GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere"

Transkript

1 Norges beste arbeidsplass! Bli med til Hønen Gård, Norges Blindeforbunds bo- og arbeidssenter for synshemmede med tilleggshandikap. Og faktisk det eneste av sitt slag i Norge. side 4 GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere NR Thomas reddet førerhund Førerhunden la på svøm, og forsvant under vann. Langt der ute kunne man høre basketak og såre bjeff. Tilbake sto blinde Edla Henriksen fullstendig hjelpeløs. Det var da Thomas (16) kastet seg uti vannet... side 7 Nye skatteregler Les hvordan du kan «tjene penger» på støtten du gir til Norges Blindeforbund! side 3 Avisstreik hele året I dag leses det ikke inn en eneste norsk dagsavis på lydkassett. Dette hindrer blinde og svaksynte i å holde seg oppdatert på nyhetsbildet. side 8

2 2 AVIS FOR NORGES BLINDEFORBUNDS GIVERE NR 1 JANUAR 2003 Kjære leser! Mister du synet, mister du samtidig 80% av sanseinntrykkene. Livet forandrer seg totalt og i begynnelsen kan det være vanskelig å se at det er mulig å leve videre. Andre har aldri hatt synet å hjelpe seg med. De har fra første stund måttet lære seg å finne frem i en uoversiktlig verden ved hjelp av andre sanser. Heldigvis er Norges Blindeforbund der med hjelp og støtte for begge disse grupper, men det finnes enda en gruppe man ikke må overse: de som har andre handikap i tillegg til at de ikke kan se. Synsproblemene er ofte det som hemmer mest, og Norges Blindeforbund blir derfor det naturlige stedet også for disse. På Hønen gård utenfor Hønefoss har Norges Blindeforbund et bo- og arbeidstilbud nettopp for denne gruppen. Faktisk det eneste av sitt slag i Norge. Her kan de arbeide, her får de en meningsfull fritid, her kan de knytte vennskapsbånd og her kan de få utvikle seg. Ingen andre steder finner du større arbeidsglede! Men idyllen er i ferd med å slå sprekker, bokstavelig talt. Gården er gammel og trenger sårt vedlikehold. De sanitære forholdene likeså. Skal det eneste tilbudet vi har til denne gruppen i Norge, bli borte? Og hvis så skjer, hva vil da skje med med Bjørn Olaf, Halfrid og de andre du kan lese om på side 4-6? Med din støtte kan vi hjelpe de synshemmede som kanskje trenger det aller mest. Med vennlig hilsen Norges Blindeforbund Rehabiliteringsavdelingen Unn Ljøner Hagen leder Nytt produktsamme navn Takk for støtten! Mange av dere vil huske julekortene og førerhundkalenderen som vi sendte ut i forbindelse med vår juleaksjon. Aksjonen ga et stort overskudd, som går rett til Blindeforbundets arbeid. Vi ønsker derfor å sende en varm og hjertelig takk til alle dere som tenkte på oss i forbindelse med julen! Vi har fortsatt noen kasser igjen av den fine førerhundkalenderen. Ønsker du et eksemplar, enten til deg selv eller som gave til noen du kjenner, kan du få kjøpt kalenderen hos Giverservice. Kalenderen koster kr 165,- pr. stk. Ring for bestilling. Etter flere år i samme format, har nå Giverglede tatt et steg videre og blitt avis! Dette er det flere grunner til: Vi har lenge vært på utkikk etter en enda bedre måte å få formidlet det omfattende arbeidet Norges Blindeforbund gjør. Såpass synes vi våre givere fortjener. Det er tross alt dere som er med på å gi historiene våre en lykkelig slutt og medlemmene våre en ny og bedre hverdag! En annen - og minst like viktig grunn - er kostnadsbesparelse. Ved å trykke Giverglede i avisformat og pakke den i miljøvennlig plast, reduserer vi nemlig kostnadene ytterligere. Både trykking, pakking og porto blir på denne måten atskillig rimeligere, og enda mer kan komme landets blinde og svaksynte til gode. Vi håper du er like fornøyd med resultatet som oss! Adresse: Norges Blindeforbund Postboks 341 Sentrum 0101 Oslo Telefon: Telefax: e-post: Grafisk design: Reclamo grafisk senter as Produksjon: Posten Kommunikasjon DM Kongelig beskytter H. M. Kong Harald er Norges Blindeforbunds beskytter og er den tredje i kongerekken etter sin far, Kong Olav V og bestefar Kong Haakon VII. Norges Blindeforbund er stolte av at vi helt siden 1909 har hatt kongelig beskyttelse. Fotograf Sturlason, Oslo Foto: Thomas Barstad

3 Nye skatteregler...og du kan «tjene penger» på din støtte til Norges Blindeforbund På tampen av fjoråret vedtok Stortinget en ny og gunstig skattefradragsordning for gaver til landets frivillige organisasjoner. Til forskjell fra tidligere blir slike gavebidrag nå en egen fradragspost på selvangivelsen. De nye reglene gjelder fra 2003 og gir deg skattefradrag for opptil 6000 kroner årlig. Maksbeløpet er en markant økning fra tidligere satser, som bare ga skattefradrag for 900 kroner, og da var også fagforeningskontingenten inkludert. For deg som støtter Norges Blindeforbund er dette derfor en gyllen anledning til å få redusert skatten din. EN VINN-VINN SITUASJON FOR BLINDEFORBUNDET Markedssjef i Norges Blindeforbund, Karsten Aak, er svært fornøyd med de nye reglene: Dette er noe vi har ventet lenge på. Dette er en vinn-vinn situasjon hvor alle parter har grunn til å være fornøyde: Givere som allerede støtter oss får en enda større personlig gevinst av å støtte blindesaken. Potensielle nye givere vil ha lettere for å takke ja til å støtte vårt arbeid når de vet at de får skattefradrag for gavestøtten. Begge deler tror jeg vil øke inntekts-mulighetene til Norges Blindeforbund, sier en optimistisk Karsten Aak. Han opplyser at organisasjonen selv må samle inn 70 kroner av hver hundrelapp som brukes på å hjelpe blinde og svaksynte. INNTEKTSÅRET 2002 Du får fradrag hvis du har gitt minst kr 500 til én og samme organisasjon. Maksimalt fradrag er kr 900, men dette inkluderer også betalt fagforeningskontingent. NB! Merk at de nye fradragssatsene gjelder fra For selvangivelsen for 2002 (den du sender inn i år), er det derfor de gamle fradragssatsene som gjelder. INNTEKTSÅRET 2003 Fradraget økes fra kr 900 til kr Gaver til frivillige organisasjoner blir en egen post på selvangivelsen, og skal ikke lenger føres sammen med fagforeningskontingent. SE VEDLAGTE SKATTE- KVITTERING Støttet du vårt arbeid med mer enn 500 kroner i 2002 vil du finne en skattekvittering sammen med denne avisen. Her kan du lese hvor mye du totalt støttet Norges Blindeforbund med i 2002, samt hvor mye av dette du får fradrag for. Norges Blindeforbund rapporterer alle gavebidrag til ligningsmyndighetene, hvis vi har fødselsnummeret. GAVER TIL FORSKNING Det er egne regler for støtte til forskning, for eksempel støtte som øremerkes til NBFs forskningsfond. Ingen endring i reglene fra Alle får fradrag for støtte opp til kr Hvis du gir mer enn kr kan du trekke fra maksimalt 10% av alminnelig inntekt. (Tjener du kroner, vil du altså få fullt skattefradrag for gavebidrag opptil kroner).

