LINDA. Årets juleverksted. Julegrantenning Lindebergskogen barnehage Kulturkveld på Jeriko skole. Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 4/2009

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "LINDA. Årets juleverksted. Julegrantenning Lindebergskogen barnehage Kulturkveld på Jeriko skole. Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 4/2009"

Transkript

1 LINDA Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 4/2009 Årets juleverksted Julegrantenning Lindebergskogen barnehage Kulturkveld på Jeriko skole

2 Innhold Leder... 2 Julegavetips... 3 Nytt fra styrelederen... 4 Den årlige julegrantenninga... 5 Hvor skal jeg gjemme nøkker n?... 6 Barnesiden... 7 Lindebergskogen barnehage... 8 Vasetstølen Det var som vanlig mye som skulle kastes Nytt fra bydel Alna Juleverksted for store og små Informasjon fra Miljøutvalget Løsninger fra Barnesiden Kulturkveld på Jeriko skole Lånevettregler for kredittkort og forbrukslån Aktuelle telefonnummer Litt av hvert i og rundt borettslaget Avslutning for fotballen i LSK Klargjøring av Jerikobakken før vinteren Julemarked på Nordre Lindeberg gård Til Krakow med Formiddagstreffen Moské på Furuset En syklist krysser sitt spor (del 2) Rundskriv fra styret: om vannlekkasje Påminnelse om juletrefesten sitat fra husordensreglene punkt 10, RUTINER FOR BEHANDLING AV VANNSKADER I TILKNYTNING TIL VÅTROM Hovedregelen rundt vannskader i tilknytning til våtrom og ansvaret for disse er at forsikringen dekker skader som kan sies å ha oppstått plutselig og uforutsett, og som ikke skyldes forsømt, eller mangelfullt vedlikehold, eller feil bruk av leiligheten. 2 Dagens LINDA nr 4/2009 Leder Når du leser detta er nok jula godt i gang. Håper det meste er på plass, og at du har tid til å slenge deg nedpå og slappe av litt. Vi har lett for å ta i litt mye for å laga til for sånne anledninger. Det blir fort for mye av både det ene og det andre. I Linda har vi klart å få ferdig årets siste blad, og lar julefreden senke seg før vi tar til på nyåret. Jula er jo festen for å markere at sola snur, dagene blir lengre, og vi kan sette oss nedpå og nyte av de godene vi har samla oss gjennom innhøstinga. Grisen er slakta, pølser og sylte er laga, og matbua står og strutter klar til å forsyne oss med godsaker til dagene som kommer. Nå skal det etas helt til ukebladene slår oss i hue med slankeprat på nyåret. Jeg har forresten fått med meg at det er sunt med fett. Det er brød og pottiser vi ikke skal ha, og legger på oss av. Vi får for lite fett har jeg lest, og slikt leser jeg med glede, ja også at det er bra med akkevitt til fettet. Det er viktig å få med seg det som er med på å bygge opp selvfølelsen og den gode samvittigheten. Spis godt og lev vel trur jeg det heter. Jula kommer bare en gang i året, men ukebladene kommer hver onsdag. Men alikavæl, jeg kan anbefale å tilpasse inntaket, og hensynta at det skal spises helt fram til nyttårsdagen. Det er viktig med planlegging, husk det har vært en del julebord allerede med både vått og tørt, og jeg kan av egen erfaring nevne at det ikke er noen høydare at beltet blir for kort allerede på lille julaften. Når navlestrengen strammer fra innsida, er det på tide å skjære tynne skiver av ribba. Kos deg heller med en ekstra akkevitt. Og hvorfor ikke: gå en tur, se på jula rundt om Lindeberg, komme hjem i varmen, sette seg tilfreds i godstolen etter den fysiske aktiviteten og så - finne fram en hel årgang med Linda. Så synker du lykkelig tilbake i yndlingsstillingen, slår opp på side 1, gjenopplever året som har gått og nikker gjenkjennende til hendelser og bilder. Ja, vi er jammen heldige som har en slik krønike å mimre med. Da gjenstår bare å ønske alle en riktig god jul og et godt nytt år fra Linda redaksjonen! Terje

3 Julegavetipset Ikke svart, men skattefritt og oppgavefritt. Tekst: Lis Pedersen Kjøp hjelp hjemme. Få noen til å vaske rundt før jul. eller til å foreta de små reparasjoner som du lenge har utsatt, men aldri får tid til. Det skal være enkelt for privatpersoner å få utført små tjenester i hjemmet eller på hytta, sa daværende finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding i forbindelse med at beløpet fra nyttår ble hevet fra 2000 kr til 4000 kr. Over 4000 kr må rapporteres, og da må alt rapporteres. Det er betalingen per husstand som teller, ikke per person i husstanden, sier informasjonssjef Lise Halvorsen i Skattedirektoratet. Dette skyldes at betalinger for private arbeidsoppdrag knyttet til hjem eller fritidsbolig normalt anses som utbetalt på vegne av husfellesskapet. Det viktigste vilkåret er, at den som mottar pengene ikke gjør jobben innen næring. Så hvis du hyrer en rørlegger til å utføre rørleggerarbeid, så skal mottakeren stadig betale skatt husk kvittering. Hvis du derimot hyrer rørleggeren til å male taket eller hva det nu blir, og han IKKE jobber som maler innen næring, ja så går det helt fint å betale ham/henne opp til 4000 kr skattefritt. De kan utbetales med en gang eller bli slått sammen gjennom året. Hvis nabo-gutten/jenta får 100 kr for å måke snø eller klippe gress, så kan de få 40 ganger 100 kr i løpet av året. Obs! Styremedlemmer i borettslag kan få maks 1000 kr skattefritt i styrehonorar i året. Les mer på L I N D A Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 4/2009 Ansvarlig utgiver: Lindebergskogen borettslag I redaksjonen: Årets juleverksted Julegrantenning Lindebergskogen barnehage Kulturkveld på Jeriko skole Forsidefoto: Tone Sundsdal Hansen Terje Lund, 51C ' e-post: Lis Pedersen, 57B ' e-post: Tone Sundsdal Hansen, 57B ' e-post: Neste utgivelse: 1. kvartal 2010 Stoff til neste nummer må være levert senest 15. mars Bruk postkassen utenfor fellesrommet i Lindebergv. 47B eller e-post. LINDA nr 4/2009 3

4 Nytt fra styrelederen Ingen husleieøkning i mars Styret hadde for kort tid siden sitt årlige budsjettmøte, der budsjettet for det kommende året blir lagt. Etter et år med en noe anstrengt økonomi, blant annet på grunn av uventede lekkasjer og dyr graving, og med to husleieøkninger, ser det nå ut til at vi har fått bedre kontroll på økonomien. En viktig årsak til dette har vært lave renter, og at styret har holdt igjen med utgiftene. Vi har nå fått så god kontroll med pengene at vi kan fortelle at det ikke blir husleieøkning per 1. mars I tillegg regner vi med at vi ved fortsatt å vise noe varsomhet, også skal kunne takle en antatt renteøkning utover i året som kommer. Vi legger dessuten opp til å gjennomføre et par etterlengtede tiltak for vår vaktmester. Vi har startet planleggingen med å få lagt inn dusj og toalett i vaktmestergarasjen, og vi regner med å skifte ut traktoren, eller "Willen", i løpet av året. Dette er vel anvendte penger, for vi har verdens beste vaktmester, og det gjelder å skape best mulige arbeidsforhold for ham. Vi må fortsatt planlegge pengebruken for å kunne betale renter og avdrag i de kommende årene. Likevel vil vi vurdere om det kan bli mulig med ytterligere investeringer i tiden framover. Et viktig tiltak som vi svært gjerne skulle ha gjennomført, er oppvarmet gangvei fra garasjene i 51/53 og oppover til toppen av bakken mellom 53 og 57. Dette er den bratteste bakken vi har, og dette tiltaket vil bedre framkommeligheten i vinterhalvåret for mange mennesker. Normalt får vi et betydelig tilskudd fra kommunen til gjennomføringen, så belastningen på borettslaget blir ikke så veldig stor. Det blir antakelig et beboermøte om ikke så lenge der vi kan få mulighet til å snakke om hvordan vi skal utvikle borettslaget videre. Energimerking av boliger fra 1. januar 2010 Fra 1. januar 2010 blir energiattest obligatorisk for alle som skal leie ut eller selge bolig eller yrkesbygg. Det betyr at også boliger i vårt borettslag blir omfattet av dette. Energimerking er et miljøtiltak som skal bidra til større bevissthet rundt energibruk. Etter gjennomført energimerking får du en energiattest som blant annet viser hvor god energistandard boligen har. Boliger med god energistandard vil trolig bli mer attraktive på eiendomsmarkedet. Det er meningen at vi selv skal gjennomføre registreringen, og det skjer på internett, på Du kan gi andre, som for eksempel megler og takstmann, eller famile og venner, tilgang til å energimerke boligen for deg. Styret vil få mer omfattende informasjon om energimerkingen, blant annet med en del tekniske opplysninger om boligene, fra OBOS. Disse opplysningene vil vi sørge for å få delt ut til beboerne, slik at energimerkingen kan skje på best mulig måte. Det er likevel viktig å gjøre oppmerksom på at det er den enkelte eier av leilighetene som har ansvaret for energimerkingen, styret i borettslaget vil bare prøve å bidra med god informasjon om tiltaket. Ny hjemmesideløsning for borettslaget? OBOS har på en styrelederkonferanse nylig opplyst at det antakelig vil komme en ny hjemmesideløsning på internett for borettslag. Løsningen vil blant annet innebære at en del informasjon blir lagt inn direkte fra OBOS, slik at arbeidet dermed blir enklere for borettslaget. Når tilbudet kommer fra OBOS, vil styret vurdere om vi skal gå over til den nye løsningen, som antakelig vil gi et nytt utseende på borettslagets hjemmeside. Styret kommer tilbake med mer informasjon om dette når vi vet mer. Jeg ønsker alle beboere i borettslaget en god jul og et riktig godt nytt år! Egil Thorstensen Styreleder 4 LINDA nr 4/2009

5 Den årlige julegrantenninga Miljøutvalget i borettslaget har det travelt i førjulstiden. Tradisjonen tro stod de bak julegrantenninga 1. søndag i advent og arrangementet rundt også i år. Tekst og foto: Tone Sundsdal Hansen Treet kom visstnok fra en av hagene i borettslaget i år. Ikke dårlig at borettslaget holder seg selv med juletre! Vi sender en stor takk til den som ga bort treet sitt! Etter en liten markering ute hvor lysene på treet ble tent og en liten del av Lindeberg skolekor sang, flyttet alle seg inn i varmen i fellesrommet. Her stod det på programmet; mer sang av koret, sokneprest i Furuset menighet Leif Jørn Hvidsten sa noen ord om lyset og julen, mens jentene i Miljøutvalget serverte varm gløgg og pepperkaker. En liten hyggelig time i felleskap med naboer i den travle førjulstiden. LINDA nr 4/2009 5

