Personvern og velferdsteknologi

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Personvern og velferdsteknologi"

Transkript

1 Personvern og velferdsteknologi

2 «Personvern» Enkelt sagt handler personvern om retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger Fra

3 Når jeg går inn på badeværelset mitt hjemme i Fredrikstad, så er det verken for å foreta meg noe asosialt, noe samfunnsnedbrytende, noe uhygienisk eller umoralsk men jeg lukker døra, for i den situasjonen vil jeg være helt sikker på at jeg ikke er iakttatt. «Høhøhø» sier folk til det. Georg Apenes.

4 Personvernundersøkelsen 2013

5 Hvilke personopplysninger er viktige å beskytte? DITT FØDSELSNUMMER/PERSONNUMMER 11 SIFFER 1% 4% 14% 80% 1% INNHOLDET I TELEFONSAMTALENE OG E-POSTEN DIN 3% 5% 16% 75% 1% OPPLYSNINGER OM HELSEN DIN 2% 5% 23% 69% 1% DINE GENER/DNA (OPPLYSNINGER OM ARVESTOFF OG SANNSYNLIGHET FOR ULIKE SYKDOMMER) 3% 7% 22% 67% 2% HVEM DU KOMMUNISERER MED PÅ TELEFON OG E-POST 4% 8% 29% 58% 1% OPPLYSNINGER OM DIN PRIVATE ØKONOMI 3% 11% 39% 47% 1% BILDER AV DEG 4% 14% 35% 45% 1% Helt uviktig Lite viktig Litt viktig Veldig viktig Vet ikke

6 HVA DU HAR SØKT ETTER PÅ SØKEMOTORER 5% 16% 39% 38% 2% HVILKE NETTSIDER DU HAR BESØKT/SETT PÅ 7% 19% 36% 37% 1% OPPLYSNINGER OM STEDER DU HAR VÆRT OG HVOR DU BEVEGER DEG 9% 20% 35% 34% 1% MÅLINGER AV DIN EFFEKTIVITET OG TIDSBRUK PÅ JOBB 9% 18% 34% 33% 6% DIN POLITISKE OPPFATNING 13% 35% 36% 15% 1% DIN RELIGIØSE OPPFATNING 22% 40% 25% 11% 2% HVILKEN FAGFORENING DU ER MEDLEM AV 27% 41% 22% 7% 4% Helt uviktig Lite viktig Litt viktig Veldig viktig Vet ikke

7 Under er en liste med tjenester/teknologier som vi ber deg svare om du som privatperson bruker i dag, kunne tenke deg å bruke eller ikke kunne tenke deg å bruke. GPS-SPORING AV ELDRE ELLER ANDRE FAMILIEMEDLEMMER MED SPESIELT OMSORGSBEHOV 0% 76% 15% 9% KAMERAOVERVÅKNING I ELLER UTENFOR EGET HJEM ELLER HYTTE 4% 54% 31% 10% KAMERA I BIL SOM FILMER UT AV BILEN 1% 38% 46% 15% HJELM- ELLER ACTIONKAMERA (F.EKS. PÅ SYKKEL, I SLALOMBAKKEN ELLER ANDRE STEDER) 4% 30% 54% 12% GPS-SPORING AV BARNA DINE 1% 26% 54% 19% GOOGLE-BRILLER 0% 25% 50% 24% DRONER ELLER RADIOSTYRTE HELIKOPTER SOM FILMER ELLER TAR BILDER FRA LUFTEN 1% 22% 67% 11% OPPTAK AV TELEFONSAMTALENE DINE 0% 13% 78% 8% Bruker i dag Kunne tenke meg å bruke Kunne ikke tenke meg å bruke Vet ikke

8 Andel som svarer at de kunne tenke seg å bruke tjenestene/teknologien under, fordelt på kjønn GPS-SPORING AV ELDRE/FAMILIEMEDLEMMER MED OMSORGSBEHOV 76% 76% KAMERAOVERVÅKNING I/UTENFOR HJEM ELLER HYTTE 47% 61% KAMERA I BIL SOM FILMER UT AV BILEN 25% 51% HJELM- ELLER ACTIONKAMERA GPS-SPORING AV BARNA DINE GOOGLE-BRILLER 20% 24% 29% 16% 35% 40% DRONER/RADIOSTYRTE HELIKOPTER SOM FILMER FRA LUFTEN 11% 32% OPPTAK AV TELEFONSAMTALENE DINE 8% 17% Kvinner Menn

9 Andelen som kunne tenke seg å bruke teknologiene nevnt under - alder 86% 71% 76% 63% 38% 27% 29% 21% OG ELDRE GPS-sporing av eldre/familiemedlemmer med omsorgsbehov GPS-sporing av barna dine

10 Hva er velferdsteknologi? Hagenutvalgets innstilling: NOU 2011:11 «Innovasjon i omsorg» «Med velferdsteknologi menes først og fremst teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltakelse, mobilitet og fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, psykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne. Velferdsteknologi kan også fungere som teknologisk støtte til pårørende og ellers bidra til å forbedre tilgjengelighet, ressursutnyttelse og kvalitet på tjenestetilbudet. Velferdsteknologiske løsninger kan i mange tilfeller forebygge behov for tjenester eller innleggelse i institusjon.» 10

11 Trygghet og sikkerhet Velvære og praktisk støtte Sosial kontakt Behandling og pleie Trygghetsalarm Hukommelse Videokommunikasjon Helsemålinger Sporingssystemer Lys og varme Kommunikasjon med helse/omsorg 11

12 Risikobildet Velferdsteknologi kan føre til overvåking og kontroll som krenker den enkeltes personlige integritet og personopplysningsvern. Bruk av velferdsteknologi kan generere store mengder sensitive personopplysninger, noe som stiller krav til forsvarlig håndtering av denne informasjonen. Helse- og omsorgstjenesten må etterspørre og kreve personvernvennlige velferdsteknologiske løsninger. 12 Fra Hdirs fagrapport om Velferdsteknologi

