Innhold. Styrets beretning Regnskap Revisors beretning 12. The Norwegian Financial Services Complaints Board 2015 Summary 14

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Innhold. Styrets beretning 2015 4. Regnskap 2015 7. Revisors beretning 12. The Norwegian Financial Services Complaints Board 2015 Summary 14"

Transkript

1 Årsberetning 2015

2

3 Innhold Styrets beretning Regnskap Revisors beretning 12 The Norwegian Financial Services Complaints Board 2015 Summary 14 Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 17 Nøkkeltall sekretariat og nemnd 21 Finansklagenemnda (FinKN) 22 Forsikring sekretariat 22 Forsikring nemndene 27 FinKN Skade 27 FinKN Eierskifte 28 FinKN Person 29 FinKN Forsikring samlede tall for nemndene 30 Særlig om de ikke-aksepterte (IA) nemndsuttalelsene 31 Bank, finans og verdipapirfond sekretariat 33 Bank, finans og verdipapirfond nemnda 35 Særlig om de ikke-aksepterte (IA) nemndsuttalelsene 36 Et utvalg av nemndsuttalelser i Avtale om Finansklagenemnda 42 Vedtekter for Finansklagenemnda 47 Saksbehandlingsregler for Finansklagenemnda 55 Informasjon om finansieringsordningen for Finansklagenemnda 59 Finansieringsgrunnlag Forsikring 60 Finansieringsgrunnlag Bank 65 FinKN Årsberetning 2015 [3]

4 Styrets beretning 2015 [4] FinKN Årsberetning 2015

5 FinKN Årsberetning 2015 [5]

6 [6] FinKN Årsberetning 2015

7 Regnskap 2015 FinKN Årsberetning 2015 [7]

8 [8] FinKN Årsberetning 2015

9 FinKN Årsberetning 2015 [9]

10 [10] FinKN Årsberetning 2015

11 FinKN Årsberetning 2015 [11]

12 Revisors beretning [12] FinKN Årsberetning 2015

13 FinKN Årsberetning 2015 [13]

14 The Norwegian Financial Services Complaints Board 2015 Summary The Norwegian Financial Services Complaints Board (FinKN) deals with disputes that arise between finance companies and their customers in service areas such as insurance, banking, financing and securities funds. Our organization s activities are based on agreements between the Consumer Council of Norway (Forbrukerrådet, FR), the Confederation of Norwegian Business and Industry (Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO), Finance Norway, the Association of Norwegian Finance Houses (Finansieringsselskapenes Forening, Finfo) and the Norwegian Fund and Asset Management Association (Verdipapirfondenes Forening, VFF). FinKN was publically approved for operations in Economy FinKN receives funding from finance companies that are members of the financial complaints scheme, which pay a fee for every case heard by the Secretariat and the Board. Finance companies that are not members of one of our collaborative agencies also pay a one-time affiliate fee and our annual fee. In 2015 FinKN had an annual result of NOK , which is in line with the approved budgets. The Tasks of the Secretariat The Secretariat reviewed 4661 written cases in 2015, compared with 4056 cases in That is an increase of 605 cases from the previous year. The Secretariat closed 4590 cases in 2015, compared with 4450 cases in The length of time it took the Secretariat to review such cases on average for 2015 was 18 weeks. This time is measured from the date the case is registered at FinKN until the case is closed. 90 % of the portfolio was processed and closed within 13 weeks, on average. In 2014 the average time it took to process and close a case was 20 weeks. For cases dealing with Insurance the Secretariat received 3455 written cases in 2015, compared with 3333 in That is an increase of 122 cases from the previous year. The Secretariat closed 3380 cases in 2015, compared with 3561 cases in % of Insurance cases were resolved, completely or partially, by the Secretariat in favour of the consumer, compared with 19.3 % in cases were not resolved by the Secretariat and were transferred to the Complaints Board for a hearing. The average time it took to process and close all insurance cases was 18 weeks. 90 % of the portfolio for this area was processed and closed within 17 weeks, on average. In 2014 the average time it took to process and close a case was 19 weeks. Distribution by area for 2015 for the different areas: Injuries 1816 cases were reviewed in the area of Injuries in cases were resolved. Of these, 159 cases were transferred to the Complaints Board for a hearing cases were decided and closed by the Secretariat. Of these, 21.1 % were resolved, completely or partially, in favour of the consumer. The average time it took to process and close a case, including cases that were closed and transferred to the Board, was 19 weeks. Personal 933 cases were reviewed in the area of Personal in cases were resolved. Of these, 95 cases were transferred to the Complaints Board for a hearing. 776 cases were decided and closed by the Secretariat. Of these, 18.6 % were resolved, completely or partially, in favour of the consumer. The average time it took to process and close a case, including cases that were closed and transferred to the Board, was 15 weeks. [14] FinKN Årsberetning 2015

15 Transfer of ownership 650 cases were reviewed in the area of Transfer of ownership in cases were resolved. Of these, 156 cases were transferred to the Complaints Board for a hearing. 437 cases were decided and closed by the Secretariat. Of these, 27 % were resolved, completely or partially, in favour of the consumer. The average time it took to process and close a case, including cases that were closed and transferred to the Board, was 19 weeks. Miscellaneous 56 cases were reviewed that did not fall into one of the categories mentioned above for of these cases were resolved. Of these, 7 % were resolved, completely or partially, in favour of the consumer. The time it took to process and close these cases was 12 weeks, on average. Bank, finance and securities (Henceforth called Banking). The Secretariat received 1206 cases in this area for 2015, compared with 723 in That is an increase of 483 cases from the previous year. The increase is mainly due to a large number of complaints directed at finance companies that were planning to wind up activities. Many of the complaints applied to claims that were assessed as time-barred. Within the area for Banking, written cases were resolved in 2015, compared to 889 cases in % of these cases were resolved in 2015, completely or partially, by the Secretariat in favour of the consumer, compared with 17.5 % in cases were not resolved by the Secretariat and were transferred to the Complaints Board for a hearing. The length of time it took the Secretariat to review such cases on average for 2015 was 17 weeks. 90 % of the portfolio was processed and closed within 13 weeks, on average. In 2014 the average time it took to process and close such cases was 25 weeks. The Tasks of the Board The individual complaints boards pronounced formal statements on a total of 503 cases in 2015, compared with 558 statements in % of all statements pronounced in 2015 were resolved, completely or partially, in favour of the consumer, compared with 36 % in Distribution by area for the different areas: FinKN Injuries pronounced 193 statements in 2015, compared with 141 in Of these, 33.7 % were resolved, completely or partially, in favour of the consumer, compared with 34 % in The length of time it took the Board to process and review such cases on average for 2015 was 15 weeks. In 2014 the average time it took to process and close such cases was 12 weeks. FinKN Personal pronounced 104 statements in 2015, compared with 128 in Of these, 30 % were resolved, completely or partially, in favour of the consumer, compared with 28.1 % in The length of time it took the Board to process and review such cases on average for 2015 was 13 weeks. In 2014 the average time it took to process and close such cases was 21 weeks. The Board will add 2 medical experts for cases that deal with whether companies have grounds for refusing to sign personal injury insurance agreements. In 2015, three meetings were conducted with the extended board, compared to one in FinKN Transfer of ownership pronounced 124 statements in 2015, compared with 158 in Of these, 48 % were resolved, completely or partially, in favour of the consumer, compared with 55.1 % in The length of time it took the Board to process and review such cases on average for 2015 was 16 weeks. In 2014 the average time it took to process and close such cases was 18 weeks. FinKN Banking pronounced 82 statements in 2015, compared with 131 in Of these, 24 % were resolved, completely or partially, in favour of the consumer, compared with 22.9 % in The length of time it took the Board to process and review such cases on average for 2015 was 9 weeks. In 2014 the average time it took to process and close such cases was 8 weeks. FinKN Årsberetning 2015 [15]

16 International FinKN participates in FIN-NET, which is an EEA collaboration dealing with cases involving cross-border extrajudicial complaints for the banking and insurance services. Cross-border cases means cases where a customer and a company are located in different countries, and the question arises as to which country has jurisdiction or which country s complaints agency will deal with the case. 29 cross-border cases were registered in 2015, 25 were closed in which the customer had a registered address in a foreign country. Four cases were transferred to the complaints office in another country. Two cases were dealt with by our Board, both resulting in favour of the financial institution. In 2014, 31 cases were registered and 32 cases were concluded. Three cases were transferred to the complaints office in another country. One case was resolved by the Board. Oslo, 26 February 2016 [16] FinKN Årsberetning 2015

17 Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN Styret i FinKN Styreleder: Anne-Lise Løfsgaard, Finansieringsselskapenes forening Nestleder: Eva-Lill Strandskogen, DNB Bank ASA Styremedlemmer: Stefi Kierulf Prytz, Finans Norge Bertil Søfteland, Finans Norge/Tryg Tone Dahle Sævold, Finans Norge Anne Kristin Vie, Forbrukerrådet Ingeborg Flønes, Forbrukerrådet Linette Heiberg, Forbrukerrådet Bernt Zakariassen, Verdipapirfondenes forening Ingebjørg Harto, Næringslivets Hovedorganisasjon Varamedlemmer: Audun Skeidsvoll, Forbrukerrådet Helga Skofteland, Forbrukerrådet Lasse Ruud, Verdipapirfondenes forening Jan Fredrik Haraldsen, Finansieringsselskapenes forening Alexander Henriksen, Næringslivets Hovedorganisasjon - til juni 2015 Halvor E. Sigurdsen, Næringslivets Hovedorganisasjon - fra juni 2015 Jan Digranes, Finans Norge Tom Ødegård, Finans Norge/Gjensidige Knut Magne Framstad, Finans Norge/If FinKN Årsberetning 2015 [17]

18 Medlemmer i nemndene FinKN Bank FinKN Skade Leder: Professor dr juris Trygve Bergsåker, Universitetet i Oslo Nestleder: Thomas Christian Poulssen, kst. lagdommer Medlemmer: Henning Jakobsen, Stortinget Trond A. Lie, DNB Bank ASA Erik Bøhn, Danske Bank Ane Køber Opstad, Forbrukerrådet Toril Melander Stene, Forbrukerrådet - til Ingrid Stokkeland, Forbrukerrådet - fra Jan Fredrik Haraldsen, Finansieringsselskapenes Forening Hege Kristin Rudi, DNB Asset Management AS Varamedlemmer: Marianne Uppman, Bank 1 Oslo Akershus AS Per Kjetil Lilleskare, Storebrand ASA Ingebjørg Kiil, Forbrukerrådet Paal Bjønness, Forbrukerrådet Andre Said, SEB Kort Bank AB NUF Ørnulf Staalesen, Skagen AS Leder: Professor, dr juris Trine-Lise Wilhelmsen, Universitetet i Oslo permisjon fra til Konstituert leder: Stipendiat Kaja de Vibe Malling, Universitetet i Oslo fra til Nestleder: Sorenskriver Wenche Flavik, Moss tingrett Medlemmer: Line Merete Lileng, Forsvarsstaben Elisabet Okkenhaug, If Skadeforsikring Anne Glæsel, Gjensidige Forsikring Paal Bjønness, Forbrukerrådet til juni 2015 Valentina Beqiri Faye-Schjøll, Forbrukerrådet Marita Lian, Forbrukerrådet fra august 2015 Halvor E. Sigurdsen, NHO Lars Erik Lundgaard, Norsk Teknologi Varamedlemmer: Kjell S. Nielsen, Gjensidige Forsikring Claus Listerud, Codan Forsikring permisjon fra Andreas Sjursen, Tryg Forsikring Ole Smedsrud, Jernbanepersonalets Forsikring Anne Aarestrup, DNB Bank Hanne Kvalshaug, Sparebank 1 Forsikring Line Solveig With, NCL Mia Ebeltoft, Finans Norge Øyvind Flatner, Finans Norge Marita Lian, Forbrukerrådet til juni 2015 Ane Køber Opstad, Forbrukerrådet fra august 2015 Ingebjørg Kiil, Forbrukerrådet fra august 2015 Paal Bjønness, Forbrukerrådet fra august 2015 Andras Pihlstrøm, NHO [18] FinKN Årsberetning 2015

