The Subjective Health Complaint Inventory (SHC)

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "The Subjective Health Complaint Inventory (SHC)"

Transkript

1 The Subjective Health Complaint Lister opp 9 plager, somatiske og psykologiske grad av plage skal angis på en -punkts skala varighet (antall dager med plage siste 3 dager) The Subjective Health Complaint ingen diagnose av plagen ingen attribuering til psykologiske eller psykosomatiske faktorer 1

2 Helseproblemer siste 3 døgn Nedenfor nevnes noen alminnelige helseproblemer 1. Forkjølelse, influensa. Hoste, bronkitt 3. Astma. Hodepine 5. Nakkesmerter. Smerter øverst i ryggen 7. Smerter i korsrygg 8. Smerter i armer 9. Smerter i skuldre 1. Migrene 11. Hjertebank, ekstraslag 1. Brystsmerter 13. Pustevansker 1. Smerter i føttene ved anstrengelser 15. Sure oppstøt, "halsbrann" 1. Sug eller svie i magen 17. Magekatarr, magesår 18. Mageknip 19. "Luftplager". Løs avføring, diaré 1. Forstoppelse. Eksem 3. Allergi. Hetetokter 5. Søvnproblemer. Tretthet 7. Svimmelhet 8. Angst 9. Nedtrykthet, depresjon =ikke plaget 1=litt plaget =endel plaget 3=alvorlig plaget Antall dager plagene varte (omtrent) The Subjective Health Complaint Faktoranalyse gav 5 faktorer: 1) muskelskjelett plager (hodepine,nakke,øvre rygg, korsrygg, armer, skulder, migrene, føtter) Eriksen, H.R., Ihlebæk, C. & Ursin, H A scoring system for subjective health complaints (SHC). Scand J Public Health; 7(1): 3-7.

3 The Subjective Health Complaint ) pseudonevrologiske plager (ekstra hjerteslag, hetetokter, søvnproblemer, tretthet, svimmelhet, angst, depresjon) Eriksen, H.R., Ihlebæk, C. & Ursin, H A scoring system for subjective health complaints (SHC). Scand J Public Health; 7(1): 3-7. The Subjective Health Complaint 3) gastrointestinale plager (sure oppstøt, sug/svie i magen, magesår, mageknip, gassproblemer, diare, forstoppelse) Eriksen, H.R., Ihlebæk, C. & Ursin, H A scoring system for subjective health complaints (SHC). Scand J Public Health; 7(1):

4 The Subjective Health Complaint ) allergi (astma, pustevansker, eksem, allergier, brystsmerter) Eriksen, H.R., Ihlebæk, C. & Ursin, H A scoring system for subjective health complaints (SHC). Scand J Public Health; 7(1): 3-7. The Subjective Health Complaint 5) forkjølelse (forkjølelse, hoste) Total sumskåre Eriksen, H.R., Ihlebæk, C. & Ursin, H A scoring system for subjective health complaints (SHC). Scand J Public Health; 7(1): 3-7.

5 The Subjective Health Complaint Intern konsistens på faktorene er tilfredstillende Test-retest bra Validitet? Number of people 3 What is subjective health complaints? Normal, everyday complaints Chronic, disabling complaints Ihlebæk, C, Eriksen, H.R. & Ursin, H.. Prevalence of subjective health complaints (SHC) in Norway. Scand J Public Health, 3(1): -9. 5

6 Normalbefolkning antall plager - SHC total skår % Normaldata Ihlebæk C, Lie SA, Eriksen HR. Subjective health complaints in the general population, low back pain patients, chronic whiplash patients, irritable bowel syndrome patients, neurasthenia patients, and disability pensioners with musculoskeletal disorders. To be submitted. Forskjell mellom pasienter og normalbefolkning antall plager SHC total skår % Normaldata Rygg Ihlebæk C, Lie SA, Eriksen HR. Subjective health complaints in the general population, low back pain patients, chronic whiplash patients, irritable bowel syndrome patients, neurasthenia patients, and disability pensioners with musculoskeletal disorders. To be submitted.

7 % Forskjell mellom pasienter og normalbefolkning antall plager SHC total skår Normaldata Rygg Kronisk whiplash Ihlebæk C, Lie SA, Eriksen HR. Subjective health complaints in the general population, low back pain patients, chronic whiplash patients, irritable bowel syndrome patients, neurasthenia patients, and disability pensioners with musculoskeletal disorders. To be submitted. % Forskjell mellom pasienter og normalbefolkning antall plager SHC total skår Normaldata Rygg Kronisk whiplash IBS Ihlebæk C, Lie SA, Eriksen HR. Subjective health complaints in the general population, low back pain patients, chronic whiplash patients, irritable bowel syndrome patients, neurasthenia patients, and disability pensioners with musculoskeletal disorders. To be submitted. 7

8 % Forskjell mellom pasienter og normalbefolkning antall plager SHC total skår Normaldata Rygg Kronisk whiplash IBS Neurasteni Ihlebæk C, Lie SA, Eriksen HR. Subjective health complaints in the general population, low back pain patients, chronic whiplash patients, irritable bowel syndrome patients, neurasthenia patients, and disability pensioners with musculoskeletal disorders. To be submitted. Number of musculoskeletal complaints (median) Ihlebæk C, Lie SA, Eriksen HR. Subjective health complaints in the general population, low back pain patients, chronic whiplash patients, irritable bowel syndrome patients, neurasthenia patients, and disability pensioners with musculoskeletal disorders. To be submitted. 8

9 Uoffesielt NM i muskel-skjelett plager WAD pasienter IBS pasienter 3 Neurasteni pasienter 1 Ihlebæk, C, Eriksen, HR, Natvig, B, Bruusgaard D. Some people get it all Widespreadness of musculoskeletal pain is associated with more of all other types of subjective health complaints. Submitted BMC. 9

10 Kamaleri YB, Natvig B, Ihlebæk C, Benth JS, Bruusgaard D. Number of pain sites is associated with demographic-, lifestyle-, and health-related factors in the general population. Resubmitted to Eur Pain. 3,5 Function and widespreadness COOP -WONCA score (range 1-5) 3,5 1,5 Physical fitness Feelings Daily activities Social activities Number of pain sites last week Kamaleri YB, Natvig B, Ihlebæk C, Bruusgaard D. Localized or widespread musculoskeletal pain: Does it matter? Resubmitted to Pain. 1

11 11

12 Sickness absence and pain 15 Change in prevalence Change in degree Change in sickness absence % change Muskuloskeletal factor Pseudoneurological factor Gastrointestinal factor Allergy factor Flu factor Ihlebæk, C., Brage, S. Eriksen, HR. 7. Subjective health complaints and sickness absence in Norway Occupational medicine, 57(1):3-9 Eriksen, H.R., Hellesnes, B., Staff, P., and Ursin, H. Are subjective health complaints a result of modern civilization? International Journal of behavioral Medicine, ; 11(),

