LYSTEN TIL Å LEVE RIKETS TILSTAND SPORTSLIG PLAN GAVETIPS THOMAS NYSTED. TESTER NYHETER PREVIEWS UTSTYRSÅRET

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "LYSTEN TIL Å LEVE RIKETS TILSTAND SPORTSLIG PLAN GAVETIPS THOMAS NYSTED. www.norskgolf.no TESTER NYHETER PREVIEWS UTSTYRSÅRET"

Transkript

1 TESTER NYHETER PREVIEWS UTSTYRSÅRET 58. årgang. Utgave Løssalg kr RIKETS TILSTAND SPORTSLIG PLAN GAVETIPS THOMAS NYSTED LYSTEN TIL Å LEVE RETURUKE 8

2 Innhold REISER 102 PRAHA Praha prises for sin kunst og kultur, men husk likevel golfkøllene! 108 KINA Det er ikke rart stjernene har begynt å konkurrere i Kina. De følger bare pengene UTSTYR 62 TIGERSKOEN Test av årets Tiger Woods-skomodell HVER GANG 14 PANORAMA Gjett og vinn! 17 GOLFPULS Hva har skjedd i golfens verden siden sist gang? 60 TUTTA Tutta har levert sin beste sesong i karrieren. Slik var hennes sesong i bilder 116 REGLER 120 HULL 19 MENINGER 10 INNSPILL Golf behandles ikke på lik linje med andre sportsgrener som er organisert under Norges Idrettsforbund 12 LESERBREV Hva har Norsk Golfs lesere på hjertet denne gang? REPORTASJER 32 PROFILEN Thomas Nysted fant golfen etter å ha blitt skutt i Afghanistan. Les hans sterke historie 48 GOLFENS PRIS Hvor dyrt er egentlig golf sammenlignet med andre idretter? 54 GOLF N ROLL Listen er lang over musikere som er aktive golfere 92 SPORTSLIG PLAN Sportslig plan presenteres under golftinget. Den handler om golf-norges fremtid Lasermålere Bushnell Tour V2 kr ,- ÅRETS JULEGAVE TIL GOLFEREN FINNER DU HOS GOLFHANDELEN.NO Tlf Eksempler fra vår nettbutikk: Bushnell Z6 kr ,- Bushnell Tour V3 kr ,- Lengdemåler m/pinseeker kr ,- Royal Golf komplett sett. Utmerket som ekstrasett 13 køller og trallebag kr ,- 11 køller og bærebag kr ,- 7 køller + bag kr ,- 63 MYTEN Er driveren viktigere enn putteren likevel? 64 REGNJAKKETEST En omfattende test av årets regntøy Drivere/Wooder og hybrider Priser fra kr. 279,- Merkevarekøller (utstillingsmodeller er som nye) Drivere/wooder/hybrider Cobra AMP Cell Driver kr ,- Taylormade R1 driver kr ,- Taylormade RBZ Stage 2 driver kr ,- 78 NYHETER Det er mange spennende nyheter på vei 82 UTSTYRSÅRET Slik oppsummer vi utstyrsåret 2013 Wedger 1 stk kr. 279,- Kjøp 3 stk for kun kr. 699,- Gi barnet et nydelig golfsett til jul: Nettopp ankommet vind/regnjakke i topp kvalitet. Helt mykt materiale, spesielt laget for golf. Både vind og vanntett. Finnes i sort og mørkeblå. Gutt / Jente 5 8 år med 5 køller og bag kr. 699,- Gutt/Jente 9 12 år med 7 køller og bag kr. 899,- Jakke kun kr. 599,- Bukse kun kr. 499,- REDEFINERT: Thomas Nysted fant golfen da han skulle trene seg opp, etter å ha blitt skutt i Afghanistan. 8 NORSK GOLF, DESEMBER 2013 Foto: Benjamin A. Ward Hvordan kjøper du fra oss? Se våre nettsider eller og gjør din bestilling direkte på nett. Vi sender over hele Norge. Etter avtale med oss på tlf , kan du også hente varene direkte på vårt lager i Østensjøveien 16 i Oslo (mellom Helsfyr og Brynseng). E-post: eller Org.nr

3 PROFILEN Thomas Nysted: LYSTEN TIL Å LEVE Thomas Nysted brukte golf for å redefinere sin identitet etter å ha blitt skutt i Afghanistan. Hans fortelling er historien om å aldri gi opp, og lysten til å leve. Foto Christian Døvle Foto Benjamin A. Ward 32 NORSK GOLF, DESEMBER 2013 NORSK GOLF, DESEMBER

