Škola za dizajn, grafiku i odrţivu gradnju Matice hrvatske 11, HR Split ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU GODINU 2011/2012.

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Škola za dizajn, grafiku i odrţivu gradnju Matice hrvatske 11, HR Split ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU GODINU 2011/2012."

Transkript

1 Škola za dizajn, grafiku i odrţivu gradnju Matice hrvatske 11, HR Split ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU GODINU 2011/2012.

2 TKO SMO MI? Poĉeci struĉnog obrazovanja za graċevinska zanimanja u Splitu javljaju se poĉetkom prošlog stoljeća, otvaranjem Obrtniĉke strukovne škole dana 10. veljaĉe godine. Školske godine 1920./21. osniva se u Splitu Srednja tehniĉka škola koja obuhvaća mušku i ţensku zanatsku školu i djeluje do godine kada dobiva novi naziv: Drţavna tehniĉka srednja škola u Splitu s ahitektonsko graċevinskim i brodostrojarskim odsjekom. Poĉetkom Drugog svjetskog rata dogaċaju se promjene, pa škola ponovno, pod utjecajem talijanske okupacije, mijenja ime u Scuola media tecnica. Ipak u školskoj godini 1947./48. vraća naziv Srednja tehniĉka škola u Splitu, ali s arhitektonskim, graċevinskim i arhitektonsko-graċevinskim odjelom. Škola je do još nekoliko puta mijenjala naziv, da bi se godine, odlukom Općinske skupštine Split, osnovao GraĊevinski školski centar u kojem su se obrazovali svi kadrovi za potrebe graċevinske privrede. Godine GraĊevinski školski centar udruţuje se s Gimnazijom Ćiro Gamulin u novu radnu organizaciju: Centar za odgoj i obrazovanje u graċevinarstvu i industriji graċevinskih materijala Ćiro Gamulin. Školske godine 1985./86. Iz Centra se izdvaja MIOC kao samostalna škola. Godine iz Graditeljske škole izdvaja se Graditeljska obrtniĉka i grafiĉka škola u Splitu. Godine Splitsko dalmatinska ţupanija kao osnivaĉ škole, a na prijedlog Školskog odbora, donosi odluku o promjeni naziva škole u Škola za dizajn, grafiku i odrţivu gradnju. Promjenom imena, škola se vraća svojim korjenima, ona postaje nasljednica jedne od najstarijih škola u Splitu, Scuole di disegno industriale, kasnije znane kao Splitska škola za dizajn, koju je osnovao ugledni splitski arhitekt Kamilo Tonĉić. Škola je nastala kao spoj umjetnosti, obrta i dizajna kao primijenjene umjetnosti, s nastavnim programima u podruĉju dizajna, graditeljstva i grafike. Škola je bila domaćin ĉetiri Državna natjecanja graditelja, jednog Državnog natjecanja grafičara i jednog Državnog natjecanja umjetnika. Postizali smo zavidne rezultate i osvajali mnoge nagrade, pokazali iznimna znanja i vještine u svim podruĉjima. Redovitim sudjelovanjem u humanitarnim akcijama, organizacijom razliĉitih izloţbi, kreiranjem školskog lista Slog te promoviranjem raznovrsnih zanimanja gradimo zajedno našu budućnost.

3 OSNOVNI PODACI O ŠKOLI Naziv i sjedište ŠKOLA ZA DIZAJN, GRAFIKU I ODRŢIVU GRADNJU Adresa, ţupanija Matice hrvatske 11, Splitsko - dalmatinska ţupanija Šifra ustanove Matiĉni broj OIB Telefoni , , Fax Web adresa E - mail adresa www-gogs@st.htnet.hr Ţiro - raĉun kod HVB Splitske banke Ukupni broj uĉenika 709 Ukupni broj odjela 32 Ukupni broj djelatnika nastavnika 73 struĉnih suradnika 1 administrativno-tehniĉkog osoblja 5 pomoćnog osoblja MATERIJALNO - TEHNIĈKI UVJETI RADA ŠKOLE Financiranje Sredstva za financiranje Škole osiguravaju se drţavnim proraĉunom ; proraĉunom Ţupanije splitsko - dalmatinske i vlastitim prihodima. U drţavnom proraĉunu osiguravaju se sredstva za: - plaće zaposlenika za ostvarivanje redovnog nastavnog programa srednje škole, - naknade zaposlenika srednje škole utvrċene kolektivnim ugovorom, - struĉno usavršavanje nastavnika i struĉnih suradnika, - povećane troškove školovanja uĉenika na jeziku i pismu nacionalnih manjina, - programe za rad s darovitim uĉenicima, - programe informatizacije srednjeg školstva, - programe opremanja školskih knjiţnica, - povećane troškove školovanja uĉenika s teškoćama u razvoju, - sufinanciranje programa privatnog školstva, - kapitalne projekte izgradnje utvrċene posebnim dijelom Drţavnog proraĉuna - druge programe od zajedniĉkog interesa za djelatnost srednjeg školstva (sustav informiranja, struĉno - pedagoški ĉasopisi, struĉne knjige, programi ustanova i struĉnih udruga, obljetnice i manifestacije te programi izvannastavnih aktivnosti). U proraĉunu Ţupanije osiguravaju se sredstva za: - investicijsko odrţavanje školskog prostora, opreme i nastavnih sredstava i pomagala, - nabavu školske opreme, nastavnih sredstava i pomagala, - materijalne troškove srednje škole, - prijevoz zaposlenika srednje škole, - potpore za sufinanciranje smještaja i prehrane uĉenika u uĉeniĉkim domovima, - kapitalnu izgradnju školskog prostora i opreme prema standardima i normativima koje utvrċuje ministar.

4 Vlastitim prihodima: - nabava školske opreme, - sufinanciranje uĉeniĉkih izleta i ekskurzija, - struĉno usavršavanje profesora, - nabava informatiĉke opreme, - nabava struĉne literature, - umreţavanje uĉionica i kabineta, - investicijsko odrţavanje. Prostorni uvjeti Djelatnost Škole obavlja se u zgradi Matice hrvatske 11, Split i u školskim radionicama. Zgrada je graċena od godine. Useljena je 14. rujna godine. Zgrada nema uporabnu dozvolu. U istoj zgradi smještene su ĉetiri škole: Škola za dizajn, grafiku i odrţivu gradnju, Graditeljsko-geodetska tehniĉka škola, Prirodoslovna tehniĉka škola, III. Gimnazija. Svaka od tih škola djeluje u vlastitom prostoru, koristeći zajedniĉki hol i hodnike, kao i prostor knjiţnice. Vlastiti prostor Škole sastoji se od 14 specijaliziranih uĉionica, 5 kabineta, 5 manjih uĉionica, 4 nastavniĉka kabineta i 7 specijaliziranih radionica te 6 uredskih prostorija i zbornice. "Nova" škola prostorno ne zadovoljava, te smo primorani školske radionice adaptirati u uĉionice. U šk. god /10. adaptirane su i ureċene dvije uĉionice. Škola ima gimnastiĉku dvoranu koju koristi skupa s Graditeljsko-geodetskom tehniĉkom školom. Gimnastiĉka dvorana je preureċena i dograċena, te opremljena uz pomoć Ţupanije Splitsko - Dalmatinske i radom uĉenika. Opremljenost prostora Škola je dosta dobro opremljena nastavnim sredstvima i pomagalima (sve uĉionice su umreţene). Svaka uĉionica je opremljena projektorom i raĉunalom te klimatizirana. Za što kvalitetniju realizaciju programa iz grafike i umjetnosti potrebno je ustrajati na nabavi dodatne opreme. Izvori financiranja: - Drţavni proraĉun; - Proraĉun Ţupanije Splitske-dalmatinske; - vlastita sredstva. Uz pomoć Ţupanije splitsko dalmatinske i vlastitih prihoda, škola je u šk. god /10. opremila dvije nove uĉionice (dizajn i likovna umjetnost), te sanirala sanitarne ĉvorove s WC za invalidne osobe.

5 UVOD Temeljni dokument za izradu Školskog kurikuluma je Nacionalni kurikulum. Nacionalni kurikulum utvrċuje vrijednosti, naĉela, općeobrazovne ciljeve i ciljeve pouĉavanja, koncepciju uĉenja i pouĉavanja, pristupe pouĉavanju, obrazovne ciljeve po obrazovnim podruĉjima i predmetima, te vrednovanje i ocjenjivanje. Odgoj i obrazovanje u Školi ostvaruje se na temelju nacionalnog kurikuluma, nastavnih planova i programa i školskog kurikuluma. Nacionalni kurikulum donosi ministar. Školski kurikulum sadrţi nastavne i izvannastavne aktivnosti koje namjeravamo provesti tijekom školske godine 2011/2012. Glavna zadaća školskog kurikuluma je izgradnja jedinstvenog profila škole. Školski je kurikulum osobna iskaznica škole i odraz njene vlastite obrazovne filozofije, svi sadrţaji i aktivnosti usmjereni su na ostvarivanje ciljeva i zadataka odgoja i obrazovanja, kako bi promovirali intelektualni, osobni, socijalni, duhovni i tjelesni razvoj uĉenika. Školski kurikulum utvrċuje program škole s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, programe i projekte u skladu sa smjernicama Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda. S obzirom na sve veći broj uĉenika s odreċenim problemima (u ponašanju, uĉenju, zdravstvenih i sl.) radit će se na intenzivnijoj suradnji s roditeljima i institucijama koje se bave mladima. Kako je prošle školske godine zaustavljen rast broja izostanaka s nastave, ove godine ćemo podizati svijest uĉenika o vaţnosti pohaċanja nastave, pravodobno informirati roditelje i pridrţavati se dogovorenih pravila i mjerila koje su utvrċene Statutom škole. U cilju unaprjeċenja nastavnog procesa i općenito odgojno obrazovnog rada te poticanju vrednovanja i samovrednovanja posebna pozornost posvetit će se praćenju i analiziranju nastavnih satova od strane ravnatelja, struĉne sluţbe i voditelja nastave. CILJEVI ŠKOLSKOG KURIKULUMA 1. Definirati temelje rada škole 2. Utvrditi dugoroĉni i kratkoroĉni plan i program Škole s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima 3. Odrediti nastavni plan i program izbornih predmeta, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti i druge odgojno-obrazovne aktivnosti, programe i projekte prema smjernicama hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda. ZADACI ŠKOLSKOG KURIKULUMA Školskim kurikulumom utvrċuju se: aktivnosti, programi i projekti ciljevi aktivnosti, programa i projekata namjena aktivnosti, programa i projekata nositelji aktivnosti, programa i projekata, te njihova odgovornost naĉin realizacije aktivnosti, programa i projekata vremenik aktivnosti, programa i projekata troškovnik aktivnosti, programa i projekata naĉini vrednovanja i naĉini korištenja rezultata vrednovanja

6 NOSITELJI AKTIVNOSTI IZRADE I DONOŠENJA ŠKOLSKOG KURIKULUMA Školski kurikulum donosi Školski odbor najkasnije do 15. rujna tekuće školske godine na prijedlog Nastavniĉkog vijeća, a za organizaciju izrade kurikuluma zaduţen je ravnatelj koji imenuje povjerenstvo koje treba izraditi školski kurikulum. JAVNOST RADA Školski kurikulum biti će dostupan svakom roditelju i uĉeniku. Objavit će se na Internetskim stranicama Škole. DUGOROĈNI PLAN I PROGRAM ŠKOLE Dugoroĉni plan i program škole s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, a donosi se na temelju nacionalnog kurikuluma i nastavnog plana i programa. I. REDOVNO OBRAZOVANJE Plan i program Škole je obrazovati uĉenike u programima graditeljskih, umjetniĉkih i grafiĉkih zanimanja. Škola će obrazovati uĉenike po Nastavnom planu i programu za: OBRAZOVNI SEKTORI: GRADITELJSTVO I GEODEZIJA GRAFIKA TEHNOLOGIJA I AUDIO-VIZUALNE TEHNOLOGIJE LIKOVNA UMJETNOST I DIZAJN OBRAZOVNI PROGRAMI: rukovatelj samohodnim graċevinskim strojevima mehaniĉar graċevinskih strojeva zidar - JMO tesar - JMO keramiĉar-oblagaĉ armiraĉ (savijaĉ ţeljeza) soboslikar-liĉilac - JMO autolakirer -JMO krovopokrivaĉ-jmo fasader-jmo podopolagaĉ asfalter izolater dimnjaĉar - JMO staklar -JMO monter suhe gradnje grafiĉki tehniĉar grafiĉki urednik-dizajner grafiĉki tehniĉar pripreme web- dizajner medijski tehniĉar grafiĉar pripreme grafiĉar tiska grafiĉar dorade dizajner unutrašnje arhitekture aranţersko - scenografski dizajner dizajner metala dizajner keramike TRAJANJE OBRAZOVANJA