19 FinKN Eierskifte FinKN Person Leder: Sorenskriver h.v. Christian Fr Wyller Nestleder: Høyskolelektor Thorunn Falkanger, BI Medlemmer: Thalina Kofoed Skramstad, Kommuneadvokaten i Drammensregionen Elisabet Okkenhaug, If Skadeforsikring Anne Glæsel, Gjensidige Forsikring Thomas Iversen, Forbrukerrådet Odd-Arne Eidsmo, Forbrukerrådet til juni 2015 Martin Tonning, Forbrukerrådet fra august 2015 Halvor E. Sigurdsen, Næringslivets Hovedorganisasjon Lars Erik Lundgaard, Norsk Teknologi Varamedlemmer: Kjell Sofus Nielsen, Gjensidige Forsikring Claus Listerud, Codan Forsikring permisjon fra Andreas Sjursen, Tryg Forsikring Ole Smedsrud, Jernbanepersonalets Forsikring Line Solveig With, NCL Tommy Ravndal, Protector Mia Ebeltoft, Finans Norge Øyvind Flatner, Finans Norge Ane Køber Opstad, Forbrukerrådet Ingebjørg Kiil, Forbrukerrådet fra august 2015 Paal Bjønness, Forbrukerrådet fra august 2015 Andreas Pihlstrøm, NHO Leder: Tidligere dommer i Høyesterett Karen Maria Bruzelius Nestleder: Ingrid Smedsrud, dommer, Nedre Romerike tingrett Medlemmer: Hege Opheim, Universitetet i Oslo Mildrid Felland, Gjensidige Forsikring Kristin Tysse Sangolt, Tryg Forsikring Bård Natvig, Diakonhjemmet Ingebjørg Kiil, Forbrukerrådet Paal Bjønness, Forbrukerrådet Olav Røise, Ullevål sykehus Varamedlemmer: Leif Raanes, Nordea Liv Ane Køber Opstad, Forbrukerrådet Kjetil Stien, Storebrand Forsikring Grete Borchgrevink, St Olavs hospital Øyvind Flatner, Finans Norge FinKN Årsberetning 2015 [19]

20 Ansatte i sekretariatet for FinKN Administrerende direktør Harald Sverdrup Administrasjonssjef Siv Iren Indal Avdeling Bank, finans og verdipapirfond Avdelingsleder/advokat Marit Strand Advokater: Helle E. Woxholth Trygve Heyerdahl Bendik Kværnø Seniorrådgiver: Hilde Hammerstad Avdeling Person Avdelingsleder/advokat Ivar Rytter til Hilde Nordstrand Kapskarmo fra Advokater: Eli Cathrine Johansen Advokatfullmektiger: Eva Bergstrøm Hanna Norum Motzfeldt Christian Engh Sekretær: Aud Mikalsen Avdeling Skade/Kollisjon Avdelingsleder/advokat Mette Skolmli Advokater: Arne Gløer Hoel Espen Helland David Schiøtt Cathrin Stenberg Rådgiver: Astrid Øilo Sekretær: Inger Lise Bollom Avdeling Skade/Eierskifte Avdelingsleder/advokat Lotta Bjørknes Advokater: Charlotte Egner Marielle Hattrem Øverby Elisabeth Aas Nilsen Øystein Johansson Saltveit Advokatfullmektiger: Marie Lea Hege Skarning Sekretær: Kjersti Nilsen Avdeling IT/Støtte IT-konsulent Tone Andersen Administrativt ansatte: Marianne Berg Sandvold Hege Karlsrud Ellen Holt Overå Jon Anders Walstad Vikarer: Carina Marlen Olaussen advokatfullmektig Maria Charlothe Olsen juridisk konsulent May-Lene Iversen juridisk konsulent Elise Charlotte Stølan juridisk konsulent Siri Sandvold sekretær Bente Braadland Tomasik sekretær Sluttet i 2015 Randi Myrvang avdelingsleder Bente Bøe Christophersen advokatfullmektig Kari-Anne Klouman seniorrådgiver [20] FinKN Årsberetning 2015

21 Nøkkeltall Antall mottatte klager sekretariat og nemnd Nemndsuttalelser Antall saker meldt Resultat alle nemnder Antall mottatte klager - Bank Antall mottatte klager - Forsikring Antall saker endelig avsluttet i sekretariatet Avgitte nemndsuttalelser alle nemnder Favør forbruker Antall ikke-aksepterte uttalelser Nemndsuttalelser Forsikring Antall saker endelig avsluttet i sekretariatet Resultat forsikringsnemndene samlet Antall saker avsluttet i sekretariatet - Bank Antall saker avsluttet i sekretariatet - Forsikring Andel medhold forbruker av saker endelig avsluttet i sekretariatet Andel medhold forbruker i sekretariatet Avgitte nemndsuttalelser - Forsikring Favør forbruker Antall ikke-aksepterte uttalelser Nemndsuttalelser Bank Resultat FinKN Bank % % 40 % 35 % % 28,7 % 28,9 % % 20 % 15 % 10 % 5 % 0 % ,7 % 18,7 % 19,3 % 17,5 % 16,9 % 17,5 % ,0 % 11,6 % Favør forbruker i % - Bank Favør forbruker i % - Forsikring Avgitte nemndsuttalelser - Bank Favør forbruker Antall ikke-aksepterte uttalelser FinKN Årsberetning 2015 [21]

22 Finansklagenemnda (FinKN) FinKN behandler tvister som oppstår mellom finansselskap og deres kunder innenfor tjenesteområdene forsikring, bank, finans og verdipapirfond. Et eget sekretariat behandler sakene før de eventuelt går til nemndsbehandling. I det etterfølgende presenteres tall for sekretariat og nemnd for «Forsikring» og «Bank, finans og verdipapirfond». Forsikring sekretariat Mottatte klager - fordelt på produkt Produkt Eierskifte Sum Eierskifte Motorvogn Motorvogn bilansvar Motorvogn kollisjon Bygning innbo Ansvar Reise Rettshjelp Båt Verdigjenstand Husdyr Transport/maskin/spesiell næring Sum Skade Reisesyke Ulykke Yrkesskade Liv Liv uføredekninger Sykdom Legemiddel Motorvogn personskade Ansvar Person Sum Person Generelle spørsmål Ukjent produkt Sum Totalt [22] FinKN Årsberetning 2015

23 Noen hovedtrekk Innenfor området Forsikring er det et relativt stabilt antall mottatte klager i de seneste årene. I 2015 fikk vi en økning på 122 saker. Innenfor de enkelte fagområdene Eierskifte. Det har vært en gradvis økning i antall klagesaker de siste 5 årene. I 2015 mottok FinKN for første gang flere klagesaker innen denne gruppen enn noen annen gruppe innen forsikringsområdet. Det er liten endring i hva det klages over. Hovedsaklig klages det over at det er gitt uriktige eller mangelfulle opplysninger om eiendommen. Mangelfull drenering og utette tak er ofte angitt som skadeårsak. Bygning-innbo er den største gruppen av saker innen skadeforsikring. Mange klagesaker gjelder dekningsomfang, erstatningsoppgjør, premiespørsmål, svik, eller brudd på sikkerhetsforskrifter. Motorvogn/motorvogn kollisjon er den andre store gruppen av saker. Innenfor motorvogn er det svært ulike problemstillinger. Mange saker angår skyldspørsmål i kollisjoner, premie, svik, oppsigelse, dekningsomfang, eller spørsmål om grov uaktsomhet. Reise er preget av spørsmål om forbruker har sannsynliggjort tyveri, og om det foreligger brudd på sikkerhetsforskrifter. Liv (omfatter alt knyttet til livs-, uføre-, gjeld og pensjonsforsikringer) er, sammen med Yrkesskade, de største gruppene innenfor personforsikring. Klagene reiser ulike problemstillinger og gjelder bl.a. spørsmål om opplysningsplikt, informasjonsplikt og dekningsomfang. Klagene under en yrkesskadedekning, gjelder ofte tvist om en hendelse er en yrkesskade, og om det eventuelt er årsakssammenheng mellom hendelsen og skaden/tapet. Ulykkesforsikring medfører også en rekke klagesaker. Tvistespørsmålet er ofte om det foreligger en ulykke slik begrepet er definert i vilkårene, og en rekke klager gjelder skade oppstått under ulike idrettsaktiviteter. Med hensyn til Legemiddel bemerkes det at det fra 1. januar 2004 er Norsk Legemiddelforsikring AS (NLF) som er forsikringsgiver for legemiddelforsikringer. NLF er et heleid selskap av Legemiddelansvarsforeningen (LAF), med det formål å yte forsikring i henhold til produktansvarslovens krav. Frem til 1. januar 2004 var det Legemiddelforsikrings-poolen (LMFP) som leverte legemiddelforsikring til produsenter og importører. FinKN håndterer klageordningen fordi vi her står overfor en produktansvarsforsikring som reguleres av Lov om Produktansvar og Forsikringsavtaleloven (FAL). Fra mars 2010 har NLF meldt seg ut av klageordningen og i dag er det kun saker som hører inn under LMPF s ansvarsområdet som kan behandles av FinKN. Kategorien ukjent produkt er begrunnet med at det alltid vil være en andel saker der det går noe tid før det blir avklart hva som er korrekt produkt. De sakene hvor FinKN ved årsskiftet ikke har mottatt tilstrekkelig informasjon til å angi korrekt produkt, vil stå som ukjent produkt i tabellen over. Avsluttet i sekretariat - fordelt på produkt Eierskifte Produkt Eierskifte Overført Nemnd Sum Eierskifte endelig avsluttet sekretariat Favør forbruker Favør forbruker i % ,2 19,7 27 Gjennomsnittlig behandlingstid (uker), inkl. saker avsluttet overført nemnd FinKN Årsberetning 2015 [23]

24 Avsluttet i sekretariat fordelt på produkt Skade Produkt Motorvogn Motorvogn bilansvar Motorvogn kollisjon Bygning innbo Ansvar Reise Rettshjelp Båt Verdigjenstand Husdyr Transport/maskin/spesiell næring Sum Skade Overført nemnd Sum Skade endelig avsluttet i sekretariat Favør forbruker Favør forbruker i % ,2 19,3 21,1 Gjennomsnittlig behandlingstid (uker), inkl. saker avsluttet overført nemnd Avsluttet i sekretariat fordelt på produkt Person Produkt Reisesyke Ulykke Yrkesskade Liv Liv uføredekning Sykdom Legemiddel Motorvogn personskade Ansvar Person ny fra Sum Person Overført Nemnd Sum Person endelig avsluttet sekretariat Favør forbruker Favør forbruker i % ,5 19,1 18,6 Gjennomsnittlig behandlingstid (uker), inkl. saker avsluttet overført nemnd [24] FinKN Årsberetning 2015

