Lov og rett. et avisbilag om Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Sluttrapport

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Lov og rett. et avisbilag om Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Sluttrapport"

Transkript

1 Lov og rett et avisbilag om Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Sluttrapport

2 Forord En lang kamp for et sterkere vern for funksjonshemmede var over i januar Da trådte den nye Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven i kraft. Med denne loven sikres Unge funksjonshemmede og kronisk syk ungdom et bedre vern på flere området. Fra skolen til matvarebutikken. Men det er en lang vei til loven er realitet, med dette prosjektet ønsket vi å gjøre vårt for at loven blir kjent om brukt. Når en ny lov trer i kraft er det viktig at lovverket blir tatt i bruk og praksis etablert. Vi ønsket derfor med dette prosjektet å komme med eksemplene som kunne vise hvordan loven faktisk kan tas i bruk. Men vi ønsket også å fortelle historier om enkeltpersoner og hvordan deres hverdag blir preget av et samfunn der ikke alle arenaer er lite tilgjengelig og inkluderende. Samtidig er det viktig for oss å komme med de gode eksemplene. Derfor sitter vi nå igjen med et avisbilag som forteller positive historier om ungdom, men som også viser hvilke utfordringer vi sitter igjen med. Bilaget ble utgitt sammen med Dagbladet fredag 11. juni. For oss i Unge funksjonshemmede har dette vært en unik mulighet til å kommunisere med folk flest. Vi har fått gode tilbakemeldinger og vil gjerne takke våre samarbeidspartnere hos Likestillings- og diskrimineringsombudet for godt samarbeid og Stiftelsen Helse og rehabilitering for muligheten å gjennomføre dette prosjektet!

3 Sammendrag I januar 2009 trådte den nye Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven i kraft, med den fikk mennesker med funksjonshemninger et sterkere vern på mange områder. Unge funksjonshemmede ønsket å benytte anledningen til å sette fokus på ungdom og tilgjengelighet ved å sette fokus på den nye loven med et ungdomsperspektiv. Unge funksjonshemmede ønsket dette temabilaget i en riksdekkende avis fordi vi mente det ville kunne bidra positivt på flere områder: avlivet myter og påvirket holdninger, gjøre oss synlige for politikere og forvaltning ved å omtale og problematisere den nye loven samt få synliggjort Unge funksjonshemmede overfor våre medlemsorganisasjoner og ikke minst potensielle medlemmer. I begynnelsen av året satte styret i Unge funksjonshemmede ned en redaksjonskomité og en redaksjonsleder som skulle ha ansvar for det redaksjonelle innholdet og prioriteringer. Bilaget ble utgitt sammen med Dagbladet fredag 11. juni. For Unge funksjonshemmede har dette vært en god måte å nå ut til folk flest på. Det er sjeldent vi får anledningen til å kommunisere til masser på denne måten. Det var spesielt gunstig at vi hadde noen profesjonelle som gjorde det mulig for oss å gjennomføre prosjektet rent praktisk. Målet om å produsere bilaget ble klart gjennomført. En annen del av målet var den informative delen, det å gjøre loven kjent. Hvor mange vi har truffet med en slikt bilag er vanskelig å måle. Men det er å anta at vi har kommer frem til mange og helt andre enn det vi vanligvis når ut til. Prosjektet har vært nyttig og lærerikt for oss involverte. Møte mellom Unge funksjonshemmede og Likestillings- og diskrimineringsombudet har vært spennende og utfyllende på mange måter. Dette er et samarbeid vi ser for oss at kan være nyttig i flere anledninger fremover. Videre planer for avisbilaget er å bruke det som materiell til skoleringer i rettighetsarbeid. Sannsynligvis vil det trykkes om flere eksemplarer på sikt.

4 Innholdsliste Innhold Forord... 2 Sammendrag... 3 Innholdsliste... Feil! Bokmerke er ikke definert. Kapittel 1: Bakgrunnen for prosjektet og målsetting... 5 Kapittel 2: Prosjektgjennomføring og metode... 6 Kapittel 3: Resultat og resultatvurdering... 7 Kapittel 4: Oppsummering og vidare planer... 8 Vedlegg... Feil! Bokmerke er ikke definert. Vedlegg 1: Skjema for egenevaluering.... 9

5 Kapittel 1: Bakgrunnen for prosjektet og målsetting I januar 2009 trådte den nye Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven i kraft, med den fikk mennesker med funksjonshemninger sterkere vern på mange felter. Etter at loven har vært gjeldene i snart et halvt år opplevde vi dessverre ikke at ungdommer med funksjonshemninger eller kroniske sykdommer tok i bruk loven som et verktøy til å bedre hverdagen. Det kan være mange årsaker til dette, men vi mente at hovedårsaken var mangel på kunnskap om loven. Både det faktum at den eksisterer, hvordan den kan brukes og hvorfor den bør brukes. Vi så derfor et stort potensial i å kommunisere saker som kan tilknyttes loven på ulike måter. Vi ønsket å komme med eksempler fra ungdom som selv har hatt ulike møter med offentligheten der de ikke har fått tilpasninger, men det var også et viktig mål å få frem de gode historiene. For nettopp å vise at det nytter. Unge funksjonshemmede ønsket dette temabilaget i en riksdekkende avis fordi vi mente det ville kunne bidra positivt på flere områder: avlivet myter og påvirket holdninger, gjøre oss synlige for politikere og forvaltning ved å omtale og problematisere den nye loven samt få synliggjort Unge funksjonshemmede overfor våre medlemsorganisasjoner og ikke minst potensielle medlemmer. Når vi i tillegg velger å gjøre dette som et bilag i en riksdekkende avis, så vil vårt budskap bli formidlet på en massiv og seriøs måte. Vi så dette som en mulighet til å gå redaksjonelt og enkelt inn i områder som ellers er komplekse ved å vise til enkelt eksempler og legge det frem i et bredt og informativt format.

