Jarle Langeland. Mellom IT-sikkerhet og personvern 2

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Jarle Langeland. Mellom IT-sikkerhet og personvern 2"

Transkript

1

2 Mellom IT-sikkerhet og personvern Jarle Langeland Mellom IT-sikkerhet og personvern 2

3 Mellom IT-sikkerhet og personvern IT-sikkerhet en forutsetning for godt personvern Mellom IT-sikkerhet og personvern 3

4 Mellom IT-sikkerhet og personvern 4

5 Mellom IT-sikkerhet og personvern IT-sikkerhet en forutsetning for godt personvern IT-sikkerhetstiltak kan likevel etter omstendighetene være en trussel mot personvernet og ulovlige etter personopplysningsloven Mellom IT-sikkerhet og personvern 5

6 Trender IT-sikkerhet Skjerpet trusselbilde (NSM, PST, E-tjenestens vurderinger) Kompetansemangel «Security as a service» Økende bevissthet Mer data, mer analyse, IoT? Mellom IT-sikkerhet og personvern 6

7 Trender Personvern Ny forordning i 2018 Mer oppdatert regelverk (Vesentlig) høyere bøter Europeisk regulering «Privacy by design» Mye fokus Snowden Lekkasjer Myndigheter / store selskaper Mellom IT-sikkerhet og personvern 7

8 Personopplysningsloven Svært mange virksomhetsprosesser innebærer behandling av personopplysninger, jf. personopplysingsloven Enhver bruk av opplysninger som kan knyttes til enkeltperson, jf. 2, også lagring og overføring Virksomheten selv vil alltid være behandlingsansvarlig for sine opplysninger og ha ansvaret etter personopplysningsloven Behandling av personopplysninger krever et behandlingsgrunnlag. Sikkerhet ofte å oppfylle lovkrav eller interesseavveining, jf. 8 f. Mellom IT-sikkerhet og personvern 8

9 Mitt tema denne morgenen Hvordan gjennomføre IT-sikkerhetstiltak på en måte som ivaretar personvernet Forholdsmessighet og dataminimalisering Bruk av logger/sikkerhetsovervåking Overføring til andre? Informasjon til brukerne Noen utviklinger Sikkerheten i skyen Personvernforordningen Kryptering og personopplysninger Mellom IT-sikkerhet og personvern 9

10 Dataminimalisering Ikke behandle mer personopplysninger over lenger tid enn nødvendig for å oppnå formålet med behandlingen, jf. personopplysningsloven 28. Logger vil svært ofte inneholde personopplysninger Hvilke logger trenger dere? Hvor lenge trenger dere dem? Særregel for sikkerhetsrelatert informasjon «Registrering av autorisert bruk av informasjonssystemet og av forsøk på uautorisert bruk, skal lagres minst 3 måneder. Det samme gjelder registreringer av alle andre hendelser med betydning for informasjonssikkerheten.» jf. personopplysningsforskriften 2-16 Mellom IT-sikkerhet og personvern 10

11 Dataminimalisering hvorfor viktig? Når dataene først finnes, kan formålet med «behandlingen» lett endres: Kompromitteres I seg selv være mål for angrep Friste til å ta i bruk ny stordataanalyse / «BI» Mellom IT-sikkerhet og personvern 11

12 Bruk av logger til andre formål Personopplysningsforskriften 9-2 jf. 7-11: Arbeidsgiver har ikke rett til å overvåke arbeidstakers» bruk av elektronisk utstyr, herunder bruk av Internett, ut over: a) å administrere systemet, eller b) å avdekke/oppklare brudd på sikkerheten i edb-systemet. Personopplysninger som fremkommer som følge av slike behandlinger «kan ikke senere behandles for å overvåke eller kontrollere den enkelte» Logger/informasjon fra sikkerhetsovervåkning kan som det klare utgangspunkt ikke brukes til andre formål som f.eks. Personalsaker Måling av de ansattes effektivitet Mellom IT-sikkerhet og personvern 12

13 Overføring til andre? Overføring av logger eller andre personopplysninger til andre krever behandlingsgrunnlag eller databehandleravtale Sikkerhetskonsulenter «Managed Security» / Security as a service CERT Myndigheter? Overføring utenfor EU krever særlige forholdsregler No more Safe Harbor Standardavtaler Mellom IT-sikkerhet og personvern 13

14 Informasjon til brukere/ansatte De ansatte skal vite at det foretas logging/sikkerhetsovervåkning hva loggene skal brukes til hva som utgjør uakseptabel bruk Nivå? ikke for teknisk språk kategorier data og bruk gjerne greit Mellom IT-sikkerhet og personvern 14

15 Noen utviklinger Sikkerhet i skyen Mellom IT-sikkerhet og personvern 15

16 Mellom IT-sikkerhet og personvern 16

17 Mellom IT-sikkerhet og personvern 17

18 Sikkerhet i skyen Sky vs. tradisjonell IT-drift Ulike risiki Tradisjonell IT-drift Fysisk sikkerhet (tilgang, brannsikring etc. etc) Operasjonell sikkerhet (vaskedame og reboot) Redundans Sky Nettilgang Datatilgang Internkompetanse Tilgangshåndtering Mellom IT-sikkerhet og personvern 18

19 Personvern og sikkerhet i skyen Dokumentasjon få og kunne dele (revisjonsrapporter, databehandleravtaler etc.). Hva logges egentlig? AWS eksempel: We may monitor the external interfaces (e.g., ports) of Your Content to verify your compliance with the Agreement. You will not block or interfere with our monitoring, but you may use encryption technology or firewalls to help keep Your Content confidential. Mellom IT-sikkerhet og personvern 19