4 STERK HISTORIE: Thomas sine opplevelser har tvunget ham til å vokse opp ekstra fort. Jeg var overbevist om at jeg ikke kom derfra med livet i behold Et ungt foreldrepar sitter og rører i hver sin kakaokopp. De smiler varmt, mens de følger med på datteren som ivrig kaster en kvist etter hunden sin. En eldre mann kommer ut av seterstua. Han dytter skjerfet under kragen på dynejakken, drar den mørkeblå fleecelua godt nedover ørene, og setter kursen mot nærmeste tursti. Den blodrøde solen har akkurat dukket bak noen skyer, og den klare høstluften på Oslos tak biter i ansiktet. Her møter vi Thomas Nysted fra Risør. Han forteller sin historie om hvordan livet har blitt snudd på hodet de siste årene. Og hvordan golfen har fått en viktig rolle midt oppi det hele. Datoen er 2. mai Eksplosivrydder Thomas er tilbake i Afghanistan for tredje gang. Virkeligheten nå er en helt annen, sammenlignet med hans tidligere oppdrag i her i 2005 og Da Thomas dro til Afghanistan i 2005, var det fortsatt relativt rolig oppe i nord-områdene. I 2008 hadde imidlertid sikkerhetssituasjonen forverret seg betraktelig. Fra å kjøre rundt i upansrede biler, var de nå bekledd med tung pansring. Den litt naive og eventyrlystne gutten som dro til Afghanistan i 2005, har forandret seg de siste fem årene. Han har en bagasje fullastet av refleksjoner om hva det faktisk vil si å være i et konfliktfylt område. Han har også forelsket seg i Caroline hjemme i Norge. Hode og kropp er fylt av følelser, og avskjeden har vært desto mer utfordrende. Det er vår, og det nærmer seg slutten på Thomas sitt Afghanistanoppdrag før han skal hjem igjen. Sammen med et team på 16 soldater har de siste ukene gått til å rydde veibomber i et mye større omfang enn tidligere. Dette ledet opp til denne mai-dagen, der Thomas sitt liv skulle endre seg for alltid. Dagen begynner rolig. Thomas, 15 andre soldater og to tolker begir seg ut på et oppdrag som skal vare i en ukes tid. De kjører gjennom et uttørket elveleie ved den den lille landsbyen Tutak. De enorme kontrastene mellom 3500 meter høye fjell og dype daler, og frodig vegetasjon og det mer ørkenaktige landskapet er slående. Thomas tenker på hvor vakkert det er her. Mens de fire bilene og fire sekshjulingene beveger seg gjennom det uttørkede elveleiet ser de at de lokale innbyggerne plutselig forsvinner. Når troppen tar igjen den flyktende lokalbefolkningen løper de den andre veien igjen. Et tydelig signal på at noe ikke stemmer. Få minutter senere høres de første skuddene. Bilene Thomas og de andre sitter i begynner å bli truffet av skudd fra håndvåpen. Bilene besvarer ilden, men etter hvert som kampene tiltar må Thomas og resten av den norske troppen trekke seg tilbake den samme veien de kom fra. Den norske troppen blir stående stille i en halvtime før tilbaketrekkingen starter. Når de begynner å trekke tilbake, står fienden på hver sin side av elveleiet, hvor de har god dekning. Men tilbaketrekkingen er alt annet enn lett. På en drøy time har de bare klart å forflytte seg 500 meter. Mens de beveger seg sakte tilbake, oppdager Thomas en skadet soldat på utsiden av bilen. Han bestemmer seg for å gå ut av bilen for å hjelpe. Thomas sjekker hvor skuddet har gått inn, og kaller inn på sambandet for å få inn en medic. Samtidig er det nesten umulig å se hvor skuddene fra fienden kommer fra. Thomas ser medicen komme løpende inn gjennom kuleregnet. Han plukker opp et gevær og begynner å avgi dekningsild for at medicen skal kunne få den skadde inn i bilen. Så skjer det. Helikopter ble redningen Som et rødglødende spyd som stikkes inn i ryggen, opp gjennom kroppen og ut av brystet. Thomas faller om. Når du tar på en glovarm kaffekopp og brenner deg på hendene jeg hadde den følelse i hele kroppen, forteller Thomas om hendelsen. Han forstår umiddelbart at han er skutt. I hodet mitt hoppet jeg kaninhopp rundt bilen for å komme meg i dekning. I virkeligheten lå jeg på bakken og bare rugget litt frem og tilbake. En av medicene haster bort for å hjelpe ham. Thomas forteller at han er skutt i beinet og brystet. «Thomas, ta det med ro, dette har jeg gjort hundre ganger før», sier medicen for å roe ned Thomas. PROFILEN Det stemte ikke, men det rolige utsagnet var beroligende i seg selv. Medicen får stablet Thomas på beina. Ved hjelp av en annen soldat løper Thomas inn i en av bilene. På dette tidspunktet har de foretatt et valg om å etterlate sekshjulingene på stedet. De trekker videre. Noen til fots, noen i biler. Av de 16 som reiste ut på oppdrag, er ni av dem nå skadet. Noen alvorlig, og to av dem livstruende. En av dem er Thomas. Skuddet har gått gjennom flere vitale organer. Der og da var jeg overbevist om at jeg ikke kom derfra med livet i behold, sier Thomas. De første skuddene begynte klokken 13:49 på ettermiddagen. De har trukket seg tilbake nesten fire kilometer, ut av det uttørkede elveleiet og inn i et dalføre hvor de har forskanset seg i et compound. Der har de gode dekning fra de tykke leireveggene. Klokken er nå 17:30 Endelig kommer helikopteret. I følge prosedyrene har helikopteret ikke lov til å fly alene, men piloten har skjønt hvor kritisk situasjonen er. Helikopteret lander mens det er et lite opphold i ildstriden på bakken. I det Thomas plukkes opp forverres plutselig tilstanden. Han har brukt all energi på å holde seg i live, men nå er kreftene i ferd med å ta slutt. Medicen roper at Thomas ikke må sovne, men han har mistet mye blod og verden begynner å forsvinne. Det er som på film. Alt fader ut, som et sceneteppe som rulles igjen. Så er det ikke noe. Selv om det var behagelig å forsvinne, var det siste jeg sa: «Jeg vil ikke dø». Det sier litt om den frykten man opplever, og lysten til å leve. Det er egentlig det hele denne historien her handler om. Lysten til å leve, sier Thomas. Veien tilbake Første gang Thomas våkner opp igjen er han på Ullevaal Sykehus. Det var mange årsaker til at han berget livet. Marginene var på Thomas sin side denne dagen i alle ledd. Fra han som foretok det initielle førstehjelpsarbeidet, til helikopterturen tilbake der piloten bryter alle regler og flyr alene, til kirurgen som åpner både bryst og mage før han i det hele tatt har kommet inn på operasjonsbordet, og til personalet på Ullevaal Sykehus som fortsatte å behandle ham som livstruende skadet i nesten en måned etterpå. I ettertid fikk han en rekke komplikasjoner på sykehuset, >>> 34 NORSK GOLF, DESEMBER 2013 NORSK GOLF, DESEMBER

5 PROFILEN som normalt sett ville tatt livet av ham. I nesten en måned blir han liggende i kunstig søvn. Norsk Golf sitter med Thomas på utsiktspunktet på Frognerseteren. Halve solen har nå gjemt seg ned bak åskammen. Thomas varmer hendene rundt kaffekoppen, og ser ut over Oslo. Frostrøyken ut av munnen og dampen fra kaffekoppen tåkelegger det skjeggete ansiktet. Tre og et halvt år senere er kroppen hans fortsatt en X-faktor i livet til både han selv og Caroline, som han nå har giftet seg med. Men han forteller den sterke historien med en slående ro. Dramatikken var alt annet enn over etter den første perioden på sykehus. Flere komplikasjoner gjorde at han måtte besøke akuttavdelingen på nytt. Sensommeren 2010 begynner veien tilbake igjen. Under opptreningen på CatoSenteret i Son blir han møtt av en personlig trener som visste at Thomas var soldat. Han vil bruke nærkamptrening for å trene opp styrken til Thomas igjen. Thomas ser rart på ham. Han har kommet seg opp av rullestolen, veier kun 60 kilo, og klarer så vidt å løfte armene. Men gnisten blir tent, og før de er ferdige på CatoSenteret har Thomas trent seg betraktelig sterkere. I den samme perioden er Caroline med på treningen. Hun sluttet i jobben 2. mai for å være ved Thomas sin side helt til han er ferdig med opptreningen. For å komme tilbake er det utrolig mye beinhard trening som skal til. Caroline sparket meg i rompa hver gang jeg ikke ville trene. Hun skal ha en stor del av æren for at jeg kom tilbake på den måten jeg gjorde. Thomas blir gradvis sterkere. November 2010, bare et halvt år etter å ha blitt skutt løper han tre kilometer på 13:30, ett minutt under befalskolekravet. Thomas graver så dypt han aldri har vært før, og tømmer seg helt. Der og da trodde jeg at jeg skulle dø! Selv om jeg på det tidspunktet var på langt nær ferdig med operasjoner og rehabiliteringer, ga det meg en mestringsfølelse og en følelse av at kroppen begynte å komme tilbake. Dette var et resultat av all treningen, de realistiske delmålene, og de skyhøye ambisjonene. Fant golfen Før ulykken drev Thomas med både klatring, frikjøring på ski, og dykking var hans store lidenskap. Nå hadde han mistet de tingene som var med på å skape hans identitet. Alle tingene du gjør former deg. Og jeg mistet plutselig store deler av min identitet som soldat, som offiser, som eksplosivrydder, som lekeonkel, som skikjører, dykker, alle disse tingene. Tidlig i prosessen måtte han begynne å redefinere hvem han er. Det er en utfordring i seg selv. Caroline har vært en enorm støtte i det. Vi har sparret veldig mye. Vi fant tidlig ut at kommunikasjon er sabla viktig for å komme oss gjennom dette sammen som et par, for det er ingen selvfølge. Thomas måtte finne på noe nytt. Hvilke aktiviteter skulle han drive med som han virkelig kunne brenne for? Etter prøving og feiling i forskjellige idretter kom endelig svaret. Golf. Det var Thomas sin svigerfar som introduserte ham for golfsporten. Caroline hadde allerede grønt kort fra Skeikampen, men Thomas hadde aldri tenkt over å bli med. Alle fordommene var på plass. Jeg har alltid avfeid golf som den største tullesporten. Jeg syntes det var en snobbesport, og det var bare døgenikter som holdt på med det. Rutete bukser, og det var ikke måte på hva jeg tenkte, ler Thomas. Men det sier man ikke til svigerfar når han spør. I rent diplomati meldte Thomas seg på et nybegynnerkurs en uke senere. Han så for seg at han skulle gjennomføre kurset og ferdig med det. Slik ble det ikke. Jeg kommer fra et konkurransemiljø med store krav. Ofte er det mange som drar paralleller mellom toppidrettsutøvere og soldater. Det tror jeg er helt riktig. Å være soldat krever så mye av deg, og av kroppen. Man har veldig behov for konkurranse, og ikke minst konkurranse mot deg selv. Det var det jeg kjente i golfen. Den muligheten du har til å spille mot deg selv. Det drivet til å bli bedre og bedre. Thomas sier golf sannsynligvis er verdens enkleste sport å mestre, fordi «man treffer den ballen en eller annen gang». Samtidig mener han det sannsynligvis er den vanskeligste å bli god i, «fordi det er så vanskelig å få ballen til å gå ditt du vil». Det appellerte til ham. Han fant ut at han kunne ta i bruk mange av teknikkene han fikk bruk for i forsvaret. Golfen representerer en brytning med alle fordommene jeg har hatt Jeg oppdaget plutselig mange likheter. Det gjelder alt fra visualiseringsteknikker, pusteteknikker, rutiner og til og med nærkampteknikk. Det går på hvordan kroppen jobber gjennom svingen, forklarer Thomas. Han lener seg tilbake i påvente av et nytt spørsmål, før han spretter frem med pekefingeren: En annen faktor man ikke skal undervurdere er at alle gutter elsker utstyr! Det blir tilfredsstilt i golf. Det finnes en duppedings for alt. Thomas tok golfkurset på slutten av høsten, og spilte inne på simulator en hel vinter før han fikk prøve seg på banen ute. Da han endelig kom ut på gress var det som en ny verden som åpenbar seg. Det var mye heftigere, og mye vanskeligere! Han startet som medlem på nihullsbanen Nordhaug, som fort ble for liten. Etter en sesong meldte han seg inn på Grini, hvor han er medlem i dag. Som det konkurransemennesket han er, har han lært seg hvor nyttig det er å spille med folk som er bedre enn seg. Jeg har et motto: «Det er ikke noe problem å bli god, du må bare omgi deg med mennesker som er flinkere enn deg selv». Det nærer oppunder at du også blir bedre selv. Dessuten er det kjempegøy å slå mennesker som er lavhandicapere. Handicapsystemet er fantastisk. Han har blitt positivt overrasket over det sosiale miljøet i golf-norge. NY HVERDAG: Thomas har brukt golf for å redefinere sin identitet. >>> 36 NORSK GOLF, DESEMBER 2013 NORSK GOLF, DESEMBER

