Spilleregler på Julestjerna 2015

Spilleregler Futsal barn Oslo fotballkrets 2013/2014

Spilleregler Futsal barn/ungdom NFF Buskerud 2016/2017

SPILLEREGLER FOR NILUT CUP 2014

1.5. Straffesparkfeltet følger den heltrukne 6-meterslinjen på banen Straffesparkmerket er rett foran hvert mål på 6-meterslinjen.

Oslo Fotballkrets Teoriprøve 2010

REGLEMENT Grong Sparebank Indoor, 13 til 19 år

Alle kamper spilles i overensstemmelse med det etterfølgende reglement, håndbok for Norges Bedriftsidrettsforbund og NFF s kampregler.

Fra 1. juli er det av IHF vedtatt endringer i spillereglene

Orkdal Energicup. Regler for innendørsfotball

TURNERINGSREGLER 2017 for 5 er og 7 er fotball (3v3 følger rett etter)

REGELBRUDD/ STRAFF Om en innbytter kommer inn på spillebanen før spilleren som skal erstattes helt har forlatt banen, skal:

Reglement Kanonball NTBIK 2017

SPILLEREGLER LÅNKECUP

SPILLEREGLER BARNEFOTBALL

TEORIPRØVE Oslo Fotballkrets FASIT

HJØRNESPARKSIRKEL En kvartsirkel med radius 25 cm inn på banen markeres i hvert av banens fire hjørner. Dette er hjørnesparksirklene.

REGLEMENT FOR SPAREBANK 1-CUP 2017 INNHOLD

Kurland FK VinterCup 2017

UOFFISIELT NM I 7 ER FOTBALL FOR EVERK HERRER

10 RETNINGSLINJER FOR 5- OG 7-MANNS INNENDØRS FOTBALL.

Regelprøve 2010 for dommere i NHF s serier

Turneringsreglement NSE Indoor Challenge 2014

Spilleregler - RINKBANDY BEDRIFT, Oslo Bedriftsidrettskrets SESONGEN 2016 / 2017 (Oppdatert 26/9-2015)

Beach Handball. Spillereglene

KAPITTEL 1: Kampreglement

Arbeidsoppgaver til sekretariatet.

2011/12. Spilleregler FUTSAL Barn

Oslo Fotballkrets Teoriprøve 2009

Kurland FK VinterCup 2018

oppført i kamprapporten. 14 spillere er allerede oppført under lag A. Dommerne ser at spiller A11 ikke engang er til stede. Avgjørelse?

Instruks for Sekretariatet

Regelverk for LSK nattcup i LSK-hallen 5-er fotball Avvik fra vanlige bestemmelser er ført opp i kursiv

Oppdatert august Sekretariatkurs. Layout: Josefine C. S tokke Haugom

9er dommerkurs Del 7 spillereglene i 9er fotball Regel 14 straffespark Regel 15 Innkast Regel 16 Målspark Regel 17 Hjørnespark

Regler (sist oppdatert 3. oktober 2012)

SPILLETID: 5-er fotball: 1 x 22 minutter. 3-er fotball: 1 x 13 minutter (banestørrelse 10x15m)

CSK Cup april 2018

Mo IL Barn og Ungdom ønsker velkommen til. MoSenteret Cup til minne om Randulf Alteren mars 2013

Oslo Fotballkrets Teoriprøve 2012

Norges Basketballforbund. Dommerkomiteen. Offisielle spilleregler for Basketball 2010

Viktige punkter fra Offisielle spilleregler for basketball SEKRETARIAT

Nye spilleregler 2018 Vårkurs 2018 NFF Oslo

Regler (sist oppdatert 9.juni 2016)

7.utespiller versjon 2016 versjon (merket gult er endringene) 2:5 2:5

REGLER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER 2009

KLUBBDOMMERMØTE 26.april 2017

TURNERINGSREGLEMENT FOR. (Generalsponsor Fauske Sprint) CUP Trenere, lagledere og spillere plikter å sette seg inn i og etterfølge reglementet.

