Bokanmeldelse. En politianmeldelse

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Bokanmeldelse. En politianmeldelse"

Transkript

1 Bokanmeldelse En anmeldelse av boken Fra varde til SMS av Tom V. Segalstad, gjengitt fra BUDSTIKKEN nr. 2 mai årgang, side 39 47, medlemsbladet for Sambandssoldatenes Forening (foto er utelatt i anmeldelsen). En politianmeldelse Norsk Politihistorisk Selskap utga i fjor et mordvåpen av en bok, om politiets sambandshistorie. Boken er en praktbok i storformat: 24 x 28,5 x 4 cm. Med 540 sider tungt, glanset papir og solid innbinding, og med en vekt på nesten 3 kg, utgjør boken et farlig slagvåpen! Med de forskrifter vi har for bæring av våpen og kniv på offentlig sted, burde denne boken være forbudt utenfor ethvert bibliotek, privat eller offentlig! Forfatteren er Magnar Skaret, som har 39 års tjeneste i politiet, før han som politioverbetjent og stabssjef gikk over i pensjonistenes rekker i Men hvis grundigheten i denne boken skal reflektere den generelle grundighet i politiet, har vi et fremragende politi i Norge! Magnar Skaret har forøvrig også militær bakgrunn, fra befalskolen for infanteriet og fra 38 års tjeneste i Heimevernet med 15 år som avsnittssjef (tilsvarende bataljonssjef) med majors grad. I tillegg har han tjenestegjort i FN-styrken i Libanon med kapteins grad i Ved lesing av boken får man inntrykk av at politiet har fulgt den gamle matmor Henriette Schønberg Erckens gamle råd: "Man tager hvad man haver". Mangel på sambandsmateriell og penger har preget politiets sambandshistorie, slik at praktiske løsninger og lån av materiell har vært hyppig forekommende. Politidirektør Ingelin Killengreen har i sin bokomtale på baksiden av bokomslaget tatt frem Fredrikstad

2 2 politikammers søknad om penger i 1940 til innkjøp av to telefonbokser (meldebokser), to sykler og en motorvogn, hvortil departementet svarte at de kunne strekke seg til å bevilge 200 kroner. til anskaffelse av en sykkel. Med en slik enorm bok, proppfull av faktainformasjon, savnes et stikkordregister. Imidlertid er boken velsignet med en omfattende innholdsfortegnelse. Men dessverre er ikke den bestandig riktig. F.eks. beskrivelsen av politiets "lommeradio" (dette var formodentlig før politiet startet jakt på "lommemannen) på side 218, mens henvisningen sier side 217. Henvisningen til stoffet på side 218 står på side 219, og henvisningen til status for politiets radiosamband pr sier side 219, mens kapittelet starter på side 221, med tabell på sidene 220 og 221. Men det er mulig å lete seg frem til stoffet, selv om slike "skjønnhetsflekker" ikke burde forekomme i et slikt praktverk. Forfatteren starter med et utvidet sambandsbegrep, hvor det meste er opplistet, inkludert f.eks. budstikke, vardebrenning, semafor/signalflagg, lånt utstyr fra Forsvaret, og støtte fra NRRL (Norsk Radio Relæ Liga). Her er lite glemt når det gjelder politisambandets historie! Historien starter med lensmennenes oppgaver ved vardetenning, helt fra kong Sverres tid fra år På mange av de samme vardetoppene står i dag basestasjonene til dagens politisamband dermed er den sambandshistoriske ringen sluttet. Illustrasjonene i boken er nær sagt et kapittel for seg. Det er mange og fremragende illustrasjoner som krydrer hele boken. Det er rett og slett imponerende hva forfatteren, med hjelp, har fatt tak i. F.eks. ti politifløyter avbildet på side 41, og morsomme (?) plakater satt opp av politiet: "Rusdrikklovens 62 bestemmer bl.a.: Med bøter eller fengsel op til 3 måneder straffes den som skjenker eller lar utdele eller fortærer rusdrikk i (ved) forsamlingshus eller lokale, hvor der holdes offentlig dans eller annen offentlig forsamling. " Søker jeg etter ordet "dans" i dagens gjeldende, omfattende alkohollov, finner jeg ingen paragraf lenger som inneholder ordet "dans". Boken har først en systematisk gjennomgang av politisambandets historie fra de eldste til de yngste tider. Denne gjennomgangen utgjør en drøy halvpart av boken. Deretter er det kapitler om nye sambandssystemer, nødtelefon, reglementer/kallesignaler/foldere, opplæring, kryptering/ sambandssikkerhet, motorsykler, kommandovogner, andre sambandsformer, samband i redningstjenesten, Alta-aksjonen, Sysselmannen på Svalbard, utenlandsoperasjoner, OL-94 på Lillehammer, alarmtilknytninger, improviserte sambandsmidler, bruk av fly og helikopter, varslingsrutiner, litteraturliste og noter. Til sammen har boken 30 nummererte kapitler.

3 3 En slik omfattende historie kan lett gjøres meget tørr og kjedelig. Men det har tydeligvis forfatteren sammen med designeren Vidar Grimshei bestrebet seg på å unngå. Dette har de oppnådd gjennom å inndele stoffet i mange små deler med hver sin underoverskrift, og hyppig bruk av illustrasjoner, farger, tabeller, ruter og anekdoter. Fremragende gjort boken burde vært nominert til Brage-prisen! Å plukke ut noen flere eksempler fra denne omfattende boken er en vanskelig oppgave. Det blir tilsvarende som å plukke ut en premie fra øverste hylle. Men jeg gjør et forsøk. Politiets første radioer ble benyttet i 1932, i "de harde 1930-åra". Det var arbeidsløshet, streiker, og tusenvis av arbeidere i brutale demonstrasjoner, hvor Statspolitiet prøvde å få orden ved hjelp av sine stålhjelmer, køller og skytevåpen. For å løse sine krevende oppgaver, hadde politiet fått låne feltradiostasjoner fra Ingeniørvåpenet. Dette var norskbygde sett for morsetelegrafi på kortbølge, utviklet av Hærens radiokonsulent premierløytnant Wessel Berg, med rekkevidde på ca. 30 km. Statspolitifullmektig Jonas Lie skriver til departementet at radiosettet også kan leveres for telefoni, men dette vil falle dyrere og med den ulempe at sendingene kan avlyttes. Rekkevidden ville også være kortere ved telefoni, bare ca. 10 km. Politiet var ikke så bekymret for at noen få øvede telegrafister kunne avlytte, og selvfølgelig kunne meldinger kodes om nødvendig. På den tiden hadde politiet bare et par telegrafister innen egne rekker (hvorav ihvertfall den ene, Øistein Johannesen, var radioamatør og medlem av NRRL), men politimenn skulle få utdannelse i telegrafi ved Hærens Ingeniørvåpens Befalskole i Oslo. Senere ble det benyttet radiotelegrafister utdannet på Hærens Sambands Radioskole (på Jørstadmoen) til samband på kortbølge med Interpol. Imidlertid fant ikke departementet å kunne bevilge 2000 kroner til innkjøp av to slike radiosett til politiet. Men statspolitikonstabel og radioamatør Øistein Johannesen (LA4K, døde i 1972) tilbød seg å utvikle en prototyp for en egen radiostasjon for politiet, ut fra sin egen amatørradiostasjon, dersom han fikk dekket meromkostninger på 50 kroner til komponenter. Til gjengjeld kunne radioamatøren love en teoretisk rekkevidde på hele 40 km. En bevilgning på 50 kroner sa departementet i 1933 JA til! Flere ganger søkte Statspolitichefen om bevilgninger til taktisk radiosamband, men i departementet var de skeptiske. Først i 1937 fikk Oslopolitiet og senere Askerpolitiet og Utrykningspolitiet (som ble det nye navnet på Statspolitiet) radiosett, for AMtelefoni, av amerikansk fabrikat (Western Electric, levert av Standard Telefon og Kabelfabrikk AS i Oslo). Radiostasjonen tok omtrent halvparten av plassen i politibilens bagasjerom og opererte på såkalt "ultrakortbølge": 37,1 MHz. De første kallesignalene