13 Behandles det personopplysninger? opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en enkeltperson (personopplysningsloven 2 nr. 1)

14 15

15 16

16 17

17 Særlige problemstillinger Private formål Rettslig regulering Behandlingsansvaret Behandlingsgrunnlaget Hovedregel om samtykke Sikkerhetsspørsmål 18

18 Private formål «loven gjelder ikke for behandling av personopplysninger som den enkelte foretar for rent personlige eller andre private formål» Personopplysningsloven 3, annet ledd 19

19 Rettslig regulering Personopplysningsloven Helseregisterloven Generell helselovgivning Pasient- og brukerrettighetsloven Helse- og omsorgstjenesteloven 20

20 Behandlingsansvaret Hvorfor viktig å plassere? Leverandør, databehandler, behandlingsansvarlig Samme tjeneste flere roller 21

21 Behandlingsgrunnlag Personopplysningsloven 11 Samtykke «frivillig, uttrykkelig og informert erklæring fra den registrerte selv» Hjemmel i lov Jo mer omfattende / inngripende, jo større krav til hjemmelen (Andre alternative grunnlag) 22

22 23

23 Grunnkrav Formålsbestemt Tilstrekkelige Relevante Korrekte Lagring knyttet til nødvendighet for å oppnå formålet

24 Nødvendighetskravet Behandling: enhver bruk av personopplysninger; innsamling, registrering, sammenstilling, lagring, utlevering, osv. Kun behandle personopplysninger i den grad det er nødvendig for å oppnå formålet Valg av hjelpemiddel / teknologi Tilgang til opplysningene Dokumentasjon Lagring 25

25 Nødvendig? Noen anbefalinger Velg den minst inngripende løsningen Sanntidsløsning om mulig Brukeren har kontrollen One size fits all? Kun lagre data dersom nødvendig Lokal lagring hvis mulig Begrense mengden data som lagres Sletting / anonymisering Begrense tilgangen til data Innebygd personvern 26

26 7 steg til innebygd personvern 1. Vær i forkant, forebygg fremfor å reparere 2. Gjør personvern til standardinnstilling 3. Bygg personvern inn i designet. 4. Skap full funksjonalitet: Både- og, ikke enten- eller 5. Ivareta informasjonssikkerheten fra start til slutt 6. Vis åpenhet 7. Respekter brukerens personvern Les mer på 27

27 Sikring av personopplysningene Taushetsplikt Fysisk sikkerhet Bærbare enheter «Bring your own device» Lagring i skyen 28

28 29

29 Sikkerhet Tilgangsstyring Praktiske løsninger Intelligente avgrensninger Må knyttes til formålet, og kan endre seg Logging All aktivitet skal logges 30

30 Dokumentasjon Hva kan og skal lagres? Hvorfor må noe lages? Helsehjelp Grunnlag for beslutninger Kontroll med forvaltningen Hvordan lagre? Hva skal slettes? 31

31

Muligheter og utfordringer med velferdsteknologi. Varme hender kan fort bli klamme hender godt personvern å bo i egen bolig

Muligheter og utfordringer med velferdsteknologi. Varme hender kan fort bli klamme hender godt personvern å bo i egen bolig Muligheter og utfordringer med velferdsteknologi Varme hender kan fort bli klamme hender godt personvern å bo i egen bolig Disposisjon Personvern på 1-2-3 Velferdsteknologi muligheter og utfordringer 2

Detaljer

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet Velferdsteknologi og personvern Camilla Nervik, Datatilsynet Datatilsynet http://itpro.no/artikkel/20499/vipps-deler-din-kundeinformasjon-medfacebook/ http://e24.no/digital/undlien-vil-skape-medisiner-tilpasset-dine-gener-uioprofessor-vil-digitalisere-genene-dine/23608168

Detaljer

Personvern og omsorgsteknologi utfordringer og muligheter

Personvern og omsorgsteknologi utfordringer og muligheter Personvern og omsorgsteknologi utfordringer og muligheter Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no 18.06.2014 Side 1 Datatilsynet Håndhever personopplysningsloven,

Detaljer

Interesse for nye tjenester og ny teknologi. Delrapport 7 fra personvernundersøkelsen 2013/2014 Juni 2014

Interesse for nye tjenester og ny teknologi. Delrapport 7 fra personvernundersøkelsen 2013/2014 Juni 2014 Interesse for nye tjenester og ny teknologi Delrapport 7 fra personvernundersøkelsen 2013/2014 Juni 2014 Innhold Innledning og hovedkonklusjoner... 3 Om undersøkelsen... 3 Folk er åpne for å ta i bruk

Detaljer

Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger

Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger Registrering og overvåking i fiskeribransjen rettslig regulering og aktuelle problemstillinger Mari Hersoug Nedberg, seniorrådgiver Pelagisk forening, 23. februar 2012 Disposisjon - Personvern et bakgrunnsbilde

Detaljer

Velferdsteknologi i Grimstad og Østre Agder Aktiv mestring 7.4.14 v/silje Bjerkås

Velferdsteknologi i Grimstad og Østre Agder Aktiv mestring 7.4.14 v/silje Bjerkås Velferdsteknologi i Grimstad og Østre Agder Aktiv mestring 7.4.14 v/silje Bjerkås Dagens tema Hva er velferdsteknologi Visningsarena for velferdsteknologi Nasjonalt velferdsteknologiprogram GericaMobilPleie

Detaljer

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud

Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT. 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Helseopplysninger på tvers - rammer for deling og tilgang HelsIT 15. oktober 2014 Marius Engh Pellerud Hva er personvern? 18.06.2014 Side 2 Retten til privatliv Selvbestemmelse Rett til å vite og forstå

Detaljer

BRUK AV VELFERDSTEKNOLOGISKE LØSNINGER L I PLEIE OG OMSORGSTJENESTEN Teknologiens muligheter hva er fremtiden for dagens 60-åringer? Ski kommune Solrunn Hårstad Prosjektleder Velferdsteknologi VELFERDSTEKNOLOGI

