Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 1 - mars 2005

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 1 - mars 2005"

Transkript

1 1 LINDA nr Avis for Lindebergskogen borettslag Nr 1 - mars 2005 Foto: May-Lis Skotheim

2 LINDA nr Noen ord fra styrelederen Parkering i garasjene Dårlig med varmt vann Betraktninger fra Bocata Kjæledyr savnet Nye andelseiere Det nytter å si fra Fire i farta Hjemmets branninstruks Kaffekoppen Tillitsvalgt i borettslaget Tilbakeblikk på jula Treffens jubileumsår Kaffekopen Miljøutvalget Godbiten Aktuelle telefonnummer Natteravnene på Lindeberg Barnesiden Kryssord Fellesrommet Ny vimpel Apoteket Evalds ønskebrønn Erklæring om dyrehold Rehabiliteringen Leder Selvskryt skal en høre på. Det kommer fra hjertet og er ærlig ment. Vi kan vel skryte litt av oss selv nå som våren har kommet, sommer'n frister der framme og vi har kjempa oss gjennom mørketid og vinter. Ja forresten, vinter blei det jo ikke så mye av. I all fall ikke snø. Noen dager med kulde og glatt føre er det jeg husker. Og så er vi altså snart ferdig med oppussinga av blokkene. Vi har lidd med lukt og utestenging fra omverdenen, men det har vært verdt det, har det ikke? Det har da blitt fint og det kan vi skryte av. Nå gjenstår opprydding og finpussing rundt oss for å få hele borettslaget til å framstå i finstas. Altså blir det spesielt viktig å gjøre jobben når dugnadene kommer. Du stiller vel opp? Vi får si som i det gamle slagordet: "Hele folket i arbeid". Ja, så blir det vel en del aktivitet for å få sving på trauet på terrassen også. Det meste blei jo "utrydda" så nå er det mulighet for den kreative til å skape nye hagelandskap. Jeg er redd det blir enkle standardløsninger for oss. Jeg foreslo å asfaltere og male grønt for kona, men det falt ikke i "god jord". Ansvarlig utgiver: Lindebergskogen borettslag I redaksjonen: Linda kunne tenke seg å lage en liten serie med fantasifulle løsninger, så sett i gang og planlegg. Vi kommer gjerne og tar bilder og slår av en prat. Kanskje ditt terrassetrau kommer i bla! Heidi Thorstensen, 51 c E-post: Terje Lund, 51 c E-post: Layout: May-Lis Skotheim Neste utgivelse: Juni 2004 Stoff til neste nummer må være levert senest innen Bruk postkassen utenfor fellesrommet i Lindebergv. 47 b, eller e-post. Dagens sitat fra husordensreglene: Alle borettshavere er forpliktet til å delta, eller sørge for deltagelse i dugnadsarbeid som gjelder bygninger og utomhusanlegg. Fra husordensreglenes punkt 14, dugnadsplikt.

3 3 LINDA nr I dagene etter 2. juledag fikk vi høre at naturkreftene kan lage langt større problemer for oss mennesker enn litt rehabiliteringsbråk i hverdagen. Flere hundre tusen mennesker er omkommet i flomkatastrofen i Sørøsten varme årstiden nærmer seg. Det er blitt lengre dager, selv om det fortsatt kan være kaldt - når dette skrives, ligger det fortsatt snø. Men vi går mot lysere og triveligere tider, og de fleste gleder seg nok til det. Rehabiliteringen går også mot slutten, selv om det ennå står igjen en del. Nå er det blitt mulig å få et godt inntrykk av hvordan det hele vil se ut når det blir ferdig, og jeg tror alle vil være enige i at vi virkelig får et penere borettslag. I tillegg blir det bedre isolert, så det burde bli lettere å holde varmen i den kalde årstiden. Det har selvsagt vært en del ulemper mens rehabiliteringen har pågått. Noen har vært mer utålmodige enn andre, men i det store og hele synes jeg vi har kommet oss greit gjennom alt bråket og rotet som følger med så omfattende arbeider. Asia, og millioner av mennesker er blitt hjemløse. Det har gjort dypt inntrykk i resten av verden, og gir grunn til ettertanke. Selv om vi skal være glade for at ingen i borettslaget ble direkte berørt, vet jeg at noen av våre beboere har mistet slektninger og venner i den store naturkatastrofen. Verden er blitt liten, og vi mennesker er temmelig maktesløse når slike katastrofer inntreffer. Da skal vi være glade for at vi bor i en del av verden som er svært rolig, både med hensyn til menneskeskapte kriger og til naturkatastrofer. I stedet får vi bruke kreftene på å samarbeide om å gjøre hverdagen enda bedre for oss som bor i Lindebergskogen borettslag. Her skal vi bo sammen, og prøve å trives sammen i et bofellesskap der vi selv bestemmer hvordan det skal være. Hvis du har meninger om hvordan borettslaget skal drives, må du komme på generalforsamlingen den 1. juni, og delta i debatten. Det er ditt ansvar å være med på å bestemme styringen av ditt eget bomiljø. Vi ses den 1. juni. Styret får av og til henvendelser om parkeringen i garasjene, som viser at ikke alle tar tilstrekkelig hensyn til hverandre. Bilene står tett ved siden av hverandre, og det er ikke altfor mye plass til hver bil. Da er det svært viktig at vi husker at også naboen må få plass til sin bil, både til å stå parkert, og til å kjøre inn og ut. Tenk på at en annen gang kunne det være din bil som ikke fikk nok plass. Hvis alle tar hensyn til hverandre på denne måten, unngår vi problemer, og både du og naboen blir fornøyd. Beboerne i Lindebergveien 57 A og B har en stund vært plaget av for dårlig varme på varmtvannet. Dette er selvsagt til stor ulempe for de berørte beboere. Da styret fikk melding om dette, ble firma ISS (tidligere ATK) bedt om å undersøke saken. ATK var det firma som i sin tid monterte varmepumpene i borettslaget. Det er foretatt befaring i flere leiligheter, og noen steder er det funnet feil med armaturene. Dels ble det også konstatert feilkoblinger, som kan påvirke gjennomstrømmingen av varmtvann i rørene. Disse feilene er beboerne bedt om å få rettet. Nå er det lagt opp et foreløpig røropplegg for å få bedre gjennomstrømming av vannet. Rørlegger vil deretter gå gjennom det gamle ledningsnettet uten at dette direkte berører beboerne (etter det vi forstår), med sikte på å finne fram til hvor hovedproblemene egentlig ligger. Styret håper at vi så snart som mulig skal få varmtvannet til å fungere slik det skal på permanent basis. Vi har alle krav på varmt vann. Dersom beboere har langvarige problemer med varmtvannsforsyningen, ber vi om en skriftlig melding til styrerommet. Dessuten er det viktig å være klar over andelshavernes plikter når det gjelder å holde vannkraner inne i leilighetene i forskriftsmessig stand. Dette handler om å ta hensyn til hverandre. Styret

4 LINDA nr Tekst: Heidi Thorstensen Hver fredag (med et par unntak) drar Heidi på kafé med sin bestevenninne Rikke. Denne kaféen som har fått besøk de siste 2 årene heter Bocata, derav navnet på spalten. Vi møtes alltid kl halv 5 på nasjonal og går derfra de 100 m som skal til for å komme oss til det hellige fredagsstedet. Vi går inn døren, ser oss litt omkring, hilser vennlig, kanskje litt kameratslig på baristaene bak maskinen og setter oss ned på de faste vaglestolene ved vinduet. Når alt som ikke skal henge på kroppen under et kafébesøk er av, går vi bort og bestiller kaffe. Som regel er det en enkel cappuccino til Rikke, så klart uten dryss, og til meg er det nesten alltid en dobbel mocca hvis valget ikke faller på en uskyldig svart kaffe. Så er alt på plass, kaffen, vennen og smilet. Som mange sikkert vet, bygges det mye i Oslo nå frem mot feiringen av 100 års dagen for oppløsningen av unionen med Sverige, og det er intet unntak utenfor Bocata. Dette synet har i de siste månedene blitt en vane sammen med alle de glade menneskene som nyter at helgen endelig er kommet. Folk ler og gleder seg over den lille gleden i livet; å ha fri. En enkel ting som skjer minst en gang i uken, men som allikevel vekker slik lykke. Når man sitter der i alle de timene som vi gjør, starter man å studere og observere oslobeboerne. Hvem er de alle sammen? I forhold til andre byer rundt om i verden er Oslo en ganske liten en, men allikevel ser vi alltid nye, ukjente ansikter rundt omkring. Så klart er det alltid et par ansikter som får en til å minnes om hvor lite og koselig det er her i lille Oslo. Rikke og jeg har et sånt ansikt som er et must for fredagen, nemlig hakeslepet. Det er en nydelig liten dame som hver eneste fredag tasser trofast forbi vinduet. Grunnen til navnet er hennes søte sjarmerende ansikt.. Vi har ofte lurt på hvem denne damen er og hvorfor hun så trofast går der hver fredag. En gang ble vi veldig fristet til å høre hvordan stemmen hennes lød, så jeg løp etter henne og spurte henne om klokken. Jeg som hadde forventet en litt gebrokken spinkel stemme fordi hun så ut som en person med italienske aner. ble ganske overrasket da damen svarte på perfekt stavangersk, Den er halv 6. Når jeg ser så mange mennesker som går frem og tilbake på den måten, lurer jeg alltid på hvor de har vært og hvor de skal. De vet nok sikkert selv hvor de har vært, men det kan jo være de ikke har noe fast mål en fredag etter arbeid. Kanskje de bare går, går til et nytt sted, vekk fra hverdagen.. Noen kan man se har et mål fordi de spener av gårde uten å ense annet. Mens andre igjen ser ut som de vet hvor bena fører dem, men later som de tar livet helt med ro og på impro.. Det er mye man kan tenke på når man sitter med sin sjelevenn og tenker over livets finurligheter med en god kopp kaffe mellom hendene. Man setter alltid av tid til en kopp kaffe i hverdagen, den gjør oss avslappet og setter ting i nye perspektiver. Den kan åpne nye muligheter og gi oss nye sjanser, for hvor mange ganger har vi ikke hørt Skal vi møtes over en kaffe? Kjæledyr savnet! Tekst: Terje Lund Linda har over tid hatt en spalte med overskriften "Mitt kjæledyr". Det har etter hvert blitt en liten utfordring å spore opp hyggelig kjæledyr som vi kan skrive om. Det finnes sikkert mange av dere i borettslaget som har, eller har hatt, et dyr som det kunne vært gøy å få med litt om i Linda. Hvis du er en slik, altså en som har et dyr som vi kan laget et lite portrett av som det heter, så send oss et hint. Det kan du gjøre på en av mailadressene våre som står på side 2 eller legge en lapp i postkassa ved fellesrommet. Nye andelseiere Hittil i år har det vært rolig på eierskiftefronten, så langt har det kommet bare 2 nye andelseiere i borettslaget.