6 Vi har fått oss fine dører både til terrasse og inngangsdør med nøkler til å låse innen - og utafra. Jeg har ikke helt styringa på hvor mange, men vi har så det holder, og vel så det. Det er trygt å vite at dørene er sikre både mot brann og innbrudd. Ja, skulle det brenne holder det vel ikke evig, men antakelig lenge nok til at du kan komme deg ut, ja hvis du husker hvor du la nøkker n da. Og der har vi noe av utfordringa. Hvor skal jeg gjemme nøkker n? Tekst: Terje Lund Foto: Tone Sundsdal Hansen At det bør stå en nøkkel i på innsida når du er hjemme er logisk, men når det ikke er noen hjemme skal det være vanskelig å komme ut døra for en som måttet ha brutt seg inn. Det betyr: ingen nøkkel i døra. Den ubudne har vel da tatt seg inn en annen vei, for er døra brutt opp, er det vel ikke så nøye med nøkkel heller. Hvor legger vi så disse nøkla? Ikke skal de være lette å finne for en som ikke skal ut, og samtidig bør de som kommer og går kunne finne dem. Det kan nok sikkert finnes slike glupe gjemmesteder (forslag mottas med takk), men jeg har lang erfaring for å gjemme på ting som forblir borte til jeg tilfeldigvis dumper borti dem. Og nøkker n til døra, enten det er terrasse eller inngang, bør jeg helst finne når det er behov. Hos oss kommer og går det familiemedlemmer med egne nøkler, og selv om en kan sette en slik i på innsida i døra, bør jo også de andre dørene ut være mulig å åpne. Husk fri rømmingsvei. Jeg kunne jo laga et oppslag med hvor de forskjellige nøkla befinner seg, men da blir jo litt av hensikten borte. Selv om det sikkert er innbruddstjuver av mange nasjonaliteter klare de vel å tyde en bruksanvisning med nøkkeloversikt. Nei, her må det finnes andre løsninger. De kjente trikse med å låse skuffen og putte nøkker n nedi er heller ikke å anbefale. Låste skuffer er blant det mest interessante for uvedkommende, og vi skal jo sjøl gjerne ha tilgang på nøkla uten å bryte opp. Kona prøvde en gang med å sende postkassenøkker n i brev da hu hadde tatt den med seg på ferie. Hu ringte meg og fortalte hvor lur hu hadde vært, og jeg måtte ta meg fri fra jobben for å passe opp postmannen. Han var ikke uten videre overbevist om at jeg var rettighetshaver til postkassa når jeg ikke hadde nøkker n dit, men da jeg fortalte om den geniale løsningen fikk han seg en god latter, og jeg fikk nøkker n. Det er klart mange glupe steder å gjemme på, men hvor er det eventuelle innbruddstjuver ikke vil rote og familien samtidig finne fram? Jeg har et spann med rakfisk stående, og der tror jeg ingen frivillig stikker handa nedi. Problemet er bare at ingen andre enn jeg i familien heller ville gjøra det, og rakfisken skal helst ligge i ro til den skal etas. I tidligere tider var det vanlig å beskytte privat områder med kyskhetsbelte. Her var det forseggjorte låsemekanismer der grunneier n forvalta nøkker n. Den hang han som regel rundt halsen og beskytta tilgangen til herlighetene med sitt eget liv. Jeg trur ikke jeg vil ofre livet for de skarve skattene jeg måtte ha i hjemmet, og nøkker n skal jo væra tilgjengelig for de med lovlig ærend. Nei, det koker ned til et lurt sted. Det er kanskje mulig å satse på forvirring. Henge dem på nøklehenger n sammen med alle de andre nøkla som enten passer eller ikke passer til noe. Jeg har i alle fall sjøl problem med å finne den jeg leiter etter, så en som ikke helt veit hvilken nøkkel han har bruk for vil vel få det enda verre. Men har n først tatt seg bryet med å bryte seg inn, så tar n seg vel tid til å prøve en del nøkler også. Jeg burde forresten tatt meg tid jeg også. Ja, til å rydde opp på henger n, sette på merkelaper, og kaste alle de nøkla som ikke passer til noe som helst. Kanskje det er løsningen, sette på merkelapper, som selvfølgelig ikke stemmer med det nøkker n passer til. Det ville nok forvirre, og tjuveradden bruker masser av tid. På den annen side, skulle en uvedkommende klare og karre seg inn, er jeg ikke så sikker på at jeg hadde likt å treffe på n når jeg kom hjem. Nei, det er nok like greit at n kommer seg ut. Jeg lar nøkker n stå i. 6 LINDA nr 4/2009

7 Barnesiden v/terje..og kanskje litt for voksne. Oppgaver Styring og stell: 1. Hva har vi av politisk valgte styreorganer i Norge? 2. Hvilke er de to høyeste offentlige verv i Norge? 3. Hva heter Stortinget på Island, Sverige, Danmark, Finland? 4. Hva heter den bydelen vi bor i? 5. Hvor mange bydeler er det i Oslo? 6. Flytt 2 fyrstikker og få 5 likesidede trekanter: Foto: wso.no Vitser He he!! Ha ha!! - Tror du ikke at en svær og brunstig elg kom stormende inn på gamlehjemmet i går, sa pensjonisten til sin sønn. - Da ble det vel stor oppstandelse blant beboerne? - Å nei da! De jublet for at noen kom på besøk. Et eldre ektepar i banken da en raner kom inn og skrek: Henda i været!!! Den gamle mannen la hånden på ranerens skulder og sa: Jeg er sivil betjent! Da sukket kona og sa: Jens, du er ikke sivil betjent, men senil dement! Alle løsningene til Barnesiden finner du på side 13. To eldre menn hadde havnet på samme rom på gamlehjemmet. Alderen hadde gjort sitt inntog, og den ene var sengeliggende mens den andre var fortsatt oppegående. Dagene gikk med til å mimre om de gode gamle dagene. Ola som var sengeliggende hadde en forferdelig tørste, og Jacob som fortsatt kunne gå uten besvær, var mange ganger om dagen og hentet vann. Men en dag kom han tilbake med et tomt glass, hvorpå følgende samtale oppsto, - Har du ikke vann med til meg i dag? Du vet da at jeg drikker masse vann. - Jo, du skulle ha fått vann som vanlig, men det er en idiot som har driti i brønnen vår. Teori og praksis Teori er når man vet alt og ingenting stemmer. Praksis er når alt stemmer og ingen vet hvorfor. Hos oss blir teori og praksis forent: - Ingenting stemmer og ingen vet hvorfor! Sudoku Skriv inn tall i rutene slik at alle de loddrette og vannrette rekkene pluss alle boksene på 3x2 ruter inneholder tallene 1,2,3,4,5 og 6. Et tall kan bare stå en gang i hver loddrette og vannrette rad, og en gang i hver boks Middels vanskelig, - klarer du denne? 3 5 LINDA nr 4/2009 7

8 Assistentene Sakile Ujmaz og Jeanette Sulen. Lindebergskogen barnehage - bygget i 1977, med inventar som bærer preg av tidens tann. Tekst og foto: Lis Pedersen Litt inneklemt og anonymt for oss som ikke har barn, ligger barnehagen midt i borettslaget. Den ble opprettet i Når vi sammenligner med den nye barnehagen, Havnehagen, så trenger denne sårt en oppussing. De ansatte fortjener faktisk å få en moderne arbeidsplass. Det håper vi at enhetslederen for alle barnehagene på Lindeberg, Tove Forseth, kan gjøre noe med etter hvert. Assistent Jane Ruud Lunde. Jeg blir tatt imot av Jane Ruud Lunde, barnehageassistent som har satt av litt tid til å snakke med meg. Det er 54 barn i barnehagen som har åpent fra til Mange nasjonaliteter finnes her, og andelen tospråklige barn er den største. Den er kun stengt på vanlige helligdager og tre uker i juli. Barna er inndelt i fire avdelinger, to avdelinger for barn 3-6 år og to avdelinger for barn 1-3 år. De store barna har et stort rom og to mindre i første etasje og de minste et stort og et lite rom pluss bad i underetasjen. Her har også personalet sine kontorer og møterom. Det er flere rom å leke i, med fine ting på veggene. I et av rommene oppe henger et stort verdenskart. Hvert barn har sitt bilde rundt kartet med pil til hjemlandet. Da ser vi tydelig hvor barna kommer fra og hvor mange land og språk som er representert i dette lille samfunnet som barnehagen utgjør. Språket i barnehagen er norsk, men man har to morsmålassistenter som snakker tamilsk og somalisk. Dagen starter tidlig og omkring kl 9 har de fleste barna kommet og da serveres det medbrakt frokost. Vann eller melk sørger barnehagen for. En halv time senere begynner dagens faste aktiviteter. Omkring kl 11 sover de minste barna 1-2 timer; de store barna har ikke hviletid. Her er det full aktivitet, enten ute eller puslerier ved bordene inne. Så er det lunsj kl Da serverer barnehagen brød med pålegg. Og aktivitetene fortsetter til barna er hentet kl På tirsdager er det gruppeaktiviteter. Barna leker og har forming med plastelina. Det ligner på leire, men kan ikke brennes, så det kan brukes om igjen. Det lekes, man spiller spill og maler med vann- eller oljemaling. På onsdager har man skoleklubb med 5-åringene. Da har man fått låne lokaler i fritidsklubben ved Prix. Det arbeides med tall og bokstaver og så er det høytlesning. Torsdager er det utedag for alle fire avdelinger. De minste går tur rundt i nærmiljøet. De større barna går i skogen hvor man leker, klatrer i tau og lager bål når det er tillatt. 8 LINDA nr 4/2009