6 FOREDRAGSHOLDER: Thomas mener noe av det farligste i livet er å ikke våge og prøve tingene man har fordommer mot. PROFILEN Mange har et potensiale til å endre livsstilen sin etter å ha vært gjennom noe tøft Jeg trodde det var et ekskluderende miljø, men det er stikk motsatt. Det er veldig inkluderende. Man får terpet litt sosial intelligens i golf, det tror jeg er veldig sunt. Du har drevet med mange høyintensitetsidretter tidligere. Har det vært frustrerende å vende seg til en så rolig idrett? Alt er relativt. Golf kan være like intenst som hva som helst. Det er mange følelser som skal tøyles. Man blir utrolig frustrert når man har en dårlig dag på banen, samtidig som man skal besinne seg til å gjennomføre neste slag. Man forbinder ikke akkurat golf med adrenalin, men det er et utrolig rush å se et perfekt utført slag fly rett mot hullet. Golf krever noe av deg hele veien. Savner du risikonivået i dykking og klatring? Jeg har aldri følt noe jag etter det adrenalinkicket. Jeg har hatt et jag etter det å gjøre ting hvor du er nødt til å være fokusert for å lykkes. Det får jeg tilfredsstilt gjennom golfen. Det største rushet Thomas har følt på golfbanen var rett før sommeren, på Skeikampen sammen med Caroline og hennes bror. Hun var i utgangspunktet ikke med for å spille, men hadde lyst til å prøve seg på hull 15, et par 3-hull i oppoverbakke. Hun drar en jernkølle opp av bagen. Tar noen prøvesvinger, konsentrerer seg over ballen noen sekunder, og svinger løs. Ballen flyr rett i koppen. Mens alle tre hopper og skriker, står noen hyttefolk i nærheten og lurer på hva alt spetakkelet dreier seg om. «Så dere det?!», roper Thomas. Hyttefolkene rister på hodet, undrende om hva som er så spesielt med en golfball i et golfhull. Den hendelsen illustrerer den uvitenheten om hva golf er blant folk som ikke har prøvd det selv. Det var så utrolig mye adrenalin og følelser i spill, gliser Thomas. Bruker golf i foredragene August 2010 begynte Thomas å holde foredrag for forsvaret, der han delte sine erfaringer rundt hva han hadde vært gjennom. Kort tid etter ble han spurt om å holde et foredrag for et kompetansehevingssenter for sykehusene i Norge. Under det foredraget registrerte han at det tente et engasjement hos de han pratet for. Den dramatiske historien, med Afghanistan som ramme oppslukte forsamlingen. Thomas og kona Caroline driver i dag firmaet Amor fati, som er latin for «elsk din skjebne». De holder foredrag sammen, og er denne høsten aktuelle med boken «Også vi, når det blir krevet», etter den nest siste strofen i nasjonalsangen. Boken har hendelsen vi var gjennom som ramme, men jeg tror boken kan appellere til alle som har vært gjennom et traume eller en større krise. Boken er Thomas og Carolines historie frem til 2013, og handler om de pliktene mennesker legger på seg selv. De ønsket ikke å skrive en bok som utelukkende hadde soldatens perspektiv, og bestemte seg for å skrive bok sammen. Boken er ikke en fasit for alle, men den handler om hvordan vi kom oss gjennom dette. Kanskje kan den også være med og hjelpe andre. Vi fortsetter å holde foredragene ene og alene fordi vi ser det har en samfunnsnytte. Den dagen det ikke har det lenger slutter vi, konstaterer Thomas bestemt. Under foredragene snakker Caroline om det å være pårørende til en soldat, en livstruende skadet person, og en som skal gjennom rehabilitering. Thomas prater om å være profesjonell soldat, og suksessfaktorene bak å komme seg gjennom en traumatisk hendelse. De holder foredrag blant annet for helsevesen, forsvaret, privat næringsliv og universiteter. Thomas nevner ofte golf i foredragene. Golfen representerer noe som er totalt forskjellig med alt jeg har drevet med før, og en brytning med alle fordommene jeg har hatt. På ett eller annet tidspunkt må man bare stikke fingeren i jorda og prøve. Jeg tror en av de farligste tingene i livet er å ikke våge og prøve de tingene man har fordommer mot. Hvem bør forsøke å redefinere seg selv? Hver dag er folk nødt til å sette seg ned og finne ut av «Hvor går jeg herfra?». Vi har mennesker i Norge som går gjennom ulykker, kreft, hjerteinfarkt og andre kriser. Veldig mange har et potensiale til å endre livsstilen sin etter å ha vært gjennom noe. Jeg tror absolutt at flere burde det, og golf er en sport hvor man får en helsemessig gevinst. Alle kan spille det. Thomas mener det viktigste suksesskriteriet for ham har vært hvordan han har integrert de traumatiske hendelsene i livet sitt. Han har ikke låst det vekk, men heller ikke gravd seg ned i det. Jeg har latt det bli en del av min identitet. Det er en viktig del av meg. Han legger ikke skjul på at han er en annen person nå sammenlignet med før Afghanistan. Han har vokst mentalt, og har et verdigrunnlag som er sterkere enn før. Han ser verdien i helt andre ting enn han gjorde før. Man vokser som person i løpet av livet uansett, men jeg har kanskje fått et lite forsprang etter alt jeg har vært gjennom. På en måte kan man si at det jeg har opplevd gjennom hendelsen 2.mai 2010 og det jeg og Caroline har opplevd sammen i etterkant, har gjort meg til et mer reflektert og robust menneske. Thomas er i dag fulltidsstudent ved Bjørknes Høyskole hvor han studerer fred og konfliktstudier i regi av forsvaret. Men konflikter holder du deg vel langt unna? Jeg har fått noen fine fotlenker av både kone, resten av familien, og til en viss grad av meg selv. Vi har snakket om hva om jeg skal reise til et konfliktområde igjen. Da sier Caroline: «Ja, da blir jeg med også!». Men dette er ting vi må ta stilling til hvis det kommer. Jeg har fortsatt 30 år igjen av min yrkeskarriere, og man vet jo aldri hvor arbeidet tar oss. Han sier det er mange faktorer til at han har kommet så godt ut av traumene psykisk. Han hadde en sunn progresjon i intensiteten som soldat, med en god porsjon teoretisk bagasje. Han husker nesten alt fra dagen han ble skutt. Han og Caroline har hele tiden hatt et åpent forhold rundt kommunikasjon. Og han har aldri stoppet opp. Når man stopper opp er potensialet til å sitte og gruble mye større. Men jeg har alltid beveget meg videre. Det er sunt å reflektere rundt det man har vært med på, men det er viktig å integrere det som en del av deg og ikke la det bli deg. Det er hva jeg gjør nå som definerer hvem jeg er. Les mer om Caroline og Thomas sine foredrag og deres nye bok på 38 NORSK GOLF, DESEMBER 2013

