oppført i kamprapporten. 14 spillere er allerede oppført under lag A. Dommerne ser at spiller A11 ikke engang er til stede. Avgjørelse?

Dommerregler

Spilleregler håndball. Spilleregler. Foto: Nidaros Foto Innhold. Spilleregler håndball

Oslo Fotballkrets Teoriprøve 2010

Nye spilleregler Begeistring Innsatsvilje Respekt Fair Play

REGELBRUDD/ STRAFF Om en innbytter kommer inn på spillebanen før spilleren som skal erstattes helt har forlatt banen, skal:

TEORIPRØVE Oslo Fotballkrets FASIT

HÅNDBALLREGLER. Angrepsfeil (brøyt): Det er ikke lov til å løpe ned en forsvarsspiller. Klamring, holding, dytting:

Spilleregler Futsal barn Oslo fotballkrets 2013/2014

Oslo Fotballkrets Teoriprøve 2012

Turneringsreglement 2017

Norges Håndballforbund Region Sør. Håndballterminologi. - en kjapp gjennomgang av ord og uttrykk du bør ha kjennskap til og vite om!

A-B-C...light. Trener/Oppmann. Minihåndball Region Øst J/G 6-9. for. Vi opplever fra tid til annen at trenere og oppmenn er usikre på hva

Instruks for Sekretariatet

Spilleregler Futsal barn/ungdom NFF Buskerud 2016/2017

1.5. Straffesparkfeltet følger den heltrukne 6-meterslinjen på banen Straffesparkmerket er rett foran hvert mål på 6-meterslinjen.

Regler (sist oppdatert 3. oktober 2012)

REGLEMENT Grong Sparebank Indoor, 13 til 19 år

Regelverk for LSK nattcup i LSK-hallen 5-er fotball Avvik fra vanlige bestemmelser er ført opp i kursiv

Spilleregler Futsal barn/ungdom NFF Buskerud 2018/2019

TURNERINGSREGLER 2017 for 5 er og 7 er fotball (3v3 følger rett etter)

Nye spilleregler 2018 Vårkurs 2018 NFF Oslo

SPILLEREGLER LÅNKECUP

Forutsetningene er: Gult kort benyttes i klassene år. Gult kort tildeles en spiller som

SPILLEREGLER FOR NILUT CUP 2014

Spilleregler på Julestjerna 2015

Rekrutteringsdommerkurs. Regel.12 Feil og overtredelser

Regler (sist oppdatert 9.juni 2016)

Alle kamper spilles i overensstemmelse med det etterfølgende reglement, håndbok for Norges Bedriftsidrettsforbund og NFF s kampregler.

NFF AKERSHUS. ØNSKER VELKOMMEN TIL KM 5ER I LSK-HALLEN november 2017 og januar 2018

Haslum IL Håndball INSTRUKS FOR MINIHÅNDBALL NORMALT ARRANGERT I GJØNNESHALLEN

SPILLEREGLER BARNEFOTBALL

Oslo Fotballkrets Teoriprøve 2009

KLUBBDOMMERMØTE 26.april 2017

HÅNDBALL?! Verdens beste lagspill - - -?!

10 RETNINGSLINJER FOR 5- OG 7-MANNS INNENDØRS FOTBALL.

S P I L L E R E G L E R ***************************** barnefotball

Gla`grisCup Praktisk informasjon Spilleregler

Orkdal Energicup. Regler for innendørsfotball

2011/12. Spilleregler FUTSAL Barn

HJØRNESPARKSIRKEL En kvartsirkel med radius 25 cm inn på banen markeres i hvert av banens fire hjørner. Dette er hjørnesparksirklene.

Teknikkmerker: Rødt teknikkmerke. Prøve 1: Stussing

Spilleregler - RINKBANDY BEDRIFT, Oslo Bedriftsidrettskrets SESONGEN 2016 / 2017 (Oppdatert 26/9-2015)

9er dommerkurs. Del 6 spillereglene i 9er fotball. Regel 13 - Frispark Regel 12 - Feil og overtredelser

Reglement Kanonball NTBIK 2017

REGLER SPILLE 2007 TSAL FU

9er dommerkurs Del 7 spillereglene i 9er fotball Regel 14 straffespark Regel 15 Innkast Regel 16 Målspark Regel 17 Hjørnespark

Å konkurrere skal være gøy!

