Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland"

Transkript

1 Nytt personvernregelverk GDPR e-kommunedagen Hordaland

2 Personopplysninger samles inn om oss, og aktører bruker det i salgs- og reklameøyemed, men også statlig aktører sorterer denne informasjonen. På lang sikt kan denne informasjonen slå tilbake på deg/meg personlig, på firma du/jeg er ansatt i, eller på et helt land via en informasjonsoperasjon som kan rokke ved demokratiske prosesser. 2

3 Agenda Definisjoner Bakgrunn for nytt personvernregelverk Prinsipper og rettigheter Om den nye forordningen Innebygd personvern Vurdering av personvernkonsekvenser mm Konkurranse

4 Definisjoner

5 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr

6 Grunnloven 2, 102 : 2: Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv. Denne Grunnlov skal sikre demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene. 102: Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin kommunikasjon. Husransakelse må ikke finne sted, unntatt i kriminelle tilfeller. Statens myndigheter skal sikre et vern om den personlige integritet. 6

7 Den Europeiske Menneskerettskonvensjon Artikkel 8 Retten til respekt for privatliv og familieliv 1. Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse. 2. Det skal ikke skje noe inngrep av offentlig myndighet i utøvelsen av denne rettighet unntatt når dette er i samsvar med loven og er nødvendig i et demokratisk samfunn av hensyn til den nasjonale sikkerhet, offentlige trygghet eller landets økonomiske velferd, for å forebygge uorden eller kriminalitet, for å beskytte helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter. 7

8 Hva er personopplysningsvern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger som skal brukes, av hvem, til hvilke formål osv. Informasjon hvis man ikke har rett til å samtykke, har man i det minste rett til å vite hvilke opplysninger som brukes, av hvem, til hvilke formål osv. Personvern dreier seg om personlig integritet, privatliv, selvbestemmelse og selvutfoldelse. - Mer enn personopplysningsvern - Mer enn informasjonssikkerhet 8 Thinkstock.com

9 Hvem har plikter og rettigheter De registrerte har rettigheter Behandlingsansvarlig, databehandler, underleverandører har plikter 9

10 Nye tider med GDPR= General Data Protection Regulation, dvs nye personvernregler

11 Bakgrunn EUs arbeid med nytt regelverk Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den europeiske borgers rettigheter Gjøre det lettere å utveksle personopplysninger over landegrenser Styrke tilliten til digitale tjenester Sikre samarbeid mellom personvernmyndigheter 11

12 Overordnede krav i forordningen Krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standardinnstilling Vurdering av personvernkonsekvenser Tydeligere krav til informasjon og samtykke Strengere sanksjoner Strategier for etterlevelse av regelverket: Obligatorisk med personvernombud Risikobasert tilnærming Forhåndsdrøftelser Bransjenormer og sertifisering Europeisk samarbeid 12

13 Personvernprinsipper og den registrertes rettigheter

14 Gamle personvernprinsipper i ny drakt Lovlig, rimelig og gjennomsiktig Rettslig grunnlag. Respekter de registrertes interesser og rimelige forventninger. Informasjon skal gis på en tilgjengelig og forståelig måte. Formålsbegrensning Opplysningene skal brukes til spesifikke, uttrykkelig angitte og legitime formål. Opplysningene skal ikke brukes til andre uforenlige formål Dataminimering Personopplysningene skal være tilstrekkelige, relevante og begrenset til hva som er nødvendig for formålet. Korrekte og oppdaterte Opplysningene skal være korrekte og om nødvendig ajourførte. Ukorrekte eller utdaterte personopplysninger skal rettes eller slettes. Rutiner for lagring og sletting Personopplysninger skal ikke lagres lengre enn det som er nødvendig for formålet. Automatiske sletterutiner. Integritet og konfidensialitet Personopplysninger sikres mot uautorisert eller ulovlig tilgang og mot utilsiktet tap, ødeleggelse eller skade. Det skal brukes egnede tekniske og organisatoriske tiltak. Ansvarlighet Den behandlingsansvarlige har ansvar for, og må kunne dokumentere, at regelverket blir etterlevd

15 De registrertes rettigheter Informasjon (art 12-14) Innsyn (art 15) Forutsetning for de resterende rettigheter Korrigering (art 16 & 19) - Unøyaktige opplysninger - Varsling av tredje part - Når? uten ugrunnet opphold Sletting/Retten til å bli glemt (art 17 & 19) - Ikke nødvendige, samtykket trekkes tilbake, registrerte motsetter seg, ulovlig behandling, lovhjemmel - Ingen direkte adgang til å ta kostnadene med i beregningen - Ingen behov for intervensjon fra Datatilsynet - plikt til å informere tredjepart som behandler data som er tilgjengeliggjort for allmenheten (art 17 (2)) 15

16 De registrertes rettigheter Rett til at personopplysninger begrensning (ny, art 18 &19) den registrerte ønsker at opplysninger skal slettes eller bestrider at opplysningene er korrekte opplysningene kan ikke behandles på noen annen måte enn å bare lagres Noen unntak: samtykke fra den registrertes, forsvare et rettskrav, forsvare en annens rettigheter, eller ivareta viktige samfunnsinteresser. Plikt til å underrette alle som har mottatt opplysningene Dataportabilitet (ny, art 20) Den registrerte kan ha krav på å ta med seg opplysningene sine til en annen virksomhet dersom behandling er basert på samtykke eller avtale Den registrerte kreve at den behandlingsansvarlige sørger for å overføre opplysningene til den nye virksomheten Opplysningene skal være i et strukturert, allment brukt og maskinlesbart format Retten til dataportabilitet gjelder ikke for behandlinger som er nødvendige for å gjennomføre oppgaver i samfunnets interesse eller under offentlig myndighetsutøvelse. 16

