Anmeldelser av straffbar seksuell. tilnærming på nett. Årstall

Størrelse: px
Begynne med side:

Download "Anmeldelser av straffbar seksuell. tilnærming på nett. Årstall 2009 2010"

Transkript

1 Dialogforum KRIPOS NYHETSBREV - DESEMBER 2011 Innhold: Anmeldelser av straffbar seksuell tilnærming på nett Status på tips 3. kv Ansvar for god oppførsel på nett Interpols arbeid med access-blocking Godt samarbeid med slettmeg.no OP ICARUS Tips om MSN/Facebook Interessante domsavsigelser E-postadresse til forumet Medlemmer av Dialogforum Kripos Vi ønsker dere alle en riktig GOD JUL og ALT GODT FOR 2012! Vi ser frem til et godt samarbeid også i det nye året. KRIPOS Etterretnings- og analyseseksjonen, Postboks 8163 Dep., 0034 Oslo. Tlf M e d l e m m e r a v D i a l o g f Anmeldelser av straffbar seksuell tilnærming på nett I politiets straffesakssystem knyttes alle anmeldelser til en statistikkgruppe. To meget aktuelle statistikkgrupper vedrørende straffbar seksuell tilnærming på nett er Seksuelt krenkende/uanstendig adferd via datasystemer og Grooming Bygge opp tillit for å utnytte barn seksuelt. Vi har sett nærmere på statistikken over antall anmeldelser innen disse to statistikkgruppene de siste tre årene: Antall anmeldelser Årstall Grooming Bygge opp tillit for å utnytte barn seksuelt Seksuelt krenkende/uanstendig adferd via datasystemer Hitill i Det er naturlig med få anmeldelser innen grooming, da statistikkoden kom først et stykke ut i Denne typen kriminalitet er ikke enkel for politiet å lage veldokumenterte straffesaker på, men det er selvsagt viktig å få mest mulig erfaring med de ulike bestemmelsene som skal beskytte barn og unge. Vi ser at de fornærmede i slike saker ofte er svært unge, med flest i aldergruppen år. En positiv ting er at de 16 anmeldelsene hitill i 2011 fordeler seg over ni politidistrikt, slik at erfaringene med grooming i straffesak spres. Antall anmeldelser vedrørende Seksuelt krenkende/uanstendig adferd via datasystemer er forholdsvis stabilt de siste tre årene, dog med en økning fra 2009 til Vår erfaring er at voksne behersker og utnytter teknologien effektivt, og når frem til sårbare barn og unge i alt for stor grad. Vi beskriver dette også i en artikkel om tips om MSN/ Facebook.

2 Status på tips 3. kv kvartal 2011 har følgende statistikk: Besøkende på tips.kripos.no: Antall tips og henvendelser totalt: 793 Av disse var tema Seksuell utnytting av barn: 411 Rasistiske ytringer på Internett: 239 Menneskehandel: 37 Generelle spørsmål: 106 Alle tips leses og vurderes av polititjenestemann. Ansvar for god oppførsel på nett Vi ser en klar økning i antall tips om rasistiske ytringer på nett etter terrorhandlingene Naturlig nok mottok også tips.kripos.no svært mange tips i ukene etter 22.7, og fortsatt ser vi en endring i tipsmønsteret. Folk er generelt mer opptatt av å si fra til politiet om ytringer som strider mot deres egne meninger og verdier. Som vi beskrev i forrige nummer av Dialogforum, er ytringene bak tips i kategorien rasistiske ytringer på Internett av og til støtende men svært sjeldent av straffbar rasistisk karakter. Norsk straffelov bør ikke være rettesnor for hvordan vi skal oppføre oss på nett, og selvjustisen på nettsteder bør være langt strengere enn straffeloven. Registrerte brukere som utestenges ved uønsket adferd er et virkemiddel tjenestetilbydere bør benytte. Rapporteringsmuligheter fra publikum til tjenestetilbydere bør være enkle og effektive, slik at ytringer som noen finner på kanten ikke havner hos politiet. I NOU 2011:12 Ytringsfrihet og ansvar i en ny mediahverdag har utvalget utredet spørsmålet om redaktøransvar for ytringer formidlet på Internett, herunder nye sosiale medier samt andre digitale platformer der ytringer kan offentliggjøres. Konklusjonen på kapittel 7 Medienes ansvar for brukerskapt innhold, følger her: Diagrammet viser en kvartalsvis fremstilling av antall tips de siste fem kvartal Hittil i 4. kvartal (medio desember) har vi hatt besøkende på tips.kripos.no og motatt 700 tips og henvendelser. Lovgivningens alminnelige bestemmelser om ulovlige ytringer rammer også den som bidrar til å formidle slike ytringer. Lovgivningen er teknologinøytral. Medieansvarsutvalget går ikke inn for ytterligere lovfesting av ansvaret til den som tilbyr et forum for utveksling av brukerskapt innhold og meningsytringer. I redigerte medier vil det være en oppgave for bransjen selv og den enkelte redaktør å utvikle retningslinjer for håndtering av brukergenerert innhold. Ansvar for ulovlig innhold vil inntre der redaktøren er kjent med det ulovlige innholdet, men ikke foretar seg noe for å redigere det. 2

3 At ansvar inntrer ved kunnskap, gjelder også for uredigerte medier, men her kan de interne rutinene etter omstendighetene være uklare. Reglene om foretaksstraff tar nettopp sikte på å etablere et klart ansvarspunkt der det skjer anonyme eller kumulative feil. Dette sikrer at det alltid er mulig å finne en ansvarlig. Dersom lovgivningen i tillegg oppstiller en plikt om at ethvert medium må utpeke et personlige ansvarssubjekt, vil det langt på vei ha samme konsekvenser som å pålegge ethvert medium en plikt til å utpeke en ansvarlig redaktør. En slik plikt er neppe forenlig med Grunnloven 100 og ville dessuten være svært vanskelig å håndheve i praksis. Medieansvarsutvalget mener på dette grunnlag at gjeldende rett gir tilstrekkelig grunnlag for å håndtere formidlerens ansvar for ulovlige ytringer på Internett generert av brukerne. Et system basert på lovgivningens alminnelige bestemmelser om ulovlige ytringer, og at ansvar inntrer ved kunnskap, er teknologinøytralt og likebehandler mediene. NOU 2011:12 finnes i sin helhet på regjeringen.no. Interpols arbeid med access-blocking Høsten 2009 ble følgende resolusjon vedtatt i Interpols generalforsamling; Combating sexual exploitation of children on the Internet using all available technical solutions, including access-blocking by INTERPOL member countries. Det har blitt utarbeidet en internasjonal liste over domener som distribuerer overgrepsmateriale, og listen vedlikeholdes kontinuerlig av INTERPOL. En rekke tilgangs-/innholdsleverandører benytter nå denne listen for å begrense distribusjon av overgrepsmateriale i egne nett. De strenge kriteriene som ligger til grunn for å bli inkludert i listen, kalt "Worst of", så som at det er ekte barn som er yngre enn 13 år og som blir utsatt for grove seksuelle overgrep, har i stor grad blitt akseptert av selskapene som benytter listen, uavhengig av eksisterende (eller manglende) nasjonal lovgivning på dette området. Kriteriene for "Worst of" vil også trolig legges til grunn for et nytt prosjekt som er til vurdering hos INTERPOL, nemlig en håndtering av fysiske filer - både bilder og film - som har tilsvarende innhold. Det er tenkt at disse filene skal hashes med ulike hashalgoritmer, for deretter å deles med hosting-selskaper og andre som (ofte uvitende) er i besittelse av filene på sine servere. I tillegg samarbeider INTERPOL med et svensk selskap, NetClean, som har utviklet en metode for å sanntidssjekke nettverkspakker, uavhengig av protokoll. Når pakker som sammen vil utgjøre overgrepsmateriale oppdages i en nettverksstrøm vil trafikken bli blokkert før pakkene er satt sammen til en fil. Initiativene er ment å være forebyggende for å begrense utbredelsen av overgrepsmateriale og ved å inspisere nettverkstrafikken med henblikk på straffbart materiale, vil man også kunne ramme fildeling og andre ikke-krypterte overføringsmetoder i tillegg til Webtrafikken som stanses med "Worst of"- listen. Mange av selskapene som benytter listen selger blokkering og filtrering som et kommersielt produkt, og vårt inntrykk er at det er stor aksept for og ønske om å holde slikt materiale unna brukerne av nettverket blant disses kunder. Det kan være flere årsaker til dette, så som å sikre seg mot problemer og saksøking, men mange har også policy eller etiske regler som gjør at de ønsker å bidra med sitt for å gjøre uakseptabelt materiale utilgjengelig på Internet. INTERPOL har i den senere tid inngått samarbeid med selskaper som driver andre tjenester på Internett enn tradisjonelle tilgangstjenester. Dette kan være antimalware-selskaper som under crawling på Internet nå også ser etter hash-verdier fra overgrepsbilder som normalt distribueres på Web og rapporterer adressen de ble funnet på tilbake til organisasjonen for sjekk, leverandører av nettverkssikkerhetsprogram og -maskinvare, som Huawei 3