20 Ny personvernforordning (49) The processing of personal data to the extent strictly necessary and proportionate for the purposes of ensuring network and information security, i.e. the ability of a network or an information system to resist, at a given level of confidence, accidental events or unlawful or malicious actions that compromise the availability, authenticity, integrity and confidentiality of stored or transmitted personal data, and the security of the related services offered by, or accessible via, those networks and systems, by public authorities, by computer emergency response teams (CERTs), computer security incident response teams (CSIRTs), by providers of electronic communications networks and services and by providers of security technologies and services, constitutes a legitimate interest of the data controller concerned. This could, for example, include preventing unauthorised access to electronic communications networks and malicious code distribution and stopping denial of service attacks and damage to computer and electronic communication systems. Mellom IT-sikkerhet og personvern 20

21 Kryptering og personvern Kryptering kan være et ypperlig tiltak for informasjonssikkerhet og personvern Opplysningene fortsatt personopplysninger, man kan ikke kryptere seg ut fra personopplysningsloven Mellom IT-sikkerhet og personvern 21

22 Advokatfullmektig Jarle Langeland Mobil: E-post:

Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet

Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet Ny personvernforordning Hvordan reguleres informasjonssikkerhet Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 41 medarbeidere Faggruppe 1 (justis,

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Hovedkonklusjon informasjonssikkerhet tillegges større vekt enn tidligere, både kvalitativt og kvantitativt Agenda gjennomgå hovedreglene

Detaljer

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING

PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING PERSONVERN INNFØRING I DAGENS REGELVERK OG NY FORORDNING Frokostseminar 25. oktober 2016 V/advokat Christopher Clausen og advokatfullmektig Helene Bjørgo 1 DAGENS LOVGIVNING Personopplysningsloven Sentrale

Detaljer

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014 Lovlig bruk av Cloud Computing Helge Veum, avdelingsdirektør Difi, Oslo 17.03.2014 Vårt utgangspunkt Det er Datatilsynets utgangspunkt at det er mulig å oppnå godt personvern også i nettskyen Dette er

Detaljer

Personvern i skyen

Personvern i skyen Personvern i skyen 2016-09-06 Temaer Det store bildet personvernkamp mellom USA og Europa Hva innebærer Privacy Shield Ny forordning nye plikter og rettigheter Skytjenester Datatilsynets krav 2 Det store

Detaljer

Tjenester i skyen hva må vi tenke på?

Tjenester i skyen hva må vi tenke på? Tjenester i skyen hva må vi tenke på? Renate Thoreid, senioringeniør Datatilsynet, Tilsyn og sikkerhetsavdeling Side 1 Visjon: Datatilsynet i front for retten til selvbestemmelse, integritet og verdighet

Detaljer

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre?

CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM-løsninger i skyen - hva har du lov til å lagre? CRM for en advokat Kundedata satt i system Kommersielle mål mot forbrukers rett Innhenter data for profilering Økt digitalisering senket personvern?

Detaljer

Nye personvernregler

Nye personvernregler Nye personvernregler Agenda Hva er personvern og personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler De viktigste endringene fra idag til 2018 Hva nå? - våre forventninger og råd om veien videre Innledning

Detaljer

Trust in the Personal Data Economy. Nina Chung Mathiesen Digital Consulting

Trust in the Personal Data Economy. Nina Chung Mathiesen Digital Consulting Trust in the Personal Data Economy Nina Chung Mathiesen Digital Consulting Why does trust matter? 97% of Europeans would be happy for their personal data to be used to inform, make recommendations or add

Detaljer

Cloud computing en veileder i bruk av nettskytjenester. En vurdering av nettskytjenester opp mot kravene i personopplysningsloven 1.

Cloud computing en veileder i bruk av nettskytjenester. En vurdering av nettskytjenester opp mot kravene i personopplysningsloven 1. Cloud computing en veileder i bruk av nettskytjenester En vurdering av nettskytjenester opp mot kravene i personopplysningsloven 1. april 2011 Innledning Cloud Computing, heretter kalt Nettskyen, er en

Detaljer

Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance

Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance VEIEN TIL GDPR: PLANLEGG DINE NESTE 12 MÅNEDER Gjermund Vidhammer Avdelingsleder Governance, risk & compliance Agenda Hvordan påvirker GDPR arbeid med informasjonssikkerhet Etterlevelse: plan for de neste

Detaljer

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018

Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Sadia Zaka CERES 1 Gjeldende regelverk: Personopplysningsloven og personopplysningsforskriften Ny personvernforordning trer i kraft i mai 2018 Forordningen pålegger den behandlingsansvarlige flere plikter,

Detaljer

Cyberspace og implikasjoner for sikkerhet

Cyberspace og implikasjoner for sikkerhet Cyberspace og implikasjoner for sikkerhet Bjørnar Solhaug Seminar: Cyberspace Hva er utfordringene fra et risikoperspektiv? SINTEF, 22. januar, 2016 1 Oversikt Bakgrunn Hva er cyberspace, og hva snakker

Detaljer

Ny personvernforordning

Ny personvernforordning Ny personvernforordning 19.11.2015 www.personvernbloggen 19.11.201 Side 2 De «gamle» prinsippene dagens lov er bygd på Selvbestemmelse samtykke og reservasjonsrett Informasjon og innsyn Sletting av opplysninger

Detaljer

Kan du legge personopplysninger i skyen?