Spilleregler for utøvere

REGLER SPILLE 2007 TSAL FU

Spilleregler for el -innebandy Teknisk komité for El innebandy

OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Dommere, sekretariat, kommissær: Oppgaver og myndighet

Jury Det vil bli oppnevnt en jury bestående av 4 medlemmer i turneringen: 1 fra arrangøren og 3 fra deltakende klubber. Juryleder er Vidar Ulstein.

Klubbdommerkurs. Del 3 Spillereglene

Klasse Spilletid Spilletid i finale og bronsefinale

Arbeidsinnstruks for sekretær og tidtaker

Personlig utstyr. Godkjent hjelm. Godkjent visir. Skulderbeskyttelse. Halsbeskytter. Hansker. Godkjent kølle. Albuebeskytter. Hockeybukse.

Norges Basketballforbund Dommerkomiteen. Offisielle spilleregler for Basketball 2014

B KAMPSKJEMA. OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Kampskjema. Gyldig fra August Bilde 8 Kampskjemaet KAMPSKJEMA

TURNERINGSREGLEMENT FOTBALL 2016

Regler på mini og mikro nivå

Spilleregler for el-innebandy Gyldig fra: 2015 sesongen. Komité for el-innebandy. Innholdsfortegnelse:

A DOMMERTEGN. OFFISIELLE SPILLEREGLER FOR BASKETBALL Dommertegnene. Gyldig fra August A.1 Tegnene vist her er de eneste som er tillatt brukt.

NFF AKERSHUS. ØNSKER VELKOMMEN TIL KM 5ER I LSK-HALLEN november 2017 og januar 2018

Turneringsreglement for Camp Stavanger 2012 (13 og 14 år)

Heimelaga i kampoppsettet startar med ballen, spelar mot elva og brukar vestar dersom det er naudsynt. Vestar ligg i posar bak måla.

SPILLEREGLER OG RETNINGSLINJER FOR SPILL PÅ SMÅ BANER

Hjelp! Jeg er volleyballdommer. av Tomm Hansen, Kolbotn IL August 2012

«kampens siste 30 sekunder»

SPILLEREGLER OLIVINCUP (INNENDØRS)

Å konkurrere skal være gøy!

REGELNYTT OG RETININGSLINJER NORSK FOTBALL SESONGEN 2007

TIL LAGENE I VOLLEYBALLSERIEN 2015/2016 Vi ber lagene gjøre seg kjent med reglementet før seriestart.

for klassene 6år 12år

Regler Krokfoten Sist oppdatert 15.juni 2017

Spilleregler Futsal 10år-senior

Rundskriv - 01/2019 Om regelendringer fra 1.januar

A-B-C...light. Trener/Oppmann. Minihåndball Region Øst J/G 6-9. for. Vi opplever fra tid til annen at trenere og oppmenn er usikre på hva

Norske regler for. El innebandy

Viktige punkter fra Offisielle Spilleregler for Basketball 2018 SEKRETARIAT

NOVEMBERTURNERINGEN MED ET BUDSKAP :STOPP VOLDEN TURNERINGEN 2013 KAMPREGLEMENT

REGEL 1 - SPILLEBANEN Størrelse: min. 25 x 15 m. maks. 75 x 50 m. Anbefalt: min. 40 x 20 m. maks. 60 x 40 m.

Spilleregler Futsal KM 2010

Endringer og gjeldende tolkninger

Lørdag 7. mars og søndag 8. mars har Vanvik Idrettslag gleden av å ønske hjertelig velkommen til Vanvikan Indoor for klassene G14, G16, J14 og J16.