4 Symantec, som inkluderer listen over domener i sitt utstyr, og således hindrer sine kunder å nå disse adressene. Det finnes i dag en rekke virkelig store selskaper som leverer tjenester på Internet, og blant de største er Facebook og Google. INTERPOL samarbeider med disse, og Google - som det kan være vanskelig å få konkret informasjon ut av - "fjerner disse domenene fra sine produkter". Slik vi forstår det vil det si at det er vanskelig eller umulig å få opp domener som befinner seg på listen i søketreff i Google og andre tjenester som Google leverer. som interesserer seg seksuelt for barn, blir tallene formidable. Facebook hindrer sine 700 millioner brukere i å lenke til, snakke om i chat eller sende meldinger som, i tekstformat, inneholder domener i listen. Tilbakemeldingen til brukerne er den samme som hvis domenet inneholder skadelig programvare. Melding som vises når et domene i listen blir forsøkt skrevet i en facebook-chat. Meldingen blir ikke sendt. Melding som dukker opp når man forsøker å sende en privat melding til en annen facebook-bruker. Meldingen blir ikke sendt. Arbeidet med å begrense tilgang til overgrepsmateriale har vært utført på mange fronter de siste årene, og selv om antall treff i Norge har gått tilbake som følge av at slikt materiale er vanskelig tilgjengelig her, blir Web fortsatt brukt som distribusjonsplattform - også av nordmenn. Antall internettbrukere overstiger nå to milliarder og selv med et lite prosentantall Selv om det fortsatt finnes mange utfordringer, skjer det også svært gledelige ting, og et eksempel på dette er at " Directive of the European Parliament and of the Council on Combating sexual abuse, sexual exploitation of children and child pornography" ble vedtatt i Europaparlamentet med 541 mot 2 stemmer i høst. Vedtaket innebærer at EUs medlemsland i løpet av to år i nasjonal lov må innarbeide bestemmelser om reisende seksualforbrytere, overgrepsmateriale, kontroll av de som arbeider med barn, beskyttelse av ofre for overgrep og bestemmelser mot grooming hvis dette ikke finnes allerede. Selv på europeisk nivå har det stedvis vært store forskjeller og forståelse av alvorlighetsgraden i denne kriminalitetstypen, og uniforme nasjonale lover vil gjøre forebygging og etterforskning av slike saker enklere for politiet. 4

5 Lenker: INTERPOL Crimes Against Children: NetClean: Pressemelding fra Europarådet: Kripos v/særskilte Objekter (SO) hadde den koordinerende rollen i Norge. Kripos fikk oversendt informasjon om 19 norske brukere av nettverket og dokumentasjon på det materialet de hadde distribuert. Kripos identifiserte brukerne og opprettet 19 straffesaker fordelt på 13 politidistrikter. Sakene ble sendt ut og det ble aksjonert i alle 19 sakene samme dag. I samtlige saker ble det tatt beslag og mistenkte personer ble avhørt. Godt samarbeid med slettmeg.no Kripos mottar henvendelser til tips.kripos.no fra personer som har behov for hjelp til å få slettet uønskede opplysninger og materiale som er publisert på Internet. Etter at tjenesten slettmeg.no ble opprettet i 2010 har man merket nedgang i antallet av slike henvendelser til tips.kripos.no. I tillegg har Kripos kunnet videreformidle henvendelse vedrørende denne problemstillingen til slettmeg.no. Slettmeg.no skal neste år overføres til NORSIS. Når man ser på antallet henvendelser slettmeg.no har pr. år og den kunnskapen slettmeg.no besitter, ser man at det er behov for en slik type tjeneste. Mange av henvendelsene slettmeg.no mottar hadde trolig kommet til tips.kripos.no dersom tjenesten ikke hadde eksistert. Dette hadde igjen tatt av kapasiteten til Kripos i tipsbhandlingen. OP ICARUS I oktober deltok Norge i den internasjonale politioperasjonen OP ICARUS. Operasjonen ble ledet av Europol. Dette var en aksjon mot deling av overgrepsfilmer i fildelingsnettverket edonkey. Tips om MSN/Facebook Kripos mottar relativt ofte tips som starter slik: "min datter/sønn har blitt kontaktet av en person på Facebook/MSN som (valgfri seksuell adferd)". Videre er det ofte opplysninger om at vedkommende er en voksen mann og har mange mindreårige på sin venneliste. Politiet mottar naturligvis gjerne tips om uønsket adferd på både Facebook og MSN. Vi mener imidlertid at brukerne selv kan bli flinkere til å unngå uønsket aktivitet på disse arenaene. På Facebook er det riktignok mulig å sende direktemeldinger til andre selv om man ikke er venner. Tipsene viser allikevel at mange også har godtatt en venneforspørsel. Og her kommer poenget: Både på Facebook og MSN har brukerne selv muligheten til å styre hvem de er i kontakt med. Kjenner man ikke den som spør om å bli venn, så svarer man nei. Et eksempel fra MSN: "NN får til stadighet henvendelse fra en person som vil at hun skal koble til webkamera. Han har spurt venner i tilsvarende alder om de vil se tissen hans. NN har fått hyppig forespørsel om hun vil se noe hun aldri har sett før. Han kaller seg XX og kontakter via Et slikt tips fører ofte til at vi sporer den aktuelle e-post adressen og forsøker å avdekke om det er en jevnaldrende eller voksen. Uansett - NN kunne ha unngått dette ubehaget ved å la være å legge til XX som venn, eller slettet/blokkert ham da han ble upassende. 5

6 På samme måte mottar vi flere tips fra bekymrede foreldre som forteller at barnet deres har blitt venn med en person på Facebook, som de mistenker er en annen enn det vedkommende utgir seg for. Som regel frykter de at det er en voksen mann som står bak, og personen har gjerne mange mindreårige venner. Her er vi tilbake til det samme problemet - man har valgt å godta venneforespørsel fra en person man ikke aner hvem er. Vi undrer oss over at svært mange unge ikke avslutter kontakt med personer de finner ubehagelige og støtende. En forklaring kan være at barn og unge er redde for at personen skal hevne seg dersom kontakten brytes. Vi har imidlertid aldri sett noen straffesak der en forsmådd overgriper fysisk har møtt opp og skadet noen som har avsluttet kontakten. Sammen med dere ønsker vi å gi barn og unge tydelig beskjed ved ubehagelige situasjoner på nett: Avslutt kontakten!. Interessante domsavsigelser Operasjon IB I oktober 2009 mottok Kripos en e-post fra Norges daværende utsendte representant til Eurojust. Kripos fikk oversendt informasjon om et fildelingsnettverk som har delt dokumenterte seksuelle overgrep mot barn. Nettverket har delt og distribuert dokumenterte seksuelle overgrep mot barn via internett. Nettverket har benyttet seg av programvaren Gigatribe. Italiensk politi hadde en pågående under cover -aksjon, hvor de deltok i et nettverk som delte overgrepsmateriale. Henvendelsen var knyttet til en italiensk straffesak hvor kallenavnene X og Y refererte seg til to norske IP nummer. Opplysningene relatert til Norge lød: X shared a lot of child pornography material, in particular 700 image files and videos were taken on 6 th March 2009, on 15 th June 2009 and on 7 th September Y shared a lot of child pornography material, in particular 6234 image files and videos were taken from 13 th February 2008 to 16 th September 2009 Da saken ble oversendt norsk politi var de aktuelle IP-adressene for gamle. All data var slettet fra teletilbyder. Kripos ba da italiensk politi undersøke om det fantes ferskere IP-adresser på brukerne. I februar 2010 fant italiensk politi en ny sporing av IP nummer knyttet til X. Det ble umiddelbart igangsatt sporing av IPnummeret. Vi har ikke mottatt ytterligere opplysninger knyttet til kallenavnet Y. På Gigatribe hadde X gjort tilgjengelig en mengde materiale som andre brukere kunne laste ned. Dette ble sikret og vedlagt saken på DVD-plate. NN ble pågrepet tidlig på morgenen i juni 2010, og leiligheten ble ransaket samme dag. Alt av pc-utstyr mv ble beslaglagt. Av bildebeslaget ble det funnet bilder som viste dokumenterte seksuelle overgrep mot barn, hvorav av bildene var unike. Av videobeslaget ble det funnet 1080 filmer/filmsnutter som viste dokumenterte seksuelle overgrep mot barn. Den totale varigheten på disse filmene var på 169 timer. NN erkjente straffeskyld. Det ble tatt ut tiltale mot ham og saken gikk i Oslo tingrett i november Kripos aktorerte selv saken. Tiltalen lød slik: I Straffeloven 204 a første ledd bokstav a for å ha vært i besittelse av eller overlatt til en annen, eller mot vederlag å ha gjort seg kjent med barnepornografi Grunnlag: 6