6 Kapittel 2: Prosjektgjennomføring og metode I begynnelsen av året satte styret i Unge funksjonshemmede ned en redaksjonskomité og en redaksjonsleder som skulle ha ansvar for det redaksjonelle innholdet og prioriteringer. Redaksjonen bestod av Anders Haave fra Unge funksjonshemmede og Hørselshemmedes landsforbunds ungdom, Liv Berit Esborg fra Unge funksjonshemmede, Ragnar Lie og Monica Larsson fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, Kathe Arnesen Produksjonssjef i Provisa og Olivia Salles som er ansatt som prosjektleder hos Unge funksjonshemmede ble redaksjonsleder. I lignende prosjekter tidligere har vi hatt et godt samarbeid med Provisa, et firma som arbeider med produksjon av slike bilag. Vi tok derfor tidlig kontakt med Provisa og de ble del av prosjektet. Provisa fikk ansvar for den praktiske delen av det redaksjonelle, design, trykk og avtale med Dagbladet. På den måten fikk vi profesjonelle til å ta seg av det vi i utgangspunktet har lite eller ingen kompetanse på. Før Provisa kom i gang med tekstproduksjon ble vi i redaksjonen enige om hvilke saker vi ønsket å sette fokus på. Dette kom vi frem til sammen gjennom idémyldring og diskusjoner over 2 møter og deretter via e-post. Redaksjonen hadde juridisk kompetanse gjennom Lie fra ombudet og brukerperspektivet gjennom representantene fra Unge funksjonshemmede. I tillegg var Provisa med for å gi journalistiske og strategiske vurdering underveis. Redaksjonen hadde til sammen tre møter. Mellom møtene hadde vi kontakt per e-post, og deretter var det Provisa som gikk i gang med selve produksjonen. Olivia Salles fra Unge funksjonshemmede hadde ansvar for å kvalitetssikre alt innholdet etter hvert som det ble ferdigstilt, samtidig som at hun også bidro til produksjonen. Ragnar Lie bidro også til produksjonen med tekst og intervju. Unge funksjonshemmede bistod også for å finne eksempler, caser, til artiklene. Bilaget ble utgitt sammen med Dagbladet fredag 11. juni. For Unge funksjonshemmede har dette vært en god måte å nå ut til folk flest på. Det er sjeldent vi får anledningen til å kommunisere til masser på denne måten. Det var spesielt gunstig at vi hadde noen profesjonelle som gjorde det mulig for oss å gjennomføre prosjektet rent praktisk. Vi fikk anledning til å bidra med det vi er god på, nemlig våre medlemmer og deres livssituasjon, mens journalistene og markedsavdelingen hos Provisa tok seg av resten. Vi sitter nå igjen med en bilag som også kan brukes i mange flere anledninger. Både overfor samarbeidspartnere, medlemsorganisasjoner og deres medlemmer. Vi har også sørget for at bilaget ligger digitalt tilgjengelig på våre nettsider der det kan lastes ned gratis. Dette prosjektet vil derfor være del av organisasjonen i lang tid fremover.

7 Kapittel 3: Resultat og resultatvurdering Hovedmålet for prosjektet var å produsere et avisbilag om diskriminerings- og tilgjengelighetsloven med ungdomsvinkling. Det ble gjort. Avisbilaget tar for seg ulike problemstillinger unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer kan komme bort i og som kan sees i forhold til denne loven. Det var helt klart utfordrende å finne gode og illustrerende saker når det er snakk om en ny lov som er tatt i bruk relativt lite og som det er knyttet så mange spørsmål til i forhold til praksis. Derfor ble det også et mål for redaksjonskomiteen å rette et kritisk søkelys mot selve loven. Vi ønsket å få frem at loven har et stort potensial, dersom den blir tatt i bruk, men at det også er en rekke problemstillinger og spørsmål knyttet loven, som gjør den vanskelig å forstå for folk flest. Det å gi innblikk i en lov, skape debatt rundt den og samtidig oppfordre til å ta den i bruk er ikke en enkel jobb. Men vi klarte å få tak på en del illustrerende saker som treffer unge mennesker i deres hverdag og fritid. Med eksempler fra skolehverdagen, studiehverdagen, utelivet og festival, føler vi at vi har klart å vise til helt vanlige og hverdagslige situasjoner der loven spiller en sentral rolle, og hvor flere i dag møter utfordringer som kan løses med loven. Samtidig fikk vi også benyttet anledningen til å dra inn eksterne som vi ønsket å ha et godt samarbeid med. Både likestillings- og diskrimineringsombudet Sunniva Ørstavik og Barne-, likestillings og integreringsminister Audun Lysbakken er intervjuet i avisbilaget. For Unge funksjonshemmede var det en god anledning til å synliggjøre oss selv ovenfor disse og å vise at vi er opptatt av denne loven. Målet om å produsere bilaget ble klart gjennomført. En annen del av målet var den informative delen, det å gjøre loven kjent. Hvor mange vi har truffet med en slikt bilag er vanskelig å måle. Men det er å anta at vi har kommer frem til mange og helt andre enn det vi vanligvis når ut til. Både fordi det er snakk om en av Norges største aviser og fordi at Dagblad fredag har en profil som er rettet mot unge mennesker. Prosjektet har vært nyttig og lærerikt for oss involverte. Møte mellom Unge funksjonshemmede og Likestillings- og diskrimineringsombudet har vært spennende og utfyllende på mange måter. Dette er et samarbeid vi ser for oss at kan være nyttig i flere anledninger fremover. Det har også vært lærerikt i forhold til selve loven. Etter arbeidet tilknyttet avisbilaget føler også vi i Unge funksjonshemmede at vi har bedre innsikt og forståelse av loven.

8 Kapittel 4: Oppsummering og videre planar Det er som sagt vanskelig å måle direkte resultat av et slikt informasjonsbilag. Det vi vet er at Dagblad fredag har en profil som er rettet mot ungdom og at Dagbladet er et av Norges største aviser og at avisen er riksdekkende. Dermed er det all grunn til å tro at vi på denne måter favner bredt og mot både folk flest og unge mennesker både med og uten funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer. Forhåpentligvis ser ombudet resultater i form av klager, spørsmål og henvendelser fra flere og på områder vi tar opp i bilaget. Altså aspekter ved loven som de hittil ikke har fått henvendelser. For Unge funksjonshemmede har arbeidet med avisbilaget blitt en del av et større arbeid knyttet rettigheter og unge mennesker med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer. Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven er en av flere rettigheter tilknyttet våre grupper og er således videre en del av vårt arbeid med rettighetskurs og annet rettighetsarbeid. Vi er spesielt takknemmelig for å ha et bilag som vil være mulig å bruke ved flere anledninger fremover, både i forhold til våre medlemsorganisasjoner, samarbeidspartnere og politisk påvikningsarbeid. Vi ser på dette prosjektet som en viktig del i vårt arbeid for å fremme rettighetene til våre grupper, en del av det å fremme rettighetene er også informasjon og forståelse av lovverket. Dette avisbilaget har klart å formidle en ellers ganske komplisert sak i et format som alle kan forstå og forhåpentlig bli engasjert av. Videre planer for avisbilaget er å bruke det som materiell til skoleringer i rettighetsarbeid. Sannsynligvis vil det trykkes om flere eksemplarer på sikt.

