Skorpeprosesser...24 Skred...25 Sokkelgeofysikk...25 Laboratorier...27 Medieoppslag (aviser, nettaviser, TV, radio)...

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Skorpeprosesser...24 Skred...25 Sokkelgeofysikk...25 Laboratorier...27 Medieoppslag (aviser, nettaviser, TV, radio)..."

Transkript

1 ÅRSMELDING 2007 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU...3 Kart...3 Berggrunnsgeologiske kart...3 Kvartærgeologisk kart...3 Geofysiske kart...3 Ressurskart sand, grus og pukk...3 Publikasjoner og bøker...4 NGU Bulletin NGU Special publication NGU Fokus 2007 (temaartikler på nett)...4 NGU Info 2007 (brosjyrer)...4 GEOS Info 2007 (temaartikler på nett)...5 Publisering på nett...6 NGU rapporter...6 Fjellanlegg og grunnvarme...6 Geodynamikk...6 Grunnvann...7 Grus og pukk...7 Industrimineraler og metaller...7 Landskap og klima...8 Maringeologi...8 Miljøgeokjemi...8 Skred...9 Sokkelgeofysikk...10 Laboratorier...10 EKSTERN PUBLISERING...11 Eksterne rapporter...11 Fjellanlegg og grunnvarme...11 Grus og pukk...11 Industrimineraler og metaller...11 Internasjonal virksomhet - Mosambique...11 Maringeologi...12 Naturstein...13 Regional kartlegging...13 Skred...14 Geologiske kart...14 Internasjonal virksomhet - Mozambique...14 Vitenskapelig og populærvitenskapelig publisering...16 Fjellanlegg og grunnvarme...16 Geodynamikk...16 Grunnvann...17 Grus og pukk...18 Industrimineraler og metaller...18 Landskaps- og klimautvikling...18 Maringeologi...19 Miljøgeokjemi...20 Naturstein...21 Regional kartlegging

2 Skorpeprosesser...24 Skred...25 Sokkelgeofysikk...25 Laboratorier...27 Medieoppslag (aviser, nettaviser, TV, radio)...28 FOREDRAG OG UNDERVISNING...30 Fjellanlegg og grunnvarme...30 Geodynamikk...31 Grunnvann...34 Grus og pukk...36 Industrimineraler og metaller...37 Landskaps- og klimautvikling...39 Maringeologi...41 Miljøgeokjemi...45 Naturstein...46 Regional kartlegging...47 Skorpeprosesser...51 Skred...54 Sokkelgeofysikk...56 Laboratorier...60 Informasjonsforvaltning...60 VERV I INTERNASJONALE ORGANISASJONER OG KOMITEER...62 VERV I NASJONALE ORGANISASJONER OG KOMITEER...64 SENSORER, VEILEDERE (Dr.GRAD) OG BEDØMMELSESKOMITEER

3 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU Kart Oversikten gjelder kart utgitt i forskjellige målestokker på papir som farvetrykk, farveplott eller som foreløpige svart/hvit kopier. Digitale kartdata kan plottes på forespørsel. Prisen på et farge plottekart i normal kvalitet (inntil A0 størrelse) vil være kr. 140,- Ettersom alle kart produseres digitalt og legges inn i databaser, vil et digitalt utsnitt (datasett) kunne lastes ned (gratis) fra våre nettsider, foreløpig kun i shape-format. Ved bestilling tas det ca. kr. 500,- + mva per datasett til dekning av uttaks- og tilretteleggingskostnader. Kartdatasett for berggrunn og løsmasser, mangler foreløpig punktinformasjonen (symbolene). Databeskrivelser følger SOSI-standarden, og avledede egenskaper kan være lagt inn. Alle linjestykker inneholder kvalitets- og metadataparametre. En standard leveranse ved bestilling vil være på SOSI-format eller ESRI-formater og med datum WGS84/gjeldende UTM-sone. Berggrunnsgeologiske kart M 1: (trykt i farger) Lågaros 1515 III (Sigmond, E.M.O. og Ragnhildstveit, J.) Kvartærgeologisk kart M 1: (trykt i farger) Ringebu 1818 III med beskrivelse (Follestad, B.A.) Skogmo 1724 II (Bergstrøm, B., Sveian, H. Og Olsen, L.) Sollia 1818 I (Follestad, B.A.) Geofysiske kart Aeromagnetisk anomalikart 1: Andøya, Arendal, Bergen, Bodø, Enontekiø, Florø, Grong, Hamar, Hammerfest, Haugesund, Helgøy, Honningsvåg, Inari, Karasjok, Kirkenes, Kristiansund, Lillehammer, Mandal, Mo i Rana, Mosjøen, Namsos, Narvik, Nordkapp, Nordreisa, Odda, Orsa, Oslo, Røros/Sveg, Saltdal, Sauda, Skien, Stavanger, Sulitjelma, Svolvær, Torsby, Trondheim/Østersund, Tromsø, Ulsteinvik, Vadsø, Vega, Ålesund, Årdal (J. Gellein). URL: Ressurskart sand, grus og pukk Grimstad kommune (E. Erichsen) 3

4 Publikasjoner og bøker NGU Bulletin 447 Tolmacheva, Tatiana Ju. og Roberts, David: New data on Upper Ordivician conodonts from the Trondheim region, central Norwegian Caledonides Andersen, Tom, Graham, Stuart and Sylvester, Arthur G.: Timing and tectonic significance of Sveconorwegian A-type granitic magmatism in Telemark, southern Norway: New results from laser-ablation ICPMS U-Pb dating of zircon NGU Special publication 10 Sigmond, E.M.O. & Roberts, D. (ed.): Geology of land and sea areas of Northern Europe : a collection of short descriptions of the geology of countries and sea areas within the region covered by the 1:4 million bedrock geological map. NGU Fokus 2007 (temaartikler på nett) No. 1: Silica resources in Norway No. 2: Raudfjellet talc and magnesite deposit No. 3: Engebøfjellet rutile deposit No. 4: Fjelldalsheia carbonate deposit No. 5: Norwegian kyanite quartzites, high purity quartz and aluminium deposits Nr. 6: NGU satser i nordområdene Nr. 7: MAREANO-programmet: Ny kunnskap om kysten og havet Nr. 8: SciencePub - Om naturlige klima og miljøendringer i Arktis, og om menneskenes tilpasning Nr. 9: Kunnskap om landskap beriker reiselivet NGU Info 2007 (brosjyrer) Informasjonsark: - nettsted for geologi i Norge (mars 2007) - norsk versjon (pdf) Geologiske undersøkingar som grunnlag for vurdering av radonrisiko ved arealplanlegging (februar 2007) - norsk versjon (pdf) NGUs informasjonsfolder utgave 2007: - norsk versjon (pdf) - engelsk versjon (pdf) 4

5 GEOS Info 2007 (temaartikler på nett) Geologi i Oslo-regionen (GEOS): Oppdatert og sammenstilt versjon av alle informasjonsark om prosjektet 5

6 Publisering på nett NGUs nettportal: Marin arealdatabase for norske kyst- og havområder: Grunnvann i Norge: Skred i Norge: NGU rapporter Fjellanlegg og grunnvarme Dalsegg, E., Elvebakk, H. & Tønnesen, J.F.: Geofysiske målinger Oppstadhornet, Midsund kommune, Møre og Romsdal. NGU-rapport Elvebakk, H.: Borehullslogging i forbindelse med ny jernbanetunnel Sandvika - Lysaker, Bærum kommune. NGU-rapport Ganerød, G.V., Grøneng, G., Aardal, I.B. & Kveldsvik, V.: Logging of drill cores from seven boreholes at Åknes, Stranda municipality, Møre og Romsdal. NGUrapport Gellein, J., Dalsegg, E. & Tønnesen, J.F. : Gravimetrimålinger og 2D resistivitet for kartlegging av løsmasser, Askim, Trøgstad og Eidsberg, Østfold. NGU-rapport Heincke, B.H., Mogaard, J.O., Rønning, J.S. & Smethurst, M.A.: Kartlegging av thorium, uran og kalium fra helikopter ved Ulefoss, Nome kommune. NGUrapport Rønning, J.S., Olesen, O., Dalsegg, E., Elvebakk, H. & Gellein, J.: Dypforvitring i Oslo-regionen. Påvisning og oppfølgende undersøkelser. NGU-rapport Rønning, J.S., Dalsegg, E. & Walker, P.: Vurdering av helikoptergeofysikk over Nussirforekomsten, Kvalsund kommune i Finnmark. NGU-rapport Fortrolig Tønnesen, J.F.: Georadarmålinger på elveviftene ved Lora og Grøna i Lesja. NGUrapport Tønnesen, J.F.: Georadarmålinger ved Endletvatn og Nedre Æråsvatn på Andøya, Nordland. NGU-rapport Geodynamikk Redfield, T., Buiter, S.J.H. & Smethurst, M.A.: Geodynamics, geomagnetism and paleogeography: A 50 year celebration.. NGU-report

7 Grunnvann Dagestad A.: Hydrogeologiske undersøkelser ved mevik vannverk, gildeskål kommune. NGU-rapport Dagestad, A., Storrø, G. & Dalsegg, E.: Grunnvannsundersøkelser vassbotn, volda kommune. NGU-rapport Gaut, S.: Klausulering rundt løsmassebrønner - oppsummering forprosjekt. NGUrapport Gaut, S.: Grunnvannsundersøkelser skorild, snillfjord kommune. NGU-rapport Jæger, Ø., Frengstad, B. & Sørdal, T.: Landsomfattende grunnvannsnett - årsrapport NGU-rapport Midtgård, A.K., Frengstad, B., Banks, D., Krog, J.R., Siewers, U., Strand, T. & Lind, B.: Fordeling av sporelementer i grunnvann fra 476 borebrønner i fast fjell, analysert med ICP-MS. NGU-rapport Grus og pukk Marker, M., Bjerkgård, T. & Lund, B.: Kartlegging av potensialet for murestein nær Kiil gård, Bamble kommune. NGU-rapport Neeb, P.: Norway's coastal aggregates. Export in 2006 and potential deposits. NGUrapport Ulvik, A.: Sand- og grusundersøkelser ved Ekle, Trondheim kommune. NGU-rapport Fortrolig Ulvik, A. & Riiber, K.: Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Buskerud, Telemark og Vestfold fylker NGU-rapport Industrimineraler og metaller Bjerkgård, T.: The Hersjø ore deposit, evaluation of ore potential. NGU-rapport Boyd, R.: Ni-Cu-PGE potential of the Råna Intrusion: 2006 drilling program. NGUrapport Fortrolig Broekmans, M.A.T.M.: Innhold mika+kalk i prøvemateriale fra Inderøy Pukkverk , og anbefaling for ytterligere karakterisering. NGU-rapport Fortrolig Ihlen, P.M., Raaness, A.M. & Müller Axel: Rekognoserende undersøkelser av potensielle forekomster av høy-ren kvarts i Meråker kommune, Nord-Trøndelag. NGU-rapport Lindahl, I., Broekmans, M. & Furuhaug, L.: Mulige nye anvendelsesområder for rombeporfyr fra Skoppum pukkverk. NGU-rapport Fortrolig Lindahl, I., Ihlen, P.M., Vrålstad, T., Torstensen, O. & Vaag, A.: Mineralressurser og arealdisponering i Nordland fylke. NGU-rapport Müller, A. & Ihlen, P.M.: Assessment of quartz qualities. NGU-rapport Fortrolig Müller, A., Lynum, R. & Furuhaug, L.: The Gullsteinberget and Knøsberget kyanite quartzite deposits. NGU-rapport Fortrolig 7

