UV-Hockey. Mye glede for lite penger

Like dokumenter
Forutsetningene er: Gult kort benyttes i klassene år. Gult kort tildeles en spiller som

KLUBBDOMMERMØTE 26.april 2017

1.5. Straffesparkfeltet følger den heltrukne 6-meterslinjen på banen Straffesparkmerket er rett foran hvert mål på 6-meterslinjen.

REGELBRUDD/ STRAFF Om en innbytter kommer inn på spillebanen før spilleren som skal erstattes helt har forlatt banen, skal:

Klubbdommerkurs. Del 3 Spillereglene

SPILLEREGLER LÅNKECUP

Spilleregler Futsal barn/ungdom NFF Buskerud 2018/2019

Regelverk for LSK nattcup i LSK-hallen 5-er fotball Avvik fra vanlige bestemmelser er ført opp i kursiv

REGLEMENT Grong Sparebank Indoor, 13 til 19 år

9er dommerkurs Del 7 spillereglene i 9er fotball Regel 14 straffespark Regel 15 Innkast Regel 16 Målspark Regel 17 Hjørnespark

Tekst til plansje nr.3 Regel.7 Tillegg i spilletiden

Regler (sist oppdatert 3. oktober 2012)

Spilleregler - RINKBANDY BEDRIFT, Oslo Bedriftsidrettskrets SESONGEN 2016 / 2017 (Oppdatert 26/9-2015)

Rekrutteringsdommerkurs

2011/12. Spilleregler FUTSAL Barn

S P I L L E R E G L E R ***************************** barnefotball

Regler (sist oppdatert 9.juni 2016)

Rekrutteringsdommerkurs. Regel.12 Feil og overtredelser

TURNERINGSREGLER 2017 for 5 er og 7 er fotball (3v3 følger rett etter)

10 RETNINGSLINJER FOR 5- OG 7-MANNS INNENDØRS FOTBALL.

Gla`grisCup Praktisk informasjon Spilleregler

NFF AKERSHUS. ØNSKER VELKOMMEN TIL KM 5ER I LSK-HALLEN november 2017 og januar 2018

Heimelaga i kampoppsettet startar med ballen, spelar mot elva og brukar vestar dersom det er naudsynt. Vestar ligg i posar bak måla.

Dommerregler

Spillereglene 2016/2017 Endringer med virkning fra 1 juli NFF august 2016

9er dommerkurs. Del 6 spillereglene i 9er fotball. Regel 13 - Frispark Regel 12 - Feil og overtredelser

Veilederrapport i FIKS. Endringer

HJØRNESPARKSIRKEL En kvartsirkel med radius 25 cm inn på banen markeres i hvert av banens fire hjørner. Dette er hjørnesparksirklene.

SPILLEREGLER OLIVINCUP (INNENDØRS)

Alle kamper spilles i overensstemmelse med det etterfølgende reglement, håndbok for Norges Bedriftsidrettsforbund og NFF s kampregler.

REGELNYTT OG RETININGSLINJER NORSK FOTBALL SESONGEN 2007

Regler for spill på små baner. Spilleregler for sjuerfotball Spilleregler for femmerfotball Spilleregler for barnefotball

Personlig utstyr. Godkjent hjelm. Godkjent visir. Skulderbeskyttelse. Halsbeskytter. Hansker. Godkjent kølle. Albuebeskytter. Hockeybukse.

REGEL 1 - SPILLEBANEN Størrelse: min. 25 x 15 m. maks. 75 x 50 m. Anbefalt: min. 40 x 20 m. maks. 60 x 40 m.

oppført i kamprapporten. 14 spillere er allerede oppført under lag A. Dommerne ser at spiller A11 ikke engang er til stede. Avgjørelse?

HÅNDBALLREGLER. Angrepsfeil (brøyt): Det er ikke lov til å løpe ned en forsvarsspiller. Klamring, holding, dytting:

Spilleregler Futsal barn t.o.m 9 år

Mo IL Barn og Ungdom ønsker velkommen til. MoSenteret Cup til minne om Randulf Alteren mars 2013

NFF vil ha stort fokus på fair play og gode holdninger for alle nivåer og serier og håper dette etterleves på best mulig måte.

SPILLEREGLER FOR RINKBANDY

Reglement Kanonball NTBIK 2017

Reglement Lillehammer Indoor Cup 2018 Reglene er i samsvar med NFFs regler. Alle unntak for Lillehammer Indoor cup er anført i kursiv.

