coordination of services in egovernment) is a strategic cooperation

Detaljer

Oppsummering av 1. call, hovedtrekk i 2. call

Oppsummering av 1. call, hovedtrekk i 2. call Oppsummering av 1. call, hovedtrekk i 2. call CIP IST PSP Kontekst Del av Competitiveness and Innovation Program (CIP) 2007-2013 CIP har tre søyler og et budsjett på 3,6 Mrd Euro CIP IST PSP budsjett 730

Detaljer

30 år med nyttig miljøforsking!

30 år med nyttig miljøforsking! 30 år med nyttig miljøforsking! Presentasjon på Jubileumsseminaret for feiringa av Vestlandsforsking sitt 30års jubileum Carlo Aall Vestlandsforsking Noen fakta om miljøgruppas historie (1) 1988: Det første

Detaljer

En forbruksinnretning av klimapolitikken og drøfting av virkemiddelet klimamerking av varer og tjenester

En forbruksinnretning av klimapolitikken og drøfting av virkemiddelet klimamerking av varer og tjenester En forbruksinnretning av klimapolitikken og drøfting av virkemiddelet klimamerking av varer og tjenester Innlegg på møte med politisk og administrativ ledelse i Barne- og likestillingsdepartementet Oslo,

Detaljer

UiA. 1100 employees 10000 Students. Frank!

UiA. 1100 employees 10000 Students. Frank! UiA 1100 employees 10000 Students Frank! Health and Sport Sciences Humanities and Education Fine Arts Engineering and Science Economics and Social Sciences Teacher Education Unit http://www.uia.no/nyheter/ny-kraftig-vekst-i-soekningen-til-uia

Detaljer

HVORDAN KAN VI MØTE KLIMAENDRINGENE - TILPASNING OG TILTAK Hva gjør forvaltningen og kommunene?

HVORDAN KAN VI MØTE KLIMAENDRINGENE - TILPASNING OG TILTAK Hva gjør forvaltningen og kommunene? HVORDAN KAN VI MØTE KLIMAENDRINGENE - TILPASNING OG TILTAK Hva gjør forvaltningen og kommunene? Videopresentasjon (fra Oslo) på seminaret «KLIMASCENARIO 2100 BLIR VI BERØRT AV KLIMAENDRINGER I NORD? HVA

Detaljer

uoversiktlig infrastruktur

uoversiktlig infrastruktur Klimatilpassing konsekvenser ved uoversiktlig infrastruktur Innlegg på Partnerseminar for Norges vassdrags- og energidirektorat Samfunnsberedskap i et forvaltningsperspektiv Norges vassdrags- og energidirektorat,

Detaljer

Barns medvirkning En rettighetsbasert tilnærming. Mari Johansen Aune Nettverkssamling om bomiljøarbeid Oslo 08.10.2015

Barns medvirkning En rettighetsbasert tilnærming. Mari Johansen Aune Nettverkssamling om bomiljøarbeid Oslo 08.10.2015 Barns medvirkning En rettighetsbasert tilnærming Mari Johansen Aune Nettverkssamling om bomiljøarbeid Oslo 08.10.2015 Planlegging for barnevennlig byutvikling Barnevennlig byutvikling som rettighetsbasert

Detaljer

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- CV Navn: Jan Ole Rypestøl Adresse: Sildenestangen 43, 4625 Flekkerøy Telefon: 906 31591/38094380 Fødselsdato: 30.08.1963 mail: jan.ole.rypestol@agderforskning.no Familie: Gift, tre barn Nåværende arbeidsgiver:

Detaljer

SMART CITIES I ET BYPERSPEKTIV FROKOSTMØTE 29.01.2015 HELGE JENSEN

SMART CITIES I ET BYPERSPEKTIV FROKOSTMØTE 29.01.2015 HELGE JENSEN SMART CITIES I ET BYPERSPEKTIV FROKOSTMØTE 29.01.2015 HELGE JENSEN Oslo en smart by i endring Mål: 2030-50 % utslippskutt 2050 - klimanøytralitet 2 Targets - reduction in net GHG emissions (mill. tonns

Detaljer

The Thor Heyerdahl Institute og UMB inviterer til. The Thor Heyerdahl. på ås. 27. juni. kl. 12.30 14.30

The Thor Heyerdahl Institute og UMB inviterer til. The Thor Heyerdahl. på ås. 27. juni. kl. 12.30 14.30 The Thor Heyerdahl Institute og UMB inviterer til The Thor Heyerdahl International Day 2011 27. juni på ås kl. 12.30 14.30 Tema: Klimapolitikk Må vi vente på FN? UMB satser på grønn forskning Forløperen

Detaljer

Internasjonale studenter en ressurs for Norge?