4

5 Mange blinde skjebner: AVIS FOR NORGES BLINDEFORBUNDS GIVERE NR 1 JANUAR Men på Hønen Gård er det godt å være «- Jasså, sa nabokona til mora mi da jeg lå nyfødt i vogna sønnen din er blind, hadde det ikke vært bedre om han var død?» Dette sitatet er dessverre betegnende for den tøffe bakgrunnen til mange av beboerne på Hønen Gård. Og derfor er det ekstra godt å oppleve verdigheten og livsgleden som finnes her i dag. Foto: Arkiv Norges Blindeforbund overtok Hønen Gård i 1959, og da gikk Hønen fra å være storgård til å bli et bo- og arbeidssenter for synshemmede. Flere av beboerne har også andre handikap i tillegg. Det sies at elva som snor seg forbi klukket som en høne, og på den måten gav navn til både gården og senere byen. Nå er elva lagt i rør ved Hønefoss, men på gården Hønen «klukker» det fremdeles. Denne gang i latter. Klokken er ti og Halfrid, Bjørn Olaf, Magne Harald, Thorild og de andre beboerne er i full gang med å pakke såpe og montere fiskedupper Det første Hønenensemblet. Siden den gang har mye skjedd, men ensemblet består fremdeles. I tillegg til faste øvinger har de også opptredener på sykehjem og i nærmiljøet. Ikke bare fiskedupper, men også godteriposer, lysbrytere, maiblomster og kassevis med hollandske sjokolader har i årenes løp forlatt Hønen. - mens de deklamerer dikt og forteller skrøner. Og ler. Så det klukker i fiskedupper og runger i veggene. For å si det sånn, sier Bjørn Olaf Ødegård skøyeraktig - mens han monterer sin n te lysbryter det hender det går opp et lys for oss blinde også!! Halfrid Olsen ler så hun nesten ramler av stolen. Her på Hønen har vi det veldig godt, sier Magne Harald Andresen stille og bretter sammen nok en eske med såper. TØFT Å VÆRE BLIND SOM BARN For kanskje har de ikke alltid hatt det like lett - Halfrid, Bjørn Olaf, Magne Harald og de andre. Å vokse opp rett etter krigen med alvorlige handikap, var ikke bare «Å vokse opp rett etter krigen med alvorlige handikap, var ikke bare bare.» bare. Det var liksom ikke helt akseptert å få et barn som var annerledes. Jasså, sa nabokona til mora mi da jeg lå nyfødt i vogna sønnen din er blind, hadde det ikke vært bedre om han var død? Skjebnen ville det slik at Bjørn Olaf ble blind etter å ha ligget i kuvøse. Han vokste opp mer eller mindre på barnehjem og blindeskoler - og det var her han første gang traff Halfrid. Jeg husker at vi ble kastet fra bordet hvis vi spiste for sakte Halfrid nikker. Heldigvis hadde jeg god fantasi. Husker jeg diktet en sang. Fikk beskjed om å tenke på Jesus i stedet Halfrid var bare to år da hun første gang kom til barnehjemmet. Den lille jenta lærte fort å holde fantasiene sine for seg selv. På barnehjemmet skulle de nemlig «leke, være snille barn, spise nypesuppe og brunost». Ikke fantasere. Det er nok av utfordringer å ta tak i, sier bestyrer Jorun Ås Johansen, og tar et godt tak rundt beboer Magne Harald. Det viktigste er å se individet, sier hun, personen bak handikappet. Og her på Hønen har vi først og fremst mange personligheter.

6 PÅ HØNEN HAR DE SITT ARBEID, SINE VENNER OG SITT LIV Årene har nok satt sine spor, men humøret har de beholdt. Både Bjørn Olaf og de andre. Og å dikte og fantasere sluttet de heldigvis aldri med: Herr og fru Internat gikk og lette etter meningen for meningen de hadde hatt lå i lomma til betjeningen men at de to bodde på internat var nok helt nødvendig for herr og fru Internat var altfor lite selvstendige Bjørn Olaf ler så han rister og tar et godt tak rundt sin forlovede Thorild. De har det godt nå. Han og Thorild og de andre beboerne. Her har de sitt arbeid, sine venner og sitt liv. På Hønen er det godt å være. Tilhørende den ærverdige gården finnes det også en bil gammel den òg, om enn ikke like ærverdig. Opelen fra 87 er ikke alltid like samarbeidsvillig, ler bestyrer Jorun. Men hun blir fort alvorlig Vi har nok spenning i hverdagen som det er, vi trenger ikke mer. Det vi trenger er en ny bil, som går når den skal - dit den skal. Henting av matboksene går på omgang. Når jeg kom hit var jeg slank, humrer Bjørn Olaf men nå ligner jeg på bestemora mi, bortsett fra at jeg ikke er så glemsk Vi forlovet oss på Hurdalsenteret 5. mai 1989, forteller Bjørn Olaf. Det var kjærlighet ved første blikk! Han ler så han rister mens han tar et godt tak rundt sin forlovede Thorild. Hjelp oss å redde Hønen Gård! Hønen Gård er Blindeforbundets skreddersydde tilbud med tilrettelagt bo- og arbeidstilbud for synshemmede. Og faktisk det eneste som finnes for denne gruppen i landet vårt. Nå trenger vi din hjelp for å opprettholde dette tilbudet! Hønen Gård har nemlig forfalt i mange år, og nå er situasjonen blitt helt prekær. Bygninger råtner og sanitærforholdene er uholdbare. Utføres ikke de helt nødvendige vedlikeholdsarbeidene innen nærmeste fremtid, kan forfallet få konsekvenser for drift og brukere. Vi håper du kan hjelpe oss med et gavebidrag til oppussingen, slik at vi sammen kan sikre fortsatt forsvarlig drift på Hønen Gård i mange år fremover. Mer om hvordan du kan støtte dette arbeidet finner du i det vedlagte brevet. På forhånd tusen takk!