13 Wilhelmsen I, Mulindi S, Sankok D, Wilhelmsen AB, Eriksen HR, Ursin H. Subjective health complaints are more prevalent in Maasais than in Norwegians. Nord J Psychiatry. 7;1():3-9. Subjective health complaints 5 Means 3 1 Musculo-skeletal Pseudo-neurology Gastro Allergy Flu Norway Mangyan Maasai 13

Tøffe krav på jobben - hvordan har vi det og hvordan tar vi det? Anette Harris Forsker Uni helse HMS-dagen Bergen Næringsråd Bergen 2012

Tøffe krav på jobben - hvordan har vi det og hvordan tar vi det? Anette Harris Forsker Uni helse HMS-dagen Bergen Næringsråd Bergen 2012 Tøffe krav på jobben - hvordan har vi det og hvordan tar vi det? Anette Harris Forsker Uni helse HMS-dagen Bergen Næringsråd Bergen 2012 Fra media.. «seniorforsker...arbeidslivet har hardnet til det siste

Detaljer

Forløp og prognostiske faktorer ved rygg og nakkeplager

Forløp og prognostiske faktorer ved rygg og nakkeplager Forløp og prognostiske faktorer ved rygg og nakkeplager Ottar Vasseljen Førsteamanuensis, Inst for samfunnsmedisin, DMF, NTNU 1 Forløp og prognose Forløp Deskriptivt (beskrivende) Hvordan går det i den

Detaljer

Spørreskjema for personer med nakke- og ryggproblemer Versjon 2.0

Spørreskjema for personer med nakke- og ryggproblemer Versjon 2.0 første undersøkelse SKJEMA 1a: Pasientopplysninger ved første vurdering ved poliklinikken (Fylles ut av pasienten før konsultasjon.) Spørreskjema for personer med nakke- og ryggproblemer Versjon 2.0 Formålet

Detaljer

Prognostiske faktorer for retur til arbeid etter arbeidsrettet rehabilitering (ARR) - komplekse sammenhenger og komplekse forløp.

Prognostiske faktorer for retur til arbeid etter arbeidsrettet rehabilitering (ARR) - komplekse sammenhenger og komplekse forløp. Prognostiske faktorer for retur til arbeid etter arbeidsrettet rehabilitering (ARR) - komplekse sammenhenger og komplekse forløp. Long-term sick leave and work rehabilitation - prognostic factors for return

Detaljer

Smerter og mange andre symptomer Epidemiologiske studier fra allmennpraksis og en lokalbefolkning (og en ryggpoliklinikk)

Smerter og mange andre symptomer Epidemiologiske studier fra allmennpraksis og en lokalbefolkning (og en ryggpoliklinikk) Smerter og mange andre symptomer Epidemiologiske studier fra allmennpraksis og en lokalbefolkning (og en ryggpoliklinikk) Bård Natvig Institutt for Helse og Samfunn, Avdeling for allmennmedisin, Universitetet

Detaljer

Spørreskjema for personer med nakke- og ryggproblemer

Spørreskjema for personer med nakke- og ryggproblemer første undersøkelse SKJEMA 1a: Pasientopplysninger ved første vurdering ved poliklinikken (Fylles ut av pasienten før konsultasjon.) Spørreskjema for personer med nakke- og ryggproblemer Formålet med dette

Detaljer

Av Bjarne Hansen. Basert på David Clarks tilnærming og Adrian Wells fremstilling

Av Bjarne Hansen. Basert på David Clarks tilnærming og Adrian Wells fremstilling Av Bjarne Hansen Basert på David Clarks tilnærming og Adrian Wells fremstilling Merk: Denne manualen er utviklet til bruk i undervisning og veiledning. Den er ikke ment å være en fullstendig behandlingsmanual,

Detaljer

Medisinsk uforklarte plager og sykdommer (MUPS)

Medisinsk uforklarte plager og sykdommer (MUPS) Medisinsk uforklarte plager og sykdommer (MUPS) - ikke lenger uforklarlige Professor dr.med. Kirsti Malterud Allmennmedisinsk forskningsenhet i Bergen og Universitetet i Bergen Eldbjørg Ribe 1991 Internasjonal

Detaljer

Arbeidsnotat. Working Paper

Arbeidsnotat. Working Paper Arbeidsnotat Working Paper Lise Kjersem Øivind Opdal Turid Aarseth Helsemessige effekter av opphold på Solgården : har et toukers opphold på Solgården målbare effekter på eldres liv og helse? Arbeidsnotat

Detaljer

Vet vi hva som virker?

Vet vi hva som virker? Vet vi hva som virker? Forskning om tiltak for å redusere sykefraværet Stein Knardahl Avdeling for arbeidspsykologi og fysiologi Statens arbeidsmiljøinstitutt Konvensjonell visdom: Arbeid er bra for helsen

Detaljer

Flåttoverførte infeksjonar i Sogn og Fjordane. Reidar Hjetland Mikrobiologisk avdeling Førde Sentralsjukehus, Helse Førde 11.02.10

Flåttoverførte infeksjonar i Sogn og Fjordane. Reidar Hjetland Mikrobiologisk avdeling Førde Sentralsjukehus, Helse Førde 11.02.10 Flåttoverførte infeksjonar i Sogn og Fjordane Reidar Hjetland Mikrobiologisk avdeling Førde Sentralsjukehus, Helse Førde 11.02.10 Lyme borreliose meldt MSIS pr 100 000 innb. (MSIS 26.01.10): County 1998

Detaljer

Prognostiske faktorer for tilbakeføring til arbeid - viktig kunnskap for skreddersøm av tiltak?

Prognostiske faktorer for tilbakeføring til arbeid - viktig kunnskap for skreddersøm av tiltak? Prognostiske faktorer for tilbakeføring til arbeid - viktig kunnskap for skreddersøm av tiltak? Irene Øyeflaten, AiR - Nasjonalt kompetanse senter for arbeidsretta rehabilitering, Rauland www.arbeidoghelse.no

Detaljer

Ungdomssmerte kan gi mentale problemer

Ungdomssmerte kan gi mentale problemer Ungdomssmerte kan gi mentale problemer Lars Lien Leder Nasjonalt kompetansesenter for rus og psykisk lidelse. Professor II Høgskolen i Hedmark, Avdeling for Folkehelse Hva er spesielt med den psykiske

Detaljer

Evaluering av ibedrift Nordland

Evaluering av ibedrift Nordland Evaluering av ibedrift Nordland Stress, helse og rehabilitering Evaluering av ibedrift Nordland Uni Research Helse ved forskningsgruppen Stress, helse og rehabilitering har fått i oppdrag av Arbeidslivssenteret

Detaljer

Emma Beg En grei sak?