REGELNYTT OG RETININGSLINJER NORSK FOTBALL SESONGEN 2007

A DOMMERTEGN. OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Dommertegnene. Gyldig fra August A.1 Tegnene vist her er de eneste som er tillatt brukt.

Klubbdommerkurs. Del 3 Spillereglene

Norges Basketballforbund Dommerkomiteen. Offisielle spilleregler for Basketball 2014

Norges Basketballforbund. Dommerkomiteen. Offisielle spilleregler for Basketball 2010

REGEL 1 - SPILLEBANEN Størrelse: min. 25 x 15 m. maks. 75 x 50 m. Anbefalt: min. 40 x 20 m. maks. 60 x 40 m.

TIDTAKER- SEKRETÆR. Sesongen

Spilleregler Futsal KM 2010

NFF vil ha stort fokus på fair play og gode holdninger for alle nivåer og serier og håper dette etterleves på best mulig måte.

Arbeidsoppgaver til sekretariatet.

Retningslinjer Regel 11 Offside. NFF, februar 2018

Rekrutteringsdommerkurs

OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Dommere, sekretariat, kommissær: Oppgaver og myndighet

Gla`gris Cup Praktisk informasjon Spilleregler

Spillereglene. Dommertegn. Fortolkninger til Spillereglene. Reglement for innbytterommet. Retningslinjer for spillebanen og målene

Hjelp! Jeg er volleyballdommer. av Tomm Hansen, Kolbotn IL August 2012

Spilleregler og retningslinjer - barnefotball (6 12 år)

Regler for spill på små baner. Spilleregler for sjuerfotball Spilleregler for femmerfotball Spilleregler for barnefotball

Spillereglene 2016/2017 Endringer med virkning fra 1 juli NFF august 2016

BARNEKAMPER i håndball Minihåndball og Aktivitetsserier

for klassene 6år 12år

Brukerveiledning for KAMPER ONLINE. Et program utviklet for. Registrering, lagring og distribuering. av kamp- og mesterskapsdata

REGLER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER Spilleregler for sjuerfotball, femmerfotball og barnefotball

Treningsoppplegg/øvelser mini/juniorhåndball OPPLEGG FOR FORSKJELLIGE ØKTER

Personlig utstyr. Godkjent hjelm. Godkjent visir. Skulderbeskyttelse. Halsbeskytter. Hansker. Godkjent kølle. Albuebeskytter. Hockeybukse.

SPILLEREGLER OG RETNINGSLINJER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER

Transkript:

SIT - RGLHNVNVISNINGR RGIONL RGLTST SSONGN 2011 / 2012 59 riktige svar 1 Spilletid: 43.27 avbrudd av tidtakeren etter mål fra 15 og avkast. Tidtakeren orienterer dommerne om at 15 ikke er oppført i kamprapporten. 14 spillere er allerede oppført under lag. ommerne ser at spiller 11 ikke engang er til stede. vgjørelse? a) Målet annulleres b) Målet er gyldig c) Spiller 11 krysses ut og 15 føres inn i kamprapporten d) Spiller 15 har ikke lov til å spille og må forlate spillebanen e) Progressiv straff for den 'ansvarlige lagleder' på lag f) Skriftlig merknad i kampprotokollen (4.3, 9.1) 2 Målvakt 16 utfører et utkast med en langpasning i retning medspiller 4 som løper en kontring. 4 hopper, får ballen og kolliderer umiddelbart etterpå med målvakt 1, som har valgt å forlate målfeltet i et forsøk på å stoppe kontringen. Når kollisjonen skjer, står 1 står helt stille foran frikastlinjen. tter sammenstøtet mister 4 kroppskontrollen og faller i gulvet. vgjørelse? a) ngrepsfeil frikast til b) rikast til c) 7m-kast til d) Progressiv straff for 1 e) iskvalifikasjon av 1 (8.5 kommentar, 16.6a, 14.1a, ortolkning 6c) 3 ngriper 7 spiller ballen til medspiller 8. kkurat nå blåser tidtakeren for lag-timeout til lag. ommerne og spillerne hører ikke dette signalet, og 8 spiller ballen til 10, som har en klar målsjanse. 10 blir stoppet av 5 med et regelbrudd. ommerne dømmer 7m-kast til lag og 2 minutters utvisning av 5. Nå får dommerne vite at tidtakeren allerede har blåst på grunn av ønsket om lag-timeout. Riktig avgjørelse? a) 7m-kast til b) 2 minutters utvisning av 5 c) Lag-timeout for d) Utkast til e) løytesignal f) Kampen settes i gang igjen med frikast til der 7 sto da tidtakeren blåste (2.9, 2.9 Kommentar, 13.4a, ortolkning 3 10. avsnitt, 15.5b)