7 Thomas reddet førerhund fra drukningsdøden! Takket være snarrådighet og et heltemodig krafttak fra Thomas, har Edla Henriksen (80) fra Breivikbotn i Finnmark fortsatt førerhund og øyne som viser vei. Foto: Fremover KJÆRLIG GJENSYN Jeg tør ikke tenke meg et liv uten førerhund, og takker derfor Thomas for livet, sier 80-årige Edla Henriksen med dypt alvor i stemmen. Foto: Fremover HJERTEVARMT MØTE Vi er vitne til et følelsesladet gjensyn mellom Edla og Thomas, for ikke å glemme midtpunktet i deres dramatiske forhistorie: Edlas førerhund Prati. Gjensynet skjer på Blindeforbundets trenings- og opplæringssenter på Evenes i Nordland. Edla er her for en lengre periode, som inkluderer både juleog nyttårsfeiring samt nye kurs i januar. Thomas har for tiden feriejobb på senteret som altmuligmann mens skolen hans har juleferie. Sist Thomas og Edla møttes var omstendighetene langt mer dramatiske, og den 17. juli 2002 er en dato de begge kommer til å minnes lenge. Vi lar Thomas fortelle nøyaktig hva som skjedde denne sommer-dagen: Jeg var så heldig at jeg hadde fått sommerjobb på blindesenteret i hele juli. Og akkurat denne dagen var jeg ute og gikk en tur ved strandkanten like nedenfor blindesenteret. Her møtte jeg Edla og førerhunden hennes, Prati, som også var ute og luftet seg. Edla spurte om jeg kunne hjelpe til med å passe på Prati, så hunden kunne få lekt seg litt i vannet. Jeg sa selvsagt ja, og hunden ble sluppet løs fra selen. EN FØRERHUND ER ALLTID PÅ JOBB! Det som så skjedde var helt uventet og umulig å forutse: Hunden fikk straks øye på en rød bøye et stykke ut i sjøen, og siden den er opplært til å berge ting som flyter på vannet, stormet Prati uti for liksom å redde bøya. Bøya var imidlertid for stor til at Prati kunne bite rundt den, så den bet seg fast i kjettingen under bøya. På land stod både jeg og Edla og ropte på at Prati skulle slippe taket og svømme tilbake til oss. Men hunden trodde tydeligvis den var på jobb, og nektet å slippe EN VASKEEKTE HELT Modige Thomas utførte en ekte heltedåd, da han reddet førerhunden Prati fra drukningsdøden. kjettingen. At kjettingen lå under vann, gjorde at også Prati havnet stadig oftere under vann. Og etter hvert som sekundene gikk ble Prati derfor mer og mer sliten, og fikk større og større pustevansker. Likevel nektet den å høre på våre skrik fra land. Jeg bestemte meg for at noe straks måtte gjøres, og fikk løsnet en robåt som lå på land like ved, og rodde ut til bøya og hunden. Fremme ved bøya, nektet Prati fortsatt å slippe kjettingen. Nå var imidlertid Prati så utslitt at hun stadig oftere ble dratt under vann. Derfor så jeg ingen annen utvei enn å hoppe uti sjøen for å få tak rundt hunden. Heldigvis var Prati så sliten at hun slapp taket i kjettingen og fulgte rolig med da jeg svømte mot land med den, forteller hverdagshelten Thomas. Stor var gleden på stranda da både gutt og førerhund kom velberget til lands. I ettertid har jeg tenkt mye på hvor risikofylt redningsaksjonen faktisk var. Prati var jo langt fra land, det var kaldt i sjøen og bikkja blir ekstra tung når den er gjennomvåt, forklarer en takknemlig Edla. PRATI BETYR ALT Jeg tror ingen som er seende helt kan forstå hvor viktig førerhunden er for meg. Prati er min fjerde førerhund, og jeg tør ikke tenke meg et liv uten. Ved hjelp av Prati kommer jeg meg ut hver eneste dag. Også kan jeg reise alene, for eksempel hit til Evenes, som jo ligger et godt stykke fra hjembygda mi i Finnmark! Prati gjør også at jeg føler meg tryggere hjemme hos meg selv, og med henne i nærheten blir jeg heller aldri ensom. Derfor reddet Thomas langt mer enn Prati denne dagen. Han reddet også meg fra et liv i ensomhet, sier Edla. Før hun sender et varmt smil i retning Thomas, som akkurat nå er opptatt med å kose med Prati. Førerhundvenn Norges Blindeforbund utdanner førerhunder, og driver et utstrakt førerhundarbeid. Mesteparten av utgiftene til dette dekkes av Rikstrygdeverket. Likevel må vi selv samle inn ca. 4 millioner årlig til dette viktige arbeidet. Heldigvis har vi i dag ca Førerhundvenner. Disse gir en fast støtte til vårt førerhundarbeid, og sørger for at stadig nye blinde får førerhund - og øyne som viser vei.

8 8 AVIS FOR NORGES BLINDEFORBUNDS GIVERE NR 1 JANUAR 2003 Avisstreik hele året! I Norge finnes det faktisk ikke en eneste avis som blir lest inn på lyd. Forklaringen er like enkel som den er nedslående: Det gis ingen offentlig støtte til innlesing av nyheter på kassett eller CD. Noen få kan lese internettutgaver av avisene, men de aller fleste blinde i landet vårt er avskåret fra dagens avis. I vårt naboland Sverige derimot, er situasjonen en helt annen. Her blir nemlig hele 80 aviser lest inn på lyd, takket være støtte fra STREIK det offentlige. Kanskje var du en av dem som savnet avisen din under avisstreiken her til lands i fjor vår? Tenk da på hvordan det er for oss som ser dårlig; vi har «avisstreik» hele året! Ny leder i Internasjonal avdeling 1. januar begynte Arnt Holte som ny leder i Internasjonal avdeling i Norges Blindeforbund. Arnt overtok etter Arne Husveg, som har vært leder i en årrekke. Internasjonal avdeling koordinerer og styrer Norges Blindeforbunds bistandsarbeid. Blant avdelingens viktigste arbeidsoppgaver er forebygging av blindhet, øyeoperasjoner som gir synet tilbake samt etablering av blindeorganisasjoner. Arnt Holte er ingen fersking innen blindesak, og har tidligere vært både markedssjef og informasjonssjef i Norges Blindeforbund. Jeg er Vi stiller oss i gratulasjonskøen, og ønsker Arnt Holte lykke til som ny leder av Norges Blindeforbunds Internasjonale avdeling. født blind og har alltid hatt et stort engasjement for blindesaksarbeidet. Derfor føles det som en stor og ærefull utfordring å ta over som leder for Blindeforbundets internasjonale arbeid. Da tenker jeg ikke minst på at jeg nå får muligheten til å hjelpe blinde og svaksynte som lever i noen av verdens fattigste land. Jeg vil også benytte denne anledningen til å understreke hvor viktige giverne er for Norges Blindeforbunds arbeid. Tenk bare på at over mennesker har fått synet tilbake ved våre øyeklinikker siden 1978! Dette tallet gir både inspirasjon og pågangsmot til å ta fatt på alle utfordringene som venter, avslutter en engasjert blindesaksforkjemper. Møt damen bak stemmen Tar du kontakt med vår Giverservice, er sjansen stor for at du får stifte bekjentskap med Unni Field. Og har du først kommet så langt, er sjansen enda større for at du blir fornøyd. Og vel så det. Ringer du vår Giverservice, er det etter all sannsynlighet Unni Field sin stemme du vil møte. Og da er ditt ærend i de tryggeste hender! Unni er - tro det eller ei - akkurat like hyggelig som hun høres ut på telefonen. Jeg trives veldig godt med jobben, sier Unni. Det er så mange snille mennesker der ute. Selv om enkelte kan være litt oppskjørtet når de ringer, kan jeg i løpet av alle disse årene telle på en hånd de som fremdeles er det når vi legger på. Det finnes en del ensomme sjeler blant våre givere, og jeg synes det er viktig å ta seg tid spesielt til disse. Har jeg ikke tid, hender det at jeg ringer tilbake. Man blir jo glad i dem! Enkelte sender jeg til og med julekort! Unni kan også fortelle om ensomme mennesker som ringer inn og forteller at de synes det er ekstra hyggelig å få post fra Blindeforbundet - rett og slett fordi de aldri får post ellers. Og så ser naboene at de også får post, sier Unni, at de også har noen. Det er viktig. Men stort sett er innringerne givere som vil endre på bidragsavtaler, gi beskjed om adresseendringer og så videre. Dagligdagse rutinetelefoner som Unni - med elleve års erfaring - ordner opp i på et øyeblikk. Men noen små perler kommer det dog innimellom; som den damen som gjerne ville ha en avtale som ikke løper ut hun hadde akkurat fylt 99 En sånn positivitet skulle vi alle hatt en flik av, avslutter Unni Field. Før det ringer igjen.

