Skorpeprosesser...24 Skred...25 Sokkelgeofysikk...25 Laboratorier...27 Medieoppslag (aviser, nettaviser, TV, radio)...

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Skorpeprosesser...24 Skred...25 Sokkelgeofysikk...25 Laboratorier...27 Medieoppslag (aviser, nettaviser, TV, radio)..."

Transkript

1 ÅRSMELDING 2007 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU...3 Kart...3 Berggrunnsgeologiske kart...3 Kvartærgeologisk kart...3 Geofysiske kart...3 Ressurskart sand, grus og pukk...3 Publikasjoner og bøker...4 NGU Bulletin NGU Special publication NGU Fokus 2007 (temaartikler på nett)...4 NGU Info 2007 (brosjyrer)...4 GEOS Info 2007 (temaartikler på nett)...5 Publisering på nett...6 NGU rapporter...6 Fjellanlegg og grunnvarme...6 Geodynamikk...6 Grunnvann...7 Grus og pukk...7 Industrimineraler og metaller...7 Landskap og klima...8 Maringeologi...8 Miljøgeokjemi...8 Skred...9 Sokkelgeofysikk...10 Laboratorier...10 EKSTERN PUBLISERING...11 Eksterne rapporter...11 Fjellanlegg og grunnvarme...11 Grus og pukk...11 Industrimineraler og metaller...11 Internasjonal virksomhet - Mosambique...11 Maringeologi...12 Naturstein...13 Regional kartlegging...13 Skred...14 Geologiske kart...14 Internasjonal virksomhet - Mozambique...14 Vitenskapelig og populærvitenskapelig publisering...16 Fjellanlegg og grunnvarme...16 Geodynamikk...16 Grunnvann...17 Grus og pukk...18 Industrimineraler og metaller...18 Landskaps- og klimautvikling...18 Maringeologi...19 Miljøgeokjemi...20 Naturstein...21 Regional kartlegging

2 Skorpeprosesser...24 Skred...25 Sokkelgeofysikk...25 Laboratorier...27 Medieoppslag (aviser, nettaviser, TV, radio)...28 FOREDRAG OG UNDERVISNING...30 Fjellanlegg og grunnvarme...30 Geodynamikk...31 Grunnvann...34 Grus og pukk...36 Industrimineraler og metaller...37 Landskaps- og klimautvikling...39 Maringeologi...41 Miljøgeokjemi...45 Naturstein...46 Regional kartlegging...47 Skorpeprosesser...51 Skred...54 Sokkelgeofysikk...56 Laboratorier...60 Informasjonsforvaltning...60 VERV I INTERNASJONALE ORGANISASJONER OG KOMITEER...62 VERV I NASJONALE ORGANISASJONER OG KOMITEER...64 SENSORER, VEILEDERE (Dr.GRAD) OG BEDØMMELSESKOMITEER

3 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU Kart Oversikten gjelder kart utgitt i forskjellige målestokker på papir som farvetrykk, farveplott eller som foreløpige svart/hvit kopier. Digitale kartdata kan plottes på forespørsel. Prisen på et farge plottekart i normal kvalitet (inntil A0 størrelse) vil være kr. 140,- Ettersom alle kart produseres digitalt og legges inn i databaser, vil et digitalt utsnitt (datasett) kunne lastes ned (gratis) fra våre nettsider, foreløpig kun i shape-format. Ved bestilling tas det ca. kr. 500,- + mva per datasett til dekning av uttaks- og tilretteleggingskostnader. Kartdatasett for berggrunn og løsmasser, mangler foreløpig punktinformasjonen (symbolene). Databeskrivelser følger SOSI-standarden, og avledede egenskaper kan være lagt inn. Alle linjestykker inneholder kvalitets- og metadataparametre. En standard leveranse ved bestilling vil være på SOSI-format eller ESRI-formater og med datum WGS84/gjeldende UTM-sone. Berggrunnsgeologiske kart M 1: (trykt i farger) Lågaros 1515 III (Sigmond, E.M.O. og Ragnhildstveit, J.) Kvartærgeologisk kart M 1: (trykt i farger) Ringebu 1818 III med beskrivelse (Follestad, B.A.) Skogmo 1724 II (Bergstrøm, B., Sveian, H. Og Olsen, L.) Sollia 1818 I (Follestad, B.A.) Geofysiske kart Aeromagnetisk anomalikart 1: Andøya, Arendal, Bergen, Bodø, Enontekiø, Florø, Grong, Hamar, Hammerfest, Haugesund, Helgøy, Honningsvåg, Inari, Karasjok, Kirkenes, Kristiansund, Lillehammer, Mandal, Mo i Rana, Mosjøen, Namsos, Narvik, Nordkapp, Nordreisa, Odda, Orsa, Oslo, Røros/Sveg, Saltdal, Sauda, Skien, Stavanger, Sulitjelma, Svolvær, Torsby, Trondheim/Østersund, Tromsø, Ulsteinvik, Vadsø, Vega, Ålesund, Årdal (J. Gellein). URL: Ressurskart sand, grus og pukk Grimstad kommune (E. Erichsen) 3

4 Publikasjoner og bøker NGU Bulletin 447 Tolmacheva, Tatiana Ju. og Roberts, David: New data on Upper Ordivician conodonts from the Trondheim region, central Norwegian Caledonides Andersen, Tom, Graham, Stuart and Sylvester, Arthur G.: Timing and tectonic significance of Sveconorwegian A-type granitic magmatism in Telemark, southern Norway: New results from laser-ablation ICPMS U-Pb dating of zircon NGU Special publication 10 Sigmond, E.M.O. & Roberts, D. (ed.): Geology of land and sea areas of Northern Europe : a collection of short descriptions of the geology of countries and sea areas within the region covered by the 1:4 million bedrock geological map. NGU Fokus 2007 (temaartikler på nett) No. 1: Silica resources in Norway No. 2: Raudfjellet talc and magnesite deposit No. 3: Engebøfjellet rutile deposit No. 4: Fjelldalsheia carbonate deposit No. 5: Norwegian kyanite quartzites, high purity quartz and aluminium deposits Nr. 6: NGU satser i nordområdene Nr. 7: MAREANO-programmet: Ny kunnskap om kysten og havet Nr. 8: SciencePub - Om naturlige klima og miljøendringer i Arktis, og om menneskenes tilpasning Nr. 9: Kunnskap om landskap beriker reiselivet NGU Info 2007 (brosjyrer) Informasjonsark: - nettsted for geologi i Norge (mars 2007) - norsk versjon (pdf) Geologiske undersøkingar som grunnlag for vurdering av radonrisiko ved arealplanlegging (februar 2007) - norsk versjon (pdf) NGUs informasjonsfolder utgave 2007: - norsk versjon (pdf) - engelsk versjon (pdf) 4

5 GEOS Info 2007 (temaartikler på nett) Geologi i Oslo-regionen (GEOS): Oppdatert og sammenstilt versjon av alle informasjonsark om prosjektet 5

6 Publisering på nett NGUs nettportal: Marin arealdatabase for norske kyst- og havområder: Grunnvann i Norge: Skred i Norge: NGU rapporter Fjellanlegg og grunnvarme Dalsegg, E., Elvebakk, H. & Tønnesen, J.F.: Geofysiske målinger Oppstadhornet, Midsund kommune, Møre og Romsdal. NGU-rapport Elvebakk, H.: Borehullslogging i forbindelse med ny jernbanetunnel Sandvika - Lysaker, Bærum kommune. NGU-rapport Ganerød, G.V., Grøneng, G., Aardal, I.B. & Kveldsvik, V.: Logging of drill cores from seven boreholes at Åknes, Stranda municipality, Møre og Romsdal. NGUrapport Gellein, J., Dalsegg, E. & Tønnesen, J.F. : Gravimetrimålinger og 2D resistivitet for kartlegging av løsmasser, Askim, Trøgstad og Eidsberg, Østfold. NGU-rapport Heincke, B.H., Mogaard, J.O., Rønning, J.S. & Smethurst, M.A.: Kartlegging av thorium, uran og kalium fra helikopter ved Ulefoss, Nome kommune. NGUrapport Rønning, J.S., Olesen, O., Dalsegg, E., Elvebakk, H. & Gellein, J.: Dypforvitring i Oslo-regionen. Påvisning og oppfølgende undersøkelser. NGU-rapport Rønning, J.S., Dalsegg, E. & Walker, P.: Vurdering av helikoptergeofysikk over Nussirforekomsten, Kvalsund kommune i Finnmark. NGU-rapport Fortrolig Tønnesen, J.F.: Georadarmålinger på elveviftene ved Lora og Grøna i Lesja. NGUrapport Tønnesen, J.F.: Georadarmålinger ved Endletvatn og Nedre Æråsvatn på Andøya, Nordland. NGU-rapport Geodynamikk Redfield, T., Buiter, S.J.H. & Smethurst, M.A.: Geodynamics, geomagnetism and paleogeography: A 50 year celebration.. NGU-report

7 Grunnvann Dagestad A.: Hydrogeologiske undersøkelser ved mevik vannverk, gildeskål kommune. NGU-rapport Dagestad, A., Storrø, G. & Dalsegg, E.: Grunnvannsundersøkelser vassbotn, volda kommune. NGU-rapport Gaut, S.: Klausulering rundt løsmassebrønner - oppsummering forprosjekt. NGUrapport Gaut, S.: Grunnvannsundersøkelser skorild, snillfjord kommune. NGU-rapport Jæger, Ø., Frengstad, B. & Sørdal, T.: Landsomfattende grunnvannsnett - årsrapport NGU-rapport Midtgård, A.K., Frengstad, B., Banks, D., Krog, J.R., Siewers, U., Strand, T. & Lind, B.: Fordeling av sporelementer i grunnvann fra 476 borebrønner i fast fjell, analysert med ICP-MS. NGU-rapport Grus og pukk Marker, M., Bjerkgård, T. & Lund, B.: Kartlegging av potensialet for murestein nær Kiil gård, Bamble kommune. NGU-rapport Neeb, P.: Norway's coastal aggregates. Export in 2006 and potential deposits. NGUrapport Ulvik, A.: Sand- og grusundersøkelser ved Ekle, Trondheim kommune. NGU-rapport Fortrolig Ulvik, A. & Riiber, K.: Ressursregnskap for sand, grus og pukk i Buskerud, Telemark og Vestfold fylker NGU-rapport Industrimineraler og metaller Bjerkgård, T.: The Hersjø ore deposit, evaluation of ore potential. NGU-rapport Boyd, R.: Ni-Cu-PGE potential of the Råna Intrusion: 2006 drilling program. NGUrapport Fortrolig Broekmans, M.A.T.M.: Innhold mika+kalk i prøvemateriale fra Inderøy Pukkverk , og anbefaling for ytterligere karakterisering. NGU-rapport Fortrolig Ihlen, P.M., Raaness, A.M. & Müller Axel: Rekognoserende undersøkelser av potensielle forekomster av høy-ren kvarts i Meråker kommune, Nord-Trøndelag. NGU-rapport Lindahl, I., Broekmans, M. & Furuhaug, L.: Mulige nye anvendelsesområder for rombeporfyr fra Skoppum pukkverk. NGU-rapport Fortrolig Lindahl, I., Ihlen, P.M., Vrålstad, T., Torstensen, O. & Vaag, A.: Mineralressurser og arealdisponering i Nordland fylke. NGU-rapport Müller, A. & Ihlen, P.M.: Assessment of quartz qualities. NGU-rapport Fortrolig Müller, A., Lynum, R. & Furuhaug, L.: The Gullsteinberget and Knøsberget kyanite quartzite deposits. NGU-rapport Fortrolig 7