Regler for spill på små baner. Spilleregler for sjuerfotball Spilleregler for femmerfotball Spilleregler for barnefotball

Turneringsreglement Elverumsturneringen 2013

DEL 1 - SPILLET KAPITTEL 1. Anlegg og utstyr

Turneringsreglement Haugesunds Avis Gatecup 2011

BRUERVEILEDINGER LIVE HÅNDBALL AVANSERT VERSJON AVANSERT VERSJON FOR STATISTIKKFØRING EKSTRA HENDELSER TILLEGG TIL DIGITAL KAMPRAPPORT

Transkript:

REGLER FOR GOALBALL Goalball er et lagspill og et ballspill for synshemmede. I goalball spiller to lag mot hverandre, hvert med 3 spillere som alle har blindfold (= bind for øynene). Spillerne befinner seg på hver sin side av den 9 ganger 18 meter store banen. Det finnes en centerplass og to backplasser, og hver spiller har sin plass å gå ut fra under spillets gang. For å kunne orientere seg skal alle linjer være taktile - under en 5 cm bred tape er det festet en snor. Ballen som benyttes ligner en basketball i utseende, og inneholder bjeller for at spillerne skal kunne høre hvor den er og forsvare mål. De tre spillerne på laget plasserer seg, sittende eller stående, slik at de raskt skal kunne dekke hele banens bredde (= mål) og dermed fange opp ballen med kroppen. I og med at alle spillerne har blindfold kan også seende være med å spille på like vilkår. Innhold side 1.0 Bane og utstyr... 2 2.0 Spillerne.. 4 3.0 Funksjonærer... 4 4.0 Kamp... 4 5.0 Forseelser... 7 6.0 Straffe... 7 7.0 Frikast... 10 8.0 Dommerens autoritet... 11 9.0 Diagrammer... 11 1

1.0 BANE OG UTSTYR 1.1 Banen Banen er 18 x 9m, målt fra ytterkantene - kun offisielle markeringer kan benyttes. For at spillerne lett skal kunne orientere seg er linjene både synlig og taktil. Alle linjene skal være merket med et snor under en 5 cm bred tape. Snorens diameter er 3mm. 1.1.1 Mannskapsfelt Mannskapsfeltet er 9 x 3m, og baklinjen er den samme som mållinjen. I mannskapsfeltet er det to orienteringslinjer 1,5m fra mållinjen og 1,5m fra mannskapsfeltets fremre linje. Linjene er 1,5m, og går fra siden av mannskapsfeltet og vinkelrett mot midten. Det er linjer på begge sider av feltet. Det skal dessuten være to orienteringslinjer midt i mannskapsfeltet. Disse går vinkelrett mot midten fra mannskapsfeltets fremre linje og mållinjen, og er 0,5m lang. I tillegg er det to 0,15m linjer som går vinkelrett mot mållinjen, 1,5m fra sidelinjen på forreste linje. 1.1.2Landingsfelt og nøytralt felt Foran mannskapsfelt er et 9m bredt og 3m dypt landingsfelt. Det resterende arealet mellom de to landingsfeltene, 6 meter, er nøytralfeltet. Dette feltet skal deles opp i to like deler på 3 meter, og markeres med en senterlinje på midten. 1.1.3Spillebenk Respektive lags spillebenk plasseres er på hver side av sekretariatet, minst 3m fra sidelinjen. Benkene skal stå så nær sekretariatet som mulig, og må ikke stå foran mannskapsfeltet. En 4m lang linje i front, med to sidelinjer på minst 1m, markerer benkens område. Alle som tilhører laget skal befinne seg innenfor området, og når lagene bytter banehalvdel byttes også benk. Benken skal være på samme side av banen som lagets mannskapsfelt. Dersom en spiller er skadet, eller på annet vis har forlatt konkurransen, ønsker å sitte på lagets spillebenk som ledsager, må de bruke en markeringsvest/- genser tildelt av konkurransens organisasjonskomite. 2