Detaljer

Retningslinjer for bruk av velferdsteknologiske løsninger

Retningslinjer for bruk av velferdsteknologiske løsninger Retningslinjer for bruk av velferdsteknologiske løsninger I tråd med pasient- og brukerrettighetsloven Fredrikstad kommune 14.02.2016 Dette er kun et hjelpemiddel. En må gjøre seg kjent med Lov om pasient-

Detaljer

LFH standpunkt velferdsteknologi. Videre avklaringer

LFH standpunkt velferdsteknologi. Videre avklaringer LFH standpunkt velferdsteknologi Videre avklaringer Agenda Definisjon av velferdsteknologi Samfunnsøkonomisk investeringsperspektiv Rollefordeling Bruker Fremtidens velferdsteknologi Definisjon (11.09.13)

Detaljer

Hva sier lovverket om Velferdsteknologi Lasse Svenstrup Andersen, Fylkesmannen i Aust-Agder

Hva sier lovverket om Velferdsteknologi Lasse Svenstrup Andersen, Fylkesmannen i Aust-Agder Hva sier lovverket om Velferdsteknologi Lasse Svenstrup Andersen, Fylkesmannen i Aust-Agder Hva er VFT? Nytt begrep Nye muligheter. Nye lovregler fra 1.9.2013- Teknologi som kan bidra til økt trygghet,

Detaljer

Velferdsteknologi. Janne Dugstad. Vitensenteret helse og teknologi 24.03.15

Velferdsteknologi. Janne Dugstad. Vitensenteret helse og teknologi 24.03.15 Velferdsteknologi Janne Dugstad 24.03.15 Vitensenteret helse og teknologi Utfordring 1- antall eldre Flere eldre i samfunnet totalt Flere eldre pr yrkesaktiv Utfordring 2 tilgjengelig arbeidskraft Kilde:

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Rollen som tillitsvalgt Akademikerforeningenes tillitsvalgtkurs Soria Moria 15. og 16. januar 2018 Ellen Røyneberg, Legeforeningen Agenda Grunnleggende om personvern Personvernforordningen

Detaljer

Trygghetspakken trygghet i hjemmet for å bo hjemme så lenge som mulig!

Trygghetspakken trygghet i hjemmet for å bo hjemme så lenge som mulig! Trygghetspakken trygghet i hjemmet for å bo hjemme så lenge som mulig! Kristin Standal Enhetssjef PLO Helseinformatikk Hva er velferdsteknologi? «Med velferdsteknologi menes først og fremst teknologisk

Detaljer

TRYGG HVERDAG I EGET HJEM

TRYGG HVERDAG I EGET HJEM TRYGG HVERDAG I EGET HJEM - Prosjekt for implementering av velferdsteknologi i Kongsvingerregionen 2017-2019 Prosjektleder Iselin Lerdalen LINKER: https://youtu.be/6sfbg2b3sx8 https://www.youtube.com/watch?v=peamdh3me

Detaljer

Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse?

Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse? Risikogrupper og personvernhensyn hvor viktig er personvern når det gjelder sikkerhet, liv og helse? Foredrag på Brannvernkonferansen 7. mai 2012 Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet 15.06.2012 Side 1

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser

Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Personvern og informasjonssikkerhet ved anskaffelser Innledning 2 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Velferdsteknologi - mål og startegier

Velferdsteknologi - mål og startegier Saksframlegg Arkivnr. F12 Saksnr. 2014/903-1 Utvalg Utvalgssak Møtedato Utvalg for helse og omsorg 11/14 07.04.2014 Kommunestyret Formannskapet Saksbehandler: frid Bogen Velferdsteknologi - mål og startegier

Detaljer

Velferdsteknologi. med fokus på brukermedvirkning PER-CHRISTIAN WANDÅS HELSE- OG OMSORGSKONFERANSEN NOVEMBER 2015

Velferdsteknologi. med fokus på brukermedvirkning PER-CHRISTIAN WANDÅS HELSE- OG OMSORGSKONFERANSEN NOVEMBER 2015 Velferdsteknologi med fokus på brukermedvirkning PER-CHRISTIAN WANDÅS HELSE- OG OMSORGSKONFERANSEN 2015 26. NOVEMBER 2015 Nasjonale velferdsteknologiske satsinger Trygghet og mestring i hjemmet Avstandsoppfølging

Detaljer

OM PERSONVERN TRONDHEIM. Mai 2018

OM PERSONVERN TRONDHEIM. Mai 2018 OM PERSONVERN TRONDHEIM Mai 2018 HVORFOR ER VI HER? Ny lovgivning Alle snakker om GDPR Rundreise i alle avdelinger Overordnet innføring i regelverket Hva skjer i NHN Hva skjer med Normen OVERSIKT OVER

Detaljer

Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon. v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud

Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon. v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud Innsyn i og håndtering av sensitiv personinformasjon v/ Kirsti Torbjørnson og Gerd Smedsrud 2 Nye personvernregler i 2018 En forordning og to direktiver om personvern fra 2016 trer i kraft i norsk lovgivning

Detaljer

GDPR. The General Data Protection Regulation. Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016

GDPR. The General Data Protection Regulation. Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016 GDPR The General Data Protection Regulation Ny personvernlov i Norge basert på EUs direktivet vedtatt 2016 Personloven basert på 1995 vs 2016 Eus direktiv Det har skjedd mye innen teknologien på 20 år,

Detaljer

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet

Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner. Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Personvernkrav ved behandling av kundeopplysninger utvalgte emner Bård Soløy Ødegaard Juridisk rådgiver Datatilsynet Disposisjon Innledende bemerkninger om a) personvern b) personopplysning c) personopplysningslovens

Detaljer

Velferdsteknologi og etikk. Yrkesetisk utvalg v/ Kjersti Helene Haarr 18. Okt 2012

Velferdsteknologi og etikk. Yrkesetisk utvalg v/ Kjersti Helene Haarr 18. Okt 2012 Velferdsteknologi og etikk Yrkesetisk utvalg v/ Kjersti Helene Haarr 18. Okt 2012 Velferdsteknologi Tekniske hjelpemidler Brukes for å erstatte eller utfylle medmenneskelig assistanse i helsetjenesten.