17 De registrertes rettigheter Innsigelse (ny, art 21) En rett til å protestere mot visse typer behandlinger, f.eks direkte markedsføring, profilering. Ivaretagelse av retten til innsigelse kan løses gjennom tekniske tiltak, for eksempel innstillinger i en nettleser/applikasjon Automatiserte avgjørelser, inkludert profilering (ny, art 22) Adgangen til å ta i bruk automatiserte avgjørelser, altså avgjørelser basert på algoritmer, er snevret inn etter de nye reglene. Eks. benytter algoritmer for å utarbeide profiler om et individ som igjen avgjør kredittverdighet, adgang til å ta opp lån, forsikringspremier, og så videre. Automatiserte avgjørelser er kun tillatt dersom de er nødvendige for å inngå eller gjennomføre en avtale med de registrerte, er hjemlet i lov som samtidig gir tilfredsstillende garantier for personvernet til de registrerte, er basert på gyldig samtykke. Dersom profiler som har rettsvirkning på et individ også inneholder sensitive personopplysninger, er de eneste gyldige behandlingsgrunnlagene samtykke eller lovhjemmel 17

18 Forordningen (GDPR), litt om hva og hvordan

19 Alle norske virksomheter får nye plikter Alle må finne ut hva regelverket betyr Nye rutiner er et ledelsesansvar Alle ansatte skal følge nye rutiner 19

20 Internkontrollplikt i art 24, 30, 32.. Identifisere Roller Opplysninger Formål Kilder Mottakere Begrensninger Gjennomføre Tekniske tiltak Organisatoriske tiltak Oppdatere DPIA Forhåndsdrøftelser Dokumentere Jf. art 30 Bransjenormer/ sertifisering 20

21 Innebygd personvern og personvern som standardinnstilling (art. 25) Oppsummert: Obligatorisk Tekniske og organisatoriske tiltak. Ivareta personvernprinsipper og den registrertes rettigheter. Det minst personverninngripende alternativet som standard, mht mengde, omfang, lagringstid, tilgjengelighet. Ha et rammeverk for programvareutvikling, og inkluder disse sju aktivitetene er i rammeverket. Behandlingsansvarlige: Krav til å benytte programvare, løsninger etc som har innebygd personvern som standardinnstilling. 21

22 Alle skal ha innebygd personvern (Privacy by Design) i løsningene sine (art. 25) Å ta hensyn til personvernet i alle utviklingsfasene av et system. Vær i forkant, forebygg fremfor å reparere Gjør personvern til standard innstilling Bygg personvern inn i designet Skap full funksjonalitet: Både-og, ikke enten-eller Ivareta informasjonssikkerhet fra start til slutt Vær åpen om hvordan systemet fungerer og personvern blir ivaretatt Respekter brukerens personvern 22

23 Oversikt over behandlingsaktiviteter art. 30 Kontaktinformasjon til behandlingsansvarlig Formål Kategorier av registrerte og personopplysninger Kategorier av mottakere Evt. overføringer til tredjeland eller internasjonale organisasjoner, og dokumentasjon på tilstrekkelig beskyttelse Slettefrister Sikkerhetstiltak Databehandlere skal ha tilsvarende oversikt over det de gjør på vegne av ulike behandlingsansvarlige. 23

24 Sikkerhet ved behandling art. 32 Risikovurdering Sikkerhetstiltak Pseudonymisering og kryptering av personopplysninger Sikre vedvarende K, I, T og robusthet Gjenoppretting av tilgjengelighet og tilganger ved hendelser Jevnlig testing, vurdering og evaluering Bransjenormer eller godkjent sertifiseringsordning Element for å vise etterlevelse Tiltak for å sørge for at behandling kun skjer på instruks fra behandlingsansvarlig 24

25 Avviksmeldinger art. 33 Sikkerhetsbrudd (art. 4 (12)): «brudd på personopplysningssikkerheten» - er et brudd på sikkerheten som fører til utilsiktet eller ulovlig tilintetgjøring, tap, endring, ulovlig spredning av eller tilgang til personopplysninger som er overført, lagret eller på annen måte behandlet Dette omhandler mer enn dagens 2-6 tredje ledd: «uautorisert utlevering av personopplysninger som krever konfidensialitet» 25

26 Avviksmeldinger art. 33 Behandlingsansvarlig må melde avvik innen 72 timer. Kan meldes trinnvis. Databehandler melder til behandlingsansvarlig Stilles krav til innholdet i avviksmeldingen. Vårt skjema i Altinn tar høyde for dette, oppdateres fortløpende ihht ny forordning. Technology subgroups arbeid på personal data breach notification guidelines ble godkjent på plenarmøtet Artikkel 29- gruppen i oktober. Gjelder både artikkel 33 og

27 Avviksmelding art 34 Risiko eller høy risiko: (76): Hvor sannsynlig og alvorlig risikoen for den registrertes rettigheter og friheter er, bør fastslås ut fra behandlingens art, omfang, formål og sammenhengen den utføres i. Risikoen bør vurderes ut fra en objektiv vurdering der det fastslås om behandlingen av personopplysningene innebærer en risiko eller en høy risiko. 27