8 Sandstad, J.S., Viola, G. & Nilsson, L.P.: Reconnaissance structural geological mapping and field XRF-analyses of the Ulveryggen copper deposit, Finnmark, Norway. NGU-rapport Wanvik, J.E.: Assessment of anorthosite at Gudvangen Stein's property in Nærøydalen Aurland from a resource geology perspective. NGU-rapport Fortrolig Landskap og klima Beylich, A.A., Lamoureux, S.F. & Decaulne, A.: Second workshop of I.A.G./A.I.G. SEDIBUD - Sediment Budgets in Cold Environments: Sediment fluxes and sediment budgets in changing high-latitude and high-altitude cold environments. NGU-report Beylich, A.A. & Warburton, J.: Analysis of Source-to-Sink-Fluxes and Sediment Budgets in Changing High-Latitude and High-Altitude Cold Environments: SEDIFLUX Manual. NGU-report Maringeologi Jensen, H.K.B., Knies, J., Finne, T.E. & Thorsnes, T.: Mareano miljøgeokjemiske resultater fra Tromsøflaket, Ingøy-djupet, Lopphavet og Sørøysundet. NGU-rapport Miljøgeokjemi Andersson, M., Haugland, T., Jartun, M. & Jensen, H.: Kartlegging av jordforurensning i 46 barnehager i bydel Alna. NGU-rapport Andersson, M., Ottesen, R.T. & Haugland, T.: Overvåking av jordforurensning i Trondheim NGU-rapport Aune, T.: Program og sammendrag for "Det 16. nasjonale seminar om hydrogeologi og miljøgeokjemi", NGU februar NGU-rapport Berge, Ø, Brimi, A.O., Drange, K., Dørheim, N., Eliassen, R.O., Fremo, G., Frøland, S.L., Hancke, R., Hansen, M.R., Hole, M.P., Holt, Y., Kjøglum, K.T., Martinsen, M., Martinsen, T., Moltzau, E.J., Nag, S., Neerland, E., Salomonsen, S.N., Sigesmund, Ø T., Tronstad, I., Ulla, K.M., Valved, H., Østebrød, T.B. & Ottesen, R.T.: Måling og vurderinger av gassutlekking fra den nedlagte avfallsfyllingen i Fredlydalen, Trondheim. NGU-rapport Eggen, O.A.: Kartlegging av jordforurensning i fire barnehager i Lørenskog kommune. NGU-rapport Eggen, O.A., Erichsen, E., Ottesen, R.T. & Ulvik, A.: Undersøkelser av kjemisk sammensetning i pukk og krav til prøvetaking og kjemiske analyser. NGUrapport Eggen, O.A., Haugland, T., Finne, T.E., Fugleneb, A.K., Gaut, S., Ottesen, M.E., Volden, T. & Ottesen, R.T.: Kartlegging av jordforurensning i 39 barnehager i bydel Ullern. NGU-rapport Eggen, O.A., Haugland, T., Finne, T.E. & Jartun, M.: Kartlegging av jordforurensning i 58 barnehager i bydel Østensjø. NGU-rapport

9 Eggen, O.A., Haugland, T., Finne, T.E. & Volden, T.: Kartlegging av jordforurensning i 14 barnehager i bydel St. Hanshaugen (utenfor Ring 2). NGUrapport Eggen, O.A., Haugland, T., Finne, T.E. & Volden, T.: Kartlegging av jordforurensning i 22 barnehager i bydel Sagene (utenfor Ring 2). NGU-rapport Eggen, O.A., Haugland, T., Fugleneb, A.K. & Ottesen Mirja Emilia: Kartlegging av jordforurensning i 79 barnehager i bydel Vestre Aker. NGU-rapport Eggen, O.A., Haugland, T. & Gaut, S.: Kartlegging av jordforurensning i 12 barnehager i bydel Frogner (utenfor Ring 2). NGU-rapport Eggen, O.A., Haugland, T., Ottesen Mirja Emilia, Kobro, A.F. & Andersson, M.: Kartlegging av jordforurensning i 86 barnehager i bydel Nordstrand. NGUrapport Eggen, O.A., Haugland, T., Ottesen, M.E., Kobro, A.F., Volden, T. & Ottesen, R.T.: Kartlegging av jordforurensning i 33 barnehager i bydel Bjerke. NGU-rapport Eggen, O.A. & Jensen. Henning: Kartlegging av jordforurensning i 21 resterende barnehager i Oslo. NGU-rapport Eggen, O.A. & Ottesen, R.T.: Naturlige forekomster av arsen og tungmetaller langs jernbanenettet. NGU-rapport Eggen, O.A. & Ottesen, R.T.: Veileder for prøvetaking og kjemiske analyser av pukk. NGU-rapport Haugland, T., Eggen Ola A., Finne, T.E., Volden, T. & Ottesen, R.T.: Kartlegging av jordforurensning i 71 barnehager i bydel Nordre Aker. NGU-rapport Haugland, T. & Eggen, O.A.: Innhold av miljøgifter i ballastpukk. NGU-rapport Jartun, M. & Volden, T.: PCB i nedbør i Bergensområdet. NGU-rapport Jartun, M., Volden, T. & Ottesen, R.T.: PCB fra lokale kilder i Barentsburg, Pyramiden og Longyearbyen på Svalbard. NGU-rapport Jensen, H.K.B.: Ladedeponiet forprosjekt. NGU-rapport Ottesen, R.T. & Haugland, T.: Deponering av jernbaneballast. NGU-rapport Sæther, O.M.S., Finne, T.E., Flem, B., Åberg, G. & Steinnes, E.: Antropogent bly i skogjord i Oslo-feltet. NGU-rapport Taftø, S., Haugland, T., Gaut, S. & Jensen, H.: Kartlegging av jordforurensning i 25 barnehager i bydel Stovner. NGU-rapport Taftø, S., Haugland, T., Gaut, S. & Jensen, H.: Kartlegging av jordforurensning i 26 barnehager i bydel Grorud. NGU-rapport Taftø, S., Haugland, T., Ottesen, M.E. & Kobro, A.F.: Kartlegging av jordforurensning i 40 barnehager i bydel Søndre Nordstrand. NGU-rapport Skred Bargel, T.H., Lagerbäck, R. & Nenonen, K.: Beskrivelse til kvartærgeologisk kart over Midt-Norden. NGU-rapport Eilertsen, R.S.: Kartlegging av potensiell skredfare i utvalgte områder i Rælingen kommune. NGU-rapport Eilertsen, R. & Hansen, L.: Sonarundersøkelser i Drammenselva fra Drammen sentrum til Hokksund. NGU-rapport

10 Henderson, I.H.C. & Blikra, L.H.: Bakgrunnsinformasjon for oppbygging av flodbølgeanalyse ved Nordnesfjellet, Troms. NGU-rapport Fortrolig Henderson, I.H.C., Saintot, A., Venvik-Ganerød, G. & Blikra, L.H.: Fjellskredkartlegging i Troms. NGU-rapport Henderson, I.H.C. & Saintot, A.: Fjellskredundersøkelser i Møre og Romsdal. NGUrapport Sletten, K., Blikra, L.H., Hansen, L., Bargel, T. & Olsen, L.: Skredkartlegging i deler av Balsfjord kommune, Troms. NGU-rapport Sletten, K., Stalsberg, K., Bergstrøm, B., Follestad, B.A., Sveian, H. & Derron, M.H.: Potensielt skredfarlige områder i Bergen kommune. Delrapport 2. NGU-rapport Sokkelgeofysikk Braitenberg, C. & Ebbing, J.: New insigths into the West Siberian Basin from the satellite mission GRACE. NGU-report Fortrolig Gernigon, L., Marello, L., Mogaard, J.O., Werner, S.C. & Skilbrei, J.R.: Barents Sea Aeromagnetic Suvey BAS-06 - Acquisition - processing report and preliminary interpretation. NGU-report Fortrolig Lauritsen, T., Blomstrand, L.B., Olesen, O. & Mørk, A.: OSRAM II - Origin of Sediment-Related AeroMagnetics II. Magnetic susceptibility measurements on shallow stratigraphic cores from the Finnmark Platform, Nordkapp Basin and Svalis Dome. NGU-report Fortrolig Werner, S. & Brönner, M.: Compilation of gravity and magnetic data in the area of Statoil's licence block 02/06, offshore West Ireland. NGU-report Fortrolig Laboratorier Schiellerup, H., Grimstvedt, A., Reeder, S., Sandström, H. & Westerberg, L.M.: Geolaboratory benchmarking, 2005/2006.NGU-report Fortrolig 10

11 EKSTERN PUBLISERING Eksterne rapporter Fjellanlegg og grunnvarme Heincke, B. & Rønning, J.S.: Kartlegging av gamle gruvesjakter i boligområdet Saltrød i Arendal, Aust-Agder. Rapport til Bergvesenet, 2007, 14 s. Saintot, A. & Nordgulen, Ø.: The character and kinematics of determination zones at Finnmark report from phase 2. P-rapporter Svensk Kärnbränslehantering, SKB P URL: [lesedato ] Grus og pukk Neeb, P.R. & Brugmans, P.: Mineralressurser i Norge. Mineralstatistikk og bergverskberetning Bergvesenet publikasjon nr. 1, 40 s. Neeb, P.R. & Brugmans, P.: Mineral resources in Norway. Production data and annual report for Directorate of mining, publication no. 2, 32 pp. Industrimineraler og metaller Eilu, P., Hallberg, A., Bergman, T., Feoktistov, V., Korsakova, M., Krasotkin, S., Lampio, E., Litvinenko, V., Nurmi, P.A., Often, M., Philippov, N., Sandstad, J.S., Stromov, V. & Tontti, M.: Fennoscandian Ore Deposit Database explanatory remarks to the database. Geological Survey of Finland, Report of Investigation s. Internasjonal virksomhet - Mosambique Bingen, B., Bjerkgård, T., Boyd, R., Engvik, A., Grenne, T., Henderson, I., Lutro, O., Melezhik, V., Motuza, M., Nordgulen, O., Often, M., Sandstad, J.S., Smelror,M., Solli,A., Stein, H., Sæther, O.M., Thorsnes, T., Tveten, E., Viola, G., Bauer, W., Dunkley, P., Gonzalez, E., Hollick, L., Jacobs, J., Key, R. M., Smith, R.A., Thomas; R.J., Jamal, D., Catuane, F., de Azavedo, S., Feitio, P., Fumo, P., Manhica, V., Manuel, S., Moniz, A., Njange, F., Rossi, D., de S. Soares, H., Tembe, D., Uachave, B., & Zandamela, E.: REPORT No. B6.f1: Sheet explanation: 1039 Muidine, Palma, 1134 Ponte Messuli, 1135 Lupilichi, 1136 Milepa, 1137 Macalange, 1138, Negomano, 1139 Mueda, 1140 Moçimboa da Praia, 1234 Metangula, 1235 Macaloge-Chiconono, 1236 Mavago, 1237 Mecula, 1238 Xixano, 1239 Meluco, 1240 Quissinga-Pemba, 1334 Meponda, 1335 Lichinga, 1336 Majune, 1337 Marrupa, 1338 Namuno, 1339 Montepuez, 1340 Mecufi, 1435 Mandimba, 1436 Cuamba, 1437 Malema, 1438 Ribaue- Mecuburi, 1535 Insaca, 1536 Gurué, 1635 Milange, 1636 Lugela-Mocuba. Norconsult, Ministry of Mineral Resources, Mozambique. 787 s. 11

