Arbeidsinnstruks for sekretær og tidtaker

Instruks for Sekretariatet

Håndbok for arrangører

7.utespiller versjon 2016 versjon (merket gult er endringene) 2:5 2:5

Spillereglene. Dommertegn. Fortolkninger til Spillereglene. Reglement for innbytterommet. Retningslinjer for spillebanen og målene

Arbeidsoppgaver til sekretariatet.

Fra 1. juli er det av IHF vedtatt endringer i spillereglene

Regelprøve 2010 for dommere i NHF s serier

«kampens siste 30 sekunder»

Sekretariatshåndbok Fet IL Håndball Fethallen

oppført i kamprapporten. 14 spillere er allerede oppført under lag A. Dommerne ser at spiller A11 ikke engang er til stede. Avgjørelse?

REGELBRUDD/ STRAFF Om en innbytter kommer inn på spillebanen før spilleren som skal erstattes helt har forlatt banen, skal:

Hånes Idrettsforening, Instruks for Sekretariatet. HIF håndball - instruks for sekretær og tidtaker

Spilleregler Futsal barn Oslo fotballkrets 2013/2014

Beach Handball. Spillereglene

Velkommen til. Aldersbestemte lag, Mini og 10/11 år september

Håndbok for arrangører. i serien 2009/2010. FOTO: Bjørn Hove. E-post: nhf.rmn@handball.no Tlf: Fax:

BARNEKAMPER i håndball Minihåndball og Aktivitetsserier

Orkdal Energicup. Regler for innendørsfotball

- serien 2015/2016. handball.no. velkommen. Sluttspill J/G 14 og 16 år

KLUBBDOMMERMØTE 26.april 2017

Spilleregler håndball. Spilleregler. Foto: Nidaros Foto Innhold. Spilleregler håndball

Nye spilleregler Begeistring Innsatsvilje Respekt Fair Play

NYE REGLER FOR Spørsmål rundt de nye reglene kan sendes til

REGLEMENT Grong Sparebank Indoor, 13 til 19 år

Brukerveiledning: Elektronisk kamprapport - Lagledere (hjemmelag/bortelag)

OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Dommere, sekretariat, kommissær: Oppgaver og myndighet

Cup reglement Landsås Cup juni 2016

TEORIPRØVE Oslo Fotballkrets FASIT

Sesongen 2014/2015. Håndball for alle. FOTO: Knut A Maråk

Fair Play Permen. Hva er Fair Play? Info fra NFF side 3. Fair Play i Spjelkavik IL, lagenes oppgaver side 4

Lørdag 7. mars og søndag 8. mars har Vanvik Idrettslag gleden av å ønske hjertelig velkommen til Vanvikan Indoor for klassene G14, G16, J14 og J16.

NOVEMBERTURNERINGEN MED ET BUDSKAP :STOPP VOLDEN TURNERINGEN 2013 KAMPREGLEMENT

PROGRAM. BVH Jentecup. Kr. 30,-

Brukerveiledning for KAMPER ONLINE. Et program utviklet for. Registrering, lagring og distribuering. av kamp- og mesterskapsdata

Velkommen til MX Sport Cup juni på Søndre Land stadion

Brukerveiledning ENKEL. (Registrere kun målscore lag)

B KAMPSKJEMA. OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Kampskjema. Gyldig fra August Bilde 8 Kampskjemaet KAMPSKJEMA

BRUERVEILEDINGER LIVE HÅNDBALL AVANSERT VERSJON AVANSERT VERSJON FOR STATISTIKKFØRING EKSTRA HENDELSER TILLEGG TIL DIGITAL KAMPRAPPORT

Hjelp! Jeg er volleyballdommer. av Tomm Hansen, Kolbotn IL August 2012

Haslum IL Håndball. INSTRUKS FOR SEKRETARIAT NADDERUD ARENA Generell informasjon:

Viktige punkter fra Offisielle spilleregler for basketball SEKRETARIAT

1.5. Straffesparkfeltet følger den heltrukne 6-meterslinjen på banen Straffesparkmerket er rett foran hvert mål på 6-meterslinjen.