4 Hvilke posisjoner må spillerne innta under utførelse av et frikast etter at kampen er blåst av? a) lle kasterens medspillere må befinne seg utenfor motstandernes frikastlinje b) lle kasterens medspillere må befinne seg på egen banehalvdel c) Motstanderne må stå 3 meter fra kasteren eller ved egen målfeltlinje d) lle medspillere må stå minst 3 meter fra kasteren e) lle medspillere kan stå sammen med kasteren ved motstandernes frikastlinje (2.5, 13.8) 5 5 får 2 minutters utvisning etter 7.00. Han protesterer før kampen settes i gang igjen og får enda 2 minutters utvisning. Nøyaktig ett minutt senere løper han ut på spillebanen, og tidtakeren blåser. en ekstra utvisningen for å ha kommet inn på spillebanen fører til at han blir diskvalifisert. ermed skjeller han nå ut dommerne. Riktig avgjørelse? a) Lag reduseres med 1 spiller fra 7.00 til 8.00, med 2 spillere fra 8.00 til 10.00, og med 1 spiller fra 10.00 til 11.00 b) Lag reduseres med 1 spiller fra 7.00 til 8.00, med 2 spillere fra 8.00 til 11.00, og med 1 spiller fra 11.00 til 12.00 c) Lag reduseres med 2 spillere fra 7.00 til 8.00, med 3 spillere fra 8.00 til 10.00, og med 2 spillere fra 10.00 til 11.00 d) Lag reduseres med 2 spillere fra 7.00 til 8.00, med 4 spillere fra 8.00 til 10.00, og med 2 spillere fra 10.00 til 11.00 (16.3a, 16.6d, 16.9d) 6 Hvilke(t) av disse utsagnene om passivt spill er korrekt? a) t lag skal ikke gis mer enn 5 sekunder på å gå fra oppbygningsfasen til avslutningsfasen b) ommerne må være oppmerksomme på langsomme og sene innbytter etter at avkastet er tatt c) ommerne må se etter om laget prøver å øke tempoet eller vinne et spillemessig overtak' i oppbygningsfasen d) ommerne må holde utkikk etter passivt spill straks et lag har fått kontroll med ballen på egen banehalvdel e) t lag som har prøvd å foreta en kontring må få lov til å foreta et normalt innbytte når det går over fra kontring til normal oppbygningsfase (7.11, ortolkning 4) 7 I hvilke av disse situasjonene må et lag reduseres på spillebanen i 4 minutter? a) n spiller er nettopp blitt diskvalifisert. Idet han forlater spillebanen protesterer han på en måte som berettiger 2 minutters utvisning b) n spiller har nettopp fått 2 minutters utvisning. Idet han forlater spillebanen skjeller han ut dommerne og blir diskvalifisert c) n spiller har nettopp fått 2 minutters utvisning på grunn av usportslig opptreden mot en motspiller. Mens han fortsatt er på spillebanen slår han en motspiller i ansiktet, og dommerne gir ham en diskvalifikasjon d) n spiller har nettopp fått 2 minutters utvisning for usportslig opptreden. tter å ha krysset sidelinjen kommer han ut på banen igjen og protesterer, og dommerne gir ham ytterligere 2 minutters utvisning e) n spiller har nettopp fått en diskvalifikasjon for å ha spyttet på en motspiller; idet han forlater spillebanen, dytter han til en dommer f) n spiller er nettopp diskvalifisert på grunn av et grovt regelbrudd. tter å ha forlatt spillebanen, og etter at kampen er satt i gang igjen, skjeller han ut dommerne mens han sitter blant publikum. (16.9)

