GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere"

Transkript

1 Punktskrift blindes eget språk Vi besøker forfatteren Leif Magne Bjørkelund, som er blind. Nå skriver han med punktskrift, men forteller om en tøff kamp for å lære skriftspråket. side 4 GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere NR Vi skåler for punktmerking av vin Men lurer på hvorfor man ikke kan merke varer som melk og juice, slik at blinde selv kan finne frem i butikkjungelen. side 3 Bli fôrvert! Nå trenger NBFs Førerhundskole igjen fôrverter til nye kull med førerhundvalper. Er dette noe for deg? side 8 Jens August ble blind Det var stor dramatikk på TVskjermen da Hotell Cæsar-stjernen Jens August nylig mistet synet. Og nå lurer alle på hvordan det vil gå med storsjarmøren... side 8

2 2 AVIS FOR NORGES BLINDEFORBUNDS GIVERE NR Kjære leser! Når jeg går forbi bysten av Louis Braille på Hurdalsenteret, hender det jeg stopper opp og tenker stille for meg selv: Det var jammen godt du gjorde det! Louis Braille oppfant punktskriften - eller blindeskriften, som vi ofte kaller det tidlig på 1800-tallet. Det fikk stor betydning for oss blinde og svaksynte. Hadde det ikke vært for denne unge franskmannen, ville vi ikke bare vært synshemmede - men også nærmest analfabeter i tillegg. Seks punkter fordelt på tre rader. Det gir 64 kombinasjoner og dekker behovet for bokstaver og de viktigste tegnene. Og hadde det ikke vært for nettopp disse seks punktene, ville nok mitt og mange andre synshemmedes liv sett ganske annerledes ut. Som ung sentralbordbetjent ved Oslo Trygdekontor måtte jeg skrive alle lister over ansatte og fagfelt i punktskrift. Etter at jeg kom til Blindeforbundet i 1973, har jeg skrevet tusenvis av brev og dokumenter med nettopp disse punktene. Punktskriften kombinert med datamaskinen gjør meg i dag i stand til å kommunisere med folk både i og utenfor Blindeforbundet - uten hjelp fra andre. Uten den, ville jeg neppe kunnet fungere i jobben som generalsekretær... Hva da med alle de blinde og svaksynte som er helt ukjente med dette skriftspråket? Som lever i en tilværelse hvor de nærmest er analfabeter? Å lære punktskrift er omfattende og krevende. Tenk deg selv å lære et nytt språk med ukjent alfabet i moden alder og attpåtil måtte ta i bruk en ny sans for å forstå det! Men det nytter. Det vet vi i Norges Blindeforbund. Derfor arrangerer vi jevnlig kurs over hele landet. De seks punktene og det de kan brukes til er noe av det viktigste i livet mitt. Jeg ønsker at flere blinde og svaksynte skal oppleve gleden ved å kunne lese og skrive selv. Men vi klarer det ikke uten våre givere. Tusen takk for din støtte! Med vennlig hilsen Gunnar Haugsveen generalsekretær Støtt blindesaken - få penger igjen på skatten! I 2003 kan du trekke fra gaver til humanitære organisasjoner for inntil kr 6000,- på selvangivelsen. For deg betyr det at staten betaler 28 kroner av hver hundrelapp du gir til Norges Blindeforbund. Hvorfor ikke la blinde og svaksynte nyte godt av skatteletten din, og gi litt ekstra i 2003? Hvis du gir 500 kroner pr. måned gjennom hele året, vil du få kr 1680,- i redusert skatt. Vi passer på at du får fradraget du har krav på og vil sende en samlekvittering i begynnelsen av neste år. Avisen Agder kommer fremdeles ut på lyd! I forrige utgave av Giverglede fortalte vi at det ikke leses inn en eneste avis i landet på lydkassett lenger. Heldigvis tok vi feil! En av våre lesere fra Agderdistriktet har gjort oss oppmerksomme på at vi glemte Avisen Agder Flekkefjord Tidende som har blitt utgitt på lyd i hele 15 år - og fremdeles blir det. Lokalavisen Agder på lydkassett har ca. 40 abonnenter og kommer ut tre ganger ukentlig, dagen etter papirutgaven. Det er Norges Blindeforbunds lokallag i Flekkefjord som står for innlesingen, mens lokalavisen selv er ansvarlig både økonomisk og innholdsmessig. Men blinde og svaksynte ønsker seg likevel en dagsavis - med både innen- og utenriksstoff - lest inn på lyd Adresse: Norges Blindeforbund Postboks 341 Sentrum 0101 Oslo Telefon: Telefax: e-post: Design og produksjon: Reclamo grafisk senter as Foto: Thomas Barstad Kongelig beskytter H. M. Kong Harald er Norges Blindeforbunds beskytter og er den tredje i kongerekken etter sin far, Kong Olav V og bestefar Kong Haakon VII. Norges Blindeforbund er stolte av at vi helt siden 1909 har hatt kongelig beskyttelse. Fotograf Sturlason, Oslo

3 AVIS FOR NORGES BLINDEFORBUNDS GIVERE NR Skål for punktmerking av vin......men i melkedisken må blinde fremdeles ha hjelp! Som seende er det ikke få ganger vi har travet rundt frem og tilbake i dagligvarebutikkene på jakt etter diverse varer. I kjøleskapene med melk er det en jungel av like kartonger med kulturmelk, juice og fløte, i hel, lett og skummede varianter. Innpakningen er helt lik, og det er ikke alltid lett å finne riktig selv om vi har synet til hjelp. Hva hvis man hadde vært blind hvordan skulle man da kunne skille på melk og juice? Vi tar en telefon til Blindeforbundets hovedkontor, og treffer Hans (59) som er født blind og jobber på sentralbordet: Hvordan gjør du innkjøpene dine og hvordan skiller du på melk og juice, spør vi. Det er alltid kona mi som handler, og før jeg traff henne gikk jeg stort sett i faste butikker, hvor jeg ble bedre og bedre kjent. Men å skille melk og juice, det klarte jeg ikke. Da måtte jeg alltid vente på betjeningen så de kunne hjelpe meg. Et følbart hakk på kartongene ville ha hjulpet, da kunne jeg klart å skille dem fra hverandre. DET HANDLER OM Å SE BEHOVET På Vinmonopolet finner vi en vin med blindeskriftsetikett. Den er fra den franske vinprodusenten Chapoutier. I følge vinhusets overhode, herr Chapoutier, begynte de med punktskrift på etikettene da de ble involvert i en auksjon for innsamling av penger til kreftsyke. Målet var å gi blinde muligheten til å kjenne forskjell på vinflaskene. At det i Norge selges vin og ikke melk som er følbar for blinde og svaksynte, er litt rart. Har Tine Meierier tenkt å gjøre noe med dette? Marit Sverdrup som er ansvarlig for emballasje og pakking sier at de ikke har noen god løsning på dette. Blindeskriftsetiketter på kartongen vil gjøre produksjonen for omfattende og dyr, er Sverdrups svar. Når vi nevner at et følbart hakk i kartongen ville vært en brukbar løsning, lover hun å se nærmere på om dette lar seg gjøre. Men inntil videre må blinde og svaksynte leve med at de fleste butikker er som en ukjent jungel. PS! Når kartongene er kommet vel hjem setter blinde en strikk rundt den ene kartongen for å skille melk og juice fra hverandre