Detaljer

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009.

Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Sporbarhet og arkivering eller lagring og sletting.. Kim Ellertsen, avdelingsdirektør, juridisk avdeling Datatilsynet Atea 29. September 2009. Disposisjon 1) Innledning a) Kort om Datatilsynets oppgaver

Detaljer

Plan. Symposium om velferdsteknologi. Hva er velferdsteknologi og hvorfor satser vi på det? Gevinster og utfordringer Velferdsteknologi i praksis

Plan. Symposium om velferdsteknologi. Hva er velferdsteknologi og hvorfor satser vi på det? Gevinster og utfordringer Velferdsteknologi i praksis Symposium om velferdsteknologi Nafo seminaret 25.04.19 Ole Kristian Storli Plan Hva er velferdsteknologi og hvorfor satser vi på det? Gevinster og utfordringer Velferdsteknologi i praksis 1 «Omsorgskrisen

Detaljer

Hvordan ivareta personvernet med velferdsteknologiske løsninger?

Hvordan ivareta personvernet med velferdsteknologiske løsninger? Hvordan ivareta personvernet med velferdsteknologiske løsninger? Foredrag på Boliger for fremtiden 13. februar 2014 Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no 18.02.2014

Detaljer

Velferdsteknologi på brukernes premisser? - Erfaringer med velferdsteknologi. - Brukererfaringer med velferdsteknologi

Velferdsteknologi på brukernes premisser? - Erfaringer med velferdsteknologi. - Brukererfaringer med velferdsteknologi Velferdsteknologi på brukernes premisser? - Erfaringer med velferdsteknologi - Brukererfaringer med velferdsteknologi Solrunn Hårstad Prosjektleder velferdsteknologi Værnesregionen OM VÆRNESREGIONEN Innbyggere

Detaljer

Velferdsteknologi Hva kan det bidra med?

Velferdsteknologi Hva kan det bidra med? Velferdsteknologi Hva kan det bidra med? Konferanse: Hverdagsmestring hva skal til for å bo hjemme? Kongsvinger kommune 3. oktober 2014 Åshild Sæther Engen, Terningen Nettverk Terningen Nettverk Offentlig/privat

Detaljer

GDPR Ny personvernforordning

GDPR Ny personvernforordning GDPR Ny personvernforordning Sunndalsøra, 1. mars 2018 Vindel morgenseminar Advokat Martin Marsteen Williams 1. Personopplysninger dagens regelverk 2. GDPR/Personvernforordningen 3. Hvordan oppfylle kravene

Detaljer

Velferdsteknologi. muligheter, etikk og jus. Une Tangen KS Forskning, innovasjon og digitalisering

Velferdsteknologi. muligheter, etikk og jus. Une Tangen KS Forskning, innovasjon og digitalisering Velferdsteknologi muligheter, etikk og jus Une Tangen KS Forskning, innovasjon og digitalisering Noen grunnleggende utfordringer Flere som trenger tjenester, men ikke flere ressurser. Hvordan løser vi

Detaljer

Personvern og informasjonssikkerhet

Personvern og informasjonssikkerhet Det frivillige Skyttervesen Personvern og informasjonssikkerhet Personvernerklæring Veiledning for skytterlag og samlag Etablert: 23/4-2018: Norges Skytterstyre sak 60-2018 Revisjon 1: 10/5-2019 Side 1

Detaljer

Personvernerklæring Stendi

Personvernerklæring Stendi Personvernerklæring Stendi Ditt personvern er viktig for oss. Nedenfor kan du lese mer om hvordan vi aktivt jobber med å ivareta ditt personvern. Her vil vi forklare hvordan og hvorfor vi samler inn og

Detaljer

Hvilke personopplysninger er viktige å beskytte?

Hvilke personopplysninger er viktige å beskytte? Hvilke personopplysninger er viktige å beskytte? Hvor beskyttelsesverdige folk synes ulike typer personopplysninger er Delrapport 4 fra personvernundersøkelsen 2013/2014 Mars 2014 Innhold Innledning og

Detaljer

Personvern og det påtrengende behovet for data om oss.

Personvern og det påtrengende behovet for data om oss. Personvern og det påtrengende behovet for data om oss. Personvern Hva slags data er det som faktisk kan knyttes til hver av oss og som kalles personopplysninger? Innen ITS og smarte veier er ofte personopplysninger

Detaljer

Ny personvernforordning i EU/EØS GDPR (General Data Protection Regulations)

Ny personvernforordning i EU/EØS GDPR (General Data Protection Regulations) Ny personvernforordning i EU/EØS GDPR (General Data Protection Regulations) Webinar 22. mars 2018 Sadia Zaka og Marte Holhjem Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan Generelt Ny personvernforordning trer

Detaljer

«Velferdsteknolog når hele livet skal leves»

«Velferdsteknolog når hele livet skal leves» «Velferdsteknolog når hele livet skal leves» NSF Rogaland 9.desember 2014 Therese Sivertsen fagsjef, Lyse Smart Velferd «Hvorfor velferd i Lyse?» «428» «80+ versus

Detaljer

2/9/ Velferdsteknologi

2/9/ Velferdsteknologi 12.09.2016 Velferdsteknologi HVA ER VELFERDSTEKNOLOGI? «Med velferdsteknologi menes først og fremst teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltakelse, mobilitet og fysisk

Detaljer

Mobile enheter, sikkerhet og personvern. Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no

Mobile enheter, sikkerhet og personvern. Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no Mobile enheter, sikkerhet og personvern Bjørn Erik Thon direktør Datatilsynet @bjornerikthon www.personvernbloggen.no Tema - Kort om Datatilsynet - Personverntanken - Mobile apper særlig helseapper - Briller