Emma Beg En grei sak? Emma Beg En grei sak? 28 år gammel kvinne kommer til meg for første gang. Vi kaller henne Emma Berg Hun ber om sykmelding grunnet kraftige og tiltagende nakkesmerter Smertene gjør at hun ikke har fått

Detaljer

Hvordan redusere langtidsfraværet? Silje Endresen Reme Smertepsykolog, Avd for smertebehandling, OUS Førsteamanuensis, Psykologisk Institutt, UiO

Hvordan redusere langtidsfraværet? Silje Endresen Reme Smertepsykolog, Avd for smertebehandling, OUS Førsteamanuensis, Psykologisk Institutt, UiO Hvordan redusere langtidsfraværet? Silje Endresen Reme Smertepsykolog, Avd for smertebehandling, OUS Førsteamanuensis, Psykologisk Institutt, UiO Hva er helse? Uhelse Syk Helse Frisk Antonovsky, 1986 Hva

Detaljer

Depresjon og sykefravær: Angsten for å gå tilbake til jobben

Depresjon og sykefravær: Angsten for å gå tilbake til jobben Depresjon og sykefravær: Angsten for å gå tilbake til jobben Arnstein Mykletun Prof dr psychol Seniorforsker Nasjonalt folkehelseinstitutt, Bergen & Oslo Antall individer Hva er en psykisk lidelse? Symptomer

Detaljer

«Mestringsevne og mestringsressurser hos pleieavhengige, hjemmeboende eldre over 75 år, tilknyttet kommunal helsetjeneste» 1 Mann 2 Kvinne.

«Mestringsevne og mestringsressurser hos pleieavhengige, hjemmeboende eldre over 75 år, tilknyttet kommunal helsetjeneste» 1 Mann 2 Kvinne. SPØRRESKJEMA «Mestringsevne og mestringsressurser hos pleieavhengige, hjemmeboende eldre over 75 år, tilknyttet kommunal helsetjeneste» i5 Intervjuet startet klokka: i6 Intervjuet avsluttet kl.: v v v

Detaljer

Evaluering - En kilde til inspirasjon

Evaluering - En kilde til inspirasjon Evaluering - En kilde til inspirasjon Bjørn Lau, psykolog Forskningsrådgiver, Lovisenberg DPS Raskere tilbake, Bjorn.Lau@lds.no Professor II, Universitetet i Oslo Hvorfor evaluere det vi gjør? Utvikle

Detaljer

Langvarig sykefravær og arbeidsrettet rehabilitering - prognostiske faktorer for retur til arbeid

Langvarig sykefravær og arbeidsrettet rehabilitering - prognostiske faktorer for retur til arbeid U N I V E R S I T Y O F B E R G E N Faculty of Psychology Langvarig sykefravær og arbeidsrettet rehabilitering - prognostiske faktorer for retur til arbeid Dissertation for the PhD degree Irene Øyeflaten

Detaljer

Hva vet vi egentlig om hva som fungerer?

Hva vet vi egentlig om hva som fungerer? Hva vet vi egentlig om hva som fungerer? Forskning om tiltak på arbeidsplassen for å redusere sykefraværet Stein Knardahl Avdeling for arbeidspsykologi og fysiologi Statens arbeidsmiljøinstitutt Konvensjonell

Detaljer

Forord. Kristin Sætre. Hagan, desember 2014

Forord. Kristin Sætre. Hagan, desember 2014 Forord Etter en lærerik og utfordrende prosess er tiden her for å levere inn min masteroppgave. Jeg ønsker å benytte anledningen til å gi en stor takk til min hovedveileder Stipendiat Lina Harvold Dalskau

Detaljer

Vedleggstabeller 145

Vedleggstabeller 145 45 Helse i Norge Tabell 2. Andel personer, etter kjønn, alder og utdanning, krysset med egenvurdert helse. 998. Prosent God/meget Verken god Dårlig/meget N god helse eller dårlig helse dårlig helse Alle...

Detaljer

Forskning ved NaKs. Monica Eftedal Møteplassen 13.09.10 14.09.10

Forskning ved NaKs. Monica Eftedal Møteplassen 13.09.10 14.09.10 Forskning ved NaKs Monica Eftedal Møteplassen 13.09.10 14.09.10 Systematisk litteraturstudie ARR Problemstilling: Bidrar aktive intervensjoner til at yrkesaktive personer med langvarige muskel-/skjelettplager

Detaljer

Navn: Personnummer: (BRUK GJERNE BAKSIDEN AV ARKENE FOR Å UTDYPE SVARENE)

Navn: Personnummer: (BRUK GJERNE BAKSIDEN AV ARKENE FOR Å UTDYPE SVARENE) Navn: Personnummer: Dato utfylt. Fylt ut av: (sign) (BRUK GJERNE BAKSIDEN AV ARKENE FOR Å UTDYPE SVARENE) A : Symptomer. Vennligst gå ut ifra gjennomsnitt de siste 14 dagene: 1: helt frisk,--------- 5:

Detaljer

Sykefravær: Fakta, fiksjon og panikk

Sykefravær: Fakta, fiksjon og panikk Sykefravær: Fakta, fiksjon og panikk Eldre lægers forenings vårmøte Stavanger 8. mai 2010 Holger Ursin Uni helse Universitetet i Bergen Sykmelding i Norge: Hvem, hva og hvorfor? Høyere sykefravær enn i

Detaljer

Sykefravær blant pleiepersonell i primærhelsetjenesten

Sykefravær blant pleiepersonell i primærhelsetjenesten 27.04.05 Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten Sykefravær blant pleiepersonell i primærhelsetjenesten Notat: Hasteoppdrag, april 2005 ISBN 82-8121-045-1 27.04.05 Tittel Institusjon Ansvarlig Forfatter

Detaljer

Universitetet i Bergen Uttak Nyhet fra Nyhetsklipp. Dårlige forhold gir dårlig helse Forskning.no

Universitetet i Bergen Uttak Nyhet fra Nyhetsklipp. Dårlige forhold gir dårlig helse Forskning.no Universitetet i Bergen Uttak 04.10.2012 Nyhet fra 03.08.2010 Nyhetsklipp Dårlige forhold gir dårlig helse Forskning.no 03.08.2010 05:29 2 Dårlige forhold gir dårlig helse Forskning.no. Publisert på nett

Detaljer

Deltakeres syn på egne muligheter for arbeidsdeltakelse i arbeidsrettet rehabilitering utprøving av Klar for arbeid skala