8 Sandstad, J.S., Viola, G. & Nilsson, L.P.: Reconnaissance structural geological mapping and field XRF-analyses of the Ulveryggen copper deposit, Finnmark, Norway. NGU-rapport Wanvik, J.E.: Assessment of anorthosite at Gudvangen Stein's property in Nærøydalen Aurland from a resource geology perspective. NGU-rapport Fortrolig Landskap og klima Beylich, A.A., Lamoureux, S.F. & Decaulne, A.: Second workshop of I.A.G./A.I.G. SEDIBUD - Sediment Budgets in Cold Environments: Sediment fluxes and sediment budgets in changing high-latitude and high-altitude cold environments. NGU-report Beylich, A.A. & Warburton, J.: Analysis of Source-to-Sink-Fluxes and Sediment Budgets in Changing High-Latitude and High-Altitude Cold Environments: SEDIFLUX Manual. NGU-report Maringeologi Jensen, H.K.B., Knies, J., Finne, T.E. & Thorsnes, T.: Mareano miljøgeokjemiske resultater fra Tromsøflaket, Ingøy-djupet, Lopphavet og Sørøysundet. NGU-rapport Miljøgeokjemi Andersson, M., Haugland, T., Jartun, M. & Jensen, H.: Kartlegging av jordforurensning i 46 barnehager i bydel Alna. NGU-rapport Andersson, M., Ottesen, R.T. & Haugland, T.: Overvåking av jordforurensning i Trondheim NGU-rapport Aune, T.: Program og sammendrag for "Det 16. nasjonale seminar om hydrogeologi og miljøgeokjemi", NGU februar NGU-rapport Berge, Ø, Brimi, A.O., Drange, K., Dørheim, N., Eliassen, R.O., Fremo, G., Frøland, S.L., Hancke, R., Hansen, M.R., Hole, M.P., Holt, Y., Kjøglum, K.T., Martinsen, M., Martinsen, T., Moltzau, E.J., Nag, S., Neerland, E., Salomonsen, S.N., Sigesmund, Ø T., Tronstad, I., Ulla, K.M., Valved, H., Østebrød, T.B. & Ottesen, R.T.: Måling og vurderinger av gassutlekking fra den nedlagte avfallsfyllingen i Fredlydalen, Trondheim. NGU-rapport Eggen, O.A.: Kartlegging av jordforurensning i fire barnehager i Lørenskog kommune. NGU-rapport Eggen, O.A., Erichsen, E., Ottesen, R.T. & Ulvik, A.: Undersøkelser av kjemisk sammensetning i pukk og krav til prøvetaking og kjemiske analyser. NGUrapport Eggen, O.A., Haugland, T., Finne, T.E., Fugleneb, A.K., Gaut, S., Ottesen, M.E., Volden, T. & Ottesen, R.T.: Kartlegging av jordforurensning i 39 barnehager i bydel Ullern. NGU-rapport Eggen, O.A., Haugland, T., Finne, T.E. & Jartun, M.: Kartlegging av jordforurensning i 58 barnehager i bydel Østensjø. NGU-rapport

9 Eggen, O.A., Haugland, T., Finne, T.E. & Volden, T.: Kartlegging av jordforurensning i 14 barnehager i bydel St. Hanshaugen (utenfor Ring 2). NGUrapport Eggen, O.A., Haugland, T., Finne, T.E. & Volden, T.: Kartlegging av jordforurensning i 22 barnehager i bydel Sagene (utenfor Ring 2). NGU-rapport Eggen, O.A., Haugland, T., Fugleneb, A.K. & Ottesen Mirja Emilia: Kartlegging av jordforurensning i 79 barnehager i bydel Vestre Aker. NGU-rapport Eggen, O.A., Haugland, T. & Gaut, S.: Kartlegging av jordforurensning i 12 barnehager i bydel Frogner (utenfor Ring 2). NGU-rapport Eggen, O.A., Haugland, T., Ottesen Mirja Emilia, Kobro, A.F. & Andersson, M.: Kartlegging av jordforurensning i 86 barnehager i bydel Nordstrand. NGUrapport Eggen, O.A., Haugland, T., Ottesen, M.E., Kobro, A.F., Volden, T. & Ottesen, R.T.: Kartlegging av jordforurensning i 33 barnehager i bydel Bjerke. NGU-rapport Eggen, O.A. & Jensen. Henning: Kartlegging av jordforurensning i 21 resterende barnehager i Oslo. NGU-rapport Eggen, O.A. & Ottesen, R.T.: Naturlige forekomster av arsen og tungmetaller langs jernbanenettet. NGU-rapport Eggen, O.A. & Ottesen, R.T.: Veileder for prøvetaking og kjemiske analyser av pukk. NGU-rapport Haugland, T., Eggen Ola A., Finne, T.E., Volden, T. & Ottesen, R.T.: Kartlegging av jordforurensning i 71 barnehager i bydel Nordre Aker. NGU-rapport Haugland, T. & Eggen, O.A.: Innhold av miljøgifter i ballastpukk. NGU-rapport Jartun, M. & Volden, T.: PCB i nedbør i Bergensområdet. NGU-rapport Jartun, M., Volden, T. & Ottesen, R.T.: PCB fra lokale kilder i Barentsburg, Pyramiden og Longyearbyen på Svalbard. NGU-rapport Jensen, H.K.B.: Ladedeponiet forprosjekt. NGU-rapport Ottesen, R.T. & Haugland, T.: Deponering av jernbaneballast. NGU-rapport Sæther, O.M.S., Finne, T.E., Flem, B., Åberg, G. & Steinnes, E.: Antropogent bly i skogjord i Oslo-feltet. NGU-rapport Taftø, S., Haugland, T., Gaut, S. & Jensen, H.: Kartlegging av jordforurensning i 25 barnehager i bydel Stovner. NGU-rapport Taftø, S., Haugland, T., Gaut, S. & Jensen, H.: Kartlegging av jordforurensning i 26 barnehager i bydel Grorud. NGU-rapport Taftø, S., Haugland, T., Ottesen, M.E. & Kobro, A.F.: Kartlegging av jordforurensning i 40 barnehager i bydel Søndre Nordstrand. NGU-rapport Skred Bargel, T.H., Lagerbäck, R. & Nenonen, K.: Beskrivelse til kvartærgeologisk kart over Midt-Norden. NGU-rapport Eilertsen, R.S.: Kartlegging av potensiell skredfare i utvalgte områder i Rælingen kommune. NGU-rapport Eilertsen, R. & Hansen, L.: Sonarundersøkelser i Drammenselva fra Drammen sentrum til Hokksund. NGU-rapport

10 Henderson, I.H.C. & Blikra, L.H.: Bakgrunnsinformasjon for oppbygging av flodbølgeanalyse ved Nordnesfjellet, Troms. NGU-rapport Fortrolig Henderson, I.H.C., Saintot, A., Venvik-Ganerød, G. & Blikra, L.H.: Fjellskredkartlegging i Troms. NGU-rapport Henderson, I.H.C. & Saintot, A.: Fjellskredundersøkelser i Møre og Romsdal. NGUrapport Sletten, K., Blikra, L.H., Hansen, L., Bargel, T. & Olsen, L.: Skredkartlegging i deler av Balsfjord kommune, Troms. NGU-rapport Sletten, K., Stalsberg, K., Bergstrøm, B., Follestad, B.A., Sveian, H. & Derron, M.H.: Potensielt skredfarlige områder i Bergen kommune. Delrapport 2. NGU-rapport Sokkelgeofysikk Braitenberg, C. & Ebbing, J.: New insigths into the West Siberian Basin from the satellite mission GRACE. NGU-report Fortrolig Gernigon, L., Marello, L., Mogaard, J.O., Werner, S.C. & Skilbrei, J.R.: Barents Sea Aeromagnetic Suvey BAS-06 - Acquisition - processing report and preliminary interpretation. NGU-report Fortrolig Lauritsen, T., Blomstrand, L.B., Olesen, O. & Mørk, A.: OSRAM II - Origin of Sediment-Related AeroMagnetics II. Magnetic susceptibility measurements on shallow stratigraphic cores from the Finnmark Platform, Nordkapp Basin and Svalis Dome. NGU-report Fortrolig Werner, S. & Brönner, M.: Compilation of gravity and magnetic data in the area of Statoil's licence block 02/06, offshore West Ireland. NGU-report Fortrolig Laboratorier Schiellerup, H., Grimstvedt, A., Reeder, S., Sandström, H. & Westerberg, L.M.: Geolaboratory benchmarking, 2005/2006.NGU-report Fortrolig 10

11 EKSTERN PUBLISERING Eksterne rapporter Fjellanlegg og grunnvarme Heincke, B. & Rønning, J.S.: Kartlegging av gamle gruvesjakter i boligområdet Saltrød i Arendal, Aust-Agder. Rapport til Bergvesenet, 2007, 14 s. Saintot, A. & Nordgulen, Ø.: The character and kinematics of determination zones at Finnmark report from phase 2. P-rapporter Svensk Kärnbränslehantering, SKB P URL: [lesedato ] Grus og pukk Neeb, P.R. & Brugmans, P.: Mineralressurser i Norge. Mineralstatistikk og bergverskberetning Bergvesenet publikasjon nr. 1, 40 s. Neeb, P.R. & Brugmans, P.: Mineral resources in Norway. Production data and annual report for Directorate of mining, publication no. 2, 32 pp. Industrimineraler og metaller Eilu, P., Hallberg, A., Bergman, T., Feoktistov, V., Korsakova, M., Krasotkin, S., Lampio, E., Litvinenko, V., Nurmi, P.A., Often, M., Philippov, N., Sandstad, J.S., Stromov, V. & Tontti, M.: Fennoscandian Ore Deposit Database explanatory remarks to the database. Geological Survey of Finland, Report of Investigation s. Internasjonal virksomhet - Mosambique Bingen, B., Bjerkgård, T., Boyd, R., Engvik, A., Grenne, T., Henderson, I., Lutro, O., Melezhik, V., Motuza, M., Nordgulen, O., Often, M., Sandstad, J.S., Smelror,M., Solli,A., Stein, H., Sæther, O.M., Thorsnes, T., Tveten, E., Viola, G., Bauer, W., Dunkley, P., Gonzalez, E., Hollick, L., Jacobs, J., Key, R. M., Smith, R.A., Thomas; R.J., Jamal, D., Catuane, F., de Azavedo, S., Feitio, P., Fumo, P., Manhica, V., Manuel, S., Moniz, A., Njange, F., Rossi, D., de S. Soares, H., Tembe, D., Uachave, B., & Zandamela, E.: REPORT No. B6.f1: Sheet explanation: 1039 Muidine, Palma, 1134 Ponte Messuli, 1135 Lupilichi, 1136 Milepa, 1137 Macalange, 1138, Negomano, 1139 Mueda, 1140 Moçimboa da Praia, 1234 Metangula, 1235 Macaloge-Chiconono, 1236 Mavago, 1237 Mecula, 1238 Xixano, 1239 Meluco, 1240 Quissinga-Pemba, 1334 Meponda, 1335 Lichinga, 1336 Majune, 1337 Marrupa, 1338 Namuno, 1339 Montepuez, 1340 Mecufi, 1435 Mandimba, 1436 Cuamba, 1437 Malema, 1438 Ribaue- Mecuburi, 1535 Insaca, 1536 Gurué, 1635 Milange, 1636 Lugela-Mocuba. Norconsult, Ministry of Mineral Resources, Mozambique. 787 s. 11