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2002

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2002 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2002 En fest i farger! For de fleste. Men for 90 000 nordmenn ser festen slik ut: Alle trenger hjelp når synet svikter 2 Alle trenger

Detaljer

GIVERGLEDENR. 2. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere. Blindeforbundets sosial- og besøkstjeneste Rykker ut med livreddende hjelp

GIVERGLEDENR. 2. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere. Blindeforbundets sosial- og besøkstjeneste Rykker ut med livreddende hjelp GIVERGLEDENR. 2 2004 Informasjon for Norges Blindeforbunds givere Blindeforbundets sosial- og besøkstjeneste Rykker ut med livreddende hjelp Jeg har selv opplevd at synet har sviktet meg. Og vet hvor vanskelig

Detaljer

GIVERGLEDE. «Det er urettferdig å bli mobbet fordi man ser dårlig» Cecilie, 15 år. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR.

GIVERGLEDE. «Det er urettferdig å bli mobbet fordi man ser dårlig» Cecilie, 15 år. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR. GIVERGLEDE Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR.5 2004 «Det er urettferdig å bli mobbet fordi man ser dårlig» Cecilie, 15 år I januar 2004 fikk Cecilie en viktig telefon fra Blindeforbundet.

Detaljer

Jeg hadde nettopp begynt på danseskole... Arne ble blind da han var bare 17 år

Jeg hadde nettopp begynt på danseskole... Arne ble blind da han var bare 17 år Norges Blindeforbund utgir Giverglede for sine givere Nr 1/2005 Jeg hadde nettopp begynt på danseskole... Arne ble blind da han var bare 17 år Arne (t.v.) mistet synet gradvis som tenåring: Som 22-åring

Detaljer

MIN SKAL I BARNEHAGEN

MIN SKAL I BARNEHAGEN MIN SKAL I BARNEHAGEN Bilde 1: Hei! Jeg heter Min. Jeg akkurat fylt fire år. Forrige uke hadde jeg bursdag! Jeg bor i Nord-Korea. Har du hørt om det landet før? Der bor jeg sammen med mamma, pappa, storebroren

Detaljer

GIVERGLEDE. Med enkle midler kan hverdagen forbedres. Har du noen gang tenkt på at en strikk kan gjøre forskjellen?

GIVERGLEDE. Med enkle midler kan hverdagen forbedres. Har du noen gang tenkt på at en strikk kan gjøre forskjellen? -Giverglede Nr. 4_Hurdal 24.06.02 11:47 Side 1 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 4/2002 Med enkle midler kan hverdagen forbedres Har du noen gang tenkt på at en strikk

Detaljer

Jeg mistet ikke bare synet. Hele livet mitt falt i grus. Derfor er jeg så glad for at jeg dro til Hurdal... Jan Kåre Rasmussen, 42 år og blind

Jeg mistet ikke bare synet. Hele livet mitt falt i grus. Derfor er jeg så glad for at jeg dro til Hurdal... Jan Kåre Rasmussen, 42 år og blind Et informasjonsblad fra Norges Blindeforbund Nr 4/2005 Jeg mistet ikke bare synet. Hele livet mitt falt i grus. Derfor er jeg så glad for at jeg dro til Hurdal... Jan Kåre Rasmussen, 42 år og blind Mitt

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

Arven fra Grasdalen. Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy. Oppgave 1. Kjære jenta mi!

Arven fra Grasdalen. Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy. Oppgave 1. Kjære jenta mi! Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy Oppgave 1 Arven fra Grasdalen Kjære jenta mi! Hei! Hvordan går det med deg? Alt vel i Australia? Jeg har noe veldig spennende å fortelle

Detaljer

Individuell plan - for et bedre liv. Nordlandssykehuset. Individuell plan

Individuell plan - for et bedre liv. Nordlandssykehuset. Individuell plan Individuell plan - for et bedre liv Individuell plan 1 Ta godt vare på dagen, la den gjøre deg glad og positiv. Se på resten av ditt liv, lev med musikk og sang. Ta godt vare på dagen, la den tenke på

Detaljer

Individuell plan - for et bedre liv. Nordlandssykehuset. Individuell plan

Individuell plan - for et bedre liv. Nordlandssykehuset. Individuell plan - for et bedre liv 1 Til deg! Dette heftet er ment å være en hjelp til deg som ønsker en individuell plan. Her får du informasjon om hva en individuell plan er, og hva du kan få hjelp og støtte til. Til

Detaljer

Et informasjonsblad fra Norges Blindeforbund Nr 3/2005. Da jeg våknet opp etter middagskvilen var jeg blind Edla Henriksen, Sørøya

Et informasjonsblad fra Norges Blindeforbund Nr 3/2005. Da jeg våknet opp etter middagskvilen var jeg blind Edla Henriksen, Sørøya Et informasjonsblad fra Norges Blindeforbund Nr 3/2005 Da jeg våknet opp etter middagskvilen var jeg blind Edla Henriksen, Sørøya Etter 60 år i mørke skimter Edla i dag litt lys Det blåser friskt inn fra

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

«Stiftelsen Nytt Liv».

«Stiftelsen Nytt Liv». «Stiftelsen Nytt Liv». Kjære «Nytt Liv» faddere og støttespillere! Nyhetsbrevet for September 2014 kom litt sent. Mye som skjer om dagen. Men her er altså en liten oppsummering av det som har skjedd i

Detaljer

GIVERGLEDE. Alt vi ber om er å bli tatt hensyn til... NBFs generalsekretær Gunnar Haugsveen. Hindringer stanser blinde:

GIVERGLEDE. Alt vi ber om er å bli tatt hensyn til... NBFs generalsekretær Gunnar Haugsveen. Hindringer stanser blinde: GIVERGLEDE Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR.4 2004 Hindringer stanser blinde: Alt vi ber om er å bli tatt hensyn til... NBFs generalsekretær Gunnar Haugsveen Bli med Gunnar på «hindringstur»!

Detaljer

Et lite svev av hjernens lek

Et lite svev av hjernens lek Et lite svev av hjernens lek Jeg fikk beskjed om at jeg var lavmål av deg. At jeg bare gjorde feil, ikke tenkte på ditt beste eller hva du ville sette pris på. Etter at du gikk din vei og ikke ville se

Detaljer

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem.

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem. Int, kjøkken, morgen Vi ser et bilde av et kjøkken. Det står en kaffekopp på bordet. Ved siden av den er en tallerken med en brødskive med brunost. Vi hører en svak tikkelyd som fyller stillheten i rommet.

Detaljer

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2001

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2001 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2001 Jonny Bugge Persson støtter Blindeforbundets lokale arbeid i hjemfylket. Det er Else Marie Solberg veldig takknemlig for. Hun er

Detaljer

lærte var at kirken kan være et hjem for oss, vi har en familie her også, og hjemmet vårt kan være en liten kirke.

lærte var at kirken kan være et hjem for oss, vi har en familie her også, og hjemmet vårt kan være en liten kirke. GUDSTJENESTE MED DÅP OG LYSVÅKEN 1. søndag i advent PREKEN Fjellhamar kirke 29. november 2015 Matteus 21,12 17 TO HUS På Lysvåken har vi hørt om to hus. Det første var der vi bor, og alt vi gjør der. Spise,

Detaljer

Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 26. Kapittel:

Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 26. Kapittel: Preken 17. Februar 2013 1. søndag i fastetiden Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 26. Kapittel: Så kom Jesus sammen med disiplene til et sted som heter Getsemane,

Detaljer

Hvorfor kontakt trening?