4 4 tildelt av Telegrafstyret var i serien fra LK2A til LK2L. Gode erfaringer ble gjort: "Særlig har det gjort god nytte for seg ved anholdelse av berusede sjåfører, råkjørere, biltyverier, og andre grove tyverier og overfall ". De samme erfaringer gjøres vel av politiet i dag? På side 78 står den velkjente formelen for utregning av optisk rekkevidde mellom to stasjoner. Men i den forklarende teksten står det "tabell for utregning av frekvenser"! Ikke er det en tabell, og den optiske sikt er ganske uavhengig av radiofrekvenser! Så her er det igjen en av de få "skjønnhetsflekker" i boken. Ved olympiske leker er det behov for styrket radiosamband for politiet. Under de vinterolympiske leker i Oslo i 1952, måtte politiet igjen låne radiosett fra Forsvaret, på frekvensene 89,75 og 98,75 MHz. Dette var før FM-kringkasting hadde startet i dette frekvensområdet. Utover 1950-tallet låner Utrykningspolitiet Hærens "walkie-talkie" WT/2 fra Simrad (Simonsen Radio), og Hærens Samband gir tillatelse til bruk av de militære frekvensene. Men dette protesterte Telegrafstyret mot: Militære frekvenser var ikke tillatt for sivil anvendelse! I boken finner vi bilde av WT/2 (blant flere andre bilder) fra Just N. Qvigstad, radioamatør LA9DL, tidligere ansatt ved Simrad. Senere lånte politiet fra Forsvaret bl.a. radiosettene VHF6/AM, TRA-922, NO/PRC-111 og kryptoapparatet PACE. HF-radiosettet NO/PRGlll ble også benyttet av Sysselmannen på Svalbard. Vi leser også at politiets sambandsspesialister har fått egen opplæring på dette materiellet på Jørstadmoen. Under Alta-aksjonen i ble Hærens Stabshåndbok benyttet i mangel av en egen stabshåndbok for politiet. Etter Alta-aksjonen ble det stilt spørsmål av SV-representanten Paul Chaffey i Stortinget om Forsvarets bistand til politiet var i strid med Grunnlovens 99 om forbud mot bruk av militær makt mot statens borgere. Forsvarsminister Jørgen Kosmo (AP) svarte at Grunnlovens bestemmelser ikke hindrer at militære myndigheter yter indirekte bistand til politiet, for eksempel med transport, innkvartering, forpleining og sambandsutstyr. Siden har det kommet retningslinjer for Forsvarets håndhevelsesbistand til politiet, noe som burde vært nevnt på dette stedet i boken. Radioamatørene var ettertraktet for politisamband. Politiet mente at sivile radioamatører kunne øremerkes for samband gjennom mobilisering i Politireserven. Men Forsvaret ønsket også å benytte seg av radioamatører i sin sambandstjeneste, og hadde allerede innført et registeringssystem for hver nye mannlige radioamatør. Det virker som om det var Generalinspektøren for Hærens samband som vant over Justisdepartementet i denne kampen om å disponere radioamatørene. I boken beskrives det forskjellige steder at politiet, særlig lensmenn, tok i bruk

5 5 utstyr for privatradio (PR) på 27 MHz for å få radiosamband. Politiet i Namsos tok i bruk den gang ulovlig kraftig radioutstyr på 5 W sendereffekt, mens det den gang kun var tillatt med 0,5 W. "Det at vi hadde ulovlig radioutstyr (5 W) var alle kjent med. Selv medlemmene i PRklubben gikk ikke videre med de opplysningene de fikk, og hvem skulle de gå til...?", står det i boken. Nei hvem skulle man anmelde det til, når politiet selv... På side 230 (og side 269) står det om lensmannen i Oppdal, som monterte 5 W PR-utstyr i bilene og "ved gunstige forhold klarte de å få samband mellom Oppdal og Ulsberg". Men det som IKKE står i boken, er hva de gunstige forholdene besto i! Dette er nemlig noe denne anmelder tilfeldigvis har førstehånds kjennskap til. Lensmannen hadde nemlig fått et par elektronikkingeniører i Oslo til å bygge en relestasjon bestående av 2 stk. 5 W stasjoner. De sto på en fjelltopp med to antenner horisontalt separert med et par hundre meter, for å få nok innslagsdempning med den relativt smale frekvensseparasjonen som ble benyttet! Og den relestasjonen var vel like lite godkjent av telemyndighetene som den høye effekten. Men igjen, hvem skulle man anmelde dette til? Og foreldelsesfristen for straffeansvar er vel nå passert for lenge siden... Radioamatørenes sambandshjelp gjennom NRRL til politi og redningstjenesten blir behandlet flere steder i boken, spesielt i forbindelse med påskeberedskap og ved overgangen til år 2000, f.eks. på sidene 451 og 452. Forfatteren bemerker at radioamatørene nok burde vært benyttet mer: "Rent historisk og praktisk ligger det ikke noen negative føringer fra noe hold i at NRRL ikke blir benyttet så ofte som de selv skulle ønske. På samme måte som andre ressurser i redningstjenesten står de på varslingslisten, og kan bli utkalt ved behov. Derimot er det et forbedringspotensial i politidistriktene når det gjelder trening og øvelse, og det er gledelig å registrere at radioamatørene fra NRRL ble benyttet i forbindelse med øvelse Barents Rescue i " Ved de vinterolympiske leker på Lillehammer i 1994 var det meningen å innføre, til en pris av over 63 millioner kroner, et nytt taktisk politiradiosystem, som skulle bli starten på et nytt landsdekkende politisamband. Slik gikk det imidlertid ikke. Systemet EDACS fra Ericsson fungerte ikke slik det var ønsket, og det måtte bygges opp et ekstra, konvensjonelt radionett for OL. Etter OL ble det nye EDACS-systemet flyttet til det sentrale Østlandsområdet rundt Oslofjorden. Særlig Follo-politiet vet vi var svært lite fornøyde med dette systemet, og brukte heller sine private mobiltelefoner for å oppnå samband! Det nye TETRA-systemet for nødetatene er i år tatt i bruk i enkelte Østlandspolitidistrikter, etter en prosjekteringsperiode på 15 år! Kostnadene for dette systemet har