12 Maringeologi Andresen, K. H. Bachke, Tranås, K.-I. & Longva, O.: Experiences from the use of marine maps in Coastal Zone Planning in Fosnes municipality, Norway. Report in the AquaReg Coastal Zone Management Project Bøe, R., Thorsnes, T., Bellec, V., Wilson, M., Lepland, A., Chand, S., Rise, L., Totland, O., Ottesen, D., Plassen, L. & Olsen, H.A.: Bunntyper, geologiske ressurser og grunnforhold. Statusrapport for MAREANO statusrapport Havforskningsinstituttet, NGU, Statens kartverk Sjø, URL: data/page/7117/mareano_stastusrapport_2006.pdf Haflidason, H., Hjelstuen, B.O., Nygård, A., Monsen, S., Mardal, I., Vaular, E.N., Johannessen, H.B., Chen, Y. & Harrison, T.: Marine Geological Cruise Report from Møre Margin, Vøring Plateau, Lofoten Basin and Andøya Channel. Report Department of Earth Sciences, University of Bergen, /01. Mienert, J., Bunz, S., Hustoft, S., Faverola, A.P., Perez-Barcia, C., Holbæk-Hansen, L.E., Sandaker, K., Robertsen, R., Thorstensen, L., Rasmussen, E., Frantzen, J.H.P., Weibull, W. & Chand, S.: Gas hydrates of the NBS-margin. Vestnesa Ridge. Petromaks-GANS Project. Cruise Report University of Tromsø, Rinde, E., Rygg, B., Bekkby, T., Isæus, M., Erikstad, L., Sloreid, S.-E. & Longva, O.: Dokumentasjon av modellerte marine naturtyper i DNs Naturbase. Førstegenerasjonsmodeller til kommunenes startpakker for kartlegging av marine naturtyper NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Aust-Agder. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Buskerud. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Finnmark. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Hordaland. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Møre og Romsdal. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Nordland. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Nord-Trøndelag. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Oslo-Akershus. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Rogaland. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint 12

13 biologisk mangfold. Sammendragsrapport med kostnadsoverslag. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Sogn og Fjordane. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Sør-Trøndelag. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Telemark. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Troms. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Vest-Agder. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Vestfold. NIVA Report Rinde, E., Rygg, B., Norderhaug, K.M., Nygaard, K., Longva, O., Olsen, H.A., Bodvin, T. & Steen, H.: Veileder til startpakkene for kartlegging av marint biologisk mangfold. Østfold. NIVA Report Naturstein Bloxham, E., Heldal, T., Storemyr, P., Kelany, A., Degryse, P., Bøe, R. & Müller, A.: Characterisation of complex quarry landscapes: an example from the West Bank quarries, Aswan. Report QuarryScapes, EU FP6 INCO-MED, / Deliverable 4 Degryse, P., Heldal, T., Bloxam, E., Storemyr, P., Waelkens, M., Trogh, E., Vanhaverbeke, H., Poblome, J. & Muchez, P.: The Sagalassos quarry landscape: bringing quarries in contex. Report QuarryScapes, EU FP6 INCO-MED, / Deliverable 3 Storemyr, P., Bloxam, E., Heldal, T., Kelany, A., Harrell, J.A., Yousri, R. & Fathy, E.S.: Risk assessment and monitoring of ancient Egyptian quarry landscapes. Report QuarryScapes, EU FP6 INCO-MED, / Deliverable 6 Regional kartlegging Viola, G. & Ganerød, G.V.: Structural analysis of brittle deformation zones in the Simpevarp-Laxemar area, Oskarshamn, southeast Sweden. Oskarshamn site investigation. P-rapporter Svensk Kärnbränslehantering, SKB P URL: [lesedato: ] Viola, G. & Ganerød, G.V.: Structural characterizationmof deformation zones (faults and ductile shear zones) from selected drill cores and outcrops from Laxemar area - results from phase 2. Oskarshamn site investigation. Svensk Kärnbränslehantering,

14 Skred Bargel, T.H., Lagerbäck, R., Nenonen, K., Bergstrøm, B., Huttunen, T., Johansson, P., Kejonen, A., Korpijaakko, M., Mäkinen, K., Olsen, L., Rainio, H., Reite, A.J., Saarelainen, J., Svedlund, J.-., Sveian, H. & Väänänen, T.: Beskrivning till de kvartärgeologiska kartorna inom Mittnordenområden. SGU Rapporter och meddelanden, 125, 123 s. Førland, E.J.(ed.)., Alfnes, E., Amundsen, H., Asvall, R.P., Benestad, R., Debernard, J., Engen-Skaugen, T., Hanssen-Bauer, I., Harstveit, K., Haugen, J.E., Hovelsrud, G.K., Isaksen, K., Jaedicke, C., Kronholm, K., Kvambekk, Å S., LaCasce, J., Roald, L.A., Sletten, K. & Stalsberg, K.: Climate change and natural disasters in Norway - An assessment of possible future changes. Meteorologisk institutt, met.no report 6/2007, 120 s. URL: 06_2007_low.pdf [lesedato: ] Geologiske kart Internasjonal virksomhet - Mozambique Bjerkgård, T.: 1137 Macalange, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Bjerkgård, T.: 1237 Mecula, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Bjerkgård, T.: 1337 Marrupa, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Bjerkgård, T.: 1339 Montepuez, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Bjerkgård, T. & Key, R.M.: 1340 Mecufi, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I.: 1134 Ponte Messuli Lupilichi, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I.: 1138, Negomano, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I.: 1238 Xixano, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I.: 1338 Namuno, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Henderson, I. & Solli, A.: 1234 Metangula, Macaloge-Chiconono, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Key, R.M.: 1435 Mandimba Cuamba, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Key, R.M. & Smith, R.A.: 1039 Muidine Palma, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Sandstad, J.S.: 1136 Milepa, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Sandstad, J.S.: 1236 Mavago, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Sandstad, J.S., Key, R.M. & Smith, R.A: 1139 Mueda, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. 14

15 Smith, R.A & Key, R.M.: 1140 Moçimboa da Praia, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Smith, R.A. & Solli, A.: 1240 Quissinga-Pemba, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Solli, A.: 1239 Meluco, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J, Hollick, L. M. & Viola, G.: 1437 Malema, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J, Hollick, L. M. & Viola, G.: 1438 Ribaue-Mecuburi, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J. & Hollick, L. M.: 1535 Insaca Gurué, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J. & Hollick, L. M.: 1635 Milange, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Thomas, R.J., Jacobs, J. & Hollick, L. M.: 1636 Lugela-Mocuba Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Tveten, E.: 1336 Majune, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. Tveten, E. & Bjerkgård, T.: 1334 Meponda Lichinga, Geological series, 1: , National Directorate for Geology, Maputo, Mozambique. 15

16 Vitenskapelig og populærvitenskapelig publisering Fjellanlegg og grunnvarme Chalot-Prat, F., Tikhomirov, P. & Saintot, A.: Late Devonian and Triassic basalts from the southern continental margin of the East European Platform, tracers of a single heterogeneous lithospheric mantle source. Journal of Earth System Science, 116, 6, Ganerød, G.V.: Applied structural geology - case studies of underground constructions and rockslides. Ph.D. Thesis, University of Bergen, Department of Earth Sciences, Midttømme, K.: Grunnvarme - lokal energi med stort potensial. Teknisk ukeblad, 154, 28/07, 52. Midttømme, K. & Ramstad, R.K.: Dyp geotermisk energi. In: Energi21, Sluttrapport: Fornybar varme og kjøling, Norges forskningsråd 2007, Midttømme, K. & Ramstad, R.K.: Varme og kjøling fra grunnen - energilagring. In: Energi21, Sluttrapport: Fornybar varme og kjøling, Norges forskningsråd 2007, Nordgulen, Ø. & Rønning, J.S.: Om Hanekleiva og fremtidens tunnelarbeider. GEO, 10, 7, Ramstad, R.K., Hilmo, B.O., Brattli, B. & Skarphagen, H.: Ground source energy in crystalline bedrock-increased energy extraction using hydraulic fracturing in boreholes. Bull.Eng.Geol.Env., 66, 4, Spillmann, T., Maurer, H., Green, A.G., Heincke, B., Willenberg, H. & Husen, S.: Microseismic investigation of an unstable mountain slope in the Swiss Alps. Journal of Geophysical Research-Solid Earth, 112, B7, B Spillmann, T., Maurer, H., Willenberg, H., Evans, K.F., Heincke, B. & Green, A.G.: Characterization of an unstable rock mass based on borehole logs and diverse borehole radar data. J.Appl.Geophys., 61, 1, Geodynamikk Boschi, L., Becker, T.W. & Steinberger, B.: Mantle plumes: Dynamic models and seismic images. Geochemistry Geophysics Geosystems, 8, Q Buiter, S.J.H. & Torsvik, T.H.: Horizontal movements in the eastern Barents Sea constrained by numerical models and plate reconstructions. Geophysical Journal International, 171, 3, Cocks, L.R.M. & Torsvik, T.H.: Siberia and peri-siberia: their identities and palaeogeography during the Palaeozoic. Acta Palaeontologica Sinica, 46, Cocks, L.R.M. & Torsvik, T.H.: Siberia, the wandering northern terrane, and its changing geography through the Palaeozoic. Earth Science Reviews, 82, 1-2, Corfu, F., Roberts, R.J., Torsvik, T.H., Ashwal, L.D. & Ramsay, D.M.: Peri- Gondwanan elements in the Caledonian Nappes of Finnmark, Northern Norway: Implications for the paleogeographic framework of the Scandinavian Caledonides. American Journal of Science, 307, 2, Gaina, C., Mueller, R.D., Brown, B., Ishihara, T. & Ivanov, S.: Breakup and early seafloor spreading between India and Antarctica. Geophysical Journal International, 170, 1,