25 Avsluttet i sekretariat - fordelt på produkt Annet Produkt Generelle spørsmål Ukjent produkt Sum Annet - endelig avsluttet sekretariat Favør forbruker Favør forbruker i % - - 8,1 20,3 7 Gjennomsnittlig behandlingstid (uker) Avviste saker Produkt Saker avsluttet i sekretariatet Saker avvist i sekretariatet Saker avvist i % - 7,1 5,8 4,9 5,3 Av de sakene som ble avsluttet i sekretariatet i 2015, ble 179 saker avvist. Dette utgjør 5,3 % av alle avsluttede saker i sekretariatet. Avvisningen skjer i hovedsak iht. saksbehandlingsreglene for Finansklagenemnda, pkt. 5. Før 2012 omfattet antall saker avvist både saker avsluttet i sekretariat og i nemnd. Tall fra før 2012 er derfor ikke fullt ut sammenlignbare, og tas derfor ikke med her. Resultat for saker avsluttet i sekretariat Resultat Saker avsluttet i sekretariatet Saker avsluttet ved overføring til nemnd Saker med endelig resultat i sekretariat Favør forbruker Favør forbruker i % 25,4 25,3 18,7 19,3 21 Favør forbruker viser antall saker med endelig resultat i sekretariat i favør forbruker, dvs medhold for forbruker. Det gjøres oppmerksom på at andel favør forbruker omfatter både helt og delvis medhold. Tallene viser hva finansselskapene frivillig har akseptert av løsninger, og ikke eksempelvis hva sekretariatet i FinKN har anbefalt. Antall saker avsluttet i nemnd og resultat i favør forbruker i nemnd, fremgår under avsnitt «Forsikring nemndene». Endelig avsluttet i sekretariat, antall og resultat fordelt pr finansselskap Finansselskap Antall meldt i sekretariat Antall endelig avsluttet i sekretariat Antall medhold forbruker, endelig avsluttet i sekretariat Gjensidige Forsikring ASA Tryg Forsikring If Skadeforsikring NUF Protector Forsikring ASA SpareBank 1 Skadeforsikring AS AmTrust International Underwriters Ltd DNB Forsikring AS Storebrand Forsikring AS FinKN Årsberetning 2015 [25]

26 Endelig avsluttet i sekretariat, antall og resultat fordelt pr finansselskap forts. Finansselskap Antall meldt i sekretariat Antall endelig avsluttet i sekretariat Antall medhold forbruker, endelig avsluttet i sekretariat Eika Forsikring AS, Skade SpareBank 1 Forsikring AS (Liv) International Insurance Company of Hannover Ltd Vardia Insurance Group ASA KLP Skadeforsikring AS Codan Forsikring DNB Livsforsikring AS AIG Europe Limited NUF NEMI Forsikring ASA Frende Skadeforsikring AS Jernbanepersonalets Forsikring Gjensidig Enter Forsikring Storebrand Livsforsikring AS Europeiske Reiseforsikring Moderna Försäkringar Agria Dyreforsikring NUF HELP Forsikring AS Landbruksforsikring AS ACE European Group Limited Gouda Reiseforsikring NUF Alpha Insurance A/S Oslo Pensjonsforsikring AS Nordea Liv Norge AS Troll Forsikring AS Unison Forsikring AS Danica Pensjonsforsikring AS KNIF Trygghet Forsikring AS Norsk Hussopp Forsikring Gjensidig 11 7 Statens Pensjonskasse Genworth Financial 6 7 Eika Forsikring AS, Personforsikring Yrkesskadeforsikringsforeningen 5 6 Kommunal Landspensjonskasse gjensidig forsikringsselskap Andre Finansselskap ikke registrert Saker behandlet administrativt Sum Kategorien «andre» omfatter 50 finansselskap. Ingen av disse har mer enn 6 saker ferdig behandlet i sekretariatet i Antall klager pr finansselskap må sees i lys av finansselskapenes markedsandeler. [26] FinKN Årsberetning 2015

27 Forsikring nemndene I det etterfølgende vil tallene for FinKN Skade, FinKN Eierskifte og FinKN Person presenteres særskilt, før det avslutningsvis vises en samlet oversikt for alle tre. FinKN Skade FinKN Skade behandler i hovedsak saker etter lov om forsikringsavtaler del A. I følgende tabell gis en oversikt over saker som er behandlet i nemnda i 2015, inndelt etter produkt. Behandlet Produkt Motorvogn Motorvogn bilansvar (ny fra 2014) 11 2 Motorvogn kollisjon (ny fra 2014) 7 14 Bygning innbo Ansvar Reise Rettshjelp Båt Verdigjenstand Husdyr Transport/maskin/spesiell næring Generelle spørsmål (ny fra 2015) 1 Sum Skade Favør forbruker Favør forbruker i % ,7 Gjennomsnittlig behandlingstid (uker) Resultat Produkt Favør finansselskap, enstemmig Favør finansselskap, dissens Favør forbruker, enstemmig Favør forbruker, dissens Avvist Motorvogn Motorvogn bilansvar (ny fra 2014) Motorvogn kollisjon (ny fra 2014) Bygning innbo Ansvar Reise Rettshjelp Båt Verdigjenstand Husdyr Transport/maskin/spesiell næring Generelle spørsmål Sum Skade i % 58,5 33,7 8 FinKN Årsberetning 2015 [27]

28 Favør forbruker Behandlingen i FinKN Skade førte til et bedre resultat for forbruker i 33,7 % av sakene. Favør finansselskapet Behandlingen i FinKN Skade førte til at 58,5 % av sakene gikk i favør av finansselskapet. Dissenser I FinKN Skade ble 20 uttalelser avgitt under dissens, 5 i favør av finansselskapet og 15 i favør av forbruker. Med dissens i favør finansselskap menes at flertallet gir finansselskapet medhold i saken. Avvisninger 15 saker ble avvist fra FinKN Skade, dette utgjør 8 % av sakene. FinKN Eierskifte FinKN Eierskifte behandler saker etter lov om avhending av fast eiendom, samt etter aktuelle bestemmelser i lov om forsikringsavtaler del A. FinKN Eierskifte behandlet i 2015 totalt 124 saker. Behandlet Produkt Eierskifte Sum Eierskifte Favør forbruker Favør forbruker i % , Gjennomsnittlig behandlingstid (uker) Resultat Produkt Favør finansselskap, enstemmig Favør finansselskap, dissens Favør forbruker, enstemmig Favør forbruker, dissens Avvist Eierskifte Sum Eierskifte i % Favør forbruker Behandlingen i FinKN Eierskifte førte til et bedre resultat for forbruker i 48 % av sakene. Favør finansselskapet Behandlingen i FinKN Eierskifte førte til at 48 % av sakene gikk i favør av finansselskapet. Dissenser I FinKN Eierskifte ble 10 uttalelser avgitt under dissens, 3 i favør av finansselskapet og 7 i favør av forbruker. Med dissens i favør finansselskap menes at flertallet gir finansselskapet medhold i saken. Avvisninger 5 saker ble avvist fra FinKN Eierskifte, dette utgjør 4 % av sakene. [28] FinKN Årsberetning 2015

29 FinKN Person FinKN Person behandler i hovedsak saker etter lov om forsikringsavtaler del B, samt saker etter lov om yrkesskade og bilansvarslova. I følgende tabell gis en oversikt over saker som er behandlet i nemnda i 2015, inndelt i produkt. Behandlet Produkt Reisesyke Ulykke Yrkesskade Liv Liv uføredekning Sykdom Legemiddel Motorvogn personskade Andre Sum Person Favør forbruker Favør forbruker i % , Gjennomsnittlig behandlingstid (uker) Resultat Produkt Favør finansselskap, enstemmig Favør finansselskap, dissens Favør forbruker, enstemmig Favør forbruker, dissens Avvist Reisesyke Ulykke Yrkesskade Liv Liv uføredekning Sykdom Legemiddel Motorvogn personskade Andre Sum Person i % 61,5 30 8,5 Favør forbruker Behandlingen i FinKN Person førte til et bedre resultat for forbruker i 30 % av sakene. Favør finansselskap Behandlingen i FinKN Person førte til at 61,5 % av sakene gikk i favør av finansselskapet. FinKN Årsberetning 2015 [29]

30 Dissenser I 2015 ble det avgitt 5 uttalelser under dissens, alle i favør av finansselskapet. Det er en betydelig reduksjon i antall uttalelser avgitt under dissens fra 2011 med 71 uttalelser, til 2015 med 5 uttalelser. Avvisninger 9 saker ble avvist fra FinKN Person. Dette utgjør 8,5 %. Medisinsk kompetanse FinKN Person ble med virkning fra 1. januar 2009 utvidet med to medlemmer med medisinsk kompetanse. Utvidet nemnd ble opprettet for behandling av saker som gjelder tvist om finansselskapet har saklig grunn til å avslå inngåelse av en forsikringsavtale, og avslaget er basert på medisinsk grunnlag. Utvidet nemnd behandlet 6 saker i 2015, henholdsvis uttalelse nr , , , , og FinKN Forsikring samlede tall for nemndene I det følgende presenteres en samlet oversikt over tallene for FinKN Skade, FinKN Eierskifte og FinKN Person. Behandlet Avgitte uttalelser Favør forbruker i % 37,3 36,9 36, ,8 Dissens i forbrukers favør Dissens i finansselskapets favør Sum dissens Avviste saker Dissenser og avviste saker I 2015 ble 421 uttalelser avgitt av forsikringsnemndene i FinKN. Av disse ble 35 uttalelser avgitt under dissens. 22 uttalelser ble avgitt med «dissens i forbrukers favør». Det betyr i all hovedsak at nemndenes selskapsrepresentanter avga dissens. 13 uttalelser ble avgitt med «dissens i finansselskapets favør». Det betyr i all hovedsak at nemndenes forbrukerrepresentanter avga dissens. 29 uttalelser ble avvist fra behandling av disse nemndene. Det foreligger ingen oversikt over hvor mange av disse som er avgitt under dissens. Resultat Av de 421 uttalelsene fra forsikringsnemndene i FinKN gikk 155 i favør av forbruker. Det betyr at totalt 36,8 % gikk i favør av forbruker. Det er ulikheter i resultatene i de 3 forsikringsnemndene. Andel uttalelser i favør av finansselskapene: Finansselskapene fikk medhold i 58,5 % av sakene i FinKN Skade, 48 % i FinKN Eierskifte og 61,5 % i FinKN Person. Andel uttalelser i favør av forbruker: Forbruker fikk medhold i 33,5 % av sakene i FinKN Skade, 48 % i FinKN Eierskifte og 30 % i FinKN Person. [30] FinKN Årsberetning 2015

31 Særlig om de ikke-aksepterte (IA) nemndsuttalelsene I det følgende presenteres en oversikt som som viser hvor mange nemndsuttalelser som er avgitt pr finansselskap i 2015 («Alle»). Videre viser oversikten hvor mange av disse som endte i favør av forbruker og hvor mange uttalelser hvert finansselskap ikke har akseptert. Nederst i tabellen er det gitt en prosentvis oversikt over andel ikke-aksepterte saker målt mot totalt antall nemndsuttalelser i favør av klager. Det er stor forskjell på antallet saker hvert finansselskap har i nemnda. Det minnes her om store forskjeller i markedsandeler og at det er naturlig at de største finansselskapene også har flest saker i nemnda, totalt sett. Finansselskap Alle Favør forbruker Ikke akseptert ACE European Group Limited NUF 3 1 Agria Dyreforsikring NUF 5 4 AIG Europe Limited NUF 4 3 Alpha Insurance A/S 1 0 AmTrust International Underwriters Ltd Anticimex Forsikring AB, NUF 1 0 Codan Forsikring 10 4 Danica Pensjonsforsikring AS 2 1 DNB Forsikring AS 15 4 DNB Livsforsikring AS 6 1 Eika Forsikring AS, Personforsikring 1 1 Eika Forsikring AS, Skade 8 2 Enter Forsikring 1 0 Europeiske Reiseforsikring 3 1 Frende Skadeforsikring AS 4 1 Gable Insurance AG 1 0 Genworth Financial 2 0 Gjensidige Forsikring ASA Gouda Reiseforsikring NUF 1 0 HELP Forsikring AS 3 1 If Skadeforsikring NUF Industriforsikring AS 1 0 International Insurance Company of Hannover Limited 12 7 Jernbanepersonalets Forsikring Gjensidig 4 1 KLP Skadeforsikring AS Landbruksforsikring AS 5 1 Lloyds of London 1 1 Lloyds of London (Norske Sjø) 1 0 NEMI Forsikring ASA 9 4 Nordea Liv Norge AS 3 0 Norsk Hussopp Forsikring Gjensidig 2 0 FinKN Årsberetning 2015 [31]