12 Maringeologi Andresen, K. H. Bachke, Tranås, K.-I. & Longva, O.: Experiences from the use of marine maps in Coastal Zone Planning in Fosnes municipality, Norway. Report in the AquaReg Coastal Zone Management Project Bøe, R., Thorsnes, T., Bellec, V., Wilson, M., Lepland, A., Chand, S., Rise, L., Totland, O., Ottesen, D., Plassen, L. & Olsen, H.A.: Bunntyper, geologiske ressurser og grunnforhold. Statusrapport for MAREANO statusrapport Havforskningsinstituttet, NGU, Statens kartverk Sjø, URL: data/page/7117/mareano_stastusrapport_2006.pdf Haflidason, H., Hjelstuen, B.O., Nygård, A., Monsen, S., Mardal, I., Vaular, E.N., Johannessen, H.B., Chen, Y. & Harrison, T.: Marine Geological Cruise Report from Møre Margin, Vøring Plateau, Lofoten Basin and Andøya Channel. Report Department of Earth Sciences, University of Bergen, /01. Mienert, J., Bunz, S., Hustoft, S., Faverola, A.P., Perez-Barcia, C., Holbæk-Hansen, L.E., Sandaker, K., Robertsen, R., Thorstensen, L., Rasmussen, E., Frantzen, J.H.P., Weibull, W. & Chand, S.: Gas hydrates of the NBS-margin. Vestnesa Ridge. Petromaks-GANS Project. Cruise Report University of Tromsø, Rinde, E., Rygg, B., Bekkby, T., Isæus, M., Erikstad, L., Sloreid, S.-E. & Longva, O.: Dokumentasjon av modellerte marine naturtyper i DNs Naturbase. Førstegenerasjonsmodeller til kommunenes startpakker for kartlegging av marine naturtyper NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Aust-Agder. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Buskerud. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Finnmark. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Hordaland. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Møre og Romsdal. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Nordland. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Nord-Trøndelag. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Oslo-Akershus. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Rogaland. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint 12

13 biologisk mangfold. Sammendragsrapport med kostnadsoverslag. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Sogn og Fjordane. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Sør-Trøndelag. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Telemark. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Troms. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Vest-Agder. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Vestfold. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Østfold. NIVA Report Naturstein Bloxham, E., Heldal, T., Storemyr, P., Kelany, A., Degryse, P., Bøe, R. & Müller, A.: Characterisation of complex quarry landscapes: an example from the West Bank quarries, Aswan. Report QuarryScapes, EU FP6 INCO-MED, / Deliverable 4 Degryse, P., Heldal, T., Bloxam, E., Storemyr, P., Waelkens, M., Trogh, E., Vanhaverbeke, H., Poblome, J. & Muchez, P.: The Sagalassos quarry landscape: bringing quarries in contex. Report QuarryScapes, EU FP6 INCO-MED, / Deliverable 3 Storemyr, P., Bloxam, E., Heldal, T., Kelany, A., Harrell, J.A., Yousri, R. & Fathy, E.S.: Risk assessment and monitoring of ancient Egyptian quarry landscapes. Report QuarryScapes, EU FP6 INCO-MED, / Deliverable 6 Regional kartlegging Viola, G. & Ganerød, G.V.: Structural analysis of brittle deformation zones in the Simpevarp-Laxemar area, Oskarshamn, southeast Sweden. Oskarshamn site investigation. P-rapporter Svensk Kärnbränslehantering, SKB P URL: [lesedato: ] Viola, G. & Ganerød, G.V.: Structural characterizationmof deformation zones (faults and ductile shear zones) from selected drill cores and outcrops from Laxemar area - results from phase 2. Oskarshamn site investigation. Svensk Kärnbränslehantering,

14 Skred Bargel, T.H., Lagerbäck, R., Nenonen, K., Bergstrøm, B., Huttunen, T., Johansson, P., Kejonen, A., Korpijaakko, M., Mäkinen, K., Olsen, L., Rainio, H., Reite, A.J., Saarelainen, J., Svedlund, J.-., Sveian, H. & Väänänen, T.: Beskrivning till de kvartärgeologiska kartorna inom Mittnordenområden. SGU Rapporter och meddelanden, 125, 123 s. Førland, E.J.(ed.)., Alfnes, E., Amundsen, H., Asvall, R.P., Benestad, R., Debernard, J., Engen-Skaugen, T., Hanssen-Bauer, I., Harstveit, K., Haugen, J.E., Hovelsrud, G.K., Isaksen, K., Jaedicke, C., Kronholm, K., Kvambekk, Å S., LaCasce, J., Roald, L.A., Sletten, K. & Stalsberg, K.: Climate change and natural disasters in Norway - An assessment of possible future changes. Meteorologisk institutt, met.no report 6/2007, 120 s. URL: 06_2007_low.pdf [lesedato: ] Geologiske kart Internasjonal virksomhet - Mozambique Bjerkgård, T.: 1137 Macalange, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Bjerkgård, T.: 1237 Mecula, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Bjerkgård, T.: 1337 Marrupa, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Bjerkgård, T.: 1339 Montepuez, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Bjerkgård, T. & Key, R.M.: 1340 Mecufi, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I.: 1134 Ponte Messuli Lupilichi, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I.: 1138, Negomano, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I.: 1238 Xixano, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I.: 1338 Namuno, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I. & Solli, A.: 1234 Metangula, Macaloge-Chiconono, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Key, R.M.: 1435 Mandimba Cuamba, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Key, R.M. & Smith, R.A.: 1039 Muidine Palma, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Sandstad, J.S.: 1136 Milepa, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Sandstad, J.S.: 1236 Mavago, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Sandstad, J.S., Key, R.M. & Smith, R.A: 1139 Mueda, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. 14

15 Smith, R.A & Key, R.M.: 1140 Moçimboa da Praia, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Smith, R.A. & Solli, A.: 1240 Quissinga-Pemba, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Solli, A.: 1239 Meluco, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J, Hollick, L. M. & Viola, G.: 1437 Malema, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J, Hollick, L. M. & Viola, G.: 1438 Ribaue-Mecuburi, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J. & Hollick, L. M.: 1535 Insaca Gurué, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J. & Hollick, L. M.: 1635 Milange, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J. & Hollick, L. M.: 1636 Lugela-Mocuba Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Tveten, E.: 1336 Majune, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Tveten, E. & Bjerkgård, T.: 1334 Meponda Lichinga, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. 15

16 Vitenskapelig og populærvitenskapelig publisering Fjellanlegg og grunnvarme Chalot-Prat, F., Tikhomirov, P. & Saintot, A.: Late Devonian and Triassic basalts from the southern continental margin of the East European Platform, tracers of a single heterogeneous lithospheric mantle source. Journal of Earth System Science, 116, 6, Ganerød, G.V.: Applied structural geology - case studies of underground constructions and rockslides. Ph.D. Thesis, University of Bergen, Department of Earth Sciences, Midttømme, K.: Grunnvarme - lokal energi med stort potensial. Teknisk ukeblad, 154, 28/07, 52. Midttømme, K. & Ramstad, R.K.: Dyp geotermisk energi. In: Energi21, Sluttrapport: Fornybar varme og kjøling, Norges forskningsråd 2007, Midttømme, K. & Ramstad, R.K.: Varme og kjøling fra grunnen - energilagring. In: Energi21, Sluttrapport: Fornybar varme og kjøling, Norges forskningsråd 2007, Nordgulen, Ø. & Rønning, J.S.: Om Hanekleiva og fremtidens tunnelarbeider. GEO, 10, 7, Ramstad, R.K., Hilmo, B.O., Brattli, B. & Skarphagen, H.: Ground source energy in crystalline bedrock-increased energy extraction using hydraulic fracturing in boreholes. Bull.Eng.Geol.Env., 66, 4, Spillmann, T., Maurer, H., Green, A.G., Heincke, B., Willenberg, H. & Husen, S.: Microseismic investigation of an unstable mountain slope in the Swiss Alps. Journal of Geophysical Research-Solid Earth, 112, B7, B Spillmann, T., Maurer, H., Willenberg, H., Evans, K.F., Heincke, B. & Green, A.G.: Characterization of an unstable rock mass based on borehole logs and diverse borehole radar data. J.Appl.Geophys., 61, 1, Geodynamikk Boschi, L., Becker, T.W. & Steinberger, B.: Mantle plumes: Dynamic models and seismic images. Geochemistry Geophysics Geosystems, 8, Q Buiter, S.J.H. & Torsvik, T.H.: Horizontal movements in the eastern Barents Sea constrained by numerical models and plate reconstructions. Geophysical Journal International, 171, 3, Cocks, L.R.M. & Torsvik, T.H.: Siberia and peri-siberia: their identities and palaeogeography during the Palaeozoic. Acta Palaeontologica Sinica, 46, Cocks, L.R.M. & Torsvik, T.H.: Siberia, the wandering northern terrane, and its changing geography through the Palaeozoic. Earth Science Reviews, 82, 1-2, Corfu, F., Roberts, R.J., Torsvik, T.H., Ashwal, L.D. & Ramsay, D.M.: Peri- Gondwanan elements in the Caledonian Nappes of Finnmark, Northern Norway: Implications for the paleogeographic framework of the Scandinavian Caledonides. American Journal of Science, 307, 2, Gaina, C., Mueller, R.D., Brown, B., Ishihara, T. & Ivanov, S.: Breakup and early seafloor spreading between India and Antarctica. Geophysical Journal International, 170, 1,

17 Gaina, C. & Muller, D.: Cenozoic tectonic and depth. Earth Science Reviews, 83, 3-4, Labails, C., Géli, L., Sultan, L., Novosel, I. & Winters, W.: Thermal measurements from the Gulf of Mexico continental slope: results from the PAGE cruise. In: In: Initial report of the IMAGES VIII/PAGE 127 gas hydrate and paleoclimate cruise on the RV Marion Dufresne in the Gulf of Mexico, 2-8 July 2002, USGS, U.S. Geological Survey Open-File Report, , URL: [lesedato: ] Meert, J.G., Walderhaug, H.J., Torsvik, T.H. & Hendriks, B.W.H.: Age and paleomagnetic signature of the Alno carbonatite complex (NE Sweden): Additional controversy for the Neoproterozoic paleoposition of Baltica. Precambrian Research, 154, 3-4, Novosel, I., Winters, W.J., Boldina, O.M., Labails, C. & Géli, L.: Thermal conductivity of sediment recovered from the IMAGES VIII/PAGE 127 gas hydrate and paleoclimate cruise on the RV Marion Dufresne in the Gulf of Mexico, 2-18 July In: In: Initial report of the IMAGES VIII/PAGE 127 gas hydrate and paleoclimate cruise on the RV Marion Dufresne in the Gulf of Mexico, 2-8 July 2002, USGS, U.S. Geological Survey Open-File Report, , URL: [lesedato: ] Olsen, E., Gabrielsen, R.H., Braathen, A. & Redfield, T.F.: Fault systems marginal to the Møre-Trøndelag Fault Complex, Osen-Vikna area, central Norway. Norwegian journal of geology, 87 (1-2), O'Neill, C., Lenardic, A., Moresi, L., Torsvik, T.H. & Lee, C.T.A.: Episodic Precambrian subduction. Earth Planet.Sci.Lett., 262, 3-4, Redfield, T.F., Scholl, D.W., Fitzgerald, P.G. & Beck, M.E.,Jr.: Escape tectonics and the extrusion of Alaska; past, present, and future. Geology (Boulder), 35, 11, Selzer, C., Buiter, S.J.H. & Pfiffner, O.A.: Sensitivity of shear zones in orogenic wedges to surface processes and strain softening. Tectonophysics, 437, 1-4, Steinberger, B.: Effects of latent heat release at phase boundaries on flow in the Earth's mantle, phase boundary topography and dynamic topography at the Earth's surface. Phys.Earth Planet.Inter., 164, 1-2, Steinberger, B. & Gaina Carmen: Plate-tectonic reconstructions predict part of the Hawaiian Hotspot track to be preserved in the Bering Sea. Geology (Boulder), 35, 5, Walderhaug, H.J., Torsvik, T.H. & Halvorsen, E.: The Egersund dykes (SW Norway): A robust Early Ediacaran (Vendian) palaeomagnetic pole from Baltica. Geophysical Journal International, 168, 3, Whittaker, J.M., Muller, R.D., Leitchenkov, G., Stagg, H., Sdrolias, M., Gaina, C. & Goncharov, A.: Major Australian-Antarctic plate reorganization at Hawaiian- Emperor bend time. Science, 318, 5847, Grunnvann Frengstad, B. & Banks, D.: Universal controls on the evolution of groundwater chemistry in crystalline bedrock: the evidence from empirical and theoretical 17

