LINDA. Beregn boligskatten selv. Hva med utsikten? Høstens merkedager Aktiviteter på Lindeberg 4H. Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 3/2010

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "LINDA. Beregn boligskatten selv. Hva med utsikten? Høstens merkedager Aktiviteter på Lindeberg 4H. Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 3/2010"

Transkript

1 LINDA Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 3/2010 Beregn boligskatten selv Hva med utsikten? Høstens merkedager Aktiviteter på Lindeberg 4H

2 Innhold Leder... 2 Boligskatten kan/skal du nå beregne selv... 3 Nytt fra styreleder... 4 Monica Ladegaard Hansen - ny vara i styret... 6 Max-Kristian Sætre - ny vara i styret... 7 Røyskatt eller?... 8 Aktuelle telefonnummer... 8 Litt av hvert i og rundt borettslaget Informasjon fra Miljøutvalget Sommertur til Ramton Høstens merkedager Hva med utsikten? Hvitevarene skal følge leiligheten ved salg OBS! ved bruk av kontanter ved kjøp av tjenester Barnesiden Matfestival på Furuset Kiwanisdag på Lindeberg 4H Loppemarked på Lindeberg 4H Løsninger fra Barnesiden Men lokomotivfører ble jeg ikke Tilbakeblikk Lysvandring langs Alna Dagens sitat fra husordensreglene punkt 4, BALKONGER OG VINDUER Rekkverk på balkonger, vinduskarmer og inngangsrepos må ikke benyttes til lufting eller risting av tøy, tepper eller sengeklær. 6 Leder Høsten er tid for sanking av årets produksjon. Vi i byen har vel ikke så mye som er dyrka og skal gjøres klart for lagring til en lang vinter. Riktignok er det planta en del frukttrær rundt om på Lindeberg som etter hvert bærer frukt, men noe særlig innhøsting av dette skjer nok ikke. Det er vel blomstringa på våren som er målet med disse trærne. For de av oss som liker en tur på skauen er det alltids mulighet for å sanke godsaker. Blåbæra er nok over for i år, men tyttebær er det fortsatt mulig å finne, og sopp stikker opp helt fram til snøen kommer. Men sylting og safting er nok en utdøende aktivitet. Vi får det meste for en billig penge i butikken hele året, så behovet for hamstring er ikke stort. Synd, for det vi plukker sjøl, og bearbeider for lagring, smaker som regel bedre, og vi har kontroll på hvilke e-stoffer som puttes oppi for å pynte på utseende og øke lagringskapasitet. Utløpsdatoer på matvarer har jo ellers blitt et omtalt tema i det siste. Det meste av det vi kjøper er ferdigpakka med dato for best før eller siste bruksdato. Underlig hvor lenge enkelte matvarer kan holde seg selv uten kjøling. Så lenge pakka er uåpna kan mye ligge i ukevis. Jeg har fått med meg at best før betyr at noen dager ekstra ikke er så nøye, og ost f. eks. begynner jo først å bli god når det har fått litt tid på baken. Jeg er så gammal at jeg husker at innkjøp av det meste skjedde i løs vekt. Varene blei delt og pakka i butikken. Ikke alltid så lett å vite hvor lenge det holdt, men så lenge det ikke var mugg eller råte, var det greit å eta. Ikke hadde vi råd til å kaste maten heller, muggen blei skjært bort, brunostskalker blei til prim og restemiddag var den mest vanlige retten. Vi kaster visst ikke så reint lite i dag, og etterspørselen etter de grønne posene til matavfall er stor. Når en får et glass med sylteagurker for en drøy tier er det ikke mye lønnsomhet i å kjøpe agurker til tretti kroner kiloen for å sylte sjøl, men smaken kan ikke sammenliknes - jeg har gjort egen erfaring. Så oppfordringen fra Linda er: ta deg en tur å se hva du kan finne. Du får en fin tur, og selv om bidraget til matbudsjettet kanskje ikke er det største, får du gleden av å spise mat du har laga sjøl. Tenk deg en lammemiddag med rørte tyttebær du har plukka sjøl, soppstuing på skogssopp og med en skikkelig smakfull egen sylta agurk. Du trenger ikke å ha gardsbruk for å skaffe slikt. God høst! Terje Boligskatten kan/skal du nå selv beregne I begynnelsen av september fikk 2,4 millioner boligeiere brev fra Skatteetaten. Du blir bedt/tvunget til å gi etaten nødvendige opplysninger slik at de kan beregne ligningsverdien for din bolig etter de nye reglene. Du blir bedt om å innrapportere boligareal, byggeår og boligtype. Tekst: Klippet fra pressen Foto: norbankfinans.com L I N D A Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 2/2010 Vannlekkasje i fellesrommet Treffen 15 år Årets dugnad Nye Lindeberg skole Forsidefoto: Terje Lund De fleste boligeiere finner disse opplysninger i salgsoppgaver og takstdokumenter, mens noen må frem med målebånd. Det trengs info om P-rom, dvs. alt som kan defineres som oppholdsrom i boligen: kjøkken, stue, bad, vaskerom, entré, soverom og lignende. Ansvarlig utgiver: Lindebergskogen borettslag I redaksjonen: Terje Lund, 51C ' e-post: Lis Pedersen, 57B ' e-post: Neste utgivelse: 4. kvartal 2010 Stoff til neste nummer må være levert senest 25. august Bruk postkassen utenfor fellesrommet i Lindebergv. 47B eller e-post. Garasje, uinnredet loft og kjellerrom, boder og andre typer oppbevaringsrom regnes ikke som P-rom. De nye reglene innebærer at ligningsverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris. Denne bygger på statistikk for omsatte boliger i din kommune eller bydel, og bestemmes ut fra boligtype, areal og alder. Det skal ikke tas hensyn til tomtens størrelse og kvalitet. Du kan begynne å rapportere inn på internett fra 31. august (www. skatteetaten.no). Du kan også levere skjemaet du mottar i posten, på skattekontoret eller sende det i posten. Siste frist for å sende inn opplysningene er 15. oktober. Tone Sundsdal Hansen, 57B ' e-post: 2 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/2010 3

3 Saker fra styret Av store saker denne gangen må vi først og fremst nevne de store reparasjonsarbeidene etter vanninntrenging i fellesrommet/styrekontoret. Dette gir borettslaget store ekstra kostnader, men det er ikke noe valg, tiltakene må gjennomføres. Dessuten er vi i skrivende stund i ferd med å få ferdigstilt våtrom med dusj og toalett i vaktmestergarasjen, et viktig arbeidsmiljøtiltak. Og de fleste har vel sett at vi har fått en ny arbeidsmaskin (eller traktor, som mange nok vil kalle den). Den vil gjøre vaktmesterens arbeid betydelig enklere i årene som kommer. Og så vil jeg nevne brannøvelsen for beboerne den 14. oktober, kl 17 om ettermiddagen. Sett av dagen og bli med på øvelsen! Nytt fra styrelederen Fra styremøtet 17. juni 2010: Det ble blant annet gitt informasjon om: 5 nye andelseiere (skal godkjennes av styret). Om planer om spyling av garasjene. Oppfølging av gjenværende leiligheter om rensing av ventilasjonsanlegg. Status i fire vannlekkasjesaker Om arbeidet med merking av inngangsdører, postkasser og ringetablå. Tilsagn fra kommunen om økonomisk bistand til tilgjengelighetstiltak i gangveien fra 51 til 57. Sviktende varmtvannstemperatur i et par blokker. Flere opplysninger i sak om bråk mellom naboer. Saker til avgjørelse: Styrets interne retningslinjer for styrearbeidet ble gjennomgått og vedtatt. Et forslag fra OBOS om elektronisk korrespondanse gjennom OBOS egen side for borettslagsstyrer, Styrerommet, ble vedtatt. Styret fikk orientering om den dagsaktuelle økonomiske situasjonen for borettslaget. Skadene i fellesrommet gjør dype innhugg i midlene våre, men vi klarer oss foreløpig. Gjennomgang av enkelte saker som kom opp på generalforsamlingen, med plan for videre oppfølging av disse. Informasjon om styrets ferieplaner (for å kunne vite hvem som er til stede), og fastlegging av ansvar for flaggheising på flaggdager (nestleder Sajjad Hussain tar på seg det meste). Intern fordeling av arbeidet i styret: det ble besluttet hvem som skal delta i Fasadekomiteen, som har ansvaret for oppfølging av ting som parabolantenner, nummerskilt, markiser, varmepumper og innglassing, og Utekomitéen, som særlig tar for seg grøntanlegg, lekeplasser og nummerskilting langs gangveiene. Dessuten følger alle opp med å møte nye andelseiere med informasjonsskriv og konfekteske. Planer for boning av trappoppganger og fellesrom ble vedtatt. Uteområdene: ny sand i sandkasser, fjerning av én sandkasse, og innhenting av pristilbud på nye lekeapparater. En formell gjennomgang og beslutning om tiltak ved den store vannlekkasjen i fellesrommet. Utvendig graving og drenering, innvending stripping av to rom, deretter tørking og nytt belegg i tak, vegger og gulv, særlig på grunn av soppfare og muligheter for rotte-/museplager. Tiltakene vil antakelig koste over kroner. Fastsetting av datoer for høstens styremøter. Godkjenning av søknad om å legge brostein utenfor to rekkehus, ved inngangen. Vaktmester klipper gress utenfor et rekkehus der beboer er forhindret fra å gjøre det selv. Fra styremøtet 26. august 2010: Det ble blant annet gitt informasjon om: 4 nye andelseiere (skal godkjennes av styret). Om nye offentlige krav til arbeider i våtrom (mindre rom for hobby-rørleggere ). Styret vil informere beboerne når god informasjon om kravene foreligger. Om nye offentlige krav ved eierskifte, blant annet at hvitevarer normalt skal følge med ved boligkjøpet (komfyrer, kjøleskap og lignende). Styret vil informere beboerne når god informasjon om kravene foreligger. Om utført kontroll av garasjeportene, og om strømavlesning fra Istad. Status ved maling av rekkehusene. Oppdatert informasjon om alle vannlekkasjene i boliger. Saker til avgjørelse: Oppdatert informasjon om vannlekkasjene i fellesrommet, og håndtering av arbeidet med dette. Klart at dette ikke er en forsikringssak, borettslaget må dekke alle kostnadene. Etter at alt er på plass igjen, må det bestilles en grundig hovedrengjøring. I tillegg har radonmålinger (en radioaktiv gass) vist urovekkende tall i styrekontoret, antakelig nettopp på grunn av lekkasjene, sjekkes på nytt før eventuelle tiltak settes i verk. I juni var det innbrudd i fellesrommet, og håndkassen med om lag 1500 kroner i kontanter ble stjålet. Saken er meldt til politiet. Det stjålne beløpet avskrives i regnskapet som tap. Overvåkingskameraer: Et ekstra kamera satt opp utenfor fellesrommet. Det forsøkes å få til et nytt kamera utenfor garasjen i 43, for å holde øye med ulovlig bruk av søppelcontainerne. Dessuten må det skiftes tre andre kameraer på grunn av lynnedslag i sommer. Behandling av uteområdene, med trefelling, nyplanting og rehabilitering av et par sandkasser. Det er vedtatt å holde brannøvelse for beboerne torsdag 14. oktober. Som vanlig en gjennomgang av borettslagets økonomi. Godkjenning av at bydelen bygger trappeheis for en beboer som har problemer med å komme inn og ut av boligen. Bydelen dekker kostnadene. Oppjustering av vaktmesters lønn etter lønnsoppgjøret. Etter mange runder om trekk fra vinduer etter rehabiliteringen av blokkene er styret enig i at vi ikke kan komme lenger med saken. Det skal gis grundig informasjon til beboerne om ventilasjon og oppvarming i leilighetene. Dessuten enkelte saker som gjelder enkeltbeboere av forskjellige grunner (slike saker er konfidensielle). Egil Thorstensen Postkasse Lindebergskogen borettslag Beskjeder til styret, miljøutvalget, redaksjonen eller vaktmester kan legges i borettslagets postkasse utenfor fellesrommet i Lindebergveien 47 B. Telefon/e-post styret Styret kan kontaktes på kontoret ved siden av fellesrommet Kontoret er bemannet mandager kl og onsdager kl Telefonnummeret er og e-postadressen er Hjemmeadresse: lindebergskogen Telefon vaktmester Beboerne kan ta kontakt med vaktmester Stig-Lasse Klemetsen på mobiltelefon mellom kl og mandag til fredag Telefon OBOS Tveita: Forvaltning: Megleren: LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/2010 5

