!!! Landslaget for lokalaviser Håndbok Opplagsberegning. Avisåret Innhold. 1. Innledning. Side 2. Side Formål med opplagsoppgaven

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "!!! Landslaget for lokalaviser Håndbok Opplagsberegning. Avisåret 2013. Innhold. 1. Innledning. Side 2. Side 3. 2. Formål med opplagsoppgaven"

Transkript

1 Innhold 1. Innledning Landslaget for lokalaviser Håndbok Opplagsberegning 2. Formål med opplagsoppgaven Avisåret 2013 Side 2 Side 3 1. Regler for opplagsberegning / beregning elektronisk salg av avis 1. Vedlegg til opplagsoppgaven 1. Opplagkontrollens administrasjon 1 Side 3 Side 5 Side 6

2 1. INNLEDNING: Det er igjen tid for beregning av opplagstall. Vedlagt følger «Regler for opplagsfastsettelse» vedtatt av LLA, og opplagsskjema med journalsammendrag. Husk at avisens egen revisor skal bekrefte tallene. Opplagsskjema, journalsammendrag og andre vedlegg sendes til LLA-sekretariatet, Kongens gate 14, 0153 Oslo innen 18. januar E-post adressen er Sekretariatet sender så oppgaven videre til Norsk Opplagskontroll AS, som godkjenner opplagstallene for LLA sine medlemmer. Innleveringsfist for opplagoppgaven er 18. januar 2014, og offentliggjøring av opplagstall vil skje tirsdag 18. februar Det er viktig at ingen går ut med eget opplagstall før felles offentliggjøring. Alle LLA-avisene må delta i opplagskontrollen, også de som har lite opplag eller for lav utgivelseshyppighet til å motta pressestøtte (opplag på og minimum 48 nr pr år). Opplagskontrollen er en betingelse for å motta pressestøtte. NB Aviser som ikke har fått statsstøtte tidligere, men som fyller kravene for første gang i 2012/13, må sende søknad med opplysninger om avisen til Medietilsynet, Nygata 4, 1607, Fredrikstad. Telefon: Selv om annonsørene og byråene for tiden viser stor interesse for lesertall, har markedsundersøkelser om lesergrupper, og måler effekt av annonseringen, så er opplagstallene og spredning fortsatt grunnlaget for beregning av lesertall. Opplagstallene derfor fortsatt svært viktig for avisene. Selv om det har vært en viss stagnering i opplagsvekst viser lokalavisene en betydelig styrke. Det er uansett et hyggelig faktum at LLA-avisene fortsatt har en meget god posisjon i sitt lokalmarked. Kontroll av opplagsoppgaver foretas som vanlig av Norsk Opplagskontroll as ved direktør Henry Nilsen. Dersom noen har problemer med utfylling av opplagsoppgaven, kan avisen kontakte Henry Nilsen i Norsk Opplagskontroll for spørsmål og råd. Følgende adresser kan brukes: E-post: Mobiltelefon: Postadresse: Norsk Opplagskontroll, Furukollen 15, 3924 Porsgrunn. Dokumenter som skal sendes pr epost, skannes og sendes som E-post vedlegg til Lykke til med arbeidet. Oslo, 7. desember Vennlig hilsen - Landslaget for lokalaviser Rune Hetland - Generalsekretær 2

3 2. FORMÅL MED OPPLAGSOPPGAVEN: Alle aviser tilsluttet Landslaget for lokalaviser (LLA) skal levere oppgave etter de regler LLA fastsetter. Regler for opplagsoppgaven er utarbeidet og vedtatt av LLA sitt styre. Formålet med opplagsoppgaven er å beregne opplaget av avisen for offentliggjøring til brukere av opplagstall. Tallene har blant annet følgende funksjoner: I forhold til markedet - annonsørene. Lesertallene er de som benyttes i det daglige medievalget, men disse tallene er forankret i opplagstallene. Dessuten er lesertallene beheftet med usikkerhet fordi de er basert på representative undersøkelser. Opplagstallene derimot skal være et sant uttrykk for opplaget. I den interne konkurransen avisene imellom. Her er det særlig på avismarkeder med sterk konkurranse at selv mindre forskyvninger i det innbyrdes forholdet i opplagstall tillegges vesentlig betydning. I konkurransen mellom de ulike mediekanaler (aviser, ukepresse, fagpresse, nett, nye plattformer). Opplagstallene eller endringene i disse brukes her direkte som mål på kanalens posisjon. Beregning av pressestøtten. For de støtteberettigede avisene får følgelig opplagsfastsettelsen direkte økonomisk betydning. Det er viktig at opplagstallene er troverdige, noe vi oppnår med gode regler og felles kontroll i avisbransjen. LLA legger stor vekt på at reglene er enkle å praktisere. For å spare tid og kostnader både for den enkelte avis og i kontrollarbeidet. Vi ser det også som viktig å ha regler som gir tilnærmet likt opplag som med MBLs regler. Det er dessuten viktig at reglene ikke avviker vesentlig fra staten sine opplagsregler i forbindelse med pressestøtten. 3. REGLER FOR OPPLAGSFASTSETTELSE: Aviser tilsluttet Landslaget for lokalaviser må minst en gang i året beregne sine opplagstall, og få tallene godkjent av Norsk Opplagskontroll as. Opplagsperioden er kalenderåret Opplagsfastsettelsen bygger i hovedsak på de forskriftene Medietilsynet har gitt om produksjonstilskudd til dagsaviser, og er også tilpasset MBL sine regler for opplagsberegning. Opplagstallene beregnes slik: A. Abonnement: Alt betalt abonnement som gjelder det kalenderår oppgaven omfatter, omregnet i antall pr utgivelse etter avisens abonnementspris for samme år. Utgangspunktet for å kunne klassifisere et salg som abonnement er at mottakeren gjennom en individuell bestilling og betaling etterspør avisen. Dersom innbetalingen omfatter flere godkjente mottakere, må det foreligge distribusjonslister for den enkelte avismottaker med innbetalingen. Abonnement gitt som gave uten betingelser betalt av andre, skal telles med i netto- opplaget. 3