6 6 vært enorme, men systemet lar seg ikke avlytte og gir anledning til samtrafikk mellom nødetatene, og overføring av digitale signaler (data og bilder), m.m. Boken beskriver mange relasjoner til Forsvaret, men jeg finner ikke her opplysningen om at Forsvaret ble spurt om å være med på dette systemet. Jeg kan her supplere med at Forsvaret (særlig HV), etter nøye overveielse, fant at systemet ville bli alt for dyrt for dem. Men la oss håpe at det nye TETRA-sambandet vil bli så godt som man regner med, ihvertfall i forhold til prisen! I boken refereres kostnaden for dette TETRA-sambandet iht. Stortingsproposisjon nr. 1, Tillegg nr. 3 for å være på 3,6 milliarder kroner, hvorav politiets krypteringsdel alene koster en halv milliard kroner. Men la oss her legge til at iht. nettavisen Dagens IT uttaler prosjektleder for TETRA i Justisdepartementet, Tor Helge Lyngstøl, at totalkostnaden vil bli på 5 milliarder kroner, samt en halv milliard kroner i drift pr. år! En utredning fra Teleplan sier at hver basestasjon vil koste ca. 0,7 millioner kroner, og hvert håndapparat vil koste opp mot kroner. Disse kostnadene ville det vel være interessant å bringe i boken? Prisene gjorde at Forsvaret besluttet å ikke delta i TETRA-sambandet. Bare for Oslo og Akerhus HV-distrikt 02 ville kostnaden vært rundt 10 millioner kroner i anskaffelse og 1 million kroner i årlig vedlikehold. Forsvarsbevilgningene tilsier at dette ville være umulig. Man kan nok få mye samband for en billigere penge? Avslutningsvis må jeg si at dette ikke er en bok man blir ferdig med i løpet av en kveld! For den sambandsinteresserte vil det være mange ting å nikke gjenkjennende til, lære, forundres over, eller å smile av. Dette er en bok som Norsk Politihistorisk Selskap skal være meget stolte av, og som vil stå som et referanseverk i bokhyllene til de sambandsinteresserte. En ide til slutt: Vil det i ettertid være mulig å få utarbeidet en stikkordsliste til boken? Da vil boken bli ytterligere egnet som oppslagsverk! Som oppslagsverk vil den være mye bedre egnet enn som et slagvåpen, størrelsen og tyngden tatt i betraktning! Det ville være helligbrøde å tilsøle et slikt praktverk med blod. Her setter jeg punktum for min politianmeldelse. Magnar Skaret: "Fra varde til SMS Politiets sambandshistorie": Norsk Politihistorisk Selskap, sider. Pris kr 500,- pluss frakt og emballasje. Begrenset opplag. Bestilles fra Norsk

7 7 Politihistorisk Selskap, Postboks 8163 Dep, 0034 Oslo. E-post: Web: Tekst og foto: Tom V. Segalstad

Magnar Skaret FRA VARDE TIL SMS POLITIETS SAMBANDSHISTORIE NORSK POLITIHISTORISK SELSKAP

Magnar Skaret FRA VARDE TIL SMS POLITIETS SAMBANDSHISTORIE NORSK POLITIHISTORISK SELSKAP Magnar Skaret FRA VARDE TIL SMS POLITIETS SAMBANDSHISTORIE NORSK POLITIHISTORISK SELSKAP Norsk Politihistorisk Selskap 2009 Design og tilrettelegging: Vidar Grimshei Skrift: Giovanni Book 10/13 pkt Papir:

Detaljer

Nødnett. For fase 3, 4 og 5 vil det bli utlyst ny anbudskonkurranse. Disse er planlagt i mai/juni 2014.

Nødnett. For fase 3, 4 og 5 vil det bli utlyst ny anbudskonkurranse. Disse er planlagt i mai/juni 2014. Nå kommer Nødnett TEKST Erlend Aarsæther og Ronny Frantzen ILLUSTRASJONER Direktoratet for nødkommunikasjon I Stortingsmeldingen «Terrorberedskap» foreslo regjeringen at staten skulle ta på seg kostnadene

Detaljer

NBT. Viser til de siste meldingene om Norsk Bibliotek Transport AS på Biblioteknorge.

NBT. Viser til de siste meldingene om Norsk Bibliotek Transport AS på Biblioteknorge. Til den det måtte angå Oslo, 16. desember 2011 NORSK BIBLIOTEK TRANSPORT AS Viser til de siste meldingene om Norsk Bibliotek Transport AS på Biblioteknorge. Undertegnede ønsker med dette å komme med en

Detaljer

Nødnett Status - hva skjedde? Tor Helge Lyngstøl Direktør Direktoratet for nødkommunikasjon

Nødnett Status - hva skjedde? Tor Helge Lyngstøl Direktør Direktoratet for nødkommunikasjon Nødnett Status - hva skjedde? Tor Helge Lyngstøl Direktør Direktoratet for nødkommunikasjon Nødnettet Statlig eiet radionett for kommunikasjon mellom operative enheter i nød- og beredskapsetater : God

Detaljer

SPEIDERNES FELLESORGANISASJON

SPEIDERNES FELLESORGANISASJON SPEIDERNES FELLESORGANISASJON Til grupper og kretser i Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere Speidernes internasjonale radio- og internett-helg Jamboree-on-the-Air 2007 Jamboree-on-the-Internet

Detaljer

1. Introduksjon. De viktigste komponentene i en MF / HF radio består av:

1. Introduksjon. De viktigste komponentene i en MF / HF radio består av: 1. Introduksjon MF/HF RT radio er ofte kjent som SSB radio. Det er et sende-mottakings-system ofte referert til som en transceiver (Tx / Rx), som tillater at operatøren kan enten sende eller motta informasjon

Detaljer

Skolepatrulje elev Skolepatrulje foresatte Skolepatrulje instruktør Skolepatrulje avtale. Skolepatrulje. Informasjon og anbefalinger til skolen

Skolepatrulje elev Skolepatrulje foresatte Skolepatrulje instruktør Skolepatrulje avtale. Skolepatrulje. Informasjon og anbefalinger til skolen Skolepatrulje elev Skolepatrulje foresatte Skolepatrulje instruktør Skolepatrulje avtale Skolepatrulje Informasjon og anbefalinger til skolen God veileder INNHOLD 1. Betingelser og forutsetninger 2. Ansvar

Detaljer

Retningslinjer ved behandling av søknader om utbygging av nødnett i verneområdene

Retningslinjer ved behandling av søknader om utbygging av nødnett i verneområdene Fylkesmennene Verneområdestyrene via Fylkesmennene Deres ref Vår ref Dato 201201927-/DAN 14.11.2012 Retningslinjer ved behandling av søknader om utbygging av nødnett i verneområdene Det nye nødnettet Stortinget

Detaljer

Nødnettet - det beste og mest robuste mobilnettet i kongeriket?

Nødnettet - det beste og mest robuste mobilnettet i kongeriket? Nødnettet - det beste og mest robuste mobilnettet i kongeriket? Direktør Tor Helge Lyngstøl, Direktoratet for nødkommunikasjon Teleforum, Trondheim, 8. januar 2015 Nødnettleveransen Nødnett-infrastrukturen

Detaljer

RC-channel Analyzer Slå på skanneren Velg riktig modus 3. Sjekking av sender Ta frekvensklype til den aktuelle sender/frekvens som skal sjekkes.

RC-channel Analyzer Slå på skanneren Velg riktig modus 3. Sjekking av sender Ta frekvensklype til den aktuelle sender/frekvens som skal sjekkes. RC-channel Analyzer Denne skanneren er konsruert for å teste RC-sendere og å ha en viss kontroll med støy i nærområdet. Man kan aldri stole blindt på informasjonen displayet gir, men med litt trening vil

Detaljer

Revidert av: Anne R. Slind Dato: 13.10.2011

Revidert av: Anne R. Slind Dato: 13.10.2011 Side 1 av 5 Prosedyre Sambandsprosedyrer for NOFO personell ombord på OR fartøy Dagens dato: Dokument-ID: 230 Versjon: 0 Status: Gyldig Opprettet av: Ivar Kristoffersen Dato: 28.09.2011 Revidert av: Anne

Detaljer

Status og siste nytt fra Justis- og beredskapsdepartementet

Status og siste nytt fra Justis- og beredskapsdepartementet Status og siste nytt fra Avd. dir. Pål Anders Hagen Rednings- og beredskapsavdelingen Oslo 15. november 2013 Etter 22. juli - Mye er under vurdering og vil gi endringer Meldinger til Stortinget: Samfunnssikkerhet

Detaljer

Kapittel 11 Setninger

Kapittel 11 Setninger Kapittel 11 Setninger 11.1 Før var det annerledes. For noen år siden jobbet han her. Til høsten skal vi nok flytte herfra. Om noen dager kommer de jo tilbake. I det siste har hun ikke følt seg frisk. Om