7 CILJEVI PROGRAMA Stjecanja znanja i sposobnosti za rad i nastavak obrazovanja prema ţeljama i mogućnostima uĉenika i kvalitetan odgoj uĉenika. ZADACI PROGRAMA Organizirati Školu u skladu s Nacionalnim kurikulumom. Organizirati nastavu u skladu s Drţavnim pedagoškim standardom. Osigurati sustavan naĉin pouĉavanja uĉenika, poticati i unapreċivati njihov intelektualni, tjelesni, estetski, društveni, moralni i duhovni razvoj u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima. Razvijati uĉenicima svijest o nacionalnoj pripadnosti, oĉuvanju povijesno-kulturne baštine i nacionalnog identiteta. Odgajati i obrazovati uĉenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za ţivljenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje razliĉitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva. Osigurati uĉenicima stjecanje temeljnih (općeobrazovnih) i struĉnih kompetencija, osposobiti ih za ţivot i rad u promjenjivom društveno-kulturnom kontekstu prema zahtjevima trţišnog gospodarstva, suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i znanstvenih spoznaja i dostignuća. Osposobiti uĉenike za cjeloţivotno uĉenje. NAMJENA PROGRAMA Priprema i obrazovanje struĉnih i pripremnih kadrova kao zadaće partnera svih odgojnoobrazovnih ĉimbenika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Zadovoljenje potreba gospodarstva. Zadovoljenje potreba podruĉne sluţbe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Ispunjavanje ţelja i potreba uĉenika. VREMENIK PROVOĐENJA PROGRAMA Od 1. rujna do 31. kolovoza godine za kratkoroĉni plan i program rada, a dugoroĉni plan i program rada se odnosi na period od 5 godina. TROŠKOVNIK PROGRAMA Financiranje nastavnika i opći materijalni troškovi propisani su zakonom i provedbenim propisima koji se odnose na srednje školstvo i korisnike Drţavnog proraĉuna. Ulaganja Škola planira Godišnjim planom i programom rada, a odobrava ih Osnivaĉ i MZOŠ. Troškovi programa ovise o opremljenosti Škole za pojedina zanimanja i odobreni su od strane MZOŠ. Donacije roditelja, grafiĉkih poduzeća i udruga za odreċene programe. NOSITELJI PROGRAMA Nositelji programa su: - Ravnatelj, - Struĉni suradnici, - Nastavnici, - Roditelji, - Suradnici u nastavi,

8 - Administrativno-tehniĉko osoblje, - Obrtniĉka komora, - Udruge, - Trgovaĉka društva, - Poduzeća, - Lokalna uprava i samouprava. Odgovorni su za: - Pravovremenu i kvalitetnu pripremu i realizaciju nastavnih programa. - Vrednovanje postignuća uĉenika. NAĈINI REALIZACIJE PROGRAMA Prikupljanje informacija od partnera svih odgojno-obrazovnih ĉimbenika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini o potrebama primjerenog obrazovnog programa. UsklaĊivanje ţelje uĉenika s potrebama gospodarstva. Ponuda prikladnih obrazovnih programa. Tijekom oţujka (i cijelog upisnog razdoblja) obavještavat će uĉenike osnovnih škola u svojem okruţenju (i u drugim ţupanijama) o mogućnostima, programima, uvjetima upisa i postignućima škole. Radi podizanja kvalitete nastave i racionalnije organizacije rada, u postupku ustrojavanja razrednih odjela škola će u jednom razrednom odjelu kombinirati nastavu s najviše tri skupine uĉenika, onih obrazovnih programa u kojima nema razlika u nastavnom planu i nastavnim sadrţajima više od 20 posto (osim ako to nije utvrċeno u Odluci o upisu), ne ukljuĉujući praktiĉnu nastavu ili praktiĉni dio naukovanja. Ako se za neki od programa ne prijavi dovoljan broj, uĉenicima će se ponuditi upis u drugi program za koji su se alternativno prijavili u postupku upisa. Programi će se izvoditi po nastavnim planovima koje propiše ministar: - u Školi; - u školskoj radionici; - u drugim ustanovama, trgovaĉkim društvima ili kod obrtnika, u skladu s ugovorom o izvoċenju programa. Nastava se odvija putem predavanja, praktiĉne nastave, struĉne prakse, vjeţbi i seminara prema nastavnom planu i programu. Nastava se izvodi u klasiĉnim i specijaliziranim uĉionicama te drugim prostorima primjerenim nastavnim predmetima i izvannastavnim aktivnostima. Struĉna praksa, praktiĉna nastava i vjeţbe izvode se u laboratorijima, praktikumima, radionicama i sl. Praktiĉna nastava izvodit će se u prostorijama praktiĉne nastave u Školi, kod obrtnika, u grafiĉkom poduzeću ili u medijskim kućama. Škola skrbi o stalnom unapreċivanju odgojno-obrazovnog rada. UnapreĊivanje odgojno-obrazovnog rada izraţava se osobito: - u odgoju i obrazovanju uĉenika o pitanjima ravnopravnosti spolova te pripremi oba spola za aktivno i ravnopravno sudjelovanje u svim podruĉjima ţivota; - u praćenju i omogućavanju uĉenicima da razviju individualne sklonosti i sposobnosti; - u profesionalnom informiranju uĉenika; - u pruţanju pomoći uĉenicima koji imaju teškoća u uĉenju i vladanju; - u skrbi o zdravstvenom i socijalnom stanju uĉenika; - u pomoći nastavnicima u njihovu radu s uĉenicima; - u suradnji i savjetovanju s roditeljima o problemima uĉenika.

9 U Školi se izvode izvannastavne aktivnosti uĉenika radi proširivanja obrazovnih sadrţaja, poticanja individualnih sklonosti i sposobnosti uĉenika, razvijanja zajedništva uĉenika, razvijanja društvenog ţivota i razonode uĉenika. Izvannastavne aktivnosti temelje se na naĉelu dragovoljnosti izbora sadrţaja i oblika rada. Nositelji izvannastavnih aktivnosti su uĉenici, uz struĉnu pomoć nastavnika i struĉnih suradnika. Angaţirat će se uĉenici za ureċenje školskog interijera i eksterijera. Radi ostvarivanja nastavnih sadrţaja i postizanja zakonom i nastavnim programom propisanih ciljeva i zadaća, Škola izvodi izlete i ekskurzije te poduzima druge odgovarajuće aktivnosti u skladu s provedbenim propisom koji donosi ministar obrazovanja te godišnjim planom i programom rada. Voditelj ekskurzije podnosi ravnatelju pisano izvješće o izvedenoj ekskurziji, njezinim rezultatima i materijalnim izdatcima. Struĉno usavršavanje nastavnika. Cjeloţivotno uĉenje nastavnika. NAĈINI VREDNOVANJA I NAĈIN KORIŠTENJA REZULTATA VREDNOVANJA Vrednovanje provode nastavnici i majstori praktiĉne nastave ocjenjivanjem uĉenika, a razredna vijeća i Nastavniĉko vijeće utvrċivanjem općeg uspjeha uĉenika na polugodištu, na kraju nastavne i školske godine i na maturi, završnom i pomoćniĉkom ispitu. Rezultati vrednovanja koriste se na struĉnim aktivima, razrednim i nastavniĉkom vijeću za unapreċenje odgojno obrazovnog rada i stjecanja znanja i vještina uĉenika i nauĉnika. Rezultati vrednovanja koriste se za promociju školskih programa i objavu postignuća uĉenika i nastavnika. Uspješni uĉenici za postignute rezultate mogu biti pohvaljeni i nagraċeni. Uĉenici će sudjelovati u vanjskom vrednovanju, ovisno o njihovim afinitetima i namjerama vezanim za nastavak školovanja. Vanjsko vrednovanje provodi Škola i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje.

10 OBRAZOVANJE ODRASLIH Dugoroĉni plan i program Škole za dizajn, grafiku i odrţivu gradnju je obrazovanje odraslih za stjecanje srednje struĉne spreme i za prekvalifikaciju u programima graditeljskih zanimanja: OBRAZOVNI SEKTORI: OBRAZOVNI PROGRAMI: TRAJANJE OBRAZOVANJA grafiĉki tehniĉar 4 rukovatelj samohodnim graċevinskim strojevima zidar-jmo tesar-jmo keramiĉar-oblagaĉ armiraĉ (savijaĉ-ţeljeza) monter suhe gradnje soboslikar-liĉilac-jmo PROGRAM SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA ODRASLIH ZA STJECANJE SREDNJE STRUĈNE SPREME ZA ZANIMANJA: PROGRAMI OSPOSOBLJAVANJA ZA JEDNOSTAVNE POSLOVE pismoslikar-jmo autolakirer-jmo krovopokrivaĉ-jmo fasader-jmo podopolagaĉ dimnjaĉar-jmo staklar-jmo grafiĉar tiska grafiĉar pripreme grafiĉar dorade pomoćni zidar pomoćni tesar pomoćni keramiĉar pomoćni savijaĉ ţeljeza (armiraĉ) pomoćni krovopokrivaĉ pomoćni soboslikar pomoćni liĉilac pomoćni rudar površinskog kopa pomoćni geobušaĉ parketar pomoćni soboslikar rukovatelj elektriĉnim kolicima rukovatelj hidrauliĉnim dizalicama rukovatelj betonarom rukovatelj asfaltnom bazom rukovatelj dozerom rukovatelj motornom kosilicom rukovatelj vozilima i strojevima za prikupljanje i odvoz smeća rukovatelj grederom rukovatelj strojevima za ĉišćenje javnih površina radnik za postavljanje i rastavljanje cijevne skele rukovatelj strojem za rezanje asfalta i betona prenosivi i samohodni strojevi rukovatelj drobiliĉnim postrojenjima i separacijama rukovatelj strojem za obiljeţavanje horizontalne prometne signalizacije rukovatelj utovarivaĉima rukovatelj viliĉarima 3 1 0,5-1,0

11 PROGRAMI OSPOSOBLJAVANJA ZA JEDNOSTAVNE POSLOVE rukovatelj valjcima rukovatelj nabijaĉima rukovatelj rovokopaĉima rukovatelj bagerom rukovatelj elektrokolicima rukovatelj motornim pilama rukovatelj buldozderima i grederima rukovatelj crpkom za beton i mikserom rukovatelj strojevima za polaganje betona i asfalta rukovatelj autodizalicama rukovatelj kompresorima i kompresorskim stanicama miner palitelj mina rukovatelj skreperom rukovatelj hidrauliĉkom zglobnom platformom rukovatelj toranjskom dizalicom rukovatelj malim dizalicama 0,5-1,0 PROGRAM USAVRŠAVANJA graċevinski poslovoċa 1 CILJEVI I ZADACI PROGRAMA Ciljevi i zadaci programa su isti kao i kod redovnog obrazovanja, samo što troškove školovanja snose sami kandidati ili poduzeća koja ih šalju na školovanje, a podmiruju ih prema cjeniku odobrenom od strane Školskog odbora. VREMENIK PROVOĐENJA PROGRAMA Programi stjecanja srednje struĉne spreme u naĉelu traju od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza slijedeće kalendarske godine. Programi prekvalifikacije provode se po zakonu i propisima koji se primjenjuju u srednjem školstvu za programe obrazovanja odraslih. DETALJAN TROŠKOVNIK PROGRAMA Troškovnik programa je propisan Cjenikom za programe obrazovanja odraslih u Školi za dizajn, grafiku i odrţivu gradnju i propisima proisteklim iz Cjenika. Troškove školovanja snose kandidati, ili poduzeća koja su ih poslala na školovanje. NAĈIN VREDNOVANJA I NAĈIN KORIŠTENJA REZULTATA VREDNOVANJA Naĉelno je opisani su u poglavlju: I. Redovno obrazovanje, u dijelu koji se odnosi na vrednovanje u programima strukovnih škola.