SPILLEREGLER For barnefotball (6-12 år) Nordmøre og Romsdal Fotballkrets

Spilleregler Futsal KM 2010

Norske regler for. El innebandy

Beach Handball. Spillereglene

REGLER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER Spilleregler for sjuerfotball, femmerfotball og barnefotball

Kurland FK VinterCup 2018

Retningslinjer Regel 11 Offside. NFF, februar 2018

Spilleregler for utøvere

Retningslinjer Beskytte spillet. Regel 12 Frata en åpenbar målsjanse (DOGSO) NFF, februar 2018

Klubbdommerkurs. små baner Syverfotball Femmerfotball. Tilpasset fotball påp

Klasse Spilletid Spilletid i finale og bronsefinale

Regler Krokfoten Sist oppdatert 15.juni 2017

Konkurranse. Hva er det og hvordan fungerer det? Ippon Judoklubb

CUP 2014 BLÅBYHALLEN SORTLAND - 22 FEBRUAR. Turneringens hovedsponsor: elteamcup@gmail.com. facebook.

Arbeidsinnstruks for sekretær og tidtaker

Instruks for Sekretariatet

TURNERINGSREGLEMENT FOR. (Generalsponsor Fauske Sprint) CUP Trenere, lagledere og spillere plikter å sette seg inn i og etterfølge reglementet.

Retningslinjer. - Beskytte spillerne. Regel 12 Taklinger. NFF, februar 2019

Banemål for ishockey. Ta kontakt med Norges Ishockeyforbund dersom du ønsker mer informasjon eller skal bygge et isanlegg tilpasset ishockey.

SPILLETID: 5-er fotball: 1 x 22 minutter. 3-er fotball: 1 x 13 minutter (banestørrelse 10x15m)

Transkript:

UV-Hockey Mye glede for lite penger

Hvorfor UV-hockey? UV-hockey er spesielt egnet for klubber som bare disponerer grunne basseng, og da gjerne som erstatning for UV-rugby. Fordeler: Spillet foregår på bunnen Det er lettere å se spillet enn i UV-rugby Svært få avblåsninger Enkelt regelverk Mindre knuffing og slåssing Færre skader på utøvere og utstyr Enklere dømming Lett å tilpasse reglene til lokale forhold

Krav til basseng Ved CMAS internasjonale konkurranser gjelder følgende: Lengde: 21m 25m Bredde: 12m 15m Areal: Minimum 300 kvadratmeter Bunnen skal være flat eller svakt hellende, maks vinkel 1 på 20 Dybde: 2m 3,65m +/- 10% etter godkjenning Faste endevegger Sidevegg kan markeres med en barriere, minimum 300mm høy I bassenget merkes: Midtbanemerke Straffemerke Straffeområde: Stiplet halvsirkel med radius 6m fra midtpunkt endevegger Målområde: Heltrukket halvsirkel med radius 3m fra midtpunkt endevegger Rektangel 2m fra sidevegger og 5m fra endevegger

Spilleområde

Bassengets inndeling

Merking av bassenget

Krav til UV-Hockey mål Ved CMAS internasjonale konkurranser gjelder følgende: Lages av galvanisert eller rustfritt stål, 2mm tykt flatjern eller plate uten skarpe kanter Lengde: 3m De er åpne i endene Målets volum merkes med 2 vertikale linjer i endeveggen Målet festes slik at det ikke kan flyttes

Tegning av målet

Puck Vekt: 1,3 kg ± 0,2 kg Diameter: 80mm ± 4mm Tykkelse: 30mm, +4mm, -2mm Kantradius: 3mm - 10mm

Eksempler på pucker Hard puck Spesielt egnet til betong bunn Medium puck For en relativt glatt overflate, med små eller store fliser Soft puck For glatte store fliser og for fliser som lett kan gå i stykker Super soft puck Egnet for meget glatt bunn med store fliser

Kølla Laget av tre, finer eller annet homogent materiale som flyter horisontalt i vannet Må passe i en boks på 100mm X 350mm (a) Endekantenes radius minimum 10mm (b) Alle vinkler må være avrundet (c) Skaftenden må ikke stikke mer enn 25mm ut av hånden Kølla kan tapes til hånden Kølla skal ikke kunne omslutte deler av hånden eller pucken, omgi pucken med mer enn 50% eller kunne låse pucken fast til kølla

Eksempler på UV-Hockey køller Sabre Sabre-slim Slick flicker Slick flicker slim Atom ant

Laget Til turnering kan hvert lag bestå av maks 12 spillere Til den enkelte kamp skal det være maks 10 spillere, herav 6 spillere og 4 reserver Spillere skal benytte godkjent ABC-utstyr, UV-Hockey kølle og hette m/ørebeskyttere Godkjente kne-, albuebeskyttere og hansker kan nyttes Det er ikke tillatt å bruke våtdrakt og vektbelte Lagets drakter skal være ensartede med hensyn til design og farge, henholdsvis lys eller mørk avhengig av om laget bruker hvite eller sorte køller