1.1.4Offisiell time-out linje Rundt banen skal det være en ikke taktil linje 1,5 meter fra sidelinjen og mållinjen. Når ballen passerer denne linjen, skal dommeren blåse for en time-out. 1.2 Utstyr 1.2.1 Målene Målene har samme bredde som mållinjen (9m). Målstolpene er 1,3m høy, og skal være runde. Overliggeren skal være splid. Målstolpene plasseres utenfor banen, men i linje med mållinjen. Maksimum diameter på stolper og tverrligger er 0,15m. 1.2.2Ballen Ballen er 1,25 kg og inneholder bjeller. Den har 8 hull, hvert på ca. 1cm i diameter. Omkretsen er ca. 76cm, og materiellet er gummi, hvis hardhet er bestemt av IBSA. Ved større mesterskap skal ballen være godkjent av teknisk delegert, oppnevnt av IBSA. 1.2.3Drakter Alle utøverne skal bruke offisielle spilledrakter. Draktene skal ha nummer både foran og bak. Numrene skal være permanent festet, minst 20cm høye, og med nummer mellom 0 og 9. Tøyet må ikke kunne strekkes mer enn 10cm fra kroppen. Ved Paralympiske leker og verdensmesterskap skal lagdrakter, bukser og sokker være identiske. 1.2.4Blindfold Spillerne på banen skal ha blindfold gjennom hele kampen. Dette inkluderer ordinær og forlenget spilletid, og frikast. Dersom et lag bytter spiller i en time-out, skal også denne ha blindfold. Det er ikke tillatt å bruke briller eller kontaktlinser. Ved større mesterskap - definert av IBSA - skal spillerne i tillegg dekke øynene med gasbind. Dette gjøres under tilsyn av teknisk delegert fra IBSA. 3

2.0 SPILLERNE I internasjonale konkurranser konkurreres det i dame- og herreklasser. I Norge tillates mixede lag. Ved turneringens start skal et lag bestå av 3 spillere med maksimum 3 innbyttere. Blir en spiller skadet slik at han/hun ikke kan fortsette, kan laget spille resten av turneringen med mindre enn minimum antall spillere. Et lag kan dog ikke fortsette å spille med kun 1 spiller. Hvert lag kan ha 3 ledsagere på benken. Dommeren må underrette forut for kampen, ledsager som sitter på benken og ikke er involvert i kampen, om å bruke markeringsgenser/- vest som er tildelt av organisasjonskomiteen 3.0 FUNKSJONÆRER En kamp ledes av 2 kampdommere, 4 måldommere, 1 protokollfører, 1 tidtaker, 1 ti-sekunds tidtaker, og 1 skuddfører. Ved større mesterskap skal det være 2 tisekundsdommere. Kampdommers oppgave er spesifisert i IBSA Goalball Officials Certification Program Manual. De resterende funksjonærers oppgaver finnes i IBSA ITO Officials Manual. 4.0 KAMP 4.1 Ordinær spilletid En kamp varer i 2 x 10 minutter. Det er tre minutters pause mellom omgangene. Når pausen er slutt skal lagene være klare til å starte kampen. Spillerne skal ha på seg blindfold, og være klar til kampstart, 1 ½ minutt før. Tidtaker skal varsle om kampstart 5 minutter før. I tillegg skal det varsles om start 30 sekunder før hver omgang. Dersom et lag da ikke er klar til å spille, dømmes det lagstraffe. Tiden stoppes under straffe. 4