12 KRATKOROĈNI PLAN I PROGRAM ŠKOLE ZA ŠKOLSKU GODINU 2011/2012. Kratkoroĉni plan i program škole s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima donosi se na temelju nacionalnog kurikuluma i nastavnog plana i programa. Kratkoroĉni plan i program rada škole donosi se ovim kurikulumom, a preciznije pojedinosti utvrdit će se Godišnjim planom i programom rada škole za svaku školsku godinu do 30. rujna. U školskoj godini 2011./2012. Škola će obrazovati uĉenike po Nastavnom planu i programu za: Likovnu umjetnost i dizajn - ĉetverogodišnji obrazovni program DIZAJNER UNUTRAŠNJE ARHITEKTURE ARANŢERSKO - SCENOGRAFSKI DIZAJNER DIZAJNER KERAMIKE DIZAJNER METALA Grafiĉka tehnologija i audio-vizualne tehnologije - ĉetverogodišnji program GRAFIĈKI TEHNIĈAR GRAFIĈKI UREDNIK - DIZAJNER WEB - DIZAJNER MEDIJSKI TEHNIĈAR GRAFIĈKI TEHNIĈAR PRIPREME Grafiĉka tehnologija - trogodišnji obrazovni program GRAFIĈAR PRIPREME GRAFIĈAR TISKA GRAFIĈAR DORADE POMOĆNI KARTONAŢER - TES GraĊevinarstvo - trogodišnji obrazovni program RUKOVATELJ SAMOHODNIM GRAĐEVINSKIM STROJEVIMA MEHANIĈAR GRAĐEVINSKIH I RUDARSKIH STROJEVA PODOPOLAGAĈ ARMIRAĈ (savijaĉ ţeljeza) KERAMIĈAR-OBLAGAĈ MONTER SUHE GRADNJE ZIDAR - JMO TESAR - JMO KROVOPOKRIVAĈ - JMO FASADER JMO GraĊevinarstvo - jednoipolgodišnji obrazovni program POMOĆNI ZIDAR POMOĆNI TESAR POMOĆNI ARMIRAĈ POMOĆNI KERAMIĈAR OBLAGAĈ GraĊevinarstvo osobne usluge - trogodišnji obrazovni program SOBOSLIKAR-LIĈILAC-JMO AUTOLAKIRER - JMO DIMNJAĈAR - JMO STAKLAR - JMO

13 POPIS DJELATNIKA ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2011/2012. IME I PREZIME ZVANJE NASTAVNI PREDMET STRUĈNA SPREMA 1. Ivan Kovaĉević ravnatelj VSS STRUĈNI SURADNICI 1. Nataša Baras psiholog VSS NASTAVNICI IME I PREZIME ZVANJE NASTAVNI PREDMET STRUĈNA SPREMA 1. Daniela Alfirević prof. engleskog jezika VSS 2. Katarina Alujević prof. struĉnih predmeta VSS 3. Nada Barać vjerouĉitelj VSS 4. Sandra Misir prof. hrvatskog jezika VSS 5. Kata Buljan prof. matematike VSS 6. Zoran Ĉulić prof. struĉnih predmeta VSS 7. Dubravka Dabro prof. struĉnih predmeta VSS 8. Marko Dragun suradnik u prak. nastavi VŠS 9. Marina Varvodić prof. hrvatskog jezika VSS 10. Fabjana Jakovĉić Ĉović prof. hrvatskog jezika VSS 11. Aninka Ercegović prof. struĉnih predmeta VSS 12. Jelena Filipović Strikić prof. matematike i informatike VSS 13. Ivana Grabić prof. povijesti VSS 14. Teodora Grgić-Jeliĉić struĉni uĉitelj VŠS 15. Marijela Gulin prof. engleskog jezika VSS 16. Tonĉi Hoĉevar mentor i prof. struĉnih pred. VSS 17. Martina Javorĉić prof. hrvatskog jezika VSS 18. Šime Jerković prof. povijesti VSS 19. Tomislav Jukić-Peladić prof. struĉnih predmeta VSS 20. Mirko Jurko prof. struĉnih predmeta VSS 21. Ivica Kartelo prof. struĉnih predmeta VSS 22. Stjepan Kneţević savjetnik i prof. fizike VSS 23. Anita Kojundţić prof. engleskog jezika VSS 24. Snjeţana Kovaĉ mentor i prof. kemije VSS 25. Enco Kovaĉević prof. struĉnih predmeta VSS 26. Juraj Krstinić prof. struĉnih predmeta VSS 27. Biljana Krstulović prof. matematike VSS 28. Arijana Kulušić prof. glazbene kulture VSS 29. Marina Kuzmanić prof. struĉnih predmeta VSS 30. Milenka Lozina prof. zemljopisa VSS 31. Lidija Martinović prof. biologije i kemije VSS 32. Tomo Matiĉević prof. struĉnih predmeta VSS 33. Draţan Mikrut prof. struĉnih predmeta VSS 34. Tonĉica Pisac prof. tjelesne i zdrav. kulture VSS 35. Tina Tocigl prof. struĉnih predmeta VSS 36. Petar Bikić prof. struĉnih predmeta VSS 37. Meri Roguljić prof. struĉnih predmeta VSS 38. Zvonimir Samardţić prof. matematike VSS 39. Kornelija Sekelez prof. struĉnih predmeta VSS

14 40. Slobodana Stanić prof. struĉnih predmeta VSS 41. Elza Vukiĉević prof. struĉnih predmeta VSS 42. Ivan Buljan prof. struĉnih predmeta VSS 43. Vedrana Šolić prof. hrvatskog jezika VSS 44. Sela Tecilazić savjetnik i prof. struĉnih predmeta VSS 45. Vjeran Tecilazić mentor i prof. struĉnih predmeta VSS 46. Joško Tomaš prof. tjelesne i zdrav. kulture VSS 47. Ines Topić-Vuko prof. struĉnih predmeta VSS 48. Vida Treursić prof. struĉnih predmeta VSS 49. Nenad Ugrin prof. tjelesne i zdrav. kulture VSS 50. Ines Bogdan prof. zemljopisa VSS 51. Tanja Ukas prof. likovne kulture VSS 52. Sonja Ortner prof. struĉnih predmeta VSS 53. Antonela Zagorac prof. struĉnih predmeta VSS 54. Zdravko Ĉović suradnik u prakt. nastavi KV 55. Nino Tucak suradnik u prakt. nastavi SSS 56. Mario Klarić suradnik u prakt. nastavi VKV 57. Ante Prkić suradnik u prakt. nastavi VKV 58. Nikola Prgomet suradnik u prakt. nastavi VKV 59. Siniša Kliškić suradnik u prakt. nastavi VKV 60. Leo Pisac suradnik u prakt. nastavi SSS 61. Duška Boban prof. struĉnih predmeta VSS 62. Duje Ronĉević prof. struĉnih predmeta VSS 63. Nives Škero prof. struĉnih predmeta VSS 64. Brankica Galić vjerouĉiteljica VSS 65. Ivica Rajĉić prof.engl.jezika VSS 66. Vera Sablić prof. fizike VSS 67. Domagoj Pavić prof. struĉnih predmeta VSS 68. Tina Divić prof. struĉnih predmeta VSS 69. Vanja Gall prof. struĉnih predmeta VSS 70. Petra Kovaĉić prof. struĉnih predmeta VSS 71. Zorana Bašić zamjena za prof. hrvatskog jezika, FABJANU JAKOVĈIĆ ĈOVIĆ 72. Ivona Kovaĉević zamjena za prof. hrvatskog jezika, MARTINU JAVORĈIĆ 73. Ana Karan zamjena za vjerouĉiteljicu, BRANKICU GALIĆ 74. Marin Ćićerić zamjena za profesora fizike, VERU SABLIĆ VSS VSS VSS VSS OSTALI DJELATNICI IME I PREZIME ZVANJE NASTAVNI PREDMET STRUĈNA SPREMA 70. Boţo Milardović tajnik škole VSS 71. Milka Bašić voditelj raĉunovodstva SSS 72. Sandra Korda administrator SSS 73. Edita Vickov administrator VSS 74. Sandra Lizatović pomoćni tehniĉki radnik SSS 75. Stjepan Tomeljak domar SSS 76. Zoran Anić domar SSS 77. Nada Glibota spremaĉica NKV

15 78. Ana Šućur spremaĉica NKV 79. Marija Bajan spremaĉica SSS 80. Ljubica Prgomet spremaĉica NKV 81. Gordana Stupalo spremaĉica NKV 82. Dijana Vidurinović spremaĉica SSS 83. Jelena Zec-Peškirić spremaĉica SSS 84. Neda Maršić spremaĉica NKV 85. Jela Veić spremaĉica NKV 86. Marija Radić spremaĉica SSS 87. Anica Kulušić spremaĉica NKV 88. Dragica Tešija spremaĉica SSS 89. Anka Dţaja spremaĉica SSS 90. Joško Rubić pomoćni tehniĉki radnik NKV 91. Neven Bakić noćni pazitelj SSS POPIS UĈENIKA I ODJELA ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2011/2012. RAZRED RAZREDNIK BROJ UĈENIKA 1 A Ivana Gabrić 28 1 B Aninka Ercegović 28 1 C Zorana Bašić 15 1 D Nives Škero 6 g 1 A Tina Tocigl 29 g 1 B Mirko Jurko 33 g 1 C Marina Varvodić 18 g 1 M Duška Boban 31 g 1 F Tomo Matiĉević 6 2 A Meri Roguljić 28 2 B Nada Barać 22 2 C Ivona Kovaĉević 17 2 D Kornelija Sekelez 6 g 2 A Draţan Mikrut 29 g 2 B Marin Ćićerić 34 g 2 C Sonja Ortner 21 g 2 M Marijela Gulin 35 g 2 F Tomo Matiĉević 3 3 A Katarina Alujević 30 3 B Marina Kuzmanić 28 3 C Enco Kovaĉević 14

16 Broj uĉenika Broj razrednih odjela Broj djevojaka Broj uĉenika s teškoćama Broj uĉenika u posebnim odjelima Broj uĉenika pripadnika nacionalnih manjina 3 D Vida Treursić 8 g 3 A Sandra Misir 25 g 3 B Jelena Filipović-Strikić 30 g 3 C Slobodana Stanić 21 g 3 M Dubravka Dabro 33 g 3 F Tomo Matiĉević 3 4 A Zoran Ĉulić 33 4 B Antonela Zagorac 20 g 4 A Ines Topić Vuko 15 g 4 B Teodora Grgić-Jeliĉić 26 g 4 M Vedrana Šolić 34 UKUPNO: 709 BROJ UĈENIKA PREMA PROGRAMIMA U ŠKOLSKOJ GODINI 2011/2012. Ponavljaĉi Odliĉan uspjeh VRSTA PROGRAMA Broj Djevojaka Broj Djevojaka Umjetniĉki programi godišnji strukovni programi 3-godišnji strukovni programi Programi NSS TESprilagoĊeni i posebni programi Ukupno

17 KURIKULUM NASTAVE Kurikulum nastave ili nastavni kurikulum podrazumijeva osnovni oblik nastave (redovna nastava) koja se odrţavaju u jednoj školi. Nastavni predmeti koji ĉine redovnu nastavu trebali bi izraditi kurikulum predmeta koji bi sadrţavao osnovne odrednice. Struĉni aktivi predmeta trebali bi izraditi kurikulum predmeta na prijedloge nastavnika struke. Potrebno je izraditi nastavni plan i program (svaki profesor pojedinaĉno), kao i plan rada Aktiva. Redovna nastava je nastava koje se odrţava u razdoblju odreċenom kalendarom rada MZOŠ. Ciljevi: kurikulumom nastave modernizirati, unaprijediti principe pouĉavanja i uĉenja te stvoriti elemente za razvoj cjeloţivotnog uĉenja. Namjena: - izrada pojedinaĉnih kurikuluma predmeta - izrada nastavnih planova i programa - izrada pojedinaĉnih nastavnih jedinica - stvaranje uvjeta integrirane nastave Nositelji: ravnatelj, struĉno-razvojna sluţba, nastavni kadar raznim edukacijama, analizama, istraţivanjem, ispitivanjem Vremenik realizacije: rujan Troškovnik: prema MZOŠ Vrednovanje: vanjsko vrednovanje, evaluacija, samoevaluacija Kurikulum svakog predmeta sadrţavao bi: 1. osobine predmeta 2. stavljanje u cjelinu s ostalim predmetima 3. cilj i svrha predmeta 4. sadrţaji predmeta 5. ciljevi i zadaće uĉenja 6. metode: a) pouĉavanja b) uĉenja 7. znanja, sposobnosti i teme 8. vrednovanje: a) što b) kako c) svrha 9. izrada IO-planova po godinama uĉenja

18 IZBORNA NASTAVA Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastve: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Planirani broj sati tjedno Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastve: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastve: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: ETIKA, 1. razred Tomo Matiĉević, profesor filozofije 1 sat u svakom razrednom odjeljenju Promišljanje općih vrednota i ljudskih prava njegovanjem i razvijanjem kritiĉkog mišljenja, govorenja i djelovanja Izmjena razliĉitih oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Usvajanje etiĉkih znanja, te razvijanje sposobnosti moralnog prosuċivanja, argumentiranja i snalaţenja u ţivotu ETIKA, 2. razred Tomo Matiĉević, profesor filozofije 1 sat u svakom razrednom odjeljenju Pouĉiti i ukazati kako ţivjeti u zajednici sa sviješću o osobnom identitetu i potrebi poštivanja drugih ljudi;kako pojedinac stvara sustav vrijednosti radi ţivota u zajednici: obitelji, društvu, drţavi ili globalnoj zajednici Izmjena razliĉitih oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Usvajanje etiĉkih znanja, te razvijanje sposobnosti moralnog prosuċivanja,etiĉkog argumentiranja i snalaţenja u ţivotu ETIKA, 3. razred Tomo Matiĉević, profesor filozofije 1 sat u svakom razrednom odjeljenju Suoĉiti uĉenike s bioetiĉkim pristupom (ĉovjek u svijetu prirode), ukazati na povezanost etike, ekologije i zaštite okoliša i na nuţnost razliĉitih naĉina promišljanja (dijaloga svih znaĉajnijih pristupa i stajališta u bioetici) Izmjena razliĉitih oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Uvesti uĉenika u svijet vrednota, upoznati ga s razliĉitim bioetiĉkim temama i stajalištima ETIKA, 4. razred Tomo Matiĉević, profesor filozofije 1 sat u svakom razrednom odjeljenju Upoznati uĉenike s filozofskim pristupom moralu: oblikovati etiĉko 18