Detaljer

Orientering til NORDRED fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Orientering til NORDRED fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Orientering til NORDRED fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Jan Helge Kaiser Enhet for brann og redning DSB Et trygt og robust samfunn der alle tar ansvar Agenda Nytt nødnett status

Detaljer

1. Kjønn. Kartlegging av informasjonssikkerhetskultur - Gran Kommune 14.03.2016 07:25. Først vil vi vite litt om hvem du er. 100% 90% 80% 74,9% 70%

1. Kjønn. Kartlegging av informasjonssikkerhetskultur - Gran Kommune 14.03.2016 07:25. Først vil vi vite litt om hvem du er. 100% 90% 80% 74,9% 70% 1. Kjønn Først vil vi vite litt om hvem du er. 100% 90% 80% 74,9% 70% 60% 50% 40% 30% 25,1% 20% 10% 0% Kvinne Mann 1. Kjønn Navn Kvinne 74,9% Mann 25,1% N 315 2. Alder 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30%

Detaljer

Glenn Ringtved Dreamteam 5

Glenn Ringtved Dreamteam 5 Glenn Ringtved Dreamteam 5 Tur-retur Malaga Oversatt av Nina Aspen Forfatteromtale: Glenn Ringtved er dansk og har skrevet mer enn 30 bøker for barn og unge. For Mot nye mål den første boken i Dreamteam-serien

Detaljer

KLIKK TEKNOLOGI Brukerundersøkelse gjennomført av Innsikt v/ Marta Holstein-Beck Januar 2009

KLIKK TEKNOLOGI Brukerundersøkelse gjennomført av Innsikt v/ Marta Holstein-Beck Januar 2009 KLIKK TEKNOLOGI Brukerundersøkelse gjennomført av Innsikt v/ Marta Holstein-Beck Januar 2009 Om undersøkelsen Undersøkelsen ble gjennomført på web lagt ut som sak og annonse på klikk.no/teknologi Undersøkelsen

Detaljer

Folk forandrer verden når de står sammen.

Folk forandrer verden når de står sammen. Kamerater! Gratulerer med dagen! I dag samles vi for å kjempe sammen, og for å forandre verden til det bedre. Verden over samles vi under paroler med større og mindre saker. Norsk Folkehjelp tror på folks

Detaljer

Referat fra styremøte dio 10 Trøndelag

Referat fra styremøte dio 10 Trøndelag Referat fra styremøte dio 10 Trøndelag Dato: 07.09.12 Sted: Værnes Garnison Klokken: 18:00 Innkalt: Christoffer Strøm, Julie Renberg, Hilde Amundø, Kristin Wear Prestrud, Anneli Lauknes, Espen Nøstmo,

Detaljer

AQUA ROMANA FORBEREDELSER

AQUA ROMANA FORBEREDELSER AQUA ROMANA Vann - livsnødvendig i byggingen av det romerske imperiet. For å sikre vannleveransene ble det oppført akvedukter - svimlende konstruksjoner som strekker seg over enorme avstander. Byggmestrene

Detaljer

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl

Roald Dahl. Heksene. Illustrert av Quentin Blake. Oversatt av Tor Edvin Dahl Roald Dahl Heksene Illustrert av Quentin Blake Oversatt av Tor Edvin Dahl Kapittel 1 Et forord om hekser I eventyrene har heksene alltid tåpelige, svarte hatter og svarte kapper og rir på kosteskaft. Men

Detaljer

TRE STYRTEDE FLY, NI HAVARERTE MENN, OG EN DRAMATISK KAMP FOR Å HENTE DEM HJEM

TRE STYRTEDE FLY, NI HAVARERTE MENN, OG EN DRAMATISK KAMP FOR Å HENTE DEM HJEM FANGET I ISEN TRE STYRTEDE FLY, NI HAVARERTE MENN, OG EN DRAMATISK KAMP FOR Å HENTE DEM HJEM MITCHELL ZUCKOFF Til Suzanne, Isabel og Eve INNHOLD Til leseren PROLOG: Anda 1 Grønland 2 «En mor som spiser

Detaljer

QUIZ - TRIVELIG UTELIV ROMERIKE. 1. Er det aldersgrense for skjenking av drikke med alkoholprosent mellom 0,7 og 2,5?

QUIZ - TRIVELIG UTELIV ROMERIKE. 1. Er det aldersgrense for skjenking av drikke med alkoholprosent mellom 0,7 og 2,5? QUIZ - TRIVELIG UTELIV ROMERIKE 1. Er det aldersgrense for skjenking av drikke med alkoholprosent mellom 0,7 og 2,5? a) Nei, det er ingen aldersgrense. b) Ja, det er 18 års aldersgrense. 2. Kan skjenkestedet

Detaljer

Undersøkelse for Stavanger Bibliotek Jakten på ikke-brukeren

Undersøkelse for Stavanger Bibliotek Jakten på ikke-brukeren Undersøkelse for Stavanger Bibliotek Jakten på ikke-brukeren April 2007 Om undersøkelsen Bakgrunn Biblioteket ønsker å kartlegge hvorfor enkelte ikke bruker biblioteket. I forkant ble det gjennomført fokusgrupper

Detaljer

Brannvesenene i Østfold og Follo først inn i Nødnett

Brannvesenene i Østfold og Follo først inn i Nødnett Juni 2010 Brannvesenene i Østfold og Follo først inn i Nødnett Alarmsentral Brann Øst og alle tilknyttede brannvesen tok 10. juni i bruk Nødnett som nytt radiosamband. Det nye sambandet gir brannvesenene

Detaljer

ANMELDELSE AV 10 MEDLEMMER AV GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN FOR AVGJØRELSE SOM DE HAR TRUFFET MOT BEDRE VITENDE.

ANMELDELSE AV 10 MEDLEMMER AV GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN FOR AVGJØRELSE SOM DE HAR TRUFFET MOT BEDRE VITENDE. Jan Tennøe Grindbakken 58, 0764 Oslo mail: tennoe.jan@orange.fr Oslo politikammer Oslo dep 0030 Oslo ANMELDELSE AV 10 MEDLEMMER AV GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN FOR AVGJØRELSE SOM DE HAR TRUFFET MOT BEDRE

Detaljer

YS idehefte for en god og meningsfull

YS idehefte for en god og meningsfull YS idehefte for en god og meningsfull pensjonisttilværelse Mars 2010 Design: Signus Foto: Istockphoto YS gir deg råd og inspirasjon Foto: Erik Norrud Om få år når de store barnekullene født etter krigen

Detaljer

Liv Køltzow Melding til alle reisende. Roman

Liv Køltzow Melding til alle reisende. Roman Liv Køltzow Melding til alle reisende Roman Om forfatteren: Liv Køltzow (f. 1945) debuterte i 1970 med novellesamlingen Øyet i treet. I 1972 kom hennes første roman, Hvem bestemmer over Bjørg og Unni?,

Detaljer

Medievaner og holdninger

Medievaner og holdninger Respons Analyse AS Bredalsmarken 15, 5006 Bergen www.responsanalyse.no Medievaner og holdninger Undersøkelse blant norsk befal og norske offiserer 24. februar - 24. mars Oppdragsgiver: Nordiske Mediedager

Detaljer

Kan du se meg blinke? 6. 9. trinn 90 minutter

Kan du se meg blinke? 6. 9. trinn 90 minutter Lærerveiledning Passer for: Varighet: Kan du se meg blinke? 6. 9. trinn 90 minutter Kan du se meg blinke? er et skoleprogram der elevene får lage hver sin blinkende dioderefleks som de skal designe selv.

Detaljer

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld.