Internasjonale studenter en ressurs for Norge? Internasjonale studenter en ressurs for Norge? Rekruttering for fremtiden Ole Petter Ottersen, rektor UiO, styreleder Universitets- og høgskolerådet (UHR) uhr@uhr.no www.uhr.no A CASE The Nordic countries

Detaljer

The building blocks of a biogas strategy

The building blocks of a biogas strategy The building blocks of a biogas strategy Presentation of the report «Background report for a biogas strategy» («Underlagsmateriale til tverrsektoriell biogass-strategi») Christine Maass, Norwegian Environment

Detaljer

The Future of Academic Libraries the Road Ahead. Roy Gundersen

The Future of Academic Libraries the Road Ahead. Roy Gundersen The Future of Academic Libraries the Road Ahead Roy Gundersen Background Discussions on the modernization of BIBSYS Project spring 2007: Forprosjekt modernisering Process analysis Specification Market

Detaljer

Klimarobuste lokalsamfunn forankring og motivasjon. Helene Amundsen

Klimarobuste lokalsamfunn forankring og motivasjon. Helene Amundsen Klimarobuste lokalsamfunn forankring og motivasjon Helene Amundsen CICERO Senter for klimaforskning Plankonferansen Hordaland, 29.oktober 2014 Oversikt over presentasjonen 1. Litt om studien 2. Noen definisjoner

Detaljer

Det regionale Europa. Kommunal og regionalråd Jan Edøy

Det regionale Europa. Kommunal og regionalråd Jan Edøy Det regionale Europa Kommunal og regionalråd Jan Edøy Tabula Regionum Europae Presentasjon 1. Velkommen til de 12. Open Days 6. 9. oktober 2014 2. 6th Cohesion Report on Economic, Social and Territorial

Detaljer

SIU Retningslinjer for VET mobilitet

SIU Retningslinjer for VET mobilitet SIU Retningslinjer for VET mobilitet Gardermoen, 16.09.2014 Oppstart- og erfaringsseminar Tore Kjærgård Carl Endre Espeland 2 Kort om Erasmus+ EUs utdanningsprogram for perioden 2014 2020 Budsjett: 14,7

Detaljer

SISVI Industry seminar: Sustainability and competitiveness, case collaboration and research needs? Summary

SISVI Industry seminar: Sustainability and competitiveness, case collaboration and research needs? Summary SISVI SISVI Report 2014-04 Annik Magerholm Fet, Michael M. Jenssen SISVI Industry seminar: Sustainability and competitiveness, case collaboration and research needs? Summary Raufoss, 28. November, 2014

Detaljer

Forskningspolitikk og finansiering: Utfordringer og muligheter Perspektiver fra Norge: Forskning og institusjonsstrategi

Forskningspolitikk og finansiering: Utfordringer og muligheter Perspektiver fra Norge: Forskning og institusjonsstrategi Profesjonalisering av forskningsadministrasjon Forskningspolitikk og finansiering: Utfordringer og muligheter Perspektiver fra Norge: Forskning og institusjonsstrategi Profesjonalisering av forskningsadministrasjon

Detaljer

Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries. Project Description Form

Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries. Project Description Form Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries Project Description Form 1. Project name Project name in English 2. Project website Provide web address 3. Research organisation

Detaljer

Et stort nasjonalt initiativ innen integrert plantevern (IPV) finansiert av Norges Forskningsråd (2015-2018)

Et stort nasjonalt initiativ innen integrert plantevern (IPV) finansiert av Norges Forskningsråd (2015-2018) SMARTCROP Innovative metoder, teknikker og virkemidler for integrert plantevern (IPV) som kan øke bærekraftig matvareproduksjon Et stort nasjonalt initiativ innen integrert plantevern (IPV) finansiert