Hvorfor kontakt trening? 1 Hva menes med kontakt? Med kontakt mener jeg at hunden skal ta blikkontakt med deg og at den er oppmerksom og konsentrert på deg. Hvorfor kontakt trening? Kontakt trening tørr jeg påstå er den viktigste

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

En eksplosjon av følelser Del 5 Av Ole Johannes Ferkingstad

En eksplosjon av følelser Del 5 Av Ole Johannes Ferkingstad En eksplosjon av følelser Del 5 Av Ole Johannes Ferkingstad MAIL: ole_johannes123@hotmail.com TLF: 90695609 INT. SYKEHUSET - DAG Jason har fått med seg hva som har skjedd. Han bestemmer seg for å besøke

Detaljer

Fortelling 6 VI GREIER DET SAMMEN

Fortelling 6 VI GREIER DET SAMMEN Fortelling 6 VI GREIER DET SAMMEN I nærheten av Tig og Leelas hjem lå det et gammelt hus med en stor hage. Det bodde ingen i huset, og noen av vinduene var knust. Hagen var gjemt bak en høy steinmur, men

Detaljer

Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund

Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund Den barmhjertig samaritan har igrunnen fått en slags kjendisstatus. Det er iallfall veldig mange som har hørt om ham.

Detaljer

Terry og Sammy har satt seg ved bordet. Terry leser i menyen mens Sammy bare stråler mot ham. TERRY... Jeg beklager det der i går.

Terry og Sammy har satt seg ved bordet. Terry leser i menyen mens Sammy bare stråler mot ham. TERRY... Jeg beklager det der i går. DU KAN STOLE PÅ MEG Av Kenneth Lonergan Terry og Sammy er søsken. Terry har vært borte uten å gi lyd fra seg, og nå møtes de igjen, til Sammys glede. Men Terry har noe på hjertet angående hans fraværenhet,

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

Minikurs på nett i tre trinn. Del 1

Minikurs på nett i tre trinn. Del 1 Minikurs på nett i tre trinn Del 1 Vi er født med forutsetningene for å kunne utføre våre livsoppgaver, enten vi har én stor eller mange mindre. Eller kanskje mange mindre som blir en stor tilsammen. Våre

Detaljer

Dette er Tigergjengen

Dette er Tigergjengen 1 Dette er Tigergjengen Nina Skauge TIGER- GJENGEN 1 Lettlestserie for unge og voksne med utviklingshemming og lærevansker 2 3 Skauge forlag, Bergen, 2015 ISBN 978-82-92518-20-5 Tekst og illustrasjoner,

Detaljer

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! November var en hektisk, men veldig fin, spennende og opplevelsesrik måned. Personlig var nok November den beste måned i dette året for meg - takket være

Detaljer

Lars Joachim Grimstad STATSMINISTER FAHR & SØNN EGOLAND

Lars Joachim Grimstad STATSMINISTER FAHR & SØNN EGOLAND Lars Joachim Grimstad STATSMINISTER FAHR & SØNN EGOLAND Om boken: Mennesker skal falle om Alle har en hemmelighet. Men få, om noen i hele verden, bar på en like stor hemmelighet som den gamle mannen

Detaljer

Arnold P. Goldstein 1988,1999 Habiliteringstjenesten i Vestfold: Autisme-og atferdsseksjon Glenne Senter

Arnold P. Goldstein 1988,1999 Habiliteringstjenesten i Vestfold: Autisme-og atferdsseksjon Glenne Senter Arnold P. Goldstein 1988,1999 Habiliteringstjenesten i Vestfold: Autisme-og atferdsseksjon Glenne Senter Klasseromsferdigheter Ferdighet nr. 1: 1. Se på den som snakker 2. Husk å sitte rolig 3. Tenk på

Detaljer

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA THE PRIDE av Alexi Kaye Campbell Scene for mann og kvinne Manus ligger på NSKI sine sider. 1958 I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag.

Detaljer

Noen må jo gjøre det. Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli

Noen må jo gjøre det. Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli Noen må jo gjøre det Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli Mange av oss kan ha tanker om ting som burde eller kunne ha vært gjort. Men for de fleste er skrittet ganske langt fra å se det, tenke det og si det,

Detaljer

The agency for brain development

The agency for brain development The agency for brain development Hvor er jeg, hvem er jeg? Jeg hører pusten min som går fort. Jeg kan bare se mørke, og jeg har smerter i hele kroppen. Det er en ubeskrivelig smerte, som ikke vil slutte.

Detaljer

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober

Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger. Forlaget Oktober Kim Hiorthøy Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig Tekster og Tegninger Forlaget Oktober En morgen, rett etter frokost, ringte det på. Jeg gikk mot døren for å åpne, men så

Detaljer

Selvfølgelig er jeg like dyr som en bil. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor! Førerhunden Sesam - en liten hund med en stor oppgave

Selvfølgelig er jeg like dyr som en bil. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor! Førerhunden Sesam - en liten hund med en stor oppgave Selvfølgelig er jeg like dyr som en bil. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor! Førerhunden Sesam - en liten hund med en stor oppgave Vi skal være øyne for blinde personer når vi blir store Foto: Thomas Barstad

Detaljer

Velkommen til minikurs om selvfølelse

Velkommen til minikurs om selvfølelse Velkommen til minikurs om selvfølelse Finn dine evner og talenter og si Ja! til deg selv Minikurs online Del 1 Skap grunnmuren for din livsoppgave Meningen med livet drømmen livsoppgaven Hvorfor god selvfølelse

Detaljer

Emilie 7 år og er Hjerteoperert

Emilie 7 år og er Hjerteoperert Emilie 7 år og er Hjerteoperert Emilie bor i Oslo, men hun savner sine bedsteforældre og kusine, der bor i Nordnorge. Emilie har et specielt hjerte, hun har pacemaker. Det er godt for hjertet at løbe og

Detaljer

GIVERGLEDE. - Det gjelder å ta det første steget... Maren (88) dagsenterbruker, Tønsberg.

GIVERGLEDE. - Det gjelder å ta det første steget... Maren (88) dagsenterbruker, Tønsberg. GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 2/2002 - Det gjelder å ta det første steget... Maren (88) dagsenterbruker, Tønsberg. - Det gjelder å ta det første steget 3 Maren Larsen

Detaljer

En eksplosjon av følelser Del 3 Av Ole Johannes Ferkingstad

En eksplosjon av følelser Del 3 Av Ole Johannes Ferkingstad En eksplosjon av følelser Del 3 Av Ole Johannes Ferkingstad MAIL: ole_johannes123@hotmail.com TLF: 90695609 INT. SOVEROM EVEN MORGEN Even sitter å gråter. Han har mye på tankene sine. Han har mye å tenke

Detaljer

GIVERGLEDE. Med enkle midler kan hverdagen forbedres. Har du noen gang tenkt på at en strikk kan gjøre forskjellen?

GIVERGLEDE. Med enkle midler kan hverdagen forbedres. Har du noen gang tenkt på at en strikk kan gjøre forskjellen? -Giverglede Nr. 4_Evenes 24.06.02 11:43 Side 1 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 4/2002 Med enkle midler kan hverdagen forbedres Har du noen gang tenkt på at en strikk

Detaljer

Sjømannskirkens ARBEID

Sjømannskirkens ARBEID Nr 2 2014 Sjømannskirkens ARBEID - i hverdag og fest! Tilstede i hverdag og fest 17. mai rører ved noe grunnleggende i oss alle - våre følelser, drømmer, verdier og identitet. Jo lengre vi er fra hjemlandet,

Detaljer

GIVERGLEDE. Marie (4): Jeg kan se for deg, jeg, bestefar... Les hva som skjer med en livsglad 50-åring når synet brått forsvinner.