7 a) [I] juni 2010 ved pågripelse på bopel i A i B var han i besittelse av bilder og filmer som inneholder fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn eller fremstillinger som seksualiserer barn. b) I perioden fra desember 2008 og frem til pågripelse juni 2010 i A i B gjorde han seg planmessig kjent med og anskaffet han seg filmer og bilder som inneholder fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn. c) I perioden fra desember 2008 og frem til pågripelse juni 2010 i i A i B distribuerte han bilder og filmer som inneholder fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn. II Legemiddelloven 31 annet ledd jf 24 første ledd for uten lovlig atkomst å ha vært i besittelse av narkotika Grunnlag: [I] juni 2010 i A i B var han i besittelse av 2, 25 gram hasj. Retten uttalte at: Tiltalte er en 3X år gammel tidligere bøtlagt mann som nå er funnet skyldig i en alvorlig overtredelse av straffeloven 204a bokstav a idet han både lastet ned og var i besittelse av en meget betydelig mengde barnepornografiske bilder og filmer / filmsnutter over en periode på ca. 1 ½ år og tillot andre å dele materialet med ham på internett. Etter rettspraksis er barnepornografi et alvorlig samfunnsproblem. Bruken av internett til formidling av barnepornografi gir et enormt spredningspotensiale. Pornografiske bilder av barn vil i praksis være produkt av overgrep mot barna. Befatning med barnepornografi innebærer en utnyttelse av dette. Nedlasting av materiale over internett og deling av filer med andre må det derfor av allmenne grunner reageres strengt på i tråd med lovgiverers ønske om styrket vern av barn både nasjonalt og internasjonalt. Dette gjelder selv om det ikke betales for materialet. Retten viser særlig til Rt side Det fremlagte utvalg av billedmaterialet viser jenter ned til 5-6 år alderen i seksualisert fremstilling, mange også i en seksuell overgrepssituasjon. Tiltalte ble dømt med følgende domsslutning: NN, dømmes for overtredelse av straffeloven 204 a første ledd bokstav a og legemiddelloven 31 annet ledd jf 24 første ledd til en straff av fengsel i 7 sju - måneder, jf. straffeloven 62 og 63 annet ledd. Fullbyrdelsen av 3 tre måneder av straffen utsettes i medhold av straffeloven med en prøvetid på 2 to - år. Han ble altså idømt en straff av syv måneders fengsel, hvorav tre måneder ble gjort betinget. Fire måneder var gjort ubetinget, som betyr at han må sone minimum fire måneder i fengsel. Dommen er i skrivende stund ikke rettskraftig, og det er uklart hvorvidt den vil bli anket. E-postadresse til forumet: Medlemmer av Dialogforum Kripos Barne- og likestillingsdepartementet Barneombudet BarneVakten biip.no biipmag.no (tidligere YeYe) Camfight.no/iFlirt.no Chat.no Datatilsynet deiligst.no European Commission - Safer Internet programme Gaysir gosupermodel.no Habbo.no/Sulake Norway 7

8 Høgskolen i Nesna IKT-Norge Justisdepartementet Konfliktrådet Kripos Kunnskapsdepartementet Medietilsynet Microsoft Netlog.com nettvett.no NKVTS NRK PFSO PHS POD Politihøgskolen Redd Barna Røde Kors Skybyen.no SMI Oslo SOL Community Start.no Startsiden.no Stine Sofies Stiftelse Telenor Ung.no/barne, ungdoms og fam.direktoratet Yahoo 8

Dialogforum KRIPOS. Unge jenter som sier de vil ta sitt eget liv. Innhold: NYHETSBREV - MARS 2012. Unge jenter som sier de vil ta sitt eget liv

Dialogforum KRIPOS. Unge jenter som sier de vil ta sitt eget liv. Innhold: NYHETSBREV - MARS 2012. Unge jenter som sier de vil ta sitt eget liv Dialogforum KRIPOS NYHETSBREV - MARS 2012 Innhold: Unge jenter som sier de vil ta sitt eget liv Status på tips 4. kv. 2011 Statistikk 2004 2011 Politiattester Spør meg, da vel! Henvendelser til slettmeg.no

Detaljer

Dialogforum KRIPOS. En sømløs overgang. Moderatorkonferanse 2011. Innhold: NYHETSBREV - MARS 2011

Dialogforum KRIPOS. En sømløs overgang. Moderatorkonferanse 2011. Innhold: NYHETSBREV - MARS 2011 Dialogforum KRIPOS NYHETSBREV - MARS 2011 Innhold: En sømløs overgang Moderatorkonferanse 2011 Status på tips 4.kv. 2010 Statistikk 2004 2010 Trender og eksempler fra tips.kripos.no Snakker om farene,

Detaljer

Dialogforum KRIPOS. Tryggere nett? Innhold: NYHETSBREV - DESEMBER 2010. Tryggere nett? Status på tips 3.kv. 2010

Dialogforum KRIPOS. Tryggere nett? Innhold: NYHETSBREV - DESEMBER 2010. Tryggere nett? Status på tips 3.kv. 2010 Dialogforum KRIPOS NYHETSBREV - DESEMBER 2010 Innhold: Tryggere nett? Status på tips 3.kv. 2010 Trender i tips En kritisk studie av ISP filtrering av barneovergrepsmateriale Utvidelse av voldtektsbegrepet

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2013-01368-A, (sak nr. 2013/523), straffesak, anke over dom, (advokat Bendik Falch-Koslung) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2013-01368-A, (sak nr. 2013/523), straffesak, anke over dom, (advokat Bendik Falch-Koslung) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 26. juni 2013 avsa Høyesterett dom i HR-2013-01368-A, (sak nr. 2013/523), straffesak, anke over dom, A (advokat Bendik Falch-Koslung) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat

Detaljer

Dialogforum Kripos. Nyhetsbrev mars 2010. Forebygging og muligheten til å forhindre kriminalitet er en av politiets Les om:

Dialogforum Kripos. Nyhetsbrev mars 2010. Forebygging og muligheten til å forhindre kriminalitet er en av politiets Les om: Dialogforum Kripos Nyhetsbrev mars 2010 Forebyggende arbeid Forebygging og muligheten til å forhindre kriminalitet er en av politiets Les om: viktigste oppgaver. Å bidra til å forhindre overgrep mot barn

Detaljer

Dialogforum Kripos. Nyhetsbrev juni 2009. Tydelig ansvar sammen! Les om:

Dialogforum Kripos. Nyhetsbrev juni 2009. Tydelig ansvar sammen! Les om: Dialogforum Kripos Nyhetsbrev juni 2009 Les om: Tydelig ansvar sammen! 1 Informasjonsfolder 2 Sommerferie på nett 2 Konferanse 2009 2 Happening 4. september 2009 3 Status på tips 1Q09 3 Trender i tips

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2016/1041), straffesak, anke over dom, I. (advokat Arild Dyngeland) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2016/1041), straffesak, anke over dom, I. (advokat Arild Dyngeland) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 18. november 2016 avsa Høyesterett dom i HR-2016-2357-A, (sak nr. 2016/1041), straffesak, anke over dom, I. A (advokat Arild Dyngeland) mot Den offentlige påtalemyndighet II. Den

Detaljer

Dialogforum KRIPOS. Internettrelaterte seksuelle overgrep på. gutter. Innhold: NYHETSBREV - SEPTEMBER 2010. Internettrelaterte seksuelle overgrep på

Dialogforum KRIPOS. Internettrelaterte seksuelle overgrep på. gutter. Innhold: NYHETSBREV - SEPTEMBER 2010. Internettrelaterte seksuelle overgrep på Dialogforum KRIPOS NYHETSBREV - SEPTEMBER 2010 Innhold: Internettrelaterte seksuelle overgrep på gutter Status på tips 2.kv. 2010 Hva skjer på Facebook? Internet and noninternet sex offenders Interessante

Detaljer

Dialogforum Kripos. Livet på nett

Dialogforum Kripos. Livet på nett Dialogforum Kripos Nyhetsbrev juni 2010 Les om: Forsiden denne gang prydes av moderatorer fra GoSupermodel. Bildet er fra seminaret Livet på nett, som ble arrangert i april av seks medlemmer av Dialogforum

Detaljer

Dialogforum Kripos. Nyhetsbrev desember 2009. Alle sedelighetskontakter i norsk politi med i. Dialogforum Kripos. Les om:

Dialogforum Kripos. Nyhetsbrev desember 2009. Alle sedelighetskontakter i norsk politi med i. Dialogforum Kripos. Les om: Dialogforum Kripos Nyhetsbrev desember 2009 Les om: Alle sedelighetskontakter i norsk politi med i Dialogforum Kripos 1 Den første Rød Knapp saken gjentar seg 2 Status på tips 3.kv.09 2 Trender i tips

Detaljer

Jobber du med barn og unge eller er du ung selv? Har du et nettproblem og lurer på hvem som kan hjelpe?

Jobber du med barn og unge eller er du ung selv? Har du et nettproblem og lurer på hvem som kan hjelpe? disse kan hjelpe Jobber du med barn og unge eller er du ung selv? Har du et nettproblem og lurer på hvem som kan hjelpe? Her finner du en oversikt over aktører som på ulike måter jobber med barn, unge

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2015-00539-A, (sak nr. 2014/1734), straffesak, anke over dom, I. (advokat John Christian Elden) II. (advokat Halvard Helle)

NORGES HØYESTERETT. HR-2015-00539-A, (sak nr. 2014/1734), straffesak, anke over dom, I. (advokat John Christian Elden) II. (advokat Halvard Helle) NORGES HØYESTERETT Den 5. mars 2015 avsa Høyesterett dom i HR-2015-00539-A, (sak nr. 2014/1734), straffesak, anke over dom, I. A (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige påtalemyndighet II. B

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2010/1242), straffesak, anke over dom, (advokat Gunnar K. Hagen) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2010/1242), straffesak, anke over dom, (advokat Gunnar K. Hagen) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 22. desember 2010 avsa Høyesterett dom i HR-2010-02211-A, (sak nr. 2010/1242), straffesak, anke over dom, A (advokat Gunnar K. Hagen) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat

Detaljer

OSLO POLICE DISTRICT Frokostseminar: Nettmobbing

OSLO POLICE DISTRICT Frokostseminar: Nettmobbing Frokostseminar: Nettmobbing 12.01.17 Pb. Kværna Ungdomspatruljen i Bærum 5 politibetjenter (To patruljer + etterforsker) Jobber dag/kveld/natt Etterforsker alle saker der mistenkte er under 18år Bekymringssamtaler

Detaljer

Nettvett Danvik skole. 4. Trinn 2011

Nettvett Danvik skole. 4. Trinn 2011 Nettvett Danvik skole 4. Trinn 2011 Målet med å vise nettvett Mindre erting og mobbing Trygghet for voksne og barn Alle tar ansvar og sier i fra Personvern kildekritikk Digital mobbing Er e så nøye, a?

Detaljer

Barn har rett til å være trygge på nettet

Barn har rett til å være trygge på nettet Barn har rett til å være trygge på nettet Redd Barna Verdens største barnerettighetsorganisasjon Barnekonvensjonen 1996 startet vi vårt arbeid med tipslinje om spredning av overgrepsmateriale på Internett

Detaljer

Personvern bare for voksne?

Personvern bare for voksne? Personvern bare for voksne? Stian Lindbøl Prosjektleder, trygg mediebruk for barn og unge Personvernkommisjonen 6. mars 2008 Kort om trygg bruk-prosjektet Skal fremme trygg bruk av interaktive digitale

Detaljer

Nettvett for barn - for voksne. Hvordan kan foreldregruppen bidra til en ansvarlig nettkultur, og en positiv og inkluderende netthverdag for barna?

Nettvett for barn - for voksne. Hvordan kan foreldregruppen bidra til en ansvarlig nettkultur, og en positiv og inkluderende netthverdag for barna? Nettvett for barn - for voksne Hvordan kan foreldregruppen bidra til en ansvarlig nettkultur, og en positiv og inkluderende netthverdag for barna? Mål for kvelden Få informasjon om nettmobbing, sosiale

Detaljer

Nettrelaterte overgrep -finnes det? om nettvett og bruk av sosiale medier

Nettrelaterte overgrep -finnes det? om nettvett og bruk av sosiale medier Nettrelaterte overgrep -finnes det? om nettvett og bruk av sosiale medier KH1 Lysbilde 2 KH1 Vi arbeider for barns rettigheter Vår oppgave er å være pådrivere for at samfunnet skal innfri FNs konvensjon

Detaljer

H a rd u b arn på. dette trenger du å vite

H a rd u b arn på. dette trenger du å vite H a rd u b arn på sosiale medier? dette trenger du å vite Barn og unge lærer, leker og utforsker verden gjennom internett, mobiltelefon og nettbrett. De deler bilder, video, musikk, informasjon og tanker

Detaljer

H a rd u b arn på. dette trenger du å vite

H a rd u b arn på. dette trenger du å vite H a rd u b arn på sosiale medier? dette trenger du å vite Hva er sosiale medier? Barn og unge lærer, leker og utforsker verden gjennom internett, mobiltelefon og nettbrett. De deler bilder, video, musikk,

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2010-00596-A, (sak nr. 2010/310), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2010-00596-A, (sak nr. 2010/310), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 12. april 2010 avsa Høyesterett dom i HR-2010-00596-A, (sak nr. 2010/310), straffesak, anke over dom, A (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat

Detaljer

En varm takk til hver og en av jentene som har vært med og delt av sine erfaringer og tanker i Chat med meg, snakk med meg gruppen!