4 Antall abonnenter tar utgangspunkt i innbetalt abonnement i 2013, korrigert for inngående og utgående balanse. Når man har funnet årets abonnementsinntekter deles disse pengene på beregnet gjennomsnittlig abonnementspris for året. Det vil si at man: - tar innbetalte abonnementspenger i og legger til overført abonnementsinntekt fra forrige år (balansen pr ) - og trekker fra innbetalt beløp som tilhører abonnement for 2014 (Gjeld/forskudd abonnement i balansen pr ) Det beløp man kommer frem til deles på gjennomsnittlig årlig abonnementspris, hvor man får antall abonnenter. Portotillegg for utsendelse av avis utenfor Norden må ikke beregnes inn som abonnementsinntekt. Utregning av gjennomsnittspris vedlegges opplagsoppgaven. B. Budaviser: Avisens egne lønnsinnberettede avisbud og bekreftede faktisk utleverte budaviser i samarbeidende distribusjon, begrenset til antall budruter. Ordinær postdistribusjon defineres ikke som samarbeidende distribusjon. Alternativt kan avisen legge til 1 en prosent av sitt netto abonnementsopplag (7A). Benyttes prosenttillegget, må dette benyttes fullt ut. C. Løssalg: Solgte løssalgseksemplarer i henhold til bokførte løssalgsinntekter for året (før fratrekk av provisjon). Løssalgsinntektene deles på antall utgivelsesdager og deles videre på pris pr enhet. OBS: Dersom man bokfører brutto inntekter på løssalg må man dele på brutto utsalgspris. Dersom man bokfører netto løsslagspris (etter fratrekk av løssalgsprovisjon), så må man dele nett løsslagspris (enhetspris fratrukket provisjon). D. Sum opplag i henhold til regnskap. Her summeres abonnement (A), budaviser (B) og løssalg (C). E. Ansatte, annonsører, byrå og andre gratismottakere av avisen: Man kan beregne et tillegg for aviser som går til eiere, annonsører, bud, ansatte, samt annonsører og byråer. Dette tillegget regnes som et prosenttillegg til punkt D, eller som et eksakt antall etter følgende oppsett: - aviser med opplag opp til anledning til å føre opp 250 aviser eller inntil 8 % av opplag i følge regnskapet. - aviser med opplag over 5000 anledning til å føre opp 400 aviser eller inntil 7 % av opplag i følge regnskapet. NB Alternativet som gir høyest tall skal benyttes 4

5 Et bærende prinsipp i opplagsberegningen er at man kan ikke ha høyere opplag enn det antallet man får fra trykkeri. Journalsammendraget viser hvor mange aviser som er trykket. Dersom man får høyere opplagstall i opplagsskjemaet enn i journalsammendraget skyldes det vanligvis at man ikke bestiller så mange aviser fra trykkeriet som man har anledning å legge til under punkt E. Man må da redusere antallet under punkt E slik at beregnet opplagstall tilsvarer antall trykket aviser. Elektroniske solgte aviser kommer i tillegg til antall trykket. F. Elektronisk salg av aviser: Salg av papiravisen i elektronisk form (e-avis) tillates tatt med under punkt F i opplagsoppgaven. Dette gjelder både salg i abonnement og/eller løssalg. Forutsetningene for at elektroniske utgaver kan tas med i opplagsoppgaven er: - At e-avisen er individuelt bestilt og betalt, - man tar reelt betalt for avisen, som abonnement eller i løssalg, - at prisen på den elektroniske avis må være offentlig tilgjengelig, - at det er den tilnærmet komplette utgaven av papiravisen som selges i elektronisk form. Beregning av opplaget skjer etter samme regnskapsmessig og beregningsmessig regler som for papiravisen, abonnement (punkt A) og/eller løssalg (punkt C). Det beregnes ikke prosenttillegg (punkt B og/eller punkt D) på den elektroniske utgaven. For kombinasjonssalg (papir + e-avis) gjelder følgende regel for fastsettelse av opplag for e- avisen: - At kombinasjonsproduktet er individuelt bestilt og betalt - Det må klart fremgå hva som er ordinær pris for papirutgaven og hva som er ordinær pris for e-avisen. Dette må fremkomme i en offentlig prisliste. - Prisen for e-avisen må være lik den offisielle prisen i prislisten for å få fullt tellende opplag for tilleggsproduktet. Ved reduksjon av prisen vil opplaget bli tilsvarende redusert. Eksempel: I avisens offisielle prisliste er prisene for et årsabonnement følgende: Papirutgaven (hovedproduktet): kr. 300,- E-avisen ( stand alone ): kr. 100,- Kombinasjonsprodukt: Papirutgaven og e-avis: kr. 320,- Siden pristillegget for e-avis er på 20 kroner, så utgjør dette tillegget 1/5 del av årsprisen på elektronisk alene salg. Et kjøp av et kombinasjonsabonnement vil i dette tilfelle telle som 1,2 i opplag. 5

6 VÆR OPPMERKSOM PÅ AT DET ER 25 % MERVERDIAVGIFT PÅ ELEKTRONISK SALG AV AVIS. G: Summen av punktene D, E og F utgjør avisens opplag for VEDLEGG TIL OPPLAGSOPPGAVEN: - Utregning gjennomsnittspris abonnement. Saldoliste pr fra Info-Soft. - Fra Info-Press heter listen Gjeld til abonnementskunder med fremtidig utløp. - Produkt/termin liste fra Info-Soft pr Beregning av elektronisk solgt opplag. 5. Opplagskontrollens administrasjon og gjennomføring Opplagskontrollen administreres av administrasjonen i Landslaget for lokalavsier. Opplagsoppgavene for foregående år skal være innsendt til LLA innen 18. januar Norsk Opplagskontroll AS kontrollerer oppgavene og tar eventuelt kontakt med avisen/avisens revisor dersom nærmere oppklaring er nødvendig. De aviser som skriftlig har fått varsel om kontroll før offentliggjøring, skal ha stedlig kontroll av Norsk Opplagskontroll as før opplaget kan godkjennes. Nye medlemmer får stedlig kontroll de to første hele driftsår. Stikkprøver foretas årlig ved tilfeldig utvalg. Hver avis skal ellers ha stedlig kontroll hvert 6. år. Denne stedlige kontrollen er for å kvalitetssikre avisenes opplagstall. Konsekvenser ved uriktige oppgaver - Opplagskorrigeringer som antas å ha markedsmessig betydning, meddeles byråene/ annonsørene. - Alle opplagskorrigeringer for støtteberettigede aviser, meddeles Medietilsynet. - Feil som er oppstått tidligere år, som avdekkes under stedlig kontroll, blir behandlet av LLA. - LLA tar stilling til om feil korrigeres i årets opplagstall eller rettes ved neste års opplagsberegning. Avisene må innen 18. januar 2014 sende inn opplagsoppgave med trykkerijournal og øvrige nødvendige vedlegg til LLA, Kongens gate 14, 0153 Oslo. E-post Husk: skjemaet skal være underskrevet av ansvarlig leder i avisen og av avisens revisor. 6

Håndbok. for kontroll av avisens opplagstall. Nye presiseringer for 2013 er merket med rød skrift. Se spesielt side 5 og 6.

Håndbok. for kontroll av avisens opplagstall. Nye presiseringer for 2013 er merket med rød skrift. Se spesielt side 5 og 6. Håndbok for kontroll av avisens opplagstall 2013 Nye presiseringer for 2013 er merket med rød skrift. Se spesielt side 5 og 6. 1 - INNLEDNING... 1 2 - RAPPORTERINGENS INNHOLD... 1 3 - REGLER FOR OPPLAGSOPPGAVER...

Detaljer

Håndbok. for kontroll av avisens opplagstall. Nye presiseringer for 2013 er merket med rød skrift. Se spesielt side 5 og 6.

