Tekst til plansje nr.3 Regel.7 Tillegg i spilletiden

Like dokumenter
Nye spilleregler 2018 Vårkurs 2018 NFF Oslo

Rundskriv - 01/2019 Om regelendringer fra 1.januar

9er dommerkurs Del 7 spillereglene i 9er fotball Regel 14 straffespark Regel 15 Innkast Regel 16 Målspark Regel 17 Hjørnespark

Spilleregler Futsal barn Oslo fotballkrets 2013/2014

REGLEMENT Grong Sparebank Indoor, 13 til 19 år

Klubbdommerkurs. Del 3 Spillereglene

S P I L L E R E G L E R ***************************** barnefotball

1.5. Straffesparkfeltet følger den heltrukne 6-meterslinjen på banen Straffesparkmerket er rett foran hvert mål på 6-meterslinjen.

Regelverk for LSK nattcup i LSK-hallen 5-er fotball Avvik fra vanlige bestemmelser er ført opp i kursiv

Rekrutteringsdommerkurs

10 RETNINGSLINJER FOR 5- OG 7-MANNS INNENDØRS FOTBALL.

SPILLEREGLER BARNEFOTBALL

9er dommerkurs. Del 6 spillereglene i 9er fotball. Regel 13 - Frispark Regel 12 - Feil og overtredelser

REGELBRUDD/ STRAFF Om en innbytter kommer inn på spillebanen før spilleren som skal erstattes helt har forlatt banen, skal:

NFF AKERSHUS. ØNSKER VELKOMMEN TIL KM 5ER I LSK-HALLEN november 2017 og januar 2018

Oslo Fotballkrets Teoriprøve 2010

Spilleregler Futsal barn/ungdom NFF Buskerud 2018/2019

Regler (sist oppdatert 9.juni 2016)

TURNERINGSREGLER 2017 for 5 er og 7 er fotball (3v3 følger rett etter)

Spilleregler Futsal barn/ungdom NFF Buskerud 2016/2017

ENDRINGER I SPILLEREGLENE FRA: 01/01/2018

TEORIPRØVE Oslo Fotballkrets FASIT

Kurland FK VinterCup 2017

Mo IL Barn og Ungdom ønsker velkommen til. MoSenteret Cup til minne om Randulf Alteren mars 2013

Praktisk informasjon Spilleregler Områdekart

REGLEMENT FOR SPAREBANK 1-CUP 2017 INNHOLD

Klasse Spilletid Spilletid i finale og bronsefinale

Kurland FK VinterCup 2018

Gla`grisCup Praktisk informasjon Spilleregler

KLUBBDOMMERMØTE 26.april 2017

Alle kamper spilles i overensstemmelse med det etterfølgende reglement, håndbok for Norges Bedriftsidrettsforbund og NFF s kampregler.

REGLER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER 2009

Spillereglene 2016/2017 Endringer med virkning fra 1 juli NFF august 2016

Gla`gris Cup Praktisk informasjon Spilleregler

HJØRNESPARKSIRKEL En kvartsirkel med radius 25 cm inn på banen markeres i hvert av banens fire hjørner. Dette er hjørnesparksirklene.

2011/12. Spilleregler FUTSAL Barn

Regler Krokfoten Sist oppdatert 15.juni 2017

for klassene 6år 12år

Mo IL Barn og Ungdom ønsker velkommen til. Randulf Alteren Cup mars 2014

9er dommerkurs. Del 2 spillereglene i 9er fotball Regel 1 Banen Regel 2 Ballen Regel 3 Spillere Regel 4 Spillerens utstyr

NOVEMBERTURNERINGEN MED ET BUDSKAP :STOPP VOLDEN TURNERINGEN 2013 KAMPREGLEMENT

Regler for spill på små baner. Spilleregler for sjuerfotball Spilleregler for femmerfotball Spilleregler for barnefotball

SPILLEREGLER For barnefotball (6-12 år) Nordmøre og Romsdal Fotballkrets

BARNEFOTBALL- BESTEMMELSER

TURNERINGSREGLEMENT FOR. (Generalsponsor Fauske Sprint) CUP Trenere, lagledere og spillere plikter å sette seg inn i og etterfølge reglementet.