4

5 AVIS FOR NORGES BLINDEFORBUNDS GIVERE NR Blind og forfatter: Punktskriften er mitt eget språk På tross av et stadig dårligere syn, har Leif Magne Bjørkelund (53) gitt ut tre bøker om sjøfart. I dag er rogalendingen helt blind og må smi sine formuleringer i punktskrift. Du husker kanskje Leif Magne fra et tidligere Giverglede. Som ung var han sjømann og opplevde som 21-åring at synet ble svært dårlig. I 1975 så skipsmaskinisten så dårlig at han ble satt på land, og få år senere mistet han jobben. I 1984 begynte Leif Magne på attføring og fikk omskolering. Samtidig kom han i kontakt med Norges Blindeforbund for første gang. Men det tok lang tid før han deltok på kurs. Jeg gjennomførte noen trenings- og opplæringskurs på Hurdal sent på 90-tallet, og kom her for første gang i kontakt med punktskriften. Men først i 2001 begynte jeg å lære skriftspråket «på ordentlig». Inntil da kunne jeg bruke lese-tv når jeg skrev og leste. VANSKELIG SPRÅK Å LÆRE Leif Magne husker godt første gang han kjente punktskrift under fingertuppen: «Uff, dette blir vanskelig», husker jeg at jeg tenkte. Jeg pleier å sammenlikne det med å klyve over en høy mur: du klatrer og sliter, helt til du plutselig kommer over. Slik er det også med Uff, dette blir vanskelig, husker jeg at jeg tenkte. BLIND FORFATTER: Leif Magne har gitt ut tre bøker, og er nå i gang med den fjerde. Alle er historiske verk om ulike deler av sjøfartsindustrien i Haugesund. punktskrift, og i dag har jeg kommet meg over «muren» og behersker språket. Mye takket være gode lærere på Blindeforbundets kurs på Hurdalsenteret. De lærte meg å ta ett skritt av gangen, og ikke stresse. De var svært motiverende både som fagpersoner og medmennesker. PUNKTSKRIFT & LYD Som de fleste forfattere har også Leif Magne utviklet sin egen arbeidsmetode. Jeg skriver på en datamaskin. Her bruker jeg vanlig tastatur, men får lydprogrammet til å lese det jeg skriver mens jeg holder på. Så dobbeltsjekker jeg skrivefeil og formuleringer ved hjelp av punktlisten som er koblet til datamaskinen. Grunnen til at jeg fortsatt bruker lydprogrammet, er at det gir meg bedre oversikt. Det er nemlig svært energikrevende å lese punktskrift. Jeg må konsentrere meg såpass om å tyde hvert enkelt ord, at det er lett å miste tråden i det jeg skriver. HISTORIENS FORTELLER Leif Magne har gitt ut i alt tre bøker. Alle tre er historiske verk med temaer hentet fra den sagnomsuste sjøfartsindustrien i Haugesund. Bøkene jeg skriver krever mye forarbeid, som gjennomlesning av gamle aviser, artikler og bøker. Mesteparten av det er jo historiske data, og da er det svært viktig at alt, selv den minste detalj, er korrekt. Hvis ikke blir jeg straffet av kritikere og lesere, humrer Leif Magne. Samtidig skaper dette kravet til nøyaktighet utfordringer for Leif Magne: Jeg savner selvsagt å kunne lese litteratur om sjøfart. Det finnes rett og slett ingenting om dette i punktskrift! Dette betyr at alt kilde- Fortsetter neste side ØYNE SOM VISER VEI: Når Leif Magne tar en pause i skrivingen, er det gjerne for å gå en tur med sin firbente følgesvenn, førerhunden Vito.

6 6 punkter om punktskrift: Skriftspråket for blinde og sterkt svaksynte Oppfunnet av en 16-åring, Louis Braille ( ) Består av 6 opphøyde punkter fordelt på samme måte som på en terning med alle seks prikkene En bokstav skal kunne leses med en finger Hver dag trykker NBF sider blindeskrift En vanlig bok fyller lett 4-5 ringpermer når den oversettes til punktskrift materialet må leses høyt for meg av andre. Kanskje er dette noe av det sørgeligste ved å ikke kunne se, det å ikke ha tilgang til informasjon om det jeg brenner for, lesestoff jeg ville slukt rått hvis jeg kunne. Og selv om jeg er takknemlig for all hjelp jeg får, blir det aldri det samme når jeg må vente til noen har tid til å PUNKTLIST: Her forfatter Leif Magne sine verk. Nederst på tastaturet er punktlisten. På den spretter små punkter opp og gjengir hva som står på skjermen. lese, eller følge meg til statsarkivet i Stavanger. På tross av utfordringene, nekter Leif Magne å gi seg. Nå skriver han på sin fjerde bok en bok han ikke hadde kunnet gi seg i kast med uten å ha lært punktskrift. Jeg er omtrent halvveis i en bok om hvalfangsthistorien i Haugesund. En bok jeg håper å få utgitt en dag, avslutter ordsmeden fra Aksdal utenfor Haugesund. Vi ønsker lykke til med skrivingen!