4 Monica Ladegaard Hansen Bidrar med Fra valgkomiteen til nyvalgt vararepresentant i styret Og en reflektert og idealistisk fotballtrener økonomikompetanse Jeg klatrer opp til toppen av 53B og møter en halvdanske. Mor er dansk og far norsk. De møttes og Monica kom til verden for noen tid siden. Tekst og foto: Lis Pedersen Monica ble valgt som første vara på generalforsamlingen i våres. Det betyr at hun har møte- og talerett på alle styremøtene. Hun ble bedt om å sitte i styret fordi hun i mange år har arbeidet med økonomi og eiendomsdrift, dog mest næringsbygg. Og det er en velkommen ressurs i ethvert styre. Vervet i borettslaget handler blant annet også om økonomi og hun er meget kompetent på dette området. Hun har aldri hatt styreverv i borettslag før, men tok det som en utfordring og synes det er en fin måte å bli kjent med folk i borettslaget. Utfordringer i et borettslagsstyre er på mange måter lik det styrer i andre eiendomsselskaper har, men noen er annerledes. Behandling av naboklager kan til tider være vanskelig. I tillegg har styret mange saker som vedrører beboere som gjør litt for mye selv, noe som medfører bl.a. vannlekkasjer. Hun har tidligere arbeidet i 20 år i Norges Apotekerforening som regnskapssjef og hadde mye å gjøre med utleie og anskaffelse av lokaler til apotek rundt i landet. Hun hadde flere styreverv og var daglig leder i et driftsselskap (datterselskap). Nu er hun økonomisjef i Entra Eiendom AS. Foruten å ha personalansvar for 6 personer, så er hovedoppgaven konsernrapportering for 23 selskaper. Entra Eiendom ble etablert for 10 år siden og har en total eiendomsportefølje på kvadratmeter. Selskapet skal skape verdier for eierne som er Nærings-og handelsdepartementet gjennom dets primære satsingsområde, næringseiendom. Entra er sponsor for bl.a. Ridderrennet, det årlige skirennet som avholdes på Beitostølen for utøvere med funksjonshemming; for Vålerenga Fotball; for Sportsklubben Brann og for Norsk folkemuseum, hvor selskapet har gjennomført omfattende restaurering av dets 800 kvadratmeter store restaurant. Monica har lang fartstid i styrer og stell, men hun er veldig imponert over styret i borettslaget som hun oppfatter som meget profesjonelt. Borettslaget er veldrevet. Her er det pent og ordentlig og mye av dette er takket være innsatsen til Magne som daglig leder. Og så har vi en super vaktmester. Monica er født på Grorud, oppvokst på Bøler i høyhusene omtalt i Tove Nilsens bok Skyskraperenglene. Etter opphold på Ellingsrud kom hun til Lindeberg i november siste år. Og frem til nå har hun brukt fritiden til å pusse opp, dvs. ordnet vegger, lagt gulv og fått nye bad for bare å nevne noe. Hun kan berolige sine naboer med at det verste er overstått. Hun begynner å få følelsen av å ha flyttet inn og høre til. Hun har to døtre på 22 og 18 år. Og den yngste bor stadig litt hos mor. På tampen spør jeg Monica hva hun gjør med all fritiden, når hun nå er ferdig med å pusse opp. Hun er glad i å gå turer, lese og gjøre håndarbeid. Hun drar på hytta i Sande i Vestfold. Hun går mye i operaen og i teateret. Og så har hun en del reiseglade venninner. Til høsten går turen til Budapest og noen synger om Amsterdam til våren. Det er sikkert mange andre ting også, men det får vi kanskje høre om en annen gang. Max-Kristian Sætre er en travel mann. Jeg fikk litt av pausen mellom hjemtur med T-banen og avgang til fotballtreningen. Tidsaspektet er en av faktorene som gjør at han trekker seg fra faste oppgaver i styret. Her har han vært med noen sesonger, dels i miljøutvalget, noen år i valgkomiteen og nå vara. Det siste krever litt mindre tid. Tekst og foto: Lis Pedersen Til daglig arbeider han med økonomi og logistikk i Masai Scandinavia du vet de gode skoene som gjør din rygg og muskler en stor tjeneste. Hovedkontoret ligger på Skullerud og datterselskapene i Sverige, Finland og Baltikum. Danskene har egen avtale. Og her han vært siden Før det har han jobbet fem år i Oslo kommune i bydel Søndre Nordstrand, også her med økonomi. Og før det ti år i Videregående skole hvor han underviste i økonomi og ITK-fag (data). Samtidig underviste han også studenter fra universitetet som fikk opplæring i økonomididaktikk. (didaktikk er den del av pedagogikken som handler om metoden for undervisning). Det var en meget tidskrevende og lærerik periode hvor han underviste som lærer og samtidig lærte studenter å undervise. De tok opp video med undervisningssekvenser på 7 minutter, og så skulle det gis veiledning. Han fulgte studentene et helt år og så utviklingen fra de ble kastet ut i det for første gang, hvordan de lærte å beherske faget og bruke sin viten, så hvordan dette ga motivasjon og trygghet. I samme periode studerte han selv pedagogikk og fikk mye erfaring fra praksis. Max-Kristian har erfaring fra det private næringsliv og fra arbeid i kommunen. Begge deler har sine fordeler og ulemper. Han fikk god innsikt i kommunal tjenesteyting, men som han sier, Oslo har en helt særegen organisering av kommunale og fylkeskommunale tjenester. Utdannelse innen økonomi og med arbeidserfaring som lærer gir mange muligheter. Han har fått en metodikk som er praktisk, han kan systematisere og produsere på mange ulike måter til mange forskjellige mennesker. Han er god til formidling og bevisstgjøring og i arbeidslivet er rutineoppgaver og prosjekter meget lik læringssituasjonen. Han endte opp i nåværende jobb fordi en tidligere lærerkollega spurte om han kunne være interessert? Og det var han. Nå arbeider han med varer og logistikk, som er et mer håndfast område i forhold til det kommunale hvor mennesker var mer i fokus. Han har gått fra en stor enhet i det offentlige til en liten enhet i det private. Egentlig er det jo bare forskjellige varianter av tjenesteyting, mener han. Fritid spør jeg? Han har vært med i 5-6 år i fotballgruppen i Lindeberg sportsklubb. Han sitter i styret, 4 6 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/2010 7

5 3 og trener et guttelag tre ganger i uken. Da holder han seg også selv i rimelig god form. Og så er det hytta som ligger mellom Larvik og Stavern som brukes mye om sommeren. Han er født på Elverum, men tilbrakte de første 20 år i Tønsberg. Så studerte han på Bekkestua i Bærum og har bodd på Lindeberg siden Han er samboer med Tone Julie og sønnen Kristoffer på 13 år. Max-kristian synes det er stor forskjell på hvor mye de voksne engasjerer seg og følger opp, både på fotballbanen og med det som skjer i borettslaget. Han forsøker å få barna fra fotballgruppen til å fortelle foreldrene hva det vil si å ha en frivillig forening og kanskje få dem til å engasjere seg, som tilskuere og/eller medarbeidere/ hjelpere. Han betrakter arbeidet med ballen som forebyggende helsearbeid, Han gir den enkelte ulike arbeidsoppgaver. Barna oppdrar hverandre, får rollemodeller, blir bedre i norsk og lærer vanlig folkeskikk. Røyskatt et lite rovdyr - eller var det ikke røyskatt? vinter ser vi spor. Små svarte bønner som dukker opp på steder vi helst ikke ville ha dem. Å holde musa ute er ikke alltid lett i ei eldre hytte med rikelig med store nok glipper og hull de kan ta seg inn i. Ei lita spissmus klemmer seg greit inn i en åpning på noen få millimeter. Vi bruker ikke musegift for det er ikke særlig hyggelig å tenke på at det kan ligge døde mus rundt om. Feller er mer fornuftig. Foruten at vi finner ofrene har vi gleden ved jakt aspektet. Kanskje ikke så imponerende å få i mus i fella, men slik får en holdt bestanden innendørs i sjakk. Apropos jakt. Med museår følger også god sesonger for småviltjakta. Rypekulla blir store og også skogsfuglen øker i antall. Rovdyr og fugler har nok å ta av med lett tilgjengelige mus. Dette fikk vi erfare med en pr-kåt liten røyskatt. Ja for det måtte være for å vise seg fram med fangsten at han (eller kanskje hun) svinsa rundt med fangsten i munnen. Ei mus like stor som predator n. Den oppførte seg nesten som ei katte som viser fram fangsten sin. For oss var det greit å se at det er flere som jakter på småkrypa og holder bestanden i sjakk. Jeg reagerte litt på at røyskatten var ganske liten. På bilder jeg har sett virker den vesentlig større og med tanke på at røyskattskinn (hermelin) er kjent, og ettertrakta, hadde jeg nok trodd at dyret var større. Som et lite apropos, om du skulle komme over hermelin på menyen på en restaurant i Tsjekkia er det ikke røyskatt som serveres, men derimot ost. Men altså denna lille røyskatten. Kunne det være noe annet og tilfelle hva? Jeg måtte ta i bruk hjelpemidler og internett er jo kjekt til slikt. Om røyskatten finner jeg at den kan forveksles med snømusa. Ja vel, så snømusa er altså ikke hvit. Nei akkurat som røyskatten skifter den mellom hvit vinterpels og rødbrun sommerdrakt her i de nordlige egner. - Snømusa er som røyskatt et typisk mårdyr av utseende, med en lang, slank kropp. Mange har trodd at de små snømusene var røyskattunger, da de ytre karaktertrekkene ved første øyekast synes å være svært like. Den beste måten å skille de to artene er å se på halen. Halen til snømusa er mye kortere enn hos røyskatt, og mangler svart dusk ytterst. Snømusene som lever i Norge og de nordlige områdene blir helt hvite om vinteren, men underarten M. n. vulgaris i Sør-Sverige beholder den brune sommerdrakten også om vinteren slik som snømusa ellers i Europa gjør. Hos oss skifter snømusene fra hvit vinterpels til brun sommerpels i april-mai, og til vinterpels i oktoberdesember. I Norge har snømus vært en kjent art i faunaen så langt tilbake som det finnes historiske, skrevne kilder, og den synes å ha hatt en relativt bred utbredelse; fra kyst til høyfjell, men har manglet på enkelte øyer langs kysten. Tidligere var det ikke vanlig å skille mellom røyskatt og snømus, og i sin bok Dyrerigets Naturhistorie fra 1863 nevner Siebke bare røyskatt og ikke snømus. Helland sier i 1911 at lekatten eller snemusen (putorius nivalis) er sjeldnere enn røyskatten og forekommer især i fjeldtrakterne i landets indre og på vidderne. Heldigvis har jeg egne bilder å sjekke på om den karakteristiske svarte dusken mangler på halen på vårt eksemplar. Jo da, småtten har kort hale uten svart dusk. Altså er var det snømus som svinsa rundt på campingplassen og viste fram fangsten sin. En dyktig jeger så den i alle fall ut til å være. Det kan lett bli en kulturkollisjon mellom vår væremåte og andre væremåter. Max-Kristian vil ikke være en streng far, men vil korrigere i en hyggelig tone. Han bruker mye tid på å snakke med spillerne og lære dem at skole/hjem ikke alltid skal treffe valgene; de må lære å treffe egne valg, ta egne beslutninger og ta egne initiativ, når de tross alt bruker tiden på noe de har lyst til. Han ønsker å lære dem opp til å reflektere og tenke selv. Det liker barna og de lærer lagånd og selvstendighet. Og kanskje noen blir gode spillere! Vi registrerte tidlig i sommer at det var museår. Hvorfor? Tja si det. Tekst og foto: Terje Lund Det er kjent at det skjer en gang i blant. Spesielt har jeg hørt om lemenår. Arten har et høyt reproduksjonspotensiale; dyrene kan bli kjønnsmodne allerede ca. tre uker gamle, drektighetstida er på tre uker, kullstørrelsen er på 8-10 unger (men noen ganger mer enn ti unger), og en hunn kan få tre til fem kull i løpet av en sommer. Bestanden varierer syklisk med tre til fire år mellom hvert toppår. Jeg leser at dette også gjelder for mus. For eksempel for fjellmarkmusa som får to til fire kull i løpet av sommerhalvåret. Antall unger pr. kull er vanligvis fem-seks, men kull med ti unger er registrert. Den kan bli fire år gammel, men dette er nok svært sjelden ute i naturen, hvor dødeligheten er meget høy. Bestandsstørrelsen varierer kraftig i løpet av perioder på tre-fire år. I "museår" kan fjellmarkmusa være den vanligste smågnagerarten i høyfjellet. Og i år var det altså rikelig med mus å se. Vi er litt opptatt av detta, de trekker nemlig lett inn i hus og hytter, og på hytta vår har vi gjerne årlige besøk. Ut over seinhøst og Aktuelle telefonnummer: Rørlegger Rørleggervakten AS Forsikring OBOS Forsikringsavdeling Elektriker Datelco AS VVS, bl.a. varmtvann Ringside AS Garasjeportene Feyling Mekaniske Verksted AS TV, telefoni Get Lindebergskogen borettslag Styrerommet (mandag kl. 8-10, onsdag kl ) Garasjeleie Styrerommet (samme tid som over) Leie av fellesrom Lill Øistad (kl hverdager) Vaktmester Stig-Lasse Klemetsen mandag-fredag kl Parkering Parkeringssystemer Glass Glassmester Svendsen LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/2010 9