28 Behandlingsansvarlig oppdager/ gjøres oppmerksom på en sikkerhetshendelse og fastslår om det har skjedd et avvik mht personopplysninger. Behandlingsansvarlig blir oppmerksom på brudd personopplysninger og vurderer risiko for enkeltpersoner. Artikkel 34 Informasjon til de berørte Medfører bruddet en risiko for enkeltpersoners rettigheter og friheter? Ja Nei Det er ikke krav om å varsle tilsynsmyndigheter eller enkeltpersoner. Meld bruddet til den aktuelle tilsynsmyndighet. Flytskjema som viser varslingskrav Vil bruddet medføre en høy risiko relater til enkeltpersoners rettigheter og friheter? Hvis bruddet påvirker enkeltpersoner I mer enn et medlemsland (EU/EUØ), skal tilsvarende tilsynsmyndighet I det enkelte land varsles. Ja Nei Ingen krav om å varsle enkeltpersoner. Gi informasjon til de berørte personer og om påkrevd (se art 34), gi informasjon om hvilke tiltak de kan gjøre for å beskytte seg mot konsekvenser av bruddet. Alle brudd registreres i henhold til artikkel 33 nr. 5. Den behandlingsansvarlige skal dokumentere og registrere brudd. 28

29 Vurdering av personvernkonsekvenser art. 35 Om personvernrisiko (76): Objektiv, risikoen for innskrenking/bortfall av den registrertes rettigheter og friheter - ut fra behandlingens art, omfang, formål og sammenhengen den utføres i. Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) er en prosess for å bygge og demonstrere etterlevelse av regelverket. Av hvem: Behandlingsansvarlig. PVO kan bidra. Når: Før en behandling starter eller før utviklingsstart. Når skal den oppdateres: Ved endring av risiko eller kontekst. 29

30 Hva skal beskyttes, hvordan ivareta etterrettelighet? Konfidensialitet Artikkel 5 (2) accountability Den behandlingsansvarlige er ansvarlig for og skal kunne påvise at personvernprinsippene overholdes. Åpenhet Transparency Integritet Den registrertes perspektiv Mulighet til å gripe inn Intervenability Kan ikke kobles Unlinkability Tilgjengelighet Oversatt fra en artikkel om DPIA-prosessen: 30

31 Vurdering av personvernkonsekvenser art. 35 NÅR: Følgende type tilfeller er det påkrevd å utrede personvernkonsekvenser: systematisk og omfattende vurdering av personlige forhold når opplysningene brukes til automatiserte avgjørelser behandling av sensitive personopplysninger i stort omfang ref art 9(1) systematisk overvåking av offentlig område i stort omfang I tilfelle man er i tvil anbefaler vi å utføre en DPIA. Datatilsynet må publisere liste over når det er påkrevd. Datatilsynet kan publisere liste over når det ikke er påkrevd. 31

32 Vurdering av personvernkonsekvenser art. 35 HVA: Vurderingen skal som minimum inneholde: Systematisk beskrivelse av behandlingen, formål, og evt. hvilken berettiget interesse den ivaretar. Vurdering av nødvendighet og forholdsmessighet, sett opp mot formålet. Vurdering av risikoen for rettigheter og frihet til registrerte. (jf (1) ) Tiltak som skal iverksettes for å redusere risikoen. (inkluderer garantier, sikkerhetstiltak og mekanismer som som skal sikre de berørtes rettigheter og legitime interesser) 32

33 Forhåndsdrøftelser Art. 36 Artikkelen baserer seg på at det er gjennomført en DPIA og at det er høy risiko som ikke kan reduseres. Det stilles krav til dokumentasjon som skal sendes inn til oss Forordningen stiller krav til vår behandlingstid 8 uker, kan forlenges innen én mnd (må begrunnes) til ytterligere 6 uker Vi kan veilede eller forby behandlingen. 33

34 Atferdsnormer art. 40/41 Datatilsynet skal oppmuntre til utarbeidelse av normer, for å sikre effektiv etterlevelse av forordningen. Datatilsynet (evnt EDPB) skal godkjenne atferdsnormer. Vi kan akkreditere et organ som skal kontrollere at normen følges. Stilles krav til et organ som skal/vil akkrediteres DT må få på plass rutiner for å akkreditere og kontrollere. 34

35 Sertifisering art. 42 Fortalen (100): For å øke åpenheten og overholdelsen av denne forordning bør det oppmuntres til opprettelse av sertifiseringsmekanismer og personvernsegl og - merker, slik at de registrerte raskt kan vurdere nivået for vern av personopplysninger som relevante produkter og tjenester omfattes av. Behandlingsansvarlige og databehandlere - inngå bindende og håndhevbare forpliktelser, garantier mht de registrertes rettigheter. Sertifiseringsorgan (DT)- prosedyrer sertifisering, basert på gitte kriterier. EDPB - offentlig register over sertifiseringsmekanismer, segl og merker En sertifisering gjelder for maks tre år, kan fornyes/ trekkes tilbake. 35