5 5 LINDA nr Tekst og foto: Terje Lund et ser ut til at oppussinga av blokkene kommer i havn på en fin måte. Selv om det kanskje er litt tidlig å "ta helt av", har jeg fått opptil flere positive opplevelser. Det tar seg unektelig bedre ut med like vegger på alle terassene. Vi har fått nytt opplegg av kontakter på terrassen. Riktignok hadde vi lys og kontakt der ute tidligere også, men det var vel ikke gjort helt etter forskriftene. I tillegg har vi fått en sårt tiltrengt dobbeltkontakt inne også. Vi kunne vel også med fordel ha slått til på det tilbudet vi fikk fra elektrikerne om å erstatte alle skjøteledningene med kontakter på veggen. Det er utrolig hva en skaffer seg av dingser som går på strøm, og Selvaag var ikke den som strødde om seg ut over minstekravet. Selvsagt er dette ikke gratis for borettslaget, men det gir en positiv effekt med slike "små" ting som synes i hverdagen. Vi bor på endevegg mot nordøst, og som mange av dere sikkert har registrert, var det ymse varianter av levegger mot gufsen før oppussinga. På enden hos oss var det forsøk på å lage vegg i stil med veggpanelen, finerplater og pleksiglass. Det så ikke særlig pent ut. På et beboermøte der vi fikk presentert fasadeløsningen tok jeg opp dette og oppfordra til å finne fram til en felles løsning. I motsatt fall ville vi sikkert ende opp med en tilfeldig blanding av løsninger igjen. Spent fulgte jeg med da de begynte å sette opp rekkverket på endeveggene. Det blei glassbyggerstein der det var åpning mellom vegg og bærebjelke, men hos oss, der bjelken gikk helt inntil veggen, skjedde ingen ting. Skulle jeg måtte våge livet på å snekre opp en lite tilpassa løsning der på enden av terrassen? Hadde de i byggekomiteen glemt det jeg fikk lovnad om på møtet at de skulle "se på", eller var de ikke klar over at det blåser like kaldt i 1. og 3. etasje som i de andre? Vi venta i spenning. Nei, her måtte jeg ta initiativ sjøl nå mens det enda pågikk byggearbeid. Jeg sendte e-post til borettslagets nettadresse. Du verden. Dagen etter fikk jeg svar med takk for innspillet og lovnad om at dette skulle tas opp og sees på. Bare noen få dager senere, da jeg kom hjem fra jobben, la jeg merke til at det var kommet opp vinddeksel slik jeg hadde tegna det inn på bildet jeg sendte med min henvendelse. Det er sikkert meninger om løsningen, men den funker, den er ensartet og den sikrer at vi opprettholder en fin fasade på de nyoppussa blokkene. Enda en positiv opplevelse. Glemt er ukene bak presenning og lukt av maling. Nå er de nesten ferdig hos oss, og jeg hører også at vi skal få ny fasade i inngangspartiet. Jeg er fornøyd, og jeg vil takke byggekomiteen for utmerket oppfølging. Det virker altså å sende e- post. Dersom er det noe du vil ta opp er jeg sikker på at du får en like god behandling som meg. Selvfølgelig vil ikke alle henvendelser kunne imøtekommes, men opplevelsen av å bli hørt, og få svar, oppmuntrer til å prøve igjen hvis behov. Som medarbeider i Linda vil jeg også oppfordre til å sende oss innlegg som tar opp ros og ris i borettslaget. E-postadresser og tlf. nr. til oss finner du på side 2.

6 LINDA nr Tekst og foto: May-Lis Skotheim Vi traff fire i farta og stilte følgende spørsmål: 1) Rehabiliteringen i borettslaget har nå pågått i 2 år. Hvordan har du opplevd denne perioden? 2) Hva synes du om resultatet så langt? Veronica Breistrand, nr. 73 H 1) Jeg flyttet hit for et år siden, og var så heldig å flytte inn i et rekkehus som var ferdig rehabilitert. Selvfølgelig har jeg fulgt med på fremdriften for blokkene når jeg har gått forbi, og jeg synes det har gått fort. 2) Borettslaget tar seg mye penere ut nå. Inntrykket blir et helt annet når det ser velstelt ut, samtidig som vi har fått et mer enhetlig ut seende i hele borettslaget. Nå er jeg bare spent på planene for re habilitering av utearealene. Håper i hvert fall på en oppgradering av lekeplassene. Waqas Mahmood, nr. 47 A 1) Jeg synes det har vært helt greit. 2) Det har i hvert fall blitt mye penere enn det var før. Hilda Marie Trondsen, nr. 43 A 1) Jeg synes det har gått veldig greit, men det var en del bråk da de holdt på med murboring i blokka. 2) Det ser ut til å bli veldig bra, det er mye penere enn før. Det skal bli spennende å se hvordan inngangspartiene vil ta seg ut når de blir ferdige. Tron Erik Torstad, nr. 47 B 1) Jeg har vært mye borte i denne perioden, men det jeg har sett er veldig bra. Arbeiderne har vært raske og effektive. 2) Hele borettslaget har blitt mye finere, nå er det opp til oss som bor her å sørge for at det holder seg pent, blant annet ved å la være å stable en masse møbler og skrot på terrasser og balkonger.

7 7 LINDA nr Ved brann, ring 110. Brannvesenet må vite: hvem som ringer hva som har skjedd og hvor det brenner Sørg for at alle har kommet seg ut av boenheten. Lukk alle vinduer og dører for å begrense brannspredningen. Forsøk å slukke med utstyr som finnes i boligen. Varsle naboer med hensyn til spredningsfaren. Vet du hva du skal gjøre hvis det brenner? Vær forberedt på at det kan brenne hjemme hos deg. Sjekk med jevne mellomrom hvor du kan komme deg ut hvis det begynner å brenne. Det er viktig å ha to rømmingsveier i tilfelle den ene blir sperret av ild eller røyk. Brannnsjekk av utstyr Husk at det er du som har ansvaret for at det er brannsikkert hjemme hos deg, uansett om du er eier eller leier av boligen. Det er påbudt med røykvarsler i alle boliger. Det er viktig å ha røykvarslere plassert slik at de høres godt på soverommet, selv med døren lukket. En gang per måned skal du teste at røykvarsleren virker. Skift batteri på røykvarsleren en gang i året på røykvarslerens dag 1. desember. (Dette gjelder selvsagt ikke de nye røykvarslerne med batteri som varer i 10 år.) Det er også påbudt med brannslukkingsutstyr i alle boliger. Godkjent slukkeutstyr er enten fastmontert husbrannslange eller pulverapparat (ABE-pulverapparat på minimum 6 kg). Husk at et 6-kilos pulverapparat bare holder til ca. 20 sekunders slokking. Du må vite hvor du har slukkeutstyr og kontrollere at det fungerer. Pulverapparatet må ristes og snus på hodet et par ganger i året for å hindre at pulveret klumper seg. Manometernålen skal stå på grønt felt. Husbrannslangen bør være frostfritt fastmontert, for eksempel i tilknytning til kjøkkenbenk eller bad. Test slangen minst en gang i året ved å trekke slangen helt ut og bruk den til for eksempel utvendig vanning. Brannskader på huden må straks kjøles ned. Bruk rennende vann fra springen og kjøl ned i minst en halv time. Ta kontakt med lege for videre behandling. Brannårsaker tips: Trekk ut kontakten til elektriske apparater når du forlater boligen. Bruk vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel kun når du er hjemme.

8 LINDA nr Tekst og foto: Heidi Thorstensen Klokken er halv ett en søndag tidlig i mars. Heidi er på vei opp trappen med penn, papir og et utrolig fancy kamera under armen. Hun skal nemlig intervjue sin nabo ovenpå, Oddvar Johansen. I stuen er det dekket på med kake og kaffe til tre personer. Oddvar er nemlig lykkelig gift med sin Bertha og har vært det i 57 år. Kaffen er helt opp, kremen har funnet veien til toppen av kaken, alt er klart for en hyggelig ettermiddag. Låneinnretningen han jobbet, som det vi enkelt og greit kaller en pantelåner. Det er en veldig spesiell jobb sier han, hvor man får jobbet veldig tett på mennesker. Han går videre med at det i mellomkrigstiden var mye fattigdom og arbeidsledighet i Oslo, spesielt på østkanten. Dermed solgte folk alt mulig rart for å få litt penger. Han derimot fikk sine faste 50 kr måneden for å arbeide, og en del av de pengene gikk med til bensin til bilen han fikk da han var 18 år gammel. Han forteller stolt om bilen sin, en Dodge, og om hvordan han og vennene satt i vinduet på Grand med hodene hevet og bilen parkert utenfor på gaten. Ikke mange år senere kom tyskerne til Norge og Oddvar ble etter dramatiske hendelser sendt til Nord- Norge for å drive tvangsarbeid. Det var tre forferdelige år, beskriver han og viser meg noen gamle bilder derfra. På bildene så man utsultede menn som graver tunneler i fjellet, og brakkene av tynne huntonitplater hvor de sov. Der var de ca 70 menn med en liten blikkovn på deling. Mat var det heller ikke masser av. Hver mandag fikk de utdelt matrasjonen for resten av uken, som bestod av et halvt grovbrød, også kalt en stump, og 20 g smør. Det var tunge tider.. Så sitter vi der over disse rykende koppene med kaffe og stirrer ut over Groruddalen. Vi sitter i stuen som har en veldig koselig stemning med sine store, litt barokke møbler. På veggene rundt om oss henger det bilder og malerier, for det meste av familien. Hva har du drevet med her i livet? er mitt første spørsmål til Oddvar. Han begynner å fortelle om lærlingjobben han fikk da han var 15 år gammel og bodde på Vålerenga. Han jobbet der i 50 år, frem til han pensjonerte seg for 20 år siden og jobbet seg opp fra lærling til sjef. Det var i Kristiania Folkebank i Oddvar Johansen har et opplevelsesrikt liv å se tilbake på

9 9 LINDA nr ne inn i en leilighet på Etterstad som de etter kort stund byttet mot to separate leiligheter. Dermed ble deres nye hjem på Rodeløkka. Der tilbrakte de tre år før de byttet den ut med en leilighet på 60 kvadratmeter på Teisen. Da den eneste butikken der ble omgjort til en buddhistmenighet, gikk de lei og flyttet til nybygg på Lindeberg, hvor de har bodd de siste nesten 30 årene. Her trives de med godt miljø, gode transportmuligheter og god utsikt over byen. Begge gleder seg stort til rotet fra rehabiliteringen forsvinner og borettslaget har blitt fint og gult. I mellom all denne flyttingen fikk paret et barn, sønnen Tor. Han fikk igjen to barn, men mistet dessverre minstemann i en bilulykke for en del år siden. Det siste barnet er en livlig og driftig Like før julen 1943 gjorde han og en kamerat en avtale med en mann som kjørte frakteskute for tyskerne om at han skulle frakte dem til Bodø. Slik klarte de to å rømme, og ved hjelp av den oppsparte tobakken de hadde fått av tyskerne, fikk de kjøpt to billetter til Trondheim og videre til Oslo. Da han kom tilbake måtte han gå i dekning i en hytte på Syverud nær Hauketo. Siden han ikke hadde noe rasjoneringskort, fikk han mat fra familie og kjente. Han lærte også sønnen til tømreren, som jobbet i nærheten, med å skrive og regne, og fikk til gjengjeld ferskt hjemmebakt brød. I 1948 giftet han seg med Bertha, og etter å ha bodd på hans fars gård et år måtte de flytte fordi gården brant ned. Da flyttet de sammen med foreldredame. Akkurat nå er hun i Sør-Afrika og tar sin andre mastergrad. Denne familien har ellers en hyggelig vane, hver torsdag får ekteparet besøk av Tor til middag. En utrolig koselig tradisjon spør du meg. Det er viktig å sette av tid til familien på den måten. Tid til hverandre blir det mye av på hytten deres som ligger i Nannestad. Der tasser de rundt og ordner. Denne hytten har Oddvar arvet av sin far, noe som har resultert i en del oppusning og vedlikehold. Mye av deres tid om sommeren brukes der oppe, noe som skaper bånd til både natur og skapninger. For en stund siden hadde de jevnlige besøk av en reveunge som hovedsakelig kom for hundepølsen Oddvar matet den med, men hyggelig var det nok uansett å få faste besøk på den måten. De er også veldig glade i naturen begge to, og siden vi bor rett ved Østmarka har mange av deres turer gått dit. De er to ivrige turgåere som dessverre har blitt satt litt tilbake på grunn av helsa. Men til å være over 85 år syntes jeg de klarer det veldig godt. Det er i hvert fall ikke noe i veien med humøret nei. To livsglade sjeler som ivrig fyller opp kaffekoppen min når den nærmer seg halvtom (jeg liker disse to!) og som snakker i vei om godt og vondt. Etter et par kopper kaffe fikk jeg rundturen rundt i leiligheten og god innblikk i alle bildene på veggene. Her hang det bilder av barn, foreldre, besteforeldre, klassekamerater, you name it.., og det var utrolig koselig. Det er ganske fantastisk egentlig hvor mange minner man samler opp gjennom årene. Hva de betyr for en.. Jeg er en jente på 17 år som nettopp har startet på livet. Jeg har et par bilder på veggen, men den er langt fra full. Et helt liv i bilder. Et helt liv av minner over en rykende kopp kaffe..