32 Finansselskap Alle Favør forbruker Ikke akseptert Oslo Forsikring as 1 1 Oslo Pensjonsforsikring AS 2 Protector Forsikring ASA Qudos Insurance A/S 1 SpareBank 1 Forsikring AS (Liv) 10 4 SpareBank 1 Skadeforsikring AS Statens Pensjonskasse 3 1 Storebrand Forsikring AS Storebrand Helseforsikring AS 2 Storebrand Livsforsikring AS 5 1 Tryg Forsikring Unison Forsikring AS 5 Vardia Insurance Group ASA 7 3 Sum i % for uttalelser avgitt i ,8 7,7 Det ble avgitt 421 nemndsuttalelser i forsikringsnemndene, og av disse gikk 155 i favør av klager. Av de 155 var det 12 uttalelser som ikke ble akseptert av selskapene. Ikke-aksepterte uttalelser utvikling Favør finansselskap Favør forbruker Avvist Avgitte uttalelser Ikke akseptert i % av favør forbruker 10,6 11,8 5,8 5,8 7,7 Følgende uttalelser avgitt i 2015 er registrert som ikke-akseptert Uttalelse Nemnd Dissens Finansselskap Produkt Eierskifte AmTrust International Underwriters Ltd. Eierskifte Skade Ja KLP Skadeforsikring AS Bygning - innbo Skade Ja SpareBank 1 Skadeforsikring AS Bygning - innbo Skade Storebrand Forsikring AS Bygning - innbo Skade SpareBank 1 Skadeforsikring AS Motorvogn - bilansvar Skade Ja Gjensidige Forsikring Ansvar Skade If Skadeforsikring Næringsliv - maskin Eierskifte Ja Protector Forsikring ASA Eierskifte Eierskifte Ja AmTrust International Underwriters Ltd. Eierskifte Person Tryg Forsikring Yrkesskade Eierskifte AmTrust International Underwriters Ltd. Eierskifte Skade Ja Tryg Forsikring Næringsliv - bedrift [32] FinKN Årsberetning 2015

33 Bank, finans og verdipapirfond sekretariat Mottatte klager - fordelt på sakstype Sakstyper Betalingskort Andre betalingsmåter Innskudd Finansiell rådgivning Utlån Kausjon Andre banktjenester Generelle spørsmål Sum Bank Avsluttet i sekretariatet - fordelt på sakstype Sakstyper Betalingskort Andre betalingsmåter Innskudd Finansiell rådgivning Utlån Kausjon Andre banktjenester Generelle spørsmål Sum Bank I 2015 ble det registrert nye saker og avsluttet saker. Resultat for saker avsluttet i sekretariatet Resultat Saker avsluttet i sekretariatet Saker avsluttet ved overføring til nemnd Saker med endelig resultat i sekretariatet Favør forbruker av saker løst i sekretariatet Favør forbruker av saker løst i sekretariatet i % 21,7 17,5 16,9 17,5 11,6 Gjennomsnittlig behandlingstid (uker), inkl. saker avsluttet overført nemnd - 19,4 17,6 24,9 17,3 Andel saker der forbruker får medhold, beregnes ut fra samlet antall saker som får et endelig resultat i sekretariatets behandling. Det er en nedgang i medholdsprosenten fra 2014 til 2015 (fra 17,5 % til 11,6 %). Hovedårsaken til dette er at FinKN i 2015 mottok et betydelig antall klager mot Acta Kapitalforvaltning AS, hvor kravet var foreldet. FinKN Årsberetning 2015 [33]

34 Endelig avsluttet i sekretariat, antall og resultat fordelt pr finansselskap Finansselskap Antall meldt i sekretariat Antall endelig avsluttet i sekretariat Antall medhold forbruker, endelig avsluttet i sekretariat Acta Kapitalforvaltning AS DNB Bank ASA Nordea Bank Norge ASA Skandiabanken ASA Santander Consumer Bank AS Danske Bank Sparebanken Vest SpareBank 1 SR-Bank ASA EnterCard Norge AS Eika Kredittbank AS SpareBank 1 SMN Handelsbanken Storebrand Bank ASA Bank Norwegian AS Sparebanken Hedmark SpareBank 1 Kredittkort AS ya Bank AS Sparebanken Sør Fana Sparebank Sparebanken Øst Ikano Bank AB (publ), Norway Branch SpareBank 1 BV Jæren Sparebank Andre (finansselskap med færre enn 6 saker ferdigbehandlet i 2015) Finansselskap ikke registrert Saker behandlet administrativt Sum Kategorien «Andre» omfatter til sammen 75 finansselskap. Ingen av disse har mer enn 6 saker ferdig behandlet i sekretariatet i Vi gjør oppmerksom på at antall saker i statistikken må sees i lys av finansselskapenes markedsandeler. [34] FinKN Årsberetning 2015

35 Bank, finans og verdipapirfond nemnda Behandlet Sakstyper Betalingskort Andre betalingsmåter Innskudd Finansiell rådgivning Utlån Kausjon Andre banktjenester Generelle spørsmål Sum totalt Favør forbruker Favør forbruker i % , Gjennomsnittlig behandlingstid (uker) Nærmere om forholdet mellom resultat, enstemmige uttalelser og dissenser Sakstype Favør finansselskap, enstemmig Favør finansselskap, dissens Favør forbruker, enstemmig Favør forbruker, dissens Avvist Betalingskort Andre betalingsmåter Innskudd Finansiell rådgivning Utlån Kausjon Andre banktjenester Generelle spørsmål Sum i % 57,3 24,4 18,3 I betalingskortsakene har det i flere år vært lav medholdsandel for forbruker. I flere av sakene har nemnda funnet det mest sannsynlig at det er kortholder selv som har autorisert belastningen, særlig når de er foretatt ved besøk på nattklubb e.l. i utlandet. En del av disse sakene blir avvist fra behandling som følge av at faktum ikke er tilstrekkelig avklart. I noen saker hvor kortet er tapt og misbrukt, har nemnda lagt til grunn som den mest sannsynlige forklaring at kortholder må ha oppbevart koden sammen med kortet, i strid med det kortholder selv husker om dette. Nemnda har langvarig praksis på området. Favør forbruker Behandlingen i FinKN Bank førte til et bedre resultat for forbruker i 24,4 % av sakene. Favør finansselskapet Behandlingen i FinKN Bank førte til at 57,3 % av sakene gikk i favør av finansselskapet. FinKN Årsberetning 2015 [35]

36 Dissenser I FinKN Bank ble 12 uttalelser avgitt under dissens, 9 av dem i favør av finansselskapet. Med dissens i favør av finansselskap menes at flertallet gir finansselskapet medhold i saken. 3 av de 12 dissensene er avgitt i saker som gjelder betalingskort og 9 i saker som gjelder finansiell rådgivning. Avvisninger 16 saker ble avvist fra FinKN Bank, dette utgjør 18,3 % av sakene. Særlig om de ikke-aksepterte (IA) nemndsuttalelsene I det følgende presenteres en oversikt som som viser hvor mange nemndsuttalelser som er avgitt pr finansselskap i 2015 («Alle»). Videre viser oversikten hvor mange av disse som endte i favør av forbruker og hvor mange uttalelser hvert finansselskap ikke har akseptert. Nederst i tabellen er det gitt en prosentvis oversikt over andel ikke-aksepterte saker målt mot totalt antall nemndsuttalelser i favør av klager. Det er stor forskjell på antallet saker hvert finansselskap har i nemnda. Det minnes her om store forskjeller i markedsandeler og at det er naturlig at de største finansselskapene også har flest saker i nemnda, totalt sett. Finansselskap Alle Favør forbruker Ikke akseptert Acta Kapitalforvaltning AS Bank 1 Oslo Akershus AS 3 3 Bien Sparebank AS 1 1 BN Bank ASA 2 0 Danske Bank 3 0 DNB Bank ASA 15 1 Eika Kredittbank AS 2 0 EnterCard Norge AS 1 0 EuroCard, filial av Eurocard AB 1 0 Gjensidige Bank ASA 1 0 Gjensidige Investeringsrådgivning AS 1 0 Haltdalen Sparebank 1 1 Handelsbanken 1 0 Harstad Sparebank 1 0 Jæren Sparebank 1 1 Larvikbanken Brunlanes Sparebank 1 0 Modum Sparebank 1 1 Navigea Securities AS 1 1 Nordea Bank Norge ASA 4 0 Sandnes Sparebank 4 1 Santander Consumer Bank AS 5 0 Skandiabanken ASA 2 0 SpareBank 1 BV 1 0 SpareBank 1 Kredittkort AS 2 1 SpareBank 1 Nord-Norge 1 0 Finansselskap Alle Favør forbruker Ikke akseptert [36] FinKN Årsberetning 2015

37 SpareBank 1 Nøtterøy - Tønsberg 1 0 SpareBank 1 SMN 3 0 SpareBank 1 SR-Bank ASA 1 0 Sparebanken Hedmark 1 1 Sparebanken Møre Sparebanken Sør 1 0 Storebrand Finansiell Rådgivning AS 1 0 Ørskog Sparebank 1 0 Sum for i % 24,4 2,4 Ikke-aksepterte uttalelser utvikling Favør finansselskap Favør forbruker Avvist Avgitte uttalelser Ikke akseptert i % av favør forbruker ,3 56,7 10 Følgende uttalelser avgitt i 2015 er registrert som ikke-akseptert Uttalelse Nemnd Dissens Finansselskap Produkt Bank Nei Acta kapitalforvaltning AS Finansiell rådgivning Bank Nei Sparebanken Møre Innskudd FinKN Årsberetning 2015 [37]