36 Sertifiseringsorganer art. 43 Sertifiseringsorgan akkrediteres av tilsynsmyndigheten og/eller nasjonalt akkrediteringsorgan. Maks fem år, men kan fornyes. Stilles krav til et organ som vil akkrediteres. Sertifiseringsorgan skal informere Datatilsynet om begrunnelse for sertifisering eller tilbaketrekking. Datatilsynet skal offentliggjøre krav (art. 43 (3)) og kriterier (art. 42 (5)), og oversende til EDPB, som samler i et register og offentliggjør. Kommisjonen kan fastsette krav for sertifiseringsmekanismer og vedta gjennomføringsakter som bestemmer tekniske standarder for sertifiseringsmekanismer, segl og merker, samt ordninger som skal fremme og anerkjenne disse. Kommer veiledning fra Artikkel 29-gruppen 36

37 Den behandlingsansvarliges plikter ovenfor de registrerte Plikt til å: Utforme samtykkeerklæring (art. 7, 8 ) Utforme informasjonsskriv (art. 12 ) Informere den registrerte om tiltak truffet på anmodning (art , 12(3) Informere om behandlingen av personopplysninger (art. 13, 14) Gi innsyn (art 15) Rette unøyaktige eller supplere ufullstendige opplysninger (art. 16) Slette (art. 17, meldeplikt art 19 ) Begrense behandlingen av personopplysninger (art. 18) Overføre opplysninger til den registrerte etter art. (dataportabilitet), og hvis teknisk mulig, direkte til en eventuell ny behandlingsansvarlig (art. 20) Iverksette tiltak for å ivareta retten til å motsette seg behandling av personopplysninger (art. 6 (e) og (f), art. 21) Ivareta forbudet mot automatiserte avgjørelser basert på personprofiler (art 22) Melde avvik til de registrerte (art. 34) 37

38 Den behandlingsansvarliges plikter ovenfor databehandlere og Datatilsynet Plikt til å sjekke tekniske eller organisatoriske garantier som databehandleren gir (art. 28 (1)) Plikt til å godkjenne underleverandører av databehandleren (art. 28 (2) og (4)) Plikt til å inngå bindende avtale (databehandleravtale), skriftlig (art. 28 (3)) Plikt til å melde avvik til Datatilsynet (art. 33) Plikt til å igangsette forhåndsdrøftelser (art. 36) Plikt til å søke forhåndsgodkjennelse, hvis påkrevd i særlov (art. 36 (5)) Plikt til å medvirke til tilsyn (art. 58 (e) og (f)) Generell plikt til å samarbeide med Datatilsynet (art. 31) 38

39 Databehandlere får nye plikter (art 28) Egne rutiner for behandling av personopplysninger dokumentere etterlevelse Si ifra om instrukser er i strid med loven Underleverandører skal godkjennes Melde avvik til behandlingsansvarlig Behandle personopplysninger ihht databehandleravtale Kan bli erstatningspliktige 39

40 Personvernombud (art ) Kompetansekrav Skal utpekes på grunnlag av faglige kvalifikasjoner, særlig kunnskap om personvern og evne til å utføre oppgavene. Personvernombudets stilling Skal involveres i alle spørsmål som gjelder personvern. Skal sikres ressurser. Kan ikke instrueres. Skal rapportere til det høyeste ledernivået. Skal være bundet av taushetsplikt. Kan ha andre oppgaver, men ikke hvis det foreligger interessekonflikt. Personvernombudets oppgaver Informere og gi råd til i virksomheten. Kontrollere overholdelse av forordning, lovgivning og retningslinjer, herunder fordeling av ansvar, holdningsskapende tiltak og opplæring. Revisjon av retningslinjer. Delta i vurdering av personvernkonsekvenser. Være et kontaktpunkt for de registrerte og Datatilsynet 40

41 Reglene gjelder også virksomheter utenfor Europa Alle som tilbyr varer eller tjenester til EU- eller EØSborgere De som kartlegger EU- eller EØS-borgeres adferd på nett Virksomheter skal kunne forholde seg til en personvernmyndighet Den registrerte skal kunne klage i eget land Personvernmyndigheter skal samarbeide 41

42 Hva bør alle virksomheter gjøre nå? 1. Utnevn en pilot/dirigent en prosjektleder. 2. Sørg for å få på plass en personvernrådgiver/ombud, og få vedkommende med i prosjektet. 3. Viktig å påpeke at dette er et organisasjonsprosjekt og ikke et sikkerhetsprosjekt eller pvo-prosjekt. 4. Kartlegg, få oversikt personopplysninger som behandles 5. Prioriter tiltak som må gripes fatt i for å oppnå samsvar 6. Gjennomfør risikovurdering og vurdering av personvernkonsekvenser. Håndter risikoen. 7. Organiser interne rutiner for å sikre personvern (håndtere klager, sikre innebygd personvern, datapotabilitet, avvik på datasikkerheten, opplæringsprogram for ansatte mm) 8. Dokumenter samsvar (hvilke beslutninger er tatt, tiltak, hva er gjennomgått) og oppdater jevnlig dette dokumentet 42

43 Konkurranse Innebygd personvern

44 Innebygd personvern i praksis 2018 Datatilsynet inviterer til konkurranse om beste programvare utviklet utfra prinsippene for innebygd personvern. Jury: Dag Wiese Schartum Lillian Røstad Maria Bartnes Torgeir Waterhouse Veronica J. Buer og Martha Eike, Datatilsynet Hvordan delta i konkurransen? Sende oss et utfylt søknadsskjema med beskrivelse av produktet. Mer informasjon på datatilsynet.no Frist for innsending av bidrag 1. desember