Detaljer

EØS-midlene erfaringer og muligheter. Knut Hjorth-Johansen Praha 16.04.2015

EØS-midlene erfaringer og muligheter. Knut Hjorth-Johansen Praha 16.04.2015 EØS-midlene erfaringer og muligheter Knut Hjorth-Johansen Praha 16.04.2015 20.04.2015 EEA and Norway Grants 2009-14 Første periode 2004 2009 ny periode 2009-2014 EØS-midlene skal bidra til sosial og økonomisk

Detaljer

2005 2014: UN decade for education for sustainable development

2005 2014: UN decade for education for sustainable development Teacher Education for sustainable development Oscarsborg 25 2727 november 2009 2005 2014: UN decade for education for sustainable development Aim: Focus on how education can contribute to sustainable ab

Detaljer

Programmet NORKLIMA Hva skjer fremover? Magne Lystad Norsk Geofysisk Forening, Geilo,

Programmet NORKLIMA Hva skjer fremover? Magne Lystad Norsk Geofysisk Forening, Geilo, Programmet NORKLIMA Hva skjer fremover? Magne Lystad Norsk Geofysisk Forening, Geilo, 11.09.2009 Forskningsrådets muligheter innenfor klimaforskning Fremragendesentre Fri forskning/ uten tema Bjerknessenteret

Detaljer

Forskning i et internasjonalt perspektiv: fra EØS-midler til H2020

Forskning i et internasjonalt perspektiv: fra EØS-midler til H2020 Forskning i et internasjonalt perspektiv: fra EØS-midler til H2020 Professor Halla B. Holmarsdottir, Fakultet for lærarutdanning og internasjonale studium (LUI) halla-bjork.holmarsdottir@hioa.no EØS-midline

Detaljer

Alle dager kl. 9-15.00 på rom z612.

Alle dager kl. 9-15.00 på rom z612. 14.06.04 Mastergradskurset i sosialpolitikk SA 309 Høstsemesteret 2004 v/steinar Stjernø Alle dager kl. 9-15.00 på rom z612. Eksamen består av en semesteroppgave på ca 15 sider. Denne blir utlevert 8.12

Detaljer

Eventer september- desember 2015

Eventer september- desember 2015 Eventer september- desember 2015 September 03/09/2015 Bioeconomy WG meeting. Beskrivelse: Dette møtet tar blant annet for seg oppdateringer fra ulike arbeidsgrupper i forhold til biobasert økonomi. Det

Detaljer

Offentlig journal. SIOS Preparatory Phase project. Annex IV-Form A- Accession of Beneficiaries to the Grant Agreement

Offentlig journal. SIOS Preparatory Phase project. Annex IV-Form A- Accession of Beneficiaries to the Grant Agreement Offentlig journal Seleksjon: Rapport generert: 17.01-21.01 2011, Dokumenttype:,, Status: J,A 03.05.2011 nnhold: SOS Preparatory Phase project. Annex V-Form A- Accession of Beneficiaries to the Grant Agreement

Detaljer

IInternasjonale prosesser vedrørende metodevurderinger

IInternasjonale prosesser vedrørende metodevurderinger IInternasjonale prosesser vedrørende metodevurderinger Seminar i metodevurdering Torsdag 29. januar 2015 Øyvind Melien, sekretariatet nasjonalt system, Helsedirektoratet World Health Organization Resolusjon

Detaljer

Centre for Professional learning in Teacher education. and University of Tromsø

Centre for Professional learning in Teacher education. and University of Tromsø ProTed Centre for Professional learning in Teacher education University of Oslo and University of Tromsø Mål for ProTed senteret Senteret har som sitt langsiktige mål å drive fram fremtidsrettede og bærekraftige

Detaljer

Slik vil eit endra klima påverke bygningsmassen framover ulike stader i landet

Slik vil eit endra klima påverke bygningsmassen framover ulike stader i landet Hus i hardt klima Slik vil eit endra klima påverke bygningsmassen framover ulike stader i landet Anders-Johan Almås, PhD / Siv.ing. 15. Mai 2014 aja@multiconsult.no Agenda Bakgrunn og mekanismar Forskning