6 Litt av hvert Tekst og foto: Terje Lund Fellesrommet Reparasjonen i fellesrommet etter fuktskaden er nå avslutta og blir etter hvert mulig med utleie igjen. Jobben har tatt lang tid, ikke minst på grunn av at det måtte tørkes ordentlig opp i de gjennomvåte murveggene. Styrerom, kjøkken og bad er tilbake som de var, og bortsett fra en oppvaskmaskin som har tatt skade er det gamle inventaret på plass. Har du tatt en titt inn gjennom vinduene har du sett alt servise og utstyr som har vært satt utover mens arbeidet har pågått. Jobben med å vaske og rydde alt på plass har miljøutvalget tatt seg av. Det var nok ikke så lite til vaskejobb etter handverkere som ferdes der i et par tre måneder. Vi andre få takke. Innbruddsforsøk Mens restaureringa av lekkasjen i fellesrommet pågikk i sommer har det vært forsøk på innbrudd. Det var kanskje noe verktøy som frista. Visstnok kom de ubudne seg ikke inn, men de fikk ødelagt låsen slik at vi måtte han hjelp til å fikse opp "Den reddende engel" Øivind som kom fra firmaet Eiendomssikring for å sikre den skadede døren. Ny mur ved 43 Det har vært graving flere steder i borettslaget denna sommer n. Lekkasjen i Fellesrommet, nytt sanitær til vaktmesteren og nå ser jeg også at det graves ved enden av parkeringsplassen ved nr. 43. Min naturlige nysgjerrighet får meg selvfølgelig til å kontakte Magne. Han veit det meste om hva som foregår hos oss. Jo detta var for å pynte opp langs kanten mot fjellveggen bak. Jeg nevnte at det vanligvis sto konteinere på plassen og kanskje ikke så nøye hvordan det så ut bak. Det skulle ryddes opp og konteineren flyttes. Noen tid seinere har det kommi opp en fin steinmur, og det er rydda og merkbart penere. Nytt sanitær for vaktmester n Det nye sanitærrommet for vakmester n ser ut til å bli ferdig nå i begynnelsen av oktober. Siden han ikke lenger bor i borettslaget har det vært svært ønskelig med et bad og toalett tilknytta vaktmesterbua mellom nr. 45 og 47. På ettersommer n var det graving og legging av rør på plenen ned mot Lindebergveien. Deretter innvendig arbeid med å lage ferdig dusj og toalett. Rommet i bua blir også isolert slik at det blir mulig og oppholde seg der også når det er kulde. Jeg snakka litt med Stig-Lasse, og han fortalte at det settes inn møbler slik a det også kan være mulig og overnatte om det skulle være dårlig vær og mye snø i vente. Fint å høre at han er tenker på snørydding også i ekstremvær. Jeg fikk også en titt på den nye arbeidsmaskin vi har kjøpt inn. Den var av samme merke som den forrige, men med vesentlig mer moderne og bedre utstyr. Det var tydelig å høre at det er status med fint utstyr, for Stig-Lasse unngikk ikke å nevne at de andre vaktmester ne rundt om nok var noe missunnelig på hans nye maskin. Og frukttrærne vokser! Det er høst og årets avkasting viser seg på de relativt nyplanta frukttrea. Jeg finner igjen de pene pynteeplene. Små og kanskje litt sure, men pene å se på. Foran 43 er det planta plommer, type Opal. Jeg stakk bortom og tok noen bilder. Plommen var i ferd med å modnes og så svært så fristende ut, og jeg måtte selvfølgelig smake. Riktignok ikke helt moden, men smaken var bra. Om noen år får vi kanskje store plommetrær bugnende med frukt. Rydding og klipping langs Lindebergveien Det vokser til langs Lindebergveien. Lauvskauen tar over det meste av utsikten også for bilistene. Det er viktig å rydde og holde åpent slik at sikten for trafikken ikke sperres. Ved noen av utkjøringen fra parkeringsplasser og garasjer er det dårlig sikt når bladveksten er på sitt meste. Her en kveld så jeg at veivesenet, eller de som har den jobben, kjørte med traktorer med store klippemaskiner og friserte busker og kratt langs veien. Det er vist et voksende problem at sikten langs veien stadig blir dårligere etter som det vokser til. Ikke bar kan det var trafikkfarlig, men det sperre også for mye av den utsikten vi liker og skryte av at vi har her i landet. Nå er kanskje ikke utsikten langs Lindebergveien den mest attraktive, men jeg synes det var greit å se at det holdes i orden der også. Noen dager etter var det også en slambil på tur rundt om på Lindeberg. De gutta er tidlig oppe, og selvfølgelig et det en kom i veien rett utafor soveværelsesvinduet mitt. Han gjorde grundig jobb. Sugebilen dura og gikk i minst et kvarter. Det er jo ikke så ofra det skjer så jeg får vel holde ut at jeg vekkes før planlagt en sjelden gang. Tette kommer og oversvømmelse er det best å slippe. 10 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

7 3 Flere grisunger på Nordre Lindeberg gård I det fine høstværet passa det med en tur i nærmiljøet. På søndager blir det ofte til at jeg tar en tur inn om 4H gård n. Der er det liv og mange barnefamilier som er ute for å se på dyra og kanskje få seg en tur med hest og vogn. Kaféen er som regel åpen og omsettinga av vafler, bus og kaffe ser ut til å være bra. I våres var det stadig nye unger i fjøs og binger, og jammen var det kommet nye grisunger nå i høst også. De var som vanlig advarende skilt på døra om å ferdes forsiktig for ikke å skremme de små, men det så ikke ut til at de brøy seg om annet en patta til sugga. Jeg prøvde å telle. Minst 14 små lyserøde lå ved siden av og opp på hverandre. Det var ikke mer enn en dag eller to siden de kom til verden. Her var det potensial for mye god julemat, men neppe før om et år. Nei nå var de bare ørsmå og søte, og jeg tror ikke tanken på ribbe var hos de mange som sto rundt og så. Barnehage på besøk Vi har fått en fin lekeplass etter oppgraderinga for et drøyt år siden, og det er tydelig at det ikke bare er beboere som synes det er fint der. Jeg har sett at barnehager i nærheten har hatt utflukter hit og benytter seg både av lekeapparater og bord og stoler. Her om dagen var det besøkende fra Knøttene familiebarnehage. De holder til i villaen der Lindebergveien møter Lindebergåsen, huset med alle julelysene. Her var det barn fra et par år og opp til fem. Jeg tok noen bilder mens barna, sammen med to voksne, satt ved bordet, som for øvrig vist tegn til slitasje med en del råte på noen av plankene, og spiste matpakker. Langt gras på Jerikojordet På plenene rundt Jerikobanen har det vært lite klipping før godt ut i september. Området brukes jo både til ballspill, lek og soling. Med det lange graset som etter hvert har vokst opp var mulighetene for disse aktivitetene svært dårlige. Endelig kom det klippemaskiner og feide Interncup i LSK Lindeberg Sportsklubb pleier å ha en interncup som avslutningen på sesongen. I år hadde de lagt den litt tidligere mens det fortsatt var litt varme i været. Og været slo til med varme og sol. Lag fra alle aldersklassene spiller over området på ei kort stønn, men siden har ingen sett dem. Graset ligger utover og området er like lite egna til bruk. Vi får håpe at det ryddes opp før snøen kommer slik at grunnlaget for skiaktivitetene ikke også blir ødelagt. Høysåter i skiløypa er ikke noe særlig. mot hverandre på småbaner og det er fest med grilling og drikke. Kaféen var åpen, og på graset på framsida var det grilling av burgere. Det så ut til at frammøte av familier også var ganske bra. Jeg snakka litt med Max, som er en av lederne i klubben, og han fortalte at de hadde fått støtte fra bydelen på ,- til denne festen. Dette gikk til arrangementet og bagger til alle spillerne som hadde vært med denne sesongen. Informasjon fra Miljøutvalget: Tekst: Terje Lund Som vel alle har fått med seg har fellesrommet vært stengt pga oppussing etter vannlekkasje. Det mest av arbeidet er ferdig, litt nedvasking gjenstår i skrivende stund, men det er ikke avklart når utleie igjen er aktuelt. Eller er følgende aktiviteter planlagt ur over høst og vinter.: Konteiner for å samle inn hageavfall er planlagt om ikke lenge. Det er viktig at en da er oppmerksom på at det er HAGEAVFALL og ikke anna skrot som skal i den. Til det formål vil det komme komprimatorbil, som tidligere, noe seinere og her gjelder som alltid at miljøfarlig og elektrisk avfall ikke skal kastes der, men leveres på steder der det er mottak for slikt. F. eks skal: kjøleskap, frysere, komfyrer og alt av elektrisk ikke settes fram. Det samme gjelder miljøavfall som maling, rense- og vaskemidler og f. eks batterier. Det vil komme oppslag om dette, og igjen, ikke sett ut avfallet før tidligst dagen før det hentes! Så når jula nærmer seg planlegger vi som tradisjonelt julegrantenning 1. søndag i advent og juleverksted en dag før jul. Det vil også bli juletrefest på nyåret. Vi vil sette opp oppslag om de forskjellige aktivitetene når de nærmer seg. Så ønsker vi fra Miljøutvalget en fin høst og forvinter, og håper på god oppslutning om arrangementene. & Nytt navneskilt til ringetablå eller postkasse? Ved skifte av andelseiere skal navneskiltet også bli gjort om på ringetablået og postkassen til leiligheten. Det samme gjelder ved navneendring eller hvis skiltet går i stykker. Det er ikke pent med provisoriske lapper. Nye navneskilt blir betalt av Lindebergskogen borettslag. Bestillingskupong for navneskilt Kupongen leveres i borettslagets postkasse ved fellesrommet i Lindebergveien 47. Jeg/vi bestiller nytt skilt for 1. ringetablå 2. postkasse med følgende navn: 1. (Bruk BLOKKBOKSTAVER) 2. Adresse: Lindebergv. nr. Styret 12 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

