emil Tidsskrift utgitt av Energi & miljø-studenter ved NTNU Nr.11 våren 2003 Vårens første hestehov Bi æ å komme i avisa nu, eller?

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "emil Tidsskrift utgitt av Energi & miljø-studenter ved NTNU Nr.11 våren 2003 Vårens første hestehov Bi æ å komme i avisa nu, eller?"

Transkript

1 emil Tidsskrift utgitt av Energi & miljø-studenter ved NTNU Nr.11 våren 2003 Vårens første hestehov Religionscupen! Ny kulturspalte Avisa (nesten) til topps! Fyldige intervjuer Om gud og terninger Stort bilde av moskus Bi æ å komme i avisa nu, eller? Rekordfeit påskespesial! Ta med på fjellet! Kulere enn krim! - 1 -

2 Redaktør Ella Beate Brodtkorb Layoutansvarlig Skybert Redaksjonen Kristian Rasmussen Lars Nesje Grimsmo Øyvind Vessia Kåre Bergsvein Svanheim Øystein Kostøl Leif Ragnar Parr Øystein Klokk Kenneth Sandberg Petter Schreiner Stor takk til Fredrik Arnesen Kjerstin Lien Marius Gjerset Epost: Dødlinje for Avis nr 12: 20.september 2003 EMIL-Avis er et tidskrift for studentene ved Energi og miljø, men leses også av tilfeldig forbipasserende og andre skap-emilere. EMIL-Avis kommer ut to ganger hvert semester i et opplag på 400. Det skal sies at det går to-tre EMILere per avis. Blomster er mer verdt enn papir. INNHOLD Våren 2003 Leder...3 Energidebatt...4 Politisk kommentar...6 Ny leder av samfunnet...8 Generalforsamling...9 Ballcup...10 FAQ om Fagkom...11 Gud spiller ikke med terninger...12 Moskussafari...14 Innlegg -Energi&miljøfaget...18 Gammel leder av samfundet...20 Sponset av...26 Leserbrev...28 Biz...29 Religionscup!...32 EMIL-Avis hjelper deg

3 Kjære EMILer! Tekst: Ella Beate Brodtkorb Føler du noen ganger at tjuefire timer per døgn er for lite? Kjenner du hvordan skuldrene knyter seg oppunder øra, og du ligger om kveldene og grubler på hvordan du skal legge opp neste dag for få tid til å gjøre alt du skulle ha gjort? På forelesning får du ikke med deg hva som skjer, fordi du har så mye annet rart i huet. Det er øvinger, laboppgaver, fester og turer i hytt og gevær. Tusen tilbud. Tusen ting man skulle ha gjort, tusen ting man gjerne vil være med på og tusen ting man har godt av å gjøre. Dagene og ukene raser av gårde og du henger med så godt du kan. Det er bra at tiden går fort, for det er et tegn på at man har det gøy. Men enn om det fantes en pauseknapp på verden, slik at du kunne stoppet denne karusellen en liten stund? En liten bryter bare du visste om, som fikk alt annet enn deg til å stoppe opp. Se for deg alt du kunne fått unna, uten å gå glipp av noe som helst! Du kunne tatt igjen alle øvingene du ikke har rukket å kaste så mye som et lite blikk på. Og du kunne gjort det i ditt eget tempo, uten å føle at du jobber for treigt. Du kunne vasket den vanskjøtte velosipeden din og smørt kjedet som holder gnissekonsert hver gang du tråkker deg fra hybel til Gløshaugen, fra kafé til kino og fra kjeller til hybel. Og limt inn alle bildene fra ferien for to somre siden, mens du forsøker å huske navnet på kjekkasen som er med på merkelig mange bilder. Hva med å svare på brevet du fikk fra en venn du gikk sammen med på videregående? Eller å lese den boka du fikk til jul i 99? Eller å gjøre ingenting. Jeg vet ikke hva du helst ville gjort hvis du hadde hatt tid, men det er sikkert litt andre ting enn det du må gjøre i dag. Hvorfor er det slik? Hvorfor har man lyst til å gjøre mer enn man har tid til? Og hvordan blir det til at man aldri får tid til seg selv? Det føles av og til som om det går på helsa løs at man ikke har en slik stopp-verdenknapp. Og inntil noen finner en slik, er det nok vi selv som må ta ansvaret for å si ja og nei til de riktige tingene slik at vi får et godt liv

4 Nesten null ganger 4 er fortsatt nesten null Våren 2003 I sist EMIL-Avis skriver Leif Magnar Marhaug fra Gasnor at bruk av gass er bedre enn bioenergi fordi utslippene av NO x, SO 2 og partikler er lavere. Tekst: Marius Gjerseth Forbrenning av bioenergi gir høyere lokale utslipp av bla NO x enn fra gass. Det G a s n o r glemmer å si er at forskjellene i utslipp fra bioenergi kontra gass har minimalt å si i forhold til de totale utslippene. Oversikt over NO x -utslippene i Norge 2001,fra Statens Forurensingstilsyn (SFT) og Statistisk Sentralbyrå (SSB), viser at det er skip, vegtrafikk, oljeog gassvirksomheten på sokkelen og industrien som står for nesten alle utslippene. Utslipp fra boligoppvarming er under 1%. (Full oversikt over utslippene, se SSB, De totale utslippene av NO x i Norge var i 2001 på tonn. Dersom det blir utbygd 4 TWh med bioenergi i Norge vil utslippene ved bruk av pellets bli 1300 tonn/år, ikke 1600 tonn som Marhaug skriver. Dersom tilsvarende energimengde skal dekkes med gass vil utslippene etter Gasnors utslippstall bli på ca. 300 tonn/år. Forskjellen tilsvarer ca. 0,45 % av de totale NO x -utslippene. Større bioenergianlegg vil kunne ha lavere utslipp enn de utslippstallene som Gasnor henviser til. Å erstatte oljefyring med bioenergi vil redusere utslippene fra dagens nivå. Mange mennesker lever i dag i områder med luft som gir helseskader. Derfor er det veldig viktig å redusere utslippene av bla NO x, SO 2 og partikler i områder med høy lokal luftforurensing. Men tiltak må rettes mot de utslippskildene som har betydning, da først og fremst vegtrafikken. Tiltak som - 4 -

5 Konklusjonen blir dermed i praksis helt feil.» ( h t t p : / / e n e r g i / article.jhtml?articleid=18746) vil ha veldig stor betydning vil være å få overgang til hydrogen og brenselcellebiler. Det er viktig å ikke la seg lure av prosentvise sammenligninger fra utslippskilder som står for promiller av utslippene. Kilden til utslippstallene fra Gasnor, energirådgiver Morten Soma, sier i Teknisk ukeblad at «Enkelte sammenligner «nesten null utslipp» med noe som gir ørlite mer utslipp - men som fortsatt er nesten null» Videre sier han «Det er trist med slik tallmagi. En høy prosent vekker oppsikt, men tross alt viser den tilbake på et lite tall. Det er bra at Gasnor er opptatt a v miljøutfordringene med NO x. Bare synd de ikke tar trusselen om klimaendringer like alvorlig. Ved å bruke gass på en miljøvennlig måte kan en faktisk bidra til å slå to fluer i en smekk. Å bruke gass til å produsere hydrogen med CO 2 -deponering, eller til erstatning av olje i industrien der det ikke finnes fornybare alternativer, kan bidra til å redusere begge disse miljøproblemene. Men å bruke gass der det finnes fornybare alternativer, som til oppvarming, øker miljøproblemene. Det ingen tvil om at klimagassutslippene er langt mer alvorlige enn små forskjeller i NO x - utslipp

6 kommentar: Og djevelen sa: La likegyldighet strømmme! Våren 2003 Tekst: Øyvind Vessia I disse dager, sprengfulle av presisjonsbomber og annen teknologisk underholdning, kan man lett bli oppgitt og handlingslammet av tingenes tilstand. Min betydning for verdensfreden er minimal, selv om jeg var blant de mange som demonstrerte mot krig. Ble jeg hørt? Kan jeg gjøre noe mer? Enkeltmenneskets betydning er forsvinnende liten, med samtidig utgjør summen av alle oss enkeltmennesker verdens befolkning. Mange vil med rette hevde at 0, % er en liten andel av klodens ansamling av arten menneske. Likevel teller min stemme, og det gjør din også. Det er vi, tilsammen som bestemmer. Og verdens utvikling styres av mange stemmer som oss. Riktignok har noen større innflytelse enn andre, men det er opp til en selv å komme i posisjon for forandring. Litt dumt er det å sette seg selv på sidelinja, slå seg til ro med vår enorme komfort og la velstandens fordummende og bedøvende likegyldighet fylle alle kriker av vår bevissthet. Er vi fornøyd med hus og bil, eller er det nettopp dette vante dagliglivet som er drømmen, få vanskelige utfordringer og maksimal komfort? Dette vil utrivelig fort komme på kollisjonskurs med tanker om atressurser skal deles rettferdig. De fleste vil si seg enig i at klodens ressurser er et felles eie mellom vi som lever her i dag og de som eventuelt måtte finne det passende å leve her senere. Men likevel bidrar vi alle til opprettholdelse av urettferdighet som deltakere i det globale spill om ressurser. Kan enkeltindivid være ansvarlig, eller hvor ligger skylden for verdens uendelige treghet mot rettferdig fordeling? Vi har alle mange hyggelige personer rundt oss, og etter at ungdomskolen ble gjennomlevd, virker det som at det er veldig mange ålreite mennesker rundt omkring, man har bare ikke blitt kjent med alle ennå. Hvor går det galt når alle disse trivelige menneskene skal ta beslutninger på internasjonalt nivå? Avslutningsvis vil jeg komme med to slagord og ledetråder som oppsumerer på en passende måte: Et rikt liv med enkle midler -Ghandi og Det man vil, får man til! -tante olga - 6 -