38 Et utvalg av nemndsuttalelser i 2015 I det etterfølgende gjengis noen aktuelle uttalelser fra nemndene. Uttalelser fra Finansklagenemnda Bank Uttalelse Bank 1 Oslo Akershus AS Hvilken rente kan banken legge til grunn ved beregning av over-/underkurs ved førtidige innløsning av fastrentelån? Tvist om hvilken rente banken kan legge til grunn ved tapsberegning etter førtidig innløsning av fastrentelån. Der banken har fastrentetilbud avhengig av belåningsgraden fastrentelånet gis under, vil belåningsgraden som det opprinnelige fastrentelånet ble gitt under være et relevant kriterium for hva som er «tilsvarende kreditt» etter kredittforskriften 9, jf finansavtaleloven 54, og hvilken rentefot banken kan legge til grunn ved tapsberegningen. Uttalelse Sandnes Sparebank Frarådningsplikt låneformål var svindel? Klager tok opp et lån på kr for å overføre til en mann hun var blitt kjæreste med på nettet. Han viste seg å være en svindler. Låneformålet kan falle inn under «andre formål» og tilsi fraråding etter finansavtaleloven 47. Banken hadde ikke formelt frarådet låneopptaket, men banken hadde før utbetalingen klart og tydelig advart om at klager sto i fare for å bli svindlet. Klager bekreftet i e-post at hun hadde mottatt og forstått advarselen, men ikke ved signatur slik loven forutsetter. Nemnda tok ikke stilling til om låneopptaket skulle vært frarådet, idet det i denne situasjonen uansett ikke ville være rimelig å lempe lånet. Uttalelse DNB Bank ASA Uautoriserte kontobelastninger reklamasjon passivitet. Nemndas flertall kom til at klager ikke hadde reklamert for sent på de uautoriserte belastningene. Flertallet la til grunn at fristen for å underrette banken etter finansavtaleloven 34 første ledd, løper fra da klager faktisk ble oppmerksom på belastningene. Denne regelen er preseptorisk, og det er da ikke adgang til å stramme inn underretningsplikten gjennom bestemmelser i kontoavtalen. Flertallet ga uttrykk for at man skal være forsiktig med å supplere lovfestede fristregler med alminnelige passivitetsbetraktninger. Nemndas flertall ville likevel ikke utelukke at unnlatt kontroll av kontoutskriftene kan føre til rettstap. Mindretallet la til grunn at klager hadde lest kontoutskriftene og at han da hadde blitt oppmerksom på uautorisert bruk. Mindretallet kom til at klager ikke hadde underrettet banken uten ugrunnet opphold, og at han da var ansvarlig for belastningene. Uttalelsen inneholder også bemerkninger til reglene om tilbakeføring i finansavtaleloven 37. Klager fikk medhold. Uttalelse SpareBank 1 Nøtterøy - Tønsberg Ekstraordinære kontantuttak fra konto på kort tid svindel? spørsmål om bankens ansvar. Nå avdøde kontohaver foretok i perioden 18. juni 8. september 2014 åtte store kontantuttak fra sin konto, med til sammen kr Nemnda har tatt stilling til om boet har krav på erstatning fra banken. Nemnda tok utgangspunkt i at avdøde, som myndig kontohaver uten synlig eller kjent mental svekkelse, hadde rett til å disponere kontoen til uttak av kontanter. Spørsmålet var om banken skulle ha hindret uttakene. Nemnda kom til at banken innenfor gjeldende lovgivning om taushetsplikt ikke kunne varsle kontohavers pårørende. På spørsmål fra bankens ansatte ga kontohaver plausible svar på hva pengene skulle brukes til. Det kunne ikke legges til grunn at bankens ansatte burde forstå at kontohaver kunne være i ferd med å bli svindlet. Klagen førte ikke frem. Uttalelse SpareBank 1 Kredittkort AS Svindel ved betaling av kamera på Gran Canaria finansavtl 54 b. Klager ble svindlet da hun kjøpte videokamera i Puerto Rico på Gran Canaria. Etter feilaktig påstand fra brukerstedet om at kredittkort-betaling på Euro 285 var mislykket, betalte hun kontant. Hun var likevel belastet Euro 875 og 945 etter bruk av kortet. Nemnda legger til grunn at klager følte seg presset av personalet på brukerstedet, og at situasjonen var ubehagelig. Dette var også grunnen til at hun tastet koden uten å ha sett beløpet. Nemnda finner ikke grunnlag for å overføre ansvaret for kort-transaksjonene helt eller delvis til klager selv. Hun har krav mot banken i medhold av [38] FinKN Årsberetning 2015

39 finansavtalel. 54 b, og er ikke ansvarlig for de to kort-belastningene. Klager har ikke krav på at banken dekker eventuelt avvik i varens kvalitet, siden varen ble betalt kontant. Uttalelse Santander Consumer Bank AS Låntakers krav om fritak for gjeld på grunn av påstått uforsvarlig håndtering av lånesøknad spørsmål om saken må avvises fordi det tidligere er tatt utlegg hos klager, jf saksbehandlingsreglene punkt 5 annet ledd. Klagen gjelder bankens ansvar for kredittvurderingen. Det opplyses at det var klagers kamerat som over internettet søkte om lånet på vegne av klager i et felles forretningsforetagende, og at det ble fremlagt falsk dokumentasjon på inntektsnivå etc. Klager hevder at banken ikke foretok tilstrekkelige undersøkelser i forbindelse med søknadsbehandlingen. Klager selv undertegnet imidlertid senere gjeldsbrevet i banken. Banken har fått utlegg for sitt krav i klagers bankkonto. Saken ble derfor avvist fra behandling i nemnda, jf saksbehandlingsreglene punkt 5, annet ledd. Kravet har vært til behandling hos namsmannen. At det der ikke er skjedd en reell prøving av fordringen, skyldes at klager ikke fremmet innsigelser mot kravet. Klager kan ikke ha større rett til behandling ved Finansklagenemnda enn om han hadde fremmet innsigelser overfor namsmannen. Avgjørelsen er enstemmig. Uttalelser fra Finansklagenemnda Person Uttalelse DNB Livsforsikring ASA Fritidsulykkeforsikring unntak for smertetilstand i rygg? Nemnda uttalte at vilkårenes unntak for smertetilstander i rygg ikke kunne anvendes på invaliditet pga. vedvarende og kroniske smerter fra nakke. Nemnda la til grunn at rygg og nakke rent språklig oppfattes som forskjellig og at mye talte for at dette også var tilfelle innen medisin. Uttalelse Eika Forsikring AS Kritisk sykdom anvendelse av karensklausul fal Etter en konkret vurdering uttalte nemnda at det i denne saken hadde vært mulig å utforme spørsmålene i helseerklæringen slik at de fanget opp en kul på kroppen og selskapet kunne på denne bakgrunn ikke avslå krav under forsikringen med henvisning til vilkårenes symptomklausul, jf. Rt 2015 s Rimelighetsvurderingen som Høyesterett peker på i avsnitt 35 i nevnte dom, gjelder om selskapet kunne ha stilt spørsmål som kunne ha fanget opp symptomer på sykdommen, og ikke hva som med rimelighet kan kreves av selskapet. Uttalelse Storebrand Livsforsikring AS Ulykke fall i alpinbakke avrevet korsbånd/meniskskade plutselig ytre begivenhet? Nemndas flertall kom til at forsikredes korsbånd/meniskskade oppstått under alpinkonkurranse ikke skyldtes en ulykkeshendelse. Det forhold at forsikredes ene ski skar ut i en sving slik at hun fikk en kraftig rotasjon i kneet da skien tok tak i underlaget igjen, er ingen ulykke slik begrepet er definert i vilkårene. Ulykkesbegrepet må tilpasses den risiko som den forsikrede med viten og vilje utsetter seg for og det forhold at underlaget mot slutten av løypa var ujevnt med groper i snøen, var neppe ukjent for forsikrede. Uttalelse Oslo Pensjonsforsikring AS Yrkesskade trusler i arbeid arbeidsulykke yfl. 10 og 11 første ledd. Nemnda fant ikke at forsikrede var «i arbeid» jf. yfl. 10, da hun en lørdag ble sjikanert på T- banen, selv om hendelsen hadde sammenheng med hennes arbeid som lærer. Mht. trusler som ble formidlet via barnevernet til forsikrede på hennes jobbtelefon, uttalte nemnda at bedriftsvilkårene var oppfylt. Nemnda fant likevel ikke at hendelsen kunne karakteriseres som en arbeidsulykke. Uttalelse Tryg Forsikring Ulykke plutselig ytre, fysisk begivenhet vindforhold/saltet bakke mislykket hopp kne/ankelskade. Nemnda uttalte at ulykkesbegrepet må tilpasses den risiko som den forsikrede med viten og vilje utsetter seg for. Forsikrede ble under snowboardkjøring skadet da han utførte et hopp med rotasjon og landet noe for kort. Nemnda fant ikke at det var beskrevet noe som tilsa at det under forsikredes hopp inntrådte noe uventet i den ytre situasjonen og konkluderte med at hendelsen ikke kunne anses som en ulykke etter vilkårene. FinKN Årsberetning 2015 [39]

The Norwegian Financial Services Complaints Board 2014 Summary 12

The Norwegian Financial Services Complaints Board 2014 Summary 12 Årsberetning 2014 Innhold Styrets beretning 2014 4 Regnskap 2014 7 Revisors beretning 10 The Norwegian Financial Services Complaints Board 2014 Summary 12 Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN

Detaljer

The Norwegian Financial Services Complaints Board 2016 Summary 16

The Norwegian Financial Services Complaints Board 2016 Summary 16 Årsberetning 2016 Innhold Styrets beretning 2016 4 Regnskap 2016 8 Revisors beretning 13 The Norwegian Financial Services Complaints Board 2016 Summary 16 Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN

Detaljer

Innhold. Styrets beretning 2013 4. Regnskap 2013 7. Revisors beretning 10. Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12

Innhold. Styrets beretning 2013 4. Regnskap 2013 7. Revisors beretning 10. Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12 Årsberetning 2013 Innhold Styrets beretning 2013 4 Regnskap 2013 7 Revisors beretning 10 Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12 Finansklagenemnda (FinKN) 16 Forsikring sekretariat 16 Forsikring

Detaljer

Innhold. Styrets beretning 2012 4. Regnskapet 2012 7. Revisors beretning 10. Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12

Innhold. Styrets beretning 2012 4. Regnskapet 2012 7. Revisors beretning 10. Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12 Årsberetning 2012 Innhold Styrets beretning 2012 4 Regnskapet 2012 7 Revisors beretning 10 Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12 Finansklagenemnda (FinKN) 16 Forsikring sekretariat 16 Forsikring

Detaljer

Innhold. Styrets beretning 2011 4. Regnskapet 2011 7. Revisors beretning 10. Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12

Innhold. Styrets beretning 2011 4. Regnskapet 2011 7. Revisors beretning 10. Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12 Årsberetning 2011 Innhold Styrets beretning 2011 4 Regnskapet 2011 7 Revisors beretning 10 Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12 Finansklagenemnda (FinKN) 16 Forsikring sekretariat 16 Forsikring

Detaljer

Innhold. Styrets beretning 2011 4. Regnskapet 2011 7. Revisors beretning 10. Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12

Innhold. Styrets beretning 2011 4. Regnskapet 2011 7. Revisors beretning 10. Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12 Årsberetning 2011 Innhold Styrets beretning 2011 4 Regnskapet 2011 7 Revisors beretning 10 Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN 12 Finansklagenemnda (FinKN) 16 Forsikring sekretariat 16 Forsikring

Detaljer

Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN... 15. Særlig om de ikke-aksepterte (IA) nemndsuttalelsene FKN... 31

Styre- og nemndsmedlemmer, samt ansatte i FinKN... 15. Særlig om de ikke-aksepterte (IA) nemndsuttalelsene FKN... 31 Årsberetning 2010 Årsberetning 2010 Innhold Styrets beretning 2010............................................................................ 4 Regnskap 2010..........................................................................................

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2016-156 20.4.2016 Storebrand Livsforsikring AS Livsforsikring/uføredekninger/pensjon Avslag på søknad om uføreforsikring - fal. 12-12. Nemndas flertall uttalte

Detaljer

Forsikringsklagenemnda Skade

Forsikringsklagenemnda Skade Forsikringsklagenemnda Skade Uttalelse FKN-2009-331 11.11.2009 Gjensidige Forsikring Rettshjelp Rettshjelputbetaling med befriende virkning direkte til advokat. Advokaten fikk utbetalt kr 40.175 fra selskapet

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7389 26.9.2008 TrygVesta Forsikring AS KOMBINERT

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7389 26.9.2008 TrygVesta Forsikring AS KOMBINERT FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7389 26.9.2008 TrygVesta Forsikring AS KOMBINERT TILLEGG TIL UT. 7209 Bindende avtale om oppgjør? Den 23.1.06 ble det begått innbrudd i sikredes leilighet. I telefaks

Detaljer

LIVSTATISTIKK. Statistikk Kvartalsvis oversikt - livsforsikring. 1. KVARTAL 2015 (22. mai 2015)

LIVSTATISTIKK. Statistikk Kvartalsvis oversikt - livsforsikring. 1. KVARTAL 2015 (22. mai 2015) LIVSTATISTIKK Statistikk Kvartalsvis oversikt - livsforsikring 1. KVARTAL 2015 (22. mai 2015) 1 Innhold 1. Innledning... 3 2. Brutto forfalt premie for livsforsikring... 3 3. Nytegnet premie... 4 4. Forsikringsforpliktelser...