Detaljer

FM kompetanseutvikling i Statoil

FM kompetanseutvikling i Statoil FM kompetanseutvikling i Statoil Erick Beltran Business developer Statoil FM FM konferansen Oslo, 13 Oktober 2011 Classification: Internal (Restricted Distribution) 2010-06-06 Erick Beltran Ingenierio

Detaljer

Public participation regarding Nordland County s «Regional Plan for Climate Change»»

Public participation regarding Nordland County s «Regional Plan for Climate Change»» Public participation regarding Nordland County s «Regional Plan for Climate Change»» Dag Bastholm planning and enviroment director Nordland County Council www. nfk.no Nordland Nordland in Europe Population

Detaljer

Curriculum Vitae. Brigt Dale

Curriculum Vitae. Brigt Dale Curriculum Vitae Brigt Dale Kontoradresse: Privatadresse: Nordlandsforskning Idrettsveien 17 8049 Bodø 8310 Kabelvåg Tlf: +47 75 41 18 10 Tlf: +47 990 308 36 Dir tlf: +47 75 41 18 20 Nasjonalitet: Norsk

Detaljer

Publication list for Pål Brekke

Publication list for Pål Brekke Publication list for Pål Brekke Number of articles: Refereed Journals [46], Proceeding papers [74], Popular Science [42]. Books (9), Documentaries (4) 2014 Documentaries: The Northern Lights - From the

Detaljer

Samfunnsvitenskapelig klimaforskning. Cecilie Mauritzen, Direktør CICERO Senter for Klimaforskning

Samfunnsvitenskapelig klimaforskning. Cecilie Mauritzen, Direktør CICERO Senter for Klimaforskning Samfunnsvitenskapelig klimaforskning Cecilie Mauritzen, Direktør CICERO Senter for Klimaforskning 4-6 C 2 C Source: Peters et al. 2012a; Global Carbon Project 2012 CICERO s research Global Health & Environment

Detaljer

Management of the Construction Process, from the perspective of Veidekke

Management of the Construction Process, from the perspective of Veidekke Management of the Construction Process, from the perspective of Veidekke Lean Construction Denmark March 21, 2014 Trond Bølviken Director at Veidekke Entreprenør AS Chair of IGLC 2014 Agenda 1. IGLC 2014

Detaljer

Reiselivs- og lokalsamfunnsutvikling i dag: bærekraftig eller berre kraftig?

Reiselivs- og lokalsamfunnsutvikling i dag: bærekraftig eller berre kraftig? Reiselivs- og lokalsamfunnsutvikling i dag: bærekraftig eller berre kraftig? Innlegg på Campusseminar Reiseliv og lokal samfunnsutvikling arrangert av Distriktssenteret og Bratt morro Sogndal, 08.11.2012

Detaljer

Horisont 2020 forskning og innovasjon for norske aktører. Gudrun Langthaler, Oslo, Oktober 2015

Horisont 2020 forskning og innovasjon for norske aktører. Gudrun Langthaler, Oslo, Oktober 2015 Horisont 2020 forskning og innovasjon for norske aktører Gudrun Langthaler, Oslo, Oktober 2015 Store samfunnsutfordringer Horisont 2020 EUs rammeprogram 2014-2020 79 milliarder Euro Hovedmål Skape arbeidsplasser

Detaljer

Klimautfordringen globalt og lokalt

Klimautfordringen globalt og lokalt Klimautfordringen globalt og lokalt helge.drange@gfi.uib.no Geofysisk institutt Universitetet i Bergen Global befolkning (milliarder) 2015, 7.3 milliarder Geofysisk institutt Data: U.S. Universitetet Census

Detaljer

Aktiviteter for Arild Vatn Thor Heyerdahl professoratet august 2009 august 2010

Aktiviteter for Arild Vatn Thor Heyerdahl professoratet august 2009 august 2010 Aktiviteter for Arild Vatn Thor Heyerdahl professoratet august 2009 august 2010 1 Rapport 08.09.10 Arild Vatn Arbeidet mitt i den siste rapporteringsperioden (august 2009 - august 2010) har i stor grad