Håndbok. for kontroll av avisens opplagstall. Nye presiseringer for 2013 er merket med rød skrift. Se spesielt side 5 og 6. Håndbok for kontroll av avisens opplagstall 2013 Nye presiseringer for 2013 er merket med rød skrift. Se spesielt side 5 og 6. 1. - INNLEDNING... I 2. - RAPPORTERINGENS INNHOLD... I 3. - REGLER FOR OPPLAGSOPPGAVER...

Detaljer

Håndbok, med veiledning for beregning av avisens opplagstall

Håndbok, med veiledning for beregning av avisens opplagstall Håndbok, med veiledning for beregning av avisens opplagstall Gjelder opplagsåret 2015 Endringer/presiseringer i 2015 er markert med rød tekst. 1. INNLEDNING... 3 2. RAPPORTERINGENS INNHOLD... 4 3. REGLER

Detaljer

(OPPDATERT PR 26. AUGUST

(OPPDATERT PR 26. AUGUST Håndbok for kontroll av avisens opplagstall Gjelder opplagåret 2014 (OPPDATERT PR 26. AUGUST 2014) MED VEILEDNING 1 - INNLEDNING... 1 2 - RAPPORTERINGENS INNHOLD... 2 3 - REGLER FOR OPPLAGSOPPGAVER...

Detaljer

19. februar 2013 MEDIETALL 2012 19.02.2013

19. februar 2013 MEDIETALL 2012 19.02.2013 19. februar 2013 MEDIETALL 2012 19.02.2013 DET STORE BILDET Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner i de respektive markedene Fortsatt nedgang på de papirbaserte plattformene, økning på

Detaljer

Rapporter VIKTIG! Ved årsskiftet i overgangen mellom desember og januar betyr dette også avsluttning av året.

Rapporter VIKTIG! Ved årsskiftet i overgangen mellom desember og januar betyr dette også avsluttning av året. RAPPORTER ABONNEMENT Rapporter VIKTIG! Det er viktig å merke seg at inntektene (abonnementsfakturaene) periodiseres direkte ved innbetaling og i henhold til avisens utgaver. Det vil si at måneder med få

Detaljer

MBL 2012. Medietall 2011. 16. februar 2012

MBL 2012. Medietall 2011. 16. februar 2012 Medietall 2011 16. februar 2012 Rammebetingelser Det store - bildet mediepolitikken Opplagene både for papiravisene og magasin/ukepresse faller Mediebruken på digitale plattformer øker veksten er nå størst

Detaljer

Magasinopplag Totalopplaget for norske magasiner er eksemplarer. Det ble solgt 51 mill. blader i 2016

Magasinopplag Totalopplaget for norske magasiner er eksemplarer. Det ble solgt 51 mill. blader i 2016 MEDIETALL 2016 MAGASIN Magasinopplag 2016 Totalopplaget for norske magasiner er 1.876.175 eksemplarer Det ble solgt 51 mill. blader i 2016 Totalopplaget gikk tilbake med 4,5 prosent på sammenlignbare titler

Detaljer

Veiledning for revisors særattestasjon

Veiledning for revisors særattestasjon Veiledning for revisors særattestasjon Tilskuddsåret 2008 Vedrørende grunnstøtte til nasjonalt arbeid til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner, statsbudsjettets kap. 857, post 70 (Jf. forskrift om

Detaljer

Veiledning for revisors særattestasjon

Veiledning for revisors særattestasjon Veiledning for revisors særattestasjon Tilskuddsåret 2014 Vedrørende grunnstøtte til nasjonalt arbeid til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner, statsbudsjettets kap. 857, post 70 (Jf. forskrift om

Detaljer

Medietall 2010. Medietall 2010

Medietall 2010. Medietall 2010 Medietall 2010 Avisenes opplagstall 2010 Helge Holbæk-Hanssen Fagsjef i MBL Stabilt abonnement løssalget svikter Opplaget går totalt tilbake med3,5% % til 2 444 084 eks. Tilbakegangen totalt er på 89 753

Detaljer

Veiledning for revisors særattestasjon

Veiledning for revisors særattestasjon Veiledning for revisors særattestasjon Tilskuddsåret 2016 Vedrørende grunnstøtte til nasjonalt arbeid til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner, statsbudsjettets kap. 857, post 70 og 79 (Jfr. forskrift

Detaljer

NR 1/2016. Papiravisene lever, og de satser digitalt NOTAT. Sigurd Høst

NR 1/2016. Papiravisene lever, og de satser digitalt NOTAT. Sigurd Høst NR 1/2016 NOTAT Sigurd Høst Papiravisene lever, og de satser digitalt Status ved utgangen av 2015 3 Forord Gjennom mange år har jeg laget statistikk som dokumenterer utviklingen for norske aviser, og

Detaljer

Høgskulen i Volda Sigurd Høst 6.1 2016. Papiravisene lever, og de satser digitalt Status ved utgangen av 2015

Høgskulen i Volda Sigurd Høst 6.1 2016. Papiravisene lever, og de satser digitalt Status ved utgangen av 2015 Høgskulen i Volda Sigurd Høst 6.1 2016 Papiravisene lever, og de satser digitalt Status ved utgangen av 2015 2015 har vært et dramatisk år for norske aviser. Annonseinntektene har falt, og mange har nedbemannet.

Detaljer

DET STORE BILDET. Den digitale transformasjonen fortsetter. Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner

DET STORE BILDET. Den digitale transformasjonen fortsetter. Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner MEDIETALL 2013 DET STORE BILDET Den digitale transformasjonen fortsetter Samlet sett styrker mediehusene sine markedsposisjoner Fortsatt nedgang på de papirbaserte plattformene, økning på de digitale særlig

Detaljer

Norsk Redaktørforening Styremøte Oslo 2013-12-03 AJ

Norsk Redaktørforening Styremøte Oslo 2013-12-03 AJ Norsk Redaktørforening Styremøte Oslo 2013-12-03 AJ Sak 2013-69: Høringssaker NR-styret gjorde i sitt møte 3. november 2013 følgende vedtak: «Sekretariatet får fullmakt til å avgi høringsuttalelse om rapportering

Detaljer

Avislesing 2016: Fra papir til digitalt

Avislesing 2016: Fra papir til digitalt Avislesing 2016: Fra papir til digitalt 07.03.17 Knut-Arne Futsæter Kantar TNS @Futsaeter Forbruker & Media Forbruker & Media (F&M) er den eneste multimedie-undersøkelsen i Norge. Den inneholder blant

Detaljer

2011/925 - A- / - Spørreundersøkelsene i abonnent- og annonsemarkedet oppsummering.