19 Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastve: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: motrište u prosuċivanju djelovanja, poticati povjerenje u etiĉka naĉela i razvijati spremnost za moralno ispravno djelovanje Izmjena razliĉitih oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Otkrivanje i ostvarivanje istinskih vrednota u ţivotu svakog pojedinca VJERONAUK, 1. razred aktiv vjeronauka 1 sat u svakom razrednom odjeljenju Upoznavati i prihvatiti sebe u potrazi za smislom ţivota, uoĉiti ĉovjekovu religioznost kao nuţnu odrednicu ţivota, upoznati uĉenike sa najpoznatijim teorijama o postanku svijeta, prikazati Isusa kao povijesnu osobu i potkrijepiti to dokazima Izmjena oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Omogućiti uĉenicima cjelovitije upoznavanje središnjih vjerskih tema koje će im pomoći da u duhu vjere nadvladaju osobne i zajedniĉke probleme na putu odrastanja VJERONAUK, 2. razred aktiv vjeronauka 1 sat u svakom razrednom odjeljenju Upoznati uĉenike s vaţnosti Crkve, upoznati uĉenike s povijesti Crkve, formirati ljestvicu vrijednosti, otkrivati znaĉenje slobode u ljudskom ţivotu Izmjena oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Njegovati kod uĉenika brigu za oĉuvanje kršćanskih i sakralnih dobara VJERONAUK, 3. razred aktiv vjeronauka 1 sat u svakom razrednom odjeljenju Uoĉavanje posebnosti ĉovjekova djelovanja, poticanje uĉenika na svjesnije djelovanje, upoznati osnovne etiĉke pojmove, prihvatiti odnos prema Bogu kao temelj, sredstvo i cilj ostvarenja osobe, upoznavanje kršćanskog i biblijskog ţivota Izmjena oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Uĉenici primjereno ovoj dobi trebaju 19

20 svestrano razvijati svoje psihofiziĉke, duhovne i moralne sposobnosti, osobito za rad u zajednici Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: VJERONAUK, 4. razred aktiv vjeronauka 1 sat u svakom razrednom odjeljenju Produbiti spoznaju o vaţnosti sakramenata, o zlouporabi slobode, upoznati pojam i vrste grijeha, uoĉiti sliĉnosti i razlike izmeċu zvanja i zanimanja Izmjena oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Usvajanje temeljnih vjerniĉkih znanja i vrijednosti VIZUALNE KOMUNIKACIJE Teodora Grgić - Jeliĉić 2 sata tjedno u g4.b razredu, za zanimanja grafiĉki urednik - dizajner osposobiti uĉenike za primjenu struĉnoteoretskog znanja u podruĉju vizualnih komunikacija i razviti vještine i sposobnosti za kompeticiju na trţištu grafiĉkih komunikacija. Izmjena oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Uĉenici trebaju usvojiti osnovna znanja koja se koriste u vizualnim komunikacijama i primijeniti ih PROMOTIVNE AKTIVNOSTI U GRAFIĈKOJ STRUCI Sonja Ortner 2 sata tjedno u g4.b razredu, za zanimanja grafiĉki urednik - dizajner Upoznati uĉenike sa pojmom promocije unutar marketinga, definirati marketing i promociju u grafiĉkoj struci, te upoznati uĉenike sa oblicima promocije unutar grafike. Izmjena oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Osposobiti uĉenike i razviti vještine za suvremenu primjenu promotivnih aktivnosti na trţištu grafike. GRAFIĈKE TEHNIKE Teodora Grgić - Jeliĉić 2 sata tjedno u g4.b razredu, za zanimanja grafiĉki urednik - dizajner Usvojiti osnovna znanja vezana uz tehnike koje se koriste u grafiĉkoj industriji 20

21 Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: Izmjena oblika i metoda rada Tijekom cijele školske godine Usvajanje temeljnih znanja i vještina vezanih uz pojedine tehnike Naziv izborne nastave: VIZUALNE KOMUNIKACIJE Nositelji programa: Duška Boban 2 sata u g4.m razredu, zanimanje web dizajner Ciljevi izborne nastave: Osposobiti uĉenike za artikuliranje poruka i organiziranje medijskih sadrţaja i informacija u skladu sa zakonitostima komunikacijskih procesa i vizualne percepcije te u skladu sa društvenim tj. kulturološkim kodovima i konvencijama. Osposobiti uĉenike za prilagoċavanje i organiziranje sadrţaja i informacija iz tiskovina za njihovo objavljivanje na elektronskim medijima i obratno. Osposobiti uĉenike za obavljanje jednostavne promidţbe za elektronske medije i tiskovine. Naĉin realizacije izborne nastave: prikupljanje informacija o cjeloţivotnom uĉenju od suradnika svih odgojno-obrazovnih ĉimbenika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini; usklaċivanje ţelja uĉenika s cjeloţivotnim uĉenjem; ponuda prikladnih obrazovnih programa; izrada panoa, brošura, obiljeţavanje obljetnica tijekom cijele školske godine na webu; struĉno usavršavanje nastavnika i suradnika u nastavi; cjeloţivotno uĉenje nastavnika i suradnika u nastavi, Osnovna namjena izborne nastave: zadovoljavanje znanja za samostalni rad i rad u kolektivu, zadovoljavanje znanja za nastavak Naĉin realizacije izborne nastave: Izmjena oblika i metoda rada Vremenski okviri izborne nastave: Tijekom cijele školske godine Naĉin vrednovanja i korištenja rezultata vrednovanja: rezultati vrednovanja koriste se za promociju školskih programa i objavi postignuća uĉenika i nastavnika. Uspješni i naroĉito uspješni uĉenici za postignute rezultate mogu biti pohvaljeni i nagraċeni. Naziv izborne nastave: Nositelji programa: Ciljevi izborne nastave: NAPREDNA ANIMACIJA Duška Boban 2 sata tjedno u g4.m razredu, za zanimanja medijski tehniĉar Osposobiti uĉenike za osmišljavanje animacijskih uradaka, za rad na ureċajima za raĉunalnu animaciju i obradu zvuka. Osposobiti uĉenike za korištenje programa za izradu i pretvorbu 2D animacija te za korištenje programa za izradu i pretvorbu 3D animacija 21

22 Naĉin realizacije izborne nastave: prikupljanje informacija o cjeloţivotnom uĉenju od suradnika svih odgojno-obrazovnih ĉimbenika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. UsklaĊivanje ţelja uĉenika s cjeloţivotnim uĉenjem. Ponuda prikladnih obrazovnih programa. Izrada panoa, brošura, obiljeţavanje obljetnica tijekom cijele školske godine na webu. Struĉno usavršavanje nastavnika i suradnika u nastavi. Cjeloţivotno uĉenje nastavnika i suradnika u nastavi. Osnovna namjena izborne nastave: zadovoljavanje znanja za samostalni rad i rad u kolektivu, zadovoljavanje znanja za nastavak školovanja na fakultetima Naĉin realizacije izborne nastave: Izmjena oblika i metoda rada Vremenski okviri izborne nastave: Tijekom cijele školske godine Naĉin vrednovanja i korištenja rezultata vrednovanja: rezultati vrednovanja koriste se za promociju školskih programa i objavi postignuća uĉenika i nastavnika. Uspješni i naroĉito uspješni uĉenici za postignute rezultate mogu biti pohvaljeni i nagraċeni. Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: TZK u JMO, 1.d razred Nenad Ugrin jedan sat tjedno u 1.d razredu razvijati biopsihosocijalne potrebe ĉovjeka za kretanjem kao izrazom zadovoljavanja potreba kojima se uvećavaju adaptivne i stvaralaĉke sposobnosti u suvremenim uvjetima ţivota i rada te svakodnevno tjelesno vjeţbanje i kulturno korištenje slobodnog vremena. kroz grupni i individualni rad u školskoj dvorani i vanjskom igralištu Tijekom cijele školske godine razviti osobine, sposobnosti i motoriĉka znanja te stvarati naviku bavljenja športom radi kvalitetne športske rekreacije TZK u JMO, 2.d razred Nenad Ugrin jedan sat tjedno u 2.d razredu razvijati biopsihosocijalne potrebe uĉenika za kretanjem kao izrazom zadovoljavanja potreba kojima se uvećavaju adaptivne i stvaralaĉke sposobnosti u suvremenim uvjetima ţivota i rada te svakodnevno tjelesno vjeţbanje i kulturno korištenje slobodnog vremena kroz grupni i individualni rad u školskoj dvorani i na vanjskom igralištu Tijekom cijele školske godine 22

23 Osnovna namjena izborne nastave: Naziv izborne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi izborne nastave: Naĉin realizacije izborne nastave: Vremenski okviri izborne nastave: Osnovna namjena izborne nastave: razviti osobine, sposobnosti i motoriĉka znanja te stvarati naviku bavljenja športom radi kvalitetne športske rekreacije TZK u JMO, 3.d razred Joško Tomaš jedan sat tjedno u 3.d razredu razvijati biopsihosocijalne potrebe uĉenika za kretanjem kao izrazom zadovoljavanja potreba kojima se uvećavaju adaptivne i stvaralaĉke sposobnosti u suvremenim uvjetima ţivota i rada te svakodnevno tjelesno vjeţbanje i kulturno korištenje slobodnog vremena kroz grupni i individualni rad u školskoj dvorani i na vanjskom igralištu Tijekom cijele školske godine razviti osobine, sposobnosti i motoriĉka znanja te stvarati naviku bavljenja športom radi kvalitetne športske rekreacije 23

24 DODATNA NASTAVA Naziv dodatne nastave: HRVATSKI JEZIK (1. razred - razlika) Ime i prezime nastavnika: Aktiv hrvatskog jezika (po dogovoru) 1 sat tjedno tijekom školske godine Ciljevi dodatne nastave: Nadopuna nastave kako bi uĉenici postigli bolji uspjeh na drţavnoj maturi Naĉin realizacije dodatne nastave: Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode Vremenski okviri dodatne nastave: Po jedan sat tjedno za ĉetverogodišnje razrede Osnovna namjena dodatne nastave: Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za proširivanjem znanja Troškovnik za dodatnu nastavu: Troškove snosi MZOŠ Naĉin vrednovanja dodatne nastave: Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu s sposobnostima i interesima Naziv dodatne nastave: HRVATSKI JEZIK (2. razred - razlika) Ime i prezime nastavnika: Aktiv hrvatskog jezika (po dogovoru) 1 sat tjedno tijekom školske godine Ciljevi dodatne nastave: Nadopuna nastave kako bi uĉenici postigli bolji uspjeh na drţavnoj maturi Naĉin realizacije dodatne nastave: Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode Vremenski okviri dodatne nastave: Po jedan sat tjedno za ĉetverogodišnje razrede Osnovna namjena dodatne nastave: Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za proširivanjem znanja Troškovnik za dodatnu nastavu: Troškove snosi MZOŠ Naĉin vrednovanja dodatne nastave: Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu s sposobnostima i interesima Naziv dodatne nastave: HRVATSKI JEZIK (3. razred - razlika) Ime i prezime nastavnika: Aktiv hrvatskog jezika (po dogovoru) 1 sat tjedno tijekom školske godine Ciljevi dodatne nastave: Nadopuna nastave kako bi uĉenici postigli bolji uspjeh na drţavnoj maturi Naĉin realizacije dodatne nastave: Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode Vremenski okviri dodatne nastave: Po jedan sat tjedno za ĉetverogodišnje razrede Osnovna namjena dodatne nastave: Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za proširivanjem znanja Troškovnik za dodatnu nastavu: Troškove snosi MZOŠ Naĉin vrednovanja dodatne nastave: Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja 24