9 Regnskap for Lov og rett et avisbilag Regnskap for Lov og rett - et avisbilag Beskrivelse Helse og rehabilitering Annonseinntekter SUM INNTEKTER Beskrivelse Budsjett 2010 Regnaskp kr -470 kr ,00 000,00 kr -100 kr ,00 000,00 kr -570 kr ,00 750,00 Budsjett 2010 Regnskap Prosjektledelse* kr ,00 kr ,00 Referansegruppe/redaksjonsråd kr 6 000,00 kr 3 588,00 Avis med distribusjon i Dagbladet fredag kr ,00 kr ,00 SUM KOSTNADER kr ,00 kr ,00 Anslått resultat før MVA refusjon kr ,00 *Prosjektledelsen løper over hele året og er derfor et anslag

Alle ungdommer har rett til. Sluttrapport

Alle ungdommer har rett til. Sluttrapport Alle ungdommer har rett til Sluttrapport 1 Forord I 2009 søkte Unge funksjonshemmede prosjektet Alle ungdommer har rett til hos Helse og rehabilitering og fikk prosjektmidler innvilget. Prosjektet gikk

Detaljer

Dine rettigheter på video. Sluttrapport

Dine rettigheter på video. Sluttrapport Dine rettigheter på video Sluttrapport Forord Med støtte fra Extrastiftelsen Helse og rehabilitering utviklet Unge funksjonshemmede i 2009 en rettighetsportal for unge med funksjonsnedsettelser og kroniske

Detaljer

Kamera går! Sluttrapport

Kamera går! Sluttrapport Kamera går! Sluttrapport Forord Unge funksjonshemmede fikk innvilget prosjektet Kamera går! hos Stiftelsen Helse og rehabilitering i 2009. Prosjektet hadde som målsetning å kurse organisasjoner for ungdom

Detaljer

Hvilke rettigheter har vi? Sluttrapport

Hvilke rettigheter har vi? Sluttrapport Hvilke rettigheter har vi? Sluttrapport 1 Forord I 2011 søkte Unge funksjonshemmede prosjektet Krev din rett hos Extrastiftelsen og fikk innvilget prosjektmidler. Prosjektet gikk ut på å skolere ansatte

Detaljer

Sosiale organisasjoner; sosiale medier. Sluttrapport

Sosiale organisasjoner; sosiale medier. Sluttrapport Sosiale organisasjoner; sosiale medier Sluttrapport Forord Unge funksjonshemmede fikk innvilget prosjektet Sosiale organisasjoner; sosiale medier hos Stiftelsen Helse og rehabilitering i 2009. Prosjektet

Detaljer

Politikere på skolebenken. Sluttrapport

Politikere på skolebenken. Sluttrapport Politikere på skolebenken Sluttrapport Forord Dette er sluttrapporten for prosjektet «Politikere på skolebenken». Målet med prosjektet var å arrangere et seminar for å bevisstgjøre og skolere ungdomspartiene

Detaljer

Organisering for bedre levekår. Sluttrapport

Organisering for bedre levekår. Sluttrapport Organisering for bedre levekår Sluttrapport Forord Prosjektet Organisering for bedre levekår er nå gjennomført og avsluttet. I denne rapporten oppsummeres prosjektets gjennomføring og resultater. Funksjonshemmet

Detaljer

Bli en bedre pasient Sluttrapport

Bli en bedre pasient Sluttrapport Bli en bedre pasient Sluttrapport Sammendrag Bakgrunn for prosjektet De fleste funksjonshemmede og kronisk syke har mer kontakt med helsevesenet og helsepersonell i enn annen ungdom. Unge funksjonshemmede

Detaljer

Unge tanker om fattigdom. Sluttrapport

Unge tanker om fattigdom. Sluttrapport Unge tanker om fattigdom Sluttrapport Forord I denne rapporten vil Unge funksjonshemmede kort gjøre rede for arbeidet med prosjektet Unge tanker om fattigdom. Rapporten vil også ta for seg vurdering av

Detaljer

Unge tanker om overganger. Sluttrapport

Unge tanker om overganger. Sluttrapport Unge tanker om overganger Sluttrapport Forord I denne rapporten vil Unge funksjonshemmede kort gjøre rede for arbeidet med prosjektet Unge tanker om overganger. Rapporten vil også ta for seg vurdering

Detaljer

Nettverk på tvers av diagnoser. Sluttrapport

Nettverk på tvers av diagnoser. Sluttrapport Nettverk på tvers av diagnoser Sluttrapport 1 Sammendrag Bakgrunn for prosjektet og målsetning Tillitsvalgte og ansatte i mindre diagnosespesifikke organisasjoner har ofte mye å gjøre med å drive organisasjonene,

Detaljer

Ta ordet! Sluttrapport

Ta ordet! Sluttrapport Ta ordet! Sluttrapport Sammendrag Bakgrunn for prosjektet For å kunne påvirke må man kunne kommunisere godt. Unge funksjonshemmede søkte om midler til å gjennomføre et kurs om debatteknikk for å gjøre

Detaljer

Jobben for meg. sluttrapport

Jobben for meg. sluttrapport Jobben for meg sluttrapport Forord For funksjonshemmede er veien inn i arbeidslivet vanskelig og yrkesdeltagelsen blant funksjonshemmede er langt lavere enn for befolkningen for øvrig. Med et ønske om

Detaljer

Pennen er mektigere enn sverdet! Sluttrapport

Pennen er mektigere enn sverdet! Sluttrapport Pennen er mektigere enn sverdet! Sluttrapport Sammendrag Bakgrunn for prosjektet Unge funksjonshemmede så et behov for kursing i tekstproduksjon hos våre medlemsorganisasjoner. Vi mener at tekstproduksjon

Detaljer

En organisasjon bygget på steingrunn. Sluttrapport

En organisasjon bygget på steingrunn. Sluttrapport En organisasjon bygget på steingrunn Sluttrapport Forord Unge funksjonshemmede har gjennomført prosjektet «En organisasjon bygget på steingrunn» våren 2012. Prosjektet besto i to samlinger med individuell

Detaljer

Bli sett i media! Sluttrapport

Bli sett i media! Sluttrapport Bli sett i media! Sluttrapport Sammendrag Bakgrunn for prosjektet Unge funksjonshemmede har over lengre tid sett at flere av diagnoseorganisasjonene har hatt utfordringer med å arbeide effektivt inn mot

Detaljer

Lobbykurs Sluttrapport

Lobbykurs Sluttrapport Lobbykurs Sluttrapport Sammendrag Bakgrunn for prosjektet Vi i Unge funksjonshemmede opplever at flere av våre medlemsorganisasjoner i stor grad nedprioriterer påvirkningsarbeid, fordi de ikke har nok

Detaljer

Sluttrapport. Prosjekt nr.: 2010/1/0539. Dette prosjektet er finansiert med midler fra

Sluttrapport. Prosjekt nr.: 2010/1/0539. Dette prosjektet er finansiert med midler fra Sluttrapport Prosjektnavn: Informasjonsfolder om Sklerodermi Prosjekt nr.: 2010/1/0539 Virksomhetsområde: Søkerorganisasjon: Prosjektleder: Forebygging Norsk Revmatikerforbund Bjørg Rotevatn Endresen Dette

Detaljer

Sammen er vi sterke! Sluttrapport

Sammen er vi sterke! Sluttrapport Sammen er vi sterke! Sluttrapport Sammendrag Bakgrunn for prosjektet Bakgrunnen for prosjektet var at vi så at organisasjonslivet i Norge er lite. Hundrevis av organisasjoner kjemper sin kamp for sine

Detaljer

Ung mestring. Sluttrapport

Ung mestring. Sluttrapport Ung mestring Sluttrapport Forord I denne rapporten vil Unge funksjonshemmede kort gjøre rede for arbeidet med prosjektet Ung mestring. Rapporten vil også ta for seg vurdering av måloppnåelse i prosjektet.