Heimelaga i kampoppsettet startar med ballen, spelar mot elva og brukar vestar dersom det er naudsynt. Vestar ligg i posar bak måla.

REGEL 1 - SPILLEBANEN Størrelse: min. 25 x 15 m. maks. 75 x 50 m. Anbefalt: min. 40 x 20 m. maks. 60 x 40 m.

Tekst til plansje nr.5 Regel.2 - Hva skjer når en ball blir defekt / punkterer

Oslo Fotballkrets Teoriprøve 2012

SPILLETID: 5-er fotball: 1 x 22 minutter. 3-er fotball: 1 x 13 minutter (banestørrelse 10x15m)

Forutsetningene er: Gult kort benyttes i klassene år. Gult kort tildeles en spiller som

Klubbdommerkurs Barnefotball, 6-12 år

FUTSALDOMMER Påbygningskurs for autoriserte fotballdommere som skal dømme futsal

Spilleregler Futsal 10år-senior

REGLER SPILLE 2007 TSAL FU

REGELNYTT OG RETININGSLINJER NORSK FOTBALL SESONGEN 2007

REGLER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER Spilleregler for sjuerfotball, femmerfotball og barnefotball

Retningslinjer Nye spilleregler/retningslinjer i norsk fotball

Spilleregler og retningslinjer - barnefotball (6 12 år)

for klassene 13år 14år

Velkommen til MX Sport Cup juni på Søndre Land stadion

9er dommerkurs. Del 3 Regel 5 (dommeren) Regel 6 (de andre i dommerteamet)

Notater til plansjene

Regelnytt Bjørn-André Hansen

Spilleregler Futsal KM 2010

SPILLEREGLER OG RETNINGSLINJER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER + SPESIALREGLER FOR ELLEVERFOTBALL ÅR. Ungdom (13 16 år)

NFF TEORIPRØVE SESONGEN 2013.

Mo IL Barn og Ungdom ønsker velkommen til Randulf Alteren Cup

Retningslinjer Nye spilleregler Beskytte spillere - Beskytte spillet - «Reminder» NFF, 31. januar 2017

SPILLEREGLER. Med International Board s offi sielle beslutninger

Spilleregler Futsal barn t.o.m 9 år

TURNERINGSREGLEMENT NORNETT CUP 2016

Reglement Lillehammer Indoor Cup 2018 Reglene er i samsvar med NFFs regler. Alle unntak for Lillehammer Indoor cup er anført i kursiv.

Transkript:

Tekst til plansje nr.3 Regel.7 Tillegg i spilletiden Spilletiden i fotball er løpende, det betyr at klokken skal ikke stanses hver gang ballen er død. For å kompensere for tapt tid fastsetter Regel.7 at det kan legges til tid og 6 årsaker til at en dommer kan legge til spilletiden Innbytter Vurdering av skader og fjerning av spillere fra spillebanen Uthaling av tid Tildeling av disiplinærreaksjoner Drikkepauser / andre medisinske årsaker fastsatt i kamp-/turneringsreglementet Andre årsaker eller forsinkelser i å gjenoppta spillet, slik som feiring av mål Drikkepauser er ikke regulert i større grad i spillereglene enn at det nevnes her og gis åpning for det, normalt er det kamp-/turneringsreglementet som fastsetter om og når det kan tas drikke pauser. Dersom dette ikke er spesifikt fastsatt, men etter dommerens skjønn er værforholdene (høye temperaturer og sol) så ekstreme at det er behov for å stanse kampen for å forhindre skader, er det innenfor myndigheten til en dommer etter Regel.5 å stanse spillet. Det tilrådes at man ikke har en slik stans pr. omgang og at disse er korte. Lytt til råd fra dommere som har dømt lengre i din egen krets og lær av deres erfaringer når det gjelder slike situasjoner. Når en dommer har bestemt seg for en sum av tilleggstid, så er dette endelig. Har man sagt 3 minutter ekstra i tilleggstid, skal dette spilles. Det er ikke tillatt underveis i tilleggstiden å ombestemme seg og redusere lengden på tilleggstiden. Videre må en dommer være bevist på at dersom en gjør en feil med tidsregnskapet i en omgang, kan man ikke kompensere for dette i neste omgang. Har man spilt for litte i en omgang, må man kalle spillerne tilbake på banen og spille omgangen ferdig før man tar pause. Har man spilt for lenge en omgang innrapporteres dette til rett myndighet, men i neste omgang må det allikevel spille den fulle fastsatte spilletiden.