45 Veilederen ligger på datatilsynet.no 45

46 Takk for oppmerksomheten! Telefon: datatilsynet.no (Twitter)

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 02.11.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse Innebygd personvern

Detaljer

Nye personvernregler (GDPR)

Nye personvernregler (GDPR) Nye personvernregler (GDPR) 10.10.2017 Bakgrunn Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og forhåndsdrøftelse PVO, internasjonalt

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 21.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 Hva er personvern? Beskyttelse av privatlivets fred Ivaretakelse av den personlige integritet Retten til

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27.04.2017 Datatilsynet Opprettet 1980, lokalisert i Oslo Ca 50 medarbeidere Uavhengig forvaltningsorgan under KMD To roller tilsynsorgan og ombud Regelverk: Personopplysningsloven

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 2 Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 25. oktober 2017 Personvern - Hva er det Side 2 Side 3 30.10.2017 Side 4 30.10.2017 5 6 7 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Mars 2017

Nye personvernregler fra mai Mars 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 25. Mars 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Bakgrunn Arbeidet

Detaljer

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter

Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighetsprinsippet og virksomhetens plikter Ansvarlighet og internkontroll Nøkkelen til etterlevelse (accountability)? Artikkel 5 (2) accountability Den behandlingsansvarlige er ansvarlig for og skal

Detaljer

Personvern - Hva er det

Personvern - Hva er det Personvern - Hva er det Nye personvernregler fra mai 2018 18. oktober 2017 Side 2 Side 3 5 Side 4 6 1 Viktig nytt i forordningen Materielle krav i regelverket: Innebygd personvern og personvern som standard

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå?

Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Nye personvernregler fra mai 2018, hva nå? Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra i dag til 2018 Hva nå? våre forventninger og råd

Detaljer

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter

GDPR - viktige prinsipper og rettigheter GDPR - viktige prinsipper og rettigheter 11.09.2017 Agenda Bakgrunn for nye personvernregler Viktige prinsipper i forordningen Registrertes rettigheter Hva nå? våre forventninger og råd om veien videre

Detaljer

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk

Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk Krav til informasjonssikkerhet i nytt personvernregelverk 8. desember 2017 Informasjonsikkerhet er et ledelsesansvar Sikkerhetsledelse Klare ansvarsforhold Oversikt over det totale risikobildet og beslutte

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017

Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Nye personvernregler fra mai 2018 Personvern og medlemslister Knut B. Kaspersen - Datatilsynet 12. desember 2017 Personvern - Hva er det 3 Hva er personopplysninger? Side 4 5 Viktig nytt i forordningen

Detaljer

Steinar Nørstebø, styreleder

Steinar Nørstebø, styreleder 1 Steinar Nørstebø, styreleder steinar@kins.no Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse,

Detaljer

Nye personvernregler fra mai 2018

Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler fra mai 2018 27. September 2017 Personvern Hva er det? Side 2 Side 3 03.10.2017 Side 4 03.10.2017 Ny forordning Ny Grunnlovsbestemmelse 102 Personopplysningsloven av 14.4.2000 EU-direktiv

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern

Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern Nøkkelen til morgendagens personvern innebygd personvern 24.10.2017 Personvern, prinsipper og rettigheter Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 Fødselsnummer: 13087846271

Detaljer

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver

Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver Nye personvernregler Gullik Gundersen juridisk rådgiver 19.10.2017 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 3. Hva gjør vi nå? 2 Om de nye reglene 3 Om de nye reglene Kommer fra EU («forordning»)

Detaljer

Skytjenester og nytt personvernregelverk

Skytjenester og nytt personvernregelverk Skytjenester og nytt personvernregelverk 15.02.2017 Agenda Personopplysninger Skytjenester Problemstillinger som må vurderes Nytt personvernregelverk Thinkstock.com 2 Personopplysninger Hva er person(opplysnings)vern?

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

NORID - Registrarseminar 26. april 2017

NORID - Registrarseminar 26. april 2017 NORID - Registrarseminar 26. april 2017 26.04.2017 Bakgrunn for ny personvernforordning Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og trer i kraft i 2018 Felles regelverk for personvern i Europa Styrke den

Detaljer

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning

Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Informasjonssikkerhet og internkontroll - hva er nytt med EUs personvernforordning Senioradvokat (PhD) Thomas Olsen Normkonferansen 30. november 2017 www.svw.no GDPR viderefører personvernprinsippene Artikkel

Detaljer

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018

Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Uansett hvor man står, ikke bli stående! Nye personvernregler fra mai 2018 Nye personvernregler Personvernforordningen GDPR Regulation (EU) 2016/679 3 Litt om bakgrunnen for nye regler Hvorfor nye regler

Detaljer

Personvern i digitalisering av forvaltningen

Personvern i digitalisering av forvaltningen Personvern i digitalisering av forvaltningen En varde av ettertanke «Slik kan man ( ) tenne en varde av ettertanke ved den stadig sterkere automatiseringen innen offentlig forvaltning. Hvordan kontrollerer

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Nytt personvernregelverk noen viktige endringer Hvordan utfordrer gjenbruk av personopplysninger personvernprinsippene Hva er mulighetene for etterlevelse av det nye regelverket

Detaljer

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger,

Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, Nye personvernforordning - er vi klar? DFØ kundeforum 2017, Stavanger, 26.10.2017 Personopplysninger hva er det? Fødselsnummer: 090361 46271 IP-adresse: 195.159.103.82 Bilnummer: BL 23456 Bluetooth MAC:

Detaljer

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge)

De nasjonale tilsynsmyndighetene (Datatilsynet i Norge) 1 2 3 Forordningen trer i kraft 25. mai 2018. Den avløser da personverndirektivet. Den får da direkte virkning i medlemslandene, og krever altså i motsetning til direktiver ikke nasjonal lovgivning. Direktivet

Detaljer

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern

Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern Normkonferansen 2017 (GDPR) Juridisk opplæring personvern 30. november 2017 Marit Larsen Haarr Juridisk rådgiver Direktoratet for e-helse Juridisk opplæring oversikt A Hva skjer på personvernområdet nå?