17 Gaina, C. & Muller, D.: Cenozoic tectonic and depth. Earth Science Reviews, 83, 3-4, Labails, C., Géli, L., Sultan, L., Novosel, I. & Winters, W.: Thermal measurements from the Gulf of Mexico continental slope: results from the PAGE cruise. In: In: Initial report of the IMAGES VIII/PAGE 127 gas hydrate and paleoclimate cruise on the RV Marion Dufresne in the Gulf of Mexico, 2-8 July 2002, USGS, U.S. Geological Survey Open-File Report, , URL: [lesedato: ] Meert, J.G., Walderhaug, H.J., Torsvik, T.H. & Hendriks, B.W.H.: Age and paleomagnetic signature of the Alno carbonatite complex (NE Sweden): Additional controversy for the Neoproterozoic paleoposition of Baltica. Precambrian Research, 154, 3-4, Novosel, I., Winters, W.J., Boldina, O.M., Labails, C. & Géli, L.: Thermal conductivity of sediment recovered from the IMAGES VIII/PAGE 127 gas hydrate and paleoclimate cruise on the RV Marion Dufresne in the Gulf of Mexico, 2-18 July In: In: Initial report of the IMAGES VIII/PAGE 127 gas hydrate and paleoclimate cruise on the RV Marion Dufresne in the Gulf of Mexico, 2-8 July 2002, USGS, U.S. Geological Survey Open-File Report, , URL: [lesedato: ] Olsen, E., Gabrielsen, R.H., Braathen, A. & Redfield, T.F.: Fault systems marginal to the Møre-Trøndelag Fault Complex, Osen-Vikna area, central Norway. Norwegian journal of geology, 87 (1-2), O'Neill, C., Lenardic, A., Moresi, L., Torsvik, T.H. & Lee, C.T.A.: Episodic Precambrian subduction. Earth Planet.Sci.Lett., 262, 3-4, Redfield, T.F., Scholl, D.W., Fitzgerald, P.G. & Beck, M.E.,Jr.: Escape tectonics and the extrusion of Alaska; past, present, and future. Geology (Boulder), 35, 11, Selzer, C., Buiter, S.J.H. & Pfiffner, O.A.: Sensitivity of shear zones in orogenic wedges to surface processes and strain softening. Tectonophysics, 437, 1-4, Steinberger, B.: Effects of latent heat release at phase boundaries on flow in the Earth's mantle, phase boundary topography and dynamic topography at the Earth's surface. Phys.Earth Planet.Inter., 164, 1-2, Steinberger, B. & Gaina Carmen: Plate-tectonic reconstructions predict part of the Hawaiian Hotspot track to be preserved in the Bering Sea. Geology (Boulder), 35, 5, Walderhaug, H.J., Torsvik, T.H. & Halvorsen, E.: The Egersund dykes (SW Norway): A robust Early Ediacaran (Vendian) palaeomagnetic pole from Baltica. Geophysical Journal International, 168, 3, Whittaker, J.M., Muller, R.D., Leitchenkov, G., Stagg, H., Sdrolias, M., Gaina, C. & Goncharov, A.: Major Australian-Antarctic plate reorganization at Hawaiian- Emperor bend time. Science, 318, 5847, Grunnvann Frengstad, B. & Banks, D.: Universal controls on the evolution of groundwater chemistry in crystalline bedrock: the evidence from empirical and theoretical 17

18 studies. In: Krasny, J. & Sharp, J.: Groundwater in fractured rocks, IAH Selected papers in hydrogeology, 9, Gaut, S.: Hvordan skal vi sikre våre grunnvannskilder godt nok? Vann, 4, Gaut, S., Dagestad, A. & Storrø, G.: Factors influencing the microbiological quality of groundwater in Norwegian bedrock wells. In: Krasny, J. & Sharp, J.: Groundwater in fractured rocks, IAH Selected papers in hydrogeology, 9, Storrø, G. & Gaut, S.: Borebrønner i fjell - er den tekniske brønnutformingen bra nok? VA-Bulletin, , Grus og pukk Erichsen, E., Ulvik, A. & Sævik, K.: Micro-Deval - ny standardmetode for bestemmelse av slitasje. Våre veger, 35, 7, Marker, M.: Explanatory notes to the Geological map of Greenland, 1: , Ussuit 67 V.2 Nord Neeb, P.R.: Eksporterer mest pukk. Våre veger, 35, 7, Neeb, P.R.: Eksportøkning for bergindustrien. GEO, 10, 5, 38. Neeb, P.R.: Mineraler og malm for milliarder. Teknisk ukeblad, 154, 9, Industrimineraler og metaller Broekmans, M.A.T.M.: Deceptive silence around alkali-silica reaction (in Dutch). Land + Water, 47, 1-2, Broekmans, M.A.T.M.: Failure of greenstone, jasper and cataclasite aggregate in bituminous concrete due to studded tyres: Similarities and differences. Materials Characterization, 58, 11-12, Harrell, J.A., Broekmans, M.A.T.M. & Godfrey-Smith, D.I.: The origin, destruction and restoration of colour in Egyptian travertine. Archaeometry, 49, Müller, A.: Rapakivi granites. Geology Today, 23, 3, Müller, A., Ihlen, P., M., Wanvik, J.E. & Flem, B.: High purity quartz mineralization in kyanite quartzites, Norway. Miner.Deposita, 42, 5, Slaby, E., Galbarczyk-Gasiorowska, L., Seltmann, R. & Müller, A.: Alkali feldspar megacryst growth: Geochemical modelling. Mineralogy and Petrology, 89, 1-2, Slaby, E., Seltmann, R., Kober, B., Müller, A., Galbarczyk Gasiorowska, L. & Jeffries T.: LREE distribution patterns in zoned alkali feldspar megacrysts from the Karkonosze Pluton, Bohemian Massif; implications for parental magma composition. Mineralogical Magazine, 71, 2, Landskaps- og klimautvikling Beylich, A.A., Gustavsson, M. & Kolstrup, E.: Experimental weathering of selected non-calcareous rock types under wet/moist conditions. Zeitschrift Fur Geomorphologie N.F., 51, 1, Follestad, B.A. & Fredin, O.: Late Weichselian ice flow evolution in south-central Norway. Norwegian journal of geology, 87 (1-2), Grøsfjeld, K.: Ørsmå planter i havet gir oss olje. GEO, 10 (4), Kneisel, C., Sæmundsson, D. & Beylich, A.A.: Reconnaissance surveys of contemporary permafrost environments in central Iceland using geoelectrical 18

19 methods: Implications for permafrost degradation and sediment fluxes. Geografiska Annaler Series A-Physical Geography, 89A, 1, Knies, J., Brookes, S. & Schubert, C.J.: Re-assessing the nitrogen signal in continental margin sediments; new insights from the high northern latitudes. Earth Planet.Sci.Lett., 253, 3-4, Knies, J., Matthiessen, J., Mackensen, A., Stein, R., Vogt, C., Frederichs, T. & Nam, S.I.: Effects of Arctic freshwater forcing on thermohaline circulation during the Pleistocene. Geology (Boulder), 35, 12, Knies, J., Vogt, C., Matthiessen, J., Nam, S.I., Ottesen, D., Rise, L., Bargel, T. & Eilertsen, R.S.: Re-advance of the Fennoscandian ice sheet during Heinrich Event 1. Marine Geology, 240, 1-4, Larsen, E.: Istider i fortid og framtid. Ottar, nr. 265, Løvø, G.: Gransker sporene etter istidinnsjøer. Magasin for det Internasjonale Polaråret 2007, 36 Warburton, J., Beylich, A.A., Etienne, S., Etzelmuller, B., Gordeev, V.V., Kayhko, J., Lantuit, H., Russell, A.J., Saemundsson, D., Schmidt, K.H. & Tweed, F.S.: Sediment budgets and rates of sediment transfer across cold environments in Europe: Introduction and background to the European Science Foundation Network 'Sedimentary Source-to-Sink Fluxes in Cold Environments' (SEDIFLUX). Geografiska Annaler Series A-Physical Geography, 89A, 1, 1-3. Maringeologi Bøe, R., Prosch-Danielsen, L., Lepland, A., Harbitz, C.B., Gauer, P., Lovholt, F. & Hogestol, M.: An early Holocene submarine slide in Boknafjorden and the effect of a slide-triggered tsunami on Stone Age settlements at Rennesoy, SW Norway. MarineGeology, 243 (1-4), Bøe, R.: Sandsteinlag gir sikker lagring - klimagassen CO 2 kan bli en ressurs. GEO, 10 (3), Chen, Y., Matsumoto, R., Paull, C.K., Ussler, W., Lorenson, T., Hart, P. & Winters, W.: Methane-derived authigenic carbonates from the northern Gulf of Mexico - MD02 cruise. J.Geochem.Explor., 95 (1-3), Dauphas, N., van Zuilen, M., Busigny, V., Lepland, A., Wadhwa, M. & Janney, P.E.: Iron isotope, major and trace element characterization of early Archean supracrustal rocks from SW Greenland: Protolith identification and metamorphic overprint. Geochim.Cosmochim.Acta, 71, 19, Dowdeswell, J.A., Ottesen, D., Rise, L. & Craig, J.: Identification and preservation of landforms diagnostic of past ice-sheet activity on continental shelves from threedimensional seismic evidence. Geology, 35 (4), Eidvin, T., Bugge, T. & Smelror, M.: The Molo Formation, deposited by coastal progradation on the inner Mid-Norwegian continental shelf, coveal with Kai Formation to the west and the Utsira Formation in the North Sea. Norwegian journal of geology, 87(1-2), Longva, O. : Landskapet på Ranheim. I: Ranheim Museums Årbok, 6 s. Løvø, G.: Bygger opp steinarkiv om Jordas oksygengåte. Geo, 10 (8), 8. Ottesen, D., Dowdeswell, J.A., Landvik, J. & Mienert, J.: Dynamics of the late Weichselian ice sheet on Svalbard inferred from high-resolution sea-floor morphology. Boreas, 36 (3), Ottesen, D. : Geologi. Helhetlig forvaltningsplan for Norskehavet: arealrapport med natur- og ressursbeskrivelse. Fisken og havet, 6,

20 Ottesen, D.: Ice sheet dynamics and glacial development of the Norwegian continental margin during the last 3 million years. Dr.philos. avh. Universitetet I Bergen Smelror, M., Dehls, J., Ebbing, J., Larsen, E., Lundin, E.R., Nordgulen, O., Osmundsen, P.T., Olesen, O., Ottesen, D., Pascal, C., Redfield, T.F. & Rise, L.: Towards a 4D topographic view of the Norwegian sea margin. Global Planet.Change, 58, 1-4, Thorsnes, T. & Longva, O.: The origin of the coastal zone. In: Sætre, R.(ed.): The Norwegian coastal current - oceanography and climate. Tapir Academic Press, Todd, B.J., Valentine, P.C., Longva, O. & Shaw, J.: Glacial landforms on German Bank, Scotian Shelf: evidence for Late Wisconsinan ice-sheet dynamics and implications for the formation of De Geer moraines. Boreas, 36, 2, Wilson, M.F.J., O'Connell, B., Brown, C., Guinan, J.C. & Grehan, A.J.: Multiscale terrain analysis of multibeam bathymetry data for habitat mapping on the continental slope. Marine Geodesy, 30, 1-2, Miljøgeokjemi Bølviken, B., Holmsen, E., Meltzer, H.M., Siem, H. & Aarseth, J.O.: Geomedisin - om helse og naturmiljø. Miljø og helse, 3/06 Jensen, H., Reimann, C., Finne, T.E., Ottesen, R.T. & Arnoldussen, A.: PAHconcentrations and compositions in the top 2 cm of forest soils along a 120 km long transect through agricultural areas, forests and the city of Oslo, Norway. Environmental Pollution, 145, 3, Langedal, M. & Ottesen, R.T.: Ren jord et kvalitetskriterium for barnehager? Miljø og Helse, 01/07, 2-4. Lofts, S., Chapman, P.M., Dwyer, R., McLaughlin, M.J., Schoeters, I., Sheppard, S.C., Adams, W.J., Alloway, B.J., Antunes, P.M.C., Campbell, P.G.C., Davies, B., Degryse, F., De Vries, W., Farley, K.J., Garrett, R.G., Green, A., Groenenberg, B.J., Hale, B., Harrass, M., Hendershot, W.H., Keller, A., Lanno, R., Liang, T., Liu, W.X., Ma, Y.B., Menzie, C., Moolenaar, S.W., Piatkiewicz, W., Reimann, C., Rieuwerts, J.S., Santore, R.C., Sauve, S., Schuetze, G., Schlekat, C., Skeaff, J., Smolders, E., Tao, S., Wilkins, J. & Zhao, F.J.: Critical loads of metals and other trace elements to terrestrial environments. Environ.Sci.Technol., 41, 18, Mielke, H.W., Gonzales, C.R., Powell, E., Jartun, M. & Mielke, P.W.: Nonlinear association between soil lead and blood lead of children in metropolitan New Orleans, Louisiana: Sci.Total Environ., 388, 1-3, Reimann, C.: Hintergrund und Schwellenwert: unbestimmbare Grössen? Jahrbuch der Geologischen Bundesanstalt Wien, 146, Reimann, C., Melezhik, V. & Niskavaara, H.: Low-density regional geochemical mapping of gold and palladium highlighting the exploration potential of northernmost Europe. Econ.Geol.Bull.Soc.Econ.Geol., 102, 2, Reimann, C., Arnoldussen, A., Boyd, R., Finne, T.E., Koller, F., Nordgulen, O. & Englmaier, P.: Element contents in leaves of four plant species (birch, mountain ash, fern and spruce) along anthropogenic and geogenic concentration gradients. Sci.Total Environ., 377, 2-3, Reimann, C., Arnoldussen, A., Englmaier, P., Filzmoser, P., Finne, T.E., Garrett, R.G., Koller, F. & Nordgulen, O.: Element concentrations and variations along a 20