2011/925 - A- / - Spørreundersøkelsene i abonnent- og annonsemarkedet oppsummering. 2011/925 - A- / - Spørreundersøkelsene i abonnent- og annonsemarkedet oppsummering. 1 Lesermarkedet. 2 Sammendrag spørreundersøkelse lesermarkedet Demokraten Dette sammendraget tar kort for seg resultatene

Detaljer

Landslaget for lokalaviser - konkurranseloven 3-9 jf. 3-1 og 3-4 - dispensasjon for Nærpressekatalogen og annonsesamkjøringer

Landslaget for lokalaviser - konkurranseloven 3-9 jf. 3-1 og 3-4 - dispensasjon for Nærpressekatalogen og annonsesamkjøringer Deres ref.: Vår ref.: 2002/756 MA2-M5 437.4 Saksbeh.: Dato: 18.08.2003 Landslaget for lokalaviser - konkurranseloven 3-9 jf. 3-1 og 3-4 - dispensasjon for Nærpressekatalogen og annonsesamkjøringer Vedtak

Detaljer

Trond Kristoffersen. Varekretsløpet. Generelt. Finansregnskap. Balansen. Egenkapital og gjeld. Kundefordringer

Trond Kristoffersen. Varekretsløpet. Generelt. Finansregnskap. Balansen. Egenkapital og gjeld. Kundefordringer Trond Kristoffersen Finansregnskap Eiendeler Anleggsmidler Immaterielle eiendeler Varige driftsmidler Finansielle anleggsmidler Omløpsmidler Varer Fordringer Investeringer Bankinnskudd n Egenkapital og

Detaljer

Bud-guiden. Lykke til på jobb! Hilsen oss i Dørsalg. En god start på arbeidslivet!

Bud-guiden. Lykke til på jobb! Hilsen oss i Dørsalg. En god start på arbeidslivet! Bud-guiden Som Dagblad-bud bidrar du til at folk kan lese Dagbladet Helgeavisa i helgen. Det er en viktig jobb. Uten deg er alt arbeidet som er lagt ned i å lage avisa forgjeves, for en avis trenger lesere.

Detaljer

Avisenes opplags- og lesertall 2009 Helge Holbæk-Hanssen Fagsjef i MBL

Avisenes opplags- og lesertall 2009 Helge Holbæk-Hanssen Fagsjef i MBL Avisenes opplags- og lesertall 2009 Helge Holbæk-Hanssen Fagsjef i MBL Stabilt abonnement løssalget svikter Opplaget går totalt tilbake med 3,7% til 2 532 207 eks. Tilbakegangen totalt er på 97 407 eksemplarer

Detaljer

Høringsuttalelse om utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier.

Høringsuttalelse om utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Kulturdepartementet postmottak@kud.dep.no Oslo, 4. januar 2013 Høringsuttalelse om utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Generelle merknader Vi vil innledningsvis

Detaljer

Årsoppgjør. Avslutte regnskapsår:

Årsoppgjør. Avslutte regnskapsår: Årsoppgjør Dette er en beskrivelse av hvordan du foretar årsavslutning i Visma Avendo Økonomi. Avdelinger følger firmaets regnskapsår og avsluttes samtidig som du foretar årsavslutning i regnskapet. Du

Detaljer

Nytt magasin! Lansering 31. mars AFTENPOSTEN FORLAG

Nytt magasin! Lansering 31. mars AFTENPOSTEN FORLAG Nytt magasin! Lansering 31. mars Februar 2014 65.000 NYE LESERE SISTE 12 MND. 250000 + 20 % 200000 150000 100000 + 13 % + 13 % + 14 % 50000 0-7 % 2012 2013 Kilde: Forbruker & Media 12/2 og '13/2 - MGI

Detaljer

Avislesing 2015: Tilbakegang for papiravisene fortsetter

Avislesing 2015: Tilbakegang for papiravisene fortsetter Avislesing 2015: Tilbakegang for papiravisene fortsetter Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 08.03.16 TNS Gallup Forbruker & Media Forbruker & Media (F&M) er den eneste multimedie-undersøkelsen i Norge. Den

Detaljer

Årsoppgjør. Avslutte regnskapsår:

Årsoppgjør. Avslutte regnskapsår: Årsoppgjør Dette er en beskrivelse av hvordan du foretar årsavslutning i Visma Avendo Økonomi. Avdelinger følger firmaets regnskapsår og avsluttes samtidig som du foretar årsavslutning i regnskapet. Du

Detaljer

OPPGAVESETT 5 - LØSNING

OPPGAVESETT 5 - LØSNING 1 OPPGAVESETT 5 - LØSNING OSL05.doc (ajour v15) KOMMANDITTSELSKAP OG SKATT De særskilte skattereglene for shipping i sktl 8-10 til 8-20 er ikke aktuelle for et KS med privatpersoner som eiere. Hvis alle

Detaljer

Er eksklusive lesere mer verdt enn overlappende lesere?

Er eksklusive lesere mer verdt enn overlappende lesere? NORGESHANDELSHØYSKOLE Bergen,Vår2014 Er eksklusive lesere mer verdt enn overlappende lesere? - Et casestudie basert på Bergensavisen og Bergens Tidende Karen Osmundsen og Martha Stokka Veileder: Øystein

Detaljer

Bilag i Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen annonser

Bilag i Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen annonser til IKF skolene (Tilsvarende rundskriv sendes til IF skolene) IKF Rundskriv 11 2009 Oslo, 6. november 2009 Bilag i Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen annonser Fjorårets bilag i Aftenposten var

Detaljer

Uttalelse fra Schibsted til Mediestøtteutvalget i forbindelse med høring 4. februar 2010

Uttalelse fra Schibsted til Mediestøtteutvalget i forbindelse med høring 4. februar 2010 Uttalelse fra Schibsted til Mediestøtteutvalget i forbindelse med høring 4. februar 2010 I Norge har vi i en årrekke hatt forutsigbare rammebetingelser for pressen: Merverdiavgiftens (momsens) 0-sats på

Detaljer

Avislesing 2014: Sterk tilbakegang for papiravisene

Avislesing 2014: Sterk tilbakegang for papiravisene Avislesing 2014: Sterk tilbakegang for papiravisene Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 03.03.15 TNS Gallup Forbruker & Media Forbruker & Media (F&M) er den eneste fullverdige multimedieundersøkelsen i Norge.

Detaljer

Trond Kristoffersen. Salg. Dokumentasjon / bilag. Bedriftens økonomiske kretsløp. Finansregnskap. Inntekter og innbetalinger 4

Trond Kristoffersen. Salg. Dokumentasjon / bilag. Bedriftens økonomiske kretsløp. Finansregnskap. Inntekter og innbetalinger 4 Bedriftens økonomiske kretsløp Produksjonskretsløpet Trond Kristoffersen Leverandører Ressurser Produksjon Produkter Kunder Finansregnskap Penger Ansatte Penger Kontanter Penger Inntekter og innbetalinger

Detaljer

OPPGAVESETT 5 - LØSNING

OPPGAVESETT 5 - LØSNING 1 OPPGAVESETT 5 - LØSNING OSL05.doc (ajour v14) KOMMANDITTSELSKAP OG SKATT De særskilte skattereglene for shipping i sktl 8-10 til 8-20 er ikke aktuelle for et KS med privatpersoner som eiere. Hvis alle

Detaljer

Økonomisk grunnlag Kvinesdal og Hægebostad

Økonomisk grunnlag Kvinesdal og Hægebostad Innhold Økonomisk grunnlag... 2 Langsiktig gjeld... 2 Pensjon... 2 Anleggsmidler... 3 Investeringene er fordelt på sektorer i perioden 2016-2020... 3 Aksjer i Agder Energi... 4 Fondsmidler... 4 Oversikt

Detaljer

Avislesing 2015/2016: Sterk tilbakegang for papiravisene. Knut-Arne

Avislesing 2015/2016: Sterk tilbakegang for papiravisene. Knut-Arne Avislesing 2015/2016: Sterk tilbakegang for papiravisene Knut-Arne Futsæter @Futsaeter 20.09.16 Forbruker & Media Forbruker & Media (F&M) er den eneste multimedie-undersøkelsen i Norge. Den inneholder

Detaljer

Siste del av artikkelen inneholder mer detaljert informasjon om kravene i GRFS.