10 LINDA nr Kan du tenke deg å være med å gjøre noe for borettslaget? Som for eksempel å sitte i styret, miljøutvalget eller redaksjonen? Eller kjenner du noen som burde bli spurt? Valgkomiteen skal hvert år finne fram til velegnede personer som kan bli foreslått til å bli valgt på generalforsamlingen i juni. Men vi kjenner ikke alle i borettslaget, og vi vet ikke alltid hvem som kunne tenke seg å delta i styre og stell av borettslaget. Selvsagt går vi rundt og snakker med folk, men det er ikke så lett å vite hvem vi skal kontakte. Så hvis du selv er interessert, eller vet om noen som burde egne seg til å være med på å styre i borettslaget eller sørge for aktivitetstilbud for beboerne, eller kanskje skrive i Linda, så ta kontakt med valgkomiteen ( vi må likevel legge til at det er valgkomiteen som treffer endelig beslutning om hvem som skal foreslås). Valgkomiteen er: Kari Elton, Lindebergveien 79 c tlf etter kl Synnøve Granli Kløfterhagen 75 tlf etter kl Inger Heffernan Lindebergveien 75 b tlf etter kl Du kan også kontakte oss på borettslagets hjemmeside: under kontakt redaktør. Hilsen valgkomiteen Generalforsamling 2005 Årets generalforsamling avholdes onsdag 1.6. kl i Lindeberg skoles aula. Eventuelle forslag fra beboere for behandling på generalforsamlingen må være hos styret innen Tekst og foto: Terje Lund Det ble ei litt spesiell jul for oss bak plasten. Vi måtte ut for å sjekke om det var snø. Var det hvit jul i år? Nåja, med litt velvilje var det mulig å se noen flekker, men det var jo allikevel lite vi fikk med oss av det. Julaften ble stille og rolig i år. Det var ingen barn eller barnebarn på besøk, bare oss "gamle". Så var det i alle fall mulig å komme gjennom pakkehaugen uten at det ble over midnatt. I fjor måtte vi ta det over flere dager. Det er utrolig hva vi klarer å kjøpe inn av stort sett unyttige ting. Varehandelen jubler. Så var det julestemningen da. Vi regna med at det ble tv'en som måtte stå at dette var ikke var noe juks. Der var julenissen med hjelpenisse og to hester med vogn og bjeller. Det ble fotoseanse. Dette måtte foreviges. Etter hver kom det fram, som en vel måtte vente, at nissen kom fra Trosterudgården og var der på oppdrag fra naboen, men mer ekte enn dette er det nok vanskelig å få det til i byen. Siden jeg er "ansatt" i Linda måtte jeg jo få fram litt fakta. Det kunne jo være andre som kunne tenke seg et slik nissebefor det i år, men så ringte det på... Det var naboen over. Julenissen er her! Julenissen? Sist det var nisse her ble jeg gjennomskua. De kjente igjen skoa, og stemmen var vel heller ikke så overbevisende. Vi måtte ut for å sjekke, det var jo ingen ting å se bak plasten. Og sannelig, der var julenissen. Ute på gangveien sto nissen med hester og vogn. Det var jo ikke mulig å komme fram med slede, og siden han hadde hester og ikke reinsdyr, måtte han antakelig holde seg på bakken. Men altså: ordentlig julenisse. Det var dumt at ikke barnebarna var her nå. Da skulle de fått sett søk en gang. Trosterudnissen hadde drevet med dette i år og tok i mot oppdrag på selveste julaften. Litt kosta det jo, men jeg er sikker på at et slikt nissebesøk kan være mer velkommen for barna enn en haug med pakkedingser. Så skulle du ha ønske om nissebesøk på julaften, kan du ta kontakt med Trosterudgården. Jeg så forresten i ei lokalavis at det var snakk om at dette var siste året at de drev med hest der, men nå til jul skulle det vel være en mulighet.

11 11 LINDA nr Tekst: May-Lis Skotheim Formiddagstreffen fyller 10 år i år, og dette skal feires med jubileumsfest på Smuget i slutten av mars. Denne festen er bare for de faste medlemmene. Den annonserte turen til Rondablikk Høyfjellshotell i mai ble dessverre avlyst, i stedet blir det satt opp en tur til Wittussens vingård i Hurum og en julemarkedtur til Lübeck og Rostock. For påmelding til turene, kontakt Anne Britt Berg på telefon Tur til Wittussens vingård 8. juni. Turen går fra Oslo via gamle Drammensvei til Lierkroa hvor det blir en kaffepause. Videre fortsetter turen til Klokkarstua, Sætre og så til Filtvedt hvor vi besøker vingården og får omvisning og smaksprøve på Golden Power. Så går ferden videre til Holmsbu Bad hvor vi blir servert middag, dessert og kaffe. Turen koster kr. 435,- per pers. inkl inngangspenger, guide, smaksprøve, middag, dessert og kaffe. Rostock er en sjarmerende gammel hansaby. Lübeck og Rostock - julemarked desember. Noen få plasser ledig. Dag 1: Buss til Gøteborg hvor vi går om bord i Kielbåten som har avgang kl Dag 2: Ankomst Kiel kl. 9, videre til Lübeck hvor vi får omvisning i byen og tid til shopping. Kl. 17. drar vi videre til Rostock hvor vi bor på SAShotellet som ligger midt i julemarkedsområdet. Dag 3: Shopping på Nordtysklands største julemarked. Dag 4: Vi starter hjemturen, tar båten til Gedser, kjører gjennom Danmark og Sverige før vi ankommer gamlelandet sent på kvelden. Turen koster kr ,- per pers. inkl. buss, ferje i 2- sengs innvendig lugar, ferje til Gedser, 2 netter på hotell og 3 frokoster. I tillegg kommer kr. 600,- per pers. for middager. Tillegg for enkeltrom er kr. 930,-. Nytt navneskilt til ringetablå eller postkasse? Ved skifte av andelseiere skal navneskiltet også bli gjort om på ringetablået og postkassen til leiligheten. Det samme gjelder ved navneendring eller hvis skiltet går i stykker. Det er ikke pent med provisoriske lapper. Nye navneskilt blir betalt av Lindebergskogen borettslag. Bestillingskupong for navneskilt Kupongen leveres i borettslagets postkasse ved fellesrommet i Lindebergveien 47. Jeg/vi bestiller nytt skilt for 1. ringetablå 2. postkasse med følgende navn: 1. (Bruk BLOKKBOKSTAVER) 2. Styret Adresse: Lindebergveien nr.

12 LINDA nr Tekst: Terje Lund i lita avkopling med en kopp kaffe (eller te) kan ha god virkning på kropp og sjel i en stressa hverdag. Spesielt hyggelig kan det jo være å ta denne rasten sammen med noen du trives med. I tillegg kan en jo kanskje la gruffen gå ut over en sjef eller en nabo. Det gjør alltid godt med en å hogge på. Vi har behov for å avreagere. Jeg bruker også slik tid til å kople av. Det gjør jeg forresten det meste av tida ifølge kona. Jeg skryter av at jeg kan sitte og se tomt framfor meg uten å tenke på noe i lange tider, men har du forsøkt finner du nok snart ut at uansett hvor lite du måtte ha bak pannebrasken så foregår det noe der inne. Det skal lang trening til for å tenke på ingenting, hva nå det kan være. Når du prøver å konsentrere deg om ikke å tenke på noe, er det jo åpenbart at det blir aktivitet. Det blir litt letter hvis du kan sitte og se ut av et vindu med kaffekoppen i handa og liksom ha øya i fokus et godt stykke der borte hvor det ikke skjer noe. Nå er ikke det med å ha fokus langt borte noe problem for meg, jeg er ganske langsynt. Jeg har forresten nesten lykkes noen ganger når jeg har sitti på hytta og sett over elva og opp i lia på andre sida. Der skjer det ingen ting. Følelsen av å nå "nirvana" kommer sigende, inntil kona smeller til med: "Sitt ikke der og kop. Kom deg ut og hogg ved.". Også jeg som har så lett for å få kink i ryggen. Jeg forstår ikke at det skal være noe feil med å sitte i ro uten egentlig å foreta seg noe som helst. Tenk hvordan det hadde sett ut hvis alle stima rundt og "gjorde noe". Forresten har jeg lang erfaring fra at dersom du ikke gjør noe, så gjør du heller ikke no gæli. Jeg kjenner mange jeg som med fordel kunne merka seg det. Styrer rundt med ugagn som bare skaper brydderi og jobb til andre. Nei sitt i ro og kop. På T-banen er det mange som koper. Ja det er mange som gjør andre ting også. Leker med "mobbifon", leser eller skravler. Men de fleste sitter altså og koper. Jeg sitter og ser på dem samtidig som jeg prøver å se ut som om jeg ikke glaner. Det krever trening. I tunnelene har jeg prøvd meg med å se på speilbildet i ruta, men jeg har en mistanke om at det gjennomskues. Det er ikke lett. Så kom jeg på det at jeg kunne bruke solbriller. Det er det jo mange som gjør, og de er sikkert like nysgjerrige som meg. Jeg skaffa meg et par og plasserte meg strategisk til i vogna for å få best mulig utsyn. For en som ikke engang er vant med mørke glass når en sitter i påskesola på fjellet blei det lite interessant å oppservere bak UV-filteret inne på en mørk T-bane. Jeg så ingen ting og måtte kikke over brilla. "Du sitter og glaner", det var kona som kjørte albuen inn mellom ribbeina. Jeg forsto at solbrilletrikset ikke passa for meg. Jeg prøvde meg med å se ut som jeg sov og myste med øya ikke helt igjen. Det er begrensa hva du får med deg da, og jeg forsto at jeg ikke så spesielt lur ut da jeg slo opp øya og så uttrykket til de som satt rundt meg. Så nå sitter jeg altså og prøver å se ut som jeg ikke følger med, - men jeg hører godt. Vi fortsetter med husleielotteriet sammen med Formiddagstreffen. Her har vi delt slik at vi tar annen hver måned. Det blir en pause i sommer, og så regner vi med å starte opp igjen i september. Vi vil forsøke å få til et arrangement i april. Det kan være besøk av Groruddalen historielag eller besøk fra et gartneri som kunne hjelpe oss med kunnskap og innspil om beplanting i terrassekassene. Kom gjerne med andre forslag. Selv om det skulle gjenstå noe arbeid ifbm. oppussinga blir det dugnad i april/mai, (før 17.mai). Sommerfest regner vi også med å få til i år. Vi har planer om at dette blir lørdag 4. juni, så hold av den dagen. Vi har bestilt fint vær. Det var det vi hadde for denne gang. Ha en fin vår og sommer, og så håper vi at vi ser deg på arrangementene. Hilsen oss i Miljøutvalget v/ Ira Elvebakk.