7 - 7 -

8 EMIL-Avis lar snikksnakk og gratulasjoner være andres eneområde og tar øyeblikkelig for seg de sentrale anliggende: Hva er visjonene for ditt lederskap, hva er største og viktigste ønske for neste år? «Debattlinja det sittende styret har hatt skal videreføres, og befeste samfundet som debattarena. Dette skal utfordre studenter til å ta standpunkt, ha meninger. Det økende Våren 2003 Ny leder av det runde hus! EMIL-Avis sin utsendte måtte løpe fra både kaffe og kaker blant Baha iene for å nå et annet samfund og dets nye leder, Margrethe Assev, som ble valgt med soleklar margin onsdag 19. mars. EMIL-Avis er som seg hør og bør første tidsskrift til å intervjue den nye lederen. Da Assev er fra UD, ble enerett i Norge et punkt vi ikke kunne enes om. Tekst: Øyvind Vessia bevissthetsnivået blant befolkningen skal finne stimuli på samfundsmøtene, og i siste instans bidra til flere bevisste studenter.» Redaksjonen undres om kranglende «Det finnes da Jens og Carl, ingen uangripelige som ikke enes sannheter!» om hvem som er snillest bidrar til økt bevissthet blant studenter. Her svarer Assev diplomatisk at samfundsmøter skal skje på styrets premisser, men at - 8 -

9 også populistiske debatter bidrar til økt samfunnsengasjement. EMIL-Avis håper vi med dette utsagnet kan unngå flere tv-sendte debatter hvor det mest interessante er skrivefeilene i smsmeldingene som ruller over skjermen. Det nye styret skal være klart før 17. mai, og utlysningsplakater er hengt opp. Alle som har lyst til å forme den politiske agenda i bartebyen bør vurdere dette. Det er jo også så trivleig om EMIL er representert. Selv tar Assev statsvitenskap mellomfag, og røper at hun ikke liker matte. Vi påpeker matematikkens logiske oppbygning, uangripelige sannheter og vakre sammenhenger, men for døve ører. «Det finnes da ingen uangripelige sannheter!» Assev er mer for debatt og tvil, og det er ingen upassende egenskap for lederen av Trondheims beste debattarena. Apropos sannheter; da avisas utsendte er i det religiøse hjørnet kommer det også for dagen at samfunnslederen er agnostiker, ikke ulikt mange andre. Foreløpig er det ikke døden Assev frykter mest, men å ikke skulle klare å lage interessante møter. EMIL-Avis er derimot udelt positive og vil (med tillatelse) gi et spark bak til alle som ennå ikke har besøkt samfundsmøtene. De blir trolig enda bedre det kommende året! (husk; du leste det først i EMIL-Avis!) General - forsamling Det som tok tid ved denne gen.fors var å vente på de tretten som kunne kommet og gjort oss vedtektsdyktige. Men de kom ikke, og EMIL må vente til valgfors. med å «oppdatere» vedtektene sine. Tekst: Ella Beate Brodtkorb Det møtte altså opp 32 personer og selve genfors var unnagjort på en snau time. Ingen hete poteter mao. Det eneste som er verdt å merke seg, er at det oppfordres til nøysomhet i rekkene ettersom Link ikke øser inn penger for tida. Styret gjorde sitt for å sprite opp opplegget med megafon, pave, magedanser og sirkusdirektør. I pausen hadde vi vinlotteri med utlodning av herresko, damesko, russelue og vin. For de som ikke vant var det mer enn nok kake og bolledeig å forsyne seg av

10 Bartebyen Writers til finalen! Våren 2003 Sted: Rosenborghallen Tid: Temp: 28 grader C Luftfuktighet: 70% Tekst: Bartebyen Writers Redaksjonens innsats i årets sagnomsuste ballturnering viste seg å bli oppsiktsvekkende. Til tross for at mange liter testosteron og andre kroppsvesker jobbet for å skvise ut "Bartebyen Writers", klarte laget med list og finmotorikk å danse seg elegant gjennom de harde innledende rundene. mesterskapet. I tillegg må ueffen kroppslukt hos motspillerne tillegges vekt, da taklinger ble en kamp mot nese og oppkastmusklatur. Da mester-skapet etter super-finale endelig var avgjort ble all fiendskap skylt av i fellesdusj og kos. Vennskap Stein Eriksen i fint driv Kun en lusen straffeskuddomgang med sterkt magnetiserte stenger og jukseball (+sidevind) hindret styret og avisas sammenslåtte lag å vinne hele Vinnerlaget? og harmoni hersket mellom ulike årstrinn av Emil, over vafler og sjokkis fra krambua. All honnør til idrettskom for et trivelig, alkoholfritt(!) arrangement. Som et lite p.s. til alle uheldige ikke-sekke-vinnere av vaffellotteriet; bedre lykke neste år!

11 FAQ om Fagkom Må jeg være nerd for å være med i Fagkom? -Nei, det er ikke et krav. Hva oppnår jeg med å være med i Fagkom? -Du får f.eks. innflytelse i Programrådet gjennom studentrepresentantene. Hva er Programrådet? -Programrådet er de som bestemmer over studiet vårt. Her sitter representanter (faglige ansatte red.anm.) fra både maskin og elkraft, samt to studenter. Er det sant at skolen begynner 11.august til høsten? -Ja, det er en del av kvalitetsreformen. Hva er kvalitetsreformen? -Den er tildels et stort hull i semesteret som fagkom har planer om å fylle med ideene våre. Fagkom tar ofte avgjørelser som påvirker alles studiehverdag. Er Fagkom udemokratisk? -Ja, vi gjør som vi vil. Professorer hører på studenter som banker på dørene. Engasjement er veien til innflytelse. Hva er denne kakespisinga? -Image is everything. Er det moro å være med i Fagkom? -Å ha det moro er den beste motivasjonen vi kan få. Jeg syns energi og miljøfaget er uinteressant. Kan Fagkom gjøre noe med det? -Ja, har du en ide er det bare å komme til Fagkom. Vi diskuterer ideene, og så kan vi komme med et forslag til Programrådet

12 Gud spiller ikke med terninger Alle gratisaviser uten respekt for seg selv har kafèanmeldelser. Vi har hevet oss på trenden og gjennomsøkt Bakklandet etter gode smaksopplevelser og rettferdig kaffe. Kriterier for testen: hell og lykke Tekst: Sven A. Collett, Fredrik Arnesen og Kristian Rasmussen Dromedar Kafèen kjøper rettferdig kaffe gjennom «Cup of Exellence»-systemet. Dette gav EMIL-Avis sympatiske vibber. En «Buena Vista» ble inntatt og utløste umiddelbart en boblende følelse av velvære. Vi kaster terningen. På tross av fantastisk kaffe og ansvarsfølelse overfor verdens fattige endte terningen opp med en toer. Terningens veier er uransakelige. Choco Boco Choco Boco-kjeden roterer på kaffetypene og har rettferdig kaffe hver åttende uke. Pluss i margen for det. Denne ukens var ikke rettferdig, men innmari god for det. Frieles Blå Java bruste i årene våre, og vi ble så imponert at vi besluttet å legge kafèens skjebne i dens egne hender. De ansatte fikk lov å kaste terningen selv: Terningkast én. Bakklandet Skydsstasjon Her er det hjemmekoselig. Munnspillblues i bakgrunnen setter stemningen. En ubeskrivelig «Kaffe Dolcevita» med kanel og brunt sukker gjør at jeg kan

13 Terningens makt er stor. ane en genuin lykke som kommer fra dypet - helt, helt der inne. Den gode kaffen til tross; byens mest rettferdige kaffe finner du ikke her. Terningen må kastes. Fire. Dagens heldigste så langt. Cafè Gåsa Cafè Gåsa var stengt, men kafèen slipper ikke unna av den grunn. Terningen felte sin dom på fortauet: seks! Edgar Edgar prøver å tilfredsstille studenters behov på billigst mulig måte. Kjeldsbergs kaffe smaker godt, men at det ikke selges rettferdig kaffe i studentenes høyborg skuffet oss litt. Terningkast fire. Hvorfor har vi så latt terningens vrede gå utover disse kafèene? Vi som har skrevet denne artikkelen føler oss ikke kompetente til å gi en profesjonell vurdering av byens kafèer. Grunnen til at det er vi (og ikke en hvilken som helst kaffebonde i den tredje verden) som får oppleve denne sanne nytelsen, er at vi har slått en sekser på livets terning. Panelet - klar til dyst