Siste del av artikkelen inneholder mer detaljert informasjon om kravene i GRFS. Avstemming av arbeidsgiveravgift i praksis I denne artikkelen tar vi for oss avstemming av arbeidsgiveravgift i praksis, gjennom at vi forklarer og viser hvor tallene som avstemmingsskjemaene skal fylles

Detaljer

Rettleiing for revisor sin særattestasjon

Rettleiing for revisor sin særattestasjon Rettleiing for revisor sin særattestasjon Om grunnstønad til nasjonalt arbeid til frivillige barne- og ungdomsorganisasjonar, statsbudsjettets kap. 857, post 70 (Jf. føresegn om tilskot til frivillige

Detaljer

Ne#undersøkinga 2008. Arne H. Krumsvik Hauststormen på Voss, 27.09.2008

Ne#undersøkinga 2008. Arne H. Krumsvik Hauststormen på Voss, 27.09.2008 Ne#undersøkinga 2008 Arne H. Krumsvik Hauststormen på Voss, 27.09.2008 Agenda 1. Om Ne#avisundersøkelsen 2. Noen sammenhenger 3. Test av norske mediebedrigers ne#strategier 4. Ne#journalisJkk og kvalitet

Detaljer

3. Registrer alle leverandørfakturaer og utbetalinger som tilhører det gamle året. Det samme gjelder for kundefakturaer og innbetalinger.

3. Registrer alle leverandørfakturaer og utbetalinger som tilhører det gamle året. Det samme gjelder for kundefakturaer og innbetalinger. Årsoppgjør Avslutte og opprette nytt regnskapsår. Dette er en beskrivelse av hvordan du foretar årsavslutning i Visma Avendo Økonomi. Avdelinger følger firmaets regnskapsår og avsluttes samtidig som du

Detaljer

Lesevaner og opplagsarbeid Geir K. Hus, LLA

Lesevaner og opplagsarbeid Geir K. Hus, LLA Lesevaner og opplagsarbeid Geir K. Hus, LLA Lesevaner og opplagsarbeid Program: 14.00: Geir K. Hus i LLA om opplagstrender 14.15: Anne Kari Jacobsen i A-pressen om hva som kjennetegner de som lykkes mest?

Detaljer

Følgende feil er avdekket i vannavregningen for 2015 og korrigert i den nye avregningen:

Følgende feil er avdekket i vannavregningen for 2015 og korrigert i den nye avregningen: Trollåsen 19.05.2016 Til alle seksjonseiere i Boligsameiet Mellomåsen Terrasse Vannavregningen 2015 Det nye styret har, i tråd med vedtak på Årsmøtet, gjennomgått beregningene i vannavregningen for 2015.

Detaljer

Informasjonskontorene styrker deltakelsen på utdanningsmesser i 2014

Informasjonskontorene styrker deltakelsen på utdanningsmesser i 2014 Til skolen IKF Rundskriv 04-2013 Oslo, 13. mai 2013 (IF-skolene får tilsvarende informasjon i eget rundskriv) Informasjonskontorene styrker deltakelsen på utdanningsmesser i 2014 Informasjonskontorene

Detaljer

Lions Røde Fjær 2015 Det er bedre og bygge barn enn å reparere voksne

Lions Røde Fjær 2015 Det er bedre og bygge barn enn å reparere voksne Lions Røde Fjær 2015 Det er bedre og bygge barn enn å reparere voksne Innsamlings- og regnskapsinstruks Korr. 180914 Til: Klubbenes LRF-kontakt Fra: Prosjektgruppen LRF2015 Dato: 20. september 2014 Om

Detaljer

Knut-Arne Futsæter, TNS Gallup Helge Holbæk-Hanssen, MBL

Knut-Arne Futsæter, TNS Gallup Helge Holbæk-Hanssen, MBL Hva skjer med lesertallene? Knut-Arne Futsæter, TNS Gallup Helge Holbæk-Hanssen, MBL DE STORE VALUTAUNDERSØKELSENE De store syndikerte medieundersøkelsene er mediekanalenes "valuta" "Syndikert": At en

Detaljer

Økonomi i norske medievirksomheter

Økonomi i norske medievirksomheter Økonomi i norske medievirksomheter 29-213 MEDIETILSYNET ØKONOMI I MEDIEVIRKSOMHETER 29-213 // INNHOLD 3 INNHOLD 4 6-7 8-11 12-19 2-27 28-33 34-41 42-47 48-53 FORORD DE VIKTIGSTE UTVIKLINGSTREKKENE I MEDIEØKONOMIEN

Detaljer

Nr. 77 RAPPORT. Sigurd Høst

Nr. 77 RAPPORT. Sigurd Høst Nr. 77 RAPPORT Sigurd Høst Avisåret 2015 Forord Denne rapporten er den 21. i serien Avisåret. Serien begynte med 1994, og rapportene har dekket alle år unntatt 2002. De gjelder alle norske aviser, også

Detaljer

Mva-fritaket for kjøp av aviser

Mva-fritaket for kjøp av aviser ÅNDALSNES AVIS AS Romsdalsveien 2 Postboks 153 6301 Åndalsnes Telefon sentralbord 71 22 22 22 Telefaks 71 22 77 22 Bankgiro 7435.05.61114 Org nr NO 934 271 084 MVA Dato: 24. mars 2011 Mva-fritaket for

Detaljer

1 Generell informasjon om fond Y

1 Generell informasjon om fond Y Innhold 1 Generell informasjon om fond Y... 22 2 Bokføring av transaksjoner i fondsregnskapet for fond Y... 22 2.1 Dokumentasjon for transaksjoner... 22 2.2 Bokføring på kontoer... 24 3 Årsregnskap for

Detaljer

Les Komputer for alle på pc

Les Komputer for alle på pc NY SMART TJENESTE FOR PC OG NETTBRETT: Les Komputer for alle på pc Nå kan du lese Komputer for alle på både pc, nettbrett og mobiltelefon. Det er helt gratis, og du får selvfølgelig fortsatt det trykte

Detaljer

Trond Kristoffersen. Resultat og balanse. Resultat og balanse. Bedriftens økonomiske kretsløp. Varekostnad og vareutgift 4. Eksempel. Eksempel forts.