En varm takk til hver og en av jentene som har vært med og delt av sine erfaringer og tanker i Chat med meg, snakk med meg gruppen! Rapport; Prosjekt Chat med meg, Snakk med meg Søkerorganisasjon; Redd Barna Virksomhetsområde; Rehabilitering Prosjektnummer; XHDEZE Forord For de fleste ungdommer er internett en positiv og viktig arena

Detaljer

OSLO POLICE DISTRICT STOP. Spesialgruppe mot trafficking. Oslo politidistrikt. Police Superintendent Harald Bøhler

OSLO POLICE DISTRICT STOP. Spesialgruppe mot trafficking. Oslo politidistrikt. Police Superintendent Harald Bøhler STOP Spesialgruppe mot trafficking Oslo politidistrikt STOP-prosjektet: Seksjon for organisert kriminalitet, Oslo politidistrikt 14 tjenestemenn (leder, 5 etterforskere, 7 operative) Fire hovedstrategier:

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2008-02037-A, (sak nr. 2008/1184 og sak nr. 2008/1186), straffesaker, anker over dom, A (advokat John Christian Elden)

NORGES HØYESTERETT. HR-2008-02037-A, (sak nr. 2008/1184 og sak nr. 2008/1186), straffesaker, anker over dom, A (advokat John Christian Elden) NORGES HØYESTERETT Den 24. november 2008 avsa Høyesterett dom i HR-2008-02037-A, (sak nr. 2008/1184 og sak nr. 2008/1186), straffesaker, anker over dom, A B (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige

Detaljer

Redaktøransvaret. Faglig/etisk ansvar Lederansvar Rettslig ansvar

Redaktøransvaret. Faglig/etisk ansvar Lederansvar Rettslig ansvar Redaktøransvaret Faglig/etisk ansvar Lederansvar Rettslig ansvar Rettslig ansvar i media straff erstatning Den originære ytrer Journalister, fotografer og lignende. Medieforetaket Den bevisste (skyldige)

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. Den 12. juli 2016 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Matningsdal, Skoghøy og Bergsjø i

NORGES HØYESTERETT. Den 12. juli 2016 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Matningsdal, Skoghøy og Bergsjø i NORGES HØYESTERETT Den 12. juli 2016 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Matningsdal, Skoghøy og Bergsjø i HR-2016-01582-U, (sak nr. 2016/1225), straffesak, anke over dom: I. A (advokat

Detaljer

Folkemøte, Lillehammer - 10. november 2011

Folkemøte, Lillehammer - 10. november 2011 Folkemøte, Lillehammer - 10. november 2011 Hvordan skal vi fikse det? Film Medietilsynet Trygg bruk Informasjons- og rådgivingstjeneste Nasjonal koordinator Prosjektorganisert EU, 29 land Safer Internet

Detaljer

Grenser som skaper trygge rom

Grenser som skaper trygge rom Grenser som skaper trygge rom Gaute Brækken Rådgiver for trosopplæring kirkeligressurssenter.no Krenkelser skjer i vanlige relasjoner mellom vanlige mennesker i vanlige omgivelser Krenkelser angår alle

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2013-01072-A, (sak nr. 2013/534), straffesak, anke over dom, (advokat Harald Stabell) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2013-01072-A, (sak nr. 2013/534), straffesak, anke over dom, (advokat Harald Stabell) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 22. mai 2013 avsa Høyesterett dom i HR-2013-01072-A, (sak nr. 2013/534), straffesak, anke over dom, A (advokat Harald Stabell) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat Kaia

Detaljer

Regler og informasjon til foresatte om bruk av datautstyr for 1.-3. trinn

Regler og informasjon til foresatte om bruk av datautstyr for 1.-3. trinn Regler og informasjon til foresatte om bruk av datautstyr for 1.-3. trinn Med hjemmel i IKT-reglement for grunnskolene i Notodden kommune. I følge Kunnskapsløftet er det et mål at elevene etter 2. trinn

Detaljer

Bruksbetingelser Spillespill.no

Bruksbetingelser Spillespill.no Bruksbetingelser Spillespill.no Innledning På nettsiden www.spillespill.no (heretter kalt Nettsiden ) kan du spille spill, abonnere på nyhetsbrevet, opprette din egen profil der du kan samle favorittspillene

Detaljer

HELGELAND POLITIDISTRIKT. Gå inn i din tid! Pob. Reidun Breirem Familievoldskoordinator ENHET/AVDELING

HELGELAND POLITIDISTRIKT. Gå inn i din tid! Pob. Reidun Breirem Familievoldskoordinator ENHET/AVDELING Gå inn i din tid! Pob. Reidun Breirem Familievoldskoordinator Presentasjon av meg Ferdig utdannet i 1981 Arbeidet i Oslo og Vestoppland Kom til Helgeland i 1993 Begynte på etterforskningsavdelingen i 1994

Detaljer

Definisjon: Tre avgjørende kriterier for å kalle det mobbing er:

Definisjon: Tre avgjørende kriterier for å kalle det mobbing er: Alle elever på Hana skole skal oppleve et trygt og godt arbeidsmiljø fritt for mobbing på skolen. Definisjon: Med mobbing mener vi gjentatt negativ eller ondsinnet atferd fra en eller flere rettet mot

Detaljer

Brukerundersøkelse ssb.no 2014

Brukerundersøkelse ssb.no 2014 Brukerundersøkelse ssb.no 2014 Planer og meldinger Plans and reports 2014/6 Planer og meldinger 2014/6 Brukerundersøkelse ssb.no 2014 Statistisk sentralbyrå Statistics Norway Oslo Kongsvinger Planer og

Detaljer

Rettighetskrenkelser på internett og beslag av domener Telenors rutiner og praksis. v/ advokat Jørn Torkild Ramnæs, Telenor ASA,

Rettighetskrenkelser på internett og beslag av domener Telenors rutiner og praksis. v/ advokat Jørn Torkild Ramnæs, Telenor ASA, Rettighetskrenkelser på internett og beslag av domener Telenors rutiner og praksis. v/ advokat Jørn Torkild Ramnæs, Telenor ASA, 26.04. 2017. Prinsipielle standpunkter Telenor forsvarer ikke opphavsrettskrenkelser

Detaljer

Full kontroll? Hva er folk bekymret for, og har de opplevd å miste kontroll over egne personopplysninger?

Full kontroll? Hva er folk bekymret for, og har de opplevd å miste kontroll over egne personopplysninger? Full kontroll? Hva er folk bekymret for, og har de opplevd å miste kontroll over egne personopplysninger? Delrapport 1 fra personvernundersøkelsen 2013/2014 Februar 2014 Innhold Innledning og hovedkonklusjoner...

Detaljer

Barn og unge - sosiale medier

Barn og unge - sosiale medier Barn og unge - sosiale medier Pb. Anne Katrin Storsveen, OPD SEKSJON/ENHET 12.03.2014 Side 2 Den gang da 12.03.2014 Side 3 12.03.2014 Side 4 SoMe hva er det? Nettsteder der innholdet er laget av dem som

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2014/503), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2014/503), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 20. juni 2014 avsa Høyesterett dom i HR-2014-01298-A, (sak nr. 2014/503), straffesak, anke over dom, A (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige påtalemyndighet (kst. statsadvokat

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. Den 30. august 2013 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Webster, Falkanger og Kallerud i

NORGES HØYESTERETT. Den 30. august 2013 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Webster, Falkanger og Kallerud i NORGES HØYESTERETT Den 30. august 2013 ble det av Høyesteretts ankeutvalg bestående av dommerne Webster, Falkanger og Kallerud i HR-2013-01859-U, (sak nr. 2013/1369), straffesak, anke over dom: A (advokat

Detaljer

veileder en god start SMÅBARN OG SKJERMBRUK 1

veileder en god start SMÅBARN OG SKJERMBRUK 1 En veileder SmåbaRn og skjermbruk en god start SMÅBARN OG SKJERMBRUK 1 Hva er viktigst? Digitale enheter i hjemmet gir hele familien mange nye medieopplevelser og mulighet til kreativ utfoldelse og læring.