7 AVIS FOR NORGES BLINDEFORBUNDS GIVERE NR Punktskriftens historie Louis Braille var en ung og lovende franskmann som var elev på verdens første blindeskole i Paris - Institut Valentin Haüy. Ved instituttet ble det brukt et skriftsystem med vanlige trykte bokstaver i opphevet skrift. Dette var vanskelig å lese, og svært få blinde klarte å lese godt med denne skriften. Louis Braille har i sin dagbok beskrevet situasjonen slik: «Jeg er blind. Jeg kan ikke se. Nå oppstår det vanskelige spørsmålet: Hva skal jeg gjøre for å kunne se? Hvordan skal det bli mulig for meg å lese det som er skrevet av seende? Om historie? Om medisin? Om politikk? Om kvinner og menn? Om meg selv? Om det gåtefulle ved fødsel og kjærlighet? Kort sagt: hvordan skal det bli mulig for meg, en blind mann, å innta min plass i verden som en del av verden? Hvordan skal det bli mulig for meg å få lese og skrive om det som skjer kort tid etter at det har skjedd?» Som svar på sine egne tanker, begynte Braille å utvikle et språk som skulle være lettere å bruke for blinde. I 1825, da han var bare 16 år gammel, presenterte Braille det geniale punktskriftalfabetet. Og i dag er dette språket i bruk blant blinde verden over. Nyåpnet senter for blinde i India Blinde og svaksynte i Norge tok utfordringen etter at blindesenteret i delstaten Gujarat i India ble rammet av et kraftig jordskjelv i januar Flere tusen mennesker døde i dette jordskjelvet, også brukere av blindesenteret. Umiddelbart etter jordskjelvet tok daværende leder av Internasjonal avdeling i Norges Blindeforbund, Arne Husveg, initiativ til en kronerulling blant Norges blinde og svaksynte. Etter kort tid sto det kroner på konto. Foto: NBF Norges mest populære trykkeri! Landets mest populære trykkeri, i hvert fall blant blinde, heter Norges Blindeforbunds Trykkeri. Her trykkes det over 4 millioner sider med punktskrift årlig. Og det vet blinde lesere å sette pris på Foto: NBF Et flott og moderne blindesenter er nå åpnet etter at det ble ødelagt av et jordskjelv i Utenriksdepartementet bladde opp ytterligere kroner, og dermed kunne senteret bygges opp igjen. I høst sto senteret ferdig og nylig var det offisiell åpning. Senteret har en skole for blinde barn, med Fra den høytidelige åpningen hvor leder i Internasjonal avdeling, Arnt Holte og saksbehandler for Asia, Elisabet H. Oksum deltok. Programbladet er bare et av mange blader Norges Blindeforbunds Trykkeri gir ut. Norges Blindeforbunds Trykkeri holder hus midt i Bergen sentrum og er eid av Norges Blindeforbund. Trykkeriet har eksistert i over 90 år og daglig leder Alf Lie kan fortelle om en stor og variert produksjon alt selvsagt i punktskrift. Vi utgir for det meste faste tidskrifter, i alt 13 stykker. For eksempel lager vi bladene «Vi kvinner», hvor vi samler stoff fra ulike kvinneblader, og «Hei», hvor vi samler ungdomsstoff. I tillegg til den faste bladproduksjonen lager vi også strikke- og matoppskrifter, salmebøker, valgmateriell, almanakker og mye annet. Alt som produseres, sendes ut til faste abonnenter blant landets blinde befolkning. Og Alf Lie kan fortelle om engasjerte lesere: Vi mottar stadig tilbakemeldinger. Dessverre også fra mange som ikke er fornøyde. et ressurssenter for barn som trenger spesialundervisning. Her tilbys også voksne blinde ulike former for arbeid. Under den høytidlige åpningen var representanter fra de lokale myndighetene i Gujarat, den lokale blindeorganisasjonen og representanter fra Norges Blindeforbund tilstede. Det finnes mange blinde der ute som savner aktuelt lesestoff om temaer de er interesserte i. Noe som ikke er så rart når man tenker på hvor dårlig tilbudet tross alt er, sammenliknet med alt det vi seende kan boltre oss med i kioskhyllen. Her, som de fleste steder, er det pengene som begrenser aktiviteten. Det er mye vi kunne tenkt oss å gjøre, men som vi dessverre ikke har råd til. Et stort hinder for oss er det dyre spesialutstyret som kreves for å lage punktskrift. Likevel håper jeg at vi en dag får mulighet og råd til å lage enda mer variert lesestoff for våre lesere, avslutter Alf Lie.

8 8 AVIS FOR NORGES BLINDEFORBUNDS GIVERE NR Da Jens August ble blind... To ting har Jens August arvet fra sin far; ekstrem tiltrekningskraft og sansen for det gode liv. Foto: Atle Bye En farlig kombinasjon selv i såpeoperaer. Og det går ikke bedre enn at unge Anker-Hansen blir beskutt av en sjalu flamme og mister synet. Hva vil skje med det gode livet nå? Det hender at virkeligheten innhenter såpeseriene. Og i Hotell Cæsar på TV2 har nettopp det skjedd nå i vår. Familien Anker- Hansens rebelske yngstemann har blitt blind. Han reagerer til forveksling som alle andre i samme fortvilte situasjon: Han er bitter, vil ikke snakke med noen, tilbringer store deler av dagen i senga og er dypt deprimert. Vi skal ikke røpe for mye av handlingen men det skulle ikke forundre oss om Jens August opplever det samme som andre nye synshemmede; at NBF må hjelpe fordi det offentige ikke har noe tilbud når synet svikter. Hotell Cæsar sendes hver dag kl på TV2. Hotell Cæsar-stjernen Jens August (Kim Kolstad) har mistet både synet og livsmotet. Følger du med på serien fremover, kan du se hvordan det går med ham. Jeg søker en snill og omsorgsfull familie Foto: Scanpix Jeg er åtte uker gammel, litt vilter, men god og kjærlig på bunnen. Trenger sårt en familie som kan ta vare på meg til jeg er ca. 1,5 år. Da starter utdannelsen min. Jeg skal nemlig bli førerhund. PS! Jeg trenger ikke «spesialoppdragelse». Et vanlig «hundeliv» med litt aktivitet er helt ok. Men du må kunne møte på fôrvertsamlinger i Oslo. Vil du vite mer om meg, kontakt Norges Blindeforbunds Førerhundskole. De trenger til enhver tid 150 fôrverter. Er dette noe for deg? Kontakt Norges Blindeforbunds Førerhundskole tlf eller Foto: NBF Åååååh! Jeg gleder meg! I disse dager går fristen ut for å melde seg på til året sommerleir for synshemmede barn og unge. For dem som deltok i fjor kribler det nok allerede i magen de vet hva de har å glede seg til! På sommerleiren er aktivitetene lagt godt til rette. Mange ante vel ikke at de både kunne stå på vannski og klatre i en fjellvegg. Men på sommerleirene våre gjør de nettopp det. Og mye annet spennende som er ekstra morsomt å gjøre fordi alle du er sammen med akkurat denne uken har det som deg de er blinde eller svaksynte. Ingen ting blir dumt da, heldigvis. Norges Blindeforbunds sommerleir er uten tvil årets høydepunkt for over 200 blinde og svaksynte barn og i år håper vi at vi ikke må si nei til noen av de som vil delta.

GIVERGLEDE. Med enkle midler kan hverdagen forbedres. Har du noen gang tenkt på at en strikk kan gjøre forskjellen?

GIVERGLEDE. Med enkle midler kan hverdagen forbedres. Har du noen gang tenkt på at en strikk kan gjøre forskjellen? -Giverglede Nr. 4_Hurdal 24.06.02 11:47 Side 1 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 4/2002 Med enkle midler kan hverdagen forbedres Har du noen gang tenkt på at en strikk

Detaljer

GIVERGLEDE. Med enkle midler kan hverdagen forbedres. Har du noen gang tenkt på at en strikk kan gjøre forskjellen?