GIVERGLEDE. Marie (4): Jeg kan se for deg, jeg, bestefar... Les hva som skjer med en livsglad 50-åring når synet brått forsvinner. GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 5/2001 Marie (4): Jeg kan se for deg, jeg, bestefar... Les hva som skjer med en livsglad 50-åring når synet brått forsvinner. 2 Kay Thorgrimsen

Detaljer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Kjære gjester (Island 2006) Norsk tekst

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Kjære gjester (Island 2006) Norsk tekst 1 -Har du kjøpt nok? -Vel, jeg vet ikke. 2 Hva synes du? Bør jeg kjøpe mer? 3 -Er det noen på øya som ikke får? -Ja, én. 4 -Én? -Ja...deg. 5 Jeg er ikke på øya. Du er min øy. 6 Unnskyld! 7 Å, skitt. Vent.

Detaljer

Våre søsken i Øst trenger også hjelp og trøst.

Våre søsken i Øst trenger også hjelp og trøst. Våre søsken i Øst trenger også hjelp og trøst. Jeg har vært så heldig å få være med på hjelpesendingsturen med Hjelp til Russland nå i mai/juni. Dette var min første tur, så inntrykkene var mange og sterke.

Detaljer

Det står skrevet i evangeliet etter Lukas i det 2. kapittel:

Det står skrevet i evangeliet etter Lukas i det 2. kapittel: Preken julaften i Lørenskog kirke 24. desember 2015 Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Lukas i det 2. kapittel: Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus

Detaljer

mystiske med ørkenen og det som finner sted der.

mystiske med ørkenen og det som finner sted der. DEN STORE FAMILIEN TIL DENNE LEKSJONEN Tyngdepunkt: Gud er med sitt folk (1. Mos. 12 15,24) Hellig historie Kjernepresentasjon Om materiellet Plassering: hyllene med hellig historie Elementer: ørkenboks

Detaljer

DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman

DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman Scene for mann og kvinne. Manus ligger på NSKI sine hjemmesider. Dette er historien om foreldrene til Ingmar Bergman. Henrik er en fattig, nyutdannet prest som har forelsket

Detaljer

Om aviser Kjære Simon!

Om aviser Kjære Simon! t Om aviser Kjære Simon! Aftenposten Morgen - 15.11.2008 - Side: 18 - Seksjon: Simon - Del: 2 Mannen min og jeg sitter hver morgen med avisene og drøfter det som er oppe i tiden. Jeg har i mange år ment

Detaljer

MIN FETTER OLA OG MEG

MIN FETTER OLA OG MEG arne schrøder kvalvik MIN FETTER OLA OG MEG Livet og døden og alt det i mellom 2015 Kagge Forlag AS Omslagsdesign: Trygve Skogrand Layout: akzidenz as Omslagsillustrasjoner: Lasse Berre ISBN: 978-82-489-1742-7

Detaljer

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone Tor Fretheim Kjære Miss Nina Simone FAMILIEN De trodde det ikke. De klarte ikke å forstå at det var sant. Ingen hadde noen gang kunnet tenke seg at noe slikt skulle skje. Sånt hender andre steder. Det

Detaljer

Abel 7 år og har Downs

Abel 7 år og har Downs Abel 7 år og har Downs Abel glæder sig til at begynde i skolen. Når Abel er glad, er han meget glad, og når han er ked af det, er han meget ked af det. Abel har Downs syndrom og han viser sine følelser

Detaljer

Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO:

Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO: Actionhefte for. Fra INSPIRASJON til ACTION LUCKY LINDA PERSEN STARTDATO: SLUTTDATO: 14 dagers Actionhefte Start i dag! En kickstart for det du ønsker å endre i ditt liv! Gratulerer! Bare ved å åpne dette

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Lydighetsprøven. En tenkt fortelling om et barn. Gyldendal

Bjørn Ingvaldsen. Lydighetsprøven. En tenkt fortelling om et barn. Gyldendal Bjørn Ingvaldsen Lydighetsprøven En tenkt fortelling om et barn Gyldendal Til Ellen Katharina Forord Da jeg var sju år, leste min mor Onkel Toms hytte høyt for meg. Hun leste, og jeg grein. For det var

Detaljer

Dette hellige evangelium står skrevet hos Johannes i det 9. Kapittel:

Dette hellige evangelium står skrevet hos Johannes i det 9. Kapittel: Preken 4. s i åpenbaringstiden Fjellhamar kirke 25. januar 2015 Kapellan Elisabeth Lund Dette hellige evangelium står skrevet hos Johannes i det 9. Kapittel: Da Jesus kom gående, så han en mann som var

Detaljer

Maria var ikke akkurat noen gammal jomfru. Hun var en veldig ung jomfru. Kanskje bare 14-15 år.

Maria var ikke akkurat noen gammal jomfru. Hun var en veldig ung jomfru. Kanskje bare 14-15 år. Preken Maria budskapsdag 22. mars 2015 Kapellan Elisabeth Lund Maria var ikke akkurat noen gammal jomfru. Hun var en veldig ung jomfru. Kanskje bare 14-15 år. Hun bodde nok fortsatt hjemme hos foreldrene

Detaljer

GIVERGLEDENR. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere 1. Jan Kåre ble blind etter dramatisk hjemmeulykke Jeg skulle bare smøre meg en skive...

GIVERGLEDENR. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere 1. Jan Kåre ble blind etter dramatisk hjemmeulykke Jeg skulle bare smøre meg en skive... GIVERGLEDENR. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere 1 2004 Jan Kåre ble blind etter dramatisk hjemmeulykke Jeg skulle bare smøre meg en skive... LIVET BLIR ALDRI HELT DET SAMME IGJEN... Jan Kåre

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Til et barn. - Du er en jente som kan virke stille, men jeg tror at det er et fyrverkeri der inne

Til et barn. - Du er en jente som kan virke stille, men jeg tror at det er et fyrverkeri der inne Hedringsstund På den siste samlingen med 4 mødre og 6 barn som har opplevd vold, skulle alle hedre hverandre. Her er noe av det som ble sagt. Samlingen ble noe av det sterkeste terapeutene hadde opplevd.

Detaljer

De kjenner ikke hverandre fra før,

De kjenner ikke hverandre fra før, EN SAMTALE OM UTLENDIGHET Hvordan er det egentlig å bo i utlandet i voksen alder? Er det slik at borte er bra, men hjemme er best? Ole Westerby har jobbet og bodd i Brussel i 15 år og kjenner landet godt,

Detaljer

Til frihet. Jesus kom for å sette de undertrykte og de som er i fangenskap fri. Du kan også si at kom slik at vi kan oppleve frihet.

Til frihet. Jesus kom for å sette de undertrykte og de som er i fangenskap fri. Du kan også si at kom slik at vi kan oppleve frihet. Til frihet (Galaterne 5:1 NB) Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast, og la dere ikke igjen legge under trelldommens åk. Gal 5:1 Stå derfor fast i den frihet som Kristus har frigjort oss

Detaljer

Fortelling 3 ER DU MIN VENN?