14 Dagbok frå Dovre Våren 2003 Vi har sagt Moskussafari i alle år, utan at nokon nokonsinne har sett moskus. Vil vi endeleg oppnå MÅLET i år?? Skal den årelange draumen endeleg gå i oppfylling?? Tekst: Kåre Bergsvein Svanheim Dag 1, fredag Klokka er berre sju. Vindauget har stått ope, og det er altfor kaldt i rommet. Det har regna nokre dagar no, og frykta for ein våt start på safarien ligg tung i meg Ein god grunn til å sove ein halvtime til. Men når eg endeleg kjem meg opp og kikar ut glaset, ser eg den blå himmlen, og humøret stig. Sola har stått opp og småfuglane vakna til liv, når Bergensbussen rullar ut av Trondheim denne morgonen sit ein gjeng trøytte, men glade og forventningsfulle, EMILarar og ser ut på go veret. Det er ein fantastisk morgon. Femten lukkelege sjeler, glade over å kome seg vekk frå mas om øvingar og lesing. Klare for ei helg i pakt med naturen. Nesten, i alle fall. Nokre timar seinare, når bussen slepp oss av og fellesmaten er fordelt, startar turen. Etter den første stiginga deler gruppa seg i to. Dei spreke tek til høgre, og går ei usikker ferd med mange og lange motbakkar i møte. Resten luffar roleg innover, og nyt den fagre og ville naturen. Kilometrane sig sakte forbi, og med mange småpausar tek turen nokre timar. Når middagstida nærmar seg kan vi sjå den mektige Snøhetta i det fjerne, og brått dukkar Reinheim opp bak ein liten ås. Vi er framme

15 Den andre gruppa er framkomne, dei har hatt litt svinn undervegs. Grunna eit lite, akutt og høgst midlertidig utbrot av SARS måtte to snu, og vi er no berre tretten. Eit rykte seier at den spreke gruppa moglegvis såg noko som kanhende kunne likne ein moskus, men dette er heldigvis ikkje stadfesta av sikre kjelder. Reinheim er ei populær hytte, og det bur allereie nokre ihuga turmenneskje her når vi kjem. Ein liten gjeng med halvgamle Drammensarar har okkupert eine soverommet, og vi får så vidt skvisa oss inn på dei resterande tre. Middagen smakar godt her oppe i fjellheimen, og gryteretten glir ned på høgkant. Denne gongen var det til og med nok mat til alle. Bamsemums til dessert. Elin er godt nøgd. Dag 2,laurdag «Den store dagen. Vi vaknar opp til bølgjeskvulp og måseskrik. Snøhetta ligg der vill og fager og lokkar på oss med lydlause rop.» Det var slik eg hadde tenkt å starte dette avsnittet. Men neidå, ver og vind gjer sitt til at eg må finne på noko betre. Hetta syner seg nemleg ikkje frå si beste side i dag. Sterk vind legg ein liten dempar på lysta til å freiste lukka som tindebestigar. Etter ein del om og men finn alle ut korleis dei ynskjer å bruka dagen. Nokre nyttar dagen til meir fredlege aktiviteter, som moskus-jakt og iglobygging. For brorparten av oss er det likevel ikkje noko vanskeleg valg, vi skal opp. Kanskje. Vinden rufsar lett i håret når vi legg i veg. Etter nokre meter rufsar den godt i heile meg, og eg innser at eg skulle teke med litt meir klè. Men med godt selskap og god kakao går det i grunn

16 greit. På vegen møter vi mykje triveleg folk, som legg ut i det vide og det breie om kor langt vi har att til toppen, og kor fælsleg tungt det er. Og jau, vegen til toppen er lang og hard, men dei som kjem seg opp vert likevel løna for strevet. Vi får sjå den flotte bygninga til forsvaret. Den er ei perle på eit ellers rimeleg stygt fjell. Turen ned er betrakteleg lettare enn opp. Sjølv om skia ligg igjen nesten heilt nede, kan ein likevel kome opp i god fart nedover, om ein berre finn ein tom plastpose i sekken. Sjå opp for brotne halebein! Vel nede har ingen laga middag. Det vert difor litt venting, før himmelsk pølse&pastamat gjev ny energi til ein sliten krabat. Våren 2003 Sjokoladepudding med vaniljesaus smakar heller ikkje verst. Kvelden går med til kortspel med varierande hell, konsum av store mengder kakaobaserte næringsmiddel, og mindre mengder flytande skotsk namnam. Det vert også tid til eit besøk i Igloen, som faktisk er både fin og varm. Her er god plass til 11. Forslaget om å fyre opp, og nytte den til badstove vert derimot forkasta. Ein hardbarka viking, vi kan kalle han Børge, vel å overnatte ute i igloen. Dag 3, søndag Søndag. Kviledagen. Det vert i grunn det for oss òg. Etter ein betre frukost, Arrkom har naturelg nok sytt for både egg og bacon, og litt avslapping kan vi luffe roleg nedover mot sivilisasjonen. To tvilsomme sjeler skaffa seg skyss tilbake til Byen med to tilfeldige Bygg-studentardei tilfeldigvis delte rom med. Eg seier ingenting om kven (Ann-Sofie og Ella), kvar (på soverommet) og korleis (tja, skal tru...), og vil på det sterkaste påpeike

17 at eg ikkje er misunneleg. Dei måtte dermed gå tidlegare, og av dei opphavlege 15 er vi no berre elleve. Turen ned er rimeleg grei. Nokre få stavtak for å få opp farten, og tyngdekrafta gjer resten av jobben. Men bakkane vert bratte for enkelte, og i nødsfall kan ein ta av skia og gå ned. Lat oss ikkje nemne namn. Vel nede set vi oss og ventar på bussen, ventetida vert korta ned med appelsiner, kvikklunsj-restar, og kortspel. Stemninga er god, og alle er Dei har sett moskus!! Vi rende rett forbi samde om at det har vore ei triveleg helg. Ein rask telefon til dei to i fortroppen gjev nedslåande resultat. Dei har sett Moskus!!! Vi rende rett forbi. Menmen, livet gjev og livet tek, ein kan ikkje få både i pose og sekk, og sist men ikkje minst, life is a bitch, and then you die; det finns mange gode ordtak til trøyst, og eg har ikkje anna valg enn å leve i håpet om kanhende å få sjå ein neste år. Moskusen, ein triveleg turkamerat

18 Innlegg: Hjørnesteinen... Våren 2003.i vårt studie skal liksom være faget energi og miljø. Det skal belyse sammenhengen mellom energi og miljø. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom tretten forelesere. Et prosjekt hvor man har hatt problemer med å sette seg gode og klare mål. Tekst: Ella BeateBrodtkorb Det er ofte slik med prosjekter. Ideen og tanken er god, men det blir litt vagt når man skal gjøre noe konkret ut av det. Det må da være mye interessant å ta tak i på dette feltet. Hvordan energibruk og teknologiske løsninger i den forbindelse påvirker miljøet. Dette er jeg overbevist om, det er derfor jeg går her. Men noen forelesere klarer å gjøre dette så utrolig søvndyssende. Dette går ikke bare på pedagogikk, men mest på vinklingen av stoffet. Mange forelesere er eksperter på sitt bittelille område, og det virker som det er vondt og vanskelig for dem å sette dette i sammenheng med noe annet. Når jeg sitter på energi og miljø-forelesning, føles det ofte som jeg er med på en vervekampanje. Det er en drakamp om studentene mellom de forskjellige linjene og faget energi og miljø blir brukt som en arena der det gjelder å gjøre sitt fagområde så fristende som mulig. Det er forståelig, men uheldig når det faglige kommer litt i skyggen. Var dette intensjonen med faget eller har det bare blitt slik? Jeg forstår dilemmaet mange forelesere har. De skal forelese i to timer om et emne de helst ville brukt et halvt år på. Man gaper over mye og ender opp med litt om alt. De kunne riktignok tjent mye med å anta at vi kan det vi skal ha lært. Det står som forutsetning for faget at man skal ha matematisk naturvitenskaplige basisemner fra 1. og 2. årskurs eller tilsvarende. I praksis er det desidert flest andreklassinger fra Energi og miljø som tar faget. Vi har fått med oss hvordan en varmepumpe funker, og vi vet forskjellen på likestrøm og vekselstrøm. Når man terper på dette oppleves faget som banalt, som et jallafag. Og det er fryktelig urettferdig mot problemstillingen faget er ment å ta opp