Detaljer

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 #Oppdatert Tromsø 14. september 2017 Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvernforordningen (General Data Protection Regulation/GDPR) Personvernforordningen på overordnet

Detaljer

Programvareutvikling med innebygd personvern og personvern som standardinnstilling. Eirik Saltkjel Veronica Jarnskjold Buer

Programvareutvikling med innebygd personvern og personvern som standardinnstilling. Eirik Saltkjel Veronica Jarnskjold Buer Programvareutvikling med innebygd personvern og personvern som standardinnstilling Eirik Saltkjel Veronica Jarnskjold Buer 30.11.2017 Agenda Introduksjon til nye personvernregler Pause (10 minutter) Introduksjon

Detaljer

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017

Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 Nye personvernregler Hvordan blir organisasjonen i overensstemmelse med regelverket? Unicornis, 12. desember 2017 GDPR kommer! 4 Nye personvernregler - oversikt Bakgrunn / begrunnelse Tilpasning til ny

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk

Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Personvern i digitaliseringens tid Kommuner og nytt regelverk Agenda Litt om Datatilsynet Hva er personvern og personopplysninger? Hvordan ser det ut i norske kommuner? Bakgrunn for nye personvernregler

Detaljer

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye

EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye EUs personvernforordning - hva kreves? #Oppdatert 2017 19. oktober, Radisson Blu Hotel, Bergen Partner advokat (H) Halfdan Mellbye Innhold 1. Personvernforordningen hva er det EU vil og hva er nytt? 2.

Detaljer

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017

Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Personopplysningsloven (GDPR) 5. desember 2017 Advokat/partner Håkon Knudsen Advokatfullmektig Silje Fagerhaug www.svw.no Program 0945-1045 10.45-11.00 11.00-12.00 12.00-13.00 13.00-14.15 14.15-14.45 14.45-15.15

Detaljer

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA

GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA GDPR HVA ER VIKTIG FOR HR- DATA Ane Wigers og Kjersti Hatlestad VÅRE MEDLEMMER DRIVER NORGE Forordningen stiller tydelige krav til fremgangsmåte ved behandling av personopplysninger Risikobasert tilnærming

Detaljer

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver

Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte. Personvernforordningen i det daglige. Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Arbeidsgiverens behandling av personopplysninger om sine ansatte Personvernforordningen i det daglige Dana Jaedicke juridisk seniorrådgiver Et nytt personvernregelverk er født! (EU 2016/679) PUBLISERT

Detaljer

Nye personvernregler i GDPR i helsesektoren

Nye personvernregler i GDPR i helsesektoren Nye personvernregler i 2018 - GDPR i helsesektoren 05.12.2017 Kort om skytjenester Er det egentlig noe nytt? ASP, fjerndrift, stormaskin, hosting, Outsourcing rokker ikke ved ansvarslinjene: Virksomhet

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler

Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler Programvareutvikling med innebygd personvern nye personvernregler 28.08.2017 Agenda Innebygd personvern introduksjon, konkurranse og veileder Aktivitetene i veileder om programvareutvikling med innebygd

Detaljer

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet

Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Underbygger lovverket kravene til en digital offentlighet Personvern Hva er det? Side 2 Personopplysninger hva er det? Peder Aas 2020 Lillevik F.nr 180262 34997 3 Personopplysninger hvor er de? 4 Digitalisering

Detaljer

Nye personvernregler og innebygd personvern

Nye personvernregler og innebygd personvern Nye personvernregler og innebygd personvern Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Hendelser Innebygd personvern og DPIA Prosjekt i Datatilsynet Hva er person(opplysnings)vern? Den

Detaljer

DIFI - Seminar om Skytjenester

DIFI - Seminar om Skytjenester DIFI - Seminar om Skytjenester 16.10.2017 Definisjoner Personvern, hva er det? Grunnleggende rett til vern av den private sfære og retten til selv å bestemme over opplysninger om seg selv. ivaretakelse

Detaljer

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017

NYHETSBREV. Forslag til ny personopplysningslov. 7. juli 2017 7. juli 2017 NYHETSBREV Forslag til ny personopplysningslov Den 6. juli 2017 sendte Justis- og beredskapsdepartementet forslag til ny personopplysningslov på høring. Departementet har listet flere punkter

Detaljer

Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25

Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25 Innebygd personvern personvernforordningen artikkel 25 25.08.2017 Bjørn Erik Thon Arbeidsgruppen har bestått av: Andreas Hegna Martha Eike Rita Nordtug Johannes Brodwall Eskild Storvik Karoline Klever

Detaljer

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016

Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen. Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 Sanksjoner ved overtredelse av personvernforordningen Senioradvokat (PhD ) Thomas Olsen Personvernkonferansen 2. desember 2016 www.svw.no Oversikt Overblikk forordningen Klagemulighet til Datatilsynet

Detaljer

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten?