Kan du legge personopplysninger i skyen? Kan du legge personopplysninger i skyen? 05.05.2015 Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 40 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring,

Detaljer

Hva er cyberrisiko? Bjørnar Solhaug. Seminar om cyberrisk, SINTEF, Technology for a better society 1

Hva er cyberrisiko? Bjørnar Solhaug. Seminar om cyberrisk, SINTEF, Technology for a better society 1 Hva er cyberrisiko? Bjørnar Solhaug Seminar om cyberrisk, SINTEF, 2014-06-18 1 Oversikt Bakgrunn Eksisterende definisjoner Cyberspace og cybersecurity Cybersystem Cybersikkerhet Cyberrisk Oppsummering

Detaljer

Kampanje Event EU GDPR Advokat Rune Opdahl

Kampanje Event EU GDPR Advokat Rune Opdahl Kampanje Event EU GDPR 2018 Advokat Rune Opdahl 1 SAMTYKKER 2 MARKEDSFØRING/PROFILERING 3 TRANSPARENS 4 ANDRE UTVALGTE REGLER 1 SAMTYKKER Consent is a clear and affirmative wish 1 SAMTYKKER All behandling

Detaljer

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen

Personvern nytt landskap i Senioradvokat Simen Evensen Breen Personvern nytt landskap i 2018 Senioradvokat Simen Evensen Breen Opplegget videre Det regulatoriske rammeverket Terminologi og IP-adresser Grunnprinsipper for å behandle personopplysninger De registrertes

Detaljer

Big Data, kommersialisering og eierskap til informasjon

Big Data, kommersialisering og eierskap til informasjon Big Data, kommersialisering og eierskap til informasjon Advokat Eva Jarbekk FØYEN Torkildsen Advokatfirma DA Copyright 2014 Foyen All Rights Reserved. 1 Big Data analyse - forutsetter IoT - hva skjer?

Detaljer

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN

1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN GDPR 1 GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN 2 DATAOVERSIKTER 3 GJENNOMSIKTIGHET 4 SAMTYKKER 5 DATAUTVEKSLING 6 ENKELTE ANDRE SENTRALE REGLER 7 HVORDAN FORBEREDE SEG TIL GDPR GRUNNLEGGENDE OM GDPR OG PERSONVERN

Detaljer

Barns personvern spesielt samtykke til behandling av personopplysninger

Barns personvern spesielt samtykke til behandling av personopplysninger Barns personvern spesielt samtykke til behandling av personopplysninger Oversikt over foredraget Spesielle utfordringer med barns personvern Gjeldende rett om samtykke til behandling av barns personopplysninger

Detaljer

Informasjonssikkerhet i forordningen

Informasjonssikkerhet i forordningen Informasjonssikkerhet i forordningen 19.10.2016 Agenda Personopplysninger Bakgrunn om forordningen Dagens krav til informasjonssikkerhet Krav til informasjonssikkerhet i nytt regelverk Thinkstock.com 2

Detaljer

Det 7. norske arkivmøtet Informasjonssikkerhet i endringsprosesser. 6. April 2016

Det 7. norske arkivmøtet Informasjonssikkerhet i endringsprosesser. 6. April 2016 Det 7. norske arkivmøtet Informasjonssikkerhet i endringsprosesser 6. April 2016 2 Agenda 1. Informasjonssikkerhet 2. Klassifisering 3. Risikoanalyse og kontinuitetsplanlegging i endringsprosesser 4. Personvern

Detaljer

Og her følger svaret fra Wikborg og Rein (Styret i Sanderød Vel) datert (sendt per mail) 29. juni 2015

Og her følger svaret fra Wikborg og Rein (Styret i Sanderød Vel) datert (sendt per mail) 29. juni 2015 Sverre V. Kaarbøe Fra: Sverre V. Kaarbøe Sendt: 30. juni 2015 07:52 Til: Moen, Tom Erling; Frank Jensen; Sara Nærstad; Bård Østby; Stareng; j-olh@online.no; oivind.svendsen@yahoo.no; 'Terje Bryne'; olefinholt@gmail.com;

Detaljer

Bak skyen: Behandling av personopplysninger. Tommy Tranvik, Senter for rettsinformatikk NOIKOS,

Bak skyen: Behandling av personopplysninger. Tommy Tranvik, Senter for rettsinformatikk NOIKOS, Bak skyen: Behandling av personopplysninger Tommy Tranvik, Senter for rettsinformatikk NOIKOS, 28.10.10 Utfordringer for sky kunder 1. Manglende styring og kontroll 2. Etterleve lover og regler 3. Endring

Detaljer

Bruk av skytjenester Sikkerhet, personvern og juridiske forhold i skyen. Hallstein Husand, fagdirektør IKA Trøndelag Trondheim 24.

Bruk av skytjenester Sikkerhet, personvern og juridiske forhold i skyen. Hallstein Husand, fagdirektør IKA Trøndelag Trondheim 24. Bruk av skytjenester Sikkerhet, personvern og juridiske forhold i skyen Hallstein Husand, fagdirektør IKA Trøndelag Trondheim 24. mars 2015 Utgangspunktet Det er Datatilsynets utgangspunkt at det er mulig

Detaljer

Virksomheter som tar i bruk skytjenester er juridisk ansvarlige, og må sørge for at personopplysningene behandles i tråd med personvernregelverket.

Virksomheter som tar i bruk skytjenester er juridisk ansvarlige, og må sørge for at personopplysningene behandles i tråd med personvernregelverket. CLOUD COMPUTING En veiledning i bruk av skytjenester, 2014 Skytjenester Virksomheter som tar i bruk skytjenester er juridisk ansvarlige, og må sørge for at personopplysningene behandles i tråd med personvernregelverket.