GIVERGLEDE. Med enkle midler kan hverdagen forbedres. Har du noen gang tenkt på at en strikk kan gjøre forskjellen? -Giverglede Nr. 4_Evenes 24.06.02 11:43 Side 1 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 4/2002 Med enkle midler kan hverdagen forbedres Har du noen gang tenkt på at en strikk

Detaljer

Jeg mistet ikke bare synet. Hele livet mitt falt i grus. Derfor er jeg så glad for at jeg dro til Hurdal... Jan Kåre Rasmussen, 42 år og blind

Jeg mistet ikke bare synet. Hele livet mitt falt i grus. Derfor er jeg så glad for at jeg dro til Hurdal... Jan Kåre Rasmussen, 42 år og blind Et informasjonsblad fra Norges Blindeforbund Nr 4/2005 Jeg mistet ikke bare synet. Hele livet mitt falt i grus. Derfor er jeg så glad for at jeg dro til Hurdal... Jan Kåre Rasmussen, 42 år og blind Mitt

Detaljer

GIVERGLEDENR. 2. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere. Blindeforbundets sosial- og besøkstjeneste Rykker ut med livreddende hjelp

GIVERGLEDENR. 2. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere. Blindeforbundets sosial- og besøkstjeneste Rykker ut med livreddende hjelp GIVERGLEDENR. 2 2004 Informasjon for Norges Blindeforbunds givere Blindeforbundets sosial- og besøkstjeneste Rykker ut med livreddende hjelp Jeg har selv opplevd at synet har sviktet meg. Og vet hvor vanskelig

Detaljer

GIVERGLEDE. «Det er urettferdig å bli mobbet fordi man ser dårlig» Cecilie, 15 år. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR.

GIVERGLEDE. «Det er urettferdig å bli mobbet fordi man ser dårlig» Cecilie, 15 år. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR. GIVERGLEDE Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR.5 2004 «Det er urettferdig å bli mobbet fordi man ser dårlig» Cecilie, 15 år I januar 2004 fikk Cecilie en viktig telefon fra Blindeforbundet.

Detaljer

GIVERGLEDE. Alt vi ber om er å bli tatt hensyn til... NBFs generalsekretær Gunnar Haugsveen. Hindringer stanser blinde:

GIVERGLEDE. Alt vi ber om er å bli tatt hensyn til... NBFs generalsekretær Gunnar Haugsveen. Hindringer stanser blinde: GIVERGLEDE Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR.4 2004 Hindringer stanser blinde: Alt vi ber om er å bli tatt hensyn til... NBFs generalsekretær Gunnar Haugsveen Bli med Gunnar på «hindringstur»!

Detaljer

Et informasjonsblad fra Norges Blindeforbund Nr 3/2005. Da jeg våknet opp etter middagskvilen var jeg blind Edla Henriksen, Sørøya

Et informasjonsblad fra Norges Blindeforbund Nr 3/2005. Da jeg våknet opp etter middagskvilen var jeg blind Edla Henriksen, Sørøya Et informasjonsblad fra Norges Blindeforbund Nr 3/2005 Da jeg våknet opp etter middagskvilen var jeg blind Edla Henriksen, Sørøya Etter 60 år i mørke skimter Edla i dag litt lys Det blåser friskt inn fra

Detaljer

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2002

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2002 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2002 En fest i farger! For de fleste. Men for 90 000 nordmenn ser festen slik ut: Alle trenger hjelp når synet svikter 2 Alle trenger

Detaljer

Jeg hadde nettopp begynt på danseskole... Arne ble blind da han var bare 17 år

Jeg hadde nettopp begynt på danseskole... Arne ble blind da han var bare 17 år Norges Blindeforbund utgir Giverglede for sine givere Nr 1/2005 Jeg hadde nettopp begynt på danseskole... Arne ble blind da han var bare 17 år Arne (t.v.) mistet synet gradvis som tenåring: Som 22-åring

Detaljer

GIVERGLEDE. Marie (4): Jeg kan se for deg, jeg, bestefar... Les hva som skjer med en livsglad 50-åring når synet brått forsvinner.

GIVERGLEDE. Marie (4): Jeg kan se for deg, jeg, bestefar... Les hva som skjer med en livsglad 50-åring når synet brått forsvinner. GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 5/2001 Marie (4): Jeg kan se for deg, jeg, bestefar... Les hva som skjer med en livsglad 50-åring når synet brått forsvinner. 2 Kay Thorgrimsen

Detaljer

GIVERGLEDENR. 3. Har han noen fremtid i et fattig land? TARA ER 5ÅR OG BLIND. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere

GIVERGLEDENR. 3. Har han noen fremtid i et fattig land? TARA ER 5ÅR OG BLIND. Informasjon for Norges Blindeforbunds givere GIVERGLEDENR. 3 2004 Informasjon for Norges Blindeforbunds givere TARA ER 5ÅR OG BLIND Har han noen fremtid i et fattig land? Mars 2000: Sterkt svaksynt og hjelpeløs Oktober 2003: Butikkeier med råd til

Detaljer

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2001

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2001 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2001 Jonny Bugge Persson støtter Blindeforbundets lokale arbeid i hjemfylket. Det er Else Marie Solberg veldig takknemlig for. Hun er

Detaljer

Barne- og ungdomsavdelingen BUA. Fritidstilbud til blinde og svaksynte barn og unge

Barne- og ungdomsavdelingen BUA. Fritidstilbud til blinde og svaksynte barn og unge Barne- og ungdomsavdelingen BUA Fritidstilbud til blinde og svaksynte barn og unge Barne- og ungdomsavdelingen BUA imøtekommer de unges behov Integrering av synshemmede i skolen er bra, men mange av de

Detaljer

Fra valp til førerhund

Fra valp til førerhund Fra valp til førerhund Førerhundskole siden 1971 Norges Blindeforbund etablerte i 1971 førerhundskole i Vestby (Østfold). Siden 1985 har skolen ligget på Bestum i Oslo. Her trener vi opp inntil 30 førerhunder

Detaljer

Selvfølgelig er jeg like dyr som en bil. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor! Førerhunden Sesam - en liten hund med en stor oppgave

Selvfølgelig er jeg like dyr som en bil. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor! Førerhunden Sesam - en liten hund med en stor oppgave Selvfølgelig er jeg like dyr som en bil. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor! Førerhunden Sesam - en liten hund med en stor oppgave Vi skal være øyne for blinde personer når vi blir store Foto: Thomas Barstad

Detaljer

Atle Næss. I Grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai. Illustrert av Lene Ask

Atle Næss. I Grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai. Illustrert av Lene Ask Atle Næss I Grunnlovens hus En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai Illustrert av Lene Ask To gutter og en kongekrone VED VINDUET I DEN SVENSKE KONGENS slott sto en gutt på nesten

Detaljer

Lewis Carroll. Alice i eventyrland. Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp

Lewis Carroll. Alice i eventyrland. Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp Lewis Carroll Alice i eventyrland Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp Om forfatteren: LEWIS CARROLL (1832 1898) het egentlig Charles Lutwidge Dodgson, og var både matematiker og fotograf.