BRUERVEILEDINGER LIVE HÅNDBALL DIGITAL KAMPRAPPORT

Turneringsreglement 2017

Brukerveiledning STANDARD. (Digital kamprapport)

TIL LAGENE I VOLLEYBALLSERIEN 2015/2016 Vi ber lagene gjøre seg kjent med reglementet før seriestart.

Turneringsreglement HARSTAD HÅNDBALLKLUBB

Jury Det vil bli oppnevnt en jury bestående av 4 medlemmer i turneringen: 1 fra arrangøren og 3 fra deltakende klubber. Juryleder er Vidar Ulstein.

INFORMASJON VEDRØRENDE HØSTESESONGEN OG VEIEN FREM TIL BDO-SLUTTSPILL 2015

Haslum IL Håndball INSTRUKS FOR MINIHÅNDBALL NORMALT ARRANGERT I GJØNNESHALLEN

Forutsetningene er: Gult kort benyttes i klassene år. Gult kort tildeles en spiller som

NFF TEORIPRØVE SESONGEN 2013.

Infoskriv NM Beachhåndball 2016

Norges Basketballforbund Dommerkomiteen. Offisielle spilleregler for Basketball 2014

REGLER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER 2009

Rekrutteringsdommerkurs

Spilleregler Futsal barn/ungdom NFF Buskerud 2016/2017

BRUKERVEILEDING LIVE HÅNDBALL ENKEL VERSJON KUN REGISTRERE MÅLSCORE LAG, SOM KAMPUR I HALLEN BRUKES I KLASSENE 11 ÅR OG YNGRE

Regler for spill på små baner. Spilleregler for sjuerfotball Spilleregler for femmerfotball Spilleregler for barnefotball

NFF vil ha stort fokus på fair play og gode holdninger for alle nivåer og serier og håper dette etterleves på best mulig måte.

Spilleregler på Julestjerna 2015

Goalball regler Gjeldende fra 1.jaunar 2003 REGLER FOR GOALBALL

2011/12. Spilleregler FUTSAL Barn

UNGDOMSTREFF I ØSTFOLDHALLEN 2013 TURNERING FOR UNGDOM ÅR. KRETSMESTERSKAP 5'er FOTBALL INNENDØRS

Nye spilleregler 2018 Vårkurs 2018 NFF Oslo

Innledning. Håndball med stil - til dommerne!

Brukerveiledning AVANSERT

SYDVESTEN turneringshelg Haugesund oktober SILDA CUP for Bedriftslag

TURNERINGSREGLEMENT FOR. (Generalsponsor Fauske Sprint) CUP Trenere, lagledere og spillere plikter å sette seg inn i og etterfølge reglementet.

SPILLEREGLER LÅNKECUP

Håndbok for arrangøreroppdatert august

Vertskap ved arrangement i Glassverket Idrettshall

Spilleregler Futsal KM 2010

SPILLEREGLER BARNEFOTBALL

Oppdatert august Sekretariatkurs. Layout: Josefine C. S tokke Haugom

HÅNDBALLREGLER. Angrepsfeil (brøyt): Det er ikke lov til å løpe ned en forsvarsspiller. Klamring, holding, dytting:

TURNERINGSREGLEMENT FOTBALL 2016

Brukermanual for Elektronisk veggtavle

Arrangementsmal. Håndball i Vollenhallen

Dommerregler

10 RETNINGSLINJER FOR 5- OG 7-MANNS INNENDØRS FOTBALL.

Mo IL Barn og Ungdom ønsker velkommen til. MoSenteret Cup til minne om Randulf Alteren mars 2013

Transkript:

TIDTKER- SEKRETÆR À jour september 2014

ET GODT RRNGEMENT Markedsfør dagens/helgens/ukas kamper i nærmiljøet. ruk lydanlegg til musikk og speakertjenester. rranger innmarsj av begge lag og/eller still opp spillere/lagledere og dommere for presentasjon før kampen. Presenter lag og dommere. Oppfordre til positiv støtte og aktivitet blant publikum. Gjennomgå Foreldrevett -reglene / Fair Play -reglene. Ta ansvar for publikums oppførsel og unngå uønsket atferd. evertning er populært for tilskuerne og gir arrangøren inntekter. SPILLETID / LL / NTLL SPILLERE lder Spilletid all str. Omkrets Spillere Jenter / Gutter 7-9 år 1 x 15 min str. 0 Miniball 8 Jenter / Gutter 9-10 år 1 x 20 min str. 0 Miniball 12 Jenter 11 år 2 x 20 min str. 0 Miniball 12 Gutter 11 år 2 x 20 min str. 1 50-52 cm 12 Jenter / Gutter 12 år 2 x 20 min str. 1 50-52 cm 12 Jenter 13-14 år 2 x 20 min str. 1 50-52 cm 12 Jenter 15-18 år 2 x 25 min str. 2 54-56 cm 14 Jenter 20 år 2 x 30 min str. 2 54-56 cm 14 Kvinner senior 2 x 30 min str. 2 54-56 cm 14 Gutter 13 år 2 x 20 min str. 1 50-52 cm 12 Gutter 14 år 2 x 20 min str. 2 54-56 cm 12 Gutter 15 år 2 x 25 min str. 2 54-56 cm 14 Gutter 16-18 år 2 x 25 min str. 3 58-60 cm 14 Gutter 20 år 2 x 30 min str. 3 58-60 cm 14 Menn senior 2 x 30 min str. 3 58-60 cm 14

FØR KMPEN 1. Utnevne tidtaker og sekretær, som må være min. 16 år 2. Last kamprapporter ned fra www.handball.no/kamprapport_arr.asp 3. vtale at noen tar imot og ønsker lagledere og dommere velkommen. Lag som skal varme opp kommer normalt en time før kampstart. 4. Tidtaker/sekretær møter i god tid før kampstart (min. 30 min). 5. Sjekke og plassere utstyr: Kamprapport(er) Klokker, min. 2 stk. (inkl. stoppeklokke) i. Kampur ii. Time-out ur Utvisningskort/-lapper for å gi til den utviste/lagleder Fløyte til tidtaker (helst egen) Spillereglene Kamp- og konkurransereglement Skrivesaker og papir Manuell måltavle (der det ikke er fastmontert i hallen) ord og 2 stoler til sekretariatet FØR KMPEN Innbytterbenker til begge lag. Plasseres bortenfor innbytteområdet. 6. Klargjøre kampur (spilletid, se side 2) 7. Påse at lagledere fyller ut og setter initialer på kamprapporter (se eksempel på siste side). e om at spillerne føres i nummerrekkefølge. Det letter sekretærarbeidet. 8. Når det er høyttaleranlegg: rrangere innmarsj eller stille opp spillere, lagledere og dommere Ønske velkommen til kamp mellom... og... Presentere lag og dommere Ønske utøvere og publikum god kamp

UNDER KMPEN Tidtaker 1. Har i prinsippet hovedansvaret for spilletiden, time-out og utvisningstiden. 2. Vise klarsignal til dommerne ved kamp-/omgangs start og ellers når spillet og tiden settes i gang igjen (løfte armen) 3. Starte kampur på dommersignal ved omgangs start og etter time-out 4. Stoppe kampuret ved Dommersignalet time-out (3 støt i fløyta og T-tegn som vist på illustrasjon nest siste side) Lags time-out 1 min. Stoppe klokka på eget signal. Lagleder som ønsker timeout skal levere grønt kort til tidtaker. Dette laget må selv ha ballen, hvis ikke leveres kortet tilbake. Tidtaker blåser da straks, stopper kampuret og viser T-tegnet for time-out mot det laget som har bedt om time-out. Når dommerne gir signal og godkjenner avblåsingen, startes timeout-uret. Legg det grønne kortet på tidtakerbordet under time-out en, nærmest det laget som har bedt om time-out. Lagene kan be om én time-out hver i hver omgang, men ikke i ekstraomganger. Cuper har egne regler. ruk klokke og gi signal når det har gått 50 sek. - 1 støt i fløyta. 5. Påse riktig utvisningstid (2 min) Legg eller plasser straks (helst oppreist) et ark/kort (5) med spillerens nummer og angitt tid for når utvisningen vil være ferdig sonet (på begge sider) på sekretariatets bord - godt synlig for begge lag. 6. Gi fløytesignal ved omgangs-/kampslutt (1 langt signal) Sekretær 1. Har ansvaret for å føre kamprapport fortløpende under kampen; Mål Mål v/ 7-meter dvarsler (gult kort) Utvisninger (2 min.) Lags time-out (angi i hvilket minutt i omgangen) 2. nsvar for kampballen under spillepausen