Tekst til plansje nr.4 Regel.5 Regel.7 Tillegg i spilletiden Til forskjell til for eksempel rugby må ikke en ball være død for at kampen skal kunne avsluttes. I fotball er tiden ute, inklusiv overtid, så er kampen slutt og dommeren skal stanse kampen. Det finnes her et unntak, og det er straffespark på overtid i en kamp. Selv om tiden er ute, for å sikre en rettferdig anvendelse av spillereglene skal straffesparket bli tatt. Kampen kan først regnes å være over når følgende betingelser er oppfylt: - Straffesparket er korrekt utført, se her regel 14 for forseelser ved straffespark og resultat av disse. - Resultatet av et straffespark er avgjort, se igjen regel 14, her fastsettes det at ballen enten: - har stoppet å bevege seg, - gått ut av spill - du som dommer stanser spillet for brudd på spillereglene Til slutt fastsetter Regel.7 konsekvensene ved en avbrutt kamp. Hovedregelen er her at kampen skal spilles på nytt igjen. Du som dommer skal rapportere til den myndighet kampen hører under om at den ble avbrutt og disse vil fastsette hva resultatet blir og om kampen skal spilles på nytt og evt. hvor lenge. I breddefotballen henvis lag og lagledere til det kretskontor kampen administreres av.

Tekst til plansje nr.5 Regel.8 Regel.8 angir følgende metoder for hvordan man stater eller gjenopptar spillet i løpet av en kamp 1) Avspark, som er en er en igangsettingsmetode som benyttes ved kampens begynnelse, ved start på andre omgang og ved starten på hver ekstraomgang. Spillet gjenopptas også med avspark etter at et mål er scoret. 2) Gjenopptakelse fra en dødballsituasjon slik som Frispark (indirekte og direkte) Straffespark Innkast Målspark Hjørnespark 3) Dropp som er en metode for å gjenoppta spillet på når en dommer har stanset spillet for andre årsaker enn det som medfører en dødballsituasjon eller avspark Det er her viktig å merke seg at i fotball, er hovedregelen at det som skjer når ballen er ute av spill, kan ikke endre måten for hvordan spillet skal gjenopptas på. Når spillet er dødt, kan en kun straffe med disiplinære virkemidler (advarsel eller utvisning). Eksempel på dette er: Du dømmer frispark til spiller A, som har blitt felt av spiller B. Spiller A reiser seg og slår ned spiller B. Selv om A skal ha det første frisparket for å bli felt, er det også straffbart for spiller A å slå ned spiller B. Spiller A skal utvises for å ha slått ned spiller B, men en kan ikke omgjøre måten spillet skal gjenopptas på, laget til spiller A skal fremdeles ha frisparket for den opprinnelige fellingen.