25 Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu s sposobnostima i interesima Naziv dodatne nastave: HRVATSKI JEZIK (4. razred - razlika) Ime i prezime nastavnika: Aktiv hrvatskog jezika (po dogovoru) 1 sat tjedno tijekom školske godine Ciljevi dodatne nastave: Nadopuna nastave kako bi uĉenici postigli bolji uspjeh na drţavnoj maturi Naĉin realizacije dodatne nastave: Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode Vremenski okviri dodatne nastave: Po jedan sat tjedno za ĉetverogodišnje razrede Osnovna namjena dodatne nastave: Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za proširivanjem znanja Troškovnik za dodatnu nastavu: Troškove snosi MZOŠ Naĉin vrednovanja dodatne nastave: Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu s sposobnostima i interesima Naziv dodatne nastave: MATEMATIKA (1. razred - razlika) Nositelj: aktiv matematike 2 sata Ciljevi dodatne nastave: usvojiti razlike temeljnih matematiĉkih znanja izmeċu programa gimnazije i tehniĉke škole, stjecanje sposobnosti i znanja za rješavanje zadataka za drţavnu maturu. Naĉin realizacije dodatne nastave: Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode Vremenski okviri dodatne nastave: 2 sata tjedno tijekom školske godine Osnovna namjena dodatne nastave: Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za produbljivanjem znanja Troškovnik za dodatnu nastavu: Troškove snosi MZOŠ Naĉin vrednovanja dodatne nastave: Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja, ocjena iz aktivnosti kao poticaj Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu s sposobnostima i interesima Naziv dodatne nastave: Nositelj: Ciljevi dodatne nastave: MATEMATIKA (2. razred - razlika) aktiv matematike 2 sata usvojiti razlike temeljnih matematiĉkih znanja izmeċu programa gimnazije i tehniĉke škole, stjecanje sposobnosti i znanja za rješavanje zadataka za drţavnu maturu. 25

26 Naĉin realizacije dodatne nastave: Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode Vremenski okviri dodatne nastave: 2 sata tjedno tijekom školske godine Osnovna namjena dodatne nastave: Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za produbljivanjem znanja Troškovnik za dodatnu nastavu: Troškove snosi MZOŠ Naĉin vrednovanja dodatne nastave: Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja, ocjena iz aktivnosti kao poticaj Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu s sposobnostima i interesima Naziv dodatne nastave: MATEMATIKA (3. razred - razlika) Nositelj: aktiv matematike 2 sata Ciljevi dodatne nastave: usvojiti razlike temeljnih matematiĉkih znanja izmeċu programa gimnazije i tehniĉke škole, stjecanje sposobnosti i znanja za rješavanje zadataka za drţavnu maturu. Naĉin realizacije dodatne nastave: Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode Vremenski okviri dodatne nastave: 2 sata tjedno tijekom školske godine Osnovna namjena dodatne nastave: Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za produbljivanjem znanja Troškovnik za dodatnu nastavu: Troškove snosi MZOŠ Naĉin vrednovanja dodatne nastave: Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja, ocjena iz aktivnosti kao poticaj Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu s sposobnostima i interesima Naziv dodatne nastave: MATEMATIKA (4. razred - razlika) Nositelj: aktiv matematike 2 sata Ciljevi dodatne nastave: usvojiti razlike temeljnih matematiĉkih znanja izmeċu programa gimnazije i tehniĉke škole, stjecanje sposobnosti i znanja za rješavanje zadataka za drţavnu maturu. Naĉin realizacije dodatne nastave: Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode Vremenski okviri dodatne nastave: 2 sata tjedno tijekom školske godine Osnovna namjena dodatne nastave: Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za produbljivanjem znanja Troškovnik za dodatnu nastavu: Troškove snosi MZOŠ Naĉin vrednovanja dodatne nastave: Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja, ocjena iz aktivnosti kao poticaj Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja 26

27 Naziv dodatne nastave: Ime i prezime nastavnika: Ciljevi dodatne nastave: Naĉin realizacije dodatne nastave: Vremenski okviri dodatne nastave: Osnovna namjena dodatne nastve: Troškovnik za dodatnu nastavu: Naĉin vrednovanja dodatne nastve: kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu s sposobnostima i interesima ENGLESKI JEZIK aktiv engleskog jezika 2 sata tjedno Nadopuna nastave kako bi uĉenici postigli bolji uspjeh na drţavnoj maturi Primjenjuju se razliĉiti oblici i metode 2 sata tjedno tijekom školske godine Rad s uĉenicima koji pokazuju interes za produbljivanjem znanja, vjeţbanje pisanja sastavka Troškove snosi MZOŠ Individualno praćenje uspješnosti usvajanja planiranih sadrţaja Naĉin korištenja rezultata vrednovanja: Rezultati će se koristiti u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje razvoja uĉenika u skladu sa sposobnostima i interesima Naziv dodatne nastave: Nositelj: Ciljevi dodatne nastave: Naĉin realizacije dodatne nastave: INFORMATIKA ravnatelj, struĉni suradnici, nastavnici, administrativno, tehniĉko i pomoćno - tehniĉko osoblje, roditelji, lokalna uprava i samouprava. Odgovorni su za: pravovremenu i kvalitetnu realizaciju ciljeva programa. 1 sat tjedno tijekom školske godine Osposobiti uĉenike za uporabu i primjenu osobnih raĉunala, te razviti svijest uĉenika o potrebi raĉunala kao alata u obavljanju svakodnevnih poslova. Usvojiti osnovna znanja o raĉunalima i razviti vještine u radu raĉunalima radi stjecanja opće raĉunalne pismenosti i kulture. Usvojiti osnovna znanja o informacijsko komunikacijskim tehnologijama radi stjecanja kulture komuniciranja i razmjene informacija te razvijanje svijesti o potrebi za cjeloţivotnim obrazovanjem. Potaknuti interes uĉenika za algoritamsko rješavanje zadataka kako bi olakšali pretvorbu zadataka iz svijeta koji nas okruţuje u oblik prihvatljiv raĉunalu. prikupljanje informacija o cjeloţivotnom uĉenju od suradnika svih odgojno-obrazovnih ĉimbenika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, usklaċivanje ţelja uĉenika s cjeloţivotnim uĉenjem, ponuda prikladnih obrazovnih programa, izrada panoa, brošura, obiljeţavanje obljetnica tijekom cijele školske godine na webu, struĉno usavršavanje nastavnika i suradnika u 27

do minimalno 8 kreativnih objava mjesečno Povlaštena cijena nakon završetka akcije: 900,00 kn

do minimalno 8 kreativnih objava mjesečno Povlaštena cijena nakon završetka akcije: 900,00 kn do 30.09.2015. 9 2 Društvene mreže izrada nove ili redizajn postojeće fan stranice minimalno 4 kreativnih objava mjesečno 1.200,00 kn 50% 600,00 kn Povlaštena cijena nakon završetka akcije: 900,00 kn Yellow:

Detaljer

Na temelju članka 20. Zakona o javnoj nabavi (N.N. 90/11) i članka 28. Statuta Doma zdravlja Đakovo ravnatelj Doma zdravlja Đakovo donosi:

Na temelju članka 20. Zakona o javnoj nabavi (N.N. 90/11) i članka 28. Statuta Doma zdravlja Đakovo ravnatelj Doma zdravlja Đakovo donosi: DOM ZDRAVLJA ĐAKOVO Petra Preradovića 2 31400 Đakovo Na temelju članka 20. Zakona o javnoj nabavi (N.N. 90/11) i članka 28. Statuta Doma zdravlja Đakovo ravnatelj Doma zdravlja Đakovo donosi: PLAN ZA 2013.

Detaljer

Projekt UNAPRJEĐENJE SADRŽAJA ELEKTROTEHNIČKE GRUPE PREDMETA USEGP. Završna konferencija. Pazin, 18. travnja 2016.

Projekt UNAPRJEĐENJE SADRŽAJA ELEKTROTEHNIČKE GRUPE PREDMETA USEGP. Završna konferencija. Pazin, 18. travnja 2016. Projekt UNAPRJEĐENJE SADRŽAJA ELEKTROTEHNIČKE GRUPE PREDMETA USEGP Završna konferencija Pazin, 18. travnja 2016. POSREDNIČKA TIJELA Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (PT1) Agencija za strukovno

Detaljer

OSNOVNA S KOLA VIKTOROVAC SISAK S KOLSKI KURIKULUM. S k. god /2018.

OSNOVNA S KOLA VIKTOROVAC SISAK S KOLSKI KURIKULUM. S k. god /2018. OSNOVNA S KOLA VIKTOROVAC SISAK S KOLSKI KURIKULUM S k. god. 2017./2018. Plan izrade školskog kurikuluma 1. Definirati svrhu / ciljeve 2. Osigurati suradnju koja vodi uspjehu 3. Odrediti način rada 4.

Detaljer

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb PULA, Flanatika br.29, p.p.198 tel.052/352-155, fax: 052/352-154 KLASA: 400-01/17-01/06 URBROJ: 2163/1-06/6-17-16 Pula,

Detaljer

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA Broj 6 "SLUŽBENI VJESNIK" Stranica 1 Broj 6 - God. XII Vinkovci, četvrtak 27. svibnja 2004. Izlazi prema potrebi VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA AKTI ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Temeljem članka 46. Zakona o lokalnoj

Detaljer

IZMJENA IV. PLANA NABAVE ROBA, RADOVA I USLUGA ZA GODINU

IZMJENA IV. PLANA NABAVE ROBA, RADOVA I USLUGA ZA GODINU DOM ZDRAVLJA ĐAKOVO Petra Preradovića 2 31400 Đakovo IZMJENA IV. PLANA ROBA, RADOVA I USLUGA ZA 2013. GODINU PREDMET BROJ UREDSKI MATERIJAL I OSTALI MAT. RASHODI uredski materijal 69.600 literatura 11.700

Detaljer

1 REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE

1 REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE. Neka je f() = ln 4e 3 e. Odredite a) f b) D(f) i R(f) c) Odredite min f, inf f, ma f, sup f. 2. Odredite prirodnu domenu funkcije f() = ln (3e e 3 ) + 5 log 5 +3 + ( cos

Detaljer

Čujte naše glasove: Građani prije svega!

Čujte naše glasove: Građani prije svega! Čujte naše glasove: Građani prije svega! Europska konferencija samozastupnika 4. - 6.10.2013., Zagreb, Hrvatska Hotel Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, PP 246, 10000 Zagreb Program konferencije Uz podršku:

Detaljer

Analizu stanja sustava civilne zaštite Općine Ivanska za godinu

Analizu stanja sustava civilne zaštite Općine Ivanska za godinu Na temelju članka 17. stavak 1., alineja 1. Zakona o sustavu civilne zaštite («Narodne novine» broj 82/15) i članka 32. Statuta Općine Ivanska (Službeni vjesnik, br.1/13 i11/13), Općinskog vijeće Općine

Detaljer

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA DJEČJEG VRTIĆA RIJEKA ZA PEDAGOŠKU GODINU 2017./2018.

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA DJEČJEG VRTIĆA RIJEKA ZA PEDAGOŠKU GODINU 2017./2018. GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA DJEČJEG VRTIĆA RIJEKA ZA PEDAGOŠKU GODINU 2017./2018. Rijeka, rujan 2017. S A D R Ž A J 1. USTROJSTVO RADA 2. MATERIJALNI UVJETI RADA 3. NJEGA I SKRB ZA TJELESNI RAST I ZDRAVLJE

Detaljer

DOM ZDRAVLJA SLAVONSKI BROD Borovska 7. SLAVONSKI BROD

DOM ZDRAVLJA SLAVONSKI BROD Borovska 7. SLAVONSKI BROD DOM ZDRAVLJA Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi ( Narodne novine broj 90/11,83/13,143/13,13/14) i Pravilnika o provedbi nabave roba, usluga i radova na koju se ne primjenjuje Zakon

Detaljer

G I M N A Z I J A IZVJEŠĆE O RADU NA KRAJU ŠKOLSKE /2012. GODINE. Pula, 14. rujan 2012.

G I M N A Z I J A IZVJEŠĆE O RADU NA KRAJU ŠKOLSKE /2012. GODINE. Pula, 14. rujan 2012. G I M N A Z I J A P U L A IZVJEŠĆE O RADU NA KRAJU ŠKOLSKE 2011. /2012. GODINE Pula, 14. rujan 2012. 1 Sadržaj 1. UVOD... 3 2. OSNOVNI PODACI O ŠKOLI... 3 2.1. PROSTOR... 4 2.2. TEHNIČKI UVJETI... 5 2.3.

Detaljer

Izmena i dopuna konkursne dokumentacije

Izmena i dopuna konkursne dokumentacije SPECIJALNA BOLNICA ZA LEČENјE I REHABILITACIJU 36210 Vrnjačka Banja, Bul. Srpskih ratnika br. 18 Telefon i telefaks: 036/515-514-5 Broj: 01-3114/4 Datum: 25.07.2017.godine Izmena i dopuna konkursne dokumentacije

Detaljer

ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA

ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA ALU. VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA AV 04.01-04.10...jer o tome mnogo ovisi... S C H W O L L E R - L U Č I Ć AL 400 AV 04.01 minijska vodilica za odjeljivanje

Detaljer

Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk

Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk Lærerveiledning Bosnisk, 2. og 3. trinn Lærerveiledning Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk Priručnik za učitelje Ispitivanje sposobnosti čitanja 2. i 3. razred na bosanskom jeziku 2013

Detaljer

S A D R Ž A J GRAD LEPOGLAVA

S A D R Ž A J GRAD LEPOGLAVA ISSN 1334-3785 SLUŽBENO GLASILO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE I GRADOVA: IVANEC, LEPOGLAVA, LUDBREG, NOVI MAROF I VARAŽDINSKE TOPLICE, TE OPĆINA: BEDNJA, BERETINEC, BREZNICA, BREZNIČKI HUM, CESTICA, DONJA VOĆA,

Detaljer

IZVJEŠĆE O RADU DOMA ZA STARIJE OSOBE ZA GODINU. U Puli, siječanj 2017.