UNDER KMPEN forts. Når skal tidtaker bryte inn i kampen og tilkalle dommer? (1 støt i fløyta) 1. Ved feil innbytte (se neste side) 2. Når en ikke deltakerberettiget person tiltrer spillebanen. Spilleren er ikke ført opp på kamprapporten. Inntil 12 ev 14 spillere (se side 2) og inntil 4 lagledere kan føres på kamprapporten, også mens denne pågår. 3. Usportslig opptreden på innbytterbenken. F.eks. forstyrrer sekretariatet unødig, uhøvelig opptreden, verbal eller fysisk forulemping av eget lags eller motstanders deltakere, destruktiv opptreden i forhold til spillet. 4. Problemer eller feil ved kamprapport eller klokker. ETTER KMPEN 1. Tidtaker takker lagene for kampen og refererer resultatet. Ønsker bortelaget og alle vel hjem 2. Lagleder, sekretær og tidtaker underskriver kamprapporten. 3. Dommerne underskriver kamprapporten, nederst. 4. Sekretær ringer inn kampresultatet umiddelbart til tlf 815 68 333. Dette oppdaterer resultatlister og tabeller og er en fin service for alle. Ha kamprapporten foran deg og finn kampens res.pin (øverst) før du ringer. Ha klart for deg hvilket lag som er hjemmelag og bortelag. 5. Rydd utstyr og hall. 6. Send kamprapport påført dommerutgifter per e-post til nhf.rsn@handball.no eller per post til: NHF Region Sør, Schwartz gate 6, 3041 DRMMEN SPILLERYTTE

SPILLERYTTE 4.4 Innbyttere kan når som helst*) og så ofte man vil settes inn under spillets gang (se imidlertid regel 2.5) uten beskjed til sekretær/tidtaker, forutsatt at de spillerne som skal erstattes, har forlatt spillebanen (4.5). Spillere som er involvert i et bytte, kan bare forlate eller betre spillebanen over eget lags innbyttelinje (4.5). Denne regelen gjelder også målvakten (se i tillegg 4.7 og 14.10). De spillerne som inngår i et bytte, skal alltid forlate eller betre spillenbanen over eget lags innbyttelinje (4.5) Denne regelen gjelder også bytte av målvakt (se også 4.7 og 14.10). Reglene for spillerbytte gjelder også under en timeout (men ikke under en lag-timeout). *) Fra og med sesongen 2013-14 gjelder følgende vedrørende innbytte for alle kamper til og med Jenter/Gutter 16 som spilles på full bane: - Det er lov å bytte når eget lag har ballkontroll (er i besittelse av ballen, eller det er dømt et kast som gir laget ballen. - Det er ikke anledning til å bytte spillere ved spilletidsavbrudd, dersom laget ikke har ballkontroll - Det er lov å bytte spillere ved skade, etter at dommeren har gitt time-out (tegn 15) og gitt tillatelse for inntil to personer til å betre spillebanen (ten 16). - Det kan byttes spillere ved Lags time-out. rudd på regelen bestraffes som feil innbytte, og den feilende spilleren (spilleren som entrer banen) tildeles to minutter utvisning. N: Regelendringen gjelder ikke for målvakt. (utespiller som blir målvakt har samme rettigheter som målvakt.) IHF-Kommentar: Formålet med begrepet "innbyttelinje" er å sikre rettferdige og korrekte spillerbytter. Det er imidlertid ikke laget for å gi bestrafning i andre tilfeller hvor det ikke er snakk om spillerbytte, men at en spiller tar et harmløst skritt utenfor sidelinjen eller kortlinjen og uten baktanker om å vinne fordeler ved det (f.eks. for å hente et håndkle eller en vannflaske på benken like ved innbyttelinjen, eller når en utvist spiller på en sportslig måte forlater spillefeltet og krysser sidelinjen ved benken, men like utenfor 15cm-linjen). Taktisk og ulovlig bruk av området utenfor innbytterommet er beskrevet i regel 7.10. 4.5 Feil innbytte skal bestraffes med 2-minutters utvisning av den spilleren som begikk feilen. Hvis flere enn én spiller fra samme lag gjør seg skyldig i feil innbytte i samme situasjon, skal bare den første spilleren som begikk feil, bestraffes. Kampen settes i gang med frikast til motstanderne (Regel 13.1a-b; se likevel Fortolkning nr. 7). 4.6 Dersom en overtallig spiller betrer spillebanen uten at det er snakk om spillerbytte, eller hvis en spiller ulovlig griper inn i spillet fra innbytterommet, skal spilleren utvises i to minutter. Dermed må lagets antall spillere på spillebanen reduseres med en spiller de neste 2 minutter (utover dette at den overtallige spilleren må forlate spillebanen). Om en spiller går inn på spillebanen under sin utvisningstid, skal han idømmes ytterligere to minutters utvisning. Denne utvisningen skal begynne øyeblikkelig, så ytterligere en spiller må forlate spillebanen for den tiden som er igjen av den første utvisningstiden og en annen spiller må forlate spillebanen i den utvistes sted for resten av den første utvisningstiden.