13 13 LINDA nr Tekst: Heidi Thorstensen Jeg går i 2.klasse på videregående skole og skulle dermed regne med at barneskolens kosetimer var over, men nei da, ikke med min lærer. Denne norsktimen hadde læreren bestemt at vi skulle lese eventyr for hverandre, kose oss med levende lys, tepper og masse søtsaker. Som et bidrag tok læreren med seg en sjokoladekake som ble delt opp i 27 biter og sendt rundt. Første bit, mmm nydelig! Andre bit, mmm.. likeså! Og etter en time med Per, Pål og Espen Askeladd (og en intens jakt etter flere kakebiter) fikk jeg spurt læreren om oppskriften til denne skjønnheten. Dermed tenkte jeg at jeg skulle dele denne godbiten med dere der ute. Gled dere, og smak gjerne underveis Mørk sjokoladekake Ingredienser: 200g kokesjokolade 200g smør 4 egg 2 dl sukker 2 ½ dl hvetemel 1 ts bakepulver Kaloritillegg: Iskrem, krem. Slik gjør du: Smelt smør/sjokolade på svak varme eller i vannbad, avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt mel og bakepulver forsiktig i sjokoladeblandingen. Hell i formen (stor paiform egner seg best). Stek i 12 min ved 225 grader. Kaken skal IKKE stivne, den rå kjernen fungerer som fyll. Aktuelle telefoner: Rørlegger Rørleggervakten AS Forsikring OBOS Forsikringsavdeling Elektriker EDA AS VVS, bl.a. varmtvann Aircon Garasjeportene Rosings TV, telefoni UPC Lindebergskogen borettslag Styrerommet (tir kl. 7-9, tor kl ) Garasjeleie Even Djønne Leie av fellesrom Berit Hansen Vaktmester Evald Iversen (man-fre kl. 7-15) Parkering Parkeringssystemer Glass Glassmester Svendsen Porttelefoner Qualitronic AS

14 LINDA nr Tekst: May-Lis Skotheim Logo og stoff fra hjemmesidene er gjengitt med tillatelse fra Natteravnene Natteravn-gruppa på Lindeberg har ikke vært i aktivitet på et år, men nå synes leder Astrid Hagevold Johansen at det er på tide å komme i gang igjen. Det ble derfor arrangert et møte på Lindeberg skole den 7. mars, men det var ikke noe overveldende oppmøte selv om møtet var annonsert i god tid i forveien. Noen hadde allikevel møtt opp, de kom fra områdene Lindeberg, Jeriko og Skjønnhaug. Ved å la voksne være tilstede ønsker vi å dempe rus-, volds- og skade-verksproblemene Vi ønsker å gjøre bydelens gater og veier til trygge områder for alle aldersgrupper Vi ønsker å utvikle naturlig kontakt mellom ungdom og voksne Vi ønsker å utvikle tverrkulturell forståelse og samhørighet Vi ønsker å bevisstgjøre bydelens beboere på at det er naturlig å melde fra om alvorlige, straffbare handlinger Da gruppa var aktiv var de ute hver fredag mellom kl. 20 og 24, og det var ca aktive som deltok. De hadde 4 gruppeledere og en av dem gikk sammen med 3 andre frivillige. De opplevde positiv respons fra mange ungdommer som satte pris på å møte voksne ute og å få kontakt med dem. Gruppa fikk låne lokaler gratis av Lindeberg Servicesentral med Ingar Johansen i spissen, og Hagevold Johansen kan ikke få rost dem nok. De har stilt opp og hjulpet til med kopiering, plakater og lignende. Gruppa hadde også tett samarbeid med skolene, bydelspolitiet, sosial og barnevernskontoret og Frivillighetssentralen. Nå ønsker Natteravngruppa på Lindeberg å komme i gang igjen, men det er vanskelig å folk til å stille opp. Dette gjelder spesielt foreldre til tospråklige ungdommer og Astrid Hagevold Johansen ønsker spesielt at mødrene skal delta. På to skoler på Mortensrud har de pålagt foreldrene å gå Natteravn 2 ganger i året og dette har vist seg å fungere bra. For å få gruppa i gang igjen trengs det at foreldre og andre voksne engasjerer seg mer. Lederen sier at de gjerne også vil ha med unge over 18 år. Å delta i frivillig arbeid er givende for alle, det er både forebyggende og morsomt. Man blir kjent med både ungdommer og voksne, og man får gratis trim! I tillegg skaper det et tryggere bomiljø for alle. Mange ungdommer er redde for andre gjenger og de føler seg tryggere hvis det er voksne de kan ta kontakt med. Å vite at voksne er ute og patruljerer på kveldstid kan også gjøre sitt til at uønskede elementer holder seg borte fra vårt område. Gruppa har planer om å forsøke å få til samarbeid med Jeriko, Skjønnhaug og Lindeberg skole. De ønsker også å involvere klassekontakter og å møte opp på foreldremøter for å informere om Natteravnenes virksomhet. Astrid Hagevold Johansen øns- ker seg tilbake den brysomme nabokona, ikke hun som er nysgjerrig, men hun som tør å bry seg. Hun er spesielt opptatt av at ungdom skal møtes med respekt og at de skal tas på alvor. Mange unge i dag sier at de savner voksenkontakt fordi foreldrene ikke har tid til å høre på hva de har å si. Mange foreldre jobber på kveld eller natt og da blir det ikke så mye tid til å komme de unge i møte. Hun har også opplevd å treffe på barn helt ned til 9-årsalderen ute så sent som Disse blir tatt med til varmestua der de får et pizzastykke eller en kjeks, for så å bli sendt hjem.

15 15 LINDA nr Det er dessuten både hyggelig og sosialt å delta i en slik frivillig gruppe. Peppes Pizza sponser oss med gratis pizza og Natteravnene sentralt bidrar med kaffe, te, solbærtoddi og kjeks. De har en egen instruks som forteller hva man skal og ikke skal gjøre i forskjellige situasjoner. Ingen går noen gang alene, en gruppe må bestå av minst tre personer, derav en leder. Astrid Hagevold Johansen ønsker alle gamle og nye natteravner velkommen til å gjøre en innsats i gruppa! Natteravnenes visjon: Natteravnenes oppgave er å være synlige og tilgjengelige for publikum bygget på ideen om at dette i seg selv virker dempende på vold og skadeverk. Natteravnene skal også bistå personer som av en eller annen grunn ikke er i stand til å ta vare på seg selv, dog uten å tre inn i noen behandlerrolle. Dette skjer i hovedtrekk ved at natteravnene formidler kontakt til det offentlige hjelpeapparatet. Natteravnene skal ha evnen til å tenke klart når andres tanker har låst seg. Natteravnene skal ikke opptre som "B-politi", sikkerhetsvakter eller utøve myndighet. Natteravnene skal utøve et positivt menneskesyn, ikke være moraliserende, og behandle alle vi møter likeverdig. Natteravnene skal ikke gripe fysisk inn i en konfliktsituasjon, men har direkte innvalgsnummer til Politiets operasjonssentral og tilkaller disse fra mobiltelefon. Innvalgsnumrene sikrer Natteravnene rask og effektiv bistand fra politiet. Vil du være med og gjøre Lindeberg til et tryggere og bedre sted å bo? Kontakt Astrid Hagevold Johansen på telefon eller gå inn på Natteravnenes hjemmeside: der du finner innmeldingsskjema og mye interessant stoff. I Norge var det politiet som startet og finansierte dette prosjektet. Dag Halgard og Gudmund Johnsen ved Oslo Politikammers forebyggende tjeneste var i Karlstad i Sverige og lærte om et prosjekt som ble kalt Nattugglorna. Dette prosjektet gikk ut på at voksne, edru mennesker i organisert form begynte å vandre i sentrumsgatene på kvelds og nattetid i helgene. Hensikten var å stanse volds-, rus og skadeverksproblematikken i sentrum av Karlstad. Halgard og Johnsen tok ideen til Norge den første vandringen i Oslo ble arrangert natt til 1. mai 1990, hvor ca. 300 personer deltok. Noen av ildsjelene bak prosjektet i Oslo tok i 1991 initiativet til å omdanne Natteravnprosjektet i Oslo til en selvstendig, politisk og religiøst nøytral organisasjon. Hensikten var å avlaste politiet økonomisk og administrativt. På samme tid ble det opprettet natteravngrupper rundt om i landet. Gruppene arbeidet etter de samme prinsipper, men hadde forøvrig ingen direkte tilknytning til hverandre. Politiet fortsatte imidlertid å delta aktivt, noe som bl.a. kom klart til uttrykk ved at Politiavdelingssjef Dag Halgard ble nestleder for organisasjonen i Oslo inntil han trakk seg fra styret i Politiet er fortsatt i stor grad involvert i virksomheten rundt om i landet og har mange steder tatt initiativ for at Natteravngrupper har blitt etablert. I 1993 ble Natteravnenes navn og logo mønsterbeskyttet av Natteravnene i Oslo for å sikre at alle som driver denne type virksomhet, driver etter de samme grunnprinsipper. Videre gir mønsterbeskyttelsen Natteravnene et visst vern mot krefter som vil utnytte det til fordel for sin kommersielle virksomhet. Den dag i dag er politiet en viktig samarbeidspartner for Natteravnene. Politiet er den offentlige etat som Natteravnene i størst grad henvender seg til for bistand under sine aktiviteter. Natteravnene har i de største byene direkte innvalg til politiets operasjonssentral, og politiet møter mange steder opp i forkant av vandringene for å informere om aktuelle hendelser eller gi tips om hvor Natteravnene bør gå. I tillegg til dette samarbeider natteravnene med blant andre Siviltjenesteadministrasjonen, Kirkens Bymisjon og Kriminalomsorg i frihet. De har også mange sponsorer som stiller med både mat, kaffe og alle mulige forskjellige tjenester som Natteravnene trenger.

