Korisnički priručnik. Modena E501

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Korisnički priručnik. Modena E501"

Transkript

1 Korisnički priručnik Modena E501 RS

2 PORUKA OD COOLPAD Hvala na kupovini vašeg Modena E501 mobilnog telefona! Sledite jednostavna ali važna uputstva za optimalnu upotrebu vašeg novog telefona: Pre prve upotrebe vašeg telefona pažljivo pročitajte korisnički vodič, naročito informacije o bezbednosti. Napomena: Proizvodi i usluge prodavca ili operatera su predmet izmenama unutar ovog korisničkog vodiča bez prethodnog obaveštenja. Karakteristike i funkcije aplikacija se mogu razlikovati među državama, regionima ili specifikacijama hardvera, i bilo koji kvar aplikacije nezavisnog proizvođača je odgovornost tih proizvođača. Budite obazrivi prilikom uređivanja podešenja za registraciju korisnika, jer to može prouzrokovati funkcijske ili kompatibilne probleme za koje Coolpad ne snosi odgovornost. Najviše od svega, želimo da potpuno uživate u vašem novom Modena E501 telefonu i iskoristite sve njegove izvanredne karakteristike! Uzmite u obzir da visoka jačina zvuka može oštetiti vaš sluh. Uzmite u obzir da ćete odsustvom WiFi mreže koristiti prenos podataka, što može uzrokovati troškove u skladu sa tarifom vašeg operatera. Detaljnije informacije o funkcijama i bezbednosnim uputstvima se nalaze u priručniku za korisnika operacionog sistema i u priručniku sa bezbednosnim uputstvima i propisima. Aplikaciju priručnika za korisnika možete pokrenuti ikonom Porto E560/Modena E501 na pozadini. U slučaju problema koristite obuhvaćene priručnike. Ako problem i dalje postoji, onda stupite u kontakt sa prodavcem ili posetite našu veb prezentaciju ili stupite direktno u kontakt preko e-pošte sa našom lokalnom tehničkom podrškom.

3 TRGOVAČKE OZNAKE I AUTORSKA PRAVA Autorsko pravo 2015 Coolpad Technologies Inc. Sva prava su zadržana. Sav materijal u ovom dokumentu, bez ograničenja, dizajn, tekst i bilo koja i sve oznake (osim ako drugačije nije naznačeno) su u vlasništvu Coolpad Technologies, Inc. Coolpad i log Coolpad su registrovane trgovačke oznake kompanije Yulon Computer Telecommunication Scientific (Šenzen) Co., Ltd. Google, Android, Gmail, Hangouts, Google Play, Youtube i dodatne povezane oznake su trgovačke oznake kompanije Google Inc. Napomena: Prikazane slike služe samo kao ilustracija i ne predstavljaju stvarne uređaje.

4 PRVI KORACI Pokreni se sa svojim novim Coolpad Modena E501! Izgled uređaja Prijemnik Prednja kamera Blic Zadnja kamera Utičnica za slušalice Taster za jačinu zvuka Svetlo/ senzor blizine Taster za napajanje Zvučnik Nazad Nedavni događaji Početna USB port

5 Glavni tasteri Taster Napajanje Nedavni događaji Početna Nazad Jačina zvuka Funkcija Pritisnite i držite pritisnutim za uključivanje i isključivanje telefona. Pritisnite za uključivanje ili zaključavanje ekrana. Tapnite za otvaranje spiska sa nedavnim aplikacijama. Tapnite i držite tapnuto za aktiviranje menija. Tapnite za povratak na početni ekran. Tapnite i držite tapnuto za aktiviranje Google pretrage. Tapnite za povratak na prethodni ekran. Pritisnite za podešavanje jačine telefona. Punjenje baterije 1. Priključite jedan kraj kabla za podatke na USB port. On se nalazi na donjem delu telefona. 2. Priključite drugi kraj u adapter za putovanje. 3. Priključite adapter za putovanje u električnu utičnicu da biste kompletno napunili telefon. Napomena: Koristite adapter za putovanje koji dolazi sa telefonom, korišćenje drugih adaptera može oštetiti vaš telefon. Punjenje telefona preko USB kabla koji je priključen na laptop traje duže nego punjenje preko adaptera za putovanje. Telefon se automatski isključuje kada je kapacitet baterije previše nizak. Napunite bateriju ako se to desi. Kada je kapacitet baterije kritično nizak, onda se status punjenja neće odmah prikazivanje (moraćete da sačekate pre nego što bude prikazan). Korišćenje telefona za igranje video igrica ili vršenje drugih aktivnosti tokom procesa punjenje može prouzrokovati isključivanje telefona zbog niskog kapaciteta baterije. Baterija se postepeno prazni ako se ne koristi dug vremenski period. Pre ponovne upotrebe baterije morate da je napunite da biste ručno uključili i koristiti svoj telefon.

6 SIM kartica i Mikro SD kartica 1. Otvorite poklopac baterije. 2. Postavite SIM karticu i Mikro SD karticu.

7 Uključivanje/isključivanje, restartovanje i režim u avionu Taster za napajanje se nalazi u gornjoj, desnoj strani vašeg telefona. Uključivanje: Kada je telefon isključen, pritisnite i držite pritisnutim taster za napajanje nekoliko sekundi za uključivanje telefona. Isključivanje: Kada je telefon uključen, pritisnite i držite pritisnutim taster za napajanje dok ne iskoči opcija. Izaberite opciju Isključi za isključivanje telefona. Restart: Kada je telefon uključen, pritisnite i držite pritisnutim taster za napajanje dok ne iskoči opcija. Izaberite Restart za restartovanje telefona. Režim rada u avionu: Kada je telefon uključen, pritisnite i držite pritisnutim taster za napajanje dok ne iskoči opcija. Izaberite Režim rada u avionu i telefon će automatski onemogućiti sve prenose signala. Napomena: Takođe možete tapnuti na Početnom ekranu i onda tapnuti na Bežično i mreže > Više > Režim rada u avionu. Zaključavanje/otključavanje ekrana Zaključavanjem telefona isključuje se ekran i sprečava se nenameravane operacije. Za zaključavanje ekrana tokom upotrebe telefona jednostavno pritisnite taster za napajanje. Takođe, ako se telefon ne koristi za određeni period vreme, ekran se isključuje i automatski zaključava. Za otključavanje ekrana pritisnite taster za napajanje da biste uključili ekran i prevucite naviše. Napomena: Tapnite > Bezbednost > Zaključavanje ekrana da biste podesili tip zaključavanja ekrana.

8 Ekran na dodir Tapkanje Za otvaranje aplikacije ili pokretanje ostalih funkcija, tapnite sa svojim prstom na aplikaciju ili funkciju. Tapkanje i držanje pritisnutim Tapnite i držite tapnuto neku stavku ili ekran za više od 2 sekunde da biste pristupili raspoloživim opcijama. Prevlačenje Za pomeranje stavke, tapnite i držite tapnuto i prevucite ga u ciljnoj poziciji.

9 Dvostruko tapkanje Dvostruko tapnite na sliku za uveličavanje. Ponovo tapnite dvostruk za povratak. Dva puta Prevući Prevucite levo ili desno na početnom ekranu da biste prikazali ostale panele. Širenje i primicanje prstiju Raširite dva prsta na veb stranici ili slici za uveličavanje nekog dela. Primicanje prstiju se umanjuje.

10 Početni ekran Osnovni raspored Statusna traka Vidžet Omiljene aplikacije Aplikacija Indikatori ekrana Fascikla Prilagođavanje vašeg početnog ekrana Početni ekran prikazuje vidžete, omiljene aplikacije i više. Za prikaz ostalih panela, prevucite levo ili desno ili tapnite na jedan od indikatora pri dnu ekrana. Na početnom ekranu tapnite i držite tapnuti prazno područje da biste pristupili raspoloživim opcijama, uključujući promena podešenja pozadine i dodavanje vidžeta. Za dodavanje vidžeta tapnite i držite tapnuto prazno područje na početnom ekranu, tapnite Vidžeti, tapnite i držite tapnuti vidžet a zatim ga prevlačite na početni ekran. Za pomeranje aplikacije tapnite i držite tapnuto neku stavku na početnom ekranu, a zatim je prevlačite na novu lokaciju. Za pomeranje stavke na drugi panel, prevlačite je na strani ekrana. Za uklanjanje stavke, tapnite i držite tapnuti stavku. Zatim prevlačite je u Deinstaliraj pri vrhu ekrana. Za kreiranje fascikle, tapnite i držite tapnuto neku aplikaciju a zatim je prevlačite preko druge aplikacije; ispustite aplikaciju kada se pojavi naziv fascikle oko aplikacija; kreira se nova fascikla koja sadrži izabrane aplikacije. Za dodavanje više aplikacija u fasciklu, tapnite i držite tapnuto drugu aplikaciju a zatim je prevlačite u fasciklu. Za promenu naziva fascikle, tapnite na fasciklu a zatim tapnite na naziv fascikle.

11 Panel za obaveštenja i brzo podešavanje Obaveštenja vas upozoravaju na prijem novih poruka, događaja u kalendaru, i alarma, kao i tekućih događaja. Kada stigne obaveštenje, njegova ikona se pojavljuje na vrhu ekrana. Ikone za obaveštenja na čekanju se pojavljuju na levoj, a ikone sistema prikazuju stvari kao što je Wi-Fi signal, signal operatera ili kapacitet baterije su na desnoj strani. Prevucite naniže od vrha ekrana telefona da biste otvorili panel za obaveštenja i prikazali detalje. Kada ste završili sa obaveštenjem, odbacite ga prevlačenjem. Za odbacivanje svih obaveštenja tapnite na donjoj desnoj strani spiska sa obaveštenjima. Koristite brzo podešavanje da biste lako došli do često korišćenih podešavanja, kao što je uključivanje režima rada u avionu. Za pristupanje panelu za brzo podešavanje prevucite naniže od vrha ekrana dva puta sa jednim prstom ili jednom sa dva prsta. Za menjanje podešenja jednostavno tapnite ikonu: Wi-Fi: Uključi ili isključi Wi-Fi. Za otvaranje podešenja za Wi-Fi tapnite na naziv Wi-Fi mreže. Bluetooth: Uključi ili isključi Bluetooth. Za otvaranje podešenja za Bluetooth tapnite na reč Bluetooth.. Mobilni podaci: Prikaži mobilno korišćenje podataka i uključi ili isključi. Režim rada u avionu: Uključi ili isključi režim rada u avionu. Režim rada u avionu znači da vaš telefon neće da se poveže na Wi-Fi ili mobilni signal, čak iako je jedan dostupan. Automatski rotiraj: Zaključaj orijentaciju uređaja u režimu uspravno ili položeno. Lampa: Lokacija: Uključi ili isključi lampu. Uključi ili isključi uslugu lociranja. Osvetljaj displeja: vašeg ekrana. Prevuci za spuštanje ili uvećavanje osvetljaja

12 Unos teksta Korišćenje panela za unos teksta Panel za unos se može koristiti za unos teksta. Tapnite taster Nazad za sakrivanje panela za unos. Tapnite područje za unos teksta za otvaranje panela za unos. Menjanje metode unosa Vaš telefon dolazi sa mnoštvo metoda unosa teksta. Možete odabrati jedan za unos teksta. 1. Za promenu podrazumevane metode unosa kod vašeg telefona, tapnite na početni ekran. 2. Pod Lično tapnite na Jezik i unos > Trenutna tastatura, a zatim izaberite metodu unosa. Uređivanje teksta Tapnite i držite tapnuto preko teksta. Prevucite ili za biranje željenog teksta. Možete koristiti ikone koje se pojavljuju na desnoj gornjoj strani ekrana za brzo uređivanje teksta. : Izaberi sav tekst. : Iseci sav tekst. : Kopiraj odabrani tekst. : Zameni tekst sa tekstom koji ste prethodno isekli ili kopirali.