I begge disse tilfellene skal kampen settes i gang igjen med frikast til motstanderne (13.1ab; se likevel Fortolkning nr 7). NHF-Kommentar: En "annen spiller" som tas av spillebanen for å sone utvisningstid for den skyldige spilleren, kan i løpet av denne tiden benyttes som innbyttespiller på vanlig måte. Utvisningstiden skal i protokollen kun påføres den feilende spiller. Lagsansvarlig bestemmer hvilken annen spiller som skal forlate spillebanen. Om lagsansvarlige vegrer seg for å bestemme dette, avgjør dommeren hvilken spiller som skal forlate spillebanen. Time-out TIME-OUT 2.8 Time-out er obligatorisk når: a. en 2 minutters utvisning eller diskvalifikasjon er idømt; b. et lag er tildelt lagstime-out; c. det kommer et fløytesignal fra tidtaker eller delegaten; d. en samtale mellom dommerne er nødvendig i henhold til regel 17.7. Time-out blir normalt også gitt i andre situasjoner, avhengig av omstendighetene (se Fortolkning nr. 2). Regelbrudd under en time-out har de samme konsekvensene som regelbrudd i spilletiden (16.10). 2.9 I prinsippet er det dommerne som bestemmer når kampuret skal stoppes og startes i forbindelse med time-out. Tiden stoppes når dommerne blåser tre korte støt i fløyta og viser tidtakeren Dommertegn nr. 15. Men i forbindelse med en obligatorisk time-out når kampen likevel er avbrutt fordi tidtaker eller delegat (2.8b -c) har gitt fløytesignal, skal tidtakeren øyeblikkelig stoppe klokken uten å vente på bekreftelse fra dommerne. Etter en time-out skal spilletiden alltid settes i gang igjen med fløytesignal (15.5b). IHF-Kommentar: Et fløytesignal fra tidtaker eller delegat stopper kampen. Selv om ikke dommerne (eller spillerne) umiddelbart oppdager at kampen er stanset, er alle hendelser på banen etter fløytesignalet ugyldige. Dette betyr at dersom et mål er scoret etter fløytesignalet fra bordet, skal det ikke godkjennes. eslutninger om å tilkjenne et lag et kast (7m-kast, frikast, innkast, avkast eller utkast) er også ugyldige. Kampen skal i stedet settes i gang igjen på en måte som svarer til det som var situasjonen da tidtakeren/delegaten ga fløytesignalet. (Det er verd å merke seg at den vanligste grunnen til et slikt avbrudd vil være en lagstime-out eller feil innbytte). ll personlig bestrafning dommerne har idømt i tiden mellom fløytesignalet fra tidtakeren/delegaten og tiden da dommerne stanser spillet, er likevel gyldig. Dette gjelder uavhengig av forseelsens natur og uansett straffens karakter. 2.10 Hvert lag har rett til en 1-minutts lagstime-out i hver av kampens ordinære omganger, men ikke i eventuelle ekstraomganger. (Fortolkning nr. 3).