Deborah Borgen. Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det

Deborah Borgen. Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det Deborah Borgen Ta tak i livet ditt før noen andre gjør det Forord Med boken Magisk hverdag ønsket jeg å gi mennesker det verktøyet jeg selv brukte og bruker, og som har hjulpet meg til å skape et godt

Detaljer

Tiger i hagen. Fortellinger

Tiger i hagen. Fortellinger ARI BEHN Tiger i hagen Fortellinger Til Nina Ryland, bokhandler i Oslo To godstog møtes Du har ikke noe hjerte Hun bærer det i kofferten Hva er det som sies? Hva er det som ikke sies? Hun tar av seg jakken

Detaljer

Benedicte Meyer Kroneberg. Hvis noen ser meg nå

Benedicte Meyer Kroneberg. Hvis noen ser meg nå Benedicte Meyer Kroneberg Hvis noen ser meg nå I Etter treningen står de og grer håret og speiler seg i hvert sitt speil, grer med høyre hånd begge to, i takt som de pleier. Det er en lek. Hvis noen kommer

Detaljer

Cecilie Ystenes. Mental styrketrening

Cecilie Ystenes. Mental styrketrening Cecilie Ystenes Mental styrketrening Om forfatteren: CECILIE CARLSEN YSTENES er mental trener for toppidrettsutøvere, ledere og medarbeidere i norsk næringsliv. Hun er gründer av RAW performance AS, holder

Detaljer

Karin Kinge Lindboe Illustrert av Sissel Horndal. leseserie Bokmål. DøDen i Døra. Norsk for barnetrinnet

Karin Kinge Lindboe Illustrert av Sissel Horndal. leseserie Bokmål. DøDen i Døra. Norsk for barnetrinnet Karin Kinge Lindboe Illustrert av Sissel Horndal leseserie Bokmål DøDen i Døra Norsk for barnetrinnet 15978_Dodenidora_BM.indd 1 05-12-07 10:45:52 Fuglen hans er død. Kim løper over jordet og griner. Tolv

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

Lewis Carroll. Alice i eventyrland. Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp

Lewis Carroll. Alice i eventyrland. Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp Lewis Carroll Alice i eventyrland Illustrert av Tove Jansson Oversatt av Zinken Hopp Om forfatteren: LEWIS CARROLL (1832 1898) het egentlig Charles Lutwidge Dodgson, og var både matematiker og fotograf.

Detaljer

Michelle Gagnon. Ingen er alene. Oversatt av Rune R. Moen. Gyldendal

Michelle Gagnon. Ingen er alene. Oversatt av Rune R. Moen. Gyldendal Michelle Gagnon Ingen er alene Oversatt av Rune R. Moen Gyldendal Til Esme og Taegan Himmelen ble vakrere, med stjernespekket krumning i et purpurfarget sentrum. Hun hadde funnet en gud, et fremtidig våpen.

Detaljer

Jørgen Brekke. kabinett. Kriminalroman

Jørgen Brekke. kabinett. Kriminalroman Jørgen Brekke Doktor Fredrikis kabinett Kriminalroman Til mamma, for det aller meste Djevelen ynder å skjule seg. Første dag 1 Sluttet det her? Det føltes som om det lille, bedervede hjertet hennes slo

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

nr.1 å rgang: 16 Unngå frykt hos valpen TEMA Superkrefter Klikkpunkt LEK Forebygging og reduksjon Når du trenger det! Et nytt begrep i gang med leken!

nr.1 å rgang: 16 Unngå frykt hos valpen TEMA Superkrefter Klikkpunkt LEK Forebygging og reduksjon Når du trenger det! Et nytt begrep i gang med leken! nr.1 å rgang: 16 Et fag- og aktivitetsmagasin for hundeeiere Unngå frykt hos valpen Forebygging og reduksjon Superkrefter Når du trenger det! Klikkpunkt Et nytt begrep TEMA LEK Kom i gang med leken! vi

Detaljer

Katrine Olsen Gillerdalen. En mors kamp for sin sønn

Katrine Olsen Gillerdalen. En mors kamp for sin sønn Katrine Olsen Gillerdalen Odin En mors kamp for sin sønn Til Odin Mitt gull, min vakre gutt. Takk for alt du har gitt meg. Jeg elsker deg høyere enn stjernene. For alltid, din mamma Forord Jeg er verdens

Detaljer

Kristin Lind Utid Noveller

Kristin Lind Utid Noveller Kristin Lind Utid Noveller Utid En kvinne fester halsbåndet på hunden sin, tar på seg sandaler og går ut av bygningen der hun bor. Det er en park rett over gaten. Det er dit hun skal. Hun går gjennom en

Detaljer

FINN KEEPEREN I DEG!

FINN KEEPEREN I DEG! FINN KEEPEREN I DEG! Hei alle kolleger. NFF ønsker å forsterke fokus på de yngste keeperne. Finn keeperen i deg handler om at typer som passer til å spille i mål blir veiledet og stimulert av våre beste

Detaljer

Pedagogisk arbeid med tema tristhet og depresjon i småskolen

Pedagogisk arbeid med tema tristhet og depresjon i småskolen Pedagogisk arbeid med tema tristhet og depresjon i småskolen (basert på «Rettleiingshefte for bruk i klasser og grupper») Undersøkelser har vist at for å skape gode vilkår for åpenhet og gode samtaler

Detaljer

Vi tenner hodelyktene og det vakre, snødekte skoglandskapet åpenbarer seg. Over oss er det skyfritt og stjerneklart. Herlig.

Vi tenner hodelyktene og det vakre, snødekte skoglandskapet åpenbarer seg. Over oss er det skyfritt og stjerneklart. Herlig. Nordmarka på langs Tekst og foto: Sølve H. Paulsen og Joel Gillberg Halv seks, fredag ettermiddag, møtes vi under tavla på Oslo S. Fire staute mannfolk med hver vår sekk pakket med mat, sovepose og varme

Detaljer

Mari Stokke-Bakken. Nesten for. Roman

Mari Stokke-Bakken. Nesten for. Roman Mari Stokke-Bakken Nesten for alvorlig Roman Jeg står halvsvimmel i skumringen, ved et middels stort fjellvann, det er ikke et menneske i nærheten. Jeg trekker inn den friske alpeluften, den er kald og

Detaljer

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem.