Deltakeres syn på egne muligheter for arbeidsdeltakelse i arbeidsrettet rehabilitering utprøving av Klar for arbeid skala Deltakeres syn på egne muligheter for arbeidsdeltakelse i arbeidsrettet rehabilitering utprøving av Klar for arbeid skala Arbeid og helse Åpen Arena 2014 Tore Norendal Braathen Nasjonalt kompetansesenter

Detaljer

Disposisjon. Fysisk form, trenbarhet og psykiatriske lidelser hos rusmisbrukere. Bakgrunn for prosjektet. Bakgrunn. Min rolle i prosjektet

Disposisjon. Fysisk form, trenbarhet og psykiatriske lidelser hos rusmisbrukere. Bakgrunn for prosjektet. Bakgrunn. Min rolle i prosjektet Disposisjon Fysisk form, trenbarhet og psykiatriske lidelser hos rusmisbrukere Bakgrunnen for prosjektet Min rolle i prosjektet Hva som ble gjort Resultater Fysisk form Trenbarhet Reduksjon av psykiatriske

Detaljer

Funn om helse fra SSBs levekårsunders. rsundersøkelse blant innvandrere 2005/2006 og ideer til videre analyse. Svein Blom Statistisk sentralbyrå

Funn om helse fra SSBs levekårsunders. rsundersøkelse blant innvandrere 2005/2006 og ideer til videre analyse. Svein Blom Statistisk sentralbyrå 1 Funn om helse fra SSBs levekårsunders rsundersøkelse blant innvandrere 2005/2006 og ideer til videre analyse Svein Blom Statistisk sentralbyrå Utvalg og spørreskjema 3053 innvandrere og norskfødte med

Detaljer

REHABILITERING HVA VISER FORSKNINGEN. Langtidssykefravær - prognostiske faktorer for retur til arbeid og effekt av ulike tiltak

REHABILITERING HVA VISER FORSKNINGEN. Langtidssykefravær - prognostiske faktorer for retur til arbeid og effekt av ulike tiltak REHABILITERING HVA VISER FORSKNINGEN Langtidssykefravær - prognostiske faktorer for retur til arbeid og effekt av ulike tiltak rehabilitering og Uni Research Helse Langvarig sykefravær Helseeffekter av

Detaljer

BRUK AV SPØRRESKJEMA VED ARTROSE

BRUK AV SPØRRESKJEMA VED ARTROSE BRUK AV SPØRRESKJEMA VED ARTROSE SPØRRESKJEMA 1 Ingvild Kjeken, ergoterapeut/phd Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) Diakonhjemmet Sykehus HVORFOR BRUKE SPØRRESKJEMA? For

Detaljer

Depresjon ved somatisk sykdom: forståelse og tiltak. Arnstein Finset

Depresjon ved somatisk sykdom: forståelse og tiltak. Arnstein Finset Depresjon ved somatisk sykdom: forståelse og tiltak Arnstein Finset 1 Disposisjon Et utgangspunkt: depresjon som del av en helhet Utbredelse av depresjon ved somatisk sykdom Symptombilder Sammenhenger

Detaljer

Ungdomshelse, skolefrafall og trygdeytelser

Ungdomshelse, skolefrafall og trygdeytelser Til konferanse «Jobbnærvær, mangfold og inkludering», Bodø, 27. oktober 2014 Ungdomshelse, skolefrafall og trygdeytelser Kristine Pape, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU Sosial epidemiologi, arbeid og

Detaljer

Smertefysiologi. Jan Sture Skouen Seksjonsoverlege, AFMR, Professor, UiB

Smertefysiologi. Jan Sture Skouen Seksjonsoverlege, AFMR, Professor, UiB Smertefysiologi Jan Sture Skouen Seksjonsoverlege, AFMR, Professor, UiB Formålet med foredraget Basale mekanismer for sensitivisering Hvordan kan sensitivisering oppstå? Genetikk og generaliserte muskelsmerter

Detaljer

ØF-notat 08/2013. Levekår i Dovre. Vegard Johansen

ØF-notat 08/2013. Levekår i Dovre. Vegard Johansen ØF-notat 08/2013 Levekår i Dovre av Vegard Johansen ØF-notat 08/2013 Levekår i Dovre av Vegard Johansen Tittel: Forfatter: Levekår i Dovre Vegard Johansen ØF-rapport nr.: 08/2013 ISSN nr.: 0808-4653 Prosjektnummer:

Detaljer

Spørreskjema for evaluering av ryggpasienter. Kjersti Storheim PT, dr.scient Ullevål US / NIMI / NAR

Spørreskjema for evaluering av ryggpasienter. Kjersti Storheim PT, dr.scient Ullevål US / NIMI / NAR Spørreskjema for evaluering av ryggpasienter Kjersti Storheim PT, dr.scient Ullevål US / NIMI / NAR Når brukes spørreskjema? Klinisk forskning De fleste skjema er utviklet for dette bruk Daglig klinisk

Detaljer

Irritable bowel syndrome and chronic fatigue following infection with Giardia lamblia

Irritable bowel syndrome and chronic fatigue following infection with Giardia lamblia Irritable bowel syndrome and chronic fatigue following infection with Giardia lamblia Knut-Arne Wensaas Forsker II, Allmennmedisinsk forskningsenhet i Bergen, Uni Research Dagens tekst Bakgrunn Giardia-utbruddet

Detaljer

Arbeidsdeltagelse som helsefremmende tiltak fastlegens rolle

Arbeidsdeltagelse som helsefremmende tiltak fastlegens rolle Arbeidsdeltagelse som helsefremmende tiltak fastlegens rolle ERIK L. WERNER; Fastlege, kommuneoverlege, dr.med. Seniorforsker, Allmennmedisinsk Forskningsenhet, Uni helse, Uni Research, Bergen Legen i

Detaljer

SUBJEKTIV HELSE OG PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ I NORSK SIVIL LUFTFART

SUBJEKTIV HELSE OG PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ I NORSK SIVIL LUFTFART SUBJEKTIV HELSE OG PSYKOSOSIALT ARBEIDSMILJØ I NORSK SIVIL LUFTFART Mastergradsoppgave ved Universitetet i miljø- og biovitenskap - Mona Linge Tønnessen Veileder: Camilla Martha Ihlebæk Formålet med studien

Detaljer

Uførepensjonering medisinsk vurdering eller sosial sortering?