Detaljer

Sluttrapport NMT-Pekeboka Signe Torp

Sluttrapport NMT-Pekeboka Signe Torp Sluttrapport NMT-Pekeboka Signe Torp Prosjektet er finansiert med midler fra Extrastiftelsen Prosjektnummer 2012/3/0092 Forord Sammendrag Kap. 1: Bakgrunn og målsetting for prosjektet Kap. 2: Prosjektgjennomføring

Detaljer

Er din organisasjon på nett? Sluttrapport

Er din organisasjon på nett? Sluttrapport Er din organisasjon på nett? Sluttrapport Sammendrag Bakgrunn for prosjektet Sosiale medier er en stor del av organisasjonshverdagen. Unge funksjonshemmede søkte om midler til å gjennomføre et kurs om

Detaljer

Sangkort - norsk med tegnstøtte

Sangkort - norsk med tegnstøtte Sangkort - norsk med tegnstøtte Sluttrapport Prosjektnummer: 2007/3/0014 Hørselshemmedes landsforbund Signe Torp Prosjektet er finansiert med Extra-midler fra Helse og Rehabilitering Forord..3 Sammendrag..4

Detaljer

Hjelp?! Mitt barn har epilepsi!

Hjelp?! Mitt barn har epilepsi! Norsk Epilepsiforbunds Ungdom Hjelp?! Mitt barn har epilepsi! Forebygging 2008/1/0399 Norsk Epilepsiforbunds Ungdom 20.01.2009 FORORD Helse og Rehabiliterings prosjektet Hjelp?! Mitt barn har epilepsi!

Detaljer

Sluttrapport. Prosjekt: Meld fra! Prosjektnummer: 2010/3/0401 Virksomhetsområde: Rehabilitering Søkerorganisasjon: Redd Barna

Sluttrapport. Prosjekt: Meld fra! Prosjektnummer: 2010/3/0401 Virksomhetsområde: Rehabilitering Søkerorganisasjon: Redd Barna Sluttrapport Prosjekt: Meld fra! Prosjektnummer: 2010/3/0401 Virksomhetsområde: Rehabilitering Søkerorganisasjon: Redd Barna Forord Denne sluttrapporten gir en gjennomgang og oppsummering av prosjektet

Detaljer

Sluttrapport. Skolebarn og sorg. Tema: Opptrykk av informasjonshefte om barns sorg med veiledning i hvordan hjelpe barna til å mestre sorgen

Sluttrapport. Skolebarn og sorg. Tema: Opptrykk av informasjonshefte om barns sorg med veiledning i hvordan hjelpe barna til å mestre sorgen Sluttrapport Skolebarn og sorg Tema: Opptrykk av informasjonshefte om barns sorg med veiledning i hvordan hjelpe barna til å mestre sorgen Prosjektnummer: 2011/1/0465 Virksomhetsområde: Forebygging Prosjektleder:

Detaljer

Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte Prosjekt støttet av ExtraStiftelsen SLUTTRAPPORT «ER DET ANDRE SOM MEG?»

Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte Prosjekt støttet av ExtraStiftelsen SLUTTRAPPORT «ER DET ANDRE SOM MEG?» Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte Prosjekt støttet av ExtraStiftelsen SLUTTRAPPORT «ER DET ANDRE SOM MEG?» Forord Denne sluttrapporten avslutter prosjektet «Er det andre som meg?», som

Detaljer

Sluttrapport for «Ungdommen tar styring»

Sluttrapport for «Ungdommen tar styring» Sluttrapport for «Ungdommen tar styring» Prosjektnummer: 2016/FB78735 Den 19. til 21. februar 2016 gjennomførte NHFU en tur til Kiel. 20 deltakere deltok, og tre personer stod på venteliste (disse fikk

Detaljer

Mamma eller pappa har epilepsi

Mamma eller pappa har epilepsi Rapport for: Mamma eller pappa har epilepsi Utvikling av informasjonskanal for barn med foreldre som har epilepsi FORORD: En stor takk rettes til ExtraStiftelsen for økonomisk støtte. Uten denne støtten

Detaljer

Gjemt, men ikke glemt. Sluttrapport

Gjemt, men ikke glemt. Sluttrapport Gjemt, men ikke glemt Sluttrapport Forord I denne rapporten vil Unge funksjonshemmede kort gjøre rede for arbeidet med prosjektet Gjemt, men ikke glemt. Rapporten vil også ta for seg vurdering av måloppnåelse

Detaljer

Ute på noe, NEFUbussen kjører igjen!

Ute på noe, NEFUbussen kjører igjen! Norsk Epilepsiforbunds Ungdom Ute på noe, NEFUbussen kjører igjen! Rapport Annika F. Huhtala 1 FORORD Helse og Rehabiliteringsprosjektet Ute på noe ble gjennomført i september 2012. Ute på noe er et prosjekt

Detaljer

Arbeidsprogram for Unge funksjonshemmede 2009-2010 1

Arbeidsprogram for Unge funksjonshemmede 2009-2010 1 Arbeidsprogram for Unge funksjonshemmede 2009-2010 1 Målsetning Unge funksjonshemmedes overordnede mål er samfunnsmessig likestilling og deltakelse for ungdommer med funksjonshemning og kronisk sykdom.

Detaljer

Sluttrapport. «Jeg vil også være med!»

Sluttrapport. «Jeg vil også være med!» Sluttrapport for prosjektet «Jeg vil også være med!» Virksomhetsområde: Forebygging Prosjektnummer: 2011/1/0162 Norsk Thyreoideaforbund 1 Forord Denne rapporten gir en oversikt over arbeidet som er gjort

Detaljer

SLUTTRAPPORT PROSJEKT INGEN HÅR EN PUPP, OG SÅ?