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem. Int, kjøkken, morgen Vi ser et bilde av et kjøkken. Det står en kaffekopp på bordet. Ved siden av den er en tallerken med en brødskive med brunost. Vi hører en svak tikkelyd som fyller stillheten i rommet.

Detaljer

Heisann alle sammen! Nå har det gått noen mnd siden sist nyhetsbrev, så nå er det på tide med noen oppdateringer fra oss her i Nytt Liv. Her i Bolivia startet nytt skoleår i februar, og vi fikk også i

Detaljer

MAMMA MØ HUSKER. Sett opp tilhørende bilde på flanellograf tavlen når du leser et understreket ord.

MAMMA MØ HUSKER. Sett opp tilhørende bilde på flanellograf tavlen når du leser et understreket ord. MAMMA MØ HUSKER Bilde 1: Det var en varm sommerdag. Solen skinte, fuglene kvitret og fluene surret. I hagen gikk kuene og beitet. Utenom Mamma Mø. Mamma Mø sneik seg bort og hoppet over gjerdet. Hun tok

Detaljer

Historien om universets tilblivelse

Historien om universets tilblivelse Historien om universets tilblivelse i den første skoleuka fortalte vi historien om universets tilblivelse og for elevene i gruppe 1. Her er historien Verden ble skapt for lenge, lenge siden. Og det var

Detaljer

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet Side 1 av 5 Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup Sist oppdatert: 17. desember 2003 Juleevangeliet Julen er i dag først og fremst en kristen høytid

Detaljer

Badeselskapet Evas fristed er fylt med varme, glede og energi, selv om det av og til må hugges frem med øks.

Badeselskapet Evas fristed er fylt med varme, glede og energi, selv om det av og til må hugges frem med øks. livsstil Mitt fristed Badeselskapet Evas fristed er fylt med varme, glede og energi, selv om det av og til må hugges frem med øks. Tekst: Hilde Tobro Foto: Gry B. Traaen Ut mot havet: Evas fristed er blått

Detaljer

Glenn Ringtved Dreamteam 9

Glenn Ringtved Dreamteam 9 Glenn Ringtved Dreamteam 9 Venner for alltid Oversatt av Christina Revold Forfatteromtale: Glenn Ringtved er dansk og har skrevet mer enn 30 bøker for barn og unge. For Mot nye mål den første boken i Dreamteam-serien

Detaljer

Velkommen til minikurs om selvfølelse

Velkommen til minikurs om selvfølelse Velkommen til minikurs om selvfølelse Finn dine evner og talenter og si Ja! til deg selv Minikurs online Del 1 Skap grunnmuren for din livsoppgave Meningen med livet drømmen livsoppgaven Hvorfor god selvfølelse

Detaljer

VETERANEN. Alexander J. L. Olafsen. Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138

VETERANEN. Alexander J. L. Olafsen. Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138 VETERANEN By Alexander J. L. Olafsen Copyright (C) 2014 Alexander J. L. Olafsen Kjellbergveien 16 3213 Sandefjord alexander_olafsen@live.no 406 01 138 1 INT. I STUA - DAG (SKUDD AVFYRES) I en stor hvit

Detaljer

Forvandling til hva?

Forvandling til hva? Innledning Hei! Velkommen til boka. Den er skrevet til deg fordi jeg ønsker at du skal forstå at du er skapt av Gud på en helt fantastisk måte med en spennende og nydelig seksualitet. Jeg håper, og har

Detaljer

- 1 - 1. Oppvarming: Øvingsmomenter i oppvarmingen:

- 1 - 1. Oppvarming: Øvingsmomenter i oppvarmingen: 1. Oppvarming: For keepere som alle andre fotballspillere er oppvarmingen viktig både foran trening og kamper. Keeperne gjennomfører ofte sin oppvarming ved siden av den felles oppvarmingen, og gjerne

Detaljer

KAPITTEL 1. Mannen på stranden

KAPITTEL 1. Mannen på stranden KAPITTEL 1 Mannen på stranden Cecilia Gaathe hadde aldri sett et dødt menneske. Ikke før nå. De hadde ikke villet la henne se moren da hun døde i fjor. Det var Gamle-Tim som hadde funnet henne i fjæresteinene

Detaljer

NULL TIL HUNDRE PÅ TO SEKUNDER

NULL TIL HUNDRE PÅ TO SEKUNDER NULL TIL HUNDRE PÅ TO SEKUNDER Brenner broer, bryter opp, satser alt på et kort Satser alt på et kort. Lang reise ut igjen. Vil jeg komme hjem? Vil jeg komme hjem igjen? Melodi: Anders Eckeborn & Simon

Detaljer

Avspenning og forestillingsbilder

Avspenning og forestillingsbilder Avspenning og forestillingsbilder Utarbeidet av psykolog Borrik Schjødt ved Smerteklinikken, Haukeland Universitetssykehus. Avspenning er ulike teknikker som kan være en hjelp til å: - Mestre smerte -

Detaljer

Vibeke Tandberg. Tempelhof. Roman FORLAGET OKTOBER 2014

Vibeke Tandberg. Tempelhof. Roman FORLAGET OKTOBER 2014 Vibeke Tandberg Tempelhof Roman FORLAGET OKTOBER 2014 Jeg ligger på ryggen i gresset. Det er sol. Jeg ligger under et tre. Jeg kjenner gresset mot armene og kinnene og jeg kjenner enkelte gresstrå mot

Detaljer

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman

ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman ANNE HELENE GUDDAL Bebo Roman Du glemmer ikke, men noe klangløst tar bolig i deg. Roland Barthes Jeg ville kaste nøklene om jeg kunne, men jeg kommer alltid tilbake til de låste dørene for å åpne rom etter

Detaljer

Hennes ukjente historie

Hennes ukjente historie Hennes ukjente historie 19. oktober 1957 Der sto den. Den lille, svarte, rosemalte boksen. De rosa håndmalte rosene strakk seg over lokket, og dekket hele overflaten. Og i midten av den ene rosen foran,

Detaljer

Hopp da, så blir vi kvitt deg!

Hopp da, så blir vi kvitt deg! Tanja Wibe-Lund Hopp da, så blir vi kvitt deg! En bok om mobbing Om forfatteren: Om boken: Tine-Mari Lyngbø Mjåtveit vokste opp med mor og far og tre søsken i et trygt hjem. Men i verden utenfor, på fritiden,

Detaljer

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål!

LÆRER: For en smart gutt! Tenk at du bare er 12 år og kan stille så kloke spørsmål! Jesus som tolvåring i tempelet Lukas 2, 41-52 Alternativ 1: Rollespill/ dramatisering Sted: Nasaret (plakat) og Jerusalem (plakat) Roller: Forteller/ leder Jesus Josef Maria Familie Venner Lærer FORTELLER:

Detaljer

Helga Flatland Alle vil hjem. Ingen vil tilbake.

Helga Flatland Alle vil hjem. Ingen vil tilbake. Helga Flatland Alle vil hjem. Ingen vil tilbake. Roman 2011 H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Oslo www.aschehoug.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2011 ISBN 978-82-03-35113-6 Bibliotekutgave

Detaljer

Birger Emanuelsen. For riket er ditt. Fortellinger

Birger Emanuelsen. For riket er ditt. Fortellinger Birger Emanuelsen For riket er ditt Fortellinger Til Karoline I Kjenna på Tromøy gjemmer Nøkken seg. Jeg vet det, for jeg har sett ham. Han er vanskapt og heslig, men felespillet hans er vakkert. Og når

Detaljer

Thomas er lei av livet. Han forsøker å gjøre det slutt med Sarah, hans elsker. Thomas sitter i bilen. Sarah kommer til vinduet.