Ny forordning om behandling av personopplysninger. Hvordan går det med pasienten? Ny forordning om behandling av personopplysninger Hvordan går det med pasienten? 14.12.2015 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status 01.december: - 95% ferdig - Gjenstår noe dialog om:

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Hvitvaskingskonferansen Advokat Nils Henrik Heen Dagens regelverk EUs personverndirektiv 94/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning 2 Personvernforordningen Teknologisk

Detaljer

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA)

Den nye personvernsforordningen. Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) 1 2 3 4 5 Den nye personvernsforordningen Kristin Sæther Bangsund, Seniorrådgiver, EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) Bakgrunn og tema Hovedtema: hva innebærer de nye reglene Norge/EØS? for bedrifter som opererer

Detaljer

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION Johnny Berntsen ISO/IEC 27001 Master Knowit Hva er GRDP? GDPR står for General Data Protection Regulation og er erstattningen og oppdatering av EU s 20 år

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november

Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Ny personopplysningslov og personvernforordning mai 2018 Personalledersamling 7. og 8. november Anne Mette Dørum, spesialrådgiver KS Presentasjonen er basert på Datatilsynets presentasjoner om samme tema,

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Innledning 2 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Bankregulatorisk fagseminar Advokat Nils Henrik Heen Personvernforordningen Vedtatt i EU mai 2016 Trer i kraft mai 2018 Teknologisk utvikling Internasjonalisering Fullharmonisering

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR

Verdipapirfondenes forening. Ny personvernforordningen GDPR www.pwc.com Verdipapirfondenes forening Ny personvernforordningen GDPR Christine Ask Ottesen Direktør Advokatfirmaet PwC GDPR - en jungel av nye begrep DPIA GDPR BCR Privacy by design Access Privacy Shield

Detaljer

Hva betyr det for din virksomhet?

Hva betyr det for din virksomhet? Nye personvernregler i 2018 Hva betyr det for din virksomhet? I 2018 får Norge nye regler for personvern, når EUs forordning erstatter dagens regelverk. Alle virksomheter som behandler personopplysninger

Detaljer

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom

Sikkerhet og personvern i skole og klasserom Sikkerhet og personvern i skole og klasserom NKUL 2017 Tommy Tranvik Harald Torbjørnsen Vi skal: Øke kvaliteten i det pedagogiske arbeidet med digitale ferdigheter hos barn og unge Øke den digitale kompetansen

Detaljer

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo

Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Perspektiver og planer ved Universitetet i Oslo Nye personvernregler Maren Magnus Jegersberg Juridisk seniorrådgiver UiO Personvern handler om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne

Detaljer

GDPR I DEN NORSKE OPERA & BALLETT. Spekter, 13. desember 2017

GDPR I DEN NORSKE OPERA & BALLETT. Spekter, 13. desember 2017 GDPR I Spekter, 13. desember 2017 Overordnet - Hva er «The General Data Protection Regulation» (GDPR)? Definerer regler for all behandling av personopplysninger i virksomheter (regulering av personvern,

Detaljer

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek

Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Nye personvernregler frokostseminar for MedTek Espen Sandvik Partner Andreas Nordby Partner 2 Nedtellingen er i gang... 3 Det kommer til å gå bra! 4 Tema for dagen Hva er personopplysninger? Og hva er

Detaljer

Kan du legge personopplysninger i skyen?

Kan du legge personopplysninger i skyen? Kan du legge personopplysninger i skyen? 05.05.2015 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring,

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

HVORDAN SØRGE FOR ETTERLEVELSE AV SIKKERHETSKRAVENE I GDPR?

HVORDAN SØRGE FOR ETTERLEVELSE AV SIKKERHETSKRAVENE I GDPR? HVORDAN SØRGE FOR ETTERLEVELSE AV SIKKERHETSKRAVENE I GDPR? FROKOSTSEMINAR GDPR I SKYEN DAGFINN BUSET 9. NOVEMBER 2017 Alt innhold, inkludert, men ikke begrenset til metoder og analyser i denne presentasjonen

Detaljer

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen

Nye personvernregler fra mai Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Nye personvernregler fra mai 2018 - Hva betyr det for din virksomhet? Advokat Sverre McSeveny-Åril og advokat Maja Glad Pedersen Bakgrunn Ny personvernforordning vedtatt i EU 14. april 2016 Trer i kraft

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet Velferdsteknologi og personvern Camilla Nervik, Datatilsynet Datatilsynet http://itpro.no/artikkel/20499/vipps-deler-din-kundeinformasjon-medfacebook/ http://e24.no/digital/undlien-vil-skape-medisiner-tilpasset-dine-gener-uioprofessor-vil-digitalisere-genene-dine/23608168

Detaljer

Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet

Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 41 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

Kappløpet om kundedataene

Kappløpet om kundedataene Kappløpet om kundedataene Tre overordnede trender Personalisering Automatisering Plattformer og partnerskap Hvordan påvirker disse utviklingstrekkene personvernet? Hvilke rammer setter den nye forordningen?