9 Postkasse Lindebergskogen borettslag Beskjeder til styret, miljøutvalget, redaksjonen eller vaktmester kan legges i borettslagets postkasse utenfor fellesrommet i Lindebergveien 47 B. I et av rommene oppe henger et stort verdenskart. Hvert barn har sitt bilde rundt kartet med pil til hjemlandet. Det er 17 ansatte på heltid og deltid. Marianne Aumoen er fagleder og hennes bakgrunn er førskolelærer. Så er det ni assistenter, to morsmålassistenter og fire pedagogiske ledere, en for hver avdeling. Man har også en spesialpedagog noen dager i uken. Hun jobber med de barna som har spesielle behov så som språktrening og motoriske og psykososiale utfordringer. På mandager og fredager er det ledermøte og avdelingsmøter. Og 1-2 ganger i året er det fellesmøter med foreldrene. Tidlig i mai er det dugnad så det blir fint til 17. mai, og her deltar både personalet og foreldrene. Ute og inne vaskes og ryddes det og vinduer pusses. Som takk serverer barnehagen suppe til alle. Og så er det fødselsdagene! Fra neste år skal man få en ny vri hvor barnet settes mer i fokus. Man lager en kongestol til fødselsdagsbarnet. Han/hun får en krone på hodet med masse pynt og får en liten bok med tegninger fra de andre barna. Det blir vanlig lunsj, men man synger bursdagssangen. Telefon/e-post styret Styret kan kontaktes på kontoret ved siden av fellesrommet Kontoret er bemannet mandager kl og onsdager kl Telefonnummeret er og e-postadressen er Hjemmeadresse: lindebergskogen Telefon vaktmester Beboerne kan ta kontakt med vaktmester Stig-Lasse Klemetsen på mobiltelefon mellom kl og mandag til fredag De store høytidene er Lucia og nissefestene og i juni sommerfesten for barn, foreldre og ansatte. Dessuten markeres FN-dagen i oktober. Foreldrene tar med mat fra sine hjemland og da er det mye spennende mat som presenteres. I dagene før blir de ikke-norske flaggene tegnet og satt opp på veggen, sammen med det norske. Lindebergskogen barnehage trenger sårt en oppussing. Telefon OBOS Tveita: Forvaltning: Megleren: LINDA nr 4/2009 9

10 Vasetstølen Beryktet for sine gode tradisjonelle Valdres-retter. Tekst og foto: Lis Pedersen I slutten av september gikk høstturen for vårt og Søndre Lindeberg borettslag til Vasetstølen. Vi var ikke så mange at vi fikk egen buss, men møtte mange andre eventyrlystne folk om bord. Turen gikk over Sollihøgda og første stopp var Rustad kafé i Sokna. De morgentrøtte fikk sin frokost, vi andre påfyll med kaffe og rundstykker. Det ble også tid til en liten strekk og litt frisk luft for de røyksugne. Vi var heldige med været. I Gol fikk vi en ny pause og kunne nyte de fine høstfargene. Vi kjørte mot Valdres, mot Vaset og kjørte inn på Panoramaveien som førte oss til Vasetstølen, beliggende 830 meter over havet. Utsikten er vidunderlig. Utsikt mot Jotunheimen og ned over Vasetvatnet. Selve tunet består av gamle tømmerhus fra tallet som har blitt flyttet ned til dette stedet. Gamle tømmerhus har blitt restaurert og nye har blitt innrettet med badstue av alle ting. I gårdsbutikken lages det ost, fjellsmør, bakketakst og steinbakte brød. Er du heldig, kan du kjøpe med hjem. Vi gikk inn i spiseavdelingen hvor det var dekket til mange gjester, og det var ild i peisen. Riktig så hyggelig. Vi ble servert rømmegrøt med spekemat og kaffe. Og noen fikk en liten klar en til maten. Rømmegrøten er vel den eneste norske matretten jeg kan ha problemer med, men denne var riktig god. På en kald dag kan du også spise en lokal spesialitet, majel. Det er en god kjøttsuppe. Stølen har utleie av hytter samt driver med catering. Hjemturen gikk over Fagernes, langs Begnadalen ogsiste kaffepause i Nes i Ådal. Det ble en lang dagstur, og så vel magen som øynene fikk rikelig påfyll. 10 LINDA nr 4/2009

11 Det var som vanlig mye som skulle kastes Oppslaget om henting av skrot kom med kort varsel til den aktuelle dagen. Det har nok vist seg at mange fristes til å sette ut det de ønsker å bli av med i god tid før henting. Tekst og foto: Terje Lund Resultatet blir selvfølgelig mye skrot stående å søple til i mange dager, og det er heller ikke så rent få som finner ting i haugene og bidrar til at det rotes enda mer til. At det er andre som kan nyttegjøre seg det noen vil kaste er vel ok spesielt med tanke på miljø og gjenbruk, men det blir fort stygt når det skrothaugene står der i flere dager og blir rota i. Vi burde kanskje få til en gjenbruks/ bytte sentral. Linda har vel litt få utgaver i året, men borettslaget har også ei nettside som er mer interaktiv. Ellers har det vært prøvd med bruktmarked et par ganger uten den helt store oppsluttinga. De vanlige sterke karene stilte opp og gjorde en fin jobb med å fylle inn i bilen som fordøyde alt som blei lempa inn i stålkjeften. Jeg fikk en liten samtale med sjåføren mens han stod og venta på arbeidstokken. Han var tysker fra Berlin og het Carsten Thiem. En stor kraftig kar som så ut til å trives med denna jobben. Jeg fortalte at jeg nettopp hadde vært en tur i Berlin og hvor jeg hadde bodd når jeg var der, noe som visstnok lå i nærheten av hans hjemplass. Det tok et par tre timer å få alt opp i bilen. Dvs. igjen var det en del som IKKE skulle vært kasta her, men behandla som spesialavfall i mottak for slikt, som for eksempel på en bensinstasjon, eller elektrisk som tas imot i el. forretninger. Vi takker deltakerne for den fine jobben dere igjen har gjort for alle, og som vanlig hadde ikke jeg fått fram alt skrotet som skulle vært kasta, men neste gang - skal jeg prøve igjen. Nytt fra bydel Alna: OXLO-prisen 2009 til Bydel Alna Mandag 16. november 2009 overrakte ordfører Fabian Stang OXLO-prisen til Bydel Alna for innsatsen som gjøres for å skape en romslig, inkluderende og åpen by, fri for fordommer og rasisme. Bydelen arbeider systematisk for et likeverdig og tilpasset tilbud til alle sine brukere i tråd med OXLOs verdidokument. Begrunnelse for tildelingen Brukermedvirkning, dialog og det å bruke lokale ressurser er viktig i bydelens arbeid. Bydel Alna har et bredt spekter av tilbud som er rettet både mot barn, unge og voksne. Flere tilbud er et resultat av samarbeid mellom innvandrerorganisasjoner og bydelen. Behovskartlegging og lydhørhet for behov blant beboerne i bydelen har ført til flere tilpassete tilbud. Bydelen har skapt mange møteplasser på tvers av etnisitet for sine innbyggere, møteplasser som igjen har ført til etablering av nye grupper og frivillig innsats. Bydel Alna skaper gjennom sitt flerkulturelle perspektiv og virke bro mellom minoritet og majoritet. Ny årbok fra Groruddalen Historielag Helt siden 1985 har historielaget, som arbeider i de fire bydelene Alna, Bjerke, Grorud og Stovner, gitt ut årbøker. I årets utgave finnes det artikler om stedsnavn, gårdshistorie, personer og selvfølgelig, som i de foregående bøkene, en rekke fotografier som ikke har vært offentliggjort tidligere. Årbok 2009 finner du i bokhandlene og hos Deichmanske biblioteks filialer i Groruddalen. Prisen er, som for de tidligere årbøkene kr 120,-. LINDA nr 4/

12 Juleverksted for store og små Rundt 30 kreative barn og noen voksne hadde tatt turen til fellesrommet 2. søndag i advent for å lage julepynt og spise grøt. Tekst og foto: Tone Sundsdal Hansen Her var det pappkuler, ispinner, papir, glitter, gullspray, stoffer og kongler som med kyndig hjelp fra noen voksne ble til fine snømenn, engler, konglenisser og julekort. Etter en drøy time med iherdig jobbing, var det tid for grøt med mandel i. I år var det gjemt hele to mandler i grøten og derfor også to marsipangriser å vinne. Den ene av de heldige vinnerne, Elliot på 4 år, viste stolt fram både mandelen han fant og grisen han vant. Miljøutvalget hadde i år kjøpt inn plastduker med julemotiv til å ha på bordene, ikke bare var det praktisk for å slippe å få lim og annet søl på bordene, men dukene kan også brukes år etter år. Det kaller jeg et miljøbevisst Miljøutvalg! Mange fornøyde barn tuslet så hjem etter nok en hyggelig tilstelning for borettslagets minste. 12 LINDA nr 4/2009

13 Informasjon fra Miljøutvalget: Tekst: Ira Elvebakk Årets juletrefest blir , samme sted som før, Jeriko skole. Annen nyttig informasjon: Tilhenger kan lånes av borettslaget, for eventuelt bortkjøring av avfall. Ta kontakt med vaktmesteren. Miljøutvalget takker både vår egen vaktmester Stig-Lasse og Kåre fra Søndre Lindeberg borettslag for stor innsats i året som snart er omme! Riktig GOD JUL og godt nytt år fra alle i Miljøutvalget! Løsninger fra Barnesiden: 1. Storting, fylke, kommune, bydel. 2. Kongen, Stortingspresidenten 3. Alltinget, Riksdagen, Folketinget, Riksdagen (Eduskunta) 4. Alna Fyrstikkoppgaven: Sudokuoppgaven: LINDA nr 4/

14 Kulturkveld på Jeriko skole Lindeberg kulturens venner i samarbeid med flere, og med støtte fra Alna bydel, stod bak arrangementet i gymsalen på Jeriko skole i slutten av november. Tekst og foto: Tone Sundsdal Hansen Inngangen var gratis, men det var lurt å ha med penger for her var det både kafeteria med kaker og kaffe og loddsalg med flotte premier. Inntektene gikk til elevrådet på Jeriko skole. Selve underholdningen bestod av diverse oppvisning av både barn og voksne. Da jeg kom inn var en gruppe barn og unge fra Taekwondo gruppen på Furuset godt i gang med å vise hva de kunne. Det så litt farlig ut, men vi ble forsikret om at de hadde beskyttelse så sparkene ikke skulle gjøre vondt. Taekwondo gruppen holdt tidligere til inne på Furuset senter, men hadde nå flyttet til større og bedre lokaler rett bak senteret. En av trenerne, en ung dame, gikk rundt og prøvde å verve nye medlemmer, men der kjente i hvertfall jeg min begrensning. Så var det dansegruppa Contigo Peru sin tur til å vise sin dans etter fengende rytmer fra Sør-Amerika. To unge flinke jenter. Deretter fikk vi høre sang og gitarspill av Alexander Christian Adrian, visstnok broren til den litt mer kjente Benedikte Adrian (den ene av Dollie jentene). Han sang først en selvkomponert sang Back to the future i sjangeren rock, deretter et par andre rockelåter av mer kjent karakter. Vanskelig å ikke få rockefot av dette. Så var det klart for Lindeberg skolekor, de sang helt uten dirigent, men med bakgrunnsmusikk på cd og det gikk veldig bra! De sang blant annet om sjokolade og andre gotterier. Sigrid Marie Refsum sang og spilte gitar og begynte med en sang om England på 1600-tallet, hvor man ble hengt for å stjele hjort i kongens hage! Prøysens Du og jeg og dompappen var så hele salen med på å synge. Deretter et lite dikt og så til sist finni meg sjæl av Lillebjørn Nilsen. Sist men ikke minst var det klart for dansegruppa fra Lindeberg fritidsklubb som bestod av 9 tøffe jenter i like treningsjakker og olabukser. De hadde virkelig rytmen i orden! 14 LINDA nr 4/2009