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld. QST-LA uke 33-2015 Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til qst-la@nrrl.no senest torsdag kveld. 1. Silent Key 2. QST-LA på CW 3. HQ-møte 4. NRRL søker ny leder for sambandstjenesten 5.

Detaljer

Arbeidshefte maritim VHF

Arbeidshefte maritim VHF VHF-eksamen består av 35 flervalgspørsmål som er tatt fra hele pensumheftet, og du har 1 time til rådighet. Det er fire svaralternativer for hvert spørsmål, som vist i dette eksemplet: Spørsmål nr. y Hvor

Detaljer

En dag hadde Brandes satt seg fore å anmelde to teaterstykker på samme kveld: Et Holberg-stykke på Det Kongelige Teater og

En dag hadde Brandes satt seg fore å anmelde to teaterstykker på samme kveld: Et Holberg-stykke på Det Kongelige Teater og 1 Ungdommens kritikerpris 3. mars 2011 Dere har gjort et formidabelt stykke arbeid! 230 17-åringer fra 9 videregående skoler over hele landet. Det er ekstra spennende at kritikerne her i dag representerer

Detaljer

NØDNETT Kort om funksjoner og tjenester

NØDNETT Kort om funksjoner og tjenester NØDNETT Kort om funksjoner og tjenester OM NØDNETT Nødnett er navnet på det digitale radiosambandet for nød- og beredskapsetater i Norge. Nødnett er et eget, separat radionett basert på TETRA-standarden

Detaljer

2014 Kagge Forlag AS. Omslagsdesign: Trine + Kim design studio Omslagsfoto: NTB scanpix Layout og e-bok: akzidenz as Dag Brekke Repro: Løvaas Lito AS

2014 Kagge Forlag AS. Omslagsdesign: Trine + Kim design studio Omslagsfoto: NTB scanpix Layout og e-bok: akzidenz as Dag Brekke Repro: Løvaas Lito AS 2014 Kagge Forlag AS Omslagsdesign: Trine + Kim design studio Omslagsfoto: NTB scanpix Layout og e-bok: akzidenz as Dag Brekke Repro: Løvaas Lito AS ISBN: 978-82-489-1562-1 Kagge Forlag AS Stortingsg.

Detaljer

Den rikeste gutten i verden

Den rikeste gutten i verden David Walliams Den rikeste gutten i verden Illustrert av Tony Ross Oversatt av Sverre Knudsen Forfatteromtale: Barnebøkene til den britiske forfatteren og komikeren David Walliams topper bestselgerlistene

Detaljer

TETRA - innflytelse på brannvesenets organisering. Nils Petter Bryde,overingeniør Avdeling for beredskap og kommunal forvaltning

TETRA - innflytelse på brannvesenets organisering. Nils Petter Bryde,overingeniør Avdeling for beredskap og kommunal forvaltning TETRA - innflytelse på brannvesenets organisering Nils Petter Bryde,overingeniør Avdeling for beredskap og kommunal forvaltning Innhold Kort om TETRA Organisering av TETRA-prosjektet Status for det sentrale

Detaljer

Per Arne Dahl. Om å lete etter mening

Per Arne Dahl. Om å lete etter mening Større enn meg selv Per Arne Dahl Større enn meg selv Om å lete etter mening Per Arne Dahl: Større enn meg selv Schibsted Forlag, Oslo 2008 Elektronisk utgave 2013 Første versjon, 2013 Elektronisk tilrettelegging:

Detaljer

Høringsuttalelse fra For Fangers Pårørende (FFP): Om endringer i straffegjennomføringsloven (straffegjennomføring i annen stat mv).

Høringsuttalelse fra For Fangers Pårørende (FFP): Om endringer i straffegjennomføringsloven (straffegjennomføring i annen stat mv). Justis- og beredskapsdepartementet Postboks 8005 Dep. 0030 Oslo Oslo 6.3.15 Høringsuttalelse fra For Fangers Pårørende (FFP): Om endringer i straffegjennomføringsloven (straffegjennomføring i annen stat

Detaljer

Anne-Lise Gjerdrum Elisabet W. Kristiansen. Illustrasjoner: Anne Holt og John Thoresen. Tusen millioner. Bokmål

Anne-Lise Gjerdrum Elisabet W. Kristiansen. Illustrasjoner: Anne Holt og John Thoresen. Tusen millioner. Bokmål Anne-Lise Gjerdrum Elisabet W Kristiansen Illustrasjoner: Anne Holt og John Thoresen Tusen millioner B Grunnbok Bokmål Tusen millioner barn kan være venner tusen millioner fra nær og fjerne strender venn

Detaljer

Dersom spillerne ønsker å notere underveis: penn og papir til hver spiller.

Dersom spillerne ønsker å notere underveis: penn og papir til hver spiller. "FBI-spillet" ------------- Et spill for 4 spillere av Henrik Berg Spillmateriale: --------------- 1 vanlig kortstokk - bestående av kort med verdi 1 (ess) til 13 (konge) i fire farger. Kortenes farger

Detaljer

Høyfrekvente ord. Hvordan jobbe med repetert lesing av ord?

Høyfrekvente ord. Hvordan jobbe med repetert lesing av ord? Høyfrekvente ord Hvordan jobbe med repetert lesing av ord? Hvordan bygge opp en ordbank? 1. La eleven lese første kolonne høyt 3g. 2. La eleven lese andre kolonne høyt, samtidig som han skal finne 4 feil.

Detaljer

Færre ulykker eller dyr lærdom? Evaluering av Bilist2000

Færre ulykker eller dyr lærdom? Evaluering av Bilist2000 TØI rapport 661/2003 Forfattere: Terje Assum og Aslak Fyhri Oslo 2003, 38 sider Sammendrag: Færre ulykker eller dyr lærdom? Evaluering av Bilist2000 Bakgrunn, oppdrag og metode Bilist2000 er en kampanje

Detaljer

Fagerjord sier følgende:

Fagerjord sier følgende: Arbeidskrav 2A I denne oppgaven skal jeg utføre en analyse av hjemmesiden til Tattoo Temple (http://www.tattootemple.hk) basert på lenker. Analysen er noe basert på et tidligere gruppearbeid. Hjemmesiden

Detaljer

Løypelegging del 3 Løypelegging i stafetter

Løypelegging del 3 Løypelegging i stafetter Løypelegging del 3 Løypelegging i stafetter Det som i all hovedsak skiller stafetter fra individuelle o-løp, er bruk av gaflinger. Gaflinger vil si at løpere på samme etappe løper innom forskjellige poster,

Detaljer

Fig 1A Ideell jord. Høyde λ/2 Fig 1D Tørr jord. Høyde λ/2. Fig 1B Ideell jord. Høyde λ/4 Fig 1E Tørr jord. Høyde λ/4

Fig 1A Ideell jord. Høyde λ/2 Fig 1D Tørr jord. Høyde λ/2. Fig 1B Ideell jord. Høyde λ/4 Fig 1E Tørr jord. Høyde λ/4 HF-antenner Av Snorre Prytz, Forsvarets forskningsinstitutt Generelt om NVIS-antenner En NVIS (Near Vertical Incident Skyvave) antenne skal dirigere mest mulig av RF effekten rett opp. Effekten blir reflektert

Detaljer

Kulturdepartementet Oslo. postmottak@kud.dep.no. Oslo 14.03.13. Deres ref.:13/53. Høring boklov

Kulturdepartementet Oslo. postmottak@kud.dep.no. Oslo 14.03.13. Deres ref.:13/53. Høring boklov Kulturdepartementet Oslo postmottak@kud.dep.no Deres ref.:13/53 Oslo 14.03.13 Høring boklov Vi viser til departementets brev av 31. januar 2013. (NBU) støtter forslaget om en boklov i Norge. Vi tror at