Det skal være minimum 5 minutters pause mellom kampene. I Paralympic og verdensmesterskap skal det være minimum 15 minutters pause mellom kampene. 4.2 Forlenget spilletid Dersom en kamp er uavgjort etter ordinær spilletid, og det må kåres en vinner, skal lagene spille ytterlige 2 x 3minutter. Det spilles til første scoring, og det laget som scorer først vinner. Det skal være 3 minutter pause mellom ordinær spilletid og første ekstraomgang. Myntkast avgjør første kast og banehalvdel ved starten av ekstraomgangene. I annen ekstraomgang bytter lagene banehalvdel, og benk, så fort som mulig for start av andre ekstraomgang. Dersom det etter to ekstraomganger fortsatt er uavgjort, skal kampen avgjøres ved frikast. 4.3 Myntkast Før kampen skal en dommer/funksjonær foreta myntkast. Vinneren velger første skudd eller banehalvdel, etter pause byttes banehalvdel. Er et lag ikke representert ved myntkast, idømmes det lagstraffe. Straffen tas ved kampens start. 4.4 Hjelp til orientering Under kampen er det kun tillatt å yte en forsvarende spiller hjelp til orientering dersom denne har vært utenfor banen under straffe. Må det på noe annet tidspunkt ytes orienteringshjelp, skal spilleren idømmes personlig straffe. 4.5 Scoring Det er mål hver gang ballen krysser mållinjen, dog ikke når dommer eller måldommer leverer ballen til en spiller etter en avbrytelse. Dersom det scores i kampens avslutning er det kun mål dersom hele ballen passerte mållinjen før tiden var ute. 4.6 Time-out 4.6.1 Lag time-out I ordinær spilletid har hvert lag rett til tre 45 sekunders timeout. Når et lag får tildelt time-out kan begge lag benytte den. Etter at et lag har hatt time-out, må det foretas minimum et kast før det samme laget kan få en ny time-out. Hvert lag har rett til en 45 sekunders time-out i forlenget spilletid. Trener/spiller kan når som helst be om time-out. Time-out tildeles når ballen er ute av spill, eller når det anmodende laget har kontroll over ballen. Dommeren gir 5

beskjed om time-out ved å si det anmodende lagets navn. Tidtaker skal gi et hørbart signal 15 sekunder før time-out utløper. 4.6.2 Dommer time-out En dommer kan kreve time-out, og trenerne kan da ikke coache spillerne på banen. Skulle det likevel skje betraktes det som usportslig opptreden. Dersom en dommer ber om timeout, skal måldommer ha kontroll over ballen. Ved time-out slutt gir måldommer ballen til det laget som hadde ballen før time-out. 4.6.3 Medisinsk time-out Dersom en spiller blir skadet, kan dommeren gi time-out. Tiden tas av den tidtaker som er nærmest den skadde spilleren. Når det er gått 45 sekunder, skal tidtakeren gi beskjed til dommeren. Dersom spilleren ikke er klar til å fortsette etter 45 sekunder, eller en på laget kommer ut på banen, skal spilleren byttes ut for resten av omgangen. 4.7 Bytter 4.7.1 Spillebytter Hvert lag kan foreta maksimalt 3 bytter i ordinær spilletid, og 1 i forlenget spilletid. Hver spiller kan bytte flere ganger, men det skal registreres hver gang. Ballen skal være kastet minst en gang før samme lag kan foreta et nytt bytte. Trener/spiller kan be om bytte, og det tildeles når laget som har bedt om det har kontroll på ballen, eller ballen er ute av spill. Når bytte tildeles skal treneren med et nummerskilt vise nummeret både på den spilleren som tas av, og den som settes inn. Det er tillatt å bytte under straffe, med unntak av den straffede spiller. Spilleren skal bringes direkte inn på og ut av banen av en funksjonær, uten coaching fra treneren. Dersom dommeren oppdager at spilleren har blitt coachet, skal det idømmes straffe. Bytter et lag i time-outen skal både time-out og bytte registreres, og treneren kan coache spillerne. Bytte i pausen skal ikke registreres, men skal meldes til dommeren. 4.7.2 Medisinske bytter Dersom en trener/spiller må inn på banen for å yte hjelp på grunn av skade, eller når en skadet spiller ikke er i stand til å fortsette kampen 45 sekunder etter en medisinsk time-out, skal 6