Uførepensjonering medisinsk vurdering eller sosial sortering? Uførepensjonering medisinsk vurdering eller sosial sortering? Dag Bruusgaard Michael 2009;6:425 9. Sykdom, skade eller lyte er krav som stilles for innvilgelse av uførepensjon. Uførepensjonering varierer

Detaljer

Grenseløst arbeid. Holger Ursin Senter for stress, søvn, arbeid og helse HALOS Universitetsforskning Bergen

Grenseløst arbeid. Holger Ursin Senter for stress, søvn, arbeid og helse HALOS Universitetsforskning Bergen Grenseløst arbeid Holger Ursin Senter for stress, søvn, arbeid og helse HALOS Universitetsforskning Bergen Hva kommer han til å si? Hva husker jeg? Helse, Arbeid, Livsstil, Oppvekst, Samfunn www.halos.uib.no

Detaljer

KARTLEGGING AV DEPRESJONSSYMPTOMER (EGENRAPPORTERING)

KARTLEGGING AV DEPRESJONSSYMPTOMER (EGENRAPPORTERING) THIS SECTION FOR USE BY STUDY PERSONNEL ONLY. Did patient (subject) perform self-evaluation? No (provide reason in comments) Evaluation performed on visit date or specify date: Comments: DD-Mon-YYYY Spørreskjema

Detaljer

Gjentatte muskel-skjelettsmerter hos barn og unge med cerebral parese

Gjentatte muskel-skjelettsmerter hos barn og unge med cerebral parese Gjentatte muskel-skjelettsmerter hos barn og unge med cerebral parese Relasjoner til psykisk helse, helserelatert livskvalitet og deltakelse Avhandling for graden PhD Kjersti Ramstad UiO Medisinsk fakultet

Detaljer

Voksne med dysmeli i Norge - smerter og arbeid

Voksne med dysmeli i Norge - smerter og arbeid Voksne med dysmeli i Norge - smerter og arbeid Fra studien : Å leve med dysmeli; utdanning, arbeid og hverdagsliv Heidi Johansen, Kristin Østlie Liv Øinæs Andersen, Svend Rand-Hendriksen TRS kompetansesenter

Detaljer

Omfanget av arbeidsrelatert sykdom i Norge (herunder litt om utredning av slik sykdom)

Omfanget av arbeidsrelatert sykdom i Norge (herunder litt om utredning av slik sykdom) Omfanget av arbeidsrelatert sykdom i Norge (herunder litt om utredning av slik sykdom) Kurs om yrkesskader og yrkessykdommer Norsk Trygdemedisinsk Forening Trondheim 5.-6.11.2009 Bjørn Hilt Arbeidsmedisinsk

Detaljer

HELSEANGST - N Å R B E H O V E T F O R Å V Æ R E F R I S K G J Ø R D E G S Y K

HELSEANGST - N Å R B E H O V E T F O R Å V Æ R E F R I S K G J Ø R D E G S Y K HELSEANGST - N Å R B E H O V E T F O R Å V Æ R E F R I S K G J Ø R D E G S Y K INNLEDNING 1% av befolkningen har helseangst De fleste går til fastlegen. Noen går mye: www.youtube.com/watch?v=jewichwh4uq

Detaljer

Helsefremmende arbeid: Visjon og hverdag

Helsefremmende arbeid: Visjon og hverdag Helsefremmende arbeid: Visjon og hverdag Stein Knardahl Statens arbeidsmiljøinstitutt Psykologisk inst, Universitet i Oslo Helsefremmende arbeidsplasser Visjon = Åpenbaring Drømmesyn Hallusinasjon Mål

Detaljer

Forord. Oslo, 12. mai 2015. Tina Sophie Giertsen Hveem

Forord. Oslo, 12. mai 2015. Tina Sophie Giertsen Hveem Forord Gjennom studier i folkehelsevitenskap har jeg fått mye ny kunnskap om hvordan helsetilstanden i Norge er, hvem som har det best og verst, hva som påvirker helsen vår og hva vi kan gjøre for å påvirke

Detaljer

FRAILTY skrøpelighet Joint Action ADVANTAGE

FRAILTY skrøpelighet Joint Action ADVANTAGE FRAILTY skrøpelighet Joint Action ADVANTAGE Anette Hylen Ranhoff, anette.ranhoff@uib.no Klinisk medisin 2, Universitetet i Bergen, Diakonhjemmet sykehus, Oslo Folkehelseinstituttet The Holy Grail of Geriatric

Detaljer

Ungdomssmerte kan gi mentale problemer. Lars Lien, overlege og forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for rus og psykisk lidelse

Ungdomssmerte kan gi mentale problemer. Lars Lien, overlege og forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for rus og psykisk lidelse Ungdomssmerte kan gi mentale problemer Lars Lien, overlege og forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for rus og psykisk lidelse Hva er spesielt med den psykiske helsen? Halvparten av oss utvikler psykisk

Detaljer

Helseprofil. Kontaktinformasjon Personnummer: Adresse: Postnummer: Poststed:

Helseprofil. Kontaktinformasjon Personnummer: Adresse: Postnummer: Poststed: Røntgen, dato: Pasient nr.: Konsultasjon, dato: Helseprofil Kontaktinformasjon Navn: Personnummer: Adresse: Postnummer: Poststed: Telefon: E-post: Kjønn: mann kvinne), Sivilstatus: Barn: nei, antall: Yrke:

Detaljer

Bio-psyko-sosial forståelse av smerter

Bio-psyko-sosial forståelse av smerter Bio-psyko-sosial forståelse av smerter Silje Endresen Reme Smertepsykolog, Avd for smertebehandling, OUS Førsteamanuensis, Psykologisk Institutt, UiO William Minst én person hadde lest artikkelen min Sykefraværsdiagnoser

Detaljer

Tungpust og brystsmerter, hva spør vi om på telefon? Geir Einar Sjaastad Spesialist i allmennmedisin Fastlege Holter Legekontor Nannestad

Tungpust og brystsmerter, hva spør vi om på telefon? Geir Einar Sjaastad Spesialist i allmennmedisin Fastlege Holter Legekontor Nannestad Tungpust og brystsmerter, hva spør vi om på telefon? Geir Einar Sjaastad Spesialist i allmennmedisin Fastlege Holter Legekontor Nannestad TUNGPUST årsaker/viktige spørsmål/råd - hos barn - hos voksne BRYSTSMERTER

Detaljer

Epidemiology of Autism Spectrum Disorders. M. Posserud, PhD, MD Veiledere: Prof. A. J. Lundervold, Dr.Psychol., Prof. C. Gillberg, MD, PhD.