15 Lånevettregler for kredittkort og forbrukslån Vi har igjen klippet litt fra hjemmesida til Nordea og denne gangen er det lån det dreier seg om. Nærmere bestemt den typen lån som koster så det svir, kreditt- og forbrukslån. Og igjen: det er mer å lese på internettsiden til banken. Tekst: Terje Lund Foto: Lån på dagen.no Kredittkort og forbrukslån gir muligheten til å gjøre kjøp selv om du ikke har penger på kontoen akkurat der og da. Kanskje trenger du en ny pc eller har lyst til å slå til på et godt tilbud på noe du trenger. Uansett formål gjelder det å bruke kredittkort og forbrukslån med forsiktighet. Ha en tilbakebetalingsplan når du bruker kredittkort Ikke bruk kredittkort uten at du har en plan for hvordan du skal betale beløpet tilbake. Får du penger før neste faktura forfaller, eller må du dele opp i mindre beløp de neste månedene. Uansett tenk gjennom hvordan du skal betale tilbake og følg planen. Forbrukslån kan være et alternativ Vær ærlig med deg selv og vurder om et kredittkort i lommeboken utgjør en fare for at du kan komme til å gjøre uoverveide kjøp. Hvis du er redd for dette, kan forbrukslån være et alternativ. Da gir du deg selv litt mer betenkningstid. I tillegg får du en struktur rundt tilbakebetaling. Forbrukslån har også som regel noe lavere rente enn kredittkort. Betal alltid kredittkortgjeld og forbrukslån først Et godt økonomisk råd er å alltid betale ned den dyreste gjelden først. Betal derfor ned på forbrukslån eller kredittkort før eksempelvis boliglån. Vis banken at du har kontroll på økonomien Når du en gang skal søke om boliglån, så er det viktig å kunne vise til en ryddig økonomi. Betalingsanmerkninger vil kunne forhindre deg i å ta opp det boliglånet du ønsker. Gjør det til en regel at du alltid betaler regninger eller avdrag innen forfall. Aktuelle telefonnummer: Rørlegger Rørleggervakten AS Forsikring OBOS Forsikringsavdeling Elektriker Datelco AS VVS, bl.a. varmtvann Ringside AS Garasjeportene Feyling Mekaniske Verksted AS TV, telefoni Get Lindebergskogen borettslag Styrerommet (mandag kl. 8-10, onsdag kl ) Garasjeleie Styrerommet (samme tid som over) Leie av fellesrom Ausra Pavoliene (kl hverdager) Vaktmester Stig-Lasse Klemetsen mandag-fredag kl Parkering Parkeringssystemer Glass Glassmester Svendsen LINDA nr 4/

16 Tekst og foto: Terje Lund Litt om Halloween (på godt og vondt) Så har Halloween blitt en tradisjon også i Norge. Jeg er ikke så sikker på om den katolske skikken passer helt inn hos oss. Det dyrkes blant annet lite gresskar som visstnok er en vesentlig del av feiringa. Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen, eller «helgemesse» i Norge, er lagt til første søndag i november. Denne norske allehelgenstradisjonen har vært markert ved å gå på kirkegårdene og tenne lys på gravene. Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck-tegneserier og amerikansk populærkultur har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum. De siste årene har det vært knyttet enkelte voldsog hærverksepisoder til amerikansk halloween-feiring i Norge. Jeg forstår at feiringa med å kle seg ut og tigge godteri er gøy for barn, men dessverre har det også ført med seg en del hærverk. På min vandring rundt i borettslaget fikk jeg høre om skriblerier på postkasser og tømming av kaviartuber i sprekker og åpninger. Sjøl har vi vært utsatt for eggkasting og søl på vinduer og dører. Kom gjerne innom for å få litt gulrøtter og stangselleri, men spar oss for matkasting og hærverk. Trappevaskere Jeg har etter hvert fått god tid til å rusle litt rundt og se meg om, eller glane, som kona sier. Hu påstår at jeg er nysgjerrig, men jeg kaller det vitebegjær. Det er viktig å holde seg informert og oppdatert. Kunnskap er makt. Det er fredag, og gutta fra rengjøringsselskapet er i sving. De vasker over ca 5 oppganger hver blir jeg fortalt. Vel vasker og vasker. I dag er det mopping som gjelder, og det ser ut til å bli reint da også. Kanskje ikke så mye lukt av grønnsåpe som tidligere, men dette skal visst være den beste måten å få med seg møkka på. Vi minner igjen om at det er smart å ta inn dørmatta på fredag morgen. Disse gutta holder seg til moppen og bøyer seg ikke for å fjerne matter. Har du ikke tatt den inn på ei stønn, finner du sikkert bra med møkk under. Trivelig i barnehagen Ved Havnehagen barnehage legger jeg merke til at det er mange barnevogner utafor og at flagget er hengt ut. Sikkert bursdag igjen, kaker og fest. Visstnok er det ikke kaker lenger i Havnehagen, som vi har nevnt i Linda tidligere da vi skrev om denne barnehagen. Søtsakene er bytta ut med bursdagsskap med spennende ting jubilanten får ta fram. Det har forresten blitt svært så fint utafor med mange fristende lekeapparater som nok tilfredsstiller EU-krava til sikkerhet. For øvrig har jeg fått med meg at det er en del, både fagfolk og legfolk, som har begynt å tvile på om det er så smart å beskytte barna så mye. Jeg er ikke i tvil om at jeg vil ha den best mulige beskyttelsen for mine, men det sies at det kan gå ut over kroppsbeherskelse og motorikk hos de små. En må visst kunne prøve å feile litt for å tilegne seg både kunnskap og teknikk. Har du ramla i vannet en gang husker du at det er vått og kaldt. 16 LINDA nr 4/2009

17 Vannlekkasje Mens vi snakker om vann. Jeg kom kjørende hjemover i Lindebergveien og møtte to utrykkingsbiler. En brannbil som det sto Dykkerbil på og en politibil. Selvfølgelig blei jeg vitebegjærlig : Hadde det skjedd noe i nærmiljøet? Da jeg svingte ned i garasjen for å parkere, så jeg ikke noe spesielt, men på vei opp til leiligheten støtte jeg på en svær brannbil som holdt på å rygge seg ut fra borettslaget. Det hadde tydeligvis vært en hendelse, og som pliktoppfyllende reporter i Linda måtte jeg jo finne ut av hva det var. Uansett så det ut til å være avklart med vellykka resultat. Ikke så eller lukta jeg røyk, og ikke så det ut til at det hadde vært noe spesielt alvorlig ulykke. Jeg fikk noen ord med brannmannen som sto og dirigerte ut det store kjøretøyet. Vannlekkasje. Det hadde vært vannlekkasje i nr 53 og ifølge Jørn (nabo), som hadde sett litt mer enn meg, hadde det vært fire utrykkingskjøretøyer på plass. Brannbilen forsvant i stillhet, og jeg gikk for å finne spor. Utafor en av oppgangene var det litt vått, og døra inn i oppgangen sto åpen. Det var ikke så mange spor å se, men foran en av leilighetene var det tydelig vått. Her var nok åstedet. Som vel de fleste nå har fått med seg fra rundskrivet, var årsaken en defekt ventil på en vaskemaskin. At det var fredag den 13. var vel ikke vesentlig for en slik hendelse, så vi oppfordrer alle til å følge henstillingen i rundskrivet. Har du ikke stoppekran på maskineriet dit bør det skaffes. Vi tar med rundskrivet et annet sted i Linda. Noen dager seinere oppdaga jeg et par karer komme ut fra en bil med tekst der det framgikk at de dreiv med fiksing av bl.a. vann og brannskader. De forsvant inn i den aktuelle oppgangen så her var det nok behov for en del renovasjon. Så som kjent alle bekker små - gjør en stor å som i slike tilfeller betyr kostnader vi gjerne skulle vært foruten. Trær Jeg har bodd i borettslaget siden det var nytt i 1976, men har sjelden hatt tid til å følge med slik jeg har gjort i det siste, Det er faktisk litt av hvert å få øye på. Den fine barlinda utafor nr. 43B hadde jeg ikke lagt merke til før. Ja, for jeg mener det er ei barlind. Skulle noen vite bedre, hadde det vært fint å oppdatere meg. Barlindgreiner er svært spenstige, lar seg bøye mye, og retter seg fort tilbake til den opprinnelige formen. Derfor blei de, av f. eks. vikingene, brukt til buer for å skyte piler med. Ei kjent historisk anekdote er hendelsen da buen til Einar Tambarskjelve blei skutt i stykker i slaget ved Svolder rundt år Kva brast så høgt? spør Olav Tryggvason. Noreg av di hand konge svarte Einar. Kong Olav ga han buen sin, men idet Einar dro den helt ut sa han: For veik, for veik er kongens boge. Kanskje en avgjørende hendelse i norske historie om buen hadde holdt. Einar var kjent for å kunne dra ut de sterkeste buene, og navnet Tambarskjelve skal komme av det norrøne tomb som betyr buestreng. Altså et historisk tre på Lindeberg. Ellers har jeg nå også lagt merke til at vi har et antall bartrær i nærmiljøet. Foruten de som er planta rundt om i hager og terrassekasser, har jeg fått med meg både gran, furu og edelgran. Mellom blokkene 43 og 45 står ei svær fin gran og på gangveien litt lenger bort ei flott furu. Et annet tre i nærmiljøet jeg har gått og titta på er det svære epletreet som står inntil T-banebygningen mot Jerikobakken. Her henger det massevis av epler til langt ut på vinter n, og at det er vinterepler er jeg ganske sikker på. De henger for høyt til at jeg rekker opp, men ved hjelp av noe å kaste med har jeg da fått fiksa meg en prøvesmak. Det var surt. Spørsmålet er om de blir noe søtere utover vinteren, for det er vel sola som gir søtheta, og sola varmer ikke spesielt i kroken ved T-banen i november. Men treet er fint å se på og frukten ser i alle fall god ut. Et par småting Utafor skolen la jeg merke til et par veiskilt jeg stussa ved. De pekte i hver sin retning og informerte om at til venstre var Lindebergåsen nr og til høyere Det var bare noen få cm mellom skiltene, så jeg tok til å undres på hvor nr. 38 og 40 befant seg. Ikke så viktig kanskje, men nok til at jeg lurte. Kanskje noen kan bidra til å oppklare hva disse veinumrene skjuler. Og sånn på tampen, en liten, men dog hyggelig sak. På en busk utafor rekkehusene ved nr 83 kom jeg over en liten lapp. Først gikk jeg forbi, men blei interessert og så at det at det sto at noen hadde finni en sykkel og tatt vare på den. Noen hadde oppgitt telefonnummer og beskjed om at sykker n kunne fås tilbake ved henvendelse. Det finnes selvfølgelig masse ærlige folk på Lindeberg, og det var vel dette et godt eksempel på. LINDA nr 4/