Detaljer

Bli kjent med Sandra

Bli kjent med Sandra Bli kjent med Sandra Bli kjent med Sandra Hvis du lukker øynene blir mange ting vanskelig å gjøre. - Hvordan skal jeg finne veien til skolen? - Hvordan skal jeg kunne lese bøker og blader? - Hvordan kan

Detaljer

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet Side 1 av 5 Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup Sist oppdatert: 17. desember 2003 Juleevangeliet Julen er i dag først og fremst en kristen høytid

Detaljer

Gode råd ved utforming av butikk

Gode råd ved utforming av butikk Butikk for alle 1 Gode råd ved utforming av butikk Nesten daglig er vi innom butikken på hjørnet eller et kjøpesenter. For synshemmede og eldre kan utfordringene være mange, men med et enkelt grep kan

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

FORFATTER OG DRAMATIKER

FORFATTER OG DRAMATIKER HVORDAN BLI FORFATTER OG DRAMATIKER En lærebok av forfatter og dramatiker Glenn Belden Denne boken gir deg et godt innblikk i forskjellene mellom å skrive en bok, en film eller et teaterstykke. Her røpes

Detaljer

GIVERGLEDE. En helt vanlig - og blind tenåring. Møt Madeleine: Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2001

GIVERGLEDE. En helt vanlig - og blind tenåring. Møt Madeleine: Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2001 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 3/2001 Møt Madeleine: En helt vanlig - og blind tenåring 2 Dette er Madeleine Thoresen Hjerpsted, snart 14 år fra Larvik: En sans i minus,

Detaljer

Dette er Tigergjengen

Dette er Tigergjengen 1 Dette er Tigergjengen Nina Skauge TIGER- GJENGEN 1 Lettlestserie for unge og voksne med utviklingshemming og lærevansker 2 3 Skauge forlag, Bergen, 2015 ISBN 978-82-92518-20-5 Tekst og illustrasjoner,

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

GIVERGLEDE. Når synet svikter, ser vi mulighetene. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2002

GIVERGLEDE. Når synet svikter, ser vi mulighetene. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2002 GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 1/2002 Norges Blindeforbunds sentralstyre 2001-2003 Når synet svikter, ser vi mulighetene. De har alle måttet se det i øynene. De vet

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

Arven fra Grasdalen. Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy. Oppgave 1. Kjære jenta mi!

Arven fra Grasdalen. Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy. Oppgave 1. Kjære jenta mi! Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy Oppgave 1 Arven fra Grasdalen Kjære jenta mi! Hei! Hvordan går det med deg? Alt vel i Australia? Jeg har noe veldig spennende å fortelle

Detaljer

GIVERGLEDE. - Det gjelder å ta det første steget... Maren (88) dagsenterbruker, Tønsberg.

GIVERGLEDE. - Det gjelder å ta det første steget... Maren (88) dagsenterbruker, Tønsberg. GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 2/2002 - Det gjelder å ta det første steget... Maren (88) dagsenterbruker, Tønsberg. - Det gjelder å ta det første steget 3 Maren Larsen

Detaljer

Utlysning: vi søker fire ungdommer til å sitte i nominasjonsjuryen

Utlysning: vi søker fire ungdommer til å sitte i nominasjonsjuryen Utlysning: vi søker fire ungdommer til å sitte i nominasjonsjuryen Går du på ungdomsskolen og ønsker en utfordring? Vi søker fire elever fra hele landet som skal nominere 5 bøker til UPrisen 2015. Vi leter

Detaljer

Liv Køltzow Melding til alle reisende. Roman

Liv Køltzow Melding til alle reisende. Roman Liv Køltzow Melding til alle reisende Roman Om forfatteren: Liv Køltzow (f. 1945) debuterte i 1970 med novellesamlingen Øyet i treet. I 1972 kom hennes første roman, Hvem bestemmer over Bjørg og Unni?,

Detaljer

CLAUDIA og SOPHIE møtes for å diskutere det faktum at Claudia har et forhold til Sophies far, noe Sophie mener er destruktivt for sin mor.

CLAUDIA og SOPHIE møtes for å diskutere det faktum at Claudia har et forhold til Sophies far, noe Sophie mener er destruktivt for sin mor. HONOUR Av Joanna Murray-Smith og møtes for å diskutere det faktum at Claudia har et forhold til Sophies far, noe Sophie mener er destruktivt for sin mor. EKST. PARK. DAG. Jeg kjenner deg igjen. Jeg gikk

Detaljer

Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter

Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter Forfatteromtale: Torun Lian (født i 1956) er forfatter, dramatiker og filmregissør og har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser for

Detaljer

Heisann alle sammen! Nå har det gått noen mnd siden sist nyhetsbrev, så nå er det på tide med noen oppdateringer fra oss her i Nytt Liv. Her i Bolivia startet nytt skoleår i februar, og vi fikk også i

Detaljer

Du er klok som en bok, Line!

Du er klok som en bok, Line! Du er klok som en bok, Line! Denne boken handler om hvor vanskelig det kan være å ha oppmerksomhets svikt og problemer med å konsentrere seg. Man kan ha vansker med oppmerk somhet og konsentrasjon på

Detaljer

GIVERGLEDE. Er det noen som har sett brillene mine? Hver dag spør tusenvis av nordmenn seg: Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR.

GIVERGLEDE. Er det noen som har sett brillene mine? Hver dag spør tusenvis av nordmenn seg: Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR. GIVERGLEDE Informasjon for Norges Blindeforbunds givere NR.6 2004 Hver dag spør tusenvis av nordmenn seg: Er det noen som har sett brillene mine? For alle har vi vel opplevd det; det ene øyeblikket sitter

Detaljer

Om aviser Kjære Simon!

Om aviser Kjære Simon! t Om aviser Kjære Simon! Aftenposten Morgen - 15.11.2008 - Side: 18 - Seksjon: Simon - Del: 2 Mannen min og jeg sitter hver morgen med avisene og drøfter det som er oppe i tiden. Jeg har i mange år ment

Detaljer

Fra valp til førerhund

Fra valp til førerhund Fra valp til førerhund Veien fra å være en søt valp til å bli topptrent førerhund er lang og innebærer en omfattende utdannelse. Hvert år ser rundt 100 førerhundkandidater dagens lys ved våre hundeskoler.