18 studies. In: Krasny, J. & Sharp, J.: Groundwater in fractured rocks, IAH Selected papers in hydrogeology, 9, Gaut, S.: Hvordan skal vi sikre våre grunnvannskilder godt nok? Vann, 4, Gaut, S., Dagestad, A. & Storrø, G.: Factors influencing the microbiological quality of groundwater in Norwegian bedrock wells. In: Krasny, J. & Sharp, J.: Groundwater in fractured rocks, IAH Selected papers in hydrogeology, 9, Storrø, G. & Gaut, S.: Borebrønner i fjell - er den tekniske brønnutformingen bra nok? VA-Bulletin, , Grus og pukk Erichsen, E., Ulvik, A. & Sævik, K.: Micro-Deval - ny standardmetode for bestemmelse av slitasje. Våre veger, 35, 7, Marker, M.: Explanatory notes to the Geological map of Greenland, 1: , Ussuit 67 V.2 Nord Neeb, P.R.: Eksporterer mest pukk. Våre veger, 35, 7, Neeb, P.R.: Eksportøkning for bergindustrien. GEO, 10, 5, 38. Neeb, P.R.: Mineraler og malm for milliarder. Teknisk ukeblad, 154, 9, Industrimineraler og metaller Broekmans, M.A.T.M.: Deceptive silence around alkali-silica reaction (in Dutch). Land + Water, 47, 1-2, Broekmans, M.A.T.M.: Failure of greenstone, jasper and cataclasite aggregate in bituminous concrete due to studded tyres: Similarities and differences. Materials Characterization, 58, 11-12, Harrell, J.A., Broekmans, M.A.T.M. & Godfrey-Smith, D.I.: The origin, destruction and restoration of colour in Egyptian travertine. Archaeometry, 49, Müller, A.: Rapakivi granites. Geology Today, 23, 3, Müller, A., Ihlen, P., M., Wanvik, J.E. & Flem, B.: High purity quartz mineralization in kyanite quartzites, Norway. Miner.Deposita, 42, 5, Slaby, E., Galbarczyk-Gasiorowska, L., Seltmann, R. & Müller, A.: Alkali feldspar megacryst growth: Geochemical modelling. Mineralogy and Petrology, 89, 1-2, Slaby, E., Seltmann, R., Kober, B., Müller, A., Galbarczyk Gasiorowska, L. & Jeffries T.: LREE distribution patterns in zoned alkali feldspar megacrysts from the Karkonosze Pluton, Bohemian Massif; implications for parental magma composition. Mineralogical Magazine, 71, 2, Landskaps- og klimautvikling Beylich, A.A., Gustavsson, M. & Kolstrup, E.: Experimental weathering of selected non-calcareous rock types under wet/moist conditions. Zeitschrift Fur Geomorphologie N.F., 51, 1, Follestad, B.A. & Fredin, O.: Late Weichselian ice flow evolution in south-central Norway. Norwegian journal of geology, 87 (1-2), Grøsfjeld, K.: Ørsmå planter i havet gir oss olje. GEO, 10 (4), Kneisel, C., Sæmundsson, D. & Beylich, A.A.: Reconnaissance surveys of contemporary permafrost environments in central Iceland using geoelectrical 18

19 methods: Implications for permafrost degradation and sediment fluxes. Geografiska Annaler Series A-Physical Geography, 89A, 1, Knies, J., Brookes, S. & Schubert, C.J.: Re-assessing the nitrogen signal in continental margin sediments; new insights from the high northern latitudes. Earth Planet.Sci.Lett., 253, 3-4, Knies, J., Matthiessen, J., Mackensen, A., Stein, R., Vogt, C., Frederichs, T. & Nam, S.I.: Effects of Arctic freshwater forcing on thermohaline circulation during the Pleistocene. Geology (Boulder), 35, 12, Knies, J., Vogt, C., Matthiessen, J., Nam, S.I., Ottesen, D., Rise, L., Bargel, T. & Eilertsen, R.S.: Re-advance of the Fennoscandian ice sheet during Heinrich Event 1. Marine Geology, 240, 1-4, Larsen, E.: Istider i fortid og framtid. Ottar, nr. 265, Løvø, G.: Gransker sporene etter istidinnsjøer. Magasin for det Internasjonale Polaråret 2007, 36 Warburton, J., Beylich, A.A., Etienne, S., Etzelmuller, B., Gordeev, V.V., Kayhko, J., Lantuit, H., Russell, A.J., Saemundsson, D., Schmidt, K.H. & Tweed, F.S.: Sediment budgets and rates of sediment transfer across cold environments in Europe: Introduction and background to the European Science Foundation Network 'Sedimentary Source-to-Sink Fluxes in Cold Environments' (SEDIFLUX). Geografiska Annaler Series A-Physical Geography, 89A, 1, 1-3. Maringeologi Bøe, R., Prosch-Danielsen, L., Lepland, A., Harbitz, C.B., Gauer, P., Lovholt, F. & Hogestol, M.: An early Holocene submarine slide in Boknafjorden and the effect of a slide-triggered tsunami on Stone Age settlements at Rennesoy, SW Norway. MarineGeology, 243 (1-4), Bøe, R.: Sandsteinlag gir sikker lagring - klimagassen CO 2 kan bli en ressurs. GEO, 10 (3), Chen, Y., Matsumoto, R., Paull, C.K., Ussler, W., Lorenson, T., Hart, P. & Winters, W.: Methane-derived authigenic carbonates from the northern Gulf of Mexico - MD02 cruise. J.Geochem.Explor., 95 (1-3), Dauphas, N., van Zuilen, M., Busigny, V., Lepland, A., Wadhwa, M. & Janney, P.E.: Iron isotope, major and trace element characterization of early Archean supracrustal rocks from SW Greenland: Protolith identification and metamorphic overprint. Geochim.Cosmochim.Acta, 71, 19, Dowdeswell, J.A., Ottesen, D., Rise, L. & Craig, J.: Identification and preservation of landforms diagnostic of past ice-sheet activity on continental shelves from threedimensional seismic evidence. Geology, 35 (4), Eidvin, T., Bugge, T. & Smelror, M.: The Molo Formation, deposited by coastal progradation on the inner Mid-Norwegian continental shelf, coveal with Kai Formation to the west and the Utsira Formation in the North Sea. Norwegian journal of geology, 87(1-2), Longva, O. : Landskapet på Ranheim. I: Ranheim Museums Årbok, 6 s. Løvø, G.: Bygger opp steinarkiv om Jordas oksygengåte. Geo, 10 (8), 8. Ottesen, D., Dowdeswell, J.A., Landvik, J. & Mienert, J.: Dynamics of the late Weichselian ice sheet on Svalbard inferred from high-resolution sea-floor morphology. Boreas, 36 (3), Ottesen, D. : Geologi. Helhetlig forvaltningsplan for Norskehavet: arealrapport med natur- og ressursbeskrivelse. Fisken og havet, 6,

20 Ottesen, D.: Ice sheet dynamics and glacial development of the Norwegian continental margin during the last 3 million years. Dr.philos. avh. Universitetet I Bergen Smelror, M., Dehls, J., Ebbing, J., Larsen, E., Lundin, E.R., Nordgulen, O., Osmundsen, P.T., Olesen, O., Ottesen, D., Pascal, C., Redfield, T.F. & Rise, L.: Towards a 4D topographic view of the Norwegian sea margin. Global Planet.Change, 58, 1-4, Thorsnes, T. & Longva, O.: The origin of the coastal zone. In: Sætre, R.(ed.): The Norwegian coastal current - oceanography and climate. Tapir Academic Press, Todd, B.J., Valentine, P.C., Longva, O. & Shaw, J.: Glacial landforms on German Bank, Scotian Shelf: evidence for Late Wisconsinan ice-sheet dynamics and implications for the formation of De Geer moraines. Boreas, 36, 2, Wilson, M.F.J., O'Connell, B., Brown, C., Guinan, J.C. & Grehan, A.J.: Multiscale terrain analysis of multibeam bathymetry data for habitat mapping on the continental slope. Marine Geodesy, 30, 1-2, Miljøgeokjemi Bølviken, B., Holmsen, E., Meltzer, H.M., Siem, H. & Aarseth, J.O.: Geomedisin - om helse og naturmiljø. Miljø og helse, 3/06 Jensen, H., Reimann, C., Finne, T.E., Ottesen, R.T. & Arnoldussen, A.: PAHconcentrations and compositions in the top 2 cm of forest soils along a 120 km long transect through agricultural areas, forests and the city of Oslo, Norway. Environmental Pollution, 145, 3, Langedal, M. & Ottesen, R.T.: Ren jord et kvalitetskriterium for barnehager? Miljø og Helse, 01/07, 2-4. Lofts, S., Chapman, P.M., Dwyer, R., McLaughlin, M.J., Schoeters, I., Sheppard, S.C., Adams, W.J., Alloway, B.J., Antunes, P.M.C., Campbell, P.G.C., Davies, B., Degryse, F., De Vries, W., Farley, K.J., Garrett, R.G., Green, A., Groenenberg, B.J., Hale, B., Harrass, M., Hendershot, W.H., Keller, A., Lanno, R., Liang, T., Liu, W.X., Ma, Y.B., Menzie, C., Moolenaar, S.W., Piatkiewicz, W., Reimann, C., Rieuwerts, J.S., Santore, R.C., Sauve, S., Schuetze, G., Schlekat, C., Skeaff, J., Smolders, E., Tao, S., Wilkins, J. & Zhao, F.J.: Critical loads of metals and other trace elements to terrestrial environments. Environ.Sci.Technol., 41, 18, Mielke, H.W., Gonzales, C.R., Powell, E., Jartun, M. & Mielke, P.W.: Nonlinear association between soil lead and blood lead of children in metropolitan New Orleans, Louisiana: Sci.Total Environ., 388, 1-3, Reimann, C.: Hintergrund und Schwellenwert: unbestimmbare Grössen? Jahrbuch der Geologischen Bundesanstalt Wien, 146, Reimann, C., Melezhik, V. & Niskavaara, H.: Low-density regional geochemical mapping of gold and palladium highlighting the exploration potential of northernmost Europe. Econ.Geol.Bull.Soc.Econ.Geol., 102, 2, Reimann, C., Arnoldussen, A., Boyd, R., Finne, T.E., Koller, F., Nordgulen, O. & Englmaier, P.: Element contents in leaves of four plant species (birch, mountain ash, fern and spruce) along anthropogenic and geogenic concentration gradients. Sci.Total Environ., 377, 2-3, Reimann, C., Arnoldussen, A., Englmaier, P., Filzmoser, P., Finne, T.E., Garrett, R.G., Koller, F. & Nordgulen, O.: Element concentrations and variations along a 20