Detaljer

2002 Ph.D (Dr.polit), Department of Geography, University of Bergen. 1995 MA (Cand.polit), Department of Geography, University of Bergen

2002 Ph.D (Dr.polit), Department of Geography, University of Bergen. 1995 MA (Cand.polit), Department of Geography, University of Bergen Winfried Georg Ellingsen (24.12.55) Senior Researcher, Agder Research CONTACT DETAILS Address Knarrevikveien 23B, 4638 Kristiansand, Norway Mobile +47 92 26 35 50 Fax +47 38 14 22 01 E-mail Web winfried.ellingsen@agderforskning.no

Detaljer

FM kompetanseutvikling i Statoil

FM kompetanseutvikling i Statoil FM kompetanseutvikling i Statoil Erick Beltran Business developer Statoil FM Kompetanse for bedre eiendomsforvaltning Trondheim, 6 Januar 2010 Classification: Internal (Restricted Distribution) 2010-06-06

Detaljer

NVF-utvalgs konkretisering av arbeidsområde, virksomhetsplanlegging og rapportering for perioden 7/2012-6/2016

NVF-utvalgs konkretisering av arbeidsområde, virksomhetsplanlegging og rapportering for perioden 7/2012-6/2016 1 NVF-utvalgs konkretisering av arbeidsområde, virksomhetsplanlegging og rapportering for perioden 7/2012-6/2016 1. Innledning Utvalg skal konkretisere sitt tildelte arbeidsområde og lage virksomhetsplan

Detaljer

Reiselivs- og lokalsamfunnsutvikling i dag:

Reiselivs- og lokalsamfunnsutvikling i dag: Reiselivs- og lokalsamfunnsutvikling i dag: bærekraftig eller berre kraftig? Innlegg på Campusseminar Reiseliv og lokal samfunnsutvikling arrangert av Distriktssenteretik og Bratt morro Sogndal, 08.11.2012

Detaljer

Reiseliv som del av løsningen for å skape en bærekraftig utvikling

Reiseliv som del av løsningen for å skape en bærekraftig utvikling Reiseliv som del av løsningen for å skape en bærekraftig utvikling Innlegg under Sustainable Destination Norway 2025 - Summit in Balestrand Arrangert av Vestlandsforsking og Høgskulen I Sogn og Fjordane

Detaljer

Hva er Grunnforskningens bidrag til utvikling av fremtidens energisystem?

Hva er Grunnforskningens bidrag til utvikling av fremtidens energisystem? Hva er Grunnforskningens bidrag til utvikling av fremtidens energisystem? Anders Elverhøi UiO Energi At vi har bidratt er klart: Svante Arrhenius viste (1895) hvordan jordens temperatur vil øke etter hvert

Detaljer

Rapporterer norske selskaper integrert?

Rapporterer norske selskaper integrert? Advisory DnR Rapporterer norske selskaper integrert? Hvordan ligger norske selskaper an? Integrert rapportering er å synliggjøre bedre hvordan virksomheten skaper verdi 3 Norske selskaper har en lang vei

Detaljer

Teknologi for et bedre samfunn 1

Teknologi for et bedre samfunn 1 1 Byggesaksdagene 2015 - Lillestrøm Klimatilpassing ikkje berre skred og flaum Anders-Johan Almås PhD Seniorforskar SINTEF Byggforsk anders-johan.almas@sintef.no 27.10.2015 2 SINTEF Byggforsk Byggematerialer

Detaljer

NUAS arbeid med rollen som forskningsadministrator

NUAS arbeid med rollen som forskningsadministrator NUAS arbeid med rollen som forskningsadministrator Ingrid Sogner, UiO og NUAS Forskning og Innovasjon Hva skal jeg snakke om? Litt om NUAS fram til nå Organisasjon og virkefelt Plangruppen Forskning og

Detaljer

Green Corridors - EUs arbeid for bærekraftig godstransport

Green Corridors - EUs arbeid for bærekraftig godstransport Green Corridors - EUs arbeid for bærekraftig godstransport Hva er det og hvilke muligheter og utfordringer gir det for Norge? Transport- og Logistikkdagen 2010 Bergen, 20. september 2010 Atle Minsaas,

Detaljer

Norge; et lite land, men store merder.