19 Fra og med neste år flyttes faget til andre semester (våren i 1.klasse) og i reformens ånd blir det et prosjektfag uten tradisjonell eksamen. EMIL-Fagkom er aktivt med i utvalget som har tatt for seg faget, og Maren Istad kan fortelle at faget Notater fra energi og miljø-forelesning. skal deles inn i fire bolker: energiressurser, tilveiebringelse prosjekt er en arbeidsform som passer av energi, distribusjon og forbruk. Jeg ypperlig til dette faget. Dette er et stort ser for meg at dette får fram intensjonen skritt i riktig retning. Kanskje blir det med SIO 7005 mye bedre og at også en referansegruppe i faget? Stilling ledig i fremadstormende miljø: Er du selvstendig & samarbeidsvillig, kreativ & strukturert, glad & sint, moteriktig & naken (om natta da), ansvarsfull & avslappet, glad i tant & fjas eller bare veldig engasjert? Ja? Fint for deg. EMIL-Avis trenger i alle fall: -Økonomiansvarlig -Layoutansvarlig Dønn seriøst! Møte på tirsdag kl 16. Ofte kake. Krav: Bestått nynorsk på ungdomsskulen. (gjelder ikke fremmedspråklige) Jenter oppfordres til å søke. Kom eller skriv til

20 Mot slutten for hammarens herre Samfundets grunnleggar sa i sin tid: Universitet skal lære dykk å studera, mens Samfundet vil gjera dykk til studentar. Har avtroppande leiar, Håvard Hamnaberg, greid å oppfylla sin forgjengers visjon? Tekst: Klåkk & Fåsse Skreiner Me sit på hybelen til styret på Samfundet. Klokka har passert for seint for eit kvarter sidan og me byrjar å lura på kva som har skjedd. Er det primadonnanykker me blir servert av hammarens herre på Samfundet? Kanskje det har skjedd ei ulykke? Me drikk nervøst av kaffikoppane våre som allereie vart tømde for sju «Det er ikkje akkurat slik at eg ville funne på å rekna diff. likningar klokka åtte ein laurdagskveld.» slurkar sidan. Til slutt nektar me å stå som guten med lua i handa og bestemmer oss for å ringa. Det kimer. Han tek seg tid. Så endelig høyrer me den rolege, fortrulege stemma i den andre enden. Nei, han har ikkje lese nokon e-post om avtale klokka halv tre I naiviteten vår har me stolt blindt på den digitaliserte forma for kommunikasjon i dette samfunnet og rett og slett gått på ein elektronisk smell. Me har ikkje fått sett eit spørsmålsteikn før me føler oss som to dvergar på pissoar. Ligg denne oppgåva for høgt for oss? Det skal bli hardt å gjera opp for seg no. Men idet me trur at apokalypsen er nær, opnar døra seg og inn gjennom den breie og høge døra trer Håvard. Det har ordna seg og etter eit par nødvendige telefonsamtalar har han tid å avsjå. Han sett seg i sofaen mot oss. Leiaren med fleire cm skjegg, metervis med

21 mørkt hår og denim frå topp til tå stirer sjølvsikkert på oss. Ikkje glad, ikkje sur, berre lærd og klar. Han kunne spelt Gandalf i ein modernisert versjon av Tolkiens praktverk. Me svelgjer, kremtar og kastar hansken. - Er du glad det nærmar seg sluten no? Ja, på ein måte. I og med at det er utruleg morosamt å driva på som leiar er det sjølvsagt også vemodig, men det skal bli godt å få meir fritid. Og ikkje minst å få studert skikkeleg. Det har vært umogleg å kombinera med siv.ing studiet, så det blei til at eg tok ein uoffisiell pause. Det vil seia nokre frie fag på Dragvoll. Eg greier nok ikkje å halda meg heilt vekke herifrå, men eg kjem garantert ikkje til å slita ut skoa mine her lenger. - Kva slags motiv låg bak avgjerda om å trø inn som leiar av denne snurrande institusjonen? Eg hadde som mål å prøva å få opp debatten i storsalsmøta på eit høgare nivå. For å klara dette prøvde eg å gå til verks med reine journalistiske prinsipp til grunn. Det vil seia at eg ikkje nødvendigvis prøver å trumfa gjennom mi eiga politiske overtyding, men «Dei berre leikar og teiknar på skulen no.» heller å stimulera til debatt ved å finna dei rette representantane for motståande partar til å halda innleiingar. At Håvard faktisk har greidd å samla ei godkjend mengd nysgjerrige sjeler på dei klamme seta rundt Samfundets politiske arena må vel ein kvar vera Ein lett undrande Håvard samde om. Under valget av ny leiar for eit par veker sidan hausta han stor applaus frå eit tydeleg imponert publikum. Men, som han sjølv seier, det var kanskje litt mykje av det gode i og med at han fortsett kan kløna til både det eine og det andre i de neste to månadene. Noko kritikk er allereie blitt kjent. Den kom etter den NRK-sendte debatten som Knut Olsen så einerådande leia frå Storsalen. Anonyme kjelder EMIL-Avis har prata med tykte det kanskje blei litt mykje norsk navlebeskuing og mas om saker som kanskje ikkje opptek studentar i særleg grad. Håvard er for så vidt samd i det tippa litt

22 over i den eine debatten med Jens og Carl Ivar, men vonar at den neste leiaren fortset med desse debattane. Håvard har hatt ei særs observerande rolle som leiar og hammarsvingar. Han har i stor grad fått kjent engasjementet til studentane på kroppen og skulle vel vera kvalifisert til å uttala seg på området. - Kva synest du at du har gjort for ve og vel til studentane? Eg har vel fått piffa opp ein god tradisjon frå Storsalsmøta er ein viktig kanal for studentane. Det å væra student handlar ikkje berre om å sveitta under lampane på lesesalen, men også å få samfunnsrelatert input. Sjølvsagt er det fleire tema me ikkje har fått med. Personleg ville eg til døme gjerne hatt ein tung debatt om likestilling, om den etablerte homofile med Volvo stasjonsvogn og stakittgjerde og ein debatt om norsk skulepolitikk. Debatt om skulepolitikken var faktisk sett på dagsorden den 22. mars, men grunna Bush sin stormannsgalskap og invasjon av Irak blei heller Bush vs. Og så må Bush slutta å vera kristen. Våren 2003 Saddam sett opp. Men det er grunn til å tru at eit møte om skulepolitikken kunne ha vore på grensa til spanande. Leiaren for Samfundet har sterke meiningar om saka og skyt inn: -Me kjem til å få ein generasjon som er ganske dumme. Dei bare leikar og teiknar på skulen no. Redaksjonen dreg på smilebandet og konstaterer at det er mange barneskulelærarar som kjem til å setja kaffien i halsen når dei et frukost over ei nytrykt utgåve av Emil avis. Ein ting er likevel sikkert. Som leiar av Samfundet har ein ikkje mykje tid til teikning og leik. Han lever i tida og midt i intervjuet ringer hans bærbare kommunikasjonseining. - Denne er eg nøydt til å ta, seier Håvard og reiser seg. Bak skjeggstubbane skimtar me plutseleg den forretningsmessige leiaren. Kalde fakta om at me har med ein ind.øker å gjera bankar i bakhovudet. Etter avslutta telefonsamtale nyttar me høvet og retter kritisk fokuset på kommersialiseringa av Bodegaen. Som me alle veit har bodegaen skifta konsept etter jul. Tung, dyster rock har

Joakim Hunnes. Bøen. noveller

Joakim Hunnes. Bøen. noveller Joakim Hunnes Bøen noveller Preludium Alt er slik det plar vere, kvifor skulle noko vere annleis. Eg sit ved kjøkenvindauget og ser ut. Det snør, det har snødd i dagevis, eg har allereie vore ute og moka.

Detaljer

Den gode gjetaren. Lukas 15:1-7

Den gode gjetaren. Lukas 15:1-7 Den gode gjetaren Lukas 15:1-7 Bakgrunn I denne forteljinga formidlar du noko om kva ei likning er. Difor er delen om gullboksen relativt lang. Det å snakke om dei ulike filtstykka som ligg i boksen, er

Detaljer

LIKNINGA OM DEN VERDIFULLE PERLA

LIKNINGA OM DEN VERDIFULLE PERLA LIKNINGA OM DEN VERDIFULLE PERLA TIL LEKSJONEN Fokus: Kjøpmannen og den verdifulle perla. Tekst: Matt 13.45 Likning Kjernepresentasjon MATERIELL: Plassering: Hylle for likningar Deler: Gulleske med kvitt

Detaljer

Birger og bestefar På bytur til Stavanger

Birger og bestefar På bytur til Stavanger Birger og bestefar På bytur til Stavanger Små skodespel laga for mellomtrinnet Forfattarar: Ola Skiftun og Sigrun Fister Omarbeidd til skodespel av Stavanger Sjøfartsmuseum Denne dagen var heilt spesiell,

Detaljer

ALF KJETIL WALGERMO KJÆRE SØSTER

ALF KJETIL WALGERMO KJÆRE SØSTER ALF KJETIL WALGERMO KJÆRE SØSTER AV ALF KJETIL WALGERMO Mitt bankande hjarte. Ungdomsroman. Cappelen Damm, 2011 Mor og far i himmelen. Illustrert barnebok. Cappelen Damm, 2009 Keegan og sjiraffen. Illustrert

Detaljer

NAMNET. Av Jon Fosse GUTEN JENTA

NAMNET. Av Jon Fosse GUTEN JENTA NAMNET Av Jon Fosse Handlinga følger eit ungt par som dreg heim til hennar foreldre. Jenta er høggravid og dei manglar bustad. Det er eit drama om kor vanskeleg det er å forstå kvarandre og om lengselen

Detaljer

Nynorsk Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling Universitetet i Oslo Hovudtest Elevspørjeskjema 8. klasse Rettleiing I dette heftet vil du finne spørsmål om deg sjølv. Nokre spørsmål dreier seg

Detaljer

Spørjeskjema for elevar 4. klasse, haust 2014

Spørjeskjema for elevar 4. klasse, haust 2014 Spørjeskjema for elevar 4. klasse, haust 2014 (Nynorsk) Du skal IKKJE skrive namnet ditt på nokon av sidene i dette spørjeskjemaet. Vi vil berre vite om du er jente eller gut og kva for klasse du går i.