Detaljer

Grunnleggende personvern. Fagsamling 1: Personvern 18. januar 2017

Grunnleggende personvern. Fagsamling 1: Personvern 18. januar 2017 Grunnleggende personvern Fagsamling 1: Personvern 18. januar 2017 Agenda 1. Innledning Hva er personvern Nye regler på vei 2. Grunnleggende begreper og prinsipper 3. Hva må være på plass uansett? Generelle

Detaljer

DecisionMaker Frequent error codes (valid from version 7.x and up)

DecisionMaker Frequent error codes (valid from version 7.x and up) DecisionMaker Frequent error codes (valid from version 7.x and up) DM Frequent Error Codes Bisnode Credit IT 03.02.2014 1 (5) CONTENTS 1 Target... 3 2 About this document... 3 3 Error codes an messages...

Detaljer

Ny personvernlovgivning er på vei

Ny personvernlovgivning er på vei Ny personvernlovgivning er på vei Hvordan forbereder du din virksomhet? 16. mai 2017 Hva betyr endringene? Ny personvernforordning endrer det europeiske personvernlandskapet og norske virksomheter må tenke

Detaljer

Internkontroll og informasjonssikkerhet lover og standarder

Internkontroll og informasjonssikkerhet lover og standarder Internkontroll og informasjonssikkerhet lover og standarder Renate Thoreid, senioringeniør Side 1 Internkontroll og Informasjonssikkerhet Krav i Personopplysningsloven 13 og 14 Krav i Personopplysningsforskriften

Detaljer

EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling?

EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling? EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling? Nettverksmøte 25. januar 2017 i Oslo Kim Knudsen Continuous Delivery

Detaljer

Samtykke som behandlingsgrunnlag i arbeidsforhold. 3. September 2015. Kari Gimmingsrud. www.haavind.no

Samtykke som behandlingsgrunnlag i arbeidsforhold. 3. September 2015. Kari Gimmingsrud. www.haavind.no Samtykke som behandlingsgrunnlag i arbeidsforhold 3. September 2015 Kari Gimmingsrud www.haavind.no TEMA Samtykke som grunnlag for behandling av personopplysninger i arbeidsforhold Aktualitet Før - under

Detaljer

PERSONVERN FRA ET CYBERPERSPEKTIV

PERSONVERN FRA ET CYBERPERSPEKTIV PERSONVERN FRA ET CYBERPERSPEKTIV Ketil Stølen Name Place Month 2016 Personvern i følge Paragraf 102 i Grunnloven Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin kommunikasjon

Detaljer

Bjørn Erik Thon Direktør www.personverbloggen.no @bjornerikthon www.datatilsynet.no

Bjørn Erik Thon Direktør www.personverbloggen.no @bjornerikthon www.datatilsynet.no Personvern i skyen - Foredrag for Dataforeningen 10. september 2013 Bjørn Erik Thon Direktør www.personverbloggen.no @bjornerikthon www.datatilsynet.no Datatilsynet - Håndhever personopplysningsloven,

Detaljer

Endelig kontrollrapport

Endelig kontrollrapport Saksnummer: 12/00057 Dato for kontroll: 18.01.2012 Rapportdato: 21.05.2012 Endelig kontrollrapport Kontrollobjekt: Paulsens Hotell AS Sted: Lyngdal Utarbeidet av: Stein Erik Vetland 1 Innledning Datatilsynet

Detaljer

Skytjenester. Forside og Databehandleravtale. Telenor Norge

Skytjenester. Forside og Databehandleravtale. Telenor Norge Skytjenester Forside og Databehandleravtale Telenor Norge FORSIDE TIL AVTALE Det bekreftes med dette at det i dag den er inngått avtale mellom Telenor Norge AS, Snarøyveien 30, 1331 Fornebu, orgnr. 976

Detaljer

Lovlig bruk av Cloud Computing. Hallstein Husand Sikkerhetskonferansen 2013 Gjøvik 15. april 2013

Lovlig bruk av Cloud Computing. Hallstein Husand Sikkerhetskonferansen 2013 Gjøvik 15. april 2013 22.03.2012 Side 1 Lovlig bruk av Cloud Computing Hallstein Husand Sikkerhetskonferansen 2013 Gjøvik 15. april 2013 Agenda Kort om personvern Kan skyen brukes? Litt om Cloud computing generelt Narviksaken

Detaljer

En praktisk anvendelse av ITIL rammeverket

En praktisk anvendelse av ITIL rammeverket NIRF 17. april 2012 En praktisk anvendelse av ITIL rammeverket Haakon Faanes, CIA,CISA, CISM Internrevisjonen NAV NAVs ITIL-tilnærming - SMILI NAV, 18.04.2012 Side 2 Styring av tjenestenivå Prosessen omfatter

Detaljer

GDPR. Advokat Kari Gimmingsrud

GDPR. Advokat Kari Gimmingsrud GDPR Advokat Kari Gimmingsrud Velkommen! Agenda 1. EUs nye forordning sentrale endringer og hva betyr det for virksomhetene v/haavind 2. Adeccos erfaringer fra arbeidet med implementeringen 3. Vesentlige

Detaljer

Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk Person(opplsynings)vernforordningens bestemmelser om innebygget person(opplysnings)vern

Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk Person(opplsynings)vernforordningens bestemmelser om innebygget person(opplysnings)vern Lee A. Bygrave, Senter for rettsinformatikk Person(opplsynings)vernforordningens bestemmelser om innebygget person(opplysnings)vern Personvernkonferansen 02.12.2016 The answer to the machine is in the

Detaljer

Kundetilfredshetsundersøkelse FHI/SMAP

Kundetilfredshetsundersøkelse FHI/SMAP Kundetilfredshetsundersøkelse FHI/SMAP Sluttrapport pr. 20. April 2010 Alle 9 kunder av FHI s produksjonsavdeling for biofarmasøytiske produkter (SMAP) i perioden 2008-2009 mottok i januar 2010 vårt spørreskjema

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern Norsk Arkivråds høstseminar, 2. november 2016 Nye personvernregler 1. Om de nye reglene 2. De nye reglene 2 1. Om forordningen Arbeidet startet i 2012 Vedtatt i 2016 og

Detaljer

EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling?

EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling? EU General Data Protection Regulation - GDPR: Hva er dette? Hva betyr dette for meg her i Norge? Og hva betyr det for test og utvikling? Nettverksmøte 22. mars 2017 i Bergen Kim Knudsen Kim.knudsen@ca.com

Detaljer

Skytjenester utviklingstrekk, krav og forventninger. Frank Skapalen NVE

Skytjenester utviklingstrekk, krav og forventninger. Frank Skapalen NVE Skytjenester utviklingstrekk, krav og forventninger Frank Skapalen NVE Kilde: http://srmsblog.burtongroup.com/ Innhold Globale utviklingstrekk for skytjenester Skypolitikk Dilemmaet sikkerhet opp mot funksjonalitet

Detaljer

Rettslige krav til styring av informasjonssikkerhet. Karin Kristiansen og Amund Eriksen

Rettslige krav til styring av informasjonssikkerhet. Karin Kristiansen og Amund Eriksen Rettslige krav til styring av informasjonssikkerhet Karin Kristiansen og Amund Eriksen Hva får dere IKKE? Informasjonssikkerhet? Informasjonssikkerhet dreier seg om å håndtere risiko relatert til virksomhetens

Detaljer

Databehandleravtale. mellom. Navn på kommunen eller fylkeskommunen. (behandlingsansvarlig) Navn på tjenesteleverandøren

Databehandleravtale. mellom. Navn på kommunen eller fylkeskommunen. (behandlingsansvarlig) Navn på tjenesteleverandøren Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2 inngås følgende avtale mellom Navn på kommunen eller fylkeskommunen.. (behandlingsansvarlig)

Detaljer

Styrket personvern, svekkede bedrifter? Deloittes personvernundersøkelse Februar 2017

Styrket personvern, svekkede bedrifter? Deloittes personvernundersøkelse Februar 2017 Styrket personvern, svekkede bedrifter? Deloittes personvernundersøkelse 2017 Februar 2017 Innhold Innledning Tidslinje for utviklingen i personvern Behandling av personopplysninger Lagring av personopplysninger

Detaljer

SIKKERHET OG TILLIT FRA ET TVERRFAGLIG PERSPEKTIV

SIKKERHET OG TILLIT FRA ET TVERRFAGLIG PERSPEKTIV SIKKERHET OG TILLIT FRA ET TVERRFAGLIG PERSPEKTIV Abelia Innovasjon Fagnettverk for Informasjonssikkerhet Oslo 17. mars 2005 Sikkerhet og tillit hva er sammenhengen? Ketil Stølen Sjefsforsker/Professor

Detaljer

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015

Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hvordan revidere etterlevelse av personvernregelverket? Presentasjon NIRF 16. april 2015 Hva er personvern? Personvern: Retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger Datatilsynets

Detaljer

Bruker dokumentasjon Web sikkerhet. Universitet i Stavanger

Bruker dokumentasjon Web sikkerhet. Universitet i Stavanger Bruker dokumentasjon Web sikkerhet Universitet i Stavanger Innhold Bruker dokumentasjon... 1 Webtrafikk sikkerhet... 1 Universitet i Stavanger... 1 UiS Webtrafikk sikkerhet... 3 Bakgrunn... 3 Hvordan virker

Detaljer

Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011

Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011 Mandal kommunes styringssystem for informasjonssikkerhet Utkast, mars 2011 1 1.0 INNLEDNING. Mandal kommune samler inn, oppbevarer og bruker personopplysninger som en nødvendig del for å kunne utføre sine

Detaljer

Hvordan lage forespørsler for cloud-baserte tjenester og utarbeidelse av avtaler. 27.10.2011 Advokat Herman Valen

Hvordan lage forespørsler for cloud-baserte tjenester og utarbeidelse av avtaler. 27.10.2011 Advokat Herman Valen Hvordan lage forespørsler for cloud-baserte tjenester og utarbeidelse av avtaler 27.10.2011 Advokat Herman Valen 2 Innledning Regelverket for offentlige anskaffelser Kjennetegnet ved cloud-tjenester Standardiserte

Detaljer

Risikoanalysemetodikk

Risikoanalysemetodikk Risikoanalysemetodikk Mars 2012 Eva Henriksen, eva.henriksen@telemed.no Eva Skipenes, eva.skipenes@telemed.no Sikkerhetsrådgivere NST www.telemed.no/sikkerhet Metodikk for Risikoanalyse Risikovurdering

Detaljer

Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten

Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten Innledning til mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester i Dataporten Nedenfor følger mal for databehandleravtaler ved bruk av tjenester som tilbys via Dataporten. Malen kan anvendes av universiteter

Detaljer

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Databehandleravtale Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Statens innkrevingssentral (SI) behandlingsansvarlig og (Inkassoselskapet)

Detaljer

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen

Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen Bruk av skytjenester og sosiale medier i skolen 13.11.2015 Agenda Hva er personvern? Datatilsynets skole- og barnehageprosjekt Skytjenester Sosiale medier Thinkstock.com 2 Hvem har ansvaret? «Behandlingsansvarlig»

Detaljer

Hva er et styringssystem?