13 Snimanje snimaka ekrana 1. Fokusirajte sliku prikazanu na vašem ekranu telefona. 2. Pritisnite taster za napajanje i taster za smanjivanje jačine zvuka u isto vreme. 3. Slike će automatski biti sačuvana u Fotografije. APLIKACIJE Instaliranje ili deinstaliranje aplikacija Za kupovinu i preuzimanje aplikacija tapnite na da biste ušli u Play Store. Napomena: Aplikacije se takođe mogu preuzimati od veb stranice pomoću pregledača telefona ili softvera za preuzimanje aplikacija nezavisnih proizvođača. Instaliranje aplikacija Pretražite aplikacije prema kategoriji ili tapnite na za pretraživanje ključne reči. Izaberite aplikaciju da biste prikazali njene informacije. Za preuzimanje besplatnih aplikacija tapnite na Instaliraj. Za kupovinu i preuzimanje aplikacije koje nisu besplatne, tapnite na cenu i sledite uputstva na ekranu. Deinstaliranje aplikacija Na početnom ekranu tapnite i držite tapnuto na aplikaciji i onda je prevucite u Deinstaliraj na vrhu ekrana. Napomena: Neke unapred instalirane aplikacije se ne mogu deinstalirati. Telefon Možete napravite poziv iz aplikacije Telefon, aplikacije za kontakte ili ostale aplikacije ili vidžete koje prikazuju informacije o kontaktu. Gde god vidite telefonski broj obično možete na njemu tapnuti za biranje.

14 Pozivanje 1. Tapnite na početni ekran. 2. Tapnite na za otvaranje tastature telefona i unesite telefonski broj. 3. Tapnite na pri dnu ekrana za pozivanje. Napomena: Da biste izbegli uticaj na kvalitet poziva nemojte prekrivati prijemnik ili zvučnik prilikom pozivanja ili odgovaranja na poziv. Pozivanje iz spiska sa kontaktima 1. Na ekranu telefona, tapnite na Kontakti da biste otvorili spisak sa kontaktima. 2. Tapnite na kontakt za pozivanje. Pozivanje iz spiska sa nedavnim pozivima 1. Na ekranu Telefona tapnite na Nedavni za prikaz nedavnih poziva. 2. Tapnite na poziv za pozivanje. Brzo biranje 1. Na ekranu telefona tapnite na Brzo biranje. 2. Tapnite na > Podešavanja > Opšta podešavanja > Ostalo > Podešavanja za brzo biranje. 3. Tapnite na taster sa brojem i izaberite kontakt iz spiska i tapnite na U redu. 4. Tapnite na tastaturu telefona, tapnite i držite tapnuto taster kome je dodeljen kontakt za brzo pozivanje kontakta. Napomena: Taster sa brojem 1 je podrazumevani taster za govornu poštu. On se ne može podesiti kao broj za brzo biranje. Odgovaranje ili odbijanje poziva Kada imate dolazni poziv, na raspolaganju su različite opcije. Za odgovaranje na poziv prevucite prema na desnoj strani. Za odbijanje poziva prevucite prema na levoj strani. Za odbijanje poziva i slanje SMS

15 poruke pozivaocu prevucite prema na vrhu. Napomena: Prilikom dolaznog poziva možete pritisnuti dugme za jačinu zvuka za utišavanje melodije poziva. Za kreiranje različitih poruka odbijanja tapnite na > Podešavanja > Opšta podešavanja > Ostalo > Brzi odgovori na ekranu za telefon da biste uredili poruke. Tokom poziva Tokom poziva možete da uradite sledeće: Zvučnik: Aktiviranje zvučnika da biste čuli pozivaoca na zvučniku (tako da ne morate da držite telefon na uvu). Priguši zvuk: Isključivanje mikrofona tako da vas druga strana ne može čuti. Tastatura: Otvaranje tastature i unos drugog broja. Zadrži: Stavljanje trenutnog poziva na čekanju. Dodaj poziv: Biranje drugog poziva. : Završavanje trenutnog poziva. Istraživanje nedavnih poziva Nedavni pozivi sadrže vašu istoriju primljenih poziva, propuštenih poziva ili poziva koji ste vi napravili. To je lak način za ponovno biranje broja, odgovaranje na poziv ili dodavanje broja u vašim kontaktima. 1. Tapnite na da biste ušli u ekran telefona. 2. Tapnite na Nedavni za prikaz spiska sa vašim nedavnim odlaznim i dolaznim pozivima. 3. Tapnite na a zatim izaberite Istorija poziva za prikaz više poziva. Ikone strelice pored poziva označavaju tip poziva, a višestruke strelice označavaju višestruki pozivi: Propušteni poziv Dolazni poziv Odlazni poziv Za nedavne pozive imate sledeće opcije: Tapnite na broj ili kontakt, a zatim tapnite na Detalji za više informacija o pozivu.

16 Tapnite Povratni poziv za biranje broja. Pod Detalji tapnite na Pod Detalji tapnite na u broju povratnog poziva. za brisanje poziva. > Uredi broj pre poziv za promene Kontakti Aplikacija za kontakte lako memoriše sve vaše informacije o važnim kontaktima uključujući imena, brojeve i adrese e-pošte. Dodavanje kontakta 1. Tapnite na početni ekran. 2. Tapnite na i unesite informacije o kontaktu. 3. Tapnite na za memorisanje kontakta. Napomena: Za dodavanje telefonskog broja u spisak sa kontaktima od tastature telefona, unesite broj i tapnite na Dodaj u kontakte. Upravljanje kontaktima Dodavanje kontakta u omiljeni 1. Na ekranu Kontakti izaberite kontakt koji želite da dodate u omiljeni. 2. Tapnite na u gornjem desnom delu imena kontakta. Zvezda će postati žuta ( ) što označava da je kontakt dodat u omiljeni. Pretraživanje kontakta 1. Na ekranu Kontakti tapnite na. 2. Unesite ključne reči u polje za pretragu. Rezultati pretrage biće prikazani ispod trake za pretragu. Napomena: Takođe možete pomerati traku za pomeranje sadržaja desno od Kontakti za brzu pretragu kontakta. Uređivanje kontakta 1. Na ekranu Kontakta izaberite kontakt koji želite da uredite a zatim tapnite na.

17 2. Uredite dotične informacije a zatim tapnite na da sačuvate kontakt. Alternativno možete tapnuti na za prekid vaših izmena. > Odbaci izmene Brisanje kontakta 1. Na ekranu Kontakta izaberite kontakt koji želite da obrišete a zatim tapnite na > Obriši. 2. Tapnite na U redu za potvrđivanje da želite da obrišete kontakt. Uvoz kontakata od SIM kartice\memorije 1. Na ekranu Kontakti tapnite na > Uvoz/izvoz i izaberite odgovarajuću opciju. 2. Izaberite jedan ili više kontakata. 3. Tapnite na za završetak kopiranja kontakta/kontakata. Razmena poruka Na početnom ekranu tapnite na razmenu poruka. za ulazak u ekran za Kreiranje poruke 1. Na ekranu za razmenu poruka tapnite na. 2. Unesite broj primaoca ili tapnite na za izbor kontakata. 3. Dodajte vašu poruku. Tapnite na da biste priložili medija datoteke kao što su fotografije, audio datoteke i slajdove. 4. Tapnite na za slanje poruke. Napomena: SMS poruka biće poslata kao MMS poruka kada priložite medijske datoteke. Odgovaranje na poruku 1. Na ekranu razmena poruka izaberite poruku na koju želite da odgovorite. 2. Sastavite svoju poruku i tapnite na za njeno slanje.

18 Pretraživanje poruka 1. Na ekranu za razmenu poruka tapnite na. 2. Unesite sadržaj poruke ili ključne reči za brzo pretraživanje neophodne poruke. Brisanje poruke 1. Na ekranu za razmenu poruka tapnite i držite tapnuto poruku koju želite da obrišete. 2. Tapnite na za brisanje poruke. Prilagođavanje podešenja za poruke Na ekranu za razmeu poruka tapnite na > Podešavanja za konfigurisanje SMS, MMS, obaveštenja i ostalih podešenja. E-pošta Konfiguracija i upotreba Gmail Aplikacija Gmail omogućava čitanje i sastavljanje e-pošti. Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Gmail. Ovde Gmail ima razne opcije. Na primer, iskoristite svoj Gmail nalog za prijavljivanje svim Google aplikacijama i uslugama uključujući ali ne ograničavajući na: Google Play Music Google Play Store Google Drive Upoznavanje sa vašom aplikacijom za e-poštu Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran za e-poštu. Prilikom prvog korišćenja je neophodno da unesete vašu adresu e-pošte i lozinku za konfiguraciju naloga. Nakon konfiguracija vašeg naloga e-pošte možete arhivirati, brisati, označiti ili sprovoditi ostale operacije vezane za e-poštu.

19 Tapnite ikonu na levoj strani nit pošte za izbor. Nakon otvaranja pošte prevucite udesno ili ulevo da pročitate ranije ili kasnije konverzacije u pošti. Tapnite na pošti. na vrhu ekrana za telefon za upravljanje vaših Na ekranu za e-poštu možete tapnuti na > Podešavanja za dodavanje novog naloga e-pošte. Na ekranu za podešavanje e-pošte tapnite na nalog e-pošte i prilagodite svoja podešavanja za e-poštu. Chrome Na početnom ekranu tapnite na za pretraživanje Interneta za informacije i obeležite svoje omiljene veb stranice za udobno pristupanje. Pretraživanje veb stranica 1. Tapnite na polje za adresu 2. Unesite veb adresu ili ključnu reč za pretraživanje veb stranice. Upravljanje obeleživačima Dodavanje obeleživača 1. Otvorite veb stranicu koju želite da obeležite. 2. Tapnite na >. 3. Unesite naziv obeleživača i tapnite na Sačuvaj za dodavanje obeleživača. Otvaranje obeleživača 1. Na ekranu Chrome tapnite na > Obeleživači. 2. Izaberite obeleživač vebsajta koji želite da prikažete. Prilagođavanje podešenja za pretraživač 1. Na ekranu Chrome tapnite na > Podešavanja. 2. U spisku podešavanja možete odabrati menije za prilagođavanje pretraživača.

20 Kalendar Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Kalendar. Ako ste sinhronizovali svoj Gmail nalog, kada prvi put otvorite aplikaciju Kalendar na vašem telefonu biće prikazani vaši trenutni događaji u kalendaru. Za modifikaciju prikaza Kalendara tapnite na i zaberite Raspored - Dan/3 dana/nedelja/mesec na vrhu ekrana Kalendara. Prikažite ili uredite detalje događaja tako što ćete tapnuti na Događaj. Kamera Vaš telefon možete koristiti za snimanje i deljenje fotografija i video snimaka. Snimanje fotografije 1. Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Kamera. 2. Fokusirajte svoj subjekat tako što ćete gledati kroz ekran vašeg telefona. 3. Tapnite na za snimanje fotografije. Ili prevucite prstom pravo za aktiviranje profesionalnog režima i tapnite na za snimanje fotografije. Kreiranje video snimka 1. Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Kamera. 2. Prevucite prstom udesno za aktiviranje režima Video. 3. Tapnite na za početak snimanja video snimka. 4. Tapnite na za zaustavljanje kada završite sa snimanjem. Deljenje video snimka ili fotografije 1. Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran

21 Fotografije. 2. Izaberite video snimak ili fotografiju i tapnite na. 3. U iskačućem ekranu izaberite svoj željeni način deljenja. Fotografije Pronađite brzo fotografije Kada tovorite aplikaciju Google Photos videćete sve fotografije i video snimke na vašem uređaju i ako ste uključili rezervno kopiraj i sinhronizuj, onda će sve ostalo da se sinhronizuje sa Google Photos bibliotekom. 1. Otvorite aplikaciju Google Photos. 2. U gornjem levom uglu tapnite na ikonu menija > Fotografije. 3. Fotografiju koju ste upravo snimili treba da se nalazi pri vrhu. Skrolujte naniže da vidite šta još ima. Uredi fotografije sa filterima Dodaj filter 1. Otvorite aplikaciju Google Photos. 2. Tapnite na fotografiju koju želite da uredite > ikona olovke. 3. Pri dnu tapnite na ikonu fotografije. 4. Skrolujte kroz filtere pri dnu. Izaberite neke da vidite kako izgledaju. Savet: Podesite intenzitet filtera pomoću skale pri dnu. 5. U donjem desnom uglu tapnite na kontrolni znak. 6. Pri vrhu tapnite na SAČUVAJ. Deljenje vaše fotografije sa nekim 1. Fotografiju koju ste upravo uredili treba da se i dalje nalazi na vašem ekranu. U donjem levom uglu tapnite na ikonu deli. 2. Tapnite na Kopiraj link. 3. Koristite aplikaciju za razmenu poruka ili e-poštu da biste poslali nekome link koji ste upravo kopirali.