8 Merkedager Ramadan begynte i år 11. august. Den er den niende måneden i den islamske kalender og islams fastemåned. Ramadan markeres fordi Muhammed mottok sin første åpenbaring på denne tiden, nærmere bestemt de siste ti dagene denne måneden. Allehelgensdag er en bevegelig helligdag og feires første søndag i november. Da minnes vi våre kjære døde. Mange tenner et lys på graven til avdøde familiemedlemmer. Sommertur til Ramton Treffen har ofte reiser på programmet. Sommerturen til campingvogna til Anne-Britt ser i så måte ut til å bli en årlig foreteelse. Tekst og foto: Wanda Fransrud Vi startet med T-banen kl.10:15. På Ramton stod Anne-Brit og ønsket oss velkommen med flagg, og en munter gjeng inntok campingvogna. Eivind ønsket oss velkommen og informerte litt om camping og grilling. Anne-Brit hadde stekt vafler og traktet kaffe. Diverse drikk kom på bordet og praten gikk lystelig.15 stykker + Frøya koste seg i sola. Så er det tid for sommerens første bad. Litt tynt i rekkene, men Eivind og Wanda nøt badelivet i grader. Herlig. Noen angret kanskje litt at badedrakta lå igjen hjemme. Tid for litt mat Eivind var en utmer- ket grillkokk. Deilige pølser med alt det tilbehøret vi trengte. Av drikke gikk det i rødvin og brunt. Vi hadde en trivelig ettermiddag før turen hjem kl. 18:30. I tillegg hadde vi strålende sol hele dagen. Tyder på at vi har vært snille jenter for det regna jo hele uka før. Alle var enige om at Ingen aldersgrense verken opp eller ned når Treffen drar på tur. dette burde bli en årlig foreteelse. Ann-Britt gled deg, vi kommer igjen neste sommer! Kun to av gjestene badet, men flere var nede på stranden. Tekst: Lis Pedersen Foto: Fritanke.no/ Austevollgravdekor.no Den islamske kalender følger månen, og derfor flytter månedene seg dager hvert år i forhold til den gregorianske kalender. Fasten er et så fremherskende trekk ved denne måneden at noen mener at navnet for måneden, ramadan, er det arabiske ordet for faste, men det islamske begrepet for faste er sawm (saum). Den fysiske faste er et uttrykk for en indre renselse, og dessuten en prøve på lydighet og utholdenhet. Fasten kan også oppfattes som en takk til Gud for hans ledelse og barmhjertighet og en fornektelse av seg selv hvor man bortviser det som gir grunnlag for umoral og etterstreber høyere verdier, dvs de åndelige verdier. Altså er fasten både en fysisk, moralsk og åndelig disiplin. Fastemåneden avsluttes med Id-festen, som er muslimenes største høytid. Id begynner ved solnedgang den siste dagen i ramadan, i år 9. september, og varer hele neste dag. Høytiden feires i hjemmene og moskeen. Mange gir hverandre gaver, har festklær på, pynter hjemmet og spiser et festmåltid. I dag tror mange at Halloween er en amerikansk skikk, men dette er bare delvis riktig. Selve navnet Halloween er en forvanskning av All Hallows Eve, altså kvelden før All Hallows Day, eller allehelgensdag på norsk. Dagen hører hjemme i den katolske helgenkalenderen 1. november. Dagen ble opprettet av den katolske kirke rundt år 900 og var helligdag et stykke inn på tallet. Faktisk har dagen røtter enda lenger tilbake i tid. Allehelgensdag er en kirkelig utgave av det gamle keltiske nyttårsritualet samhain, som markerte overgangen til årets mørke halvdel. Begynnelsen på vinteren ble regnet som et spesielt farlig tidspunkt på året. Skillet mellom menneske- og åndeverdenen var ødelagt, og spøkelser og demoner kom lett inn til menneskene. De gamle kelterne ofret mat og kanskje også mennesker - på store bål for å blidgjøre åndene som trengte inn i verdenen. Dette matofferet ble i kristen kontekst gjort om til sjelekaker. Disse ble gitt til omvandrende tiggere på allehelgensdag mot at de skulle be for døde slektninger som var fanget i skjærsilden. Etter hvert som skikken svant hen, ble det festglad ungdom og til sist barn som gikk fra dør til dør for moro skyld. Og den dag i dag dramatiserer de åndene fra den andre siden som håver inn gode saker slik at de ikke skal gjøre skade. På mange måter ligner Halloween den tradisjonelle norske julebukken som ligger tett opp til vintersolverv (22. desember). Barn og unge klær seg før nyttår i skumle kostymer og går fra hus til hus for å skremme, og samle snop. Bakgrunnen for denne dagen er litt forvirrende. I den aller tidligste kirken hadde man en minnedag første søndag etter pinse for alle helgener og mennesker som ble drept på grunn av sin tro. På 9800-tallet ble dagen lagt til 1. november av pave Gregor IV. Rundt år 1000 innførte Vatikanet også en allesjelers dag 2. november. Dette skulle være egen minnedag for alle sjeler som stadig befant seg i skjærsilden. I katolske land er dette store merkedager. For protestanter har dagen gjennomgått noen justeringer. Luther avviste skjærsilden og dagen ble tatt ut av kirkekalenderen. Allehelgensdag ble beholdt, med den begrunnelse at det stadig finnes hellige kvinner og menn som menigheten bør minnes. Dagen ble nu en minnedag for alle de bortfarte sjeler som var i himmelen. I 1770 ble dagen fjernet som helligdag. Feiringen ble i stedet flyttet til den første søndag i november. I dag er det ingen som lar seg opprøre av lys på graven, verken på allehelgensdag eller juleaften. Det er ikke noe som er planlagt av den norske kirke sentralt, men et gammelt ritual som vanlige folk har tatt opp. 14 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

9 Bildet til venstre og dette er tatt fra nøyaktig samme sted! Lett å se at det har grodd igjen. Hva med utsikten? Som bygutt og vokst opp med mursteinsgårder og asfalt ved Carl Berners plass har jeg et godt forhold til ubeplanta miljøer. Der har det vært graving og omlegging av trikketraser i minst 50 år så bortskjemt med grønne vekster er jeg ikke. Kanskje detta er bakgrunnen for at jeg synes det er greit med asfalt. Tekst og foto: Terje Lund Lettstelt og trygt for udyr som kan gjemme seg bort i busk og kratt. Ikke for det, jeg er speider også, og har da tråkka en del i marka, men alt til sin tid. Er du på skauen er det greit at du kommer over dyr og insekter av ymse slag, men i by n der syns jeg det er greit å føle seg trygg. Vi hadde jo noe småbusker i gård n der jeg vokste opp også, men de blei for det meste brukt til å gjemme seg i og å stikke oss bort da vi begynte med småklining. En og annen grønn flekk med plan fantes jo, men stort sett var det asfalt. Enkel og grei asfalt som lagde fine skrubbsår når du tryna. Og det gjorde vi, både med sykkel og ball av diverse størrelser. Det var mye håndball og det egner seg dårlig på gras. Jeg var vant til å ferdes i åpent lende der det var det mulig å skaffe seg oversikt og følge med på det som skjedde. Da vi etablerte oss på Lindeberg midt på 70-tallet var det også mye åpent lende. Det skal innrømmes at det ikke var like pent over alt, men oversiktlig det var det. Før det var barnehageplass til alle, og mor fortsatt var hjemme ved kjøkkenbenken med middagen og vaska klar, var det greit å ha utsyn når podene styra rundt utendørs. Lekeapparater med Veritas-godkjent lekeutstyr var heller ikke på plass, men ei huske var vel på plass på en ikke helt rydda byggeplass der det var mye spennende å finne på for en liten krabat. Og den oversikten. Nesten ikke ei buske å se. Selv vi som bodde i første etasje kunne følge med på hvem som kom og gikk. Jeg har gjentatte ganger nevnt at jeg er noe mer en gjennomsnittlig vitebegjærlig. Noe som nok har sin bakgrunn i alle de timene jeg satt i vinduet i Trondheimsveien og fulgte med. Det blei aldri kjedelig å være hjemme fra skolen. Trafikken i gata var underholdning fullt på høyde før tv n var vanlig tidtrøyte og barnevakt, og mye mer lærerikt. På Lindeberg har jeg savna vindusposten, men så lenge utsynet var ok var det greit. Riktignok er det mulig å se ut over Groruddal n. Ikke noe vondt om Groruddal n, men det er noe eget ved å følge med i nærmiljøet og holde seg oppdatert på det som skjer på det lokale plan. Men hva har så skjedd med åra? Busker og trær tar over der asfalt og jord før var dominerende. Utsikten fra vinduet i første etasje forsvinner og jeg må av og til fly ut på inngangsbrua for å få fulgt med. Verst er det om sommer n. Det er grønt over alt, ikke et menneske å se, og hadde det ikke vært for at jeg fortsatt kan følge med på parkeringsplassen hadde jeg fått helt klaus. Nei, nå må det væra nok med all denna skauen. Hogg ned og rydd opp så skikkelige folk kan få fulgt med og ha noe å sladre om. I de dager da det enda var mulig å stå på ski i bakkene i borettslaget. 16 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

10 Hvitevarene skal følge med Barnesiden v/terje Norges eiendomsmeglerforbunds (NEF) liste over løsøre og tilbehør er endret fordi det ikke lenger er like enkelt å vite hvilke som er integrerte eller løse. Tekst: Klippet fra bladet Dine penger Skal du selge boligen etter 1. juli i år, må du normalt la alle hvitevarer stå igjen når kjøperen overtar boligen. Ellers må du si fra til megleren før salgsoppgaven lages. Du kan også avtale direkte med kjøperen i etterkant, men da kan kjøper si nei til dine ønsker. I verste fall kan det ende med rettssak. Det er nå fastslått at alle hvitevarer som var i boligen på visning, skal følge med ved overtagelse hvis ikke annet er avtalt. Avhendingslovens 3-5 gir noen eksempler på hva som skal følge med: faste anlegg og installasjoner for oppvarming, faste elektriske installasjoner, faste antenner, faste gulv- tepper, dobbeltvinduer, innebygde kjøkkenapparater og maskiner og andre innebygde ting. Her er listen over hva som skal følge med boligen ved overtagelse, når ikke annet er avtalt: 1) Heldekningstepper, uansett festemåte 2) Varmekilder, uansett festemåte. Dog ikke varmeovner på hjul. 3) TV, radio og musikkanlegg. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeanordning samt musikkanlegg følger likevel ikke med 4) Baderomsinnredning 5) Speilfliser, uansett festemåte 6) Markiser, persienner og gardinoppheng skal bli igjen 7) Hvitevarer som er i boligen eller fritidsboligen ved visning 8) Avtrekksvifter av alle slag 9) Armatur, kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte spotlights, oppheng, skinner samt utelys og hagebelysning 10) Boligalarm, hvis avtale forutsettes det at kjøper kan overta 11) Utvendige søppelkasser Obs! ved bruk av kontanter Bladet Skattebetaleren advarer mot kontantbetaling ved tjenesteytelser. Tekst: Lis Pedersen Etter nyttår kommer det nye regler som gjør deg ansvarlig for selgers skattegjeld når du kjøper tjenester for over kr, og betaler kontant. Dette gjelder så vel enkeltkjøp som gjentagende kjøp av tjenester. Hvis firmaet du benytter renholdstjenester eller håndverkere ikke 12) Postkasse 13) Planter, busker og trær plantet på tomten eller i fastmonterte kasser 14) Flaggstang og fastmontert tørkestativ 15) Brannslukningsapparat/ slange og røykvarsler 16) Olje-/parafinfat 17) Gassbeholder 18) Stige, brannstige og feiestige Listen er ikke uttømmende. Derfor har NEF i over 15 år hatt en egen bransjenorm på hva som skal følge med ved overtagelse. Listen er bare normgivende, men vil bli vektlagt i eventuelle konflikter, sier Bodil Næssvik i NEF. betaler skatter og avgifter, kan du stå ansvarlig. Du må også som kjøper stå ansvarlig for momsunndragelser dersom du betaler kontant og beløpet er over kr. I tillegg skal skatte- og avgiftmyndigheter kunne søke dekning hos kjøper eller selger, i den rekkefølge de velger. Dette er ingen aprilspøk! Når du vel godt i gang med lekser og kanskje er det allerede høstferie. Vet du forresten hva vi kalte høstferien før? den gangen det var lørdagskole og fri søndag og mandag?: Potetferie! Oppgaver Hi hi!! Vitser En mann blei forstyrra på teateret av et ungt par som satt rett bak han og prata under forsestillingen. - Unnskyld, men jeg hører ikke noe av det som blir sagt. - Det skal du heller ikke, var svaret, det jeg sier er bare til min forlovede - Hva er det for en tosk som har bedt deg legge den søppelhaugen der, tordnet løytnanten. - Det er kapteinen - Vel, så la den ligge, men du får fem dagers arrest for å ha kalt kapteinen en tosk. Din forlovede ble vel glad da hun hørte om den rike onkelen din. Det kan du stole på, når hun er min tante. Er du sportsinteressert? 1. Tok Norge noen gullmedaljer i siste EM i friidret? 2. Hvem vant VM i fotball i år? 3. Hvilket nr. blei Thor Hushovd i kampen om den grønne trøya i Tour de Fance? 4. Hvem vant 5-mila i OL på ski? 5. Og hva het Groruddølen som tok VM-gull på ski i vinter? 6. Gjør de fire kvadratene om til 6 like store trekanter ved å flytte 7 fyrstikker: Løsningen finner du på side 23 - Mamma, kommer misjonærer til himmelen? Spør lille Per. - Ja da, det gjør de forsikret mamma. - Kommer menneskeetere også til himmelen? - Tja, nei, det gjør de nok ikke. - Men menneskeetere som har sist en misjonær da? Spurte lille Per. Litt om vårt solsystem: 7. Hvilke planeter ligger nærmere sola enn Jorda? 8. Hva heter den nærmeste planeten utafor Jorda? 9. Har noen av disse planetene måner? 10. Hva heter den største planeten i vårt solsystem? 11. Er Pluto en planet? Sudoku Skriv inn tall i rutene slik at alle de loddrette og vannrette rekkene pluss alle boksene på 3x2 ruter inneholder tallene 1,2,3,4,5 og 6. Et tall kan bare stå en gang i hver loddrette og vannrette rad, og en gang i hver boks MIDDELS vanskelig, - klarer du denne? LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