Samarbeid mellom MAREANO og Forskerskolen i arktisk marin geologi og geofysikk

Samarbeid mellom MAREANO og Forskerskolen i arktisk marin geologi og geofysikk Samarbeid mellom MAREANO og Forskerskolen i arktisk marin geologi og geofysikk Morten Hald, Universitetet i Tromsø Department of Geology Faculty of Science University of Tromsø Trainee school partners

Detaljer

ÅRSMELDING 2010 Innhold

ÅRSMELDING 2010 Innhold ÅRSMELDING 2010 Innhold KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU... 3 Kart... 3 Berggrunnsgeologiske kart... 3 Kvartærgeologiske kart... 3 Maringeologiske kart... 4 Ressurskart sand, grus og pukk... 5 Geofysiske

Detaljer

RESULTATER FRA MINN OG PLANER FOR MINN 2. Tom Heldal, Jan Sverre Sandstad og flere, NGU

RESULTATER FRA MINN OG PLANER FOR MINN 2. Tom Heldal, Jan Sverre Sandstad og flere, NGU RESULTATER FRA MINN OG PLANER FOR MINN 2 Tom Heldal, Jan Sverre Sandstad og flere, NGU Gruver i Norge (utenom byggeråstoffer) Metaller C cc dol qz qz dol Fe dol nef qz Fe Industrimineraler cc cc ol cc

Detaljer

DET 16. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI. Onsdag 7. og torsdag 8. februar 2007 Knut S. Heiers 3. konferansesenter, NGU

DET 16. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI. Onsdag 7. og torsdag 8. februar 2007 Knut S. Heiers 3. konferansesenter, NGU PROGRAM 7. februar 2007 1. DET 16. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI Onsdag 7. og torsdag 8. februar 2007 Knut S. Heiers 3. konferansesenter, NGU Leiv Eirikssons vei 39, Lade, Trondheim

Detaljer

Grunnvann...26 Grus og pukk...27 Industrimineraler og mineralkarakterisering...28 Landskaps- og klimautvikling...28 Maringeologi...

Grunnvann...26 Grus og pukk...27 Industrimineraler og mineralkarakterisering...28 Landskaps- og klimautvikling...28 Maringeologi... ÅRSMELDING 2004 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT 2004...3 KART...3 Berggrunnsgeologiske kart...3 Kvartærgeologisk kart...3 PUBLIKASJONER OG BØKER...4 NGU Bulletin 442...4 Gråsteinen 9 Ranas fjell og gruver.

Detaljer

Laboratorier...24 FOREDRAG OG UNDERVISNING I 2005...25 Fjellanlegg og grunnvarme...25 Geodynamikk...26 Grunnvann...29 Grus og pukk...

Laboratorier...24 FOREDRAG OG UNDERVISNING I 2005...25 Fjellanlegg og grunnvarme...25 Geodynamikk...26 Grunnvann...29 Grus og pukk... ÅRSMELDING 2005 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT 2005...3 KART...3 Berggrunnsgeologiske kart...3 Kvartærgeologisk kart...3 Kart over naturlig radioaktivitet...4 PUBLIKASJONER OG BØKER...5 NGU Bulletin 443...5

Detaljer

Kart og publikasjoner utgitt i 2001

Kart og publikasjoner utgitt i 2001 Kart og publikasjoner utgitt i 2001 Kart...2 Berggrunnsgeologiske kart...2 Kvartærgeologiske kart...2 Geofysiske kart...2 Publikasjoner...3 NGU Bulletin 438...3 NGU rapporter...3 Faggruppe for berggrunnsgeologi...3

Detaljer

Grus og pukk...28 Industrimineraler og mineralkarakterisering...28 Internasjonal virksomhet...30 Landskaps- og klimautvikling...30 Maringeologi...

Grus og pukk...28 Industrimineraler og mineralkarakterisering...28 Internasjonal virksomhet...30 Landskaps- og klimautvikling...30 Maringeologi... ÅRSMELDING 2003 KART OG PUBLIKASJONER UTGITT 2003...3 KART...3 Berggrunnsgeologiske kart...3 Kvartærgeologisk kart...4 Geofysiske kart...4 Kart over naturlig radioaktivitet...4 PUBLIKASJONER OG BØKER...5

Detaljer

NGU FOKUS AKTSOMHETSKART FOR TUNNELPLANLEGGING

NGU FOKUS AKTSOMHETSKART FOR TUNNELPLANLEGGING NGU FOKUS AKTSOMHETSKART FOR TUNNELPLANLEGGING Kartet viser soner der det sannsynligvis er svakhetssoner i fjellet, som er forårsaket av dypforvitring. Det er et hjelpemiddel for planlegging av tunneler,

Detaljer

www.akvaplan.niva.no

www.akvaplan.niva.no Akvaplan-niva NIVA-gruppen Avdelinger Marine Environment Coast and Freshwater Aquaculture consultancy Aquaculture research Ca. 45 ++ ansatte 10 på bentos (identifisering, forskning, overvåking, forvaltning)

Detaljer

ÅRSMELDING 2011 Innhold

ÅRSMELDING 2011 Innhold ÅRSMELDING 2011 Innhold KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU... 3 Kart... 3 Berggrunnsgeologiske kart... 3 Kvartærgeologiske kart... 3 Maringeologiske kart... 4 Ressurskart sand, grus og pukk... 4 Radioaktiv

Detaljer

Materopptaket H2012 - Masteroppgave i Geovitenskap geobiologi (studieretning - fordypning)

Materopptaket H2012 - Masteroppgave i Geovitenskap geobiologi (studieretning - fordypning) Prosjekttittel: Metamorphic evolution and tectonic position of metasediments of the Austevoll islands. Veileder: Jiri Konopasek Medveileder: Rolf-Birger Pedersen, Jan Kosler Metasedimentary rocks of the

Detaljer

Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries. Project Description Form

Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries. Project Description Form Assessment of Urban Forestry Research in the Nordic and Baltic countries Project Description Form 1. Project name Project name in English 2. Project website Provide web address 3. Research organisation

Detaljer

Offentlig journal Periode: 12012009-16012009

Offentlig journal Periode: 12012009-16012009 Offentlig journal Periode: 12012009-16012009 Journalenhet: Avdeling: Saksbehandler: Notater (X): Notater (N): Nei Nei 05/00107-28 U Dok.dato: 15012009 Jour.dato: 15012009 0 Avsender: Kommunikasjon - Gudmund

Detaljer

Grunnvann i Ullensaker kommune

Grunnvann i Ullensaker kommune Grunnvann i Ullensaker kommune NGU Rapport 92.081 BEMERK at kommunene er skilt i A- og B-kommuner. Dette er gjort av fylkeskommunen etter oppfordring fra Miljøverndepartementet for å konsentrere innsatsen

Detaljer

Sandvika Storsenter. sandvika storsenter. the largest shopping centre in norway

Sandvika Storsenter. sandvika storsenter. the largest shopping centre in norway sandvika storsenter the largest shopping centre in norway K content About Sandvika Storsenter Sales Floor plans Contact U about Sandvika Storsenter some of our shops FACTS An average of 25,600 visitors

Detaljer

ISSN: 0800-3416 (trykt) ISSN: 2387-3515 (online)

ISSN: 0800-3416 (trykt) ISSN: 2387-3515 (online) RAPPORT GEOLOGI FOR SAMFUNNET Norges geologiske undersøkelse Postboks 6315 Sluppen 7491 TRONDHEIM Tlf. 73 90 40 00 Rapport nr.: 2015.016 ISSN: 0800-3416 (trykt) ISSN: 2387-3515 (online) Gradering: Åpen

Detaljer

GEOLOGI FOR SAMFUNNET

GEOLOGI FOR SAMFUNNET NGU Norges geologiske undersøkelse Geological Survey of Norway GEOLOGI FOR SAMFUNNET GEOLOGY FOR SOCIETY ÅRSMELDING 2013 Innhold KART OG PUBLIKASJONER UTGITT AV NGU... 3 Kart... 3 Berggrunnsgeologiske

Detaljer

Offentlig journal Periode: 05112012-09112012

Offentlig journal Periode: 05112012-09112012 Offentlig journal Periode: 05112012-09112012 07/00628-122 I Dok.dato: 15102012 Jour.dato: 07112012 Avsender: Direktoratet for naturforvaltning Sak: BIOLOGISK MANGFOLD - NASJONALT PROGRAM Dok: Oversendelse

Detaljer

DET 19. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI. Tirsdag 2. og onsdag 3. februar 2010 Knut S. Heiers konferansesenter, 3.

DET 19. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI. Tirsdag 2. og onsdag 3. februar 2010 Knut S. Heiers konferansesenter, 3. 1. DET 19. NASJONALE SEMINAR OM HYDROGEOLOGI 2. OG MILJØGEOKJEMI Tirsdag 2. og onsdag 3. februar 2010 Knut S. Heiers konferansesenter, 3. NGU PROGRAM 2. februar 09.00-09.30 Registrering og kaffe 09.30-09.35

Detaljer

The University Centre in Svalbard (UNIS)

The University Centre in Svalbard (UNIS) The University Centre in Svalbard (UNIS) Forskningsbasert undervisning i Arktis i dag og i fremtiden Prof. Frank Nilsen Acting managing director Photo: Nils Petter Dale FORMÅL Utdanne morgendagens arktiske

Detaljer

FRA HARD ROCK TIL ROLLING STONES TNE

FRA HARD ROCK TIL ROLLING STONES TNE FRA HARD ROCK TIL ROLLING STONES TNE hvordan geologien styrer en av og resen Mona Henriksen 1 Faggruppe geologi Institutt for plante- og miljøvitenskap UMB GEORESSURSER Eksempler fra Nationen 03.08.2010

Detaljer

Kart og publikasjoner utgitt i 2002

Kart og publikasjoner utgitt i 2002 ÅRSMELDING 2002 KART... 2 Berggrunnsgeologiske kart... 2 Kvartærgeologiske kart... 2 Geofysiske kart... 3 PUBLIKASJONER OG BØKER... 4 NGU Bulletin 439... 4 NGU Bulletin 440... 4 BATLAS Mid Norway plate

Detaljer

Masterlinje mineralressurser / økonomisk geologi. Hva lærer du?