Epidemiology of Autism Spectrum Disorders. M. Posserud, PhD, MD Veiledere: Prof. A. J. Lundervold, Dr.Psychol., Prof. C. Gillberg, MD, PhD. Epidemiology of Autism Spectrum Disorders M. Posserud, PhD, MD Veiledere: Prof. A. J. Lundervold, Dr.Psychol., Prof. C. Gillberg, MD, PhD. Publikasjoner I. Posserud, M. B., Lundervold, A. J., & Gillberg,

Detaljer

Sykefravær i Norge og sykefravær i helse- og omsorgsektoren: Årsaker og konsekvenser. En biopsykososial modell. Job strain modellen

Sykefravær i Norge og sykefravær i helse- og omsorgsektoren: Årsaker og konsekvenser. En biopsykososial modell. Job strain modellen Sykefravær i Norge og sykefravær i helse- og omsorgsektoren: Årsaker og konsekvenser En biopsykososial modell Stein Knardahl sforhold Statens arbeidsmiljøinstitutt 14.02.11 Job strain modellen Krav Kvantitative

Detaljer

Arbeid er bra for helsa. Aage Indahl Overlege, Prof, dr. med. Klinikk fys.med og rehab, Stavern Sykehuset i Vestfold Uni helse, Universitet i Bergen

Arbeid er bra for helsa. Aage Indahl Overlege, Prof, dr. med. Klinikk fys.med og rehab, Stavern Sykehuset i Vestfold Uni helse, Universitet i Bergen Arbeid er bra for helsa Aage Indahl Overlege, Prof, dr. med. Klinikk fys.med og rehab, Stavern Sykehuset i Vestfold Uni helse, Universitet i Bergen Er arbeid bra for helsa? Vanskelig å forske på: Mange

Detaljer

Tidligere studier mest opptatt av familie og oppvekst Få studier inkluderer innvandrere

Tidligere studier mest opptatt av familie og oppvekst Få studier inkluderer innvandrere Biologi og psykiatri Halvparten av oss utvikler psykisk lidelse i løpet av livet. Debut alderen er veldig lav i forhold til andre sykdommer 1/2 rapporter symptomer i 14 års alderen 3/4 deler før fylte

Detaljer

Samhandlende team i Primærhelsetjenesten 07.04.14

Samhandlende team i Primærhelsetjenesten 07.04.14 Samhandlende team i Primærhelsetjenesten 07.04.14 Samhandlende Team i Primærhelsetjenesten Samhandlende Team i Primærhelsetjenesten 4 fastleger, 2 i intervensjonsgruppe, 2 i kontrollgruppe 4 fysioterapeuter

Detaljer

LUNGEDAGENE 2013. Tungpust og brystsmerter, hva spør vi om på telefon?

LUNGEDAGENE 2013. Tungpust og brystsmerter, hva spør vi om på telefon? LUNGEDAGENE 2013 Tungpust og brystsmerter, hva spør vi om på telefon? Oslo 2.november 2013 Knut Weisser Lind Lunger i praksis Kanebogen legesenter, Harstad TUNGPUST årsaker/viktige spørsmål/råd - hos barn

Detaljer

INSTRUMENT FOR KARTLEGGING AV SYMPTOMER PÅ DEPRESJON (KLINISK VURDERING) (IDS-C)

INSTRUMENT FOR KARTLEGGING AV SYMPTOMER PÅ DEPRESJON (KLINISK VURDERING) (IDS-C) INSTRUMENT FOR KARTLEGGING AV SYMPTOMER PÅ DEPRESJON (KLINISK VURDERING) (IDS-C) NAVN: DATO: Vennligst slå en sirkel rundt det utsagnet som best beskriver pasienten gjennom foregående uke. 1. Innsovningsproblemer:

Detaljer

Effekt av FODMAP-redusert kost hos pasienter med funksjonell dyspepsi

Effekt av FODMAP-redusert kost hos pasienter med funksjonell dyspepsi Effekt av FODMAP-redusert kost hos pasienter med funksjonell dyspepsi - Symptomer og livskvalitet Klinisk ernæringsfysiolog Ingvild Thun Masteroppgave i Klinisk Ernæring 2013-2014 FUNKSJONELL DYSPEPSI

Detaljer

Program for forskning om årsaker til sykefravær og utstøting fra arbeidslivet

Program for forskning om årsaker til sykefravær og utstøting fra arbeidslivet Program for forskning om årsaker til sykefravær og utstøting fra arbeidslivet Søkerkonferanse 6. juni 2008, Gardermoen Seniorrådgiver Frøydis Eidheim Målet for programmet er å: bidra til et mer helhetlig

Detaljer

Vitamin D-mangel, muskelkraft og smerter hos immigranter

Vitamin D-mangel, muskelkraft og smerter hos immigranter Vitamin D-mangel, muskelkraft og smerter hos immigranter fra et allmennmedisinsk ståsted Seminar om forskningssamarbeid Oslo kommune og Helsam, 27. januar 2012 V/Kirsten Valebjørg Knutsen Stipendiat på

Detaljer

Arbeidsrelatert helse en viktig determinant for sykefravær og utstøting

Arbeidsrelatert helse en viktig determinant for sykefravær og utstøting NFR Søkerkonferanse: Program for forskning om årsaker til sykefravær og utstøting fra arbeidslivet Arbeidsrelatert helse en viktig determinant for sykefravær og utstøting Skaper, bruker og formidler kunnskap

Detaljer

Psykiske helseproblemer

Psykiske helseproblemer NORDISK KONFERENCE OM SUPPORTED EMPLOYMENT 10. OG 11. JUNI 2010 KØBENHAVN Psykiske helseproblemer Er registrert som hovedårsak til ca 1/3 av alle uførepensjoner (Norge og OECD) Størst er økningen i uførepensjon

Detaljer

Trygdeforbruk ved funksjonelle somatiske lidelser

Trygdeforbruk ved funksjonelle somatiske lidelser Trygdeforbruk ved funksjonelle somatiske lidelser Bakgrunn. Funksjonelle somatiske lidelser er vanlige tilstander i praksis. I denne artikkelen beskrives konsekvensene i form av trygdeforbruk for fibromyalgi,

Detaljer

Migrasjon og helse. Helse Førde 26. januar 2015. Arild Aambø, Seniorrådvier, NAKMI a.aa@nakmi.no

Migrasjon og helse. Helse Førde 26. januar 2015. Arild Aambø, Seniorrådvier, NAKMI a.aa@nakmi.no Migrasjon og helse Helse Førde 26. januar 2015 Arild Aambø, Seniorrådvier, NAKMI a.aa@nakmi.no Oversikt over presentasjonen Helsetilstanden i innvandrerbefolkningen Ulike sykdomsmønster i ulike grupper

Detaljer

Skyldes dine plager matintoleranse? Sofie Hexeberg lege, dr.med.