Trond Kristoffersen. Resultat og balanse. Resultat og balanse. Bedriftens økonomiske kretsløp. Varekostnad og vareutgift 4. Eksempel. Eksempel forts. Bedriftens økonomiske kretsløp Produksjonskretsløpet Trond Kristoffersen Leverandører Ressurser Produksjon Ressurser Produkter Kunder Ansatte Finansregnskap Penger Penger Kontanter Penger Varekostnad og

Detaljer

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Presentasjon av resultater 3. kvartal Investorpresentasjon, 25. oktober 2013 Presentasjonen er tilgjengelig på www.polarismedia.no

Detaljer

Når skal oppgaven leveres

Når skal oppgaven leveres RETTLEDNING TIL Aksjer og egenkapitalbevis 2013 Forenklet (RF-1088F) INNHOLD 2 Hvem skal levere oppgaven 2 Når skal oppgaven leveres 2 Hva er Aksjer og egenkapitalbevis 2013 Forenklet (RF-1088F) 2 Hva

Detaljer

Miniguide for. Utenlandske næringsdrivende og arbeidstakere. ved oppdrag i Norge eller på norsk kontinentalsokkel

Miniguide for. Utenlandske næringsdrivende og arbeidstakere. ved oppdrag i Norge eller på norsk kontinentalsokkel Miniguide for Utenlandske næringsdrivende og arbeidstakere ved oppdrag i Norge eller på norsk kontinentalsokkel Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU) Januar 2011 Utenlandske næringsdrivende Norsk

Detaljer

INNBYDELSE 14. FEB. - 15. FEB. Mossehallen Moss

INNBYDELSE 14. FEB. - 15. FEB. Mossehallen Moss INNBYDELSE 2015 14. FEB. - 15. FEB. Mossehallen Moss SA-FRE-MO STEVNE Kontaktpersoner: Egil Olsen Ellen Grasto Lundin Vålervegen 109 Mikkelveien 7 1599 Moss 1709 Sarpsborg Tlf. 90 11 98 79 Tlf 41 42 53

Detaljer

Individuell skriftlig eksamen. SPM 245- Økonomi. Onsdag 23. mai 2012 kl. 10.00-14.00. Hjelpemidler: kalkulator

Individuell skriftlig eksamen. SPM 245- Økonomi. Onsdag 23. mai 2012 kl. 10.00-14.00. Hjelpemidler: kalkulator BACHELOR I IDRETTSVITENSKAP MED SPESIALISERING I SPORT MANAGEMENT 2011/2013 Individuell skriftlig eksamen i SPM 245- Økonomi Onsdag 23. mai 2012 kl. 10.00-14.00 Hjelpemidler: kalkulator Eksamensoppgaven

Detaljer

Høringsuttalelse til Forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier

Høringsuttalelse til Forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier Til Kulturdepartementet postmottak@kud.dep.no Fra Mentor Medier AS Oslo, 23. mai 2012 Høringsuttalelse til Forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier Vi viser til høringsnotatet

Detaljer

Resultatpresentasjon pr. 2. tertial 2010. 11. oktober 2010

Resultatpresentasjon pr. 2. tertial 2010. 11. oktober 2010 Resultatpresentasjon pr. 2. tertial 2010 11. oktober 2010 Agenda 1. Innledning og gjennomgang av agenda v/styreleder Kaare Frydenberg 2. Overordnede utviklingstrekk pr. 2 tertial 2010 v/administrerende

Detaljer

INNSTIKK I AVIS EN VIKTIG INNTEKTSKILDE FOR MEDIEHUSENE

INNSTIKK I AVIS EN VIKTIG INNTEKTSKILDE FOR MEDIEHUSENE INNSTIKK I AVIS EN VIKTIG INNTEKTSKILDE FOR MEDIEHUSENE ERIK JUVA MBL MARKEDSDAGER, TRONDHEIM 10. MARS 2014 Innstikk fra kuriositet til viktig produkt Innstikkproduktet kom på banen opp gjennom 90-årene.

Detaljer

meldinger Forskrift om overgangsregler ved beregning av forhøyet og redusert merverdiavgift fra 1. januar 2005 (nr. 129) Skattedirektoratet

meldinger Forskrift om overgangsregler ved beregning av forhøyet og redusert merverdiavgift fra 1. januar 2005 (nr. 129) Skattedirektoratet Skattedirektoratet meldinger SKD 12/04 26. november 2004 Forskrift om overgangsregler ved beregning av forhøyet og redusert merverdiavgift fra 1. januar 2005 (nr. 129) Fra 1. januar 2005 er satsene for

Detaljer

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Presentasjon av regnskap per 2. kvartal 2012 Investorpresentasjon, 17. august 2012 Presentasjonen er tilgjengelig på www.polarismedia.no

Detaljer

INNBYDELSE til NM BOCCIA Individuelt 2015 Moss og Omegn Boccia og Teppecurling klubb I Samarbeid med

INNBYDELSE til NM BOCCIA Individuelt 2015 Moss og Omegn Boccia og Teppecurling klubb I Samarbeid med INNBYDELSE til NM BOCCIA Individuelt 2015 Moss og Omegn Boccia og Teppecurling klubb I Samarbeid med 20.-21 November Mossehallen, Moss Kontaktpersoner: Egil Olsen Vålervegen 109 1599 Moss Tlf. 90 11 98

Detaljer

minipos minipos Innhold

minipos minipos Innhold minipos Innhold Forord... 2 Oppstart... 2 Registrere varelinjer... 3 Endre antall, pris, eller varerabatt på en vare... 4 Endre pris... 4 Gi varerabatt... 5 Slette en varelinje... 5 Kundereferanse... 6

Detaljer

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Presentasjon av regnskap 3. kvartal 2012 Investorpresentasjon, 1. november 2012 Presentasjonen er tilgjengelig på www.polarismedia.no

Detaljer

Regnskap 2014. PRESS Redd Barna Ungdoms 19. ordinære landsmøte. Oslo, 17. 19. april 2015

Regnskap 2014. PRESS Redd Barna Ungdoms 19. ordinære landsmøte. Oslo, 17. 19. april 2015 PRESS Redd Barna Ungdoms 19. ordinære landsmøte Oslo, 17. 19. april 2015 1 Oversikt Helhetlig regnskap. Her følger en presentasjon av årsregnskapet for Press for regnskapsåret. Det viser et driftsoverskudd

Detaljer

Årsavslutning skatt AS

Årsavslutning skatt AS Årsavslutning skatt AS Overgang til Finansregnskap Klient: AS med Finansregnskap (klikk på skjermbildene for å forstørre) Se Video Første gangs oppstart: 1. Opprette driftsmiddelkartotek på basis av siste

Detaljer

Høring i MEDIESTØTTE- UTVALGET. Ved styreleder Marit Aschehoug og administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen. 04.02.