Masterlinje mineralressurser / økonomisk geologi. Hva lærer du? Masterlinje mineralressurser / økonomisk geologi Hva lærer du? Du vil lære hvilke geologiske prosesser som fører til at mineralforekomster dannes i naturen, og hvilke mineraler og bergarter som er viktige

Detaljer

Fagdag for kommunene i Oppland

Fagdag for kommunene i Oppland Fagdag for kommunene i Oppland -Planlegging og drift av massetak- Lillehammer 10.12 2014 Knut J. Wolden og Lars Libach Norges geologiske undersøkelse Norges geologiske undersøkelse Underlagt Nærings- og

Detaljer

Elektronisk kvittering på mottatt leveranse - "GIO Land" channel: Verification finished by Geir-Harald Strand (stage reference: _h8fmg) Dok.

Elektronisk kvittering på mottatt leveranse - GIO Land channel: Verification finished by Geir-Harald Strand (stage reference: _h8fmg) Dok. Offentlig journal Seleksjon: Rapport generert: 1.9.2014-7.9.2014, Dokumenttype:,,N,X, Status: J,A 08.09.2014 Elektronisk kvittering på mottatt leveranse - "GO Land" channel: Verification finished by Geir-Harald

Detaljer

Mineralske ressurser i Hordaland. Rolv M. Dahl og Eyolf Erichsen Norges geologiske undersøkelse

Mineralske ressurser i Hordaland. Rolv M. Dahl og Eyolf Erichsen Norges geologiske undersøkelse Mineralske ressurser i Hordaland Rolv M. Dahl og Eyolf Erichsen Norges geologiske undersøkelse Geologi for samfunnet NGUs data og kunnskap er et kollektivt gode Forvaltning av kunnskap til bruk for industri

Detaljer

Innhenting av seismikkdata i Barentshavet sørøst & evaluering av området

Innhenting av seismikkdata i Barentshavet sørøst & evaluering av området Innhenting av seismikkdata i Barentshavet sørøst & evaluering av området Lars Jensen, oljedirektoratet TEKNA seminar Olje og gassproduksjon i kaldt klima 6.-7. jan. 2015 Trondheim Innhenting av seismikkdata

Detaljer

Statoils erfaringer fra CO 2 -lagring

Statoils erfaringer fra CO 2 -lagring Statoils erfaringer fra CO 2 -lagring Presentert av Ola Eiken Tekna kursdager 7. januar 2011 Offshore Sleipner Onshore In Salah Sub-sea Snøhvit 1 - Classification: External 2011-01-07 Snøhvit Sleipner

Detaljer

Experiences with 2D resistivity measurements (ERT) at the surface. Inger-Lise Solberg

Experiences with 2D resistivity measurements (ERT) at the surface. Inger-Lise Solberg Experiences with 2D resistivity measurements (ERT) at the surface Inger-Lise Solberg Content Methods Classification Examples from projects in quick-clay areas Melhus Rissa Conclusions Methods and classification

Detaljer

2005: SITUASJONSRAPPORT MINERALRESSURSER

2005: SITUASJONSRAPPORT MINERALRESSURSER 2005: SITUASJONSRAPPORT MINERALRESSURSER Nord-Norge har et stort potensial for metalliske ressurser i berggrunnen Betydelig økning i etterspørsel og prospektering etter malm og metalliske råstoffer både

Detaljer

Mineralressurser i Trøndelag Seminar om mineralutvinning 1. februar 2014 Forum for natur og friluftsliv Rolv Dahl, Norges geologiske undersøkelse

Mineralressurser i Trøndelag Seminar om mineralutvinning 1. februar 2014 Forum for natur og friluftsliv Rolv Dahl, Norges geologiske undersøkelse Mineralressurser i Trøndelag Seminar om mineralutvinning 1. februar 2014 Forum for natur og friluftsliv Rolv Dahl, Norges geologiske undersøkelse M.Smelror 1. Tre ord om geologisk mangfold 2. Bør vi slutte

Detaljer

ÅKNES. Åknes Rapport 05.2011. Scenario og prognoser for fjellskred og flodbølger fra Åknes og Hegguraksla

ÅKNES. Åknes Rapport 05.2011. Scenario og prognoser for fjellskred og flodbølger fra Åknes og Hegguraksla Åknes Rapport 05.2011 Scenario og prognoser for fjellskred og flodbølger fra Åknes og Hegguraksla Revidert og utvida utgave av Åknes Rapport 01.2010 Foto Richard Nordland ÅKNES/TAFJORD BEREDSKAP IKS, ØDEGÅRDSVEGEN

Detaljer

Norway. Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff.

Norway. Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff. Norway Museum Statistics for 2011. Statistical data from 134 museums that were open to the public and had at least one man year regular staff. Arts Council Norway Tel: +47 21 04 58 00 post@kulturrad.no

Detaljer

TECHNICAL PROGRESS AND STRUCTURAL CHANGE IN THE NORWEGIAN PRIMARY ALUMINUM INDUSTRY

TECHNICAL PROGRESS AND STRUCTURAL CHANGE IN THE NORWEGIAN PRIMARY ALUMINUM INDUSTRY ARTIKLER FRA STATISTISK SENTRALBYRÅ NR. 145 REPRINT FROM THE SCANDINAVIAN JOURNAL OF ECONOMICS 85 (1983), pp 113-126 TECHNICAL PROGRESS AND STRUCTURAL CHANGE IN THE NORWEGIAN PRIMARY ALUMINUM INDUSTRY

Detaljer

Foreløpig rapport over oppfølging av PGE anomale prøver i Seilandprovinsen

Foreløpig rapport over oppfølging av PGE anomale prøver i Seilandprovinsen Foreløpig rapport over oppfølging av PGE anomale prøver i Seilandprovinsen Morten Often og Henrik Schiellerup, Norges geologiske undersøkelse. I perioden 24. 26. juli ble et område på Stjernøy og et på

Detaljer

A short introduction to the geology around the inner part of the Oslo fjord.

A short introduction to the geology around the inner part of the Oslo fjord. A short introduction to the geology around the inner part of the Oslo fjord. The city of Oslo is located in a geologically interesting area in the middle of the Permian Oslo Graben surrounded by Precambrian

Detaljer

Fra leting til bærekraftig forvaltning

Fra leting til bærekraftig forvaltning Fra leting til bærekraftig forvaltning Fra leteprogrammer til forekomstklassifisering Henrik Schiellerup, NGU NGU-dagen, 07.02.2014 Innhold NGUs ressursprogrammer - MINN - MINS Ressursoversiktene de nasjonale

Detaljer

Fra dybdekartlegging til digitale terrengmodeller og skyggerelieff

Fra dybdekartlegging til digitale terrengmodeller og skyggerelieff Fra dybdekartlegging til digitale terrengmodeller og skyggerelieff HYDROGRAPHIC DATA FOR THE BENEFIT OF SOCIETY Hanne Hodnesdal Statens kartverk Sjø Programmøte i MAREANO Bergen 29-30 May 2011 MAREANO

Detaljer

Pressemelding 1. november 2012

Pressemelding 1. november 2012 Pressemelding 1. november 2012 Konkurstallene for oktober 2012 ligger på omtrent samme nivå som i oktober 2011. Hittil i år har konkurstallene i hele landet sunket med 12,5 prosent. Det er bare små endringer

Detaljer

Offentlig journal Periode: 22022010-26022010

Offentlig journal Periode: 22022010-26022010 Offentlig journal Periode: 22022010-26022010 Journalenhet: Avdeling: Saksbehandler: Notater (X): Notater (N): Nei Nei 05/00308-24 I Dok.dato: 16022010 Jour.dato: 22022010 Avsender: Norges vassdrags- og

Detaljer

Her finner dere fag-og ressurspersoner som kan brukes som foredragsholdere:

Her finner dere fag-og ressurspersoner som kan brukes som foredragsholdere: Her finner dere fag-og ressurspersoner som kan brukes som foredragsholdere: Oversikt over alle landets krisentere: Østfold Stiftelsen Eva Senteret, Halden Krise- og incestsenteret i Fredrikstad et i Moss

Detaljer

BOASNEGLEN (LIMAX MANMUS) OG IBERIASNEGLEN (ARION LUCITANZCUS) I NORGE; UTBREDELSE, SPREDNING OG SKADEVIRKNINGER

BOASNEGLEN (LIMAX MANMUS) OG IBERIASNEGLEN (ARION LUCITANZCUS) I NORGE; UTBREDELSE, SPREDNING OG SKADEVIRKNINGER Vitenskapsmuseet Rapport Zoologisk Serie 1997-4 BOASNEGLEN (LIMAX MANMUS) OG IBERIASNEGLEN (ARION LUCITANZCUS) I NORGE; UTBREDELSE, SPREDNING OG SKADEVIRKNINGER Dag Dolmen og Kirsten Winge Norges teknisk-naturvitenskapelige

Detaljer

Climate change and adaptation: Linking. stakeholder engagement- a case study from

Climate change and adaptation: Linking. stakeholder engagement- a case study from Climate change and adaptation: Linking science and policy through active stakeholder engagement- a case study from two provinces in India 29 September, 2011 Seminar, Involvering ved miljøprosjekter Udaya

Detaljer

FAGDAG MASSETAK. Planlegging og forvaltning i Hedmark. Lars Libach 29. Januar 2015

FAGDAG MASSETAK. Planlegging og forvaltning i Hedmark. Lars Libach 29. Januar 2015 FAGDAG MASSETAK Planlegging og forvaltning i Hedmark Lars Libach 29. Januar 2015 Norges geologiske undersøkelse Landets sentrale institusjon for kunnskap om berggrunn, mineralressurser, løsmasser og grunnvann

Detaljer

2002-2012: Høyere utdanning og arbeid som tutor/veileder og forsker

2002-2012: Høyere utdanning og arbeid som tutor/veileder og forsker CURRICULUM VITAE Personalia: Navn: Xiang Ying Mei Stilling: Forsker 3 Telefon: 905 05 085 E-post: xm@ostforsk.no Utdanning: 2009 12: Doctor of Philosphy, The University of Queensland 2005-06: Bachelor

Detaljer

Geotermisk energi for Svalbard

Geotermisk energi for Svalbard Geotermisk energi for Svalbard Kirsti Midttømme 1, Nalân Koç 2, Yngve Birkelund 3,Ole Øiseth 4, Alvar Braathen 5,6, Magnus Eriksson 7, Volker Oie 8 1 Christian Michelsen Research 2 Norsk Polarinstitutt,

Detaljer

COUNTRY REPORT- NORWAY

COUNTRY REPORT- NORWAY COUNTRY REPORT- NORWAY EUFRIN BOARD - NOV. 2015 Mekjell Meland Nibio Ullensvang JULY 1, 2015 2 23.11.2015 NIBIO KNOWLEDGE FOR LIFE Our future well-being depends on sustainable use of our natural resources.