Tekst til plansje nr.6 Regel.8 - Avspark Avspark vi kjenner i dag har utviklet seg siden 1863 spillereglene, hvor man da tok avspark fra midten ble gjort fra der hvor myntkastet om hvem som skulle ta avsparket hadde funnet sted. Videre i samme versjon av spillereglene så skulle lagene bytte side etter hvert mål. I dag tas avspark fra midten av midtsirkelen ved følgende tilfeller - Ved kampens begynnelse - Ved starten av annen omgang og ekstraomganger - Når et mål er scoret Før kampen skal starte og evt. før første ekstraomgang skal det gjøres en loddtrekning i form av myntkast, dette myntkastet skal avgjøre mot hvilket mål vinneren av myntkastet skal spille mot i første omgang. Her står vinneren fritt å velge, og det kan medføre at lagene må bytte side om de har stilt seg opp. Taperen av myntkastet er den som skal avsparket ved begynnelsen av kampen, og vinneren av myntkastet skal ta avsparket i andre omgang. Den samme prosedyrer gjelder ved ekstraomganger. For at et avspark skal være korrekt utført må følgende betingelser være oppfylt - Alle spillere skal stå på sin egen banehalvdel, å stå på midtstreken eller med beina på hver side av midtstreken regnes å være på egen banehalvdel - UNNTATT: den som tar sparket kan stå på den andre banehalvdel. - Alle motspillere skal holde en avstand på minst 9,15m i radius fra ballen, vil dette si at de må stå på utsiden av midtsirkelen på sin egen banehalvdel. - Ballen skal ligge stille på midtpunktet - Dommeren må ha gitt signal for at avsparket kan tas. - Ballen må klart ha blitt satt i bevegelse Når dette er skjedd er kampen i gang, og dersom alle de 5 kriteriene ovenfor er oppfylt, kan et lag skyte ballen rett i motstanders mål fra avspark og målet skal godkjennes. Det er fult mulig at det skjer et brudd på spillereglene i forbindelse med et avspark, Regel.8 fastsetter at dette skal løses på følgende måte: - Den som tar avsparket berører ballen igjen før en annen spiller (dobbeltberøring) = Indirekte frispark til motstanderlaget - Ballen skytes direkte i eget mål uten at noen andre har berørt den = Hjørnespark til motstanderlaget - Alle andre feil og brudd på spillereglene = Avsparket tas på nytt

Tekst til plansje nr.7 Regel.8 - Dropp Dropp er en metode for å gjenoppta spillet på etter stans i spillet for andre årsaker, vil dette si når vi ikke har en dødballsituasjon eller det skal tas avspark. Det er dommeren som har myndighet og skjønn til å stanses spillet for andre årsaker (se regel.5) Dropp skjer der hvor ballen var når spillet ble avbrutt, med unntak om ballen var innenfor straffesparkfeltet, hvor droppet skal trekkes ut og tas på straffesparklinjen på det punkt som er nærmest det sted ballen var når spillet ble stanset. Dropp gjøres på følgende måte, ballen holdes i midjehøyde og slippes slik at den faller til bakken. Den regnes å være i spill i det den treffer bakken (her kan instruktøren demonstrere et korrekt dropp, og et ikke korrekt dropp ved å kaste ballen i bakken) Ved dropp er det ingen øvre grense for hvor mange som kan delta i dropp, tradisjonelt har det vært en mot en, men dersom flere spillere stiller seg opp og vil delta, så må dette normalt tillates. Vi må merke oss at her har vi som fotballdommere ikke myndighet til å nekte spillere eller bortvise en spiller fra dropp. (som f. eks dommere i ishockey kan). I tillegg kan vi som dommere ikke mulighet til å angi på forhånd hva resultatet av dropp skal være. Selv om vi som dommere ikke kan angi på forhånd hva resultatet av dropp skal være, har vi lov til å oppfordre til fair play, og komme med forslag til spillerne hva en kan gjøre. Samt vi er ikke forpliktet til å vente på spillere er tilstede for å foreta dropp. Det avgjørende her er en god skjønnsmessige vurdering av dommeren ut fra situasjonen og at dette er i tråd med fair play og/eller blir rettferdig etter fotballens ånd og prinsipper.