Høring i MEDIESTØTTE- UTVALGET. Ved styreleder Marit Aschehoug og administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen. 04.02. Høring i MEDIESTØTTE- UTVALGET Ved styreleder Marit Aschehoug og administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen. 04.02.10 CONTENT IS KING! Bill Gates 1996 VESENTLIG avgjørende, betydelig, egentlig,

Detaljer

STILLINGSANNONSER. Priser, formater og spesifikasjoner for annonsering i Dagens Medisin

STILLINGSANNONSER. Priser, formater og spesifikasjoner for annonsering i Dagens Medisin 2015 STILLINGSANNONSER Priser, formater og spesifikasjoner for annonsering i Dagens Medisin DAGENS MEDISIN informasjon Om oss Dagens Medisin er Norges største uavhengige nyhetskanal mot helsevesenet. Avisen

Detaljer

Trender i mediebransjen 2014. På tide å våkne?

Trender i mediebransjen 2014. På tide å våkne? Trender i mediebransjen 2014 På tide å våkne? Hanne Josefsen 15. mai 2014 Papirforbruket er redusert 40% de siste 5 årene (*Helge Rosbach, Antalis) Vi leser fortsatt! 1 789 000* 1 777 000* 1 709 000*

Detaljer

Høringsnotat. I dette høringsnotatet drøfter departementet om disse endringene bør gjennomføres og hvordan dette ev. bør håndteres i forskriften.

Høringsnotat. I dette høringsnotatet drøfter departementet om disse endringene bør gjennomføres og hvordan dette ev. bør håndteres i forskriften. Høringsnotat Forslag om endringer i utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier (en mer plattformnøytral pressestøtte). 1. Innledning Kulturdepartementet sendte 30. mars

Detaljer

Regnskap i ungdomsbedrifter

Regnskap i ungdomsbedrifter Regnskap i ungdomsbedrifter Hvorfor regnskapskurs? Anne Lise H. Noren UE kontaktperson i Skatt øst og kursholder siden 2013 Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) Hvor finner dere oss på nett? http://www.spleiselaget.

Detaljer

STILLINGSANNONSER. Priser, formater og spesifikasjoner for annonsering i Dagens Medisin

STILLINGSANNONSER. Priser, formater og spesifikasjoner for annonsering i Dagens Medisin 2015 2016 STILLINGSANNONSER Priser, formater og spesifikasjoner for annonsering i Dagens Medisin DAGENS MEDISIN informasjon Om oss Dagens Medisin er Norges største uavhengige nyhetskanal mot helsevesenet.

Detaljer

Nr. 67 RAPPORT. Sigurd Høst

Nr. 67 RAPPORT. Sigurd Høst Nr. 67 RAPPORT Sigurd Høst Avisåret 2014 Forord Denne rapporten er den tjuende i serien Avisåret. Serien begynte med 1994, og rapportene har dekket alle år unntatt 2002. De gjelder alle norske aviser,

Detaljer

Resultatpresentasjon Asker og Bærums Budstikke ASA

Resultatpresentasjon Asker og Bærums Budstikke ASA Resultatpresentasjon Asker og Bærums Budstikke ASA 27. september 2012 1 Resultatpresentasjon 29.05.12 1. Innledning v/ styrets leder Kaare Frydenberg 2. Sentrale utviklingstrekk v/adm.dir. Terje Tandberg

Detaljer

Vilkår for abonnement og bruk av Dagsavisens tjenester

Vilkår for abonnement og bruk av Dagsavisens tjenester ABONNEMENTSVILKÅR Vilkår for abonnement og bruk av Dagsavisens tjenester Sist oppdatert: 24.oktober 2014 1 INNLEDNING Disse vilkårene regulerer bruk av Dagsavisens tjenester som bruker ConnectID og abonnement

Detaljer

Veiledning og vilkår

Veiledning og vilkår Veiledning og vilkår Dette dokumentet inneholder en veiledning for utfylling av bestillingsskjema for tjenestene OCR og Direkte remittering fra Nets i tilknytning til 24SevenOffices regnskapssystem, samt

Detaljer

Svarlogg :20 Redaksjonell frihet i Fagpressen 1

Svarlogg :20  Redaksjonell frihet i Fagpressen 1 Svarlogg Redaksjonell frihet i Fagpressen 1 1. Kjønn 1 Mann 2 Kvinne Denne undersøkelsen 104 Redaksjonell frihet i Fagpressen 2 2. Hvor stort opplag har bladet du jobber for? 1 0-2 500 2 2 501-5 000 3

Detaljer

Apotekstatistikk 2007

Apotekstatistikk 2007 Apotekstatistikk 2007 30. januar 2009 Apotekstatistikk 2007 Innhold 1. Innledning...2 2. Konklusjoner 2007...3 3. Regnskapsstatistikk 2007 og utvikling i kostnader og bruttofortjeneste...3 4. Omsetning

Detaljer

TRONDHEIM KOMMUNE. Lønnsrutiner ved Personaltjenesten

TRONDHEIM KOMMUNE. Lønnsrutiner ved Personaltjenesten TRONDHEIM KOMMUNE Lønnsrutiner ved Personaltjenesten Trondheim kommunerevisjon Januar 2006 Forord Denne rapporten oppsummerer resultatet av undersøkelsen av sentrale lønnsrutiner ved Personaltjenesten.

Detaljer

Plan og informasjonspakke: Håndtering av og informasjon til abonnentene

Plan og informasjonspakke: Håndtering av og informasjon til abonnentene Plan og informasjonspakke: Håndtering av og informasjon til abonnentene Prosjekt Lørdag Innhold: Mål Målgrupper Taktikk Budskap Q&A (oppdateres løpende) 01.11.2016 Mål Unngå frustrasjon og oppsigelser

Detaljer

INNBYDELSE 25. FEB FEB. Mossehallen Moss

INNBYDELSE 25. FEB FEB. Mossehallen Moss INNBYDELSE 2017 25. FEB. - 26. FEB. Mossehallen Moss SA-FRE-MO STEVNE Kontaktperson: Egil Olsen Vålervegen 109 1599 Moss Tlf. 90 11 98 79 TIL SAMTLIGE LAG NB! HUSK SPILLET FOREGÅR I MOSSEHALLEN ca 3,5

Detaljer

Høgskolen i Hedmark 3REV100 GRUNNLEGGENDE REGNSKAP. Konteeksamen våren 2015

Høgskolen i Hedmark 3REV100 GRUNNLEGGENDE REGNSKAP. Konteeksamen våren 2015 Høgskolen i Hedmark 3REV1 GRUNNLEGGENDE REGNSKAP Konteeksamen våren 215 Eksamenssted: Rena Eksamensdato: 11. februar 215 Eksamenstid: 9. - 13. Sensurfrist: 4. mars 215 Tillatte hjelpemidler: Særtrykk av

Detaljer

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark

Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Det ledende medie- og trykkerikonsernet fra Nordvestlandet til Finnmark Presentasjon av resultater 2. kvartal/1. halvår 2013 Konsernsjef Per Axel Koch og CFO Per Olav Monseth Investorpresentasjon, 29.