Norge; et lite land, men store merder. Norge; et lite land, men store merder. Skal norske bedrifter engasjere seg i Europeiske havbrukssatsinger? TEKMAR 2011 Britannia 07.12.2011 Noralf Rønningen Project and Development Manager Annual turnover

Detaljer

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014 Lovlig bruk av Cloud Computing Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014 Vårt utgangspunkt Det er Datatilsynets utgangspunkt at det er mulig å oppnå godt personvern også i nettskyen Dette er

Detaljer

The Thor Heyerdahl Institute og NTNU inviterer til. The Thor Heyerdahl. 27. oktober

The Thor Heyerdahl Institute og NTNU inviterer til. The Thor Heyerdahl. 27. oktober The Thor Heyerdahl Institute og NTNU inviterer til The Thor Heyerdahl International Day 2010 27. oktober i trondheim kl. 12.30 16.00 Tema: Kampen for beskyttelse av det globale miljøet NTNU satser på grønn

Detaljer

EFTA og EØS-avtalen. Brussel, 2. desember 2011. Tore Grønningsæter. Informasjons- og kommunikasjonsrådgiver

EFTA og EØS-avtalen. Brussel, 2. desember 2011. Tore Grønningsæter. Informasjons- og kommunikasjonsrådgiver EFTA og EØS-avtalen Brussel, 2. desember 2011 Tore Grønningsæter Informasjons- og kommunikasjonsrådgiver EFTA og EU 1.1.2007 EFTAs aktiviteter: med tre ben å stå på EFTA Intra-EFTA handel Stockholm konvensjonen

Detaljer

NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET Geografisk institutt

NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET Geografisk institutt NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET Geografisk institutt BOKMÅL EKSAMEN i GEOG 2007 Effekter av klimaendringer Eksamensdato : 07.12.11 Sidetall bokmål: 2 Eksamenstid : 4 t Sidetall nynorsk:

Detaljer

the thor heyerdahl Institute og ntnu inviterer til the thor heyerdahl InteRnAtIOnAL day 2010 27. OKtOBeR

the thor heyerdahl Institute og ntnu inviterer til the thor heyerdahl InteRnAtIOnAL day 2010 27. OKtOBeR the thor heyerdahl Institute og ntnu inviterer til the thor heyerdahl InteRnAtIOnAL day 2010 27. OKtOBeR I trondheim KL. 12.30 16.00 TEMA: Kampen for beskyttelse av det globale miljøet ntnu satser på grønn

Detaljer

Reisehandbok. Samferdselsutvalet studietur 5.- 8. mars 2013. Transportpolitikk og infrastrukturløysingar. Brussel, Amsterdam og Utrecht

Reisehandbok. Samferdselsutvalet studietur 5.- 8. mars 2013. Transportpolitikk og infrastrukturløysingar. Brussel, Amsterdam og Utrecht Reisehandbok Samferdselsutvalet studietur 5.- 8. mars 2013 Transportpolitikk og infrastrukturløysingar Brussel, Amsterdam og Utrecht Tysdag 5. mars Brussel 05:00 Oppmøte Flesland 06:20 08:10 Avreise Bergen

Detaljer

NMBU nøkkel for læringsutbytte Bachelor

NMBU nøkkel for læringsutbytte Bachelor NMBU nøkkel for læringsutbytte Bachelor En person som innehar en bachelorgrad fra NMBU skal ha følgende læringsutbytter, beskrevet som hva de er i stand til å gjøre/hva de kan. Læringsutbyttene er inndelt

Detaljer

MIMT handlingsplan 2008-2011

MIMT handlingsplan 2008-2011 MIMT handlingsplan 2008-2011 Vedtatt i styre (styresak 30/08) og generalforsamling (GF-sak 10/08) CMR-08-A11000-RA-02-rev-00-Arbeidsplan 2009, med vedlagt handlingsplan www.michelsencentre.com/actionplan2008

Detaljer

Interaction between GPs and hospitals: The effect of cooperation initiatives on GPs satisfaction