Skyldes dine plager matintoleranse? Sofie Hexeberg lege, dr.med. Skyldes dine plager matintoleranse? Sofie Hexeberg lege, dr.med. Livsstilskurs i Spania www.drhexeberg.no Kostkonferansen - Stavanger 19.09.2015 Genetisk tilpasning til mat Mennesket er genetisk tilpasset

Detaljer

InnvaDiab - «They are not aliens» Victoria Telle Hjellset

InnvaDiab - «They are not aliens» Victoria Telle Hjellset InnvaDiab - «They are not aliens» Victoria Telle Hjellset Hvis du vil at det skal skje en endring i verden må du selv være endringen Ghandi Bakgrunn: Forekomst Norge T2D; Nord-Trøndelag; 3.5% kvinner,

Detaljer

Hvordan klarer voksne med ADHD seg i arbeidslivet? Kritiske faktorer for god fungering

Hvordan klarer voksne med ADHD seg i arbeidslivet? Kritiske faktorer for god fungering Hvordan klarer voksne med ADHD seg i arbeidslivet? Kritiske faktorer for god fungering ADHD og arbeidsliv Oslo 04.12. 2014 Bjørn Gjervan, PhD Forsknings- og fagutviklingsenheten Psykiatrisk Klinikk, Helse

Detaljer

Psykisk kan du vera sjølv. Elisabeth Swensen Kommuneoverlege Seljord

Psykisk kan du vera sjølv. Elisabeth Swensen Kommuneoverlege Seljord Psykisk kan du vera sjølv Elisabeth Swensen Kommuneoverlege Seljord Psykiatri og psykiatri, fru Blom Psykiske forhold er en delkomponent i minst hver fjerde diagnose som fastlegen setter Psykiske lidelser

Detaljer

Bekkenreservoar kirurgi ved Akershus Universitetssykehus i perioden 2000-2012. M. Sunde, A. E. Færden, T. Øresland

Bekkenreservoar kirurgi ved Akershus Universitetssykehus i perioden 2000-2012. M. Sunde, A. E. Færden, T. Øresland Bekkenreservoar kirurgi ved Akershus Universitetssykehus i perioden 2000-2012 M. Sunde, A. E. Færden, T. Øresland Metode Journalsøk: Alle pasienter operert med bekkenreservoar siden 2000 Pre-/peri-/postoperative

Detaljer

Cøliaki og livskvalitet. Kari Tveito, Gastromedisinsk avdeling, Oslo Universitetssykehus

Cøliaki og livskvalitet. Kari Tveito, Gastromedisinsk avdeling, Oslo Universitetssykehus Cøliaki og livskvalitet Kari Tveito, Gastromedisinsk avdeling, Oslo Universitetssykehus Cøliaki Samuel Jones Gee (f.1839) Engelsk barnelege Den første moderne beskrivelse av cøliaki og betydningen av diett

Detaljer

Hjemme eller institusjonalisert. rehabilitering?

Hjemme eller institusjonalisert. rehabilitering? NSH konferanse 30. mai 2011 Rehabilitering -livet er her og nå! Hjemme eller institusjonalisert Kunnskapsesenterets nye PPT-mal rehabilitering? Gro Jamtvedt, avdelingsdirektør 1. juni 2011 2 Kunnskapsbasert

Detaljer

Plager fra muskel og skjelett: sitter det i kropp eller sjel? Psykomotorisk tilnærming til muskel skjelett plager

Plager fra muskel og skjelett: sitter det i kropp eller sjel? Psykomotorisk tilnærming til muskel skjelett plager Plager fra muskel og skjelett: sitter det i kropp eller sjel? Psykomotorisk tilnærming til muskel skjelett plager INNHOLD Utvikling av norsøøøk psykomotorisk fysioterapi (NPMF) NPMF i praksis, - undersøkelse

Detaljer

Lyme nevroborreliose. Diagnostikk og behandling

Lyme nevroborreliose. Diagnostikk og behandling Lyme nevroborreliose Diagnostikk og behandling Bakgrunn Mangler diagnostisk gullstandard Mangler gode behandlingsstudier Mål 1. Å undersøke om peroral doksysyklin er et adekvat behandlingsalternativ ved

Detaljer

Tips for bruk av BVAS og VDI i oppfølging av pasienter med vaskulitt. Wenche Koldingsnes

Tips for bruk av BVAS og VDI i oppfølging av pasienter med vaskulitt. Wenche Koldingsnes Tips for bruk av BVAS og VDI i oppfølging av pasienter med vaskulitt Wenche Koldingsnes Skåring av sykdomsaktivitet og skade I oppfølging av pasienter med vaskulitt er vurdering og konklusjon vedr. sykdomsaktivitet

Detaljer

Når plager blir sykdom

Når plager blir sykdom Når plager blir sykdom Kognitiv behandling ved sammensatte lidelser. Peer H. Staff Bergen 23-25 april Sykdomsbegrepet Personlig perspektiv - illness Profesjonelt perspektiv - disease Samfunnsperspektiv

Detaljer

Fibromyalgi er FIBROMYALGI. Er det en ny sykdom? Hvor mange er det som rammes? symptomer. Smertene

Fibromyalgi er FIBROMYALGI. Er det en ny sykdom? Hvor mange er det som rammes? symptomer. Smertene Fibromyalgi er FIBROMYALGI hva er det? hvorfor får man det? hvilken behandling er effektiv? en vanligste årsak til kroniske muskel og leddsmerter blant kvinner 20-50 år smerter i muskler, sener og leddbånd

Detaljer

Helserelatert livskvalitet hos hjertepasienter

Helserelatert livskvalitet hos hjertepasienter Helserelatert livskvalitet hos hjertepasienter Bjørg Ulvik Høgskolen i Bergen Sentrale begrep Livskvalitet: Subjektivt velvære eller tilfredshet med livet som helhet (Wilson and Cleary, 1995) Helse-relatert

Detaljer

VIDEREUTDANNING I KOGNITIV TERAPI FOR MANUELLTERAPEUTER/FYSIOTERAPEUTER INNEN FYSIKALSK MEDISIN OG REHABILITERING Høst 2015/vår 2016 i Grimstad

VIDEREUTDANNING I KOGNITIV TERAPI FOR MANUELLTERAPEUTER/FYSIOTERAPEUTER INNEN FYSIKALSK MEDISIN OG REHABILITERING Høst 2015/vår 2016 i Grimstad Nasjonalt Institutt for Kognitiv Terapi (NIKT) April 2015 VIDEREUTDANNING I KOGNITIV TERAPI FOR MANUELLTERAPEUTER/FYSIOTERAPEUTER INNEN FYSIKALSK MEDISIN OG REHABILITERING Høst 2015/vår 2016 i Grimstad

Detaljer

Del 3. 3.7 Hjertesykdommer

Del 3. 3.7 Hjertesykdommer Del 3 3.7 Hjertesykdommer 1 Sirkulasjonssystemet Sirkulasjonssystemet består av Hjertet, blodet og blodårene Sirkulasjonssystemets oppgave Transportere oksygen, vann, varme, næringsstoffer og andre nødvendige

Detaljer

EN GOD SKOLESTART KUNNSKAPSSENTERETS ÅRSKONFERANSE 16. SEPTEMBER 2010 FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND 1