Dommere og medhjelpere 1 Overdommer Plassering: på bassengkanten Hovedansvarlig for dømmingen, valg av side med myntkast, start/stopp av kamp, dømme alle overflate feil, utvisninger 2 Vanndommere Plassering: i vannet, hver sin banehalvdel ABC-utstyr, rød hette med ørebeskyttelse, T-skjorte og signalfargede hansker Utstyrskontroll, signalere Stopp spill til overdommer ved scoringer, spillerfeil, skader osv, tildele straff ved regelbrudd, plassere puck på rett sted ved restart spill, påse at målene ligger korrekt Tidtakere, måltellere, eventuelt flere om nødvendig Plassering: på bassengkanten Passe spilletiden, tid for utvisninger, stoppe tiden etter anvisning fra overdommer Annonsere og holde kontroll på scoringer

Spilleregler Spiller er i posisjon når kølle berører puck Alle deler av køllen kan nyttes unntatt enden av håndtaket Det er ikke tillatt å løfte pucken/balansere den på kølla Det er tillatt å skifte mellom høyre/venstre spillehånd/holde med begge hendene når kølla ikke berører pucken Det er ikke tillatt med vilje å berøre pucken med hånden Crawl svømming med armene kan skje i overflaten når dette ikke er til fare for andre Reservene skal oppholde seg bak mållinjen på egen banehalvdel Reservene kan bytte med spillere underveis i spillet eller ved avblåsninger spiller må opp av vannet ved egen mållinje før reserve kan gå ut i vannet

Spillets varighet Spillet går over 2 omganger à 15 minutter, med 3 minutters pause og sidebytte Spilletiden stoppes bare av Overdommer hvis skader eller andre forhold, og ved alle avbrudd i spillet de 2 siste minuttene av 2. omgang eller 2x 5 minutters ekstra omgang, unntatt ved scoring. Ved krav til avgjørelse i kampen spilles det Sudden Death, dvs første mål vinner etter ekstraomgangene 1 minutts time-out kan initieres av begge lagene en gang innen hver av de ordinære omgangene, tegn for time-out er O vist med begge hendene over hodet av lagleder eller trener.

Start av spillet Ved kampstart, etter pause, etter scoring, etter straffe Hvert lag er i vannet ved mållinjen på egen banehalvdel, hånden skal berøre bassengkanten synlig over vannet Reserver på bassengkanten og utviste spillere i utvisningssonen Fra dommer gir startsignal til puck er i posisjon må alle spillere starte spillet ved å berøre bassengkanten med en hånd, etter at pucken er i spill kan spillere komme inn i kampen fra egen mållinje på alle måter inkludert ved å stupe (dersom bassengdybden tillater det) 30 sekunder før start gis et fløytesignal/tilsvarende, slik at spillerne kan gjøre seg klar deretter gis det start signal etter scoring gis start signal etter 30 sekunder Alle spillere må berøre bassengkanten med en hånd synlig ved egen mållinje før de kan delta i spillet igjen

Stopp av spillet Spillet stoppes på signal fra overdommer når: Spilletiden er over Scoring Regelbrudd Uhell eller skade Klokken stoppes bare etter signal fra overdommer

Scoring Hele pucken må inn i kassa eller pucken må treffe bakveggen eller bunnen av målet Pucken må være forflyttet av ei kølle for å bli godkjent som scoring

Eksempler på godkjent scoring

Eksempler på underkjent scoring

Spillefeil Fordelsregelen Dersom spillefeilen ikke påvirker spillet til det laget som er i posisjon Corner regelen En spiller kan holde pucken i eget hjørne, neste medspiller kan gjøre det samme, men dersom en tredje medspiller nytter samme taktikk gis det andre laget advantage puck. Dersom laget nytter samme taktikk senere vil det gi 1 minutts utvisning.

Brudd på spilleregler Spillere kan straffes for følgende regelbrudd: Starte spillet ukorrekt Stå på bassengbunnen slik at dette hindrer spillet Corner regelen Mer enn 6 spillere i vannet, inkludert utviste spillere Spille pucken med alt annet enn kølla Bruke frihånden eller styre pucken med finger Løfte eller flytte pucken ved å balansere den på kølla Hindre motspillere når en selv ikke har pucken Usportslig opptreden Hindre scoring med annet enn kølla Skjule eller dekke pucken med kropp eller utstyr når en ikke er i posisjon i den hensikt å hindre at motspiller kommer til. Prøve å komme i posisjon ved å hindre motspiller Bruke hendene, armer eller kroppen til å holde eller skyve bort motspiller eller motspillerens kølle Fjerne eller forsøke å fjerne motstanderens utstyr Nekte dommerens avgjørelse Fysiske angrep eller skade på motstander med vilje, inkl hevn