22 Časovnik Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Časovnik. Možete podešavati alarme, proveriti trenutno vreme u mnogim gradovima širom sveta, podesiti specifično trajanje ili vreme događaja. Rad sa alarmom Na ekranu časovnik tapnite na karticu alarm. da biste se prebacili na 1. Tapnite na i prikazano vreme za podešavanje vašeg alarma. 2. Čim ste podesili svoj alarm, možete dodati oznaku na alarm. 3. Štiklirajte polje za potvrdu Vibriraj i izaberite melodiju iz iskačućeg ekrana cezijum. Kalkulator Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran za Kalkulator. Možete vršiti jednostavne ili kompleksne kalkulacije. Prevucite prst udesno ili rotirajte telefon u uspravni režim za prikaz naučnog kalkulatora. Preuzimanja Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran za Preuzimanja. Možete preuzimati datoteke od Gmail ili ostalih oblasti. Na ekranu Preuzimanja tapnite na stavku za njeno otvaranje. Tapnite i držite tapnuto stavku dok se ne pojavi, a zatim tapnite na njoj za deljenje kroz jedan od mnogih metoda deljenja. Tapnite i držite tapnuto stavku dok se ne pojavi tapnite na njoj za brisanje stavke., a zatim Tapnite na > Prema nazivu, Prema datumu izmene ili Prema veličini za sortiranje preuzetih stavki.

23 YouTube Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran za YouTube. Možete gledati svetske video snimke i pratiti vaše omiljene YouTube kanale. Prijavite se za pristupanju vaše pretplate, spiskova reprodukcija, otpremanja, kupovina, istorije i više. Prijavljivanje na YouTube Za prijavljivanje idite u > Prijavi se. Izaberite postojeći nalog na vašem uređaju ili idite u Dodaj nalog za dodavanje novog naloga za vaš uređaj. Menjanje kanala Ako imate više kanala povezanih sa istim nalogom, onda možete promeniti kanale odjavljivanjem i ponovnim prijavljivanjem. Za odjavljivanje idite u > Odjavi se. Gledanje video snimaka Tapnite na sličicu za početak reprodukcije video snimka. Tapnite na u video plejeru za pristup dodatnim opcijama za gledanje. Ceo ekran: Da biste gledali video na celom ekranu tapnite ikonu ceo ekran ili okrenite vaš uređaj horizontalno. Video kvalitet: Za ručno podešavanje kvaliteta video snimka tapnite na > na video snimku. Natpisi: Omogućite natpise na video snimku tako što ćete odabrati > CC na video snimku. Može da se desi da nemaju sve video snimke na raspolaganju natpise. Gledanje video snimaka tokom pretraživanja Smanjite video da biste se kretali kroz aplikaciju bez da izgubite nijedan trenutak video snimka koji trenutno gledate. Na taj način možete pretraživati predloge, spiskove reprodukcije i više bez pauziranja ili zaustavljanja video snimka. Smanjivanje i uvećavanje plejera: Prevucite prst naniže da biste smanjili video plejer i nastavili sa kretanjem kroz aplikacije. Prevucite prstom naviše na smanjenom video da biste ga ponovo uvećali.

24 Odbaci plejer: Prevucite prstom od levo ka desno ako ne želite da gledate više smanjeni video. Podešavanja za reprodukciju Ograničite prenos mobilnih podataka tako što ćete otići u > Podešavanja > Opšte > Ograniči prenos mobilnih podataka. Kada je ova opcija omogućena, onda će HD video snimak biti strimovan samo kada postoji Wi-Fi veza. Hangouts Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran za Hangouts. Pomoću Hangouts možete slati poruke, emoji i fotografije ili pokrenuti video pozive sa jednom osobom ili sa grupom osoba. Hangout možete pokrenuti sa bilo kime sve dok ta osoba ima Google nalog. Pokretanje Hangout 1. Tapnite na ikonu za sastavljanje u gornjem desnom delu vašeg Hangouts spiska. 2. Izaberite kontakt za vaš Hangout tako što ćete ukucati ime osobe, adresu e-pošte ili telefonski broj u polje za pretragu. Takođe možete odabrati jedan od vaših kontakata iz spiskova ispod polja za pretragu. 3. Hangout možete pokrenuti na nekoliko načina: Slanje poruke: Ukucajte vašu poruku i tapnite na ikonu pošalji. Napravi video poziv: Takođe možete da napravite video poziv toj osobi tako što ćete tapnuti na ikonu za video poziv. Pokreni telefonski poziv: Tapnite na ikonu telefona. Pokretanje Hangout grupe 1. Tapnite na ikonu za sastavljanje. 2. Izaberite kontakt za vaš Hangout tako što ćete ukucati ime osobe, adresu e-pošte ili telefonski broj u polje za pretragu. Takođe možete odabrati jedan od vaših kontakata iz spiskova ispod polja za pretragu.

25 3. Tapnite na Još neko? u polju kontakta pri vrhu Hangout. 4. Izaberite jednu ili više osoba za dodavanje u Hangout. 5. Tapnite na U redu. 6. Ukucajte poruku koju želite da pošaljete i tapnite na ikonu za slanje. Google aplikacije Google obezbeđuje zabavu, društvene medije i poslovne aplikacije. Google Play Store tačka zabave sve-u-jednom sa muzikom, filmovima, knjigama i aplikacijama na Internetu. Za više informacija posetite PODEŠAVANJA Wi-Fi Povezivanje na Wi-Fi mrežu 1. Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Podešavanja. Zatim izaberite Bežični i mreže > Wi-Fi za uključivanje/ isključivanje Wi-Fi. 2. Prevucite klizač na Uključeno tako da vašem telefonu omogućite da skenira za dostupne Wi-Fi mreže. 3. Tapnite na naziv željene mreže za povezivanje i po potrebi unesite lozinku. Napomena: Prethodno povezane i sačuvane mreže biće automatski pristupljene. Korisnik može da se poveže sa mrežom i zaboravi je, ili je ukloniti sa spiska poznatih mreža. Dodavanje mreže 1. Tapnite na u gornjem desnom delu ekrana Wi-Fi. Zatim tapnite na Dodaj mrežu u iskačućem prozoru. 2. Unesite naziv SSID mreže i izaberite režim bezbednosti. 3. Tapnite na Sačuvaj.

26 Napredne opcije za podešavanje Wi-Fi Na ekranu Wi-Fi tapnite na > Napredno. Bićete obavešteni uvek kada je dostupna javna mreža. Ako ne želite da bude obavešteni, onda prevucite klizač za obaveštenje o mreži ulevo. Za memorisanje prenosa podataka vaš telefon će ostati povezan na Wi-Fi kada se vaš ekran nalazi u stanju spavanja. Bluetooth Vaš telefon podržava Bluetooth, što vam omogućava da kreirate bežičnu mrežu sa ostalim kompatibilnim uređaji za deljenje podataka. Koristite Bluetooth da biste maksimalno iskoristili mogućnosti i funkcije telefona. Napomena: Bluetooth ima maksimalno rastojanje prijema od 10 metara. Držite uređaje povezanim preko Bluetooth u međusobnoj razdaljini od 10 metara. Prepreke kao što su zidovi ili ostala elektronska oprema mogu ometati Bluetooth signale. Uključivanje/isključivanje Bluetooth-a Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Podešavanja. Zatim izaberite Bežični i mreže > Bluetooth za uključivanje/ isključivanje Bluetooth. Menjanje Bluetooth naziva vašeg telefona Vaš telefon sadrži slučajan Bluetooth naziv koji će biti vidljiv ostalim Bluetooth uređajima tokom pokušaja povezivanja. Možete promeniti slučajan naziv da biste se mogli identifikovati. 1. Na ekranu Bluetooth tapnite na > Preimenuj ovaj uređaj. 2. Unesite novi naziv i tapnite na Preimenuj. Napomena: Takođe možete promeniti naziv Bluetooth uređaja koji se pojavljuje na vašem telefonu. Tapnite na pored povezanog Bluetooth uređaja, unesite novi naziv i tapnite na U redu za promenu naziva.

27 Uparivanje vašeg telefona sa ostalim Bluetooth uređajima Pre nego što možete deliti podatke sa drugim Bluetooth uređajem neophodno je da ga uparite s njime. Čim je uređaj uparen sa vašim telefonom on će se automatski povezati s vašim telefonom kada god je uključen. 1. Uključite Bluetooth i vaš telefon će automatski skenirati za Bluetooth uređaje u blizini. 2. Ako vaš telefon prekine skeniranje pre nego što je drugi Bluetooth uređaj spreman, onda tapnite na > Osveži. 3. Unutar spiska tapnite na ID Bluetooth uređaja da biste se uparili s njime. 4. Uverite se da oba uređaja pokazuju istu šifru uparivanja i tapnite na Upari. Napomena: Ako želite da ga rasparite onda tapnite na povezanog Bluetooth uređaja i tapnite na Zaboravi. pored Slanje datoteka preko Bluetooth-a Pomoću Bluetooth-a možete deliti slike, video snimke ili muzičke datoteke sa vašom porodicom i prijateljima. 1. U aplikaciji ES istraživač datoteka tapnite i držite tapnuto datoteku koju želite da pošaljete. 2. Nakon izbora datoteke tapnite na > Podeli, na iskačućem meniju opcija izaberite Bluetooth. 3. Ekran će navesti u spisak Bluetooth uređaja koji su pronađeni. Izaberite uređaj kome želite da pošaljete datoteku. Upotreba podataka Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Podešavanja. Zatim izaberite Bežično i mreže > Upotreba podataka. Mobilni podaci: Podesite vaš telefon da koristi veze za prenos podataka na bilo kojoj mobilnoj mreži. Podesi granicu mobilnog prenosa podataka: Podesite granicu za upotrebu mobilnih podataka. Možete ograničiti upotrebu mobilnih podataka pomoću sledećih koraka:

28 1. Prevucite klizač za Podesi granicu mobilnih podataka udesno. 2. Prevucite traku za podešavanje granice prema naviše ili naniže za podešavanje granice. 3. Prevucite traku za podešavanje upozorenja prema naviše ili naniže da biste podesili nivo upozorenja za upotrebu podataka. Vaš telefon vas upozorava kada postignete nivo upozorenja. Napomena: Ako istovremeno uključite Wi-Fi i uslugu podataka, onda će telefon automatski koristiti Wi-Fi vezu. Ako je Wi-Fi povezan, onda će telefon koristiti uslugu podataka da bi nastavio vezu za prenos podataka. Uzmite u obzir da ćete odsustvom Wi- Fi mreže koristiti prenos podataka, što može uzrokovati troškove u skladu sa tarifom vašeg operatera. Mobilne mreže Na početnom ekranu tapnite na ggg za ulazak u ekran Podešavanja. Pod Bežično i mreže tapnite na Još > Mobilne mreže. Prenos podataka u romingu: Povežite se sa uslugom prenosa podataka kada ste u romingu. Prioritetni tip mreže: Sa dostupnim 4G/3G/2G. Nazivi pristupnih tačaka: Konfiguracija naziva prisupnih tačaka (APN). Korišćenje kao modem i prenosiv hotspot Koristite uređaj kao mobilni hotspot za deljenje veze za prenos mobilnih podataka sa ostalim uređajima kada mrežna veza nije dostupna. Veze se mogu uspostaviti preko Wi-Fi, USB, Bluetooth. 1. Tapnite na početnom ekranu. 2. Pod Bežično i mreže tapnite na Još > Korišćenje kao modem i prenosiv hotspot. Napomena: Korišćenjem ove funkcije mogu nastati dodatne troškove za prenos podataka, u zavisnosti od vašeg plana. Korišćenje USB kao modem: Podelite vašu vezu za prenos mobilnih podataka preko USB-a sa računarom i koristite računar za povezivanje na Internet. Prenosiv Wi-Fi hotspot: Aktivirajte Wi-Fi hotspot i podelite mobilnu vezu za prenos podataka vašeg telefona.