16 LINDA nr Vi har lagt bak oss det meste av vinter'n og nå er det vår. Det blei vel ikke så mye skigåing på deg i år, men vi får håpe det blir snø i Jerikobakken neste sesong. Her er en oppgave om en som i alle fall fikk gjort unna noen turer. 1. Det er meter fra Lindeberg til Mariholtet. Martin gikk på skitur med faren sin fra Lindeberg til Mariholtet og hjem igjen. Han gikk den første 1/4 (firedelen) med god stil, men blei ganske sliten. Så måtte far trekke han etter stava i 2 kilometer. Da var han blitt såpass uthvilt at han klarte å gå alene resten av veien fram til Mariholtet. Der blei det brus og bolle og en liten sjokolade. Etter hvilen bar det hjemover igjen. Det var først nedoverbakker som han greide fint på egne bein, helt til han var litt oppe i bakkene mot Lindeberg fra Ellingsrud. Da hadde de gått 3/4 av veien fra Mariholtet. Der måtte far trekke Martin til de kom på toppen før nedkjøringa til Lindeberg, og Martin kjørte alene de siste 500 meterne. Hvor langt gikk Martin uten å bli trukket av far? 2. Hvilke av disse er ikke ferskvannsfisk? Hork, vånd, karuss, asp, abbor, lemen. Hvilke av disse er ikke saltvannsfisk? Makrell, sei, simle, isgalt, mår, sypike, gråspett. 3. Her er en liten rebus: Svar:

17 17 LINDA nr VANNRETT: 1 Påskesymboler 9 Stor 10 Enestående 12 Forening 13 Keiser 14 Grunnstoff 15 Lengdemål 16 Forkortelse 17 Hyler 19 Forening 20 Sølv 21 Hovedstad 22 Rist 24 Land 25 Innvoller 26 Navn 27 Dag Svendsen 30 Id est 31 Inntrykk 34 Gammel stormakt 36 Land 37 Spinkel 39 Pikenavn 40 Artene 43 Retning 44 Hast 45 Kraft 47 Klør 49 Pikenavn 51 Sorgreaksjon 52 Telegrambyrå LØSNING PÅ HJERNETRIM NR. : 7 LODDRETT: 1 Dyr 2 Usle 3 Veiviser 4 Lars Ris 5 Islamsk leder 6 Guttenavn 7 Geni 8 Sporter 11 Sammenblanding 15 Hodeskaller 18 Gjør likevektig! 19 Havneby 20 Hel 23 Dessert 28 Verb (presens) 29 Kjøring 32 Skli 33 Ekte 35 Sneller 38 Sterk tråd 41 Krypinn 42 Intelligent & ensporet 46 Drikk 48 Spasere 50 Naboer Hvis du ikke ønsker å klippe ut denne siden, går det godt an å ta en kopi eller skrive av kryssordet. Løsningen legges i borettslagets postkasse ved fellesrommet i Lindebergv. 47 b innen Husk å skrive navn og adresse på navnelappen og lever hele siden/kopien sammen med kryssordløsningen! Vi fikk mange løsninger på forrige oppgave. Det gledet redaksjonen, og vi trakk vinneren: Egil Larsen i 75c, som vi GRATULERER med premiekruset. Navn: Lindebergveien nummer:

18 LINDA nr Tekst og foto: May-Lis Skotheim Siden det nå er forbudt å røyke inne på fellesrommet er det montert opp et askebeger på veggen utenfor inngangsdøra. Vi oppfordrer alle som går utenfor og tar en røyk til å være flinke og bruke dette. Det blir så stygt med alle sneipene som ligger og slenger. Foto: vaktmesteren På bildet til høyre kan alle se hva jeg absolutt ikke ønsker meg! Her er alt fra varmeovner til baderomsinnredninger plassert ved søppelcontaineren. Problemet er at denne typen avfall ikke kan kastes i containeren. Jeg må bruke arbeidstida mi til å kjøre bort dette, og det er det alle beboerne i borettslaget som betaler for. Borettslaget har som nevnt en del ganger før en tilhenger som alle beboere kan låne gratis, og det koster heller ikke noe å få levert søpla på Brobekk. I februar fikk borettslaget ny vimpel til flaggstanga fordi den gamle, som for øvrig har gjort tjeneste siden 1997, var ganske så fillete og slitt. Så er det bare å håpe på at den nye holder minst like lenge! Apoteket på Lindeberg senter har skiftet navn fra Furuset apotek til Lindeberg apotek, noe som for så vidt passer litt bedre! For det virker jo litt merkelig at et apotek ligger på Lindeberg og heter Furuset Postkasse Lindebergskogen borettslag Beskjeder til styret, miljøutvalget, redaksjonen eller vaktmester kan legges i borettslagets postkasse utenfor fellesrommet i Lindebergveien 47 b. Telefon/ styret Styret kan kontaktes på kontoret ved siden av fellesrommet Kontoret er bemannet tirsdager kl og torsdager kl Telefonnummeret er og e-postadressen er Hjemmeadresse: lindebergskogen Telefon vaktmester Beboerne kan ta kontakt med vaktmester Evald Iversen på mobiltelefon mellom kl og Telefon OBOS Tveita: Forvaltning: Megleren:

19 19 LINDA nr Navn:... Adr.:... Telefon privat:... Arbeid:... Mobil.... Eier hund/katt som lyder navnet:... Rase:... Kjønn:... Spesielle kjennetegn:... Undertegnede forplikter seg herved til å følge de bestemmelser om dyrehold som gjelder i Lindebergskogen Borettslag. Jeg erklærer herved å overholde følgende regler: 1. Hunden/katten skal føres i bånd på borettslagets område. Hunden/katten bør luftes av et av husstandens medlemmer. Hunden/katten skal helst ikke bortlånes til venner og bekjente (barn). Dersom hunden/katten luftes av barn, må man påse at den ikke lekes med eller ertes slik at hunden/katten kan skremme andre. 2. Hunden/katten skal føres til et velegnet sted hvor fri lufting kan foregå og alle ekskrementer skal fjernes. 3. Lufting av hunden/katten må ikke foregå på borettslagets område (lekeplasser). Garasje eller balkonger er heller ikke egnede dyretoaletter. 4. Hunden/katten må ikke være alene i hus/leilighet dersom den ikke er lært opp til å være alene. (Den kan pipe og gneldre og vil dermed være til sjenanse for andre). Herfra unntas en rimelig opplæringstid. 5. Enhver hundeeier bør ved første anledning gjennomgå et dressurkurs med sin hund. 6. Dyreeieren er erstatningspliktig for eventuelle skader forårsaket av dyret. 7. Ved anskaffelse av hund/katt skal dette meldes til Miljøutvalget innen 8-åtte-dager for registrering. 8. Dyreeieren skal undertegne en erklæring om å godta de regler som gjelder for borettslaget. 9. Dyreeieren godtar at dyret kan forlanges fjernet dersom disse regler ikke overholdes, eventuelt at borettshaver må flytte fra borettslaget innen 3-tre-måneder etter klagens forkynnelse. Som forkynnelse som domsmenn godtas Norsk Hundeeierforbund / borettslagets styre. Dersom de ovennevnte regler blir fulgt, vil man kunne håpe på et godt naboforhold selv om man anskaffer hund eller katt. Ved eventuelle konflikter mellom dyreeier og nabo forutsettes dette meldt til Miljøutvalget. Denne erklæring betraktes som en del av husordensreglene, og brudd på denne betraktes som mislighold av leiekontrakten. Oslo, for Miljøutvalget i Lindebergskogen Borettslag Dyreeier Forutsetningen for å ha hund eller katt i Lindebergskogen borettslag, er i følge husordensreglenes pkt. 20 at dyreeier gjør seg kjent med og undertegner ovenstående erklæring. Den skal leveres til hund/katt-ansvarlig i miljøutvalget (for tiden Valentino Robinson), eller den legges i borettslagets postkasse utenfor fellesrommet i Lindebergv. 47.

20 LINDA nr Tekst og foto: May-Lis Skotheim Her monteres balkongrekkverkene Nå har vi hatt to år med rehabilitering av borettslaget, noe som har forårsaket mye rot og støy, og det har også vært mye trafikk av biler og maskiner inne på vårt område. Nå kan vi endelig begynne å se enden på disse prosjektene og ane hvordan det endelige resultatet vil bli. Det er spennende å følge med ettersom arbeidene går framover og hvordan borettslaget etter hvert forandrer utseende. Noen problemer har det jo vært underveis, men i det store og hele har det allikevel gått uten de helt store katastrofene. Endeleilighetene med innglassing har endelig fått sidevegg og beboerne kan igjen ta dem i bruk uten å fryse! Murerne er i full sving med å legge stein rundt inngangene Noen terrasser hadde så dårlige blomstertrau at de måtte skiftes. (Foto: vaktmesteren) Inngangen til 43 a er nesten ferdig, kanskje vi kan håpe på nye nummerskilt som står i stil med de flotte inngangspartiene? (Noen av de gamle skiltene er ganske stygge.) Enkelte har vært ute på avstengte balkonger og satt opp parabolantenner, vasket vinduer eller lignende. Å ta seg ut på balkonger som ikke har fått montert rekkverk er både ulovlig og livsfarlig! Hvis det skjer en ulykke, er det på den enkeltes risiko. Verken borettslaget eller byggherren har ansvar i sånne situasjoner. God påske! Det kan ikke være spesielt hyggelig å være inne i nr. 57 for tiden. Utsikten kan ikke være mye å skryte av med plast på begge sider!

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket

Kvinne 66 ukodet. Målatferd: Redusere alkoholforbruket Kvinne 66 ukodet Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør det vondt? Pasienten: Ja,

Detaljer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer

Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Kvinne 66 kodet med atferdsskårer Målatferd: Redusere alkoholforbruket 1. Sykepleieren: Men det ser ut som det er bra nå. (Ukodet) Pasienten: Ja, nei, det går fort over dette her. 2. Sykepleieren: Gjør

Detaljer

Lisa besøker pappa i fengsel

Lisa besøker pappa i fengsel Lisa besøker pappa i fengsel Historien om Lisa er skrevet av Foreningen for Fangers Pårørende og illustrert av Brit Mari Glomnes. Det er fint om barnet leser historien sammen med en voksen. Hei, jeg heter

Detaljer

Røykvarsleren. Slukkeutstyret. Elektriske ting. Sett et kryss i ruta når du er ferdig med å sjekke. Lykke til! Greit å vite for voksne

Røykvarsleren. Slukkeutstyret. Elektriske ting. Sett et kryss i ruta når du er ferdig med å sjekke. Lykke til! Greit å vite for voksne FLAMMBÆRT HJELPER TIL MED SIKKERHETEN! Kjære foresatte! Flammbært er brannvesenets gode hjelper. Bamsen skal hjelpe med å bedre brannsikkerheten i barnehagen, og bidra til at barna blir bevisste på og

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole?

I hvilken klasse går Ole? Barnehagen 1. klasse 2. klasse Hvor gammel er Kristine? 5 år 7 år 8 år. Hvor gammel er Ole? Kristine og dragen. Kristine er en fem år gammel jente. Hun har en eldre bror som heter Ole. Ole er åtte år og går i andre klasse på Puseby Skole. Kristine og Ole er som regel gode venner. Men av og til

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil

Anne-Cath. Vestly. Åtte små, to store og en lastebil Anne-Cath. Vestly Åtte små, to store og en lastebil Åtte små, to store og en lastebil Det var en gang en stor familie. Det var mor og far og åtte unger, og de åtte ungene het Maren, Martin, Marte, Mads,

Detaljer

Kristin Ribe Natt, regn

Kristin Ribe Natt, regn Kristin Ribe Natt, regn Elektronisk utgave Forlaget Oktober AS 2012 Første gang utgitt i 2012 www.oktober.no Tilrettelagt for ebok av Type-it AS, Trondheim 2012 ISBN 978-82-495-1049-8 Observer din bevissthet

Detaljer

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser.

Vi har laget noen tema som vi ønsker å diskutere med dere, men det er viktig for oss at du får sagt din mening og fortalt om dine opplevelser. Fokusintervju Deltakere tilfeldig utvalg Boligeiere fra prosjektet Leie til eie Innledning Hensikt: Leie til eie er et prosjektarbeid som startet sommeren 2011. Målet har vært at flere skal kunne eie sin

Detaljer

(Vi har spurt om lov før vi har tatt bilde av de eldre)

(Vi har spurt om lov før vi har tatt bilde av de eldre) Malta uke 3 Så var vi alt på den siste uken, på tirsdagen arrangerte vi en «Beauty dag» på saura home. Vi Vasket hendene og masserte inn med fuktighets krem og lakkerte neglene deres. Det var mange som

Detaljer

Du er klok som en bok, Line!