Fortelling 3 ER DU MIN VENN? Fortelling 3 ER DU MIN VENN? En dag sa Sam til klassen at de skulle gå en tur ned til elva neste dag. Det var vår, det var blitt varmere i været, og mange av blomstene var begynt å springe ut. Det er mye

Detaljer

Fest&følelser Del 1 Innledning. Om seksualitet. http://suntogsant.no/kursdeler/innledning-om-seksualitet/

Fest&følelser Del 1 Innledning. Om seksualitet. http://suntogsant.no/kursdeler/innledning-om-seksualitet/ Fest&følelser Del 1 Innledning Om seksualitet http:///kursdeler/innledning-om-seksualitet/ Dette er manuset til innledningen og powerpoint-presentasjonen om seksualitet. Teksten til hvert bilde er samlet

Detaljer

1. januar Anne Franks visdom

1. januar Anne Franks visdom 1. januar Anne Franks visdom Den jødiske jenta Anne Frank bodde i Holland under siste verdenskrig. Vennlige mennesker gjemte henne unna så hun ikke skulle bli tatt. Hun havnet likevel i en av Hitlers dødsleirer

Detaljer

Skrevet av Karen Holford

Skrevet av Karen Holford Minner i stein I bibelske tider og i tidligere århundrer så samlet folk sammen steiner for å lage et spesielt monument slik at de kunne minnes noe fantastisk som Gud hadde gjort for dem. Hva er den viktigste

Detaljer

nr.1 å rgang: 16 Unngå frykt hos valpen TEMA Superkrefter Klikkpunkt LEK Forebygging og reduksjon Når du trenger det! Et nytt begrep i gang med leken!

nr.1 å rgang: 16 Unngå frykt hos valpen TEMA Superkrefter Klikkpunkt LEK Forebygging og reduksjon Når du trenger det! Et nytt begrep i gang med leken! nr.1 å rgang: 16 Et fag- og aktivitetsmagasin for hundeeiere Unngå frykt hos valpen Forebygging og reduksjon Superkrefter Når du trenger det! Klikkpunkt Et nytt begrep TEMA LEK Kom i gang med leken! vi

Detaljer

Lewis Carroll. Alice i eventyrland. Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp

Lewis Carroll. Alice i eventyrland. Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp Lewis Carroll Alice i eventyrland Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp Om forfatteren: LEWIS CARROLL (1832 1898) het egentlig Charles Lutwidge Dodgson, og var både matematiker og fotograf.

Detaljer

Harlan Coben. Jegeren. Oversatt av Ina Vassbotn Steinman

Harlan Coben. Jegeren. Oversatt av Ina Vassbotn Steinman Harlan Coben Jegeren Oversatt av Ina Vassbotn Steinman Om forfatteren: Krimbøkene til amerikaneren Harlan Coben ligger på bestselgerlistene i mange land. Han er den første som har vunnet de høythengende

Detaljer

gå på skole. Men siden jeg ikke kan skrive så har jeg fått en dame i Kirkens bymisjon som kan både romani og norsk til å skrive litt om livet mitt.

gå på skole. Men siden jeg ikke kan skrive så har jeg fått en dame i Kirkens bymisjon som kan både romani og norsk til å skrive litt om livet mitt. GUDSTJENESTE MED DÅP OG LYSVÅKEN 1. søndag i advent PREKEN Fjellhamar kirke 27. november 2016 Matteus 21,1-11 (Det er et fiktivt brev jeg henviser til om Aleksandra fra Romania. Historien er inspirert

Detaljer

Sorgvers til annonse

Sorgvers til annonse Sorgvers til annonse 1 Det led mot aften, din sol gikk ned, din smerte stilnet og du fikk fred. 2 Snart vil den evige morgen løfte det tårevåte slør. Der i det fredfulle rike. Ingen blir syke eller dør.

Detaljer

Det står skrevet i evangeliet etter Johannes i det 10. Kapittel:

Det står skrevet i evangeliet etter Johannes i det 10. Kapittel: Preken 26. april 2009 I Fjellhamar kirke. 2.s e påske og samtalegudstjeneste for konfirmanter Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Johannes i det 10. Kapittel: Jeg er den gode gjeteren.

Detaljer

Fasit til lytteøvelsene i kapittel 12

Fasit til lytteøvelsene i kapittel 12 Fasit til lytteøvelsene i kapittel 12 Kapittel 12, oppgave 1. Diktat. Skriv setningene du hører. Jan og Åse har giftet seg. Jans mor og søster har kommet helt fra Polen, og nå er det fest i Furulia. Det

Detaljer

Det skjer noe når noe gis fra et menneske til et annet. Det er noe som begynner å røre på seg. Noe som vokser.

Det skjer noe når noe gis fra et menneske til et annet. Det er noe som begynner å røre på seg. Noe som vokser. Preken 4. S etter påske 26. april 2015 Kapellan Elisabeth Lund Gratisuka har blitt en festuke her på Fjellhamar, og vi er veldig glad for alle som har bidratt og alle som har kommet innom. Alt er gratis.

Detaljer

Kunne du velge land da du fikk tilbudet om gjenbosetting? Hvorfor valgte du Norge? Nei, jeg hadde ingen valg.

Kunne du velge land da du fikk tilbudet om gjenbosetting? Hvorfor valgte du Norge? Nei, jeg hadde ingen valg. Intervju med Thaer Presentasjon Thaer er 28 år og kommer fra Bagdad, hovedstaden i Irak. Han kom til Norge for tre år siden som overføringsflyktning. Før han kom til Norge var han bosatt ca. ett år i Ron

Detaljer

For oss, i vår kultur er det nærliggende å fokusere på å gi riktig svar på et spørsmål, både for barn og voksne.

For oss, i vår kultur er det nærliggende å fokusere på å gi riktig svar på et spørsmål, både for barn og voksne. Aria og Sansetyven er en spennende bok som oppfordrer til undring og filosofering sammen med barna. Her finner man uendelig mange filosofiske tema, så det er bare å fordype seg i undring sammen med barna.

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SVERDET AUGUST 2012 Hei alle sammen Nå er et nytt barnehage - år i gang igjen, og vi ønsker alle barn og foreldre velkommen til et spennende og kjekt år! Vi gleder oss veldig til

Detaljer

Det er sommerferie, og Frida og Sofus skal på båttur med bestefar.

Det er sommerferie, og Frida og Sofus skal på båttur med bestefar. Det er sommerferie, og Frida og Sofus skal på båttur med bestefar. Bestefar har hørt på værmeldingen at det skal være fint vær hele dagen. Frida og Sofus lurer på hva de skal ha med seg på båtturen. "Dere

Detaljer

Barn som pårørende fra lov til praksis

Barn som pårørende fra lov til praksis Barn som pårørende fra lov til praksis Samtaler med barn og foreldre Av Gunnar Eide, familieterapeut ved Sørlandet sykehus HF Gunnar Eide er familieterapeut og har lang erfaring fra å snakke med barn og

Detaljer

Det står skrevet i evangeliet etter Markus, i det 1. kapittel

Det står skrevet i evangeliet etter Markus, i det 1. kapittel Preken 2. s i åpenbaringstiden Fjellhamar kirke 11. jan 15 Kapellan Elisbeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Markus, i det 1. kapittel En røst roper i ødemarken: Rydd Herrens vei, gjør hans stier

Detaljer

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof.