Detaljer

Informasjon vedr. rapportering av velferdsmidler 2012 og vedr. søknad om velferdsmidler for 2013

Informasjon vedr. rapportering av velferdsmidler 2012 og vedr. søknad om velferdsmidler for 2013 MENTAL HELSE STORGATA 38 0182 OSLO TELEFON 09875 Til Fylkeslagene i Mental Helse Oslo, 21. februar 2013 Informasjon vedr. rapportering av velferdsmidler 2012 og vedr. søknad om velferdsmidler for 2013

Detaljer

INNKALLING TIL EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING I SPECTRUM ASA. Tirsdag 30. november 2010 kl. 10.00 på Sjølyst Plass 2 i Oslo

INNKALLING TIL EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING I SPECTRUM ASA. Tirsdag 30. november 2010 kl. 10.00 på Sjølyst Plass 2 i Oslo INNKALLING TIL EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING I SPECTRUM ASA Tirsdag 30. november 2010 kl. 10.00 på Sjølyst Plass 2 i Oslo Det innkalles med dette til ekstraordinær generalforsamling i Spectrum ASA (Selskapet),

Detaljer

Hatten av for helsiden. Trond Blindheim. Trond Blindheim

Hatten av for helsiden. Trond Blindheim. Trond Blindheim Hatten av for helsiden Trond Blindheim Trond Blindheim Hovedinntrykk fra i går 1 Det som skjer kan vi kalle en demassifisering av mediene. Nettaviser overtar nyhetsformidlingen, fordi den har den hurtigste

Detaljer

Markedsføring av gullkjøp - orienteringsbrev til bransjen

Markedsføring av gullkjøp - orienteringsbrev til bransjen Etter adresseliste Deres ref. Vår ref. Dato: Sak nr: 12/1197-1 06.07.2012 Saksbehandler: Simen Grønn Kleveland Dir.tlf: 46 81 80 63 Markedsføring av gullkjøp - orienteringsbrev til bransjen 1. Innledning

Detaljer

Høyringsuttale frå Landslaget for lokalaviser, LLA til Utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier

Høyringsuttale frå Landslaget for lokalaviser, LLA til Utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier Kulturdepartementet Postboks 8030 Dep 0030 Oslo postmottak@kud.dep.no Høyringsuttale frå Landslaget for lokalaviser, LLA til Utkast til forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier

Detaljer

Dokumentasjon om lokalavisas styrke i annonsemarkedet

Dokumentasjon om lokalavisas styrke i annonsemarkedet LEFT M Dokumentasjon om lokalavisas styrke i annonsemarkedet Kortversjon, november 01, for bruk frem til 017. TNS Oktober 01 LEFT M Derfor er lokalavisa en nyttig mediekanal for annonsørene: Lokalavisene

Detaljer

Slik selger vi annonser.

Slik selger vi annonser. Slik selger vi annonser. Medlemshåndboken kan bli en ny gullgruve for klubben. Voksne Y s Men har et stort kontaktnett av folk i firma som er glad for å kunne bidra. Forsikring, banker og andre bruker

Detaljer

Norsk RegnskapsStandard 4. Offentlige tilskudd

Norsk RegnskapsStandard 4. Offentlige tilskudd Norsk RegnskapsStandard 4 (Oktober 1996, revidert juni 2008 1 ) 1. Innledning Denne standard omhandler regnskapsmessig behandling av offentlige tilskudd. Begrepet offentlig omfatter alle typer offentlige

Detaljer

INNBYDELSE til NM BOCCIA LAG 2014 Moss Handicapidrettslag I Samarbeid med

INNBYDELSE til NM BOCCIA LAG 2014 Moss Handicapidrettslag I Samarbeid med INNBYDELSE til NM BOCCIA LAG 2014 Moss Handicapidrettslag I Samarbeid med 8. - 9. MARS. Mossehallen, Moss Kontaktpersoner: Egil Olsen Vålervegen 109 1599 Moss Tlf. 90 11 98 79 TIL SAMTLIGE LAG NB! HUSK

Detaljer

VEDTEKTER FOR VEST-NORGES BRUSSELKONTOR A/S

VEDTEKTER FOR VEST-NORGES BRUSSELKONTOR A/S VEDTEKTER FOR VEST-NORGES BRUSSELKONTOR A/S 1 Selskapets firma skal være: Vest-Norges Brusselkontor AS 2 Selskapet skal ha sitt forretningskontor i Bergen 3 Selskapets formål er å fremme Foreningen Vest-Norges

Detaljer

12. Aviser, vekepresse og fagpresse

12. Aviser, vekepresse og fagpresse Kulturstatistikk 2009 Statistiske analysar 2., vekepresse og fagpresse Avisene 2.. Nokre resultat Etter to år med 228 aviser i Noreg, gjekk talet i 2009 ned til 225 aviser. Årsaka til nedgangen er at to

Detaljer

Hva forklarer lesing av lokalaviser?

Hva forklarer lesing av lokalaviser? LEFT MARGIN RIGHT MARGIN RGIN 2 TOP Hva forklarer lesing av lokalaviser? 4 IS ARGIN Ivar Frønes & Knut-Arne Futsæter @Futsaeter LLAs landsmøte 18. april 201 TNS Gallup www.tns-gallup.no/medier/nyheter

Detaljer

Lokalavisen og politikken

Lokalavisen og politikken Lokalavisen og politikken På vegne av innbyggerne følger lokalavisen din den lokale politikken. Om rammevilkårene avisene arbeider innenfor. Utgiver: Landslaget for lokalaviser (LLA). Lokalavisen tar samfunnsansvar

Detaljer

Utenlandske næringsdrivende og arbeidstakere. Miniguide for. ved oppdrag i Norge eller på norsk kontinentalsokkel

Utenlandske næringsdrivende og arbeidstakere. Miniguide for. ved oppdrag i Norge eller på norsk kontinentalsokkel Miniguide for Utenlandske næringsdrivende og arbeidstakere ved oppdrag i Norge eller på norsk kontinentalsokkel Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU) MARS 2010 Utenlandske næringsdrivende Norsk

Detaljer

Medieinformasjon stilling 2015

Medieinformasjon stilling 2015 Medieinformasjon stilling 2015 Dagens Medisin er Norges største uavhengige nyhetsavis mot helsevesenet. Avisen ble etablert i 1998 og har et opplag på opplag på 24.300 ex. og distribueres til alle yrkesaktive

Detaljer

VEILEDER INNLEVERING ÅRSPAPIRER TSI UNDERGRUPPER

VEILEDER INNLEVERING ÅRSPAPIRER TSI UNDERGRUPPER VEILEDER INNLEVERING ÅRSPAPIRER TSI UNDERGRUPPER Levering av årspapirer: Årspapirene samles i 1 PDF-fil med dokumenter i riktig rekkefølge o (Sammenslåing av PDF kan gjøres online: smallpdf.com) Årspapirene

Detaljer

Tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner

Tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner Tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner Fordelingsutvalget Dagens temaer: 1) 2) Endring i søknadsskjemaene 3) Endringer i revisors særattestasjon 4) Spørsmål? 1 Forskriften trer i kraft

Detaljer