Detaljer

Set inn passande preposisjonar. Sjå biletet på førre side. Nokre må du kanskje bruke fleire gonger.

Set inn passande preposisjonar. Sjå biletet på førre side. Nokre må du kanskje bruke fleire gonger. PREPOSISJONAR 1 Set inn passande preposisjonar. Sjå biletet på førre side. Nokre må du kanskje bruke fleire gonger. Luisa går på skule i Ålesund. Skulen ligg midt i byen. Klasserommet ligg i tredje etasje

Detaljer

Kjære føresette. Nok ein månad er snart over! Tida går veldig fort, spesielt når vi har det kjekt. Og det er akkurat det vi har på SFO:-)

Kjære føresette. Nok ein månad er snart over! Tida går veldig fort, spesielt når vi har det kjekt. Og det er akkurat det vi har på SFO:-) Kjære føresette. Nok ein månad er snart over! Tida går veldig fort, spesielt når vi har det kjekt. Og det er akkurat det vi har på SFO:-) Alle borna i 1 klasse byrjar å bli trygge i sine nye omgivelser.

Detaljer

Minnebok. Minnebok NYNORSK

Minnebok. Minnebok NYNORSK Minnebok NYNORSK 1 Minnebok Dette vesle heftet er til dykk som har mista nokon de er glad i. Det handlar om livet og døden, og ein del om korleis vi kjenner det inni oss når nokon dør. Når vi er triste,

Detaljer

mmm...med SMAK på timeplanen

mmm...med SMAK på timeplanen mmm...med SMAK på timeplanen Eit undervisningsopplegg for 6. trinn utvikla av Opplysningskontora i landbruket i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet. Smakssansen Grunnsmakane Forsøk 1 Forsøk 2

Detaljer

Molde Domkirke 2016. Konfirmasjonspreike

Molde Domkirke 2016. Konfirmasjonspreike Molde Domkirke 2016 Konfirmasjonspreike Så er altså dagen her. Den store dagen. Dagen eg trur mange av dykk har gleda seg til lenge. Og det er lov å kjenne litt sommarfuglar i magen og både glede og grue

Detaljer

2 Gjenta setningane. Begynn med adverbialet. Leo speler fotball. Kvar onsdag speler Leo fotball.

2 Gjenta setningane. Begynn med adverbialet. Leo speler fotball. Kvar onsdag speler Leo fotball. HEILSETNINGAR 2 Gjenta setningane. Begynn med adverbialet. Leo speler fotball. Kvar onsdag speler Leo fotball. Vi reiser til Cuba. Carmen les ei bok. Arne lagar middag. Luisa er på skulen. Det snør. I

Detaljer

På tur med barnehagen. Mars 2015-juni 2015 Fokusområde 11

På tur med barnehagen. Mars 2015-juni 2015 Fokusområde 11 På tur med barnehagen Mars 2015-juni 2015 Fokusområde 11 Standarane, teikn på kvalitet. Desse tre standarane er felles for alle barnehagane i Eid kommune. Dei skal vise veg til korleis vi skal få god kvalitet

Detaljer

Informasjon til elevane

Informasjon til elevane Informasjon til elevane Skulen din er vald ut til å vere med i undersøkinga RESPEKT. Elevar ved fleire skular deltek i undersøkinga, som vert gjennomført av Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

Detaljer

Matematikk 1, 4MX15-10E1 A

Matematikk 1, 4MX15-10E1 A Skriftlig eksamen i Matematikk 1, 4MX15-10E1 A 15 studiepoeng ORDINÆR EKSAMEN 19. desember 2011. BOKMÅL Sensur faller innen onsdag 11. januar 2012. Resultatet blir tilgjengelig på studentweb første virkedag

Detaljer

Mina kjenner eit lite sug i magen nesten før ho opnar augo. Ho har gledd seg så lenge til denne dagen!

Mina kjenner eit lite sug i magen nesten før ho opnar augo. Ho har gledd seg så lenge til denne dagen! Mina kjenner eit lite sug i magen nesten før ho opnar augo. Ho har gledd seg så lenge til denne dagen! 17. mai er annleis enn alle andre dagar. Ein stor bursdag der alle er inviterte, tenkjer Mina, medan

Detaljer

I N N H O L D. Forord

I N N H O L D. Forord BOKVENNEN 2012 I N N H O L D Forord Annlaug Selstø «Aläng» Ero Karlsen «Slutten på nysgjerrighet» Kjersti Kollbotn «Rom null-trettiåtte: Trøyst» Kristian Bjørkelo «Spegelen» Siri Katinka Valdez «Alle er

Detaljer

Innhold. Fakta om bjørn Bilete og video av bjørn Spørjeunders. rjeundersøking

Innhold. Fakta om bjørn Bilete og video av bjørn Spørjeunders. rjeundersøking Bjørn og Rovdyr Innhold Fakta om bjørn Bilete og video av bjørn Spørjeunders rjeundersøking For eller imot bjørn i Jostedalen? Intervju med nokre ikkje-bønder i dalen Intervju med nokre bønder i dalen

Detaljer

Carl Frode Tiller Innsirkling 3. Roman

Carl Frode Tiller Innsirkling 3. Roman Carl Frode Tiller Innsirkling 3 Roman OM FORFATTEREN: Carl Frode Tiller (f. 1970) er ein av dei fremste forfattarane i norsk samtidslitteratur. For dei fire romanane Skråninga (2001), Bipersonar (2003),

Detaljer

Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland. Det blir pinlig uansett

Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland. Det blir pinlig uansett Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland Det blir pinlig uansett Om forfatterne: Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland kjente ikke hverandre mens de skrev denne boka. De skrev uten å ha snakket sammen,

Detaljer

Til deg som bur i fosterheim. 13-18 år

Til deg som bur i fosterheim. 13-18 år Til deg som bur i fosterheim 13-18 år Forord Om du les denne brosjyren, er det sikkert fordi du skal bu i ein fosterheim i ein periode eller allereie har flytta til ein fosterheim. Det er omtrent 7500

Detaljer

3 Gjer setningane om til indirekte tale med verba i preteritum. Han fortalde: Ho bur på Cuba. Han fortalde at ho budde på Cuba.

3 Gjer setningane om til indirekte tale med verba i preteritum. Han fortalde: Ho bur på Cuba. Han fortalde at ho budde på Cuba. LEDDSETNINGAR 1 Gjer setningane om til forteljande leddsetningar. Carmen er kona hans. Luisa går på skule i byen. Leo er tolv år. Ålesund er ein fin by. Huset er raudt. Det snør i dag. Bilen er ny. Arne

Detaljer

JAMNE BØLGJER. også dei grøne greinene i jamn rørsle att og fram er som kjærasten min

JAMNE BØLGJER. også dei grøne greinene i jamn rørsle att og fram er som kjærasten min DET MØRKNAR SVEVNENS KJÆRLEIK JAMNE BØLGJER EIT FJELL I DAGEN eg står og ser på dei to hjortane og dei to hjortane står og ser på meg lenge står vi slik eg står urørleg hjortane står urørlege ikkje noko

Detaljer

Løysingsfokusert tilnærming LØFT tenking og metode

Løysingsfokusert tilnærming LØFT tenking og metode Løysingsfokusert tilnærming LØFT tenking og metode Ved Kari Vik Stuhaug Helsepedagogikk Helse Fonna 5. Mars 2015 09.03.2015 Kari Vik Stuhaug, LMS Helse Fonna 1 Kva gjer du når du får eit problem? Og kva

Detaljer

Jon Fosse. For seint. Libretto

Jon Fosse. For seint. Libretto Jon Fosse For seint Libretto Personar Eldre kvinne, kring seksti-sytti Middelaldrande kvinne, kring førti Mann, kring femti Fylgje Yngre kvinne, kring tretti Med takk til Du Wei 2 Ei seng fremst, godt

Detaljer

Me har sett opp eit tankekart og mål for dei ulike intelligensane, dette heng som vedlegg.

Me har sett opp eit tankekart og mål for dei ulike intelligensane, dette heng som vedlegg. JANUAR 2015! Ja, i går vart friluftsåret 2015 erklært for opna og me er alle ved godt mot og har store forhåpningar om eit aktivt år. Det gjeld å ha store tankar og arbeida medvite for å gjennomføra dei.

Detaljer

Til... Frå... God Jul, Kald Kaffi Sauen!