spilleren byttes ut. Det er ikke tillatt å bytte skadede spiller inn senere i omgangen. Et medisinske bytte skal ikke registreres som et av tre tillatte bytter. 5.0 FORSEELSER Ved forseelser, skal ballen gis til det forsvarende laget. 5.1 For tidlig skudd Tas skudd før signal er gitt, annulleres skuddet. Dvs skuddet teller, men det kan ikke score. 5.2 Overtråkk Skytter må berøre banen med en del av kroppen når ballen slippes, hvis ikke annulleres skuddet. Det dømmes ikke overtråkk når spilleren orienterer seg før skudd. 5.3 Pasning ut Dersom ballen under avlevering mellom spillerne kommer ut over sidelinjen, betraktes dette som tap av ballkontroll. Treffer ballen et objekt over banen, betraktes dette på tilsvarende måte som tap av kontroll. Begge deler er en forseelse. 5.4 Ball over Blokkeres ballen slik at den går tilbake over midtlinjen, og inn i nøytralt område, gis den tilbake til laget som skjøt. Regelen gjelder også dersom ballen ruller tilbake etter å ha truffet en målstolpe/tverrligger. Regelen gjelder ikke ved frikast og straffe. 6.0 STRAFFE Det er to typer straffe; personlig og lag. I begge tilfeller skal en spiller alene forsvare straffekastet. Ved personlig straffe er dette den spilleren som begikk forseelsen, mens ved lagstraffe er det den som sist fikk protokollført et skudd. Dømmes straffe før det har vært skutt, bestemmer treneren hvem som skal forsvare. Alle straffekast skal tas i henhold til spillets regler. Et straffe kan avvises av en trener/spiller. 7

6.1 Personlig straffe 6.1.1 Kort ball Dersom en ball som har blitt kastet er for kort til å nå frem til motstanders mannskapsfelt, dømme ballen død, og kastende lag tildeles straff. 6.1.2 Høy ball Ballen må berøre gulvet i mannskaps- eller landingsfelt etter at den har forlatt hånden til skytter. Gjør den ikke det skal skuddet telle, men det skal ikke score. 6.1.3 Lang ball Ballen må også berøre nøytralt området. Gjør den ikke det skal skuddet telle, men det skal ikke score. 6.1.4Blindfold Rører en av spillerne på banen blindfoldet dømmes det straffe. Rører en spiller som under straffe er fjernet fra banen blindfoldet, skal det dømmes en ny. Ønsker en spiller under kampen, i time-out eller annen avbrytelse, å rette på blindfoldet, skal dommeren bes om lov. En skal så snu seg mot målet for å gjøre det. 6.1.5Det tredje skudd En spiller kan skyte kun to skudd på rad. Det tredje, og ethvert påfølgende skudd inntil en medspiller har skutt, medfører straffe. Antall skudd blir overført til neste omgang eller straffesituasjon, men ikke fra ordinær til forlenget spilletid. Selvmål teller ikke som skudd. 6.1.6Ulovlig forsvar Den forsvarer som først får kontakt med ballen, må berøre mannskapsfeltet med en del av kroppen. 6.1.7Uthaling av spillet En spiller skal idømmes personlig straffe for uthaling av spillet dersom: a. andre enn medspillere på banen yter orienteringshjelp; b. spilleren ikke er klar til å starte spillet når dommeren gir signal. 6.1.8Usportslig opptreden Dersom en spiller på banen opptrer usportslig vil det bli dømt personlig straffe. Usportslig opptreden kan resultere i 8

utvisning, bortvisning fra området og/eller videre deltakelse i turneringen. En utvist spiller kan ikke erstattes i den gjeldende kamp. 6.1.9Bråk All unødig bråk laget av angreps spiller ved utførelse av kast, som hindrer motstander i å høre ballens bane, skal i legges straff. 6.2 Lagstraffe 6.2.1 Ti sekunder Laget må skyte ballen innen 10 sekunder etter at forsvarende lag har berørt ballen 1. gang. Dersom en time-out, innbytte eller annen form for stopp i spillet finner sted før laget skyter ballen, vil laget kun få den gjenstående tid fra første ballberøring til ev. stopp, ellers vil de bli ilagt en straff. 6.2.2 Uthaling av spillet Et lag skal dømmes for uthaling av spillet dersom: a. laget ikke er klar til å starte spillet på signal fra dommeren; b. laget forsøker å forhindre spillets fortsettelse; c. laget foretar utskiftninger i pausen uten å underrette dommeren. 6.2.3Usportslig opptreden Et lag vil bli idømt straffe dersom noen på benken oppfører seg usportslig. Usportslig opptreden kan føre til utvisning fra kampen, bortvisning fra området og/eller videre deltakelse i turneringen. 6.2.4Ulovlig instruksjon Det er ikke tillatt å coache spillerne på banen fra benken, bortsett fra i time-outs og mellom omganger. Et lag vil bli idømt straffe dersom coaching har funnet sted. Gjentar dette seg vil personen bli fjernet fra hallen og lagstraffe idømt. 6.2.5Bråk All unødig bråk laget av angreps spiller ved utførelse av kast, som hindrer motstander i å høre ballens bane, skal i legges straff. 9