Detaljer

Personvernerklæring. Del 1. Personvern og datasikkerhet i Det frivillige Skyttervesen (DFS) Det frivillige Skyttervesen

Personvernerklæring. Del 1. Personvern og datasikkerhet i Det frivillige Skyttervesen (DFS) Det frivillige Skyttervesen Det frivillige Skyttervesen Del 1 Personvernerklæring Personvern og datasikkerhet i Det frivillige Skyttervesen (DFS) Etablert: 23/4-2018: Norges Skytterstyre sak 60-2018 Revisjon 1: 10/5-2019 Side 1 av

Detaljer

DRI1010 Emnekode. Oppgave Kandidatnummer Dato

DRI1010 Emnekode. Oppgave Kandidatnummer Dato Oppgave 1 361 2015-05-05 For å kunne vite hvilken betydningen det har for anvendelsen av personopplysningsloven når det skal behandles sensitive personopplysninger så må man vite hva «sensitive personopplysninger»

Detaljer

Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter)

Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter) Fagkurs for kommuner Personvern og taushetsplikt (75 minutter) 1 Innhold Hva er personopplysninger? Hva er helseopplysninger? Hvorfor skal opplysningene sikres? Den registrerte har rettigheter (samtykke,

Detaljer

Velferdsteknologi. Rettslige utfordringer

Velferdsteknologi. Rettslige utfordringer Velferdsteknologi Rettslige utfordringer Innledning Hva er velferdsteknologi? Opplevelsesteknologi Teknologisk assistanse, trygghetsteknologi Temaet for dette innlegget: Hovedvekt på informasjonsteknologi,

Detaljer

Rollen som databehandler innebærer at vi behandler opplysninger på oppdrag fra den ansvarlige virksomheten (itfag.no).

Rollen som databehandler innebærer at vi behandler opplysninger på oppdrag fra den ansvarlige virksomheten (itfag.no). Personvern Det er viktig for oss at du føler deg trygg når du bruker vår nettsider, tisip.no og itfag.no. Derfor legger vi stor vekt på å beskytte ditt personvern. Denne erklæringen forklarer hvordan vi

Detaljer

Go to use the code /10/2016. En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett. INF1000/ INF1001: IT og samfunn.

Go to  use the code /10/2016. En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett. INF1000/ INF1001: IT og samfunn. INF1000/ INF1001: IT og samfunn En liten undersøkelse: Mobil/ nettbrett Siri Moe Jensen Gisle Hannemyr Høst 2016 Go to www.menti.com use the code 47 46 40 Siri Moe Jensen INF1000/INF1001 - Høst 2016 1

Detaljer

INF1000: IT og samfunn. Uke 6, høst 2014 Siri Moe Jensen

INF1000: IT og samfunn. Uke 6, høst 2014 Siri Moe Jensen INF1000: IT og samfunn Uke 6, høst 2014 Siri Moe Jensen Oversikt Praktisk om semesterplan og obliger Hilde Lovett, Teknologirådet IT: Eksempler på muligheter og løsninger Kan teknologi styres? Om anvendelse

Detaljer

Kvardagsrehabilitering og Velferdsteknologi

Kvardagsrehabilitering og Velferdsteknologi og Velferdsteknologi Morgondagens omsorg? Velferdsteknologi Kvardagsrehabilitering Frisklivssentral Fallførebyggande treningsgrupper Utvikling av korttid- og rehabiliteringsavdeling, med fokus også på

Detaljer

VEILEDER GDPR PERSONVERN. DEL 2 - personopplysninger utover ansatteforhold

VEILEDER GDPR PERSONVERN. DEL 2 - personopplysninger utover ansatteforhold VEILEDER GDPR PERSONVERN DEL 2 - personopplysninger utover ansatteforhold Nye krav fra 20. juli 2018 Forordningen ble norsk lov og den gjeldende loven ble erstattet. Det nye lovverket styrker forbrukernes

Detaljer

Parallell sesjon VFT konferansen 7. Mars 2019

Parallell sesjon VFT konferansen 7. Mars 2019 Parallell sesjon VFT konferansen 7. Mars 2019 Torstein L. Nydal og Hilde Austenå Nilsen Hva er velferdsteknologi? NOU 2011:11 «Innovasjon i omsorg», som ble lagt frem i juni 2011, definerer begrepet slik:

Detaljer

Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011

Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011 Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011 1 1.0 INNLEDNING. Mandal kommune samler inn, oppbevarer og bruker personopplysninger som en nødvendig del for å kunne utføre sine

Detaljer

Velferdsteknologi i Sogn og Fjordane

Velferdsteknologi i Sogn og Fjordane Velferdsteknologi i Sogn og Fjordane IT-FORUM Arbeidsgruppa for velferdsteknologi Hilde G. Corneliussen, Vestlandsforsking Dialogmøte Førde 24.02, Nordfjordeid 26.02, Sogndal 27.02 Hvorfor skal vi engasjere

Detaljer

Velferdsteknologi og standardisering

Velferdsteknologi og standardisering Velferdsteknologi og standardisering Nasjonalt velferdsteknologiprogram 2013-2020 Programleder Lasse Frantzen Morgendagens omsorg Ta mulighetsrommet i bruk Mobilisere samfunnets omsorgsressurser Tjenesteinnovasjon

Detaljer

Hvordan være lur. Ståle Askerød Johansen - UiO-CERT Espen Grøndahl IT-sikkerhetssjef

Hvordan være lur. Ståle Askerød Johansen - UiO-CERT Espen Grøndahl IT-sikkerhetssjef Hvordan være lur Ståle Askerød Johansen - UiO-CERT Espen Grøndahl IT-sikkerhetssjef To hoveddeler Jus og personvern IT-sikkerhet i det daglige Hva er personopplysninger? Personopplysninger er alle former

Detaljer

HVEM ER JEG OG HVOR «BOR» JEG?