Detaljer

Eksternt kontokjøp oppgjort over nettbank anvendelsesområdet for krkjl. 8 spm om bankens opplysningsplikt

Eksternt kontokjøp oppgjort over nettbank anvendelsesområdet for krkjl. 8 spm om bankens opplysningsplikt Bankklagenemndas uttalelse 2010-133 Eksternt kontokjøp oppgjort over nettbank anvendelsesområdet for krkjl. 8 spm om bankens opplysningsplikt Klager hadde betalt en reise til Thailand med et reiseselskap

Detaljer

Finansklagenemnda Eierskifte

Finansklagenemnda Eierskifte Finansklagenemnda Eierskifte Uttalelse FinKN-2015-350 30.9.2015 International Insurance Company of Hannover Limited Eierskifteforsikring lov om avhending av fast eigedom (avh.l.) Deler av opparbeidet tomt

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2015-249 23.6.2015 SpareBank 1 Forsikring AS Livsforsikring/uføredekninger/pensjon Fra ytelses- til innskuddspensjon sykmeldt ved omdanning LOF 2-8, 4-11, 4-12

Detaljer

Agria Dyreforsikring ALD Automotive AS Andebu Sparebank Arendal og Omegns Sparekasse Askim Sparebank Atradius NUF Aurland Sparebank Aurskog Sparebank

Agria Dyreforsikring ALD Automotive AS Andebu Sparebank Arendal og Omegns Sparekasse Askim Sparebank Atradius NUF Aurland Sparebank Aurskog Sparebank Agria Dyreforsikring ALD Automotive AS Andebu Sparebank Arendal og Omegns Sparekasse Askim Sparebank Atradius NUF Aurland Sparebank Aurskog Sparebank Bamble og Langesund Sparebank Bank 1 Oslo Akershus

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2605* - 2.9.1996.

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2605* - 2.9.1996. Bygdøy allé 19, I og III etg., 0262 Oslo Telefon: 22 43 08 87 - Telefax: 22 43 06 25 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2605* - 2.9.1996. UFØREKAPITAL/PREMIEFRITAK - Mangelfulle helseopplysninger -

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4456* - 3.12.2002

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4456* - 3.12.2002 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4456* - 3.12.2002 KRITISK SYKDOM Syk innen tre mnd. etter tegning uklar informasjon - symptomklausul FAL 13-5. Forsikrede (f. 67) tegnet i okt. 96 forsikring mot kritisk

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2015-331 24.9.2015 Agria Dyreforsikring Dyr Livsverdierstatning for hund bakenforliggende årsak dokumentert? krav om obduksjon? Sikredes hund Maja ble avlivet 21.10.14.

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2013-224 3.5.2013 Tryg Forsikring Yrkesskade/yrkessykdom - Yrkesskadeforsikringsloven (YFL) Årsakssammenheng? Spørsmål om det er sannsynliggjort faktisk årsakssammenheng

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2012-413 1.10.2012 DNB Livsforsikring ASA Livsforsikring/uføredekninger/pensjon Svik medisinske undersøkelser/behandling oppsigelse av avtaler fal 13-1a(2), 13-2(1),

Detaljer

Når selskapene ikke vil følge nemndenes uttalelser

Når selskapene ikke vil følge nemndenes uttalelser Når selskapene ikke vil følge nemndenes uttalelser Når selskapene ikke vil følge nemndenes NFT 2/2003 uttalelser av Elisabeth Berthelsen De siste årene har antallet nemndsuttalelser, som ikke aksepteres

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2012-216 29.5.2012 SpareBank 1 Skadeforsikring AS Bilansvar Regress opphør sannsynliggjort krav fal. 5-2 bal. 13 og 19. Klager kolliderte med en annen bil 23.2.10.

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2014-511 28.11.2014 AEGIS Syndicate Yrkesskade/lisens Lisensforsikring fal. 11-2, 13-5 og 19-10 Saken gjaldt vurdering av karensklausul inntatt i vilkårene. Med

Detaljer

LIVSTATISTIKK. MARKEDSANDELER endelige tall og regnskapsstatistikk. 1. KVARTAL 2014 (20. mai 2014)

LIVSTATISTIKK. MARKEDSANDELER endelige tall og regnskapsstatistikk. 1. KVARTAL 2014 (20. mai 2014) LIVSTATISTIKK MARKEDSANDELER endelige tall og regnskapsstatistikk 1. KVARTAL 2014 (20. mai 2014) Sist endret 11.11.2014 INNHOLDSFORTEGNELSE FIGURER Figur 1 Figur 2 Figur 3 Figur 4 Figur 5 Figur 6 Figur

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2013-072 8.2.2013 Tryg Forsikring Reise/reisegods Tyveri dokumentasjon på eierskap fal. 8-1 første ledd. Den 21.10.10 sto sikredes bil parkert i Oslo sentrum. Da

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2672* - 4.11.1996

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2672* - 4.11.1996 Bygdøy allé 19, I og III etg., 0262 Oslo Telefon: 22 43 08 87 - Telefax: 22 43 06 25 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2672* - 4.11.1996 FØRER- OG PASSASJERULYKKE - Beregning av renter - hensyn til

Detaljer

Innbo Veggedyr- og kakerlakkforsikring

Innbo Veggedyr- og kakerlakkforsikring Innbo Veggedyr- og kakerlakkforsikring Forsikringsvilkår av januar 2017 Postadresse: Postboks 416 Sentrum, 0103 OSLO. Telefon: +47 22 28 31 50 hussoppen.no INNHOLD INNBO VEGGEDYR- OG KAKERLAKKFORSIKRING...

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2015-427 18.11.2015 Oslo Pensjonsforsikring AS Yrkesskade/yrkessykdom - Yrkesskadeforsikringsloven (YFL) Trusler i arbeid arbeidsulykke yfl. 10 og 11 første ledd.

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 5111* - 29.3.2004

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 5111* - 29.3.2004 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 5111* - 29.3.2004 GJELD Informasjon ved endring av vilkår til skade - FAL 19-6 og 19-8. Forsikrede (f. 49) ble 24.4.91 forsikret i selskap A som medlånetaker for en

Detaljer

Statens kartverk Tinglysing 07.01.2015 Offentlig journal Periode: 31.12.2014-31.12.2014. Offentlig journal 31.12.2014-31.12.2014

Statens kartverk Tinglysing 07.01.2015 Offentlig journal Periode: 31.12.2014-31.12.2014. Offentlig journal 31.12.2014-31.12.2014 Offentlig journal 31.12.2014-31.12.2014 Journalenhet: Avdeling: Saksbehandler: Notater (X): Notater (N): Tinglysingsdivisjon Ringerike Alle Ja Nei Side1 8595302 Avsender: REGISTERENHETEN I BRØNNØYSUND

Detaljer

Forsikringsvilkår for sykelønnsforsikring i Storebrand (Sykløn1)

Forsikringsvilkår for sykelønnsforsikring i Storebrand (Sykløn1) Forsikringsvilkår for sykelønnsforsikring i Storebrand (Sykløn1) Innhold: 1 Definisjoner 2 2 Hvem sykelønnsforsikringen omfatter.................................................... 2 3 Hvor sykelønnsforsikringen

Detaljer

Forsikringsklagenemnda Skade

Forsikringsklagenemnda Skade Forsikringsklagenemnda Skade Uttalelse FKN-2010-324 4.10.2010 If Skadeforsikring AS Rettshjelp Tvist om overformynderiets vedtak om overføring av eiendom sammenheng med arv? Sikrede fikk overført en fritidseiendom

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7320 24.6.2008 SpareBank 1 Livsforsikring AS SYKEFORSIKRING

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7320 24.6.2008 SpareBank 1 Livsforsikring AS SYKEFORSIKRING FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7320 24.6.2008 SpareBank 1 Livsforsikring AS SYKEFORSIKRING Barneforsikring svik ved tegning FAL 13-1, 13-2 og 13-13. Forsikredes foreldre (klager) søkte første gang om

Detaljer

Nøkkeltall for norsk forsikring. Livsforsikring, pensjon og skadeforsikring 2014

Nøkkeltall for norsk forsikring. Livsforsikring, pensjon og skadeforsikring 2014 Nøkkeltall for norsk forsikring Livsforsikring, pensjon og skadeforsikring 2014 Fakta om Finans Norge Finans Norge ble etablert i 2010 av Sparebankforeningen og Finansnæringens Hovedorganisasjon. Finans

Detaljer

Forsikringsklagenemnda Person

Forsikringsklagenemnda Person Forsikringsklagenemnda Person Uttalelse FKN-2009-371 14.12.2009 Gjensidige Forsikring Yrkesskade KOLS trygdevedtak i 2001, mén 35-44 % - økt til 65-74 % i 2008 meldt 22.1.08 YFL 15. Forsikrede (mekaniker,

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2016-258 23.6.2016 SpareBank 1 Forsikring AS (Liv) Livsforsikring/uføredekninger/pensjon Karensklausul mottok forsikrede forsikringsbevis fal. 11-2 og 19-10. Spørsmål

Detaljer

Forsikringsklagenemnda Skade

Forsikringsklagenemnda Skade Forsikringsklagenemnda Skade Uttalelse FKN-2010-291 18.8.2010 Gjensidige Forsikring Husdyr Misdannede valper omfattet av forsikringen avtalt dekning? informasjon/culpa. Sikrede drev med hundeoppdrett.

Detaljer

Forsikringsklagekontoret

Forsikringsklagekontoret AVKORTNINGSNEMNDAS UTTALELSE NR. 1737-13.9.2000 REISEGODS - kamera sendt som ekspedert bagasje i fly - ble borte - FAL 4-8 og 4-14. På reise 1.5.97 fra Nairobi til Oslo, ble sikrede frastjålet et fotoapparat.

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2016-233 8.6.2016 Gjensidige Forsikring ASA Yrkesskade/yrkessykdom - Yrkesskadeforsikringsloven (YFL) Krystallsyke (BPPV) årsakssammenheng yfl. 11 første ledd bokstav

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6155 15.5.2006 GJENSIDIGE REISEGODS

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6155 15.5.2006 GJENSIDIGE REISEGODS FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6155 15.5.2006 GJENSIDIGE REISEGODS Lommebok forsvunnet på reise sannsynliggjort forsikringstilfelle - unntak for mistet. Sikrede var i perioden 14.4.04 16.4.04 på reise

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2345* - 25.9.1995.