Interaction between GPs and hospitals: The effect of cooperation initiatives on GPs satisfaction Interaction between GPs and hospitals: The effect of cooperation initiatives on GPs satisfaction Ass Professor Lars Erik Kjekshus and Post doc Trond Tjerbo Department of Health Management and Health Economics

Detaljer

Regional Innovation in the Nordic Arctic and Scotland with a Special Focus on Regions with Large-Scale Projects. MidtSkandias medlemsmöte 20151112

Regional Innovation in the Nordic Arctic and Scotland with a Special Focus on Regions with Large-Scale Projects. MidtSkandias medlemsmöte 20151112 Regional Innovation in the Nordic Arctic and Scotland with a Special Focus on Regions with Large-Scale Projects MidtSkandias medlemsmöte 20151112 Foto. Sam Hedman Målgrupp Glest befolkade kommuner Dominans

Detaljer

OPEN DAYS 2014 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET NORGE

OPEN DAYS 2014 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET NORGE OPEN DAYS 2014 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET NORGE INDEX I. Regional Partnerships Official Partners of the OPEN DAYS 2014 Trøndelag 3 Nordland 4 Oslo-regionen 5 South Norway 7 Stavanger 8 Vest-Norge 9 2

Detaljer

«Alle» snakker om det, men hva er innovasjon?

«Alle» snakker om det, men hva er innovasjon? «Alle» snakker om det, men hva er innovasjon? (Chesbrough, 2003; Chesbrough et al. 2006; Maznevski and Chudoba, 2000) Fra lukket til åpen innovasjon Endring i hvordan kunnskap genereres og deles Tilgang

Detaljer

Company Presentation. (sfi) 2 karrieredag. 31 October 2012. Knut T. Smerud Founder, Chairman and CEO SMERUD MEDICAL RESEARCH GROUP

Company Presentation. (sfi) 2 karrieredag. 31 October 2012. Knut T. Smerud Founder, Chairman and CEO SMERUD MEDICAL RESEARCH GROUP Company Presentation (sfi) 2 karrieredag 31 October 2012 Knut T. Smerud Founder, Chairman and CEO 1 2 AGENDA SMERUD CRO firmaprofil Hva gjør vi? Hvem er vi? Hvor er vi? Stillingstyper for statistikere

Detaljer

www.vestforsk.no Tilpasning til klimaendringer: den nye store utfordringen for beredskaps-norge?

www.vestforsk.no Tilpasning til klimaendringer: den nye store utfordringen for beredskaps-norge? Tilpasning til klimaendringer: den nye store utfordringen for beredskaps-norge? Innlegg på konferansen SAMFUNNSSIKKERHET OG NYE TRUSSELBILDER Nasjonal konferanse Universitetet i Stavanger 03. Januar 2011

Detaljer

Hvordan kan EEN være til hjelp for forskningsmiljøene i H2020? NARMA-Høstkonferanse 2013 Arvid Landaas, EEN Innhold

Hvordan kan EEN være til hjelp for forskningsmiljøene i H2020? NARMA-Høstkonferanse 2013 Arvid Landaas, EEN Innhold Hvordan kan EEN være til hjelp for forskningsmiljøene i H2020? NARMA-Høstkonferanse 2013 Arvid Landaas, EEN Innhold EEN hva er nettverket hva kan vi tilby Horizon 2020 Litt om SME-Instrumentet 1 Almost

Detaljer

Asset Management. Compliance og Operasjonell Risiko. Asle Bistrup Eide. Presentasjon i VFF den 28. november 2012

Asset Management. Compliance og Operasjonell Risiko. Asle Bistrup Eide. Presentasjon i VFF den 28. november 2012 Asset Management Compliance og Operasjonell Risiko Presentasjon i VFF den 28. november 2012 Asle Bistrup Eide A global manager with companies in Oslo, Stockholm, Bergen, Luxembourg, Chennai and Hong Kong

Detaljer

Kunnskapsutvikling & endringsarbeid i praksis

Kunnskapsutvikling & endringsarbeid i praksis Kunnskapsutvikling & endringsarbeid i praksis Eksternkurs, St. Olavs Hospital 20.mai 2014 Hilde Strøm Solberg, seksjonsleder fysioterapi / PhD kandidat Oversikt Føringer for kunnskapsutvikling og endringsarbeid

Detaljer

FASMED. Tirsdag 3.februar 2015

FASMED. Tirsdag 3.februar 2015 FASMED Tirsdag 3.februar 2015 PLAN FOR DAGEN/SCHEDULE 8.30 Velkommen, kaffe/te Welcome, coffee/tea 8.45 Introduksjon til formativ vurdering Introduction to formative assessment 9.30 Pause / Break 9.45

Detaljer

We are Knowit. We create the new solutions.