Detaljer

GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere

GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere Førerhunden blindes firbente veiviser Møt labradoren Heiko, og opplev hvordan han forvandlet seg fra en bedårende valp til en hardt arbeidende førerhund på snaue to år. side 4 GIVER- GLEDE Avis for Norges

Detaljer

Roald Dahl. Matilda. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Matilda. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Matilda Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Bokleseren Det er noe merkelig med foreldre. Selv når barnet deres er så ufyselig at du knapt kan tro det, synes de

Detaljer

Gode råd til en bedre utformet butikk

Gode råd til en bedre utformet butikk Butikk for alle Gode råd til en bedre utformet butikk Nesten daglig er vi innom butikken på hjørnet eller et kjøpesenter. For synshemmede og eldre kan utfordringene være mange, men med et enkelt grep kan

Detaljer

Blanca Busquets. Stillhetens hus. Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord

Blanca Busquets. Stillhetens hus. Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord Blanca Busquets Stillhetens hus Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord Til min far og til min onkel Francesc, som alltid har gitt alt for musikken Øvelsen Teresa Min første fiolin fant jeg på en søppelfylling.

Detaljer

Velkommen som vår gjest. Til sans og samling

Velkommen som vår gjest. Til sans og samling Velkommen som vår gjest Til sans og samling 1 Duften av skog og ren natur, akkompagnert av fuglekvitter og vindens susing i trærne. Følelsen av myk mose under føttene, silkeføre under skiene og vann som

Detaljer

9. Hva gjør man hvis man får et ubehagelig spørsmål?

9. Hva gjør man hvis man får et ubehagelig spørsmål? 9. Hva gjør man hvis man får et ubehagelig spørsmål? Det er ikke mer en sånn cirka fire minutter å gå fra huset til Edgard og til huset mitt. Det er akkurat så langt at jeg rekker å bli litt sånn stigende

Detaljer

Læringsstrategier 4. klasse

Læringsstrategier 4. klasse Læringsstrategier 4. klasse Tema: Astrid Lindgren (se tekst bakerst i dokumentet) 1. Snakket om ulike læringsstrategier I dag skal vi prøve å skumme, skanne og lage spørsmål. 2. FØRLESNINGSAKTIVITET. Elevene

Detaljer

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser.

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser. Fokusintervju Deltakere tilfeldig utvalg Boligeiere fra prosjektet Leie til eie Innledning Hensikt: Leie til eie er et prosjektarbeid som startet sommeren 2011. Målet har vært at flere skal kunne eie sin

Detaljer

GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere

GIVER- GLEDE Avis for Norges Blindeforbunds givere Norges beste arbeidsplass! Bli med til Hønen Gård, Norges Blindeforbunds bo- og arbeidssenter for synshemmede med tilleggshandikap. Og faktisk det eneste av sitt slag i Norge. side 4 GIVER- GLEDE Avis

Detaljer

Skoletorget.no Moses KRL Side 1 av 6

Skoletorget.no Moses KRL Side 1 av 6 Side 1 av 6 De ti landeplager Sist oppdatert: 4. januar 2003 Denne teksten egner seg godt til enten gjenfortelling eller opplesning for barna. Læreren bør ha lest gjennom teksten på forhånd slik at den

Detaljer

Kvinner møter kvinner

Kvinner møter kvinner 1 Kvinner møter kvinner I noen land er det vanlig at kvinner "skravler" i bussen med andre, helt ukjente kvinner, på veien hjem. I noen land er det vanlig å prate med en hjemløs kvinne på gata, en som

Detaljer

Sikre passord. Substantiv 1: Substantiv 2:

Sikre passord. Substantiv 1: Substantiv 2: Sikre passord Et passord er en kombinasjon av bokstaver og tall som du skriver inn for å få tilgang til en datamaskin eller en konto (akkurat som passordene du kan ha på nettbrett, mobiltelefoner og dataspill).

Detaljer

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 4/2001. Erik Bye: Det begynte med at jeg ikke så fyret fra båten lenger...

GIVERGLEDE. Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 4/2001. Erik Bye: Det begynte med at jeg ikke så fyret fra båten lenger... GIVERGLEDE Et informasjonsblad for Norges Blindeforbunds givere Nr 4/2001 Erik Bye: Det begynte med at jeg ikke så fyret fra båten lenger... 2 Erik med sin gode og trofaste venn gjennom tolv år. Livsglade

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK. Sverdet - Juni 2014

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK. Sverdet - Juni 2014 PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK Sverdet - Juni 2014 Heisann! Sommerværet fortsatte i juni, og vi kunne tilbringe kjempemasse tid ute, og finne på masse kjekke aktiviteter som ofte faller ut resten av året på grunn

Detaljer

Deborah Borgen. Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det

Deborah Borgen. Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det Deborah Borgen Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det Forord Med boken Magisk hverdag ønsket jeg å gi mennesker det verktøyet jeg selv brukte og bruker, og som har hjulpet meg til å skape et godt

Detaljer

MIN SKAL I BARNEHAGEN

MIN SKAL I BARNEHAGEN MIN SKAL I BARNEHAGEN Bilde 1: Hei! Jeg heter Min. Jeg akkurat fylt fire år. Forrige uke hadde jeg bursdag! Jeg bor i Nord-Korea. Har du hørt om det landet før? Der bor jeg sammen med mamma, pappa, storebroren

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

Martins pappa har fotlenke

Martins pappa har fotlenke Martins pappa har fotlenke Hei! Jeg heter Martin. Jeg bor sammen med mamma, pappa og lillesøsteren min. Jeg er glad i å spille fotball. Når jeg blir stor skal jeg bli proffspiller i Italia. Tv-spill er

Detaljer

Den internasjonale sommerskole Universitetet i Oslo

Den internasjonale sommerskole Universitetet i Oslo KANDIDATNUMMER NB: Husk å skrive kandidatnummer og sidetall på hver side av besvarelsen! (Remember to write your candidate number and page number on every page of the exam.) 2009 Den internasjonale sommerskole

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK SØLJE, NOVEMBER 2014. Hei alle sammen og takk for en flott måned preget av mye fantastisk kjekk lek som har ført til mye LÆRING og vennskaps dannelse. Denne måneden har vennskap

Detaljer

NY HETSBREV Kirkekomiteen i Kanto

NY HETSBREV Kirkekomiteen i Kanto NY HETSBREV Kirkekomiteen i Kanto Skattejakt og Salmeskatt Av Sjømannsprest Knut Inge Bergem 3-2007 Den store hobbyen i Norge de siste ukene, har vært å sjekke hva familie, venner og naboen tjener. En

Detaljer

Emballasje er en samlebetegnelse på innpakningsmateriale du kan bruke til å pakke produktet ditt i.