Du er klok som en bok, Line! Du er klok som en bok, Line! Denne boken handler om hvor vanskelig det kan være å ha oppmerksomhets svikt og problemer med å konsentrere seg. Man kan ha vansker med oppmerk somhet og konsentrasjon på

Detaljer

DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman

DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman DEN GODE VILJE av Ingmar Bergman Scene for mann og kvinne. Manus ligger på NSKI sine hjemmesider. Dette er historien om foreldrene til Ingmar Bergman. Henrik er en fattig, nyutdannet prest som har forelsket

Detaljer

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre?

Hvorfor blir det færre og færre elever på noen skoler enn på andre? Konsvik skole 8752 Konsvikosen v/ 1.-4. klasse Hei alle 1.-4.klassinger ved Konsvik skole! Så spennende at dere er med i prosjektet Nysgjerrigper og for et spennende tema dere har valgt å forske på! Takk

Detaljer

Kvinne 30, Berit eksempler på globale skårer

Kvinne 30, Berit eksempler på globale skårer Kvinne 30, Berit eksempler på globale skårer Demonstrasjon av tre stiler i rådgivning - Målatferd er ikke definert. 1. Sykepleieren: Ja velkommen hit, fint å se at du kom. Berit: Takk. 2. Sykepleieren:

Detaljer

Informasjon fra Filosofene 16. februar

Informasjon fra Filosofene 16. februar Informasjon fra Filosofene 16. februar Skal noen barn ha fri i forbindelse med skolens vinterferie? Vær snill å gi oss beskjed hvis barnet ditt skal ha fri i forbindelse med skolens vinterferie neste uke

Detaljer

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30. Lek i barnehagen ute/inne. Samarbeid med Gullhår. Sommerferie. Sommerferie. Samarbeid med Gullhår

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30. Lek i barnehagen ute/inne. Samarbeid med Gullhår. Sommerferie. Sommerferie. Samarbeid med Gullhår Arbeidsplan for Tyrihans juli 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 30 1 2 3 4 7 8 9 10 11 14 15 16 17 18 21 22 23 24 25 28 29 30 31 1 Solstad barnehage Side 1 02.07.2014 Informasjon fra Tyrihans

Detaljer

Arven fra Grasdalen. Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy. Oppgave 1. Kjære jenta mi!

Arven fra Grasdalen. Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy. Oppgave 1. Kjære jenta mi! Stilinnlevering i norsk sidemål 01.03.2005. Julie Vårdal Heggøy Oppgave 1 Arven fra Grasdalen Kjære jenta mi! Hei! Hvordan går det med deg? Alt vel i Australia? Jeg har noe veldig spennende å fortelle

Detaljer

DRAUM OM HAUSTEN av Jon Fosse Scene for mann og kvinne. Manuset får du kjøpt på

DRAUM OM HAUSTEN av Jon Fosse Scene for mann og kvinne. Manuset får du kjøpt på DRAUM OM HAUSTEN av Jon Fosse Scene for mann og kvinne Manuset får du kjøpt på www.adlibris.com Vi møter en mann og en kvinne som forelsker seg i hverandre. De har møttes før, men ikke satt ord på sine

Detaljer

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA

I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag. SYLVIA THE PRIDE av Alexi Kaye Campbell Scene for mann og kvinne Manus ligger på NSKI sine sider. 1958 I parken. Det er en benk. Når lysene kommer på ser vi Oliver og Sylvia. De står. Det er høst og ettermiddag.

Detaljer

David Levithan. En annen dag. Oversatt av Tonje Røed. Gyldendal

David Levithan. En annen dag. Oversatt av Tonje Røed. Gyldendal David Levithan En annen dag Oversatt av Tonje Røed Gyldendal Til nevøen min, Matthew. Måtte du finne lykke hver dag. Kapittel én Jeg ser bilen hans kjøre inn på parkeringsplassen. Jeg ser ham komme ut.

Detaljer

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone

Tor Fretheim. Kjære Miss Nina Simone Tor Fretheim Kjære Miss Nina Simone FAMILIEN De trodde det ikke. De klarte ikke å forstå at det var sant. Ingen hadde noen gang kunnet tenke seg at noe slikt skulle skje. Sånt hender andre steder. Det

Detaljer

Noen må jo gjøre det. Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli

Noen må jo gjøre det. Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli Noen må jo gjøre det Tekst og foto: Myriam H. Bjerkli Mange av oss kan ha tanker om ting som burde eller kunne ha vært gjort. Men for de fleste er skrittet ganske langt fra å se det, tenke det og si det,

Detaljer

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014.

Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Arbeidsplan for Tyrihans mai 2014. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 5 6 7 8 9 AKSJON VÅR RYDDING Tur dag DUGNAD I BARNEHAGEN Vi markerer at Aksel er 2 år! 12 13 14 15 16 Små Tur dag 19 20 21 Varm lunsj:

Detaljer

Ordenes makt. Første kapittel

Ordenes makt. Første kapittel Første kapittel Ordenes makt De sier et ord i fjernsynet, et ord jeg ikke forstår. Det er en kvinne som sier det, langsomt og tydelig, sånn at alle skal være med. Det gjør det bare verre, for det hun sier,

Detaljer

Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 26. Kapittel:

Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 26. Kapittel: Preken 17. Februar 2013 1. søndag i fastetiden Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 26. Kapittel: Så kom Jesus sammen med disiplene til et sted som heter Getsemane,

Detaljer

Bjørn Ingvaldsen. Far din

Bjørn Ingvaldsen. Far din Bjørn Ingvaldsen Far din Far din, sa han. Det sto en svart bil i veien. En helt vanlig bil. Stasjonsvogn. Men den sto midt i veien og sperret all trafikk. Jeg var på vei hjem fra skolen, var sein, hadde

Detaljer

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du?

BLUE ROOM SCENE 3. STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. ANTON Hva gjør du? BLUE ROOM SCENE 3 STUDENTEN (Anton) AU PAIREN (Marie) INT. KJØKKENET TIL STUDENTENS FAMILIE. Varmt. Hun med brev, han med bok. Hva gjør du? Skriver brev. Ok. Til hvem? Til en mann jeg møtte på dansen/

Detaljer

JERRY Hva vil du gjøre da? EMMA Jeg vet faktisk ikke hva vi gjør lenger, det er bare det. EMMA Jeg mener, denne leiligheten her...

JERRY Hva vil du gjøre da? EMMA Jeg vet faktisk ikke hva vi gjør lenger, det er bare det. EMMA Jeg mener, denne leiligheten her... BEDRAG Av Harold Pinter Jerry og Emma er gift, men ikke med hverandre. De har i flere år hatt et forhold med hverandre, og møtes i leiligheten de har leid. Robert er Emmas mann og Jerrys beste venn. Jerry

Detaljer

Anne-Cath. Vestly. Mormor og de åtte ungene i skogen

Anne-Cath. Vestly. Mormor og de åtte ungene i skogen Anne-Cath. Vestly Mormor og de åtte ungene i skogen Morten oppdager litt for mye, han Hvis du kommer gjennom skogen en gang litt ovenfor den store byen og får øye på et grått hus som ligger på et lite

Detaljer

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson

Kristina Ohlsson. Glassbarna. Oversatt av Elisabeth Bjørnson Kristina Ohlsson Glassbarna Oversatt av Elisabeth Bjørnson Om forfatteren: Kristina Ohlsson (f. 1979) omtales som Sveriges nye barnebokforfatter, og sammenliknes med Maria Gripe. Glassbarna er hennes første

Detaljer

Utstyr Til snørekjøring trenger du litt utstyr som du får kjøpt i alle dyrebutikker.

Utstyr Til snørekjøring trenger du litt utstyr som du får kjøpt i alle dyrebutikker. Snørekjøring Å bli trukket av hunden på ski er noe av det morsomste jeg vet. Når jeg er ute på skitur, blir jeg alltid like overrasket over at det ikke er flere som benytter hunden sin til snørekjøring.

Detaljer

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem.

Hva gjør du? Er det mine penger? Nei, du har tjent dem. Behold dem. Int, kjøkken, morgen Vi ser et bilde av et kjøkken. Det står en kaffekopp på bordet. Ved siden av den er en tallerken med en brødskive med brunost. Vi hører en svak tikkelyd som fyller stillheten i rommet.

Detaljer

Kunne du velge land da du fikk tilbudet om gjenbosetting? Hvorfor valgte du Norge? Nei, jeg hadde ingen valg.

Kunne du velge land da du fikk tilbudet om gjenbosetting? Hvorfor valgte du Norge? Nei, jeg hadde ingen valg. Intervju med Thaer Presentasjon Thaer er 28 år og kommer fra Bagdad, hovedstaden i Irak. Han kom til Norge for tre år siden som overføringsflyktning. Før han kom til Norge var han bosatt ca. ett år i Ron

Detaljer

PROSJEKT: «Det flyvende teppe» Våren 2015.

PROSJEKT: «Det flyvende teppe» Våren 2015. PROSJEKT: «Det flyvende teppe» Våren 2015. Hver avdeling har valgt sitt land og laget et fabeldyr som barna har funnet navn til og laget en fabel om. «En vennskapsreise, - fra Norge til Kina og Libanon

Detaljer

Arbeidsplan for Gullhår desember - 14

Arbeidsplan for Gullhår desember - 14 Arbeidsplan for Gullhår desember - 14 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 1/12 2/12 3/12 4/12 5/12 3 åringene har kulturskole. Felles samling i Agoraen kl 11. Juleverksted kl 10. Pepperkakedag. Foreldrekaffe

Detaljer

Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria

Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria Utveksling til Malta Inga Marie og Victoria Lørdag den 21. februar reiste vi sammen med fire andre fra helsefagarbeider klassen til Malta. Der skulle vi være i tre uker gjennom utvekslingsprogrammet Erasmus+.

Detaljer

Barn som pårørende fra lov til praksis

Barn som pårørende fra lov til praksis Barn som pårørende fra lov til praksis Samtaler med barn og foreldre Av Gunnar Eide, familieterapeut ved Sørlandet sykehus HF Gunnar Eide er familieterapeut og har lang erfaring fra å snakke med barn og

Detaljer

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof.

Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. PROOF Proof ble skrevet som et teaterstykke og satt opp på Manhatten i 2001. Senere ble det laget film av Proof. Forhistorie: Cathrine og Line er søstre, svært ulike av natur. Deres far, Robert har gått

Detaljer

Praksisrapport for praksisstudier i utlandet

Praksisrapport for praksisstudier i utlandet Praksisrapport for praksisstudier i utlandet I tillegg til studiekrav skal studenter som har praksis i utlandet skrive en praksisrapport. Denne skal inneholde følgende momenter: 1. Innledning Student:

Detaljer

Månedsbrev for Marikåpene januar 2014

Månedsbrev for Marikåpene januar 2014 Månedsbrev for Marikåpene januar 2014 Jeg heter januar og jeg er svært til kar, og kommer jeg så må du ikke gå med nesa bar. Men gaver kan jeg gi hvis du vil stå på ski så strør jeg snø på vei og sti -

Detaljer

Middagen var ved 20 tiden, og etterpå var det sosialt samvær i peisestua. Det ble IKKE

Middagen var ved 20 tiden, og etterpå var det sosialt samvær i peisestua. Det ble IKKE Av hanne bakken Endelig står årets utflukt for tur og denne gangen går turen til Glitterheim. Noen forberedelser må til før en kan legge ut på tur, men denne gangen ble de ikke så omfattende som sist (

Detaljer

1. INT. LEILIGHET - DAG Frankie prøver forskjellige kjoler. Hun har akkurat tatt på seg en ny, men er ikke fornøyd.

1. INT. LEILIGHET - DAG Frankie prøver forskjellige kjoler. Hun har akkurat tatt på seg en ny, men er ikke fornøyd. & Av Terrence McNelly,,,. 1. INT. LEILIGHET - DAG Frankie prøver forskjellige kjoler. Hun har akkurat tatt på seg en ny, men er ikke fornøyd. 1 Prøv en lysere en (Til Bobby som kobler opp videospilleren

Detaljer

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære Nytt Liv faddere og støttespillere! Da var det klart for nyhetsbrevet for Juni. Også denne måneden er det mange ting som har skjedd. Her blir det aldri kjedelig «A» og «R». Jeg fikk telefon fra ex

Detaljer

HUSORDENSREGLER for Hallagerbakken Borettslag

HUSORDENSREGLER for Hallagerbakken Borettslag HUSORDENSREGLER for Hallagerbakken Borettslag vedtatt 24.05.84 med endring den 30.05.85, 06.05.04,09.05.05 og 14.05.2008. 1. INNLEDNING Hallagerbakken Borettslag har 3 grunnverdier: Trivsel Trygghet Ansvar.

Detaljer

ELSIKKERHETS- SJEKKEN

ELSIKKERHETS- SJEKKEN - DEN STORE - ELSIKKERHETS- SJEKKEN - Hvor trygt er det hjemme hos deg? - Elsikkerhetsbrosjyre for barne- og ungdomsskolen fra EB EB.NO - TLF. 03101 side 2 ELSIKKERHET Har du tenkt over hva som i verste

Detaljer

HUSORDENSREGLER FOR BERGKRYSTALLEN BORETTSLAG

HUSORDENSREGLER FOR BERGKRYSTALLEN BORETTSLAG HUSORDENSREGLER FOR BERGKRYSTALLEN BORETTSLAG vedtatt på ordinær generalforsamling 19. april 2006, med senere endringer vedtatt på ordinær generalforsamling 14. mai 2009. Disse ordensregler skal bidra

Detaljer

Dette er Tigergjengen

Dette er Tigergjengen 1 Dette er Tigergjengen Nina Skauge TIGER- GJENGEN 1 Lettlestserie for unge og voksne med utviklingshemming og lærevansker 2 3 Skauge forlag, Bergen, 2015 ISBN 978-82-92518-20-5 Tekst og illustrasjoner,

Detaljer

Moldova besøk september 2015

Moldova besøk september 2015 Moldova besøk september 2015 Lørdag 3. september var åpningsdatoen for vårt etterlengtede hjem for barna våre i Belt. Vi ankom Moldova sent torsdag kveld og ble kjørt fra flyplassen av Pedro fra Bethany

Detaljer

Mann 21, Stian ukodet

Mann 21, Stian ukodet Mann 21, Stian ukodet Målatferd: Følge opp NAV-tiltak 1. Saksbehandleren: Hvordan gikk det, kom du deg på konsert? 2. Saksbehandleren: Du snakket om det sist gang at du... Stian: Jeg kom meg dit. 3. Saksbehandleren:

Detaljer

Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør

Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør Gratulerer med 20 års jubileet Region Sør «Det var en gang en som bygde en campingbil» Slik startet dette eventyret som i dag heter Norsk Bobilforening. Det er i år 30 år siden foreningen ble stiftet.

Detaljer

DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO

DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO DA MIRJAM MÅTTE FLYTTE TIL KAIRO Bilde 1 Hei! Jeg heter Mirjam. Jeg er seks år og bor i Kairo. Bilde 2 Kairo er en by i Egypt. Hvis du skal til Egypt, må du reise med fly i syv timer. Bilde 3 Det er et

Detaljer

En liten valp satt ved utkanten av en stor skog. Den hadde. blitt forlatt der etter at dens eiere ikke hadde klart å gi den

En liten valp satt ved utkanten av en stor skog. Den hadde. blitt forlatt der etter at dens eiere ikke hadde klart å gi den Bok 1 To fremmende møtes En liten valp satt ved utkanten av en stor skog. Den hadde blitt forlatt der etter at dens eiere ikke hadde klart å gi den bort til noen andre. Valpen som var svært ung hadde aldri

Detaljer

som har søsken med ADHD

som har søsken med ADHD som har søsken med ADHD Hei! Du som har fått denne brosjyren har sannsynligvis søsken med AD/HD eller så kjenner du noen andre som har det. Vi har laget denne brosjyren fordi vi vet at det ikke alltid

Detaljer

Besøk 1, 7. klasse Ungdom med MOT November/desember/januar

Besøk 1, 7. klasse Ungdom med MOT November/desember/januar Kan ikke kopieres Besøk 1, 7. klasse Ungdom med MOT November/desember/januar VÆR GODT FORBEREDT, ha en lek eller to i bakhånd Lær manus Tenk ut egne eksempler Sjekk at utstyr er på plass Ta dere en tur

Detaljer

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal

Thomas Enger. Den onde arven. Gyldendal Thomas Enger Den onde arven Gyldendal Til verdens beste barn Prolog I dag fant jeg ut at jeg er død. Det kom som et sjokk på meg, selv om jeg visste at det kunne skje etter så mange år. Min egen dødsannonse.

Detaljer

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag

Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Nyhetsbrev for helsearbeiderfag Helsefagarbeider på nattevakt s. 2 Hverdag med turnus s. 4 En smak på yrkeslivet s. 6 God lønnsutvikling for helsefagarbeidere s. 8 IS-1896 02/2011 Helsefagarbeider på nattevakt

Detaljer

Hvorfor kontakt trening?

Hvorfor kontakt trening? 1 Hva menes med kontakt? Med kontakt mener jeg at hunden skal ta blikkontakt med deg og at den er oppmerksom og konsentrert på deg. Hvorfor kontakt trening? Kontakt trening tørr jeg påstå er den viktigste

Detaljer

Hvordan gjennomføre et Sjarmtrollparty?

Hvordan gjennomføre et Sjarmtrollparty? Hvordan gjennomføre et Sjarmtrollparty? TIPS! Lever ut kataloger med din kontaktinformasjon. Gi alltid minst to alternativer på dager og klokkeslett. Husk at det er viktig å fastsette dato og klokkeslett

Detaljer

Mange spør når kan jeg begynne å trene valpen?

Mange spør når kan jeg begynne å trene valpen? Lek og kontakt Lek og kontakt er viktig, uansett hva du har tenkt å bruke hunden din til. Målet med slik trening er å få hunden til å oppsøke/ta kontakt med eier. Treningen vil da gå lettere fordi hunden

Detaljer

Kvinner møter kvinner

Kvinner møter kvinner 1 Kvinner møter kvinner I noen land er det vanlig at kvinner "skravler" i bussen med andre, helt ukjente kvinner, på veien hjem. I noen land er det vanlig å prate med en hjemløs kvinne på gata, en som

Detaljer

LANDET BAK DØRA. 1. Treet som ikke ville gå. Vi bor på grensa mellom fantasi og virkelighet. I et hus så midt på som det er mulig å

LANDET BAK DØRA. 1. Treet som ikke ville gå. Vi bor på grensa mellom fantasi og virkelighet. I et hus så midt på som det er mulig å LANDET BAK DØRA 1. Treet som ikke ville gå Vi bor på grensa mellom fantasi og virkelighet. I et hus så midt på som det er mulig å komme. Går du ut gjennom inngangsdøra, er folk folk, biler er biler og

Detaljer

Moldova besøk januar 2014

Moldova besøk januar 2014 Moldova besøk januar 2014 Jeg bor hos familien Nicolai Dodu på mitt besøk i Moldova. Familien har for tiden 11 foreldreløse og gatebarn boende i hjemmet. Huset ligger i Bethany barneby, hvor det er ti

Detaljer

Lynne og Anja. Oddvar Godø Elgvin. Telefon: 99637736/37035023 Email: oddvar@elgvin.org

Lynne og Anja. Oddvar Godø Elgvin. Telefon: 99637736/37035023 Email: oddvar@elgvin.org Lynne og Anja Av Oddvar Godø Elgvin Telefon: 99637736/37035023 Email: oddvar@elgvin.org FADE IN EXT, KIRKEGÅRD, MOREN TIL SIN BEGRAVELSE (21), med blondt hår, lite sminke, rundt ansikt og sliten - er tilskuer

Detaljer

PERIODEPLAN FOR BAMSE APRIL, MAI OG

PERIODEPLAN FOR BAMSE APRIL, MAI OG PERIODEPLAN FOR BAMSE APRIL, MAI OG JUNI TILBAKEBLIKK: I januar og februar jobbet vi med fagområdet antall, rom og form. Vi brukte mattekassen som et pedagogisk verktøy når vi jobbet med dette. Vi hadde

Detaljer

Månedsbrev fra Rådyrstien September 2014

Månedsbrev fra Rådyrstien September 2014 Månedsbrev fra Rådyrstien September 2014 Da var august måned alt forbi, og den har kommet og gått i en fei. «Gamle» barn og voksne har sakte men sikkert kommet tilbake fra ferie, og det har vært spennende

Detaljer

NILS-ØIVIND HAAGENSEN. Er hun din? Roman FORLAGET OKTOBER 2016

NILS-ØIVIND HAAGENSEN. Er hun din? Roman FORLAGET OKTOBER 2016 NILS-ØIVIND HAAGENSEN Er hun din? Roman FORLAGET OKTOBER 2016 til Elvira 1 DEN VOKSNE MANNEN har hatt mye å tenke på i det siste. Så mye å tenke på at han ikke har orket å stå opp. Bare ligget i senga.

Detaljer

Vassøynytt. Julen 2014

Vassøynytt. Julen 2014 Vassøynytt Julen 2014 Nyhetsbrev fra Vassøy Beboerforening Styret i Vassøy Beboerforening har fast møtetid første mandag hver måned. Møtene er åpne for alle betalende medlemmer. Saker som ønskes behandlet

Detaljer

Flora Barnehage Nythetsavis

Flora Barnehage Nythetsavis Flora Barnehage Nythetsavis Da er påska over, og vi er inn i hverdagen igjen, Floristen blir litt forsinket denne måneden, i og med at vi fikk påskeferien inn i denne måneden. Vi velger også å ta både

Detaljer

Husbrannslange åpne vannkranen to ganger i året og sjekk at vanntrykket er tilfredsstillende samt at slangen ikke lekker.

Husbrannslange åpne vannkranen to ganger i året og sjekk at vanntrykket er tilfredsstillende samt at slangen ikke lekker. BRANNSIKKERHET 3 E Seksjonseiers ansvar Hver leilighet skal i henhold til 2-5 i Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn ha minst én godkjent røykvarsler plassert slik at den høres tydelig på alle

Detaljer

MIN SKAL I BARNEHAGEN

MIN SKAL I BARNEHAGEN MIN SKAL I BARNEHAGEN Bilde 1: Hei! Jeg heter Min. Jeg akkurat fylt fire år. Forrige uke hadde jeg bursdag! Jeg bor i Nord-Korea. Har du hørt om det landet før? Der bor jeg sammen med mamma, pappa, storebroren

Detaljer

Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag!

Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag! Velkommen til nye andelseiere i Enga borettslag! Dette skrivet er til deg som er nyinnflyttet i Enga borettslag. Skrivet tar for seg mange av de spørsmålene som dukker opp den første tiden en bor på et

Detaljer

Benedicte Meyer Kroneberg. Hvis noen ser meg nå

Benedicte Meyer Kroneberg. Hvis noen ser meg nå Benedicte Meyer Kroneberg Hvis noen ser meg nå I Etter treningen står de og grer håret og speiler seg i hvert sitt speil, grer med høyre hånd begge to, i takt som de pleier. Det er en lek. Hvis noen kommer

Detaljer

Arbeidsplan for Gullhår Januar -16

Arbeidsplan for Gullhår Januar -16 Arbeidsplan for Gullhår Januar -16 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 4/1 5/1 6/1 7/1 8/1 Vi feirer Angelika 2 år. Fiskegrateng m/ grønsaker. grupper Tur med Askeladden. Vi feirer Olav 2 år. 11/1 12/1

Detaljer

Bruk handlenett. Send e-post. Skru tv-en helt av

Bruk handlenett. Send e-post. Skru tv-en helt av Bruk handlenett Det er greit å ha noe å bære i når man har vært på butikken. Handlenett er det mest miljøvennlige alternativet. Papirposer er laget av trær, plastposer av olje. Dessuten går posene fort

Detaljer

Kapittel 12 Sammenheng i tekst

Kapittel 12 Sammenheng i tekst Kapittel 12 Sammenheng i tekst 12.1 vi har har vi har vi har vi 12.2 Anna har både god utdannelse og arbeidserfaring. Anna har verken hus eller bil. Både Jim og Anna har god utdannelse. Verken Jim eller

Detaljer

lærte var at kirken kan være et hjem for oss, vi har en familie her også, og hjemmet vårt kan være en liten kirke.

lærte var at kirken kan være et hjem for oss, vi har en familie her også, og hjemmet vårt kan være en liten kirke. GUDSTJENESTE MED DÅP OG LYSVÅKEN 1. søndag i advent PREKEN Fjellhamar kirke 29. november 2015 Matteus 21,12 17 TO HUS På Lysvåken har vi hørt om to hus. Det første var der vi bor, og alt vi gjør der. Spise,

Detaljer

ROBERT Frank? Frank! Det er meg. Å. Heisann! Er Frank inne? HANNE Det er ikke noen Frank her. ROBERT Han sa han skulle være hjemme.

ROBERT Frank? Frank! Det er meg. Å. Heisann! Er Frank inne? HANNE Det er ikke noen Frank her. ROBERT Han sa han skulle være hjemme. VEPSEN Av: William Mastrosimone En tilsynelatende uskyldig misforståelse utvikler seg til et psykologisk spill mellom Hanne og inntrengeren Robert, som ender i et stygt voldtekstforsøk. Hanne er i leiligheten

Detaljer

Det er pappa som bestemmer

Det er pappa som bestemmer Et slitsomt skoleår er over. Nikolai har fått premie for sine muntlige bidrag, en premie han fikk på grunn av kvantiteten, ikke kvaliteten, på bidragene. Han har tatt farvel med sine klassekamerater: Helmer,

Detaljer

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer:

EKSAMENSOPPGAVE NFUT0006 NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS. Kandidatnummer: EKSAMENSOPPGAVE NORSK FOR UTLENDINGER KORTKURS Kandidatnummer: Faglig kontakt under eksamen: Tlf instituttkontoret: 73 59 65 47 Eksamensdato: 1. desember 2011 Eksamenstid: 3 timer Studiepoeng: 7,5 Tillatte

Detaljer

Månedsbrev fra Ekornstubben Desember 2015

Månedsbrev fra Ekornstubben Desember 2015 Månedsbrev fra Ekornstubben Desember 2015 Datoer å huske på i desember: Da var enda en måned flydd - 11.12: Lysfest forbi, denne med både vinter, - 15.12: Nissefest vår og høst på en gang. Snøen - 17.12:

Detaljer

Kjære farende venner!

Kjære farende venner! AVD. 153 ALTA Kjære farende venner! Som ny leder for Altaavdelinga, er det både gledelig og spennende å kunne ønske dere hjertelig velkommen til Pinsetreffet 2015 her i Lakselv. Ekstra gledelig er det

Detaljer

Vinn flotte friluftspremier fra Helsport til deres barnehage!

Vinn flotte friluftspremier fra Helsport til deres barnehage! VEILEDNING TIL DE VOKSNE Hvorfor Naturvakt? Allemannsretten gir oss fantastiske muligheter (rettigheter) til å oppleve og bruke naturen omkring oss. Det er også få steder som egner seg så godt til lek,

Detaljer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Kjære gjester (Island 2006) Norsk tekst

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Kjære gjester (Island 2006) Norsk tekst 1 -Har du kjøpt nok? -Vel, jeg vet ikke. 2 Hva synes du? Bør jeg kjøpe mer? 3 -Er det noen på øya som ikke får? -Ja, én. 4 -Én? -Ja...deg. 5 Jeg er ikke på øya. Du er min øy. 6 Unnskyld! 7 Å, skitt. Vent.

Detaljer

Månedsbrev for Marikåpene februar 2014

Månedsbrev for Marikåpene februar 2014 Månedsbrev for Marikåpene februar 2014 Hu og hei, du og jeg danser dagen lang. Januar og februar har fest og bjelleklang. Snø og sno har vi to, hvis du liker det. Vil du heller ha litt sol, så vent på

Detaljer

TUR TIL PARGA I HELLAS FRA 12. TIL 26. JUNI 2007

TUR TIL PARGA I HELLAS FRA 12. TIL 26. JUNI 2007 TUR TIL PARGA I HELLAS FRA 12. TIL 26. JUNI 2007 Vi hadde bestilt på Hotel Alexandra via Ving. Vi skulle reise fra Gardermoen og parkere bilen på Dalen Parkering. Kvelden før vi reiste fikk jeg en urinveisinfeksjon.

Detaljer

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet

www.skoletorget.no Fortellingen om Jesu fødsel KRL Side 1 av 5 Juleevangeliet Side 1 av 5 Tekst/illustrasjoner: Ariane Schjelderup/Clipart.com Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup Sist oppdatert: 17. desember 2003 Juleevangeliet Julen er i dag først og fremst en kristen høytid

Detaljer

Heftet er skrevet og utgitt av For Fangers Pårørende (FFP) Illustrasjoner: Darling Clementine Layout: Fjeldheim & Partners AS

Heftet er skrevet og utgitt av For Fangers Pårørende (FFP) Illustrasjoner: Darling Clementine Layout: Fjeldheim & Partners AS Heftet er skrevet og utgitt av For Fangers Pårørende (FFP) Illustrasjoner: Darling Clementine Layout: Fjeldheim & Partners AS Copyright: FFP, Oslo 2016 Første utgivelse: 2003 Hei, jeg heter Lisa. Vet du

Detaljer

Evaluering av årsplanen til Salutten

Evaluering av årsplanen til Salutten Evaluering av årsplanen til Salutten Da er vi kommet til november, og det er noen måneder siden oppstart. Det har skjedd mye på Salutten på denne tiden. Barna utvikler seg hver eneste dag, og vi er så

Detaljer

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell.

Tre av disiplene fikk se litt mer av hvem Jesus er. Peter, Jakob og Johannes. Nå har de blitt med Jesus opp på et fjell. Preken 3. februar 2013 I Fjellhamar kirke Kristi forklarelsesdag Kapellan Elisabeth Lund Det står skrevet i evangeliet etter Lukas I det 9. Kapittel: Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok

Detaljer

Arnold P. Goldstein 1988,1999 Habiliteringstjenesten i Vestfold: Autisme-og atferdsseksjon Glenne Senter

Arnold P. Goldstein 1988,1999 Habiliteringstjenesten i Vestfold: Autisme-og atferdsseksjon Glenne Senter Arnold P. Goldstein 1988,1999 Habiliteringstjenesten i Vestfold: Autisme-og atferdsseksjon Glenne Senter Klasseromsferdigheter Ferdighet nr. 1: 1. Se på den som snakker 2. Husk å sitte rolig 3. Tenk på

Detaljer

«Stiftelsen Nytt Liv».

«Stiftelsen Nytt Liv». «Stiftelsen Nytt Liv». Kjære «Nytt Liv» faddere og støttespillere! Nyhetsbrevet for September 2014 kom litt sent. Mye som skjer om dagen. Men her er altså en liten oppsummering av det som har skjedd i

Detaljer

Fasit til lytteøvelsene i kapittel 3

Fasit til lytteøvelsene i kapittel 3 Fasit til lytteøvelsene i kapittel 3 Kapittel 3, oppgave 1. Diktat. Skriv setningene du hører. Leyla har lyst på en jobb. Hun har god tid, og hun kjeder seg litt hjemme. Barna hennes går på skole, og mannen

Detaljer

Emilie 7 år og er Hjerteoperert

Emilie 7 år og er Hjerteoperert Emilie 7 år og er Hjerteoperert Emilie bor i Oslo, men hun savner sine bedsteforældre og kusine, der bor i Nordnorge. Emilie har et specielt hjerte, hun har pacemaker. Det er godt for hjertet at løbe og

Detaljer

En eksplosjon av følelser Del 3 Av Ole Johannes Ferkingstad

En eksplosjon av følelser Del 3 Av Ole Johannes Ferkingstad En eksplosjon av følelser Del 3 Av Ole Johannes Ferkingstad MAIL: ole_johannes123@hotmail.com TLF: 90695609 INT. SOVEROM EVEN MORGEN Even sitter å gråter. Han har mye på tankene sine. Han har mye å tenke

Detaljer

Atle Næss. I Grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai. Illustrert av Lene Ask

Atle Næss. I Grunnlovens hus. En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai. Illustrert av Lene Ask Atle Næss I Grunnlovens hus En bok om prinser og tjenestejenter, riksforsamlingen og 17. mai Illustrert av Lene Ask To gutter og en kongekrone VED VINDUET I DEN SVENSKE KONGENS slott sto en gutt på nesten

Detaljer

Fester og høytid i Norge -bursdag

Fester og høytid i Norge -bursdag Fester og høytid i Norge -bursdag Det er vanlig å feire bursdag eller fødselsdag i Norge slik som i mange land i verden. Ett-årsdagen er en stor begivenhet, spesielt for foreldre og for besteforeldre.

Detaljer

Jeg kan spørre mer etter skolen, tenker Line.

Jeg kan spørre mer etter skolen, tenker Line. Sprekke-hemmelighet Line leker med Emma og Eva i friminuttet. De har det morsomt helt til Emma hvisker noe til Eva. Er det sant?! roper Eva. Emma nikker. Helt sant. Ikke si det til noen. Æresord, lover

Detaljer

Tusenbein mobil: E-post:

Tusenbein mobil: E-post: Tilbakeblikk: Hei Tusenbein mobil: 48 00 79 19 E-post: tusenbein@hansoggrete.com Januar er over for denne gang. Vi har hatt en kjekk måned med turer i nærområdet, eventyr, sang, musikk og bevegelse. Turene

Detaljer

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere!

Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! Kjære alle Nytt Liv faddere og støttespillere! November var en hektisk, men veldig fin, spennende og opplevelsesrik måned. Personlig var nok November den beste måned i dette året for meg - takket være

Detaljer