Kamprapport NORGES HÅNDLLFORUND KMPRPPORT 0840 Oslo, Tlf. 21 02 90 00 - Faks 21 02 99 51 N! ruk blokkbokstaver og skriv tydelig Kampresultatet ringes inn til NHFs resultattelefon 815 68 333 eller registreres på Klubbsiden på handball.no Kamp Nr 99M0000010 ResPIN 788405 Tilskuere 603 Dommerutg. 2455,- Rapport følger Hall Dato Tid Tidtaker (Navn og klubb) Sekretær Runarhallen 1 18.09.2011 1800 J. Tidtaker, IL Klubb S. Sekretær Runar Halv tid 13 10 Hjemmelag Full tid 29 24 mot ortelag Nøtterøy 1. Forlengelse 2. Forlengelse Sluttresultat Etter 7 meter Time-Out Lag Fødselsdato dv. 2' 2' 2' D R LS Mål 7 M Total 1.Omgang 27:09 2.Omgang 26:37 ndre Erlandsen E Underskrift lagleder : Nr. Navn DD.MM.ÅÅÅÅ 13 ndre Christiansen 22.01.1995 10 Kim Johansson 21.10.1984 X IIII 4 17 Sebastian Lindell 27.10.1988 IIIIII 6 12 Sinisa Mestric 17.02.1984 9 Hans Christian Nazareno 26.07.1992 22 Tobias Rivesjø 21.10.1989 II 2 5 Peder Trevland 18.06.1983 X X X IIIII 5 1 Simen Hansen 13.03.1981 2 Erlend Årstein Hansen 28.10.1992 3 Jørgen Nordby 16.03.1992 7 Mattias jørn Söder 01.12.1980 8 Mathias Christiansen 07.01.1992 I 1 11 Stian Nøstdahl 31.03.1989 IIIII 5 18 Peter Nielsen 21.03.1985 X III III 6 Leder : ndre Erlandsen 14.06.1977 Leder : Frank Ståle Kittilsen 20.07.1960 Leder C: Marinko Kurtovic 02.12.1961 Leder D: leksander Treidene 29.12.1982 Time-Out Lag Fødselsdato dv. 2' 2' 2' D R LS Mål 7 M Total 1. Omg: 23:07 2.Omgang 15:25 Geir Erlandsen GE Underskrift lagleder : Nr. Navn DD.MM.ÅÅÅÅ 2 Simen Holm 19.06.1989 II 2 3 Kim Tajet Skaug 30.10.1990 I 1 5 Fredrik Thorsen Ervik 14.12.1986 6 Viktor Olofsson 09.08.1989 9 Kristian Werner Nordby 08.09.1986 IIII 4 10 Vojtech Sik 25.04.1980 X III 3 13 Maximillian Jonsson 12.10.1989 X IIIIIIIII I 10 14 Johnny Jensen 17.02.1972 X I 1 16 Hreidar Gudmundsson 29.11.1980 17 Michael Jonassen 05.07.1989 II 2 18 Tarjei Hamborg 27.05.1992 20 ndre Fevang 03.08.1981 X I 1 22 Jonas Rennemo 20.08.1990 Leder : Geir Erlandsen 30.08.1973 Leder : Simen Fredriksen 06.09.1992 Leder C: Thomas Hay 29.06.1983 Leder D: Frode Prøsch 16.12.1961 Eventuelle bemerkninger vedr. spillere lisens, utvisninger, protester, anmerkninger vedr. ball, bane eller arrangementet anføres her: 29 24 29 24 Dommer: Jon Iversen Dommer: Harry Stikholmen Delegat: Jon Iversen Harry Stikkholmen Underskrift Underskrift Underskrift