Detaljer

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post:

Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen. Partner Lene Langseth. Tel: Mob: E-post: Hvem er vi? Partner Bjørn Jacobsen Tel: 32 25 55 16 Mob: 936 27 040 E-post: bjacobsen@eurojuris.no Partner Lene Langseth Tel: 32 25 55 12 Mob: 950 68 648 E-post: llangseth@eurojuris.no Det nye personvernregelverket

Detaljer

Etterlevelse av personvernforordningen

Etterlevelse av personvernforordningen Etterlevelse av personvernforordningen 31.10.2016 Et nytt personvernregelverk er født! (EU 2016/679) PUBLISERT i EUs offentlige journal o Trer i kraft 27.05.2018 FORORDNING: o Erstatter nasjonal lovgivning

Detaljer

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre?

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM for en advokat Kundedata satt i system Kommersielle mål mot forbrukers rett Innhenter data for profilering Økt digitalisering senket personvern?

Detaljer

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene?

Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Personvernforordningen Hva kommer og hva risikerer virksomhetene? Emilie Veggeland Knudsen Advokatfullmektig Advokatfullmektig Advokat Kjersti Lyster Ryen Advokat Nye personvernregler i norsk rett EUs

Detaljer

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Hva er personvern? 18.06.2014 Side 2 Retten til privatliv Selvbestemmelse Rett til å vite og forstå

Detaljer

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR

SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS. Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR SUSANNE HELLAND FLATØY PUBLIC & HEALTHCARE SOLUTIONS Få oversikt og kontroll, sikre etterlevelse av kravene i GDPR Bakgrunn for nye personvernregler Hva er personvern og personopplysninger Når er det tillatt

Detaljer

Tilsyn med etterlevelse av personvernforordningen

Tilsyn med etterlevelse av personvernforordningen Tilsyn med etterlevelse av personvernforordningen 19.12.2016 Innhold 1. Datatilsynet som kontrollmyndighet - i dag - etter mai 2018 2. Tilsynsmetodikk i dag 3. Endrede premisser for Datatilsynets bruk

Detaljer

Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger

Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger Datalagringsdirektivet og arbeidsgivers innsyn i elektroniske spor Atle Årnes UiB, 19. April 2007 Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger Personopplysninger skal ikke lagres lenger enn det

Detaljer

Databehandleravtale. Kommunenes Sentralforbund - Databehandler

Databehandleravtale. Kommunenes Sentralforbund - Databehandler U % 4)) Databehandleravtale mellom Kvinnherad kommune -Behandlingsansvarleg og Kommunenes Sentralforbund - Databehandler 1. Formålet med avtalen Formålet med denne avtalen er å regulere partenes rettigheter

Detaljer

Personvernombudsordningen etter GDPR

Personvernombudsordningen etter GDPR Personvernombudsordningen etter GDPR Viktigste endringer Fremhevet og lovregulert Skjerpede krav og tydeligere rolle Fra frivillig til obligatorisk for mange Artikkel 37, 38 og 39 i forordningen Retningslinjer

Detaljer

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017

Ny personvernlovgivning. Tillitsvalgkonferansen 2017 Ny personvernlovgivning Tillitsvalgkonferansen 2017 Forordningen skal make Europe fit for the digital age. More than 90 % of Europeans say they want the same data protection rights across the EU and regardless

Detaljer

E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse)

E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse) Vedlegg 3 til Bransjenorm for behandling av personopplysninger i elektronisk billettering (Bransjenormen) E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse)

Detaljer

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018)

Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) Nytt i personopplysningsloven (trer i kraft i mai 2018) HR-nettverk Akershus og Østfold Adv. Mårten Brandsnes Faret KS Advokatene Nye varslingsbestemmelser trådte i kraft 1. juli 2017 Taushetsplikt ved

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Personvernforordningen Profilering og automatiserte avgjørelser Advokat Nils Henrik Heen ARBEIDSGRUPPE PERSONVERN Etablert av Juridisk hovedutvalg 12 personvernjurister fra næringen Vurdert personvernforordningen

Detaljer

NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER

NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER NYE PERSONVERNREGLER BETYDNING FOR IT-KONTRAKTER - Jan Sandtrø, DLA Piper 10. mai 2017 IT-kontraktsdagen 2017 5. september 2017 www.dlapiper.com 10. mai 2017 0 Kontekst General Data Protection Regulation

Detaljer

Skytjenester. Forside og Databehandleravtale. Telenor Norge

Skytjenester. Forside og Databehandleravtale. Telenor Norge Skytjenester Forside og Databehandleravtale Telenor Norge FORSIDE TIL AVTALE Det bekreftes med dette at det i dag den er inngått avtale mellom Telenor Norge AS, Snarøyveien 30, 1331 Fornebu, orgnr. 976

Detaljer

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet

Studieplan 2017/2018. PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15. Studiets nivå og organisering. Bakgrunn for studiet Studieplan 2017/2018 PERSONVERN en grunnopplæring i personvernregelverk (2017) Studiepoeng: 15 Studiets nivå og organisering Studiet vil bli gjennomført med to samlinger á to dager. I løpet av samlingene

Detaljer

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hva er personvern? Personvern: Retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger Datatilsynets

Detaljer

Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig

Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig 29.10.2014 Dagens tema Bruk av skytjenester, og bevisst(løs) bruk Skytjenester og informasjonssikkerhet Datatilsynets krav til skytjenester Hvor trykker

Detaljer

Konkurranse om minibusstjenester. Vedlegg 8. Databehandleravtale

Konkurranse om minibusstjenester. Vedlegg 8. Databehandleravtale Versjon 1.0 14.06.2016 Minibuss Follo 2015 Kontrakt Konkurranse om minibusstjenester Vedlegg 8 Databehandleravtale Side 1 Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens

Detaljer