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. PROOF av David Auburn Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. Forhistorie: Cathrine og Line er søstre, svært ulike av natur. Deres far,

Detaljer

2015 Kagge Forlag AS. Omslagsdesign: Terese Moe Leiner Omslagsillustrasjon: Sondre Steen Holvik Sats: akzidenz as, Dag Brekke ISBN: 978-82-489-1751-9

2015 Kagge Forlag AS. Omslagsdesign: Terese Moe Leiner Omslagsillustrasjon: Sondre Steen Holvik Sats: akzidenz as, Dag Brekke ISBN: 978-82-489-1751-9 2015 Kagge Forlag AS Omslagsdesign: Terese Moe Leiner Omslagsillustrasjon: Sondre Steen Holvik Sats: akzidenz as, Dag Brekke ISBN: 978-82-489-1751-9 Kagge Forlag AS Stortingsg. 12 0161 Oslo www.kagge.no

Detaljer

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Da var det klart for nyhetsbrevet for Juni. Også denne måneden er det mange ting som har skjedd. Her blir det aldri kjedelig «A» og «R». Jeg fikk telefon fra ex

Detaljer

Oversikt over vers. Dine kjære feller tårer, ved ditt savn, i Jesu navn.

Oversikt over vers. Dine kjære feller tårer, ved ditt savn, i Jesu navn. Oversikt over vers Akk en plass er tom! Hvor vi ser oss om, luften synes enn å gjemme klangen av den kjære stemme; Gjenlyd av små trinn går til sjelen inn. Alltid andres ve og vel aldri sparte du deg selv.

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Mormor og de åtte ungene i skogen

Anne-Cath. Vestly. Mormor og de åtte ungene i skogen Anne-Cath. Vestly Mormor og de åtte ungene i skogen Morten oppdager litt for mye, han Hvis du kommer gjennom skogen en gang litt ovenfor den store byen og får øye på et grått hus som ligger på et lite

Detaljer

Nyhetsbrev Høsten Heisann alle sammen! Da var det på tide med en ny oppdatering på det som har skjedd hos oss de siste månedene.

Nyhetsbrev Høsten Heisann alle sammen! Da var det på tide med en ny oppdatering på det som har skjedd hos oss de siste månedene. Nyhetsbrev Høsten 2017. Heisann alle sammen! Da var det på tide med en ny oppdatering på det som har skjedd hos oss de siste månedene. Vi har feiret MANGE bursdager, til både store og små. Det er tydelig

Detaljer

Tor Fretheim. Leons hemmelighet

Tor Fretheim. Leons hemmelighet Tor Fretheim Leons hemmelighet 1 Jeg har aldri trodd på tilfeldigheter. Men det var sånn vi møttes. Det var utenfor en kino. Jeg hadde ingen å gå sammen med. Det gjorde ingenting. Jeg likte å gå alene.

Detaljer

Opplegg til samling. Tema: Er jeg en god venn?

Opplegg til samling. Tema: Er jeg en god venn? Opplegg til samling Tema: Er jeg en god venn? Ramme for samlingen: Man kan gjøre alt i små grupper eller samle flere grupper på et sted og ha felles start og avslutning. Varighet (uten måltid) er beregnet

Detaljer

Hjertelig takk til dere som sendte med gaver og støttet turen på andre måter!

Hjertelig takk til dere som sendte med gaver og støttet turen på andre måter! Moldova tur 2015 Hjertelig takk til dere som sendte med gaver og støttet turen på andre måter! På min store dag 30. desember fikk jeg mye hyggelig besøk og pengegaver. Gavene ble tatt med til Moldova og

Detaljer

ETTER AT OLGA REISTE TIL SY(N)DEN...

ETTER AT OLGA REISTE TIL SY(N)DEN... ETTER AT OLGA REISTE TIL SY(N)DEN... I gamle dager var det synd å reise til Syden. Kanskje ikke sånn veldig synd... Eller jo, det var visst det. Veldig synd. For man skulle ikke være så forfengelig at

Detaljer

INT. BRYGGA. SENT Barbro har nettopp fått sparken og står og venter på brygga der Inge kommer inn med siste ferja. INGE BARBRO INGE BARBRO INGE

INT. BRYGGA. SENT Barbro har nettopp fått sparken og står og venter på brygga der Inge kommer inn med siste ferja. INGE BARBRO INGE BARBRO INGE I DAG OG I MORGEN av Liv Heløe Scene for mann og kvinne Manuset finnes til utlån på NSKI I DAG OG I MORGEN er et stykke som handler om Inge og Barbro som er et par, bosatt på en øy et sted i Norge. Inge

Detaljer

CLAUDIA og SOPHIE møtes for å diskutere det faktum at Claudia har et forhold til Sophies far, noe Sophie mener er destruktivt for sin mor.

CLAUDIA og SOPHIE møtes for å diskutere det faktum at Claudia har et forhold til Sophies far, noe Sophie mener er destruktivt for sin mor. HONOUR Av Joanna Murray-Smith og møtes for å diskutere det faktum at Claudia har et forhold til Sophies far, noe Sophie mener er destruktivt for sin mor. EKST. PARK. DAG. Jeg kjenner deg igjen. Jeg gikk

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

Den internasjonale sommerskole Universitetet i Oslo

Den internasjonale sommerskole Universitetet i Oslo KANDIDATNUMMER NB: Husk å skrive kandidatnummer og sidetall på hver side av besvarelsen! (Remember to write your candidate number and page number on every page of the exam.) 2009 Den internasjonale sommerskole

Detaljer

ASYLSØKERS HVERDAG I FREDRIKSTAD TRO HÅP & KJÆRLIGHET. En fortelling om asylsøkerens hverdag i tekst og bilder. Foto: Christin Olsen - DMpro - 09

ASYLSØKERS HVERDAG I FREDRIKSTAD TRO HÅP & KJÆRLIGHET. En fortelling om asylsøkerens hverdag i tekst og bilder. Foto: Christin Olsen - DMpro - 09 ASYLSØKERS HVERDAG I FREDRIKSTAD TRO HÅP & K KJÆRLIGHET En fortelling om asylsøkerens hverdag i tekst og bilder Veumallen - Norsk Folkehjelp Veumallen - Norsk Folkehjelp Foto: Trond Thorvaldsen Foto: Erik

Detaljer

Eventyr og fabler Æsops fabler

Eventyr og fabler Æsops fabler Side 1 av 6 En far, en sønn og et esel Tekst: Eventyret er hentet fra samlingen «Storken og reven. 20 dyrefabler av Æsop» gjenfortalt av Søren Christensen, Aschehoug, Oslo 1985. Illustrasjoner: Clipart.com

Detaljer

NÅR BARNET SKAL BEGYNNE I BARNEHAGEN

NÅR BARNET SKAL BEGYNNE I BARNEHAGEN NÅR BARNET SKAL BEGYNNE I BARNEHAGEN HVA ER EN BARNEHAGE? Barnehager er så vidt forskjellig at det er uråd å fortelle alt om barnehagen i et skriv som dette. Men alle har likevel noe til felles. For å

Detaljer

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål!

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål! Jesus som tolvåring i tempelet Lukas 2, 41-52 Alternativ 1: Rollespill/ dramatisering Sted: Nasaret (plakat) og Jerusalem (plakat) Roller: Forteller/ leder Jesus Josef Maria Familie Venner Lærer FORTELLER:

Detaljer

Marit Nicolaysen Svein og rotta og kloningen. Illustrert av Per Dybvig

Marit Nicolaysen Svein og rotta og kloningen. Illustrert av Per Dybvig Marit Nicolaysen Svein og rotta og kloningen Illustrert av Per Dybvig 2009, 2012 H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Oslo www.aschehoug.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-03-25574-8

Detaljer