Thomas er lei av livet. Han forsøker å gjøre det slutt med Sarah, hans elsker. Thomas sitter i bilen. Sarah kommer til vinduet. DAG OG NATT Thomas er lei av livet. Han forsøker å gjøre det slutt med Sarah, hans elsker. Thomas sitter i bilen. Sarah kommer til vinduet. EXT. / INT. BILEN TIL Hei! Hun prøver å kysse ham. forts. Gi

Detaljer

9. Hva gjør man hvis man får et ubehagelig spørsmål?

9. Hva gjør man hvis man får et ubehagelig spørsmål? 9. Hva gjør man hvis man får et ubehagelig spørsmål? Det er ikke mer en sånn cirka fire minutter å gå fra huset til Edgard og til huset mitt. Det er akkurat så langt at jeg rekker å bli litt sånn stigende

Detaljer

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser.

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser. Fokusintervju Deltakere tilfeldig utvalg Boligeiere fra prosjektet Leie til eie Innledning Hensikt: Leie til eie er et prosjektarbeid som startet sommeren 2011. Målet har vært at flere skal kunne eie sin

Detaljer

Roald Dahl. Matilda. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Matilda. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Matilda Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Bokleseren Det er noe merkelig med foreldre. Selv når barnet deres er så ufyselig at du knapt kan tro det, synes de

Detaljer

Drevet av Guds kjærlighet

Drevet av Guds kjærlighet Drevet av Guds kjærlighet Evangelisering kan fort bli en del av et program, noe vi gjør eller ikke gjør, en aktivitet i menigheten. For meg handler det om et liv og en livsstil. Evangelisering er ganske

Detaljer

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to.

SC1 INT KINO PÅL (29) og NILS (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. PÅ DIN SIDE AV TIDEN v5.0 SC1 INT KINO (29) og (31) sitter i en kinosal. Filmen går. Lyset fra lerretet fargelegger ansiktene til disse to. hvisker i øret til Pål Vil du gifte deg med meg? Hva? trekker

Detaljer

Åsa Larsson & Ingela Korsell

Åsa Larsson & Ingela Korsell Åsa Larsson & Ingela Korsell 4 Trollharen Illustrert av Henrik Jonsson Oversatt av Jørn Roeim MNO Gyldendal KAPITTEL 1 Urolige drømmer Alarmen til Viggo piper klokka to om natten. Han blir lys våken med

Detaljer

Kvinner møter kvinner

Kvinner møter kvinner 1 Kvinner møter kvinner I noen land er det vanlig at kvinner "skravler" i bussen med andre, helt ukjente kvinner, på veien hjem. I noen land er det vanlig å prate med en hjemløs kvinne på gata, en som

Detaljer

Glenn Ringtved Dreamteam 8

Glenn Ringtved Dreamteam 8 Glenn Ringtved Dreamteam 8 Fotball, svette og tårer Oversatt av Christina Revold Forfatteromtale: Glenn Ringtved er dansk og har skrevet mer enn 30 bøker for barn og unge. For Mot nye mål den første boken

Detaljer

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Heksene Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Et forord om hekser I eventyrene har heksene alltid tåpelige, svarte hatter og svarte kapper og rir på kosteskaft. Men

Detaljer

Mann 21, Stian ukodet

Mann 21, Stian ukodet Mann 21, Stian ukodet Målatferd: Følge opp NAV-tiltak 1. Saksbehandleren: Hvordan gikk det, kom du deg på konsert? 2. Saksbehandleren: Du snakket om det sist gang at du... Stian: Jeg kom meg dit. 3. Saksbehandleren:

Detaljer

Storyboard. Himmelen bak huset. Himmelen - scene33-34. Regi Steffan Strandberg. Tegnet at Thomas Fosseli. Foto Johan Fredrik Bødker

Storyboard. Himmelen bak huset. Himmelen - scene33-34. Regi Steffan Strandberg. Tegnet at Thomas Fosseli. Foto Johan Fredrik Bødker Storyboard Himmelen bak huset Himmelen - scene33-34 Regi Steffan Strandberg Tegnet at Thomas Fosseli Foto Johan Fredrik Bødker EKS. ÅPNING I SKOGEN - NATT 33 Jon ligger nede i lynga. 1 Klipp inn Top shot,

Detaljer

Bjørg Gjestvang mistet ektemannen Trond Bolle på oppdrag i Afghanistan. Hun mener utenlandssoldater må slutte å holde jobben hemmelig for familien.

Bjørg Gjestvang mistet ektemannen Trond Bolle på oppdrag i Afghanistan. Hun mener utenlandssoldater må slutte å holde jobben hemmelig for familien. Var aldri redd Bjørg Gjestvang mistet ektemannen Trond Bolle på oppdrag i Afghanistan. Hun mener utenlandssoldater må slutte å holde jobben hemmelig for familien. Åshild Eidem (tekst og foto) Hun kan ikke

Detaljer

S. J. BOLTON. Nå ser du meg. Oversatt av Pål F. Breivik

S. J. BOLTON. Nå ser du meg. Oversatt av Pål F. Breivik S. J. BOLTON Nå ser du meg Oversatt av Pål F. Breivik Til Andrew, som leser bøkene mine først; og til Hal, som ikke kan vente på å få komme i gang. Prolog For elleve år siden Blader, gjørme og gress virker

Detaljer

Magne Helander. Historien om Ylva og meg. Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug

Magne Helander. Historien om Ylva og meg. Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug Magne Helander ENGLEPAPPA Historien om Ylva og meg Skrevet i samarbeid med Randi Fuglehaug 2014 Kagge Forlag AS Omslagsdesign: Trine + Kim designstudio Omslagfoto: Bjørg Hexeberg Layout: akzidenz as Dag

Detaljer

Øyvind Hammer. Hammerkoden. Du blir ikke lykkelig av å være best, men du er på ditt beste når du er lykkelig

Øyvind Hammer. Hammerkoden. Du blir ikke lykkelig av å være best, men du er på ditt beste når du er lykkelig Øyvind Hammer Hammerkoden Du blir ikke lykkelig av å være best, men du er på ditt beste når du er lykkelig Øyvind Hammer: Hammerkoden Du blir ikke lykkelig av å være best, men du er på ditt beste når du

Detaljer

Kristin Ribe Natt, regn

Kristin Ribe Natt, regn Kristin Ribe Natt, regn Elektronisk utgave Forlaget Oktober AS 2012 Første gang utgitt i 2012 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1049-8 Observer din bevissthet

Detaljer

Preken 31. mars 2013 Påskedag Kapellan Elisabeth Lund

Preken 31. mars 2013 Påskedag Kapellan Elisabeth Lund Preken 31. mars 2013 Påskedag Kapellan Elisabeth Lund Dette hellige evangelium står skrevet i evangeliet etter Johannes i det 20. kapittel: Tidlig om morgenen den første dagen i uken, mens det ennå er

Detaljer

DE TI BESTE LEVEREGLENE

DE TI BESTE LEVEREGLENE DE TI BESTE LEVEREGLENE TIL DENNE LEKSJONEN Tyngdepunkt: De ti bud (2. Mosebok 20, 1 17 og 5. Mosebok 5, 1 21) Hellig historie Kjernepresentasjon Materiellet: Plassering: Reol for hellige historier Elementer:

Detaljer

mystiske med ørkenen og det som finner sted der.

mystiske med ørkenen og det som finner sted der. DEN STORE FAMILIEN TIL DENNE LEKSJONEN Tyngdepunkt: Gud er med sitt folk (1. Mos. 12 15,24) Hellig historie Kjernepresentasjon Om materiellet Plassering: hyllene med hellig historie Elementer: ørkenboks

Detaljer

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal Thomas Enger Den onde arven Gyldendal Til verdens beste barn Prolog I dag fant jeg ut at jeg er død. Det kom som et sjokk på meg, selv om jeg visste at det kunne skje etter så mange år. Min egen dødsannonse.