8 9 Hvilke(n) av disse posisjonene kan en spiller innta under utførelse av et avkast? a) Minst en fot på midtlinjen b) en andre foten på motstandernes side av midtlinjen c) en andre foten bak midtlinjen, dvs. på lagets egen banehalvdel d) Også den andre foten på midtlinjen (10.3) 7 har nettopp fått 2 minutters utvisning for usportslig opptreden. ette er hans første utvisning. tter at kampen er satt i gang igjen kommer han med store tegn og fakter på benken for å vise at han ikke er enig med dommerne. Riktig avgjørelse? 10 11 a) iskvalifikasjon b) 2 minutters utvisning; 7 må sitte 4 minutter på benken; c) 7 får ytterligere 2 minutters utvisning, som må begynne umiddelbart; laget må reduseres ytterligere på spillebanen på grunn av den opprinnelige utvisningen d) dvarsel, fordi progressiv straff på benken er uavhengig av straffen på spillebanen (8.7a,16.3d) 8 er idømt 2 minutters utvisning etter et time-out signal. Når han forlater spillebanen, og før kampen settes i gang igjen, snakker han til dommerne på en usportslig måte. Riktig avgjørelse? a) 2-minutt + 2 minutters utvisning av 8; lag spiller med 2 spillere mindre i 2 minutter b) 2-minutt + 2 minutters utvisning av 8; lag spiller med 1 spiller mindre i 4 minutter c) 2 minutters utvisning + diskvalifikasjon av 8; lag spiller med 2 spillere mindre i 2 minutter d) 2 minutters utvisning + diskvalifikasjon av 8; lag spiller med 1 spiller mindre i 4 minutter (16.9a, 8.7a, 16.3d) Spiller 4 er skadet. ommerne blåser for timeout og gir dommertegnet til at lag kan komme utpå og ta seg av spilleren. To fra lag s laglederbenk, men også laglederen for, betrer spillebanen. Laglederen for lag har allerede en advarsel. Riktig avgjørelse? a) Ingen forføyning b) Lag fortsetter kampen uten reduksjon på spillebanen c) 2 minutters utvisning av laglederen fra d) iskvalifikasjon av laglederen fra e) Lag fortsetter kampen med 1 spiller mindre på spillebanen i 2 minutter (4.11, 16.3e, 16.3 Kommentar)

12 ommeren blåser fordi 21 har tatt for mange skritt. Spilleren legger ballen ned ved målfeltlinjen til lag. Målvakt 16 vil ta kastet fort. Han støtter seg med en hånd på gulvet i spillefeltet og har en fot på gulvet i målfeltet. ra denne posisjonen spiller han ballen til 3, som starter en kontring som fører til mål for lag. Riktig avgjørelse? 13 14 a) Nytt frikast etter fløytesignal b) Mål for c) rikast til på grunn av ulovlig frikastutførelse av d) Timeout (5.3, 7.6, 13.6, 15.1) Spiller 11 ble advart i spilletiden og gjør seg igjen skyldig i usportslig opptreden i pausen. Riktig avgjørelse? a) dvarsel til 11 b) 2 minutters utvisning av 11 c) iskvalifikasjon av 11 d) Lag spiller de første 2 minutter av andre omgang med en spiller mindre på spillebanen enn det hadde da første omgang endte e) Lag begynner andre omgang med samme antall spillere på spillebanen som da første omgang endte (16.3d, 16.5, 16.10) Under kampen går s lagleder gjentatte ganger til tidtakerbordet og leder laget rett ved bordet. Mens han gjør dette protesterer han mot dommeravgjørelser. På grunn av støyen i sportshallen merker ikke dommerne dette. Riktig avgjørelse? 15 a) Tidtakeren avbryter umiddelbart kampen og orienterer dommerne om laglederens oppførsel b) Tidtakeren venter til neste avbrudd i kampen og orienterer dommerne om laglederens oppførsel c) Progressiv straff for laglederen d) Ingen bestrafning er mulig (ort.7- Reglement for innbytterommet 5) allen spretter tilbake fra målvakt til angripende spiller, som venter rett utenfor målfeltlinjen. or å forebygge en klar målsjanse betrer forsvarsspiller målfeltet og hindrer angriper i å motta ballen. vgjørelse? a) rikast til b) 7m-kast til c) Progressiv straff for forsvarsspiller d) iskvalifikasjon av forsvarsspiller (6.2c, 14.1a, ortolkning 6.a)