18 Fotballgruppa i Lindeberg sportsklubb har tradisjon for å lage avslutningsturnering for alle lagene. Lørdag 24. oktober var det dags i år. Tekst og foto: Terje Lund Avslutning for fotballen i LSK Det så ut til å være bra oppslutning både fra små og store med flere kamper samtidig på tvers av kunstgressbanen, åpen kafé med fruktkurvlotteri inne og halve oljefat til grilling ute. Været var fint, og de frammøtte så ut til å hygge seg. Jeg rusla rundt og traff på flere kjente med kaffe og noe å bite i. Det var vel barn og barnebarn som deltok ute på banen som skulle beundres. Aktiviteter i nærmiljøet er viktig og skaper glede og samhold. En som bare er ute for å se får også en hyggelig opplevelse og anledning til å stikke innom sportsstua i Jerikobakken for en kaffetår. Nesten som en tur på skauen. Klargjøring av Jerikobakken Neste gang jeg gikk forbi bakken var det aktivitet nede ved skibua. For å få info til Linda, stakk jeg bortom for å sjekke hva som foregikk. Oppe i den nederste masta til skitrekket hang det en kar med en svær skiftenøkkel. Det var tydelig reparasjoner på gang. Joda: Ettersyn på anlegget før sesongen skulle ta til. Godt å se at det kontrollers at alt er i orden før de slipper til unga. Ellers er det vel krav om sjekking og godkjenning av slike anlegg en gang i blant. Jeg snakka med en som sto på bakken som fortalte at nå venta de bare på litt kulde for å sette i gang snøkanonen. Når bakken blei åpne ville selvfølgelig være avhengig av når de fikk laga nok snø. Det er visst ikke alle i nabolaget som er like fornøyd med duren fra snøkanon og særlig ikke seint om kvelden og natta. I Lindebergskogen er det kanskje ikke så mange som plages, men jeg forstår at det høres for de nærmeste. Så får vi tro på at det blir snø i bakken til jul så de håpefulle får prøvd både nytt og gammalt utstyr. 18 LINDA nr 4/2009

19 Stort bilde: Anne Lise Sandstad (t.h.), som noen kanskje kjenner igjen fra julemessene i fellesrommet i borettslaget, har produsert mye strikket tøy til barn og voksne også i år. Julemarked på Nordre Lindeberg gård Søndag 29. november var det satt i stand til julemarked på 4H gården. Gården var ellers også åpen med dyr og kafévirksomhet. Tekst og foto: Terje Lund Jeg stakk bortom mellom sportsaktiviteten på tv n og møtte salgsboder med juleting i flere varianter. Det var mye nisser og julelys, en del strikkevarer, som sikkert var hjemmeprodusert, litt mat i form av kaker og honning, og ellers duker og pynt til jula. Inne i kaféen var det allerede kø ved vaffelpressa, og små og store koste seg rundt borda med drikke og varme vafler. Jeg knipsa litt og stakk over gården for å titte inn til dyra. Her var det meste som før, og bortsett fra oppslaget om ikke å smitte grisen med svineinfluensa var det den samma gode fjøslukta som reiv i nesa. Ute igjen i frisk luft stakk jeg bortom strikkebua til Anne Lise som har bodd i Lindebergskogen. Her var det ulltøy både til liten og stor å få kjøpt. Hun hadde spesialisert seg på strikkplagg, mens på bordet ved siden av var det andre julete ting i tillegg til votter og luer. Jeg fikk høre at det kosta kr 200,- for en standplass, og siden selgeren mente det var en ok pris, var det vel forventa bra omsetning. Hesteskyssen, som var venta, er tydelig en populær aktivitet blant de minste, og i det jeg bega meg på vei hjemover møtte jeg flere med instrument under armen. Jula skulle nok også spilles inn. Det mangla bare litt snø (som for øvrig kom til natta) for at stemningen skulle være på topp. LINDA nr 4/

20 Til Krakow med Formiddagstreffen Grytidlig søndag morgen møttes vi for å ta bussen til Gardermoen, med flyavgang kl jenter og 2 gutter. Vel fremme i Krakow står vår norsktalende guide og tar imot oss. Tekst og foto: Wanda Fransrud Navnet er Berenica Birkenmayer. Fornavnet er polsk, etternavnet er tysk p.g.a. polsk mor og tysk far. Gift med en ungarer, studert norsk i Wien. En ganske internasjonal guide som snakket både tysk, engelsk, ungarsk og polsk i tillegg til norsk. Stolt av sitt land og spesielt Krakow, hennes hjemby. Landet har tre hovedsteder, Warsawa som er hovedstaden, Krakow som blir kalt den kongelige hovedstad på grunn av tilknytningen til Sverige da Vasaslekten i sin tid regjerte her og Zakopane i Tatrafjellene som er vinterhovedstad. Ikke mange land som kan skilte med det. De fleste av husene her i Krakow er fra 16-,17- og 1800 tallet. Vi hadde en tre timers tur i gamlebyen som ble avsluttet på Wawelhøyden som er et gammelt slott. Her ligger også Wawelkatedralen som er bygget over flere stilarter, bl.a. gotisk, renessanse og barokk. Den vakreste er Sigismund katedralen som kalles Renessansens perle. Grunnen til at så mange gamle hus stod like hele i Krakow etter annen verdenskrig var at byen overga seg til tyskerne da de så hvordan mange polske byer ble bombet i stykker. Dagen ble lang da det var litt surt og kaldt på denne rundturen. Tilbake til hotellet fikk vi tid til utpakning og en strekk på senga. Første kveld er alltid spennende. Vi var på en restaurant ved Wawelhøydens fot Pod Wawelem. Her fikk vi en middag som var helt unik i våre øyne. Mye mat, god mat og en servicevennlig betjening som behersket engelsk. Grillspyd så store at det rakk til to, spareribs så svær at den lå utenfor tallerken, også den nok til to. Alle bestilte hver for seg. Ikke lett å spise opp alt, noen greide det, men ikke alle. Godt drikke hører med og her var ønskene mange. Det gikk i øl, vin og vann. Vi hadde en flott kveld med mye moro og latter. Hotellet lå en halvtimes gange unna. Godt var det, vi trengte å gå av oss litt mat. Vel fremme på hotellet var det baren som fristet. Her gikk det i kaffe, vann og diverse drinker. Aldri for mye, bare passe til stor glede for betjeningen og oss selv. Det er alltid god stemning og mye latter hos oss i Formiddagsklubben og den var tilstede her også. Dag to gikk til saltgruvene. En opplevelse av de sjeldne. Vi skulle 165 m under bakken. Vi måtte gå ned, 53 avsatser og 8 trinn i hver. Rundt og rundt, man kan bli svimmel av mindre. Vi trodde vi var nede, men trappene fortsatte ved hver ny gruvegang. Totalt godt over 500 trinn. Men for en opplevelse når vi vel var nede. Alle gruveganger, alle saler var av salt, fra det hviteste til det svarteste. Alle gruverommene hadde egne navn. For eks. Kazmizka fra 1300 tallet, Kopernica fra 1400, Spolana fra 1600 og Ursula fra 1700 tallet og slik fortsatte det hele veien, sal på sal. I tillegg var det mange kirker i forskjellige størrelser rikt utsmykket. Antallet berodde på at arbeiderne skulle ha kort vei til sin kirke. Jeg tror ingen er flinkere enn katolikker til fylle opp sine kirker for å be. Det største kapellet som brukes idag, både til messe og bryllup ble påbegynt i år 1900 og avsluttet i Tenk dere bryllup her!!!! Brud og gjester pynta til trengsel ned alle trappene... men sikkert også en opplevelse. Godt det er heis opp. Alle statuer, altertavler og krystallkroner er laget av salt. Tok man på det føltes det som marmor, hardt, glatt og kaldt. Ikke mulig å skrape med neglen engang. Her nede er det konstant 14 plussgrader. Bak alt dette flotte ligger det mye arbeid, slit og lidelser både for mennesker og dyr. Her levde og bodde de, i alle fall en stor del av dem. Arbeidshestene var uunnværlig for dem. Til tross for godt stell kom hestene aldri opp i lyset. Det var det samme i våre Rørosgruver. Gruvearbeiderne hadde det tøft før sprengstoffets tid. Alt ble gravet og hakket ut for hånd, lange smale gruveganger hvor de lå og gravde. I den ene hånden en fakkel av kluter, hva de var dyppet i fikk jeg ikke med meg. Men farlig måtte det ha vært for alle arbeiderne måtte bruke vått tøy i tilfelle eksplosjon og brann, slik at de ikke selv brant opp. Alt var rekonstruert på en veldig realistisk måte. Du følte med dem selv om alt nå er over. Vi passerte mange store vannfylte områder. Her var vannet saltere enn i Dødehavet. Det sies at man ikke kan drukne her. Men allikevel skjedde det en ulykke i en av sjøene hvor de pleide å ro en runde med turistene. Det var noen tyskere som var fulle og falt over bord og druknet. Fyll og båt hører ikke hjemme noen steder. Etter den ulykken ble det forbudt å ro her. En av de siste store salene vi var inne i var spesiell, for det var den første salen hvor det ble brukt krutt til å sprenge med. Her var den polske musikeren Chopin på besøk i år l900. Han laget et musikkstykke til denne salen. Da vi kom inn var den mørklagt og vi hørte pia- 20 LINDA nr 4/2009

Moldova besøk september 2015

Moldova besøk september 2015 Moldova besøk september 2015 Lørdag 3. september var åpningsdatoen for vårt etterlengtede hjem for barna våre i Belt. Vi ankom Moldova sent torsdag kveld og ble kjørt fra flyplassen av Pedro fra Bethany

Detaljer

Arbeidsplan for Gullhår desember - 14

Arbeidsplan for Gullhår desember - 14 Arbeidsplan for Gullhår desember - 14 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1/12 2/12 3/12 4/12 5/12 3 åringene har kulturskole. Felles samling i Agoraen kl 11. Juleverksted kl 10. Pepperkakedag. Foreldrekaffe

Detaljer

Arbeidsplan for Rødhette desember 2014

Arbeidsplan for Rødhette desember 2014 Arbeidsplan for Rødhette desember 2014 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1 Adventsamling på avdeling kl 9.00 Med Ellen 3 9.00 med Marianne Kulturskole 3 år kl 10.15 4 år kl 11.00 8 9.00 med Marianne

Detaljer

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem.