HVEM ER JEG OG HVOR «BOR» JEG? DISCLAIMER HVEM ER JEG OG HVOR «BOR» JEG? INFORMASJONSSIKKERHET Konfidensialitet Sikre at informasjon bare er tilgjengelig for de som skal ha tilgang Integritet Sikre informasjon mot utilsiktet eller

Detaljer

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til deg som enkeltperson.

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til deg som enkeltperson. Personvern Murmestrene Fjeldheim & Knudsen AS fokuserer på å ivareta og beskytte personers personopplysninger og behandler personopplysninger i samsvar med den til enhver tid gjeldende lovgivning. Dette

Detaljer

Personvern anno 2014. Er det fritt fram for bruk av personopplysninger til testing?

Personvern anno 2014. Er det fritt fram for bruk av personopplysninger til testing? Personvern anno 201. Er det fritt fram for bruk av personopplysninger til testing? www.personvernbloggen.no Tre tema i dag Personvern anno 201 hva truer? Hovedpunkter i personopplysningsloven Bruk av personopplysninger

Detaljer

Personopplysningsloven: Formål og grunnleggende begreper. DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Seniorrådgiver Mona Naomi Lintvedt, Difi

Personopplysningsloven: Formål og grunnleggende begreper. DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Seniorrådgiver Mona Naomi Lintvedt, Difi Personopplysningsloven: Formål og grunnleggende begreper DR1010 Personvern i offentlig forvaltning Vår 2011 Seniorrådgiver Mona Naomi Lintvedt, Difi Ukas sak Dagens tema Personopplysningsloven (pol) Lovens

Detaljer

BRUKERSENTRERTE metoder i innovasjon av IT-systemer

BRUKERSENTRERTE metoder i innovasjon av IT-systemer BRUKERSENTRERTE metoder i innovasjon av IT-systemer Erfaringer fra Inclusion Society-prosjektet HelsIT 2012: Gry Seland og Inger Dybdahl Sørby Om Vivit Etablert 2009 med utspring i NTNUs helseinformatikkmiljø

Detaljer

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund

Personvernveileder. for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund Personvernveileder for medlemsbedrifter i Norges Bilbransjeforbund (NBF) I denne veilederen gir NBF en oversikt over de viktigste pliktene den enkelte bedrift må overholde når det gjelder personvern. Herunder

Detaljer

ressurspersoner Juridiske forhold: Prosedyrer fra søknad, via behovskartlegging til vedtak om tjeneste og involvering av pårørende som Rune Fensli

ressurspersoner Juridiske forhold: Prosedyrer fra søknad, via behovskartlegging til vedtak om tjeneste og involvering av pårørende som Rune Fensli 14.11.2017 1 Juridiske forhold: Prosedyrer fra søknad, via behovskartlegging til vedtak om tjeneste og involvering av pårørende som ressurspersoner Rune Fensli Universitetet i Agder, Senter for ehelse

Detaljer

Forprosjekt Velferdsteknologi i Vestby kommune

Forprosjekt Velferdsteknologi i Vestby kommune Forprosjekt Velferdsteknologi i Vestby kommune Velferdsteknologi definisjon Helsedirektoratet 2015: «Med velferdsteknologi menes først og fremst teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet,

Detaljer

Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger

Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger Datalagringsdirektivet og arbeidsgivers innsyn i elektroniske spor Atle Årnes UiB, 19. April 2007 Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger Personopplysninger skal ikke lagres lenger enn det

Detaljer

Velferdsteknologi Hvordan jobbe sammen for å skape fremtidens helsetjenester?

Velferdsteknologi Hvordan jobbe sammen for å skape fremtidens helsetjenester? Velferdsteknologi Hvordan jobbe sammen for å skape fremtidens helsetjenester? Arild Kristensen Daglig leder Norwegian Smart Care Cluster arild@valide.no Tlf. 90532591 Bakteppet: eldrebølgen + økende helseutgifter

Detaljer

Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag Kl (6 timer)

Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag Kl (6 timer) Eksamensoppgave for FINF 4001 Forvaltningsinformatikk Fredag 30.11.2012 Kl 10-16 (6 timer) Bokmål Oppgave 1. I regjeringens IKT-politikk og spesielt i Digitaliseringsprogrammet er bruk av felleskomponenter

Detaljer

Søknadsskjema om helse- og omsorgstjenester, koordinering og individuell plan

Søknadsskjema om helse- og omsorgstjenester, koordinering og individuell plan Unntatt offentligheten Off.loven 13.1 ledd/forvaltn.loven 13 GJERDRUM KOMMUNE Søknadsskjema om helse- og omsorgstjenester, koordinering og individuell plan Trenger du hjelp til utfylling av søknaden kan

Detaljer

Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt

Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt Veiledningsdokument for håndtering av personopplysninger i Norge digitalt Informasjon om personopplysninger Formålet med personopplysningsloven Formålet med personopplysningsloven (pol) er å beskytte den

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

Trygghetspakken «Frivillighet» Fagutvalget 05.03.15

Trygghetspakken «Frivillighet» Fagutvalget 05.03.15 Trygghetspakken «Frivillighet» Fagutvalget 05.03.15 Hvorfor planlegge for alderdom? FAKTA: - Andelen over 80 år vil fordobles mot 2030 - Andelen yrkes aktive reduseres i samme periode - Dagens omsorgstjenester

Detaljer

Hvilken betydning har personvernforordningen på helseområdet

Hvilken betydning har personvernforordningen på helseområdet Helse- og omsorgsdepartementet Hvilken betydning har personvernforordningen på helseområdet Sverre Engelschiøn Oslo 7. desember 2018 Et eksempel - bivirkningsarbeid q Med bivirkning forstås skadelig og

Detaljer

Fra juridisk synsvinkel v/ Marit Vestad

Fra juridisk synsvinkel v/ Marit Vestad Fra juridisk synsvinkel v/ Marit Vestad Vår erfaring fra tilsyn og gjennomgang av tilsendte vedtak: Det er ikke tilstrekkelig kunnskap om betydningen av å vurdere om en pasient har samtykkekompetanse eller