16 tter en tredje utvisning ble 9 diskvalifisert i kampens 36. minutt. Iført treningsdrakt setter han seg på første tilskuerrekke overfor innbytterommet. Rett foran ham begår 3 et farlig regelbrudd mot 10 i det 55. minutt, som blir liggende skadet på gulvet. ør dommerne rekker å straffe 3 løper 9 ut på spillebanen og slår ned 3. Hva dømmer du? a) Timeout b) iskvalifikasjon av 3, skriftlig rapport c) 9 er ikke lenger med i kampen, ingen kommentar mulig d) Skriftlig rapport om 9s oppførsel (8.6a, 16.6a, 2.8a, 17.2, 17.10) 17 9 gjør et hoppskudd. 5 griper 9s skuddarm bakfra og trekker ham ned. et er ytterligere to forsvarere mellom 9 og målet. Riktig avgjørelse? a) rikast til b) 7m-kast til c) iskvalifikasjon av 5 d) 2 minutters utvisning av 5 e) Skriftlig rapport (8.5, 16.6a, 13.1b) 18 5 stusser ballen langs sidelinjen. 2 sperrer ham på korrekt vis. or å komme forbi 2, tar 5 et skritt utenfor sidelinjen mens han dribler. Riktig avgjørelse? a) rikast til b) Innkast til c) rikast til d) Spill videre (7.10, 13.1a, 8.1c) 19 Hvilke bestrafninger skal utdypes i kamprapporten? a) lle diskvalifikasjoner, bortsett fra dem etter 3 utvisninger b) lle bestrafninger, unntatt irettesettelser c) lle utvisninger og alle diskvalifikasjoner d) iskvalifikasjon for farefylte regelbrudd eller grovt usportslig opptreden i kampens siste minutt, hvis handlingen gjøres for å hindre at motstanderen kommer til målsjanse e) iskvalifikasjon på grunn av grovt usportslig opptreden f) nhver progressiv straff i kampens siste minutt hvis handlingen gjøres for å hindre at motstanderen kommer til målsjanse (17.10, 16.6, 8.10a -8.10d )