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem. Int, kjøkken, morgen Vi ser et bilde av et kjøkken. Det står en kaffekopp på bordet. Ved siden av den er en tallerken med en brødskive med brunost. Vi hører en svak tikkelyd som fyller stillheten i rommet.

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

EIGENGRAU SCENE FOR TO KVINNER.

EIGENGRAU SCENE FOR TO KVINNER. EIGENGRAU SCENE FOR TO KVINNER. MANUSET LIGGER UTE PÅ NSKI SINE HJEMMESIDER, MEN KAN OGSÅ FÅES KJØPT PÅ ADLIBRIS.COM Cassie er en feminist som driver parlamentarisk lobbyvirksomhet. Hun kjenner knapt Rose

Detaljer

Månedsbrev for desember - Bjørka

Månedsbrev for desember - Bjørka Månedsbrev for desember - Bjørka Så er november snart over og desember står for døren. Det kom ikke så mye snø som mange av oss hadde håpet på men vi har fått akt på akematter noen dager og til og med

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Vi på Morgengry ønsker store og små et godt nytt år! Tema for desember måneden var advent og jul. Barna lærte litt mer om hva jul inneholder og

Vi på Morgengry ønsker store og små et godt nytt år! Tema for desember måneden var advent og jul. Barna lærte litt mer om hva jul inneholder og MORGENGRY POSTEN! Nr.1 januar 2012. MÅNEDSBREV FOR JANUAR Vi på Morgengry ønsker store og små et godt nytt år! Månedsbrev: Hva skjedde i desember? Tema for desember måneden var advent og jul. Barna lærte

Detaljer

PRIKK TIL PRIKK. Tegn en strek fra prikk til prikk og se hvilken vinterting som skjuler seg bak tallene!

PRIKK TIL PRIKK. Tegn en strek fra prikk til prikk og se hvilken vinterting som skjuler seg bak tallene! PRIKK TIL PRIKK Tegn en strek fra prikk til prikk og se hvilken vinterting som skjuler seg bak tallene! 45 46 47 22 23 42 43 44 25 26 24 27 50 49 48 21 1 54 51 8 17 20 18 19 40 39 36 4 3 2 53 52 7 5 32

Detaljer

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman Du glemmer ikke, men noe klangløst tar bolig i deg. Roland Barthes Jeg ville kaste nøklene om jeg kunne, men jeg kommer alltid tilbake til de låste dørene for å åpne rom etter

Detaljer

Ikke bare en dans på roser

Ikke bare en dans på roser Ikke bare en dans på roser Den første bloggen var rene solskinnshistorien, men her kommer, omsider, litt om hvordan det var å komme hit og hvordan de første fire ukene har vært. Alle sa til meg; «Du er

Detaljer

MAKS 2.trinn. Tilbudskatalog. Høst 2015. Marienlyst Aktivitetsskole

MAKS 2.trinn. Tilbudskatalog. Høst 2015. Marienlyst Aktivitetsskole MAKS 2.trinn Tilbudskatalog katalog! Gledelig høst! Høst 2015 Marienlyst Aktivitetsskole Nå er sommeren over og høst og vinter nærmer seg. Men vi lar ikke dette stoppe oss på MAKS, vi fortsetter med et

Detaljer

I april har vi Vi startet april på samme måte som vi avsluttet forrige måned med å lage påskepynt. Mange av barna var veldig engasjerte i denne prosessen, og de gikk ivrig i gang med å lage forskjellig

Detaljer

MIN SKAL I BARNEHAGEN

MIN SKAL I BARNEHAGEN MIN SKAL I BARNEHAGEN Bilde 1: Hei! Jeg heter Min. Jeg akkurat fylt fire år. Forrige uke hadde jeg bursdag! Jeg bor i Nord-Korea. Har du hørt om det landet før? Der bor jeg sammen med mamma, pappa, storebroren

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER Desember-sangen: (mel: O jul med din glede) Når dagen er mørkest, så vet vi en sang, vi hilser den alle velkommen, som barna har ønsket så mangen en gang titusener ganger

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

ADVENTSKALENDER 5 KJÆRLIGHETSSPRÅK - av Mia Holta

ADVENTSKALENDER 5 KJÆRLIGHETSSPRÅK - av Mia Holta ADVENTSKALENDER 5 KJÆRLIGHETSSPRÅK - av Mia Holta TIPS og IDEER til ADVENTSKALENDER: - gjør det som er mest praktisk for din familie! Hva kan vi fylle kalenderen med? Gary Chapman har skrevet bøkene; Kjærlighetens

Detaljer

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet Side 1 av 5 Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup Sist oppdatert: 17. desember 2003 Juleevangeliet Julen er i dag først og fremst en kristen høytid

Detaljer

Av en født forbryters dagbok

Av en født forbryters dagbok Johan Borgen: Av en født forbryters dagbok Bestefar er en stokk. Han bor på loftet og banker i gulvet når jeg har sovet og er våt fordi jeg har tisset på meg, og når jeg skal sove og jeg er tørr fordi

Detaljer

TUR TIL PARGA I HELLAS FRA 12. TIL 26. JUNI 2007

TUR TIL PARGA I HELLAS FRA 12. TIL 26. JUNI 2007 TUR TIL PARGA I HELLAS FRA 12. TIL 26. JUNI 2007 Vi hadde bestilt på Hotel Alexandra via Ving. Vi skulle reise fra Gardermoen og parkere bilen på Dalen Parkering. Kvelden før vi reiste fikk jeg en urinveisinfeksjon.

Detaljer

VELKOMMEN SOM BUKER AV FORSET BARNEHAGE

VELKOMMEN SOM BUKER AV FORSET BARNEHAGE VELKOMMEN SOM BUKER AV FORSET BARNEHAGE I dag drives barnehagen med 54 plasser. Fordelingen av alder varierer fra år til år. Et barn under 3 år bruker to plasser mens et barn over 3 år bruker en plass.

Detaljer

Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv

Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv KULTURPROGRAM høst 2015 Dine behov - felles kunnskap - ditt gode liv PROGRAM FOR HØSTEN 2015 Høsten bringer med seg mange fine opplevelser, og på Nordberghjemmet

Detaljer

Månedsbrev for Marikåpene juni/ juli 2014

Månedsbrev for Marikåpene juni/ juli 2014 Månedsbrev for Marikåpene juni/ juli 2014 Når mai er forbi, så ta deg en tur til Steinrøysa neri bakken, da blomstrer det nyperoser i ur ved steinrøysa neri bakken. Og blåklokka står og ringler i kratt.

Detaljer

Rømskog fritidsklubbs Latviatur 2012

Rømskog fritidsklubbs Latviatur 2012 Rømskog fritidsklubbs Latviatur 2012 24/6 Vi reiste fra Rømskog og kjørte med buss til Stockholm. Vi stoppet to ganger på veien. Fremme i Stockholm tok vi båten til Riga. Inne på båten fant vi først rommene

Detaljer

MÅNEDSBREV FOR JUNI Furua

MÅNEDSBREV FOR JUNI Furua MÅNEDSBREV FOR JUNI Furua Så nærmer vi oss juni, og vi er i gang med barnehageårets siste månedsbrev dette året har gått utrolig fort! Men, de sier jo at tiden går fort når man har det gøy I mai har det

Detaljer

Informasjonshefte. Regnbueveien 2 C, 0664 Oslo Telefon 23039330 regnbuen@frelsesarmeen.no Hjemmeside: Frelsesarmeen.no/Regnbuen

Informasjonshefte. Regnbueveien 2 C, 0664 Oslo Telefon 23039330 regnbuen@frelsesarmeen.no Hjemmeside: Frelsesarmeen.no/Regnbuen Informasjonshefte Regnbueveien 2 C, 0664 Oslo Telefon 23039330 regnbuen@frelsesarmeen.no Hjemmeside: Frelsesarmeen.no/Regnbuen 1 Velkommen til Frelsesarmeens barnehager, Regnbuen. Vi håper at både dere

Detaljer

Kristin Ribe Natt, regn

Kristin Ribe Natt, regn Kristin Ribe Natt, regn Elektronisk utgave Forlaget Oktober AS 2012 Første gang utgitt i 2012 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1049-8 Observer din bevissthet

Detaljer

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014.

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 5 6 7 8 9 AKSJON VÅR RYDDING Tur dag DUGNAD I BARNEHAGEN Vi markerer at Aksel er 2 år! 12 13 14 15 16 Små Tur dag 19 20 21 Varm lunsj:

Detaljer

Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria

Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria Lørdag den 21. februar reiste vi sammen med fire andre fra helsefagarbeider klassen til Malta. Der skulle vi være i tre uker gjennom utvekslingsprogrammet Erasmus+.

Detaljer

Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag!

Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag! Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag! Dette skrivet er til deg som er nyinnflyttet i Enga borettslag. Skrivet tar for seg mange av de spørsmålene som dukker opp den første tiden en bor på et

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PERLÅ JANUAR 2012 Hei Så var vi allerede kommet godt i gang med et nytt år, og i januar har vi vært så heldige å få oppleve litt snø, og hva det innebærer. Noen syns jo det er veldig

Detaljer

Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned.

Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned. Nyhetsbrev for juni Nyhetsbrevene kommer hver måned og viser med bilde og tekst litt av hva vi har drevet med på Sofienberghjemmet måned for måned. Det er rart å tenke på at årets første sommermåned allerede

Detaljer

DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO

DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO Bilde 1 Hei! Jeg heter Mirjam. Jeg er seks år og bor i Kairo. Bilde 2 Kairo er en by i Egypt. Hvis du skal til Egypt, må du reise med fly i syv timer. Bilde 3 Det er et

Detaljer

Ener n 12/2011. Så ble det jul allikevel Julestemning Generalforsamling 2012 Leserinnlegg

Ener n 12/2011. Så ble det jul allikevel Julestemning Generalforsamling 2012 Leserinnlegg Ener n 12/2011 Så ble det jul allikevel Julestemning Generalforsamling 2012 Leserinnlegg Ener`n Så ble det jul allikevel... Jula kommer, enten det er mye snø, lite snø eller ingen snø. Jula kommer enten

Detaljer

LANDET BAK DØRA. 1. Treet som ikke ville gå. Vi bor på grensa mellom fantasi og virkelighet. I et hus så midt på som det er mulig å

LANDET BAK DØRA. 1. Treet som ikke ville gå. Vi bor på grensa mellom fantasi og virkelighet. I et hus så midt på som det er mulig å LANDET BAK DØRA 1. Treet som ikke ville gå Vi bor på grensa mellom fantasi og virkelighet. I et hus så midt på som det er mulig å komme. Går du ut gjennom inngangsdøra, er folk folk, biler er biler og

Detaljer

Fester og høytid i Norge -bursdag

Fester og høytid i Norge -bursdag Fester og høytid i Norge -bursdag Det er vanlig å feire bursdag eller fødselsdag i Norge slik som i mange land i verden. Ett-årsdagen er en stor begivenhet, spesielt for foreldre og for besteforeldre.