29 Korišćenje Bluetooth kao modem: Deljenje veze za prenos podataka vašeg telefona preko Bluetooth. Napomena: Možete tapnuti na Konfiguriši Wi-Fi hotspot za konfigurisanje naziva, bezbednosti i lozinke za Wi-Fi hotspot. Za zaštitu vaše mreže preporučuje da je osiguratte pomoću WPA2 PSK. Displej Na početnom ekranu tapnite na > Uređaj > Displej za promenu osvetljaja ili veličine fonta i prilagođavanje pozadine na vašem telefonu. Osvetljaj: Podesite osvetljaj displeja. Pozadina: Promenite sliku u pozadini na početnom ekranu. Stanje spavanja: Podesite vreme za stanje spavanja ekrana. Vaš ekran će se automatski isključiti ako nema nikakvih aktivnosti u podešenom vremenu. Sanjarenje: Kada je uključena funkcija sanjarenje, onda vaš uređaj prikazuje fotografije, boje i više tokom punjenja ili dok se nalazi u stanici. Podesite tip sanjarenja ili kada da se uključuje. Tapnite na prekidač za sanjarenje da biste isključili tu funkciju. Veličina fonta: Podesite veličinu fonta u skladu sa vašim prioritetima. Zvuk Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Podešavanja. Zatim izaberite Uređaj > Zvuk i obaveštavanje. 1. Prevucite klizač za podešavanje Jačine zvuka medija, Jačine alarma ili Jačine zvona. Takođe možete podesiti jačinu zvona pritiskom na taster za jačinu zvuka na levoj strani vašeg telefona. 2. Tapnite na Melodija telefona. Izaberite željenu melodiju za vaš telefon. Napomena: Uzmite u obzir da visoka jačina zvuka može oštetiti vaš sluh.

30 Baterija Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran Podešavanja. Zatim izaberite Uređaj > Baterija. Ovde možete kontrolisati kako aplikacije, ostali podaci i vaš sistem telefona svi zajedno koriste napajanje baterije. Tapnite na Prikaži procenat baterije, ikona procenat baterije će se pojaviti na statusnoj traci pored ikona za nivo baterije. Napomena: Preostalo vreme korišćenja prikazuje vreme koje je preostalo pre nego što se isprazni baterija. Preostalo vreme korišćenja može da varira u zavisnosti od podešenja uređaja i radnih uslova. Produžite vek trajanja baterija uključivanjem funkcije Ušteda baterije. 1. Na ekranu Baterija tapnite na a zatim tapnite na Ušteda baterije. 2. Prevucite klizač na Uključeno. Napomena: Funkcija ušteda baterije se automatski isključuje kada se vaš telefon puni. Lokacija Vašem uređaju možete da dozvolite pristup GPS, Wi-Fi mrežama i mobilnim mrežama radi procene vaše lokacije. Aplikacije koje imaju vašu dozvolu mogu da iskoriste te informacije za obezbeđivanje usluge zasnovane na lokaciji, kao što je mogućnost prijavljivanje, prikaz pređenog puta ili pronalaženja restorana u blizini. Za kontrolu kojih informacija o lokaciji vaš uređaj može da koristi tapnite na > Lično > Lokacija. Kada je funkcija Lokacija uključena, onda možete da radite sledeće: Promenite Režim lokacije između Visoke preciznosti, Ušteda baterije I Samo uređaj. Prikaži Nedavni zahtevi za lokaciju. Štikliraj Usluge lociranja. Napomena: Korišćenje usluge lociranja zahteva mnogo baterije. Ako treba da sačuvate baterije, onda možete da isključite tu funkciju iako je prekidač uključen, uređaj neće biti u stanju da pronađe vašu preciznu lokaciju ili deli je sa bilo kojom aplikacijom.

31 Bezbednost Podešavanje šablona za otključavanje ekrana Možete podesiti šablon za otključavanje ekrana. Čim se ekran zaključa, onda je neophodno nacrtati pravilan šablon za otključavanje ekrana. Tapnite na > Lično > Bezbednost > Zaključavanje ekrana > Šablon. Sledite uputstva za ekranu za crtanje šablona za otključavanje. Tapnite na Nastavi. Nacrtajte ponovo isti šablon otključavanja i tapnite na Potvrdi. Podešavanje PIN za otključavanje ekrana Možete podesiti brojčani PIN za otključavanje vašeg telefona. Čim se ekran zaključa, onda je neophodno uneti pravilan broj za otključavanje ekrana. Tapnite na Klepněte na > Lično > Bezbednost > Zaključavanje ekrana > PIN. Unesite broj od najmanje četiri cifara. Tapnite na Nastavi. Unesite isti broj ponovo i tapnite na Potvrdi. Podešavanje lozinke za otključavanje ekrana Možete podesiti lozinku za otključavanje vašeg telefona. Tapnite na > Lično > Bezbednost > Zaključavanje ekrana > Lozinka. Unesite lozinku koja sadrži najmanje četiri karaktera. Tapnite na Nastavi. Unesite isti broj ponovo i tapnite na Potvrdi. Nalozi Koristite podešavane naloga za dodavanje, uklanjanje i upravljanje vašim nalozima, kao što su Exchange, Facebook, Google, Twitter i ostale podržane naloge. Na početnom ekranu tapnite na za ulazak u ekran

32 Podešavanja. Zatim izaberite Lično > Nalozi. Pod Nalozi možete videti naloge koje ste već dodali ili upravljati vašim nalozima. Dodavanje naloga 1. Tapnite na Dodavj nalog. 2. Izaberite tip naloga za dodavanje. 3. Sledite uputstva na ekranu za unos neophodnih informacija o nalogu. 4. Konfigurišite nalog. 5. Kada ste završili, onda je nalog koji ste konfigurisali dodat u Nalozi. Rezervno kopiranje i resetovanje Na početnom ekranu tapnite na > Lično > Rezervno kopiraj i ponovo uspostavi. Rezervno kopiraj moje podatke: Rezervno kopiranje podataka aplikacije, Wi-Fi lozinki i ostalih podešenja na Google serverima. Rezervno kopiraj nalog: Konfigurisanje ili uređivanje funkcije rezervnog kopiranja za vaš Google nalog. Automatsko vraćanje u prethodno stanje: Podesite uređaj da automatski vrati u prethodno stanje podešenja i podaci aplikacije od Google servera kada se aplikacije ponovo instaliraju. Resetovanje fabričkih podataka: Resetujte podešenja na fabričke podrazumevane vrednosti i obrišite sve podatke. Napomena: Pre vraćanja na fabrička podešenja za vas je bitno da prvo rezervno kopirate sve važne informacije na telefonu, jer u suprotnom će svi podaci biti izgubljeni nakon fabričkog resetovanja. Datum i vreme Na početnom ekranu tapnite na > Sistem > Datum i vreme. Automatski datum i vreme: Koristite vreme obezbeđeno od strane mreže. Automatska vremenska zona: Koristi vremensku zonu obezbeđenu od strane mreže. Podesi datum: podesite ručno datum.

33 Podesi vreme: podesite ručno vreme. Izaberi vremensku zonu: izaberite željenu vremensku zonu iz spiska. Skrolujte kroz spisak za prikaz više vremenskih zona. Koristi 24-časovni format: menjajte između 24-časovnog i 12-časovnog formata. Napomena: Kada vaš telefon automatski koristi podešenja datuma i vremena obezbeđeno od strane mreže, onda ne možete ručno podešavati datum, vreme i vremensku zonu. Ažuriranje sistema Na početnom ekrnu tapnite na > Sistem > O telefonu > Ažuriranja sistema. Tapnite na Proveri da li postoje ažuriranja i telefon će tražiti softvere najnovije verzije. Ako želite da ažurirate sistem onda tapnite na Preuzmi. Nakon toga tapnite na Ažuriraj sada da biste kompletirali nadogradnju. Zatim će vaš telefona imati najnoviju verziju. Napomena: 1. Tokom preuzimanja ili ažuriranja nemojte menjati vašu podrazumevanu lokaciju skladištenja da biste izbegli greške prilikom lociranja pravilnih paketa nadogradnje. 2. Ažuriranje vašeg softvera telefona neće uticati na vaše podatke mobilnog telefona. Obaveštenje Informacije u ovom uputstvu su predmet izmena bez prethodne najave. Učinjen je svaki napor u pripremi ovog uputstva da bi se osigurala preciznost sadržaja, međutim sve izjave, informacije i preporuke u ovom uputstvu ne predstavljaju nikakvu garanciju, eksplicitno ili podrazumevano. Pročitajte pažljivo informacije o bezbednosti da biste osigurali pravilnu i bezbednu upotrebu ovog bežičnog uređaja. Yulong Computer Telecommunication Scientific (Shenzhen) Co., Ltd. Adresa: Coolpad Information Harbor, 2nd Mengxi Road, Hi-Tech Industrial Park (North), Nanshan District, Shenzhen, P.R.C

34 TEHNIČKI PODACI Specifikacije i hardver Specifikacije Dimenzije ,5 8,6 mm Antena Ugrađena SIM kartica Mikro SIM Mreža GSM (900/1 800/1 900 MHz) UMTS (900/2 100 MHz) LTE (800/900/1 800/2 600 MHz) Kamera Prednja 2M piksela + zadnja 8M piksela Utičnica za Ф3.5mm CTIA standard slušalice Parametri ekrana Tip Dimenzije Rezolucija QHD 5,5 inches Pribor Baterija Tip baterije Litijum jonska punjiva baterija od polimera Nominalni kapacitet 2500 mah Nominalni napon 3,8 V Napomena: Kapacite baterije je predmet ažuriranja i promena.

35 Sadržaj u kutiji Br. Naziv Količina 1 Telefon 1 2 Baterija (ugrađena) 1 3 Putni punjač 1 4 USB kabl 1 5 Garancija 1 6 Vodič za brzo pokretanje 1 7 Slušalice 1 Napomena: Isporučeni artikli sa telefonom i bilo koji raspoloživ pribor mogu da variraju u zavisnosti od regiona ili operatera.