11 Matfestival Også i år var det matfestival på Furuset, denne gangen i aktivitetsparken ved Furuset Forum. Været var kjølig, selv i midten av juni, men regnet kom først senere på ettermiddagen. Tekst: Lis Pedersen Foto: Lis Pedersen/Terje Lund/ Tone Sundsdal Hansen I forhold til tidligere år, var det et lite matmarked. Det var fine telt, men få deltakere. Fortrinsvis fra Afrika og Asia. Bydelen og Furuset idrettslag hadde også telt. Og det var underholdning fra scenen. Jeg så noe med gruppen Nutkhut som ble etablert i Produksjonen er basert på klassiske indiske dansetradisjoner. De leverte utdrag fra dansesuksessen Bollywood steps som er basert på dans og musikk fra en rekke av de mest populære Bollywoos-filmene de siste årene. Publikum var veldig begeistret. Samarbeidet med gruppen er støttet av Norsk Kulturråd. 20 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

12 Kiwanis dag på Lindeberg 4H gård Kiwanis er en internasjonal humanitær organisasjon av frivillige som aktivt arbeider for barn og unge. Også i år hadde de arrangement på Lindeberg 4H gård med ulike aktiviteter hvor inntektene gikk til Kiwanis arbeid. Tekst og foto: Tone Sundsdal Hansen Her var det loddsalg, konkurranse i hesteskokasting, ansiktsmaling og en ballongkunstner som blåste og lagde figurer til tålmodige barn i kø. Navnet Kiwanis er en fonetisk tilpasning av et ord fra den indianske Ochipew-stammen, "Nun Kee Wanis" som fritt oversatt betyr "Vi ønsker å dele våre talenter/realisere oss selv". FAKTA OM KIWANIS KIWANIS International ble grunnlagt ved at Kiwanis Club Detroit ble stiftet 21. jan 1915 KIWANIS International arbeider i mer enn 80 land, og har hovedkvarter i Minneapolis KIWANIS er partipolitisk og religiøst nøytral KIWANIS består av mennesker som ønsker å hjelpe og støtte svake grupper i samfunnet KIWANIS prioriterer BARN FØRST OG FREMST, men støtter også funksjonshemmede og eldre KIWANIS skaffer midler gjennom arbeid og diverse aksjoner KIWANIS holder regelmessige klubbmøter med foredrag, diskusjoner, bedriftsbesøk med mer KIWANIS District Norden ga ca 4,5-5 mill. kroner i humanitær støtte i 2009 i tillegg til praktisk støtte. I lokalsamfunnet ønsker KIWANIS å hjelpe der hvor virkelige behov er til stede. HVA GJØR KIWANIS? Kiwanis konsentrerer sin innsats på områder i lokalsamfunnet der stat og kommune av ulike grunner ikke kan gi den nødvendige menneskelige og økonomiske støtte. Kiwanis prioriterer sin innsats slik; Hjelp til barn og unge, spesielt funksjonshemmede. Samarbeid og assistanse til eldre som er alene eller ved syke/ aldershjem. Hjelp til spesielt trengende grupper nasjonalt og internasjonalt. Oppmuntring til internasjonal forståelse og samarbeid. Loppemarked på Lindeberg 4H gård Det er mye aktivitet på gården som ligger nær oss. Helgen 5. sept var det tid for loppemarked. Et litt kjølig drag i lufta, men sola skinte og mange hadde kjøpt seg plass for å selge hva man måtte ha å selge. Tekst og foto: Tone Sundsdal Hansen Her var det både gamle og nye ting til salgs. Jeg kom i snakk med to hyggelige damer som stod og kikket på gamle ukeblader fra 1952, nesten 60 år gamle blader. De var begge unge voksne på den tiden. Den ene lette etter spennende kakeoppskrifter som kanskje var gått i glemmeboka med alle ferdig produktene en får Løsninger fra Barnesiden: 1: Ja 1, Andreas Thorkildsen. 2: Spania. 3: 3. 4: Petter Nortug. 5: Øystein Pettersen. 6: Fyrstikkoppgaven: 7: Merkur og Venus. 8: Mars. 9: Nei. 10: Jupiter, 11: Nei den regnes nå som en asteroide Sudokuoppgaven: kjøpt i dag, men hun fant ingen. Den andre fortalte meg at hun også hadde hatt noen slike blader som hun hadde ringt til forlaget som hadde produsert de og spurt og de ville ha de, men nei. Jeg stod og lurte på hvem disse bladene hadde tilhørt, kanskje noen som hadde spart på disse i alle år, og som nå kanskje ikke levde lenger. Eller en som hadde funnet ut at en kunne ikke spare på dem lenger. Jeg kjøpte ingenting synes vi eier for mange ting som det er fikk derimot inspirasjon til å rydde når vi kom hjem! Å få kjøre med hest og kjerre var som vanlig en populær aktivitet på gården. 22 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

13 Foto: Svein Sando Foto: Cato Edvardsen Foto: Nils Håkon Sandersen Eksempel på ganske stort damplokomotiv, NSB type 26. Diesellokomotiv Di3. Motorvogn MB 86, brukt til Nordlandsekspressen - her var det gøy for en femåring å stå foran i fart! Men lokomotivfører jeg ble ikke Alle er vi fra et sted. Som lite barn bodde jeg på trøndelagskysten, ytre strøk. Der var det nesten ikke biler, men desto flere båter. De fleste båtene var av tre og sa tøff-tøff. Inn til byen var det lang vei, og vi reiste med lokalbåt som var en mini-miniutgave av hurtigruta. Til byen var det overnattingstur med lugar, på veien hjem igjen en lang ettermiddag og kveld med lite annet å gjøre enn å springe rundt på dekk eller kikke i blader. Tekst: Alf Martin Hanssen Det var naturligvis ikke noen jernbane der ute. Tog var noe de hadde i byen, og som vi reiste med når vi dro på ferie. Dette var den gangen NSB var billig og fly var så eksklusivt at man bare kunne glemme det. Og nordenfor Trøndelag, der vi pleide å reise på ferie, var det ikke flyplasser en gang. Den gang brukte togene på Nordlandsbanen lang tid fordi vognene var tunge og mange og ble trukket av damplokomotiver. Men NSB fikk noen lokaltogsett som bokstavelig gikk i hundre, så de ble satt opp som Nordlandsekspress. Det spennende med disse togene var at du kunne stå forut i midtgangen og se ut døra foran med glassvindu i. Lokomotivføreren satt i et lite rom til høyre. På én tur sto jeg og nøt hver sving fra Trondheim til Mo i Rana, dvs. i omtrent åtte timer. Det var naturligvis lokomotivfører jeg ville bli. Faren min var fra Mo i Rana, og vi dro bestandig dit for å besøke farmoren min. En slektning av oss hadde hytte på Saltfjellet, så noen ganger tok vi toget videre nordover for å komme dit. Faren min kjente en mann som jobbet på jernbanen. Han het Linjordet, husker jeg. Jeg vet ikke hva han jobbet med der, men én av gangene vi skulle til Saltfjellet spurte han meg om hva slags lokomotiv vi skulle kjøre med: Damp eller diesel? Hvorfor han spurte meg vet jeg ikke, og hvorfor han tok svaret mitt på alvor aner jeg ikke. De togene jeg hadde sett var enten lange tog med damplokomotiv foran eller lokaltog av den typen jeg nettopp har beskrevet. Ikke alle damplokomotivene var like store, men de jeg hadde sett var av brukbar størrelse, og jeg hadde hørt om Dovregubben som jeg hadde forventninger om å få se når som helst. Jeg hadde ikke begynt på skolen ennå, så jeg kan ikke ha vært eldre enn 5-6 år og ble altså spurt om hva slags lokomotiv vi skulle kjøre med til Saltfjellet i morgen. For mitt indre øye så jeg for meg lokaltogsettet vi pleide å reise med, og jeg så for meg store og spennende damplokomotiv. Valget var tilsynelatende ikke så vanskelig, det måtte bli stort og spennende, altså damp. Neste morgen sto vi nede på jernbanestasjonen og ventet på toget. På Mo kommer toget fra venstre, oppover langs fjorden og i en lang, slak sving inn i byen slik at du både kan se og høre det i god tid. I motsatt ende av jernbanestasjonen, foran lokomotivstallen, fikk jeg øye på et damplokomotiv. Det var ett av de minste damplokomotivene jeg hadde sett. Så kom toget inn fra venstre, og da skjønte jeg at jeg hadde bomma, for foran toget kom et splitter nytt, kjempestort, kjempesterkt, tøfft utseende Di 3 diesellokomotiv, NoHab blant venner. Dette store, sterke, tøffe lokomotivet dro det lange toget inn på stasjonen, stoppet - og ble koblet fra. Og inn fra høyre kom det stakkars lille damplokomotivet - og ble koblet til. Vi gikk om bord i toget, og toget startet på den møysommelige klatringen opp Dunderlandsdalen mot Saltfjellet. Dunderlandsdalen er bratt og Saltfjellet er høyt. Toget ble naturligvis kjempeforsinket. Hva Linjordet tenkte på aner jeg ikke. Men uansett: Det var jeg som hadde bestemt det. På veien hjem noen dager senere kjørte vi motorisert dressin. Det var ganske morsomt, og den eneste gangen jeg har gjort akkurat det. På Lindeberg bor vi slik at vi ikke har så mye utsikt, men fra soveromsvinduet i 2. etasje ser man ut over Groruddalen med Trondheimsveien øverst, T-bane linje 5 til Grorud nedenfor og jernbanelinjen forbi Alnabruterminalen nederst. Når det er helt stille kan jeg høre toget når jeg sitter ved spisebordet på kjøkkenet i etasjen under. Men lokomotivfører ble jeg ikke. 24 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