SLUTTRAPPORT PROSJEKT INGEN HÅR EN PUPP, OG SÅ? SLUTTRAPPORT PROSJEKT INGEN HÅR EN PUPP, OG SÅ? 2015/RB12879 Virksomhetsområde: REHABILITERING Søkerorganisasjon: Brystkreftforeningen Prosjektleder: Linda Persen 1 FORORD Prosjektet Ingen hår, en pupp

Detaljer

Forord. Sammendrag. Kap. 1: Bakgrunn og målsetting for prosjektet. Kap. 2: Prosjektgjennomføring. Kap. 3: Resultatvurdering

Forord. Sammendrag. Kap. 1: Bakgrunn og målsetting for prosjektet. Kap. 2: Prosjektgjennomføring. Kap. 3: Resultatvurdering Forord Sammendrag Kap. 1: Bakgrunn og målsetting for prosjektet Kap. 2: Prosjektgjennomføring Kap. 3: Resultatvurdering Kap. 4: Oppsummering og videre planer 2 Forord Denne rapporten er en beskrivelse

Detaljer

Arbeidsprogram Sak: GF 08/09

Arbeidsprogram Sak: GF 08/09 Arbeidsprogram 2009-2010 Sak: GF 08/09 Behandling Dette dokumentet skal regulere linjene for det politiske og organisatoriske arbeidet i perioden som kommer. Ledermøtet nedsatte en arbeidsprogramkomité,

Detaljer

Sluttrapport Prosjektleder: Jorid Løkken Prosjektnr: 2015/RB4249

Sluttrapport Prosjektleder: Jorid Løkken Prosjektnr: 2015/RB4249 Høreguiden Sluttrapport -2016 Prosjektleder: Jorid Løkken Prosjektnr: 2015/RB4249 Utørt av: Støttet av: I samarbeid med: 1 Innholdsfortegnelse 1) Forord 3 2) Sammendrag 3 3) Målsetting 3 4) Prosjektgjennomføring

Detaljer

Fremtidsscenario. - Hvordan når vi målet om færre funksjonshemmede? Mads Andreassen styreleder i Unge funksjonshemmede

Fremtidsscenario. - Hvordan når vi målet om færre funksjonshemmede? Mads Andreassen styreleder i Unge funksjonshemmede Fremtidsscenario - Hvordan når vi målet om færre funksjonshemmede? Mads Andreassen styreleder i Unge funksjonshemmede Universell utforming og statsforvaltningen Partnerforum 10. oktober 2008 Kort om oss

Detaljer

SLUTTRAPPORT. Virksomhetsområde: Rehabilitering. Prosjektnummer: 2015/RB6326. Prosjektnavn: Veien til et friskere liv. Søkerorganisasjon: Mental Helse

SLUTTRAPPORT. Virksomhetsområde: Rehabilitering. Prosjektnummer: 2015/RB6326. Prosjektnavn: Veien til et friskere liv. Søkerorganisasjon: Mental Helse SLUTTRAPPORT Virksomhetsområde: Rehabilitering Prosjektnummer: 2015/RB6326 Prosjektnavn: Veien til et friskere liv Søkerorganisasjon: Forord Dette er en kort oppsummering av rehabiliteringsprosjektet «Veien

Detaljer

Hva skjer med oss nå? Sluttrapport. Forebygging 2015/FB8480 «Hva skjer med oss nå?» Cerebral Parese-foreningen

Hva skjer med oss nå? Sluttrapport. Forebygging 2015/FB8480 «Hva skjer med oss nå?» Cerebral Parese-foreningen Sluttrapport Forebygging 2015/FB8480 «Hva skjer med oss nå?» Cerebral Parese-foreningen 1 Forord: Hensikten med denne rapporten er først og fremst å vise hva vi har fått til for midlene fra ExtraStiftelsen.

Detaljer

The NAVigator -De gode eksemplene fra NAV

The NAVigator -De gode eksemplene fra NAV The NAVigator -De gode eksemplene fra NAV Unge funksjonshemmede Referanse 2012/0631 Sluttrapport 1 Forord Unge funksjonshemmede fikk 215 000,- fra Extrastiftelsen Helse og rehabilitering til å finansiere

Detaljer

Bilag i Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen annonser

Bilag i Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen annonser til IKF skolene (Tilsvarende rundskriv sendes til IF skolene) IKF Rundskriv 11 2009 Oslo, 6. november 2009 Bilag i Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen annonser Fjorårets bilag i Aftenposten var

Detaljer

Mediestrategi for Fagforbundet

Mediestrategi for Fagforbundet Mediestrategi for Fagforbundet omtanke solidaritet samhold 2 omtanke solidaritet samhold Hovedmål Fagforbundet har satt seg ambisiøse overordnede politiske mål, har sterke meninger på mange samfunnsområder.

Detaljer

Mediestrategi for Fagforbundet

Mediestrategi for Fagforbundet Mediestrategi for Fagforbundet omtanke solidaritet samhold 2 omtanke solidaritet samhold Hovedmål Fagforbundet har satt seg ambisiøse overordnede politiske mål, har sterke meninger på mange samfunnsområder.

Detaljer

Prinsipprogram Sak: GF 07/11

Prinsipprogram Sak: GF 07/11 Prinsipprogram Sak: GF 07/11 Behandling Prinsipprogrammet tar sikte på å legge grunnleggende linjer for organisasjonens politikk. Det kreves, i henhold til forslaget til vedtekter, 2/3 flertall for å vedta

Detaljer

Rapport Prosjekt: Alternativ rapportering Pnr: 2014/FBM5751

Rapport Prosjekt: Alternativ rapportering Pnr: 2014/FBM5751 Rapport Prosjekt: Alternativ rapportering Pnr: 2014/FBM5751 Forord FFO fikk for 2014 og 2015 tilsagn til toårig prosjekt, Alternativ rapportering til etablering av et samarbeidsforum. Underveis i prosjektperioden

Detaljer

Rapport: Ufør uten grenser

Rapport: Ufør uten grenser 1 Rapport: Ufør uten grenser 2 Forord Antall uføre under 30 år er økende. Vi i Unge funksjonshemmede ønsket å sette søkelys på levekårene til denne gruppen. Regjeringens Handlingsplan mot fattigdom har

Detaljer

Sluttrapport Extrastiftelsen, forebygging prosjekt Mia Jacobsen

Sluttrapport Extrastiftelsen, forebygging prosjekt Mia Jacobsen Kjenn din rett Sluttrapport Extrastiftelsen, forebygging prosjekt 2013-1-377 Mia Jacobsen Skjermdump fra filmen Kjenn din rett! FNs konvensjon for mennesker med nedsatt funksjonsevne Artikkel 7 Barn med

Detaljer

Prinsipprogram Sak: GF 08/10

Prinsipprogram Sak: GF 08/10 Prinsipprogram Sak: GF 08/10 Behandling Prinsipprogrammet tar sikte på å legge grunnleggende linjer for organisasjonens politikk. Det kreves, i henhold til forslaget til vedtekter, 2/3 flertall for å vedta

Detaljer

Ring oss på tlf eller send en epost til

Ring oss på tlf eller send en epost til Har du eller er du i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse? Står du nær noen som strever med en spiseforstyrrelse? Hos ROS kan du snakke med en som forstår. Ring oss på tlf. 948 17 818 eller send en

Detaljer

Hva skjer med meg nå? Rehabilitering 2010/3/0161 Søkerorganisasjon Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte LNT

Hva skjer med meg nå? Rehabilitering 2010/3/0161 Søkerorganisasjon Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte LNT Prosjektrapport Hva skjer med meg nå? Rehabilitering 2010/3/0161 Søkerorganisasjon Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte LNT Forord Hensikten med rapporten er å gi en kortfattet oversikt

Detaljer

Prinsipprogram. Behandling

Prinsipprogram. Behandling Prinsipprogram Behandling Prinsipprogrammet beskriver de prinsippene som ligger til grunn for unge funksjonshemmedes politiske og organisatoriske virke. Prinsipprogrammet skal være et dokument som både