Tekst til plansje nr.8 Regel.8 Konsekvenser ved feil Det kan oppstå brudd på spillereglene i droppsituasjoner, her skal en fokusere på det som går spesifikt på dropp Vi skal skille her på to forhold, når skal det dømmes nytt dropp og hva skjer om ballen går i mål uten å ha vært nær minst to andre spillere Et dropp tas på nytt dersom: - En spiller berører ballen før den har truffet bakken - Ballen går ut av spillebanen uten å ha vært berørt av en spiller Det kan oppstå situasjoner hvor ballen går i mål rett i etterkant av dropp, for å unngå situasjoner som er unfair eller i strid med fotballens ånd og idealer fastsettes det at ballen etter dropp må berøres av minst to forskjellige spillere etter ballen har berørt bakken, før det kan scores mål som godkjennes. Dersom dette ikke gjøres er resultatet som følger: Sparkes ballen i motstanderlagets mål: Da tildeles motstanderlaget et målspark Sparkes ballen i eget mål: Da tildeles motstanderlaget et hjørnespark.

Tekst til plansje nr.9 Regel.9 Ballen i og utenfor spill Til forskjell fra andre idretter, slik som rugby hvor ballen kan være ute av spill gjennom at en spiller tråkker på sidelinjen, bedømmes hvorvidt en ball er i eller ute av spill ene og alene ut fra ballens posisjon enten den er på bakken eller i luften. Vi starter med betingelsene for at en ball er ute av spill - Siden mållinjene og sidelinjene angir spillebanen sin ytre grense, definerer Regel.9 at ballen er ute av spill når HELE ballen har krysset linjen (luft mellom ball og linje) enten det skjer langs bakken eller i luften. - Det andre tilfelle er når du som dommer stanser spillet, enten det er fordi det har skjedd en forseelse eller det er andre årsaker til at du må stoppe spillet. I motsatt tilfelle, så er ballen i spill, - så lenge ikke hele ballen har krysset de ytre grenser (sidelinjen / mållinjen). - om den returnerer fra skudd som har gått i målstolpe, tverrligger eller i hjørnestolpe/flagg og ikke medfører at gjenstanden flytter seg og ballen går så over spillebanens ytre grenser. I tillegg så regnes ballen å fremdeles være i spill om den treffer en av de som inngår i dommerteamet og er på spillebanen, eller som står på sidelinjen og hele ballen krysser ikke spillebanens ytre grenser.

Tekst til plansje nr.10 Regel.10 Når mål scores Vi starter med det som er kjernen i fotball og avgjør kamper, det å score mål. Et mål er scoret når hele ballen har passert mållinjen, mellom målstolpene og under tverrligger, forutsatt at det ikke har forekommet noen overtredelse avspillereglene fra laget som scoret målet. Dersom dommeren feilaktig gir signal for godkjenning av mål før hele ballen har passert mållinjen, skal målet ikke godkjennes og spillet gjenopptas med dropp. (en instruktør kan her sette på animasjon på bildet, og gjennomføre en enkel konkurranse der en benytter en ball og noe som kan representere mållinjen. Instruktøren ruller ballen sakte over linjen, kurselevene oppfordres å si ifra når de mener at målet som kan godkjennes. På et tidspunkt stopper instruktøren opp for deretter å avsløre korrekte resultatet. dette for å demonstrere behovet for å være helt sikker på at ballen er over hele mållinjen) Tekst til plansje nr.11 Regel.10 Kampens vinner Kampens vinner er det lag som scorer flest mål, dersom begge lag scorer like mange mål er resultatet av kampen uavgjort. Hvis turneringsreglementet for den aktuelle kampen forutsetter at det skal være en vinner kan dette avgjøres på tre måter: Bortemålsregelen (hvis det er kamp hjemme og borte mellom samme lag) hvor det lag som har scoret flest mål på bortebane er kampens vinner Ekstraomganger (NFF og tilsluttede kretser kan godkjenne at i turneringer/ konkurranser for barn, ungdom, old boys/girls, veteraner, og funksjonshemmede, kan «første målet vinner» regelen anvendes) Straffesparkkonkurranse, som en vil gå i mer detalj rund i de neste plansjer