Til... Frå... God Jul, Kald Kaffi Sauen! Til... Frå... God Jul, Kald Kaffi Sauen! Eit lite julekorthefte! Eg gleder meg til jul. Kanskje er eg ikkje aleine om det. Famile, julefilmar, julebrus, kakemenn og ikkje minst julehefte. Eg har i ei årrekkje

Detaljer

Regnet sit som glanspapir på hender og føter Vinden ser det eg ikkje ser Han som smiler under vindauget. Eg rissar ikkje namn

Regnet sit som glanspapir på hender og føter Vinden ser det eg ikkje ser Han som smiler under vindauget. Eg rissar ikkje namn Dans meg Lat meg sjå deg utan andlet, lat meg gå med deg i skogen utan klede. Vis meg dit du aldri før har vore, sei meg det du aldri før har tenkt. Våg meg utan sko og utan pust. Dans meg dit du vil Hudsong

Detaljer

Til deg som er ny i Maurtuå Barnehage! Barnehagens visjon: «Saman set me spor»

Til deg som er ny i Maurtuå Barnehage! Barnehagens visjon: «Saman set me spor» Til deg som er ny i Maurtuå Barnehage! Barnehagens visjon: «Saman set me spor» Velkommen til oss i Maurtuå Barnehage. Dette heftet med informasjon håpar me kan være til hjelp for deg når du skal være vikar.

Detaljer

Tenk på det! Informasjon om Humanistisk konfirmasjon NYNORSK

Tenk på det! Informasjon om Humanistisk konfirmasjon NYNORSK Tenk på det! Informasjon om Humanistisk konfirmasjon NYNORSK FRIDOM TIL Å TENKJE OG MEINE KVA DU VIL ER EIN MENNESKERETT Fordi vi alle er ein del av ein større heilskap, er evna og viljen til å vise toleranse

Detaljer

INFORMASJONSHEFTE FOR STUDENTAR I LYEFJELL BARNEHAGE

INFORMASJONSHEFTE FOR STUDENTAR I LYEFJELL BARNEHAGE INFORMASJONSHEFTE FOR STUDENTAR I LYEFJELL BARNEHAGE Alle vaksne i Lyefjell barnehage arbeider for at det enkelte barn opplever at: Du er aktiv og tydelig for meg Du veit at leik og venner er viktige for

Detaljer

Nasjonale prøver. Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 2. Nynorsk

Nasjonale prøver. Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 2. Nynorsk Nasjonale prøver Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 2 Nynorsk Opp-ned musene av Roald ahl et var ein gong ein gamal mann på 87 år som heitte Laban. I heile sitt liv hadde han vore ein stille og roleg person.

Detaljer

Månadsbrev frå oktober, Grøn avd.

Månadsbrev frå oktober, Grøn avd. Månadsbrev frå oktober, Grøn avd. Oppsummering/ evaluering av oktober Oktobermånad starta me med eit lite epleprosjekt. Inndelt i grupper, fekk alle barna vere med på tur for å hauste eple og plommer.

Detaljer

Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter

Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter Torun Lian Alice Andersen Illustrert av Øyvind Torseter Forfatteromtale: Torun Lian (født i 1956) er forfatter, dramatiker og filmregissør og har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser for

Detaljer

Kvifor er dei fleste mobiltelefonar rektangulære?

Kvifor er dei fleste mobiltelefonar rektangulære? Kvifor er dei fleste mobiltelefonar rektangulære? Innlevert av 6. og 7. ved Marvik Skule (Suldal, Rogaland) Årets nysgjerrigper 2015 Det er første gong både lærar og elevar i 6. og 7. ved Marvik skule

Detaljer

Velkomen til minifolkehøgskule i Nordfjord

Velkomen til minifolkehøgskule i Nordfjord Velkomen til minifolkehøgskule i Nordfjord Kjære foreldre, føresette, søsken og vener! I 8 månader har de fått rapport etter rapport frå Nordfjordeleven dykkar. Om flotte fjelltoppar. Store bølgjer. Hav

Detaljer

Til deg som er student i Maurtuå Barnehage!

Til deg som er student i Maurtuå Barnehage! Til deg som er student i Maurtuå Barnehage! Barnehagens visjon: «Saman set me spor» Velkommen til oss! Dette heftet er ei samling av ulik informasjon som me håper kan være grei for deg når du skal vær

Detaljer

Psykologisk førstehjelp i skulen

Psykologisk førstehjelp i skulen Psykologisk førstehjelp i skulen Fagnettverk for psykisk helse Sogndal 21. mars 2014 Solrun Samnøy, prosjekt leiar Psykologisk førstehjelp Sjølvhjelpsmateriell laga av Solfrid Raknes Barneversjon og ungdomsversjon

Detaljer

Det æ 'kji so lett å gjera eit valg når alt æ på salg Dialektundersøking

Det æ 'kji so lett å gjera eit valg når alt æ på salg Dialektundersøking Det æ 'kji so lett å gjera eit valg når alt æ på salg Dialektundersøking Mål: Elevane skal kjenne til utbreiinga av hallingmålet i nærmiljøet. Dei skal vita noko om korleis hallingmålet har utvikla seg

Detaljer

Bruk av læringsvenn ved Månen som ville lyse som ei sol

Bruk av læringsvenn ved Månen som ville lyse som ei sol Bruk av læringsvenn ved Månen som ville lyse som ei sol Månen som ville lyse som ei sol (2012) av Elin Grimstad - og bruk av læringsvenn på 1. trinn PRESENTASJON AV BOKA: Kvifor er eg ikkje meir som sola?

Detaljer

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof.

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. PROOF Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. Forhistorie: Cathrine og Line er søstre, svært ulike av natur. Deres far, Robert har gått

Detaljer

Vaffelhjarte Lena og eg i Knert-Mathilde

Vaffelhjarte Lena og eg i Knert-Mathilde Maria Parr Vaffelhjarte Lena og eg i Knert-Mathilde Illustrert av Bo Gaustad Det Norske Samlaget Oslo 2005 Det Norske Samlaget www.samlaget.no Tilrettelagt for ebok av eboknorden 2013 ISBN 978-82-521-8583-6

Detaljer

Ein farleg klatretur. Tilrettelegging for norsk utgåve: Mette Eid Løvås Norsk omsetjing: Ivar Kimo

Ein farleg klatretur. Tilrettelegging for norsk utgåve: Mette Eid Løvås Norsk omsetjing: Ivar Kimo Ein farleg klatretur Døveskolernes Materialelaboratorium, 1994 2. udgave 1. oplag Forfatter: H. P. Rismark Illustrationer: Henrik Taarnby Thomsen Tilrettelægging, layout, dtp, repro og tryk: Døveskolernes

Detaljer

Brannsår, rus eller friheit?

Brannsår, rus eller friheit? Brannsår, rus eller friheit? Eg la hendene bak ryggen og kneip meg sjølv i armen. Eg hadde førebudd meg på dette. Førebudd meg for den vonde heksa. Ho sat der, i sofaen, rusa. Alt var gitt opp, og no var

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER

SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER SONGAR ALLSONG Blott en dag Bred dina vida vingar Deg være ære Eg veit ei hamn Ein fin liten blome Han er oppstanden Han tek ikkje glansen av livet Hjemme

Detaljer

Forord Ein dag stod eg i stova til ein professor. Han drog fleire tjukke bøker ut av dei velfylte bokhyllene sine og viste meg svære avhandlingar; mange tettskrivne, innhaldsmetta, gjennomtenkte, djuptpløyande

Detaljer

Hei alle på 4. årstrinn og foreldre/føresette! Veke 19 2015

Hei alle på 4. årstrinn og foreldre/føresette! Veke 19 2015 Hei alle på 4. årstrinn og foreldre/føresette! Veke 19 2015 Velkommen til aktivitetsdag med fredsmarsj kl. 18.00- kl. 19.30 på torsdag 7.mai. Det vert program med korsong og dans. Etterpå er det fredsmarsj.

Detaljer

SFO 2015/16 - Hafslo barne- og ungdomsskule

SFO 2015/16 - Hafslo barne- og ungdomsskule SFO 2015/16 - Hafslo barne- og ungdomsskule SFO HAFSLO - INFORMASJON SFO er eit friviljug omsorgs- og fritidstilbod før og etter skuletid for borna på 1. 4. steg. Sentralt i tilbodet er omsorg, tryggleik,

Detaljer

Page 1 of 7 Forside Elevundersøkinga er ei nettbasert spørjeundersøking der du som elev skal få seie di meining om forhold som er viktige for å lære og trivast på skolen. Det er frivillig å svare på undersøkinga,

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

Månadsplan for Hare November

Månadsplan for Hare November Månadsplan for Hare November tlf: 51 78 60 20 VEKE MÅNDAG TYSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 45 Barn, kropp og berøring 2. 3. 4. 5. 6. «barn, kropp og berøring» 46 Barn, kropp og berøring 9. 10. 11. 12. Åsmund

Detaljer

Om å høyre meir enn dei fleste

Om å høyre meir enn dei fleste Om å høyre meir enn dei fleste Anne Martha Kalhovde Psyk spl., PhD student Leiar av Forskning og undervisningseininga ved Jæren DPS Kva slags høyrselserfaringar er det snakk om? Erfaringar med å høyre

Detaljer

Alle svar er anonyme og vil bli tatt vare på ved Norsk Folkemuseum kor vi held til. Ikkje nemn andre personar med namn når du skriv.