Detaljer

Leser du meg så lett?

Leser du meg så lett? Leser du meg så lett? Skrevet av: zion den sep 27, 2016 Tagget i: Sex, naken, erotikk Følelsen kom krypende. Jeg fikk frysning og kjente gåsehuden flytte seg over hele kroppen. Jeg følte at blikket hans

Detaljer

Sammen for alltid. Oversatt av Bodil Engen

Sammen for alltid. Oversatt av Bodil Engen GUUS KUIJER Sammen for alltid Oversatt av Bodil Engen FØRSTE KAPITTEL om at Mimo gjør det slutt med meg fordi jeg er dikter LÆREREN ER FORELSKET i mamma! Kan man tenke seg noe verre? NEI! Altså, foreldrene

Detaljer

Kapittel 12 Sammenheng i tekst

Kapittel 12 Sammenheng i tekst Kapittel 12 Sammenheng i tekst 12.1 vi har har vi har vi har vi 12.2 Anna har både god utdannelse og arbeidserfaring. Anna har verken hus eller bil. Både Jim og Anna har god utdannelse. Verken Jim eller

Detaljer

BRUKSANVISNING. Bucket Blast Spill- og aktivitetssett. Inneholder:

BRUKSANVISNING. Bucket Blast Spill- og aktivitetssett. Inneholder: BRUKSANVISNING Bucket Blast Spill- og aktivitetssett Inneholder: 24 erteposer 4 x 6 farger 6 bøtter i ass. farger 6 belter for bøttene 6 øyebind i ass farger 4 kjegler Innendørs spill (I) Utendørs spill

Detaljer

Kommandoord for klikker-trening

Kommandoord for klikker-trening Kommandoord for klikker-trening Trene din hundevalp med en klikker Klikker-trening ble utviklet på 40-tallet av sjøpattedyrtrenere som fant ut at de kunne signalisere til delfiner og hvaler for gi belønning

Detaljer

Hanne Ørstavik Hakk. Entropi

Hanne Ørstavik Hakk. Entropi Hanne Ørstavik Hakk. Entropi 2012 Forlaget Oktober AS, Oslo Første gang utgitt i 1994/1995 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1026-9 Hakk En sel kommer mot

Detaljer

Ufrivillig barnløs? om sorg og omsorg

Ufrivillig barnløs? om sorg og omsorg Ufrivillig barnløs? om sorg og omsorg Til deg og dine nære Fra Ønskebarn, norsk forening for fertilitet og barnløshet Visste du dette? For de fleste mennesker er det en selvfølge å få barn. Ønsket om barn

Detaljer

(Ruth, meg, Soazic og Mike)

(Ruth, meg, Soazic og Mike) USA 2014 Endelig var dagen jeg hadde ventet så lenge på endelig kommet. Endelig var jeg landet i Oslo og nå var de bare for meg å finne hotellet mitt hvor jeg skulle tilbringe den siste natta jeg hadde

Detaljer

Krister ser på dette uten å røre seg. Lyden rundt ham blir uklar og dempet.

Krister ser på dette uten å røre seg. Lyden rundt ham blir uklar og dempet. Kråka av Knut Ørke EXT. SKOLEGÅRD. DAG Det er friminutt og flere elever står ute i skolegården i grupper. Bak dem, alene, ser vi (15), en rolig gutt i svarte klær. Han sitter på en benk ved enden av skolebygget

Detaljer

Fredrik Backman. her. Oversatt av Einar Blomgren

Fredrik Backman. her. Oversatt av Einar Blomgren Fredrik Backman Britt-Marie var her Oversatt av Einar Blomgren Borg er et fiktivt sted. Enhver eventuell likhet med virkelige steder er utilsiktet. Til mamma, som alltid sørget for at det fantes mat i

Detaljer

Et lite svev av hjernens lek

Et lite svev av hjernens lek Et lite svev av hjernens lek Jeg fikk beskjed om at jeg var lavmål av deg. At jeg bare gjorde feil, ikke tenkte på ditt beste eller hva du ville sette pris på. Etter at du gikk din vei og ikke ville se

Detaljer

Manus må bestilles hos: http://www.adlibris.com/no/bok/pizza-man-9780573619953

Manus må bestilles hos: http://www.adlibris.com/no/bok/pizza-man-9780573619953 PIZZA MAN av Darlene Craviotto Scene for to kvinner og en mann. Manus må bestilles hos: http://www.adlibris.com/no/bok/pizza-man-9780573619953 INT. HJEMME HOS OG. KVELD. Pizzabudet Eddie er bundet til

Detaljer

Reparasjon av nedslagsmerker på greenen

Reparasjon av nedslagsmerker på greenen Reparasjon av nedslagsmerker på greenen Når ballen lander hardt på greenen, presses gresset og røttene sammen i et «nedslagsmerke». Hvis dette ikke repareres innen kort tid, dør røttene og vi får et brunt

Detaljer

Moira Young. Blodrød vei. Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen. Gyldendal

Moira Young. Blodrød vei. Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen. Gyldendal Moira Young Blodrød vei Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen Gyldendal Til mine foreldre og til Paul Lugh ble født først. Ved vintersolverv, da sola henger lavest på himmern. Deretter meg. To timer seinere.

Detaljer

Mor Så hva vil du gjøre? Du kan ikke oppdra en unge med den mannen. Jeg mener, se på deg. Se på hva han har gjort mot deg.

Mor Så hva vil du gjøre? Du kan ikke oppdra en unge med den mannen. Jeg mener, se på deg. Se på hva han har gjort mot deg. Stue, morgen ROBERT, mann i slutten av tjueårene, lener seg mot vinduskarmen og ser utover gata. Han virker svett og sliten, han studerer et par med barnevogn som går forbi under han. Han stryker knoklene

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Pårørende, faser i forløpet og spørsmål om organdonasjon

Pårørende, faser i forløpet og spørsmål om organdonasjon Pårørende, faser i forløpet og spørsmål om organdonasjon Pasientforløp Akutt sykdom, ulykke eller skade Livreddende behandling Organbevarende behandling Opphevet hjernesirkulasjon Samtykke Organdonasjon

Detaljer

BORGNY Flukten fra flammene

BORGNY Flukten fra flammene Borgny er ei lita jente som opplever mye rart. Hun tenker veldig mye og har ganske mange rare tanker. Hun kan også snakke med vinden, men det er det ingen som vet. Hun er snartenkt og finner ofte en løsning

Detaljer

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone Tor Fretheim Kjære Miss Nina Simone FAMILIEN De trodde det ikke. De klarte ikke å forstå at det var sant. Ingen hadde noen gang kunnet tenke seg at noe slikt skulle skje. Sånt hender andre steder. Det

Detaljer

DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman

DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman Scene for mann og kvinne. Manus ligger på NSKI sine hjemmesider. Dette er historien om foreldrene til Ingmar Bergman. Henrik er en fattig, nyutdannet prest som har forelsket

Detaljer

Den som er bak speilet. Knut Ørke

Den som er bak speilet. Knut Ørke Den som er bak speilet av Knut Ørke 1 INT. FESTHUS NETT Folk danser rundt i et rom fullt av lys og mumlende musikk. Alt er uklart og beveger seg sakte. Ut fra ingenting høres et SKRIK fra ei jente. TITTEL:

Detaljer

Oversatt og bearbeidet til bliss av Isaac Norge, blissgruppen, ved Laila Johansen, Astri Holgersen, Lisbet Kristiansen og Torhild Kausrud 2006.