Samarbeid mellom MAREANO og Forskerskolen i arktisk marin geologi og geofysikk

Samarbeid mellom MAREANO og Forskerskolen i arktisk marin geologi og geofysikk Samarbeid mellom MAREANO og Forskerskolen i arktisk marin geologi og geofysikk Morten Hald, Universitetet i Tromsø Department of Geology Faculty of Science University of Tromsø Trainee school partners

Detaljer

ÅRSMELDING 2010 Innhold

ÅRSMELDING 2010 Innhold ÅRSMELDING 2010 Innhold KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU... 3 Kart... 3 Berggrunnsgeologiske kart... 3 Kvartærgeologiske kart... 3 Maringeologiske kart... 4 Ressurskart sand, grus og pukk... 5 Geofysiske

Detaljer

RESULTATER FRA MINN OG PLANER FOR MINN 2. Tom Heldal, Jan Sverre Sandstad og flere, NGU

RESULTATER FRA MINN OG PLANER FOR MINN 2. Tom Heldal, Jan Sverre Sandstad og flere, NGU RESULTATER FRA MINN OG PLANER FOR MINN 2 Tom Heldal, Jan Sverre Sandstad og flere, NGU Gruver i Norge (utenom byggeråstoffer) Metaller C cc dol qz qz dol Fe dol nef qz Fe Industrimineraler cc cc ol cc

Detaljer

Velkommen til Trondheim og NGU! Trondheim Tromsø

Velkommen til Trondheim og NGU! Trondheim Tromsø Velkommen til Trondheim og NGU! Trondheim Tromsø Geologi for samfunnet Geologi i samfunnet Formidling over Internett Geophysics Geochemistry Mineral- characterization Grunnvann Geotermisk energi miljøgeokjemi

Detaljer

Laboratorier...24 FOREDRAG OG UNDERVISNING I 2005...25 Fjellanlegg og grunnvarme...25 Geodynamikk...26 Grunnvann...29 Grus og pukk...

Laboratorier...24 FOREDRAG OG UNDERVISNING I 2005...25 Fjellanlegg og grunnvarme...25 Geodynamikk...26 Grunnvann...29 Grus og pukk... ÅRSMELDING 2005 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT 2005...3 KART...3 Berggrunnsgeologiske kart...3 Kvartærgeologisk kart...3 Kart over naturlig radioaktivitet...4 PUBLIKASJONER OG BØKER...5 NGU Bulletin 443...5

Detaljer

Grunnvann...26 Grus og pukk...27 Industrimineraler og mineralkarakterisering...28 Landskaps- og klimautvikling...28 Maringeologi...

Grunnvann...26 Grus og pukk...27 Industrimineraler og mineralkarakterisering...28 Landskaps- og klimautvikling...28 Maringeologi... ÅRSMELDING 2004 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT 2004...3 KART...3 Berggrunnsgeologiske kart...3 Kvartærgeologisk kart...3 PUBLIKASJONER OG BØKER...4 NGU Bulletin 442...4 Gråsteinen 9 Ranas fjell og gruver.

Detaljer

www.akvaplan.niva.no

www.akvaplan.niva.no Akvaplan-niva NIVA-gruppen Avdelinger Marine Environment Coast and Freshwater Aquaculture consultancy Aquaculture research Ca. 45 ++ ansatte 10 på bentos (identifisering, forskning, overvåking, forvaltning)

Detaljer

DET 16. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI. Onsdag 7. og torsdag 8. februar 2007 Knut S. Heiers 3. konferansesenter, NGU

DET 16. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI. Onsdag 7. og torsdag 8. februar 2007 Knut S. Heiers 3. konferansesenter, NGU PROGRAM 7. februar 2007 1. DET 16. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI Onsdag 7. og torsdag 8. februar 2007 Knut S. Heiers 3. konferansesenter, NGU Leiv Eirikssons vei 39, Lade, Trondheim

Detaljer

Grus og pukk...28 Industrimineraler og mineralkarakterisering...28 Internasjonal virksomhet...30 Landskaps- og klimautvikling...30 Maringeologi...

Grus og pukk...28 Industrimineraler og mineralkarakterisering...28 Internasjonal virksomhet...30 Landskaps- og klimautvikling...30 Maringeologi... ÅRSMELDING 2003 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT 2003...3 KART...3 Berggrunnsgeologiske kart...3 Kvartærgeologisk kart...4 Geofysiske kart...4 Kart over naturlig radioaktivitet...4 PUBLIKASJONER OG BØKER...5

Detaljer

Kart og publikasjoner utgitt i 2001

Kart og publikasjoner utgitt i 2001 Kart og publikasjoner utgitt i 2001 Kart...2 Berggrunnsgeologiske kart...2 Kvartærgeologiske kart...2 Geofysiske kart...2 Publikasjoner...3 NGU Bulletin 438...3 NGU rapporter...3 Faggruppe for berggrunnsgeologi...3

Detaljer

NGU FOKUS AKTSOMHETSKART FOR TUNNELPLANLEGGING

NGU FOKUS AKTSOMHETSKART FOR TUNNELPLANLEGGING NGU FOKUS AKTSOMHETSKART FOR TUNNELPLANLEGGING Kartet viser soner der det sannsynligvis er svakhetssoner i fjellet, som er forårsaket av dypforvitring. Det er et hjelpemiddel for planlegging av tunneler,

Detaljer

Aktsomhetskart for steinsprang - nye muligheter - Martina Böhme

Aktsomhetskart for steinsprang - nye muligheter - Martina Böhme Aktsomhetskart for steinsprang - nye muligheter - Martina Böhme Eksisterende aktsomhetskart for steinsprang Oversiktskart som viser områder der det må utvises aktsomhet i forhold til skredfare. Potensielle

Detaljer

Sandvika Storsenter. sandvika storsenter. the largest shopping centre in norway

Sandvika Storsenter. sandvika storsenter. the largest shopping centre in norway sandvika storsenter the largest shopping centre in norway K content About Sandvika Storsenter Sales Floor plans Contact U about Sandvika Storsenter some of our shops FACTS An average of 25,600 visitors

Detaljer

Grunnvann i Ullensaker kommune

Grunnvann i Ullensaker kommune Grunnvann i Ullensaker kommune NGU Rapport 92.081 BEMERK at kommunene er skilt i A- og B-kommuner. Dette er gjort av fylkeskommunen etter oppfordring fra Miljøverndepartementet for å konsentrere innsatsen

Detaljer

Resistivitetsmålinger, muligheter og begrensninger.

Resistivitetsmålinger, muligheter og begrensninger. Resistivitetsmålinger, muligheter og begrensninger. by Jan S. Rønning Dalsegg, E., Ganerød, G.V., Reiser, F. & Solberg, I-L Geological Survey of Norway SVV Teknologidagene 2010, Tunnel, betong og geologi.

Detaljer

Offentlig journal Periode: 05112012-09112012

Offentlig journal Periode: 05112012-09112012 Offentlig journal Periode: 05112012-09112012 07/00628-122 I Dok.dato: 15102012 Jour.dato: 07112012 Avsender: Direktoratet for naturforvaltning Sak: BIOLOGISK MANGFOLD - NASJONALT PROGRAM Dok: Oversendelse

Detaljer

ÅRSMELDING 2011 Innhold

ÅRSMELDING 2011 Innhold ÅRSMELDING 2011 Innhold KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU... 3 Kart... 3 Berggrunnsgeologiske kart... 3 Kvartærgeologiske kart... 3 Maringeologiske kart... 4 Ressurskart sand, grus og pukk... 4 Radioaktiv

Detaljer

Materopptaket H2012 - Masteroppgave i Geovitenskap geobiologi (studieretning - fordypning)

Materopptaket H2012 - Masteroppgave i Geovitenskap geobiologi (studieretning - fordypning) Prosjekttittel: Metamorphic evolution and tectonic position of metasediments of the Austevoll islands. Veileder: Jiri Konopasek Medveileder: Rolf-Birger Pedersen, Jan Kosler Metasedimentary rocks of the

Detaljer

Offentlig journal Periode: 12012009-16012009

Offentlig journal Periode: 12012009-16012009 Offentlig journal Periode: 12012009-16012009 Journalenhet: Avdeling: Saksbehandler: Notater (X): Notater (N): Nei Nei 05/00107-28 U Dok.dato: 15012009 Jour.dato: 15012009 0 Avsender: Kommunikasjon - Gudmund

Detaljer

ISSN: 0800-3416 (trykt) ISSN: 2387-3515 (online)

ISSN: 0800-3416 (trykt) ISSN: 2387-3515 (online) RAPPORT GEOLOGI FOR SAMFUNNET Norges geologiske undersøkelse Postboks 6315 Sluppen 7491 TRONDHEIM Tlf. 73 90 40 00 Rapport nr.: 2015.016 ISSN: 0800-3416 (trykt) ISSN: 2387-3515 (online) Gradering: Åpen

Detaljer

Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries. Project Description Form

Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries. Project Description Form Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries Project Description Form 1. Project name Project name in English 2. Project website Provide web address 3. Research organisation

Detaljer

NGU Rapport Grunnvann i Fyresdal kommune

NGU Rapport Grunnvann i Fyresdal kommune NGU Rapport 91.134 Grunnvann i Fyresdal kommune Norges geologiske undersøkelse 7491 TRONDHEIM Tlf. 73 90 40 00 Telefaks 73 92 16 20 RAPPORT Rapport nr.: 91.134 ISSN 0800-3416 Gradering: Åpen Tittel: Grunnvann

Detaljer

The University Centre in Svalbard (UNIS)

The University Centre in Svalbard (UNIS) The University Centre in Svalbard (UNIS) Forskningsbasert undervisning i Arktis i dag og i fremtiden Prof. Frank Nilsen Acting managing director Photo: Nils Petter Dale FORMÅL Utdanne morgendagens arktiske

Detaljer

Exploration Challenges forward. Sissel H Eriksen Director Exploration

Exploration Challenges forward. Sissel H Eriksen Director Exploration Exploration Challenges forward Sissel H Eriksen Director Exploration Exploration challenges Exploration history Acreage - awards and opening of new areas Seismic acquisition and coexistence 09.03. 2 Area

Detaljer

Fagdag for kommunene i Oppland

Fagdag for kommunene i Oppland Fagdag for kommunene i Oppland -Planlegging og drift av massetak- Lillehammer 10.12 2014 Knut J. Wolden og Lars Libach Norges geologiske undersøkelse Norges geologiske undersøkelse Underlagt Nærings- og

Detaljer

DET 19. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI. Tirsdag 2. og onsdag 3. februar 2010 Knut S. Heiers konferansesenter, 3.