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2345* - 25.9.1995. FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2345* - 25.9.1995. GJELD - Informasjon om invaliditetsdekning. Forsikrede tegnet i 1985 en gjeldsforsikring som omfattet en ren dødsrisikodekning. I juni 89 ble det

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2015-302 4.9.2015 NEMI Forsikring ASA Motorvogn Brann i campingvogn tilbakeholdte opplysninger i skademelding? fal. 8-1 og 4-14. Sikredes campingvogn med tilhørende

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 5525 14.2.2005 ACE EIERSKIFTE

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 5525 14.2.2005 ACE EIERSKIFTE FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 5525 14.2.2005 ACE EIERSKIFTE Dobbeltforsikring når utgifter er dekket under villa og eierskifte? FAL 6-3 og 4-14. Sikrede (selger) ble saksøkt av kjøper etter overdragelsen

Detaljer

Forsikringsklagenemnda Person

Forsikringsklagenemnda Person Forsikringsklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2011-628 20.12.2011 SpareBank 1 Livsforsikring AS Livsforsikring/uføredekninger/pensjon Gruppelivsavtale minst 50 % varig arbeidsufør gyldig avtale om fortsettelsesforsikring?-

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4581 3.3.2003

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4581 3.3.2003 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4581 3.3.2003 REISEGODS Bagasje borte etter flytur svik identifikasjon FAL 8-1, jfr. 4-11. Forsikringstaker med familie hadde vært på ferie i Tunisia, hvor de opprinnelig

Detaljer

Saksbehandlingsregler for Finansklagenemnda

Saksbehandlingsregler for Finansklagenemnda Saksbehandlingsregler for Finansklagenemnda Saksbehandlingsreglene er fastsatt av styret 21. januar 2011 basert på følgende bestemmelser i vedtektene: 1-2, 3-4, 4-2, 4-3 og 4-4 1. Generelt Finansklagenemndas

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2013-603 19.12.2013 SpareBank 1 Skadeforsikring AS Bygning - innbo (kombinert) Erstatningsberegning for udeklarerte smykker/"smykkesett" - vilkårsbegrensning og

Detaljer

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet Postboks 8036 Dep 0030 OSLO

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet Postboks 8036 Dep 0030 OSLO DET KONGELIGE FINANSDEPARTEMENT Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet Postboks 8036 Dep 0030 OSLO S7:). 5/F-zoif 2b/li - Deres ref Vår ref Dato 201100081-/UBEFJS 11/610 JCW.05.2011 Høring

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2013-075 8.1.2013 DNB Livsforsikring ASA Livsforsikring/uføredekninger/pensjon Når foreligger fullstendig søknad? symptomklausul- fal. 12-1, 12-2 og 13-5 Spørsmål

Detaljer

Markedsandeler - endelige tall og regnskapsstatistikk Bransje- og selskapsfordelt premie og bestand

Markedsandeler - endelige tall og regnskapsstatistikk Bransje- og selskapsfordelt premie og bestand LIVSTATISTIKK Markedsandeler - endelige tall og regnskapsstatistikk Bransje- og selskapsfordelt premie og bestand 2. kvartal 2013 27.08.2013 (sist endret 19.11.2013) INNHOLDSFORTEGNELSE FIGURER Figur 1

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6807 4.9.2007 SPAREBANK 1 YRKESSKADE

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6807 4.9.2007 SPAREBANK 1 YRKESSKADE FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6807 4.9.2007 SPAREBANK 1 YRKESSKADE Bindende dekningstilsagn under yrkesskadeforsikringen - avt.l. 36 og 39. Forsikrede (f. 1979) fikk kort tid etter avtjening av førstegangstjeneste

Detaljer

10 mest brukte navn ; jenter/kvinner. * betyr at flere skrivemåter er slått sammen

10 mest brukte navn ; jenter/kvinner. * betyr at flere skrivemåter er slått sammen 10 mest brukte navn 1880-2010; jenter/kvinner * betyr at flere skrivemåter er slått sammen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1880 Anna Marie Karen Ingeborg Inga Anne Marta* Karoline* Kristine* Johanne 1881 Anna Marie

Detaljer

Fokus Bank - Betalingsforsikring

Fokus Bank - Betalingsforsikring Forsikringsbevis Fokus Bank - Betalingsforsikring Forsikringsbevis nr: 104-7491 Forsikringstaker: Sikrede: Fokus Bank Innehaver av kredittkort utstedt av Fokus Bank, og som har tegnet betalingsforsikring

Detaljer

Rapportering under Solvens II fritak fra deler av rapporteringen i 2017

Rapportering under Solvens II fritak fra deler av rapporteringen i 2017 Til alle forsikringsforetak VÅR REFERANSE DERES REFERANSE DATO 16/11989 07.11.2016 Rapportering under Solvens II fritak fra deler av rapporteringen i 2017 Det vises til Finanstilsynets brev av 21. oktober

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4335* - 24.9.2002

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4335* - 24.9.2002 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4335* - 24.9.2002 PENSJON Informasjon om ytelser FAL 11-3. Forsikrede (f. 34) tegnet i 74 individuell pensjonsforsikring med uføredekning. Forsikringen ble senere

Detaljer

FORSIKRINGSBEVIS FORSIKRINGSBEVIS. SAS EuroBonus American Express Card. www.americanexpress.no. SAS EuroBonus Premium American Express Card

FORSIKRINGSBEVIS FORSIKRINGSBEVIS. SAS EuroBonus American Express Card. www.americanexpress.no. SAS EuroBonus Premium American Express Card www.americanexpress.no SAS EuroBonus American Express Card FORSIKRINGSBEVIS FORSIKRINGSBEVIS SAS EuroBonus Premium American Express Card Cardholders signature Policy no 901 Medical expenses: Unlimited

Detaljer

Forsikringsvilkår for sykeavbruddsforsikring i Storebrand (SYKAV01)

Forsikringsvilkår for sykeavbruddsforsikring i Storebrand (SYKAV01) Forsikringsvilkår for sykeavbruddsforsikring i Storebrand (SYKAV01) Innhold: 1. Definisjoner 2 2. Hvem sykeavbruddsforsikringen omfatter 2 3. Hvor sykeavbruddsforsikringen gjelder 2 4. Hva sykeavbruddsforsikringen

Detaljer

FINANSBYEN BERGEN 2013. Finansbyen Bergen

FINANSBYEN BERGEN 2013. Finansbyen Bergen FINANSBYEN BERGEN 2013 RESSURSGRUPPE FINANS Medlemmer Deltakere fra forsikringsselskaper, banker, meglerforetak, fondsmiljøer og forskningsmiljøer Anders Skjævestad, leder Jan Erik Kjerpeseth Benedicte

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2016-551 21.12.2016 SpareBank 1 Skadeforsikring AS Bilansvar Møtekollisjon tilgjengelig veibredde bal. 8 trafikkreglene 5 nr. 1 og 7 nr. 6. Speilet på førersiden

Detaljer

NORGES FONDSMEGLERFORBUND The Norwegian Securities Dealers Association Stiftet 5. oktober 1915 ETISK RÅD

NORGES FONDSMEGLERFORBUND The Norwegian Securities Dealers Association Stiftet 5. oktober 1915 ETISK RÅD NORGES FONDSMEGLERFORBUND The Norwegian Securities Dealers Association Stiftet 5. oktober 1915 ETISK RÅD AVGJØRELSE I SAK NR. 2006/4 Klager: X Innklaget: DnB NOR Markets 0021 Oslo Saken gjelder: Levering

Detaljer

Finans NM L rdag Strekktider -08.09.2012 Plass Navn Klasse Tid D NYBEG

Finans NM L rdag Strekktider -08.09.2012 Plass Navn Klasse Tid D NYBEG Finans NM L rdag Strekktider -08.09.2012 D NYBEG 1 Sarah Lunde Mj tvedt Skandiabanken 32:23 00:52= 02:15= 06:01= 12:23= 14:31= 19:09= 24:21= 27:03= 28:39= 31:57= 32:23= 00:52= 01:23= 03:46= 06:22= 02:08=

Detaljer

Protokoll fra årsmøte i Norsk Naturskadepool

Protokoll fra årsmøte i Norsk Naturskadepool Til medlemsselskapene i Norsk Naturskadepool Dato: 04.06.2014 Vår ref.: TH/nw Sirkulære 3/14 Protokoll fra årsmøte i Norsk Naturskadepool Årsmøtet ble avholdt i Finansnæringens Hus, Hansteensgate 2, Oslo,

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. Den 19. mai 2011 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Øie, Endresen og Matheson i

NORGES HØYESTERETT. Den 19. mai 2011 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Øie, Endresen og Matheson i NORGES HØYESTERETT Den 19. mai 2011 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Øie, Endresen og Matheson i HR-2011-01014-U, (sak nr. 2011/629), sivil sak, anke over kjennelse: Hadeland Montasje

Detaljer

Administrasjon av arbeidsforhold. Administrasjon av arbeidsforhold. skjema i HR-portalen. Bluegarden Mobil - prøv selv!

Administrasjon av arbeidsforhold. Administrasjon av arbeidsforhold. skjema i HR-portalen. Bluegarden Mobil - prøv selv! Fornavn Etternavn Firma Parallellsesjoner A-ordningen: Tips kl og 1300 triks - 1345 for å unngå Parallellsesjoner kl 1400-1445 Aleksander Ramnefjell DNB BANK ASA Ane Føllesdal Bluegarden Anna Rønning SpareBank

Detaljer

Haakon VII s gt. 1, Oslo mandag 23. januar 2006 kl 10:00.

Haakon VII s gt. 1, Oslo mandag 23. januar 2006 kl 10:00. Til aksjeeierne i Songa ASA INNKALLING TIL EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING Ekstraordinær generalforsamling i Songa ASA holdes på selskapets kontor i Haakon VII s gt. 1, Oslo mandag 23. januar 2006 kl 10:00.

Detaljer

Statistikk fra Forbrukernes Forsikringskontor i Norge

Statistikk fra Forbrukernes Forsikringskontor i Norge SÅ KLAGAR MAN I NORDEN NFT 2/1996 Statistikk fra Forbrukernes Forsikringskontor i Norge av Elisabeth Berthelsen, leder av Forbrukernes Forsikringskontor 1. Utviklingen fra tidligere år Elisabeth Berthelsen

Detaljer

Statens kartverk Tinglysing 21.04.2015 Offentlig journal Periode: 14.04.2015-14.04.2015. Offentlig journal 14.04.2015-14.04.2015

Statens kartverk Tinglysing 21.04.2015 Offentlig journal Periode: 14.04.2015-14.04.2015. Offentlig journal 14.04.2015-14.04.2015 Statens kartverk 21.04.2015 Offentlig journal 14.04.2015-14.04.2015 Journalenhet: Avdeling: Saksbehandler: Notater (X): Notater (N): sdivisjon llensvang Alle Ja Nei Side1 Statens kartverk 21.04.2015 1555193

Detaljer

Fokus Bank - Strømforsikring

Fokus Bank - Strømforsikring Forsikringsbevis Fokus Bank - Strømforsikring Forsikringsbevis nr: 104-8083 Forsikringstaker: Fokus Bank Sikrede: Innehaver av kredittkort utstedt av Fokus Bank, og som benytter 365 Privat kredittkortet

Detaljer

Villa. Forsikringsvilkår av juli 2014. Postadresse: Postboks 416 Sentrum, 0103 OSLO. Telefon: +47 22 28 31 50 hussoppen.no

Villa. Forsikringsvilkår av juli 2014. Postadresse: Postboks 416 Sentrum, 0103 OSLO. Telefon: +47 22 28 31 50 hussoppen.no Villa Forsikringsvilkår av juli 2014 Postadresse: Postboks 416 Sentrum, 0103 OSLO. Telefon: +47 22 28 31 50 hussoppen.no INNHOLD VILLA... 2 1. Hvem forsikringen gjelder for... 2 2. Hvor forsikringen gjelder...