Detaljer

Offentlig journal Periode: 17012011-21012011

Offentlig journal Periode: 17012011-21012011 Offentlig journal Periode: 17012011-21012011 07/00256-5 I Dok.dato: 13012011 Jour.dato: 17012011 Arkivdel: Personalarkiv Tilg. kode: P Par.: Offl 13, FVL 13.1 Avsender: Statens pensjonskasse Mottaker:

Detaljer

THE EFFECT ON CONSUMPTION OF HOUSEHOLD SIZE AND COMPOSITION

THE EFFECT ON CONSUMPTION OF HOUSEHOLD SIZE AND COMPOSITION ARTIKLER FRA STATISTISK SENTRALBYRÅ NR.101 REPRINT FROM EUROPEAN ECONOMIC REVIEW 9 (1977) THE EFFECT ON CONSUMPTION OF HOUSEHOLD SIZE AND COMPOSITION Av Hilde Bojer KONSUM OG HUSHOLDNINGENS STØRRELSE OG

Detaljer

Offentlig journal Periode: 22082011-26082011

Offentlig journal Periode: 22082011-26082011 Offentlig journal Periode: 22082011-26082011 07/00205-33 U Dok.dato: 23082011 Jour.dato: 23082011 Avsender: Maringeologi - OL Mottaker: FORSVARET, Fellesoperativt hovedkvarter FOHK Sak: HAVBUNNSDATA FOR

Detaljer

1. divisjon: Trondheim 2. divisjon avdeling A: Trondheim 2. divisjon avdeling B: Trondheim 2. divisjon avdeling C: Trondheim

1. divisjon: Trondheim 2. divisjon avdeling A: Trondheim 2. divisjon avdeling B: Trondheim 2. divisjon avdeling C: Trondheim 1. divisjon: Trondheim 1 Vest-Agder 1 Mæsel helgemae@hotmail.com 2 Midt-Trøndelag 2 Våge john.vage@jbv.no 3 Rogaland 1 Hauge rune@007.gg 4 Nord-Trøndelag 1 Davidsen ragnar.davidsen@ntebb.no 5 Hordaland

Detaljer

Polluted sediments in Bjørvika the submerged tunnel project

Polluted sediments in Bjørvika the submerged tunnel project Polluted sediments in Bjørvika the submerged tunnel project Aud Helland Dr.scient Marine geology aud.helland@ramboll.no 2 Contents Pollution history The submerged tunnel project Pollution in the tunnel

Detaljer

RADON FRA PUKK. - grenseverdier og prøvetaking -

RADON FRA PUKK. - grenseverdier og prøvetaking - RADON FRA PUKK - grenseverdier og prøvetaking - Pukk kan bl.a. benyttes som avretnings-/dreneringsmasser under og rundt bygninger. Dersom pukken inneholder mye naturlig radium og uran kan det føre til

Detaljer

Offshore Logistikkonferansen 2016 Færre folk - smartere løsninger? Fra et forsynings- og logistikk perspektiv

Offshore Logistikkonferansen 2016 Færre folk - smartere løsninger? Fra et forsynings- og logistikk perspektiv Offshore Logistikkonferansen 2016 Færre folk - smartere løsninger? Fra et forsynings- og logistikk perspektiv Leif Arne Strømmen, SVP Projects, Oil & Gas and Marine Logistics, Kuehne+Nagel (AG & Co) KG

Detaljer

Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land. Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries

Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land. Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries Statistiske oppgaver over selvmord i Norge, Norden og de baltiske land Suicide statistics in Norway, the Nordic and the Baltic countries Finn Gjertsen 1, 2 26 1 Seksjon for selvmordsforskning og forebygging,

Detaljer

URBAN MINING GJENNVINNING AV METALLER FRA EE-AVFALL. Rolf Tore Ottesen Norges geologiske undersøkelse

URBAN MINING GJENNVINNING AV METALLER FRA EE-AVFALL. Rolf Tore Ottesen Norges geologiske undersøkelse URBAN MINING GJENNVINNING AV METALLER FRA EE-AVFALL Rolf Tore Ottesen Norges geologiske undersøkelse REGJERINGENS MINERALSTRATEGI Næringsminister Trond Giske TEMA FOR FOREDRAGET Tradisjonell gruvedrift

Detaljer

Offentlig journal. Geovekst-aktivitet, rapport 2007, plan 2008. Tildeling Geovekst for Østfold fylke 2007/230-5 182/2008 22.01.2008 04.05.

Offentlig journal. Geovekst-aktivitet, rapport 2007, plan 2008. Tildeling Geovekst for Østfold fylke 2007/230-5 182/2008 22.01.2008 04.05. Offentlig journal Seleksjon: Rapport generert: 30.4.2012-6.5.2012, Dokumenttype:,, Status: J,A 07.05.2012 Geovekst-aktivitet, rapport 2007, plan 2008 Tildeling Geovekst for Østfold fylke 2007/230-5 182/2008

Detaljer

Offentlig journal Periode: 11102010-15102010

Offentlig journal Periode: 11102010-15102010 Offentlig journal Periode: 11102010-15102010 05/00508-9 I Dok.dato: 11102010 Jour.dato: 14102010 Avsender: Hurum Energigjenvinning KS Mottaker: NGU-lab - BK Sak: ANALYSE AV ASKEPRØVER - HURUM ENERGIGJENVINNING

Detaljer

Behov for grunnundersøkelser ved tiltak i landbruket

Behov for grunnundersøkelser ved tiltak i landbruket Behov for grunnundersøkelser ved tiltak i landbruket Hva finnes der nede mon tro? Per Ryghaug, Sjefsingeniør, Geomatikk, NGU NGU er landets sentrale institusjon for kunnskap om berggrunn, mineralressurser,

Detaljer

Klima i Norge 2100 Kunnskapsgrunnlag for klimatilpassing

Klima i Norge 2100 Kunnskapsgrunnlag for klimatilpassing Klima i Norge 2100 Kunnskapsgrunnlag for klimatilpassing Asgeir Sorteberg Geofysisk Institutt, UiB Bjerknessenteret, UiB The size of this warming is broadly consistent with predictions The balance of climate

Detaljer

Norge. Tekst 2. Arbeid med ord læremidler A/S, 2012. Astrid Brennhagen www.arbeidmedord.no

Norge. Tekst 2. Arbeid med ord læremidler A/S, 2012. Astrid Brennhagen www.arbeidmedord.no Norge Tekst 2 Arbeid med ord læremidler A/S, 2012 1 Se på verdenskartet Hva heter verdensdelene? Nord-Amerika Sør-Amerika Afrika Asia Australia Europa 2 Norge ligger i Europa 3 Norge grenser til Sverige,

Detaljer

Skipsfart og ressurser i nord

Skipsfart og ressurser i nord Skipsfart og ressurser i nord Mulighetene for Nord-Norge Kyst- og havnekonferansen 2011 Kystverket Troms og Finnmark, Honningsvåg 9-10. november 2011 Jan Magne Markussen Daglig leder, seniorforsker Ocean

Detaljer

Offentlig journal Periode: 28112011-02122011

Offentlig journal Periode: 28112011-02122011 Offentlig journal Periode: 28112011-02122011 07/00205-36 U Dok.dato: 30112011 Jour.dato: 01122011 Avsender: Maringeologi - RB Mottaker: Astafjordprosjektet - Børge Arvesen Sak: HAVBUNNSDATA FOR ASTAFJORDPROSJEKTET

Detaljer

Norge tekst 2. Oppgaver. Arbeid med ord læremidler A/S, 2012. Astrid Brennhagen www.arbeidmedord.no

Norge tekst 2. Oppgaver. Arbeid med ord læremidler A/S, 2012. Astrid Brennhagen www.arbeidmedord.no Norge tekst 2 Oppgaver Arbeid med ord læremidler A/S, 2012 1 Hvor mange fylker er det i Norge? 16? 19 21 19 2 Hvilket ord skal ut? Trøndelag Akershus Østlandet Sørlandet Vestlandet 3 Hvilket ord skal ut??

Detaljer

Geologiske faktorer som kontrollerer radonfaren og tilnærminger til å lage aktsomhetskart.

Geologiske faktorer som kontrollerer radonfaren og tilnærminger til å lage aktsomhetskart. Geologiske faktorer som kontrollerer radonfaren og tilnærminger til å lage aktsomhetskart. Mark Smethurst 1, Bjørn Frengstad 1, Anne Liv Rudjord 2 og Ingvild Finne 2 1 Norges geologiske undersøkelse, 2

Detaljer

Arne Bjørlykke Seminar 5 okt.- 06 Geologi for Samfunnet Geohazard ekspertise i Norge og internasjonalt utfordringer

Arne Bjørlykke Seminar 5 okt.- 06 Geologi for Samfunnet Geohazard ekspertise i Norge og internasjonalt utfordringer Arne Bjørlykke Seminar 5 okt.- 06 Geologi for Samfunnet Geohazard ekspertise i Norge og internasjonalt utfordringer Oddvar Kjekstad Geohazards, hva legger vi i det? Hendelser forårsaket av geologiske forhold

Detaljer

Rapporterer norske selskaper integrert?

Rapporterer norske selskaper integrert? Advisory DnR Rapporterer norske selskaper integrert? Hvordan ligger norske selskaper an? Integrert rapportering er å synliggjøre bedre hvordan virksomheten skaper verdi 3 Norske selskaper har en lang vei

Detaljer

Lagringssikkerhet Seleksjonskriterier for lager

Lagringssikkerhet Seleksjonskriterier for lager Lagringssikkerhet Seleksjonskriterier for lager Erik Lindeberg SINTEF Petroleumsforsking NTNU/TEKNA kursdagene 7.-8. januar 2010 CO 2 -håndtering-post København Trondheim 8. januar 2010 SINTEF Petroleumsforskning

Detaljer

Cryptosporidium og Giardia i grunnvann fra borebrønner i fjell

Cryptosporidium og Giardia i grunnvann fra borebrønner i fjell Cryptosporidium og Giardia i grunnvann fra borebrønner i fjell Av Sylvi Gaut, Lucy Robertson, Bjørn Gjerde, Bjørge Brattli og Atle Dagestad Sylvi Gaut* og Atle Dagestad er forskere ved Norges geologiske

Detaljer

Offentlig journal. Periode: 06022012-10022012

Offentlig journal. Periode: 06022012-10022012 13022012 Offentlig journal Periode: 06022012-10022012 07/00205-38 I Dok.dato: 10022012 Jour.dato: 10022012 Avsender: Astafjordprosjektet - Børge Arvesen Mottaker: Maringeologi - OL Sak: HAVBUNNSDATA FOR

Detaljer

MINERALPOTENSIALET I SØR-NORGE NGU-DAGEN 2013. Henrik Schiellerup med mange flere...