Detaljer

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof.

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. PROOF Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. Forhistorie: Cathrine og Line er søstre, svært ulike av natur. Deres far, Robert har gått

Detaljer

PRAKTISKE OPPLYSNINGER SELEGREND BARNEHAGE

PRAKTISKE OPPLYSNINGER SELEGREND BARNEHAGE PRAKTISKE OPPLYSNINGER SELEGREND BARNEHAGE INNHOLDSFORTEGNELSE Informasjon om Selegrend barnehage og personalet Ulike organer Planer og arbeidsredskaper for personalet Primærkontakt/primærgruppen Når barnet

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Bøker barna er opptatt av og viser stor iver og glede ved høytlesning og ved egen lesing.

Bøker barna er opptatt av og viser stor iver og glede ved høytlesning og ved egen lesing. Tilbakeblikk fra de to siste ukene på avdelingen : Barna er opptatt av snømenn, vi har en stor snømann som henger på veggen vår og vi har sang og vers om snømannen. Når vi er ute i snøen vil barna gjerne

Detaljer

Månedsbrev november I oktober måned Vi trener på å gjøre ting helt selv! Prosjekt ansiktet dit og mitt FN- dagen Prosjekt stopp

Månedsbrev november I oktober måned Vi trener på å gjøre ting helt selv! Prosjekt ansiktet dit og mitt FN- dagen Prosjekt stopp Månedsbrev november I oktober måned har vi kost oss masse med deilig vær av sol, og regn og rusk. Dette har vært flott for prosjekt høst for oss. Det har gjort at vi har fått deilige turer rundt tunevannet

Detaljer

Månedsbrev for Marikåpene februar 2014

Månedsbrev for Marikåpene februar 2014 Månedsbrev for Marikåpene februar 2014 Hu og hei, du og jeg danser dagen lang. Januar og februar har fest og bjelleklang. Snø og sno har vi to, hvis du liker det. Vil du heller ha litt sol, så vent på

Detaljer

Line sier at det er lurt å ha fiskene ved brettet slik at de ikke blir borte. Da snur jentene mot meg og Andrine sier: «Vi skal koke fisken»

Line sier at det er lurt å ha fiskene ved brettet slik at de ikke blir borte. Da snur jentene mot meg og Andrine sier: «Vi skal koke fisken» Marsnytt på Månen. Ruben Tobias leker i kjøkkenkroken da pappaen hans kommer for å hente. «Spise is», sier Ruben Tobias og på den måten spør han om pappa vi ha. «Kan jeg få?» spør pappa. Ruben Tobias bøyer

Detaljer

Kristin Lind Utid Noveller

Kristin Lind Utid Noveller Kristin Lind Utid Noveller Utid En kvinne fester halsbåndet på hunden sin, tar på seg sandaler og går ut av bygningen der hun bor. Det er en park rett over gaten. Det er dit hun skal. Hun går gjennom en

Detaljer

Der lek og læring går hånd i hånd. Halvårsplan for Marihøna Høsten 2015

Der lek og læring går hånd i hånd. Halvårsplan for Marihøna Høsten 2015 Der lek og læring går hånd i hånd Halvårsplan for Marihøna Høsten 2015 1 Innhold 1. Innledning side 3 2. Marihøna høsten 2015 Personalet side 4 Barnegruppa side 4 Våre temaer og mål for perioden side 5

Detaljer

Lisa besøker pappa i fengsel

Lisa besøker pappa i fengsel Lisa besøker pappa i fengsel Historien om Lisa er skrevet av Foreningen for Fangers Pårørende og illustrert av Brit Mari Glomnes. Det er fint om barnet leser historien sammen med en voksen. Hei, jeg heter

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK BRYNJÅ APRIL 2016 Hei alle sammen! Da er nok en fin måned på Brynjå over. Ukene i april har gått fort, for vi har gjort mye kjekt sammen! Vi har begynt med svømmeopplæring i Tastahallen,

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012

MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012 MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012 Når mai er forbi, så ta deg en tur til steinrøysa neri bakken, da blomstrer det nyperoser i ur ved steinrøysa neri bakken. Og blåklokka står og ringler i kratt.

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET SEPTEMBER 2011 Hei alle sammen! September er allerede over, og høsten er i full gang! Denne måneden har det vært mye regn og våte klær, og det er flott at dere foreldre

Detaljer

SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND

SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND Av Karoline Arhaug Wilhelmsen Illustrasjoner: Janne Beate Standal Hei. Jeg heter Sniff og skal fortelle deg en spennende historie om to små dyr. Det er meg, Sniff,

Detaljer

21. november. I dag gikk vi en tur før frokost. Da så vi denne beplantningen. Og disse blomstene som har blader som ligner veldig på trekløver

21. november. I dag gikk vi en tur før frokost. Da så vi denne beplantningen. Og disse blomstene som har blader som ligner veldig på trekløver 21. november I dag gikk vi en tur før frokost. Da så vi denne beplantningen. Vi får ofte besøk av fluer på terrassen. De er plagsomme og vi har kjøpt fluesmekke for å slå i hel så mange vi kan. Og disse

Detaljer

Til læreren. Tekst til diktater: Norsk på 1-2-3, Cappelen Damm

Til læreren. Tekst til diktater: Norsk på 1-2-3, Cappelen Damm Til læreren Disse diktatene kan du bruke i undervisningen. Lydfiler til diktatene er også lagt på samme nettside: www.norsk123.cappelendamm.no Kapittel 1. Diktat. Marek er fra Polen. Nå går han på norskkurs.

Detaljer

periode-plan for LOFTET februar og mars 2014

periode-plan for LOFTET februar og mars 2014 periode-plan for LOFTET februar og mars 2014 Hva vi har gjort i desember Vi har hatt en innholdsrik måned med hyggelig stemning, gode opplevelser og mye innhold. Vi har vært på teater og sett Den vesle

Detaljer

Floristen januar 2014

Floristen januar 2014 1 Flora Barnehage Nyhetsavis Side 1 Tilbakeblikk på februar og mars 2 Også i februar har snøen glimret med sitt fravær, så syklene har vært flittig brukt. Likeså har det vært en del aktivitet i sandkassen.

Detaljer

Periodeplan for revebarna februar og mars 2015.

Periodeplan for revebarna februar og mars 2015. Periodeplan for revebarna februar og mars 2015. Hva har vi gjort i desember og januar. Desember brukte vi på å forberede og å glede oss til jul. Hver dag trakk vi bilde av et barn som fikk henge opp bildet

Detaljer

MÅNEDSBREV DESEMBER Grana

MÅNEDSBREV DESEMBER Grana MÅNEDSBREV DESEMBER Grana Det er desember! Og vi gjør oss klare til pepperkaker, julesanger, lussekatter, julegaver og masse julekos. Men først en liten oppsummering av november. Vi har fått gjort masse

Detaljer

Daniel, Gunn, Silje N, Evangelina, Lene, Mona, Ida, Kristine, Linda, Christine, Tine, Silje B og Jannike

Daniel, Gunn, Silje N, Evangelina, Lene, Mona, Ida, Kristine, Linda, Christine, Tine, Silje B og Jannike I august har vi Velkommen til et nytt barnehageår alle nye og gamle barn og foreldre! August er forbi, og med den også en tid der vi har fått blitt kjent med mange nye barn og foreldre. Det har begynt

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET NOVEMBER 2011 Hei alle sammen November er over og vi går inn i årets siste måned. Måneden som har gått har vært fylt av ulike aktiviteter, både inne og ute. Vi har vært

Detaljer

Fredrikkefryd er en avdeling med 25 barn fra 3-6 år. Det er en god blanding av jenter og gutter.

Fredrikkefryd er en avdeling med 25 barn fra 3-6 år. Det er en god blanding av jenter og gutter. Avdeling Fredrikkefryd Barnegruppa Fredrikkefryd er en avdeling med 25 barn fra 3-6 år. Det er en god blanding av jenter og gutter. Ansatte pr 1.1.2015 På Fredrikkefryd arbeider 2 pedagogiske ledere i

Detaljer

ISBN 82-7052-063-2 BOK

ISBN 82-7052-063-2 BOK BARNAS TEGN-ORDBOK, bind 1 Ideen til å lage Barnas Tegnordbok fikk jeg for seks-sju år siden. Som nyutdannet audiopedagog/reiselærer i Bodø, skulle jeg begynne å lære nærmiljøet rundt døve småbarn tegnspråk.

Detaljer

Bud-guiden. Lykke til på jobb! Hilsen oss i Dørsalg. En god start på arbeidslivet!

Bud-guiden. Lykke til på jobb! Hilsen oss i Dørsalg. En god start på arbeidslivet! Bud-guiden Som Dagblad-bud bidrar du til at folk kan lese Dagbladet Helgeavisa i helgen. Det er en viktig jobb. Uten deg er alt arbeidet som er lagt ned i å lage avisa forgjeves, for en avis trenger lesere.

Detaljer

I MARS HAR VI: Våren er her: Det er vår! Fuglene kvitrer og det er lyst lenger om ettermiddagen

I MARS HAR VI: Våren er her: Det er vår! Fuglene kvitrer og det er lyst lenger om ettermiddagen I MARS HAR VI: Våren er her: Det er vår! Fuglene kvitrer og det er lyst lenger om ettermiddagen Har dere sett våren? Vi har begynt å se små tegn på at våren er her! Både store og små syntes det er kjekt

Detaljer

APRIL PÅ SIRKELEN TILBAKEBLIKK. Bursdagsmåned:

APRIL PÅ SIRKELEN TILBAKEBLIKK. Bursdagsmåned: APRIL PÅ SIRKELEN Vi har fått en liten smak av våren, selv om det fortsatt er ganske vått og "klinete " ute. Vann og leire er gode nyheter for barna. Det fører med seg mye fin vann lek og mange våte og

Detaljer

Fiolen. Refleksjoner og noen tanker videre. Mars 2015.

Fiolen. Refleksjoner og noen tanker videre. Mars 2015. Fiolen Refleksjoner og noen tanker videre. Mars 2015. Februar har gitt oss mange opplevelser både ute og inne. Været har variert fra kaldt og glatt til mildt og vått. Inne har vi feiret både karneval,

Detaljer

Januarbrev for Eika.