Detaljer

SLUTTRAPPORT. ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering

SLUTTRAPPORT. ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering SLUTTRAPPORT ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering Virksomhetsområde: Rehabilitering Prosjekt nr: 2012/ Prosjektnavn: Mat og medisiner i barnehager Prosjektgruppe: Svein Magnus Gjønvik og Gina Strøm

Detaljer

RAPPORT: UNIKE EPILEPSIHISTORIER

RAPPORT: UNIKE EPILEPSIHISTORIER NEF RAPPORT: 45 000 UNIKE EPILEPSIHISTORIER Utvikling av materiell og gjennomføring av offentlig arrangement for å spre informasjon om bredden i epilepsidiagnosen [Skriv inn tekst] Side 1 Sammendrag var

Detaljer

Legesenter i kommune har ikke teleslynge

Legesenter i kommune har ikke teleslynge Vår ref. Deres ref. Dato: 11/859-11-MBA 2011/3690-6 31.01.2012 Legesenter i kommune har ikke teleslynge Ombudet konkluderte med at kommunen bryter plikten til universell utforming når det kommunale legesenteret

Detaljer

Epilepshåndboken ny og bedre

Epilepshåndboken ny og bedre Epilepshåndboken ny og bedre 2008/1/0400 Prosjektleder: Stine Jakobsson Strømsø NORSK EPILEPSIFORBUND FORORD: Extrastiftelsen Helse og Rehabiliteringsprosjektet Epilepsihåndboken ble gjennomført i løpet

Detaljer

Sak 7 Forslag til arbeidsprogram for UngOrg 2014-2015

Sak 7 Forslag til arbeidsprogram for UngOrg 2014-2015 Til: Årsmøtet Fra: Styret Sak 7 Forslag til arbeidsprogram for UngOrg 2014-2015 Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg) er en interesseorganisasjon for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene

Detaljer

PRESENTASJON AV AMEDIA OG PLANER FOR EN NY OG VITALISERT BILVERTIKAL I SAMARBEID MED BRANSJEN

PRESENTASJON AV AMEDIA OG PLANER FOR EN NY OG VITALISERT BILVERTIKAL I SAMARBEID MED BRANSJEN PRESENTASJON AV AMEDIA OG PLANER FOR EN NY OG VITALISERT BILVERTIKAL I SAMARBEID MED BRANSJEN Monica Onsrud, Direktør rubrikk & Jonas Mjaaland, Redaksjonell innholdsutvikler 2,4 MILLIONER DAGLIGE BRUKERE

Detaljer

-livet med LAR TA FREM KAMERAET OG STILL INN FOKUSET PÅ LIVET DITT!

-livet med LAR TA FREM KAMERAET OG STILL INN FOKUSET PÅ LIVET DITT! -livet med LAR TA FREM KAMERAET OG STILL INN FOKUSET PÅ LIVET DITT! -livet med LAR INVITASJON DELTA MED EGNE LIVSBILDER LAR-pasienter i hele landet oppfordres til å stille inn fokus på livet sitt og fange

Detaljer

2007/1/0122 KUNNSKAPSLØFTET NORSK EPILEPSIFORBUND

2007/1/0122 KUNNSKAPSLØFTET NORSK EPILEPSIFORBUND 2007/1/0122 KUNNSKAPSLØFTET NORSK EPILEPSIFORBUND FORORD Helse og Rehabiliteringsprosjektet Kunnskapsløftet ble innvilget som et ettårig prosjekt i 2007. Prosjektet har gitt organisasjonen mulighet til

Detaljer

Sak 8 Arbeidsprogram for UngOrg 2015-2016

Sak 8 Arbeidsprogram for UngOrg 2015-2016 Til: Årsmøtet Fra: Styret Sak 8 Arbeidsprogram for UngOrg 2015-2016 Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg) er en interesseorganisasjon for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo.

Detaljer

Sluttrapport Rehabilitering, prosjektnr /RBM9604 Sammen i tøffe tider Foreningen Vi som har et barn for lite

Sluttrapport Rehabilitering, prosjektnr /RBM9604 Sammen i tøffe tider Foreningen Vi som har et barn for lite Sluttrapport Rehabilitering, prosjektnr. 2013-3-370 2014/RBM9604 Sammen i tøffe tider Foreningen Vi som har et barn for lite 1 Forord Prosjektet Sammen i tøffe tider ble gjennomført etter planen, som en

Detaljer

Sommerjobb for alle. Sluttrapport

Sommerjobb for alle. Sluttrapport Sommerjobb for alle Sluttrapport Forord Unge funksjonshemmede har lenge arbeidet for å øke sysselsettingsgraden og yrkesdeltagelsen blant funksjonshemmede, blant annet gjennom opprettelsen av jobbportalen

Detaljer

Hvordan få et bedre samliv

Hvordan få et bedre samliv Sluttrapport for Hvordan få et bedre samliv Prosjektnummer: 2008/1/0211 Prosjektleder: Siri Katrine Malde Rogaland MS-forening Virksomhetsområde: Forebygging Søkerorganisasjon: Multippel Sklerose forbundet

Detaljer

Sluttrapport Rehabilitering, prosjektnr. 2010/3/0062 Lokal aktivitet Norge rundt Foreningen Vi som har et barn for lite

Sluttrapport Rehabilitering, prosjektnr. 2010/3/0062 Lokal aktivitet Norge rundt Foreningen Vi som har et barn for lite Sluttrapport Rehabilitering, prosjektnr. 2010/3/0062 Lokal aktivitet Norge rundt Foreningen Vi som har et barn for lite 1 Forord Prosjektet Lokal aktivitet Norge rundt er gjennomført i henhold til søknaden

Detaljer

Arbeidsprogram for UngOrg

Arbeidsprogram for UngOrg 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 Arbeidsprogram for UngOrg 2016-2017 Vedtatt på UngOrgs årsmøte, 30. mars 2016. Barne- og ungdomsorganisasjonene

Detaljer

NORSK EPILEPSIFORBUND. RAPPORT: THE FINAL COUNTDOWN En informativ filmsnutt om epilepsi med tilhørende plakatkampanje

NORSK EPILEPSIFORBUND. RAPPORT: THE FINAL COUNTDOWN En informativ filmsnutt om epilepsi med tilhørende plakatkampanje NORSK EPILEPSIFORBUND RAPPORT: THE FINAL COUNTDOWN En informativ filmsnutt om epilepsi med tilhørende plakatkampanje 0 Sammendrag Epilepsi er et tema som det dessverre råder mange misoppfatninger og stereotypier

Detaljer

VEILEDNINGSHEFTE FOR DØVE I ARBEIDSLIVET. Hvilken veiledning får NAV og potensielle arbeidsgivere? Sluttrapport. Prosjektleder Julia Anh Thu Ølmheim