Detaljer

Nasjonalt program for utvikling og implementering av velferdsteknologi i omsorgstjenstene. Lasse Frantzen, Helsedirektoratet

Nasjonalt program for utvikling og implementering av velferdsteknologi i omsorgstjenstene. Lasse Frantzen, Helsedirektoratet Nasjonalt program for utvikling og implementering av velferdsteknologi i omsorgstjenstene Lasse Frantzen, Helsedirektoratet Morgendagens omsorg Ta mulighetsrommet i bruk Mobilisere samfunnets omsorgsressurser

Detaljer

Elektroniske spor. Senioringeniør Atle Årnes Radisson SAS Scandinavia Hotel, Holbergsgate 30

Elektroniske spor. Senioringeniør Atle Årnes Radisson SAS Scandinavia Hotel, Holbergsgate 30 Elektroniske spor Senioringeniør Atle Årnes Radisson SAS Scandinavia Hotel, Holbergsgate 30 Det er forbudt å lagre unødvendige personopplysninger Personopplysninger skal ikke lagres lenger enn det som

Detaljer

Big Data. Dataforeningen, 13. februar 2013 Ove Skåra, informasjonsdirektør

Big Data. Dataforeningen, 13. februar 2013 Ove Skåra, informasjonsdirektør Big Data Dataforeningen, 13. februar 2013 Ove Skåra, informasjonsdirektør Et ufattelig stort hav av data: 90 prosent av verdens data er produsert de to siste årene alene 247 milliarder eposter daglig 193

Detaljer

Personvernperspektivet og oppbevaring av intervjumateriale

Personvernperspektivet og oppbevaring av intervjumateriale Personvernperspektivet og oppbevaring av intervjumateriale Det 8. norske arkivmøte Maren Magnus Voll Personvernombud Personvern hva er det? Retten til privatliv en menneskerettighet Vi eier opplysninger

Detaljer

Kan du legge personopplysninger i skyen?

Kan du legge personopplysninger i skyen? Kan du legge personopplysninger i skyen? 05.05.2015 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring,

Detaljer

Lov om behandling av helseopplysninger ved ytelse av helsehjelp (pasientjournalloven)

Lov om behandling av helseopplysninger ved ytelse av helsehjelp (pasientjournalloven) Lov om behandling av helseopplysninger ved ytelse av helsehjelp (pasientjournalloven) Kapittel 1. Generelle bestemmelser 1.Lovens formål Formålet med loven er at behandling av helseopplysninger skal skje

Detaljer

Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10.

Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10. Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10. mars 2015 10.03.2015 Side 2 Utgangspunktet Det er Datatilsynets utgangspunkt

Detaljer

Bruk av varslings- og lokaliseringsteknologi. - Juridiske avklaringer -

Bruk av varslings- og lokaliseringsteknologi. - Juridiske avklaringer - Bruk av varslings- og lokaliseringsteknologi - Juridiske avklaringer - Gi en fremstilling av de rettslige rammene ved bruk av varsling- og lokaliseringsteknologi i helse og omsorgstjenesten Oversikt over

Detaljer

GDPR - Ny personopplysningslov - betydning for arkivsektoren? 18.april Seniorrådgiver Linda Svendsrud

GDPR - Ny personopplysningslov - betydning for arkivsektoren? 18.april Seniorrådgiver Linda Svendsrud GDPR - Ny personopplysningslov - betydning for arkivsektoren? 18.april 2018 Seniorrådgiver Linda Svendsrud Presentasjon av KS-Konsulent as Visjon Kompetente kommuner lokale løsninger Verdier Utfordrende

Detaljer

Hva sier lovverket om velferdsteknologi? Kjersti Hillestad Hoff seniorrådgiver, Helsedirektoratet

Hva sier lovverket om velferdsteknologi? Kjersti Hillestad Hoff seniorrådgiver, Helsedirektoratet Hva sier lovverket om velferdsteknologi? Kjersti Hillestad Hoff seniorrådgiver, Helsedirektoratet 30/09/2013 1 Fra NOU 2011:11 Innovasjon i omsorg «lovverket på dette området er unødig komplisert og vanskelig

Detaljer

Velferdsteknologiens ABC, Kristiansand 18. mars 2019.

Velferdsteknologiens ABC, Kristiansand 18. mars 2019. Velferdsteknologiens ABC, Kristiansand 18. mars 2019. Torstein L. Nydal og Hilde Austenå Nilsen FRITEK FRIDA FRISTED Prosjektene er finansiert med midler fra Helsedirektoratet. Vi er også en del av Nasjonalt

Detaljer

Personvernforordningen

Personvernforordningen Tingenes Internett, hvilken info kan samles inn og hvordan skal disse dataene sikres? 30. November 16 Personvernforordningen Nye EU persronvernregler som tar sikte på å gi borgerne tilbake kontroll over

Detaljer

GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger

GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger GDPR TIL GLEDE ELLER BESVÆR? Nye regler for behandling av personopplysninger ? PERSONVERN ANNO 2017 NOE HAR SKJEDD - Robotisering - Digitalisering - Kunstig intelligens VI MÅ GJØRE OSS FORTJENT TIL KUNDEDATAENE

Detaljer

Proff behandling av personopplysninger. Bjørn Erik Thon direktør i Data=lsynet @bjornerikthon personvernbloggen.no

Proff behandling av personopplysninger. Bjørn Erik Thon direktør i Data=lsynet @bjornerikthon personvernbloggen.no Proff behandling av personopplysninger Bjørn Erik Thon direktør i Data=lsynet @bjornerikthon personvernbloggen.no 1 01.11.14 Side 2 01.11.14 Side 3 01.11.14 Side 4 01.11.14 Side 5 01.11.14 Side 6 01.11.14