36 Izjava i opasnim supstancama Naziv dela Toksične ili opasne supstance ili elementi Olovo (Pb ) Živa (Hg) Kadmijum (Cd) Hrom VI (Cr (VI)) Polibrominirani bifenili (PBB) Polibrominirani difenil etri (PBDE) PCB ploča i pribori Plastike Metali Baterija Ostalo : označava da je sadržaj otrovna ili opasna supstanca u svim homogenim materijalima u granicama SJ/T standarda. : označava da sadržaj otrovna ili opasna supstanca u nekim homogenim materijalima prekoračuje granice SJ/T standarda. Ekološki naklonjen period upotrebe ovog proizvoda je 20 godina, kao što je prikazano na levom simbolu. Ekološki naklonjen period upotrebe delova koji se mogu zameniti, kao što je baterija, može biti drugačiji od proizvoda. Ekološki naklonjen period upotrebe važi samo kada se proizvod koristi pod uslovima definisanim u ovom uputstvu.

Bluetooth autoradio MEX-BT3800U. Uputstvo za upotrebu (1) Za isključenje demonstracionog (DEMO) prikaza, pogledajte str. 7.

Bluetooth autoradio MEX-BT3800U. Uputstvo za upotrebu (1) Za isključenje demonstracionog (DEMO) prikaza, pogledajte str. 7. 4-158-429-31(1) Bluetooth autoradio Uputstvo za upotrebu Za isključenje demonstracionog (DEMO) prikaza, pogledajte str. 7. MEX-BT3800U 2009 Sony Corporation Iz sigurnosnih razloga, ugradite ovaj uređaj

Detaljer

BOSANSKI LCD TV UPUTSTVA 0716MTH-VT-VT

BOSANSKI LCD TV UPUTSTVA 0716MTH-VT-VT BOSANSKI LCD TV UPUTSTVA 0716MTH-VT-VT Poštovani kupče, Ovaj aparat u skladu je sa važećim europskim direktivama i standardima o elektromagnetnoj kompatibilnosti i električnoj bezbjednosti. Europski predstavnik

Detaljer

BOSANSKI LCD TV UPUTSTVA 0516MTH-VT-VT

BOSANSKI LCD TV UPUTSTVA 0516MTH-VT-VT BOSANSKI LCD TV UPUTSTVA 0516MTH-VT-VT Poštovani kupče, Ovaj aparat u skladu je sa važećim europskim direktivama i standardima o elektromagnetnoj kompatibilnosti i električnoj bezbjednosti. Europski predstavnik

Detaljer

1 - Prvi deo upitnika

1 - Prvi deo upitnika Copyright! All rights reserved www.anestesi.no 2010- Serbo-Kroatisk side 1 av 6 Serbia Kroatia osnia Språk: Serbo-Kroatisk Oversatt av: Ivan uljovcic to: Juni 2010 1 - Prvi deo upitnika Del 1 Spørreskjema:

Detaljer

HRVATSKI. LCD televizor UPUTE 0516MTH-VT-VT

HRVATSKI. LCD televizor UPUTE 0516MTH-VT-VT HRVATSKI LCD televizor UPUTE 0516MTH-VT-VT Poštovani korisniče, Ovaj uređaj proizveden je u skladu s važeći europskim direktivama i standardima u vezi s elektromagnetskom sukladnošću i električnom sigurnošću.

Detaljer

HRVATSKI. LCD televizor UPUTE 0716MTH-VT-VT

HRVATSKI. LCD televizor UPUTE 0716MTH-VT-VT HRVATSKI LCD televizor UPUTE 0716MTH-VT-VT Poštovani korisniče, Ovaj uređaj proizveden je u skladu s važeći europskim direktivama i standardima u vezi s elektromagnetskom sukladnošću i električnom sigurnošću.

Detaljer

Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke

Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke Programiranje 1 grupno spremanje (zadaci) datoteke Tipovi datoteka Datoteke se mogu podeliti na binarne i tekstualne. Iako su na prvi pogled ova dva tipa veoma slična oni se suštinski razlikuju. Binarne

Detaljer

Prije uporabe Sigurnost...1 Važne napomene...1. Tablet FISKAL1... 2

Prije uporabe Sigurnost...1 Važne napomene...1. Tablet FISKAL1... 2 Sadržaj Prije uporabe... 1 Sigurnost...1 Važne napomene...1 Tablet FISKAL1... 2 Sadržaj pakiranja FISKAL1 paketa...2 Tablet FISKAL1... 2 Izgled tableta FISKAL1... 3 Tablet FISKAL1 GO... 4 Sadržaj pakiranja

Detaljer

Izmena i dopuna konkursne dokumentacije

Izmena i dopuna konkursne dokumentacije SPECIJALNA BOLNICA ZA LEČENјE I REHABILITACIJU 36210 Vrnjačka Banja, Bul. Srpskih ratnika br. 18 Telefon i telefaks: 036/515-514-5 Broj: 01-3114/4 Datum: 25.07.2017.godine Izmena i dopuna konkursne dokumentacije

Detaljer

Zadatak 1 strukture (C110) P2: Jedanaesta nedelja Strukture i liste. Strukture na jeziku C (2) Strukture na jeziku C (1)

Zadatak 1 strukture (C110) P2: Jedanaesta nedelja Strukture i liste. Strukture na jeziku C (2) Strukture na jeziku C (1) Zadatak 1 strukture (C110) P2: Jedanaesta nedelja Strukture i liste Date su sledeće deklaracije: typedef int CeoBroj; typedef int *PokazivacNaCeoBroj; typedef int NizCelihBrojeva[100]; CeoBroj *pokaza;

Detaljer

Projekat EUROWEB+ Ovo je program namenjem isključivo razmeni, a ne celokupnim studijama.

Projekat EUROWEB+ Ovo je program namenjem isključivo razmeni, a ne celokupnim studijama. Projekat EUROWEB+ 1. Otvoren je Konkurs za novi program mobilnosti studenata i osoblja na Univerzitetu u Nišu EUROWEB+ Konkurs je otvoren do 15.02.2015. 2. Ko može da se prijavi? Ovim programom biće omogućen

Detaljer

TERMINSKI PLAN RADNO VREME VOJVOĐANSKE BANKE ZA PRIJEM I IZVRŠENJE NALOGA PLATNOG PROMETA

TERMINSKI PLAN RADNO VREME VOJVOĐANSKE BANKE ZA PRIJEM I IZVRŠENJE NALOGA PLATNOG PROMETA 1. DOMAĆE PLATNE TRANSAKCIJE U DINARIMA (Ne obuhvataju transakcije plaćanja, naplate i prenosa u dinarima izmeďu rezidenata i nerezidenata, koje se izvršavaju u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju

Detaljer

Mašina za sušenje Priručnik za korisnika Tørretumbler Brugermanualen Tørketrommel Brukerhåndboken DCY 7202 YW3 2960310952_SB/300715.

Mašina za sušenje Priručnik za korisnika Tørretumbler Brugermanualen Tørketrommel Brukerhåndboken DCY 7202 YW3 2960310952_SB/300715. Mašina za sušenje Priručnik za korisnika Tørretumbler Brugermanualen Tørketrommel Brukerhåndboken DY 7202 YW3 2960310952_SB/300715.1119 Molimo da prvo pročitate ovo uputstva za upotrebu! Poštovani kupče,

Detaljer

Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk

Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk Lærerveiledning Bosnisk, 2. og 3. trinn Lærerveiledning Kartlegging av leseferdighet Trinn 2 og 3 på bosnisk Priručnik za učitelje Ispitivanje sposobnosti čitanja 2. i 3. razred na bosanskom jeziku 2013

Detaljer

1 REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE

1 REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE REALNE FUNKCIJE REALNE VARIJABLE. Neka je f() = ln 4e 3 e. Odredite a) f b) D(f) i R(f) c) Odredite min f, inf f, ma f, sup f. 2. Odredite prirodnu domenu funkcije f() = ln (3e e 3 ) + 5 log 5 +3 + ( cos

Detaljer

LASERJET PRO MFP. Korisnički priručnik M M M M

LASERJET PRO MFP. Korisnički priručnik M M M M LASERJET PRO MFP Korisnički priručnik M125-126 M125-126 M127-128 M127-128 HP LaserJet Pro MFP M125, M126, M127, M128 Korisnički priručnik Autorska prava i licenca 2014 Copyright Hewlett-Packard Development

Detaljer

Strukture. Strukturirani (složeni) tip podataka koji definiše korisnik. Razlike u odnosu na niz

Strukture. Strukturirani (složeni) tip podataka koji definiše korisnik. Razlike u odnosu na niz Strukture Strukture Strukturirani (složeni) tip podataka koji definiše korisnik sastoji se od više komponenti komponente imaju identifikatore ne moraju biti istog tipa struktura se smatra jednim objektom

Detaljer

Eksamen FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister. Nynorsk/Bokmål

Eksamen FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister.  Nynorsk/Bokmål Eksamen 20.11.13 FSP5822/PSP5514 Bosnisk nivå II Elevar og privatistar / Elever og privatister Nynorsk/Bokmål Oppgåve 1 Skriv ein kort tekst på 4 5 setningar der du svarer på spørsmåla nedanfor. Skriv

Detaljer

ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA

ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA ALUMINIJSKE VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA ALU. VODILICE ZA ODJELJIVANJE PROSTORA AV 04.01-04.10...jer o tome mnogo ovisi... S C H W O L L E R - L U Č I Ć AL 400 AV 04.01 minijska vodilica za odjeljivanje

Detaljer

PC i multimedija 3. deo: Audio

PC i multimedija 3. deo: Audio S P E C I J A L N I D O D A T A K #141 februar 2008 PC i multimedija 3. deo: Audio Zvezdan Dimitrijević PC SPECIJALNI DODATAK Organizacija audio/video fajlova Postoji mnoštvo programa za katalogizaciju

Detaljer

SINUS M -VARIABLE FREQUENCY DRIVE- UPUTSTVO ZA INSTALIRANJE I PROGRAMIRANJE

SINUS M -VARIABLE FREQUENCY DRIVE- UPUTSTVO ZA INSTALIRANJE I PROGRAMIRANJE SINUS M -VARIABLE FREQUENCY DRIVE- UPUTSTVO ZA INSTALIRANJE I PROGRAMIRANJE SRPSKI JEZIK Ovo korisničko uputstvo je osnovno uputstvo za uređaj. Pažljivo pročitati instrukcije koje se nalaze u njemu, jer

Detaljer

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek. Mreže računala. Vježbe 04. Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek. Mreže računala. Vježbe 04. Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odsjek Mreže računala Vježbe 04 Zvonimir Bujanović Slaven Kožić Vinko Petričević Klijent / Server paradigma internet daje infrastrukturu koja omogućava komunikaciju

Detaljer

M-BOX INTELIGHT Inteligentno osvetljenje

M-BOX INTELIGHT Inteligentno osvetljenje INTELIGHT Inteligentno osvetljenje Regulatori osvetljenja UVOD Zašto koristiti regulatore osvetljenja? Smanjenje potrošnje električne energije kako u javnim tako i u privatnim zgradama postalo je tema

Detaljer

Objektno orijentisano programiranje 2. Tipovi podataka u C#

Objektno orijentisano programiranje 2. Tipovi podataka u C# Objektno orijentisano programiranje 2 Klasifikacija tipova Osnovna podela na: vrednosne (value) tipove ukazane (reference) tipove Vrednosni tipovi: jednostavni tipovi (kao što su npr. byte, int, long,

Detaljer

Višekanalni AV prijemnik

Višekanalni AV prijemnik 2-680-065-11 (1) Višekanalni AV prijemnik Upute za uporabu STR-DG700 2006 Sony Corporation UPOZORENJE Kako biste spriječili požar ili električki udar, ne izlažite uređaj kiši ili vlazi. Kako biste spriječili

Detaljer

Prije uporabe... 1. Sigurnost...1 Važne napomene...1. Sadržaj pakiranja FISKAL1 paketa...2 Tablet FISKAL1...2 Izgled tableta FISKAL1...