Hva er et styringssystem? Hva er et styringssystem? Og forholdet mellom ISO 27001 og 27002 Seminar 12. april 2012 Ingvild Høvik Kiland Riksrevisjonens Dok 1 (2010-2011) Revisjonen var basert på Nasjonale retningslinjer for å styrke

Detaljer

// Translation // KLART SVAR «Free-Range Employees»

// Translation // KLART SVAR «Free-Range Employees» // Translation // KLART SVAR «Free-Range Employees» Klart Svar is a nationwide multiple telecom store, known as a supplier of mobile phones and wireless office solutions. The challenge was to make use

Detaljer

EUs nye forordning for personvern

EUs nye forordning for personvern EUs nye forordning for personvern 22.03.2017 Hva er person(opplysnings)vern? Den enkeltes rett til å ha kontroll med egne personopplysninger Selvbestemmelse rett til selv å bestemme hvilke opplysninger

Detaljer

Vår digitale sårbarhet teknologi og åpne spørsmål

Vår digitale sårbarhet teknologi og åpne spørsmål Lysneutvalget 2014-2015 Vår digitale sårbarhet teknologi og åpne spørsmål Professor Olav Lysne Leder for Digitalt Sårbarhehtsutvalg Leder for Robuste Ne? Senteret 1 2 4 Lysneutvalget - Digitale sårbarheter

Detaljer

Big data, medier og forventninger

Big data, medier og forventninger Big data, medier og forventninger Digitalforum 16. april 2015 Finn Lützow-Holm Myrstad Fagdirektør, digitale tjenester Twitter: finnmyrstad Finn.myrstad@forbrukerradet.no Disposisjon To hovedbudskap i

Detaljer

Databehandleravtale etter personopplysningsloven

Databehandleravtale etter personopplysningsloven Databehandleravtale etter personopplysningsloven Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. mellom Fjellinjen AS. behandlingsansvarlig

Detaljer

Skytjenester i skolen

Skytjenester i skolen Skytjenester i skolen NKUL 2012 Tommy Tranvik og Harald Torbjørnsen Agenda 1. Skytjenester fordeler og ulemper 2. Rettslige reguleringer personopplysningsloven med forskrift 3. Praktiske eksempel fra skolesektoren

Detaljer

Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer

Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer Personvern i norske bedrifter: Hva er status og hva er utfordringene som kommer 22. juni 2016 SINTEF Oslo Emese Bogya Status i Norge, per dags dato Transcendent Group 2016 Datatilsynet Kilde: https://www.datatilsynet.no/globalassets/global/04_planer_rapporter/aarsmelding/datatilsynts-arsrapport-2015-til-kmd.pdf

Detaljer

Cloud og nettsky - IKT-kontrakter og anskaffelser/anbud. Mai 2014

Cloud og nettsky - IKT-kontrakter og anskaffelser/anbud. Mai 2014 Cloud og nettsky - IKT-kontrakter og anskaffelser/anbud Mai 2014 Evas «briller» Advokat, partner i Lynx Advokatfirma DA Arbeider for offentlig sektor og private leverandører Leder i Personvernnemnda Partner

Detaljer

Det digitale trusselbildet Sårbarheter og tiltak

Det digitale trusselbildet Sårbarheter og tiltak H a f s l u n d M u l i g h e t s W o r k s h o p TORE LARSEN ORDERLØKKEN Det digitale trusselbildet Sårbarheter og tiltak Agenda Sikkerhetsparadokset Trusler og trender Tall og hendelser Hvordan sikrer

Detaljer

Det handler om å vite Christopher Kiønig KAM (ISO27001 LI)

Det handler om å vite Christopher Kiønig KAM (ISO27001 LI) Det handler om å vite 06.03.2014 Christopher Kiønig KAM (ISO27001 LI) Intro Watchcom Aktuelt trusselbilde Finger på pulsen Samarbeidet Watchcom og Cegal Q & A Watchcom Vi hjelper våre kunder med å forvalte

Detaljer

Trådløsnett med. Wireless network. MacOSX 10.5 Leopard. with MacOSX 10.5 Leopard

Trådløsnett med. Wireless network. MacOSX 10.5 Leopard. with MacOSX 10.5 Leopard Trådløsnett med MacOSX 10.5 Leopard Wireless network with MacOSX 10.5 Leopard April 2010 Slå på Airport ved å velge symbolet for trådløst nettverk øverst til høyre på skjermen. Hvis symbolet mangler må

Detaljer

Ny personvernforordning Er vi alle forberedt?

Ny personvernforordning Er vi alle forberedt? Ny personvernforordning Er vi alle forberedt? GDPR - historikk 2012 2015 2016 25. mai 2018 Kommisjon fremlegger forslag De tre EUinstitusjoner blir enige om teksten Formell adopsjon Ikrafttredelse General

Detaljer

Kan de nye reglene implementeres med bruk av standarder?