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2014-00755-A, (sak nr. 2013/2384), sivil sak, anke over dom, (advokat Thomas Meinich til prøve) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2014-00755-A, (sak nr. 2013/2384), sivil sak, anke over dom, (advokat Thomas Meinich til prøve) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 10. april 2014 avsa Høyesterett dom i HR-2014-00755-A, (sak nr. 2013/2384), sivil sak, anke over dom, A (advokat Thomas Meinich til prøve) mot Danica Pensjonsforsikring AS (advokat

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2576* - 17.6.1996

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2576* - 17.6.1996 Bygdøy allé 19, I og III etg., 0262 Oslo Telefon: 22 43 08 87 - Telefax: 22 43 06 25 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2576* - 17.6.1996 GJELD - Manglende premiebetaling - Forsikringens varighet -

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2016-084 2.3.2016 Storebrand Livsforsikring AS Livsforsikring/uføredekninger/pensjon Kollektiv pensjonsavtale ansvar for underrapportering av pensjonsgrunnlag fal.

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2647-30.9.1996

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2647-30.9.1996 Bygdøy allé 19, I og III etg., 0262 Oslo Telefon: 22 43 08 87 - Telefax: 22 43 06 25 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2647-30.9.1996 KOMBINERT - Tyveri fra bolig - Brudd på FAL 4-10 - Ikke sannsynliggjort

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2014-061 14.2.2014 Tryg Forsikring Bygning - innbo (kombinert) Tyveri av gullsmykker - ulovlig interesse - strl. 317. I forbindelse med innbrudd i sikredes bolig

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2011-01294-A, (sak nr. 2011/264), sivil sak, anke over kjennelse, (advokat Pål Behrens) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2011-01294-A, (sak nr. 2011/264), sivil sak, anke over kjennelse, (advokat Pål Behrens) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 29. juni 2011 avsa Høyesterett kjennelse i HR-2011-01294-A, (sak nr. 2011/264), sivil sak, anke over kjennelse, A (advokat Pål Behrens) mot Gjensidige Forsikring ASA (advokat Lars

Detaljer

Informasjon om personforsikringer for ansatte i Midtre Gauldal kommune

Informasjon om personforsikringer for ansatte i Midtre Gauldal kommune Informasjon om personforsikringer for ansatte i Midtre Gauldal kommune September 2015 Risk. Reinsurance. Human Resources. Innholdsfortegnelse Forord 3 Kontaktinfo 4 Melding av skade 4 Ord og uttrykk 5

Detaljer

Vilkår Barne- og ungdomsforsikring III

Vilkår Barne- og ungdomsforsikring III Vilkår Barne- og ungdomsforsikring III Av 01.11.2007 1. Hvem forsikringen gjelder for Forsikringen gjelder barnet som er ført opp som forsikrede i forsikringsbeviset (se definisjon i generelle vilkår pkt.

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2090-12.9.1994.

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2090-12.9.1994. FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 2090-12.9.1994. LIV - Premiefritak - spørsmål om uriktige helseopplysninger - FAL 13-4. Ved tegning av kapitalforsikring undertegnet forsikrede helseerklæring 28.11.86

Detaljer

FINANSBYEN BERGEN 2011. Finansbyen Bergen Marit Warncke/ Anders Skjævestad / Ressursgruppe Finans 07.12.11

FINANSBYEN BERGEN 2011. Finansbyen Bergen Marit Warncke/ Anders Skjævestad / Ressursgruppe Finans 07.12.11 FINANSBYEN BERGEN 2011 Marit Warncke/ Anders Skjævestad / Ressursgruppe Finans 113 bedrifter 671 mrd i forvaltning 5 546 ansatte 39 mrd i premieinntekter er i vekst 113 bedrifter Vekst på 8 prosent i antall

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4598 10.3.2003

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4598 10.3.2003 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 4598 10.3.2003 KOMBINERT Hund urinert på parkett misfarging plutselig uforutsett? Den 11.8.00 oppdaget sikrede en stor våt flekk på eikeparketten. Det viste seg at

Detaljer

Sentral Vergemålsmyndighets Generelle Vilkår for innskudd på Kapitalkonto tilhørende Person med vergemål

Sentral Vergemålsmyndighets Generelle Vilkår for innskudd på Kapitalkonto tilhørende Person med vergemål Sentral Vergemålsmyndighets Generelle Vilkår for innskudd på Kapitalkonto tilhørende Person med vergemål 1 Bakgrunn, virkeområde og definisjoner 1.1 Disse Generelle Vilkårene fastsetter innskuddsvilkårene

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2016-436 17.11.2016 AXA Partners - Credit og Lifestyle Protection Sykeforsikringer/barnekasko Hørseltap ADHD psykisk utviklingshemning kunnskapskravet fal. 18-5/avtl

Detaljer

Offentlig journal 16.10.2015-16.10.2015

Offentlig journal 16.10.2015-16.10.2015 Statens kartverk 23.10.2015 Offentlig journal 16.10.2015-16.10.2015 Journalenhet: Avdeling: Saksbehandler: Notater (X): Notater (N): sdivisjon llensvang Alle Ja Nei Side1 Statens kartverk 23.10.2015 1671238

Detaljer

Saksbehandlingsregler for Finansklagenemnda

Saksbehandlingsregler for Finansklagenemnda Saksbehandlingsregler for Finansklagenemnda 1. Generelt Finansklagenemnda behandler klager som gjelder tvister av rettslig karakter som springer ut av kontraktsforhold med finansselskap som nevnt i Finansklagenemndas

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6969 13.11.2007 KLP GRUPPELIV

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6969 13.11.2007 KLP GRUPPELIV FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 6969 13.11.2007 KLP GRUPPELIV Død informasjon om 1 års karens forsikringsbevis sendt - FAL 11-1, 11-2 og 19-10. Forsikrede og hennes ektefelle ble automatisk innmeldt

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 5220* - 1.6.2004

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 5220* - 1.6.2004 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 5220* - 1.6.2004 ULYKKE Kneskade begivenhetsnære nedtegnelser årsakssammenheng. Forsikrede (f. 1945) var utsatt for en arbeidsulykke med traktor 25.10.95. Ulykken

Detaljer

HELSEERKLÆRING FOR GRUPPELIVSFORSIKRING

HELSEERKLÆRING FOR GRUPPELIVSFORSIKRING HELSEERKLÆRING FOR GRUPPELIVSFORSIKRING AVTALE NR.: NAVN FØDSELSNUMMER (11 SIFFER) BEDRIFTENS/FORENINGENS NAVN ADRESSE POSTNR POSTSTED TELEFON E-POST Alle spørsmål må besvares. Du trenger ikke ta hensyn

Detaljer

Vedtekter for Finansklagenemnda - klagenemndene for forsikring, bank, finans og verdipapirfond

Vedtekter for Finansklagenemnda - klagenemndene for forsikring, bank, finans og verdipapirfond Vedtekter for Finansklagenemnda - klagenemndene for forsikring, bank, finans og verdipapirfond Fastsatt av Forbrukerrådet (FR), Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Finansnæringens Fellesorganisasjon

Detaljer

Finansklagenemnda Person

Finansklagenemnda Person Finansklagenemnda Person Uttalelse FinKN-2014-237 28.5.2014 Sterling Insurance Group Limited Livsforsikring/uføredekninger Oppsigelse av individuell fortsettelsesforsikring Fal. 12-4, 12-9 og 13-3. Spørsmål

Detaljer

Pengekravrettens utvikling Ny og sentral rettspraksis. Advokat Kjetil Vangsnes

Pengekravrettens utvikling Ny og sentral rettspraksis. Advokat Kjetil Vangsnes Pengekravrettens utvikling Ny og sentral rettspraksis Advokat Kjetil Vangsnes Gjeldsordning FORDELING AV FELLESUTGIFTER Hun tjente kr. 270 000 i året og søkte gjeldsordning Han tjente kr 501 000 i året.

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7578 31.12.2008 If Skadeforsikring AS RETTSHJELP

FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7578 31.12.2008 If Skadeforsikring AS RETTSHJELP FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE 7578 31.12.2008 If Skadeforsikring AS RETTSHJELP Retten reduserte salærkrav opprinnelig salærkrav krevd dekket - FAL 4-10. Sikrede var part i tvist som gjaldt krav om

Detaljer

Avtale om Finansklagenemnda

Avtale om Finansklagenemnda Avtale om Finansklagenemnda mellom Forbrukerrådet, Næringslivets Hovedorganisasjon, Finansnæringens Fellesorganisasjon, Finansieringsselskapenes Forening og Verdipapirfondenes forening Forbrukerrådet (FR),

Detaljer

FORSIKRINGSSKADENEMNDA Bygdøy allè 19, I og III etg., 0262 Oslo Telefon: 23 13 19 60 - Telefax: 23 13 19 70

FORSIKRINGSSKADENEMNDA Bygdøy allè 19, I og III etg., 0262 Oslo Telefon: 23 13 19 60 - Telefax: 23 13 19 70 Bygdøy allè 19, I og III etg., 0262 Oslo Telefon: 23 13 19 60 - Telefax: 23 13 19 70 FORSIKRINGSSKADENEMNDAS UTTALELSE NR. 3057-21.9.1998 REISE - avbestilling - selskapets ansvar for mangelfull informasjon

Detaljer

2 Valg av møteleder 2 Election of a Chairman of the Meeting

2 Valg av møteleder 2 Election of a Chairman of the Meeting (OFFICE TRANSLATION) INNKALLING TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING I ISLAND DRILLING COMPANY ASA ORG NR 989 734 229 NOTICE OF ANNUAL GENERAL MEETING OF ISLAND DRILLING COMPANY ASA REG NO 989 734 229 Den 9 juni

Detaljer

for fullt betalt forsikring/fortsettelsesforsikring utgått fra en kollektiv livsforsikring (gruppelivsforsikring/personalforsikring)

for fullt betalt forsikring/fortsettelsesforsikring utgått fra en kollektiv livsforsikring (gruppelivsforsikring/personalforsikring) Forsikringsvilkår for fullt betalt forsikring/fortsettelsesforsikring utgått fra en kollektiv livsforsikring (gruppelivsforsikring/personalforsikring) Innhold: 1. Definisjoner 2 2. Hvilke ytelser forsikringen

Detaljer

Finansklagenemnda Skade

Finansklagenemnda Skade Finansklagenemnda Skade Uttalelse FinKN-2012-655 20.12.2012 Agria Dyreforsikring Dyr Skjulte feil matallergi faglig uenighet. Sikrede tegnet veterinærforsikring med virkning fra 31.8.09 for en fem år gammel

Detaljer

Forsikringsrett. 14.15-16 װ Trine-Lise Forsikringens dekningsfelt. 3 װ Trine-Lise װ 7. 26. 3

Forsikringsrett. 14.15-16 װ Trine-Lise Forsikringens dekningsfelt. 3 װ Trine-Lise װ 7. 26. 3 Forsikringsrett o Professor Trine Lise Wilhelmsen o Nordisk institutt for sjørett o t.l.wilhelmsen@jus.uio. no Trine-Lise Wilhelmsen 1 Nr Dato Tid Sted Foreleser Tema 1. 04.2 14.15-16 DN Trine-Lise Introduksjon

Detaljer

VISA Gold. Forsikringsbevis - Sparebanken Sogn og Fjordane: Forsikringsbevis nr: 104-7688. Sparebanken Sogn og Fjordane.

VISA Gold. Forsikringsbevis - Sparebanken Sogn og Fjordane: Forsikringsbevis nr: 104-7688. Sparebanken Sogn og Fjordane. Forsikringsbevis - Sparebanken Sogn og Fjordane: VISA Gold Forsikringsbevis nr: 104-7688 Forsikringstaker: Sikrede: Forsikringsperiode: Sparebanken Sogn og Fjordane Innehaver av Visa Gold kredittkort utstedt

Detaljer