DET 19. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI. Tirsdag 2. og onsdag 3. februar 2010 Knut S. Heiers konferansesenter, 3. 1. DET 19. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI Tirsdag 2. og onsdag 3. februar 2010 Knut S. Heiers konferansesenter, 3. NGU PROGRAM 2. februar 09.00-09.30 Registrering og kaffe 09.30-09.35

Detaljer

Elektronisk kvittering på mottatt leveranse - "GIO Land" channel: Verification finished by Geir-Harald Strand (stage reference: _h8fmg) Dok.

Elektronisk kvittering på mottatt leveranse - GIO Land channel: Verification finished by Geir-Harald Strand (stage reference: _h8fmg) Dok. Offentlig journal Seleksjon: Rapport generert: 1.9.2014-7.9.2014, Dokumenttype:,,N,X, Status: J,A 08.09.2014 Elektronisk kvittering på mottatt leveranse - "GO Land" channel: Verification finished by Geir-Harald

Detaljer

GEOLOGI FOR SAMFUNNET

GEOLOGI FOR SAMFUNNET NGU Norges geologiske undersøkelse Geological Survey of Norway GEOLOGI FOR SAMFUNNET GEOLOGY FOR SOCIETY ÅRSMELDING 2013 Innhold KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU... 3 Kart... 3 Berggrunnsgeologiske

Detaljer

FRA HARD ROCK TIL ROLLING STONES TNE

FRA HARD ROCK TIL ROLLING STONES TNE FRA HARD ROCK TIL ROLLING STONES TNE hvordan geologien styrer en av og resen Mona Henriksen 1 Faggruppe geologi Institutt for plante- og miljøvitenskap UMB GEORESSURSER Eksempler fra Nationen 03.08.2010

Detaljer

Kart og publikasjoner utgitt i 2002

Kart og publikasjoner utgitt i 2002 ÅRSMELDING 2002 KART... 2 Berggrunnsgeologiske kart... 2 Kvartærgeologiske kart... 2 Geofysiske kart... 3 PUBLIKASJONER OG BØKER... 4 NGU Bulletin 439... 4 NGU Bulletin 440... 4 BATLAS Mid Norway plate

Detaljer

Norway. Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff.

Norway. Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff. Norway Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff. Arts Council Norway Tel: +47 21 04 58 00 post@kulturrad.no

Detaljer

Forvaltning av sand, grus og pukk- i dag og i fremtiden

Forvaltning av sand, grus og pukk- i dag og i fremtiden Forvaltning av sand, grus og pukk- i dag og i fremtiden Peer Richard Neeb Oslo 4. juni 2009 NGU s arbeid i Oslo regionen Økonomisk utvikling og status Ressurser i Osloregionen Fremtidsmuligheter Ressursforvaltning

Detaljer

1 Atle Harby, CEDREN

1 Atle Harby, CEDREN Atle Harby, CEDREN 1 2 CEDREN internasjonalisering Målsetting: Utnytte kompetanse og kunnskap fra internasjonale FoU-miljø til videreutvikling av CEDREN og til gjensidig nytte for CEDRENs FoUpartnere og

Detaljer

Will future soil investigations be carried out by airborne devices? Airborne Electromagnetic Measurements in a nutshell

Will future soil investigations be carried out by airborne devices? Airborne Electromagnetic Measurements in a nutshell Will future soil investigations be carried out by airborne devices? Airborne Electromagnetic Measurements in a nutshell Geoteknisk AEM Om Metoden Bruk på E16 og mer Muligheter & Begrensninger Er dette

Detaljer

Dagens klima II. et forvarsel om alvorlige klimaendringer eller naturlige svingninger? Kim Holmén. Norsk Polarinstitutt. NorACIA,

Dagens klima II. et forvarsel om alvorlige klimaendringer eller naturlige svingninger? Kim Holmén. Norsk Polarinstitutt. NorACIA, Dagens klima II et forvarsel om alvorlige klimaendringer eller naturlige svingninger? Kim Holmén Norsk Polarinstitutt NorACIA, 12.12.06 Ekstremt varm november Har du lurt på hvorfor det er så varmt i været?

Detaljer

Statoils erfaringer fra CO 2 -lagring

Statoils erfaringer fra CO 2 -lagring Statoils erfaringer fra CO 2 -lagring Presentert av Ola Eiken Tekna kursdager 7. januar 2011 Offshore Sleipner Onshore In Salah Sub-sea Snøhvit 1 - Classification: External 2011-01-07 Snøhvit Sleipner

Detaljer

Eksamensoppgave i GEOG1005 Jordas naturmiljø

Eksamensoppgave i GEOG1005 Jordas naturmiljø Geografisk institutt Eksamensoppgave i GEOG1005 Jordas naturmiljø Faglig kontakt under eksamen: Geir Vatne Tlf.: 73 59 81 05 Eksamensdato: 26.05.2014 Eksamenstid: 6 Studiepoeng: 15 Sensurdato: 18.06.2014

Detaljer

2005: SITUASJONSRAPPORT MINERALRESSURSER

2005: SITUASJONSRAPPORT MINERALRESSURSER 2005: SITUASJONSRAPPORT MINERALRESSURSER Nord-Norge har et stort potensial for metalliske ressurser i berggrunnen Betydelig økning i etterspørsel og prospektering etter malm og metalliske råstoffer både

Detaljer

Experiences with 2D resistivity measurements (ERT) at the surface. Inger-Lise Solberg

Experiences with 2D resistivity measurements (ERT) at the surface. Inger-Lise Solberg Experiences with 2D resistivity measurements (ERT) at the surface Inger-Lise Solberg Content Methods Classification Examples from projects in quick-clay areas Melhus Rissa Conclusions Methods and classification

Detaljer

Innhenting av seismikkdata i Barentshavet sørøst & evaluering av området

Innhenting av seismikkdata i Barentshavet sørøst & evaluering av området Innhenting av seismikkdata i Barentshavet sørøst & evaluering av området Lars Jensen, oljedirektoratet TEKNA seminar Olje og gassproduksjon i kaldt klima 6.-7. jan. 2015 Trondheim Innhenting av seismikkdata

Detaljer

Masterlinje mineralressurser / økonomisk geologi. Hva lærer du?

Masterlinje mineralressurser / økonomisk geologi. Hva lærer du? Masterlinje mineralressurser / økonomisk geologi Hva lærer du? Du vil lære hvilke geologiske prosesser som fører til at mineralforekomster dannes i naturen, og hvilke mineraler og bergarter som er viktige

Detaljer

Mineralske ressurser i Hordaland. Rolv M. Dahl og Eyolf Erichsen Norges geologiske undersøkelse

Mineralske ressurser i Hordaland. Rolv M. Dahl og Eyolf Erichsen Norges geologiske undersøkelse Mineralske ressurser i Hordaland Rolv M. Dahl og Eyolf Erichsen Norges geologiske undersøkelse Geologi for samfunnet NGUs data og kunnskap er et kollektivt gode Forvaltning av kunnskap til bruk for industri

Detaljer

NGU Rapport Grunnvann i Nissedal kommune

NGU Rapport Grunnvann i Nissedal kommune NGU Rapport 91.133 Grunnvann i Nissedal kommune Norges geologiske undersøkelse 7491 TRONDHEIM Tlf. 73 90 40 00 Telefaks 73 92 16 20 RAPPORT Rapport nr.: 91.133 ISSN 0800-3416 Gradering: Åpen Tittel: Grunnvann

Detaljer

Effektstudien Oppfølging i 2009? Kort presentasjon (1) DØ,

Effektstudien Oppfølging i 2009? Kort presentasjon (1) DØ, Effektstudien 1990-94 Oppfølging i 2009? Kort presentasjon (1) DØ, 2008-10-14 Mål: Effektstudien ble gjennomført for å bestemme virkningen av utslipp på omgivelsene rundt smelteverkene i Norge. Hovedmål

Detaljer

TECHNICAL PROGRESS AND STRUCTURAL CHANGE IN THE NORWEGIAN PRIMARY ALUMINUM INDUSTRY

TECHNICAL PROGRESS AND STRUCTURAL CHANGE IN THE NORWEGIAN PRIMARY ALUMINUM INDUSTRY ARTIKLER FRA STATISTISK SENTRALBYRÅ NR. 145 REPRINT FROM THE SCANDINAVIAN JOURNAL OF ECONOMICS 85 (1983), pp 113-126 TECHNICAL PROGRESS AND STRUCTURAL CHANGE IN THE NORWEGIAN PRIMARY ALUMINUM INDUSTRY

Detaljer

Forskerseminar Havet og kysten PROOFNY & OLF. Toril Røe Utvik Einar Lystad

Forskerseminar Havet og kysten PROOFNY & OLF. Toril Røe Utvik Einar Lystad Forskerseminar Havet og kysten PROOFNY & OLF Toril Røe Utvik Einar Lystad Rapportering av utslipp Rapporteringsfrist 1. mars Felles tall for Klif, OD og OLF Viser statistikk for: Produsert olje, kondensat

Detaljer

Klimaendringer og klimarisiko. Borgar Aamaas For Naturviterne 10. november 2016

Klimaendringer og klimarisiko. Borgar Aamaas For Naturviterne 10. november 2016 Klimaendringer og klimarisiko Borgar Aamaas For Naturviterne 10. november 2016 FNs bærekraftsmål Forskning ved CICERO CICEROs tverrfaglige forskningsvirksomhet dekker fire hovedtema: 1.Klimasystemet 2.Klimaeffekter,

Detaljer

Masteroppgave i Geovitenskap Studieretning: Geobiologi og geokjemi

Masteroppgave i Geovitenskap Studieretning: Geobiologi og geokjemi Prosjekttittel: Provenance of metamorphosed clastic sediments in the developing continental rift Veileder: Jiří Konopásek Medveileder: Jan Košler The project is dealing with the study of the Neoproterozoic

Detaljer

Mineralressurser i Trøndelag Seminar om mineralutvinning 1. februar 2014 Forum for natur og friluftsliv Rolv Dahl, Norges geologiske undersøkelse

Mineralressurser i Trøndelag Seminar om mineralutvinning 1. februar 2014 Forum for natur og friluftsliv Rolv Dahl, Norges geologiske undersøkelse Mineralressurser i Trøndelag Seminar om mineralutvinning 1. februar 2014 Forum for natur og friluftsliv Rolv Dahl, Norges geologiske undersøkelse M.Smelror 1. Tre ord om geologisk mangfold 2. Bør vi slutte

Detaljer

I N N K AL L I N G T I L O R D I N Æ R T S A M E I E R M Ø T E

I N N K AL L I N G T I L O R D I N Æ R T S A M E I E R M Ø T E I N N K AL L I N G T I L O R D I N Æ R T S A M E I E R M Ø T E 2 0 0 9 O r d i næ r t s am e i e rm ø t e i S am b o b o l i g s a m ei e fi n n e r s t e d t o r s d ag 3 0. 0 4. 2 0 0 9 K l. 1 8. 3 0

Detaljer

Internasjonalt samarbeid og nye kunnskapsmuligheter

Internasjonalt samarbeid og nye kunnskapsmuligheter Internasjonalt samarbeid og nye kunnskapsmuligheter Havdagen oktober 2011 Peter M. Haugan, Professor i oseanografi ved Geofysisk Institutt, UiB, også tilknyttet Bjerknessenteret for klimaforskning og Nansen

Detaljer

IPCC, From emissions to climate change

IPCC, From emissions to climate change IPCC, 2007 From emissions to climate change Increased greenhouse effect Global temperature change Warming during the period 1880-2012 is 0.85 C The first decade this century is the warmest in the period

Detaljer

ODs Faktasider. Brønnbane / Leting. Generell informasjon. Side 1 av 5. Utskriftstidspunkt: :09

ODs Faktasider. Brønnbane / Leting. Generell informasjon. Side 1 av 5. Utskriftstidspunkt: :09 Generell informasjon Side 1 av 5 Side 2 av 5 Brønnbane navn 6507/7-9 Type Formål Status Faktakart i nytt vindu Hovedområde Felt Funn EXPLORATION APPRAISAL P&A lenke NORWEGIAN SEA HEIDRUN Brønn navn 6507/7-9

Detaljer

NGU Rapport Los Angeles-verdi for grus- og pukkforekomster. Grunnlag for fastsettelse av krav for tilslag til betong.