Prije uporabe... 1. Sigurnost...1 Važne napomene...1. Sadržaj pakiranja FISKAL1 paketa...2 Tablet FISKAL1...2 Izgled tableta FISKAL1... Sadržaj Prije uporabe... 1 Sigurnost...1 Važne napomene...1 Tehničke specifikacije... 2 Sadržaj pakiranja FISKAL1 paketa...2 Tablet FISKAL1...2 Izgled tableta FISKAL1...3 Pisač... 4 Sadržaj pakiranja pisača...4

Detaljer

Primena računara u fizičkoj hemiji. Profesor: Miloš Mojović Asistent: Aleksandar Ignjatović

Primena računara u fizičkoj hemiji. Profesor: Miloš Mojović Asistent: Aleksandar Ignjatović Primena računara u fizičkoj hemiji Profesor: Miloš Mojović Asistent: Aleksandar Ignjatović Literatura i ispit: Literatura: 1. Predavanja 2. Internet 3. Knjige Ocenjivanje 1. aktivnost u toku predavanja

Detaljer

Složeni tipovi podataka

Složeni tipovi podataka Složeni tipovi podataka Složeni tipovi? C raspolaže sljedećim složenim tipovima podataka: polja (indeksirane promjenljive) jednodimenzionalno = NIZ, dvodimenzionalno = MATRICA, višedimenzionalno strukture

Detaljer

VERTIKALNA POLARIZACIJA

VERTIKALNA POLARIZACIJA VERTIKALNA POLARIZACIJA Driver 433 MHz Driver 145 MHz AKTIVNI ELEMENTI U JEDNOJ RAVNI Aluminijumska zica precnika 4mm(obelezena crnom bojom)savija se u U oblik,zatim provuce kroz letvicu 20 x 20x600mm(obelezenu

Detaljer

SECURIT table za pisanje kredom TABLE STONE ZA PISANJE KREDOM ILI KREDA MARKEROM...

SECURIT table za pisanje kredom TABLE STONE ZA PISANJE KREDOM ILI KREDA MARKEROM... 2 SECURIT table za pisanje kredom TABLE STONE ZA PISANJE KREDOM ILI KREDA MARKEROM... Table za pisanje sa kredom su najbolji način da ostavite željenu poruku Vašim posetiocima i gostima. Područja primene

Detaljer

"FITIŠ - JU" d.o.o Centrala NK-700. Uputstvo za rukovanje. Protivpožarnom centralom serije NK-700

FITIŠ - JU d.o.o Centrala NK-700. Uputstvo za rukovanje. Protivpožarnom centralom serije NK-700 List:1 Uputstvo za rukovanje Protivpožarnom centralom serije NK-700 Centrala komunicira sa korisnikom pomoću svetlosne i zvučne signalizacije dok komande prima preko tastature. Tako da pre svega sledi

Detaljer

BAŠTENSKI PROGRAM. SMM RODA COMPANY d.o.o.

BAŠTENSKI PROGRAM. SMM RODA COMPANY d.o.o. SMM RODA COMPANY d.o.o. BAŠTENSKI PROGRAM Proizvodnja creva obuhvata širok asortian proizvoda od plastike sa prieno u poljoprivredi / hortikulturi. Visok kvalitet creva po veoa konkurentni cenaa nas čini

Detaljer

TOPLINSKA CRPKA ZRAK-VODA

TOPLINSKA CRPKA ZRAK-VODA UPUTE ZA KORIŠTENJE I UPRAVLJANJE KORISNIČKI TOPLINSKA CRPKA ZRAK-VODA UNUTARNJA JEDINICA - HYDROBOX GSH-IRAD H E A T P U M P S Prijevod originalnih uputa za korištenje BRZI VODIČ Opis upravljačke ploče

Detaljer

PRIRUČNIK O UPOTREBI SLOBODNOG SOFTVERA U UMETNIČKOM MUZIČKOM RADU

PRIRUČNIK O UPOTREBI SLOBODNOG SOFTVERA U UMETNIČKOM MUZIČKOM RADU PRIRUČNIK O UPOTREBI SLOBODNOG SOFTVERA U UMETNIČKOM MUZIČKOM RADU Autor: Vedran Vučić 1 Sadržaj: Predgovor Zahvale Tipografske konvencije Slobodan softver nastanak i značaj Upotreba GNU/Linuxa za audio

Detaljer

AKCIJA. Početak akcije: god.

AKCIJA.   Početak akcije: god. www.faber-rs.com www.faber-rs.com BEOLEKS d.o.o. Novi Beograd Bulevar Arsenija Čarnojevića 66 lokal br. 0 Tel: 0/ 98 Tel: 0/ 97 Fax: 0/ 64 e-mail: office@beoleks.rs Regionalni Distributer: NILEKS d.o.o.

Detaljer

1. 0BLINEARNE STRUKTURE PODATAKA

1. 0BLINEARNE STRUKTURE PODATAKA 1. 0BLINEARNE STRUKTURE PODATAKA 1.1. 1BPOLJE 1.1.1. 5BDEFINICIJE I STRUKTURA Polje (array) predstavlja linearnu homogenu statičku strukturu podataka i sastoji se od fiksnog broja komponenata istog tipa.

Detaljer

KONKURSNA DOKUMENTACIJA JAVNA NABAVKA MALE VREDNOSTI

KONKURSNA DOKUMENTACIJA JAVNA NABAVKA MALE VREDNOSTI Broj: 0601 52/16 6 KONKURSNA DOKUMENTACIJA JAVNA NABAVKA MALE VREDNOSTI NABAVKA USLUGA SERVISIRANJE I ODRŽAVANJE BIROTEHNIČKE OPREME, SA TONERIMA ZA POTREBE PRIRODNO MATEMATIČKOG FAKULTETA U NOVOM SADU

Detaljer

Neko kao ti. Sara Desen. Prevela Sandra Nešović

Neko kao ti. Sara Desen. Prevela Sandra Nešović Neko kao ti Sara Desen Prevela Sandra Nešović 4 5 Naslov originala Sa rah Des sen So me o ne Li ke You Copyright Sarah Dessen, 1998 All rights reserved including the right of reproduction in whole or in

Detaljer

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka PC MAGISTRALE LPRS2

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka PC MAGISTRALE LPRS2 Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka PC MAGISTRALE LPRS2 UVOD Procesor klase Pentium Grafički port AGP/PCI Express x16 MCH Memorijski text kontroler DDR2 Memorija DDR2 Memorija PCI USB 2.0

Detaljer

/* Adresu promenjive x zapamticemo u novoj promeljivoj. Nova promenljiva je tipa pokazivaca na int (int*) */ int* px;

/* Adresu promenjive x zapamticemo u novoj promeljivoj. Nova promenljiva je tipa pokazivaca na int (int*) */ int* px; 1. 0B 2. PODSEĆANJE 1. /* Pokazivaci - osnovni pojam */ #include main() { int x = 3; /* Adresu promenjive x zapamticemo u novoj promeljivoj. Nova promenljiva je tipa pokazivaca na int (int*)

Detaljer

Neprekidne funkcije nestandardni pristup

Neprekidne funkcije nestandardni pristup nestandardni pristup Predavanje u sklopu Teorije, metodike i povijesti infinitezimalnih računa fniksic@gmail.com PMF Matematički odsjek Sveučilište u Zagrebu 10. veljače 2011. Ciljevi predavanja Ciljevi

Detaljer

4. Grafič ke funkčije

4. Grafič ke funkčije 4. Grafič ke funkčije Svaki grafik možemo posmatrati kao prikaz numeričkih vrednosti. Poreklo ovih vrednosti, međutim, diktira način na koji se one koriste ili generišu. U vedini slučajeva, izvor podataka

Detaljer

web:

web: www. www. 1157 dvopolna boja crvena 5 x 5w cree chip www. 10x 5w crre 10 x 5w cree chip pozicija 1w,kocenje 8 w lumen 800 www. 16 smd +5w cree canbus 40 w cree X -dizajn 6x3 xqb cree 10-32 volt 180 ma

Detaljer

Tru64: Uvod - alati i naredbe. Dinko Korunić, InfoMAR d.o.o. v1.2, travanj 2006.

Tru64: Uvod - alati i naredbe. Dinko Korunić, InfoMAR d.o.o. v1.2, travanj 2006. Tru64: Uvod - alati i naredbe Dinko Korunić, InfoMAR d.o.o. v1.2, travanj 2006. O predavaču višegodišnji vanjski suradnik časopisa Mrež@, vlastita kolumna "Digitalna radionica - Linux", itd. vanjski suradnik

Detaljer

Uvod u web programiranje: Uvod u HTML

Uvod u web programiranje: Uvod u HTML Uvod u web programiranje: Uvod u HTML Dubrovnik, ožujak 2013. Krunoslav Žubrinić Zaštićeno licencom http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/hr/ Creative Commons slobodno smijete: dijeliti umnožavati,

Detaljer

Hladnjak / Zamrzivač Køleskab / Fryser Jääkaappi / Pakastin Kjøleskap / Fryser Kyl / Frys RCSA340K20W

Hladnjak / Zamrzivač Køleskab / Fryser Jääkaappi / Pakastin Kjøleskap / Fryser Kyl / Frys RCSA340K20W Hladnjak / Zamrzivač Køleskab / Fryser Jääkaappi / Pakastin Kjøleskap / Fryser Kyl / Frys RCSA340K20W Prvo pročitajte ovaj korisnički priručnik! Poštovani kupci, Nadamo se da će vam naš proizvod, proizveden

Detaljer

Ord og begreper. Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt)

Ord og begreper. Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt) Ord og begreper Norsk Morsmål: Tegning (hvis aktuelt) Få Dobiti Mange Mnogo Venstre Lijevo Høyre Desno Øverst Iznad Nederst Niže Lite Malo Mye Mnogo Flest Vecina Færrest Najmanje Oppe Gore Nede Dole Mellom

Detaljer

Komapnija br. 1 u Jugoistočnoj Evropi u razvoju, proizvodnji i dsitribuciji podkonstrukcija za fotonaponske panele - solarne elektrane

Komapnija br. 1 u Jugoistočnoj Evropi u razvoju, proizvodnji i dsitribuciji podkonstrukcija za fotonaponske panele - solarne elektrane Komapnija br. 1 u Jugoistočnoj Evropi u razvoju, proizvodnji i dsitribuciji podkonstrukcija za fotonaponske panele - solarne elektrane Alumil je najveća grupacija za ekstruziju aluminijumskih profila u

Detaljer

1. Mikrokontroleri. Sl.1.1 Detaljni blok dijagram mikroracunarskog sistema

1. Mikrokontroleri. Sl.1.1 Detaljni blok dijagram mikroracunarskog sistema UVOD Sistem oplemenjen mikrokontrolerom u potpunosti zamenjuje coveka, malih je dimenzija i mala je potrosnja energije. Mikrokontroleri sve vise zalaze u svaki segment covecanstva. Uredjaji novije generacije

Detaljer

Topografske karte. Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof.