Detaljer

INFORMASJON OM TJENESTE I POLITIRESERVEN

INFORMASJON OM TJENESTE I POLITIRESERVEN INFORMASJON OM TJENESTE I POLITIRESERVEN Politireserven er en del av den sivile beredskapen i Norge i tilfelle krise eller krig. Politireserven ble opprettet ved lov av 21. november 1952 og skal være en

Detaljer

Velkommen til uforpliktende orienteringsmøte. 26. august 2015 kl 1800. i Oslogruppens lokaler i Nedre Rommen 5 E, Oslo

Velkommen til uforpliktende orienteringsmøte. 26. august 2015 kl 1800. i Oslogruppens lokaler i Nedre Rommen 5 E, Oslo Velkommen til uforpliktende orienteringsmøte 26. august 2015 kl 1800 i Oslogruppens lokaler i Nedre Rommen 5 E, Oslo Oslogruppen av NRRL (LA4O) er en av Norges største og eldste radioamatørgrupper. Gruppen

Detaljer

Klaus Hagerup. Markus er konge

Klaus Hagerup. Markus er konge Klaus Hagerup Markus er konge Forfatteromtale: Klaus Hagerup er forfatter, dramatiker, regissør og utdannet skuespiller. Han er særlig kjent for de fem bøkene om Markus. Den første Markus-boka, Markus

Detaljer

Veien til Golf 2011. Sammendrag av undersøkelse september 2011

Veien til Golf 2011. Sammendrag av undersøkelse september 2011 Veien til Golf 2011 Sammendrag av undersøkelse september 2011 Generelt om undersøkelsen Spørreundersøkelsen om Veien til Golf 2011 er avsluttet, og 60 % av klubbene (vel 100 st) har svart. Enkelte svar

Detaljer

FORSKRIFT OM ORDENSREGLEMENT FOR ELEVER I GRUNNSKOLEN I OPPDAL KOMMUNE

FORSKRIFT OM ORDENSREGLEMENT FOR ELEVER I GRUNNSKOLEN I OPPDAL KOMMUNE 2008 Oppdal kommune Fagansvarlig oppvekst PP-tjenesten FORSKRIFT OM ORDENSREGLEMENT FOR ELEVER I GRUNNSKOLEN I OPPDAL KOMMUNE 1. Hjemmel Kommunestyret i Oppdal har i møte 23.04.08, med hjemmel i lov av

Detaljer

ÅRSRAPPORT 2012. Agdesiden Garnisons Compagnie. Kristiansand Veterankompani. Veterankompaniene ved NATO Joint Warfare Center, Jåttå.

ÅRSRAPPORT 2012. Agdesiden Garnisons Compagnie. Kristiansand Veterankompani. Veterankompaniene ved NATO Joint Warfare Center, Jåttå. ÅRSRAPPORT 2012 Veterankompaniene ved NATO Joint Warfare Center, Jåttå. Agdesiden Garnisons Compagnie Kristiansand Veterankompani Kompaniet har i året hatt 14 trenings/sosiale kvelder på Odderøya. Medlemstallet

Detaljer

# Jeg kommer hit i dag for å si at jeg er stolt av dere norske soldater.

# Jeg kommer hit i dag for å si at jeg er stolt av dere norske soldater. Kjære soldater, Jeg har sett fram til denne dagen. Jeg har sett fram til å møte dere. Og jeg har gledet meg til å se et forsvar i god stand. Et forsvar for vår tid. Det gjør ekstra inntrykk å komme til

Detaljer

Hovedtema Kompetansemål Delmål Arbeidsmetode Vurdering Lær å lære. Lesekurs. (Zeppelin språkbok) Bison- overblikk. Nøkkelord. VØL- skjema.

Hovedtema Kompetansemål Delmål Arbeidsmetode Vurdering Lær å lære. Lesekurs. (Zeppelin språkbok) Bison- overblikk. Nøkkelord. VØL- skjema. Kyrkjekrinsen skole Årsplan for perioden: 2012-2013 Fag: Norsk År: 2012-2013 Trinn og gruppe: 5A/B Lærer: Mona Brurås og Dårdi Flåm Uke Årshjul 34 37 Nasjonal prøve lesing uke 37 Hovedtema Kompetansemål

Detaljer

Oppgaver i naturfag 19-åringer, uavhengig av linjevalg

Oppgaver i naturfag 19-åringer, uavhengig av linjevalg Oppgaver i naturfag 19-åringer, uavhengig av linjevalg I TIMSS 95 var elever i siste klasse på videregående skole den eldste populasjonen som ble testet. I naturfag ble det laget to oppgavetyper: en for

Detaljer

SPØRSMÅL OG SVAR. - for barn og unge med et familiemedlem i fengsel

SPØRSMÅL OG SVAR. - for barn og unge med et familiemedlem i fengsel SPØRSMÅL OG SVAR - for barn og unge med et familiemedlem i fengsel For Fangers Parorende (FFP) er en organisasjon for de som kjenner noen som er i fengsel. Ta gjerne kontakt med oss! Hvorfor må noen sitte

Detaljer

Generalsekretær Ola Ødegaard, Stiftelsen Rettferd for taperne

Generalsekretær Ola Ødegaard, Stiftelsen Rettferd for taperne Generalsekretær Ola Ødegaard, Stiftelsen Rettferd for taperne Rettighetsdokumentasjon sett fra brukernes side, Bodø onsdag 24 mars 2010. De kommunale arkivinstitusjonene har startet et prosjekt for å bedre

Detaljer

Tusen millioner. Grunnbok A Grunnbok B Oppgavebok. B ok m ål

Tusen millioner. Grunnbok A Grunnbok B Oppgavebok. B ok m ål An n e R as ch-h alv o rs e n O d d v ar Aa s e n Tusen millioner Fasit Grunnbok A Grunnbok B Oppgavebok B ok m ål CAPPELEN DAMM AS, 0 ISBN 98-8-0--. utgave,. opplag 0 Materialet i denne publikasjonen

Detaljer

Forskrift om ordensreglement for grunnskolene i Fet kommune

Forskrift om ordensreglement for grunnskolene i Fet kommune Forskrift om ordensreglement for grunnskolene i Fet kommune - sammen skaper vi trivsel og utvikling i Fet Innholdsfortegnelse 1 Innledning...2 1.1 Hjemmel og ikrafttredelse...2 1.2 Tobakksforbud på skoler

Detaljer

Videreutvikling av ideer- 6 øvelser Anbefales brukt i fase 2, 3 og 4. SCENARIOSPILL

Videreutvikling av ideer- 6 øvelser Anbefales brukt i fase 2, 3 og 4. SCENARIOSPILL Videreutvikling av ideer- 6 øvelser Anbefales brukt i fase 2, 3 og 4. SCENARIOSPILL MÅL At elevene blir bevisst problemstillinger og hva det innebærer. TIDSBRUK En skoletime GJENNOMFØRING 1. Del klassen

Detaljer

Sivilforsvaret. Forsterker beskytter samvirker

Sivilforsvaret. Forsterker beskytter samvirker Sivilforsvaret Forsterker beskytter samvirker Forsterkning I fredstid er Sivilforsvaret en statlig forsterkningsressurs som bistår nød- og beredskapsetatene ved redningsaksjoner og annen innsats. Sivilforsvaret

Detaljer

Fylkesberedskapsrådet 110-sentralen og felles skogbrannplan

Fylkesberedskapsrådet 110-sentralen og felles skogbrannplan Fylkesberedskapsrådet 110-sentralen og felles skogbrannplan 19. april 2013 1 Nasjonal organisering Brannvesen og 110-sentraler er organisert og finansiert på kommunalt nivå Direktoratet for Samfunnssikkerhet

Detaljer

Endre forspist seg! OBS! Dette er en tullenyhet!