NGU Rapport Los Angeles-verdi for grus- og pukkforekomster. Grunnlag for fastsettelse av krav for tilslag til betong. NGU Rapport 2014.050 Los Angeles-verdi for grus- og pukkforekomster. Grunnlag for fastsettelse av krav for tilslag til betong. INNHOLD FORORD... 4 1. Grunnlagsdata og begrensninger... 5 2. Landsoversikt...

Detaljer

By Bioforsk RECOCA Team Per Stålnacke Csilla Farkas Johannes Deelstra

By Bioforsk RECOCA Team Per Stålnacke Csilla Farkas Johannes Deelstra By Bioforsk RECOCA Team Per Stålnacke Csilla Farkas Johannes Deelstra RECOCA Annual Workshop 14-15 December, 2009 Denmark Quantification of retention from source emissions to river mouth Estimation of

Detaljer

2. Å R S B E R E T N I N G O G R E G N S K A P F O R A ) Å r s b e r e t n i n g o g r e g n s k a p f o r

2. Å R S B E R E T N I N G O G R E G N S K A P F O R A ) Å r s b e r e t n i n g o g r e g n s k a p f o r I N N K A L L I N G T I L O R D I N Æ R G E N E R A L F O R S A M L I N G 2 0 1 0 O r d i n æ r g e n e r a l f o r s a m l i n g i, a v h o l d e s m a n d a g 3. m ai 2 0 1 0, k l. 1 8 0 0 p å T r e

Detaljer

Geotermisk energi for Svalbard

Geotermisk energi for Svalbard Geotermisk energi for Svalbard Kirsti Midttømme 1, Nalân Koç 2, Yngve Birkelund 3,Ole Øiseth 4, Alvar Braathen 5,6, Magnus Eriksson 7, Volker Oie 8 1 Christian Michelsen Research 2 Norsk Polarinstitutt,

Detaljer

Climate change and adaptation: Linking. stakeholder engagement- a case study from

Climate change and adaptation: Linking. stakeholder engagement- a case study from Climate change and adaptation: Linking science and policy through active stakeholder engagement- a case study from two provinces in India 29 September, 2011 Seminar, Involvering ved miljøprosjekter Udaya

Detaljer

SIAEOS status og videre arbeid. Karin Refsnes prosjektdirektør, Norges forskningsråd, SIAEOS seminar

SIAEOS status og videre arbeid. Karin Refsnes prosjektdirektør, Norges forskningsråd, SIAEOS seminar SIAEOS status og videre arbeid Karin Refsnes prosjektdirektør, Norges forskningsråd, SIAEOS seminar 19.12.08 SIAEOS (Svalbard Integrated Earth Observing System) status og videre arbeid (1) SIAEOS er et

Detaljer

Offentlig journal. Geovekst-aktivitet, rapport 2007, plan 2008. Tildeling Geovekst for Østfold fylke 2007/230-5 182/2008 22.01.2008 04.05.

Offentlig journal. Geovekst-aktivitet, rapport 2007, plan 2008. Tildeling Geovekst for Østfold fylke 2007/230-5 182/2008 22.01.2008 04.05. Offentlig journal Seleksjon: Rapport generert: 30.4.2012-6.5.2012, Dokumenttype:,, Status: J,A 07.05.2012 Geovekst-aktivitet, rapport 2007, plan 2008 Tildeling Geovekst for Østfold fylke 2007/230-5 182/2008

Detaljer

1. divisjon: Trondheim 2. divisjon avdeling A: Trondheim 2. divisjon avdeling B: Trondheim 2. divisjon avdeling C: Trondheim

1. divisjon: Trondheim 2. divisjon avdeling A: Trondheim 2. divisjon avdeling B: Trondheim 2. divisjon avdeling C: Trondheim 1. divisjon: Trondheim 1 Vest-Agder 1 Mæsel helgemae@hotmail.com 2 Midt-Trøndelag 2 Våge john.vage@jbv.no 3 Rogaland 1 Hauge rune@007.gg 4 Nord-Trøndelag 1 Davidsen ragnar.davidsen@ntebb.no 5 Hordaland

Detaljer

ÅKNES. Åknes Rapport 05.2011. Scenario og prognoser for fjellskred og flodbølger fra Åknes og Hegguraksla

ÅKNES. Åknes Rapport 05.2011. Scenario og prognoser for fjellskred og flodbølger fra Åknes og Hegguraksla Åknes Rapport 05.2011 Scenario og prognoser for fjellskred og flodbølger fra Åknes og Hegguraksla Revidert og utvida utgave av Åknes Rapport 01.2010 Foto Richard Nordland ÅKNES/TAFJORD BEREDSKAP IKS, ØDEGÅRDSVEGEN

Detaljer

Pressemelding 1. november 2012

Pressemelding 1. november 2012 Pressemelding 1. november 2012 Konkurstallene for oktober 2012 ligger på omtrent samme nivå som i oktober 2011. Hittil i år har konkurstallene i hele landet sunket med 12,5 prosent. Det er bare små endringer

Detaljer

FAGDAG MASSETAK. Planlegging og forvaltning i Hedmark. Lars Libach 29. Januar 2015

FAGDAG MASSETAK. Planlegging og forvaltning i Hedmark. Lars Libach 29. Januar 2015 FAGDAG MASSETAK Planlegging og forvaltning i Hedmark Lars Libach 29. Januar 2015 Norges geologiske undersøkelse Landets sentrale institusjon for kunnskap om berggrunn, mineralressurser, løsmasser og grunnvann

Detaljer

Offshore Logistikkonferansen 2016 Færre folk - smartere løsninger? Fra et forsynings- og logistikk perspektiv

Offshore Logistikkonferansen 2016 Færre folk - smartere løsninger? Fra et forsynings- og logistikk perspektiv Offshore Logistikkonferansen 2016 Færre folk - smartere løsninger? Fra et forsynings- og logistikk perspektiv Leif Arne Strømmen, SVP Projects, Oil & Gas and Marine Logistics, Kuehne+Nagel (AG & Co) KG

Detaljer

Fra leting til bærekraftig forvaltning

Fra leting til bærekraftig forvaltning Fra leting til bærekraftig forvaltning Fra leteprogrammer til forekomstklassifisering Henrik Schiellerup, NGU NGU-dagen, 07.02.2014 Innhold NGUs ressursprogrammer - MINN - MINS Ressursoversiktene de nasjonale

Detaljer

Fra dybdekartlegging til digitale terrengmodeller og skyggerelieff

Fra dybdekartlegging til digitale terrengmodeller og skyggerelieff Fra dybdekartlegging til digitale terrengmodeller og skyggerelieff HYDROGRAPHIC DATA FOR THE BENEFIT OF SOCIETY Hanne Hodnesdal Statens kartverk Sjø Programmøte i MAREANO Bergen 29-30 May 2011 MAREANO

Detaljer

Her finner dere fag-og ressurspersoner som kan brukes som foredragsholdere:

Her finner dere fag-og ressurspersoner som kan brukes som foredragsholdere: Her finner dere fag-og ressurspersoner som kan brukes som foredragsholdere: Oversikt over alle landets krisentere: Østfold Stiftelsen Eva Senteret, Halden Krise- og incestsenteret i Fredrikstad et i Moss

Detaljer

færre bos gruppert folketall

færre bos gruppert folketall færre bos Fylke Kommunenavn gruppert folketall enn vedtak Akershus Nes (Ak.) over 5000 1 Akershus Aurskog-Høland over 5000 3 Til grunn for fordeling: Akershus Ås over 5000 4 I beregningen for fordeling

Detaljer

Norsk Polarforskning en kort kommentar

Norsk Polarforskning en kort kommentar Norsk Polarforskning 2009 12 - en kort kommentar Anders Elverhøi Universitetet i Oslo Norsk Polarforskning 2009-12 Prisverdig at man har tatt en helt ny tilnærming og ikke bare reviderte gamle planer Forståelse

Detaljer

A short introduction to the geology around the inner part of the Oslo fjord.

A short introduction to the geology around the inner part of the Oslo fjord. A short introduction to the geology around the inner part of the Oslo fjord. The city of Oslo is located in a geologically interesting area in the middle of the Permian Oslo Graben surrounded by Precambrian

Detaljer

Offentlig journal Periode: 17012011-21012011

Offentlig journal Periode: 17012011-21012011 Offentlig journal Periode: 17012011-21012011 07/00256-5 I Dok.dato: 13012011 Jour.dato: 17012011 Arkivdel: Personalarkiv Tilg. kode: P Par.: Offl 13, FVL 13.1 Avsender: Statens pensjonskasse Mottaker:

Detaljer

Foreløpig rapport over oppfølging av PGE anomale prøver i Seilandprovinsen

Foreløpig rapport over oppfølging av PGE anomale prøver i Seilandprovinsen Foreløpig rapport over oppfølging av PGE anomale prøver i Seilandprovinsen Morten Often og Henrik Schiellerup, Norges geologiske undersøkelse. I perioden 24. 26. juli ble et område på Stjernøy og et på

Detaljer

BOASNEGLEN (LIMAX MANMUS) OG IBERIASNEGLEN (ARION LUCITANZCUS) I NORGE; UTBREDELSE, SPREDNING OG SKADEVIRKNINGER

BOASNEGLEN (LIMAX MANMUS) OG IBERIASNEGLEN (ARION LUCITANZCUS) I NORGE; UTBREDELSE, SPREDNING OG SKADEVIRKNINGER Vitenskapsmuseet Rapport Zoologisk Serie 1997-4 BOASNEGLEN (LIMAX MANMUS) OG IBERIASNEGLEN (ARION LUCITANZCUS) I NORGE; UTBREDELSE, SPREDNING OG SKADEVIRKNINGER Dag Dolmen og Kirsten Winge Norges teknisk-naturvitenskapelige

Detaljer

Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land. Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries

Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land. Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries Finn Gjertsen 1, 2 26 1 Seksjon for selvmordsforskning og forebygging,

Detaljer

Norge tekst 2. Oppgaver. Arbeid med ord læremidler A/S, 2012. Astrid Brennhagen www.arbeidmedord.no

Norge tekst 2. Oppgaver. Arbeid med ord læremidler A/S, 2012. Astrid Brennhagen www.arbeidmedord.no Norge tekst 2 Oppgaver Arbeid med ord læremidler A/S, 2012 1 Hvor mange fylker er det i Norge? 16? 19 21 19 2 Hvilket ord skal ut? Trøndelag Akershus Østlandet Sørlandet Vestlandet 3 Hvilket ord skal ut??