Januarbrev for Eika. Januarbrev for Eika. Godt nytt år! Så er vi i gang med et nytt år, og vi håper det blir et godt år for oss. Vi har hatt en trivelig førjulstid i barnehagen med mange tradisjonelle aktiviteter. Selv om

Detaljer

ÅRSPLAN FOR KNØTTENE 2013/2014

ÅRSPLAN FOR KNØTTENE 2013/2014 ÅRSPLAN FOR KNØTTENE 2013/2014 KL. 7.30 Barnehagen åpner 7.30 Frokost(brødmåltid) 8.15 Frokosten avsluttes 8.15 Fri lek ute/inne 9.30 Tema/aktiviteter inne/ute 10.30 Samling stund 11.00 Lunsj (brødmåltid)

Detaljer

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Da var det klart for nyhetsbrevet for Juni. Også denne måneden er det mange ting som har skjedd. Her blir det aldri kjedelig «A» og «R». Jeg fikk telefon fra ex

Detaljer

MÅNEDSBREV FRA MÅNEN FOR NOVEMBER OG DESEMBER

MÅNEDSBREV FRA MÅNEN FOR NOVEMBER OG DESEMBER MÅNEDSBREV FRA MÅNEN FOR NOVEMBER OG DESEMBER «Vi kommer i morra, vi!» Blid og glad reiser Leonora fra barnehagen, og vil bare si i fra at hun kommer i morgen også. Og når en ny dag kommer, er de små klare

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK BRYNJÅ APRIL 2014 Hei alle sammen! Takk til alle som deltok på påskefrokosten. Både små og store setter stor pris på at dere tar dere tid til å spise sammen med oss. April har vært

Detaljer

Innledning Evaluering av forrige periode

Innledning Evaluering av forrige periode Innledning Nå har vi lagt mange snøfylte måneder bak oss. De har vært sterkt preget av kulde, og vi har derfor måttet være mye inne i vinter. Mye av snøen har nå begynt å smelte og våren står for hell.

Detaljer

Krypende post Uke 42. Epledagen: Livet på avdelingen:

Krypende post Uke 42. Epledagen: Livet på avdelingen: Livet på avdelingen: Feiekosten er en stor favoritt for tiden. Vi har mange flinke feiere som feier både gulv og tepper.. Krypende post Uke 42 Epledagen: Fredag 17.oktober var det epledagen!! Dette ønsket

Detaljer

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål!

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål! Jesus som tolvåring i tempelet Lukas 2, 41-52 Alternativ 1: Rollespill/ dramatisering Sted: Nasaret (plakat) og Jerusalem (plakat) Roller: Forteller/ leder Jesus Josef Maria Familie Venner Lærer FORTELLER:

Detaljer

En moderne vri på geitekillingen som kunne telle til ti

En moderne vri på geitekillingen som kunne telle til ti Da er påsken og mars måned over. Vi skal se litt tilbake på hva vi har gjort denne måneden. Det første som skjedde var markeringen av barnehagedagen 1 mars. I år var slagordet «les høyt for oss» Denne

Detaljer

Januar. 6. TURDAG/UTEAKTIVITET De eldste barna og noen av 1åringene går på tur

Januar. 6. TURDAG/UTEAKTIVITET De eldste barna og noen av 1åringene går på tur Januar UKE 1 MANDAG 4. Planleggingsdag. Barnehagen er stengt TIRSDAG 5. Vi fortsetter med verksted. Noen blir inne og resten ute. Senere vil det bli VI FEIRER HENRIK SOM BLE 3 ÅR 2. JAN. Henrik J 2 11.

Detaljer

Bremen 2014. Marte MO, Marte KM, Marit, Eirik, Klaus, Magnus, Thomas og Kananon

Bremen 2014. Marte MO, Marte KM, Marit, Eirik, Klaus, Magnus, Thomas og Kananon Bremen 2014 Marte MO, Marte KM, Marit, Eirik, Klaus, Magnus, Thomas og Kananon Nå har vi vært her i Bremen i snart en uke, og har opplevd ufattelig mye. Vi har også rukket å dra en dagstur til Hamburg.

Detaljer

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to.

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. PÅ DIN SIDE AV TIDEN v5.0 SC1 INT KINO (29) og (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. hvisker i øret til Pål Vil du gifte deg med meg? Hva? trekker

Detaljer

og minnes en måned med god stemning og spennende aktiviteter. Høsten har nå kommet for fult og vi har hatt noen ordentlige

og minnes en måned med god stemning og spennende aktiviteter. Høsten har nå kommet for fult og vi har hatt noen ordentlige Månedsbrev november HUSK PLANLEGGINGS DAGEN 11 NOVEMBER! BARNEHAGEN STENGT! VI SER TILBAKE PÅ OKTOBER og minnes en måned med god stemning og spennende aktiviteter. Høsten har nå kommet for fult og vi har

Detaljer

Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag. Sykkel- og snowboardløype på Myra

Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag. Sykkel- og snowboardløype på Myra Nr. 1-2011. Opplag: 750. Årgang 33 Ansvarlig redaktør.vanja Grut Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag vanja.grut@gmail.com www.muil.no Sykkel- og snowboardløype på Myra Myra UIL har fått bevilget

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE NOVEMBER

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE NOVEMBER MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE NOVEMBER November-sangen: (mel: den gamle nissen) November er så trist og grå, men nyttig likevel for nå må barna tenke på, å lage moro selv! Vurdering Det er mye futt og fart

Detaljer

Halvårsplan for Tyrihans.

Halvårsplan for Tyrihans. Halvårsplan for Tyrihans. Vinter-Vår 2012. Evaluering av høst halvåret 2011. Barnegruppen: Vi startet barnehageåret med å bli godt kjent både med hverandre, barnehagen og uteområdet. Vi brukte tid på å

Detaljer

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger Forlaget Oktober En morgen, rett etter frokost, ringte det på. Jeg gikk mot døren for å åpne, men så

Detaljer

FEBRUAR PÅ STJERNE AVDELING

FEBRUAR PÅ STJERNE AVDELING FEBRUAR PÅ STJERNE AVDELING Hei alle sammen! :-) Denne måneden har vi hatt karneval som tema, og vi har forberedt oss til den store dagen som var den 27. februar. Vi har også jobbet med Gambia i uke 8,

Detaljer

INNESTENGT / UTESTENGT. Oda Jenssen. Inspirert av diktet "Sinnets fengsel" av Eva Lis Evertsen

INNESTENGT / UTESTENGT. Oda Jenssen. Inspirert av diktet Sinnets fengsel av Eva Lis Evertsen INNESTENGT / UTESTENGT By Oda Jenssen Inspirert av diktet "Sinnets fengsel" av Eva Lis Evertsen Oda Jenssen 93294925 odajenssen@gmail.com 1 EXT. RIKMANNSBOLIG - KVELD HVITT HUS OG HAGE, I VINDUENE ER LYSENE

Detaljer

Fjøsnissen. Moldetur. Som et resultat av denne overtroen er skikken med å sette ut grøt til nissen på låven julekvelden oppstått.

Fjøsnissen. Moldetur. Som et resultat av denne overtroen er skikken med å sette ut grøt til nissen på låven julekvelden oppstått. Moldetur Fjøsnissen Saba Abay/Yohannes Tewelde 6. november kom alle introelevene klokka ti på åtte på busstasjonen. Da Kari og Gry kom, kjørte bussen til Molde. Etter ca. 5-10 minutter sto Gry foran elevene,

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR MAI 2015 HJØRNETANNA

MÅNEDSPLAN FOR MAI 2015 HJØRNETANNA MÅNEDSPLAN FOR MAI 2015 HJØRNETANNA UKE MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 19 4. 5. 6. 7. 8. En gruppe går på tur til maurtua og en gruppe uteleik En gruppe går på tur og plukker blomster og en gruppe

Detaljer

Flora Barehage Nythetsavis

Flora Barehage Nythetsavis Flora Barehage Nythetsavis Da har november gått og den har gått fort. Desember nærmer seg med stormskritt. Jeg legger ved en egen månedsplan for desember som viser de ulike aktivitetene vi har tenkt å

Detaljer

1. Byen. Pappa og jeg kom i går, og i dag hadde vi sløvet rundt i byen, besøkt noen kirker og museer, sittet på kafeer og stukket innom

1. Byen. Pappa og jeg kom i går, og i dag hadde vi sløvet rundt i byen, besøkt noen kirker og museer, sittet på kafeer og stukket innom 1. Byen Jeg la hodet bakover. Rustbrune jernbjelker strakte seg over meg, på kryss og tvers i lag på lag. Jeg bøyde meg enda litt lenger, det knakte i nakken. Var det toppen, langt der oppe? Jeg mistet

Detaljer

Middagen var ved 20 tiden, og etterpå var det sosialt samvær i peisestua. Det ble IKKE

Middagen var ved 20 tiden, og etterpå var det sosialt samvær i peisestua. Det ble IKKE Av hanne bakken Endelig står årets utflukt for tur og denne gangen går turen til Glitterheim. Noen forberedelser må til før en kan legge ut på tur, men denne gangen ble de ikke så omfattende som sist (

Detaljer

Vi ser tilbake på november

Vi ser tilbake på november Vi ser tilbake på november I november har vi vært i turnhallen hver tirsdag. Dette er noe barna gleder seg til hele uka, altså uken høydepunkt. Vi har jo også denne måneden hatt «Se på dag», kjempe fint

Detaljer

Pedagogisk tilbakeblikk Sverdet November 2013

Pedagogisk tilbakeblikk Sverdet November 2013 Pedagogisk tilbakeblikk Sverdet November 2013 Hei, alle sammen. November var en veldig produktiv og fin måned. Vi fikk ommøblert på avdelingen på planleggingsdag, kjøpt inn nye leker og utstyr, og gjort

Detaljer

AKTIVITETSPROGRAM 2014

AKTIVITETSPROGRAM 2014 Foreningen for deg som er helt eller delvis alene med barn, men med hjerte og tid for andre. AKTIVITETSPROGRAM 2014 Det er bindende påmelding på alle aktiviteter. Alle aktiviteter blir lagt ut etter hvert

Detaljer

Månedsbrev fra Ekornstubben Desember 2015

Månedsbrev fra Ekornstubben Desember 2015 Månedsbrev fra Ekornstubben Desember 2015 Datoer å huske på i desember: Da var enda en måned flydd - 11.12: Lysfest forbi, denne med både vinter, - 15.12: Nissefest vår og høst på en gang. Snøen - 17.12:

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET NOVEMBER 2012 Hei alle sammen November er allerede over, og vi går inn i den siste måneden i året. Vi har blant annet hatt vårt første møte med denne vinterens snø, vi har

Detaljer

GRØNNPOSTEN AUGUST SEPTEMBER 2014

GRØNNPOSTEN AUGUST SEPTEMBER 2014 GRØNNPOSTEN AUGUST SEPTEMBER 2014 Velkommen til et nytt barnehageår hos oss på Grønn! Så var vi i gang med et nytt barnehageår! Kjekt å treffe «gamle» og «nye» barn og foreldre! Det er hele 9 nye barn

Detaljer