14 Tilbakeblikk: Lysvandring Lindaredaksjonen fant fram kamera og gikk en runde i Alnaparken under den årlige lysvandringa langs Alnaelva. Tekst: Terje Lund Foto: Tone Sundsdal Hansen Været var litt truende, men med medbrakt paraply holdt regnet seg stort sett unna. Vi møttes på senteret og rusla ned mot Kjøttby n Her var det aktivitet med hundedressur og ballspill, og det tok ikke lange tida før vi fikk øye på hestefolket. Alnaparken er tydelig en plass der de liker og ferdes samtidig som det ligger stall og ridehus i nærheten. Fakkelboksene var tent, og mørket var i ferd med å sige på. Det gjør seg best med fakler etter at det har blitt mørkt. Vi gjorde en sving rundt ridebanen og kom fram til den øverste standen i Alnaparken. Her var det ungdommen fra Furuset aktivitet og bydelen som hadde stilt seg opp. Solbærtoddy og twist var tilbudet og en liten smak blei det på noen av oss. Etter som vi rusla vider nedover mot grillplassen der speidere fra Furuset KFUM/KFUK pleide å stå, var jeg fullt konsentrert om å unngå å tråkke i fakkelboksene. Under fjorårets tur greide jeg nemlig å trå på en slik med det resultat at innholdet skvatt langt oppover buksebeinet. Om det er stearin eller parafin i boksene skal jeg ikke si, men å få det av buksa etterpå er litt av en jobb. Strykejern, gråpapir og avispapir i mengder var løsningen. Det var som vanlig pinnebrød å få hos speidera. På den fine grillen som står fast på plassen til benytting var det grillkøl som sørga for fin steiking av brødeigen. På speidertur er det ellers vanlig bål som nyttes og da blir det som det skal væra: svartsvidd utapå og rått inni. Med syltetøy inni blei pinnebrødet her langs Alna reine delikatessa sammen med den røde safta. Alnaelvas Venner stod ved siden av og fronta viktigheten av å ha elva åpen hele veien ned mot fjorden. Det er som kjent en sak på gang med Alnas løp ved Alnaterminalen på nedsida av Kalbakkveien. Jeg spanderte en hundrings på ei ny bok om elver og bekker i Oslo. Vi som ikke var for glad i saft fikk lyst på kaffe og da er det ikke lange veien til Alna Ridesenter der er kaféen var åpen med kaffe og nystekte vafler. Utafor sto Charlie s Vocal Combo og underholdt med acapella. Gruppa som har tilhold på Haugerud sang fint og var tydelig interessert i forsterkninger. Tenor og bass blei etterlyst, men vi gikk klar etter en improvisert test. Turen rundt i Alnaparken er bare en liten del av hele løypa fra kildene opp ved Alunsjøen og ned til fjorden. Vi fikk med oss litt av det lokale kulturlivet som viste seg fram her, men for de tøffe er det mulig å gå hele turen på ca 15 km som en fort bruker 3,5 timer på. På veien opp under motorveien fikk vi brukt for den medbrakte paraplyen etter som det kom litt regn. Noen opplevelser, og mange bilder rikere, takka vi for kveldsturen og rusla hvert til vårt. 26 LINDA nr 3/2010 LINDA nr 3/

15 28 LINDA nr 3/2010

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

Merkedager og. høytider i. Norge

Merkedager og. høytider i. Norge BOKMÅL Astrid Brennhagen Illustrasjoner: Berit Thiis Merkedager og høytider i Norge Arbeid med ord læremidler A/S Pb. 7085, Vestheiene, 4674 Kristiansand Tlf.: 38 03 30 02 Faks: 38 03 37 75 E-post: sven@arbeidmedord.no

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

H Ø S T / V I N T E R 2 0 1 3. Info fra styret. Hva skjer i Turtergården og vedlikholdstips for leilighetene

H Ø S T / V I N T E R 2 0 1 3. Info fra styret. Hva skjer i Turtergården og vedlikholdstips for leilighetene H Ø S T / V I N T E R 2 0 1 3 Info fra styret Hva skjer i Turtergården og vedlikholdstips for leilighetene Godt gjennomført dugnad! Ragni oppsummerer dugnaden slik: Oppdateringer fra styret. Styret vil

Detaljer

I april har vi Vi startet april på samme måte som vi avsluttet forrige måned med å lage påskepynt. Mange av barna var veldig engasjerte i denne prosessen, og de gikk ivrig i gang med å lage forskjellig

Detaljer

PROSJEKT: «Det flyvende teppe» Våren 2015.

PROSJEKT: «Det flyvende teppe» Våren 2015. PROSJEKT: «Det flyvende teppe» Våren 2015. Hver avdeling har valgt sitt land og laget et fabeldyr som barna har funnet navn til og laget en fabel om. «En vennskapsreise, - fra Norge til Kina og Libanon

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Sommer 2011. Tilbud til deg mellom 9 og 18 år, bosatt i Bydel Stovner. www.stovnerungdom.no

Sommer 2011. Tilbud til deg mellom 9 og 18 år, bosatt i Bydel Stovner. www.stovnerungdom.no Oslo kommune Bydel Stovner Enhet for ungdom, kultur og nærmiljø Sommer 2011 Tilbud til deg mellom 9 og 18 år, bosatt i Bydel Stovner www.stovnerungdom.no Dagsturer Tusenfryd UKE 26 TIRSDAG 28.6 Oppmøte

Detaljer

I denne utgaven informerer vi om:

I denne utgaven informerer vi om: Tverrbakken, 16.09.10 Styret informerer I denne utgaven informerer vi om: 1. Innbrudd og hærverk 30.07. og 01.08. 2. Felling av lønnetre 3. Fellesrom oppjustert, også med trådløst nettverk 4. Informasjonshefte

Detaljer

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson Kristina Ohlsson Glassbarna Oversatt av Elisabeth Bjørnson Om forfatteren: Kristina Ohlsson (f. 1979) omtales som Sveriges nye barnebokforfatter, og sammenliknes med Maria Gripe. Glassbarna er hennes første

Detaljer

Moldova besøk september 2015

Moldova besøk september 2015 Moldova besøk september 2015 Lørdag 3. september var åpningsdatoen for vårt etterlengtede hjem for barna våre i Belt. Vi ankom Moldova sent torsdag kveld og ble kjørt fra flyplassen av Pedro fra Bethany

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK BRYNJÅ APRIL 2016 Hei alle sammen! Da er nok en fin måned på Brynjå over. Ukene i april har gått fort, for vi har gjort mye kjekt sammen! Vi har begynt med svømmeopplæring i Tastahallen,

Detaljer

Fasit for diktater trinn 1. 1. Hvor er de fra?

Fasit for diktater trinn 1. 1. Hvor er de fra? Fasit for diktater trinn 1. 1. Hvor er de fra? Kommer du fra Norge eller fra Italia? Jeg heter Carlo, og jeg er fra Italia. Jeg bor i Norge. Bor du i Oslo? Nei, jeg bor i Trondheim, i Nygata. Hvem er det?

Detaljer

Ener`n. Vi pusser opp! Nytt system for energiregulering. Har du gjort radiatoren klar for vinteren?

Ener`n. Vi pusser opp! Nytt system for energiregulering. Har du gjort radiatoren klar for vinteren? Vi pusser opp! Nytt system for energiregulering Har du gjort radiatoren klar for vinteren? Vi pusser opp! Det har lenge vært et behov for generell oppussing av inngangspartier, trappeoppganger og korridorer

Detaljer

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser.

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser. Fokusintervju Deltakere tilfeldig utvalg Boligeiere fra prosjektet Leie til eie Innledning Hensikt: Leie til eie er et prosjektarbeid som startet sommeren 2011. Målet har vært at flere skal kunne eie sin

Detaljer

Fiolen. Refleksjoner og noen tanker videre. Oktober 2014

Fiolen. Refleksjoner og noen tanker videre. Oktober 2014 Fiolen Refleksjoner og noen tanker videre. Oktober 2014 September har gitt oss mange flotte utedager med godt og varmt høstvær. Vi ser at barna trives med å være ute. Mange er svært glad i å sykle og det

Detaljer

Arbeidsplan for Gullhår desember - 14

Arbeidsplan for Gullhår desember - 14 Arbeidsplan for Gullhår desember - 14 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1/12 2/12 3/12 4/12 5/12 3 åringene har kulturskole. Felles samling i Agoraen kl 11. Juleverksted kl 10. Pepperkakedag. Foreldrekaffe

Detaljer

Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag!

Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag! Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag! Dette skrivet er til deg som er nyinnflyttet i Enga borettslag. Skrivet tar for seg mange av de spørsmålene som dukker opp den første tiden en bor på et

Detaljer

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE DESEMBER Desember-sangen: (mel: O jul med din glede) Når dagen er mørkest, så vet vi en sang, vi hilser den alle velkommen, som barna har ønsket så mangen en gang titusener ganger

Detaljer

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone Tor Fretheim Kjære Miss Nina Simone FAMILIEN De trodde det ikke. De klarte ikke å forstå at det var sant. Ingen hadde noen gang kunnet tenke seg at noe slikt skulle skje. Sånt hender andre steder. Det

Detaljer

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Da var det klart for nyhetsbrevet for Juni. Også denne måneden er det mange ting som har skjedd. Her blir det aldri kjedelig «A» og «R». Jeg fikk telefon fra ex

Detaljer

Cecilia Gaathe Leo Bast Une Flaker Egon Perlen pensjonat

Cecilia Gaathe Leo Bast Une Flaker Egon Perlen pensjonat Cecilia Gaathe bor på Perlen pensjonat sammen med faren sin, Alan W. Gaathe, som eier og driver stedet. Moren Iselin Gaathe druknet på mystisk vis i Skutebukta forrige sommer. Leo Bast har nettopp flyttet

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem.

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem. Int, kjøkken, morgen Vi ser et bilde av et kjøkken. Det står en kaffekopp på bordet. Ved siden av den er en tallerken med en brødskive med brunost. Vi hører en svak tikkelyd som fyller stillheten i rommet.

Detaljer

Arbeidsplan for Rødhette desember 2014

Arbeidsplan for Rødhette desember 2014 Arbeidsplan for Rødhette desember 2014 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1 Adventsamling på avdeling kl 9.00 Med Ellen 3 9.00 med Marianne Kulturskole 3 år kl 10.15 4 år kl 11.00 8 9.00 med Marianne

Detaljer

Informasjon til Enslige mindreårige flyktninger. Senter for oppvekst

Informasjon til Enslige mindreårige flyktninger. Senter for oppvekst Informasjon til Enslige mindreårige flyktninger Senter for oppvekst 1 VELKOMMEN TIL DRAMMEN! www.visitdrammen.no Byen vår Drammen tilhører Buskerud fylke og ligger 4 mil sydvest for Oslo. Drammen er en

Detaljer

Husordensregler Etterstad Øst Borettslag. vedtatt på ordinær generalforsamling 2011. Endret på ordinær generalforsmaling i 2013.