EN GOD SKOLESTART KUNNSKAPSSENTERETS ÅRSKONFERANSE 16. SEPTEMBER 2010 FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND 1 EN GOD SKOLESTART KUNNSKAPSSENTERETS ÅRSKONFERANSE 16. SEPTEMBER 2010 1 2 KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS Kunnskap om helse utfordringene Kunnskap om tiltak som virker Kunnskapsbasert praksis Omsette dette i praksis

Detaljer

Kunnskap og Erkjennelse i arbeidsrettet rehabilitering

Kunnskap og Erkjennelse i arbeidsrettet rehabilitering Kunnskap og Erkjennelse i arbeidsrettet rehabilitering Skråblikk på dagens situasjon! Fylt av kunnskap, men rører den ei Fritt etter Herman Wildenvey Peer H. Staff Elverum 10/2-14 Klassisk erkjennelse

Detaljer

Helseregistre redder liv

Helseregistre redder liv Fotograf: Wilse, A. B. / Oslo byarkiv Lørdagsseminar 6. desember 2014 Fremtidens helseutfordringer Helseregistre redder liv Camilla Stoltenberg Direktør, Folkehelseinstituttet Professor II, Universitetet

Detaljer

Lokalisasjon av punkter rundt helix roten, og deres indikasjoner. Punkt 84-91

Lokalisasjon av punkter rundt helix roten, og deres indikasjoner. Punkt 84-91 Modul 4 Lokalisasjon av punkter rundt helix roten, og deres indikasjoner. Punkt 84-91 84. Munnsone: trigeminus -neuralgi, munnproblem, betennelse i munnhula (stomatitis). Hjelpende punkt ved avhengighetsproblem,

Detaljer

NSF fylkesmøte

NSF fylkesmøte NSF fylkesmøte 26.03.2015 Pasientmedvirkning ved skjermet avdeling for personer med demens. Førsteamanuensis Ann Karin Helgesen Høgskolen i Østfold Avhandlingens artikler Helgesen AK, Larsson M & Athlin

Detaljer

Kronisk utmattelsessyndrom (Chronic Fatigue Syndrome CFS)

Kronisk utmattelsessyndrom (Chronic Fatigue Syndrome CFS) Kronisk utmattelsessyndrom (Chronic Fatigue Syndrome CFS) Kirsti Malterud Seniorforsker, professor dr.med. Allmennmedisinsk forskningsenhet Bergen Uni Helse Grethe (35) Etter en kraftig influensalignende

Detaljer

Spørreskjema om influensa og vaksiner - Mor

Spørreskjema om influensa og vaksiner - Mor 1 Spørreskjema om influensa og vaksiner - Mor Skjemaet skal leses av en maskin. Derfor er det viktig å bruke blå eller sort kulepenn og skrive tydelig. I de små avkrysningsboksene setter du et kryss for

Detaljer

UNIVERSITETET I OSLO

UNIVERSITETET I OSLO Kuldehypersensitivitet og konsekvenser for aktivitet En tverrsnittsstudie av pasienter med replanterte/revaskulariserte fingre Tone Vaksvik Masteroppgave i helsefagvitenskap Institutt for sykepleievitenskap

Detaljer

Hva betyr helse i barndommen for senere deltakelse i arbeidslivet? Petter Kristensen Ungdomsmedisin konferansen Lillestrøm 27 november 2008

Hva betyr helse i barndommen for senere deltakelse i arbeidslivet? Petter Kristensen Ungdomsmedisin konferansen Lillestrøm 27 november 2008 Hva betyr helse i barndommen for senere deltakelse i arbeidslivet? Petter Kristensen Ungdomsmedisin konferansen Lillestrøm 27 november 2008 Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (3/10/2001)

Detaljer

Når ryggen krangler. Aage Indahl Overlege, Prof II, dr. med. Klinikk fys.med og rehab, Stavern Sykehuset i Vestfold Uni helse, Universitet i Bergen

Når ryggen krangler. Aage Indahl Overlege, Prof II, dr. med. Klinikk fys.med og rehab, Stavern Sykehuset i Vestfold Uni helse, Universitet i Bergen Når ryggen krangler Aage Indahl Overlege, Prof II, dr. med. Klinikk fys.med og rehab, Stavern Sykehuset i Vestfold Uni helse, Universitet i Bergen Alminnelige lidelser Spesifikke lidelser 10-15% - vi vet

Detaljer

Arbeid som terapi. Silje Endresen Reme Psykolog, PhD Førsteamanuensis

Arbeid som terapi. Silje Endresen Reme Psykolog, PhD Førsteamanuensis Arbeid som terapi Silje Endresen Reme Psykolog, PhD Førsteamanuensis Konklusjon: 1. Langvarig sykefravær gjør oss sykere 2. Arbeid er ofte den beste terapi for mennesker med psykiske og sammensatte lidelser

Detaljer

Workshop. Luftfartskonferansen 2016. Trond-Eirik Strand, PhD Sjeflege Spesialist i arbeidsmedisin

Workshop. Luftfartskonferansen 2016. Trond-Eirik Strand, PhD Sjeflege Spesialist i arbeidsmedisin Workshop Luftfartskonferansen 2016 Trond-Eirik Strand, PhD Sjeflege Spesialist i arbeidsmedisin Luftfartstilsynet T: +47 75 58 50 00 F: +47 75 58 50 05 postmottak@caa.no Postadresse: Postboks 243 8001

Detaljer

Ernæring under og etter svangerskap: Kostråd i svangerskapet Anbefalt vektoppgang

Ernæring under og etter svangerskap: Kostråd i svangerskapet Anbefalt vektoppgang Vinterbro Ernæringsfysiologi ligger i 3. etasje over Sportsenter 1. Ernæringsfysiolog Silje Golberg Brenno har bachelor i ernæring fra Bjørknes Høyskole. Ernæringsfysiologi er læren om sammenhengen mellom

Detaljer

Utbredelse og betydning av psykiske lidelser

Utbredelse og betydning av psykiske lidelser Paradokset Globale helsemål: Norge en av de friskeste befolkninger i verden Men er også verdensmestere i arbeidsuførhet Mekanismene i stor grad ukjente Betydningen av psykiske helsevariabler i økende grad

Detaljer

Hva kan kliniske fagsystem bidra med til kvalitetsregistre? Nephrobase

Hva kan kliniske fagsystem bidra med til kvalitetsregistre? Nephrobase Hva kan kliniske fagsystem bidra med til kvalitetsregistre? Nephrobase Harald Bergrem Nyreseksjonen, Med Divisjon New patients in RRT in Norway by initial treatment mode 600 550 500 450 400 350 300 250

Detaljer