Oversatt og bearbeidet til bliss av Isaac Norge, blissgruppen, ved Laila Johansen, Astri Holgersen, Lisbet Kristiansen og Torhild Kausrud 2006. Oversatt og bearbeidet til bliss av Isaac Norge, blissgruppen, ved Laila Johansen, Astri Holgersen, Lisbet Kristiansen og Torhild Kausrud 2006. Prosjektet er støttet av Helse og Rehabilitering. EN TIGER

Detaljer

«Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett»

«Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett» I dag skal vi tale over emnet «Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett» I tillegg skal vi tale om hvordan du kan ta imot ditt mirakel. Siden vi er i oppstarten av en nytt «menighetsår»

Detaljer

Wenche Hoel Røine Illustrert av Anette Grøstad. leseserie Bokmål. m j ø s o r m e n. Norsk for barnetrinnet

Wenche Hoel Røine Illustrert av Anette Grøstad. leseserie Bokmål. m j ø s o r m e n. Norsk for barnetrinnet Wenche Hoel Røine Illustrert av Anette Grøstad leseserie Bokmål m j ø s o r m e n og andre uhyrer Norsk for barnetrinnet 15790_Mjosormen_M_BM.indd 1 16-11-07 13:32:48 Mjøsa er Norges største innsjø. Den

Detaljer

FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon. Scene for en mann og to kvinner. Manus kan kjøpes på www.dramas.no

FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon. Scene for en mann og to kvinner. Manus kan kjøpes på www.dramas.no FØRST BLIR MAN JO FØDT av Line Knutzon Scene for en mann og to kvinner Manus kan kjøpes på www.dramas.no Axel slår opp med Nymse, fordi han ikke elsker henne på den riktige måten. Hun ender med å sitte

Detaljer

Barn som pårørende fra lov til praksis

Barn som pårørende fra lov til praksis Barn som pårørende fra lov til praksis Samtaler med barn og foreldre Av Gunnar Eide, familieterapeut ved Sørlandet sykehus HF Gunnar Eide er familieterapeut og har lang erfaring fra å snakke med barn og

Detaljer

Everything about you is so fucking beautiful

Everything about you is so fucking beautiful Everything about you is so fucking beautiful Innholdsfortegnelse Hva er psykisk helse? Dikt Hvordan skal jeg håndtere denne psykiske lidelsen? Dikt av Rikke NS Hva kan du gjøre for å hjelpe? Tekst av Karoline

Detaljer

Emilie 7 år og er Hjerteoperert

Emilie 7 år og er Hjerteoperert Emilie 7 år og er Hjerteoperert Emilie bor i Oslo, men hun savner sine bedsteforældre og kusine, der bor i Nordnorge. Emilie har et specielt hjerte, hun har pacemaker. Det er godt for hjertet at løbe og

Detaljer

SPANIA - BENIDORM LØPING MED INGRID KRISTIANSEN PROGRAM 15.-20.10. 2016

SPANIA - BENIDORM LØPING MED INGRID KRISTIANSEN PROGRAM 15.-20.10. 2016 SPANIA - BENIDORM LØPING MED INGRID KRISTIANSEN PROGRAM 15.-20.10. 2016 JOMFRUREISER NORGES LEDENDE ARRANGØR AV TEMAREISER FOR JENTER Jomfrureiser arrangerer temareiser for jenter med fokus på glede, fellesskap

Detaljer

Minikurs på nett i tre trinn. Del 1

Minikurs på nett i tre trinn. Del 1 Minikurs på nett i tre trinn Del 1 Vi er født med forutsetningene for å kunne utføre våre livsoppgaver, enten vi har én stor eller mange mindre. Eller kanskje mange mindre som blir en stor tilsammen. Våre

Detaljer

Vlada med mamma i fengsel

Vlada med mamma i fengsel Vlada med mamma i fengsel Vlada Carlig f 14.03 2000, er også en av pasientene på tuberkulose sykehuset som Maria besøker jevnlig. Etter klovn underholdningen på avdelingen julen 2012 kommer Vlada bort

Detaljer

«Ja, når du blir litt større kan du hjelpe meg,» sa faren. «Men vær forsiktig, for knivene og sylene mine er svært skarpe. Du kunne komme til å

«Ja, når du blir litt større kan du hjelpe meg,» sa faren. «Men vær forsiktig, for knivene og sylene mine er svært skarpe. Du kunne komme til å Ulykken i verkstedet En liten fransk gutt som het Louis, fikk en lekehest til treårsdagen sin. Hesten var skåret ut i tykt lær og var en gave fra faren. Selv om den var liten og smal, kunne den stå. Ett

Detaljer

Livet er herlig. Oversatt av Bodil Engen

Livet er herlig. Oversatt av Bodil Engen GUUS KUIJER Livet er herlig Oversatt av Bodil Engen FØRSTE KAPITTEL om krukka i vinduskarmen og hvorfor det gror hår overalt på menn Caro sier at hun har en dagbok hjemme som hun skriver alle hemmelighetene

Detaljer

Gjennom lydmuren. Jeg har alltid folt meg litt i min egen lille boble. Om a leve med nedsatt horsel. Forsiden

Gjennom lydmuren. Jeg har alltid folt meg litt i min egen lille boble. Om a leve med nedsatt horsel. Forsiden Om a leve med nedsatt horsel Forsiden Mangler forsidebildet Må ikke ha det. Snakker vi om på tlf. Jeg har alltid folt meg litt i min egen lille boble Innledning Moren Vi blir også kjent med Joakims mor

Detaljer

Å kommunisere med trbmmer

Å kommunisere med trbmmer Å kommunisere med trbmmer Trommer gjør noe med mennesker, sier Bakary Conde, som brukte rytmeinstrumenter i kommunikasjonen med barna da han jobbet i barnehage. Nå trommer han på fulltid. 34 V e r k t

Detaljer

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA THE PRIDE av Alexi Kaye Campbell Scene for mann og kvinne Manus ligger på NSKI sine sider. 1958 I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag.

Detaljer

Midlands-fadder. Skap en bedre verden et barn av gangen. Hvorfor donere gjennom Midlands Children Hope Project? Bli sponsor. Organisasjonen.

Midlands-fadder. Skap en bedre verden et barn av gangen. Hvorfor donere gjennom Midlands Children Hope Project? Bli sponsor. Organisasjonen. M I D L A N D S C H I L D R E N H O P E P R O J E C T Midlands-fadder Skap en bedre verden et barn av gangen Hvorfor donere gjennom Midlands Children Hope Project? - 100% av ditt donerte beløp vil gå direkte

Detaljer

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre?

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre? Konsvik skole 8752 Konsvikosen v/ 1.-4. klasse Hei alle 1.-4.klassinger ved Konsvik skole! Så spennende at dere er med i prosjektet Nysgjerrigper og for et spennende tema dere har valgt å forske på! Takk

Detaljer

Lær deg dyrespråket. Lær hvordan dyr liker å ha det

Lær deg dyrespråket. Lær hvordan dyr liker å ha det Lær deg dyrespråket Lær hvordan dyr liker å ha det Til de voksne: Hvordan bruke denne boka Denne boka kan brukes i en samlingsstund for å lære barna hva dyrene sier med lyder og kroppsspråket sitt. Bokas

Detaljer

MIN FAMILIE I HISTORIEN

MIN FAMILIE I HISTORIEN HISTORIEKONKURRANSEN MIN FAMILIE I HISTORIEN SKOLEÅRET 2015/2016 UNGDOMSSKOLEN HISTORIEKONKURRANSEN MIN FAMILIE I HISTORIEN SKOLEÅRET 2015/2016 Har du noen ganger snakket med besteforeldrene dine om barndommen

Detaljer

MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper:

MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper: MORALSK RESSONERING: Karakteregenskaper: Historie: Martin og Anders er gode kamerater. På flere fester har Martin drukket alkohol. Anders begynner å bli bekymret for kameraten. Dilemma: Skal Anders si

Detaljer