VEILEDNINGSHEFTE FOR DØVE I ARBEIDSLIVET. Hvilken veiledning får NAV og potensielle arbeidsgivere? Sluttrapport. Prosjektleder Julia Anh Thu Ølmheim VEILEDNINGSHEFTE FOR DØVE I ARBEIDSLIVET Hvilken veiledning får NAV og potensielle arbeidsgivere? Sluttrapport Prosjektleder Julia Anh Thu Ølmheim Forord Arbeidslivsutvalget i Norges Døveforbund har i

Detaljer

LMF Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer

LMF Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer «Orker ikke, gidder ikke, passer meg ikke... alle er så treige, allting går så fort» God magefølelse En positiv hverdag med ulcerøs kolitt og Crohn`s sykdom Sluttrapport Prosjektnummer: nr 0175 Virksomhetsområde:

Detaljer

Representantskapsmøtet i FOKUS 27. november 2009

Representantskapsmøtet i FOKUS 27. november 2009 Hovedprinsipper for kommunikasjonsarbeidet i FOKUS 2010-2015 Innhold Forord:... 3 FOKUS Norges fremste kompetanse på kvinner og utviklingsspørsmål... 4 FOKUS kommunikasjonsarbeid skal være:... 4 Hvordan

Detaljer

Funksjonshemmede studenter på utveksling. Torunn Berg, Unge funksjonshemmede

Funksjonshemmede studenter på utveksling. Torunn Berg, Unge funksjonshemmede Funksjonshemmede studenter på utveksling Torunn Berg, Unge funksjonshemmede Om Unge funksjonshemmede Paraplyorganisasjon som består av ulike organisasjoner for funksjonshemmet og kronisk syke ungdommer.

Detaljer

GRENSER] Rapport [INGEN. Norsk Epilepsiforbunds Ungdom NEFU

GRENSER] Rapport [INGEN. Norsk Epilepsiforbunds Ungdom NEFU Rapport Norsk Epilepsiforbunds Ungdom NEFU [INGEN GRENSER] Et mestringskurs for ungdom med epilepsi, med utgangspunkt i friluftsliv og fysisk aktivitet. 1 FORORD Helse og Rehabiliterings prosjektet Ingen

Detaljer

Sluttrapport prosjekt:

Sluttrapport prosjekt: Sluttrapport prosjekt: 2007/3/0076 Livet med diabetes i ord og bilder, Diabetesforbundet Forord I mars 2009 ga Diabetesforbundet den gang Norges Diabetesforbund ut boka Livet med diabetes i ord og bilder.

Detaljer

Norsk Epilepsiforbunds Ungdom. Du kan hvis du vil! 2007/3/0112

Norsk Epilepsiforbunds Ungdom. Du kan hvis du vil! 2007/3/0112 Norsk Epilepsiforbunds Ungdom Du kan hvis du vil! 2007/3/0112 Norsk Epilepsiforbunds Ungdom 20.01.2009 FORORD Helse og Rehabiliterings prosjektet Du kan hvis du vil! ble gjennomført i juli 2008. Du kan

Detaljer

Uføres Landsorganisasjon ULO Postboks 182 3201 Sandefjord Dato: Likestillings- og diskrimineringsombudet 14.01.2016 Postboks 8048 Dep N-0031 Oslo

Uføres Landsorganisasjon ULO Postboks 182 3201 Sandefjord Dato: Likestillings- og diskrimineringsombudet 14.01.2016 Postboks 8048 Dep N-0031 Oslo Uføres Landsorganisasjon ULO Postboks 182 3201 Sandefjord Dato: Likestillings- og diskrimineringsombudet 14.01.2016 Postboks 8048 Dep N-0031 Oslo ØNSKE OM RÅD OG VEILEDNING Uføres Landsorganisasjon (ULO)

Detaljer

Medialab: Vær journalist for en dag!

Medialab: Vær journalist for en dag! Medialab: Vær journalist for en dag! Lærerveiledning Passer for: 9. 10. trinn, Vg1. 3. Varighet: Inntil 120 minutter Medialab: Vær journalist for en dag! er et skoleprogram der elevene får et innblikk

Detaljer

Voss kulturhus oppfyller kravet til universell utforming

Voss kulturhus oppfyller kravet til universell utforming Vår ref.: Dato: 11/2095-14 02.08.2012 Voss kulturhus oppfyller kravet til universell utforming Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) hevdet at Voss kulturhus ikke oppfyller kravet til universell utforming

Detaljer

Epilepsi og kognisjon Rapport

Epilepsi og kognisjon Rapport Epilepsi og kognisjon Rapport Hvordan kan epilepsi virke inn på barn og unges kognitive ferdigheter? Informasjonsfilm som utforsker hvordan epilepsi kan ramme kognisjonsapparatet hos barn og unge Et samarbeid

Detaljer

SLUTTRAPPORT «UNG MESTRING»

SLUTTRAPPORT «UNG MESTRING» Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte Prosjekt støttet av ExtraStiftelsen SLUTTRAPPORT «UNG MESTRING» Forord Denne sluttrapporten avslutter prosjektet «Ung Mestring», som var et kurs for

Detaljer

Sluttrapport: Prosjekt 2009/1/0542. Et aktivt liv! Tilrettelagt ballbinge et mer aktivt liv for tunghørte

Sluttrapport: Prosjekt 2009/1/0542. Et aktivt liv! Tilrettelagt ballbinge et mer aktivt liv for tunghørte Sluttrapport: Prosjekt 2009/1/0542 Et aktivt liv! Tilrettelagt ballbinge et mer aktivt liv for tunghørte Forord Dette prosjektet er gjennomført ved Briskeby skole og kompetansesenter as med hjelp av Exstra-midler

Detaljer

Sluttrapport - prosjektnr. HR-2008/3/0182

Sluttrapport - prosjektnr. HR-2008/3/0182 1 MARGEN -Foreningen for stamcelletransplanterte og leukemipasienter Sluttrapport - prosjektnr. HR-2008/3/0182 Tildeling av midler fra Helse og Rehabilitering (HR) for 2009-2010 Prosjekttittel: Etablere

Detaljer

Norsk Tourette Forening Pb Nydalen 0404 Oslo tlf: e-post: Foretagsregisteret: NO

Norsk Tourette Forening Pb Nydalen 0404 Oslo tlf: e-post: Foretagsregisteret: NO Sluttrapport Søkeorganisasjon: Norsk Tourette Forening Virksomhetsområde: Forebygging Prosjektnummer: 0490/ 2008 Prosjektnavn: Informasjonskampanje Prosjektleder: Liv Irene Nøstvik 1 Forord Det enkle prosjektnavnet,

Detaljer

Arbeidsprogram for UngOrg

Arbeidsprogram for UngOrg Arbeidsprogram for UngOrg 2017-2018 Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg) er en interesseorganisasjon for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo. UngOrg bidrar til en sterk frivillig