Mulige avstraffelser Advarsel Utvisning av spiller i 1 eller 2 minutt Utvisning av spiller for resten av kampen I tillegg til ovenstående kan det dømmes Equal puck Advantage puck Penalty shot Penalty goal Også en innbytter kan straffes, en spiller må da opp av vannet

Norm for dømming ved regelbrudd Mindre alvorlige regelbrudd De fleste regelbrudd med bruk av kølla Ukorrekt start Obstruksjon Alvorlige regelbrudd Ta tak, holde eller skyve Ufin språkbruk, fornærmelser Obstruksjon med vilje Gjentatte mindre alvorlige regelbrudd Meget alvorlige regelbrudd Slossing, slag Gjentatte alvorlige regelbrudd

Veiledning for dømming Kan feilen være et uhell? JA Mindre alvorlig regelbrudd Advantage puck Spiller ikke utvist NEI Er feilen av alvorlig natur? NEI Alvorlig regelbrudd Advantage puck Spiller utvist 1 eller 2 minutt JA Meget alvorlig regelbrudd Advantage puck Spiller utvist resten av kampen

Equal puck Pucken plasseres der spillet ble stoppet, men ikke nærmere enn 2m fra sidelinje eller 5m fra endevegg Alle spillerne starter fra overflata på sin side av en linje over pucken En spiller fra hvert parti tar posisjon nær pucken Spillet starter på signal fra dommer

Advantage puck Pucken plasseres der feilen ble utført eller der pucken var da spillet ble stoppet, men ikke nærmere enn 2m fra sidelinje eller 5m fra endevegg Spillerne behøver ikke starte fra overflata, det laget som gjorde feil starter 3m på sin side av pucken Spillet starter på signal fra dommer, laget tildelt advantage puck må være i posisjon innen 5 sekund etter signal hvis ikke dømmes equal puck Ny advantage puck dømmes 3m nærmere hvis laget med feil er nærmere enn 3m før spiller er i posisjon

Straffe (Penalty Shot) Straffe dømmes dersom det gjøres feil innen målområdet (innen 3m radius av målets sentrum) som forhindrer en opplagt scoringsmulighet Pucken plasseres på straffemerket Laget tildelt straffe velger ut 2 spillere til å utføre straffen start i overflata Forsvarende lag velger en spiller start med en hånd i endevegg Angriper må være i posisjon 5 sekunder etter signal fra dommer - forsvarer kan dykke, men må berøre endevegg med en hånd inntil angriper er i posisjon Det spilles til scoring eller det gjøres spillefeil, eller puck spilles ut av straffeområdet radius 6m

Straffemål (Penalty Goal) Kan tildeles i ekstreme tilfeller når spillefeil hindrer enn garantert scoring Spillet restartes uten 30 sekunders varsling så snart puck er plassert på sentrumsmerket Spillerne må berøre egen endevegg før de kan ta del i spillet

Puck over sidelinje Gjelder bare for basseng der banens sidelinje ikke er markert av bassengvegg Det dømmes equal puck eller advantage puck avhengig av årsak Spillet startes 2m fra sidelinje (5m fra endevegg) der pucken ble slått ut Dersom puck slås ut over sidelinje med vilje gis laget advarsel og spiller blir straffet med utvisning

Utvisninger Foreteelse 1.gang 2.gang eller mer Ukorrekt start Advarsel 1 minutt Stå på bunn Advarsel 1 minutt Corner regelen Advarsel 1 minutt Håndtere puck med frihånd 1 minutt 2 minutt Løfte eller balansere puck 1 minutt 2 minutt Usportslig opptreden 2 minutt 2 minutt Ulovlig forhindre scoring 2 minutt 2 minutt Holde motstander 2 minutt 2 minutt eller resten av kamp Fjerne/rive løs utstyr 2 minutt 2 minutt eller resten av kamp Fornærmelser 2 minutt 2 minutt Fysisk angrep/skading Utvisning av kamp Utvisning av kampen

Dommerens signaler Klar til å starte spill Stopp spill Tid omgang ferdig Equal puck Utvisning

Dommerens signaler forts Advantage puck Utvisning resten av kamp Scoring Straffe (Penalty Shot)

Dommerens signaler forts Time-Out Ulovlig bruk av friarm Obstruksjon Føre puck med frihånd Ulovlig stopp av puck Tilkalling av dommer eller spillefeil med kølle

Dommerens signaler forts Ulovlig spillerbytte Usportslig opptreden Feil start Utvisning Holde og/eller skyve i Feil observert, men veggbarriere fordelsparagrafen nyttes

Oppsummering Vi har nå vært innom de internasjonale reglene for UV-Hockey dere kan bruke denne innføringen til å legge forholdene til rette lokalt, slik at UV- Hockey blir et spill til glede for store og små. Når dere skal tilrettelegge for UV-Hockey for barn og ungdom start med en enkel innføring i spillet, bruk bassengets grunne del og ha det gøy!