Alle svar er anonyme og vil bli tatt vare på ved Norsk Folkemuseum kor vi held til. Ikkje nemn andre personar med namn når du skriv. Særemne 3-100 år med stemmerett I 2013 er det hundre år sidan alle fekk stemmerett i Noreg. På Norsk Folkemuseum arbeider vi i desse dagar med ei utstilling som skal opne i høve jubileet. I 2010 sendte

Detaljer

SETNINGSLEDD... 2 Verbal... 2 Subjekt... 2 Objekt... 5 Indirekte objekt... 6 Predikativ... 8 Adverbial... 9

SETNINGSLEDD... 2 Verbal... 2 Subjekt... 2 Objekt... 5 Indirekte objekt... 6 Predikativ... 8 Adverbial... 9 SETNINGSLEDD... 2 Verbal... 2 Subjekt... 2 Objekt... 5 Indirekte objekt... 6 Predikativ... 8 Adverbial... 9 1 SETNINGSLEDD Verbal (V) Eit verbal fortel kva som skjer i ei setning. Verbalet er alltid laga

Detaljer

SFSK-INFO. Ordet fritt - ved fylkesleiar Gunn Sande SENTERKVINNENE I SOGN OG FJORDANE. Senterkvinnene. gjer fylket til ein endå betre plass å vere!

SFSK-INFO. Ordet fritt - ved fylkesleiar Gunn Sande SENTERKVINNENE I SOGN OG FJORDANE. Senterkvinnene. gjer fylket til ein endå betre plass å vere! SENTERKVINNENE I SOGN OG FJORDANE Å R G A N G 2 0 1 3 N R. 3 2 5. 1 0. 2 0 1 3 ningslaust å gjere masse arbeid for å få l noko som vi meinar er eit bra opplegg dersom dei vi lagar det for ikkje bryr seg/prioriterar

Detaljer

Nasjonale prøver. Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 3. Nynorsk

Nasjonale prøver. Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 3. Nynorsk Nasjonale prøver Lesing 5. steget Eksempeloppgåve 3 Nynorsk Leite etter mat Her er tre prosjekt som handlar om kva små skapningar et, og korleis dei leiter etter mat. Først må du finne verkelege maur,

Detaljer

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA THE PRIDE av Alexi Kaye Campbell Scene for mann og kvinne Manus ligger på NSKI sine sider. 1958 I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag.

Detaljer

Ulikskapens magre kår eit eit hinder for god stadsutvikling? Ulikhetens magre kår Ulikhetens magre Eksempel I: J g er me

Ulikskapens magre kår eit eit hinder for god stadsutvikling? Ulikhetens magre kår Ulikhetens magre Eksempel I: J g er me Ulikskapens magre kår eit hinder for god stadsutvikling? Rådgjevar Eli Janette Fosso Fylkesmannen i Hordaland, Landbruksavdelinga Ulikhetens magre kår Eksempel I: Jeg er mektig lei li av alle ll kjenner

Detaljer

TEIKNSETJING... 2 Punktum... 2 Spørjeteikn... 2 Utropsteikn... 3 Kolon... 3 Hermeteikn... 3 Komma... 5

TEIKNSETJING... 2 Punktum... 2 Spørjeteikn... 2 Utropsteikn... 3 Kolon... 3 Hermeteikn... 3 Komma... 5 TEIKNSETJING... 2 Punktum... 2 Spørjeteikn... 2 Utropsteikn... 3 Kolon... 3 Hermeteikn... 3 Komma... 5 1 TEIKNSETJING Punktum (.) Vi bruker punktum for å lage pausar i teksta. Mellom to punktum må det

Detaljer

Fellesskap og Brobygging

Fellesskap og Brobygging Preken Stavanger Baptistmenighet Tekst: Filipperne 2, 1-5 Dato: 21.05.2006 Ant. ord: 2076 Fellesskap og Brobygging Om det da er trøst i Kristus, oppmuntring i kjærligheten, fellesskap i Ånden, om det finnes

Detaljer

GRAVFERD I BEDEHUSFORSAMLING

GRAVFERD I BEDEHUSFORSAMLING GRAVFERD I BEDEHUSFORSAMLING NYNORSK INNHALD GRAVFERD I BEDEHUSFORSAMLING... 2 GRAVFERDSORDNING:... 2 1. MENS VI SAMLAST... 2 2. FELLES SALME... 2 3. INNLEIING VED LEIAR... 2 4. BØN... 2 5. MINNEORD...

Detaljer

Undervisningsopplegg Ishavsmuseet Aarvak 5. til 7. klasse

Undervisningsopplegg Ishavsmuseet Aarvak 5. til 7. klasse Undervisningsopplegg Ishavsmuseet Aarvak 5. til 7. klasse KOMPETANSEMÅL Generelt om naturfag: Kunnskap om, forståelse av og opplevelser i naturen kan fremme viljen til å verne om naturressursene, bevare

Detaljer

I dansen også. Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31. Evangelietekst: Joh 2,1-11. NT tekst: Åp 21,1-6. Barnas tekst: Luk 2,40-52

I dansen også. Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31. Evangelietekst: Joh 2,1-11. NT tekst: Åp 21,1-6. Barnas tekst: Luk 2,40-52 3. søndag i åpenbaringstiden (19. januar) Hovedtekst: 1 Mos 1,26-31 Evangelietekst: Joh 2,1-11 NT tekst: Åp 21,1-6 Barnas tekst: Luk 2,40-52 I dansen også 14 S ø n d a g e n s t e k s t F OR V O K S N

Detaljer

Månedsbrev fra Rådyrstien Mars 2015

Månedsbrev fra Rådyrstien Mars 2015 Månedsbrev fra Rådyrstien Mars 2015 Februar startet med et smell det også, da vi nå måtte fyre av hele fire raketter for Sigurd som fylte år. Første 4-åring er på plass på Rådyrstien, og det er selvfølgelig

Detaljer

Plassebakken Barnehage

Plassebakken Barnehage Plassebakken Barnehage Plassebakken Post Austigard Februar 2012 www.plassebakken.no Hei alle sammen! Plassebakken Barnehage BA I januar har vi nytta oss av det fine veret å vøre mykje ute! Sjølv om det

Detaljer

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

Eg må kjøpe ei ny grammatikkbok. Eg må kjøpe ei nynorsk ordbok. Eg må kjøpe ei ny grammatikkbok. I tillegg må eg kjøpe ei nynorsk ordbok.

Eg må kjøpe ei ny grammatikkbok. Eg må kjøpe ei nynorsk ordbok. Eg må kjøpe ei ny grammatikkbok. I tillegg må eg kjøpe ei nynorsk ordbok. Å BINDE SAMAN SETNINGAR 1 Kva ordklasse høyrer dei utheva orda til? Då eg var i London, besøkte eg tanta mi. Ein hund beit Leo. Derfor er han redd hundar. Arne går på spanskkurs, for han vil lære spansk.

Detaljer

5. Soknerådsmøte 2016 3. mai Referat

5. Soknerådsmøte 2016 3. mai Referat 5. Soknerådsmøte 2016 3. mai Referat Mat: Ingunn AU Arbeidsutvalet for soknerådet. Møter kvar månad ca 1 veke før soknerådsmøtet. Tar unna saker av meir forretningsmessig karakter. SR Soknerådet FR Klepp

Detaljer

NOEN BØNNER TIL LIVETS MANGFOLDIGE SITUASJONER

NOEN BØNNER TIL LIVETS MANGFOLDIGE SITUASJONER NOEN BØNNER TIL LIVETS MANGFOLDIGE SITUASJONER ET TAKKNEMLIG HJERTE Du som har gitt meg så mye, gi enda en ting: et takknemlig hjerte. Ikke et hjerte som takker når det passer meg; som om din velsignelse

Detaljer

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem.

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem. Int, kjøkken, morgen Vi ser et bilde av et kjøkken. Det står en kaffekopp på bordet. Ved siden av den er en tallerken med en brødskive med brunost. Vi hører en svak tikkelyd som fyller stillheten i rommet.

Detaljer

Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 7. kapittel:

Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 7. kapittel: Preken 5. s i treenighet 28. juni 2015 i Fjellhamar kirke Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 7. kapittel: Ikke enhver som sier til meg: Herre, Herre! skal komme inn

Detaljer

Halvårsrapport raud gruppe haust 2015

Halvårsrapport raud gruppe haust 2015 Halvårsrapport raud gruppe haust 2015 Det har vore eit flott halvår på raud gruppe. I gruppa har me 13 born, 10 jenter og 3 gutar, ein pedagog og ein assistent. Me har hatt tre studentar denne hausten.

Detaljer

Kva kompetanse treng bonden i 2014?