Detaljer

veileder en god start SMÅBARN OG SKJERMBRUK 1

veileder en god start SMÅBARN OG SKJERMBRUK 1 En veileder SmåbaRn og skjermbruk en god start SMÅBARN OG SKJERMBRUK 1 Digitale enheter i hjemmet gir hele familien mange nye medieopplevelser og mulighet til kreativ utfoldelse og læring. Hvordan kan

Detaljer

MEDIEHVERDAGEN TIL BARN OG UNGE. Bakgrunn. Mobil

MEDIEHVERDAGEN TIL BARN OG UNGE. Bakgrunn. Mobil MEDIEHVERDAGEN TIL BARN OG UNGE For utfylling på web, gå til denne siden: www.srgi.no. Fyll inn brukernavn og passord. Brukernavn: «BRUKERNAVN» Passord: «PASSORD» Bakgrunn Først kommer noen spørsmål som

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2009-00748-A, (sak nr. 2008/1996), straffesak, anke over dom, (advokat Gunnar K. Hagen) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2009-00748-A, (sak nr. 2008/1996), straffesak, anke over dom, (advokat Gunnar K. Hagen) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 2. april 2009 avsa Høyesterett dom i HR-2009-00748-A, (sak nr. 2008/1996), straffesak, anke over dom, A (advokat Gunnar K. Hagen) mot Den offentlige påtalemyndighet (førstestatsadvokat

Detaljer

barn og dataspill 4/10 BARN HAR SPILT SPILL DATASPILL SOM ER MERKET MED ALDERSGRENSE 18 ÅR

barn og dataspill 4/10 BARN HAR SPILT SPILL DATASPILL SOM ER MERKET MED ALDERSGRENSE 18 ÅR barn og dataspill Ni av ti barn mellom 9-16 år oppgir at de spiller dataspill på fritiden. 4/10 BARN HAR SPILT SPILL DATASPILL SOM ER MERKET MED ALDERSGRENSE 18 ÅR fakta Aldersgrenser 4 av 10 barn og unge

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2015-01369-A, (sak nr. 2015/660), straffesak, anke over dom, (advokat Halvard Helle) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2015-01369-A, (sak nr. 2015/660), straffesak, anke over dom, (advokat Halvard Helle) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 26. juni 2015 avsa Høyesterett dom i HR-2015-01369-A, (sak nr. 2015/660), straffesak, anke over dom, A (advokat Halvard Helle) mot Den offentlige påtalemyndighet (førstestatsadvokat

Detaljer

seksuell trakassering og overgrep

seksuell trakassering og overgrep FFOs retningslinjer i saker om seksuell trakassering og overgrep Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon FFOs retningslinjer mot seksuell trakassering FFO skal være en organisasjon der seksuell trakassering

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2011-01989-A, (sak nr. 2011/959), straffesak, anke over dom, (advokat Øystein Storrvik) (advokat John Christian Elden)

NORGES HØYESTERETT. HR-2011-01989-A, (sak nr. 2011/959), straffesak, anke over dom, (advokat Øystein Storrvik) (advokat John Christian Elden) NORGES HØYESTERETT Den 25. oktober 2011 avsa Høyesterett dom i HR-2011-01989-A, (sak nr. 2011/959), straffesak, anke over dom, Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat Torunn Gran) mot A B (advokat

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2011-00156-A, (sak nr. 2010/1717), straffesak, anke over dom, (advokat Per S. Johannessen) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2011-00156-A, (sak nr. 2010/1717), straffesak, anke over dom, (advokat Per S. Johannessen) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 24. januar 2011 avsa Høyesterett dom i HR-2011-00156-A, (sak nr. 2010/1717), straffesak, anke over dom, A (advokat Per S. Johannessen) mot Den offentlige påtalemyndighet (førstestatsadvokat

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2015-01406-A, (sak nr. 2015/242), straffesak, anke over kjennelse, (advokat Marius O. Dietrichson) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2015-01406-A, (sak nr. 2015/242), straffesak, anke over kjennelse, (advokat Marius O. Dietrichson) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 1. juli 2015 avsa Høyesterett kjennelse i HR-2015-01406-A, (sak nr. 2015/242), straffesak, anke over kjennelse, A (advokat Marius O. Dietrichson) S T E M M E G I V N I N G : (1)

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2015-01355-A, (sak nr. 2015/270), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2015-01355-A, (sak nr. 2015/270), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 26. juni 2015 avsa Høyesterett dom i HR-2015-01355-A, (sak nr. 2015/270), straffesak, anke over dom, A (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. (2) A ble 18. juni 2013 tiltalt etter straffeloven 219 første ledd. Grunnlaget for tiltalebeslutningen var:

NORGES HØYESTERETT. (2) A ble 18. juni 2013 tiltalt etter straffeloven 219 første ledd. Grunnlaget for tiltalebeslutningen var: NORGES HØYESTERETT Den 29. oktober 2014 avsa Høyesterett dom i HR-2014-02101-A, (sak nr. 2014/1248), straffesak, anke over dom, Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen)

Detaljer

Kartlegging av digital mobbing blant elever ved Strand skole 2007

Kartlegging av digital mobbing blant elever ved Strand skole 2007 Kartlegging av digital mobbing blant elever ved Strand skole 7 Notat 7:5 Innledning - - Strand skole Osen kommune 7 Innledning Kartlegging av digital mobbing ved Strand skole, 7 Steinkjer 7 - - Strand

Detaljer

Trygg bruk av nye medier. Rita Astridsdotter Brudalen Trygg bruk-prosjektet

Trygg bruk av nye medier. Rita Astridsdotter Brudalen Trygg bruk-prosjektet Trygg bruk av nye medier Rita Astridsdotter Brudalen Trygg bruk-prosjektet Hvem er vi? - Medietilsynets Trygg bruk-prosjekt jobber for trygg bruk av nye digitale medier for barn og unge i sær nett og mobil

Detaljer

Dialogforum KRIPOS. Hvem skjønner hva som foregår? Innhold: NYHETSBREV - SEPTEMBER 2012. Hvem skjønner hva som foregår? Status på tips 2. kv.

Dialogforum KRIPOS. Hvem skjønner hva som foregår? Innhold: NYHETSBREV - SEPTEMBER 2012. Hvem skjønner hva som foregår? Status på tips 2. kv. K Dialogforum KRIPOS NYHETSBREV - SEPTEMBER 2012 Innhold: Hvem skjønner hva som foregår? Status på tips 2. kv. 2012 Children exposed to obscene phone calls Ny leder for Trygg bruk-senteret på plass Jag

Detaljer

SLUTTRAPPORT. Politiets og rettsvesenets kompetanse

SLUTTRAPPORT. Politiets og rettsvesenets kompetanse SLUTTRAPPORT Politiets og rettsvesenets kompetanse Forebygging Prosjektnummer: 2008/1/0558 Prosjektnavn: POLITIETS OG RETTSVESENETS KOMPETANSE Søkerorganisasjon: Redd Barna Prosjektledet: Brynjar Nilsen

Detaljer

Barn og medier SLT-konferansen Nettet på godt og vondt 5. og 6. september 2017 Trondheim Thomas Haugan-Hepsø prosjekt koordinator / seniorrådgiver

Barn og medier SLT-konferansen Nettet på godt og vondt 5. og 6. september 2017 Trondheim Thomas Haugan-Hepsø prosjekt koordinator / seniorrådgiver Barn og medier Nettet på godt og vondt Thomas Haugan-Hepsø prosjekt koordinator / seniorrådgiver SLT-konferansen 5. og 6. september 2017 Trondheim Medietilsynet Trygg bruk Informasjons- og rådgivingstjeneste

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2009/1677), straffesak, anke over dom, (advokat Gunnar K. Hagen) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2009/1677), straffesak, anke over dom, (advokat Gunnar K. Hagen) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 19. januar 2010 avsa Høyesterett dom i HR-2010-00104-A, (sak nr. 2009/1677), straffesak, anke over dom, Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat Jostein Johannessen) mot A (advokat

Detaljer

Kataloghaier/fakturafabrikker og norske domener

Kataloghaier/fakturafabrikker og norske domener Kataloghaier/fakturafabrikker og norske domener Registrarseminar 17. mars 2015 Thor Martin Abell Bjerke, sikkerhetsrådgiver Tlf. 2254 1794. Mail: t.m.bjerke@virke.no Hovedorganisasjonen Virke Virke er

Detaljer

Vedlegg til rapport Småbarn og medier 2012 - Fakta om mindre barns (1-12 år) bruk og opplevelser av medier

Vedlegg til rapport Småbarn og medier 2012 - Fakta om mindre barns (1-12 år) bruk og opplevelser av medier Vedlegg til rapport Småbarn og medier 2012 - Fakta om mindre barns (1-12 år) bruk og opplevelser av medier En undersøkelse gjennomført for Medietilsynet Trygg Bruk Vedlegget inneholder enkeltspørsmål brutt

Detaljer

Månedsrapport januar 2014

Månedsrapport januar 2014 Månedsrapport januar 2014 Side 1 av 8 Innhold Bakgrunn Om NorSIS Slettmeg.no august 2013 Trender og aktuelle problemstillinger Kontakt Side 2 av 8 Bakgrunn Dette er en kort oppsummering av hva vi har sett

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2008/917), straffesak, anke over dom, A (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2008/917), straffesak, anke over dom, A (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 4. september 2008 avsa Høyesterett dom i HR-2008-01520-A, (sak nr. 2008/917), straffesak, anke over dom, A B (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige påtalemyndighet (førstestatsadvokat

Detaljer

Eleven skal kunne bruke nettvett og følge regler for personvern på Internett og i sosiale medier.