Topografske karte. Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof. Topografske karte Dr. sc. Aleksandar Toskić, izv. prof. Topografske karte u RH Izradba topografskih karata srednjih i sitnijih mjerila bila je prije osamostaljenja Republike Hrvatske u nadležnosti saveznih

Detaljer

PROJEKTOVANJE SOFTVERA

PROJEKTOVANJE SOFTVERA Elektrotehniči fakultet Univerziteta u Beogradu Katedra za računarsku tehniku i informatiku skripta za predmet PROJEKTOVANJE SOFTVERA Igor Tartalja Beograd, 2011. Besplatan primerak This copy is not for

Detaljer

Poštovani poslovni partneri,

Poštovani poslovni partneri, April 2017 2 Poštovani poslovni partneri, pred vama je cenovnik proizvoda programa dekorativnih premaza robnih marki Belinka, Helios, Zvezda, Duga, Chromoden, Kemostik, kao i autoreparaturnih premaza robnih

Detaljer

ALATI ZA ZAVARIVANJE. i pribor LIČNA ZAŠTITA ALATI I PRIBOR ZA ZAVARIVANJE SPECIJALNI UREĐAJI

ALATI ZA ZAVARIVANJE. i pribor LIČNA ZAŠTITA ALATI I PRIBOR ZA ZAVARIVANJE SPECIJALNI UREĐAJI ALATI ZA ZAVARIVANJE i pribor LIČNA ZAŠTITA ALATI I PRIBOR ZA ZAVARIVANJE SPECIJALNI UREĐAJI Svet Od 1904. godine ESAB je i pionir i vođa u svetu u tehnologiji zavarivanja i rezanja. Danas ESAB kombi}nuje

Detaljer

Riješeni zadaci: Funkcije

Riješeni zadaci: Funkcije Riješeni zadaci: Funkcije Domena funkcije, kompozicija funkcija, invertiranje funkcije, parnost funkcije Domene nekih funkcija: f(x) = x D f = [0, f(x) = x D f = R \ {0} f(x) = log a x, a > 0, a D f =

Detaljer

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD GODINE

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD GODINE CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU PRIMJENA OD. 7. 203. GODINE Zagreb, lipanj 203. godine STAVKA I UNIVERZALNA USLUGA 2. 25 PISMOVNA POŠILJKA 2.. 25 PISMO bez -a 25 do 50 g kom 7,60 252 iznad

Detaljer

OLE for Process Control

OLE for Process Control OPC OLE for Process Control OPC novi koncept sustava automatizacije Nove tehnologije pridonose progresu u automatizaciji i upravljanja u industrijskim procesima koji se iz godine u godinu ubrzava. Zahtjevi

Detaljer

BESPREKIDNA NAPAJANJA: TIPOVI, TOPOLOGIJE i KOMPONENTE

BESPREKIDNA NAPAJANJA: TIPOVI, TOPOLOGIJE i KOMPONENTE VISOKA ŠKOLA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA STRUKOVNIH STUDIJA-VIŠER, BEOGRAD STUDIJSKI PROGRAM: NOVE ENERGETSKE TEHNOLOGIJE SPECIALISTIČKE STUDIJE PREDMET: SPECIJALNE ELEKTRIČNE INSTALACIJE BESPREKIDNA

Detaljer

KATALOG DODATNE OPREME

KATALOG DODATNE OPREME KONZOLNE UTOVARNE RAMPE Nosivost: Platforma: Forma platforme: Visina platforme: Širina platforme: Težina lifta: Hidr. instalacija: Funkcionisanje: Završna obrada: Standardna oprema: preko zadnjeg dela

Detaljer

UAE Dubai I Sharjah I Ajman Nastavljamo sa

UAE Dubai I Sharjah I Ajman Nastavljamo sa Ako nađete jeftinije vraćamo razliku GARANTOVANO UAE Dubai I Sharjah I Ajman Nastavljamo sa zimskom rasprodajom # 5 POLASCI FEB I MAR I APR Za rezervacije do 7. februara Ne propustite zimski POPUST ZA

Detaljer

0.1. PREDMJER NABAVKE ROBA I ELEKTRO RADOVA JAKE I SLABE STRUJE ZA OPREMANJE CENTRA ZA ODBRANU OD POPLAVA U OKVIRU ISV-a

0.1. PREDMJER NABAVKE ROBA I ELEKTRO RADOVA JAKE I SLABE STRUJE ZA OPREMANJE CENTRA ZA ODBRANU OD POPLAVA U OKVIRU ISV-a 0. PREDMJER NABAVKE ROBA I ELEKTRO RADOVA JAKE I SLABE STRUJE ZA OPREMANJE CENTRA ZA ODBRANU OD POPLAVA U OKVIRU ISV-a r/b OPIS POZICIJE Jedin. Količ. Jed. cijena (KM) Ukup. cijena (KM) 0. ELEKTRO INSTALACIJE

Detaljer

KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI NABAVKA AKUMULATORA I ELEKTROINSTALACIJA. Broj strana (33)

KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI NABAVKA AKUMULATORA I ELEKTROINSTALACIJA. Broj strana (33) Naziv naručioca: JKP ČISTOĆA I ZELENILO Adresa: Beogradska 17, Zrenjanin Lice ovlašćeno za potpisivanje ugovora: Duško Zec, ing.poljoprivrede Internet stranica naručioca: www.jkpciz.co.rs Vrsta postupka:

Detaljer

Specijalna ponuda # 4 NOVEMBAR & DECEMBAR

Specijalna ponuda # 4 NOVEMBAR & DECEMBAR Polasci Iz Beograda I Skoplja I Zagreba I Sarajeva I Podgorice UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI 5 EMIRATA: SHARJAH I ABU DHABI I RAS AL KHAIMAH I DUBAI I AJMAN Specijalna ponuda # 4 NOVEMBAR & DECEMBAR Potražite

Detaljer

Sustavi za rad u stvarnom vremenu

Sustavi za rad u stvarnom vremenu SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Skripta iz predmeta Sustavi za rad u stvarnom vremenu Leonardo Jelenković

Detaljer

ISC Bind9. Pripremio: Dinko Korunić Verzija: 1.0, ožujak Bind9 / str. 1

ISC Bind9. Pripremio: Dinko Korunić Verzija: 1.0, ožujak Bind9 / str. 1 ISC Bind9 Pripremio: Dinko Korunić Verzija: 1.0, ožujak 2002. Bind9 / str. 1 Tijekom prezentacije ako što nije jasno - pitajte! ako što nije točno - ispravite! diskusija je poželjna i produktivna ako je

Detaljer

1.5.Di skala LPWN 1.6.Di skala SKY

1.5.Di skala LPWN 1.6.Di skala SKY MIKROTEHNA d.d. Zagreb, Draškovićeva 58 Poduzeće za proizvodnju proizvoda od metala plastike, gume, drva i papira Servis mjernih uređaja, vaga, utega i ostalih mjerila Servis i postavljanje grijanja i

Detaljer

Likovna umjetnost umjetnost, matematika i algoritmi

Likovna umjetnost umjetnost, matematika i algoritmi Likovna umjetnost, matematika i algoritmi Vlatko Čerić Sadržaj Kratak pregled povijesti veze umjetnosti i matematike Matematika i računalna tehnologija u likovnoj umjetnosti Algoritamska umjetnost Neki

Detaljer

Skriveni blagoslov. Kao što svi znate, skoro smo se vratili kući sa jednog

Skriveni blagoslov. Kao što svi znate, skoro smo se vratili kući sa jednog Skriveni blagoslov Jedan od najvažnijih stavova lidera, naučio sam od Henrija Forda: Nemoj da se koncentrišeš na problem, već na rešenje! Kao što svi znate, skoro smo se vratili kući sa jednog fantastičnog

Detaljer

D O M ZDRAVLjA NIŠ. Niš, ul. Vojvode Tankosića 15 KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI BR. 9-7/17

D O M ZDRAVLjA NIŠ. Niš, ul. Vojvode Tankosića 15 KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI BR. 9-7/17 D O M ZDRAVLjA NIŠ Niš, ul. Vojvode Tankosića 15 KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI BR. 9-7/17 JAVNA NABAVKA USLUGE SERVISIRANJA I ODRŽAVANJA NEMEDICINSKIH APARATA I OPREME NIŠ, maj

Detaljer

Činjenice o HIV u i aidsu

Činjenice o HIV u i aidsu Činjenice o HIV u i aidsu Bosnisk/kroatisk/serbisk/norsk Fakta om hiv og aids Aids er en alvorlig sykdom som siden begynnelsen av 1980-tallet har spredd seg over hele verden. Aids skyldes et virus, hiv,

Detaljer

Rasim_1:knjiga B5 8.7.2011 10:54 Page 1

Rasim_1:knjiga B5 8.7.2011 10:54 Page 1 Rasim_1:knjiga B5 8.7.2011 10:54 Page 1 Rasim_1:knjiga B5 8.7.2011 10:54 Page 2 IZDAVAČ: ZA IZDAVAČA: UREDNIK: RECENZENTI: LEKTOR I KOREKTOR: NASLOVNA STRANA: SLOG I PRELOM: ŠTAMPA: ZA ŠTAMPARIJU: TIRAŽ:

Detaljer

Čujte naše glasove: Građani prije svega!

Čujte naše glasove: Građani prije svega! Čujte naše glasove: Građani prije svega! Europska konferencija samozastupnika 4. - 6.10.2013., Zagreb, Hrvatska Hotel Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, PP 246, 10000 Zagreb Program konferencije Uz podršku:

Detaljer

POWER -CHANGE //JEDNA ZA SVE. Pametna baterija za radionicu i baštu. POWER -CHANGE. 1

POWER -CHANGE //JEDNA ZA SVE. Pametna baterija za radionicu i baštu. POWER -CHANGE.   1 POWER R -CHANGE -C //JEDNA ZA SVE. Pametna baterija za radionicu i baštu. POWER R -C -CHANGE www.einhell.com www.einhell.rs 1 2 POWER -CHANGE //SADRŽAJ POWER X-CHANGE Aku-sistem Bašta Alati PXC nova generacija

Detaljer

REPUBLIKA HRVATSKA. ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ulica grada Vukovara 72/V Zagreb

REPUBLIKA HRVATSKA. ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ulica grada Vukovara 72/V Zagreb REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Ulica grada Vukovara 72/V 10 000 Zagreb POZIV NA DOSTAVU PONUDE za provedbu postupka nabave bagatelne vrijednosti za nabavu opreme za potrebe civilne zaštite GRUPA

Detaljer

KONKURSNA DOKUMENTACIJA JAVNA NABAVKA br. 19/13 Nabavka dobara MEDICINSKI I SANITETSKI POTROŠNI MATERIJAL ZA POTREBE OPŠTE BOLNICE PIROT

KONKURSNA DOKUMENTACIJA JAVNA NABAVKA br. 19/13 Nabavka dobara MEDICINSKI I SANITETSKI POTROŠNI MATERIJAL ZA POTREBE OPŠTE BOLNICE PIROT Opšta bolnica Pirot 02-2292 22.08.2013.god. Pirot KONKURSNA DOKUMENTACIJA JAVNA NABAVKA 19/13 Nabavka dobara MEDICINSKI I SANITETSKI POTROŠNI MATERIJAL ZA POTREBE OPŠTE BOLNICE PIROT Pirot, avgust 2013.

Detaljer

SETNINGER OG SETNINGSLEDD REČENICE I DELOVI REČENICE

SETNINGER OG SETNINGSLEDD REČENICE I DELOVI REČENICE Kragujevac, 2003. SETNINGER OG SETNINGSLEDD REČENICE I DELOVI REČENICE 1. Helsetninger - samostalne (nezavisne) rečenice Jens sover. Jens spava. Samostalna rečenica je nezavisna rečenica koja ima smisao.