Kan de nye reglene implementeres med bruk av standarder? Mai 2016 Kan de nye reglene implementeres med bruk av standarder? JACOB MEHUS Vi utvikler standarder på alle områder i samfunnet PLAN, BYGG OG EIENDOM BARNEHAGE VANN OG AVLØP UTDANNING IKT KULTUR OG FRITID

Detaljer

Blokkering av innhold på internett

Blokkering av innhold på internett Blokkering av innhold på internett Norids registrarseminar Rune Ljostad 30. oktober 2012 Internett egenart har skapt ubalanse Stort skadepotensiale Alle tidligere naturlige begrensninger borte Mulig å

Detaljer

Proff behandling av personopplysninger. Bjørn Erik Thon direktør i Data=lsynet @bjornerikthon personvernbloggen.no

Proff behandling av personopplysninger. Bjørn Erik Thon direktør i Data=lsynet @bjornerikthon personvernbloggen.no Proff behandling av personopplysninger Bjørn Erik Thon direktør i Data=lsynet @bjornerikthon personvernbloggen.no 1 01.11.14 Side 2 01.11.14 Side 3 01.11.14 Side 4 01.11.14 Side 5 01.11.14 Side 6 01.11.14

Detaljer

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit

COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. Johnny Berntsen ISO/IEC Master Knowit COMPLIANCE GENERAL DATA PROTECTION REGULATION Johnny Berntsen ISO/IEC 27001 Master Knowit Hva er GRDP? GDPR står for General Data Protection Regulation og er erstattningen og oppdatering av EU s 20 år

Detaljer

IoTSec: Consortium Meeting 8-9 Mar 2016. Smart Distribution Grid vs Smart Home

IoTSec: Consortium Meeting 8-9 Mar 2016. Smart Distribution Grid vs Smart Home IoTSec: Consortium Meeting 8-9 Mar 2016 Smart Distribution Grid vs Smart Home 3 Industry Session IoTSec requirements for the Smart Grid Industry perspective Objectives 1. Identify relevant Smart Grid IoT

Detaljer

Ny personvernforordning. ny hverdag for bransjen?

Ny personvernforordning. ny hverdag for bransjen? Ny personvernforordning ny hverdag for bransjen? 05.04.2016 Behovet for regelendringer 2 Idealer møter byråkrati Status : NN has always tried to contribute to a Regulation that respects the fundamental

Detaljer

We are Knowit. We create the new solutions.

We are Knowit. We create the new solutions. We are Knowit. We create the new solutions. AGENDA 0900-0915 Velkommen 0915-1030 Selskapspresentasjoner 1030-1045 Kort Pause 1045-1145 Diskusjon (trender, utfordringer, muligheter, prosjekter, samarbeid++)

Detaljer

Microsoft Dynamics C5 Version 2008 Oversigt over Microsoft Reporting Services rapporter

Microsoft Dynamics C5 Version 2008 Oversigt over Microsoft Reporting Services rapporter Reporting Services - oversigt Microsoft Dynamics C5 Version 2008 Oversigt over Microsoft Reporting Services rapporter Summary Efterfølgende vises en oversigt over de rapporter som er indeholdt i Microsoft

Detaljer

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet

Velferdsteknologi og personvern. Camilla Nervik, Datatilsynet Velferdsteknologi og personvern Camilla Nervik, Datatilsynet Datatilsynet http://itpro.no/artikkel/20499/vipps-deler-din-kundeinformasjon-medfacebook/ http://e24.no/digital/undlien-vil-skape-medisiner-tilpasset-dine-gener-uioprofessor-vil-digitalisere-genene-dine/23608168

Detaljer

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2 inngås følgende avtale.

Databehandleravtale. I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2 inngås følgende avtale. Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2 inngås følgende avtale mellom.. (barnehagen) og MyKid AS. (databehandler) 1. Avtalens hensikt

Detaljer

Cloud computing og offshoring. Juridiske sjekkpunkter for overføring av data til utlandet. Espen Werring, 1. desember 2011

Cloud computing og offshoring. Juridiske sjekkpunkter for overføring av data til utlandet. Espen Werring, 1. desember 2011 Cloud computing og offshoring Juridiske sjekkpunkter for overføring av data til utlandet Espen Werring, 1. desember 2011 Er dette noe å bry seg om? Betydelig vekst innen offshoring de seneste årene Alle

Detaljer

Virksomhetens kontroll og ansvar - Når den ansatte går i skyen. Helge Veum, avdelingsdirektør Dataforeningen Outsourcing&Offshoring, Oslo 21.01.

Virksomhetens kontroll og ansvar - Når den ansatte går i skyen. Helge Veum, avdelingsdirektør Dataforeningen Outsourcing&Offshoring, Oslo 21.01. Virksomhetens kontroll og ansvar - Når den ansatte går i skyen Helge Veum, avdelingsdirektør Dataforeningen Outsourcing&Offshoring, Oslo 21.01.2014 Samme data Store data - nye formål Aller først - vårt

Detaljer

Fremtiden er (enda mer) mobil

Fremtiden er (enda mer) mobil www.steria.no è Fremtiden er (enda mer) mobil Steria Technology trends 2011 è Top 10 strategic technology trends for 2011: Cloud computing is real hot according to Gartner, but CIO s in Norway and Scandinavia

Detaljer

Vår digitale sårbarhet teknologi og åpne spørsmål

Vår digitale sårbarhet teknologi og åpne spørsmål Lysneutvalget 2014-2015 Vår digitale sårbarhet teknologi og åpne spørsmål Professor Olav Lysne Leder for Digitalt Sårbarhehtsutvalg Leder for Robuste Nett Senteret 1 2 3 Kritiske infrastrukturer og innsatsfaktorer

Detaljer

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR?