IZVJEŠĆE O RADU DOMA ZA STARIJE OSOBE ZA GODINU. U Puli, siječanj 2017. DOM ZA STARIJE OSOBE ALFREDO ŠTIGLIĆ PULA CASA PER ANZIANI ALFREDO ŠTIGLIĆ POLA Krležina ulica 33, Tel: 052/392-448; fax: 052/392-449 IZVJEŠĆE O RADU DOMA ZA STARIJE OSOBE ALFREDO ŠTIGLIĆ PULA ZA 2016.

Detaljer

POZIV NA DOSTAVU PONUDA. 1. NARUČITELJ Naručitelj je Leksikografski zavod Miroslav Krleža, MB , OIB , Frankopanska ul. 26, Zagreb.

POZIV NA DOSTAVU PONUDA. 1. NARUČITELJ Naručitelj je Leksikografski zavod Miroslav Krleža, MB , OIB , Frankopanska ul. 26, Zagreb. LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA Zagreb, Frankopanska ul. 26 Temeljem članka 33. Statuta Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i čl. 3., 5. i 7. Odluke Ravnateljstva o provedbi postupka nabave bagatelne

Detaljer

POVIJESNI PRIKAZ OSNOVNE ŠKOLE U ČITLUKU 1

POVIJESNI PRIKAZ OSNOVNE ŠKOLE U ČITLUKU 1 Marin Kapular, prof. POVIJESNI PRIKAZ OSNOVNE ŠKOLE U ČITLUKU 1 1. UVOD Društvene i crkvene, duhovne i kulturne, politiĉke i gospodarske djelatnosti te ukupan napredak hrvatskog naroda u prošlosti u Hercegovini,

Detaljer

KLASA: /18-01/07 URBROJ: 2103/ Bjelovar, 6. srpnja GRADSKO VIJEĆE GRADA BJELOVARA

KLASA: /18-01/07 URBROJ: 2103/ Bjelovar, 6. srpnja GRADSKO VIJEĆE GRADA BJELOVARA REPUBLIKA HRVATSKA BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA GRAD BJELOVAR GRADONAČELNIK KLASA: 810-01/18-01/07 URBROJ: 2103/01-01-18-3 Bjelovar, 6. srpnja 2018. GRADSKO VIJEĆE GRADA BJELOVARA PREDMET: Utvrđivanje

Detaljer

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BREZNICA PROSTORNI PLAN UREĐENJA OPĆINE BREZNICA

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BREZNICA PROSTORNI PLAN UREĐENJA OPĆINE BREZNICA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA BREZNICA PROSTORNI PLAN UREĐENJA OPĆINE BREZNICA Izmjene i dopune - 2. izmjene i dopune - PRIJEDLOG Veljača, 2011. godine PROSTORNI PLAN UREĐENJA OPĆINE BREZNICA 2. IZMJENE

Detaljer

Likovna umjetnost umjetnost, matematika i algoritmi

Likovna umjetnost umjetnost, matematika i algoritmi Likovna umjetnost, matematika i algoritmi Vlatko Čerić Sadržaj Kratak pregled povijesti veze umjetnosti i matematike Matematika i računalna tehnologija u likovnoj umjetnosti Algoritamska umjetnost Neki

Detaljer

PROGRAM POSLOVANJA PREDUZEĆA ZA GODINU

PROGRAM POSLOVANJA PREDUZEĆA ZA GODINU ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ СУБОТИЧКА ТОПЛАНА JAVNO KOMUNALNO PODUZEĆE SUBOTIČKA TOPLANA JAVNO KOMUNALNO PODUZEĆE SUBOTIČKA TOPLANA SZABADKAI TÁVFŰTŐMŰVEK KOMMUNÁLIS KÖZVÁLLALAT 24000 SUBOTICA, Segedinski

Detaljer

Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke

Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke Tipovi datoteka Datoteke se mogu podeliti na binarne i tekstualne. Iako su na prvi pogled ova dva tipa veoma slična oni se suštinski razlikuju. Binarne

Detaljer

Eksamen FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister. Nynorsk/Bokmål

Eksamen FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister.  Nynorsk/Bokmål Eksamen 20.11.13 FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister Nynorsk/Bokmål Oppgåve 1 Skriv ein kort tekst på 4 5 setningar der du svarer på spørsmåla nedanfor. Skriv

Detaljer

REPUBLIKA HRVATSKA. ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ulica grada Vukovara 72/V Zagreb

REPUBLIKA HRVATSKA. ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ulica grada Vukovara 72/V Zagreb REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ulica grada Vukovara 72/V 10 000 Zagreb POZIV NA DOSTAVU PONUDE za provedbu postupka nabave bagatelne vrijednosti za nabavu opreme za potrebe civilne zaštite GRUPA

Detaljer

Topografske karte. Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof.

Topografske karte. Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof. Topografske karte Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof. Topografske karte u RH Izradba topografskih karata srednjih i sitnijih mjerila bila je prije osamostaljenja Republike Hrvatske u nadležnosti saveznih

Detaljer

Lokalna razvojna strategija LAG-a Južna Istra

Lokalna razvojna strategija LAG-a Južna Istra Lokalna razvojna strategija LAG-a Južna Istra 2014.-2020. Rad LAG-a sufinanciran je sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za poljoprivredni razvoj,podmjera 19.1. Pripremna pomoć u okviru Mjere 19

Detaljer

ZAKLJUČAK o uspostavi Službe spašavanja života na vodi na području Grada Pule 2012

ZAKLJUČAK o uspostavi Službe spašavanja života na vodi na području Grada Pule 2012 Temeljem članka 4. Pravilnika o vrstama morskih plaža i uvjetima koje moraju zadovoljavati ("Narodne novine" RH br. 50/95) i članka 61. Statuta Grada Pula-Pola ( Službene novine Grada Pule br. 7/09, 16/09

Detaljer

Projekat EUROWEB+ Ovo je program namenjem isključivo razmeni, a ne celokupnim studijama.

Projekat EUROWEB+ Ovo je program namenjem isključivo razmeni, a ne celokupnim studijama. Projekat EUROWEB+ 1. Otvoren je Konkurs za novi program mobilnosti studenata i osoblja na Univerzitetu u Nišu EUROWEB+ Konkurs je otvoren do 15.02.2015. 2. Ko može da se prijavi? Ovim programom biće omogućen

Detaljer

FIL FILOZOFIJA. Ispitna knjižica 2 FIL.25.HR.R.K2.12 FIL IK-2 D-S025. FIL IK-2 D-S025.indd :31:00

FIL FILOZOFIJA. Ispitna knjižica 2 FIL.25.HR.R.K2.12 FIL IK-2 D-S025. FIL IK-2 D-S025.indd :31:00 FIL FILOZOFIJA Ispitna knjižica 2 FIL.25.HR.R.K2.12 12 1.indd 1 20.4.2016. 13:31:00 Prazna stranica 99 2.indd 2 20.4.2016. 13:31:00 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih. Ne okrećite stranicu

Detaljer

POZIV NA DOSTAVU PONUDE

POZIV NA DOSTAVU PONUDE LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA Zagreb, Frankopanska ul. 26 Temeljem članka 33. Statuta Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i čl. 5. i 7. Odluke Ravnateljstva o provedbi postupka nabave bagatelne

Detaljer

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U UNUTARNJEM PROMETU

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U UNUTARNJEM PROMETU CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U UNUTARNJEM PROMETU Vrijedi od.. 208. STAVKA I 24 UNIVERZALNA USLUGA. 24 PISMOVNA POŠILJKA.. 24 Pismo 24 do 50 g kom 3,0 242 iznad 50 g do 00 g kom 4,50 243 iznad 00 g do 250

Detaljer

Naručitelj projekta Agenciji za ruralni razvoj Istarske županije d.o.o. (AZRRI) Šetalište pazinske gimnazije 1, Pazin

Naručitelj projekta Agenciji za ruralni razvoj Istarske županije d.o.o. (AZRRI) Šetalište pazinske gimnazije 1, Pazin Naručitelj projekta Agenciji za ruralni razvoj Istarske županije d.o.o. (AZRRI) Šetalište pazinske gimnazije 1, 52000 Pazin Izvršitelj Sveučilište u Zagrebu :: Agronomski fakultet Zavod za upravu poljoprivrednog

Detaljer

POZIV ZA DOSTAVU PONUDA

POZIV ZA DOSTAVU PONUDA OŠ Banova Jaruga 44 321 Banova Jaruga, Stjepana Radića 118 KLASA: 602-01/16-01/109 UR.BROJ: 2176-33-01-16-2 POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA PROVEDBU POSTUPKA BAGATELNE NABAVE (Roba široke potrošnje) Banova

Detaljer

PRAVILNIK O NAČINU I UVJETIMA OBAVLJANJA DJELATNOSTI ELEKTRONIČKIH KOMUNIKACIJSKIH MREŽA I USLUGA. - neslužbeni pročišćeni tekst -

PRAVILNIK O NAČINU I UVJETIMA OBAVLJANJA DJELATNOSTI ELEKTRONIČKIH KOMUNIKACIJSKIH MREŽA I USLUGA. - neslužbeni pročišćeni tekst - NN br. 154/11, 149/13, 82/14, 24/15 i 42/16 PRAVILNIK O NAČINU I UVJETIMA OBAVLJANJA DJELATNOSTI ELEKTRONIČKIH KOMUNIKACIJSKIH MREŽA I USLUGA - neslužbeni pročišćeni tekst - I. OPĆE ODREDBE Sadržaj Pravilnika

Detaljer

OSNOVNA ŠKOLA JOSIPA KOZARCA, LIPOVLJANI. (Roba široke potrošnje)

OSNOVNA ŠKOLA JOSIPA KOZARCA, LIPOVLJANI. (Roba široke potrošnje) OSNOVNA ŠKOLA JOSIPA KOZARCA, LIPOVLJANI KLASA: 333-01/15-01/02 URBROJ: 2176-41-01-15-6 POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA PROVEDBU POSTUPKA BAGATELNE NABAVE (Roba široke potrošnje) Lipovljani, ožujak 2015.godine

Detaljer

ODLUKU O I. IZMJENAMA I DOPUNAMA PROGRAMA ODRŽAVANJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE ZA GODINU

ODLUKU O I. IZMJENAMA I DOPUNAMA PROGRAMA ODRŽAVANJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE ZA GODINU REPUBLIKA HRVATSKA BJELOVARSKO BILOGORSKA ŽUPANIJA GRAD DARUVAR GRADSKO VIJEĆE KLASA: 363-07/14-01/6 URBROJ: 2111/01-01-15-3 Daruvar, 30. lipanj 2015. godine Temeljem članka 28. stavka 4. Zakona o komunalnom

Detaljer

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA POSTUPAK JAVNE NABAVKE ŠOPINGOM ZA NABAVKU KANCELARIJSKOG MATERIJALA

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA POSTUPAK JAVNE NABAVKE ŠOPINGOM ZA NABAVKU KANCELARIJSKOG MATERIJALA AKADEMIJA ZNANJA DOO, BUDVA Broj iz evidencije postupaka javnih nabavki: 581/5 Redni broj iz Plana javnih nabavki : 06 Mjesto i datum: Budva, 23.06.2017 Na onovu člana 54 stav 1 Zakona o javnim nabavkama

Detaljer

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LAG-a 5 ZA RAZDOBLJE

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LAG-a 5 ZA RAZDOBLJE LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LAG-a 5 ZA RAZDOBLJE 2016.-2020. Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske Unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Podmjera 19.1. Pripremna pomoć

Detaljer

S I L A B U S AKADEMSKA 2015./2016. GODINA LJETNI SEMESTAR

S I L A B U S AKADEMSKA 2015./2016. GODINA LJETNI SEMESTAR S I L A B U S AKADEMSKA 2015./2016. GODINA LJETNI SEMESTAR Naziv predmeta i šifra Osmanski jezik 1 FIL TUR 478 Predmetni nastavnik Prof. dr. Kerima Filan Saradnik /////// Sedmica Nastavna jedinka 1. Opći

Detaljer

lipanj KONTROLA UTROŠKA Prestanak i likvidacija udruga Nova regulativa unutarnje revizije sustavu PDV-a

lipanj KONTROLA UTROŠKA Prestanak i likvidacija udruga Nova regulativa unutarnje revizije sustavu PDV-a www.tim4pin.hr lipanj 2016. @ KONTROLA UTROŠKA Prestanak i likvidacija udruga Nova regulativa unutarnje revizije sustavu PDV-a Riječ glavnog urednika Poštovani čitatelji! Impressum TIM4PIN MAGAZIN Časopis

Detaljer

SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 5/2017.

SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 5/2017. SLUŽBENI VJESNIK BISKUPIJE KRK 5/2017. S A D R Ž A J BISKUPOVA BOŽIĆNA PORUKA: Emanuel - Bog s nama!... 151 DOKUMENTI... 153 Poruka Svetog Oca Franje za 51. Svjetski dan mira (1. siječnja 2018.): Migranti

Detaljer

MUZEJ TUROPOLJA. 1. SKUPLJANJE GRAðE 1.1. Kupnja. 1 predmet kulturno povijesne zbirke: Stroj za šivanje, 1 kom.

MUZEJ TUROPOLJA. 1. SKUPLJANJE GRAðE 1.1. Kupnja. 1 predmet kulturno povijesne zbirke: Stroj za šivanje, 1 kom. MUZEJ TUROPOLJA 1. SKUPLJANJE GRAðE 1.1. Kupnja 1 predmet kulturno povijesne zbirke: Stroj za šivanje, 1 kom. 10 predmeta etnografske zbirke: drvena škrinja, 1 kom. ručnik, 2 kom. plahta, 1 kom. željezna

Detaljer

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA ZADARSKE ŽUPANIJE. str. 1. Naručitelj: Zadarska županija. Izrađivač: ZADRA d.o.o.

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA ZADARSKE ŽUPANIJE. str. 1. Naručitelj: Zadarska županija. Izrađivač: ZADRA d.o.o. RURALNOG PROGRAM RURALNOG RAZVOJA ZADARSKE ŽUPANIJE 2012.2014. str. 1 Naručitelj: Zadarska županija Izrađivač: ZADRA d.o.o. Naručitelj: Zadarska županija Izrađivač: ZADRA d.o.o. Partner: UNDP Hrvatska

Detaljer

nastri adesivi adhesive tape collection

nastri adesivi adhesive tape collection nastri adesivi adhesive tape collection Comet d.o.o. / Varaždinska 40c / 42220 Novi Marof. Hrvatska Tel: +385 42 408 500 / Fax: +385 42 408 510 / E-mail: comet@comet.hr GEKO KREP TRAKA BASIC GEKO KREP

Detaljer

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA za razdoblje radna verzija

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA za razdoblje radna verzija LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA za razdoblje 2014.-2020. radna verzija MALIM KORACIMA DO SIGURNOG USPJEHA Lipik, 2016. KRATICE KORIŠTENE U TEKSTU ARKOD APPRRR CLLD DZS EPFRR ES EU ha HACCP HGK HZMO HZZ IPARD

Detaljer

Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom

Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom SBERBANK BH 1 / 17 I Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanje sa stanovništvom 1. Tekući račun u KM Otvaranje računa: Vođenje

Detaljer

Prvi Hrvatski ruralni parlament Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru?

Prvi Hrvatski ruralni parlament Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru? Prvi Hrvatski ruralni parlament Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru? Baranja, 2015. Što je to ruralni parlament? Posljednjih četvrt stoljeća jača spoznaja o tome da uspjeh ruralnog razvoja u velikoj

Detaljer

SLUŽBENO GLASILO GRADA VARAŽDINA S A D R Ž A J

SLUŽBENO GLASILO GRADA VARAŽDINA S A D R Ž A J ISSN 1334-3769 SLUŽBENO GLASILO GRADA VARAŽDINA 2011. BROJ: 2 Godina XVIII Varaždin, 25. siječnja 2011. List izlazi jedanput mjesečno i po potrebi S A D R Ž A J AKTI GRADSKOG VIJEĆA 9. Odluka o izmjenama

Detaljer

STRATEGIJA LAG ZRINSKA GORA- TUROPOLJE

STRATEGIJA LAG ZRINSKA GORA- TUROPOLJE STRATEGIJA 2014.-2020. LAG ZRINSKA GORA- TUROPOLJE WYG Savjetovanje d.o.o. Zagreb, ožujka 2016. Naručitelj: Izrađivač: LAG Zrinska gora - Turopolje WYG savjetovanje d.o.o. Ulica Grada Vukovara 269 G/IV,

Detaljer

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LOKALNE AKCIJSKE GRUPE VIROVITIČKI PRSTEN ZA RAZDOBLJE

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LOKALNE AKCIJSKE GRUPE VIROVITIČKI PRSTEN ZA RAZDOBLJE LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LOKALNE AKCIJSKE GRUPE VIROVITIČKI PRSTEN ZA RAZDOBLJE 2014. - 2020. V6.0 OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

Detaljer

Uvod u Veb i Internet tehnologije HTML

Uvod u Veb i Internet tehnologije HTML Uvod u Veb i Internet tehnologije Filip Marić Vesna Marinković Filip Marić, Vesna Marinković Uvod u Veb i Internet tehnologije 1 / 49 Jezici za obeležavanje Pristupi kreiranju dokumenata Dva osnovna pristupa

Detaljer

OPŠTE INFORMACIJE ZA PREDMET: SISTEMATIKA I FILOGENIJA HORDATA

OPŠTE INFORMACIJE ZA PREDMET: SISTEMATIKA I FILOGENIJA HORDATA OPŠTE INFORMACIJE ZA PREDMET: SISTEMATIKA I FILOGENIJA HORDATA Teorijska nastava 1. Termini predavanja iz predmeta Sistematika i filogenija hordata su: Utorak 08 00-10 00 Fizički fakultet (sala 61), ili

Detaljer

1. DHB-E 18/21/24 Sli art ELEKTRONIČKI PROTOČNI GRIJAČ VODE

1. DHB-E 18/21/24 Sli art ELEKTRONIČKI PROTOČNI GRIJAČ VODE ZAGREB, SRPANJ, 2017. VELEPRODAJNI CIJENIK STIEBEL ELTRON ZA 2017 G. PROTOČNI BOJLERI 1. DHB-E 18/21/24 Sli art.232016 - ELEKTRONIČKI PROTOČNI GRIJAČ VODE Protočni grijač vode za trenutno zagrijavanje

Detaljer

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA za razdoblje

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA za razdoblje LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA za razdoblje 2014.-2020. MALIM KORACIMA DO SIGURNOG USPJEHA Plesmo 2017. KRATICE KORIŠTENE U TEKSTU ARKOD APPRRR CLLD DZS EPFRR ES EU ha HACCP HGK HZMO HZZ IPARD JLS LEADER

Detaljer

BAŠTENSKI PROGRAM. SMM RODA COMPANY d.o.o.

BAŠTENSKI PROGRAM. SMM RODA COMPANY d.o.o. SMM RODA COMPANY d.o.o. BAŠTENSKI PROGRAM Proizvodnja creva obuhvata širok asortian proizvoda od plastike sa prieno u poljoprivredi / hortikulturi. Visok kvalitet creva po veoa konkurentni cenaa nas čini

Detaljer

Kako dostaviti logo. USBnet. Powered by

Kako dostaviti logo. USBnet. Powered by Kako dostaviti logo USBnet Powered by Sadržaj Sadržaj Upute za dostavljanje loga Vektorski dokumenti Bitmap dokumenti Tekst i fontovi Boje Dimenzije i površina loga 2 3 4 5 6 7 8 2 Upute za dostavu loga

Detaljer

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA OTVORENI POSTUPAK JAVNE NABAVKE ZA NABAVKU ROBA za potrebe HE Perućica po partijama kako slijedi:

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA OTVORENI POSTUPAK JAVNE NABAVKE ZA NABAVKU ROBA za potrebe HE Perućica po partijama kako slijedi: OBRAZAC 3 Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić Broj iz evidencije postupaka javnih nabavki: 38/18 Redni broj iz Plana javnih nabavki: 32, 33, 34 i 36 Mjesto i datum: Nikšić, 22.03.2018.godine Na onovu člana

Detaljer

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA - o v d j e -

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA - o v d j e - REPUBLIKA HRVATSKA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za gospodarstvo Klasa: 363-01/14-01/11 Ur.broj: 2196/1-06-14-1 Vinkovci, 05. lipnja 2014. godine ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA - o v d j e - PREDMET:

Detaljer

STRATEGIJA I STRATEŠKO PLANIRANJE

STRATEGIJA I STRATEŠKO PLANIRANJE STRATEGIJA I STRATEŠKO PLANIRANJE prof.dr.sc. Zdenko Klepić 2.5.2015. 1 STRATEGIJA Strategus starogrčki jezik osoba sa visokim vojnim činom Do sredine 18. St. riječ strategija odnosila se na vojnu i političku

Detaljer

ODLUKU O II. IZMJENAMA I DOPUNAMA PROGRAMA ODRŽAVANJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE ZA GODINU. Red. Br. NAZIV PLAN Ostvareno Novi plan

ODLUKU O II. IZMJENAMA I DOPUNAMA PROGRAMA ODRŽAVANJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE ZA GODINU. Red. Br. NAZIV PLAN Ostvareno Novi plan REPUBLIKA HRVATSKA BJELOVARSKO BILOGORSKA ŽUPANIJA GRAD DARUVAR GRADSKO VIJEĆE KLASA: 363-07/14-01/6 URBROJ: 2111/01-01-15-5 Daruvar, 19. studeni 2015. godine Temeljem članka 28. stavka 4. Zakona o komunalnom

Detaljer

Neprekidne funkcije nestandardni pristup

Neprekidne funkcije nestandardni pristup nestandardni pristup Predavanje u sklopu Teorije, metodike i povijesti infinitezimalnih računa fniksic@gmail.com PMF Matematički odsjek Sveučilište u Zagrebu 10. veljače 2011. Ciljevi predavanja Ciljevi

Detaljer

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek. Mreže računala. Vježbe 04. Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek. Mreže računala. Vježbe 04. Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek Mreže računala Vježbe 04 Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević Klijent / Server paradigma internet daje infrastrukturu koja omogućava komunikaciju

Detaljer

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA POSTUPAK JAVNE NABAVKE ŠOPINGOM ZA NABAVKU USLUGA Ispitivanje električnih zaštita generatora, transformatora, 6kV razvoda

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA POSTUPAK JAVNE NABAVKE ŠOPINGOM ZA NABAVKU USLUGA Ispitivanje električnih zaštita generatora, transformatora, 6kV razvoda OBRAZAC 9 Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić Broj iz evidencije postupaka javnih nabavki: 20-00-1736 Redni broj iz Plana javnih nabavki : 143 Mjesto i datum: Nikšić, 26.04.2017. godine Na onovu člana

Detaljer

Uvod u web dizajn i obrada slike

Uvod u web dizajn i obrada slike Uvod u web dizajn i obrada slike Tomislav Keščec Dragana Savić Zagreb, 2016. Autor: Tomislav Keščec Dragana Savić Urednica: Ana Belin, prof. Naslov: Uvod u web dizajn i obrada slike Izdanje: 1. izdanje

Detaljer

ODLUKA. Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom

ODLUKA. Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom ODLUKA Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom SBERBANK BH 1 / 21 I Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom 1. Tekući račun u KM Otvaranje računa Vođenje

Detaljer

Kupnja 10 kom. turopoljskih grbova izvedenih tehnikom sitotiska na drvenim štitovima.