Eleven skal kunne bruke nettvett og følge regler for personvern på Internett og i sosiale medier. Mål KOMPETANSEMÅL Eleven skal kunne bruke nettvett og følge regler for personvern på Internett og i sosiale medier. HOVEDOMRÅDE: REDAKSJONELT ARBEID [...] Bruk av regler for opphavsrett, kildebruk og personvern

Detaljer

Norsk Kennel Klub NETTVETT. Tips om regler og ansvar

Norsk Kennel Klub NETTVETT. Tips om regler og ansvar Norsk Kennel Klub NETTVETT Tips om regler og ansvar Innhold 1. God, gammeldags folkeskikk 2. Ansvar 3. Egne retningslinjer for regioner og klubber 4. Hva bør reglene inneholde Nettsider er et stadig viktigere

Detaljer

PERSONVERNERKLÆRING BARNEVAKTNETT

PERSONVERNERKLÆRING BARNEVAKTNETT PERSONVERNERKLÆRING BARNEVAKTNETT Barnevaktnett tar ditt personvern veldig på alvor, og vil behandle og bruke informasjonen om deg på en sikker måte. For å sikre personvernet ditt vil Barnevaktnett alltid

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2008-01806-A, (sak nr. 2008/1111), straffesak, anke over dom, (advokat Gunnar K. Hagen) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2008-01806-A, (sak nr. 2008/1111), straffesak, anke over dom, (advokat Gunnar K. Hagen) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 17. oktober 2008 avsa Høyesterett dom i HR-2008-01806-A, (sak nr. 2008/1111), straffesak, anke over dom, A (advokat Gunnar K. Hagen) mot Den offentlige påtalemyndighet (førstestatsadvokat

Detaljer

Vold og seksuelle overgrep - felles innsats

Vold og seksuelle overgrep - felles innsats Vold og seksuelle overgrep - felles innsats Leder Siv Anita Bjørnsen Psykologspesialist Astrid Nygård Statens barnehus Bodø Storgata 6, Bodø TLF: 48 88 74 64 statensbarnehus.bodo@politiet.no www.statensbarnehus.no

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2010/1562), straffesak, anke over dom, (advokat Knut Rognlien) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2010/1562), straffesak, anke over dom, (advokat Knut Rognlien) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 10. januar 2011 avsa Høyesterett dom i HR-2011-00050-A, (sak nr. 2010/1562), straffesak, anke over dom, A (advokat Knut Rognlien) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2015/982), straffesak, anke over dom, (advokat Anders Brosveet) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2015/982), straffesak, anke over dom, (advokat Anders Brosveet) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 9. oktober 2015 avsa Høyesterett dom i HR-2015-02033-A, (sak nr. 2015/982), straffesak, anke over dom, A (advokat Anders Brosveet) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat

Detaljer

Høring - kriminalisering av visse forberedelseshandlinger til seksuelle overgrep mot mindreårige ("grooming")

Høring - kriminalisering av visse forberedelseshandlinger til seksuelle overgrep mot mindreårige (grooming) Det kongelige justis- og politidepartement Postboks 8005 Dep 0030 OSLO Deres referanse Vår referanse Dato 2006/04582 2006/01682-6 008 03.10.2006 Høring - kriminalisering av visse forberedelseshandlinger

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2013/1167), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2013/1167), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 9. oktober 2013 avsa Høyesterett dom i HR-2013-02115-A, (sak nr. 2013/1167), straffesak, anke over dom, A (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat

Detaljer

Digital dømmekraft i klasserommet

Digital dømmekraft i klasserommet Digital dømmekraft i klasserommet Lesedigg Stavanger 8.april 2014 Karoline Hultman Tømte Prosjektleder for Du bestemmer Mål for sesjonen Økt bevissthet og re5leksjon rundt temaet digital dømmekraft. Konkrete

Detaljer

Hva er hatprat og hva kan du gjøre med det?

Hva er hatprat og hva kan du gjøre med det? Ikke greit. Hva er hatprat og hva kan du gjøre med det? Hva er hatprat? Hatprat er ytringer som sprer eller oppfordrer til hat mot personer på bakgrunn av gruppen de tilhører. Det kan sies muntlig eller

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2013/1595), straffesak, anke over dom, S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2013/1595), straffesak, anke over dom, S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 11. desember 2013 avsa Høyesterett dom i HR-2013-02575-A, (sak nr. 2013/1595), straffesak, anke over dom, I. A (advokat Unni Fries til prøve) mot Den offentlige påtalemyndighet Bistandsadvokat

Detaljer

Hvordan skape et seksualvennlig miljø? Vinterlys 2016 Tromsø Bernt Barstad

Hvordan skape et seksualvennlig miljø? Vinterlys 2016 Tromsø Bernt Barstad Hvordan skape et seksualvennlig miljø? Vinterlys 2016 Tromsø Bernt Barstad (ess@exben.no) Kasus 1 Kari er pasient ved en dementavdeling, en gang i uka kommer mannen hennes innom og tar henne med seg hjem,

Detaljer

Håndtering av personlig informasjon

Håndtering av personlig informasjon Håndtering av personlig informasjon Håndtering av personlig informasjon Du kan alltid besøke vår hjemmeside for å få informasjon og lese om våre tilbud og kampanjer uten å oppgi noen personopplysninger.

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2009-00878-A, (sak nr. 2009/155), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2009-00878-A, (sak nr. 2009/155), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 23. april 2009 avsa Høyesterett dom i HR-2009-00878-A, (sak nr. 2009/155), straffesak, anke over dom, A (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat

Detaljer

FREDRIKSTAD TINGRETT

FREDRIKSTAD TINGRETT FREDRIKSTAD TINGRETT -----DOM --- --- Avsagt: 17. august 2011 Saksnr: 11-085076MED-FRED Rettens leder: Tingrettsdommer Sissel Rostad Meddommere: Bjørn Hornmoen Anita K Kristoffersen Den offentlige påtalemyndighet

Detaljer

Hva er digitale krenkelser? Overgrep på nettet har økt i takt med tilgang på ny teknologi og sosiale medier.

Hva er digitale krenkelser? Overgrep på nettet har økt i takt med tilgang på ny teknologi og sosiale medier. Hva er digitale krenkelser? Overgrep på nettet har økt i takt med tilgang på ny teknologi og sosiale medier. Digitale krenkelser mot kvinner i Norden Digitale krenkelser inkluderer netthets, stalking,

Detaljer

Sosiale medier - ungdom og seksualitet

Sosiale medier - ungdom og seksualitet Sosiale medier - ungdom og seksualitet Sex og nett Tall fra medietilsynet viser at seks av ti unge i alderen 13 til 16 år jevnlig er inne på porno og sex-sider. 55% foreldre sier barna ikke oppsøker nettporno,

Detaljer

1.2. Vi lagrer ikke personopplysninger på våre servere med mindre det kreves for den pågående driften av denne Tjenesten.

1.2. Vi lagrer ikke personopplysninger på våre servere med mindre det kreves for den pågående driften av denne Tjenesten. Personvernerklæring Dato for siste endring: 14. januar 2017 1. Sammendrag. 1.1. STRATACT driver nettstedet http://stratact.org (kort sagt, Tjenesten). STRATACT er et østerriksk selskap som arbeider under

Detaljer

Metoderapport. 1) Journalister: Arne O. Holm og Svein Bæren Klipping: Magne Østby

Metoderapport. 1) Journalister: Arne O. Holm og Svein Bæren Klipping: Magne Østby Metoderapport 1) Journalister: Arne O. Holm og Svein Bæren Klipping: Magne Østby 2) Tittel: Bucharestrapporten (Det pedofile nettet) 3) Publisert: Brennpunkt 4. februar 2003 4) Redaksjon: Brennpunkt, OFFD,

Detaljer

Det er forventet at du forandrer størrelsen på bilder før du laster dem opp, og ikke endrer størrelsen på dem på siden. Dette har 3 fordeler:

Det er forventet at du forandrer størrelsen på bilder før du laster dem opp, og ikke endrer størrelsen på dem på siden. Dette har 3 fordeler: BETINGELSER OG VILKÅR Lagewebside.no er underlagt disse betingelser og vilkår. Ved å bruke nettsiden og deres funksjonaliteter sier du deg enig i de følgende vilkårene, fra første gang du oppretter en

Detaljer

Full kontroll? - Hva er folk bekymret for og har de opplevd å miste kontroll over egne personopplysninger?