7.0 FRIKAST Dersom det etter forlenget spilletid er uavgjort, og man må kåre en vinner, avgjøres kampen med frikast. Antall frikast bestemmes av det minste antall spillere på et av lagene. Før frikastene skal det ved myntkast avgjøres hvilket lag som skal skyte/ forsvare først. Det laget som velger å skyte først, gjør dette til alle skuddene er tatt. 7.1 Rekkefølgen Rekkefølge avgjøres av lagoppstillingen som ble leverte før kampen, og denne skal inneholde alle spillerne på score sheet. Den første spilleren på lagoppstillingen fra hvert lag følges på banen av dommeren, og skyter ett skudd hver. Dette gjentas like mange ganger som det er spillere på det laget med færrest spillere, inntil alle har både skutt og forsvaret. Det laget som har flest mål har vunnet kampen. Dersom det er uavgjort skal rekkefølgen gjentas til et lag har tatt ledelsen, og begge har hatt like mange skudd. Først skal man igjen kaste mynt for å avgjøre hvem som skal starte. Etter hvert annet skudd (et til hvert lag), byttes rekkefølgen om. 7.2 Straffe ved frikast Frikast tas i henhold til reglene. Begås en overtredelse i angrep annulleres skuddet. Begås en overtredelse i forsvar tas skuddet på nytt, med mindre det førte til scoring. 7.3 Spillerne flyttes Ved frikast skal trenere, lagledere og ledsagere flyttes til den andre siden av banen. Spillere skal ha blindfold, og blir på benken til kampen er avgjort. Spiller som er bortvist fra konkurransen, eller som er skadet og ikke kan spille, skal slettes fra kampskjemaet og neste spiller rykker opp i rekkefølgen. 10

8.0 DOMMERENS AUTORITET Når det gjelder sikkerhet, reglene, prosedyre og spill tas den endelige avgjørelsen av dommeren. Dersom spillernes oppførsel ovenfor dommeren fører til skriftlig rapport, vil denne bli behandlet på det neste møtet til IBSA Goalball Subcommittee. Komiteen avgjør om det skal sanksjoneres mot spilleren. Ved uoverensstemmelser mellom et lag og en dommer, er det kun treneren som kan henvende seg til dommerne. En diskusjon kan først startes når dommeren har avbrutt spillet og anerkjent trenerens anmodning. Dommerens forklaring skal klargjøre saken for treneren, og er ikke treneren enig med forklaringen, spilles kampen ferdig og treneren kan levere protest etter kampen. Dersom treneren fortsetter diskusjonen etter at dommeren har gitt forklaring, dømmes det lagstraffe for usportslig opptreden. Dommeren kan ta de midler i bruk som synes nødvendig. 9.0 DIAGRAMMER 9.1 Mannskapsfeltet Landingsfelt Spillerens orienteringslinjer Mållinje 11

9.2 Banen Mannskapsfelt Landingsfelt Nøytralt felt Nøytralt felt Landingsfelt Mannskapsfelt 6m 3m Lagbenk Sekretariat Lagbenk 9.3 Ball over linjen 1 2 3 4 Ballen er ikke over linjen over linjen Ballen er 12