We are Knowit. We create the new solutions. We are Knowit. We create the new solutions. AGENDA 0900-0915 Velkommen 0915-1030 Selskapspresentasjoner 1030-1045 Kort Pause 1045-1145 Diskusjon (trender, utfordringer, muligheter, prosjekter, samarbeid++)

Detaljer

Helsekonsekvenser av klimaendringer

Helsekonsekvenser av klimaendringer Helsekonsekvenser av klimaendringer 3 gode og 3 dårlige nyheter Lars T. Fadnes Norsk nettverk for klima og helse Centre for International Health, UoB De dårlige nyhetene: Hva skjer når vi endrer på balansen?

Detaljer

Norway. Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff.

Norway. Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff. Norway Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff. Arts Council Norway Tel: +47 21 04 58 00 post@kulturrad.no

Detaljer

Samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU. Per Magnus Kommandantvold og Katrine Moland Hansen Forskingsrådet og SIU 10.11.2015

Samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU. Per Magnus Kommandantvold og Katrine Moland Hansen Forskingsrådet og SIU 10.11.2015 Samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU Per Magnus Kommandantvold og Katrine Moland Hansen Forskingsrådet og SIU 10.11.2015 Synergier mellom EUs forsknings-, innovasjons- og utdanningsprogram Forskere

Detaljer

EUROMONTANA EN NYTTING ARENA FOR NORSKE FJELLSAMFUNN? FFJELLKONFERANSEN 2015 ILSETRA 11. DESEMBER 2015

EUROMONTANA EN NYTTING ARENA FOR NORSKE FJELLSAMFUNN? FFJELLKONFERANSEN 2015 ILSETRA 11. DESEMBER 2015 EUROMONTANA EN NYTTING ARENA FOR NORSKE FJELLSAMFUNN? FFJELLKONFERANSEN 2015 ILSETRA 11. DESEMBER 2015 JON-ANDREAS KOLDERUP - BUSKERUD FYLKESKOMMUNE - VISEPRESIDENT EUROMONTANA ---------------------------------------------------------------------------

Detaljer

Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land. Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries

Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land. Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries Finn Gjertsen 1, 2 26 1 Seksjon for selvmordsforskning og forebygging,

Detaljer

Friluftsliv og bærekraftig utvikling: En del av problemet, eller en del av løsningen?

Friluftsliv og bærekraftig utvikling: En del av problemet, eller en del av løsningen? Friluftsliv og bærekraftig utvikling: En del av problemet, eller en del av løsningen? Innledning på oppstartskonferanse Miljø 2015 Thon Hotell Arena Lillestrøm 18.-19.11 2008 Arrangert av Norges forskningsråd

Detaljer

Når beste praksis rammeverk bidrar til bedre governance. Ingar Brauti, RC Fornebu Consulting AS

Når beste praksis rammeverk bidrar til bedre governance. Ingar Brauti, RC Fornebu Consulting AS Når beste praksis rammeverk bidrar til bedre governance Ingar Brauti, RC Fornebu Consulting AS :. er når man har en tilpasset egen bruk Et riktig modenhetsnivå! IT Governance Institute's definisjon er:

Detaljer

Lærere som lærer. Elaine Munthe. Professor / Dekan Universitetet i Stavanger uis.no 26.10.2015

Lærere som lærer. Elaine Munthe. Professor / Dekan Universitetet i Stavanger uis.no 26.10.2015 Lærere som lærer Elaine Munthe Professor / Dekan Universitetet i Stavanger uis.no Plan for innlegget: Læreres profesjonelle læring i et kontinuum Kunnskaps- og kompetanseområder for lærere Hvordan fremme

Detaljer