Hva gjør så KiNS og KS med GDPR? 1 Hva er KiNS Foreningen Kommunal Informasjonssikkerhet KiNS 2003 Over 200 kommuner/fylkeskommuner Samarbeider nært med KS, Datatilsynet, DiFi, NSM, ehelse, Senter for IKT i undervisningen. KiNS arrangerer

Detaljer

PATIENCE TÅLMODIGHET. Is the ability to wait for something. Det trenger vi når vi må vente på noe

PATIENCE TÅLMODIGHET. Is the ability to wait for something. Det trenger vi når vi må vente på noe CARING OMSORG Is when we show that we care about others by our actions or our words Det er når vi viser at vi bryr oss om andre med det vi sier eller gjør PATIENCE TÅLMODIGHET Is the ability to wait for

Detaljer

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper

Personvernregelverkets krav til skytjenester. Personvernregelverket. Krav og prinsipper Personvernregelverket Personvernregelverkets krav til skytjenester EUs personverndirektiv 95/46/EU Personopplysningsloven med forskrift Særlovgivning, markedsføringsloven og taushetspliktregler Ny EU-forordning

Detaljer

Familieeide selskaper - Kjennetegn - Styrker og utfordringer - Vekst og nyskapning i harmoni med tradisjoner

Familieeide selskaper - Kjennetegn - Styrker og utfordringer - Vekst og nyskapning i harmoni med tradisjoner Familieeide selskaper - Kjennetegn - Styrker og utfordringer - Vekst og nyskapning i harmoni med tradisjoner Resultater fra omfattende internasjonal undersøkelse og betraktninger om hvordan observasjonene

Detaljer

Bilag 14 Databehandleravtale

Bilag 14 Databehandleravtale Bilag 14 Databehandleravtale Telefoni- og sentralbordtjenester Bilag 12 Databehandleravtale Side 1 av 7 Databehandleravtale I henhold til personopplysningslovens 13, jf. 15 og personopplysningsforskriftens

Detaljer

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik

Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet. Tommy Tranvik Ny EU-forordning: informasjonssikkerhet Tommy Tranvik Utgangspunkt Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om beskyttelse av fysiske personer i forbindelse med behandling

Detaljer

Box: erfaringer med UNINETTs første internasjonale skytjeneste. Jan Meijer, UNINETT

Box: erfaringer med UNINETTs første internasjonale skytjeneste. Jan Meijer, UNINETT Box: erfaringer med UNINETTs første internasjonale skytjeneste Jan Meijer, UNINETT UNINETT Norges forskningsnett KDs verktøy for felles IKT infrastruktur i norsk UH 85 årsverk omsetning 180 millioner ca.

Detaljer

E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse)

E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse) Vedlegg 3 til Bransjenorm for behandling av personopplysninger i elektronisk billettering (Bransjenormen) E-billetteringsnorm: Mal for databehandleravtale (bearbeidet utgave av Datatilsynets avtaleskisse)

Detaljer

Microsoftkjennelsen. - Amerikanske myndigheters tilgang til data. Eirik Andersen 16. oktober 2014 www.svw.no

Microsoftkjennelsen. - Amerikanske myndigheters tilgang til data. Eirik Andersen 16. oktober 2014 www.svw.no Microsoftkjennelsen - Amerikanske myndigheters tilgang til data Eirik Andersen 16. oktober 2014 www.svw.no Faktum Den 2. desember 2013 fremmet amerikanske myndigheter krav for domstolene i New York om

Detaljer

Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10.

Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10. Helsedata i skyen og personvern på viddene? Helge Veum, avdelingsdirektør H-dir arbeidsseminar om skyteknologi Kongsvinger 10. mars 2015 10.03.2015 Side 2 Utgangspunktet Det er Datatilsynets utgangspunkt

Detaljer

Privacy Shield og Skytjenester

Privacy Shield og Skytjenester Privacy Shield og Skytjenester Datatilsynet Uavhengig forvaltningsorgan Tilsyn og ombud Forvalter personopplysningsloven og forskrifter 46 medarbeidere Faggruppe 1 (justis, bank/finans/forsikring, arbeidsliv)

Detaljer

Nye personvernregler fra 2018

Nye personvernregler fra 2018 Nye personvernregler fra 2018 Agenda Personopplysninger Bakgrunn for nye personvernregler Ansvarlighet og internkontroll Informasjonssikkerhet og avviksmeldinger Innebygd personvern og DPIA Personvernombud

Detaljer

Big data i offentlig sektor og personvern

Big data i offentlig sektor og personvern Big data i offentlig sektor og personvern Hva er personvern? Selvbestemmelse Forutsigbarhet Informasjon og innsyn Korrekte data Informasjonssikkerhet 2 3 Hva er Big Data? Gigantiske mengder digitale data

Detaljer

#mappami 2.0. Store data - helt ute av kontroll

#mappami 2.0. Store data - helt ute av kontroll #mappami 2.0 Store data - helt ute av kontroll Påstand 1: Store datamengder er mer ute av kontroll enn du tror Påstand 2: Everybody s got something to hide......except me and my monkey (Lennon/McCartney)

Detaljer

Lagring av personopplysninger. Øyvind Eilertsen UNINETT CERT. SUHS-konferansen Informasjonssikkerhet Behandling av personopplysninger:

Lagring av personopplysninger. Øyvind Eilertsen UNINETT CERT. SUHS-konferansen Informasjonssikkerhet Behandling av personopplysninger: Lagring av personopplysninger Øyvind Eilertsen UNINETT CERT SUHS-konferansen 2011 Dagens tekst Informasjonssikkerhet Behandling av personopplysninger: Organisatoriske krav Tekniske krav Informasjonssikkerhetsarbeidet

Detaljer

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Uninett, Tromsø

Lovlig bruk av Cloud Computing. Helge Veum, avdelingsdirektør Uninett, Tromsø Lovlig bruk av Cloud Computing Helge Veum, avdelingsdirektør Uninett, Tromsø 11.06.2014 Vårt utgangspunkt Det er Datatilsynets utgangspunkt at det er mulig å oppnå godt personvern også i nettskyen Dette

Detaljer