Emballasje er en samlebetegnelse på innpakningsmateriale du kan bruke til å pakke produktet ditt i. Emballasje fra Foodgarage. Foto/design: Scandinavian Design Group. Valg av emballasje kan være avgjørende for om salget av nettopp ditt produkt blir en suksess eller ikke. Det er emballasjen som kommuniserer

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK BRYNJÅ APRIL 2014 Hei alle sammen! Takk til alle som deltok på påskefrokosten. Både små og store setter stor pris på at dere tar dere tid til å spise sammen med oss. April har vært

Detaljer

Alfabetisk ordliste 56 Kort grammatikk 61

Alfabetisk ordliste 56 Kort grammatikk 61 Personalia 1 Familie 5 Samtaler 8 På skolen 11 Hva er klokka? 13 Daglige rutiner 16 Måltider 18 Butikk og klær 20 I nærmiljøet 25 Bolig og møbler 28 Transport og reiser 32 Vær og årstider 38 Kropp og helse

Detaljer

Forslag til for- og etterarbeid i forbindelse med skolekonserten

Forslag til for- og etterarbeid i forbindelse med skolekonserten Forslag til for- og etterarbeid i forbindelse med skolekonserten Mister Etienne in concert Her er lærerveiledningen til konserten Mister Etienne in Concert, skrevet av Etienne Borgers for barn mellom 6

Detaljer

Eventyr og fabler Æsops fabler

Eventyr og fabler Æsops fabler Side 1 av 6 Den gamle mannen og døden Tekst: Eventyret er hentet fra samlingen «Storken og reven. 20 dyrefabler av Æsop» gjenfortalt av Søren Christensen, Aschehoug, Oslo 1985. Illustrasjoner: Clipart.com

Detaljer

SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND

SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND SNIFF OG SNIFFELINE DRAR TIL DISNEYLAND Av Karoline Arhaug Wilhelmsen Illustrasjoner: Janne Beate Standal Hei. Jeg heter Sniff og skal fortelle deg en spennende historie om to små dyr. Det er meg, Sniff,

Detaljer

Gjennom Noras øyne 1

Gjennom Noras øyne 1 Gjennom Noras øyne 1 I denne brosjyren forteller svaksynte Nora Bæverfjord Rye om sin hverdag. Barn med synshemninger har rett til tilrettelagt undervisning på sin nærskole. Les mer om skole og rettigheter

Detaljer

Per Arne Dahl. Om å lete etter mening

Per Arne Dahl. Om å lete etter mening Større enn meg selv Per Arne Dahl Større enn meg selv Om å lete etter mening Per Arne Dahl: Større enn meg selv Schibsted Forlag, Oslo 2008 Elektronisk utgave 2013 Første versjon, 2013 Elektronisk tilrettelegging:

Detaljer

som har søsken med ADHD

som har søsken med ADHD som har søsken med ADHD Hei! Du som har fått denne brosjyren har sannsynligvis søsken med AD/HD eller så kjenner du noen andre som har det. Vi har laget denne brosjyren fordi vi vet at det ikke alltid

Detaljer

Skoletorget.no Fadervår KRL Side 1 av 5

Skoletorget.no Fadervår KRL Side 1 av 5 Side 1 av 5 Fadervår Herrens bønn Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup og Øyvind Olsholt/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup og Øyvind Olsholt Sist oppdatert: 15. november 2003 Fadervår

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

KNUT GEORG ANDRESEN M A N N E N S O M V I L L E D Ø LY K K E L I G

KNUT GEORG ANDRESEN M A N N E N S O M V I L L E D Ø LY K K E L I G KNUT GEORG ANDRESEN MANNEN SOM VILLE DØ LYKKELIG Knut Georg Andresen MANNEN SOM VILLE DØ LYKKELIG Fair Forlag AS Copyright Fair Forlag AS 2012 Grafisk produksjon: John Grieg AS, Bergen Omslagsdesign: MAD

Detaljer

De kjenner ikke hverandre fra før,

De kjenner ikke hverandre fra før, EN SAMTALE OM UTLENDIGHET Hvordan er det egentlig å bo i utlandet i voksen alder? Er det slik at borte er bra, men hjemme er best? Ole Westerby har jobbet og bodd i Brussel i 15 år og kjenner landet godt,

Detaljer

Liv Marit Weberg. Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til

Liv Marit Weberg. Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til Liv Marit Weberg Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til Om forfatteren: Liv Marit Weberg (født 1988) bor i Oslo. Hun har studert ved Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning og holder på med master

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Mormor og de åtte ungene i skogen

Anne-Cath. Vestly. Mormor og de åtte ungene i skogen Anne-Cath. Vestly Mormor og de åtte ungene i skogen Morten oppdager litt for mye, han Hvis du kommer gjennom skogen en gang litt ovenfor den store byen og får øye på et grått hus som ligger på et lite

Detaljer

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du?

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du? BLUE ROOM SCENE 3 STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. Hva gjør du? Skriver brev. Ok. Til hvem? Til en mann jeg møtte på dansen/

Detaljer

Ritvo Autisme Asperger Diagnoseskjema Revidert

Ritvo Autisme Asperger Diagnoseskjema Revidert RAADS-R Ritvo Autisme Asperger Diagnoseskjema Revidert Det kommer til å ta en halv til en time å besvare spørsmålene i spørreskjemaet. Ta en pause om du blir sliten og fortsett når du har hvilt deg litt.

Detaljer

Foto som historieforteller Del 2. Med Ingjerd Tjelle

Foto som historieforteller Del 2. Med Ingjerd Tjelle Foto som historieforteller Del 2 Med Ingjerd Tjelle Her fortsetter fortellingene med ord og tegninger. Det er 5. 6. og 7. klassinger i Alta kommune som har møtt fotograf og forfatter Ingjerd Tjelle. Foto

Detaljer

Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund

Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund Preken i Lørenskog kirke 6. september 2009 14. s. e. pinse Kapellan Elisabeth Lund Den barmhjertig samaritan har igrunnen fått en slags kjendisstatus. Det er iallfall veldig mange som har hørt om ham.

Detaljer

Museum i relieff. Av Signy Norendal 16.09.2009 14:57

Museum i relieff. Av Signy Norendal 16.09.2009 14:57 Museum i relieff Av Signy Norendal 16.09.2009 14:57 Hva driver dere egentlig med om vinteren?. Det er et spørsmål de ansatte ved Telemark museum stadig får. Nå svarer de med en installasjonsutstilling

Detaljer

Naiv.Super. av Erlend Loe

Naiv.Super. av Erlend Loe Analyse av ''Naiv.Super'' av Erlend Loe Webmaster ( 21.02.05 19:09 ) Naiv.Super. av Erlend Loe Romanen Naiv.Super. er skrevet av Erlend Loe i 1996 og ble en stor publikumsuksess da den ble gitt ut i 1997.

Detaljer

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål!