Husordensregler Etterstad Øst Borettslag. vedtatt på ordinær generalforsamling 2011. Endret på ordinær generalforsmaling i 2013. Husordensregler Etterstad Øst Borettslag vedtatt på ordinær generalforsamling 2011. Endret på ordinær generalforsmaling i 2013. HUSORDENSREGLER FOR ETTERSTAD ØST BORETTSLAG Husordensreglene er vedtatt

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

lærte var at kirken kan være et hjem for oss, vi har en familie her også, og hjemmet vårt kan være en liten kirke.

lærte var at kirken kan være et hjem for oss, vi har en familie her også, og hjemmet vårt kan være en liten kirke. GUDSTJENESTE MED DÅP OG LYSVÅKEN 1. søndag i advent PREKEN Fjellhamar kirke 29. november 2015 Matteus 21,12 17 TO HUS På Lysvåken har vi hørt om to hus. Det første var der vi bor, og alt vi gjør der. Spise,

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet Side 1 av 5 Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup Sist oppdatert: 17. desember 2003 Juleevangeliet Julen er i dag først og fremst en kristen høytid

Detaljer

RUNDSKRIV. Rundskriv nr: Utgitt dato: Styreperiode: 2011/2012. Søndre Åsgården Borettslag

RUNDSKRIV. Rundskriv nr: Utgitt dato: Styreperiode: 2011/2012. Søndre Åsgården Borettslag RUNDSKRIV Søndre Åsgården Borettslag Rundskriv nr: 04-11/12 2 Utgitt dato: 12.06.11 11 Styreperiode: 2011/2012 Saker i dette rundskrivet: Sak 1 Rens i kanalene fra kjøkken og bad til motor på tak... 3

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET SEPTEMBER 2011 Hei alle sammen! September er allerede over, og høsten er i full gang! Denne måneden har det vært mye regn og våte klær, og det er flott at dere foreldre

Detaljer

Åpent referat styremøte 8/12 2014 - kl 18:00 på styrerommet

Åpent referat styremøte 8/12 2014 - kl 18:00 på styrerommet Åpent referat styremøte 8/12 2014 - kl 18:00 på styrerommet Møtt: Knut Erik, Øystein, Stian, Aase, Terje, Anne (vara), Fritz (vara), Orienteringssaker Godkjenning av referat for styremøte 10.11.2014 og

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012

MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012 MÅNEDSPLAN FOR MARIKÅPENE JUNI OG JULI 2012 Når mai er forbi, så ta deg en tur til steinrøysa neri bakken, da blomstrer det nyperoser i ur ved steinrøysa neri bakken. Og blåklokka står og ringler i kratt.

Detaljer

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30. Lek i barnehagen ute/inne. Samarbeid med Gullhår. Sommerferie. Sommerferie. Samarbeid med Gullhår

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30. Lek i barnehagen ute/inne. Samarbeid med Gullhår. Sommerferie. Sommerferie. Samarbeid med Gullhår Arbeidsplan for Tyrihans juli 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30 1 2 3 4 7 8 9 10 11 14 15 16 17 18 21 22 23 24 25 28 29 30 31 1 Solstad barnehage Side 1 02.07.2014 Informasjon fra Tyrihans

Detaljer

ANITA forteller. om søndagsskolen og de sinte mennene

ANITA forteller. om søndagsskolen og de sinte mennene ANITA forteller om søndagsskolen og de sinte mennene Tekst og foto: Marianne Haugerud (Fortellingen bygger på virkelige hendelser, men er lagt i Anitas munn av Stefanusalliansen.) 1 Hei! Jeg heter Anita,

Detaljer

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! November var en hektisk, men veldig fin, spennende og opplevelsesrik måned. Personlig var nok November den beste måned i dette året for meg - takket være

Detaljer

Trekøveren for februar 2009. Beboer-møte med brannvesenet onsdag 18. februar kl.18.00

Trekøveren for februar 2009. Beboer-møte med brannvesenet onsdag 18. februar kl.18.00 Trekøveren for februar 2009 Beboer-møte med brannvesenet onsdag 18. februar kl.18.00 Brannsikkerheten i hjemmet vårt I den senere tid har vi i Tv og aviser sett mange branner med store konsekvenser. I

Detaljer

Etterarbeid til forestillingen «Frosk er Frosk sammen og alene»

Etterarbeid til forestillingen «Frosk er Frosk sammen og alene» Etterarbeid til forestillingen «Frosk er Frosk sammen og alene» Beate Børresen har laget dette opplegget til filosofisk samtale og aktivitet i klasserommet i samarbeid med utøverne. Del II, Øvelser, er

Detaljer

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014.

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 5 6 7 8 9 AKSJON VÅR RYDDING Tur dag DUGNAD I BARNEHAGEN Vi markerer at Aksel er 2 år! 12 13 14 15 16 Små Tur dag 19 20 21 Varm lunsj:

Detaljer

LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO)

LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO) LESE-TEST. (Nivå 1 - GNO) Reza er 17 (år alder årer). Han bor i Stavanger, men han (før kommer reise) fra Afghanistan. Han (besøk bor - kom) til Norge for to år (siden senere før). Reza går på Johannes

Detaljer

Dette er Tigergjengen

Dette er Tigergjengen 1 Dette er Tigergjengen Nina Skauge TIGER- GJENGEN 1 Lettlestserie for unge og voksne med utviklingshemming og lærevansker 2 3 Skauge forlag, Bergen, 2015 ISBN 978-82-92518-20-5 Tekst og illustrasjoner,

Detaljer

Fortellingen om Super i farta. Skrevet av 1. klasse Steinerskolen 2012-13

Fortellingen om Super i farta. Skrevet av 1. klasse Steinerskolen 2012-13 Fortellingen om Super i farta Skrevet av 1. klasse Steinerskolen 2012-13 Fortellingen om Super i farta FORORD Da jeg møtte Cecilie for over et år siden på ROM-Agder forstod jeg at hun hadde en viktig

Detaljer

Fellesskap og Brobygging

Fellesskap og Brobygging Preken Stavanger Baptistmenighet Tekst: Filipperne 2, 1-5 Dato: 21.05.2006 Ant. ord: 2076 Fellesskap og Brobygging Om det da er trøst i Kristus, oppmuntring i kjærligheten, fellesskap i Ånden, om det finnes

Detaljer

PETTER PADDE OG NEDBRYTERNE

PETTER PADDE OG NEDBRYTERNE PETTER PADDE OG NEDBRYTERNE Du trenger: Saks Lim Tykt printerpapir Kontaktpapir eller lamineringsmaskin og laminat Tynn, hvit hyssing Teip Blomsterpinner En boks med tørre bønner, eller tørre erter Du

Detaljer

SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND

SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND Av Karoline Arhaug Wilhelmsen Illustrasjoner: Janne Beate Standal Hei. Jeg heter Sniff og skal fortelle deg en spennende historie om to små dyr. Det er meg, Sniff,

Detaljer

Vinn flotte friluftspremier fra Helsport til deres barnehage!

Vinn flotte friluftspremier fra Helsport til deres barnehage! VEILEDNING TIL DE VOKSNE Hvorfor Naturvakt? Allemannsretten gir oss fantastiske muligheter (rettigheter) til å oppleve og bruke naturen omkring oss. Det er også få steder som egner seg så godt til lek,

Detaljer

Kapittel 5 Lubenittenes historie

Kapittel 5 Lubenittenes historie Kapittel 5 Lubenittenes historie Lange dager og netter Lubenittene har levd på Månen like lenge som menneskene har levd på Jorden. Helt til for noen tusen år siden bodde de kun på den siden av Månen som

Detaljer

Ullernparken Boligsameie

Ullernparken Boligsameie Ullernparken Boligsameie Husordensregler for Ullernparken Boligsameie Vedtatt på ordinært sameiermøte 27. mai 1982 med endringer i 1986, 1991, 1995, 2005 og 2011. Man skal ikke plage andre, man skal være

Detaljer

DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO

DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO Bilde 1 Hei! Jeg heter Mirjam. Jeg er seks år og bor i Kairo. Bilde 2 Kairo er en by i Egypt. Hvis du skal til Egypt, må du reise med fly i syv timer. Bilde 3 Det er et

Detaljer

periodeplan for oktober og november - 2013 på loftet

periodeplan for oktober og november - 2013 på loftet periodeplan for oktober og november - 2013 på loftet bilde er fra E. sin hage Hva har vi gjort i september Vi har hatt en fantastisk høst med mye varmt og solrikt vær.. I mat-uken var vi i hagen og hentet

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, JANUAR 2013. Hei alle sammen! Da ønsker vi alle barn og foreldre velkommen til et nytt år på avdeling Sølje. Det er rart med det, men alltid etter en ferie ser vi forandringer

Detaljer

Arbeidsplan for Gullhår oktober - 14

Arbeidsplan for Gullhår oktober - 14 Arbeidsplan for Gullhår oktober - 14 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1/10 2/10 3/10 6/10 7/10 8/10 9/10 10/10 Gruppedag kl 10-13 Laks og pasta. 3 åringene på gullhår og Tyrihans på tur sammen. 13/10

Detaljer

Daniel, Gunn, Silje N, Evangelina, Lene, Mona, Ida, Kristine, Linda, Christine, Tine, Silje B og Jannike

Daniel, Gunn, Silje N, Evangelina, Lene, Mona, Ida, Kristine, Linda, Christine, Tine, Silje B og Jannike I august har vi Velkommen til et nytt barnehageår alle nye og gamle barn og foreldre! August er forbi, og med den også en tid der vi har fått blitt kjent med mange nye barn og foreldre. Det har begynt

Detaljer

Historien om universets tilblivelse

Historien om universets tilblivelse Historien om universets tilblivelse i den første skoleuka fortalte vi historien om universets tilblivelse og for elevene i gruppe 1. Her er historien Verden ble skapt for lenge, lenge siden. Og det var

Detaljer

Kunne du velge land da du fikk tilbudet om gjenbosetting? Hvorfor valgte du Norge? Nei, jeg hadde ingen valg.

Kunne du velge land da du fikk tilbudet om gjenbosetting? Hvorfor valgte du Norge? Nei, jeg hadde ingen valg. Intervju med Thaer Presentasjon Thaer er 28 år og kommer fra Bagdad, hovedstaden i Irak. Han kom til Norge for tre år siden som overføringsflyktning. Før han kom til Norge var han bosatt ca. ett år i Ron

Detaljer

B Grammatikkoppgaver Gjør grammatikkoppgavene som du har fått på egne ark: om uregelmessige verb, om preposisjoner og om adjektivbøyning.

B Grammatikkoppgaver Gjør grammatikkoppgavene som du har fått på egne ark: om uregelmessige verb, om preposisjoner og om adjektivbøyning. OPPGAVER MELLOM SAMLINGENE i november og desember: Mellom samlingene på høgskolen skal du jobbe med noen oppgaver. Snakk med veilederen din om oppgavene og be om hjelp hvis du har spørsmål. 1. Kommunikasjon

Detaljer

Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag!

Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag! Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag! Dette skrivet er til deg som er nyinnflyttet i Enga borettslag. Skrivet tar for seg mange av de spørsmålene som dukker opp den første tiden en bor på et

Detaljer

Du er klok som en bok, Line!

Du er klok som en bok, Line! Du er klok som en bok, Line! Denne boken handler om hvor vanskelig det kan være å ha oppmerksomhets svikt og problemer med å konsentrere seg. Man kan ha vansker med oppmerk somhet og konsentrasjon på

Detaljer

Månedsplan for Mai. Hva har skjedd i April? Vår:

Månedsplan for Mai. Hva har skjedd i April? Vår: Månedsplan for Mai Hva har skjedd i April? Vår: Vi har gått endel turer i nærområde vårt. Vært på jakt etter vår tegn som er kjempe fasinerdende blandt både barna og voksne. Vi har eksripementert litt

Detaljer

Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. 6. Røyskatt: Forming +middag. +middag 13. motorisk. +middag. musikk + middag.

Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. 6. Røyskatt: Forming +middag. +middag 13. motorisk. +middag. musikk + middag. Uke Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 23 4. Forming Rev: Språk Even 4 år! (1.6) 24 11. Drama/ Rev: Kantina/ 5. Turdag Dådyr: Forming Ulv: Språk 12. Turdag Ulv: Kantina/ 6. Forming Rev: Språk 13. Drama/

Detaljer

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE NOVEMBER

MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE NOVEMBER MÅNEDSBREV FOR MARIKÅPENE NOVEMBER November-sangen: (mel: den gamle nissen) November er så trist og grå, men nyttig likevel for nå må barna tenke på, å lage moro selv! VURDERING: Grønt-flagg I oktober

Detaljer

Hanne Ørstavik Hakk. Entropi

Hanne Ørstavik Hakk. Entropi Hanne Ørstavik Hakk. Entropi 2012 Forlaget Oktober AS, Oslo Første gang utgitt i 1994/1995 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1026-9 Hakk En sel kommer mot

Detaljer

VASKEMASKINEN SOM MISTET LYDEN SIN

VASKEMASKINEN SOM MISTET LYDEN SIN VASKEMASKINEN SOM MISTET LYDEN SIN Storyline 2008 Avdeling Lyngtuslerne Det begynte en dag i mars. Vi fikk ett brev fra vaktmester Rørtang om at vaskemaskinen i kjelleren var ødelagt. Han hadde ikke tid

Detaljer

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman Du glemmer ikke, men noe klangløst tar bolig i deg. Roland Barthes Jeg ville kaste nøklene om jeg kunne, men jeg kommer alltid tilbake til de låste dørene for å åpne rom etter

Detaljer

TUR TIL ITALIA FRA DEN 30. SEPTEMBER TIL DEN 7. OKTOBER 2007 SAN ZENO DI MONTAGNA

TUR TIL ITALIA FRA DEN 30. SEPTEMBER TIL DEN 7. OKTOBER 2007 SAN ZENO DI MONTAGNA TUR TIL ITALIA FRA DEN 30. SEPTEMBER TIL DEN 7. OKTOBER 2007 SAN ZENO DI MONTAGNA Dette var en tur som Anne Berit vant fra bladet Nytt & Nyttig. De kalte det tur til Verona. Jeg kunne være med hvis jeg

Detaljer

I meitemarkens verden

I meitemarkens verden I meitemarkens verden Kapittel 6 Flerspråklig naturfag Illustrasjon Svetlana Voronkova, Tekst, Jorun Gulbrandsen Kapittel 1. Samir får noe i hodet. Nå skal du få høre noe rart. Det er ei fortelling om

Detaljer

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Helsefagarbeider på nattevakt s. 2 Hverdag med turnus s. 4 En smak på yrkeslivet s. 6 God lønnsutvikling for helsefagarbeidere s. 8 IS-1896 02/2011 Helsefagarbeider på nattevakt

Detaljer

Krypende post for februar

Krypende post for februar Krypende post for februar Lekegrupper: Vi har gjort noen endringer i forhold til lekegruppene da det har blitt forandringer i barnegruppen. Vi har nå 3 lekegrupper istedenfor 4. Det er blå, rød og gul

Detaljer

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du?

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du? BLUE ROOM SCENE 3 STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. Hva gjør du? Skriver brev. Ok. Til hvem? Til en mann jeg møtte på dansen/

Detaljer

Protokoll fra generalforsamlingen i Lindebergskogen B/L

Protokoll fra generalforsamlingen i Lindebergskogen B/L Protokoll fra generalforsamlingen i Lindebergskogen /L Møtedato 07.06.2007 Møtetidspunkt Kl. 18.30 Møtested Lindeberg skoles aula Tilstede var og til sammen Fra forretningsfører møtte Møtet ble åpnet av

Detaljer

MIN SKAL I BARNEHAGEN

MIN SKAL I BARNEHAGEN MIN SKAL I BARNEHAGEN Bilde 1: Hei! Jeg heter Min. Jeg akkurat fylt fire år. Forrige uke hadde jeg bursdag! Jeg bor i Nord-Korea. Har du hørt om det landet før? Der bor jeg sammen med mamma, pappa, storebroren

Detaljer

PERIODEPLAN EVALUERING PERIODE 2

PERIODEPLAN EVALUERING PERIODE 2 PERIODEPLAN EVALUERING PERIODE 2 Avdeling: UGLA EVALUERING AV PERIODE 1: PERIODENS FAGOMRÅDER: NATUR TEKNIKK OG MILJØ: lange turer, årstidene, friluftsaktiviteter, husdyr- skogdyr- ville dyr klassifisering

Detaljer

MÅNEDSBREV DESEMBER Grana

MÅNEDSBREV DESEMBER Grana MÅNEDSBREV DESEMBER Grana Det er desember! Og vi gjør oss klare til pepperkaker, julesanger, lussekatter, julegaver og masse julekos. Men først en liten oppsummering av november. Vi har fått gjort masse

Detaljer

Noen må jo gjøre det. Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli

Noen må jo gjøre det. Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli Noen må jo gjøre det Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli Mange av oss kan ha tanker om ting som burde eller kunne ha vært gjort. Men for de fleste er skrittet ganske langt fra å se det, tenke det og si det,

Detaljer

Aldri for sent å bli et lykkelig barn

Aldri for sent å bli et lykkelig barn Aldri for sent å bli et lykkelig barn Terje Forsberg Lunde Forlag De som sår med gråt, skal høste med fryderop Fra Salmenes bok Innledning I min oppvekst svikta alle rundt meg. Jeg var som en katt som

Detaljer

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell.

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell. Preken 3. februar 2013 I Fjellhamar kirke Kristi forklarelsesdag Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Lukas I det 9. Kapittel: Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok

Detaljer

Hedda syntes at nyttår, med alle nyttårsløftene, heller burde være i august. Det var jo da man var motivert for å forbedre seg.

Hedda syntes at nyttår, med alle nyttårsløftene, heller burde være i august. Det var jo da man var motivert for å forbedre seg. Kapittel 1 Pappa og mamma hadde stilt inn høyttalerne i bilen sånn at musikken bare hørtes bak. Hedda kunne nesten ha så høyt volum hun bare ville. Hun hørte på sommerhits som var lystige og trallete,

Detaljer

ELSIKKERHETS- SJEKKEN

ELSIKKERHETS- SJEKKEN - DEN STORE - ELSIKKERHETS- SJEKKEN - Hvor trygt er det hjemme hos deg? - Elsikkerhetsbrosjyre for barne- og ungdomsskolen fra EB EB.NO - TLF. 03101 side 2 ELSIKKERHET Har du tenkt over hva som i verste

Detaljer

Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund

Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund Den barmhjertig samaritan har igrunnen fått en slags kjendisstatus. Det er iallfall veldig mange som har hørt om ham.

Detaljer

HUSORDENSREGLER FOR PARKGÅRDEN SE

HUSORDENSREGLER FOR PARKGÅRDEN SE HUSORDENSREGLER FOR PARKGÅRDEN SE 1. INNLEDNING 1.1. For at beboerne skal sikres ro og orden, er enhver sameier og beboer ansvarlig for at bestemmelsene i denne husorden overholdes. 1.2. Hovedregelen er

Detaljer

Lisa besøker pappa i fengsel

Lisa besøker pappa i fengsel Lisa besøker pappa i fengsel Historien om Lisa er skrevet av Foreningen for Fangers Pårørende og illustrert av Brit Mari Glomnes. Det er fint om barnet leser historien sammen med en voksen. Hei, jeg heter

Detaljer

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger Forlaget Oktober En morgen, rett etter frokost, ringte det på. Jeg gikk mot døren for å åpne, men så

Detaljer

periode-plan for LOFTET februar og mars 2014

periode-plan for LOFTET februar og mars 2014 periode-plan for LOFTET februar og mars 2014 Hva vi har gjort i desember Vi har hatt en innholdsrik måned med hyggelig stemning, gode opplevelser og mye innhold. Vi har vært på teater og sett Den vesle

Detaljer

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal Thomas Enger Den onde arven Gyldendal Til verdens beste barn Prolog I dag fant jeg ut at jeg er død. Det kom som et sjokk på meg, selv om jeg visste at det kunne skje etter så mange år. Min egen dødsannonse.

Detaljer

Til læreren. Tekst til diktater: Norsk på 1-2-3, Cappelen Damm

Til læreren. Tekst til diktater: Norsk på 1-2-3, Cappelen Damm Til læreren Disse diktatene kan du bruke i undervisningen. Lydfiler til diktatene er også lagt på samme nettside: www.norsk123.cappelendamm.no Kapittel 1. Diktat. Marek er fra Polen. Nå går han på norskkurs.

Detaljer

Torgarposten nummer 1 2014 8. årgang

Torgarposten nummer 1 2014 8. årgang Livet i Brønnøy: Nissen er Torg-væring: Her er Nissen fra Torget. Hvem er det tror du? Jo, det er meg. Jeg begynner å dra litt på årene, så både håret og skjegget har begynt å bli grått. Kanskje jeg kommer

Detaljer

MÅNEDSPLAN FOR APRIL 2015 HJØRNETANNA

MÅNEDSPLAN FOR APRIL 2015 HJØRNETANNA MÅNEDSPLAN FOR APRIL 2015 HJØRNETANNA UKE MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 15 7. Uteleik Inneleik grupper 8. Uteleik Inneleik grupper 9. Vi feirer aprilbarnas bursdag, lager istand 10. Vi går tur til

Detaljer

MISJONSHUSET TØNSBERG MISJONSSAMBAND

MISJONSHUSET TØNSBERG MISJONSSAMBAND MISJONSHUSET TØNSBERG MISJONSSAMBAND Årsrapport fra husstyret 2014 14.01. Service på varmepumper i følge avtale ved kjøp. Service utført av Rørlegger n Tønsberg AS. Semsbyen 124, 3170 Sem, Telefon 33 01

Detaljer

Ener n 12/2011. Så ble det jul allikevel Julestemning Generalforsamling 2012 Leserinnlegg

Ener n 12/2011. Så ble det jul allikevel Julestemning Generalforsamling 2012 Leserinnlegg Ener n 12/2011 Så ble det jul allikevel Julestemning Generalforsamling 2012 Leserinnlegg Ener`n Så ble det jul allikevel... Jula kommer, enten det er mye snø, lite snø eller ingen snø. Jula kommer enten

Detaljer

VELKOMMEN TIL TORP BORETTSLAG

VELKOMMEN TIL TORP BORETTSLAG VELKOMMEN TIL TORP BORETTSLAG Innholdsfortegnelse Orientering til Borettshaverne i Torp Borettslag Side 2 Nyttig å vite! Side 3 Husordensregler for Torp Borettslag Side 4 Parkeringsplan for Torp Borettslag

Detaljer

Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag. Sykkel- og snowboardløype på Myra

Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag. Sykkel- og snowboardløype på Myra Nr. 1-2011. Opplag: 750. Årgang 33 Ansvarlig redaktør.vanja Grut Utgitt av MUIL: Myra ungdoms-og idrettslag vanja.grut@gmail.com www.muil.no Sykkel- og snowboardløype på Myra Myra UIL har fått bevilget

Detaljer

I dansen også. Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31. Evangelietekst: Joh 2,1-11. NT tekst: Åp 21,1-6. Barnas tekst: Luk 2,40-52

I dansen også. Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31. Evangelietekst: Joh 2,1-11. NT tekst: Åp 21,1-6. Barnas tekst: Luk 2,40-52 3. søndag i åpenbaringstiden (19. januar) Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31 Evangelietekst: Joh 2,1-11 NT tekst: Åp 21,1-6 Barnas tekst: Luk 2,40-52 I dansen også 14 S ø n d a g e n s t e k s t F OR V O K S N

Detaljer

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Heksene Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Et forord om hekser I eventyrene har heksene alltid tåpelige, svarte hatter og svarte kapper og rir på kosteskaft. Men

Detaljer

Kristin Ribe Natt, regn

Kristin Ribe Natt, regn Kristin Ribe Natt, regn Elektronisk utgave Forlaget Oktober AS 2012 Første gang utgitt i 2012 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1049-8 Observer din bevissthet

Detaljer

HUSORDENSREGLER FOR SAMEIET RØA TERRASSE (godkjent på ekstra ordinært sameiemøte 27. september 2007)

HUSORDENSREGLER FOR SAMEIET RØA TERRASSE (godkjent på ekstra ordinært sameiemøte 27. september 2007) HUSORDENSREGLER FOR SAMEIET RØA TERRASSE (godkjent på ekstra ordinært sameiemøte 27. september 2007) GENERELT 1. Disse husordensreglene er en veiledning i god naboskikk. De inneholder samtidig regler og

Detaljer

Fagområder: Kommunikasjon, språk og tekst, Kropp, bevegelse og helse, Etikk, religion og filosofi, Antall, rom og form. Turer I månedens dikt for

Fagområder: Kommunikasjon, språk og tekst, Kropp, bevegelse og helse, Etikk, religion og filosofi, Antall, rom og form. Turer I månedens dikt for Hei alle sammen I oktober har vi jobbet mye med ulike formingsaktiviteter. Vi har holdt på med gips til å lage en liten forskerhule til å ha på avdelingen, vi har laget drager når den blåste som verst

Detaljer