Detaljer

KONKURSNA DOKUMENTACIJA RAMOVSKA OPLATA ZA ZIDOVE, STUBOVE I TEMELJE

KONKURSNA DOKUMENTACIJA RAMOVSKA OPLATA ZA ZIDOVE, STUBOVE I TEMELJE JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE "BEOGRAD-PUT" ul. Dragoslava Srejovića br. 8a 11000 Beograd KONKURSNA DOKUMENTACIJA RAMOVSKA OPLATA ZA ZIDOVE, STUBOVE I TEMELJE Redni broj postupka javne nabavke (šifra): M/67/2017

Detaljer

Škoda FABIA Combi A05 Cjenovnik važi od

Škoda FABIA Combi A05 Cjenovnik važi od Škoda FABIA Combi A05 Cjenovnik važi od 26.05.2014 ŠIFRA MODELA OPIS MODELA SNAGA KW SNAGA KS BROJ VRATA MJENJAČ CIJENA SA PDV-om AKCIJSKA CIJENA SA PDV-om 5451A4 1.2 HTP Active 44 60 5 5 brzina 18.385

Detaljer

COLORMAIL Broj 01 / Studeni 2016

COLORMAIL Broj 01 / Studeni 2016 COLORMAIL Broj 01 / Studeni 2016 2015/16 Selekto d.o.o., Vida Ročića 138, 10040 Zagreb- Dubrava, Hrvatska/ e-adresa: info@selekto.hr / www.selekto.hr. Pridržavamo pravo tiskarskih grešaka, tehničkih promjena,

Detaljer

TRAKTORI za 2015.godinu

TRAKTORI za 2015.godinu 1 JP "VOJVODINAŠUME" Petrovaradin, Preradovićeva 2 Broj: 423/1 Dana: 30.06.2015. KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU DOBARA TRAKTORI za 2015.godinu U OTVORENOM POSTUPKU Redni broj javne nabavke: 50

Detaljer

STUDIJA OPRAVDANOSTI KORIŠĆENJA DRVNOG OTPADA U SRBIJI

STUDIJA OPRAVDANOSTI KORIŠĆENJA DRVNOG OTPADA U SRBIJI STUDIJA OPRAVDANOSTI KORIŠĆENJA DRVNOG OTPADA U SRBIJI Izrada ove studije omogućena je podrškom američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj studije ne mora neophodno

Detaljer

CJENIK OSTALIH USLUGA

CJENIK OSTALIH USLUGA CJENIK OSTALIH USLUGA Vrijedi od 1. 12. 2016. STAVKA 3 OSTALE USLUGE 3.1 4111 BRZOJAVI - UNUTARNJI PROMET 3.1.1 41111 Brzojavi koji se odnose na sigurnost ljudskih života (SVH) kom besplatno 3.1.2 41112

Detaljer

Činjenice o hepatitisu A, B i C i o tome kako izbjeći zarazu

Činjenice o hepatitisu A, B i C i o tome kako izbjeći zarazu Činjenice o hepatitisu A, B i C i o tome kako izbjeći zarazu Fakta om hepatitt A, B og C og om hvordan du unngår smitte Bosnisk/kroatisk/serbisk/norsk Hva er hepatitt? Hepatitt betyr betennelse i leveren.

Detaljer

KONKURSNA DOKUMENTACIJA

KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZAVOD ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU RADNIKA ŽELEZNICE SRBIJE Broj: 15-7/14-2 Dana: 21.05.2014. godine Beograd, Ul. Savska br. 23 KONKURSNA DOKUMENTACIJA JAVNA NABAVKA DOBARA POTROŠNOG MATERIJALA ZA APOTEKU I

Detaljer

4K Android-streamingboks, 4K, 3D, 5G, Wi-Fi

4K Android-streamingboks, 4K, 3D, 5G, Wi-Fi Generell informasjon Koble denne DVB-T2/S2 4K Android-streamingboksen til TVen for å strømme filmer, oppdatere Facebook, vise bilder eller planlegge en spillkveld med venner alt dette via TVskjermen. Denne

Detaljer

VEIT Škola peglanja: Tehnika peglanja [7.1 METODE MEDJUFAZNOG PEGLANJA MEDJUFAZNO PEGLANJE = RASPEGLAVANJE ŠAVOVA

VEIT Škola peglanja: Tehnika peglanja [7.1 METODE MEDJUFAZNOG PEGLANJA MEDJUFAZNO PEGLANJE = RASPEGLAVANJE ŠAVOVA [7.1 METODE MEDJUFAZNOG PEGLANJA MEDJUFAZNO PEGLANJE = RASPEGLAVANJE ŠAVOVA 1. VUNA I PAMUK 3. FINA VLAKNA I SOMOT a) Raspeglaj šav početi peglanje sa parom / bez usisavanja a) Raspeglaj šav počni peglanje

Detaljer

D O M ZDRAVLjA NIŠ. Niš, ul. Vojvode Tankosića 15 KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI BR.7-9/15

D O M ZDRAVLjA NIŠ. Niš, ul. Vojvode Tankosića 15 KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI BR.7-9/15 D O M ZDRAVLjA NIŠ Niš, ul. Vojvode Tankosića 15 KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI BR.7-9/15 NABAVKA CRP ANALIZE ZA APARAT NYCOCARD RIDER II NIŠ, maj, 2015. GODINE 1 DOM ZDRAVLjA

Detaljer

KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU DOBARA U OTVORENOM POSTUPKU: - GRAĐEVINSKI MATERIJAL GOD. - P O P A R T I J A M A

KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU DOBARA U OTVORENOM POSTUPKU: - GRAĐEVINSKI MATERIJAL GOD. - P O P A R T I J A M A JP "VOJVODINAŠUME" Petrovaradin, Preradovićeva 2. www.vojvodinasume.rs Broj: 371-2 Dana: 15.06.2015. 1 KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU DOBARA U OTVORENOM POSTUPKU: - GRAĐEVINSKI MATERIJAL 2015.

Detaljer

NORSK ALFABET (Norveška azbuka)

NORSK ALFABET (Norveška azbuka) NORSK ALFABET (Norveška azbuka) 1. A a /a/ 16. P p /pe/ 2. B b /be/ 17. Q q /ku/ 3. C c /se/ 18. R r /er/ 4. D d /de/ 19. S s /es/ 5. E e /e/ 20. T t /te/ 6. F f /ef/ 21. U u /u/ 7. G g /ge/ 22. V v /ve/

Detaljer

Amagram. drži tvrdnju Vodeća svjetska marka * već sedam godina. Rujan 09. REVIJA ZA AMWAYEVOG NOSITELJA POSLA I STALNOG KUPCA PLUS

Amagram. drži tvrdnju Vodeća svjetska marka * već sedam godina. Rujan 09. REVIJA ZA AMWAYEVOG NOSITELJA POSLA I STALNOG KUPCA PLUS Amagram REVIJA ZA AMWAYEVOG NOSITELJA POSLA I STALNOG KUPCA PLUS Rujan 09. drži tvrdnju Vodeća svjetska marka * već sedam godina Fotografija: Nutrilite Trout Lake Farma, Južni Washington, SAD-e *NUTRILITE

Detaljer

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU

CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU CJENIK POŠTANSKIH USLUGA U MEĐUNARODNOM PROMETU Vrijedi od 1. 1.2018. STAVKA 1 I UNIVERZALNA USLUGA 2.1 251 PISMOVNA POŠILJKA 2.1.1 2511 PISMO bez -a s -om 2 3 4 5 6 25111 do 50 g kom 7,60 25112 iznad

Detaljer

ЗАДАТАК ЗА ПРАКТИЧАН РАД

ЗАДАТАК ЗА ПРАКТИЧАН РАД МИНИСТАРСВО ПРОСВЕТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗАЈЕДНИЦА МАШИНСКИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ XIX РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА МАШИНСКИХ ШКОЛА Ниш -. 0. 011. ЗАДАТАК ЗА ПРАКТИЧАН РАД ПОДРУЧЈЕ РАДА: МАШИНСТВО И ОБРАДА

Detaljer

Enkel mobiltelefon eller smarttelefon? Hvordan velge i jungelen av nettbrett? Hva med den personlige datamaskinen?

Enkel mobiltelefon eller smarttelefon? Hvordan velge i jungelen av nettbrett? Hva med den personlige datamaskinen? Enkel mobiltelefon eller smarttelefon? Hvordan velge i jungelen av nettbrett? Hva med den personlige datamaskinen? Stein Kristiansen 6. oktober 2014 Enkel mobiltelefon eller smarttelefon? Enkel mobiltelefon?

Detaljer

KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI

KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI D O M ZDRAVLjA NIŠ Niš, ul. Vojvode Tankosića 15 KONKURSNA DOKUMENTACIJA ZA JAVNU NABAVKU MALE VREDNOSTI BR. 7-13/16 NABAVKA VODOVODNOG MATERIJALA ZA POTREBE RADA TEHNIČKE SLUŽBE DOMA ZDRAVLJA NIŠ NIŠ,

Detaljer

SERVIS. MAŠINA i OPREME ZA GRAFIČKU INDUSTRIJU. CTP CTcP Flekso CTP OSVETLJIVAČI FILMA PLOTERI DIREKTNI ŠTAMPAČI PRATEĆA OPREMA

SERVIS. MAŠINA i OPREME ZA GRAFIČKU INDUSTRIJU. CTP CTcP Flekso CTP OSVETLJIVAČI FILMA PLOTERI DIREKTNI ŠTAMPAČI PRATEĆA OPREMA P R O D A J A SERVIS MAŠINA i OPREME ZA GRAFIČKU INDUSTRIJU CTP CTcP Flekso CTP OSVETLJIVAČI FILMA PLOTERI DIREKTNI ŠTAMPAČI PRATEĆA OPREMA O nama Osnovna delatnost je prodaja i servis nove i polovne opreme

Detaljer

I Napon kratkog spoja (e,)

I Napon kratkog spoja (e,) V TRANSFORMA TORSKA RAZVODNA POSTROJENJA 1 TRANSFORMATOR SNAGE U ELEKTRCNlM POSTROJENJMA 1.1 Preopterecenje transformatora Normalni trans forma tori prirodno hladeni, mogu se preopteretiti prema tablici

Detaljer

Steg 1: Installasjon. Steg 2: Installasjon av programvare. ved nettverkstilkoblingen på baksiden av kameraet. Kameraet vil rotere og tilte automatisk.

Steg 1: Installasjon. Steg 2: Installasjon av programvare. ved nettverkstilkoblingen på baksiden av kameraet. Kameraet vil rotere og tilte automatisk. Innhold Steg 1: Installasjon... 3 Steg 2: Installasjon av programvare... 3 Steg 3. Oppsett av wifi, email varsling og alarm... 5 Steg 4: Installasjon og oppsett av mobil app... 8 Steg 5: Installasjon og

Detaljer

Uovision UM535 / UM535W. GSM-oppsett SMS-styring

Uovision UM535 / UM535W. GSM-oppsett SMS-styring Uovision UM535 / UM535W GSM-oppsett SMS-styring OPPSTART Sett inn batterier i kameraet. Sett inn et SIM kort med en deaktivert PIN kode (må deaktiveres i en mobiltelefon før bruk i viltkameraet) og en

Detaljer

Za sinagogu sam vezan muzikom

Za sinagogu sam vezan muzikom jevrejski Godina XVIII (LV) Broj 3 Beograd MART 2009. ADAR / NISAN 5769. SVET: Vatikanska banka oprala novac otet Srbima, Jevrejima i Romima INTERVJU, STEFAN SABLI]: Za sinagogu sam vezan muzikom strana

Detaljer

4K DVB-T2 / DVB-S2 Androidstreamingboks

4K DVB-T2 / DVB-S2 Androidstreamingboks Generell informasjon Koble denne DVB-T2/S2 4K Android-streamingboksen til TVen for å strømme filmer, oppdatere Facebook, vise bilder eller planlegge en spillkveld med venner alt dette via TVskjermen. Denne

Detaljer

Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD d.o.o.

Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD d.o.o. Kantonalno javno komunalno preduzeće RAD d.o.o. Paromlinska 57, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina Telefon: 658-038, 616-101, 641-051, 710-270, 611-766; Fax: 656-812, 654-480, 643-966 E-mail: jkpradsa@bih.net.ba;

Detaljer