Full kontroll? - Hva er folk bekymret for og har de opplevd å miste kontroll over egne personopplysninger? Full kontroll? - Hva er folk bekymret for og har de opplevd å miste kontroll over egne personopplysninger? Delrapport fra personvernundersøkelsen november 2013 Februar 2014 Innhold Hva er du bekymret for?...

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2011/760), straffesak, anke over dom, (advokat Erling O. Lyngtveit) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2011/760), straffesak, anke over dom, (advokat Erling O. Lyngtveit) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 1. september 2011 avsa Høyesterett dom i HR-2011-01645-A, (sak nr. 2011/760), straffesak, anke over dom, Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat Petter Mandt) mot A (advokat

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2017/1001), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2017/1001), straffesak, anke over dom, (advokat John Christian Elden) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 15. september 2017 avsa Høyesterett dom i HR-2017-1781-A, (sak nr. 2017/1001), straffesak, anke over dom, A (advokat John Christian Elden) mot Den offentlige påtalemyndighet (førstestatsadvokat

Detaljer

Et år med politiets røde knapp!

Et år med politiets røde knapp! Dialogforum Kripos Nyhetsbrev september 2009 Les om: Et år med politiets røde knapp!...1 4. september 2009..2 Status på tips 2.kv.09.2 Trender i tips og henvendelser 3 Eksempler fra tipsbehandlingen 3

Detaljer

Nettvett. hvordan unngå mobbing på nett. www.utdanningsforbundet.no

Nettvett. hvordan unngå mobbing på nett. www.utdanningsforbundet.no Nettvett hvordan unngå mobbing på nett www.utdanningsforbundet.no 1 Om nettvett Internett har åpnet for store muligheter for informasjonsinnhenting og kommuni k asjonsutveksling. Men nettet har også gjort

Detaljer

KORRUPSJON, DOKUMENTASJON, AVVISNING OG SELF CLEANING. Anskaffelseskonferansen 28. november 2013 Kristian Dahle Trygstad, ALT advokatfirma

KORRUPSJON, DOKUMENTASJON, AVVISNING OG SELF CLEANING. Anskaffelseskonferansen 28. november 2013 Kristian Dahle Trygstad, ALT advokatfirma KORRUPSJON, DOKUMENTASJON, AVVISNING OG SELF CLEANING Anskaffelseskonferansen 28. november 2013 Kristian Dahle Trygstad, ALT advokatfirma Korrupsjon og uetisk atferd Korrupsjon Korrupsjon straffeloven

Detaljer

Ytring. Konfliktråd som vilkår for betinget dom en glemt mulighet? Bakgrunn. Seniorrådgiver Morten Holmboe

Ytring. Konfliktråd som vilkår for betinget dom en glemt mulighet? Bakgrunn. Seniorrådgiver Morten Holmboe Ytring Seniorrådgiver Morten Holmboe Konfliktråd som vilkår for betinget dom en glemt mulighet? Påtalemyndigheten avgjør i en del tilfeller straffesaker ved å overføre dem til konfliktråd. I saker som

Detaljer

Endelig kontrollrapport

Endelig kontrollrapport Saksnummer: 11/00262-7 Dato for kontroll: 11.02.2011 Rapportdato: 23.06.2011 Endelig kontrollrapport Kontrollobjekt: Senterdrift Halden Storsenter Sted: Halden Utarbeidet av: Knut B. Kaspersen Stein Erik

Detaljer

Månedsrapport Juni, juli, august 2014

Månedsrapport Juni, juli, august 2014 Månedsrapport Juni, juli, august 2014 Innhold Bakgrunn... 3 Om NorSIS... 3 Slettmeg.no Sommer 2014... 4 Uønskede oppføringer... 6 Krenkelser... 7 Brukerstøtte... 9 De mest vanlige henvendelsene... 10 Trender

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2008-00165-A, (sak nr. 2007/1621), straffesak, anke, (advokat Arild Dyngeland) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2008-00165-A, (sak nr. 2007/1621), straffesak, anke, (advokat Arild Dyngeland) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 29. januar 2008 avsa Høyesterett kjennelse i HR-2008-00165-A, (sak nr. 2007/1621), straffesak, anke, A (advokat Arild Dyngeland) mot Den offentlige påtalemyndighet (kst. statsadvokat

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2011/121), straffesak, anke over dom, (advokat Frode Sulland) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR A, (sak nr. 2011/121), straffesak, anke over dom, (advokat Frode Sulland) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 6. mai 2011 avsa Høyesterett dom i HR-2011-00929-A, (sak nr. 2011/121), straffesak, anke over dom, A (advokat Frode Sulland) mot Den offentlige påtalemyndighet (statsadvokat Stein

Detaljer

QUIZ - TRIVELIG UTELIV ROMERIKE. 1. Er det aldersgrense for skjenking av drikke med alkoholprosent mellom 0,7 og 2,5?

QUIZ - TRIVELIG UTELIV ROMERIKE. 1. Er det aldersgrense for skjenking av drikke med alkoholprosent mellom 0,7 og 2,5? QUIZ - TRIVELIG UTELIV ROMERIKE 1. Er det aldersgrense for skjenking av drikke med alkoholprosent mellom 0,7 og 2,5? a) Nei, det er ingen aldersgrense. b) Ja, det er 18 års aldersgrense. 2. Kan skjenkestedet

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. HR-2011-01997-A, (sak nr. 2011/1262), straffesak, anke over dom, (advokat Arild Dyngeland) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. HR-2011-01997-A, (sak nr. 2011/1262), straffesak, anke over dom, (advokat Arild Dyngeland) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 26. oktober 2011 avsa Høyesterett dom i HR-2011-01997-A, (sak nr. 2011/1262), straffesak, anke over dom, A (advokat Arild Dyngeland) mot Den offentlige påtalemyndighet (førstestatsadvokat

Detaljer

Forbrukerombudets veiledning til smartere mobilbruk

Forbrukerombudets veiledning til smartere mobilbruk Forbrukerombudets veiledning til smartere mobilbruk For en tryggere og enklere mobilhverdag Forbrukerombudets tips for smartere mobilbruk Mottar du sms med innhold du ikke helt forstår, gjerne med en lenke

Detaljer

NORGES HØYESTERETT. I. (advokat Bengt Høyer Pedersen til prøve) (advokat Hallvard Østgård) S T E M M E G I V N I N G :

NORGES HØYESTERETT. I. (advokat Bengt Høyer Pedersen til prøve) (advokat Hallvard Østgård) S T E M M E G I V N I N G : NORGES HØYESTERETT Den 28. juni 2012 avsa Høyesterett dom i HR-2012-01341-A, (sak nr. 2012/34), sivil sak, anke over dom, I. A (advokat Bengt Høyer Pedersen til prøve) mot B v/verge C v/verge II. B v/verge

Detaljer

RETNINGSLINJER. for bruk av digitale og sosiale medier i tjenesten Borg biskop og bispedømmeråd

RETNINGSLINJER. for bruk av digitale og sosiale medier i tjenesten Borg biskop og bispedømmeråd RETNINGSLINJER for bruk av digitale og sosiale medier i tjenesten Borg biskop og bispedømmeråd Hensikt med retningslinjene Disse retningslinjene er utviklet til hjelp for ansatte til å bruke digitale og

Detaljer

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. Statistikk. X X X X X X X x

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. Statistikk. X X X X X X X x Statistikk x 4. kvartal 213 Alarmtelefonen for barn og unge 4. kvartal 213 Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 Alarmtelefonen er et gratis nasjonalt nødnummer for barn som utsettes for vold, overgrep

Detaljer