Kupnja 10 kom. turopoljskih grbova izvedenih tehnikom sitotiska na drvenim štitovima. MUZEJ TUROPOLJA 1. SKUPLJANJE GRAðE 1.1. Kupnja 15 predmeta etnografske zbirke: molitvenik, 1 kom. koperta, 4 kom. stolnica, 1 kom. opanci, 1 kom. lajbek, 1 kom. rubača, 2 kom. jastučnica, 3 kom. blazina,

Detaljer

ODLUKA O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA UREĐENJA GRADA VODICA (pročišćeni tekst)

ODLUKA O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA UREĐENJA GRADA VODICA (pročišćeni tekst) Na temelju članka 40. Statuta Grada Vodica ( Službeni vjesnik Šibensko -kninske županije, broj 09/09, 09/11-ispravak, 04/13, 09/13-pročišćeni tekst i 05/15), članka 19. Poslovnika Gradskog vijeća Grada

Detaljer

tema broja Upravljanje projektima posebni prilozi Energetika Poduzetničke potporne institucije Zaštita na radu Golf intervju Vedrana Jelušić Kašić

tema broja Upravljanje projektima posebni prilozi Energetika Poduzetničke potporne institucije Zaštita na radu Golf intervju Vedrana Jelušić Kašić issn: 1848-2929 prvi besplatni poslovni časopis - središnja hrvatska broj 55, godina IX, lipanj 2015. tema broja Upravljanje projektima posebni prilozi Energetika Poduzetničke potporne institucije Zaštita

Detaljer

OPĆINE KLIS. O D L U K U o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja. čvrstoće da je životinje ne mogu preskočiti i samovoljno

OPĆINE KLIS. O D L U K U o uvjetima i načinu držanja domaćih životinja. čvrstoće da je životinje ne mogu preskočiti i samovoljno Ponedjeljak, SLUŽBENI 18. srpnja 2016. SLUŽBENI VJESNIK OPĆINE VJESNIK KLIS Strana 33 - Broj 3 OPĆINE KLIS KLIS, 18. srpnja 2016. godine BROJ 3 Na temelju članka 30. Statuta Općine Klis ( Službeni vjesnik

Detaljer

ODLUKA. Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom

ODLUKA. Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom ODLUKA Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom SBERBANK BH 1 / 21 Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom 1. Tekući račun u KM Otvaranje računa Vođenje

Detaljer

Izvještaj o poslovanju CGES-a za godinu

Izvještaj o poslovanju CGES-a za godinu Izvještaj o poslovanju CGES-a za 2010. godinu SADRŢAJ OSNOVNI PODACI O DRUŠTVU 3 1. ORGANIZACIONA STRUKTURA DRUŠTVA 4 2. CILJEVI I USPJEŠNOST POSLOVANJA U GODINI 5 3. ELEKTROENERGETSKI PRENOSNI SISTEM

Detaljer

OPĆINA NOVI GOLUBOVEC

OPĆINA NOVI GOLUBOVEC Strana 2190 - Broj 22. SLUŽBENI GLASNIK KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE Ponedjeljak, 24. prosinca, 2007. KLASA:340-09/07-01/10 URBROJ:2113/02-02-07-2 Marija Bistrica, 03. prosinca 2007.godine NAČELNIK OPĆINE

Detaljer

I Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom

I Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom I Tarifnik naknada za bankarske usluge u poslovanju sa stanovništvom 1. Tekući račun u KM Otvaranje računa Vođenje računa Izvodi sa računa Gašenje računa Vođenje neaktivnog računa Na šalteru Banke Izvod

Detaljer

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD GODINE

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD GODINE CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD. 7. 203. GODINE Zagreb, lipanj 203. godine STAVKA I UNIVERZALNA USLUGA 2. 25 PISMOVNA POŠILJKA 2.. 25 PISMO bez -a 25 do 50 g kom 7,60 252 iznad

Detaljer

OS /5942. Broj: OS /5942. Predmet: Usluge video produkcije, izrade TV i radio spotova, upisa i sinkronizacije na TV spotove

OS /5942. Broj: OS /5942. Predmet: Usluge video produkcije, izrade TV i radio spotova, upisa i sinkronizacije na TV spotove Predmet: Usluge video produkcije, izrade TV i radio spotova, upisa i sinkronizacije na TV spotove - Zahtjev za prikupljanje ponuda Postupak: Nabava usluga iz Dodatka II. B. sukladno članku 43. stavak 3.

Detaljer

Poslovanje Centri izvrsnosti za poslovnu podrπku

Poslovanje Centri izvrsnosti za poslovnu podrπku PriruËnik za Centri izvrsnosti za poslovnu podrπku Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj Ulaganje u buduênost PriruËnik za trenere Predgovor E-poslovanje se u

Detaljer

TERMINSKI PLAN RADNO VREME VOJVOĐANSKE BANKE ZA PRIJEM I IZVRŠENJE NALOGA PLATNOG PROMETA

TERMINSKI PLAN RADNO VREME VOJVOĐANSKE BANKE ZA PRIJEM I IZVRŠENJE NALOGA PLATNOG PROMETA 1. DOMAĆE PLATNE TRANSAKCIJE U DINARIMA (Ne obuhvataju transakcije plaćanja, naplate i prenosa u dinarima izmeďu rezidenata i nerezidenata, koje se izvršavaju u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju

Detaljer

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA OTVORENI POSTUPAK JAVNE NABAVKE ZA NABAVKU

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA OTVORENI POSTUPAK JAVNE NABAVKE ZA NABAVKU OBRAZAC 3 Doo Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Broj iz evidencije postupaka javnih nabavki: 03(05-1081/16) Redni broj iz Plana javnih nabavki : 09 Mjesto i datum: Herceg Novi, 06.04.2016.g Na onovu člana

Detaljer

Mobilna aplikacija Stopp mobbing i skolen

Mobilna aplikacija Stopp mobbing i skolen Mobilna aplikacija Mobilna aplikacija Stopp mobbing i skolen norveška novinska agencija koja izdaje regionalni dnevni list Stavanger Aftenblad kreirala je aplikaciju od 2012. do 2013. god. i odgovorna

Detaljer

9. GODIŠNJI PLAN NABAVE RADOVA, ROBA I USLUGA ZA GODINU

9. GODIŠNJI PLAN NABAVE RADOVA, ROBA I USLUGA ZA GODINU 9. GODIŠNJI PLAN NABAVE RADOVA, ROBA I USLUGA ZA 2017. GODINU Na temelju čl.24. Statuta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju "Biokovka" i čl.20. ZJN donijelo ga Upravno vijeće na 127.sjednici

Detaljer

DRUGI HRVATSKI RURALNI PARLAMENT

DRUGI HRVATSKI RURALNI PARLAMENT DRUGI HRVATSKI RURALNI PARLAMENT Spa Golfer LifeClass Termi Sveti Martin, Izvorska 3, Toplice Sveti Martin TERENSKA RADIONICA NA TEMU KONCEPT NULA KILOMETARA: LOKALNA HRANA NA LOKALNOM STOLU Mjesto održavanja

Detaljer

D O M Z D R A V LJ A N I Š

D O M Z D R A V LJ A N I Š D O M Z D R A V LJ A N I Š KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU SREDSTAVA ZA HIGIJENU U OTVORENOM POSTUPKU Javna nabavka 1-1-8/2014 NIŠ, mart, 2014. 1/43 Na osnovu čl. 32. i 61. Zakona o javnim nabavkama

Detaljer

Sustavi za rad u stvarnom vremenu

Sustavi za rad u stvarnom vremenu SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Skripta iz predmeta Sustavi za rad u stvarnom vremenu Leonardo Jelenković

Detaljer

OLE for Process Control

OLE for Process Control OPC OLE for Process Control OPC novi koncept sustava automatizacije Nove tehnologije pridonose progresu u automatizaciji i upravljanja u industrijskim procesima koji se iz godine u godinu ubrzava. Zahtjevi

Detaljer

glasnik Broj 4. listopad 2014.

glasnik Broj 4. listopad 2014. Broj 4. listopad 2014. glasnik Sadržaj Proslov 3 Uvodnik 4 Pregled aktivnosti HMRR-a 1.1.2014. - 16.10.2014. 6 Predstavljamo zaposlenike i volontere HMRR-a 9 Agro Ratar Agent 10 Deša Dubrovnik 11 DOOR

Detaljer

O D L U K U O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA POSEBNE NAMJENE NACIONALNOG PARKA "LOVĆEN"

O D L U K U O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA POSEBNE NAMJENE NACIONALNOG PARKA LOVĆEN 914. Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 3 Ustava Crne Gore i člana 47 stav 1 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata ( Službeni list CG, br. 51/08, 34/11 i 35/13) Skupština Crne Gore 25. saziva, na

Detaljer

@UPANIJSKA SKUP[TINA 311. Program kreditiranja razvitka poljoprivrede Dubrova~ko-neretvanske upanije za godinu

@UPANIJSKA SKUP[TINA 311. Program kreditiranja razvitka poljoprivrede Dubrova~ko-neretvanske upanije za godinu @UPANIJSKA SKUP[TINA 311. Program kreditiranja razvitka poljoprivrede Dubrova~ko-neretvanske upanije za 2006. godinu... 555 312. Rje{enje o imenovanju [kolskog odbora Osnovne {kole Cavtat u Cavtatu...

Detaljer

Ord og begreper. Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt)

Ord og begreper. Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt) Ord og begreper Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt) Få Dobiti Mange Mnogo Venstre Lijevo Høyre Desno Øverst Iznad Nederst Niže Lite Malo Mye Mnogo Flest Vecina Færrest Najmanje Oppe Gore Nede Dole Mellom

Detaljer

Osiguranje kotlova i strojeva

Osiguranje kotlova i strojeva GE Insurance Solutions Bosnia Re Workshop Osiguranje kotlova i strojeva Markus Wittke Senior Loss Prevention Consultant GE GAP Services PREGLED GE Global Asset Protection Services Izvod iz osiguranja kotlova

Detaljer

Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD d.o.o.

Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD d.o.o. Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD d.o.o. Paromlinska 57, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina Telefon: 658-038, 616-101, 641-051, 710-270, 611-766; Fax: 656-812, 654-480, 643-966 E-mail: jkpradsa@bih.net.ba;

Detaljer

Upravljanje rizikom. Tjedan 05 Analiza stablom kvara i stablom događaja Matrica rizika. FER ak. god /2016. Upravljanje rizikom

Upravljanje rizikom. Tjedan 05 Analiza stablom kvara i stablom događaja Matrica rizika. FER ak. god /2016. Upravljanje rizikom Upravljanje rizikom Tjedan 05 Analiza stablom kvara i stablom događaja Matrica rizika FER ak. god. 2015./2016. Upravljanje rizikom Sadržaj Stablo kvara i stablo događaja Domaća zadaća br. 2 Tehnike analize

Detaljer

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA OTVORENI POSTUPAK JAVNE NABAVKE ZA NABAVKU vodovodnog i kanalizacionog materijala i šaht poklopaca

TENDERSKU DOKUMENTACIJU ZA OTVORENI POSTUPAK JAVNE NABAVKE ZA NABAVKU vodovodnog i kanalizacionog materijala i šaht poklopaca OBRAZAC 3 Doo Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Broj iz evidencije postupaka javnih nabavki: 02(05-803/16 Redni broj iz Plana javnih nabavki : 07,15,18 Mjesto i datum: Herceg Novi, 22.03.2016.g Na onovu

Detaljer

Fitness centar SuperFit BIZNIS PLAN. Novi Sad, maj 2015.

Fitness centar SuperFit BIZNIS PLAN. Novi Sad, maj 2015. Fitness centar SuperFit BIZNIS PLAN Novi Sad, maj 2015. Ovaj primer biznis plana preuzet je sa portala MojBiznisPlan.com. Dozvoljena je neograničena upotreba ovog plana u edukativne svrhe ili kao osnove

Detaljer

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LOKALNE AKCIJSKE GRUPE PETROVA GORA ZA RAZDOBLJE GODINE

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LOKALNE AKCIJSKE GRUPE PETROVA GORA ZA RAZDOBLJE GODINE LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LOKALNE AKCIJSKE GRUPE PETROVA GORA ZA RAZDOBLJE 2014. - 2020. GODINE Napomena: Sve navedeno u dokumentu ne predstavlja konačni tekst. Očekivano je kako će se nakon donošenja

Detaljer

ODLUKA O DODJELI UGOVORA

ODLUKA O DODJELI UGOVORA ODLUKA O DODJELI UGOVORA I IME I ADRESA NARU IOCA Naru ilac: Republi ki fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore Adresa: Vaka urovi a bb Grad: Podgorica Telefon: + 382 20 404 106; 404 116; 404 156 Elektronska

Detaljer

KOMUNALAC SISAK d.o.o Sisak, Capraška ulica 8 DOKUMENTACIJA ZA NADMETANJE ZA PROVEDBU OTVORENOG POSTUPKA JAVNE NABAVE

KOMUNALAC SISAK d.o.o Sisak, Capraška ulica 8 DOKUMENTACIJA ZA NADMETANJE ZA PROVEDBU OTVORENOG POSTUPKA JAVNE NABAVE KOMUNALAC SISAK d.o.o. 44 000 Sisak, Capraška ulica 8 Tel.: 044/525-777; Fax.: 044/525-788 MB 3340848, OIB:28236957305 e-mail: komunalac-sisak1@sk.t-com.hr IBAN HR31 2500 0091 1012 4932 9 DOKUMENTACIJA

Detaljer

OBJAVE OGLASI KONKURSI NATJE^AJI JAVNI OGLAS. Srijeda, godine SARAJEVO ISSN Godina XXV - Broj 66

OBJAVE OGLASI KONKURSI NATJE^AJI JAVNI OGLAS. Srijeda, godine SARAJEVO ISSN Godina XXV - Broj 66 Godina XXV - Broj 66 Srijeda, 22. 8. 2018. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE OGLASI KONKURSI NATJE^AJI MINISTARSTVO SAOBRA]AJA KANTONA SARAJEVO Na osnovu ~lana 8. Zakona o ministarskim, vladinim

Detaljer