Detaljer

Spreng en grense på Voss. Astma- og Allergiforbundet

Spreng en grense på Voss. Astma- og Allergiforbundet RAPPORT Rehabilitering Spreng en grense på Voss Astma- og Allergiforbundet Forord I Norge er det mange ungdommer som har en kronisk sykdom som astma, allergi og eksem og mange av dem føler seg ofte ensomme

Detaljer

SLUTTRAPPORT FOR PROSJEKTET BOCCIA I SKOLE OG SFO

SLUTTRAPPORT FOR PROSJEKTET BOCCIA I SKOLE OG SFO SLUTTRAPPORT FOR PROSJEKTET BOCCIA I SKOLE OG SFO Virksomhetsområde: Forebygging Prosjektnummer: 2009/1/0282 Prosjektnavn: Boccia i skole og SFO Søkerorganisasjon: Norges Idrettsforbund olympiske og paralympiske

Detaljer

ULOBAS MERKEVAREHÅNDBOK

ULOBAS MERKEVAREHÅNDBOK ULOBAS MERKEVAREHÅNDBOK FORORD Uloba har hatt en eventyrlig vekst de siste 20 årene. Vi har hatt stor suksess i å fronte kampen for likestilling og likeverd, og det er nå på tide for oss å fokusere enda

Detaljer

Arbeidsprogram for Unge funksjonshemmede 2011-2012

Arbeidsprogram for Unge funksjonshemmede 2011-2012 Arbeidsprogram for Unge funksjonshemmede 2011-2012 Vedtatt på generalforsamlingen 6. november 2011 Målsetning Unge funksjonshemmedes overordnede mål er samfunnsmessig likestilling og deltakelse for ungdommer

Detaljer

Prosjektet har derfor hatt et fokus på å synliggjøre revmatikere i kommunevalget 2015.

Prosjektet har derfor hatt et fokus på å synliggjøre revmatikere i kommunevalget 2015. Prosjektnavn: Ledd, levekår og lokalpolitikk Prosjektleder: Hanne Skiaker Søkerorganisasjon: Norsk Revmatikerforbund Virksomhetsområde: forebygging Søknadsid: 13086 Forord Har faktisk lært veldig mye i

Detaljer

Inneklimakonferansen Tønsberg

Inneklimakonferansen Tønsberg Inneklimakonferansen Tønsberg 24/11 Bare halvparten av skolene har et tilfredstillende till d inneklima Minst 500 000 barn går på skolen hver dag. Vi vet dessverre lite om kvaliteten på luften de puster

Detaljer

Funksjonshemmedes IKT-nettverk

Funksjonshemmedes IKT-nettverk Prosjektrapport Søkerorganisasjon: FFO Virksomhetsområde: Forebygging År: 2007 S.nr: 0010 Funksjonshemmedes IKT-nettverk Påvirknings- og medvirkningskraft innenfor IKT-området for å sikre deltagelse og

Detaljer

Sluttrapport TRETTE MENN. Prosjektnr: 2004/3/0146 Søkerorganisasjon: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Prosjektleder: Eva Dahr

Sluttrapport TRETTE MENN. Prosjektnr: 2004/3/0146 Søkerorganisasjon: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Prosjektleder: Eva Dahr Sluttrapport TRETTE MENN Prosjektnr: 2004/3/0146 Søkerorganisasjon: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke Prosjektleder: Eva Dahr e-mail: evadahr@online.no 1 Forord: Trette Menn er en kortfilm på ca.

Detaljer

Arbeidsprogram for 2010-2011 Sak: GF 09/10

Arbeidsprogram for 2010-2011 Sak: GF 09/10 Arbeidsprogram for 2010-2011 Sak: GF 09/10 Behandling Dette dokumentet skal regulere linjene for det politiske og organisatoriske arbeidet i perioden som kommer. Styret nedsatte en arbeidsprogramkomité,

Detaljer

Sluttrapport Forebygging, prosjektnr Skriv det! Foreningen Vi som har et barn for lite

Sluttrapport Forebygging, prosjektnr Skriv det! Foreningen Vi som har et barn for lite Sluttrapport Forebygging, prosjektnr. 2008-0085 Skriv det! 1 Forord Vi ble inspirert til prosjektet Skriv det! etter at Landsforeningen uventet barnedød (LUB) hadde sitt skriveprosjekt Gi erfaringen et

Detaljer

11/2118 28.05.2013. Klager hevdet at Pasientreiser ANS har en praksis som er diskriminerende ovenfor kunder som er hørselshemmet.

11/2118 28.05.2013. Klager hevdet at Pasientreiser ANS har en praksis som er diskriminerende ovenfor kunder som er hørselshemmet. Vår ref.: Dato: 11/2118 28.05.2013 Ombudets uttalelse Klager hevdet at Pasientreiser ANS har en praksis som er diskriminerende ovenfor kunder som er hørselshemmet. Likestillings- og diskrimineringsombudet

Detaljer

En varm takk til hver og en av jentene som har vært med og delt av sine erfaringer og tanker i Chat med meg, snakk med meg gruppen!

En varm takk til hver og en av jentene som har vært med og delt av sine erfaringer og tanker i Chat med meg, snakk med meg gruppen! Rapport; Prosjekt Chat med meg, Snakk med meg Søkerorganisasjon; Redd Barna Virksomhetsområde; Rehabilitering Prosjektnummer; XHDEZE Forord For de fleste ungdommer er internett en positiv og viktig arena

Detaljer

Mestring i snøen. Norsk Epilepsiforbunds Ungdom. Rapport

Mestring i snøen. Norsk Epilepsiforbunds Ungdom. Rapport Mestring i snøen Norsk Epilepsiforbunds Ungdom Rapport 1 Forord Helse og Rehabiliterings prosjektet «Mestring i snøen» ble gjennomført i februar 2012. «Mestring i snøen» er et prosjekt hvor hovedmålet

Detaljer

SLUTTRAPPORT. ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering

SLUTTRAPPORT. ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering SLUTTRAPPORT ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering Virksomhetsområde: Forebygging Prosjekt nr: 2012/1/0281 Prosjektnavn: Tobakk nei takk! Prosjektgruppe: Pustepilotenes leder (skiftet hvert år), Karl

Detaljer

Norsk Epilepsiforbunds Ungdom. Gjennom ild og vann. Rehabilitering /3/0338

Norsk Epilepsiforbunds Ungdom. Gjennom ild og vann. Rehabilitering /3/0338 Norsk Epilepsiforbunds Ungdom Gjennom ild og vann Rehabilitering - 2008/3/0338 Norsk Epilepsiforbunds Ungdom 20.01.2010 FORORD Helse og Rehabiliterings prosjektet Gjennom ild og vann ble gjennomført i

Detaljer

Deling for perfeksjonering. Sluttrapport

Deling for perfeksjonering. Sluttrapport Deling for perfeksjonering Sluttrapport Forord Organisasjonen Unge funksjonshemmede har gjennomført prosjektet «Deling for perfeksjonering» i 2013. Vi fikk tildelt 280 081 kroner fra Extrastiftelsen. Prosjektet

Detaljer