20 Når en spiller diskvalifiseres, reduseres laget med en spiller, unntatt når diskvalifikasjonen: a) Ilegges for grovt usportslig opptreden i pausen b) Ilegges for et regelbrudd utenfor spillebanen c) Ilegges før kampen begynner d) Ilegges for utskjelling av dommerne (16.11b) 21 5 har allerede vært utvist to ganger: én gang for et regelbrudd som straffes progressivt og én gang for å ha kastet vekk ballen da dommeren ga frikast til motspillerne. Nå begår han sitt lags andre feil innbytte, og før kampen settes i gang igjen gjør han seg skyldig i grovt usportslig opptreden. Korrekt straff? a) 2 minutters utvisning av 5 b) iskvalifikasjon av 5; laget spiller i 4 minutter med 5 utespillere. Skriftlig rapport c) iskvalifikasjon av 5; spiller i 2 minutter med 4 utespillere. Skriftlig rapport (4.5, 16.3a, 16.6d, 16.9b) 22 orsvarer 7 ser at linjespiller 9 ville være helt alene med målvakten hvis han fikk ballen. Så, og etter å ha gjort det samme en gang før, løper han gjennom målfeltet for å komme rundt 9, så han ikke kan ta imot en pasning. 7 er allerede tilbake utenfor målfeltlinjen når 9 mottar ballen. 9 snur seg og løper rett på 7. Riktig avgjørelse? a) 7m-kast til b) rikast til c) rikast til d) Progressiv straff for 7 e) Timeout (6.2c, 14.1a, 8.7f, 16.1b,) 23 t skudd på lag s mål. allen spretter tilbake fra tverrliggeren og treffer utstyr som henger fra taket over lag s målfelt, derfra faller ballen rett ned i hendene på lag s målvakt. Riktig avgjørelse? a) Utkast b) Innkast til c) rikast til etter at kampen er blåst i gang igjen d) Innkast til etter at kampen er blåst i gang igjen e) Obligatorisk timeout (11.1) 24 Lag skal til å ta avkast. Målvakt er ennå ikke i målfeltet sitt. Likevel blåser banedommeren kampen i gang, og spiller 9 gjør umiddelbart mål. Riktig avgjørelse? a) rikast til lag fra midtlinjen b) Nytt avkast c) Mål d) rikast mot (9.1, 10.4, 15.2)

25 Lag vinner loddtrekningen og velger å begynne med ballen. Lag s representant ønsker å bytte side. Riktig avgjørelse? a) ytte side b) ytte side hvis lag går med på det c) Ny loddtrekning d) Ikke bytte side 26 Laglederen på lag har allerede fått en advarsel og en 2 minutters utvisning. Siden laget hans bare har 10 spillere i kamprapporten føyer han sitt eget navn til som spiller i kamprapporten. Like etter at han har kommet inn på spillebanen protesterer han igjen mot en dommeravgjørelse. Ingen av spillerne på lag har så langt pådratt seg noen straff. Riktig avgjørelse? a) dvarsel b) 2 minutters utvisning c) iskvalifikasjon (10.1) (8.7.a 16.3.e / 8.8.a - 16:3.f) 27 ra hvilken posisjon er det lov å utføre et avkast? a) Inntil 3 meter bak midtlinjen på egen banehalvdel b) Inntil 3 meter over midtlinjen på motstandernes banehalvdel c) Midt på spillebanen, med en fot på midtlinjen og en toleranse på 1,5 meter til hver side d) are nøyaktig fra midtpunktet, med en fot på midtlinjen (10.3) 28 Spiller 10 soner sin første 2 minutters utvisning. (utvisningen startet ved 21.00). tter at kampen er satt i gang igjen protesterer han så kraftig at dommerne stopper spillet på 21.30 for en timeout så de kan gi spilleren ytterligere 2 minutters utvisning. Hva blir følgen for lag? a) 2 minutters utvisning av 10 b) iskvalifikasjon av 10 c) Lag spiller med 1 spiller mindre til 25.00 d) Lag spiller med 2 spillere mindre til 23.00 og så med 1 spiller mindre til 23.30 e) Lag reduseres med ytterligere en spiller for det som var igjen av den opprinnelige 2 minutters utvisningstiden (nalog 4.6, 16.3d) 29 tter at det er blåst for pause støter 5 sammen med 9 på spillebanen, og de begynner å skjelle ut hverandre. Nå dytter 9 til 5 i brystet med begge hender så 5 nesten mister kroppskontrollen. Riktig avgjørelse? a) 2 minutters utvisning av 9 i innledningen til andre omgang b) iskvalifikasjon av 9, lag spiller med bare 5 utespillere de først to minutter av andre omgang c) iskvalifikasjon av 9; lag starter andre omgang med 6 utespillere d) iskvalifikasjon av 9 og skriftlig rapport (16.10, 8.9f, 16.6b) 30 n spiller fanger ballen mens han er i luften, lander på høyre fot og hopper opp på den foten. Så setter han først venstre, og så høyre fot ned og kaster. Hvor mange skritt har han tatt? a) 3 b) 2 c) 1 d) 0 (7.3) x