Endre forspist seg! OBS! Dette er en tullenyhet! OBS! Dette er en tullenyhet! Endre forspist seg! Endre forspiste seg på Espen sin bursdag! På bildet ser du at han har spist så mye muffins at han har blitt litegrann tjukk! Han stapper i seg muffins!

Detaljer

Folkebibliotek. Slik: Ikke slik: Krysser du i feil rute, fyll inn hele ruten slik: og sett nytt kryss i riktig rute. Din bakgrunn og erfaring

Folkebibliotek. Slik: Ikke slik: Krysser du i feil rute, fyll inn hele ruten slik: og sett nytt kryss i riktig rute. Din bakgrunn og erfaring Folkebibliotek I innbyggerundersøkelsens første del svarte du at du hadde erfaring med et folkebibliotek i løpet av de siste 12 månedene. Har du brukt flere folkebibliotek, så svar ut fra din erfaring

Detaljer

Sluttrapport prosjekt 18/12 Uttransport industriavfall Isfjord Radio

Sluttrapport prosjekt 18/12 Uttransport industriavfall Isfjord Radio Sluttrapport prosjekt 18/12 Uttransport industriavfall Isfjord Radio Innledning Isfjord Radio på Kapp Linné var i mange år forbindelsespunktet mellom Svalbard og Norge. Det har vært benyttet ulike teknologiske

Detaljer

Originaltittel: Brida 1990, Paulo Coelho 2008, Bazar Forlag AS Jernbanetorget 4 A 0154 Oslo. Oversatt av Kari og Kjell Risvik

Originaltittel: Brida 1990, Paulo Coelho 2008, Bazar Forlag AS Jernbanetorget 4 A 0154 Oslo. Oversatt av Kari og Kjell Risvik Originaltittel: Brida 1990, Paulo Coelho 2008, Bazar Forlag AS Jernbanetorget 4 A 0154 Oslo Oversatt av Kari og Kjell Risvik Omslagsdesign: Bazar Forlag Materialet i denne utgivelsen er omfattet av åndsverkslovens

Detaljer

Øvelse Tamokdalen X-Band 19 februar 2011.

Øvelse Tamokdalen X-Band 19 februar 2011. Øvelse Tamokdalen X-Band 19 februar 2011. En teknisk øvelse med flere x-band for å avdekke problemstillinger med dekning, frekvenser etc. Et annet moment var hvor mange X-band radioer som var nødvendig

Detaljer

Et nytt landsdekkende Nødnett - økt sikkerhet for alle Cecilie B. Løken, Direktoratet for nødkommunikasjon Møte med kommuneledelsen i Nord-Trøndelag

Et nytt landsdekkende Nødnett - økt sikkerhet for alle Cecilie B. Løken, Direktoratet for nødkommunikasjon Møte med kommuneledelsen i Nord-Trøndelag Et nytt landsdekkende Nødnett - økt sikkerhet for alle Cecilie B. Løken, Direktoratet for nødkommunikasjon Møte med kommuneledelsen i Nord-Trøndelag 22.08.2013 Agenda Om Nødnett og utbyggingen DNK v/avdelingsdirektør

Detaljer

Nyhetsbrev for september 2008

Nyhetsbrev for september 2008 Nyhetsbrev for september 2008 Sak 1. Generell aktivitet September var en hektisk måned på kontoret. Mengden av henvendelser fra medlemmene var tilbake til normalen efter ferien, samtidig som mengden QSL-kort

Detaljer

Denne artikkelen er produsert for. Amatør Radio. "Bullen" og står trykt i sin helhet i utgave 4-2010

Denne artikkelen er produsert for. Amatør Radio. Bullen og står trykt i sin helhet i utgave 4-2010 Denne artikkelen er produsert for Amatør Radio "Bullen" og står trykt i sin helhet i utgave 4-2010 APRS Objekt, til "pynt for noen" eller nytte for andre Automatic Position Reporting System APRS is a registered

Detaljer

SMB magasinet. en attraktiv. arbeidsplass. Ny avtale - Enkel og effektiv levering. Gode resultater - år etter år

SMB magasinet. en attraktiv. arbeidsplass. Ny avtale - Enkel og effektiv levering. Gode resultater - år etter år FORNØYD MEDLEM: «Opplevde å spare både tid og penger da vi ble medlem» side 3 SMB magasinet Nr. 2. 2014, Årgang 10 ISSN 1890-6079 B MB Medlemsblad ASB magasinet or SMB Tjenester for SMB Tjenester AS Nr.

Detaljer

Selvinnsikt. Verdier personlige

Selvinnsikt. Verdier personlige Selvinnsikt Verdier personlige Variasjoner: Selvinnsikt. Elevene skal finne verdier som er viktige for dem som mennesker. I tillegg skal de gradere dem og prioritere dem. Slik blir dette en øvelse både

Detaljer

FOREDRAG FOR SELVHJELP NORGE - 05.02.08

FOREDRAG FOR SELVHJELP NORGE - 05.02.08 FOREDRAG FOR SELVHJELP NORGE - 05.02.08 Først vil jeg takke for invitasjonen til å fortelle litt om hvordan vi har innført selvhjelpsgrupper i Foreningen for brystkreftopererte. For å forstå hvorfor jeg

Detaljer

Fokus Det travle menneskets guide til fokus, effektivitet og balanse i livet.

Fokus Det travle menneskets guide til fokus, effektivitet og balanse i livet. Fokus Det travle menneskets guide til fokus, effektivitet og balanse i livet. Heine Kolltveit 2.0 Coaching (2null.no) 1. utgave 1 Copyright med et smil Om du har kjøpt denne boken så oppfordrer jeg deg

Detaljer

Avvikling av spilleautomater- infonasjon til politi og publikum

Avvikling av spilleautomater- infonasjon til politi og publikum POLITIET POLITIDStEKTOtL1TET Rundskriv 2007/001 Til Landetspolitimestere Dato 7. juni 2007 Saksry. 2007/01211 SaksW.wzler Vegard Pettersen Avvikling av spilleautomater- infonasjon til politi og publikum

Detaljer

Brukerundersøkelse. Det flerspråklige bibliotek -en oppsummering. Gjennomført oktober november 2015 av Sentio Research Norge

Brukerundersøkelse. Det flerspråklige bibliotek -en oppsummering. Gjennomført oktober november 2015 av Sentio Research Norge Brukerundersøkelse Det flerspråklige bibliotek -en oppsummering Gjennomført oktober november 2015 av Sentio Research Norge 1. Om undersøkelsen Bakgrunnen for undersøkelsen Sommeren 2015 lanserte kulturminister

Detaljer

MØTEINNKALLING Utvalg: Formannskapet Møtested: Formannskapssalen, Rådhuset, Hov Møtedato: 26.10.2011 Tid: Kl. 09.00

MØTEINNKALLING Utvalg: Formannskapet Møtested: Formannskapssalen, Rådhuset, Hov Møtedato: 26.10.2011 Tid: Kl. 09.00 Søndre Land kommune Side 1 MØTEINNKALLING Utvalg: Formannskapet Møtested: Formannskapssalen, Rådhuset, Hov Møtedato: 26.10.2011 Tid: Kl. 09.00 Medlemmene innkalles med dette til ovennevnte møte. Eventuelt

Detaljer

Kommunikasjonsløsninger og EMF belastning

Kommunikasjonsløsninger og EMF belastning Kommunikasjonsløsninger og EMF belastning AMS kurs 07. november 2015 Jostein Ravndal - www.emf-consult.com 1 Hvordan virker AMS Kommunikasjons metoder AMS kan kommunisere på flere måter: PLC (Power Line

Detaljer

Etiske retningslinjer for innkjøp og leverandørkontakt i Helse Sør-Øst

Etiske retningslinjer for innkjøp og leverandørkontakt i Helse Sør-Øst Etiske retningslinjer for innkjøp og leverandørkontakt i Helse Sør-Øst Alt innkjøpsarbeid skal være preget av høy etisk standard der rollen som pådriver for miljøkrav og en etisk leverandørkjede er tydelig,

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2013-603 19.12.2013 SpareBank 1 Skadeforsikring AS Bygning - innbo (kombinert) Erstatningsberegning for udeklarerte smykker/"smykkesett" - vilkårsbegrensning og

Detaljer

Juridisk rådgivning for kvinner JURK

Juridisk rådgivning for kvinner JURK Juridisk rådgivning for kvinner JURK Justis og politidepartementet Postboks 8005 Dep 0030 Oslo Oslo 04.10.07 HØRING FORSLAG OM KRIMINALISERING AV SEXKJØP Juridisk rådgivning for kvinner, JURK, viser til

Detaljer

Sanksjoner herunder straffansvar. Copyright 2009 Foyen All Rights Reserved.