Detaljer

ODs Faktasider. Brønnbane / Leting. Generell informasjon EXPLORATION. Faktakart i nytt vindu. lenke 34/10-1 GULLFAKS. Brønn navn 34/10-9

ODs Faktasider. Brønnbane / Leting. Generell informasjon EXPLORATION. Faktakart i nytt vindu. lenke 34/10-1 GULLFAKS. Brønn navn 34/10-9 Generell informasjon Brønnbane navn Type Formål Status Faktakart i nytt vindu Hovedområde Felt Funn 34/10-9 R EXPLORATION APPRAISAL P&A lenke NORTH SEA GULLFAKS Brønn navn 34/10-9 34/10-1 GULLFAKS Seismisk

Detaljer

2002-2012: Høyere utdanning og arbeid som tutor/veileder og forsker

2002-2012: Høyere utdanning og arbeid som tutor/veileder og forsker CURRICULUM VITAE Personalia: Navn: Xiang Ying Mei Stilling: Forsker 3 Telefon: 905 05 085 E-post: xm@ostforsk.no Utdanning: 2009 12: Doctor of Philosphy, The University of Queensland 2005-06: Bachelor

Detaljer

Geologiske faktorer som kontrollerer radonfaren og tilnærminger til å lage aktsomhetskart.

Geologiske faktorer som kontrollerer radonfaren og tilnærminger til å lage aktsomhetskart. Geologiske faktorer som kontrollerer radonfaren og tilnærminger til å lage aktsomhetskart. Mark Smethurst 1, Bjørn Frengstad 1, Anne Liv Rudjord 2 og Ingvild Finne 2 1 Norges geologiske undersøkelse, 2

Detaljer

Offentlig journal Periode: 22022010-26022010

Offentlig journal Periode: 22022010-26022010 Offentlig journal Periode: 22022010-26022010 Journalenhet: Avdeling: Saksbehandler: Notater (X): Notater (N): Nei Nei 05/00308-24 I Dok.dato: 16022010 Jour.dato: 22022010 Avsender: Norges vassdrags- og

Detaljer

COUNTRY REPORT- NORWAY

COUNTRY REPORT- NORWAY COUNTRY REPORT- NORWAY EUFRIN BOARD - NOV. 2015 Mekjell Meland Nibio Ullensvang JULY 1, 2015 2 23.11.2015 NIBIO KNOWLEDGE FOR LIFE Our future well-being depends on sustainable use of our natural resources.

Detaljer

RADON FRA PUKK. - grenseverdier og prøvetaking -

RADON FRA PUKK. - grenseverdier og prøvetaking - RADON FRA PUKK - grenseverdier og prøvetaking - Pukk kan bl.a. benyttes som avretnings-/dreneringsmasser under og rundt bygninger. Dersom pukken inneholder mye naturlig radium og uran kan det føre til

Detaljer

URBAN MINING GJENNVINNING AV METALLER FRA EE-AVFALL. Rolf Tore Ottesen Norges geologiske undersøkelse

URBAN MINING GJENNVINNING AV METALLER FRA EE-AVFALL. Rolf Tore Ottesen Norges geologiske undersøkelse URBAN MINING GJENNVINNING AV METALLER FRA EE-AVFALL Rolf Tore Ottesen Norges geologiske undersøkelse REGJERINGENS MINERALSTRATEGI Næringsminister Trond Giske TEMA FOR FOREDRAGET Tradisjonell gruvedrift

Detaljer

melting ECMI Modelling week 2008 Modelling and simulation of ice/snow melting Sabrina Wandl - University of Linz Tuomo Mäki-Marttunen - Tampere UT

melting ECMI Modelling week 2008 Modelling and simulation of ice/snow melting Sabrina Wandl - University of Linz Tuomo Mäki-Marttunen - Tampere UT and and ECMI week 2008 Outline and Problem Description find model for processes consideration of effects caused by presence of salt point and numerical solution and and heat equations liquid phase: T L

Detaljer

THE EFFECT ON CONSUMPTION OF HOUSEHOLD SIZE AND COMPOSITION

THE EFFECT ON CONSUMPTION OF HOUSEHOLD SIZE AND COMPOSITION ARTIKLER FRA STATISTISK SENTRALBYRÅ NR.101 REPRINT FROM EUROPEAN ECONOMIC REVIEW 9 (1977) THE EFFECT ON CONSUMPTION OF HOUSEHOLD SIZE AND COMPOSITION Av Hilde Bojer KONSUM OG HUSHOLDNINGENS STØRRELSE OG

Detaljer

PETROMAKS & Integrerte Operasjoner. Rådgiver Tor-Petter Johnsen, PETROMAKS

PETROMAKS & Integrerte Operasjoner. Rådgiver Tor-Petter Johnsen, PETROMAKS PETROMAKS & Integrerte Operasjoner Rådgiver Tor-Petter Johnsen, PETROMAKS Agenda for presentasjonen Porteføljen IO i PETROMAKS Prosjekter Aktører Penger Utfordringer Tematiske satsingsområder TTA1: Fremtidens

Detaljer

Geotermisk energi. Inga Berre

Geotermisk energi. Inga Berre Geotermisk energi Inga Berre Image source: Statoil CO 2 lagring Geotermisk energi (2007) Petroleum Image source: Statoil Forskningstema - UiB Geotermisk hoderegning på UiB 25 20 15 10 5 0 2007 2008 2009

Detaljer

Norge. Tekst 2. Arbeid med ord læremidler A/S, 2012. Astrid Brennhagen www.arbeidmedord.no

Norge. Tekst 2. Arbeid med ord læremidler A/S, 2012. Astrid Brennhagen www.arbeidmedord.no Norge Tekst 2 Arbeid med ord læremidler A/S, 2012 1 Se på verdenskartet Hva heter verdensdelene? Nord-Amerika Sør-Amerika Afrika Asia Australia Europa 2 Norge ligger i Europa 3 Norge grenser til Sverige,

Detaljer

Megatrender og trender i naturbasert reiseliv

Megatrender og trender i naturbasert reiseliv Megatrender og trender i naturbasert reiseliv Idre, 2017-10-03 Fredman, Peter Haukeland, Jan Vidar Norges miljø- og biovitenskapelige universitet 1 Fra stedbaserte naturressurser til verdifulle opplevelser:

Detaljer

Atomuhell på Sellafield hva kan skje i Rogaland? Sjømat og tiltak

Atomuhell på Sellafield hva kan skje i Rogaland? Sjømat og tiltak Atomuhell på Sellafield hva kan skje i Rogaland? Sjømat og tiltak Hilde Elise Heldal Hjelmeland Spa 26.-27. januar 2015 Kilder til radioaktiv forurensning Prøvesprengninger Tsjernobyl-ulykken Gjenvinningsanlegg

Detaljer

Polluted sediments in Bjørvika the submerged tunnel project

Polluted sediments in Bjørvika the submerged tunnel project Polluted sediments in Bjørvika the submerged tunnel project Aud Helland Dr.scient Marine geology aud.helland@ramboll.no 2 Contents Pollution history The submerged tunnel project Pollution in the tunnel

Detaljer

Offentlig journal Periode: 22082011-26082011

Offentlig journal Periode: 22082011-26082011 Offentlig journal Periode: 22082011-26082011 07/00205-33 U Dok.dato: 23082011 Jour.dato: 23082011 Avsender: Maringeologi - OL Mottaker: FORSVARET, Fellesoperativt hovedkvarter FOHK Sak: HAVBUNNSDATA FOR

Detaljer

GeoForum sin visjon: «Veiviser til geomatikk» og virksomhetsideen er: «GeoForumer en uavhengig interesseorganisasjon for synliggjøring og utvikling

GeoForum sin visjon: «Veiviser til geomatikk» og virksomhetsideen er: «GeoForumer en uavhengig interesseorganisasjon for synliggjøring og utvikling Geomatikk-begrepet GeoForum sin visjon: «Veiviser til geomatikk» og virksomhetsideen er: «GeoForumer en uavhengig interesseorganisasjon for synliggjøring og utvikling av geomatikkfagene». As defined by

Detaljer

Hva skal vi dimensjonere rør og flomveier for i fremtiden og hvordan gjør vi det

Hva skal vi dimensjonere rør og flomveier for i fremtiden og hvordan gjør vi det Hva skal vi dimensjonere rør og flomveier for i fremtiden og hvordan gjør vi det Tone M. Muthanna Associate Professor Department of Hydraulic and Environmental Engineering NTNU 20% 10% (Lindholm, 2012)

Detaljer

ODs Faktasider. Brønnbane / Leting. Generell informasjon EXPLORATION. Faktakart i nytt vindu. lenke

ODs Faktasider. Brønnbane / Leting. Generell informasjon EXPLORATION. Faktakart i nytt vindu. lenke Generell informasjon Brønnbane navn Type Formål Status Faktakart i nytt vindu Hovedområde 6508/1-1 A EXPLORATION WILDCAT P&A lenke NORWEGIAN SEA Brønn navn 6508/1-1 Seismisk lokalisering ST9203- INNLIN

Detaljer

Offentlig journal Periode: 11102010-15102010

Offentlig journal Periode: 11102010-15102010 Offentlig journal Periode: 11102010-15102010 05/00508-9 I Dok.dato: 11102010 Jour.dato: 14102010 Avsender: Hurum Energigjenvinning KS Mottaker: NGU-lab - BK Sak: ANALYSE AV ASKEPRØVER - HURUM ENERGIGJENVINNING

Detaljer

Vannkraft Ren energi som verdens batteri

Vannkraft Ren energi som verdens batteri Vannkraft Ren energi som verdens batteri EFIKS 2015 Prof. Magnus Korpås Inst. for elkraftteknikk NTNU Norwegian University of Science and Technology Norwegian University of Science and Technology 2 Statnett.no

Detaljer

SYNERGIES BETWEEN MEASURES FOR ADAPTATION, EMISSIONS TO AIR AND WATER QUALITY IN AGRICULTURE

SYNERGIES BETWEEN MEASURES FOR ADAPTATION, EMISSIONS TO AIR AND WATER QUALITY IN AGRICULTURE SYNERGIES BETWEEN MEASURES FOR ADAPTATION, EMISSIONS TO AIR AND WATER QUALITY IN AGRICULTURE Marianne Bechmann and Lillian Øygarden NIBIO Trondheim, EVALUATION OF SYNERGIES AND CONFLICTS Environmental

Detaljer

Lete- og utviklingsprosjekter i Sør-Norge

Lete- og utviklingsprosjekter i Sør-Norge Lete- og utviklingsprosjekter i Sør-Norge NGU-dagene 7. februar 2013 Mona Schanche, utforskningsleder Exploration and production of high-end minerals and metals Nordic Mining ASA N-0250 Oslo Norway Tel

Detaljer

Klima i Norge 2100 Kunnskapsgrunnlag for klimatilpassing

Klima i Norge 2100 Kunnskapsgrunnlag for klimatilpassing Klima i Norge 2100 Kunnskapsgrunnlag for klimatilpassing Asgeir Sorteberg Geofysisk Institutt, UiB Bjerknessenteret, UiB The size of this warming is broadly consistent with predictions The balance of climate

Detaljer