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål! Jesus som tolvåring i tempelet Lukas 2, 41-52 Alternativ 1: Rollespill/ dramatisering Sted: Nasaret (plakat) og Jerusalem (plakat) Roller: Forteller/ leder Jesus Josef Maria Familie Venner Lærer FORTELLER:

Detaljer

Mamma er et annet sted

Mamma er et annet sted Tanja Wibe-Lund Mamma er et annet sted En bok om mobbing Om forfatteren: Aasne Linnestå (f. 1963) er romanforfatter, lyriker og dramatiker. er hennes første roman for ungdom. Om boken: Mamma er død. Jeg

Detaljer

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK

PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PEDAGOGISK TILBAKEBLIKK PERLÅ FEBRUAR2012 Hei Da var snøen og isen som preget mye av de siste ukene borte, og en liten følelse av vår er i luften. Februar måned er jo en kort måned, og det har vi også

Detaljer

Velkommen til minikurs om selvfølelse

Velkommen til minikurs om selvfølelse Velkommen til minikurs om selvfølelse Finn dine evner og talenter og si Ja! til deg selv Minikurs online Del 1 Skap grunnmuren for din livsoppgave Meningen med livet drømmen livsoppgaven Hvorfor god selvfølelse

Detaljer

Livet er herlig. Oversatt av Bodil Engen

Livet er herlig. Oversatt av Bodil Engen GUUS KUIJER Livet er herlig Oversatt av Bodil Engen FØRSTE KAPITTEL om krukka i vinduskarmen og hvorfor det gror hår overalt på menn Caro sier at hun har en dagbok hjemme som hun skriver alle hemmelighetene

Detaljer

FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon. Scene for en mann og to kvinner. Manus kan kjøpes på www.dramas.no

FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon. Scene for en mann og to kvinner. Manus kan kjøpes på www.dramas.no FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon Scene for en mann og to kvinner Manus kan kjøpes på www.dramas.no Axel slår opp med Nymse, fordi han ikke elsker henne på den riktige måten. Hun ender med å sitte

Detaljer

Eventyr og fabler Æsops fabler

Eventyr og fabler Æsops fabler Side 1 av 6 En far, en sønn og et esel Tekst: Eventyret er hentet fra samlingen «Storken og reven. 20 dyrefabler av Æsop» gjenfortalt av Søren Christensen, Aschehoug, Oslo 1985. Illustrasjoner: Clipart.com

Detaljer

Fra Biblia Hebraica Quinta til Barnas Bibel. Noen funn fra fordypningsoppgave i Det gamle testamentet, Universitetet i Oslo 2013

Fra Biblia Hebraica Quinta til Barnas Bibel. Noen funn fra fordypningsoppgave i Det gamle testamentet, Universitetet i Oslo 2013 Fra Biblia Hebraica Quinta til Barnas Bibel Noen funn fra fordypningsoppgave i Det gamle testamentet, Universitetet i Oslo 2013 - Vad som helst kan delas ut och läsas som bibel för barn, med följden att

Detaljer

Månedsbrev fra Revehiet oktober 2014

Månedsbrev fra Revehiet oktober 2014 Månedsbrev fra Revehiet oktober 2014 Viktige datoer i oktober: 1. 10: Guro fem år!! Hurra!! Uke 42: foreldresamtaler 10.10: Psykisk helsedag 24.10: FN dagen. 30.10: Emina tre år 31.10: planleggingsdag.

Detaljer

Geir Gulliksen Historie om et ekteskap. Roman

Geir Gulliksen Historie om et ekteskap. Roman Geir Gulliksen Historie om et ekteskap Roman Om forfatteren: Geir Gulliksen er forfatter og forlegger. Han har skrevet dikt, skuespill, essays og barnebøker. Blant de seneste bøkene hans er de kritikerroste

Detaljer

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson Kristina Ohlsson Glassbarna Oversatt av Elisabeth Bjørnson Om forfatteren: Kristina Ohlsson (f. 1979) omtales som Sveriges nye barnebokforfatter, og sammenliknes med Maria Gripe. Glassbarna er hennes første

Detaljer

Hva gjorde du i hjemlandet ditt? Gikk du på skole? Jeg var liten da jeg måtte forlate Bhutan. Jeg var ikke gammel nok til å begynne på skole.

Hva gjorde du i hjemlandet ditt? Gikk du på skole? Jeg var liten da jeg måtte forlate Bhutan. Jeg var ikke gammel nok til å begynne på skole. Intervju med Devi Charan Chamlagai Presentasjon Hvordan introduserer du deg? Navnet mitt er Devi Charan Chamlagai, og jeg er 24 år. Dette er mitt fullstendige navn. Jeg bruker dette navnet overalt. Jeg

Detaljer

Kapittel 12 Sammenheng i tekst

Kapittel 12 Sammenheng i tekst Kapittel 12 Sammenheng i tekst 12.1 vi har har vi har vi har vi 12.2 Anna har både god utdannelse og arbeidserfaring. Anna har verken hus eller bil. Både Jim og Anna har god utdannelse. Verken Jim eller

Detaljer

Kunne du velge land da du fikk tilbudet om gjenbosetting? Hvorfor valgte du Norge? Nei, jeg hadde ingen valg.

Kunne du velge land da du fikk tilbudet om gjenbosetting? Hvorfor valgte du Norge? Nei, jeg hadde ingen valg. Intervju med Thaer Presentasjon Thaer er 28 år og kommer fra Bagdad, hovedstaden i Irak. Han kom til Norge for tre år siden som overføringsflyktning. Før han kom til Norge var han bosatt ca. ett år i Ron

Detaljer

Du kan skape fremtidens muligheter

Du kan skape fremtidens muligheter Du kan skape fremtidens muligheter - gi en gave i ditt testament! Med sine røde avisannonser inspirerte pastor Olav Kristian Strømme nordmenn til å støtte misjons- og hjelpearbeid i store deler av den

Detaljer

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal Thomas Enger Den onde arven Gyldendal Til verdens beste barn Prolog I dag fant jeg ut at jeg er død. Det kom som et sjokk på meg, selv om jeg visste at det kunne skje etter så mange år. Min egen dødsannonse.

Detaljer

La læreren være lærer

La læreren være lærer Trond Giske La læreren være lærer Veien til en skole der alle barn kan lykkes Til Una Give a man a truth and he will think for a day. Teach a man to reason and he will think for a lifetime. Fritt etter

Detaljer

Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10

Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10 Cornelias Hus ligger i Jomfrugata, i Trondheim sentrum. cornelias hus.indd 22 08-07-09 14:05:10 Butikkbesøk: Cornelias Hus Kremmerånden råder i Cornelias Hus Du må være kremmer for å drive butikk. Det

Detaljer

KLUMPEN OG VESLEBROR

KLUMPEN OG VESLEBROR KLUMPEN OG VESLEBROR - en utstilling for barnehagen og småskolen Oddmund Hagen og Akin Düzakin har sammen laget 3 flotte billedbøker om Veslebror og Klumpen. Bøkene Over jordet, Bort fra jordet og Rundt

Detaljer

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre?

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre? Konsvik skole 8752 Konsvikosen v/ 1.-4. klasse Hei alle 1.-4.klassinger ved Konsvik skole! Så spennende at dere er med i prosjektet Nysgjerrigper og for et spennende tema dere har valgt å forske på! Takk

Detaljer