Sanksjoner herunder straffansvar. Copyright 2009 Foyen All Rights Reserved. Sanksjoner herunder straffansvar Sanksjoner for brudd på regelverket Straffansvar bøter og fengsel, Personlig straffansvar Straffeansvar for bedriften Privatrettslige sanksjoner mislighold av kontrakt

Detaljer

Notiser. 16 InFoRMeRe

Notiser. 16 InFoRMeRe UTDRAG Notiser Dagdrømming er sunt Amerikanske forskere har funnet ut at dagdrømming er sunt. En egen del av hjernen er aktiv når du hviler og sitter i dine egne tanker. Da hviler den delen av hjernen

Detaljer

NRRL Samband Oslo og Akershus (NSOA)

NRRL Samband Oslo og Akershus (NSOA) NRRL Samband Oslo og Akershus (NSOA) NRRL Samband Oslo og Akershus (NSOA) består av: OSLOGRUPPEN, ASKER OG BÆRUMGRUPPEN, FOLLOGRUPPEN, GARDERMOGRUPPEN av Norsk Radio Relæ Liga (NRRL) Medlem av Frivillige

Detaljer

V E D T A K ETTER MARKEDSFØRINGSLOVENS 14 MOT

V E D T A K ETTER MARKEDSFØRINGSLOVENS 14 MOT V E D T A K ETTER MARKEDSFØRINGSLOVENS 14 MOT Comtive AS og Andreas Christensen Postboks 400 Sand Gård 3201 SANDEFJORD 3233 SANDEFJORD Cocell AS Postboks 217 3201 SANDEFJORD Sak nr.: 04-0160 Saksbeh.:

Detaljer

Ungdata-undersøkelsen i Lillehammer 2015

Ungdata-undersøkelsen i Lillehammer 2015 Ungdata-undersøkelsen i Lillehammer 2015 FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 5 16 Klassetrinn: 8. 10. trinn + VG1 VG3 Antall: 810 (US) / 703 (VGS) Presentasjon 02.06.2015 Svarprosent: 84 (US) / 58 (VGS)

Detaljer

Sluttrapport NMT-Pekeboka Signe Torp

Sluttrapport NMT-Pekeboka Signe Torp Sluttrapport NMT-Pekeboka Signe Torp Prosjektet er finansiert med midler fra Extrastiftelsen Prosjektnummer 2012/3/0092 Forord Sammendrag Kap. 1: Bakgrunn og målsetting for prosjektet Kap. 2: Prosjektgjennomføring

Detaljer

Forskrift om ordensreglement for grunnskolene i Fet kommune Vedtatt av kommunestyret 13.04.2015

Forskrift om ordensreglement for grunnskolene i Fet kommune Vedtatt av kommunestyret 13.04.2015 Forskrift om ordensreglement for grunnskolene i Fet kommune Vedtatt av kommunestyret 13.04.2015 - sammen skaper vi trivsel og utvikling i Fet Innholdsfortegnelse 1 Innledning...2 1.1 Hjemmel og ikrafttredelse...2

Detaljer

Testrapport. Studentevalueringssystem

Testrapport. Studentevalueringssystem Testrapport Studentevalueringssystem 1 Forord 1.2 Forord Dette prosjektet er et hovedprosjekt i data ved Høgskolen i Oslo, avdeling for ingeniørutdanning, og gjennomføres i samarbeid med Ingeniøravdeling

Detaljer

Endelig seier til Hardhaus?

Endelig seier til Hardhaus? Endelig seier til Hardhaus? Bidrag fra Svein Bertin Simonsen 07.09.2011 Hardhaus har sluppet inn mange mål i årets serie, og poenghøsten har vært skral etter ferien. Men mot Leknes på lørdag er de håp

Detaljer

Glenn Ringtved Dreamteam 1

Glenn Ringtved Dreamteam 1 Glenn Ringtved Dreamteam 1 Mot nye mål Oversatt av Nina Aspen Forfatteromtale: Glenn Ringtved er dansk og har skrevet mer enn 30 bøker for barn og unge. For Mot nye mål den første boken i Dreamteam-serien

Detaljer

Ikke bare økonomisk vinning med idrettsarrangementer

Ikke bare økonomisk vinning med idrettsarrangementer Ikke bare økonomisk vinning med idrettsarrangementer Børre Rognlien, President Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité Karlstad 3. februar 2012 Aftenposten 12. april 2011 Vi lever ikke

Detaljer

Anne-Lise Gjerdrum Elisabet W. Kristiansen. Illustrasjoner: John Thoresen. Tusen millioner. Bokmål

Anne-Lise Gjerdrum Elisabet W. Kristiansen. Illustrasjoner: John Thoresen. Tusen millioner. Bokmål Anne-Lise Gjerdrum Elisabet W. Kristiansen Illustrasjoner: John Thoresen Tusen millioner 4 Oppgavebok Bokmål Oppgaveboka inneholder øvings- og repetisjonsoppgaver til alle kapitlene i grunnbøkene. Øvingsoppgavene

Detaljer

HØRINGSUTTALELSE - HØRINGFORSLAG FRA LUFTFARTSTILSYNET OM FORSKRIFT FOR LUFTFARTØY UTEN FØRER OMBORD

HØRINGSUTTALELSE - HØRINGFORSLAG FRA LUFTFARTSTILSYNET OM FORSKRIFT FOR LUFTFARTØY UTEN FØRER OMBORD Politidirektoratet Postboks 8051 Dep. 0031 OSLO HELGELAND POLICE DISTRICT Deres referanse: 201500353 Vår referanse: 201500240-2 008 Sted, Dato Herøy, 19.03.2015 HØRINGSUTTALELSE - HØRINGFORSLAG FRA LUFTFARTSTILSYNET

Detaljer

Nødnett - status. Beredskapsforskrift for kraftforsyningen (BfK) Seminar - Oslo 11 januar 2012. Truls Sønsteby - NVE, Beredskapsseksjonen

Nødnett - status. Beredskapsforskrift for kraftforsyningen (BfK) Seminar - Oslo 11 januar 2012. Truls Sønsteby - NVE, Beredskapsseksjonen Nødnett - status Beredskapsforskrift for kraftforsyningen (BfK) Seminar - Oslo 11 januar 2012 Truls Sønsteby - NVE, Beredskapsseksjonen Nye tilleggsopplysninger (pr 15 januar) Siden fordraget ble holdt

Detaljer

SIKKER MAKULERING OG DESTRUKSJON

SIKKER MAKULERING OG DESTRUKSJON SIKKER MAKULERING OG DESTRUKSJON Sikker håndtering av sensitiv informasjon. Makulering og destruksjon av dokumenter, elektroniske lagringsmedier og en rekke andre typer produkter som klær, våpen og medikamenter

Detaljer