MINERALPOTENSIALET I SØR-NORGE NGU-DAGEN 2013. Henrik Schiellerup med mange flere... MINERALPOTENSIALET I SØR-NORGE NGU-DAGEN 2013 Henrik Schiellerup med mange flere... MINERALPOTENSIALET I SØR-NORGE Nasjonal satsning på mineralleting i de tre nordligste fylkene gjennom programmet MINN,

Detaljer

Engaging Stakeholders in Sediment Management Examples from the United States

Engaging Stakeholders in Sediment Management Examples from the United States Engaging Stakeholders in Sediment Management Examples from the United States Steven Wolf US Army Corps of Engineers, New England District Igor Linkov, John T. Vogel US Army Corps of Engineers Engineer

Detaljer

AT THE CORE OF PERFORMANCE

AT THE CORE OF PERFORMANCE Teknologiske kvalifikasjoner Tanker fra Næringslivet om fremtidens behov Anne-Lise Aukner Administrerende direktør Nexans Norway A worldwide leading expert in the cable industry 2011 Sales by geographic

Detaljer

Lete- og utviklingsprosjekter i Sør-Norge

Lete- og utviklingsprosjekter i Sør-Norge Lete- og utviklingsprosjekter i Sør-Norge NGU-dagene 7. februar 2013 Mona Schanche, utforskningsleder Exploration and production of high-end minerals and metals Nordic Mining ASA N-0250 Oslo Norway Tel

Detaljer

The Future of Academic Libraries the Road Ahead. Roy Gundersen

The Future of Academic Libraries the Road Ahead. Roy Gundersen The Future of Academic Libraries the Road Ahead Roy Gundersen Background Discussions on the modernization of BIBSYS Project spring 2007: Forprosjekt modernisering Process analysis Specification Market

Detaljer

Offentlig journal Periode: 13082012-17082012

Offentlig journal Periode: 13082012-17082012 Offentlig journal Periode: 13082012-17082012 11/00036-19 U Dok.dato: 07082012 Jour.dato: 13082012 Mottaker: Statens vegvesen, Region Vest Sak: OPPFØLGENDE UNDERSØKELSER ROGFAST Dok: Oversendelse av NGU-rapport

Detaljer

Dok.dato: 26.03.2010. Dok.dato: 31.03.2010. Dok.dato: 23.03.2010

Dok.dato: 26.03.2010. Dok.dato: 31.03.2010. Dok.dato: 23.03.2010 Offentlig journal Seleksjon: Rapport generert: 05.04-09.04 2010, Dokumenttype:,, Status: J,A 20.04.2010 nvitasjon til halvårlig samarbeidsmøte mellom Avinor og Meteorologisk institutt nvitasjon til møte

Detaljer

AT THE CORE OF PERFORMANCE

AT THE CORE OF PERFORMANCE which I am afraid may create a lot of uncertainty in the IS community. AT THE CORE OF PERFORMANCE Fremtidige muligheter og utfordringer for industrien i det globale energi / energirelaterte markedet Anne-Lise

Detaljer

Offentlig journal Periode: 20082012-24082012

Offentlig journal Periode: 20082012-24082012 Offentlig journal Periode: 20082012-24082012 10/00529-9 U Dok.dato: 23082012 Jour.dato: 23082012 Mottaker: Miljøverndepartementet Sak: DET OFFENTLIGE KARTGRUNNLAGET (DOK) Dok: Høringsuttalelse - Rapport

Detaljer

Offentlig journal. SIOS Preparatory Phase project. Annex IV-Form A- Accession of Beneficiaries to the Grant Agreement

Offentlig journal. SIOS Preparatory Phase project. Annex IV-Form A- Accession of Beneficiaries to the Grant Agreement Offentlig journal Seleksjon: Rapport generert: 17.01-21.01 2011, Dokumenttype:,, Status: J,A 03.05.2011 nnhold: SOS Preparatory Phase project. Annex V-Form A- Accession of Beneficiaries to the Grant Agreement

Detaljer

MINERALRESSURSER OG VERNEVERDIGE LOKALITETER I SOGN OG FJORDANE

MINERALRESSURSER OG VERNEVERDIGE LOKALITETER I SOGN OG FJORDANE NOTAT Til: Sogn og Fjordane Fylkeskommune v/ Trond Sundby Fra: NGU Arkiv: Dato: 11. november 2010 Kopi: MINERALRESSURSER OG VERNEVERDIGE LOKALITETER I SOGN OG FJORDANE Under følger en kortfattet vurdering

Detaljer

Bibliometri i studier av forskning

Bibliometri i studier av forskning 3,0 2,5 Sweden 2,0 Denmark 1,5 1,0 Finland 0,5 Norway 0,0 Bibliometri i studier av forskning Gunnar Sivertsen Oversikt 1. Hva er bibliometri? 2. Eksempler på undersøkelser av: Forskningsaktivitet Fagprofiler

Detaljer

Samfunnsmessige endringer, Næringslivets behov og Transportbehov 2020

Samfunnsmessige endringer, Næringslivets behov og Transportbehov 2020 Nasjonal Transportplan 2010-2019 Regionalt møte, Tromsø, 14.06.07 Samfunnsmessige endringer, Næringslivets behov og Transportbehov 2020 v/johan P. Barlindhaug Barlindhaug AS Utfordringen 2020 er langt

Detaljer

Fortidens klima: Naturlige endringer i Golfstrømmen de siste 11 000 årene

Fortidens klima: Naturlige endringer i Golfstrømmen de siste 11 000 årene Fortidens klima: Naturlige endringer i Golfstrømmen de siste 11 000 årene Nalan Koç Norwegian Polar Institute Globalt midlet overflatetemperatur (IPCC, 2001) Utledet overflate-temperatur for nordlige halvkule

Detaljer

Internasjonal forskning

Internasjonal forskning Internasjonal forskning IEA Annex 41: Whole building heat, air and moisture response Høydepunkter fra 7th Nordic Building Physics Symposium 2005 James P. Rydock Norsk bygningsfysikk dag 24.november 2005

Detaljer

Stefan Blumentrath, Nina Eide

Stefan Blumentrath, Nina Eide Stefan Blumentrath, Nina Eide GIS-analysen skal bidra til å utnytte (og utvide) kunnskapen om fjellreven vi har per i dag å videreutvikle en målrettet og helhetlig vernestrategi, basert på kriterier som:

Detaljer

CREATE Senter for forskningsdrevet innovasjon i havbruksteknologi. CREATE Merdmiljø workshop 4. november 2010

CREATE Senter for forskningsdrevet innovasjon i havbruksteknologi. CREATE Merdmiljø workshop 4. november 2010 CREATE Senter for forskningsdrevet innovasjon i havbruksteknologi CREATE Merdmiljø workshop 4. november 2010 CREATE Et senter for forskningsdrevet innovasjon i havbruksteknologi Tre industri og seks forskningspartnere

Detaljer

Ullsfjorden Geologi og landskap som ressurs. Verdiskapning - Urørt natur!

Ullsfjorden Geologi og landskap som ressurs. Verdiskapning - Urørt natur! Ullsfjorden Geologi og landskap som ressurs Verdiskapning - Urørt natur! Foto: Steffen Bergh 2008 Lyngen og Ullsfjord et unikt alpint kyst/fjordlandskap i Troms Ullsfjordområdet har mange av de samme geologiske

Detaljer

Miljøutfordringer, deponiløsninger

Miljøutfordringer, deponiløsninger Miljøutfordringer, deponiløsninger Geonor 2012, Mo i Rana Ivar S. Fossum Exploration and production of high-end minerals and metals Nordic Mining ASA N-0250 Oslo Norway Tel +47 22 94 77 90 Fax +47 22 94

Detaljer

Dok.dato: 26.08.2011. IPCC Special Report on "Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation" (SREX

Dok.dato: 26.08.2011. IPCC Special Report on Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation (SREX Offentlig journal Seleksjon: Rapport generert: 29.08-02.09 2011, Dokumenttype:,, Status: J,A 05.09.2011 nvitasjon til møte Høring av revidert søknad og konsekvensutredning Finnmark Kraft AS - Hamnefjell

Detaljer

The building blocks of a biogas strategy

The building blocks of a biogas strategy The building blocks of a biogas strategy Presentation of the report «Background report for a biogas strategy» («Underlagsmateriale til tverrsektoriell biogass-strategi») Christine Maass, Norwegian Environment

Detaljer

INTSOK. Regionaldirektør Håkon Skretting. Resultater av avsluttet prosjekt: Prosjekt for partnerskap mellom russisk og norsk olje og gassindustri.

INTSOK. Regionaldirektør Håkon Skretting. Resultater av avsluttet prosjekt: Prosjekt for partnerskap mellom russisk og norsk olje og gassindustri. INTSOK Resultater av avsluttet prosjekt: Prosjekt for partnerskap mellom russisk og norsk olje og gassindustri. Prosjekt under etablering: Russisk norsk industrisamarbeid mot nordområdene Regionaldirektør

Detaljer

BRØDRENE DAHL AS - Et norsk selskap i Saint-Gobain familien. www.dahl.no

BRØDRENE DAHL AS - Et norsk selskap i Saint-Gobain familien. www.dahl.no BRØDRENE DAHL AS - Et norsk selskap i Saint-Gobain familien Saint-Gobain vår eier Saint-Gobain, et av verdens 100 ledende industriselskap Virksomhet i 64 land Mer enn 190 000 ansatte Historie BRØDRENE

Detaljer

jernbanetransporter i nord

jernbanetransporter i nord Potensialet for internasjonale jernbanetransporter i nord Tromsø 19. august 2010 Av Stig Nerdal Transportutvikling AS & Union Internationale des Chemins de Fer Barents railways -main structures TRANSPORTUTVIKLING

Detaljer

Erfaringer og anbefalinger

Erfaringer og anbefalinger SIU partnerships Erfaringer og anbefalinger Bernd Etzelmüller Seksjon for Geografi og hydrologi Institutt for geofag, UiO Meeting Oslo-Gardermoen 29.4.2015 Faculty of mathematics and natural sciences Exchange

Detaljer

NGU Rapport 2007.010. Naturlige forekomster av arsen og tungmetaller langs jernbanenettet

NGU Rapport 2007.010. Naturlige forekomster av arsen og tungmetaller langs jernbanenettet NGU Rapport 2007.010 Naturlige forekomster av arsen og tungmetaller langs jernbanenettet INNHOLD 1. INNLEDNING... 4 1.1. JERNBANENETTET... 4 1.2. JERNBANEVERKETS PUKKLEVERANDØRER... 5 1.3. FLOMSEDIMENTDATABASEN...

Detaljer

Offentlig journal. Periode: 30012012-03022012

Offentlig journal. Periode: 30012012-03022012 06022012 Offentlig journal Periode: 30012012-03022012 05/00080-18 I Dok.dato: 05012012 Jour.dato: 03022012 Avsender: International Centre for Geohazards (ICG) - Farrokh Nadim Mottaker: Regnskap - HST Sak:

Detaljer

Klimaforandringer gennem jordens historie hvad er et normalt klima?

Klimaforandringer gennem jordens historie hvad er et normalt klima? Klimaforandringer gennem jordens historie hvad er et normalt klima? Centre for Past Climate Studies Institut for Geoscience, Aarhus Universitet Global atmosphere temperature, 1880-2011 CO 2 i atmosfæren

Detaljer

Status Aker Verdal Mai 2010

Status Aker Verdal Mai 2010 part of Aker Status Aker Verdal Mai 2010 Verdal Formannskap 6. mai 2010 Nina Udnes Tronstad President, Aker Solutions, Verdal 2010 Aker Solutions Financials AKSO total - Q1/2010 ED&S Subsea P&T P&C Revenue

Detaljer