Detaljer

Velferdsteknologi og jus. Karsten Brynildsrud 2018 Master i rettsvitenskap

Velferdsteknologi og jus. Karsten Brynildsrud 2018 Master i rettsvitenskap Velferdsteknologi og jus Karsten Brynildsrud 2018 Master i rettsvitenskap karsten.brynildsrud@hioa.no 1 Noen utgangspunkter Ingen egen lov om velferdsteknologi, jussen må avklares etter de eksisterende

Detaljer

Ve l f e r d s t e k n o l o g i U t r e d n i n g s a r b e i d i n n e n f o r s t a n d a r d e r f o r v e l f e r d s t e k n o l o g i

Ve l f e r d s t e k n o l o g i U t r e d n i n g s a r b e i d i n n e n f o r s t a n d a r d e r f o r v e l f e r d s t e k n o l o g i Ve l f e r d s t e k n o l o g i U t r e d n i n g s a r b e i d i n n e n f o r s t a n d a r d e r f o r v e l f e r d s t e k n o l o g i Roald Bergstrøm Demografisk endring Den demografiske endringen

Detaljer

Diabetesforbundet. Personvernerklæring

Diabetesforbundet. Personvernerklæring Diabetesforbundet Personvernerklæring Versjon Dato Utarbeidet av Godkjent av 1.0 01.06.2018 NN Sekretariatet 1.1 22.06.2018 GDPR-ansvarlig Sekretariatet INNHOLD 1 KRAV TIL PERSONVERNERKLÆRING... 2 1.1

Detaljer

Personvernerklæring for medlemmer

Personvernerklæring for medlemmer Personvernerklæring for medlemmer Denne personvernerklæringen gir deg informasjon om Fontenehuset Asker (heretter kun omtalt som "Fontenehuset") sin behandling av personopplysninger som samles inn i forbindelse

Detaljer

Personvern og kundedata

Personvern og kundedata Personvern og kundedata 19.01.2015 Fra muligheter til begrensninger? MULIGHETENE Hvordan bruke data fra interaksjon med kundene for å få større kundeinnsikt og grunnlag for å forbedre tjenester og produkter?»

Detaljer

Nytt personvernregelverk på 1-2-3

Nytt personvernregelverk på 1-2-3 Nytt personvernregelverk på 1-2-3 Hva er en personopplysning? Alt som direkte eller indirekte kan knyttes til en person, for eksempel: navn og telefonnummer observert adferd sporingsdata og IP-adresser

Detaljer

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse

GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse GDPR Hva er det og hva er nytt? Presentasjon fra GDPR-prosjektet hos Direktoratet for e-helse Bakgrunn General Data Protection Regulation (GDPR) ble formelt vedtatt av EU i april 2016 GDPR trer i kraft

Detaljer

Tillitsvalgtes håndtering av personopplysninger - GDPR GK2

Tillitsvalgtes håndtering av personopplysninger - GDPR GK2 Tillitsvalgtes håndtering av personopplysninger - GDPR GK2 AGENDA Film og oppgave Hvorfor ny lov? Dette er en personopplysning Rutiner internt i tillitsutvalget Oppsummering og noen gode råd OPPGAVE Refleksjon

Detaljer

Vi er alle gode hver for oss, men sammen er vi best!

Vi er alle gode hver for oss, men sammen er vi best! LYNGBAKKEN BO- OG BEHANDLINGSSENTER Vi er alle gode hver for oss, men sammen er vi best! Velferds- 1 Velkommen til Lyngbakkvegen 47 Et trygt og godt hjem for beboere og en trivelig arbeidsplass for ansatte,

Detaljer

Personopplysningsloven

Personopplysningsloven Innsyn i ansattes e-post Gjeldende rett og forslag til nye regler Personvernkommisjonen, 10. April 2008 Astrid Flesland, seniorrådgiver, Datatilsynet Personopplysningsloven Formål: å beskytte den enkelte

Detaljer

Sverre Engelschiøn. Oslo 19. Mai 2008

Sverre Engelschiøn. Oslo 19. Mai 2008 Utlevering av helseopplysninger til NAV utfordringer for personvernet Sverre Engelschiøn Oslo 19. Mai 2008 Samordning av: Ca 14.000 årsverk Store mengder sensitiv informasjon Vide lovhjemler Deling av

Detaljer

Informasjonssikkerhet Retningslinjer for behandling av personopplysninger og annen informasjon underlagt taushetsplikt

Informasjonssikkerhet Retningslinjer for behandling av personopplysninger og annen informasjon underlagt taushetsplikt Informasjonssikkerhet Retningslinjer for behandling av personopplysninger og annen informasjon underlagt taushetsplikt For hvem? Retningslinjene omfatter alle som har tilgang til kommunens IT-systemer.

Detaljer

Hvor går Datatilsynets grenser? Norvegfinans konferansen 18. september 2012. Direktør Bjørn Erik Thon Twitter @bjornerikthon

Hvor går Datatilsynets grenser? Norvegfinans konferansen 18. september 2012. Direktør Bjørn Erik Thon Twitter @bjornerikthon Hvor går Datatilsynets grenser? Norvegfinans konferansen 18. september 2012 Direktør Bjørn Erik Thon Twitter @bjornerikthon Datatilsynet - Håndhever personopplysningsloven, helseregisterloven og helseforsknings-loven

Detaljer

Databehandleravtale for NLF-medlemmer

Databehandleravtale for NLF-medlemmer Databehandleravtale for NLF-medlemmer I henhold til Europa parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 (heretter GDPR) om vern av fysiske personer i forbindelse med behandling av

Detaljer

Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig

Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig Skytjenester bruk dem gjerne, men bruk dem riktig 29.10.2014 Dagens tema Bruk av skytjenester, og bevisst(løs) bruk Skytjenester og informasjonssikkerhet Datatilsynets krav til skytjenester Hvor trykker

Detaljer

Databehandleravtale etter personopplysningsloven

Databehandleravtale etter personopplysningsloven Databehandleravtale etter personopplysningsloven Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom..kommune Behandlingsansvarlig og

Detaljer