Kva kompetanse treng bonden i 2014? Kva kompetanse treng bonden i 2014? Fagleiar Bjørn Gunnar Hansen TINE Rådgjeving Samtalar med 150 mjølkebønder dei siste 6 åra, frå Østfold til Nordland Kompetanse Kunnskap (Fagleg innsikt) Ferdigheiter

Detaljer

Brødsbrytelsen - Nattverden

Brødsbrytelsen - Nattverden Brødsbrytelsen - Nattverden 1.Kor 11:17-34 17 Men når eg gjev dykk desse påboda, kan eg ikkje rosa at de kjem saman til skade, og ikkje til gagn. 18 For det fyrste høyrer eg at det er usemje mellom dykk

Detaljer

Psykologisk førstehjelp i skulen

Psykologisk førstehjelp i skulen Psykologisk førstehjelp i skulen Sjumilsstegkonferansen Loen 12. mars 2014 Ved Solrun Samnøy, prosjektleiar Psykisk helse på timeplanen Fire skular i Sogn, i tre kommunar Aurland Vik Årdal (to skular)

Detaljer

Pressemelding. Kor mykje tid brukar du på desse media kvar dag? (fritid)

Pressemelding. Kor mykje tid brukar du på desse media kvar dag? (fritid) Mikkel, Anders og Tim Pressemelding I årets Kvitebjørnprosjekt valde me å samanlikna lesevanane hjå 12-13 åringar (7. og 8.klasse) i forhold til lesevanane til 17-18 åringar (TVN 2. og 3.vgs). Me tenkte

Detaljer

Brukarrettleiing E-post lesar www.kvam.no/epost

Brukarrettleiing E-post lesar www.kvam.no/epost Brukarrettleiing E-post lesar www.kvam.no/epost Kvam herad Bruka e-post lesaren til Kvam herad Alle ansatte i Kvam herad har gratis e-post via heradet sine nettsider. LOGGE INN OG UT AV E-POSTLESAREN TIL

Detaljer

Hei alle på 4. årstrinn og foreldre/føresette! Veke 12 2015

Hei alle på 4. årstrinn og foreldre/føresette! Veke 12 2015 Hei alle på 4. årstrinn og foreldre/føresette! Veke 12 2015 Hugs samtaletimen! Torsdag, 19.oktober, skal vi på utedag. Det ser ut til at det vert betre vèr enn vi har hatt. Vi må byggje på hyttene våre!

Detaljer

SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER

SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER SONGAR I MINNETEKST I MINNETALER I DØDSANNONSER SONGAR ALLSONG Blott en dag Bred dina vida vingar Deg være ære Eg veit ei hamn Ein fin liten blome Han er oppstanden Han tek ikkje glansen av livet Hjemme

Detaljer

Jon Fosse. Lilla. Skodespel

Jon Fosse. Lilla. Skodespel Jon Fosse Lilla Skodespel Personar BASSISTEN 2 Ei uvanleg brei jerndør opnar seg og Guten kjem inn, held døra open, og Jenta kjem inn etter han, og han let døra att, det er ein lysbrytar til høgre for

Detaljer

FELIX Litt av et bibliotek. Har du lest alle de bøkene? NED Hvorfor spør alle om det?

FELIX Litt av et bibliotek. Har du lest alle de bøkene? NED Hvorfor spør alle om det? THE NORMAL HEART Av Larry Kramer Ned og Felix, som er svært ulike, er på date hjemme hos Ned. Utenforliggende utfordringer, som samfunnets aksept av homofil legning og den konstante overhengende smittefaren

Detaljer

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell.

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell. Preken 3. februar 2013 I Fjellhamar kirke Kristi forklarelsesdag Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Lukas I det 9. Kapittel: Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok

Detaljer

Mann 21, Stian ukodet

Mann 21, Stian ukodet Mann 21, Stian ukodet Målatferd: Følge opp NAV-tiltak 1. Saksbehandleren: Hvordan gikk det, kom du deg på konsert? 2. Saksbehandleren: Du snakket om det sist gang at du... Stian: Jeg kom meg dit. 3. Saksbehandleren:

Detaljer

Noteringshefte. N Y N O R S K Trinn 3 5

Noteringshefte. N Y N O R S K Trinn 3 5 Noteringshefte N Y N O R S K Trinn 3 5 Noteringshefte Personalia: Testpersonens namn:... Fødselsdato:... Norm:.. Skule/Institusjon:... Klasse:.... Testleiar:... Dato:.. Merknadar: 1. Leseflyt og leseforståing

Detaljer

Mina kjenner et lite sug i magen nesten før hun åpner øynene. Hun har gledet seg så lenge til denne dagen!

Mina kjenner et lite sug i magen nesten før hun åpner øynene. Hun har gledet seg så lenge til denne dagen! Mina kjenner et lite sug i magen nesten før hun åpner øynene. Hun har gledet seg så lenge til denne dagen! 17. mai er annerledes enn alle andre dager. En stor bursdag der alle er invitert, tenker Mina,

Detaljer

Eventyr og fabler Æsops fabler

Eventyr og fabler Æsops fabler Side 1 av 6 En far, en sønn og et esel Tekst: Eventyret er hentet fra samlingen «Storken og reven. 20 dyrefabler av Æsop» gjenfortalt av Søren Christensen, Aschehoug, Oslo 1985. Illustrasjoner: Clipart.com

Detaljer

3 Set inn adjektiv eller adverb. Carmen er ei fin dame. Ho har alltid på seg fine klede og eit fint sjal. Ho syng fint også.

3 Set inn adjektiv eller adverb. Carmen er ei fin dame. Ho har alltid på seg fine klede og eit fint sjal. Ho syng fint også. ADVERB 1 Set inn adverb med motsett tyding. Luisa skriv pent. Leo skriv stygt. Maten luktar godt. Søpla luktar dårleg/vondt. Han spurde høfleg. Ho svarte uhøfleg. Leo gjekk seint. Luisa gjekk fort. Jentene

Detaljer

Jæren Distriktspsykiatriske Senter Korleis kan ein unngå å bli utmatta? om å ta vare på seg sjølv

Jæren Distriktspsykiatriske Senter Korleis kan ein unngå å bli utmatta? om å ta vare på seg sjølv Korleis kan ein unngå å bli utmatta? om å ta vare på seg sjølv Opne førelesingar M44 20. Januar 2011 Christiane Weiss-Tornes Presentert av Tine Inger Solum Disposisjon: 1. Korleis blir eg utmatta? 2. Varselsymptom

Detaljer

Ser du det? Ved Odd Erling Vik Nordbrønd døveprest i Møre Anne Marie Sødal kateket i døvekirken Nordenfjelske distrikt

Ser du det? Ved Odd Erling Vik Nordbrønd døveprest i Møre Anne Marie Sødal kateket i døvekirken Nordenfjelske distrikt Ser du det? Hvordan jobbe med trosopplæring og bibelfortellinger med hovedvekt på det visuelle. Vi lever i en mer og mer visuell tid, og dette bør få konsekvenser for hvordan kirken kommuniserer med og

Detaljer

Månadsbrev for ROSA mars 2015

Månadsbrev for ROSA mars 2015 Månadsbrev for ROSA mars 2015 Oppsummering/ evaluering av mars Mars har vore ein lunefull månad med tanke på veret, men vi gledar oss over mange fine dagar med sol og vårleg varme. Har vore mykje ute og

Detaljer

Halvårsrapport grøn gruppe- haust 2015

Halvårsrapport grøn gruppe- haust 2015 Halvårsrapport grøn gruppe- haust 2015 I denne rapporten vil eg ta føre meg dei 7 fagområda i rammeplanen. Eg vil skrive litt om kva rammeplanen seier og deretter gjere greie for korleis me har arbeida

Detaljer

«Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett»

«Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett» I dag skal vi tale over emnet «Følg mannen som ikke vet hvor han skal, og du vil havne rett» I tillegg skal vi tale om hvordan du kan ta imot ditt mirakel. Siden vi er i oppstarten av en nytt «menighetsår»

Detaljer

Dette er Tigergjengen

Dette er Tigergjengen 1 Dette er Tigergjengen Nina Skauge TIGER- GJENGEN 1 Lettlestserie for unge og voksne med utviklingshemming og lærevansker 2 3 Skauge forlag, Bergen, 2015 ISBN 978-82-92518-20-5 Tekst og illustrasjoner,

Detaljer

Lyngmo-Glytten 23. årgang - Januar 2014 Medlemsblad GLYTTEN

Lyngmo-Glytten 23. årgang - Januar 2014 Medlemsblad GLYTTEN Lyngmo-Glytten 23. årgang - Januar 2014 Medlemsblad GLYTTEN Lyngmo - Glytten 23. årgang Januar 2014 Helsing frå Lyngmo Når du mottek Lyngmoglytten denne gangen er det travelt arbeid i gang på kjøkkenet

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

Velkomen til. Dette heftet tilhøyrer:

Velkomen til. Dette heftet tilhøyrer: Velkomen til Dette heftet tilhøyrer: 1. samling: Kva er Bibelen? Skapinga. Babels tårn Forskaroppgåve 1 På denne samlinga har vi snakka om Bibelen. Det er ei gammal bok som har betydd mykje for mange.

Detaljer